Helpmij magazine

Oktober 2017

Voorwoord

Scroll naar boven

Oktober alweer. Een interessante maand waarin Microsoft begint met het uitrollen van haar vierde versie van Windows 10 en Google een herkansing waagt op de high-end smartphonemarkt met twee "vlaggenschepen", de Pixel 2 en Pixel 2XL (nu Google een deel van de HTC smartphonebusiness heeft gekocht zou dat laatste zomaar een succes kunnen worden). Wij laten ons graag verrassen!

De oktobereditie van het Helpmij Magazine bevat, naast onze vaste rubrieken Varia, Microsoft- en Apple nieuws, weer een aantal interessante artikelen en workshops.

De redactie wenst iedereen erg veel leesplezier!

 
Auteur: ErpCity

Gmail-account in Microsoft Outlook

Scroll naar boven

Als je net als ik al je e-mail graag in een en hetzelfde mailprogramma ontvangt en van daaruit ook verstuurt dan kan dat. Met name ook als het gaat om je Gmail-account in Microsoft Outlook. Domweg een Gmail-account toevoegen in Outlook is er niet bij, daarvoor moet eerst het een en ander geregeld worden via de website van Gmail. Je zal namelijk eerst tweeledige verificatie moeten inschakelen bij Gmail en een app-wachtwoord genereren op de website van Gmail. Nadat je dit app-wachtwoord hebt verkregen, kun je je Gmail-account toevoegen aan Outlook.

Een app-wachtwoord is een eenmalig wachtwoord dat je gebruikt in plaats van het normale wachtwoord voor je e-mail account van Gmail. Hiermee kan in Gmail worden bevestigd dat u de persoon bent die toegang wil tot uw e-mail.

Een app-wachtwoord instellen

Afbeelding met object

Beschrijving is gegenereerd met hoge betrouwbaarheidOpen Gmail in je browser. Selecteer in de rechterbovenhoek van het scherm het pictogram Google-apps. Klik vervolgens op het pictogram Mijn Account. In het Account-beheer, onder de kop Inloggen en beveiliging, klik je op Inloggen bij Google.

Als onder Wachtwoord en inlogmethode (even wat naar beneden scrollen), Authenticatie in twee stappen op Aan staat, ga dan verder met de volgende stap. Staat de  Authenticatie in twee stappen op uit  klik dan op het uitklappijltje. Selecteer Authenticatie in twee stappen en volg de aanwijzingen. Als je de Authenticatie op twee stappen hebt gezet verlaat je de pagina.

 

 

 

 

De volgende stap

Waarom de pagina verlaten? De ervaring leert dat je beter opnieuw in kunt loggen om het karwei af te maken. Dus log je opnieuw in middels je Google-account zoals hierboven beschreven.

Selecteer de app en het apparaat waarvoor je het app-wachtwoord wilt genereren. Klik vervolgens op de knop genereren.

Je doet er goed aan om het wachtwoord dat Google je toont te kopiëren en in een "kladblok" bestandje te plakken. Daar heb je bij het instellen van je Google-account plezier van. Klik tot slot op de knop Gereed. Je bent nu klaar om je Gmail-account in Outlook toe te voegen.

Gmail instellen in Outlook

Staat Outlook open sluit het dan af. Ga naar het Configuratiescherm > Gebruikersaccounts. Onder Windows 10 typ je in de zoekbalk Configuratiescherm in om het te kunnen activeren. Klik op Gebruikersaccounts en in het volgende venster op Mail (Microsoft Outlook 2016) (32 bits).

In het volgende scherm kies je voor E-mailaccounts.

Kies voor nieuw.

In het volgende venster kies je voor Handmatige instelling of extra servertypen en klik op Volgende

Standaard is Office 365 geselecteerd, vul hier het Gmail-adres in.

Klik weer op Volgende. Wat rest is het wachtwoord invullen dat je met je Google-account hebt aangemaakt. 

Toch handig dat je dat wachtwoord hebt opgeschreven of in een kladblok-bestandje hebt geplakt. Want als je dat niet gedaan hebt kun je weer van voren af aan beginnen.

Vergeet niet om een vinkje voor Het wachtwoord opslaan… te zetten.

Open Outlook en zie dat je Gmail-account is toegevoegd. Waarschijnlijk zul je het wachtwoord nog eenmaal op moeten geven en ook dan een vinkje plaatsen voor Het wachtwoord opslaan…

Nieuwe functie in Outlook

Na de laatste update van Office 365 is de methode om een e-mailaccount toe te voegen veranderd. Eindelijk is het mogelijk om direct een Gmail-adres toe te voegen.

Ga als volgt te werk: Klik in Outlook op Bestand > Account toevoegen.

Ga als volgt te werk: Klik in Outlook op Bestand > Account toevoegen.

In het venster Welkom bij Outlook geef je het e-mailadres op en klik op Geavanceerde opties. Vink aan: Ik wil mijn account handmatig instellen. Vervolgens klik je op[ de knop Verbinding maken.

En kies het accounttype. En ja, zowaar kun je eindelijk rechtstreeks voor Google kiezen.

In het venster, met daarin de gegevens van inkomende- en uitgaande e-mail, klik je weer op verbinding maken en het account is ingesteld.

Een kind kan de was doen en dat werd weleens tijd ook, tenminste wat Outlook betreft.

Is hiermee de omschrijving waarmee het artikel is begonnen overbodig? Niet in alle gevallen. Als je Office 2016 hebt, en je bent niet in het bezit van de laatste update, dan geldt het voorgaande alsnog. Bovendien weet je meteen hoe je Tweestapsverificatie voor een Googleaccount moet instellen.

Auteur: CorVerm

Tekenen op een tablet

Scroll naar boven

Talent

Tekenen, ik? Haha, nee hoor! Ik heb totaal geen talent. In de loop van de tijd kreeg ik een Wacom Graphire tekentablet en later een Bamboo. Die lagen stilletjes in de kast. Toen kwam het tekenprogramma MyPaint op de proppen, gemaakt om goed met een Wacom tablet om te gaan. Een eenvoudig, maar steengoed stuk software.

Ik gebruikte één van mijn foto's als eerste laag. Dat gaf me een goed voorbeeld en een enorme zet in de rug.

Goedkoop

Nu ben ik natuurlijk niet de enige zonder tekentalent. Als gevolg daarvan staat er regelmatig een vrijwel ongebruikt tablet op Internet te koop voor vaak een heel redelijke prijs. Ja, zegt de eigenaar dan, "ik kan niet tekenen en daarom gaat hij weg."

Nieuw

Ook aan een brandnieuwe ben je trouwens geen kapitaal kwijt. Ga maar eens kijken naar een kleine tablet. Grote zijn alleen leuk als je ze veel gebruikt en goed de ruimte hebt. Je hebt ook nog je muis, die velen niet kwijt willen. Neem er een met USB aansluiting. Ik heb een kleine draadloze, maar hij hangt gewoon aan de kabel. Onderbroken worden door een lege accu? Nee dat is niet fijn.

Dan komen er steeds meer tablets van andere merken en sommigen zijn echt goed naar ik begrijp.

Oude meesters

Ik schaamde me eerlijk gezegd wel een beetje voor het overtrekken van een foto als basis. Maar onze Kate95 praatte me dat uit het hoofd. De oude meesters deden dat ook, vertelde ze. Toen de eerste gekromde spiegels en lenzen beschikbaar waren, werden ze gebruikt. Er zijn aanwijzingen dat Vermeer dat al deed en zijn werken hangen nu in musea zoals het Rijksmuseum en het Mauritshuis.

Begin

Daar ligt je tablet dan naast je PC met een soort schrijfpen. Dat noemen ze een stylus, maar gewoon pen is ook goed. In de voorkant van de stylus zit een kunststof pennetje. Als dat op het oppervalk van het tablet een beweging maakt, wordt dat een streek.

