Helpmij magazine

Januari 2017

Voorwoord

Scroll naar boven

Namens de voltallige redactie wens ik onze lezers een heel gelukkig, voorspoedig, gezond en verrassend (in de positieve zin) nieuwjaar!

Wij ontvingen veel waarderende reacties op het nieuwe Helpmij Magazine. Dit is, naast een geweldig compliment voor het werk dat door de ontwikkelaars werd verricht, een fantastische stimulans en motivatie voor de redactie om door te gaan op de ingeslagen weg.

Voor sommige ontvangers bleek het Magazine onleesbaar: er werd slechts html code getoond. De oorzaak is een instelling van het email programma, dit staat dan geen weergave in HTML toe. Dit is in veel gevallen met enkele muiskliks te wijzigen.

Het is ijzig koud buiten dus een prachtige gelegenheid om bijvoorbeeld eens een woordencloud, een ebook, of een video te maken, of dat rommelige Excel adresboek eens wat te ordenen. De tools en de aanpak hiervoor vindt men in dit magazine.

Veel leesplezier!

Auteur: ErpCity

AdBlockers en Privacybescherming 1

Scroll naar boven

Big Data = Big Business

Bedrijven en organisaties willen graag zo veel mogelijk informatie van je verzamelen met de bedoeling gericht te adverteren en gepersonaliseerde informatie te bieden. Zo ontstaan reusachtige databases (Big Data) met uitgebreide informatie over uw surfgedrag, leefmilieu, maatschappelijke klasse, koopgedrag, interesses, etc. etc. Deze informatie wordt op vele manieren verzameld waaronder het browsen op het internet. Daarbij wordt met slimme mechanismen bijgehouden welke websites je bezoekt, wat je zoekt, waar je op klikt en wat je koopt.

Zolang deze informatie alleen gebruikt wordt door eerlijke bedrijven die je oprecht slechts beter van dienst willen zijn (marketingpraat :-) is er weinig anders aan de hand dan dat je bedenkingen kunt hebben over de inbreuk op je privacy. Hoe normaal zal je het vinden als  er permanent iemand over je schouder meekijkt als je de krant leest en dan noteert waar je het meeste interesse voor hebt? Toch is dat wat er gebeurt als je zonder maatregelen het nieuws leest op jouw favoriete webpagina's.

Een ander verhaal wordt het als de eigenaar van deze Big Data kans ziet geld te verdienen met het doorverkopen hiervan. Dat gebeurt op steeds grotere schaal, zeker als de gewone inkomsten wat tegenvallen. Hoe betrouwbaar is de opkoper?

Maar pas echt eng wordt het als uw informatie in verkeerde handen valt, bijvoorbeeld door een hack. Denk aan de Yahoo-hack waarbij gevoelige informatie van miljoenen klanten buitgemaakt werd. Alle reden dus om uw vrijgevigheid van informatie wat in te perken door wat minder makkelijk te doen over het vrijwillig prijsgeven ervan (Facebook!) en wat meer bewust te zijn wat je allemaal al rondhangend op internet prijsgeeft zonder dat te weten. In dat kader is het goed om iets meer te weten van advertentieblokkers en privacybeschermende softwarehulpmiddelen.

Advertentieblokkers

Op websites vindt je in grote lijnen twee soorten advertenties: advertenties van de eigenaar van de website die de eigen producten aanprijst en advertenties die "ingevlogen" worden in gereserveerde en verhuurde ruimtes op de website. AdBlockers houden primair deze laatste soort tegen. Dus niet alle advertenties. Het gevolg daarvan is dat websites sneller laden en dat je minder wordt lastiggevallen door opdringerige en ongewenste adverteerders. Maar belangrijker nog is dat tevens de advertenties die malware op de pc kunnen geven of doorverwijzen naar websites met malware worden tegengehouden. 

Tegenstanders van AdBlockers stellen dat door het blokkeren van dit soort advertenties gratis websites in gevaar komen. Veel websites kunnen gratis zijn omdat ze advertentieruimte verkopen en daar richten advertentieblokkers zich primair op. Maar dit is ook de soort waar kans op malwareverspreiding is, omdat de verhuurders van deze advertentieruimtes geen controle uitoefenen over wat daar geplaatst wordt. Bovendien blijven de eigen advertenties, van de eigenaar van de website zelf, wel zichtbaar; die worden niet geblokkeerd. Commerciële websites die een product aanbieden blijven ook buiten schot. Daarom denk ik dat het argument dat gratis internet door advertentieblokkers in gevaar komt niet valide is.

Malwareverspreiders

De grootste verspreiders van malware via verhuurde advertentieruimte zijn de download websites van gratis software. Dat zijn de grote boosdoeners en terecht dat die geblokkeerd worden. Bezoek aan zo'n website, zoals bijvoorbeeld Softonic, wordt dan ook ten zeerste afgeraden, zelfs als er een AdBlockers wordt gebruikt. Steeds vaker waarschuwen AdBlockers en beveiligingssoftware voor deze websites. Zie dit artikel (pdf-bestand) als je over dit onderwerp meer wilt weten. Nog beter zou het zijn als zoekmachines als Google dit soort malware verspreidende websites helemaal niet meer zouden tonen. Helaas staan ze nu vaak bovenin de zoekresultaten vermeld.

Extra software in de browser

AdBlockers dienen als een extra stukje software aan de browser toegevoegd te worden. Bij Chrome heet dat een Extensie, bij Firefox een Add-on, bij IE een Invoegtoepassing en bij Edge een extensie die als een "app" uit de Store gehaald kan worden. De meest gebruikte AdBlockers zijn voor de belangrijkste browsers beschikbaar. Er zijn vele AdBlockers, maar de meest gebruikte zijn  AdBlockPlus en Ublock Origin. Beide doen ongeveer hetzelfde. Het verschil is dat AdBlockPlus van een (semi)commercieel bedrijf is en Ublock Origin niet. Beide baseren zich op Open Source Software.

Overigens zijn er ook AdBlock (zonder de Plus) en Ublock (zonder de Origin).  AdBlock is de voorloper van AdBlockPlus. AdBlock kan minder dan AdBlockPlus. Ublock is gemaakt door een van de ontwikkelaars die Ublock Origin hebben gemaakt en lijkt veel op Ublock Origin. AdBlockPlus is onlangs negatief in het nieuws gekomen, daar gebleken is dat deze voor bepaalde websites de advertenties niet blokkeert als ze daar AdBlockPlus voor betalen. Om die reden geven sommigen de voorkeur aan een alternatief als Ublock Origin. AdBlock Plus is wel makkelijker in het gebruik dan Ublock Origin, bijvoorbeeld omdat er een uitgebreide Nederlandstalige beschrijving voor het gebruik van AdBlock Plus op internet staat. Ublock Origin is daarentegen weer iets sneller in het gebruik. In een test met 10 verschillende advertentieblokkers en privacy beschermers komen Ublock Origin en Ghostery qua snelheid als beste uit de bus.  

AdBlockPlus vindt je hier en is beschikbaar voor de browsers Google Chrome, Firefox, IE, Safari, Opera en Edge. Voor Edge moet dan wel de Win10 Anniversary update geïnstalleerd zijn en is het op dit moment nog een bèta-versie. Op de site van AdBlockPlus kun je een browser kiezen waarin je de advertentieblokker wil installeren. Klik op het icoontje van de browser die je gebruikt om de download te selecteren. Uiteraard kun je ook vanuit de browser zoeken naar extensies om die te downloaden en te installeren. AdBlockPlus is beschikbaar op de besturingssystemen Windows, Linux, Apple OS, Android en iOS. Een uitleg over hoe AdBlockPlus werkt en wat er ingesteld kan worden is hier te vinden. 

Ublock Origin; de website van de makers vindt je hier. Het is beschikbaar voor de browsers Google Chrome, Firefox, Safari, Opera en Edge (Bèta-versie) op de volgende besturingssystemen: alle Windows versies, Linux, Android en iOS. Voor Edge is een bèta-versie beschikbaar. Nederlandstalige uitleg over het gebruik is niet beschikbaar op Internet. 

 

Volgende keer lees je hoe je AdBlockers kunt installeren.

Auteur: SR-PC-HULP

Opmerkelijk op de CES 2017

Scroll naar boven

CES 2017. Wij lopen ook nog even een klein rondje om wat opmerkelijke dingen te melden. Auto's, een kolfapparaat (ja, ook daar staat de ontwikkeling niet stil), gadgets.... Vandaag op de CES, morgen in de winkel bij u op de hoek.

Dit jaar waren er opvallend veel autofabrikanten aanwezig die hun visie op de integratie van (nog meer) computers en beeldschermen in de heilige koe van de toekomst toonden.

Nissan heeft plannen voor de volgende Leaf, deze zal de inzittenden geheel en al automatisch over snelwegen brengen. De bestuurder kan dus rustig meedoen met het kwartetten met de kinderen op de achterbank tijdens de lange vakantiereis of.... rustig en veilig zijn/haar Facebook bijwerken met 130 per uur(?!).

Audi is een samenwerking met nVidia aangegaan om een voertuig te ontwikkelen dat het helemaal zelf uitzoekt op de weg, nog mooier! Met een pilsje glaasje melk op de achterbank wachten tot de limo zichzelf bij tante Truus voor de deur parkeert.

Toyota komt met een wagentje met ingebouwde "artficial intelligence" (een soort Siri, maar dan met eigen beslissingsbevoegdheid) genaamd Yui. Krijg je, naast een partner die het onderweg allemaal beter weet, ook nog een auto die zich overal mee bemoeit. Great!

 

Ford komt met een hybride versie van de F-150 pickup... Als deze net zo zuinig omspringt met de batterijen als de huidige met de benzine kom je er niet ver mee. Ook komt er van de legendarische Mustang een versie op batterijen. De kreet "true power comes from cubic inches" heeft bij Ford dus zijn langste tijd gehad.

De trend is overduidelijk: er is totaal geen vertrouwen meer in het fenomeen "bestuurder". Ook tal van andere fabrikanten (Chrysler, Hyundai, BMW) slaan de weg van het "chauffeurloos rijden" in. Het rijbewijs wordt vanaf 2020 vervangen door een certificaat voor computervaardigheden.

