Helpmij magazine

November 2019

Voorwoord

Scroll naar boven

November, mistige ochtenden, steeds kortere dagen, veel nattigheid en kou. Winkels liggen al vol met kerstartikelen welke met manden vol gekocht worden, want volgende maand ligt jouw kleur ballen er niet meer bij, het Bokbier stroomt rijkelijk in de horeca. Nog twee maanden te gaan om een nieuwe kalender en agenda aan te schaffen. Windows 10 update 1909 is in aantocht.

Ook deze maand bevat ons magazine weer een keur aan interessante artikelen, ga er eens rustig voor zitten.

De redactie wenst onze lezers weer veel leesplezier.

Auteur: ErpCity

Knippen in Windows

Scroll naar boven

Met een schermafbeelding leg je vast wat er op moment op het scherm zichtbaar is. Dat is handig om een bepaalde handeling te verduidelijken of om bijvoorbeeld je hoogste score als onomstotelijk bewijs vast te leggen. Er zijn heel handige programma’s voor het maken van een schermopname op de markt. Een oude bekende op dit gebied is bijvoorbeeld Snagit (link onder aan dit artikel). Windows heeft hier echter al jaren een ingebouwde en dus gratis tool voor.

Knipprogramma

Dit programma zag al het licht in Windows Vista en werd voor Windows 7 wat uitgebreid. Het is sindsdien nog nauwelijks veranderd. Je maakt er eenvoudig een afbeelding mee van het scherm. Daarbij is er de mogelijkheid om te kiezen voor het maken van een afbeelding van een rechthoekig deel, een vrije vorm, of het hele scherm. Na de opname is er dan nog de mogelijkheid om er met de pen of markeerstift op te tekenen.je kunt dan uit slechts drie verschillende kleuren kiezen. Als laatste kan de afbeelding worden opgeslagen of worden verstuurd via de e-mail. Dat was het dan wel zo’n beetje. Dit simpele programmaatje is nu echter uitgebreid en deze nieuwe versie is al beschikbaar sinds de herfstupdate van 2018.

Knippen en aantekenen

Microsoft wil ons duidelijk maken dat het programma is vernieuwd. Het heeft het een nieuwe naam gegeven en er wordt voor gezorgd dat je het niet zomaar over het hoofd ziet. Als je het Knipprogramma opent, zie je prominent een knop in beeld waarmee je Knippen en aantekenen kunt starten. De directe manier om te starten is echter handiger.

Daarvoor druk je Windowstoets + Shift + S. Daarmee zie je gelijk de eerste vernieuwing; boven in beeld verschijnt een kleine werkbalk:

Hier kun je kiezen voor een rechthoekige opname (1), een vrij te tekenen vorm (2), een opname van een geselecteerd venster (3) en een volledig-schermopname (4). Wil je toch geen opname maken, dan klik je op het kruis (5) om te annuleren.

Opname

De opname maak je door met het selectiekruis (6) het gewenste deel van het beeld te selecteren en vervolgens de muisknop los te laten. Maak je een venster-opname, dan is de werkwijze even anders. Je laat de cursor dan boven het venster zweven waarna het geselecteerd wordt. Vervolgens klik je met links om de opname te maken. De opname wordt daarna verkleind en verplaatst naar rechtsonder in het scherm. Vanuit het klembord kun je het rechtstreeks in een ander programma, zoals bijvoorbeeld Word, plakken. Je kunt er ook voor kiezen om de afbeelding te bewerken in de editor. Daarvoor klik je op de verkleinde afbeelding.

NB: de verkleinde afbeelding verdwijnt al snel uit beeld. Deze is dan terug te vinden in
het berichtencentrum wat je opent met de knop helemaal rechts op de taakbalk:
Ook hier kun je de afbeelding met een enkele klik openen in de editor.

De Editor

 

Na het openen van de Editor is in één oogopslag te zien dat de Knippen en aantekenen-app uitgebreidere mogelijkheden heeft dan het aloude Knipprogramma. Vertrouwd is dat je een knipsel, zoals Microsoft consequent een schermopname noemt, maakt met een druk op de knop Nieuw (1). Met het pijltje omlaag naast deze knop kies je voor een directe of een uitgestelde opname.

Nieuw is dat je ook een bestaande afbeelding kunt openen waar je dezelfde bewerkingen op kunt loslaten. Je doet dat door op de bestandsknop (2) te klikken om vervolgens naar de gewenste afbeelding te bladeren. Ben je eenmaal bezig met het aanpassen, dan kun je altijd weer een stapje terug of vooruit met de pijltjesknoppen (3). Wanneer je een aanraakscherm gebruikt kun je na een druk op de betreffende knop (4) ook met de vingers tekenen.

Bewerkingen

Je kunt aantekeningen maken met één van de schrijfgereedschappen (5). Daarbij heb je de keuze uit een balpen, een pen en een markeerstift. Met deze laatste kun je doorzichtige attentiestrepen zetten in je tekst. Met de balpen teken je scherpe, ondoorzichtige lijnen en met de pen teken je ietwat zachtere, doorzichtige lijnen. De drie gereedschappen hebben een vervolgmenu wat je opent door een twee keer op het gereedschap te klikken.

Dit vervolgmenu is in grote lijnen steeds hetzelfde. Je kunt er uit verschillende kleuren kiezen en de lijndikte instellen. Het enige verschil is dat je bij de markeerstift alleen uit de signaalkleuren kunt kiezen.

Natuurlijk gaat het tekenen niet altijd direct goed en dat corrigeer je eenvoudig met de stap-terugknop (of druk Ctrl + Z). Ben je helemaal niet tevreden over je werk, dan wis je alles door op het gummetje (6) te klikken.

Lijnen trekken

Rechte of gebogen lijnen tekenen is nog niet zo eenvoudig. Wanneer je dat toch wilt, ben je vast blij met het nieuwe tekengereedschap. Bij liniaal (7) kun je kiezen uit een liniaal waar je mooi rechte lijnen langs kunt tekenen. Daarnaast kun je voor Protractor (gradenboog) kiezen waarmee je netjes gebogen lijnen kunt tekenen. Ook een perfect ronde cirkel behoort tot de mogelijkheden.

NB: in Touch mode kun je eenvoudig de liniaal draaien en de gradenboog vergroten of verkleinen met twee vingers. Met de muis zou dat het met het scrolwieltje moeten werken. Ook het toetsenbord zou hiervoor bruikbaar moeten zijn na drukken van Shift + F6 en met gebruik van de (Alt +) pijltjestoetsen. Bij mij, met mijn Logitech desktopset, werkte dat allemaal helaas niet.

