Helpmij magazine

December 2017

Voorwoord

Scroll naar boven

Dit is al weer het laatste nummer van 2017. De tijd vliegt! Voor je het in de gaten hebt ligt het eerste nummer van 2018 in de mailbox. Maar eerst nog even de Sint uitzwaaien, de kerstboom versieren en wat oliebollen eten.

De redactie heeft, naast de vaste rubrieken Varia, Microsoft- en Apple nieuws, ook deze maand weer een aantal interessante artikelen en workshops voor onze gewaardeerde lezers in elkaar gezet. Veel leesplezier!

Namens de redactie wens ik iedereen een prettig kerstfeest en een zeer voorspoedig nieuwjaar!

Auteur: ErpCity

Windows Fall update forceren

Scroll naar boven

In het vorige magazine heb je kunnen lezen wat de vernieuwingen zijn in de nieuwste Windowsversie. Het kan echter even duren voordat deze bij jou wordt geïnstalleerd. Ongeduldig? Lees dan verder om erachter te komen hoe je de update nu al binnen kunt halen.

Je start de update in enkele eenvoudige stappen. Daarvoor ga je naar Windows update. Hier start je het proces door op Update nu te klikken:

Vervolgens wordt er gevraagd of je Windows bij wilt werken. Je klikt hier op Nu bijwerken om verder te gaan:

Windows start nu met downloaden. De update is ongeveer 2,5 GB groot. Dat kan, afhankelijk van je download snelheid, dus best even duren. Wanneer dit proces is afgerond start de installatie. Je ziet dan de volgende mededeling:

Nadat dit is afgerond moet de computer één laatste keer herstart:

Hierna wordt je begroet met het Windows opstartscherm en kun je verder werken met de nieuwste versie van Windows.

Installatiebestanden

Bij de installatie wordt een backup gemaakt van je oude Windows versie en blijven bovendien de installatie bestanden gedeeltelijk opgeslagen. Al met al kost dit meer dan 10 GB aan opslagruimte. Microsoft geeft aan dat deze bestanden na 40 dagen worden verwijderd. Dat kan een probleem vormen wanneer je krap in je schijfruimte zit. Bijvoorbeeld bij gebruik van een kleine opstart SSD. In dat geval kun je de bestanden zelf verwijderen. Dat doe je natuurlijk alleen wanneer je zeker weet dat je niet terug hoeft naar je eerdere Windowsversie. Hoe je deze bestanden verwijdert lees je in deze Helpmij handleiding.

Auteur: leofact

Excel: nieuwe functies in Office 365 deel 2

Scroll naar boven

MAX.ALS.VOORWAARDEN

De functie MAX kennen we allemaal. Met deze functie is het gemakkelijk om het grootste getal uit een rij of kolom te halen. Maar wat als je onder voorwaarden het grootste getal wilt bepalen? Daarvoor heb je in Office 365 de functie MAX.ALS.VOORWAARDEN tot je beschikking.

De functie heeft de argumenten maximumbereik, criteriabereik1 en criteria1. Uiteraard kunnen meerdere criteria worden gebruikt.

In het voorbeeld is het maximumbereik B2:B9, het criteriabereik1 is C2:C9 en het criteria (liever criterium) is E1. Het tweede criteriabereik is criteriabereik2 en beslaat D2:D9, terwijl het criterium meer dan 200 (“ >200”) is. In het geval van het voorbeeld is de hoogste waarde van Gerard dus 29. De formule =MAX.ALS.VOORWAARDEN(B2:B9;C2:C9;E1;D2:D9;"<=120"), minder dan of gelijk aan 120, geeft de waarde 15.

Wat voor MAX.ALS.VOORWAARDEN geldt, gaat ook op voor MIN.ALS.VOORWAARDEN. De opbouw van de formule is hetzelfde.

TEKST.COMBINEREN (Office 365)

Tekst combineren is ook een handige functie, handiger dan =TEKST.SAMENV (samenvoegen).

De argumenten van TEKST.COMBINEREN zijn: scheidingsteken, leeg_negeren en tekst1 enz.

Als scheidingsteken is een spatie opgegeven door tussen de dubbele quotes een spatie te zetten. Zou je bijvoorbeeld een komma of ander leesteken willen gebruiken dan zet je dat teken tussen de dubbele quotes. Bij leeg_negeren geef je WAAR of ONWAAR op. Bij WAAR worden lege cellen genegeerd. Als laatste argument geef je de cellen op waar de te samenvoegen teksten staan. De formule is: =TEKST.COMBINEREN(" ";WAAR;A1:D1.) In het voorbeeld is een bereik opgegeven van aaneengesloten cellen, maar je kunt ook die cellen opgeven waarvan je de gegevens wilt combineren die niet in een bereik staan. In dat geval ziet de formule er bijvoorbeeld zo uit:
=TEKST.COMBINEREN(" ";WAAR;A1;C1;D1).

TEKST.SAMENV (andere Office versies)

Een andere mogelijkheid om tekst samen te voegen is de functie TEKST.SAMENV. (zonder de laatste punt). De formule =TEKST.SAMENV(A4:D4) doet wat het moet doen, alleen zet het de teksten uit de cellen aan elkaar. De spaties ontbreken dus. Wil je wel spaties dan zul de formule op de volgende manier moeten gebruiken: =TEKST.SAMENV(A16&" ";B16&" ";C16&" ";D16). Zodoende creëer je spaties.

Hoef je niet al te veel cellen samen te voegen dan kun je ook de functie Flash Fill (snel aanvullen) overwegen. De uitleg over Flash Fill vind je hier als pdf-bestand.

Auteur: CorVerm

De Android van de rommelmarkt

Scroll naar boven

Entourage Edge

Op een rommelmarkt heb ik het grote geluk om een prachtig apparaat op de kop te tikken. De verkoper feliciteert mij met de zeer lage prijs die hij er zelf voor vraagt: €7,50! Ja, ik kan mijn geluk niet op, want wat heb ik nu voor bijna niks in handen gekregen? Een Entourage Edge. Een in 2011 uitgebracht hybride toestel: een tablet en e-reader in één. Daar heb ik altijd al eens mee willen werken. Maar is het apparaat niet al erg oud?

Repareren

Een brak snoertje wordt 'gerepareerd' met een fikse steenThuis aangekomen bekijk ik dat moois eens nader… Eerst moet ik de oplader overtuigen om stroom naar de tablet te sturen. Het stekkertje is verbogen, maar met wilskracht, een spalk van een oude knijper, ducttape en dat alles met een grote steen aangeklemd, lukt het toch om het geheel op te laden. Ja ja, de techniek staat voor niks. There, I fixed it! Het lampje knipoogt vrolijk groen naar me en na een aantal uren opladen kan ik alles uitproberen. Ik voel mij als Edu uit het boek van Tonke Dragt*.

Wat is het?

De Entourage heeft twee schermen: een 9” Lcd scherm met Android 2.2 en een e-inkt scherm wat dient als e-reader. In feite werkt de Entourage prima als mediaspeler: films kijken, muziek luisteren en e-boeken lezen, dat lukt allemaal prima. Er zitten zelfs goede boxen in verwerkt.

De entourage Edge uit 2011
De Entourage Edge met links een tablet in kleur en rechts een e-reader met e-inkt.

Oude Android: blijven gebruiken of weggooien?

Nu schrijf ik dit artikel niet alleen om je kennis te laten maken met een klassieker uit de recente gadget geschiedenis. Nee, het blijkt toch dat Android 2.2 op veel oude apparaten nog draait. Laatst hoorde ik iemand anders die ook Android 2 op zijn tablet heeft staan, die hij nog regelmatig gebruikt. En zo gaat dat met al die apparaten, want ze verouderen.

Wat is oud?