Na auto's is kolven vanzelfsprekend een logische stap. Een opvallende in de categorie "wearables"

Voor de multitaskende jonge moeder is kolven (voor de outsiders: het aanleggen van een voorraadje moedermelk voor de nieuw geborene) een lastige en tijdrovende bezigheid. De firma Willow onderkende dit probleem en komt met een (zeker niet goedkope: US $ 430) CES waardige, want uitgerust met elektronica, geheugen, printer en meetapparatuur, oplossing. Dit gadget zuigt zich pijnloos vast aan de borst en verzamelt geheel geluidloos een dagvoorraad van het allerbeste voor de kleine. Het kan in de bh worden gedragen dus ondertussen kan men gewoon doorgaan met de activiteiten. Het apparaat houdt datum, tijd en hoeveelheid bij en de melk wordt keurig in een maatzakje afgeleverd.

Hoe kon de wereld ooit zonder! The voice-activated trash can. Altijd vieze vingers als je het deksel van de vuilnisemmer optilt. Plakkerige viezigheid of koffiedik zitten immers zonder uitzondering precies op die plek waar men de vingers zet...

Dit is met deze bijzondere pedaalloze pedaalemmer helemaal voorbij! Je spreekt hem vriendelijk toe en hij opent zijn deksel en een simpel gebaar is genoeg om de zaak weer hermetisch te sluiten. Super!

'Ik weet niet wat er met papa aan de hand is, maar hij staat te kletsen met het vuilnisvat"

 

 

Het komt dagelijks voor: je wilt voor iemand even een vlugge notitie op een blaadje of een post-it maken en je kunt geen pen vinden.

De firma Mangoslab (een Samsung kindje) biedt de passende oplossing, de Nemonic Printer. Met het speciale appje schrijf je de notitie gewoon even op je smartphone en de, via bluetooth gekoppelde, miniprinter spuugt deze dan seconden later uit. Een enorme vooruitgang! Je kunt er helaas niet de standaard post-it velletjes gebruiken want het is een thermische printer (voordeel: nooit inktproblemen).

 

Voor wie ooit droomde van één afstandbediening die alles kan bedienen is er nu de geweldige (ook de naam) Sevenhugs (zeven knuffels) smart remote! Een terechte winnaar van de CES innovation award 2017!

Men hoeft alleen maar te wijzen op een apparaat, of het nu een tv, een thermostaat, verlichting, Philips Hue, Sonos speaker of wat dan ook, als het maar op afstand bedienbaar/uitleesbaar is, maakt niet uit of dit via wifi, bluetooth of infrarood is, en de Sevenhugs Smart Remote past zich onmiddellijk aan. De afstandsbediening heeft meer dan 25.000 codes aan boord. Geweldig ding!

 

Als laatste, in de categorie "het moet niet gekker worden", een haarborstel! En niet zo maar één! Deze uitvinding van Withing won zelfs één van de felbegeerde CES awards!

Om de pittige prijs wat te rechtvaardigen noemt men het ding geen haarborstel maar "haarcoach". Deze bostel heeft een ingebouwde microfoon, een accelero meter en een gyroscoop om de borstelbewegingen te analyseren en je vervolgens te vertellen dat je maar wat staat te knoeien. Ondertussen wordt het haar geanalyseerd op veerkracht, droogheid, gespleten puntjes en risico op haarbreuk. De eindrapportage wordt vervolgens aan de "borstel-app" op de smartphone doorgegeven inclusief borstelinstructies en verzorgingstips.

 

 

 

Auteur: ErpCity

Verschillende belichtingen met Enfuse

Scroll naar boven

Verschillende belichtingen combineren met Enfuse.

Een heldere lucht, schittering op het water of een opkomende zon en flinke schaduw-partijen zijn lastig te fotograferen. Al snel is een deel van de foto overbelicht en het andere onderbelicht. Volledig overbelichte delen zijn nauwelijks te herstellen, omdat informatie ontbreekt. Wit is wit. In ietwat onderbelichte delen zit vaak nog voldoende informatie om achteraf de belichting te herstellen.

Schaduwen en Hooglichten

In veel fotoprogramma’s zit het handige filter ‘Schaduwen en Hooglichten’ waarmee lichte en donkere delen van de foto onafhankelijk kunnen worden aangepast.  De speelruimte is echter beperkt: ruis en vervorming (artefacts) worden snel zichtbaar. Bij JPEG wat eerder dan bij RAW.

Hooglichten

Als de lichte en donkere delen goed van elkaar zijn te onderscheiden (b.v. door de horizon) kan het ook nog op een andere manier. In fotoprogramma’s als Darktable (Linux), Lightzone en de GIMP (beide Linux en Windows) kunnen, met behulp van maskers of lagen, verschillende delen van de foto apart worden bewerkt. Ook hier weer blijft het contrastbereik beperkt door de opname.

Bracketing

Een manier om het contrastbereik te vergroten is het op een slimme manier combineren van meerdere foto’s met verschillende belichting, bijvoorbeeld drie gelijke foto’s met onderling 2 stops verschil. De meeste camera’s hebben een dergelijke instelling waarmee dit kan. Bij Canon heet deze instelling AEB (Automatic Exposure Bracketing). Door de sluiterknop wat langer ingedrukt te houden neemt de camera achter elkaar drie foto’s. Als de camera goed stil wordt gehouden, is een statief niet nodig. Belangrijker is het dat er zo min in het beeld beweegt: overvliegende vogels, stromend water of wiegende takken kunnen de opname verstoren, afhankelijk hoe de foto’s worden samengevoegd.

Drie situaties
links: 0 ev, midden: -2 ev, rechts: +2 ev


Van de linker foto is met hoog-lichten en schaduw correctie nauwelijks iets te maken. In de middelste foto is met EV-2 alleen de schijf van de opkomende zon volledig overbelicht. In de derde foto met EV+2 zijn de details in het grasland goed zichtbaar.  Voor het combineren van de drie foto's kiezen we van iedere foto de gebieden met de beste belichting, contrast en verzadiging:

Enfuse

Samenvoegen kan betrekkelijk eenvoudig met ‘Enfuse’, een open source command-line applicatie, beschikbaar voor Windows, Mac en Linux.  Enfuse is in verschillende fotoprogramma’s opgenomen als plug-in in bijvoorbeeld Lightroom (Windows) en in de Kipi-plugins voor Digikam (linux), in het panorama programma Hugin (Linux, Windows en Mac).  Voor Windows is er EnfuseGUI, voor Linux Macrofusion. Vooral in Linux werkt de command-line makkelijk en snel: plaats alle samen te voegen RAW-bestanden (CR2-bestanden voor Canon) in een map. Zet onderstaande regels in een tekstbestand en sla deze op in de map met de RAW-bestanden. Maak het bestand via de eigenschappen uitvoerbaar. Voer het script uit.  


#! /bin/bash
#
# CR2-bestanden en  script in dezelfde map plaatsen, script starten zonder argumenten
#
# CR2 omzetten naar tiff
ufraw-batch --wb=camera --gamma=0.45 --linearity=0.10 --exposure=0.0 --saturation=1.0 --out-type=tiff --out-depth=16 --overwrite *.CR2
#
# beelden uitlijnen
align_image_stack -a ais_ *.tif -m -C
#
# beelden samenvoegen
enfuse -o result0.tif ais_*.tif
#
# eventueel voor kleine details:
enfuse -o result0.tif ais_*.tif --hard-mask
#
# of met iets meer gewicht aan het contrast
enfuse -o result4.tif --exposure-weight=0.5 --saturation-weight=0 --contrast-weight=1 ais_*.tif
#
# tijdelijke bestanden verwijderen
rm -f ais_*.tif
#

Hugin

Het eerste wat het script doet is het converteren van alle in de map aanwezige RAW-bestanden (hier de CR2-bestanden van Canon) naar TIFF-formaat. Vervolgens worden de TIFF-bestanden onderling uitgelijnd. Om dit te kunnen doen moeten Hugin en ufraw-batch zijn geïnstalleerd. Tenslotte worden de uitgelijnde bestanden samengevoegd. Je ziet wat foutboodschappen voorbijkomen inzake Tiff eigenschappen zoals tags en pixeltypes. Die zijn onbelangrijk.

Nog een voorbeeld van een lastige situatie: volle opkomende zon en een heldere hemel. Met m’n Canon en zonder statief ben ik beperkt tot de AEB-functie: drie foto’s met onderling maximaal 2 EV verschil met onderstaand resultaat van de ‘middelste’ foto. Van foto met -2 EV is alleen de zonneschijf overbelicht, van de foto met +2 EB belichting komt het weiland goed in beeld.  

Belichtingsstap +2EV

Belichting 0 EV

Belihting -2EV

De drie foto’s samengevoegd geeft al een aardig plaatje, maar toont tevens de beperking van slechts drie foto met onderling 2 EV verschil: in de egale lucht is goed te zien waar enfuse de keuze maakt van welke foto de pixels afkomstig zijn.

Kleiner, fijner

Een oplossing is meerdere foto’s met onderling een kleiner verschil in belichting, maar zoals gezegd dat wordt lastiger. Het is ook niet nodig, want het is heel goed mogelijk om van de drie foto’s een reeks foto’s te maken met onderling 0,5 EV verschil en deze reeks alsnog samen te voegen. Het resultaat ziet er veel beter uit. Het verloop in helderheid van de lucht is heel gelijkmatig geworden. De zonneschijf zelf was nog steeds overbelicht, maar heeft met het filter ‘kleurreconstructie’ ietwat geel gekregen.

Macrofusion

Nog een voorbeeld, nu met MacroFusion.  Water en lucht zijn goed belicht, maar de bomen en het gras zijn te donker. Wellicht was het beter geweest het geheel 1 meer te belichten. Net als in het vorige voorbeeld is het een oplossing door van de derde foto ook nog een vierde te maken met 2 stops belichting extra. De reeks wordt dus EV-2, EV-0, EV+2 en EV+4. 

Macrofusion

Tenslotte

Veel plezier met Enfuse en Macrofusion! Dit jaargetijde is ideaal om er een meester in te worden.

Auteur: Ramana

Snel met Excel

Scroll naar boven

Flash Fill (snel aanvullen) is een erg handige functie in Excel. Als voorbeeld zie je een adresbestand dat niet echt handig in elkaar is gezet. Nu is het de bedoeling om de gegevens die het bevat netjes te organiseren in aparte kolommen.

Zoals in onderstaande afbeelding bijvoorbeeld. De kolommen E t/m J zijn van kolomkoppen voorzien en onder die koppen komen de juiste gegevens te staan. De bronnen zijn de kolommen B t/m D. Belangrijk is dat er zich geen lege kolommen tussen de bron- en de gefilterde gegevens bevinden.