Wil je meer zicht op je werk, dan kun je inzoomen met een klik op de loep (9). Wanneer je eenmaal klaar bent, sla je het werk op met de bekende floppy-knop. Met de knop daarnaast maak je een kopie. Wanneer je de bewerkte afbeelding wilt delen kan dat door een klik op de deelknop. Naast delen via de e-mail kan dat ook via Twitter of OneNote (account vereist).

Als laatste is er dan nog de menuknop in de vorm van drie verticale puntjes. Hier kun je de afbeelding openen met een andere app, deze afdrukken of de instellingen aanpassen. Dat laatste spreekt voor zich wanneer je dit menu eenmaal hebt geopend.  

Conclusie

De Knippen en aantekenen-app is een goede opvolger van het aloude Knipprogramma. Het werkt net iets eenvoudiger en er is meer mogelijk. De liniaal en de gradenboog zijn handige toevoegingen, maar helaas werkt de besturing daarvan niet altijd. Een schermafbeelding met wat aantekeningen is met deze app snel gemaakt. Wil je wat meer mogelijkheden, dan ben je nog altijd aangewezen op een speciale app voor dit doel, zoals bijvoorbeeld Snagit.

Links

Computer Idee: videouitleg
Computer Totaal; Windows update Herfst 2018
Snagit: uitleg en downloaden (Engels)

Auteur: leofact

Bluegriffon en de CSS Zen Garden

Scroll naar boven

Versie

Bluegriffon heeft een nieuwe versie uitgebracht. De 3.1 om precies te zijn. Bluegriffon is een programma om websites mee te maken in Windows, macOS (inclusief Catalina) en Linux. Het is de opvolger van Netscape, Mozilla Composer en NVU en wordt gemaakt door Daniel Glazman uit Frankrijk. Hij is de vicevoorzitter van de CSS werkgroep van de W3C en weet dus absoluut van wanten in deze materie.

Programma

Het starten van het programma is doodsimpel. Maar tegelijk vergt het wat kennis in Linux. Je opent een terminal in de map van Bluegriffon zelf en typt:

./bluegriffon

Werking

Je kan werken met normale teksten. Wysiwyg heet dat. Wat je ziet krijg je. Maar via een tabblad zie je gelijk de HTML code en een overzicht in twee panelen is er ook. Dat maakt het programma buitengewoon handzaam.

Gratis

Bluegriffon is open source en daarmee kosteloos verkrijgbaar. Maar ook de maker heeft brood op de plank nodig. Nieuwe ontwikkelingen vragen meer inzet, zoals CSS en responsive design (automatisch aanpassen aan mobieltjes en tablets naast het beeld op een PC).

De handleiding zal je daarom moeten kopen voor een acht euro, maar dat is dan inclusief alle updates. Dat hoeft dus maar één keer! Hij is er ook alleen maar in het Engels en omvat meer dan 100 pagina's. Er is daarnaast ook een versie van Bluegriffon voor het maken van Epub uitgaven en voor zaken als responsive design. CSS zit er wel volledig in, maar dan zonder uitleg. Ook niet in de handleiding. Die handleiding is alleen voor het programma, voor Bluegriffon.

De CSS Zen Garden

Met al die bijzondere technieken is het maken van webpagina's zeker geen sinecure. Maar tegelijkertijd is het ook een boeiende activiteit. Om je een idee te geven hoe krachtig CSS is, kijk eens op de website van de CSS Zen Garden! Dat is dan wel Engelstalig, maar dat is niet zo belangrijk. Kijk eens naar de tekst in de linker kolom en klik in de rechter kolom dan eens op STEEL van Steffen Knoeller. Plotseling vliegen bewegende vensters over je monitor. Maar kijk goed: nog steeds is de basistekst hetzelfde.

Dat komt omdat alleen het CSS blad van Steffen is ingeladen. Zo zijn er tal van CSS bladen ingezonden. Op die manier kan je de enorme invloed van deze techniek leren kennen. Klik op de knop "View all Designs" voor een handzaam overzicht.

 

 

Auteur: Erik98

Tips voor Mozilla Firefox

Scroll naar boven

Browsers zijn er in soorten en maten. Firefox is een populaire browser, om mee over internet te surfen. Open source, beschikbaar voor vele apparaten. Ja, een juweeltje van een programma. Een greep uit de handige functies om het online leven te veraangenamen.

Doelstelling makers

Firefox is ontworpen door Mozilla, een wereldwijde gemeenschap die samenwerkt om het internet open, openbaar en voor iedereen toegankelijk te houden. Mozilla heeft ook het bekende email programma Mozilla Thunderbird uitgebracht.
Firefox werkt onder Windows, Linux, MacOS en Android.

Balken of compact

De browser is naar eigen smaak in te richten. Op een pc vind ik het zelf nog steeds handig om standaard een menubalk en een bladwijzerbalk te zien. Zijn ze verborgen? Klik rechts naast een tabblad en kies in dat menu welke balken je wilt zien. Wil je geen balken, dan is er altijd het hamburgermenu rechts.

 

Browser aanpassen

In het hamburgermenu rechts – de drie streepjes – kies je op aanpassen om allerlei elementen te verplaatsen of te verbergen. Hier staan diverse knoppen die je aan de browser kunt toevoegen, voor veelgebruikte functies, zoals printen of om de geschiedenis in te zien. Wanneer je in dit aanpasmenu bent, kun je ook knoppen van extensies verplaatsen in de browser. Onderaan staan de geïnstalleerde thema's. Standaard meegeleverd zijn licht en donker.
 

Thema's

Een thema voorziet de browser van een eigen sfeer. Dit bestaat bijvoorbeeld uit een mooie header en een achtergrondkleur. Thema's zijn te in en uit te schakelen via opties > extensies en thema's.
Op https://addons.mozilla.org/nl/firefox/themes/ download je allerlei thema's.
Nu is het heel leuk om deze kleurenschema's te installeren, maar het vertraagt soms wel de werking van de browser.
 

Tabbladen

Een webpagina opent in een tabblad. De volgorde van de geopende tabbladen kun je veranderen door ze heen- en weer te slepen. Verder kun je een tabblad vastzetten met rechtsklik > vastzetten. Hiermee verandert het in een kleiner tabblad, aan de linkerkant. Een nieuw tabblad open je door op de plusknop te klikken rechts. Sluiten gaat via het kleine kruisje.

Bladwijzers: menu, balk en mapjes

Interessante webpagina's wil je natuurlijk opslaan. Daar zijn veel manieren voor. Eentje is om op de ster te klikken rechts van de zoekbalk. Dan opent er een menu waarin je de locatie en naam kunt kiezen. Je kunt ook een tabblad verslepen naar de menubalk > bladwijzers en hem daar op de gewenste plek loslaten.
 