Penselen en kwasten

Die stylus maakt niet zomaar een streek. Die zet de verplaatsing op het tablet om zoals het penseel van jouw keuze is ingesteld. Heb je een penseel genomen dat een zacht potlood moet voorstellen, dan krijg je een soortgelijke streep. Verder is die stylus ook nog drukgevoelig. Net als bij een kwast. Je drukt wat harder en je krijgt een vettere streep.
Let op: ook dat is allemaal software en die stylus is natuurlijk helemaal geen potlood. Dat is gewoon een stuk slimme techniek.

Instellen

Die penselen kun je binnen hun ontwerp uitgebreid instellen. Wil je een heel dik potlood, dan geef je de schuif met de grootte een zet. Wil je een bruin potlood? Kies je kleur. Wil je een tekening in waterverf, neem een setje penselen in waterverfstijl. Er is heel veel en als je niet vind wat je zoekt, dan maak je je penseel zelf. Dat is één van de ijzersterke pluspunten van zo'n tablet. Of liever: van de programma's waarmee je via zo'n tablet kan werken...

Programma's

MyPaint is zo'n programma, Krita ook, en zo zijn er nog veel meer die een digitale artiest als David Revoy kan gebruiken. Dan heb je gerenommeerde fotografen die voor het bewerken van hun opnamen bij voorkeur een tablet gebruiken. Zoals Frank Doorhof bijvoorbeeld.

Instellen op een programma

Elk programma heeft zijn eigen sneltoetsen en verdere eigenaardigheden. De bijgeleverde Wacom software voor Windows en MacOS X laat je de instellingen per programma kiezen en gebruik je geen van die programma's, dan vallen de instellingen terug naar een algemene set voor er buiten. Voor al het andere aan programma's, zeg maar.

MacOS 10.13

Volgens een bericht op de Wacom site plus een Twitter bericht is een driver pas beschikbaar aan het einde van oktober. Even wachten met upgraden naar 10.13 dus als je met je Wacom tablet wil blijven werken.

Linux

Voor Linux is dat wat spartaanser. Er is een algemeen programma voor de werking in het OS, maar daarin zitten niet de instellingen voor de knoppen. Daarvoor is een apart simpel terminal programma beschikbaar "xsetwacom".

Eigen voorkeuren

De boel kunnen instellen is één ding. In het werken met een programma is je eigen manier van werken natuurlijk leidend. Dat bepaalt dan je keuze aan de instelling van je knoppen. Mijn Intuos PT tablet heeft twee knoppen links, twee knoppen rechts op het tablet en dan nog twee op de stylus.

De twee links heb ik voor MyPaint ingesteld op in- en uitzoomen en de twee rechts op ongedaan maken en opnieuw doen. Op de stylus zijn de twee knoppen ingesteld op penseel grootte verkleinen en vergroten. Ik gebruik GIMP ook veel. Ik heb al zitten denken hoe ik de boel daarvoor instel. Daar ben ik nog niet uit.

Extra

Voor de gebruikers van een Linux systeem volgt hieronder mijn kennis tot op heden wat betreft de Wacom tablets. Zeg maar als toegift.


Linux instellen

Zoals jullie wel weten gebruik ik Linux. De Wacom Intuos PT instellen was een hele zoektocht.
Je begint met het opvragen van je model Wacom met xsetwacom:

xsetwacom list

En dat werd:

Wacom Intuos PT S Pen stylus        id: 12    type: STYLUS    
Wacom Intuos PT S Finger touch    id: 13    type: TOUCH     
Wacom Intuos PT S Pad pad           id: 14    type: PAD       
Wacom Intuos PT S Pen eraser       id: 19    type: ERASER    

 

Onthouden deze vier regels!

Dan zoek je de nummering van de knoppen uit. Dat is nodig, want de twee knoppen links zijn niet nummer 1 en 2. Die zijn nummer 1 en 3.

Geef de opdracht:

xinput test-xi2

Druk op een knop naar wens en kijk naar het nummer in het veld detail.

Voorbeeld opdracht

Gewapend met de uitkomsten van de terminal hierboven en de wens om de onderste linker knop te laten inzoomen wordt de opdracht voor MyPaint dan:

xsetwacom set "Wacom Intuos PT S Pad pad" Button 1 "key ,"

Tussen het eerste stel aanhalingstekens het model tablet met de functie Pad pad erbij, dan het knopnummer en tussen het tweede stel aanhalingstekens welke toets (key) moet worden genomen. Hier komt dan de laatste kronkel in dit verhaal, want die komma is het teken van de standaard sneltoets. Dat je de tekens voor de sneltoetsen moet gebruiken is trouwens ook onder Windows het geval.

Uitkomst

Voor MyPaint is dan de uitkomst van de zes opdrachten (inclusief Stylus):

Zoom in/uit:

xsetwacom set "Wacom Intuos PT S Pad pad" Button 1 "key ,"
xsetwacom set "Wacom Intuos PT S Pad pad" Button 3 "key ."

Penseel groter/kleiner (via de stylus)

xsetwacom set "Wacom Intuos PT S Pen stylus" Button 2 "key +D"
xsetwacom set "Wacom Intuos PT S Pen stylus" Button 3 "key +F"

Ongedaan/Opnieuw doen

xsetwacom set "Wacom Intuos PT S Pad pad" Button 8 "key +Y"
xsetwacom set "Wacom Intuos PT S Pad pad" Button 9 "key +Z"

Oei! Maar dat valt prima aan elkaar te knopen met een puntkomma en spatie ertussen en dan krijg je deze draak:

xsetwacom set "Wacom Intuos PT S Pad pad" Button 1 "key ,"; xsetwacom set "Wacom Intuos PT S Pad pad" Button 3 "key ."; xsetwacom set "Wacom Intuos PT S Pen stylus" Button 2 "key +D"; xsetwacom set "Wacom Intuos PT S Pen stylus" Button 3 "key +F"; xsetwacom set "Wacom Intuos PT S Pad pad" Button 8 "key +Y"; xsetwacom set "Wacom Intuos PT S Pad pad" Button 9 "key +Z"

Het is niet anders. Dat is dan wel prima in een simpel script te verwerken. Maar daar laat ik jullie in de steek en de arme gebruikers van andere computersystemen met rust.

Touch

Voor de Touch zit rechts achterop bij de Intuos PT een aan/uit knop. Het kan ook per opdracht:

xsetwacom set "Wacom Intuos PT S Finger touch" Touch on/off

Gestures

Wat betreft de gestures heb ik begrepen dat wat de Wacom doet is de sneltoetsen zenden die in Photoshop zitten. We hebben het hier over zoomen door twee vingers op het touchscreen/pad te spreiden, met drie vingers naast elkaar verplaatsen en meer. Het zouden geen echte gestures zijn. Dit kan je dan het beste uitzetten. Opdracht:

xsetwacom set "Wacom Intuos PT S Finger touch" Gesture on/off

Bamboo One

Voor mijn oudere Bamboo One zijn er maar twee knoppen in te stellen, op de stylus:

Penseel groter/kleiner (via de stylus)

xsetwacom set "Wacom Bamboo1 Pen stylus" Button 2 "key +D"
xsetwacom set "Wacom Bamboo1 Pen stylus" Button 3 "key +F"

en in combinatie:

xsetwacom set "Wacom Bamboo1 Pen stylus" Button 2 "key +D"; xsetwacom set "Wacom Bamboo1 Pen stylus" Button 3 "key +F"

Resetten doe je door tussen het tweede stel aanhalingstekens niks te zetten. Voorbeeld  voor de simpele Bamboo:

xsetwacom set "Wacom Bamboo1 Pen stylus" Button 2 ""; xsetwacom set "Wacom Bamboo1 Pen stylus" Button 3 ""


Tenslotte

Mocht je nog vragen hebben of wensen, doe dat dan via ons Forum> Hardware> Tablets/pockets-pc. Veel succes met je tablet.
Ik ben druk doende met de Nederlandse vertaling van MyPaint. Een boel werk. Dat is inmiddels rond. Elders in dit nummer van Helpmij Magazine vind je een artikel van mijn hand over MyPaint.

