Helpmij magazine

April 2020

Voorwoord

Scroll naar boven

Wij hopen oprecht dat u allen deze moeilijke tijd goed en gezond door komt. De beperkende maatregelen vragen om erg veel improvisatie, zeker als je nog wat kinderen thuis hebt. De combinatie thuiswerken, thuisleerkracht spelen en ook nog eens gezellige papa of mama zijn is een hele opgave. Maar ook zij die alleen zijn hebben het zwaar, om de simpele reden dat "normaal sociaal verkeer" (sport, terrasje pikken, vrienden en/of collega's ontmoeten) praktisch onmogelijk is. De irritatie en verveling slaat dan gemakkelijk toe.

Ons magazine bevat, naast de vaste rubrieken, onder andere enkele artikelen met suggesties om de zinnen te verzetten en de tijd te doden.

Blijf gezond, blijf voorzichtig!

Veel leesplezier!

Auteur: ErpCity

Keep in touch!

Scroll naar boven

Social distance is een term die we de laatste tijd maar al te vaak horen. Het risico op besmetting met het vervelende Coronavirus dwingt ons om afstand te houden en bij voorkeur binnen te blijven. Ons sociale leven is daardoor in korte tijd flink op zijn kop gezet. Ineens moeten we vanuit huis werken en kunnen uitsluitend met digitale middelen contact houden met onze naasten. Een geluk bij een ongeluk is dat we in een tijd leven dat we die digitale middelen ruimschoots voor handen hebben. In dit artikel vind je een bloemlezing van alles wat er is en hoe je dit kunt inzetten om in contact te blijven met je medemensen. In deze tijd is het belangrijk dat er zo mogelijk ook wat gezelligheid is, dus juist daar richten we ons op.

Berichten

Een e-mailtje of een appje is zo verstuurd. De tekst is daarbij het belangrijkste. Dat is de boodschap in je bericht. Die boodschap kun je echter versterken en gezelliger maken met plaatjes, gifjes, video’s en noem maar op. Hierover is eerder een workshop verschenen in het Helpmij magazine. Weliswaar met kerst als onderwerp, maar dat is met een klein beetje fantasie zo om te bouwen tot een paas- of andere boodschap. Je vindt hierin ook uitleg hoe je een kaartje online maakt en kunt verzenden. Dat is leuke manier om iemand een fysieke boodschap te sturen, terwijl je zelf de deur niet uit hoeft! Je kunt, als je dat wilt, daar een gezellige reep chocolade, een doosje bonbons of een bloemetje aan toevoegen. Heel attent toch? Of je dit de prijs waard vindt, bepaal je natuurlijk zelf. Je vindt deze workshop in het magazine van november 2018. Genoeg stof voor een paar uur berichtenplezier waar je de ontvanger ook nog eens blij mee maakt. De link staat onderaan dit artikel.

Persoonlijker

Misschien wil je het nog persoonlijker maken. In dat geval kun je ook aan de gang met een tekstverwerken als Word. Hier is eerder een vierdelige workshop-reeks over verschenen. Als je deze volgt, leer je en passant ook veel over het gebruik van het programma zelf. Al doende leert men tenslotte. De linken naar de cursus vind je onderaan dit artikel. Het wordt nog persoonlijker als je daarvoor je eigen afbeeldingen maakt. Een foto is dan een mooi begin. Natuurlijk pas je deze geheel naar je eigen wensen aan. Dat kan bijvoorbeeld met het gratis fotobewerkingsprogramma Gimp. Een dergelijk uitgebreid programma heb je niet zomaar onder de knie. Wanneer je de cursus volgt van mederedacteur Eric98 heeft het programma al snel geen geheimen meer voor je. Zie ook hiervoor de link onderaan.

Nog niet persoonlijk genoeg?

Je eigen afbeelding maken is natuurlijk helemaal mooi. Natuurlijk wijst het magazine ook daarin je de weg. Mederedactrice Kate95 is toevallig afgelopen maand een cursus gestart waarin het tekenen met Inkscape wordt uitgelegd. Ook dit is een gratis programma. Ben je ongeduldig en vind je dat je nu -noodgedwongen- toch wat tijd over hebt, dan kun je overwegen om het uitgebreide cursuspakket in één keer aan te schaffen. Deze cursus is niet gratis maar de cursus staat garant voor heel wat avonden leer- en tekenplezier.

Wanneer je dan toch bezig bent om je kaart vanaf de grond af aan zelf te ontwerpen, kun je ook nog wel je eigen postzegel ontwerpen. Post.nl biedt de mogelijkheid om dit te doen. De linken voor al deze cursussen vind je weer onderaan dit artikel.

Contact

In vogelvlucht zijn we langs de mogelijkheden gegaan om een leuk bericht te sturen. Daarnaast is er in deze tijd behoefte aan direct contact, zonder dat we daadwerkelijk bij elkaar zijn. Dat mag nu even niet. Een telefoontje is zo gepleegd en iedereen heeft op de een of andere manier wel de beschikking over een toestel. Dat kan variëren van een ouderwets toestel met vaste lijn, tot hypermoderne smartphone. Bellen kan dus altijd. Mogelijk wil je meer dan dat. In snel tempo komen we erachter dat beeldbellen leuker is dan gewoon bellen en dat dit de beste manier blijkt om fysiek contact te vervangen. WhatsApp-bellen, Skype, Facetime en andere mogelijkheden van beeldbellen zijn dan ook voor mensen dagelijkse praktijk geworden.

Groepscontact

Beeldbellen is dus een goede “second best” voor het contact zoals we normaal altijd gewend waren. Een verjaardag, vergadering of andere groepsbijeenkomst vervang je echter niet met een één op één gesprek. Gelukkig hebben deze apps ook de mogelijkheid om met meerdere mensen tegelijkertijd een gesprek op te zetten. Daarnaast zijn er apps waarmee je een complete vergadering of een presentatie aan desnoods duizenden deelnemers kunt opzetten. Dat laatste gaat te ver voor dit magazine. Wel bekijken we wat mogelijkheden om een groepsgesprek op te zetten en een vergadering op afstand te houden. Een verjaardag lijkt een beetje op een ongeorganiseerd verlopende vergadering. Met een beetje fantasie en genoeg humor kun je deze apps ook inzetten om een gezellig online feestje op te zetten. Natuurlijk kun je dit ook gebruiken om bijvoorbeeld je bestuursvergadering toch door te laten gaan. Het is even wennen, maar dan blijkt effectief vergaderen hiermee goed mogelijk. Bedrijven over de hele wereld doen het dagelijks op deze manier.

Apps

We beginnen met het opzetten van een groepsgesprek met gebruik van de twee bekendste apps. In WhatsApp start je een groepsgesprek eenvoudig vanuit een chatgroep. Je tikt daarin op het telefoontje rechtsboven en dan kun je vervolgens de contactpersonen selecteren die je wilt oproepen. Na er drie geselecteerd te hebben, bemerk je de beperking. Je kunt namelijk maar met zijn vieren bellen. Voor veel situaties is dat echter al voldoende. Het kan ook zijn dat je al met iemand in gesprek bent om er dan achter te komen dat je er nog iemand bij wilt hebben. Ook dat kan. Tijdens de oproep zie je rechtsboven het contactpersonen icoon. Hier klik je op en vervolgens zoek je de persoon die je wil toevoegen aan beeldgesprek. Voor je het weet ben je dan met zijn drieën aan het beeldbabbelen.

Een andere bekende app, zeker voor Apple-gebruikers, is Facetime. Deze app maakt het mogelijk om een groepsgesprek met 32 personen tegelijkertijd te voeren. Dat is al een behoorlijke groep mensen. Facetime heeft wel weer een andere beperking; het is alleen op Apple-apparaten beschikbaar. Een Facetime gesprek start je eenvoudig door contactpersonen in te voeren en op het videocameraatje te klikken. Dit kan ook vanuit een groepsgesprek in de Berichten-app. Je klikt daarvoor op het Facetime-symbool bij de contactpersonen boven het groepsgesprek. 

Vergaderen

Er zijn veel verschillende tools beschikbaar om een online-vergadering op te zetten. Bij mij op het werk bijvoorbeeld gebruiken we Lifesize. In de gratis versie hiervan kun je een virtuele vergaderingsruimte opzetten waarin je vervolgens deelnemers uitgenodigd via een link in een e-mail of een berichten-app. De betaalde versie heeft xtra mogelijkheden die voor normaal gebruik niet nodig zijn. Lifesize stelt de betaalde versie zes maanden gratis ter beschikking om bedrijven te ondersteunen in deze tijd van de Corona-crisis. Een mooi gebaar. Uitleg van de werking van deze tool vind je ook weer in de links hieronder. Je ziet daar ook links tussen van andere, niet genoemde vergader-apps.

Ether discipline

Online vergaderen vereist de nodige discipline anders verdwijnt het gesprek al snel in een kakafonie van door elkaar heen pratende deelnemers. Bij een verjaardagsfeestje kan dat gezellig zijn, maar voor een vergadering is dat desastreus. Met de tips die hieronder worden opgesomd verloopt de vergadering meer gestructureerd en wordt daardoor effectiever.