Via menu > bladwijzers vind je alle bladwijzers terug.
Maar nog eleganter is, om de meest favoriete bladwijzers in de bladwijzerbalk te plaatsen. Versleep een tabblad naar de balk en laat hem daar los. Dan staat daar een lange naam. De meeste websites hebben een klein icoontje, de favicon. Op zich is dat al genoeg om een bladwijzer aan te herkennen. Klik rechts op een bladwijzer in de balk en kies eigenschappen. Verwijder de naam totaal en klik op opslaan.

In de bladwijzers zijn ook mapjes aan te maken. Ik gebruik dat zelf heel veel, om de enorme hoeveelheid wat te ordenen. Deze mapjes zijn ook weer te verslepen in de browser, bijvoorbeeld naar de bladwijzerbalk. Zo ziet bij mij de bladwijzerbalk eruit als een verzameling plaatjes en mappen.
 

Bibliotheek en back-up

Goed, dan heb je een enorme hoeveelheid bladwijzers bij elkaar gesprokkeld. En dan ga je een nieuwe computer in gebruik nemen, of Windows herinstalleren. Hoe raak je je collectie niet kwijt? Daar hebben de makers van dit programma over nagedacht natuurlijk. Ga daarvoor naar alle bladwijzers tonen (Ctrl+Shift+B) > importeren en reservekopie maken. Doorloop dat menu en sla zo ergens een json bestand op als back-up. Dat json bestand kun je ook weer via dit menu importeren, waarmee je in één klap alle bladwijzers terug krijgt. Trouwens, ook andere browsers kunnen bladwijzers uit Firefox vaak importeren!
Maar nu… er is meer moois.

Sync

Omdat je tegenwoordig op meerdere apparaten tegelijk wilt kunnen werken, is er de functie synchroniseren, of Sync. Via menubalk > extra > opties > Sync kom je daarop terecht. Hier maak je een eigen account aan door een e-mailadres op te geven. Je kiest welke zaken je wilt synchroniseren met andere apparaten. Dat kunnen de bladwijzers zijn, maar ook add-ons of je geschiedenis.
Heb je dat netjes ingesteld, dan doorloop je dit proces opnieuw op je andere apparaten. En ineens zie je de diverse instellingen en bladwijzers opduiken. Daar zullen heel wat dubbele bladwijzers tussen zitten, dus die moet je dan even verwijderen. Maar na verloop van tijd is Firefox Sync superhandig en wil je niet meer zonder.
Je kunt ook bijvoorbeeld op je pc zien, welke tabbladen je op andere apparaten open hebt staan. Dat gaat via het hamburgermenu > bibliotheek > gesynchroniseerde tabbladen.

Snel sneller snelst

Inzoomen: Crtl+muiswiel naar voren.
Uitzoomen: Ctrl+muiswiel naar achteren.
Een link openen in een nieuw tabblad: klik met de middelste muisknop. Dit is het wieltje indrukken.
Omlaag scrollen doe je met de spatiebalk. Omhoog scrollen met Shift+spatiebalk.
Snel een nieuw tabblad openen: Ctrl+T.
Een nieuw venster openen: Ctrl+N.
De pagina doorzoeken: Crtl+F.

Op deze website staan alle sneltoetsen voor gebruik in Firefox: https://support.mozilla.org/nl/kb/sneltoetsen-gebruikelijke-taken-firefox-snel-uitvoeren

Zoeken

Één heel handige optie in Firefox is, dat je in de adresbalk ook gewoon een zoekterm kunt typen. De standaard zoekmachine wordt daarmee geopend. In eerste instantie is dat Google. Maar dat is natuurlijk naar eigen smaak aan te passen via menu > extra > opties > zoeken. Hier geef je aan of je wel of niet een apart zoekbalkje wilt naast de adresbalk.
Daaronder staat een rij zoekmachines die je met een vinkje aan- of uitzet. Wanneer je nu in de zoekbalk een term typt, kun je eronder aangeven met welke zoekmachine er gezocht moet worden.

Een zoekmachine die niet standaard in dit rijtje staat, maar die wel heel hoog scoort op gebied van privacy, is Startpage. Die voeg je eenvoudig toe door te klikken op meer zoekmachines zoeken. In de add-ons zoek je naar startpage van Tim Harrison en na even klikken is de zoekmachine geïnstalleerd. In de opties > zoekmachines kun je kiezen welke zoekmachine je voorkeur heeft.

Met een sleutelwoord kies je snel welke zoekmachine de term gaat zoeken. Dat sleutelwoord kan het beste een letter zijn, want dat typt een stuk sneller dan een heel woord. Ga naar menu > extra > opties > zoeken en vul die letter in dit onderstaande schema in. Zo heb ik standaard een w staan voor Wikipedia (nl).
Hoe werkt dat vervolgens? Ik typ in de adresbalk een w, dan een spatie en dan de zoekterm en Enter. Dan opent meteen Wikipedia met die zoekopdracht.

Uitbreidingen/ extensies

Ze kwamen al even voorbij, de add-ons. Kleine programma's om de browser mee uit te breiden. Populair zijn uitbreidingen om vervelende advertenties mee uit te schakelen, of trackers: Adblock plus, uBlock en Ghostery. Zelf heb ik ook een hekel aan de MSN website die altijd opent nadat ik uitlog bij hotmail. Daarvoor gebruik ik dan Block Site.
Er zijn zeer veel uitbreidingen en via menu > opties > extensies beheer je deze. Je kunt ook op de website https://addons.mozilla.org/nl/firefox/extensions/ zoeken op de meest populaire add-ons, om zo een idee te krijgen van wat er allemaal is.

Woordenboeken en taalpakketten

Om tijdens het typen de spelling te checken, ga je naar opties > taal en vormgeving. Daar staat meestal Nederlands ingesteld als taal voor de menu's. En daar staat ook de optie om de spelling te controleren.


Stel je voor dat je naast de Nederlandse spellingscontrole nog een andere taal wilt toevoegen. Ga hiervoor naar de website https://addons.mozilla.org/nl/firefox/language-tools/. Nu moet je goed opletten, want dit gaat snel fout. Je kunt namelijk taalpakketten en woordenboeken toevoegen. Je moet nu een woordenboek kiezen in de taal van je keuze, dat is de rechterkolom. Ik heb standaard English (British) aan Firefox toegevoegd, omdat ik vaak op Engelstalige forums zit.
Zou je de middelste kolom nemen, met de taalpakketten, dan heb je daar niks aan voor de spellingscontrole.
Woordenboek toegevoegd? Nu kun je tijdens het controleren van de spelling kiezen voor een tweede taal.