Auteur: Erik98

Bij de buren is alles groter

Scroll naar boven

Burendag

Terwijl ik dit schrijf, is het de dag om je buren te helpen. Nu ken ik heel wat senioren in de flat die ik regelmatig met hun pc help. Vandaag zijn alle lezers van het Help Mij Magazine mijn digitale buren. Zie je het niet meer zo scherp? Daar is wat aan te doen. En het hoeft geen cent te kosten!

Windows 8.1

Laatst klikte ik op mijn bureaublad en zoomde per ongeluk in met Ctrl+draaien met het muiswiel. En wat bleek? De bureaublad pictogrammen werden groter! Simpel. Nu werkt die manier inzoomen onder veel omstandigheden, gewoon Ctrl+draaien aan het muiswiel. Ik gebruik het zelf vaak bij het internetten, want niet alle websites zijn even handig opgezet.

Alles groter

Je kunt ook een aantal items tegelijk op de pc van maat veranderen: de cursor, de werkbalken en de pictogrammen. Dat doe je hier: Rechtsklik op de Startknop > Configuratiescherm > Alle Configuratiescherm-onderdelen > Beeldscherm > De grootte van alle items wijzigen.
Eventueel stel je bij Alleen de tekengrootte wijzigen per onderdeel de maat in. Dat gaat dan over de tekstgrootte in de menu's en naast de pictogrammen.

LibreOffice

Mijn buurman van 85 schrijft nog een boek, en binnenkort wil hij gaan bloggen! Over actieve bejaarden gesproken.
Buurman begrijpt de tekstverwerker een beetje, maar hij ziet niet meer zo goed. Dus pas ik LibreOffice voor hem aan. Onder Menubalk > Extra > Opties > Weergave is de maat van de interface aan te passen. Er staan teveel kleine knoppen met tekst. Dus eerst schaal ik hier alles naar bijvoorbeeld 130%. Dat maakt de tekst in de menu's beter leesbaar. Op zich kan dit allemaal nog veel groter, maar dan vallen sommige menu's buiten beeld.
De pictogrammen zet ik op Groot.

Overbodige knoppen uit de werkbalken kun je uitschakelen bij Beeld > Werkbalk > Aanpassen. De meest gebruikte werkbalken zijn Opmaak en Standaard. De rest van de werkbalken zet ik uit. Veel opdrachten gebruikt de buurman nooit, dus die verwijder ik uit de balken. Dat maakt het hele programma eenvoudiger te gebruiken.

Vergrootglas

Het kan zo zijn dat de letters nog steeds niet duidelijk genoeg zijn. Dan is er een digitaal vergrootglas. Windowsknop met de + indrukken activeert dat.
Klikken op het icoontje opent het venster met instelmogelijkheden.

Onder Weergave kun je kiezen uit 3 manieren van vergroten:

  1. Volledig scherm betekent dat het hele scherm met je cursor mee beweegt en vergroot is. Werkbalken vallen buiten beeld, totdat je ernaar toe beweegt.

  2. Lens geeft een rechthoek die een deel uitvergroot, net alsof je er met een fysiek vergrootglas overheen beweegt.

  3. Vergrendeld opent bovenaan het scherm een venster met de vergroting.

Daarin heb je ook nog de Opties voor nog meer instellingen:

En kun je het dan nog niet goed zien allemaal, dan kun je natuurlijk altijd nog een groter beeldscherm kopen!

Auteur: Kate95

Workshop; maak je eigen kaartje deel 2, afbeeldingen plaatsen

Scroll naar boven

Deze workshop is het tweede deel van een reeks workshops, die op een praktische manier het plaatsen en bewerken van afbeeldingen en tekst in Word behandelt. Vorige maand werd besproken hoe je daar de basis voor legt. Hiermee kon je je eigen persoonlijke uitnodiging, geboortekaart of noem maar op maken. Er werd uitgelegd hoe je de kaart in Word kon ontwerpen en afdrukken. In de kaart werden afbeeldingen gebruikt. De Workshop van deze maand is het vervolg hierop en behandelt welke mogelijkheden je hebt om afbeeldingen op de door jouw gewenste plaats te krijgen in Word.

Deel 1 van de workshop “Maak je eigen kaartje in Word” kun je hier downloaden.

Afbeeldingen

Afbeeldingen vind je te kust en te keur op internet. In de vorige aflevering werd uitgebreid besproken hoe je op afbeelding kunt zoeken, op de juiste grootte en met het recht om ze te gebruiken. Een manier om geen last te hebben van het copyright is om een eigen afbeelding te maken. Dat kan onder meer met een tekentablet. Mederedacteur Eric98 schrijft daarover elders in deze aflevering van het Helpmij magazine. Voor de kaart van deze maand gebruiken we een aantal nieuwe afbeeldingen. Deze afbeeldingen gaan we eerst downloaden. Je slaat ze op in een map die er dan zo uit kan komen te zien:

Invoegen

Om de afbeeldingen op de juiste plaats te zetten, maak je eerst de tabel aan zoals in de voorgaande aflevering werd uitgelegd. Als eerste plaatsen we daar de Woordenwolk-afbeelding in die nog altijd de voorkant van onze kaart vormt. Je doet dat door de cursor op de gewenste plaats in de tabel-cel te zetten. Vervolgens ga je naar de tab Invoegen > Afbeeldingen. Daar selecteer je de gewenste afbeelding en klik je op Invoegen om deze in te voegen. Het werkt iets sneller als je op de afbeelding dubbelklikt waarmee je deze direct invoegt.

In Word zijn er altijd meerdere wegen die naar Rome leiden. Als alternatief kun je de afbeelding vanuit de bestandsmap slepen naar de juist plaats in het Word-document. De cursor veranderd dan en je ziet in de kantlijn van het document een markeerstreep waar de afbeelding komt:

Formaat aanpassen

De woordenwolk heeft precies de juiste afmetingen. Die staat daarom gelijk goed op zijn plaats. Een afbeelding heeft echter lang niet altijd de juiste afmetingen en daarom worden er een aantal opties geboden om het formaat aan te passen. Ze worden zichtbaar wanneer de afbeelding is geselecteerd. Op deze manier kun je alle basisbewerkingen uitvoeren om je afbeelding op de door jouw gewenste plaats in het document te plaatsen:

Rond de afbeelding wordt het selectie-vierkant weergegeven met een aantal besturingselementen. Hiermee kun je de volgende handelingen uitvoeren:

  1. Verplaatsen

    De cursor verandert bij het selecteren hiervan in het verplaats-symbool met vier pijlen in alle windrichtingen. Met een enkele klik versleep je nu de afbeelding naar een andere plek in het document.