  • Begin op tijd. Het is storend als er tijdens de vergadering nog laatkomers “binnenkomen”. Vooral als ze luidkeels iedereen begroeten en daarmee de deelnemer onderbreken die net midden in zijn verhaal zit.
  • Zorg voor een voorzitter of gespreksleider die op een duidelijke manier de leiding neemt.
  • Praat niet door elkaar, luister goed en laat de ander uitpraten.
  • Ga niet roepen als je het woord wilt, maar steek je hand op en wacht tot de voorzitter je het woord geeft.
  • Kijk in de camera. Normaal kijk je iemand in de ogen en je bent dan ook geneigd om naar het beeld te kijken. Door in de camera te kijken, maak je meer contact met de ander.
  • Zet je microfoon uit als je niet aan het woord bent. Andere deelnemers hoeven dan niet te horen hoe jij mee zit te tikken of hoe je partner koffiezet of de vaarwasser leeg ruimt.
  • Slechte WiFi?  Wanneer je beschikt over een apparaat met 4g kun je proberen om de WiFi uit te zetten. Let dan wel op je dataverbruik, dat kan dan best oplopen.
  • Blijft de verbinding slecht, dan is het een optie om de camera uit te zetten. Je verbruikt dan veel minder bandbreedte en het gesprek verloopt dan mogelijk minder hakkelend.
  • Natuurlijk kun je de camera ook uitzetten om meer privacy te hebben. Maak daar echter uitsluitend gebruik van als je zeker weet dat de camera ook daadwerkelijk uit is. In de afbeelding hieronder zie je hoe dat jammerlijk misloopt. Na zo’n misser kom je niet makkelijk op kantoor teug als er straks weer gewoon gewerkt wordt.

     

Conclusie

Ook in een tijd dat we elkaar nauwelijks nog mogen opzoeken zijn er genoeg mogelijkheden om elkaar leuke berichten en persoonlijke post te sturen. Dankzij beeldbellen en -vergaderen kun je ook op afstand nog prima groepsgesprekken voeren. Er zijn dan wel wat valkuilen waar je rekening mee moet houden. Mochten alle mogelijkheden uit dit artikel je totaal niet aanspreken, dan kun je altijd nog een puzzelboekje aanschaffen of lekker gaan Binge watchen voor de buis met de streamingdienst van je keuze.     

 

Toch liever Binge watchen?

Afbeeldingen van  Tenor, pixapay en de diverse-app aanbieders

 

Auteur: leofact

Catalina op een oude MacBook installeren

Scroll naar boven

Oude MacBook met mogelijkheden

Vorig jaar schreef ik een artikel over mijn oude MacBook. De witte Unibody uit 2010 werkt nog steeds prima. High Sierra was het nieuwst mogelijke systeem wat ik erop werkend kreeg.

Ondertussen hebben mensen hard gewerkt om meer mogelijk te maken. Daardoor is het nu ook mogelijk om een nieuwere versie van het besturingssysteem te installeren, op oude hardware. Na High Sierra kregen we immers Mojave en Catalina.


Catalina

Wat voor nieuws zit er in deze update uit 2019?

  • Eenvoudig een iPad als tweede scherm gebruiken via Sidecar.
  • Werkt de iPad met Apple Pencil, dan is deze ook te gebruiken als tekentablet, bedraad of draadloos. Dit kan trouwens niet met alle modellen. Zie de link onderaan dit artikel voor meer informatie.
  • iTunes wordt vervangen door diverse apps voor muziek, tv, podcasts en boeken.
  • Apps voor de iPad kunnen ook gebruikt gaan worden op MacOS.
  • 32 bits software wordt niet meer ondersteund.

Grote crisis, kleine oplossingen

De Moeilijke Crisis in de wereld kan ik natuurlijk niet oplossen. Wel weet ik manieren om beter om te gaan met de voorraad energie en grondstoffen. Dat kan door je apparaten te repareren en zo lang mogelijk te gebruiken.

Open source of een nieuwe Apple?

Je kunt ervoor kiezen om met het oudere Sierra of High Sierra te blijven werken. Kans is wel aanwezig dat je niet meer alle programma's kunt gebruiken uit de Apple Store. Die worden gewoon geblokkeerd, zodat je alsnog naar een nieuwer systeem overschakelt. In het ergste geval koop je daarom dus een hele nieuwe computer. Ik vind dat geen duurzame oplossing, een nieuwe computer kopen als de oude nog goed werkt.
Gelukkig zijn er open source programma's die het nog wel doen, ook op oudere besturingssystemen. Daarover schreef ik een ander artikel, zie onderaan bij de links.
 


Nobelprijs voor Dosdude

De man die op YouTube door zijn volgers is voorgedragen voor een Nobelprijs heet Dosdude. Waarom zijn zijn volgers zo blij? Hij schrijft software om oudere Apple apparaten te upgraden naar de nieuwste besturingssystemen. En oude apparaten blijven gebruiken, dat is beter voor het milieu en de portemonnee natuurlijk. Vandaar die Nobelprijs-voordracht.

Op deze websites staat de Engelse uitleg in tekst en video:
http://dosdude1.com/catalina/

https://www.youtube.com/watch?v=wxFzZWqoCng.


Stap 1 voorbereiden

Om mijn MacBook uit 2010 te laten werken met Catalina, heb ik het één en ander moeten doen. Hier volgt mijn route, als een handleiding voor geïnteresseerden.

  • Bepaal of je oude Mac computer ertoe in staat is om met Catalina te werken. Lees op de site van Dosdude onder System Compatibility of je model computer wel of niet ondersteund wordt. In grote lijnen zijn het modellen vanaf 2008 die wel ondersteund zijn.

  • Kijk ook onder het kopje Known Issues, als jouw model een melding heeft tussen haakjes. Dit gaat om de grafische kaart.

  • Zorg voor een usb stick om de installer vanaf te draaien. Deze usb stick moet geformatteerd worden als OS Extended (Journaled). Dit doe je via het schijfhulpprogramma. Geef de usb stick een duidelijke naam, zoals Catinstaller.

  • Zorg voor een harde schijf waar het nieuwe systeem op komt. Ik heb hiervoor een nieuwe ssd schijf gekocht, zodat ik mijn oude prima werkende systemen ook nog heb na afloop. De kleinste ssd schijven zijn te koop voor ongeveer €32,-.
    Hang de nieuwe ssd schijf met een kabel aan de USB poort van de computer.

usb naar sata adapter
  • Zet de nieuwe schijf om naar APFS met het schijfhulpprogramma. Geef schijf een duidelijk herkenbare naam, zoals Catalina. Let wel heel goed op dat je de juiste schijf hiervoor selecteert.


Apple verandert van HFS naar APFS

Bij mijn laptop was het probleem destijds dat tijdens de installatie van High Sierra, de harde schijf omgezet werd van de HFS+ naar de APFS indeling. Daar ging iets fout, met het gevolg dat niks meer opstartte!


Stap 2 important info BootROM support

  • De grote truc is, om op de harde schijf waarop Catalina komt te staan, een stuk software te plaatsen waarmee het mogelijk wordt dat APFS wél opstart. Op de website van Dosdude staat een heleboel uitleg onder het kopje Important info BootROM support.
    Je moet bepalen, of je oude laptop oorspronkelijk wel of geen ondersteuning biedt voor APFS. Heeft je laptop deze ondersteuning niet, dan is er de software OfficialAPFSFWUpdate.zip.
    Je kunt dit pakketje downloaden, uitpakken en opstarten. Daarmee installeer je de software op je harde schijf.

  • Let op: tijdens deze installatie moet de computerstekker in het stopcontact zitten, anders werkt het niet.

  • Kies voor installatie op de nieuwe schijf Catalina.

Geen idee?

  • Weet je niet, of je laptop APFS ondersteunt, dan kun je ook gewoon van start gaan met het downloaden van de patch. Tijdens het proces checkt het programma of je bovenstaand pakketje moet installeren of niet.

Stap 3 Download MacOS Catalina Patcher

  • Download vanaf de website van Dosdude het dmg bestand via de blauwe knop.

  • Met rechtsklik > open open je dit bestand met de naam macOS Catalina Patcher.

  • Klik nog een paar keer op open, continue, continue en Download a Copy en Start Download.

  • Vervolgens wordt er een officiële kopie gedownload van Catalina. Dit sla je eerst op je computer op. Het is een groot bestand, zo'n 7 GB.

Stap 4 Eerst installeren op usb

  • Na het downloaden van het 7 GB grote bestand, kies je uit 3 opties. Met de optie Create a bootable installer brand je het bestand op de usb stick. Dat is de veiligste optie. Zou er iets fout gaan, dan kun je later de installatie opnieuw uitvoeren vanaf die usb stick.

  • Kies uit de lijst met beschikbare schijven voor de usb stick met de naam Catinstaller die je net hebt geformatteerd. Kies Start, Yes, en voer je wachtwoord in. Het branden duurt een flinke tijd. Daarna klik je op Quit.

Stap 5 Dan opstarten en installeren vanaf diezelfde usb

  • Sluit de computer af.

  • Wissel de ssd schijven nu om.

  • De usb stick is bootable, dus opstartbaar. Houd tijdens het opstarten van de Mac de Opt/Alt knop ingedrukt. Dan krijg je te zien welke opstartmogelijkheden er zijn.

  • Kies dan voor de usb stick met de naam Catinstaller. Het kan ook zijn dat je het logo van Catalina ziet. Dat opstarten duurt ook weer een flinke tijd.

Stap 6 Nieuw systeem op de ssd

  • Kies daarna herinstalleer/ reinstall macOS. Continue, Agree, Agree.