 

 

 

 

Onder de kop Voornaam is Jan (de Jan van Jan van Dijk) getypt en bevestigd met Enter. In de volgende rij is begonnen met het typen van de P van Piet, maar Excel “begrijpt” direct dat het om Piet gaat. Bovendien “begrijpt” Excel ook dat het de bedoeling is om alle voornamen uit het overzicht te halen. Dus komt Excel met het voorstel om alle voornamen over te nemen uit het overzicht. Met een druk op Enter is de kolom met voornamen gevuld.

In het voorbeeld zijn alle namen met kleine letters getypt. Uiteraard is Jan met een hoofdletter getypt en Excel neemt die schrijfwijze ook voor de volgende rijen over.

Bij het Tussenvoegsel is de werking net even iets anders. Immers, niet alle namen hebben een tussenvoegsel. Het woord “van” is getypt in de kolom achter Jan, in de kolom achter Piet is dat weer gedaan. Nou ja, alleen de letter “v” en Excel vult dat via de functie automatisch aanvullen aan. Druk op Enter om dat voorstel te accepteren. Zoals je ziet komt de functie Flash Fill nu niet met een voorstel. Er wordt namelijk gekeken naar de logische opbouw van de gegevens en die ontbreekt als het over het tussenvoegsel gaat.

Toch is het mogelijk om ook het andere (of anderen) tussenvoegsel(s) aan te laten vullen. Selecteer de cel onder de laatst gevulde cel en klik op de tab Gegevens. Daar bevindt zich de knop Flash Fill en met een klik op die knop wordt de rest van de gegevens aangevuld. In het voorbeeld is dat dus nog een item.

 

 

Voor de andere kolommen werkt het net zo als bij de kolom voor de voornaam. Omdat er bij Chantal Verdonk geen adresgegeven is ingevuld slaat Flash Fill die rij netjes over.

De postcode staat aan elkaar, bovendien zijn de letters klein getypt. Dat aanpassen gaat in een moeite door. Gewoon de cijfers typen, daarna een spatie en de letters als hoofdletters. In de volgende rij begin je de volgende postcode te typen en direct volgt het voorstel om de rest aan te vullen.

Alleen bij de Plaats gaat het niet helemaal goed. Volgens de logica van Excel wordt bij den Helder het woordje “den” niet meegenomen. Excel gaat er vanuit dat de gegevens vanaf de laatste spatie gefilterd moeten worden en dat is Helder. Er zit niets anders op dan dit handmatig aan te passen.

 

 

Na iedere gedane actie verschijnt een groene knop in beeld. Door op die knop te klikken kun je de actie ongedaan maken of accepteren.

Dit is wat je noemt snel in Excel.

Auteur: CorVerm

Filmen - de basis

Scroll naar boven

Filmen was vroeger vooral een kwestie van vele meters celluloid filmmateriaal op grote camera's en joekels van spoelen. En filmen als hobby was goed voor menige gezellige avond.

Tegenwoordig zijn digitale camera's geweldig handzaam en de kwaliteit is ronduit subliem. Met een goede camera kan je films maken van professionele kwaliteit. Dat gebeurt ook echt! Voor familie en vrienden is een leuke video met je mobieltje of met een simpel fototoestel ook heel goed te doen.

Mobieltje

Film anno 2017, wat is dat?

Film anno 2017 is niet meer zo'n lang lint brandbare kunststof en daarbij een klemmetje waarin je twee stukken opnamen aan elkaar ging plakken. Het kost ook niks meer. Het is nu volledig digitaal. Die oude films waren goed voor 3 minuten film en het was ook geen goedkoop materiaal. Tegenwoordig zet je probleemloos een uur video op een geheugenkaartje van 20 euro, die je keer op keer kan gebruiken. De accu van je camera is vaak een groter probleem.

SD kaartje

Video

Het is nu dus video wat de klok slaat. In alle simpelheid maak je tegenwoordig een video bij voorkeur in 720p of 1080p kwaliteit met een beeldsnelheid van 25 beeldjes per seconde. In moderne tv's kan je een usb stick steken en een video direct afspelen. De soort video maakt wel uit. De keuze is meestal wel beperkt. Films in de mp4 standaard zijn meestal wel geschikt.

Videotechniek

720p? beeldsnelheid? Hoe bedoelt u? Ik leg dat even uit. Maak je geen zorgen Dit blijft simpel.

Die 720 is het formaat van de video in breedte en hoogte. De hoogte om precies te zijn. Op zo'n mooie tv ziet dat er al heel fraai uit. Die p erachter betekent dat elk beeldje opnieuw wordt opgebouwd.
Soms zie je in plaats van de p een i. Dan wordt om de andere beeldlijn apart opgebouwd. Dat is tv techniek uit de oude doos. Daar hebben we tegenwoordig niet zoveel meer aan.
Dan is er tenslotte nog de beeldsnelheid. Een beetje camera levert tegenwoordig vaak al 50 beelden per seconden. Engels: frames per second (fps). 25 fps is een mooie snelheid. Onze ogen zien dat als een vloeiende film.
Tenslotte heb je allerlei achterliggende technieken en daarmee extensies. Daarvan is mp4 een veel gebruikte.

Compactcamera
Dit bijna 10 jaar oude cameraatje deed al 640x480 20 fps video - nog net geen 720p

De top

Wil je echt wat goeds, ga dan voor 1080p en 25 fps. Dat ziet er schitterend uit. Dat kan je ook prima kwijt op videosites als Youtube en Vimeo. Er is tegenwoordig 4K video, maar wil je dat zinvol bekijken dan heb je aan een beetje betaalbaar tv'tje niet meer voldoende.

Niet geschoten is altijd mis, maar ...

Na het schieten moet er nog wel wat gebeuren. De minder gelukte of bewogen opnamen moeten er bijvoorbeeld uit. Na een beetje ervaring ga je met meer overleg te werk en plaats je je opgenomen videoclips in een volgorde die een goede verhaallijn gaat vormen.
Daarmee komen we dan op de montage. Dat is de moderne variant van die oude lijmklem uit de tijd van de celluloid. Ook hier heeft de moderne techniek het oude handwerk vervangen. Je sleept gewoon je videoclip in een montageprogramma op de gewenste plek en knipt het digitaal op maat. Plakken doet het programma.

Videocamera
Moderne videocamera's zijn heel handzaam

Montageprogramma's

Voor het serieuze werk heb je een goede computer nodig met een modern systeem en veel geheugen om software als Final Cut Pro of Adobe Premiere te draaien. Maar ook voor eenvoudig gebruik is er het nodige.
Zo is er onder Windows al jaren Moviemaker en onder Linux het behoorlijk uitgebreide Kdenlive naast heel wat andere programma's. Beide programma's zijn kosteloos te krijgen.

Montage, het hoe en waarom

Monteren is in wezen vrij simpel. Net als bij de betere fotobewerkingsprogramma's werkt men met lagen, waarbij je van boven op die lagen kijkt. Maak je een laag doorzichtig dan zie je ook de laag eronder.
Bij video noemt men die lagen een track en daarin heb je dan video- en audiotracks. Die twee soorten tracks tezamen is de tijdlijn. Bij het afspelen in een preview zie je die tijdlijn dan onder je previewvenster weglopen onder de lijn die de speelkop voorstelt
Je sleept een videobestand domweg op zo'n track en knipt naar wens de stukken eraf of eruit met een snijgereedschap. Je kan ze ook laten overlappen om ouderwetse overvloeiers te creëren. Dat is trouwens wel een beetje uit de tijd.

Montage-programma

Geluid

Naast beeld is geluid onmisbaar. Bij echte films komen er hele orkesten aan te pas. Je hebt ook specialisten die bijvoorbeeld het uit de lucht vallen van een heel stel BigMacs perfect laten klinken. In de montage is er voor geluid het nodige voorzien en daarnaast zijn er heel wat programma's beschikbaar en bronnen op Internet te vinden.

Renderen

Eenmaal de montage zover gereed is de laatste stap het renderen. Pas nu worden alle stukken video omgezet naar het gewenste doel. Bijvoorbeeld naar een nette 720p 25fps video in mp4 formaat. Hier ga je de kracht van een goede computer merken. Het kost een wat lichtere machine dan meer tijd.

Regisseur

Als filmmaker ben je je eigen regisseur. En nog veel meer. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kan het natuurlijk wat simpeler houden voor onderwerpen die je kijkers interesseren. Er zijn heel veel tutorials op Internet te vinden.
Daarnaast is het geen gek idee om een plaatselijke videoclub te bezoeken. Daar kan je erg veel leren. Dat heb ik uiteindelijk ook gedaan en er al heel wat gezellige avonden doorgebracht.

Tot hier

Op dit punt stopt mijn verhaal. Er is nog heel wat meer te vertellen. Maar dit is natuurlijk geen Video Helpmij Magazine.

Auteur: Erik98

No More Ransom! nu volledig in het Nederlands

Scroll naar boven

We hebben al eerder geattendeerd op de website No More Ransom!. Toen was de site nog Engelstalig, maar gelukkig is de site nu ook in het Nederlands. Heel fijn voor wie slachtoffer is geworden van Ransomware en de Engelse taal niet machtig is.

Op de site worden programmaatjes aangeboden die bepaalde Ransomware kunnen ontsleutelen. Je krijgt dan weer toegang tot je bestanden zonder dat je er losgeld voor hoeft te betalen. Hoe de tools werken, tips voor het voorkomen van Ransomware-infecties, en de stappen die je moet ondernemen om aangifte te doen: alle informatie is nu in het Nederlands te lezen.

Link naar No More Ransom!.

Ransomware, of gijzel-software, versleutelt een of meerdere bestanden op je computer. Na betaling wordt het gegijzelde, als je geluk hebt, weer vrijgegeven. Dat gebeurd echter lang niet altijd. De vraag is of het wel verstandig is om “losgeld” te betalen. De kans dat je bestand(en) vrijgegeven worden is niet erg groot. Bovendien is het toegeven aan crimineel gedrag en daar zouden we niet aan mee moeten werken. Maar wat dan wel?