  2. Roteren
    Je kunt de afbeelding draaien zoals je wilt. Dat je doe je met een klik op het betreffende cirkel-symbool, bovenaan de afbeelding. Door de muisknop ingedrukt te houden en een draaibeweging te maken, kun je de afbeelding roteren tot de gewenste positie.
  3. Formaat aanpassen
    Om de afbeelding breder of hoger te maken, klik je op één van de sleepmarkeringen in het selectiekader. De muis verandert dan in twee pijlen die in tegengestelde richting wijzen.
  4. Uittrekken
    Kun je doen door een sleepmarkering op een hoek schuin naar boven of naar beneden te trekken. Zo kun je de hele afbeelding aan twee zijden kleiner of groter maken. De verhouding van het formaat van de afbeelding kan daarmee veranderen.
    TIP: Wanneer je hierbij Shift ingedrukt houdt, blijft de verhouding hetzelfde.
  5. Anker
    Het Anker geeft de plaats aan waarop de afbeelding aan de tekst is verankerd. Het anker kan alleen verplaatst worden bij bepaalde stijlen van tekstterugloop (zie daarvoor verderop in dit artikel). Het verplaatsen van het anker kan nuttig zijn om ervoor te zorgen dat de afbeelding altijd op dezelfde plaats blijft ten opzichte van een bepaalde tekstpassage in het document.
  6. Bewerken
    Wanneer je een afbeelding selecteert, zie je in het lint de optie om een (normaal gesproken verborgen) tab te openen, waarin allerlei bewerkingsopties zitten om je afbeelding aan te passen. Daarover meer in de volgende aflevering van deze reeks in het volgende Helpmij magazine.

Rome

Zoals eerder opgemerkt, zijn er in Word altijd meerdere wegen die naar deze mooie hoofdstad van Italië leiden. Bij een afbeelding zijn er grofweg gezien twee hoofdwegen. Namelijk het lint en het rechtsklikmenu.

Het rechtsklikmenu

Dit biedt een aantal opties om het formaat en de tekstterugloop aan te passen. Er zijn menu-items waarmee je direct de positie en de tekstterugloop kunt aanpassen. Daarnaast is er de mogelijkheid een venster openen wat dit ook allemaal biedt (item Grootte en positie). En dan kun je ook nog eens met een klik op Afbeelding opmaken een kolom rechts in het Word-venster openen waarmee je heel veel opties nauwkeurig met schuifregelaars kunt instellen.

Verwarring

De hoeveelheid mogelijkheden schept wellicht verwarring. Het is ondoenlijk om ze allemaal te bespreken. Microsoft Word is bedoeld voor een heel diverse groep gebruikers; van de incidentele “tekst-tikker” tot de professionele tekstbewerker. Het probeert al die verschillende gebruikers zo goed mogelijk te bedienen. Helaas zorgt die diversiteit er ook voor dat er weinig mensen echt tevreden zijn met de manier waarop alle mogelijkheden worden aangeboden. Gezien het doel van deze workshop, namelijk om eenvoudig afbeeldingen en tekst zo te plaatsen dat je een eigen kaartje kunt maken, wordt alleen besproken hoe je de belangrijkste basisbewerkingen eenvoudig kunt uitvoeren.

Tekstterugloop

Voor het uiterlijk van je document is het belangrijk hoe de tekst om de afbeelding heen loopt. Met tekstterugloop (ook wel tekstomloop genoemd) bepaal je hoe de afbeeldingen ten opzichte van elkaar in de tekst worden geplaatst.

Standaard wordt een afbeelding opgenomen in een tekstregel. Hierbij stopt de tekst voor de afbeelding, aan de onderkant van de afbeelding en gaat aan de andere kant weer verder. Er is dus slechts één regel tekst aan beide zijkanten van de afbeelding:

Dat is mooi om eenvoudig een kleine afbeelding naast het bijbehorende stuk tekst te plaatsen. Dat kan handig zijn om b.v. duidelijk aan te geven op welke optie iemand moet klikken.

Gelukkig zijn er meerdere manieren om de tekst rond de afbeelding te laten lopen, anders was het niet goed mogelijk geweest om een kaartje te ontwerpen. Met het rechtsklikmenu, kun je de tekstterugloop direct aanpassen. De afbeeldingen bij de diverse opties maken voldoende duidelijk wat een bepaalde optie voor effect heeft.

Klik je op: dan verschijnt het venster Indelingsopties wat de verschillende mogelijkheden duidelijk toont:

In dit handige venster zijn alle mogelijkheden in één overzicht gebundeld en het biedt daarnaast de mogelijkheid om de afstand tussen tekst en afbeelding aan te passen (1). Verder zijn er nog tabs waarmee je de exacte positie van de afbeelding kunt bepalen (2) en het formaat daarvan (3).

Tip: Wanneer je meerdere afbeeldingen moet plaatsen met de dezelfde tekstterugloop kan het handig zijn om deze optie als standaard in te stellen. Dat doe je door in het rechtsklikmenu > Tekstterugloop > Instellen als Standaardindeling te selecteren.

Afbeelding plaatsen

In de meeste gevallen zal een afbeelding niet het gewenste formaat hebben om precies te passen op de plaats die je in hoofd hebt. Vaak zijn ze veel te groot. Plaatsing van de afbeelding kan er dan voor zorgen dat de hele opmaak tijdelijk in de war wordt gegooid. Dat is weer te herstellen, maar dat gaat soms best lastig. Het werkt daarom prettiger om de afbeelding op een lege pagina in je document naar binnen te halen. Daar kun je dan alvast de gewenste tekstterugloop in stellen en pas je de afbeelding ruwweg aan het gewenste formaat. Eenmaal klaar sleep je de afbeelding naar de juiste plaats en daar maak je hem precies pas. Je kaart is op deze manier relatief snel ingedeeld:

 

TIP: een nieuwe pagina maak je eenvoudig aan door Ctrl + Enter te drukken.

Tenslotte

Met deze tip ben ik aan het einde gekomen van de aflevering van deze maand. Je weet nu hoe je de kaart opmaakt, de afbeeldingen ophaalt en op de juiste manier plaatst.

Volgende maand wordt het bewerken van de afbeeldingen besproken. Je zult merken dat Word daar verrassend veel mogelijkheden voor biedt. In de laatste aflevering wordt dan het opmaken van de teksten behandeld.

Een deel ven de gebuikte afbeeldingen komen van Pixabay en Wikimedia

Auteur: leofact

Beheer je foto's met Apple foto's

Scroll naar boven

De zomer is weer voorbij. Tijd om met je vakantiefoto's aan de gang te gaan. Voor je het weet heb je een flinke digitale fotoverzameling en zie je door de bomen het bos niet meer. Apple Foto's maakt het mogelijk je bibliotheek eenvoudig te beheren én je foto's professioneel te bewerken. In deel 1 komt het beheren en delen aan bod.

Deze cursus is eerder in de Helpmij nieuwsbrief verschenen. Lees verder

Auteur: leofact

GIMP Bundel 2017 - 25 cursussen

Scroll naar boven

Bundel

Ik heb van de GIMP cursussen die tussen 2014 en 2017 in het Helpmij Magazine verschenen, met hulp van onze redactie en Beheer, een bundel gemaakt met een inhoudsopgave en een lijst met alle links naar het oefenmateriaal.

Daarmee heb je 134 pagina's om lekker te lezen of wat op te steken van de prachtige beeldbewerker die GIMP is.

Handleidingensectie

De bundel is tezamen met een lijst met de inhoudsopgave en de downloadlinks bovenin de handleidingensectie te vinden door simpelweg te zoeken op GIMP of gimp omdat de bestandsnamen beginnen met 01 en 02.

Formaat

Als gebruikelijk bij handleidingen is het bestandsformaat pdf. Die kan je lezen op vrijwel alle computers en tablets. Op mijn Sony 10" inch Androïd tablet gebruik ik graag FBreader. Door domweg het tablet te draaien van dwars naar staand schakel je van een overzicht van twee pagina's naar één pagina.  Dat bevalt me erg goed.

Externe link

Voor extern gebruik heb ik via Bitly een aangepaste link gemaakt die kort is en te onthouden valt. Hij geeft me ook statistieken: http://bit.ly/GIMP-bundel-2017 Zet je een link op je website naar de bundel gebruik dan a.u.b. deze link.

Veel leesplezier!

