Helpmij magazine

November 2018

Voorwoord

Scroll naar boven

Het jaar nadert het einde. De kou slaat toe en als we weerman Piet mogen geloven wordt het alleen maar erger: maandenlang op de schaats naar het werk want alle vervoermiddelen zijn vastgevroren. Prachtig dat men dan de tijd, in een behaaglijk verwarmd huis, kan doden met het lezen van het Helpmij Magazine.

De redactie heeft CorVerm uitgeroepen tot "erelid" als dank voor zijn inzet, onverzettelijkheid, humor en ongelooflijke, enorme productie van leuke, interessante artikelen en uitstekende handleidingen. In deze editie is een artikel opgenomen over deze bijzondere man.

In dit nummer komen verder GIMP en LibreOffice aan bod en een mooie handleiding om zelf je wenskaarten te maken. Oh, en Windows 10 is weer wat veiliger geworden! En voor mensen met kleine broekzakken: de opvouwbare telefoon komt nu echt.

Lees er alles over in dit magazine.

Veel leesplezier!

Auteur: ErpCity

Redactioneel; CorVerm wordt erelid

Scroll naar boven

Afgelopen maand ontvingen we het bericht dat onze gewaardeerde mederedacteur CorVerm, na bijna 11 jaar redactielid te zijn geweest, de handdoek in de ring gooide en zichzelf tot schrijverspensionado verklaarde. Helaas werd hij daartoe gedwongen door gezondheidsproblemen. Hier werd in het voorwoord van het magazine van oktober 2018 al aandacht aan gegeven. Cor drukte echter een dergelijk groot stempel op het magazine dat het gerechtvaardigd is om daar wat uitgebreider bij stil te staan.

Helpmij

Uit het profiel van Cor blijkt dat hij zich op 11 maart 2005 zich heeft ingeschreven op Helpmij. Als Helpmij–enthousiasteling werd hij ook lid van de vereniging. De eerste drie jaar deed hij alleen mee in het forum waar hij menig vraag heeft beantwoord. Als je zijn tekst goed leest, “hoor” je het Rotterdams er af toe doorheen. Je hoeft daarom niet te raden uit welke buurt hij komt.

Redactie

Na drie jaar forumlid te zijn geweest, werd hij op 1 januari 2008 lid van de toenmalige nieuwsbriefredactie. Het eerste artikel van zijn hand was een open brief aan Bill (Gates). Een maand later schreef hij zijn eerste rectificatie. Cor is nooit te beroerd geweest om een fout toe te geven. Niet dat hij zo veel fouten maakte, maar als hij dat deed, gaf hij dat gewoon ruiterlijk toe.

Artikelen

Wanneer je jezelf verdiept in de artikelen die van zijn hand kwamen, raak je onder de indruk van het grote aantal wat hij geschreven heeft. Je hoeft maar naar het magazine-archief te gaan en daar CorVerm bij auteur in te vullen om de enorme reeks artikelen te zien die hij geproduceerd heeft.

Het zijn er zeker meer dan 400. Allemaal belangeloos geschreven voor de Helpmij nieuwsbrief en later het magazine.

Voorliefde

De onderwerpen waar Cor over schreef waren zeer divers; besturingssystemen (alle!), Office, Software, fotobewerking en noem maar op. Aan hardware waagde hij zich echter niet en hij was geen grote fan van Microsoft. Wel van het programma Excel waar hij heel veel over heeft geschreven. De laatste jaren maakte hij de varia met talloze korte nieuwsberichten. Daar vulde hij het halve magazine mee. Je merkt dit duidelijk aan het oktobernummer; dat is inderdaad half zo “dik” als de voorgaande magazines.

Achtergrond

Naast het vele schrijven vervulde hij de nodige taken op de achtergrond; iedere maand schoonde hij het redactiegedeelte van het forum op, zodat alles weer fris klaar stond voor de volgende editie. Ook heeft hij een tijd lang het Postvak in beheerd en hij plaatst nog steeds alle artikelen in de handleidingsectie, zodat ze altijd beschikbaar blijven. Hij is ook een tijd lang hoofdredacteur geweest en heeft zijn steentje bijgedragen aan de transformatie van nieuwsbrief naar magazine.

Erelid

Kortom, hij heeft zich onmisbaar gemaakt. Wij gunnen hem zijn pensioen echt van harte en hopen dat hij nog een tijd van de schrijversrust kan genieten. Voor ons is een magazine zonder onze Cor echter ondenkbaar en we hebben hem dan ook levenslang tot erelid van de redactie benoemd.

Oproep

Het leven gaat verder, net als het magazine. Na lezen van dit artikel is je vast duidelijk dat het vertrek van Cor een gat in de redactie heeft geslagen. Een aanvulling op de redactie is dan ook zeer welkom. Hopelijk ben je ook geïnspireerd geraakt door de uitdagingen van het redacteurschap en voel je nu het schrijversbloed kriebelen in je aderen. We horen dat graag van je en zullen je omarmen in onze enthousiaste redactie.

Voor nu blijft er nog één ding over om te zeggen: Cor bedankt!

 

Auteur: leofact

10 redenen om Libre Office te gebruiken

Scroll naar boven

De pc wordt vaak gebruikt voor e-mail, internetten en Office, oftewel software om mee te typen en de administratie in bij te houden. Een goed werkend kantoorpakket is dus een hoofdreden voor mensen om een computer aan te schaffen. Bekende kantoorsoftware is MS Office en Google Docs. Bijna net zo bekend is LibreOffice. In dit artikel 10 redenen waarom deze redacteur verknocht is aan LibreOffice.

1 Een heel compleet pakket

LibreOffice omvat de volgende programma's:

  • Writer: dit is de tekstverwerker, vergelijkbaar aan MS Word.

  • Calc: voor rekenbladen (spreadsheets), zoals MS Excel.

  • Impress voor presentaties, lijkt op MS Powerpoint.