No More Ransom! Beschikt over een twintigtal tools waarmee Ransomware om zeep geholpen kan worden. Een bezoek aan de site is dan ook noodzakelijk. Het eerste dat je te zien krijgt is de vraag:

Klik op Ja als dat zo is. Je krijgt nu de mogelijkheid om bestanden, of het bestand (.txt of .html) met het afpersbericht dat is achtergelaten door de criminelen, te uploaden .

Slecht nieuws
Sorry! We hebben nog geen tool voor deze variant van Ransomware maar we zijn druk bezig een oplossing te vinden.
We willen je vragen om een Ransomware-melding en een versleuteld bestand van de onbekende Ransomware te uploaden. Dit helpt ons in ons onderzoek.
We raden je aan om een back-up te maken van je versleutelde bestanden, omdat we in de toekomst hopelijk wel een oplossing hiervoor kunnen vinden.
Check
hier om te zien welke oplossingen we wel hebben.

Je kunt ook Aangifte doen.

Gaat het om een bekende Ransomware-variant dan zet No More Ransom! een tool in om je te bevrijden van de narigheid.

Nieuwe Ransomware aangepakt

No More Ransom! werd opgericht door Europol, de Nederlandse politie, Kaspersky en Intel. Aanvankelijk bood de site software aan voor acht verschillende soorten gijzelsoftware, waaronder Teslacrypt, Coinvalt en Wildfire. Dankzij de samenwerking met nieuwe security-bedrijven is het aantal programma's toegenomen tot 20 stuks.

Hulptroepen

Antivirusbedrijven als Check Point, ESET en Bitdefender stellen nu hun kennis beschikbaar rond malware aan No More Ransom!. Hierdoor kunnen meer slachtoffers gratis geholpen worden. Autoriteiten uit 22 verschillende landen zijn ook bij het initiatief betrokken. Voor een overzicht van alle Ransomware die zonder hulp van criminelen te ontsleutelen zijn, kun je kijken op nomoreransom.org.

Maar wat als je helemaal geen toegang meer hebt tot je computer? In dat geval zou je gered kunnen zijn als je back-ups van je bestanden hebt maakt. Dat kan in de Cloud of op een externe harde schijf. Mocht je er (nog) niet aan toegekomen zijn om back-ups te maken, maak er dan een prioriteit van. Een back-up kan ook voorkomen dat je alle bestanden verliest in het geval van diefstal, brand of hardware die niet meer werkt.

Malware voorkomen

  • Installeer een goede virusscanner en zorg dat deze minimaal 1 keer per dag automatisch bijwerkt.
  • Houd alle software up-to-date, waaronder besturingssysteem, internetbrowser, browseraanvullingen en populaire programma's, zoals Adobe Reader. Met Flexera PSI of ScanCircle zie je hoe je pc ervoor staat. Voor software als Adobe Flash of Javascript is uitschakelen of beperkt instellen aan te raden.
  • Klik niet op bijlagen en links in e-mails, tenzij je zeker weet dat het vertrouwd is. Twijfel je, kijk dan op Fraudehelpdesk of de e-mail daar voorkomt. Zo niet, wacht dan een dag en controleer nogmaals.
  • Cryptoware is vaak een uitvoerbaar .exe bestand, vermomd als ander soort bestand, bijvoorbeeld een pdf-document. Schakel daarom bestandsextensies weergeven in.
  • En nogmaals: back-ups maken. Dat is sowieso verstandig, maar bij Ransomwarebesmetting vaak het enige redmiddel om verlies van al je gegevens te voorkomen.

Wat is cryptoware?

Cryptoware gijzelt bestanden door middel van versleuteling en zijn dus niet meer te openen. Openen van bestanden kan alleen door middel van betaling. Betalen kan alleen met Bitcoins en omgerekend wordt er een bedrag van enkele honderden euro’s gevraagd. Besmetting vindt plaats via e-mailbijlages of niet bijgewerkte software. Verdachte bestanden zijn: zip-, exe-, js-, ink- en wsf-bestanden. Ook Word bestanden die vragen om macro's in te schakelen zijn gevaarlijk. Nepmedewerkers van Microsoft dien je “buiten de deur” te houden, zij beweren dat je pc problemen heeft en willen op afstand inloggen. Geheid dat je bestanden daarna zijn geblokkeerd. Cryptoware kan ook bestanden besmetten op aangesloten externe harde schijven of netwerkopslag die in Windows Verkenner een schijfletter hebben. Bewaar een back-up daarom op een andere pc.

Auteur: CorVerm

Workshop, maak je eigen Wordcloud

Scroll naar boven

Het woord cloud breng je waarschijnlijk als eerste in verband met de opslag van gegevens. Dat is inmiddels al een bekend begrip geworden. De cloud die we gebruiken voor deze workshop is echter niets anders dan een wolkje wat gevormd wordt door woorden.

Zo’n woordenwolk ken je mogelijk al van bepaalde websites. Hierbij worden de relevante zoekwoorden van een bepaalde pagina bij elkaar gezet. Hoe belangrijker een zoek- of sleutelwoord is, des te groter wordt het woord weergegeven. Bij de website http://www.grapheye.nl/zoekwolk-tag-cloud-search.html wordt dit dynamisch in beeld gebracht als een bewegende wolk:

Boodschap

Wij hebben echter niets te maken met dynamische zoekwoorden. Het doel van deze workshop is om een afbeelding te maken waarmee een boodschap kan worden doorgegeven die is opgebouwd uit een aantal kernachtige begrippen.

Een woordenwolk kun je gebruiken op een website, een uitnodiging, een oproep voor een bijeenkomst of bijvoorbeeld als een nieuwjaarswens, zoals in dit voorbeeld, overigens een oprechte wens van de redactie:

Het is mogelijk om de afbeelding in Word te maken, met bijvoorbeeld Wordart. Dat werkt echter niet echt simpel. Gelukkig kan dat ook veel eenvoudiger.

Website

Op het internet zijn een paar websites te vinden, waarmee je een woordenwolk kan maken. Een snelle Google-tocht op de zoekwoorden word cloud geeft onder meer de volgende resultaten:

·         http://www.woordwolk.nl/

·         https://tagul.com/

·         https://worditout.com/word-cloud/create

·         http://www.tagxedo.com/

·         http://tagcrowd.com/

De volgende site kun je overslaan, die werkt al jaren niet goed meer: http://www.wordle.net/.
Bruikbaarder is: https://www.jasondavies.com/wordcloud/.
Hier kun je eenvoudig de meest gebruikte worden uit een artikel in beeld brengen. Interessant aan deze site is dat de werking wordt uitgelegd. Die is echter wel in het Engels: https://www.jasondavies.com/wordcloud/about

Techniek

Het maken van de woordenwolken gebeurt in een zogenaamde editor. Hiervoor wordt vaak een plug-in gebruikt; bijvoorbeeld Silverlight of Flash. Dit zijn in feite verouderde technieken en werken daarom niet in alle browsers. Edge, Internet Explorer en Firefox zijn voor ons doel het meest geschikt.

Ondanks het gebruik van de juiste browser moet je helaas niet schrikken van een enkele vastloper. Vervelend, maar door geduldig te blijven en opnieuw te starten krijg je de woordenwolk uiteindelijk wel af.

Woordwolk

Deze site biedt de editor aan met de meeste mogelijkheden en is bovendien als enige in het Nederlands. De wolk wordt puur gebaseerd op de afzonderlijke woorden welke je in een lijst opgeeft. Wil je hele zinnen gebruiken of een tekst invoeren, dan kun je beter één van de andere sites nemen.

De editor

Deze ziet er als volgt uit:

Een snelle start wordt gemaakt door de Wizard te gebruiken (1) om de aangegeven stappen dan één voor één te doorlopen. Alles kan ook handmatig worden aangepast en dat geeft meer controle over het eindresultaat.

Het lukt de tool niet altijd om alle woorden te verwerken. Dit wordt links bovenin de afbeelding aangegeven (onder 12). Hoe meer woorden er worden opgegeven, hoe voller het vlak gevuld wordt. Woorden kunnen vaker worden gebruikt. Het komt dan wel nog al eens voor dat deze vlak bij elkaar worden gezet, wat meestal niet wenselijk is. Dat kan enigszins worden tegengegaan door de dezelfde woorden verschillende gewicht-groottes mee te geven.

Afbeeldingsgrootte

Voor een goed eindresultaat is het belangrijk om te bedenken hoe groot de afbeelding moet worden. Een te kleine afbeelding kan vergroot worden, maar dat wordt meestal niet mooi. Een te grote afbeelding kan echter probleemloos worden verkleind. Het is daarom handig om een grote afbeelding te kiezen. Zelf kies ik standaard voor Full HD, oftewel 1920 x 1080. Deze resolutie geeft een scherpe afdruk in A4 formaat. Een grotere resolutie kan echter ook. Dit kan worden ingesteld na een klik op Grootte (2). Voor een afdruk in A3 of groter is dit aan te bevelen. De berekeningstijd wordt hierdoor echter wel langer en mogelijk is er meer kans dat de tool vast loopt.

Woordenlijst

De volgende belangrijke stap is het toevoegen van de woordenlijst. Deze geef je op in het dialoogvenster onder Woordenlijst (3)

In dit venster zie je de lijst met woorden. Per woord kun je het gewicht aangeven (de grootte), het woord zelf, een HTML-kleurcode en een eventuele link naar een website (URL).

De kleurcode kan hier per afzonderlijk woord worden aangepast. Dit overschrijft het Thema, wat verderop behandeld wordt. Een lijst met HTML-kleurcodes vind je hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_HTML-kleuren

Het toevoegen van een URL kan heel praktisch zijn, wanneer je de uiteindelijke afbeelding in een e-mail of website gebruikt. De lezer wordt dan naar de aangegeven website doorgestuurd, na een klik op het betreffende woord.

Dit is natuurlijk weinig zinvol als de afbeelding uiteindelijk geprint gaat worden.

De verschillende items kunnen worden gescheiden door het spatieteken. De Tabtoets is hiervoor niet bruikbaar; daarmee ga je naar een volgend menu-item.

Tip: maak een lijstje in bijvoorbeeld Word en plak dat hierin. Mocht er iets fout gaan, dan hoef je alleen maar opnieuw de lijst uit Word te kopiëren en kun je snel weer verder werken.

Vorm van de wolk

Bij menu Vorm (4) kun je kiezen voor een bepaalde vorm. Deze wordt gebuikt als masker; hierbinnen worden de opgegeven woorden verzameld. Er worden er een flink aantal aangeboden. Kies daarvoor onder Vormen, Letters of Kleurrijk.