Logo van LineageOS

Op een gegeven ogenblik wordt de software niet meer bijgewerkt en dan zit je met een besturingssysteem waarvan de veiligheidslekken niet meer worden gedicht. 2011 is welbeschouwd nog niet eens zo lang geleden, 6 jaar. In computerjaren is dat wel veel, maar daar zijn we vreemd genoeg aan gewend geraakt. Het apparaat zelf is nog in orde, maar zodra de software achterloopt, gooien we alles weg. Kun je nog wel veilig gebruik maken van de apps? Is e-mailen nog verantwoord via je mooie tablet? Zo nee, wat doe je dan? Recycleperron? Of zet je er een nieuw besturingssysteem op, zoals LineageOS, voorheen Cyanogenmod?

Apk installeren

Android 2.2 is het nieuwst mogelijke besturingssysteem dat er ooit zal zijn voor de Edge, daar moet ik het maar mee doen. E-mailen is af te raden zonder goede beveiliging. Ik besluit dan ook om niet op internet te gaan via de Entourage, maar alleen gebruik te maken van de veilige eigenschappen van mijn nieuwe vriend.
Het apparaat was door de vorige eigenaar al netjes geroot en ik kan er zo nieuwe apps op installeren. Niet via de Google App Store, die werkt niet. Er is een apk bestand nodig. Dat is onder Android wat exe is onder Windows: een installatiebestand.

printscreen van de Entourage Edge

Een apk bestand downloaden vanaf internet en dan via een USB stick installeren is eenvoudig. Als ik erop klik, wil het vanzelf al installeren. Daarvoor moet ik onder de instellingen wel toestemming geven voor toepassingen uit andere bronnen dan de Store. Google raadt dit natuurlijk af, want zo kunnen louche apps immers virussen verspreiden. Maar ach, wat heb ik te verliezen?

Tekstverwerker

Een toetsenbord werkt aardig via de USB aansluiting, dus ik besluit een tekstverwerker uit te proberen. Op http://www.kingsoftstore.com/download-office-apk staan de oudste versies van het uitgebreide gratis office pakket van Kingsoft. Eenmaal gedownload en op een USB stick gezet, klik ik die binnen Android in de verkenner aan en zo installeert het apk bestand zichzelf. En ja hoor, de app werkt prima als eenvoudige tekstverwerker.

Paardenmiddel

De aangesloten muis daarentegen werkt averechts, dus links is rechts en boven is onder. Die instelling krijg ik niet aangepast, al heb ik gelezen dat dit onder nieuwere Androids wel mogelijk is. De muis op zijn kop gebruiken levert dat nog het meest voorspelbare gedrag op, maar dat is natuurlijk wel een paardenmiddel.

Nut

Het is me gelukt om een app te installeren en die app zelf doet het. Het is dus ook mogelijk om spelletjes op een oude Android te zetten. Is het nuttig? Nee. Een 11 jaar oude laptop met Linux erop is veelzijdiger. Het is natuurlijk wel een sport om erachter te komen wat er nu kan met dit toestel. Films kijken, geen enkel probleem. Muziek luisteren idem. En een e-reader met daaraan gekoppelde instructiefilms? Ja, dat werkt geweldig en daarmee is dit toestel zijn tijd ver vooruit. Dus een fraaie multimediaspeler en e-reader ineen. De keerzijde is dat de accu vrij snel leeg is. Als ik nu eens een goed snoertje zou hebben waar geen steen op hoeft te liggen, dan is het ding geschikt voor echt gebruik.

Mogelijkheden

Gooi je eigen oude Android apparaten niet meteen weg, maar kijk eens of er apps voor te vinden zijn die het offline goed doen. Spelletjes voor de kinderen, e-boeken lezen, films kijken, een digitaal fotolijstje. Soms kan de camera erop dienst doen als webcam. Dat zijn zo aan paar mogelijkheden voor de internetloze Androids.
Op de website van Fdroid zijn veel apk's te vinden voor op je Android. De software daar is Foss: Free and Open Source Software.

* De titel van dit artikel is ontleend aan het leuke kinderboek De robot van de rommelmarkt, van Tonke Dragt.

Auteur: Kate95

GIMP 29: de emmer

Scroll naar boven

Emmer

Ken je dat liedje van Dorus nog? "Er zit een gat in m'n emmer". GIMP heeft ook een emmer waarmee je gaten kan vullen. Daar kun je leuke dingen mee doen. Daar gaan we het ditmaal eens over hebben. Met een zijstapje naar de tekenprogramma MyPaint. Je kan met de techniek van MyPaint ook een leuke kleurplaat maken voor bijvoorbeeld de kleinkids.

Dat liedje van Dorus vind je op YouTube, mocht je het weer eens willen horen.

Voorbeeld

Het voorbeeld in deze cursus is een tekening van een ijsvogel. Prachtig mooie vogel, maar deksels lastig om op goed op de foto te krijgen. Meer dan een blauwe streep zie je in het begin niet. Dus plukte ik een mooie foto van Internet en tekende hem na met MyPaint. Download die tekening hier (rechterklik, kies Opslaan als ) In GIMPÅ› xcf formaat zodat de witte grondlaag indien gewenst verwijderd kan worden.

Keuze

Nou ben ik gek van vogels. In het Bentwoud, hier vlakbij, hebben ze een ijsvogelwand gebouwd. Wie weet? Maar ligt jouw interesse elders, kies dan een mooie foto naar wens. Het hoeft helemaal geen scherpe plaat te zijn. Je hebt hem alleen nodig voor de vorm! Blaas hem dus gerust op tot groot formaat met GIMP. Foto van een mobieltje? Gaat ook heel goed! Er mag natuurlijk ook wat of zelfs veel impressie van jezelf inzitten

Het uiteindelijke formaat wordt namelijk ook het formaat van je tekening.

MyPaint

MyPaint vind je hier. De installers vind je op Github. Het is een klein en simpel programma, wat gewoon doet wat het doen moet. Deze twee websites zijn niet erg geraffineerd, maar daarentegen zit je wel heel dicht op de ontwikkelaars en echte kenners.

Stel dat je een wat oudere Windows PC hebt met 32 bits hardware. Dan download je het bestand mypaint-w32-1.2.1-20170129a-installer.exe, checkt het bestand vanzelfsprekend op virussen als gebruikelijk en installeert dan het programma.

Oorsprong

Ik wilde een felicitatiekaartje maken met als thema's voorspoed en geluk. Daar leek me een kraanvogel wel wat en dus tekende ik er één met MyPaint. Verder heb ik geen kleurenprinter meer, dus de print moest in zwart wit. Via Scribus realiseerde ik een mooie stukje tekst plus een kader. Daar was mijn kaartje.

kraanvogel

 

Voor deze cursus leek me een ijsvogel wat geschikter vanwege zijn mooie kleuren.

Werken in MyPaint

Dit wordt geen uitgebreide cursus. Meer een korte inleiding, een zijsprongetje.

Open MyPaint en open dan een foto naar wens. Dat je voor zoiets geen beest met allemaal stekels neemt, zal helder zijn. Wat dat betreft was die kaanvogel al vragen om problemen. Die eerste laag hernoemde ik in het Lagenvenster tot Basis. Ik zette hem op slot omdat hij alleen als voorbeeld dient. Daarboven maakte ik een tweede laag aan om in te tekenen. Schroom niet om meer tekenlagen aan te maken voor een lastig detail. Zoals bijvoorbeeld een oog. Je kan beter een mislukte laag in de prullenbak gooien dan moeilijk moeten gummen in de details.

Penseel

De volgende stap is een geschikt penseel uitzoeken. Neem hier uit standaard set #2 de Deevad Liner. Die kan je in dikte aanpassen met de sneltoetsen F (groter) en D (kleiner). Ik neem hem graag heel dun, maar ga je te ver, dan wordt hij onzichtbaar. Pak er een kladblokje bij (New Scratchpad) om een beetje te zien wat je doet. De dikte van de lijn in de echte tekening en die in dat kladblokje loopt wat uiteen.