Auteur: Erik98

MyPaint

Scroll naar boven

Ontstaan

MyPaint ontstond in 2004. Martin Renold had net een Wacom tablet gekocht. Maar het programma waar hij mee tekende werkte niet naar zijn zin. Hij maakte zelf een programma. Na wat pogingen had hij iets gemaakt dat wel deed wat hij wilde. Hij vond dat het zo wel goed was maar anderen ontdekten zijn programma. Die vroegen om extra mogelijkheden die Martin ook wel zag zitten. MyPaint werd verder ontwikkeld en door meer en meer mensen ontdekt.

Ontdekking

Ergens rond de tijd dat Martin met dat tablet begon kreeg ik op het werk een Wacom Graphire tekentablet als een middel tegen RSI. Muisarmproblemen. Maar ik had echte snelheid nodig in mijn werk en mijn oplossing was het gebruik van sneltoetsen plus het toetsenbord. Dat ging prima. De Wacom verdween voor lange tijd in de kast, want ik heb helemaal geen tekentalent.

Later kwam er nog een Wacom Bamboo One bij die op de schroothoop dreigde te belanden. De Graphire kreeg een vriendje in zijn eenzaam leven in de kast. Maar een tijd geleden tipte iemand me over MyPaint.

Simpel

MyPaint is een simpel programma. Geen bijzondere toeters en bellen, maar wel alles wat je nodig hebt voor tekenen. Wil je krabbelen? OK, natuurlijk. Wil je een strakke lijn? Krom, recht? OK. Heb je wat weg te gummen? Al dat soort basisdingen zijn er. Je kan naar hartelust met kleur werken.

Tante Cato met de pukkel

Inmiddels hebben jullie in ons Magazine al het nodige werk voorbij zien komen. Je ziet ze hier als voorbeelden terug.

Installeren

MyPaint is te krijgen voor Windows, MacOS en Linux. Het is van origine een Linux programma, dus geen gedoe met kosten en licentie. Voor Ubuntu haal je het op via je Software centrum en hier vindt je de installatiebestanden voor de andere twee systemen.

Penselen

Ja, hoe noem je dat nou? Een kwast, zou onze beroemde schilder Rembrand misschien zeggen en voor het kleinere werk wellicht penseel. In het Engels heet het een brush. Nou is de pen bij een tekentablet niet meer dan een apparaat, die een bepaald traditioneel tekengerei nadoet. Een potlood, een stuk krijt, een sponsje. Daarvoor heeft MyPaint een uitstekende editor, die verregaand in te stellen is. Zelf een penseel maken is daarmee goed te doen.
Die penseel-editor is inmiddels ook al in GIMP te vinden in de nieuwe bèta-versie 2.9.6.

Sets

Er zijn aardig wat penselensets als toevoeging op het programma te vinden. Ga naar Brushes > Get more brushes om ze te vinden. Ze zijn in een zipbestand ingepakt. Pak die zipbestanden niet uit maar importeer ze simpelweg.

Foto

Ik ontdekte dus dat eenvoudige MyPaint. Dat werkte met lagen, zoals GIMP dat ook heeft. Ik opende een foto als

gemaakt in januari 2017 ...

onderste laag en daarboven maakte ik een tekenlaag. Ik begon mijn foto over te trekken. Dat ging heel aardig. Al ging dat nog niet zo heel snel, ik had een tekening. Ik met mijn totaal gebrek aan talent! Ik vond het prachtig.

Schaamte

Ik schaamde me wel een beetje voor dat overtrekken, maar later bleken beroemde schilders dat ook te zijn gaan doen toen ze over kromme spiegels en later lenzen konden beschikken. Hun werk hangt nu in de beroemdste musea. Dat hoeft van mij met wat ik maak helemaal niet. Meer weten? Tik David Hockney in het zoekvenster van YouTube.

Auteursrecht

Waar een simpele illustratie via MyPaint heel goed te gebruiken is is voor een publicatie. Dat je daar een foto uit andere bron als basis voor gebruikt is qua auteursrecht geen probleem, ook al omdat je meestal nog aardig afwijkt van het origineel. Je doel is immers geen kopie maken, maar een bepaalde impressie overbrengen, een bepaald begrip of idee.

Lagen

Die lagen zijn naast de penselen een van de mooie extra's in het programma. Je kijkt door de bovenste laag heen naar beneden. Zo heb ik als laatste project een portret geprobeerd te maken. Als je dan een bril wil maken doe je dat in een aparte laag boven op je eerdere lagen. Die laag noem je dan bijvoorbeeld "bril". De laag daarboven werd het lips. Lukt die bril of de lips niet naar wens, dan gooi je de laag weg of je maakt hem onzichtbaar. De rest van je werk hou je gewoon.

Dok

Het dok met de tab voor de lagen open

Er is een dok, wat qua werking veel lijkt op hoe je in GIMP  bijvoorbeeld de gereedschapsopties onder de gereedschapskist in één dok tezamen brengt. Zo doe ik dat ook. Een hele serie veel gebruikte vensters plaats ik in het dok, zodat ik ze simpel in beeld kan krijgen. In mijn dok hiernaast zit naast de lagen een simpel kleurenpalet. Daarnaast het instelvenster voor penselen en ander gereedschap, dan het kladblok en tenslotte de penselenset van Deevad. Meestal heb ik er meer penselensets in staan.

Engelstalig

MyPaint is Engelstalig. Inmiddels heb ik een Nederlandse vertaling gemaakt en nu is het wachten op de vrijgave ervan. Ondertussen heb ik door het vertalen veel geleerd van het programma. Vandaar dit artikel. Nou natuurlijk ermee werken en ervaring opdoen.

Tijd

Ben je net als ik een talentloze beginner? Dat tekenen kost aardig wat tijd. Niks mis mee, maar geduld is hier een schone zaak. Begin met iets simpels ...

Veel plezier!

Veel plezier met MyPaint en tekenen. Geen talent, net als ik? Laat je niet tegenhouden en probeer wat.

 

 

 

 

Auteur: Erik98

GIMP 27: maak zelf een penseel of een stempel als logo

Scroll naar boven

Stempel

Je ziet tegenwoordig vaak een logo of naam op een foto. Zoiets beperkt voor anderen de mogelijkheden om met je mooie foto aan de haal te gaan. Hoe maak je zoiets in GIMP? In wezen is het gewoon een penseel. We gaan er samen eentje maken met de simpele tekst "Voorbeeldstempel".

afbeelding met ons voorbeeld logo
 

Reden

De belangrijkste reden voor zo'n actie is de bescherming van jouw werk. Goede foto's komen echt niet uit de lucht dwarrelen. Als iemand anders dan lompweg jouw foto gebruikt voor eigen doelen of, erger nog, voor tegenstrijdige belangen, dan is dat heel vervelend.

Dan hebben we het over auteursrechten. Daar is de laatste tijd het nodige over te doen.

Auteursrecht

Hoe het zit met auteursrechten is een apart vakgebied. Ik volg graag de blog van Charlotte Meindersma, zelf ook fotograaf van beroep. Hoogst interessant en heel helder. Als fotograaf moet je je natuurlijk etaleren, maar dan wel op een verantwoorde manier en Charlotte weet hoe.

Waar

Eigengemaakte stempels moeten bij GIMP in de brushes map. In Windows zit die map verborgen in Documents en Settings onder je eigen gebruikers naam en in Linux zit dat in de verborgen .gimp-2.8 map. Druk in Linux op Ctrl h om ze zichtbaar te maken.

Penseel

Deze stempels zijn gewoon stempels. In het Engels gbr: GIMP Brush. De basis is een zwart-wit afbeelding. Je kan in een ander programma een supermooi logo ontwerpen en desgewenst nog in kleur ook.