  • Selecteer de schijf waarop het systeem geïnstalleerd wordt. In dit geval is dat Catalina. En klik op Installeren.

  • Ga nu gerust een heerlijke ovenschotel koken, want het installeren en opnieuw opstarten duurt lang.
    Tijdens de installatie worden alle patches geïnstalleerd die nodig zijn om je Mac computer aan te passen.

Stap 7 Klaar!

  • Als de installatie klaar is, sluit je de computer af en trek je de usb stick eruit.

  • Nu kun je met Catalina opstarten.

  • Kies je land en tijdzone, computernaam, gebruikersnaam en wachtwoord.

  • Er komt misschien nog een melding van een update. Installeer die dan ook nog.
    Klaar!


Eerste indruk

De oude MacBook start zonder problemen op. Er lijkt niet zo heel veel veranderd te zijn. Dat is de kracht van de Apple producten natuurlijk ook. Onder de motorkap is er best veel anders geworden. Maar daar merk je in eerste instantie niet veel van, alles lijkt goed te werken. Dat alles zonder aarzelen opstart, is ook te danken aan de prachtige patch van Dosdude! Zonder hem was dit niet mogelijk geweest.

Catalina werkt prima op de oude MacBook uit 2010

Natuurlijk was mederedacteur Erik98 nieuwsgierig naar de nieuwe installatie. Is je oude MacBook ook sneller? Tot mijn spijt duurt het opstarten 20 seconden langer. Dat komt natuurlijk door die BootROM om met APFS op te starten. Maar is dat erg? Ach welnee. Of het werken vlotter gaat, dat kan ik pas over een tijdje zeggen.

NIghtShift had ik niet eerder. Dat is een mooie functie, waarmee 's avonds het scherm geler wordt.

Altijd iets om naar uit te kijken bij deze nieuwe installaties: de prachtige foto's om te gebruiken als bureaublad. Ditmaal in de hoofdrol het eiland Santa Catalina in Californië!

Sidecar kan ik niet testen, daarvoor heb je een extra apparaat nodig. Het is ook de vraag of dit oude laptopje uit 2010 werkt met Sidecar. Het lijkt me wel het mooiste nieuwe snufje.
Wie weet een mooi onderwerp voor een volgend artikel. Heeft iemand misschien een vrij nieuwe iPad te leen voor me?


Links uit het artikel:

https://magazine.helpmij.nl/artikel.php?id=4207 Open source software onder MacOS.
https://magazine.helpmij.nl/artikel.php?id=4208  Over de worsteling van HFS+ naar APFS: Drie besturingssystemen op een MacBook.
https://www.icreatemagazine.nl/nieuws/sidecar-ondersteuning-macos-catalina/
http://dosdude1.com/catalina/

 

Auteur: Kate95

Over virussen en oplichterspraktijken

Scroll naar boven

Nog maar een paar maanden geleden, maakten we ons vooral druk over digitale virussen en malware. Een recent voorbeeld wat tot de verbeelding sprak was de hack van de Universiteit van Maastricht waardoor het totale netwerk een paar weken plat werd gelegd en wat de universiteit veel geld heeft gekost.

Achteraf bleek dat de hack in gang werd gezet door een ondoordachte klik op een verkeerd mailtje op 15 oktober. De malware is vervolgens ongemerkt op de achtergrond aan het werk gegaan en op 23 december werden in een tijdsbestek van 50 minuten alle bestanden en programma’s van 269 servers versleuteld en onbruikbaar gemaakt. Een oplossing bleek niet op tijd voor handen en de Universiteit werd uiteindelijk gedwongen om het losgeld te betalen om weer toegang tot het eigen netwerk te krijgen. Achteraf werd toegegeven dat er € 197.000 losgeld was betaald om bevrijd te worden van deze digitale gijzelnemers. In dit geval met het gehoopte resultaat dat het netwerk weer werd vrijgegeven door de criminelen. Het is namelijk altijd nog maar de vraag of deze misdadigers zich netjes aan hun woord zullen houden. Het gebeurt maar al te vaak dat de criminelen je laten zitten met de versleutelde bestanden. Het is zo goed als onmogelijk om ze op te sporen, zodat er geen mogelijkheid is om verhaal te halen. Bij de hackaanval van de universiteit van Maastricht ging het vermoedelijk om een hackergroep uit Oost Europa. Een dergelijke groep spoor je niet snel op. Ze kunnen er meestal gewoon mee wegkomen. Het liep dus nog relatief goed af voor de universiteit. Wanneer de bestanden op slot waren gebleven, zouden de kosten aan vervanging van hard- en software al snel een veelvoud bedragen van het losgeld. Dan hebben we het nog niet eens over alle onvervangbare documenten en bestanden die dan voorgoed verloren zouden zijn gegaan.

Hybride

Nu, een paar maanden verder, maken we ons druk over een heel ander virus. Ook ongrijpbaar, maar met gevolgen die op maatschappelijk en gezondheidsgebied zeer tastbaar zijn. Op zich is dat ruim voldoende om ons voorlopig bezig te houden. De digitale middelen blijken een zegen in een tijd waarin we gedwongen zijn om fysiek afstand van elkaar te houden. Deze afhankelijkheid heeft een keerzijde. Er zijn ook mensen die er de mogelijkheid in zien om hier een slaatje uit te slaan. Zij proberen misbruik te maken van onze angst voor het virus en onze afhankelijkheid van de digitale snelweg. Deze criminelen proberen je digitale middelen te infecteren met als doel om daar een flinke munt uit te slaan. Op die manier ontstaat er een soort hybride wereld waarin het echte virus wordt vermengd met digitale infecties. Gelukkig telt een gewaarschuwd mens voor twee en met enige kennis en oplettendheid is veel narigheid te voorkomen.

Trukendoos

De criminelen proberen alle middelen die ze kunnen bedenken om hier een slaatje uit te slaan. En zij hebben daar een flinke trukendoos voor.

Mail

Via de mail verspreiden ze berichten waarin het Coronavirus op elke denkbare manier wordt misbruikt. Zo is er een voorbeeld dat de Rabobank een antibacteriële betaalpas zou uitgeven. Je begrijpt het misschien al: "klik hier om in te loggen". En ja hoor, je komt op een nep site terecht waar je gegevens gestolen worden. Vervolgens proberen ze er je rekening mee te plunderen.

Bijlages

Er wordt mail verstuurd die afkomstig zou zijn van het RIVM met een bijlage met zogenaamd belangrijk nieuws over het Coronavirus. Klik je erop, dan wordt er geprobeerd om je pc te besmetten met ransomware. Deze software probeert vervolgens ongemerkt al je bestanden te versleutelen en daarmee je hele pc op slot te zetten. Als je pech hebt en als je beveiliging niet op orde is, lukt dat ook. Zonder een goede back up ben je dan alles kwijt.

App

Er wordt voor Android een app aangeboden, buiten de Play Store om, waarmee de verspreiding van het virus zou zijn te volgen. In plaats van nuttige informatie te bieden, zet de app je telefoon op slot en je zou moeten betalen om weer toegang te krijgen tot je telefoon. Dit werkt gelukkig alleen op verouderde telefoons, maar het blijft evengoed oppassen.

Thuiswerken

Het netwerk van je werkgever infiltreren kan heel lucratief zijn. Om die reden wordt er wel geprobeerd om je inloggegevens te achterhalen. Je krijgt dan een mailtje, wat van je werkgever afkomstig lijkt en waarin het thuiswerken wordt uitgelegd. Handig in deze tijd, maar volg je de aanwijzingen, dan krijgen de criminelen je gegevens in handen en kunnen vervolgens inloggen op het echte netwerk van je werkgever. Met alle gevolgen van dien. De gemiddelde werknemer weet wel hoe het intranet werkt, maar het is voor de crimineel al genoeg als een enkeling erin trapt.

Webshops

Malafide webshops bieden artikelen aan als mondkapjes, desinfectiemiddelen en noem maar op. De betaling lukt steeds probleemloos, maar uiteindelijk ontvang je slechts gebakken lucht thuis.

Huisbezoek

Criminelen geven zich uit voor RIVM-medewerkers of als laboranten van een testlaboratorium. Ze testen echter je niet lichamelijk gezondheid, maar vooral je materiële welzijn en vervolgens doen ze hun best om je de nodige kostbaarheden afhandig te maken.

Dit is maar een opsomming. In de linken onderaan dit artikel vind je nog veel meer voorbeelden. Wanneer je de gebruikte trucs herkent, trap je er minder snel in. In dezelfde artikelen lees je ook hoe je jezelf hiertegen kunt wapen. Het lezen van die artikelen kost tijd, maar die betaalt zich dubbel en dwars terug. Met de volgende tips komt je al een heel eind.