Rechte en kromme lijnen

Dan kies je in de werkbalk boven de modus "rechte en kromme lijnen" Nu trek je met de Deevad/Liner alleen rechte lijnen, maar zodra je Shift erbij indruk kan je zo'n lijn buigen. Probeer maar en buig ook dichterbij de eindpunten. Mooi hè? Nou zie je in onderstaand voorbeeld dat de borst uit verschillende krommen bestaat. Dan pak je gewoon een paar lijnstukken met verschillende kromtestralen.

Recht naar krom

Opmerking: ik heb de laag van de afbeelding wat transparant gezet zodat de tekenlaag scherper doorkomt.

Muis en tablet

In deze handleiding vind je het nodige over het werken met een tablet. Dat is precies waarvoor MyPaint is opgezet. Dat werkt geweldig na wat gewenning. Nou gaat het met een muis ook heel prima, maar heb je al een tablet? Gooi die muis dan naar de overkant van je tafel en pak de stylus. Het went best snel en dan wil je niet meer anders.

Een paar tips

Met bovenstaande methode met rechte en kromme lijnen kom je al een heel eind. Zorg dat lijnen elkaar wat kruisen. Je kan beter een doorgeschoten puntje moeten weggommen, dan dat er een gat zit. Dat gaat dan namelijk weer mis bij het vullen met de emmer.

Schroom ook niet in of uit te zoomen en een halfbakken lijn met Ctrl-Z ongedaan te maken. Dit is tekenen, hoor! Naarmate je langer bezig bent wordt je steeds handiger. Sla je werk ook regelmatig op. MyPaint heeft een uitstekende crashbeveiliging, maar alles heeft zijn grenzen.

Laag exporteren naar extern

Als je al lekker op dreef bent, zet dan met het oog de basislaag met de afbeelding eens uit om de tekening zelf te zien. En nog een slag mooier: in MyPaint kan je zo'n tekenlaag openen en bewerken in een ander programma! Doe een rechtermuisklik op de tekenlaag en kies Edit Layer in External App ... Kies dan GIMP als programma.

GIMP kiezen

Onze tekenlaag verschijnt nu in GIMP. Alle gereedschappen van GIMP staan ons ter beschikking! Zijn we daar klaar mee, dan sla je het werk in GIMP gewoon op en de laag in MyPaint wordt bijgewerkt. Goed hè?

De emmer

GIMP gebruiken we om kleur toe te voegen aan deze pentekening. Daarvoor gebruiken we de emmer als gereedschap. De emmer vult een gebied tot hij randen tegenkomt.

Een rand is voor de emmer een duidelijke overgang. Heb je een rand met een gaatje erin, dan slaat onze Dorus toe met zijn beroemde liedje en dan gaat het vullen ook verder buiten het betrokken gebied. Dat is waarom ik bij de tips zei dat lijnen elkaar beter wat kunnen kruisen. Beter dat en een gesloten gebied dan zo'n verhipt gaatje.

Transparant

In GIMP zie je als eerste dat de tekenlaag een transparante achtergrond heeft. Dat is onhandig. Ik zet er daarom een witte laag onder.

Randdetectie

Bij de emmer zit in de gereedschapsopties een instelling voor de randdetectie. Dat is de drempelwaarde onder gelijkende kleuren kiezen. Normaal staat hij vrij laag. Speel daar eens mee. Zet die waarde eens op 150 of 160. De vulling knalt gewoon over de zwarte lijnen heen! Hier valt wat te kiezen.

Kleur kiezen

Nu de kleur kiezen!  Dat kan vanuit de afbeelding met de pipet. Als je nu de kop neemt, dan is die donkerblauw met een schitterende spikkel erin. Als je nu zo'n heel kleine afbeelding hebt als het pictogram bij dit artikel, pak dan maar vlak donkerblauw. Maar voor een grote tekening is dit een mooie gelegenheid om op zoek te gaan naar een geschikt penseel voor spikkels. Ja ja, die zijn er. Daar zal je wel zelf naar moeten zoeken. Schroom ook niet een net iets andere kleur te nemen.
De emmer vult met de voorgrondkleur. Als je Ctrl erbij indrukt neemt hij de achtergrondkleur.

De kleurenkiezer met hier de tab met het kleurenwiel geopend. Erg handig dat wiel!

Pictogram

Als afgerond voorbeeld kijken we ditmaal naar het pictogram bij dit artikel. Bij elk stuk in ons Magazine maak ik tegenwoordig een bijpassend pictogram. Dat is maximaal maar 70 x 70 pixels groot. Zo'n kleine afbeelding is iets aparts en daarom koos ik wat lichtere kleuren. Het zijn er ook maar vier ( de snavel is donkergrijs) en aan spikkels hoef je hier niet te denken. Pas na het invullen van de kleuren heb ik de afbeelding op 70 x 70 pixels bijgesneden en verkleind.

Krita

Een uitstekend alternatief voor GIMP wat het emmertje betreft is het programma Krita. Het symbool is vrijwel gelijk. Maar in de gereedschapopties vind je naast de randdetectie een growth (groei) factor. Zet die op 1 of 2. Dan maakt Krita het in te kleuren gebied net een tikkeltje groter. Dat geeft een veel beter resultaat. Krita is dan ook populair bij de tekenaars.  Het is te krijgen voor Windows, MacOs en Linux. 

Tenslotte

Hier eindigt deze wat bijzondere aflevering. Veel plezier met uw computer en met GIMP!

Auteur: Erik98

Workshop, maak je eigen postkaart in Word deel 4

Scroll naar boven

Deze workshop is het vierde (en laatste) deel van een reeks workshops die op een praktische manier het plaatsen en bewerken van afbeeldingen en tekst in Microsoft Word behandelt. Het doorwerken van vier workshopdelen is een flinke klus en lijkt niet meer in verhouding te staan tot het doel; namelijk het maken van een eigen postkaartje. De opgedane kennis is echter op vele manieren in te zetten. Onder meer het maken van uitnodigingen, miniposters en flyers zijn toepassingen waarbij deze kennis zeer van pas kan komen. Ook de opmaak van een Word document zal daardoor eenvoudiger en met meer creativiteit kunnen worden uitgevoerd. Daarnaast kan deze kennis ook gebruikt worden bij het maken van een PowerPoint of het bewerken van een Excel document. Microsoft Office toepassingen hebben een consequent doorgevoerde interface en daardoor werken de technieken in grote lijnen hetzelfde voor de verschillende onderdelen. Daarbij is de werking dan wel toegespitst op het specifieke doel van de verschillende programma’s. Na het doorlezen van de eerdere delen was je in staat om de lay-out van je kaart te bepalen, de afbeeldingen daarvoor te downloaden, te plaatsen en te bewerken als dat nodig was. In deze workshop wordt ingegaan op het plaatsten van de bijbehorende tekst. De eerdere delen van de workshopreeks kun je downloaden vanuit de Helpmij handleiding sectie: http://handleiding.helpmij.nl/?title=postkaart&category=0&search=Zoeken  (zoekwoord postkaart).

Tekst

Zonder tekst wordt het erg lastig om een boodschap duidelijk over te brengen. Het doel van MS Word is tekstverwerken. Het plaatsten van tekst zou dus geen enkel probleem mogen zijn. In grote lijnen is dat waar. Wij hebben echter te maken met een extra uitdaging; we willen precieze controle over de plaats waar de tekst komt en hoe deze eruit gaat zien.

Meerdere wegen

De meest eenvoudige manier om de tekst in te voeren is de mogelijkheid om de cursor ergens te mikken waar je hem hebben wilt en dan te beginnen met typen. Met spaties en tabs kun je dan proberen om de woorden op de juiste plaatst te krijgen. Al snel zal blijken dat dit helemaal niet zo eenvoudig werkt. Mocht het toch lukken dan merk je al snel dat bij iedere verschuiving of (ver)plaatsing van een afbeelding de tekst hopeloos overhoop wordt gegooid. Eventueel zou je dan nog kunnen proberen om de tekst op zijn plaatst te houden met behulp van tabellen. Deze werkwijze werd vroeger veel gebruikt voor de opmaak van websites. Deze methode blijkt echter weinig flexibel, kent veel haken en ogen en is daarom ook geen aanrader.