Hier maken we met het tekstgereedschap eenvoudig een tekstlaag met Voorbeeldstempel en slaan dat via Bestand > exporteren op met de extensie .gbr. Die kopieer je dan naar die brushes map in .gimp-2.8, start GIMP opnieuw op en dan zit hij gewoon in de verzameling penselen.

 

Tekentablet

Heb je mijn artikel of de tekentablet gelezen? Ja, je kan gewoon een krabbel met dat tablet maken of mooier nog, je eigen handtekening. Wees daar wel voorzichtig mee. Alles is te kopieren!

Maak je dus geen illusies. Die krabbel hier rechts is niet mijn eigen handtekening en ook niet die van Erik98. Het is er wel duidelijk eentje via een tablet (of een muis). Is hij ingekopiëerd vanaf papier, dan is het resultaat zo strak niet!

Doen

Hoe doe je dit?

Eerst maak je een nieuwe afbeelding aan via Bestand > Nieuw via de sjabloon 640 bij 400. Die heeft een witte achtergrond. Pak het tekstgereedschap, laat het lettertype Sans maar gewoon staan en tik het woord Voorbeeldstempel in. Dat gebruik ik hier als oefenwoord, maar je mag natuurlijk ook een andere tekst of je eigen naam gebruiken.

Je snijdt hem bij met het bijsnijden gereedschap en exporteert hem dan naar een bestandsnaam naar eigen keuze met de extensie gbr. Dan komt er een dialoogvenster waarin je de naam van je stempel kan zetten. Standaard wordt er GIMP Brush getoond. Maak daar dan bijvoorbeeld Voorbeeldstempel van of een eigen verzonnen naam voor je stempel.

 

Opstarten

Dan start je GIMP opnieuw op. Vervolgens is jouw eigen stempel te vinden in je verzameling penselen. Neem de kwast of de verfspuit, zoek een beetje naar een fatsoenlijke grootte en stel de ratio en hoeveelheid. Doe maar heel veel voor het eerste begin.

Succes!

 

Auteur: Erik98

Varia

Scroll naar boven

Met de maandelijks terugkerende rubriek Varia brengt de redactie de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden op computergebied, of daaraan gerelateerde zaken, onder de aandacht.


De beste tips voor online veiligheid

Veiligheid is altijd een heet hangijzer, en dat wordt alleen maar meer het geval. Ook digitaal wil je jezelf zo goed mogelijk kunnen weren tegen gevaar van buitenaf, of van binnenuit. Hier vind je daarom een lijst met tips om je pc, smartphone en alles wat daarbij hoort te beveiligen.

We denken vaak dat we wel veilig zijn. Maar is dat wel zo? Gelukkig kun je dat bij ons testen! In deze Grote Beveiligingsquiz “Hoe veilig ben jij?" stellen we je tien vragen over jouw online beveiliging. Aan het einde van de quiz krijg je van ons te zien hoe veilig jij online bent. Bovendien kun je dan onze handige gratis online beveiligingsgids downloaden. Er is namelijk altijd nog genoeg te leren!


CCleaner geïnfecteerd met malware

Hackers hebben de software CCleaner, die op miljoenen apparaten te vinden is, voorzien van een achterdeur. Dat hebben het bedrijf en onafhankelijke onderzoekers op 18 september laten weten. Het is nog onzeker wat de gevolgen kunnen zijn, maar potentieel zijn ze gigantisch. CCleaner is meer dan 2 miljard keer gedownload en wordt door 130 miljoen mensen actief gebruikt.

In het artikel wordt geadviseerd om versie 5.33.6162 (of eerder) en CCleaner Cloud versie 1.07.3191 te downloaden. Voor Windows 64 bit is versie 5.34.6207 beschikbaar.

Achterhaal het versienummer

In CCleaner kun je zien welke versie je hebt. Dat doe je als volgt: ga naar het menu Option en klik op About: rechtsboven in beeld zie je dan wat de versie is van CCleaner.

Hoewel CCleaner niet automatisch updates binnenhaalt kun je wel aangeven of je een waarschuwing wilt krijgen als er een nieuwe versie is uitgebracht. Ga naar Opties > Instellingen en een vinkje zetten bij Controleer automatisch op updates… 


MSI komt met high-end Z370 Godlike Gaming-moederbord

VideoCardz heeft een foto online gezet van de MSI Z370 Godlike Gaming. Het is een high-end moederbord voor de komende Coffee Lake-processors van Intel. Op het bord zitten vier verstevigde pci-e-slots en drie m2-slots.


Firefox komt in november snellere met browser

Firefox is nog altijd een populaire browser, maar veruit de meeste mensen gebruiken tegenwoordig Chrome. Werk aan de winkel dus voor Mozilla, dat de browser flink op de schop heeft genomen.

Firefox Quantum, ofwel versie 57 van de browser, wordt vanaf 14 november uitgerold naar gebruikers.


Amateur weet koptelefooningang in te bouwen in iPhone 7

Het was destijds een controverse: Apple liet bij de iPhone 7 de koptelefooningang weg. Ondertussen doen meer smartphoneproducenten het en is lang niet iedereen daar al te blij mee.


WhatsApp maakt chatten met bedrijven veiliger

WhatsApp wordt vooral gebruikt om in contact te blijven met vrienden en familie, maar telkens vaker ook om zaken met bedrijven af te handelen. Om dat veilig te laten verlopen, introduceert de chat app enkele nieuwe functies.


Zo gebruik je gratis native Google Drive onder Linux

Op de vraag of Google ooit met een desktop client op de proppen zou komen voor Linux antwoordde het bedrijf: "Binnenkort", dat is inmiddels vijf jaar geleden. Gelukkig heeft de community niet stilgezeten en er zijn inmiddels genoeg mogelijkheden de dienst te gebruiken onder Linux.

 


Ultra HD of Full HD?

Ultra hd wordt ook wel 4K genoemd en je komt beide termen dan ook door elkaar tegen. Een ultra hd-tv heeft 4 keer zoveel pixels (3840 x 2160) als een full hd-tv (1920 x 1080) en kan daarmee in principe meer detail laten zien. Voor dat laatste heb je wel een ultra hd-beeldsignaal nodig


Zo verspreidt Ransomware zich

Hoewel er aan dit artikel een winactie vastzit en je op het moment van lezen daarvoor te laat bent, is het toch nuttig het artikel te lezen. Je krijgt veel info over hoe Ransomware zich verspreidt en wat het precies doet.

G DATA claimt met zijn Anti Ransomware-technologie de oplossing te hebben om Ransomware tegen te gaan.


Polaroid instant camera is terug van weggeweest

Negen jaar na de sluiting is het bedrijf een tweede leven begonnen in de fabriek in Enschede. Met een nieuwe analoge camera: de Polaroid OneStep 2. Het lijkt alsof de camera weer helemaal terug is van weggeweest.

Lees 5 tips hoe je de mooiste foto’s met de Polaroid OneStep 2 maakt.


Review: D-Link DIR890-L

Routers krijgen een steeds belangrijkere plek in het huishouden, want er komen steeds meer producten in huis die er verbinding mee moeten maken. De nieuwste high-end routers worden daarnaast ook nog eens steeds groter, vanwege het steeds verder uitbreiden van het aantal antennes. De D-Link DIR-890L is daar een goed voorbeeld van.


Forza Motorsport 7 Preview

Over enkele weken legt Microsoft de jongste telg in de Forza Motorsport-serie in de winkels. Die wetenschap levert direct veel bedenkingen en vragen op. Hoe ga je om met een deeltje zeven van een racegame, waarvan bovendien al drie spin-offs zijn verschenen, in de vorm van de Forza Horizon-games.


Bose QuietComfort 35 II Met Ingebouwde Google Assistant

Eerder waren er geruchten over de komst van een headset met ingebouwde Google Assistant. Deze headset is nu officieel aangekondigd onder de naam Bose QuietComfort 35 II. De Bose QuietComfort 35 II is verkrijgbaar in de kleuren zwart en zilver voor een adviesprijs van 379 euro.