  • Draw: een uitgebreid tekenprogramma, het kan zelfs hele pdf's bewerken. Wordt vergeleken met MS Visio.

  • Base voor databases, lijkt op MS Access.

  • Math om formules te bewerken.

Ter vergelijking

Het pakket is heel uitgebreid. Een tijdje geleden vroeg ik me af, of ik misschien MS Office zou aanschaffen. Toen heb ik de tekstverwerkers qua functies met elkaar vergeleken. Tot mijn grote verbazing zijn er functies in LibreOffice die beter werken dan in MS Office. Dat had ik van tevoren niet gedacht. Omgekeerd is hetzelfde vast ook waar. Werk je veel in de cloud? Dan heeft MS Office je meer te bieden. In de grote lijnen lijken de pakketten erg op elkaar. Ik vond geen enkele duidelijke reden om over te stappen op een betaald pakket.
Voor de geïnteresseerden staat hier een gedetailleerd overzicht van diverse kenmerken per pakket.

2 Het is gratis

LibreOffice is totaal gratis, je kunt het downloaden vanaf de eigen website. Is het betrouwbaar? Ja, LibreOffice bestaat al vele jaren en wordt elk jaar verder ontwikkeld en uitgebreider. Komen er geen virussen mee met de installatie? Nee hoor, niet als je het van hun eigen website downloadt. Werkt het goed? Ja.

"Gratis, dat vertrouw ik niet!"

Vaak zit er op een nieuwe pc of laptop een korte periode gratis gebruik van MS Office, dat staat al geïnstalleerd op die computer. Daarna moet je flink betalen voor een licentie. Mensen zijn dan gewend aan die software en denken al snel dat MS Office het enige is wat er bestaat. Of ze wantrouwen andere producten, want die kennen ze niet. Deze vorm van reclame, het op nieuwe computers voorinstalleren van software, zorgt ervoor dat heel veel mensen enkel werken met MS Office, waardoor er een soort monopolie ontstaat op de markt. Maar helaas, elk jaar moet de gebruiker er weer voor betalen.

Zorgeloos besparen

Even ter vergelijking: MS Office 365 Home kost €99,-. Dat bedrag is voor een licentie om het pakket een jaar lang thuis op alle apparaten te gebruiken. Tien jaar geen MS Office gebruiken, maar een gratis variant, levert een besparing op van €990,-. Daar kun je een heleboel lekker eten van kopen. Of lekker van op vakantie gaan. LibreOffice is dus ook heel geschikt als je geen cent te makken hebt. Of voor scholen die altijd geld tekort hebben.
Daar komt bij dat er voor LibreOffice ook geen activeringscode nodig is. Je hoeft je geen zorgen te maken over het verlopen ervan. De software wordt niet onbruikbaar na een bepaalde datum. Ook na herinstallatie van een computer hoef je niet meer op zoek naar de code. Geen gedoe, gewoon echt gratis.

3 Voor alle platformen

De nieuwste versie van LibreOffice, 6.0.6 is beschikbaar vanaf Windows Vista. In het archief zijn oudere versies van het programma beschikbaar. Die draaien vaak prima op oude pc's, ook onder oudere versies van Windows. Dan zijn er downloads voor Mac OS X en diverse Linux versies. Ook voor Android is er een download beschikbaar.

4 Oude en nieuwe versies

In het archief kun je alle oude versies van de kantoorsuite vinden. Waarom zou je dat willen? Is nieuwer niet altijd beter? In een productie omgeving, dus waar je wilt dat de software altijd goed functioneert, sta je liever niet voor verrassingen. Het kan zijn dat je met meerdere apparaten en meerdere besturingssystemen werkt. Ook alle printers en scanners werken op een bepaald moment goed met die specifieke versies van LibreOffice. In zo'n geval houd je lekker vast aan die versie en heb je geen behoefte aan vernieuwingen. Oude versies zijn op voorraad in het archief.
Maar voor mensen die altijd het nieuwste van het nieuwste willen, is dat er ook natuurlijk. Er zijn zelfs bèta versies, waar nog foutjes in zitten. Voor de koplopers is dat prachtig! De nieuwste functies zitten er in. Om de ontwikkelaars te helpen, kun je doorgeven waar de fouten, de bugs, zitten. Zo wordt het programma steeds een beetje beter.

In een eerder artikel schreef ik al over de integratie van bijzondere letters. Dat is zo'n nieuwe functie in ontwikkeling. Ook het wel of niet hebben van een lint is een functie die stof op doet waaien. De één vindt het prachtig, eindelijk ziet LO er modern uit! De ander wil het niet, want verandering van de gebruikersomgeving zorgt ervoor dat je niet meer weet waar een functie te vinden is. De keuze is aan de gebruiker zelf.

Het gebruik van glyphs in LibreOffice

5 Portable programma beschikbaar

Een portable versie van het programma is er ook. Portable betekent, dat je het kunt gebruiken, zonder dat je het installeert als vast programma op je pc. Zet het bijvoorbeeld in een mapje op de data schijf. Of op een USB stick. Daar start het programma dan van op. Wat heb je daaraan? Ik gebruik het, zodat ik meerdere versies van het programma kan gebruiken. Wil ik bijvoorbeeld een degelijk werkende LibreOffice, dan start ik mijn oude vertrouwde 4.4.2.2 op, waar alles in werkt en is ingesteld zoals ik dat wil. Maar ja, ik ben ook nieuwsgierig. Werkt onder 6.1.2 het exporteren naar epub goed? Hoe ziet dat lint eruit? Is het wat om te werken met de enkelvoudige werkbalk? Ook een nieuwe plugin wil ik wel eventjes uitproberen. En staat het programma op een USB stick, dan kun je het zo op een andere pc openen vanaf dat stickje. Al je eigen instellingen staan meteen zoals je het wilt, heel handig.