  • Klik nooit op een link, zonder precies te weten waar die heen gaat.
  • Open nooit bijlages die je ongevraagd hebt gehad, of waarvan je de afkomst niet kent.
  • Datzelfde geldt voor e-mailtjes. Open alleen mail als je dit vertrouwt.
  • Controleer de echtheid van een webshop. Al eerder iets daar gekocht? Bekende naam? Let wel op namen die erop lijken, maar net even anders zijn. De naam Googelen kan helpen, maar zoek dan even door. De criminelen hebben er rekening mee gehouden dat de naam wordt opgezocht en mogelijk gezorgd voor een nepreview of iets dergelijks.
  • Wanneer een aanbieding te mooi is om waar te zijn, is dat ook zo. Voor niets gaat de zon op en de aanbieding heeft hoogstwaarschijnlijk alleen tot doel om je in de val te lokken.
  • Zorg dat al je apparaten altijd up-to-date zijn. Verouderde software kan de crimineel toegang geven door veiligheidslekken.
  • Zorg voor passende beveiliging. Dat geldt niet alleen voor Windows, maar steeds vaker ook voor de Mac en zelfs voor Linux wordt er al malware gevonden.
  • Krijg je via Whatsapp een onverwachts verzoek voor bijvoorbeeld een betaling. Niet zomaar doen: zoek uit of je contactpersoon inderdaad degene is wie hij of zij zegt te zijn. Bel die persoon bij voorkeur even op. De identiteit of telefoon van je familielid of kennis kan gehackt zijn.
  • Krijg je een onverwachts telefoontje van een bedrijf, negeer dat dan. Microsoft belt je echt niet. Ook je bank doet dat niet zomaar. In het beste geval gaat om reclame en dat kun je best missen. Toch enige twijfel? Controleer dan voor zekerheid de identiteit van de beller. Bel diegene bijvoorbeeld terug. Op die manier kun je achterhalen of iemand echt werkt bij het bedrijf waarbij hij of zij beweert te werken.
  • Ook aan de deur krijg je nooit onaangekondigd bezoek van het RIVM of welke zorgaanbieder dan ook. Liefst niet opendoen en in ieder geval niet binnenlaten. Ook nu controleer je bij twijfel de identiteit van de bezoeker. Vraag naar zijn of haar ID en schroom niet om het bedrijf te bellen waarvoor diegene zegt te werken.

NB. Vertrouw op je gevoel. Voelt het niet goed? Luister daar dan naar en wis de mail of wimpel de beller of bezoeker af.

Aangifte

Wanneer je deze tips volgt, wordt de kans dat je een keer wordt opgelicht een stuk kleiner. Helaas kan het toch een keer misgaan. Misschien doordat je net even te gretig was of doordat de criminelen een nieuwe, nog doortraptere methode hebben gevonden. Schaam je in dat geval niet onnodig. Het kan iedereen overkomen. Doe wel altijd aangifte. Op die manier pak je ze terug en het helpt om dit soort misdaad een halt toe te roepen.

Ten slotte

Er zijn mensen die bereid zijn om iedere gelegenheid te misbruiken om er een slaatje uit te slaan. De verwarring en de angst die de Corona pandemie oproept, is voor dergelijke types alleen maar een gelegenheid tot oplichting. Helpmij heeft daar geen goed woord voor over en hoopt dat tijdig waarschuwen en voorlichten helpt om deze lage vorm van oplichting terug te dringen.

Nuttige links

Trouw: universiteit-maastricht-over-de-hack-we-konden-niet-anders-dan-betalen
Consumenten bond: waarschuwing voor Corona-oplichters
Consumenten bond: corona-phishing-en-oplichting
Helpmij magazine: WhatsApp fraude voorkomen
Bright: phishingmails-verwijzen-naar-thuiswerken
RTL nieuws: corona-phishing-bankpas-email-sms-criminelen
Emerce: phishing-rond-coronavirus-richt-zich-nu-thuiswerkers
Maxmeldpunt: corona-oplichters-deze-trucs-gebruiken-ze
Maxmeldpunt: pas-op-voor-corona-babbeltruc

Afbeeldingen van Pixabay, Pxfuel, Wallpaper Flare

Auteur: leofact

Draadloze oortjes. Ik heb ze!

Scroll naar boven

Zeven weken

20 januari bestelde ik een stel draadloze oordoppen bij AliExpress en op 9 maart leverde de koerier ze af. Het Chinees Nieuwjaar zat er tussen en daarnaast de ellende van het coronavirus. Normaal duurt de aflevering uit China een week of drie, maar nu werden het er zeven.

Deze oordopjes kostten me 15 €. Ondertussen kocht ik nog een stel Xiaomi Mi dopjes voor iets over de 20 euro. Lees de twee voorgaande Magazines. Hoe goed zijn nu deze nieuwe oordopjes?

Specificaties

De, als gebruikelijk, zeer beknopte Chinese specificaties luiden TWS (echte stereo), 6D bas chip, W1 Bluetooth chip en tenslotte 1:1 vormgelijkheid met de Apple Airpods. Zoals ik al schreef klonk dat allemaal niet verkeerd in mijn oren. Het is natuurlijk wel een niet zo fraai voorbeeld van imitatie.

Dat TWS hadden Xiaomi dopjes ook. Nou ben ik absoluut gespeend van elke muzikaal talent. Stereo snap ik wel qua theorie, maar nu ik dat TWS zo beleef begin ik het een beetje door te krijgen. Dat was dus al leuk. Maar verder was het geluid van de Xiaomi dopjes maar matig.

Bas en Bluetooth

Het geluid met die 6D chip viel me helemaal niet tegen. Het geluid was een stuk beter dan van de Xiaomi tegenhanger. Verder hangen deze dopjes in je oorschelpen en drukken dus niet in je gehoorgang. Ook bij hevig met het hoofd schudden bleven ze zitten..

En dan is het pairen door de W1 chip erg eenvoudig. Sterker nog, deze dopjes pairen ook probleemloos met mijn laptop op Xubuntu 18.04.4. Dat Bluetooth onder Linux is altijd een lastpak. Ook met onze oude Ipad loopt het als te verwachten vlot. Alleen geen popup. Een extra opkomend venstertje en zo meer? Nee, daar is onze iPad natuurlijk te oud voor.

Laaddoosje

De aflevering vond plaats in de gebruikelijke lichtbruine bubbeltjesenvelop met opschriften als Chinese Post en allerlei Chinese karakters. Maar daarin zat een best chique opbergdoosje, waarin verder een laaddoosje en de oordopjes. Dat doosje was geschikt voor een draadloos laadplatformpje. Er zat ook een USB kabeltje bij die met een Lightning stekkertje weer in het laaddoosje paste.

Hoe het originele laaddoosje in elkaar zit zie je in deze video op Youtube. Ze snijden hem helemaal open met een Dremel! En hier doen ze dat bij iFixit met echte Airpods. Leuk alleen al om de inwendige constructie te zien.

Gebruiksaanwijzing

De gebruiksaanwijzing was een klein stukje papier met aan beide zijden tekst. De tekst was niet erg  begrijpelijk. Ik kwam er toch wel uit. Alleen het geluidsniveau van de dopjes zelf niet zo. Die zou je met een "2 points" touch moeten kunnen regelen. Maar ze bleken twee snelle tikjes te bedoelen. Dan springt het volume op of neer in kleine sprongetjes.

En nu?

Tja, aan dit avontuur komt hier een eind. Ik weet nu wat die Chinese oordopjes voorstellen. Dit is niet niks, maar het blijft imitatie van het fantastische product van Apple. Dat moet je niet willen. Aan de andere kant heb ik wel genoten van de geluidskwaliteit van die oordopjes. Dat wil ik nu graag en daar heb ik ook best geld voor over.

Ga ik nu dan een paar echte Airpods kopen? Een alternatief zijn bijvoorbeeld draadloze in-ear dopjes waarbij nog wel een draad tussen de beide dopjes zit. Ik liep tegen een erg leuk artikel van Hardware Info aan. Voor iets meer dan 50 euro zou je iets moois kunnen hebben. De vraag is nu: plunder ik mijn  spaarvarken voor die chique Airpods of kies ik voor de goedkopere versie van Huawei met een kabeltje. Daar laat ik om te beginnen mijn gedachten nog wel even over gaan.

Leuk

Nu dus een hele leuke ervaring rijker. Een paar mooie boxen kopen is een optie. Maar in je omgeving heb je het mooie geluid ervan niet voor jezelf. Het leuke van dat draadloze spul is dat je dát geluid wel gewoon voor jezelf hebt.

Auteur: Erik98

8D

Scroll naar boven

Mogelijk is het de verveling van de “intelligente” lockdown, geen idee, maar iets bracht een aantal muziekmixers er toe om oude nummers een nieuwe dimensie te geven: 8D (wie biedt meer, want er is ondertussen ook al 16D en 24D).

Op de social media ging de afgelopen week plotseling een remix van het nummer Ilomilo van Billie Eilish viraal. Bij het afspelen (alleen via een koptelefoon of oordopjes!) lijkt de muziek door je hoofd te draaien...
Met gesloten ogen wordt het effect nog beter.

Het klonk wel interessant, dus verder zoeken, en toen bleek dat, zowel op YouTube als op Spotify, al vele nummers in 8D te vinden zijn. Sommige staan zelfs al heel lang op de lijsten.

De 8D techniek is eigenlijk oude wijn in een nieuwe zak: jaren geleden werden al nummers op deze manier in studio’s bewerkt, toen noemde men het resultaat “binaurale muziek”. Onder andere Madonna experimenteerde hier al eens mee. Met een computer is het mogelijk om, bij het mixen van de opgenomen geluidssporen, coördinaten mee te geven van de plek in de ruimte waar deze te horen moeten zijn.