Desgewenst kan ook een eigen vorm worden geüpload. Dit start je na een klik op de knop Kies Masker afbeelding (A).

Er kan een kleurrijk masker worden gebruikt of een monochroom masker.

Bij een kleurrijk masker worden de woorden in de kleur van het masker weergegeven Dat kan leuk zijn voor een logo of iets dergelijks. Bij een Monochroom masker kan zelf een Thema worden aangegeven (zie het voorbeeld hieronder):

Let op: Gebruik voor het kader een afbeelding waarbij de niet-gedekte delen transparant gemaakt zijn.  Houd ook rekening met de grootte van de uiteindelijke afbeelding. Het masker moet hier logischerwijze goed in passen.

Met een klik op de knop Masker (5) bepaal je of het masker wel of juist niet zichtbaar is op de achtergrond.

Thema

Onder deze knop (6) is een reeks voorgeprogrammeerde kleurschakeringen beschikbaar. Je kiest hier eenvoudig degene die jou het meest aanspreekt. Je kunt snel van thema wisselen, zodat je de verschillende resultaten kunt vergelijken. Heb je de kleur in gesteld van een bepaald woord in de woordenlijst (3), dan blijft dit woord deze kleur behouden. Je kunt zo een woord eruit laten springen.

 

Kleuren

De kleuren van de achtergrond, het masker en de woorden van het gekozen thema kunnen hier (7) in detail worden aangepast. Dat kan door een andere kleur te selecteren (RGB), of door de HTML-kleurcodes in te voeren (kies voor HEX).

De transparantie van onder meer de achtergrond is hier ook in te stellen. Dat kan handig zijn bij gebruik in een website. Zet daarvoor het kleine schuifje, links naast de kleuren, in de gewenste stand.

Het resultaat van de aanpassingen zie je pas na een klik op de knop Toepassen.

Daarnaast is het mogelijk een achtergrond-afbeelding in te stellen, die achter het masker wordt weergegeven. Hiermee kan een bepaalde sfeer aan de afbeelding worden meegegeven. Zie daarvoor het voorbeeld hieronder:

Met een beetje fantasie maak je hier een vredesduif van met een mooie, vredige boodschap. Dat kan vast geen kwaad in deze roerige tijden.

Lettertype

Weinig verrassend wordt hiermee (8) het lettertype gekozen. Meestal zit er wel een geschikt lettertype tussen de aangeboden lettertypen. Wil je toch meer keuze, dan kun je ook kiezen voor een lettertype van de Google-lijst. Kies daarvoor de onderste optie Google Lettertype en geef het gewenste lettertype op:

Instellingen

Met de knoppen bij (9) kan gekozen worden voor een grotere of juist kleinere woordafstand. Met de knop met de draaipijl kan de woordrichting worden bepaald. Door het aantal richtingen te beperken tot 2 of 3 breng je wat rust in de afbeelding.

Als laatste kun je het masker inverteren met de knop met het zwart/wit rondje. Hiermee worden de woorden juist buiten het masker geplaatst. Het masker zelf blijft leeg.

Woordgrootte

Met deze slider (10) bepaal je de relatieve grootte van alle woorden. Groter vult de afbeelding meer en kleiner zorgt ervoor dat er meer woorden geplaatst kunnen worden. Met een beetje schuiven vind je vanzelf de, voor jou, juiste instelling.

Opslaan

Je woordenwolk is ondertussen klaar. Wanneer het resultaat naar je zin is, wil je dit natuurlijk opslaan. Dat doe je met de knop Bestand (11). Hier vind je verschillende optie om je woordenwolk te bewaren. Kies als afbeelding bij voorkeur voor het moderne png formaat. Soms zie je advertenties met opvallende downloadknoppen op de pagina, deze kun je beter negeren. Opslaan en downloaden gaat alleen via de knop Bestand

Verversen

Met deze knop (12) laat je de afbeelding opnieuw opbouwen. Het masker wordt opnieuw gevuld met de woorden en je kunt hier net zo vaak op klikken tot het resultaat naar je zin is.

Tenslotte

Het is mogelijk gebleken om op vrij eenvoudige wijze je eigen woordenwolk te maken. Er zijn verschillende mogelijke sites. Voor woordenwolk.nl ben je nu op de hoogte van alle ins en outs. Veel plezier met je eigen woordenwolk.

 

Auteur: leofact

Interview met Nero: Blokkendoos computersysteem?

Scroll naar boven

1:  Wat is een blokkendoos computersysteem?

Een standaard systeem is een complete werkomgeving. Iedere Linux distributie vertrekt vanuit de kernel en voegt daar een aantal gereedschappen aan toe. De desktop zoals Unity bij Ubuntu, XFCE bij Xubuntu KDE bij Kubuntu, LXDE bij Lubuntu en zo meer. Daarnaast worden dan nog een aantal bijkomende gebruikspakketten geleverd, standaard geïnstalleerd dus. LibreOffice, Gimp, Nautilus, Thunar, Document (PDF) viewer, ...

Maatpak

Het aanbod is zeer groot. Een blokkendoos vertrekt van de kernel en voegt enkel de programma's toe die je zelf denkt nodig te hebben. Je maakt een keuze uit de vele alternatieven voor Desktop, Office, Grafische tools, Audio en/of Video bewerking, en ga zo maar door.
Gewoon dus een maatpak in plaats van confectie.

2.  Waarom installeer je niet gewoon Ubuntu?

Die standaard installaties bevatten veelal software die, zeker voor mijn gebruik, overbodig zijn. Ik maak bijvoorbeeld nooit gebruik van LibreOffice, en al zeker niet van de complete suite. De zeldzame keer dat ik een LO-programma nodig heb is voor support. Verder gebruik ik dan nog Impress om Powerpoint bestanden weer te geven.

3.  Wat zijn de voordelen?

Geen overladen menu's, snellere updates - want beperkter - en een kleinere footprint.

4.  Wat gebruik je als basis? Of begin je vanaf de kernel?

Zelf maak ik gebruik van een Debian mini-iso, niet te verwarren met een netinstall CD. Deze laatste is zo'n 170 tot 580MB, afhankelijk van de architectuur keuze. De eerste is slechts 36MB voor Debian testing amd64.

5.  Wat voor hardware kies je voor zo'n blokkendoossysteem?

Dit kan in principe op elke hardware. Zelf heb ik dit onder andere toegepast op een HP-6000 Omnibook van 1999, een Bananapi (Raspberrypi alike) en mijn werk-pc Asus K95VJ.

6.  Kost het installeren je niet veel meer tijd?

De eerste installatie vraagt inderdaad meer tijd en veel meer interactie. Als je dan die basis opslaat als bv een tar-archief is het terugzetten hiervan een kwestie van minuten, veel korter dan een verse installatie met een live-CD/DVD/USB.

Klok

7.  Is het een klus die ook een beginner kan uitvoeren?

Absoluut geen aanrader voor beginners. Je moet echt weten wat je allemaal wel en niet nodig hebt, en deze kennis is bij starters niet of onvoldoende aanwezig.

8.  Heb je nog keuzes? Kan je bijvoorbeeld een systeem bouwen speciaal voor een speciaal doel?

De blokkendoos is bij uitstek geschikt voor op maat gemaakte toepassingen. Wil je bijvoorbeeld een server, dan zet je op deze basis enkel de server toepassingen die je nodig hebt.

9.  Nou is dat systeem klaar. Hoe werkt het dan met updates?

Updates gebeuren hier met een korte opdracht in anacron, vermits ik werk met testing. Daardoor komen er dagelijks veranderingen binnen. Op de Bananapi draait een stabiele versie - jessie - en daar doe ik het bijwerken manueel.

10. Hoe voeg je een programma toe?

Gewoon met de terminal: apt-get install.

11. Is dit blokkendoos systeem je vaste PC? Gebruik je het voor dagelijks gebruik?

Een vaste pc (desktop) gebruik ik al lang niet meer. Het is dus een laptop met 18" scherm dewelke ik gebruik als desktop vervanger. Voordeel is een veel zuiniger en stiller toestel. Nadeel is de beperkte  uitbreidingsmogelijkheden. Voor wat ik doe volstaat dit echter ruimschoots. Voor verplaatsingen, naar onder andere enkele computerclubs, gebruik ik mijn Dell 3551, trouwens ook voorzien van een blokkendoos. Die is veel lichter om mee te sleuren. Wel beperkter in mogelijkheden.

Tenslotte

Nero, heel hartelijk dank voor het interview! Ik ben behoorlijk onder de indruk.

Auteur: Erik98

Boeken digitaliseren – Stap 3 en 4

Scroll naar boven

De scans voorbewerken en omzetten naar tekst via OCR

Uitgangspunt

Je hebt van een boek alle pagina's gescand. Nu wil je daar graag een bewerkbare tekst van maken, om er later een epubje van te maken. Een epub kun je lezen op een e-reader, smartphone of pc, bijvoorbeeld met het geweldige programma Calibre.

Deze stappen zijn nodig om een boek te digitaliseren:

  1. Het selecteren van de documenten

  2. De pagina's scannen en hernummeren

  3. De scans voorbewerken, netjes maken

  4. Het omzetten naar bewerkbare tekst via OCR.

  5. De tekst opschonen

  6. De tekst omzetten naar een epub of ander formaat

In dit artikel behandel ik stap 3 en 4.

Stap 3: de tekst voorbereiden in Scantailor

De scans moeten worden voorbewerkt om het omzetten naar tekst zo vlotjes mogelijk te laten lopen. Rechte pagina's en geen vlekjes zorgen voor een beter resultaat. Je kunt deze stap overslaan, maar dan krijg je meer fouten in je tekst. Elk vlekje op een pagina wordt namelijk als leesteken geïnterpreteerd.

Om de scans te fatsoeneren, gebruik ik het gratis programma Scantailor. Dit programma is open source, gratis én beschikbaar voor Windows en Linux. Te downloaden op: http://scantailor.org/downloads Het programma is in het Engels.

Testen

Het is slim om het hele proces eerst te testen. Neem daarvoor eerst een paar pagina's, in plaats van meteen het hele boek. Dan kun je wat spelen met de instellingen en kijken of het goed werkt en alles eventueel aanpassen.

Nieuw project

Wanneer je Scantailor start, begin je met een Nieuw Project. Geef de map op van de scans en de map waar je de bewerkte scans heen wilt schrijven. De afbeeldingen die je wilt bewerken, zet je in de rechterkolom.