Tekstvak

Als antwoord op bovengenoemd probleem heeft Microsoft Word voorzien in de mogelijkheid van het gebruik van een tekstvak. Dit kun je zien als een aparte plek in je document waarin je tekst kunt plaatsen met de gebruikelijke mogelijkheden. Het tekstvak kun je dan zijn geheel verplaatsten binnen je document, zonder dat daarbij de opmaak in het tekstvak veranderd. De mogelijkheden om te verplaatsen zijn gelijk aan die van een afbeelding. Je voegt een tekstvak in het document bij de tab Invoegen > Tekstvak:

Microsoft heeft een serie voorbeelden gemaakt waarvan ze hopen dat je daartussen de juiste kan vinden. Voor ons doel zijn deze echter niet geschikt. Wij hebben een simpel transparant “blokje” nodig waarbinnen we onze tekst kunnen plaatsen. Daarvoor kies je voor de Optie Tekstvak maken. Deze vind je onderin het uitklapmenu. Na een klik hierop veranderd de cursor in een draadkruis en hiermee kun je het tekstvak tekenen op een plaats in je document waar je dit wilt hebben. Je ziet nu een eenvoudig rechthoekje waarin je de tekst kwijt kan. Voor dat je dit in je postkaart kunt gebruiken, moet het vak echter nog worden aangepast. Je klikt daarvoor met rechts en kiest voor Vorm opmaken:

 In het opmaakmenu wat in rechterkolom verschijnt, selecteer je onder opvulling; Geen opvulling en onder lijn; Geen lijn. Je ziet nu alleen nog de tekst en deze plaats je met dezelfde tekstomloop opties als een afbeelding op de gewenste manier in je postkaart. Op deze manier heb je goede controle over de plaatsing van de tekst in je document. Binnen het tekstvak blijven de mogelijkheden van de tekst echter beperkt tot de normale tekstopmaak opties. Om die reden wordt er nog een derde mogelijkheid besproken om de tekst in de kaart te plaatsen.

Wordart

Wordart is een object wat bedacht is om op creatieve manier tekst in je document te zetten. Je voegt een Wordart-object in via de tab Invoegen > Wordart. Er worden dan een aantal voor-ingestelde lettertypes aangeboden waarvan je een keus maakt. Vervolgens wordt er een object ingevoegd op de plaats van de cursor. De tekst van het object laat geen ruimte voor twijfel over wat er van je verwacht wordt:

Bewerken

Na het typen van de gewenste tekst, kun je deze bewerken op dezelfde manier als dat je bij gewone tekst doet. Je selecteert de tekst en kiest het lettertype (in dit geval Stencil). Vervolgens selecteer je de gewenste letters en kies je de tekstkleur. Het resultaat kan er dan zo uitzien:

Tekstblok

Op deze manier kun je ook eenvoudig tekstblokjes maken die je heel nauwkeurig in je kaart kunt plaatsen. Een blokje kan uit meerdere regels bestaan. Voor een nieuwe regel gebruik je gewoon Enter:

Om de leesbaarheid van de tekst te vergroten open je Vorm opmaken via het rechtsklikmenu en daar kies je bij de Tekstopties (1) voor Geen lijn en bij Opties voor vormen (2) zet je de schaduw op Geen schaduw:

De tekst wordt niet alleen beter leesbaar, maar ziet er tegelijkertijd strakker uit op deze manier. Wanneer je meerdere tekstblokken wilt gebruiken, kun je eenvoudig het eerste tekstblok kopiëren en plakken. Je hoeft dan alleen nog de tekst aan te passen.

Tip: Je kunt eenvoudig objecten kopiëren door deze te selecteren en te verslepen met de linkermuisknop ingedrukt terwijl je de Ctrl-toets ingedrukt houdt. Na loslaten van de muisknop blijft de kopie van het object staan.

Transformeren

De vorm van het Wordart-object is aan te passen. Bijvoorbeeld om de tekst in een halve cirkel weer te geven. Hiervoor kies je Hulpmiddelen voor tekenen > Teksteffecten > Transformeren.

Door verslepen van het kader kun je vervolgens de straal aanpassen en de tekst verdraaien.

Ten slotte

In de eerdere workshops heb je geleerd om de lay-out van een kaart te maken, de afbeeldingen daarvoor te downloaden, te plaatsen en te bewerken. Nu kun je de kaart ook op de juiste plaats van tekst voorzien. Je weet hoe je Wordart gebruikt en de vorm en de opmaak daarvan moet aanpassen. Wanneer je die vaardigheid combineert met het gebruik van Google translate kun je zelf de volgende kaart maken waarmee de redactie welgemeend je fijne feestdagen en een heel goede jaarwisseling wenst!

 

 

Auteur: leofact

Singularity. Uit de wereld van de rekenclusters

Scroll naar boven

Singularity

Uit de wereld van de rekenclusters.

Zit je als professional met langdurige berekeningen? Dan is het gebruik van een rekencluster zinvol.

In zo'n HPC (High Performance Computer) omgeving ben je gebonden aan een maximaal aantal modules met bepaalde libraries en vaste algoritmes. Is dat nog niet zo vast, dan gebruik je Singularity. Singularity maakt er dan een container van, die je op een rekencluster kan gebruiken.

Simpel?

Nou nee. Zo simpel is dat helemaal niet. Dat vraagt om specialisten in dit vak. Maar voor ons is er wel een heel simpele toepassing. Je kan namelijk een bepaald programma in een computersysteem naar wens in zo'n container zetten. Dan zet je die container in werking met Singularity en je hebt een compleet werkend programma voor je neus. Zet je hem weer uit, dan is alles weg. Dat is wel zo handig als je eens met een bepaald programma wilt werken, maar het liever niet installeert.

Waarschuwing!

Denk er om dat je die container met dat programma uitvoert in je thuismap! Daar kan dat programma overal bij. Voorzichtigheid is dus geboden. Zo zal GIMP 2.8 in een container de instellingen in de verborgen map .gimp-2.8 gebruiken en overschrijven. Dan moet je dus van te voren een kopie bewaren.

Zit er een bétaprogramma in die container? Die hebben wellicht bugs. Om er echt ervaring mee op te doen en mee te werken? Doe dat allemaal niet in je eigen systeem! Gebruik een testsysteem. Het bestand met die container is zo overgezet.

Ik geef hier de details om er mee aan de gang te gaan, maar dat is wel strikt op eigen risico.

Linux

Containers is Linux! Maar het programma is ook te installeren op een Mac of Windows systeem

Installeren

Singularity 2.4 installeerde ik de eerste keer door de broncode te compileren. Dat ging zo eenvoudig dat ik daar gewoon mee door gegaan ben. Klik hier voor het pakket en lees na het uitpakken de readme.md.

Recept

Singularity werkt met een recepten systeem (recipes in het Engels) Je zet je wensen in een simpel tekstbestand, draait dat en na korte tijd heb je je container.

Voorbeeld

Stel je wilt het programma GIMP eens bekijken zoals dat meegeleverd wordt met Ubuntu 17.10. Die is alweer een paar versies verder dan in Ubuntu 16.04. Puur even voor het idee.

Dan ziet het recept er zo uit:

Bootstrap: docker
From: ubuntu:17.10

%runscript
gimp

%post
    apt-get update
    apt-get install -y gimp

Dat heb ik als tekstbestand opgeslagen onder de naam Recept-1710

Dit laadt de container op basis van ubuntu 17.10 van de docker Hub. In %runscript staat de instructie om op te starten met GIMP. Onder %post staan de opdrachten om GIMP te installeren in ubuntu 17.10.