De theorie: mensen hebben maar twee oren, maar toch kunnen we daarmee bepalen waar het geluid vandaan komt. Links of rechts is natuurlijk vanzelfsprekend, maar ook boven of onder, achter of voor kunnen wij onderscheiden. Het geheim van binauraal geluid zit in de vorm en de plaats van het oor en in de manier waarop geluidssignalen zich door de gehoorgang verplaatsen om vervolgens door onze hersenen te worden verwerkt. Geluiden die van achter ons komen moeten bijvoorbeeld eerst langs de oorschelp voordat ze het oor in kunnen. Die vertraging en het verlies aan signaal geeft ons informatie over de locatie van het geluid. De hersenen puzzelen dat even vliegensvlug uit. 8D speelt dus eigenlijk een spelletje met je hersenen.

Terug naar 8D.

Zoals eerder gemeld: het werkt alleen met een (liefst goede) headset of oordopjes. Dus niet op een stereo of surround set. Niemand gelooft dat dit de muziek van de toekomst wordt maar er zijn wel veel leuke remixen beschikbaar waarvan je, terwijl je (tijdens deze crisis) levens redt door lekker onderuit op de bank te blijven hangen, heerlijk kunt genieten. Waarschuwing: net als bij 3D films kunnen sommige mensen duizelig en zelfs misselijk worden van het effect…

Hier vast een paar nummers om het allemaal zelf eens te ondervinden:

Disturbed, The sound of silence

Pink Floyd, Comfortably numb

Led Zeppelin, Stairway to heaven

Queen, Bohemian Rapsody 24D (!)

Enigma, Sadeness

Armin van Buuren, Blah blah blah

Linkin Park, In the end

Probeer het eens!

 

Auteur: ErpCity

Stamboom

Scroll naar boven

Stamboom

Ik hou al jaren een stamboom bij. Met moderne software is het niet erg moeilijk zelf een stamboom op te zetten. Het lijkt me ook een goede zaak om ergens mee bezig te zijn in deze tijd waarin soms alleen contact mogelijk is over via die mooie digitale middelen. Dan heb je tenminste iets om over te praten. Zeker niet iedereen zal er erg in geïnteresseerd zijn. Dat besef ik ook wel.

Oom

Het begon met mijn oom, die al veel op papier had gezet. Al dat tikwerk namen wij over. Op een goed moment vroeg mijn vrouw of ik geen programma wist om de boom in bij te houden. Een kennis had wat en zo ging dat verder.

Uitwisselen

Nou ben ik een Linux mens. Maar met het universele Gedcom bestandsformaat kan ik een complete stamboom importeren van mijn neef waarmee ik samenwerk en een oom in Melbourne. Die werken in Windows.

Grootte

Inmiddels is mijn boom gegroeid tot meer dan 10.000 personen. Dat heeft natuurlijk wel jaren gekost. Er kwamen prachtige verhalen naar voren. Alles bij elkaar heb ik daar heel veel plezier van gehad.

10.199 personen tot op heden

Programma

De vraag is natuurlijk: welk programma is goed? Wat dat betreft is er keus genoeg. Ga zoeken via een zoeksite. Zo kwam ik al snel terecht bij https://www.stamboomforum.nl. Er is nog veel meer en zeker ook Nederlandstalig. Het is ook een kwestie van persoonlijke voorkeuren.

Boek

Met het programma wat ik gebruik kan ik een compleet boek genereren. Als naslagwerk is dat zo gek nog niet. De vorige versie had ver over de tweehonderd pagina's. Plastic ringband en kunststof omslagen erbij en je heb een heel aardig resultaat.

Ontwikkeling

Regelmatig meldden zich trotse ouders en grootouders zich met een nieuwe twijg aan de boom. Soms loopt het heel anders. Zo meldde de dochter van mijn oom in Melbourne zich. De man is ver op leeftijd en ging het bejaardentehuis in. Zijn kinderen ruimden zijn huis op. Dat moest verkocht worden. Zo kwam heel zijn stamboomarchief bij zijn dochter. Die meldde zich met de leuke mededeling dat ze het werk van haar vader zal voortzetten.

Facetime en Skype

En zo zat ik dan vanmorgen te praten met een achterachterachternicht aan de andere kant van de aardbol. Daar ochtend hier avond. Hier lente en daar bijna winter. Skype en Facetime zijn dan je vriend. Videobellen. Je beeld op deze wereld krijgt een heel andere dimensie. Er zitten erg leuke kanten aan deze hobby!

 

 

Auteur: Erik98

Video maken 2: editen

Scroll naar boven

Cursus

Mijn eerste artikel was een beetje een proefkonijn. Maar dat liep lekker en dit tweede artikel liep ook fijn. Dus ga ik ermee verder als een cursus. Net als bij mijn serie over GIMP behandel ik de basis. Ik ben geen ervaren fotograaf en hetzelfde geldt voor filmen. Maar uitleggen lukt me goed.

Editen

Ik ga het hebben over het editen van je opgenomen videoclips tot een complete video. Het begin van een clip zal soms wat schokkerig zijn of gewoon in de verkeerde richting zijn opgenomen. Dat is normaal en daar moet dan een stukje van worden afgehaald.

Die videoclips moeten ook in een logische volgorde worden gesorteerd. Kortom, al ben je helemaal niet bezig voor je eerste Oscar, wat werk zit er wel aan.

Voor wie

Deze cursus is vooral bedoeld voor mensen die (bijvoorbeeld met een smartphone) iets leuks hebben gefilmd of die wat eenvoudigs willen doen met een bestaand filmpje. Dan zit je met de vraag waar je dat mee doet qua software en hoe je dat dan wel doet. Puur gewone zaken dus! Wat betreft de software gebruik ik Kdenlive. Dat is een open source programma. Het werkt tegenwoordig ook onder Windows. Het is gratis en heel laagdrempelig. Ideaal voor de eerste stappen!

"Voor wie"  heeft een tweeledige betekenis. De video's waar ik me op richt zijn bedoelt voor de huiselijke kring en eventueel je vrienden. Ook oma's en opa's die niet zo heel mobiel meer zijn zijn er vaak blij mee.

Clips

Om een begin te hebben ben ik naar het winkelcentrum in Oosterheem (Zoetermeer) gegaan om wat clips te schieten. Niks bijzonders die clips, maar wel prima om mee te oefenen. Haal ze hier op. Pak het zip bestand uit en zet ze op een geschikte plek. Bijvoorbeeld in een map met de naam kdenlive.

Programma

Voor Windows hoef je Kdenlive niet te installeren. Ga naar Downloads op de website en neem het standalone pakket versie 19.12.1, pak het uit en ga naar de "bin" folder. Dubbelkik op Kdenlive.exe. Dan start het programma.

Voor Linux  zijn er Appimages. Ik gebruik hier ook versie 19.12.1 van vorige jaar. Even uitvoerbaar zetten qua rechten en dubbelklikken, dan start hij. Die versies zijn genoemd naar de datum van publicatie.

Powerhouse

Heb je een computer met een i7 processor en heel veel RAM (een powerhouse dus), dan hoef het niet, maar anders doe je er het beste aan overal proxy's van te maken. Niks bijzonders, maar dan maakt het programma overal een verkleinde versie van en uiteindelijk wordt op basis daarvan een echte video op volle sterkte gemaakt. Dan kan je met een computer met een i3 en 4 MB ram ook prima uit de voeten. Ga naar Instellingen > Kdenlive instellen en vink de proxyclips aan. Doe dat ook bij Project > projectinstellingen.

Clips inladen

De eerste start is onze twaalf oefenclips inladen. Ga naar Project > Clip of map toevoegen en kies de twaalf clips. Voor elk van die clips moet er ook een geluidspoor aangemaakt worden. Je kan er ook voor kiezen daar een leuk muziekje voor te nemen en de geluidsporen van de afzonderlijke clips te verwijderen.

De clips verschijnen links in het bovenste vak met de naam Projectopslag (1).

In de tekst hieronder wordt naar de rode cijfers verwezen

Volgorde

Ik gebruik voor de clipnaam de laatste vier cijfers van de bestandsnaam. De clip 6634 geeft mooi de naam van het winkelcentrum weer. Helaas rijdt er in mijn clip niemand de parkeergarage in. Jammer, maar het was guur weer en ik ben maar niet blijven wachten. in het bovenste vak rechts zie je een voorbeeld van je clip en die kun je daar afspelen. Dubbelklik je in dat vak, dan zie je de clip op groot scherm. Na nog een keer dubbelklikken valt het scherm weer terug.

Zet die clip in de ruimte onder het voorbeeldvenster (2) op spoor V1. Het bijhorende geluid komt op het audiospoor eronder in het vak met de tijdlijnen (A1), aangeduid met de 3.

Wind

De wind stond daar op de kop en je hoort dat goed. Je ziet het ook aan het beeld, dat een beetje trilt. Ik gebruikte mijn Zhiyun gimbal, maar die hield, met deze straffe wind, de boel niet helemaal stil. Dat is heel normaal. Dan is het beter om het geluidspoor van deze clip te verwijderen.

Geluid er uit

Om dat geluid weg te werken ga je op het geluidspoor staan. Dat is dan A1 (audio) Met een rechterklik kies je er voor de groepering met het videospoor op V1 op te heffen. Vervolgens ga je weer op het geluidspoor staan en met de knop delete gooi je het geluid weg.

De parkeergarage

Clip 0195 laat dan de parkeergarage zien in het voorbeeldvenster (2). Ik heb de camera (mijn mobieltje op de gimbal) van links naar rechts laten draaien. Een pan heet dat. Het geeft zo een indruk van de ruimte in die ondergrondse garage. In het eerste deel van de clip heeft de camera  vermoedelijk vanwege het matige licht moeite met scherpstellen. We knippen een stuk uit de clip. Met de I toets geef je het begin aan en met de O het eind. In en Out dus. Je ziet een blauw balkje onder de selectie.