Pirate Bay-blokkade opnieuw van kracht in Nederland

Ziggo en XS4All moeten The Pirate Bay binnen tien dagen opnieuw blokkeren. Dat is vandaag de uitspraak van de rechtbank Den Haag, in navolging van een oordeel van het Europese Hof.


10 Beste gratis Photo Editors voor Linux

Linux heeft een lange weg afgelegd op het gebied van de toepassingen die beschikbaar zijn voor het platform. Gericht op jouw specifieke behoeften kun je er zeker van zijn dat er minstens een paar applicaties beschikbaar zijn die je kunt gebruiken. We kijken naar 10 gratis foto-editors voor Linux.
De site is Engelstalig. Google translate maakt er een prima leesbaar verhaal van in het Nederlands.

Auteur: Redactie

Apple varia

Scroll naar boven

In deze rubriek brengt de redactie de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden op het gebied van Apple-producten onder de aandacht.


Dit is de nieuwe iPhone X

De iPhone X is de meest spectaculaire iPhone in jaren. Het toestel wordt tegelijk met de iPhone 8 en iPhone 8 Plus onthult, maar onderscheidt zich met een uniek design, oled-scherm en gezichtsherkenning. Werd aanvankelijk gedacht dat het toestel de iPhone 8 zou gaan heten en daarna de iPhone Edition, inmiddels is duidelijk dat Apple is gegaan voor de naam iPhone X.


Zo gaat Apple je een iPhone van 999 dollar aansmeren

Het nieuwe vlaggenschip is er straks vanaf 999 dollar. Nu zijn iPhones geen voordelige smartphones, maar zo’n hoge vanaf prijs is niet eerder aan de orde geweest. Fans zullen weinig moeite hebben om een dergelijk bedrag te betalen voor een nieuwe iPhone. Twijfelaars en andere consumenten kunnen echter wel moeite hebben met zo’n stevige prijs.


Nieuwe 4K Apple TV stelt eisen aan je internetverbinding

De volgende generatie Apple TV werkt met 4K, maar vereist daarvoor wel een minimale snelheid van je internetverbinding. Je hebt een stabiele verbinding van minimaal 15 Mbps nodig om 4K-content te kunnen streamen.


Animoji in iOS 11

Apple gaat op de nieuwste iPhones geanimeerde emoji toevoegen, die jouw gezichtsuitdrukking nadoen. Je kunt kiezen uit een app, kat, hond, drol, eenhoorn en nog veel meer. Zie hoe het werkt.


Spotify stopt ondersteuning voor Safari

In de laatste versie van Spotify voor browsers heeft de muziekdienst helaas de ondersteuning voor de Safari browser voor OS X en iOS verwijderd. Over de reden van deze verwijdering heeft het bedrijf niets losgelaten.


Xiaomi Mi Notebook Pro concurreert met de Apple MacBook Pro

Xiaomi betrad vorig jaar de laptopmarkt met de Mi Notebook Air. Dat apparaat nam het, wat design en naam betreft, op tegen de MacBook van Apple. Dit jaar richt Xiaomi zich specifiek op de MacBook Pro en lanceert het zijn eigen Mi Notebook Pro.


TeamViewer maakt iPhone-scherm delen mogelijk

iOS 11 maakt het niet alleen makkelijker om het scherm van je iPhone op te nemen, maar ook om het te delen. TeamViewer brengt binnenkort een applicatie uit die het mogelijk maakt om het scherm te delen. Tot nu toe was dit alleen op Mac of PC mogelijk.


Zes dingen die Apple van Google moet leren

Het is geen geheim dat Google en Apple bij elkaar afkijken als het gaat om hun mobiele besturingssystemen. Deze dingen kan Apple echter nog van Android leren. Het is iOS vs Android.


De meest opvallende iPhone-lookalikes

Inmiddels zijn de nieuwe Apple iPhones gepresenteerd. De afgelopen maanden is aan één stuk door gespeculeerd over namen, functies en ontwerpen van de iPhones. Waar in ieder geval niet over gespeculeerd hoeft te worden is dat er binnen no-time tal van telefoons zullen verschijnen die op de nieuwe iPhone X lijken. Bekijk iPhone-klonen die ons eerder al opvielen.


Adverteerders: Apple maakt het web kapot

Het gaat om de nieuwe functie genaamd ‘Intelligent Tracking Prevention’ die aan de nieuwe versie van Safari 11 op macOS wordt toegevoegd. Deze oplossing zorgt ervoor dat gebruikers niet over meerdere websites gevolgd kunnen worden door adverteerders.


Deze apps werken niet langer in macOS High Sierra

Sinds 25 september is de langverwachte macOS High Sierra uit en veel gebruikers zullen direct willen upgraden. Voordat je dat doet zul je echter het beste checken of al je applicaties up-to-date zijn, of überhaupt wel werken op Apple's nieuwste besturingssysteem.


Dit zijn de beste iPhone X-accessories

Mocht je een iPhone X hebben gekocht, dan zit er nu waarschijnlijk een aardig groot gat in je portemonnee. Heb je toch nog wat overgehouden, dan loont het om eens rond de kijken voor iPhone X-accessories. Op die manier haal je alles uit je nieuwe toestel.

Auteur: Redactie

Microsoft Varia

Scroll naar boven

Lees de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden over Microsoft, Windows en Microsoft Office. In deze editie lees je onder andere over Windows 10 Fall Creators Update.


Releasedatum Windows 10 Fall Creators Update bekend

Microsoft heeft bekendgemaakt wanneer het start met de uitrol van de Fall Creators Update, de tweede en daarmee ook laatste grote Windows 10-update van dit jaar. De update zal vanaf 17 oktober beschikbaar zijn.

 


Microsoft nodigt testers uit om Office 365 uit Windows Store te downloaden

Office 365 in de Windows Store werd in juni in een preview al beschikbaar voor gebruikers van Windows 10 S. In de huidige uitnodiging staat echter dat deze gelimiteerde versie compatibel is met iedere Windows pc met de Windows 10 Creators Update of nieuwer.


Nieuw uiterlijk voor Outlook.com

Outlook.com is de website van de gelijknamige maildienst, voorheen bekend als Hotmail. De site is onder handen genomen en binnenkort wordt de nieuwe omgeving officieel gelanceerd. Maar veel gebruikers kunnen nu al een kijkje nemen. Na het inloggen op Outlook.com krijgt u dan de vraag of u de Bètaversie (testversie) wilt proberen.


Windows 10-bug verandert Outlook 2007 in Zweedse versie

Op het moment dat je dit leest is het probleem hopelijk al verholpen. Zo niet dan kun je nalezen wat je aan het probleem kunt doen.

De fout zit 'm in een onlangs uitgebrachte patch voor Windows 10 - KB4011086 - waarin juist een beveiligingsprobleem voor Outlook 2007 zou moeten worden opgelost.


Windows 10 gaat belangrijke bestanden beschermen tegen Ransomware

In Windows 10 worden belangrijke bestanden vanaf dit najaar beschermd tegen malafide software als Ransomware. Gebruikers krijgen de mogelijkheid om te beslissen welke programma's toegang hebben tot bepaalde mappen.


Slaap- en sluimerstand in Windows 10

Windows 10 heeft meerdere manieren om energie te sparen. De belangrijkste zijn slaapstand en sluimerstand. Door je bewust te zijn van de verschillen bepaal je de beste instelling voor jezelf, want elke keuze heeft voordelen en nadelen.


Gaat de Windows Store Microsoft Store heten?

Door het Microsoft Store te noemen, lijkt het er op dat Microsoft er meer in wil aanbieden dan alleen apps.