De (terminal) opdracht om met Singularity de container te bouwen is met de build optie met  bestandsnaam gimp.img als volgt:

sudo singularity build gimp.img Recept-1710

Dat is allemaal niet zo heel speciaal. In plaats van GIMP versie 2.8.16 zie je nu 2.8.20 en dat gaat vooral om bugfixes.

Wel nogmaals de waarschuwing dat als je op deze manier GIMP laat draaien in je eigen systeem je de instellingen in .gimp-2.8 gebruikt en overschrijft. Dat is mooi, want dan heb je je favorieten en cookies. Maak daarom op zijn minst eerst een kopie of zet een testomgeving op!

Om de container te gebruiken heb je deze opdracht nodig.

singularity run gimp.img

32/64 bits

Wat je op een 32 bits machine bouwt draait niet op een 64 bits systeem. Ook kan je geen container bouwen met een 64 bits systeem op 32bits hardware. Simpel gezegd: containers maken doe je beter alleen op 64 bits systemen!

ppa

Wat mij persoonlijk meer interesseerde was de laatste béta van GIMP met nummer 2.9.7 . De 9 in de telling geeft aan dat dit een béta is. Daarin zitten heel veel vernieuwingen, die uiteindelijk terecht komen in versie 2.10 en verder. Eén daarvan is dat de penselen van MyPaint in GIMP zijn opgenomen met de penselen-editor ervan.

GIMP beta 2.9.7
GIMP béta 2.9.7 met de MyPaint penselen. Zie ook de opmerking in het rode vierkant.
Bugs eerst testen tegen de laatste versie broncode! Heel heet van de naald!

Het zal nog veel tijd kosten voor versie 2.10 uitkomt, maar ik wil wel graag de ontwikkelingen volgen. Nu ik het recept heb hoef ik die alleen nog maar te draaien als de nieuwe 2.9.8 béta uitkomt.

Dat recept kennen we al, alleen is nu onder %post drie regels toegevoegd om de ppa te laden voordat GIMP wordt geinstalleerd.

Hier is de inhoud van wat ik Recept-gimp29 genoemd heb.

Bootstrap: docker
From: ubuntu:16.04

%runscript
gimp

%post
    apt-get update
    apt-get install -y software-properties-common
    add-apt-repository ppa:otto-kesselgulasch/gimp-edge
    apt-get update
    apt-get install -y gimp

Voor de liefhebbers: download hier gimp297.img (rechtermuisklik, kies Opslaan als). Maar nogmaals, denk aan mijn waarschuwingen. Gebruik gimp 2.9.7. ook niet voor dagelijks gebruik.

Opdracht

De opdracht om deze container in werking te zetten is dan een kwestie van de bestandsnaam aanpassen:

sudo singularity run gimp297.img

Tenslotte

Ik hoop jullie met dit artikel een leuk kijkje te hebben geboden in de bijzondere wereld van de rekenclusters met een heel aparte toepassing op de koop toe. Hartelijk dank aan MKe van het Ubuntu-nl forum, die deze mogelijkheden aandroeg en op mijn vele vragen geduldig antwoordde.

Auteur: Erik98

Varia

Scroll naar boven

Iedere maand brengt de redactie de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden op computergebied voor jou bijeen. Denk aan apps, software en nieuws over Windows en Microsoft Office. Kortom: zoveel mogelijk informatie over diverse computer gerelateerde zaken.


Wat is EXIF en waarom heb je het nodig?

De meeste digitale camera's voegen bij het maken van een foto per afbeelding extra informatie toe. Die extra gegevens zijn bekend onder de naam EXIF. De EXIF-gegevens bevatten een schat aan informatie, als je tenminste weet hoe je deze moet lezen.


Acer Inspire 3 review: thuislaptop

De Acer Inspire 3 is een scherp budgettoestel met gebalanceerde specificaties, maar waarbij het  scherm zijn achilleshiel is.


10 tips voor de perfecte back-up

Je denkt meestal pas over back-ups na als het al te laat is. Je computer begeeft het, je hebt per ongeluk een mapje weggegooid of je harde schijf doet het opeens niet meer. Had je nu maar een goede back-up van al je bestanden gemaakt.


Logitech: Harmony Link-afstandsbedieningen werken binnenkort niet meer

Logitech heeft onlangs aangegeven de Harmony Link niet langer te ondersteunen en op 16 maart 2018 te stoppen met de ondersteuning. Gebruikers die nog een beroep kunnen doen op garantie, krijgen een vervangende Harmony Hub. Als er geen garantie meer rust op het apparaat dan kan er met korting een nieuw exemplaar worden aangeschaft.


Nieuwe NVIDIA GeForce-kaarten krijgen Ampere-gpu en komen in 2018

NVIDIA’s nieuwe GPU-generatie voor consumenten zou volgens het Duitse Heise de naam Ampere dragen. De site claimt dat de volgende generatie videokaarten door NVIDIA op de GPU Technology Conference 2018 worden aangekondigd, dat zal plaatsvinden van 26 tot en met 29 maart volgend jaar. De kaarten moeten de huidige Pascal-gpu’s opvolgen.


Firefox krijgt grootste update sinds 2004

Mozilla heeft een sterk veranderde versie (versie 57 ) van zijn browser Firefox uitgebracht. Volgens het bedrijf gaat het om de 'grootste update sinds 2004'.

De nieuwe versie van Firefox is er voor Windows, Mac, Linux, Android en iOS. Bestaande gebruikers krijgen automatisch een update aangeboden.


5 redenen om de nieuwe Firefox te proberen

Hou je bij hoog en laag vol dat Google Chrome de beste browser is? Sluit de nieuwe Firefox toch niet uit, want hij is sneller en gaat zuiniger om met je werkgeheugen. Mozilla bracht de grootste update ooit uit voor Firefox. Met de nieuwe Quantum-engine is hij sneller, RAM-efficiënter en bovendien heeft zijn uiterlijk ook een grondige opknapbeurt gekregen.


Kalender maken met Free Photo Calendar

Met het zeer handige en eenvoudige Free Photo Calendar kun je online een echte kalender maken. Wanneer je vervolgens de verschillende maanden in een pdf wilt samenvoegen, kun je Smallpdf gebruiken. Beide mogelijkheden worden belicht in deze how to.


Schermafbeeldingen maken met Firefox 57.0

Met een ingebouwde tool is het mogelijk schermafbeeldingen te maken. Je kunt screenshots maken van de websites die je bezoekt, hele pagina's of van bepaalde delen daarvan. Je krijgt vervolgens twee mogelijkheden, Downloaden naar je harde schijf of Opslaan. Bij die laatste optie wordt het beeld maximaal 14 dagen in de Cloud bewaard.


De ultieme gids om je computer te beveiligen

Sinds de WannaCry-ransomware wereldwijd bedrijven lamlegde, is het voor iedereen duidelijk: het internet is een gevaarlijke plaats. En aangezien het wereldwijde web verweven is met ons dagelijkse leven, is de ethernetkabel doorknippen maar voor weinig mensen een goede oplossing. Gelukkig bestaan er voldoende manieren om je te wapenen tegen kwaadaardige software, zelfs wanneer je permanent met het internet verbonden bent. In deze cursus doen we uit de doeken hoe je je computer tot in de puntjes beveiligt.


Juridische vraag: Mag er bij een verzoek tot inzage van persoonsgegevens om een kopie ID worden gevraagd?

Wanneer je je wettelijk recht op inzage of verwijdering van je persoonsgegevens wilt uitoefenen, wordt steeds vaker gevraagd of je een kopie van je identiteitsbewijs wilt opsturen. Is dat eigenlijk wel toegestaan? Ict-jurist Arnoud Engelfriet geeft antwoord.


Zo installeer je Linux op je (oude) Mac

Heb je een Mac, maar zou je graag Linux-applicaties willen gebruiken, of wordt je oude Mac niet meer ondersteund door Apple? Ga dan voor Linux. Het systeem is super veelzijdig en zorgt ervoor dat je Mac een tweede leven krijgt. Wij leggen je uit hoe je de software op je systeem zet.