En nu komt er wat moois! Je sleept nu de selectie gewoon vanuit het voorbeeldvenster op je tijdlijn V1 netjes tegen je eerste clip aan. Het programma lijmt  de twee clips netjes aan elkaar. Net als bij je eerste clip verwijder  je ook hier het geluid via groeperen opheffen en dan delete.

Doorgaan

Op die manier kan je doorgaan tot je een leuke video bij elkaar hebt gezet. Mocht je nu al wat willen zien, dan kan je op de meest rechtse knop Renderen (omzetten) drukken. Kies dan voor het formaat mp4 en kies vervolgens de onderste rechtse knop "Render naar bestand".

Vervolg

We gaan in het volgende artikel door met er onder andere een leuk muziekje onder te zetten. Ook komen er wat andere mogelijkheden aan bod.

Vragen en wensen

Heb je vragen of wensen? Stuur me maar een mailtje via redactie@helpmij.nl en dan hou ik er rekening mee. Is het onduidelijk of een knelpunt, stel je vraag dan in het Foto, video Geluidbewerkingsforum.

Veel plezier ermee!

Auteur: Erik98

Tekenen met Inkscape 2

Scroll naar boven

In het vorige artikel leerde je wat Inkscape voor programma is: een vector tekenprogramma. Ook stonden er aanwijzingen in om het te installeren. Heb je het programma nog niet geïnstalleerd, dan kun je dat alsnog doen. Nu kun je eindelijk aan de slag! In dit artikel krijg je de basis uitgelegd: openen, opslaan, selecteren en wat vormen tekenen. De kleur aanpassen hoort daar ook bij.

Opstartscherm

Wanneer Inkscape opstart, wordt er een nieuw document geopend. Je ziet een A4 pagina met witte ruimte eromheen. Je kunt overal tekenen, zowel binnen als buiten de zwarte lijn. Die rand van de pagina is pas van belang op het moment dat je gaat printen of er bijvoorbeeld een pdf bestand van maakt. Tot die tijd doet het er niet toe waar je tekent.
Sommige mensen kleuren niet graag binnen de lijntjes. Kunstenaars hebben dat bijvoorbeeld vaak. Daar doet Inkscape niet moeilijk over!
Wat wel heel anders is dan bijvoorbeeld bij een tekstverwerker, is dat je altijd werkt op één pagina/ canvas. Je kunt niet meerdere pagina's aanmaken in één document. Zou je een nieuw document openen, dan opent er een nieuw venster met weer één A4 pagina.

Het opstartscherm van Inkscape

Interface aanpassen

Na de installatie zijn de knoppen wat klein. Verder staan de balken niet optimaal.
In de volgende video zie je hoe je dat aanpast.
Ook leg ik daarin uit welke knoppen het belangrijkste zijn in Inkscape:

YouTube video Starten met Inkscape

Als je nog nooit hebt gewerkt met een vector tekenprogramma, kan het wat overweldigend zijn als je Inscape voor het eerst opstart.
Maar het valt best mee. De gereedschapsbalk en de details die erbij horen, zijn alles wat je nodig hebt.


Eerste dingetjes tekenen

Klik in de balk om een gereedschap te kiezen. In de video klik ik op het gereedschap cirkels. Door te slepen verschijnt er een cirkel of ovaal. Met het indrukken van Ctrl tijdens het slepen, wordt het een perfecte cirkel.

Daarna klik ik op het gereedschap sterren of veelhoeken maken.

Kijk ook in de balk gereedschaps details, en probeer wat uit. Zo maak je al snel een ster met heel veel punten, of een halve cirkel.


Kleuren

Om de kleur van de cirkel of ster te veranderen, selecteer je het object dat een andere kleur moet krijgen. Dan klik je onderin op een kleur. Al die gekleurde blokjes naast elkaar, dat is de paletbalk. Denk eraan alsof het je palet is waar je je kwast in doopt. Maar de kleur wordt niet over de eerste kleur heen geschilderd, zoals je misschien zou verwachten. Nee, het object heeft meteen de nieuwe kleur.
Met Shift+klik kies je de lijnkleur.

De paletbalk om de kleuren mee te kiezen

Selecteren

Nu heb ik wel de opdracht gegeven om eerst een object te selecteren, maar hoe werkt dat? Dat doe je met het bovenste gereedschap uit de balk, de pijl; dit is het selectiegereedschap. Daarmee kun je selecteren, verplaatsen en objecten van maat veranderen.

De objecten botsen nooit, ze liggen boven en onder elkaar. Met de knoppen in de gereedschaps details verplaats je de objecten ten opzichte van elkaar.

Objecten omhoog en omlaag verplaatsen

De knoppen ernaast draaien en spiegelen een selectie:

Draaien en spiegelen

Opslaan

Het standaard formaat waarmee Inkscape werkt, is svg. Svg staat voor Scalable Vector Graphic.
In de volgende video zie je het selectiegereedschap in actie.
Verder wordt er uitgelegd hoe je een bestand opent en opslaat als svg.

YouTube video Openen, selecteren en opslaan in Inkscape
Je maakt al snel een mooie afbeelding in Inkscape

Het oefenbestand van de video kun je hier downloaden.

 


Cursus Tekenen met Inkscape

De video's en het oefenbestand in dit artikel zijn deel van de cursus Tekenen met Inkscape. Lees hier meer over op de website https://cursusinkscape.nl. Afgelopen 3 jaar heb ik deze cursus gemaakt, omdat er heel weinig lesmateriaal in het Nederlands te krijgen is over dit mooie programma.
Deze uitgebreide cursus is voor iedereen, met name volwassenen, die met het programma wil leren werken.

Vectortekenen wordt veel gebruikt voor het maken van illustraties, logo's en allerlei afbeeldingen voor op websites. Ook het vormgeven van drukwerk kan ermee. Ontwerpen kunnen ook uitgevoerd worden met een lasersnijder of vinylsnijder. Een veelzijdig ontwerpprogramma dus.
Gebruikers zijn bijvoorbeeld kleine zelfstandigen, kunstenaars, hobbyisten, fablabs en docenten.

Auteur: Kate95

Het laatste nieuws

Scroll naar boven

Het laatste nieuws gemist? In deze rubriek vind je het laatste nieuws over besturingssystemen, computers en nieuwe of reeds in omloop zijnde software. Ook het laatste nieuws over smartphones en tablets komt aan de orde.

Mijlpaal voor Microsoft: miljard apparaten draaien op Windows 10.

Gratis luisterboeken luisteren tijdens coronacrisis.

Vanwege de Covid-19 pandemie staan het leven en de wereld op dit moment op hun kop. Lees hier hoe je je smartphone correct schoonmaakt.

De video's zijn in het Engels, maar zijn goed te volgen ook al je het Engels niet machtig bent.


 Inhoudsopgave

Oppo brengt Find X2 en X2 Pro begin mei uit voor 999 en 1199 euro

Windows 10 krijgt zijn grootste verandering tot nu toe

Zes nieuwe Apple-producten met mini-led-scherm op komst

DuckDuckGo deelt lijst met duizenden trackers die data verzamelen

Wifi-signaal meten en verbeteren met Ziggo-app

E-mailclient Incredimail stopt na 20 jaar

Linux Mint-software installeren met Flatpak, Snap en AppImage

Wat is deepfake en hoe herken je nepvideo's?

Linux-kernel komt in Windows 10 2004 voor alle gebruikers beschikbaar

Kende je deze 14 verborgen Windows 10-features al?

Apple: nieuwe set Powerbeats uit voor 150 euro

De meest veelbelovende Apple Watch kloon komt nog dit jaar naar Europa

Kodi 19 kan draaien op Apple TV met jailbreak

Gratis Bier Apps

Nieuwe iPad Pro 2020 is meer hybride laptop dan tablet

 

MacBook Air 2020 onthuld: nieuw toetsenbord, meer opslag en goedkoper

HMD Global kondigt drie nieuwe Nokia-telefoons en een simkaart aan

Waarom de goedkope smartphones van Chinese merk Xiaomi plots zo populair zijn

De beste Samsung smartphones van 2020: vind de juiste Galaxy voor jou

iPhone 12 Pro krijgt exclusieve 3D-camera

Draai Linux-programma’s in Windows met WSL

Apple verhoogt prijzen upgrades MacBook, iMac en Mac Pro

Xiaomi gaat betaalbare Mi 10 Lite met 5G in Nederland uitbrengen

De smartphone wordt saai

MacBook Air 2020 van binnen: 4 verrassingen onder de motorkap

Windows 10 resetten kan op drie manieren

4 redenen om Zoom snel te verwijderen

Samen netflixen op afstand

Corona-malware laat computers niet meer opstarten

Zo maak je van jouw smartphone een webcam


Oppo brengt Find X2 en X2 Pro begin mei uit voor 999 en 1199 euro

Oppo heeft zijn Find X2-smartphones gepresenteerd. De topmodellen van de fabrikant hebben 120Hz-oledschermen, een Snapdragon 865-soc, 12GB lpddr5 en drie camera's. De Pro-versie heeft betere camera's met onder andere een periscopische telelens.