De portable versie is hier te downloaden. Kies de MultilingualAll -dat is de rechter van de twee- om ook de Nederlandse versie te installeren. Klik op het .paf bestand en geef aan in welke map het installeert. Tijdens de installatie geeft het foutmeldingen met betrekking tot de spellingscontrole. Een aantal keren drukken op negeren hielp bij mij. De exe bestanden waarmee elk programma opstart, staan daarna in die map. Maak er een snelkoppeling voor en plaats die op de plek die je handig vindt, bijvoorbeeld het startmenu of bureaublad.

6 Open source & geen commercie

Elders in dit HelpMij Magazine wordt de term open source uitgebreid uitgelegd. LibreOffice wordt voornamelijk ontwikkeld door vrijwilligers, over de hele wereld. De gedachte erachter is dat software voor iedereen beschikbaar moet zijn. De broncode van het programma is beschikbaar en je mag het helpen verbeteren. Bovendien kun je het uitbreiden als je dat wilt en er code bijschrijven. Zo wordt het programma steeds mooier. Bovendien is niet één partij de eigenaar, waarmee het een sterke overlevingskracht heeft. Zolang de gemeenschap die het maakt en gebruikt groot is, is de kans ook groot dat het programma beschikbaar blijft. Ook zal het gratis blijven.

Verzamelen van gebruikersgegevens

Er zit geen groot bedrijf achter LibreOffice die graag alle gebruikersgegevens verzamelt. Je kunt de ontwikkelaars wel helpen, door ze toestemming te geven om informatie te verzamelen. Dit is een opt-in mogelijkheid. Standaard staat dit uit.
Komt dat verzamelen van data wel voor dan? Ja, het Office pakket van Microsoft bijvoorbeeld, verzamelt wel degelijk gebruikersgegevens. Via een ver verstopt menu kun je ervoor kiezen dit uit te zetten. Op zich kan het handig zijn om gegevens te delen bij het werken in de cloud. In de praktijk zal een thuisgebruiker echter vooral werken op één pc en daarvoor is het absoluut onnodig om allerlei gegevens via internet te gaan verzamelen.

7 De interface is in te stellen zoals je dit wilt

  • Standaard staan in LibreOffice heel wat werkbalken met veel knoppen aan. De balken en knoppen zijn per stuk aan te passen.

  • Daarnaast is er de mogelijkheid om een lint in te stellen, zoals bekend van andere programma's. Dit lint past zich aan naar de context en laat daarmee minder knoppen zien. Dat is handiger voor kleine schermen. Kies eerst menu > extra > opties > Libre Office > geavanceerd > zet experimentele functies aan. Daarna kun je het lint aanzetten via menu > beeld > gebruikersinterface > contextuele groepen of contextueel enkelvoudig.

Het lint in LibreOffice
  • Ook het thema is te veranderen, dus het uiterlijk van de pictogrammen. Dit gaat via extra > opties > LibreOffice > beeld > pictogramstijl. Deze thema's zijn standaard meegeleverd: Breeze, Breeze Dark, Colibre (standaard), Elementary, Karasa Jaga, Sifr, Sifr dark en Tango (was eerder het standaard thema). Het is ook mogelijk om een ander thema te downloadenen te installeren.

De thema's Sifr en Tango in LibreOffice
  • Een recente mogelijkheid is de enkelvoudige werkbalk, een functie om met minder afleiding te kunnen werken.

8 Kan heel veel bestandsformaten aan

LibreOffice is echt goed in het openen van heel veel bestandsformaten. Ook kun je exporteren naar veel soorten. Sinds kort zit er een export naar epub functie in de tekstverwerker. Draw opent al jaren svg's. Svg bestanden zijn vectortekeningen. Ook complete pdf bestanden met meerdere pagina's zijn te openen, te bewerken en weer op te slaan in Draw. Kan het ook .doc en .docx openen? Foei, hoe durf je het nog te vragen - natuurlijk!
Ook sjablonen van andere programma's zijn te gebruiken. De mooie MS templates kun je gewoon in LibreOffice openen en opslaan als odt bestand.

9 Uitbreidbaar

Door het open karakter van de software schrijven mensen er snel extra plugins voor. Hiermee kun je naar keuze het programma uitbreiden. Bevalt het toch niet, dan is die plugin ook weer snel verwijderd. Een handige plugin voor mensen die tekeningen willen maken van elektrische circuits is bijvoorbeeld LibreSymbols. Er is ook een plugin voor het exporteren naar epub. Ondertussen is deze functie opgenomen in het programma.

10 Veel achtergrondinformatie

Op https://documentation.libreoffice.org/nl/documentatie-in-het-nederlands/ staan handleidingen voor alle programma's. Daarnaast staan er veel filmpjes online, op Youtube, met stap-voor-stap instructies. Dit is mijn favoriete lijst. Op Nederlandse Linux forums geven gebruikers ook graag antwoord op duidelijke vragen.

 

Auteur: Kate95

Open source, wat is dat eigenlijk?

Scroll naar boven

Voordracht

Ik gaf laatst op een middag een voordracht over GIMP. Eén van de vragen was: wie zijn de mensen achter GIMP? Zo kwam ik plotseling terecht bij het principe van Open Source software.

Open Source

GIMP is een open source project. Dat betekent dat iedereen een bijdrage in kan sturen, groot of klein. Hoe dat gaat heb ik hier al eens beschreven, al gebruikt men inmiddels bij GIMP Github niet meer na de overname door Microsoft. Het principe is echter gelijk. In zo'n gemeenschap van ontwikkelaars is over het algemeen een duidelijke hiërarchie. Die bijdrage moet zinvol zijn en echt werken.