​Klik ook aan “Fix DPIs even if they look OK”. Dat is om afbeeldingen te verbeteren indien nodig. Is de resolutie te laag, vul dan in dat elke bladzijde 300 x 300 dpi moet worden.

Opslaan

Tussendoor het project opslaan is natuurlijk altijd een heel goed idee.

Start

Het scherm ziet er als volgt uit:

​Links de door te werken stappen, in het midden één enkele bladzijde en rechts alle bladzijden.

Scantailor overzicht

Automaat

Automatisch alle pagina's doorwerken, doe je door op de pijl te klikken in een stap. Heb je haast, klik dan meteen in stap 5 en daarna stap 6 op de pijl. Dan doorloopt het programma na elkaar alle stappen automatisch. Kijk of alles naar je zin is. Zo niet, dan kun je per stap de instellingen veranderen.

Handmatig aanpassen

Dit handmatig aanpassen doe je in de stappen van boven naar beneden:

  1. Fix orientation = Pagina's draaien. Klik op de pijl en kijk of alles naar wens is. Met de knop Scope en Apply to kun je aangeven voor welke pagina's jouw instellingen gelden.

  2. Split pages = Pagina's splitsen. Klik eerst weer op de pijl. De tekst moet in een gekleurd vlak staan. Heb je meerdere kolommen, of bijvoorbeeld twee pagina's naast elkaar, en is dat niet automatisch gedetecteerd, dan kun je dit hier aanpassen.

  3. Deskew = Rechtzetten. Je kunt dit handmatig aanpassen door de bolletjes te slepen.​

  4. Select content = De inhoud selecteren. Ergens stonden bij mij wat streepjes die geen deel uitmaakten van de tekst.
    Door te slepen kun je hier de selectie aanpassen. Heel handig is de optie om de pagina's op grootte te zetten. Deze functie zit rechts onderaan. Hiermee vind je snel de pagina's die afwijken qua grootte.

    Scantailor pagina's op grootte sorteren

  5. Margins = Marges. Kijk hier even of alle inhoud in het witte vak staat.
    Zou je van de scans bijvoorbeeld een pdf maken, zonder de tekst via OCR te bewerken, dan kun je hier de witranden mooi indelen.

  6. Scantailor vlekjes wegpoetsenOutput = Het uiteindelijke resultaat.
    Ouput resolution: de ideale output is tweemaal de input, dus 600 dpi. Dat geeft grotere bestanden, en ook de beste OCR resultaten, heb ik gemerkt.
    Mode: de kleur staat hier op Black and White.
    Thinner/ Thicker: hiermee kun je de lijndikte van de tekst aanpassen. Dat kan de tekst helderder maken.
    Despecling: om vlekjes weg te poetsen. Ik zet deze op de kleine kwast.

    ​Rechts naast de grote pagina zitten nog meer tabs, waarop je kunt zien wat het resultaat is van de instellingen. In het tabje Fill Zones kun je nog vlekken of lijnen handmatig wegpoetsen.

Output

Zo, alle instellingen naar wens? Klik dan op het pijltje naast de 6 en de pc gaat staan rekenen. Het resultaat staat in de map die je in het begin hebt opgegeven. Sla je project nog een keer op.

Stap 4: De plaatjes omzetten naar bewerkbare tekst via OCR

OCR staat voor optical character recognition. Het is het proces om tekst van een plaatje om te zetten naar bewerkbare tekst.

GImageReader installeren

Voor OCR is er het programma gImageReader. Dat programma gebruikt onderliggend Tesseract. Het is beschikbaar voor Windows en Linux. Het is gratis én open source.

Let wel: onder Windows zijn goede gratis programma's voor OCR dungezaaid. GImageReader heeft de mogelijkheid om meerdere afbeeldingen in één keer om te zetten naar tekst. Onder Linux is de keuze heel wat ruimer, OCRfeeder of YAGF zijn ook prima keuzes.

Je moet even moeite doen voor de installatie, maar dan heb je een waardevol programma! Daarna is alles een fluitje van een cent.

Download de Windowsversie van: https://github.com/manisandro/gImageReader/releases

Aanvullende taalpakketten installeren

GimageReader heeft nog wat de Nederlandse taalpakketten nodig. Om die te installeren, moet je eenmaal het programma opstarten (openen door 2 maal rechts te klikken) met beheerdersrechten.

gimageReader starten als administrator

Laad eerst één plaatje in het programma. Daarna kun je de taalopties instellen.

Via de functie Menubalk > Recognize all English > Manage Languages download je Nederlands voor de OCR functie.

Klik aan Nederlands en dan Apply en Close.

Dan nog het woordenboek voor de correcte spellingscontrole.

Dit doe je via Menubalk > Knop rechts > Preferences. Vink alle vakjes aan.

gImageReader woordenboek installeren

In het vak eronder zoek je vervolgens naar de regel waarin het Nederlands staat. Daar moet je de code voor het Nederlands aanpassen, want die is niet correct. Verander daar nl in nl_NL.

gImageReader woordenboek installeren2

Wanneer je op OK klikt, geeft het programma aan dat het missende woordenboek geïnstalleerd kan worden. Dat gaat goed als je op Install klikt. Klik nogmaals op OK. Hè hè de installatie is klaar.

OCR met 10 testplaatjes

In Scantailor had ik 10 afbeeldingen bewerkt, om te testen. Die ga ik nu openen in gImageReader. Gewoon de bestanden selecteren in de verkenner en in gImageReader slepen werkt.

gImageReader overzicht

Nu stel ik de OCR taal in op Nederlands via het kleine pijltje rechts van de knop Recognize all English > Nederlands > Dutch; Flemish (Netherlands).

Ik klik op pagina 1 en op de knop Recognize all Nederlands. Dan opent er rechts een schermpje met daarin de tekst!

Als je alle pagina's tegelijk selecteert, en op de knop klikt, klik dan op Multiple Pages om meerdere pagina's te selecteren voor OCR.

Resultaat!

Mijn computer staat eventjes te rekenen en rechts verschijnt keurig de tekst, mét de Nederlandse spellingscontrole die aangeeft waar de fouten zitten. De tekst is direct te bewerken.

gImageReader tekstherkenning resultaat

gImageReader enters verwijderen

Verder is het mogelijk om overbodige enters te verwijderen en de afbreekstreepjes aan het einde van de zin. Alleen heb je hiermee weinig invloed op het eindresultaat.

Na enige tests volg ik daarom ook de gedachte: Vertrouwen is goed, controle is beter!
De tekst nabewerken doe ik daarom in later in de tekstverwerker LibreOffice.

Tekstverwerker

De tekst is nu op te slaan als txt bestand. Daarmee verdwijnen helaas leestekens.

Ik kopieer alles met Ctrl+A en Ctrl+C en plak het meteen in de tekstverwerker: zo blijven de leestekens zo precies mogelijk bewaard.

In het volgende artikel komen stap 5 en 6 aan de beurt: de tekst opschonen en exporteren naar een epub of ander formaat.

Succes tot zover!

Auteur: Kate95

GIMP 20: Het Animatiepakket (oftewel GAP)

Scroll naar boven

Het GIMP Animation Package

Haal allereerst het pakket op bij het Deviantart account van Photocomix. Hier is de link voor Windows gebruikers. De download knop zit op deze pagina rechts helemaal boven!
Dit al wat oudere plug-in pakket is bedoeld voor GIMP 2.6, maar draait ook onder GIMP 2.8. Hier vind je een uitleg hoe je het installeert. In het Engels, het is niet anders. Dat blogartikel is al van 2012, maar ik zie in de reacties erop positieve commentaren tot ver in 2016. Het zal dus ook in Windows 10 goed moeten gaan.
Voor diegenen die het allemaal zelf willen proberen kan je via deze link de video in mp4 formaat en de oorspronkelijke tekening downloaden.
Linux gebruikers vinden GAP in hun software bundel via hun pakketmanager en installeren dat langs die weg.

Begin

Zoals ik dat tegenwoordig gewoon ben wilde ik bij het artikel over Filmen een leuk icoontje maken. Met behulp van het programma MyPaint en mijn Wacom tekentablet tekende ik een moderne videocamera. Je mag ook zeggen dat ik hem over trok van een foto. Daar ben ik historisch gezien bepaald niet alleen in, maar dat terzijde.
Die tekening verkleinde ik om te gebruiken als icoon. Daar had ik al rekening mee gehouden door met een wat dikkere pen te tekenen en alles kwam mooi uit.

Tekenen met MyPaint

Geen talent

Ik heb geen enkel tekentalent. Met de hulp van MyPaint en als ondergrond een geschikte foto heb ik nu toch het grootste plezier. Eenmaal die camera voor elkaar liet ik het zien op de redactie, waarop onze Kate95 voorstelde hem via Inkscape om te zetten in een svg. Dan zouden al de kleine krabbels verdwijnen en de tekening mooi glad worden. Kate is een kei in Inkscape!

Voetbal

De kleine voetballer in het schermpje overleefde de actie in Inkscape echter niet. Na wat heen en weer gekwebbel bedacht ik dat ik dat schermpje ook transparant zou kunnen maken.
Die zou ik dan als masker in de video-editor kunnen laden. In de laag eronder zette ik dan een echte video en zo zou ik dan een korte video creëren waarbij je in wezen gewoon de tekening van de camera ziet met in het schermpje een stukje echte video. Een voetballer dus.

In de video-editor
In de video-editor

Animated gif

Nu komt het! Eenmaal dat videootje voor elkaar zette ik het om naar een animated gif. Dat gaat in Linux met een heel simpele terminal-opdracht. Het kan ook via een website zoals Ezgif.com. Omdat het zulke korte video's zijn is dat snel klaar.
Het mooie van zo'n gif is dat het gewoon op een video lijkt en draait in elke browser. Ons Magazine is ook iets wat in de browser getoond wordt en daar doet die gif het dus ook.

Probleem

Nu deed zich het probleem voor dat de kant en klare gif aan de onderrand een zwarte rand had. Dat was niet mooi en ik kreeg het ook niet weg met andere instellingen bij het maken. Ook niet via het omzetten via een website Toen besloot ik het eens in het GIMP Animation Package te proberen.