Beide Find X2-toestellen hebben een 6,7"-scherm met een resolutie van 3168x1440 pixels. Het oledscherm met gebogen randen heeft een verhouding van ongeveer 20:9 en een schermoppervlak van ruim 109 vierkante centimeter. Het scherm is instelbaar op een verversingssnelheid van maximaal 120Hz en dat kan ook bij de hoogste resolutie. (Klik op de afbeelding om naar het artikel te gaan)


Windows 10 krijgt zijn grootste verandering tot nu toe 

Microsoft geeft Windows 10 File Explorer(Verkenner) een broodnodige herziening. Het transformeert een van de belangrijkste functies van het besturingssysteem.

Het is altijd een strijd geweest om de documenten en folders te vinden met gebruik van File Explorer vanwege zijn relatief slechte zoektool. Dat zal allemaal veranderen met de lancering van Windows 10 20H1, wat een nieuwe File Explorer introduceert dat Windows Search gebruikt (dezelfde tool waar je toegang tot krijgt als je in de zoekbalk typt in de taakbalk).

 


Zes nieuwe Apple-producten met mini-led-scherm op komst

Apple maakt werk van maar liefst zes nieuwe Apple-producten met een mini-led-scherm. Dit stelt de betrouwbare Apple-analist Ming-Chi Kuo. Hierbij gaat het onder meer om een 14-inch MacBook Pro.

De analist voorspelt dat Apple de zes producten met mini-led in 2020 en 2021 lanceert. Hieronder vallen drie Macs: een 27-inch iMac Pro, 16-inch MacBook Pro en 14,1-inch MacBook Pro. Ook komen er drie iPads met mini-led: de 12,9 inch iPad Pro, 10,2 inch iPad en de 7,9-inch iPad mini.


DuckDuckGo deelt lijst met duizenden trackers die data verzamelen

In de afgelopen jaren heeft zoekmachine DuckDuckGo (die zoekmachine die daadwerkelijk rekening kan houden met je privacy) een lijst samengesteld bestaande uit duizenden trackers die je data verzamelen op het web. Het bedrijf noemt de lijst de Tracker Rader.

Normale gebruikers hebben ook wat aan de nieuwe Tracker Radar. De radar is namelijk in de DuckDuckGo Privacy Browser gebouwd.


Wifi-signaal meten en verbeteren met Ziggo-app

Geen wifi op zolder? Ziggo Wifi Assistent onderzoekt de kwaliteit van wifi in huis. De app signaleert probleemplekken en geeft tips ter verbetering.

Met behulp van metingen die u verricht, maakt de app een plattegrond van het huis en laat zo zien in welke hoekjes het wifi-signaal slecht is en waar u het beste kunt gaan zitten met de tablet of laptop. De app geeft ook mogelijke oplossingen en tips ter verbetering van het signaal.


E-mailclient Incredimail stopt na 20 jaar

Als je dit artikel leest is de boom al geveld. Wellicht kun je als Incredimail gebruiker de nodige tips aangaande de mails die in het programma staan omzetten naar een ander formaat.

Het e-mailprogramma Incredimail stopt ermee. Vanaf 20 maart is de desktopapplicatie van de dienst niet meer te gebruiken, en kunnen gebruikers er geen berichten meer ontvangen en verzenden. Het bedrijf zegt dat er geen behoefte meer is aan de dienst die het aanbood.

Lees ook dit artikel.

Wij hebben hier al melding gemaakt van dit feit. Lees in die draad hoe je jouw e-mail eventueel over kunt zetten naar een bruikbaar formaat.


Linux Mint-software installeren met Flatpak, Snap en AppImage 

In deze workshop bespreken we drie alternatieven voor Programmabeheer van Linux Mint: Flatpak, Snap en AppImage. Linux Mint-software installeren kan ook op deze manieren!


Wat is deepfake en hoe herken je nepvideo's?

Van foto’s is algemeen bekend dat ze eenvoudig te manipuleren zijn. Voor bewegend beeld was dat altijd lastiger. Toch is het dankzij deep learning, neurale netwerken en toenemende rekenkracht tegenwoordig relatief eenvoudig om iemands hoofd op een ander persoon te monteren, zelfs met beweging. Wat is deepfake en kunnen we videobeelden überhaupt nog wel vertrouwen?


Linux-kernel komt in Windows 10 2004 voor alle gebruikers beschikbaar

Microsoft heeft aangekondigd dat het de nieuwe versie van zijn Windows Subsystem for Linux (wsl) met de volgende grote Windows 10-update beschikbaar maakt voor alle gebruikers. Met versie 2004 van het besturingssysteem zal wsl2 niet langer voorbehouden zijn aan Windows Insider-testers, en op den duur moet de installatie van nieuwe versies ook automatisch gaan gebeuren.


Kende je deze 14 verborgen Windows 10-features al?

Windows 10 zit boordevol handige tools waarvan je het bestaan misschien helemaal niet kent. In dit artikel zetten we een aantal van dit soort verborgen Windows 10-features voor je op een rij. Wedden dat je er iets aan hebt?

Windows 10 is complexer dan ooit en zelf eraan sleutelen doe we nauwelijks meer. En precies dat is een enorm gemiste kans.


Apple brengt nieuwe set Powerbeats uit voor 150 euro

Apple-dochterbedrijf Beats heeft een nieuwe set sportoordopjes uitgebracht. De nieuwe Powerbeats zijn bluetoothoortjes en een opvolger van de Powerbeats3 Wireless. Ze zijn vooral bedoeld voor sporters.


De meest veelbelovende Apple Watch kloon komt nog dit jaar naar Europa

Dat er bij Oppo gewerkt wordt aan een eigen smartwatch wisten we al, maar nu weten we ook wanneer deze gaat verschijnen. De grote baas van de Chinese smartphone fabrikant, Brian Shen, heeft bevestigd
dat hun Apple Watch kopie nog voor het einde van 2020 in de winkels moet liggen.

De exacte datum hield Shen nog geheim en dat geldt ook voor de prijs. Wat hij wel kwijt wilde is dat deze releasedatum voor Europa geldt. Wanneer de Oppo Watch naar Amerika komt is nog afwachten. Ook is niet duidelijk of deze Apple Watch kloon direct beschikbaar is door heel Europa of dat Oppo per land een andere releasedatum gaat hanteren.


Kodi 19 kan draaien op Apple TV met jailbreak

De nieuwe versie van Kodi zal overweg kunnen met Apples tvOS. Dat meldt de Kodi Foundation in een bericht op zijn website. Kodi 19 kan dus overweg met de Apple TV, echter is wel vereist dat deze gejailbreakt is. Standaard zal het dus niet werken.

Op de Apple TV draait een aangepaste versie van iOS met de naam tvOS. Zoals we van het bedrijf gewend zijn, is dit dichtgetimmerd om ongewenste zaken te voorkomen. Dit betekent echter ook dat iets als Kodi niet geïnstalleerd kan worden. Vanwege de populariteit ervan krijgt Kodi 19 toch ondersteuning voor tvOS.

Wat is Jailbreaken?


Gratis Bier Apps

Speciaal bier is bezig aan een flinke opmars in Nederland en daarom zijn er nu een aantal handige apps voor de liefhebbers van speciaal bier en bier in het algemeen. We geven een overzicht van de meest handige bier apps voor smartphones en tablets die draaien op Android, iOS of Windows Phone.


Nieuwe iPad Pro 2020 is meer hybride laptop dan tablet

Veel mensen dachten dat Apple’s plannen door het coronavirus helemaal verstoord worden en dat we nieuwe producten pas in het najaar kunnen verwachten. Maar plots is er een nieuwe iPad Pro 2020. En wat voor een. Volgens ons is het de beste, coolste en krachtigste tablet die Apple ooit heeft gemaakt. Of is dit überhaupt nog een tablet? Of toch meer een hybride laptop? Ontdek het!

Van buiten lijkt de iPad Pro nog best veel op zijn voorganger, maar van binnen is zo’n beetje alles vernieuwd. Dat begint bij de nieuwe A12Z Bionic-processor – een verbeterde variant van de A12X uit de voorganger.


MacBook Air 2020 onthuld: nieuw toetsenbord, meer opslag en goedkoper

Apple heeft een nieuwe MacBook Air (2020) onthuld. De dunste laptop in de collectie van Apple krijgt na jaren weer in hoog tempo updates. De vorige vernieuwing (al was het een kleine) kwam in juni van 2019 uit en nu, nog geen jaar later, volgt een meer grondige vernieuwing.

De meest in het oog springende vernieuwing is uiteraard het nieuwe toetsenbord. Apple heeft afscheid genomen van het door problemen geplaagde vlindertoetsenbord en de MacBook Air 2020 voorzien van een nieuw toetsenbord.


HMD Global kondigt drie nieuwe Nokia-telefoons en een simkaart aan

HMD Global, het bedrijf dat Nokia-smartphones op de markt brengt, heeft nieuwe Nokia-smartphones aangekondigd. Het toptoestel is de Nokia 8.3 met vier cameralenzen en ondersteuning voor het snellere 5G-netwerk.


Waarom de goedkope smartphones van Chinese merk Xiaomi plots zo populair zijn

Xiaomi is misschien geen Samsung, Apple of Huawei, maar het Chinese merk is aan een forse opmars bezig met zijn betaalbare maar krachtige smartphones. Hoe wist het op korte tijd zoveel harten te veroveren? Tweakers zocht het voor je uit.