De beste draadloze over-ear koptelefoons

Je wilt een draadloze, over-ear koptelefoon, maar hij mag niet teveel kosten. Wat is er zoal op de markt als je een koptelefoon wilt die niet meer dan pakweg 100 euro mag kosten? Waar moet je op letten? Wat voor geluidskwaliteit mag je verwachten en hebben koptelefoons in dit prijssegment ook nog extra functies naast bluetooth? Lees de test.


MINIGIDS VEILIG OP REIS en MINIGIDS CYBER PESTEN

Minigids veilig op reis bevat handig apps voor onderweg. Hoe je veilig op openbare netwerken inlogt en hoe je Nederlandse tv streamt als je in het buitenland bent. En nog veel meer handige beveiligingstips. Minigids cyber pesten bevat tips en tools voor ouderlijk toezicht en nog veel meer handige tips om er voor te zorgen dat jouw kind veiling het internet op kan.


Pdf bewerken

Als je een pdf verstuurt, weet je zeker dat het bestand bij de ontvanger er hetzelfde uitziet als bij jezelf. Je hebt er wel een pdf-reader voor nodig, maar die zijn gratis. Nadelen zijn er ook. Wil je wijzigingen in een pdf aanbrengen, dan is dat vaak een heel gedoe en de vraag is dan nog maar of de opmaak wel gehandhaafd blijft. Gelukkig is er het online Smallpdf. Wat je hier allemaal mee kunt doen, zie je in deze how to.


Intel maakt einde aan PC BIOS: de gevolgen

Intel heeft aangekondigd dat het een einde maakt aan de PC BIOS. Vanaf 2020 zal je computer enkel gebruik kunnen maken van UEFI. Na tientallen jaar verdwijnt de fundamentele software van je computer in de geschiedenisboeken. Welke gevolgen heeft dat op de werking van je pc?


Firefox waarschuwt je binnenkort als website gehackt is

Gebruikers van Firefox mogen een nieuwe service verwachten. De browser zal je er binnenkort op wijzen als je een website bezoekt die gehackt is. Mozilla werkt voor de nieuwe functie samen met Troy Hunt, de initiatiefnemer achter website ‘Have I Been Pwnd‘, die je vertelt of je e-mailadres gestolen is.


Hoe draai je software in een virtuele machine?

Wat als je software zou kunnen gebruiken zonder ze te installeren op je computer? Dankzij een virtuele machine kan je programma’s testen op hun bruikbaarheid of hun veiligheid zonder ze effectief op je computer te zetten. Het opzetten van een virtuele machine in VMWare Player is verrassend eenvoudig. En zo draai je bijvoorbeeld moeiteloos Linux onder Windows. We leggen uit hoe je alles installeert en werkend krijgt.

Auteur: Redactie

Microsoft Varia

Scroll naar boven

Lees de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden over Microsoft, Windows en Microsoft Office. Met onder andere aandacht voor Windows 10 in 2018.

Veel leesplezier gewenst.


Hoe je meldingen in Windows 10 het zwijgen oplegt

Eén van de nieuwe functies in Windows 10 was het Actiecentrum, dat je van meldingen en een viertal sneltoetsen (zoals bluetooth en vliegtuigmodus) voorziet. Heb je echter veel evenementen gepland in je agenda of ben je ingelogd op vele sociale media, dan word je snel overrompeld door een vracht aan notificaties. Wij tonen je hoe je de digitale postbode de laan uitstuurt.


Eerste vooruitblik op Windows 10 in 2018

Microsoft blijft aan de lopende band nieuwe features toevoegen aan Windows 10. Zo zien we in de versie van maart 2018 een erfenis van SwiftKey, verbeteringen in browser Edge en andere interessante verbeteringen. De nieuwe build laat zien wat versie 1803 van het OS zoal brengt.


Microsoft introduceert eigen versie van AirDrop binnen Windows 10

Microsoft introduceert binnen het Windows Insiders Program zijn eigen versie van Apples Airdrop voor Windows 10, genaamd Near Share. Met de functie is het mogelijk snel bestanden uit te wisselen tussen apparaten waar het besturingssysteem op geïnstalleerd staat.


Windows 10 Snel Opstarten uitschakelen

Windows 10 maakt automatisch gebruikt van de Snel Opstarten-modus. Zoals de naam doet vermoeden, zorgt deze functie ervoor dat je toestel sneller opstart. Hoe werkt de Snel Opstarten-modus juist en wanneer kun je de functie beter uitschakelen?


De belangrijkste sneltoetsen in Windows 10

Windows 10 geeft meer aandacht aan muis- en toetsenbordbediening. Veel gebruikers gebruiken namelijk steevast hun muis. Lang niet iedereen weet dat Windows efficiënte sneltoetsen heeft ingebouwd. In Windows 10 zitten zelfs nieuwe combinaties. In dit artikel vind je een aantal toets combinaties.


Deze Windows-pc past in je broekzak

Er is nu een Windows-computer die in je broekzak past. De Nederlandse startup Ockel heeft een minicomputer gebouwd die functioneert als desktop-pc, mediaspeler en videochatapparaat.

Bekijk het filmpje op NU.nl

Meer info vind je hier: https://www.rtlz.nl/tech/nederlanders-bouwen-pc-die-in-je-broekzak-past


Pas op voor deze oplichterstruc met Windows Movie Maker

Oplichters proberen mensen geld af te troggelen via een valse versie van Windows Movie Maker. De download heeft zich naar de top van Googles zoekresultaten weten te wurmen. Het succes van de malware in de zoekmachine is te verklaren door slimme Search Engine Optimalisation (SEO) en een blijvende vraag naar Microsoft oude videobewerkingsprogramma, zo stelt veiligheidsbedrijf ESET. Het waarschuwt gebruikers voor de oplichterij.


Foto's bewerken met Windows 10-app Foto's

Windows 10 bevat een fotobewerker met de naam Foto's. Sinds de laatste herfst-update van Windows 10 kan het onderdeel ook diashows maken. Voor precieze en meer geavanceerde fotobewerking is en blijft een daarin gespecialiseerd programma nodig. Maar voor het snelle werk volstaat voor velen de standaard in Windows 10 aanwezige app Foto's.


Microsoft komt met enkele updates voor Windows 10 Redstone 4

Microsoft is begonnen met de uitrol van de proefversies van Windows 10 Redstone 4, versie 17046. De test draait vooral om bugfixes, maar voegt ook een paar extra functies toe aan het besturingssysteem. De update is beschikbaar voor Windows Insiders die deel uit maken van de Fast Ring.


Foto’s van iPhone naar Windows-pc sturen wordt gemakkelijker

Microsoft werkt aan een app voor iOS, waarmee je gemakkelijk foto's en video's naar je Windows 10-pc kunt sturen. De nieuwe tool zit waarschijnlijk al in de volgende Windows 10-update. Via Wi-Fi kun je foto's naar een pc sturen, zonder dat er clouddiensten nodig zijn. Het idee lijkt op AirDrop, maar Microsoft heeft gekozen voor QR-codes.

Auteur: Redactie

Apple Varia

Scroll naar boven

In deze rubriek brengt de redactie de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden op het gebied van Apple-producten onder de aandacht.


iPad Pro krijgt in 2018 dunnere schermranden, Face ID homeknop ontbreekt

Na de iPhone is volgend jaar de iPad aan de beurt voor een grote opknapbeurt. Volgens Bloomberg werkt Apple hard aan een compleet vernieuwde iPad, die veel wegheeft van de iPhone X.


Zo zet je WhatsApp op je iPad

WhatsApp is een ideale app om mee te chatten, maar in tegenstelling tot, bijvoorbeeld, Facebook Messenger, werkt de chatdienst alleen op je smartphone en desktop, en niet op je tablet. Er is echter een manier om WhatsApp op je iPad te krijgen.