Er is nog veel meer te schrijven over het fraaie Firefox, maar voor dit magazine houd ik het hierbij.

Auteur: Kate95

Klussen met Ali...

Scroll naar boven

Als je bekend staat bij familie en vrienden als "computerspecialist"(en dat ben je vaak al heel snel als je ooit een klein kunstje gedemonstreerd hebt of, bijvoorbeeld, een schijf vervangen) dan komt men al snel met allerlei handel met het verzoek dit met een "kennersoog" te bekijken. Bij een desktop levert inspectie van het binnenste weinig problemen op: met een kruiskop kun je meestal het hele ding slopen. Laptops zijn lastiger, evenals tablets en mobieltjes (zeker iPhone) en... een Macbook. Hiervoor zijn vaak minder gebruikelijke gereedschappen noodzakelijk.

Ik neem het Macbook hier als voorbeeld. Vriendin komt met het ding van haar dochter, er is koffie in gevallen, het apparaat wil niets meer weten. Apple eist een megabedrag voor de reparatie, de aanschaf van een nieuwe is interessanter, maar er staan een miljoenmiljard dierbare foto's op de SSD. Kunnen die misschien gered worden?

Inspectie van de onderzijde leert dat de piepkleine "schroefjes" erg op tork lijken maar dit dus niet zijn... het is "pentalobe 1.2" . Het tooltje hiervoor is voor € 17 via internet te vinden, dat heb ik dus maar aangeschaft. Voor een iPhone heb je ook pentalobe nodig, maar dan 0.8... Dat wordt een kostbare hobby.

Nu ben ik een fan van Ali (AliXpress) dus ik ging daar eens rondkijken naar een economischer oplossing voor het openen van al die apparaten. Ik maak al onze knutselende lezers graag deelgenoot van mijn vondst (zijn hier ondertussen al een aantal apparaten mee gered). Een toolbox!

Met pentalobe (0.8 en 1.2 maar ook 1.5 en 2.0) en talloze andere, handige bits, een pincet, "picks"(driehoekige, plastic breekijzertjes) om lastige tablets en laptops mee te openen en zelfs een SIM pennetje voor als men die welke bij de telefoon geleverd werd kwijt is...

Wat zit er allemaal in:

En dit alles keurig geordend in een handige box:

 

De oranje "picks" komen zeer van pas bij het openen van diverse laptops en tablets...

Handig zijn ook de gereedschappen die zich aan de andere zijde van de box bevinden:

Het flexibele verlengstuk is handig voor schroefjes op onmogelijke plekjes...

Mooi en handig dus, zo'n prachtige toolbox, leuk "hebbeding" maar eh... wat kost dat nou?

Ja, dat is even schrikken! Men moet maar liefst € 12,68 aftikken voor dit fraais! (de prijs kan iets variëren want Ali rekent van dollars naar euro's en de koers gaat dagelijks een beetje op en neer). De prijs is wel inclusief de verzending naar Nederland. Over de levertijd van bestellingen bij Ali gaan de wildste verhalen, mijn ervaring is dat alles meestal binnen 14-16 dagen binnen is. Betaling gaat met makkelijk iDeal.
Link naar de box...

Misschien een ideetje voor de Knutselpiet?

Auteur: ErpCity

Een kleine tablet nieuw leven inblazen

Scroll naar boven

Ik heb al jaren een kleine Samsung 7" tablet met als type GT-P3100. Er bestaat ook een 10" variant met code GT-P5100. Het ding zat zo boordevol apps, dat hij alle snelheid kwijt was. Bloatware heet dat. Ik hoorde van Cyanogenmod dat zorgt voor een nieuw systeem en nieuwe apps. Dat leek me de oplossing. Maar dat voor elkaar krijgen? Nee!

Tot één van de leden van het Ubuntu-nl forum het wel voor elkaar kreeg en ik nu ook.

LineageOS

               LineageOS

Cyanogenmod is overgegaan in LineageOS, maar de spullen van Cyanogenmod bleven onveranderd bruikbaar. Het stappenplan is vrij simpel. Met Odin kan je software overzetten van je pc naar Android. In dit geval is dat TWRP. Dat staat voor Team Win Recovery Project. Android systemen hebben een herstel modus, een recovery. Dat kan je via TWRP gebruiken om een ander systeem (een andere ROM) op het apparaat te zetten.

Andere ROM

Die andere ROM's worden ontwikkeld door de ontwikkelaars van Cyanogenmod en nu LineageOS. Mijn kleine tablet is nu vlot en het basissysteem is van Android 4 naar 6 gesprongen. Android 7 is ook mogelijk zonder achteruitgang in snelheid.

Google

Google? Nee, geen Google. Geen Google Play en Google services. Maar met andere programma's als Aurora Store kan je ook apps zoeken, downloaden en installeren. In sommige gevallen zijn apps afhankelijk van Google Play of die services. Dat gaat dan niet. De invloed van Google is groot. Dat het nu via LineageOS niet meer zo is bevalt me goed.

Resultaat

Mijn kleine tablet is nu een reuze fijn mee te nemen kleine tablet, snel en goed. Het speelt video's van Internet prima af en je kan er een website goed mee bekijken. Ik neem hem graag mee. Bijvoorbeeld in mijn rol als mantelzorger. Mensen op leeftijd hebben vaak wel wat hulp nodig met internet en sommigen zijn erg blij met een videootje of wat nieuws. Dan zet ik op mijn telefoon de hotspot aan zodat ik via die weg ter plaatse internet heb. Een ander succesnummer is mijn verzameling karaokenummers via de app midi clefs voor mensen die van zingen houden. Klik hier voor de verzamelde links in .zip bestanden, kies je gewenste taal, pak ze uit en zet ze in een map op het microSD kaartje.

Instinkers

  • Het hele proces heeft wel wat kleine hikken. Aan de andere kant merk je dat aan de ROM's in de loop der tijd het nodige verbeterd werd.
  • Je hebt twee knoppen om de machine in de Download mode of de Recovery te brengen: Je kunt de tablet in Download mode zetten door de knoppen Power en volume down tegelijk in te drukken.
    De andere combinatie, Power en volume up, zetten de tablet in Recovery mode.. De power knop is de kleine knop om hem aan te zetten en de volume down knop is om het geluid zachter te zetten. De Volume up knop is dezelfde lange knop, andere kant en zet het geluid harder. Deze tablets hebben geen fysieke Home knop, anders had je die ook in moeten drukken.
  • Vergeten om de aangegeven stap te doen en de boel hikt.
  • Niemand in dit wereldje stelt zich verantwoordelijk als je Androïd apparaat het uiteindelijk bijvoorbeeld niet meer doet. Ook de redactie niet.