Onderste laag

In de GAP bleek de tekening van de camera de onderste laag te zijn. Die de actieve laag gemaakt, het Klonen gereedschap gepakt en als brongebied met Ctrl ingedrukt het witte gebied net boven die verdraaide onderrand genomen. Aan die onderrand viel op dat moment nog niet echt wat op, maar toen ik aan het klonen ging na fors wat inzoomen zag ik duidelijk het verschil.

Rand weg met het Klonen gereedschap
Het Klonen gereedschap in GIMP in actie. Rechts het Lagen venster

Opslaan

Bij het opslaan als gif vraagt vervolgens GIMP of ik het wilde opslaan als animatie. Ik koos dat natuurlijk. Ik nam de instellingen die overeenkwamen met de oorspronkelijke video. Dat was een 25 fps video en dus koos ik als wachttijd tussen de frames 40 milliseconden. Klaar was de klus!

Tenslotte

Het animatie pakket is oorspronkelijk bedoeld om via kleine tekeningen zelf een animatie te maken. Met de hedendaagse smileys en aanverwante creaties valt daar veel leuks mee te doen. Treed in de voetsporen van Walt Disney en maak je eigen tekenfilmpjes! Je vindt hier een prima uitleg van het blad ComputerTotaal.

Veel plezier met GIMP en Gap!

Auteur: Erik98

Smartphone nieuws: HTC

Scroll naar boven

Het ging de laatste tijd niet zo goed met HTC, de M10 bracht, ondanks een uitstekende specs, niet de gewenste groei. Nu lijkt er voor dit jaar toch een stevige come-back te zijn gepland.

Er staan (volgens uitgelekte berichten) maar liefst drie nieuwe modellen in de startblokken: een zogenaamde phablet (kruising tussen een tablet en een smartphone), een midranger en een "flagship". Dit vlaggenschip dat mogelijk M11 gaat heten (alleen de codenaam "Alpine" is nu bekend) krijgt twee camera's met 12 megapixels resolutie. Het scherm is 5,5 inch met een resolutie van 1440 x 2560 pixels. Het hart van het toestel wordt de nieuwe Snapdragon octocore 835 chip gekoppeld aan 8GB werkgeheugen. De opslagruimte is ook niet misselijk: 256 GB.

De midranger is heeft eveneens zeer chique specs: een MT6755 octocore, 5,5 inch screen, camera's met sensoren van 7,9 en 16,3 megapixels. De naam wordt waarschijnlijk One x10.

Donderdag 12 januari zal HTC het phablet officieel aankondigen, dan zal er ook wat meer over de specs bekend worden. De bovengenoemde smartphones worden waarschijnlijk eind maart onthuld.

Auteur: ErpCity

Varia

Scroll naar boven

Wachtwoorden tijdig veranderen

Verander-Je-Wachtwoord-Dag! Echt waar, die vindt jaarlijks plaats op 24 november. Niet geheel ten onrechte, want het is en blijft de moeite meer dan waard om je wachtwoorden tijdig te wijzigen. Daarom brengen we dit onderwerp maar weer eens onder de aandacht.

Een wachtwoord is tegenwoordig de belangrijkste beveiliging van privégegevens. Vrijwel alles is op de één of andere manier gekoppeld aan je wachtwoord, of het nu je email-account is of, nou ja, bedenk het maar. Toch zijn datalekken aan de orde van de dag. Zo werd onlangs Dropbox gehackt, en vond er een gigantische data-inbraak plaats bij Yahoo. Door een groot lek op LinkedIn kwamen er ook al miljoenen wachtwoorden op straat te liggen. Omdat wachtwoorden zo belangrijk zijn, zijn ze een gewild doelwit voor hackers. Je kunt daarom maar beter goede maatregelen nemen om diefstal ervan tegen te gaan.

 


Tekst kopiëren in al je favoriete apps met  Universal Copy

Je wilt een woord, zin, of alinea uit een app kopiëren maar het lukt niet. Sommige Android-apps blokkeren om verschillende redenen het kopiëren van tekst en dat kan vervelend zijn. Met Universal Copy lukt dat wel, ook in apps die kopiëren niet toestaan.

 


Google heeft nieuwe persoonlijke veiligheids-app gelanceerd

Google heeft een app uitgebracht waarmee gebruikers, vrienden, familie en kennissen hun locatie door kunnen geven in het geval er iets zou gebeuren. Via de app kunnen gebruikers "vertrouwde contacten" aangeven met wie hun locatie wordt gedeeld.

 


Google app-updates in Play Store veel kleiner

Google heeft een nieuwe methode in de Play Store doorgevoerd die app-updates gemiddeld tot 65 procent kleiner maakt dan de oorspronkelijke apk. Bij sommige apps zijn de updates 90 procent kleiner. Wel neemt het uitvoeren van een update meer tijd in beslag.

 


Imago-onderzoek wijst uit dat de grote drie elkaar op de hielen zitten

Traditioneel domineren Apple, Google en Microsoft de top drie in het imago-onderzoek. Wel wisselen Microsoft en Google van plek ten opzichte van vorig jaar. Waar Apple vorig jaar nog ruim 8,5 procent voorsprong had op de nummer 2, is deze voorsprong nu geslonken. Microsoft volgt op 2,1 procent, voor Google is de geïndexeerde achterstand op de nummer 1 slecht 4,1 procent.

 


‘Met macOS 10.12.2 gaat accu nieuwe MacBook Pro langer mee’

De accu van MacBook Pro’s gaan niet zo lang mee als Apple beloofde maar volgens gebruikers zorgt de nieuwe macOS-update voor enige verbetering. In de week van 15 december heeft Apple macOS 10.12.2 uitgebracht en beloofde daarmee een stabieler besturingssysteem met oplossingen voor enkele bugs. 

 


AIVD bezig met kraken WhatsApp en Telegram

De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) is op verzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bezig met het kraken van de versleuteling van WhatsApp en Telegram. Privacy waakhond Privacy First staat achter het plan als het gaat om bestrijding van terrorisme. 

 


Zaken die nu al bekend zijn over de Samsung Galaxy S8

Volgens investeringsbank Goldman Sachs gaat de Samsung Galaxy S8 waarschijnlijk flink wat meer kosten dan de Samsung Galaxy S7 (Edge). De grondstofprijzen stijgen en de consument gaat het prijsverschil dus zeer waarschijnlijk betalen. Daarnaast zal de Koreaanse industrieel geheid de financiële schade van de Galaxy Note 7 willen compenseren.

Lees eerst  maar eens wat de Galaxy S8 aan vernieuwingen aan boord heeft. Misschien dat die vernieuwingen een hogere prijs wel rechtvaardigen.

 


Intel Core “Kaby Lake” desktop Review

Deze maand komt Intel met de opvolger van de Skylake-architectuur, bijna anderhalf jaar nadat die voor het eerst op de markt werd gebracht. In tegenstelling tot vorige generaties is hier geen sprake van een vernieuwing, maar is dit een refresh met 'optimalisaties' die voornamelijk gericht zijn op het verbeteren van de performance per watt. HARDWARE.INFO heeft de Kaby Lake Core i5 7600K en Core i7 7700K onder handen genomen en onderzocht of ze het aankopen waard zijn.

 


Huawei Honor 6X in Nederland te koop

Honor maakte onlangs bekend dat de Honor 6X vanaf deze week in verschillende landen verkocht wordt. In Nederland is het toestel zelfs al vanaf 4 januari te koop en heeft een adviesprijs van 249 euro. Goud, zilver en grijs zijn de kleuren waarin de Honor 6X wordt aangeboden.

Specificaties:

5,5 inch lcd-scherm met resolutie van 1920 bij 1080 pixels

Dubbele camera van 12 en 2 megapixel, plus 8 megapixel-camera aan de voorkant

Draait op Android 6.0 met EmotionUI 4.1

Krachtige chip met acht cores, 3GB werkgeheugen

32GB opslagruimte ingebouwd, deze is uit te breiden met geheugenkaart

Voorzien van vingerafdrukscanner achterop

 


Erg geniepige Ransomware

Cybercriminelen die je computer infecteren, je bestanden versleutelen en dan ook nog eens van je eisen om anderen met die Ransomware te besmetten. Met als hoogste doel dat jij weer bij je bestanden kan.

Lees eerst het artikel op de site van ComputerIdee en dan het artikel op de site van WEBWERELD

 


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.

http://www.opgelicht.nl/alerts/alle-alerts/

Auteur: Redactie

Microsoft varia

Scroll naar boven

Word viewer niet langer beschikbaar

Het is gedaan met de gratis Word-viewer van Microsoft. Met dit programma kun je Word-documenten bekijken zonder dat het Microsoft Office-pakket op je computer is.

Pas over een jaar, in november 2017, is de viewer niet meer te downloaden, dus is er genoeg tijd om naar een alternatief te zoeken. Alternatieven zijn er genoeg, maar niet in de vorm van een vergelijkbare viewer.

 


Microsoft blij met teleurstelling MacBook Pro

Microsoft claimt de beste verkoopmaand ooit achter de rug te hebben met zijn Surface-lijn. Volgens Microsoft kopen vooral veel professionals een Surface-computer, omdat ze teleurgesteld zouden zijn in Apple's onlangs uitgebrachte MacBook Pro met Touchbar.

 

 


Microsoft Edge zal Flash standaard blokkeren

Net zoals Google al eerder heeft gedaan in Chrome Flash gaat Microsoft Flash weren uit de browser Edge. Evenals Firefox trouwens dat ook al langere tijd Flash-content standaard blokkeert. 

 

 


Windows 7 vlot installeren inclusief updates

Zoals je hoogstwaarschijnlijk wel weet, worden voor Windows 7 regelmatig updates uitgebracht. Dat zorgt ervoor dat het erg lang duurt om Windows 7 opnieuw te installeren. Alle updates zullen immers eveneens geïnstalleerd moeten worden. Om dit proces te vereenvoudigen heeft Microsoft deze updates verenigd in een bundel.

 

 


Windows 10 krijgt blauw licht filter

Door het blauwe licht dat door een monitor wordt uitgestraald kan het slaapritme in de war worden gebracht. Omdat onze hersenen geen Melatonine aanmaken denken we dat het nog dag is. Verschillende smartphone- en monitorfabrikanten hebben al functies in hun apparaten gebouwd waardoor de kwantiteit blauw licht wordt teruggebracht. Een soortgelijke functie komt er nu ook voor Windows 10 aan.

 


Windows XP en Vista gebruikers opgelet!

Vanaf september 2017 stopt Firefox de ondersteuning voor Windows 7 en Windows Vista. Vanaf die datum worden er geen beveiligingsupdates meer uitgebracht voor deze besturingssystemen.