Bijdragers GIMPTaken

In het werk is er een duidelijke opsplitsing in taken. Zo kwam een tijd geleden de nieuwe versie van GIMP uit. De 2.10. Daarbij werd al snel duidelijk dat de Nederlandse vertaling behoorlijk achterliep. Nou had ik me voor MyPaint als eens op de vertaling geworpen. Dat gaat daar via een tussenprogramma. Met kennis van Engels en Nederlands is het een goed uit te voeren karwei. Voor GIMP loopt het meer traditioneel, maar het is ook daar puik te doen. GIMP is vele malen groter qua omvang, maar gelukkig sprong mijn goede vriend Paul Matthijsse me bij. Ik was eerlijk gezegd in die periode helaas ook slecht qua tempo, maar Paul ging juist als een speer.

Inmiddels is GIMP in de versie 2.10.6 van een behoorlijk Nederlandse vertaling voorzien, vooral dankzij Paul. Er wordt overigens nog steeds aan gewerkt.

Programmeren

Je ziet dat je voor een bijdrage echt niet altijd moet kunnen programmeren. Een vertaling is ook erg welkom. Daarnaast kan je wat meer langs de zijlijn ook denken aan de documentatie. Bij GIMP is dat wel een behoorlijk grote klus, maar wat let je om een cursus in elkaar te zetten zoals ik dat doe? En dan is het een goed idee om zo'n cursus gewoon met eenvoudige dingen te beginnen. Er zijn een heleboel programma's waar zoiets welkom is.

Cursusdoelen

Aan GIMP wordt door mij al gewerkt. Overigens vind ik een bijdrage van een gastschrijver heel leuk. Mocht je het schrijven van een cursus voor GIMP een leuk idee vinden, je bent helemaal welkom. Stuur me dan een mailtje via magazine@helpmij.nl.

Naast GIMP zijn er genoeg andere programma's. Zo is mijn favoriete "driehoek": GIMP, Inkscape en Scribus. Op het gebied van de twee laatsten is er nog heel wat te wensen. Andere onderwerpen zijn eveneens welkom.

Reacties

Op veel reacties hoef je niet te rekenen, behalve binnen onze gezellige redactie dan natuurlijk. Maar na mijn verhaal in Amstelveen hoorde ik dat er daar wat dames en heren erdoor gestimuleerd waren zich in GIMP te verdiepen. Verder loopt mijn bundel met nu 25 cursussen best op qua aantal downloads. Dat loopt zo langzamerhand naar ongeveer 2000 stuks. Toch wel leuk, niet? Die bundel hoop ik dit jaar uit te kunnen breiden tot een kleine 40 cursussen.

Auteur: Erik98

De opvouwbare telefoon... komt er aan!

Scroll naar boven

De opvouwbare telefoon is op dit moment een van de grootste buzz-termen in de technologie, waarbij bekend is dat Samsung, LG en Huawei er allemaal mee experimenteren.

Het lijkt er op dat opvouwbare telefoons als bussen zijn: je wacht een eeuwigheid voor er één komt, en dan komen er plotseling drie (of meer) bijna tegelijkertijd.


Royole (een bedrijf gevestigd in Californië) heeft de Royole FlexPai aangekondigd: de eerste commercieel verkrijgbare opvouwbare smartphone.

Uitgevouwen lijkt het apparaat op een tablet met een AMOLED scherm van 7,8 inch, maar het scherm krimpt tot 4 inch als je het opgevouwen hebt. Als het wordt gevouwen, schakelt het over van een tablet-interface naar iets dat meer geschikt is voor telefoons.

De phone draait op Android 9 Pie en komt met een eigen UI (Water OS) dat daar bovenop ligt.

 

Onderstaande foto (van IceUniverse) toont de uitgevouwen telefoon. Het bedrijf beweert dat je het apparaat meer dan 200.000 keer kunt buigen zonder dat het zal breken. Prettig, want dit betekent dat men het jarenlang zou kunnen gebruiken.

Een interessante gegeven is dat het bedrijf de Qualcomm Snapdragon 8150-chipset gebruikt die nog door het bedrijf moet worden aangekondigd. Dit chipset is wat krachtiger dan de Snapdragon 845 die we hebben gezien in de meeste “flagship” apparaten die voor de CES in 2019 zijn aangekondigd.

Er zijn drie verschillende versies van de opvouwbare telefoon: één met een “schappelijke” 6 GB RAM en 128 GB opslagruimte en de andere twee 8 GB RAM met 256 GB of 512 GB opslag.


Er zit een batterij van 3.800 mAh in de telefoon, maar er is nog geen indicatie hoe lang deze mee gaat. Als men het apparaat vaak als 7,8-inch tablet gebruikt, zal het misschien niet zo indrukwekkend zijn als sommigen hopen.

Maar de concurrentie zit niet stil!

Zo zou Samsung er nog een voor het einde van 2018 kunnen onthullen....

... en LG zit hen op de hielen! Dit laatste bedrijf wil blijkbaar een opvouwbaar toestel op CES 2019 laten zien. De CES 2019 vindt plaats van 8 tot 11 januari, dus dat is niet lang wachten.
 

Auteur: ErpCity

Workshop; maak je eigen (kerst) boodschap

Scroll naar boven

Het is alweer begin november wanneer dit Helpmij magazine op je digitale deurmat “ploft”. De feestdagen komen alweer in zicht. Dit zijn voor veel mensen, bij uitstek, de dagen van verbinding. We wensen elkaar dan graag het allerbeste toe en doen dat vaak in de vorm van een app-je, berichtje of een kaartje. Een regeltje tekst is zo getypt, maar de boodschap wordt leuker met een (bewegende) afbeelding. Nog leuker is een gepersonaliseerd kaartje. In deze workshop wordt een aantal manieren behandeld om je boodschap zo origineel mogelijk over te brengen.

WhatsApp berichtje levendig maken

Met deze berichtendienst kun je eenvoudig een foto uit je eigen fotobibliotheek toevoegen. Dat doe je door op het plusje, links naast het tekstveld, te klikken. Voor WhatsApp-gebruikers is dit meestal al lang oude koek. Wist je echter dat je ook een leuk bewegend plaatje kunt invoeren door vervolgens (voor iOS) links onderaan op GIF te klikken? Je komt dan in een zoekpagina van de gifjes-website Tenor. Je kunt daar op zoek naar een plaatje van je gading en dat wordt vervolgens met een enkele klik aan je bericht toegevoegd.