Daar gaan we

Odin

Installeer Odin op een Windows PC. Haal dan hier TWRP op. Let op! Dat is een versie voor mijn tablet die de bijnaaam espressowifi heeft. Kies het bestand met de extensie tar!

                 TWRP

Je tablet moet niet verbonden zijn. Start Odin op en vink het knopje Auto-reboot uit. Als je dat niet doet brengt de reboot je oude systeem weer terug en heb je geen TWRP.

Zet je tablet aan en zet onder de knop "Instellingen- Opties voor ontwikkelaars" "Foutopsporing-Androïd-foutopsporing" aan.

Met Odin nog steeds aan en de auto-reboot uitgevinkt: zet je de tablet uit en start hem met de aan/uit knop en de volume down knop beide ingedrukt tot je de tekst/logo van het type machine ziet. Dan laat je de twee knoppen los.

De tablet komt nu in de Download modus.

Verbinden

Verbind nu je tablet met zijn USB kabel met de Windows PC. In Odin onder logs zie je de tekst "added¨ Nu vink je het knopje aan voor de knop CP en druk dan op de knop zelf. Selecteer dan het TWRP bestand en druk dan vervolgens op de knop Start. Je ziet het verloop van de installatie van TWRP en of het succesvol was. Zet dan Odin uit en koppel de USB kabel los.

Herstart

Start nu de Recovery door bij uitgezette machine de Power knop en de volume up knop in te drukken. Druk eerst de volume up knop in en dan pas ook de Power. Dan moet je de schermen van TWRP zien. Dan is dat dus geïnstalleerd. Lukt dat niet? Misschien wat fout gegaan. Lees onder het kopje instinkers.

TWRP

Nu kunnen we de TWRP Recovery gebruiken om een nieuwe ROM te laden. Voor mijn kleine 7" tablet heb je er twee. Eentje uit de tijd van Cyanogenmod met code CM13, die Androïd 6 brengt en je hebt ook eentje met CM14 die Androïd 7 brengt. Ik koos CM13 om het niet te gek te maken, maar ik heb inmiddels begrepen dat de CM 14 net zo snel is. Dat is dan met de latere Androïd 7 toch de betere keuze, lijkt mij. Je kan ze hier downloaden.

Kopieer hem en ook het Gapps hieronder op het microSD kaartje van de tablet. Niet in een map! Wipe ook Dalvik met TWRP via de Wipe knop en installeer via Gapps een stel apps. Klik hier. Kies nano voor x86 en op het dan openende scherm weer nano voor Androïd 6.

Aurora Store

Nu je de nieuwe ROM geïnstalleerd hebt kan je Google Play verwijderen. Daar heb je hier niks aan. Daarvoor in de plaats installeer je Aurora Store. Dit is een .apk bestand dat in Androïd net zo werkt als een .exe bestand in Windows.

Plaats het op het microSD kaart en kopieer het bestand in Androïd naar bijvoorbeeld de download map. Daar kan je het dan starten om Aurora Store te installeren.

Keuzes

Nu je in een nieuwe ROM werkt, kun je keuzes maken te kust en te keur. Omgekeerd zal je meemaken dat sommige apps het niet willen doen, omdat ze Google Play of Google Service missen. Werkt een bepaalde app niet en vind je daar ook geen oplossing voor via internet, gooi hem dan gerust weg. Je hebt geen last van systeemapps. Je kan alles weggooien. Doe dat wel met beleid. Anders kan je prompt dit hele verhaal opnieuw beginnen.

Links en assistentie

Van het Ubuntu forum kreeg ik assistentie van de leden Vuurvosje en Maasnet, waarvoor hartelijk dank. Vuurvosje gaf me ook nog zijn verzameling bladwijzers. Heel nuttig!

Succes!

Mocht je problemen ontmoeten, meldt het op het forum. Ik hou dat in de gaten.

Auteur: Erik98

Postzegel maken?

Scroll naar boven

Het loopt alweer richting het einde van het jaar wanneer je dit magazine ontvangt. Traditioneel de tijd voor het versturen van een kerst of nieuwjaarskaartje. Er zijn tegenwoordig heel wat verschillende manieren om een bericht naar een ander te versturen. Zo worden er dagelijks talloze berichten verstuurd via WhatsApp, e-mail en andere berichtendiensten. Het ouderwetse postkaartje blijft echter een gewaardeerde manier om de ander even aandacht te geven.

Persoonlijk

Het wordt over het algemeen nog meer gewaardeerd wanneer je dat kaartje zelf maakt. Er zijn mensen die er een hele kunstvorm van hebben gemaakt om zelf een kaartje te knippen, te beplakken of te tekenen. Het Helpmij magazine zou niet het Helpmij magazine zijn, als er niet eerder al digitale manieren werden besproken om een eigen kaartje te maken. In de workshop, “Maak je eigen kerstboodschap” worden verschillende manieren beschreven om je boodschap leuk over te brengen. Heb je wat tijd over, dan kun je ook overwegen om het kaartje helemaal zelf te maken in Microsoft Word. Daarover is eerder een vierdelige workshop uitgekomen Ook deze is in de handleidingsectie te vinden. De links hiernaar vind je onderaan dit artikel

Ik geef toe, je bent er even zoet mee, maar je kunt er veel plezier van hebben.

Versturen

Wanneer je het kaartje maakt bij een online-dienst kun je het kaartje wat je hebt gefabriceerd direct adresseren, frankeren en versturen. Dat is natuurlijk handig. Wanneer je helemaal zelf een kaartje maakt, kun je het kaartje wel adresseren, maar er moet dan nog wel een postzegel op om deze te versturen. Wat nu als je deze net even niet in huis hebt?

Digitaal frankeren

Gelukkig heeft Post.nl daar een oplossing voor. Je kunt een code aanmaken die je vervolgens op het kaartje schrijft of print. Deze code maak je aan in de Post.nl app of op de site. Voor niets gaat de zon op, ook bij Post.nl. Je betaalt met iDeal. Daarvoor hoef je de deur niet uit en bovendien krijg je nog drie cent korting op de koop toe!

 

NB: de code is maar vijf dagen geldig en dus alleen geschikt voor direct gebruik. Voor een kaartje in december worden decemberzegels uitgebracht en dat is dan natuurlijk een stuk goedkoper.

Next step

Wil je nog verder gaan met personaliseren? Het is mogelijk om een postzegel te maken met je eigen ontwerp:

Dit is een kwestie van een geschikte foto uploaden en eventueel een klein stukje tekst toevoegen. Hier betaal je wel wat extra voor en je hebt wat meer geduld nodig. Het duurt namelijk een dag of twee, drie voor de postzegels worden afgeleverd. Je hebt dan wel een persoonlijk postzegel die je zelfgemaakte kaartje nog meer luister bij kan zetten.