10 S upgraden naar Windows 10 Pro

Met Windows 10 S wil Microsoft de strijd aangaan met het Chrome OS dat je op de Chromebooks aantreft. In eerste instantie is de educatieve sector een belangrijk doelwit van dit besturingssysteem. Microsoft Surface Laptop is het eerste apparaat dat met deze versie van het Windows-besturingssysteem geleverd wordt. Inmiddels is echter bekend dat andere fabrikanten ook met Windows 10 S gebaseerde laptops op de markt gaan komen. Als gebruiker ben je echter niet voor het leven gebonden aan deze versie. Je kunt upgraden naar Windows 10 Pro als je dat toch een fijnere variant van het besturingssysteem vindt. Dat is niet ingewikkeld, maar je moet net even weten hoe je het moet doen.

Auteur: Redactie

Smartphone Varia

Scroll naar boven

In de Smartphone-rubriek brengt de redactie de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden op het gebied van smartphones onder de aandacht. Nu onder andere: de prijzige iPhone X.


Video tegen "blindheid" door smartphone

Wie op straat verdiept zit in zijn mobieltje, is tijdelijk blind. Daar wijst een nieuwe campagne op met de ludieke titel BennieBlind.


Dit zijn de beste apps van september

Zoals je van COMPUTER!TOTAAL gewend bent zetten zij iedere maand de beste apps voor je op een rij. Deze keer bereiden ze je voor op de winter en zijn er apps gezocht die leuk zijn voor een donkere winteravond.


iPhone 8 eerste indruk

Dit jaar is de komst van de iPhone 8 anders dan anders. Hoewel er vandaag een gloednieuwe iPhone in de winkels ligt, staat zijn opvolger al te trappelen om uitgebracht te worden. Hoe bevalt een iPhone die nu al in de schaduw van zijn opvolger staat? Je leest het in onze iPhone 8 review eerste indruk.


Nokia 8 krijgt meer opslag

HMD heeft aangekondigd dat het met een opgevoerde versie van de Nokia 8 komt. Voor 6GB werkgeheugen en 128GB opslagruimte ga je in Duitsland 669 euro betalen. Het OS draait lekker snel en je krijgt niet allerlei overbodige apps door je strot geduwd.


Budget-telefoon Nokia 2 duikt op

Op dit moment is de Nokia 3 de goedkoopste smartphone die Nokia fabrikant HMD Global tot nu toe heeft uitgebracht. Volgens nieuwe berichten is er echter een nóg goedkopere Android smartphone in aantocht: de Nokia 2. Maar verwacht er echter niet teveel van: zo wordt er gesproken over slechts 1 GB werkgeheugen en 8 GB opslagruimte.


Oude iPhone goedkoper, iPad Pro duurder

Doorgaans worden producten naarmate ze langer in de winkel liggen telkens goedkoper, maar Apple heeft ervoor gekozen om bepaalde iPad Pro-modellen juist duurder te maken. Dat is opvallend, want de specificaties zijn verder gelijk gebleven.


Wat je moet weten over de nieuwe Samsung Galaxy Note 8

Op 23 augustus heeft Samsung het nieuwe topmodel: Galaxy Note 8 geïntroduceerd. Na het fiasco van de Note 7, die wegens batterijproblemen uit de winkel moest worden gehaald, zijn de verwachtingen hooggespannen.


Door de grens van duizend euro! Smartphones worden steeds duurder

Je kon erop wachten; Samsung naderde in augustus als eerste grote smartphonemaker de magische grens van duizend euro als adviesprijs voor een nieuwe smartphone, met de Galaxy Note 8: 999 euro. Apple knalde er onlangs keihard overeen met zijn iPhone X: 1159 euro.

Dat roept altijd de vraag op of high-end smartphones duurder worden. Twee jaar geleden heeft Tweakers die vraag proberen te beantwoorden aan de hand van series high-end telefoons van bekende merken. Hoe ontwikkelde de prijs bij de release zich en hoe was die prijs na drie maanden? Inmiddels is het twee jaar later en kijken we hoe het ervoor staat. Zijn de prijzen nog veel verder gestegen of is het alleen maar het effect van normale inflatie?


Eindelijk maakt Samsung uitschakelen Bixby-button mogelijk

Samsung maakt het in een nieuwe update mogelijk om de fysieke Bixby-button (persoonlijke assistent) uit te schakelen. Hiermee komen ze tegenmoet aan een wens van veel Samsung-gebruikers.

De slimme assistent op o.a. de Samsung Galaxy S8 en Galaxy Note 8 brengt veel nieuwe functies. Op de laatste toestellen is een fysieke button aanwezig om de slimme assistent te openen. Deze werd door veel gebruikers vaak per ongeluk geactiveerd.


iOS 11 Kleurrijk en functioneel

Lees wat iOS 11 jou als gebruiker te bieden heeft en welke veranderingen het met zich meebrengt. Wat je waarschijnlijk als eerste zal opvallen is de nieuwe animatie wanneer je de iPhone of iPad ontgrendelt. Het scherm licht in een vloeiende beweging van beneden naar boven op, terwijl het scherm in iOS 10 ‘gewoon’ aan ging.


iOS 11 officieel beschikbaar

Apple heeft iOS 11 op 19 september officieel beschikbaar gesteld. In dit artikel lees je welke toestellen iOS 11 ondersteunen en wat de belangrijkste functies zijn.


Slecht nieuws: iOS 11 trekt accu twee keer sneller leeg

Heb je iOS 11 al geïnstalleerd en merk je dat je accu een stuk sneller leeg is? Je bent niet de enige, zo blijkt…

Je hoort het eigenlijk bij iedere grote iOS-release: de update blijkt een behoorlijke accu-killer. Meestal lost Apple de problemen netjes op, maar je kunt je afvragen waarom het keer op keer mis moet gaan. Ook bij iOS 11 zijn er problemen: in een accu-stresstest scoort het besturingssysteem 60 procent slechter dan iOS 10.

Auteur: Redactie

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Hallo Helpmij,

Ik wil toch even een fabeltje wegpoetsen uit de nieuwsbrief. Het opstartscherm zou te snel zijn voor het indrukken van een toets. Dat is echter niet de reden waarom de toets voor het openen van de opstartinstellingen niet werkt. 

Je BIOS of UEFI wordt namelijk vergrendeld als je én snel opstarten aan heb staan in de energie-instellingen én voor afsluiten in het startmenu/vergrendelscherm hebt gekozen. 

Wanneer je bijvoorbeeld de PC uitzet via het aangegeven herstelmenu kan je er gewoon in. Of je kiest voor opnieuw opstarten in het startmenu. Ook dan kan je er in komen, want snel opstarten is dan uitgeschakeld.

Verder wou ik nog een tip geven. Natuurlijk kan je in dat menu komen door de instellingen door te bladeren. Maar wat je ook kan doen, is Shift ingedrukt houden en kiezen voor opnieuw opstarten in het startmenu. De boodschap 'Een ogenblik geduld...' verschijnt op het scherm wanneer het gelukt is, in plaats van 'opnieuw opstarten...'

Met vriendelijke groet,

xFeverr

Beste xFeverr,

Bedankt voor deze uitgebreide aanvulling.

Met vriendelijke groet,

De redactie

Hallo,

Door mijn afwezigheid de laatste tijd (ziekte), heeft mijn vrouw mijn pc regelmatig opgeschoond! Ik mis nu de uitgaven van de maanden juli en augustus,

Is het mogelijk deze alsnog gemaild te krijgen?

Met vriendelijke groet,

C. Vlugger

Beste C. Vlugger,

Hopelijk bent u weer hersteld.
Uw vrouw valt niets te verwijten, zij heeft niets gewist. De redactie hield deze maanden een zomerreces.

Met vriendelijke groet,

De redactie

 


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.