De plaatjes van deze website kun je ook met behulp van je browser zoeken en gebruiken. Check daarvoor Tenor; bewegende gifjes en concurrent Giphy voor nog meer gifjes.

E-mail opfleuren

Ook bij een mailtje kun je eenvoudig een afbeelding toevoegen. In bijvoorbeeld Outlook moet je er wel voor zorgen dat HTML-opmaak wordt toegestaan. Hoe je dat doet, vind je in de volgende link: Outlook, opmaak toestaan. Een bewegende afbeelding in de vorm van een animated gif kun je toevoegen, maar de beweging wordt vaak uitgeschakeld. Dit omdat in het verleden op deze manier soms kwaadaardige code (lees virus) werd overgebracht naar je PC.

Wil je toch iets levendigs versturen, dan kun je een e-card overwegen. Deze kaartjes waren een aantal jaar geleden populair. De ontvanger opent deze via een link die via de e-mail werd toegestuurd en ziet na een klik daarop vervolgens de in beeld en geluid verpakte boodschap. Hallmark.com is nog altijd een bekende aanbieder van e-cards: Hallmark.com e-cards.

Versturen per post

Een kaartje via de oude vertrouwde postbode was ooit de enige manier om iemand een schriftelijke boodschap toe te sturen. In de hoogtijdagen werden er zo’n 240 miljoen kerstkaarten verstuurd. Dat aantal daalt al enige tijd door de concurrentie van de digitale media. Afgelopen jaar dook het zelfs onder de 100 miljoen. Deze trend is al jaren zichtbaar, maar toch is de verwachting dat steeds meer mensen weer een echt tastbaar bericht willen gaan versturen. Boodschappen via een app of e-mail worden toch vaak als enigszins kil en onpersoonlijk gezien.

Zelf maken

In de (lectuur-) winkel zijn heel veel kaarten kant-en-klaar te koop. Daar zitten ook echt prachtig ontworpen kaarten tussen. Met een zelf geschreven tekst kun je zo een mooie en persoonlijke boodschap versturen. Nog persoonlijker wordt dat als je de kaart helemaal zelf maakt. Sommige mensen hebben er een hobby van gemaakt om kaarten zelf te tekenen, te knippen en te beplakken. Heb je daar het geduld of de handigheid niet voor, dan gebruik je de PC om je kaarten zelf te maken. Een bijkomend voordeel is dan dat je maar één kaart hoeft te ontwerpen, die je net zo vaak kunt afdrukken als je zelf wilt. Er zijn genoeg programma’s waar je dat vrij eenvoudig mee kunt doen. Hierover is in het magazine al eerder een miniserie verschenen. Deze is via de volgende link in de Helpmij-handleidingsectie te vinden: maak je eigen postkaart.

Zelf ontwerpen op de beschreven wijze kan evengoed best tijdrovend zijn en je hebt minimaal een goede printer nodig.

Online kaartdiensten

Wanneer je er minder tijd in wilt steken of wanneer je geen geschikte printer hebt, kun je daarvoor ook een onlinedienst gebruiken.

Je kunt de kaarten online ontwerpen en direct laten versturen. De aanbieder draagt dan zorg voor frankering en verzending. Bekende spelers die zich hierin hebben gespecialiseerd zijn:

Vaak kun je ook allerlei cadeautjes bij laten sluiten. Leuk, maar deze zijn meestal best prijzig.

Een andere mogelijkheid bij deze aanbieders is om de kaartjes aan jezelf te laten sturen in de benodigde oplage. Je draagt dan zelf zorg voor frankering en verzending. Het voordeel daarvan is dat de kaartjes per stuk goedkoper worden en dat je de voordelige decemberpostzegels kunt gebruiken.

 

Tip: Kaartje2go hanteert in de periode dat de decemberzegels geldig zijn voor kerstkaarten hetzelfde tarief voor het frankeren als de kosten van een decemberzegel. De kaartjes worden echter van een normale “postzegel” voorzien. Dit heeft als voordeel dat de kaarten sneller worden bezorgd, dan wanneer ze met een decemberzegel zouden zijn gefrankeerd. Kortom, snellere bezorging tegen een lager tarief.

 

Wanneer je de kaarten toch aan jezelf laat sturen, zijn er echter goedkopere spelers op de markt waar je ook goed je kaartje kunt ontwerpen en laten drukken. Bijvoorbeeld bij:

Recente testen van de verschillende aanbieders heb ik helaas niet kunnen vinden. Wanneer ikzelf een enkel kaartje verstuur, gebruik ik daar vaak Kaartje2go voor. Greetz is echter ook prima.

Voorbeeld maken

Het ontwerpen van het kaartje werkt per aanbieder verschillend, maar is in grote trekken wel vergelijkbaar. Hieronder beschrijf ik het ontwerpproces bij kaartje2go, maar zoek vooral eerst zelf de aanbieder die het best bij je past.

Kaart uitzoeken

De eerste stap is om een ontwerp uit te zoeken dat je aanstaat. Je gaat daarvoor naar de startpagina. Links in het menu kies je dan voor Alle categorieën en vervolgens in ons geval voor kerst. Er zijn heel wat kaartjes waaruit je kunt kiezen, dus je bent vast even bezig voor je het juiste kaartje hebt gevonden. Het is ook mogelijk om met een lege kaart te starten. Je houdt dan alles in eigen hand. Wij houden het simpel en kiezen voor een passend kaartje. Dat kaartje opent vervolgens in de editor.