WhatsApp werkt aan iPad-versie

WhatsApp kun je standaard alleen gebruiken op smartphones, omdat er een simkaart en bijbehorend telefoonnummer nodig is. Hierdoor heb je dus altijd een iPhone nodig, zelfs als je WhatsApp op de desktop gebruikt. Je kunt WhatsApp ook benaderen via WhatsApp Web en dit werkt ook op de iPad. Het lijkt er nu echter op dat WhatsApp werkt aan een officiële manier om WhatsApp makkelijker op de iPad te gebruiken.


Fotograferen, filteren en zoeken in iOS

Fotograferen (en filmen) met een iPhone of desnoods iPad is erg eenvoudig. Start de app Camera en de werking spreekt nagenoeg voor zich. Toch is het de moeite waard om even verder te kijken dan je neus lang is. Zo bespaar je bijvoorbeeld snel opslagruimte door de standaard ingeschakelde optie Live Foto's uit te zetten.


Dit Mac Mini-concept blaast Apples kleinste computer nieuw leven in

Als er een Apple-product is dat wel eens vernieuwd mag worden, dan is het de Mac Mini wel. Vandaag laat een interessant concept zien hoe deze Mac Mini van de toekomst eruit kan zien. Zoals altijd zijn deze concepten van onaangekondigde Apple-producten vooral een kwestie van: wat als?


Gamen op je Mac via Geforce Now: alles wat je moet weten

Als je een MacBook of iMac hebt, dan kun je daar veel verschillende dingen mee. Eén van de nadelen die de Mac heeft, is dat je er nauwelijks op kunt gamen. En dat is eigenlijk wel jammer voor een device dat je meer dan duizend euro kost. NVIDIA probeert met hun Geforce Now voor Mac dat probleem te tackelen.


Ga je verbouwen? Gebruik je iPhone

Heb je plannen om te bouwen of verbouwen? Dan is je iPhone het ideale hulpmiddel. Niet alleen voor inspiratie maar ook als planner of als waterpas. Bovendien zijn er heel wat leuke apps die je helpen met het ontwerp, de inrichting van huis én de tuin.


Tips voor de menubalk op je Mac

Via de menubalk kun je allerlei commando’s geven, taken uitvoeren en de status van je Mac controleren. Een aantal tips om het meeste uit de menubalk te halen.


Apple dicht ernstig beveiligingslek in macOS met update

Apple heeft een update uitgebracht voor macOS High Sierra. Daarmee wordt een ernstig lek in het Apple-besturingssysteem voor Macs opgelost.

De update volgt een dag nadat het lek werd bekendgemaakt. Dit lek maakte het mogelijk voor gebruikers om zonder het invoeren van een wachtwoord volledige toegang tot het systeem te krijgen.


Apple Support-app compleet vernieuwd, maar alleen voor iOS 11

Apple flink aan de support-afdeling gesleuteld. Nadat er eerder al een YouTube-kanaal geopend werd, is het nu de beurt aan de aparte Apple Support-app die een opknapbeurt gekregen heeft. De app heeft een geheel nieuw iOS 11-design gekregen en heeft een nieuw onderdeel waar je allerlei nuttige artikelen kunt vinden.

Auteur: Redactie

Smartphone Varia

Scroll naar boven

In de Smartphone-rubriek brengt de redactie de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden op het gebied van smartphones onder de aandacht.


Apple lost probleem op waarbij scherm van iPhone X niet reageert in kou

Apple heeft een update uitgerold die de schermproblemen van de iPhone X moet oplossen. De update is het gevolg van een fout in het scherm van de iPhone X, waardoor deze bij koudere temperaturen enkele seconden geen aanrakingen registreerde.


De meest gestelde vragen over gevaarlijke apps in de Play Store en de beste antivirus-apps voor Android

Er gaat haast geen week voorbij, of er duiken nieuwe gevaarlijke apps op in de Play Store. De ene week zijn het nieuws-apps die op de achtergrond je bankgegevens proberen te bemachtigen, de andere week zitten virussen verstopt in ogenschijnlijke onschuldige zaklamp-apps. Regelmatig willen onze lezers weten hoe je nou het beste beschermd blijft als Android-gebruiker, en welke stappen je kunt zetten. Dit is hoe je niet alleen gevaarlijke Android-apps kunt verwijderen, maar ook herkennen en voorkomen.


iPhone 7 de bestverkochte smartphone

Niet de iPhone X of de iPhone 8 is ’s werelds bestverkochte smartphone. Nee, die titel gaat naar hun voorgangers, de iPhone 7. Van alle toestellen die wereldwijd verkocht worden is de iPhone 7 momenteel de eerste keuze van veel mensen. Dat blijkt uit cijfers van Canalys. Ook blijkt er nog een ander interessant detail over de iPhone 8.


Zo helpt Android 8.1 met de accu en opslagruimte van je smartphone

De uitrol van Android 8.1 (Oreo) start in december en we hebben de belangrijkste verbeteringen uit de eerste bètaversie al voor je op een rij gezet. Er duiken echter nog meer handige nieuwe features op, waardoor deze update steeds interessanter wordt. Zo helpt Android 8.1 als je weinig opslagruimte hebt en word je gewaarschuwd als een app teveel van de accu vraagt.


LG V30 vanaf december in Nederland te koop

De LG V30 werd eind augustus tijdens de IFA in Berlijn officieel geïntroduceerd. Het vlaggenschip is het nieuwste lid van de LG V-serie en tevens het eerste dat ook naar Nederland komt. De LG V30 ligt vanaf begin december in Nederland in de winkels ligt voor een adviesprijs van 899 euro.


Scherm van Google Pixel 2 XL reageert niet bij de randen

De Google Pixel 2 XL lijkt een smartphone te zijn die te vroeg is uitgebracht. Gebruikers van de Google Pixel 2 XL hebben ondervonden dat het scherm bij de randen niet goed reageert. Google is op de hoogte van dit probleem en is voornemens binnenkort een software-update uit te brengen om dat probleem te verhelpen.


In 4 stappen een wifi-hotspot maken met je Android-toestel

Met een moderne versie van Android kun je eenvoudig je internetverbinding delen via een mobiele hotspot. In dit artikel laten we je zien hoe je in vier stappen een Android wifi-hotspot opzet.


iPhone of iPad: Een internetverbinding delen met Persoonlijke hotspot

Met een Persoonlijke hotspot kunt u de mobiele gegevensverbinding van uw iPhone of iPad (Wi-Fi + Cellular) delen als u geen toegang hebt tot een wifinetwerk.


iPhone X - Prachtig scherm met zonnebril

Een poosje geleden plofte hij bij me op de deurmat: de iPhone X. Goed, hij werd me in de handen gedrukt, en dat is maar beter ook, want het blijkt dat van alle iPhones tot nu toe, de X het snelste kapot gaat bij vallen. Dat het een duur toestel is hoef ik je niet te vertellen. De grote vraag is natuurlijk wat je daar precies voor terugkrijgt, en of dit toestel je het Apple-gevoel teruggeeft dat de afgelopen jaren een beetje is weggezakt.


Veel smartphones met (te) oude Android-versie

Sinds Google Android in 2008 lanceerde, is het aantal smartphones met het besturingssysteem drastisch gestegen. Nu blijkt dat een miljard van deze toestellen hopeloos verouderde software gebruiken. Volgens een onderzoek van Dan Luu gebruiken al deze smartphones een versie van Android die al minstens twee jaar lang verouderd is.


OnePlus 5T: vlaggenschip met voorkant vullend scherm

Slechts enkele maanden na de introductie van de OnePlus 5 komt de Chinese fabrikant met een nieuw model. De OnePlus 5T. Het toestel behoudt grotendeels dezelfde krachtige hardware, maar vervangt het 5,5 inch-scherm met een groter 6 inch-scherm. Toch is het toestel zelf nauwelijks groter, omdat het scherm nagenoeg randloos is. De schermresolutie bedraagt 2160 bij 1080 pixels.