Ten slotte

Het blijft leuk om je familie, vrienden en bekenden rond de feestdagen een persoonlijke boodschap te sturen. Er zijn veel manieren om dat te doen. Na het lezen van dit artikel weet je hoe je dat kunt doen en hoe je het zelfgemaakte kaartje frankeert, wanneer je toevallig geen postzegels hebt liggen. Is dat nog niet persoonlijk genoeg voor je, dan ontwerp je gewoon je eigen postzegel.

Links

Workshop, maak je eigen kerstboodschap
Workshop, maak je eigen postkaart
KaartjeToGo.nl
Post.nl app
Post.nl frankeercode aan maken
Post.nl postzegel ontwerpen

 

Afbeelding van Wikipedia en eigen screenhots

Auteur: leofact

GIMP Nieuws

Scroll naar boven

Nieuwe versie

Er is een nieuwe versie van GIMP uit! De 2.10.14 met nieuwe mogelijkheden, een stel bugfixes (problemen) opgelost en - niet onbelangrijk - nu geschikt voor macOS Catalina.

Voor Windows en macOS zijn de installers beschikbaar. Voor Linux komt die er binnenkort ook aan via een ppa. Een flatpak is beschikbaar.

Door Aryeom en Jehan. Creative Commons by-sa 4.0

Download

De installers zijn beschikbaar via de Download pagina. Het nieuwsbulletin met de beschrijving van alle veranderingen vind je op de Nieuwspagina.

Volgende maand

In het decembernummer van ons Magazine hoop ik wat meer te vertellen over deze mooie nieuwe versie van GIMP.

 

Auteur: Erik98

Einde opladerkabeltjesstress

Scroll naar boven

Nee, ik ben niet in dienst van Ali, ook betaalt Ali (helaas) niet voor deze "sluikreclame". Ik ben gewoon enthousiast over dit product. Ik stond dus ook al enkele malen in de reparatiewinkel omdat "iemand" geprobeerd had de micro-usb stekker omgekeerd in het gat te forceren of omdat de stekker plotseling onder een vreemde hoek werd gebogen. In de auto is het ook altijd een gemier om in het halfdonker de stekker er goed in te krijgen.

Ik vond kabeltjes met een magneetaansluiting, maar deze konden alleen opladen... in de auto is het ook handig als data (muziek, nav (via mirrorlink) overgedragen kan worden. Bij Ali vond ik charmant geprijsde kabels welke zowel opladen als data doorgeven en "blind" (geen onder of boven) aangesloten kunnen worden.

De kabels zijn universeel en passen op elk type connector (Apple, micru-usb, usb-C).

 

Verkrijgbaar in zwart en zilver...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met één Met éen oplader en één kabel kun je gemakkelijk meerdere types aansluiting bedienen...
De kabel (1m, maar ook verkrijgbaar in 2 meter) kost €2,17 en losse stekkertjes € 1,13 per stuk...

Linkje. Handig!

Auteur: ErpCity

Het laatste nieuws

Scroll naar boven

Het laatste nieuws gemist? In deze rubriek vind je het laatste nieuws over besturingssystemen, computers en nieuwe of reeds in omloop zijnde software. Ook het laatste nieuws over smartphones en tablets komt aan de orde.

De eerste vier artikelen betreffen handige tips die wellicht belangrijk of nuttig voor je kunnen zijn.

14 januari 2020 eindigt de ondersteuning van Windows 7. Na die datum is het systeem nog gewoon te gebruiken, maar of dat verstandig is is nog maar de vraag. Upgraden naar Windows 10? Dat kan nog gratis, maar misschien wil je een ander besturingssysteem gaan proberen. Het laatste artikel van deze reeks gaat over Ubuntu op je pc installeren en configureren. Lees dat eens aandachtig door en beoordeel of Ubuntu misschien voor jou een goede en gratis vervanger is van Windows 7.


Inhoudsopgave

 

Cookies verwijderen van je Android-smartphone

Tips voor iOS 13: deze verborgen functies zijn erg handig

Stap voor stap uitleg hoe je Windows kunt herinstalleren.

De beste notitie-apps voor de Mac

Zo personaliseer je je Windows 10 pc

Windows 10 versie1909 komt eraan

Windows 10 is een ingewikkeld verhaal geworden

Hoe je Windows 10 gebruikt zonder Microsoft-account

Wat gebeurt er na het pensioen van Windows 7?

iPhone 11 Pro: Cameramonster of monstercamera?

Microsoft sluit appwinkel voor Windows Phone 8.1 halverwege december

Dit zijn de eerste live beelden van de Motorola Razr 2019

Hoeveel beter worden smartphone-camera's nog?

Krijgt jouw smartphone Android 10?

Google claimt doorbraak in ‘quantum supremacy’ maar wat is dat eigenlijk?

Quantum computers maken virtuele werelden beter

Zo krijg je meer controle over je privacy

macOS Catalina 10.15.1 uitgebracht: dit is er nieuw op de Mac

Zelfs smartphone-reset stopt dit Android-virus niet

Ubuntu op je pc installeren en configureren


Herken je deze nog?

Clippy, de vrij irritant aanwezige assistent van Microsoft, is al jaren met pensioen, maar een programmeur heeft het irritante ding weer tot leven gebracht, op de Mac.

In de jaren 90 waren er weinig computers waar hij niet op te vinden was: Clippy, ook wel Clippit, oftewel de virtuele paperclip van Microsoft. De paperclip kwam te pas en te onpas tevoorschijn om je, vooral nutteloze, tips te geven bij een Microsoft-programma. In 2001 ging de assistent, ook wel 'agent' genoemd, officieel met pensioen. Velen waren opgelucht, maar ondertussen heeft de paperclip nostalgische waarde gekregen.

Daarom heeft een programmeur Clippy teruggebracht naar het scherm, maar dan wel voor de Mac. Zo mogelijk is hij nu nog zinlozer dan dat hij in de jaren 90 was.


Cookies verwijderen van je Android-smartphone

Cookies zorgen ervoor dat je niet steeds hoeft in te loggen op websites, maar slaan ook advertentievoorkeuren op. Cookies wissen is gelukkig heel simpel. In dit artikel leggen we uit hoe je cookies verwijdert in Chrome en de internet-app van Samsung-telefoons.


Tips voor iOS 13: deze verborgen functies zijn erg handig

Apple heeft onlangs iOS 13 uitgebracht met tal van vernieuwingen voor de

iPhone. In deze video zie je handige verborgen features.