Kaartje bewerken

Nu begint het leukste deel; namelijk het kaartje naar je eigen smaak aanpassen. Daarvoor hebben we de editor:

De editor is eenvoudig van opzet en de opties spreken grotendeels voor zichzelf. Je voegt vanuit hier eenvoudig tekst (1), foto’s (2), figuren (3), kaders (4) en achtergronden (5) in. Onderaan de editor (6) bepaal je welke zijde van de kaart je bewerkt. Met een klik op de knoppen links (7) doe je een stapje terug of vooruit, sla je tussentijds op en leg je eventueel een raster over de kaart. Dit met als doel om het goed plaatsen van de objecten eenvoudiger te maken. Met ditzelfde doel worden tijdens het verplaatsen ook steeds hulplijnen getoond. Op die manier zet je de verschillende objecten eenvoudig op de juiste plaats.

Afbeeldingen

Als eerste vervang je de standaardfoto in het midden. Dit doe je door op het groene cameraatje in het midden van de foto te klikken. Je kunt vervolgens een eigen foto uploaden. Wij gebruiken hier het bekende Helpmijlogo.

Bij het menu Foto’s en plaatjes kunnen we de foto vergroten, verkleinen of verschuiven. Daarnaast is de doorzichtigheid van de afbeelding in te stellen (dat kan van pas komen als meerdere objecten elkaar overlappen). De afbeelding kan ook horizontaal of verticaal gespiegeld worden als we dat zouden willen. Wanneer de afbeelding naar onze zin is geplaatst, passen we de tekst onder de foto aan en maken hier Helpmij Magazine van. Vervolgens klikken we onderaan op de knop Naar Achterkant om daar naar toe te gaan.

Tekst invoegen

We starten het bewerken van de achterkant met het toevoegen de tekst. In het menu rechts kan er uit verschillende lettertypes, groottes en kleuren gekozen. Speciale tekens zijn toe te voegen met de knop vol met lèéstëkèñs. Ook de tekstomlijning kun je hier instellen. De geselecteerde tekst wordt nu aangeduid met een omlijning met daarin verschillende gekleurde rondjes met symbolen. De symbolen spreken voor zich; met de windroos kun je de tekst verplaatsen en met de draaipijl kun je deze draaien. Mocht dat nodig zijn, dan verwijder je het hele blok met een klik op het kruisje.

Nu voegen we eerst het Helpmijlogo toe, zoals we dat op de voorkant hebben gedaan en vervolgens voegen we het vuurwerk toe uit het Figurenmenu. Deze objecten maken we op de gewenste grootte. Daarna schuiven we ze vervolgens naar de juiste plaats. Als we hier helemaal tevreden mee zijn, is ons kaartje af.

Afronden

Met een klik op de knop Naar formaat gaan we verder om het gewenste formaat te kiezen.

Tip: als je tijdens het bestellen een account aanmaakt, krijg je de eerste kaart gratis!


Vervolgens kies je of je de kaart rechtstreeks wilt versturen of ongeadresseerd naar jezelf wilt laten verzenden. Als derde optie kun je voor een proefdruk kiezen. Dat is aan te bevelen als je het kaartje in een grote oplage wilt laten drukken of als een correcte afdruk erg belangrijk is. Bijvoorbeeld in het geval van een trouw- of geboortekaartje.

NB: bij veel kaarten kan er tussen verschillende papiersoorten worden gekozen. Hierdoor wordt de prijs van de kaart wat hoger, maar een andere papiersoort kan voor een luxere uitstraling van de kaart zorgen. Lees in de volgende link meer over de papiersoorten.

Kies je voor rechtstreeks verzenden, dan is er de mogelijkheid om meerdere adressen in te voeren. Wanneer je erg veel adressen hebt, kun je een Excelbestand uploaden als adressenbestand waar de kaarten naar toe moeten worden verzonden. Er is een voorbeeldbestand te downloaden met het juiste format. Als je deze hebt ingevuld beschik je gelijk ook over je eigen adressenbestand. Handig voor de volgende keer als je weer kaartjes wilt versturen.

Tip: op de achterkant van het kaartje wordt het logo van kaartje2go afgedrukt. Dit wil je misschien niet. Het logo is gelukkig te verwijderen. Je leest hier hoe je dat doet.

 

Je kaartje is nu klaar en na het afrekenen wordt het keurig naar de gewenste ontvanger(s) verstuurd. Het resultaat van het kaartje wat we in deze workshop hebben gemaakt zie je hieronder. De boodschap erop is welgemeend: Fijne feestdagen en de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar!

 

Auteur: leofact

Multicam video, hoe gaat dat?

Scroll naar boven

Concert

Vorige maand heb ik meegedaan met het op video zetten van een concert met 5 andere leden van onze filmgroep. Met die zes camera's legden we beelden vast uit evenzovele hoeken. Hoe dat werkt en hoe de camera's ingesteld moeten worden is nog een apart gebeuren. Hierbij een impressie van dit gebeuren wat men wel Multicam noemt. Leuk om aan mee te doen!

Opzet

Hoe het werkt zie je in vrijwel elk programma op de televisie. Beelden uit verschillende camera-posities wisselen elkaar af, terwijl het verhaal en het geluid doorlopen. Zo vormt zich het verhaal, waarbij de beelden dat mooi ondersteunen.

Enkel

Werk je met één enkele camera, dan kan je dat afwisselende ook bereiken door de nodige omgevingsbeelden en dergelijke op te nemen. Dat worden dan je beelden uit een andere hoek.

Multi

Wordt er gewerkt met meerdere camera's, dan creëert dat meer mogelijkheden. Zo zag ik gedurende het concert de groep danseressen zich al opstellen in de linker coulissen. Ik stelde mijn camera op en zoomde uit voor een beeld vanaf de linker kant van het toneel tot het midden en wachtte geduldig tot de groep opkwam. Dat pakte mooi uit. Van de andere camera's was er één opgesteld in het midden. Die moest voor beeld zorgen als de andere camera's even niks hadden. Dus kon ik rustig wachten op die groep danseressen.