Dit wil niet zeggen dat de internetbrowser niet meer zal werken onder Windows XP en Vista. Vanaf genoemde datum zullen er geen beveiligingsupdates meer uitgebracht worden, dus zullen er veel beveiligingslekken ontstaan, die door Mozilla niet gedicht worden.

 


Precision trackpads in de toekomst voor Windows 10 verplicht.

Willen fabrikanten het 'Built for Windows 10'-stempel in de wacht slepen dan zullen de makers van trackpads aan de Precision-trackpad moeten geloven. De meeste hardwarefabrikanten willen dat stempel graag op de doos hebben.

 


Microsoft erkent dat Win10 misschien iets te wild werd opgedrongen!

Als Windows 7 of 8 gebruiker moest je van alles uit de kast halen om de upgrade naar Windows 10 te blokkeren. Zeker toen op een bepaald moment het "afsluitkruisje" van het pop-up scherm weigerde te werken en de upgrade dus gewoon keihard doorging met de installatie. Microsoft erkent nu dat dit niet helemaal netjes was.

 

 


Blue screen of death wordt GROEN

Het “blue screen of death” wordt in Windows 10 groen. Microsoft test de mogelijkheid het iconische foutmeldingsscherm van een andere kleur te voorzien.

Vooralsnog zit het “green screen of death” alleen nog in een Technical Preview van Windows 10. Hoogstwaarschijnlijk gaat het aanvankelijk om een test, maar het kan zomaar zijn dat het groene scherm des doods in de volgende grote update van Windows 10 zit.

Nu maar hopen dat je geen enkel “scherm des doods” te zien krijgt. Ongeacht de kleur.

 

 


Windows Essentials op 10 januari 2017 niet meer ondersteund

De support op het Windows Essentials-programma van Microsoft wordt definitief beëindigd. Vanaf 10 januari is het niet meer mogelijk om de software te downloaden of te installeren.

Auteur: Redactie

Cursus tekstverwerken met Word deel 2

Scroll naar boven

In hoofdstuk 1 werd het verschil uitgelegd tussen tekstverwerken en stukjes typen. In dit hoofdstuk worden de verschillen verder uit gediept. Daarnaast wordt er meer in op de techniek achter het tekstverwerken ingegaan. Daarbij spelen sneltoetsen een belangrijke rol, deze worden dan ook uitgebreid besproken.

Lees de cursus in de sectie handleidingen hier: http://handleiding.helpmij.nl/handleiding/?mid=670

Auteur: OctaFish

Apple macOS; systeemvoorkeuren I op herhaling

Scroll naar boven

Steeds weer blijkt dat veel gebruikers niet precies weten wat er allemaal met hun pc of Mac kan.

Een besturingssysteem (in het Engels: Operating System of OS) is een geheel van programma’s en services dat er voor zorgt dat je een computer kunt gebruiken en dat deze kan communiceren met de buitenwereld (randapparatuur, internet etc.). Bij de moderne besturingssystemen wordt om het basis OS een grafische schil gelegd om er voor te zorgen dat je de computer eenvoudig en visueel kunt bedienen. Dit is de Grafische gebruikersomgeving, oftewel; Graphical User Interface, vaak afgekort tot GUI. Deze GUI is wat we zien als we werken in Windows, OS X of Linux.

Bij een modern OS zijn er veel mogelijkheden om deze interface naar de eigen voorkeur in te stellen. Bij MacOS gebruik je daar de systeemvoorkeuren voor.

Lees in de volgende cursus verder wat je daar mee kunt doen: http://handleiding.helpmij.nl/handleiding/?mid=794 

Auteur: leofact

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Geachte redactie,

Hoewel er sinds kort weer een nieuwe nieuwsbrief uit is (hulde !!), denk ik dat vele bezoekers van het Helpmij forum daarvan geen notie hebben.

Waarom niet in elk subforum een mededeling dat er weer een nieuwe nieuwsbrief is ?
Ik denk dat veel regelmatige bezoekers zich beperken tot enkele subfora (ikzelf bijv. bij Excel en VBA). Daar trof ik op geen enkel plek iets aan over de nieuwsbrief.

Hoewel de plaatjes in het logo van het forum aangepast worden aan de tijd van het jaar en de feesten die daar voor sommigen plaatsvinden, lijkt de aandacht voor de eigen activiteiten minimaal.

Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de helpmij dag (die daarom volgens mij in 2016 minimaal bezocht werd).

Suggestie: maak nieuwe activeiten per subforum onvermijdelijk bekend.

Dat lijkt mij ook voor de organisatoren ervan veel bevredigender.

Met belangstellende/betrokken groet,

snb

 

Beste SNB,

Bedankt voor dit positieve bericht. De nieuwsbrief staat als item in de kop boven iedere pagina met daaronder een banner welke oproept om de nieuwsbrief te lezen. Blijkbaar is deze snel over het hoofd te zien. We gaan ons daarom beraden over een meer opvallende banner.
Met dank voor het tonen van deze betrokkenheid bij het Helpmij Magazine.

Met vriendelijke groet,

De redactie

Geachte redactie

Ik zou graag door willen geven dat mijn e-mailadres is gewijzigd .
Zou u me kunnen vertellen waar ik dat kan doen?

Met vriendelijke groeten, mevr. C. Hol

 

Goedenavond,

Uw kunt uw email adres in de volgende link aanpassen:
https://magazine.helpmij.nl/?page=aanmelden
Laat het ons a.u.b. even weten als dat onverhoopt niet lukt.

Met vriendelijke groet,

De redactie

 

Goedenavond,

De laatste helpmij nieuwsbrief, heb ik in html text ontvangen.

Ligt dat aan mijn laptop ? zo ja, kan u mij zeggen hoe ik de instellingen kan veranderen ?

bvd

Willy Triviere

 

Beste Willy,

Excuses voor de onleesbare inhoud van het Magazine. We hebben deze reactie ontvangen van verschillende lezers.

Het probleem wordt veroorzaakt doordat het e-mailprogramma is ingesteld op het weergeven van uitsluitend tekst. Aanpassen hiervan is afhankelijk van welk e-mailprogramma in gebruik is.
In een volgende editie zal dit beter worden aangegeven in de email van het Helpmij Magazine.

De complete versie van het Helpmij Magazine is te lezen op de website via onderstaande link: https://magazine.helpmij.nl/
We hopen u hiermee voldoende van dienst te zijn geweest.

Met vriendelijke groet,

De redactie,

 

Bedankt voor de nieuwe Helpmij!
In het Voorwoord staat nog een veelgemaakte taalfout, ook wel de haarziekte genoemd.

Er staat: het bedrijf of haar producten. Maar dat moet zijn:  zijn producten, want een het-woord heeft een mannelijk bezittelijk voornaamwoord.

Groet, en mooie kerstdagen en een goede jaarwisseling, met spekjes en zo…

 

Beste,

Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar.
Dank voor dit bericht, een goed voorbeeld van terechte "haarkloverij".

Met vriendelijke groet,

De redactie,

Goedemiddag,

Even laten weten dat het nieuwe magazine er perfect uitziet. Duidelijk en zeer overzichtelijk. Moet mij er nog verder in verdiepen. Prima.

 

F.A. Worm

Beste F.A. Worm

Bedankt voor dit bericht. Dat motiveert ons om verder te gaan.

Met vriendelijke groet,

De redactie,

 

Beste Helpmij.nl medewerkers,

Mijn complimenten voor de zeer overzichtelijke nieuwsbrief, een verademing en zo overzichtelijk.
H
et nodigt nu nog meer uit om deze door te spitten.

Ga zo door!!

Groetjes,

Karin Zoutenbier alias Dutch_Lady

 

Dank je Karin voor dit fijne bericht,

Dat nodigt ons uit om verder te gaan op de ingeslagen weg.

Met vriendelijke groet,

De redactie

Geachte redactie,

Gefeliciteerd met de nieuwe look, ziet er goed uit. Ik ga hem graag lezen.

Ik wil u er nogmaals op attenderen dat ik de nieuwsbrief niet maandelijks krijg. De laatste was in september.

Wat kan er zijn misgaan?

Deze zat in mijn "ongewenst" map maar dat zie ik altijd direct. Waar de andere nieuwsbrieven blijven weet ik niet....

Kunt u er van uw kant ook nog eens naar kijken?

Met vriendelijke groet,

Margo van Hooren

Beste Margo,

Bedankt voor dit positieve bericht.
We hebben van meerdere lezers vragen ontvangen over de verzenzending van de nieuwsbrief.
Het klopt dat de laatste nieuwsbrief van september is. De verzending heeft een aantal maanden stil gelegen i.v.m. het ontwerpen van het nieuwe design.
Vanaf nu zal het Helpmij magazine weer op regelmatige basis worden verstuurd.

Met vriendelijke groet,

De redactie,

 

AUB GEEN mails meer sturen op zo'n laat uur en bij deze liefst in totaal geen mails meer van U.

Waarvoor dank, groet ik U.

 

Beste lezer,

Jammer om te vernemen dat u zich wilt laten uitschrijven als lezer, omdat u zich stoort aan het tijdstip van toezending.
Dit heeft te maken met de maandelijks terugkomende productiewerkzaamheden welke de nodige tijd van Helpmij-beheer en de redactie vragen. Daar dit op vrijwillige basis gebeurt, moet het, in de ook voor deze mensen spaarzame, vrije tijd worden uitgevoerd.

We hopen dat u uw uitschrijving wilt heroverwegen en zich 's nachts niet laat storen door e-mail door de notificaties uit te zetten.

Voor nu voldoen wij uiteraard aan uw verzoek en schrijven u uit de verzendlijst.

Met vriendelijke groet,

De redactie

Beste,

Graag wil ik mij uitschrijven voor deze nieuwsbrief. Het is mij onduidelijk hoe dit te doen.

Bij voorbaat dank,

Met vriendelijke groet

Beste,

Jammer om te vernemen dat wilt uitschrijven, maar dat is uiteraard uw goed recht.
Er ontbreekt in de teaser-mail inderdaad een uitschrijflink, waarvoor excuses. Vanaf de huidige edities staat de afmeldlink duidelijk onderaan de toegezonden e-mail.
Voor nu zullen we dat handmatig doen. U bent bij dezen uitgeschreven.

Met vriendelijke groet,

De redactie

 


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.