Stap voor stap uitleg hoe je Windows kunt herinstalleren.

De dagen dat je een expert erbij moest halen om zelfs iets fundamenteels als Windows te kunnen fixen zijn al lang voorbij. Met Windows 10 heeft Microsoft het wederom ietsje gemakkelijker gemaakt om je eigen problemen op te lossen. In deze guide leggen we uit hoe je Windows 10 het beste kunt repareren, (her)installeren en opschonen.


Zo personaliseer je je Windows 10 pc

Net als met smartphones lijkt het erop dat gebruikers steeds minder vaak de moeite doen hun apparaat te personaliseren. Veel toestellen komen niet verder een van de standaard achtergronden en geluiden. Dat terwijl we in een tijdperk zitten waarbij het aanpassen van zulke elementen makkelijker is dan ooit. Wij vertellen je hoe je Windows 10 naar je hand zet.


De beste notitie-apps voor de Mac

Het maken van notities op je Mac kan in de standaard Notities-app van Apple, maar er zijn nog veel meer notitie-apps te vinden in de Mac App Store en daarbuiten. Wij zetten de beste notities-apps voor macOS voor je op een rij, zodat jij de app kunt kiezen die het beste bij je past.


Windows 10 versie1909 komt eraan

Microsoft zegt nu dat de onderdelen-update van Windows 10 binnenkort uitkomt en heeft het de simpele naam "Windows 10 november 2019 Update" gegeven.

De versie is ook bekend als 1909 of 19H2, maar de update is vooral bekend voor wat het niet is: dit is geen onderdelen-update (feature upgrade) zoals Microsoft dat in het verleden deed. In plaats daarvan is 1909 meer een aangepaste versie van 1903 uit het voorjaar, inclusief alle fixes die de softwarefabrikant sinds het debuut in mei toevoegde en enkel een korte lijst aan kleine features.


Windows 10 is een ingewikkeld verhaal geworden

Hoeveel versies van Windows 10 zijn er momenteel, hoe vaak krijgen ze updates en hoe lang worden ze nog ondersteund? Er moet bijna een spreadsheet aan te pas komen om dat overzicht te behouden en dat is een probleem.

Vergeleken met de duidelijkheid van Windows 7 en zijn enkele servicepack is Windows 10 een Hydra die zelfs door Hercules niet verslagen kan worden. Hak er één upgrade vanaf en er verschijnt een nieuwe. Laten we in dit artikel even kijken naar de manieren waarop het complexer is geworden.


Hoe je Windows 10 gebruikt zonder Microsoft-account

Microsoft heeft vanaf de Mei 2019-update voor Windows 10 een aanpassing gedaan in het installatieproces voor zijn besturingssysteem. Standaard geeft de Windows-installatiewizard nu niet meer de optie om een lokaal account aan te maken, maar worden gebruikers verzocht om met een (online) Microsoft-account in te loggen.

Je hebt een nieuwe pc of laptop en Windows vraagt je om je Microsoft-accountgegevens in te voeren. Er zijn echter een paar redenen waarom je dat niet zou willen doen, dus laten we je zien hoe je Windows 10 kunt instellen zonder Microsoft-account.

Wanneer je voor het eerst een upgrade naar Windows 10 uitvoert, word je aangemoedigd om je aan te melden met een Microsoft-account. Dit heeft een aantal voordelen, omdat hiermee alle Windows 10-apparaten die je hebt gegevens en voorkeuren synchroniseren voor de verschillende Microsoft-diensten, zoals OneDrive en de Windows Store.

Maar deze uitwisselingsfunctie betekent ook dat je een behoorlijk deel van je persoonlijke informatie aan Microsoft overlevert, waar toch niet iedereen zich helemaal prettig bij voelt.


Wat gebeurt er na het pensioen van Windows 7?

Het aantal Windows 7-gebruikers daalt al jaren veel te langzaam in Microsoft’s ogen en het ziet er naar uit dat aan het einde van de rit, veel gebruikers cold-turkey moeten overstappen naar iets anders of moeten upgraden. Ook uit ons kleine onderzoek blijkt dat veel gebruikers tot de laatste seconde Windows 7 zullen blijven gebruiken en zelfs na het einde het OS nog op hun computer houden. Wat gebeurt er precies met het besturingssysteem nadat het officieel met pensioen wordt gestuurd?

Niets… het systeem zal gewoon blijven werken zoals het werkte voor het verstrijken van de deadline en dat is belangrijk om te onthouden, er zijn namelijk blijkbaar nog steeds mensen die denken dat op 14 januari 2020 Windows 7 niet meer start, dat is niet waar.


iPhone 11 Pro: Cameramonster of monstercamera?

Het is weer de tijd van het jaar dat Apple drie gloednieuwe iPhones op de markt heeft: de iPhone 11, 11 Pro en 11 Pro Max. Eerder deze week vertelde collega Jelle je al hoe goed de iPhone 11 is en vandaag kijken we naar de 11 Pro en 11 Pro Max.

Hij ging al eerder rond als de fidget-spinner, de kookplaat en het scheerapparaat: tijd om kennis te maken met de nieuwe iPhone 11 Pro (Max).


Microsoft sluit appwinkel voor Windows Phone 8.1 halverwege december

Een artikel voor wie nog een Windows Phone gebruiken.

Microsoft sluit de Windows Phone 8.1 Store op 16 december. Vanaf dan is het niet meer mogelijk om apps te downloaden voor het mobiele besturingssysteem en kunnen er geen updates meer uitgebracht worden.

Microsoft noemt de definitieve sluitingsdatum op zijn supportwebsite. Windows Phone 8.1-apparaten blijven nog wel werken en datzelfde geldt voor de apps die er op geïnstalleerd staan.


Dit zijn de eerste live beelden van de Motorola Razr 2019

Motorola kondigde met de Motorola Razr een nieuwe vouwbare smartphone aan. Deze fabrikant pakt het vouwbare element heel anders aan. Zij grijpt terug naar de begintijd van de smartphones met een verticaal klapbaar dubbel scherm. Naar verluid komt ook de uniek camerapositie, waarmee je, terwijl je jouw toestel verticaal houdt, horizontaal kunt filmen, terug op de vouwbare smartphone.


Hoeveel beter worden smartphone-camera's nog?

Een informatief artikel.

Het is inmiddels vaste kost bij de presentatie van een nieuwe telefoon! Veel aandacht schenken aan de camera’s. Social media is hot, dus datzelfde geldt voor foto’s maken en video’s opnemen. Daarvoor zijn goede camera’s essentieel, maar hoe kunnen die van de smartphones nog beter?