Montage

Wachten op het publiek

In de montage moet er gewerkt worden met beelden van elk van die camera's. De betere video-editors hebben daarvoor voorzieningen. Het blijft natuurlijk wel een speciale klus. Je hebt er een computer voor nodig met de nodige kracht en een prima videokaart.

Voorbereidingen

Voorafgaand aan het concert hebben we bij de videogroep de verschillende camera's gelijk gesteld. In tijd om maar wat te noemen. Verder werd ook de witbalans vast ingesteld. Je kan aardig wat voor elkaar krijgen met kleurcorrectie, maar dan moet de kleur ook niet ook nog eens door een automaat worden aangepast, verschillend bij elk van de zes camera's in ons geval. Je laat in zo'n samenwerking eigenlijk niets aan de automaat over. Op zo'n toneel wordt ook regelmatig met een spotlight gewerkt. Dat is vervelend voor de omgeving, die daardoor veel te donker wordt. Maar daarvoor heeft een beetje camera een eigen instelling, meestal "spotlight" genoemd.

Geluid

Die handmatige instelling werd ook hier toegepast. Je wilt je metertje niet "in het rood" zien uitslaan, want dan is je geluidsopname daar naar de bliksem. Liever dan de instelling wat aan de zachte kant, want dat valt nog bij te stellen.

Theater

Na al die voorbereidingen en het bijwonen van de generale repetitie de dag ervoor stond ik dan daar in dat theater vooraan rechts met statief en een dikke externe microfoon. En dan komt het publiek binnen en moet je met je statief telkens aan de kant. Dat deed ik trouwens met alle liefde, want dat publiek heb je hard genoeg nodig. Het was trouwens nog gezellig ook, al die mensen met hun kaartjes op zoek naar hun stoelnummer.

En dan begint de voorstelling. Je camera draait inmiddels al. Soms zie je voorbereidingen in de coulissen, zoals ik vertelde van die groep danseressen. Soms weet je dat er iets later een spotlight op een zangeres zal volgen en zoom je er alvast op in. Die hele voorstelling loopt voor jou als cameraman vlot door. Je bent er best druk mee.

Wachten

Nu is het wachten op het gereedkomen van de montage en de definitieve video. Ik begreep van de ervaren mensen dat het straks leuk is om te zoeken naar jouw beelden in de montage. Ondertussen heb ik van mijn mooiste clips een korte impressie gemaakt om aan de mensen om mee heen wat te kunnen laten zien.

Geluidstrack

Dankzij mijn mooie Røde microfoon kon ik ook een behoorlijke geluidstrack samenstellen met Audacity vanuit mijn video-opnames. Daarbij heb ik klikjes en de commentator weggewerkt. Er viel op een goed moment een complete standaard om. Kan je zo hebben. Die knal is er nu ook uit. Het is een genot die track terug te luisteren na dat concert te hebben meegemaakt. Voor anderen is die track helaas niet beschikbaar.

Ja, leuk gebeuren!

Auteur: Erik98

Windows 10 wordt veiliger

Scroll naar boven

Microsoft werkt eraan om Windows Defender, de ingebouwde antivirus-tool in Windows 10, veiliger te maken met een nieuwe modus die het mogelijk maakt om in een sandbox te draaien, een functie die bij een aantal (betaalde) concurrenten al aanwezig is.

Door in een sandbox te draaien, werkt Windows Defender los van de rest van de pc, zodat hackers en kwaadaardige bestanden geen toegang kunnen krijgen tot essentiële bestanden via de software.

Microsoft meldde eerder dat "beveiligingstesters” binnen en buiten Microsoft manieren hebben geïdentificeerd die het uitvoeren van willekeurige code mogelijk zouden maken.  Dit komt omdat Windows Defender, om goed te kunnen functioneren, toegang moet hebben tot je hele systeem om het te scannen op virussen.

Het is duidelijk dat een beveiligingsinstrument met dergelijke risico’s, hoe klein ook, niet een echt veilig gevoel geeft, daarom zal Microsoft de sandbox-modus nu implementeren. Windows Defender in een sandbox uitvoeren, zorgt ervoor dat kwaadwillende acties in het onwaarschijnlijke geval dat de beveiliging gecompromitteerd raakt, beperkt blijven tot de geïsoleerde omgeving. De rest van het systeem loopt dan geen risico.

Wanneer kan ik het krijgen?

De toevoeging van een sandbox-modus brengt Windows Defender op één lijn met andere anti-virussoftware met sandbox-tools.

Als je op Windows Defender vertrouwt om de pc te beschermen, wil je de functie waarschijnlijk zo snel mogelijk ontvangen. Op dit moment heeft Microsoft de functie beschikbaar voor mensen die het Windows Insider-programma gebruiken om nieuwe versies te testen. Maar nu heeft men het echter ook mogelijk gemaakt voor niet-Windows Insiders om de functie in te schakelen. Typ hiervoor "Opdrachtprompt" in de zoekbalk van het menu Start, klik met de rechtermuisknop op "Opdrachtprompt" en selecteer "Als administrator uitvoeren". Typ vervolgens de volgende opdracht en druk op Enter:
setx /M MP_FORCE_USE_SANDBOX 1
Daarna even de pc opnieuw opstarten.

Omdat Windows Defender gratis is en meekomt met Windows 10, vertrouwen enorm veel mensen erop dat dit hun systeem veilig houdt. De toevoeging van de “zandbak” is een belangrijke verbetering.

Auteur: ErpCity

GIMP 38: Afdrukken

Scroll naar boven

Afdrukken?

GIMP is vooral een programma om afbeeldingen mee te bewerken of te maken. Als het gaat om afdrukken ben je ergens met GIMP aan het verkeerde adres. Maar dat is niet helemaal waar. Er zijn genoeg mogelijkheden binnen en buiten GIMP. Daar gaan we het nu eens over hebben. En zal ik je wat vertellen? Er is geen printer bij nodig!