Waarom iPhones micro-led- in plaats van oled-schermen krijgen

Hoewel de Apple Watch en iPhone X allebei zijn uitgerust met een oled-scherm, zoekt Apple alweer naar een vervanger. Sinds 2014 is het bedrijf uit Cupertino bezig met een onderzoek naar micro-led-displays.


Grotere en goedkopere iPhone X in 2018

De verkoop van de iPhone X is in volle gang, maar het blijkbaar nooit te vroeg om te speculeren over de iPhones die Apple in 2018 op de markt zal zetten. Volgens analist Ming-Chi Kuo brengt Apple in 2018 welgeteld drie nieuwe iPhones op de markt. Naast twee modellen met een OLED scherm van 5,8-inch en 6,5-inch, zal er ook een goedkoper model verschijnen met een LCD-scherm.


Welke app mag wat op je smartphone?

Het is geen slecht idee om zo af en toe de rechten die apps hebben eens door te lopen. Want veel apps werken ook zónder toegang tot bijvoorbeeld camera, locatie of contacten. Goed voor je privacy!

De apps op je smartphone hebben toegang nodig tot informatie op je telefoon. Meestal om goed te kunnen functioneren, maar soms willen ze meer van je weten dan nodig. Met de komst van Android 6 kun je zelf bepalen waar je je apps toegang toe geeft. Ook in iOS is dit al langer mogelijk. We leggen je uit waar je de app-machtigingen vindt op je telefoon. En hoe je ze in- en uitschakelt.


Samsung geeft begin januari al de eerste glimp van de Samsung Galaxy S9

Volgens nieuwe informatie gaat Samsung begin janauri tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas de eerste details delen over de Samsung Galaxy S9 en Samsung Galaxy S9+.


Waarom je nu moet wachten met het kopen van een Android smartphone

Dit jaar zijn er behoorlijk wat mooie Android toestellen op de markt verschenen, maar het kan verstandig zijn om deze toch aan je voorbij te laten gaan. Binnenkort wordt Project Treble namelijk groots ingezet, waarmee Android gebruikers veel sneller nieuwe updates uitgerold kunnen krijgen. Om hiervan te profiteren, zul je echter moeten wachten op de toestellen van volgend jaar.


Review Apple iPhone X vs Samsung Galaxy S8

Goed, Samsung’s paradepaardje van het moment is dan wel de Note 8 in plaats van de Samsung Galaxy S8. Maar die laatste is vanwege zijn formaat een directere concurrent van Apple’s huidige topsmartphone: de Apple iPhone X. We leggen de twee naast elkaar.


Deze smartphones krijgen Android Oreo

Verschillende smartphonemakers kregen al de update naar Android Oreo voor enkelen van hun toestellen. Het ideale moment om eens te kijken naar alle smartphones waarvan we weten dat ze op de wachtlijst staan om de upgrade naar Android 8.0 te ontvangen.

Auteur: Redactie

Phishing waarschuwingen

Scroll naar boven

De e-mails die cybercriminelen sturen om naar jouw gegevens te vissen (vandaar de term phishing) zien er steeds echter uit. Een paar jaar geleden herkende je een phishing-mail nog aan de taalfouten en het knullige uiterlijk. Tegenwoordig zien ze er heel gelikt uit: heel verzorgd, compleet met logo’s en afzendergegevens.


Pas op voor foute WhatsApp-apps

In de Play Store op een Android telefoon staan vaak geïmiteerde apps die zijn gemaakt met verkeerde bedoelingen. Volgens het bedrijf is het imiteren van WhatsApp vrij gemakkelijk voor kwaadwillenden. Wanneer in je de Play Store zoekt naar de messenger komen er namelijk veel apps naar voren met hetzelfde of een soortgelijk icoontje. Let dus goed op bij het downloaden van deze app!


Pas op voor bericht over nieuwe bewegende kerst emojis voor WhatsApp

Krijg je een bericht over nieuwe bewegende kerst emoticons in WhatsApp? Klik dan niet op de link, verwijder het bericht en waarschuw degene van wie je het berichtje ontving.

Het betreft een kettingbericht en is scam!


McAfee stelt zelf gebruikers aan malware bloot

Een securityonderzoeker heeft ontdekt dat klanten van McAfee aan bankmalware werden blootgesteld. De malware leek afkomstig te zijn van het netwerk van McAfee en wordt ondertussen geblokkeerd door het securitybedrijf.


ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.
Uitgelicht:
Incasso? Betaal, maar alleen als het klopt.


5 B’s van veilig bankieren

Er zijn 5 uniforme veiligheidsregels van banken in Nederland en de Consumentenbond voor u omgeschreven naar de 5 B’s van veilig bankieren. Zo kunt u ze makkelijk onthouden.

Bewust bankieren = veilig bankieren


Politie waarschuwt voor rebuy-online.com

Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting waarschuwt voor de webshop rebuy-online.com.

Naar aanleiding van een melding van Opgelicht?! heeft de politie deze website bekeken. Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid betreft het een malafide webwinkel.


Wat kan ik doen als ik slachtoffer ben geworden van online identiteitsfraude?

Geregeld waarschuwen wij voor online identiteitsfraude en geven het advies nooit een kopie van je identiteitsbewijs op te sturen. Maar wat als het al te laat is en je dit wel hebt gedaan? Wat moet je dan doen? Je leest het in dit artikel.

Online identiteitsfraude komt vaak voor. Je spreekt bijvoorbeeld met een verkoper af om je identiteitsbewijs te sturen, zodat hij weet dat de situatie 'te vertrouwen' is. Niet veel later heb je boze mensen op je dak die wat bij jou gekocht zouden hebben, maar niets hebben ontvangen. Of er blijken opeens allerlei abonnementen op jouw naam zijn afgesloten. Je gegevens worden misbruikt door oplichters. Wij hebben een aantal tips op een rij gezet.


WhatsApp kettingbrief belooft nieuwe emoji maar is oplichting

WhatsApp is een bijzonder populair platform en dat trekt ook mensen aan met minder goede bedoelingen. Er is weer een nieuw bericht waar WhatsApp mee overspoeld wordt, deze keer worden er nieuwe emoji beloofd.


Phishingmail over spamcontrole Zalando

De tekst in de phishingmail klinkt aannemelijk. Webwinkel Zalando heeft veel last van spamaccounts. Daarom moeten klanten via een link in de mail hun account controleren en laten zien dat ze echt bestaan. Helaas klopt er niets van dit bericht. Het komt niet van Zalando en is phishing.

Auteur: Redactie

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Beste heer/mevrouw,

Ik lees altijd met veel interesse de Helpmij nieuwsbrief waarvoor dank.
Ik zit nu met n probleem en weet niet HOE dit op te lossen.
Sinds enige tijd heb ik in mail NL en een andere tekst( denk n Skandinavische).
Hoe deze erin is gekomen?
Als ik in Windows bij mijn taal instellingen kijk staat er alleen NL
Ik heb Windows en Office 2007

Hebben jullie nog een goede tip voor mij want sommige dingen zijn hierdoor onleesbaar, zie voorbeelden:

En deze:

met vriendelijke groeten,

Jos Muijs

Beste Jos,

De nieuwsbrief is alweer sinds enige tijd getransformeerd tot het Helpmij magazine. Vragen die niet gerelateerd zijn met een artikel uit het magazine verwijzen we standaard naar het forum. Dat is daar voor bedoeld en daar kunnen veel eenvoudiger vervolgvragen gesteld worden.
Voor deze vraag kan dat hier in het Outlook forum 

Veel Office 2007 gebruikers werden door dit probleem getroffen. Het werd veroorzaakt door een update. Ga naar Configuratiescherm > Programma’s > Programma's en onderdelen > Geïnstalleerde updates weergeven (eventueel het woord Configuratiescherm intikken na druk op de Startknop)

Zoek in de lijst geïnstalleerde Office-updates naar nummer KB4011086. Verwijder deze update.

Succes!

Met vriendelijke groet,

De redactie


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.