Samsung Galaxy Fold Review

Eerste smartphone met vouwbaar scherm

Jawel, het is zover: we hebben eindelijk de meest vernieuwende telefoon in jaren kunnen reviewen. Telefoons verschijnen al jaren met allerlei ontwerpen en componenten, zolang het maar een rechthoekig ding is met groot touchscreen en zo min mogelijk knoppen. Een betere camera-set-up hier, een grotere accu daar, een krachtigere soc, een scherm met minder brede randen... De verbeteringen bij smartphones in de afgelopen jaren zijn merkbaar en meetbaar, maar veranderen niets aan de elementaire gebruikservaring van de telefoon.


Krijgt jouw smartphone Android 10?

Android 10 heeft veel mooie nieuwe functies, maar welke smartphones kunnen er al gebruik van maken? En welke telefoons krijgen binnenkort een update?

Android 10 heeft vele voordelen, zoals de donkere modus en de focus mode, maar het besturingssysteem zal niet op alle telefoons beschikbaar zijn. Ook duurt het maanden voordat de update volledig is uitgerold naar recente smartphones, omdat alle fabrikanten hun eigen versie van Android moeten bouwen bovenop Android 10.


Google claimt doorbraak in ‘quantum supremacy’ maar wat is dat eigenlijk?

Google heeft het behalen van de zogenaamde ‘quantum supremacy’ bevestigd met de computer ‘Sycamore’. Eerder was dat nieuws al uitgelekt, maar nu is het onderzoek van de internetgigant ook gepubliceerd in vaktijdschrift Nature. Concurrent IBM trekt de resultaten in twijfel. Allemaal goed en wel, maar wat is dat nu eigenlijk, die ‘quantum supremacy’?

In mensentaal heeft Google een nieuwe supercomputer ontwikkeld die niet alleen draait op quantumtechnologie, maar die ook zo handig beheerst dat de computer veel sterker presteert dan een traditionele. Vandaar de term ‘suprematie’, wat ‘opperheerschappij’ betekent.


Quantum computers maken virtuele werelden beter

De volgende computerrevolutie is wel wat hoofdpijn waard

Als je het technologienieuws een beetje volgt zal het je niet zijn ontgaan dat Google een quantum computer heeft gebouwd. Google is niet de eerste die zo’n machine bouwt, maar wel de eerste die er een maakt waar wetenschappers echt iets mee kunnen doen.

Zo ook met Google’s quantum computer, die voor het eerst de belofte waarmaakt. Een belofte die best complex is en waarvan het heel moeilijk is om je er een dagelijkse verbetering van je leven bij voor te stellen. Quantum mechanica is sowieso iets waar je hoofdpijn van krijgt. Létterlijk hoofdpijn als je probeert te visualiseren wat het nu werkelijk allemaal inhoudt en hoe het werkt.


Zo krijg je meer controle over je privacy

Langs alle kanten wordt onze privacy op internet bedreigd. Sociale netwerken, mobiele apps, je webbrowser, je besturingssysteem, je eigen overheid, allemaal bespioneren ze je dagelijks. Dat betekent niet dat je je daar maar hoeft bij neer te leggen. In dit artikel geven we enkele essentiële tips om je privacy terug te winnen.

Als je anno 2019 zonder specifieke maatregelen te nemen met een computer of mobiel toestel op internet gaat, ligt je privacy onmiddellijk te grabbel. De standaardinstellingen van de meeste software en het standaardgedrag van de meeste websites zijn nog altijd zo dat er zoveel mogelijk informatie over jou verzameld wordt, en dat is sinds de invoering van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) niet fundamenteel veranderd.


macOS Catalina 10.15.1 uitgebracht: dit is er nieuw op de Mac

Apple heeft macOS 10.15.1 uitgebracht. De update voegt een aantal nieuwe mogelijkheden toe en bevat ook de nodige bugfixes. Check hier alles over macOS Catalina 10.15.1.

De afgelopen weken is Apple druk bezig geweest met het testen van macOS Catalina 10.15.1. Dit is de eerste grotere update van macOS Catalina, nadat Apple eerder al twee aanvullende updates uitgebracht heeft.


Zelfs smartphone-reset stopt dit Android-virus niet

Beveiligingsonderzoekers van Symantec zijn bijzonder hardnekkige Android-malware op het spoor gekomen, die zelfs niet verdwijnt nadat een besmet toestel is gereset. Hoe dat kan? Men staat nog voor een mysterie.


Ubuntu op je pc installeren en configureren

De meerwaarde van Windows als besturingssysteem is lang niet altijd meer vanzelfsprekend en een Chromebook is in veel gevallen toch iets te beperkend. Het zal dan ook niet verbazen dat steeds meer mensen naar Linux kijken. Is Linux thuis, op school en op het werk te gebruiken? Jazeker! In dit artikel tonen we je hoe je met Ubuntu een computer krijgt die gewoon doet wat je wilt.

Auteur: Redactie

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Goedemorgen,

Niet altijd maar toch te vaak ontvang ik Helpmij magazine in de Spambox van mijn provider Ziggo.
Ik kan 'm wel openen en de titels en inleidingen lezen, maar het "lees verder" onderaan is doorgestreept en inderdaad niet te openen.
Hoe kan ik dit veranderen, want ik lees heel graag jullie artikelen in het magazine?

Bij voorbaat dank voor een reactie,            
W. Heemstra

Goedenavond heer W. Heemstra,

Fijn om te lezen dat u de artikelen uit het magazine graag leest. Daar schrijven we ze tenslotte voor!
Helaas komt het regelmatig voor dat Ziggo het magazine als spam denkt te herkennen om het vervolgens in de spam-map op te slaan. Alle links worden dan geblokkeerd. Dat is een prima beschermmaatregel wanneer het inderdaad spam betreft. Wanneer het geen spam is, zoals in dit geval, is het juist hinderlijk.

U kunt eenvoudig aangeven dat het niet om spam gaat. Dat doet u door in te loggen in de Ziggo-webmail. Daar selecteert u de e-mail met het magazine en klikt vervolgens op “Niet ongewenst”, zoals op de afbeelding hieronder:

De e-mail wordt direct verplaatst naar het postvak IN en zou ook in de toekomst daar weer afgeleverd moeten worden.

Een andere manier waarop het Magazine altijd gelezen kan worden, is via de website van Helpmij: https://magazine.helpmij.nl/

Hier vindt u altijd het laatste Magazine en bij Archief kan naar eerdere afleveringen worden gezocht.
Ik hoop dat u zo voldoende bent geholpen en wens u namens de voltallige redactie veel leesplezier.

Met vriendelijke groeten,

De redactie


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.