Nog maar tien jaar is het Chinese technologiemerk Xiaomi actief, en nauwelijks een jaar na zijn stichting viel het al keihard op tussen het toenmalige aanbod van smartphones. Eerst was het vooral het go-to merk voor budgetvriendelijke smartphones, maar sindsdien klom het merk wat naar boven op de ladder. Vandaag staat het merk garant voor echt kwalitatieve, no-nonsense smartphones, die misschien niet meer spotgoedkoop zijn, maar wel nog steeds budgetvriendelijk. 


De beste Samsung smartphones van 2020: vind de juiste Galaxy voor jou

De topklasse Samsung-smartphones hebben recent enkele nieuwe toevoegingen gekregen in de vorm van de nieuwe Samsung Galaxy S20, Galaxy S20 Plus, Galaxy S20 Ultra en Galaxy Z Flip.


iPhone 12 Pro krijgt exclusieve 3D-camera

Er gingen al een tijdje geruchten dat Apple een vierde camera toevoegt aan de iPhone 12. Een aanwijzing in de code van iOS 14 heeft de komst van de vierde lens nu bevestigd. Het gaat om een speciale time-of-flight camera, waarmee de iPhone bijvoorbeeld in staat zou zijn om je woonkamer driedimensionaal in kaart te brengen.


Draai Linux-programma’s in Windows met WSL

Sinds 2016 heeft Microsoft in zijn besturingssysteem de mogelijkheid opgenomen om Linux-programma’s in Windows te draaien, het Windows-subsysteem voor Linux (WSL). Hoe je daarmee start, leggen we hier uit.

Het Windows-subsysteem voor Linux (WSL) is een compatibiliteitslaag van Microsoft waarmee Linux-programma’s onder Windows gedraaid kunnen worden. In de eerste versie, die in 2016 uitkwam, ging het nog over een Linux-compatibele kernelinterface die geen enkele regel Linux-code bevatte.

WSL implementeerde dus systeemaanroepen van de Linux-kernel en zette die om naar de corresponderende Windows-aanroepen.


Apple verhoogt prijzen upgrades MacBook, iMac en Mac Pro

De MacBook Air 2020 die vorige week op de markt kwam, biedt meer voor minder. Standaard is de laptop nu uitgerust met 256 in plaats van 128 GB opslag en de vanaf-prijs is ook nog eens verlaagd. Helaas is het niet overal feest, want upgrades voor de MacBook Pro, iMac, Mac Pro en Mac mini zijn sinds kort duurder.


Xiaomi gaat betaalbare Mi 10 Lite met 5G in Nederland uitbrengen

Xiaomi gaat betaalbare Mi 10 Lite met 5G in Nederland uitbrengen

Nieuws Xiaomi heeft een primeur te pakken. De zojuist aangekondigde Xiaomi Mi 10 Lite is namelijk de goedkoopste 5G-smartphone tot nog toe. Ook de overige specificaties laten een fraaie prijs-kwaliteitsverhouding zien.


De smartphone wordt saai

Dus wat wordt 'the next big thing'?

Het is je moeilijk voor te stellen, maar toen Steve Jobs in 2007 de eerste iPhone presenteerde, begon hij met uitleggen wat een smartphone eigenlijk is. En hoewel het publiek voor een deel bestond uit medewerkers die enthousiasme simuleerden bij alles wat Jobs deed, was bij alle aanwezigen de verbazing groot toen hij de werking liet zien van een touchscreen, dat je met meer dan één vinger kon bedienen. Het was weliswaar geen vinding van Apple, maar zoals zo vaak was Apple wel de eerste die het tot in de puntjes uitwerkte in een product voor de massa. Het is gek om te beseffen dat nu, dertien jaar later, niet alleen vrijwel iedereen een smartphone heeft, maar dat smartphones eigenlijk een beetje saai zijn geworden.


MacBook Air 2020 van binnen: 4 verrassingen onder de motorkap

Quarantaine of niet, de mensen van iFixit blijven teardowns produceren. Zo hebben ze ook de MacBook Air 2020 uit elkaar gehaald. De computer valt natuurlijk op door zijn nieuwe toetsenbord, maar er is meer. Zo is de prijs verlaagd en is 256 GB SSD-opslag de standaard.

Aan de buitenkant ziet de MacBook Air 2020 er vrijwel ongewijzigd uit. Toch zijn er wat veranderingen onder de motorkap van deze laptop te vinden.


Windows 10 resetten kan op drie manieren

Hoewel Windows 10 een betrouwbaar besturingssysteem is, kan er wel eens iets misgaan. Soms is dan de enige oplossing je Windows 10 resetten en terugbrengen naar fabrieksinstellingen. In dit artikel bespreken we drie manieren waarop je dat kunt doen.


4 redenen om Zoom snel te verwijderen  

In deze tijd van thuiswerken heb je vast al kennis gemaakt met de populaire videodienst Zoom. Wil je op dit moment digitaal vergaderen voor je werk, dan is de kans groot dat iemand Zoom aanbeveelt. Gedeeltelijk snappen we dat, want Zoom werkt heel laagdrempelig. Het is snel geïnstalleerd, je hoeft geen account aan te maken en de videokwaliteit en functieomvang zijn prima. De dienst klinkt dus heel mooi, maar wij raden af om Zoom te gebruiken en het zo snel mogelijk te verwijderen.


Samen netflixen op afstand 

Een filmavond samen met vrienden of even een bioscoopje pakken: het zit er de komende tijd niet meer in. Wil je toch samen met anderen naar een film of serie kijken? Dat kan gelukkig ook op afstand, met Netflix Party. Je hoeft er je bank niet voor af.


Corona-malware laat computers niet meer opstarten 

Onderzoekers hebben corona-gerelateerde malware ontdekt die de Master Boot Record (MBR) van besmette computers overschrijft, waardoor de machine niet meer kan opstarten. Alleen door het herstellen van de MBR kan het besturingssysteem weer worden geladen.


Zo maak je van jouw smartphone een webcam 

Door de grote vraag naar webcams door het verplichte thuiswerken zijn de prijzen bijna verdubbeld en raken de voorraden op.  Vanwege deze plotselinge prijsstijgingen en beperkte voorraden rees bij ons - en ongetwijfeld vele anderen - de vraag: kan je je smartphone als webcam op de pc gebruiken? AD Tech en Hardware Info leggen het uit.


 

Auteur: Redactie

Over fraude en andere troep

Scroll naar boven

De e-mails die cybercriminelen sturen om naar jouw gegevens te vissen (vandaar de term phishing) zien er steeds echter uit. Een paar jaar geleden herkende je een phishing-mail nog aan de taalfouten en het knullige uiterlijk. Tegenwoordig zien ze er heel gelikt uit: heel verzorgd, compleet met logo’s en afzendergegevens.


De e-mails die cybercriminelen sturen om naar jouw gegevens te vissen (vandaar de term phishing) zien er steeds echter uit. Een paar jaar geleden herkende je een phishing-mail nog aan de taalfouten en het knullige uiterlijk. Tegenwoordig zien ze er heel gelikt uit: heel verzorgd, compleet met logo’s en afzendergegevens.

Trap er niet in!
Corona houdt de wereld in zijn greep. Natuurlijk maken fraudeurs daar misbruik van. Met informatieve mails uit naam van het RIVM hengelen ze naar uw bankgegevens of proberen ze malware te installeren.

Nepnieuws over corona

Op sociale media gaan veel onjuiste berichten rond over het coronavirus en de pandemie. NUcheckt zet de veel gedeelde berichten op een rijtje.


Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.

https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/


ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.

http://www.opgelicht.nl/alerts/alle-alerts/


Neem vooral een kijkje op de sites van Fraudehelpdesk en Opgelicht! en zie wat de laatste phishing en virus meldingen zijn.

Op de site van ConsuWijzer zie je wat je rechten zijn op computergebied.


Of u een momentje hebt, is het onderwerp van een phishingmail. Wie de tijd neemt het bericht te lezen, ontdekt al snel dat het een valse e-mail is.


Iedereen kan hacken met Blackshades

De webcam van je computer gaat zomaar aan of er verdwijnt geld van je rekening zonder je toestemming. De politie doorzocht onlangs in zestien Europese landen de huizen van mensen die ervan verdacht worden Blackshades-malware te gebruiken om computers aan te vallen. Wat is Blackshades en wat kun je er tegen doen? Vijf vragen.


Kijk uit: Android-apps met informatie over corona hacken je smartphone

Er zijn verschillende corona-apps in omloop die Android-toestellen hacken. De apps stellen informatie te geven over het virus, maar stelen ongemerkt je inloggegevens of kunnen op afstand de microfoon of camera van je toestel inschakelen.


Corona-bestendige bankpas? Trap niet in deze phishingtrucs

Cybercriminelen spelen in op de coronacrisis en proberen Nederlanders op te lichten met verschillende phishingtrucs en andere oplichtingspraktijken.


De politie roept burgers op om extra oplettend te zijn als ze geld opnemen bij een geldautomaat. Er is namelijk professioneel ogende skimming-apparatuur op een geldautomaat aangetroffen waarvan je mogelijk het gevaar niet ziet.


Uit naam van 'QuickFleet Couriers' worden momenteel op grote schaal mails verstuurd over een pakket met pakketnummer LZ8942357486EN waar verzendkosten voor moeten worden betaald. Dit is creditcardfraude.


 

Auteur: Redactie

DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.