Printer

Geen printer nodig? Dat zit zo. Ik heb een mooie Epson A3 printer, maar daar moeten nieuwe printkoppen en ook nieuwe inktpatronen in. In zo'n ding kan je alleen Epson inktpatronen gebruiken, want anders zijn de kleurafwijkingen te groot. Dat alles bij elkaar werd me te gek qua kosten. Dus die Epson is helaas total loss. Nou kan je tegenwoordig op elke hoek van de straat je geheugenkaartje in een afdrukkiosk stoppen. Wil je groot formaat? Ook geen probleem en de kosten zijn best redelijk. Wel oppassen met de afleverkosten!

Waarom printen?

Voor de kosten van een 10 bij 15 afdruk hoef je het niet te laten. Door de oudere generaties, vooral onze oma's en opa's, wordt een kaartje nog altijd erg gewaardeerd. Langsgaan met je telefoon of liever nog een tablet is natuurlijk nog beter. Maar woon je nou niet in de buurt, dan is de goede oude tante Pos een optie.

Afmetingen

Om nou jouw leuke foto van bijvoorbeeld een kleinkind goed uit de afdrukkiosk te laten komen is er eigenlijk maar één ding belangrijk: de verhouding tussen hoogte en breedte moet 15:10 zijn voor een afdrukje op formaat 15 bij 10 cm. Of andersom. Dat doe je door je foto in die verhouding bij te snijden. Hoe je dat doet heb ik in de allereerste cursus van mijn GIMP serie beschreven. In de september 2018 uitgave van het Magazine vind je verder GIMP 36: Basisstappen met een volledig bijgewerkte uitleg voor de nieuwe versie van GIMP.

Bijsnijden

Resolutie

Met zelfs de eenvoudigste compactcamera of gewoon jouw mobieltje maak je al geweldige foto's! Maar wil je nou dat de ontvanger het ontvangen kaartje in ongeloof omdraait omdat het er zo levensecht uitziet, dan moet je wel op de resolutie letten.

Waas dah?

De resolutie is gewoon het aantal inktdruppels per centimeter, want meer dan druppeltjes inkt is een afgedrukte foto eigenlijk niet. Is jouw foto wat dat betreft maar zuinig aan, dan is de kwaliteit ook maar matig. Een foto in een glossy tijdschrift? Dan hebben we het over 300 dpi. 300 inktdruppels per inch of in centimeters: 120. En bij een kaartje van 15 centimeter breed dus 120 x 15 = 1800 pixels. Op 10 centimeter 1200 pixels. Dus 1800 bij 1200 pixels om in die afdrukkiosk te gooien.

Basisstappen

Nou maakt zo'n afdrukkiosk van een niet zo scherpe foto geen spetterend plaatje. Wat er niet is komt er ook niet uit. Dus eindigen die Basisstappen op de actie Verscherpen.

Het Verscherpen gereedschap (afbeelding nog van voor de vertaling).

Dat soort dingen moet je nooit overdrijven, want dat zal er ook niet meer mooi uitzien. Maar in de nieuwe versie 10 van GIMP heb je een prachtig nieuw "Verscherpen" gereedschap plus een schitterend gedeeld voorbeeldscherm. Zie hierboven de rood omcirkelde x en de roodwitte lijn met de pijlen. Klik hier met een rechtermuisklik om een foto te downloaden met allerlei verschillende gebieden in scherpte als je wat oefenmateriaal zoekt. Het is een RAW bestand en een JPG versie, bij elkaar gebundeld in een ZIP.

De mensen van DigitalRev uit HongKong maken een hoogst interessante serie video's onder de titel: Cheap Camera Challenge. Daarin geven ze een topfotograaf een goedkope camera en laat nou maar zien wat je ermee kan, prof! Onder het oog van de camera (nou wel een echte) en het genot van een vers kommetje slangensoep (niet geschikt voor lezers met een zwakke maag). Ook een Chinees slaat zijn lunch niet over ...

Boterham met pindakaas

Alle gekheid op een stokje, dat kommetje soep  van die video is natuurlijk puur voor het amusement en de sensatie. Doe het maar rustig met iets puur Hollands. Maar de man of vrouw achter de camera of gewoon zijn/haar mobieltje maakt de foto, niet zozeer het apparaat zelf. Daar gaat het om.


Zet hem op, beste trouwe lezers! Ik wens jullie heel veel succes.

 

Auteur: Erik98

Phishing en malware waarschuwingen

Scroll naar boven

De e-mails die cybercriminelen sturen om naar jouw gegevens te vissen (vandaar de term phishing) zien er steeds echter uit. Een paar jaar geleden herkende je een phishing-mail nog aan de taalfouten en het knullige uiterlijk. Tegenwoordig zien ze er heel gelikt uit: heel verzorgd, compleet met logo’s en afzendergegevens.

 

Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.

https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/

ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.

http://www.opgelicht.nl/alerts/alle-alerts/


Neem vooral een kijkje op de sites van Fraudehelpdesk en Opgelicht! en zie wat de laatste phishing en virus meldingen zijn.

Op de site van ConsuWijzer zie je wat je rechten zijn op computergebied.

Auteur: ErpCity

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Geachte redactie,

Als lezer van Helpmij wil ik de heer CorVerm hierbij danken voor al zijn energie en moeite in de afgelopen jaren. En u als "resterende" redactie eveneens natuurlijk voor al datgene wat u tot op heden inbrengt.

Er rest mij niets anders dan de heer CorVerm heel veel sterkte, een goed herstel en gezondheid toe te wensen en moge zijn levenspad verlicht zijn.

Met dank en vriendelijke groeten.

Hans Boers.

Beste Hans.

Dank je voor je vriendelijke woorden. Ook wij wensen Cor niets dan goeds toe.

Met vriendelijke groeten,

De redactie


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.