Helpmij magazine

September 2017

Voorwoord

Scroll naar boven

De zomervakantie zit er op, de scholen zijn weer begonnen en de dagelijkse files hebben weer hun vertrouwde (enorme) lengte gekregen. Ook de redactie van het Helpmij magazine is weer aan de slag gegaan. De septembereditie bevat, naast onze vaste rubrieken Varia en Apple nieuws, weer een aantal interessante artikelen en workshops.

De redactie wenst iedereen erg veel leesplezier!

Auteur: ErpCity

Opstartscherm in Windows 10

Scroll naar boven

Ten opzichte van eerdere versies start Windows 10 razendsnel op. Zo snel dat dat er geen tijd is om in de opstartinstellingen te geraken. Niet dat je dagelijks de opstartinstellingen moet of hoeft te veranderen, maar in tijd van nood kan het noodzakelijk zijn. Vandaar dat je Windows de opdracht moet geven om de computer op te starten met de opstartinstellingen.

 

Het pijltje wijst naar het meldingenicoontje

Opstartinstellingen opstarten in Windows 10

Klik op het meldingenicoontje en vervolgens op Alle instellingen. In het scherm Instellingen kies je voor Bijwerken en Beveiliging. In het linkerdeel van dat scherm klik je op Systeemherstel.

De computer moet nu opnieuw opgestart worden. Klik daarom op Nu opnieuw opstarten.  

Nadat de computer weer is opgestart zie je de hiernaast afgebeelde opties. Klik op Problemen oplossen en in het volgende scherm op Geavanceerde opties.

 

Klik op Instellingen voor UEFI firmware en wederom op Opnieuw opstarten. De computer start nu op met het scherm waarin je aan kunt passen van welk medium de computer opgestart moet worden. Volg de instructies die in het opstartscherm gegeven worden hoe een medium te selecteren.

Beschikt je computer nog over een Bios dan geldt hetzelfde als voor de beschrijving van UEFI. 

Auteur: CorVerm

Naar het Land van de Draak (en meer)

Scroll naar boven

Onze eerste bestemming is het klooster Tiger's Nest in Bhutan, een klein koninkrijkje in de Himalaya. Men noemt het land daar zelf Druk Yul, Land van de Draak. Klik gerust op de link. Op het bekende Wikipedia staat een heel Nederlandstalig verhaal over de geschiedenis van dit land tussen China (Tibet) en India. Uniek land, maar niet ideaal voor Backpacken volgens deze link (Dank , Kate95)

Bhutan

Het land is ongeveer net zo groot als Nederland, maar in plaats van 17 miljoen inwoners heeft het er maar twee. Het is een bergland, niets is er vlak. Dit land is totaal anders dan ons eigen land en dat maakt het erg boeiend als vakantieland.

Bereikbaarheid

Hoe kom je daar? Er is een vliegveld in de Paro vallei. Maar dat is niet een mooie rechte vallei waar je even lekker een vliegveld aanlegt. Bij het landen ligt er een erg vervelende bergrug op de route en moeten de piloten daaromheen de weg naar de startbaan zien te vinden, Hun laatste draai brengt ze dan precies voor de behoorlijk korte landingsbaan en dan moeten meteen alle ankers uit. Daar zijn de nodige video's van, waar ik deze wel de leukste vond.

Het vertrek vanaf Paro is al net zo spannend. Nadat het vliegtuig het luchtruim heeft gekozen zetten de piloten meteen een scherpe linkerbocht in om uit de vallei te kunnen komen. Geen bestemming voor reizigers met vliegangst dus!

Tiger's Nest

Dé belangrijkste bezienswaardigheid is het Tiger's Nest klooster: Paro Taktsang. Dat is ook al geen gemakkelijke bestemming. Het pad door de bergen vergt drie uur ingespannen klimmen, maar dan heb je onderweg de prachtigste uitzichten. Alleen te doen door ervaren wandelaars dus.

Ben je dan eenmaal bij het klooster dan mag je camera niet mee naar binnen. Je bezoek blijft dus jouw bezoek en het prachtige uitzicht (naar men zegt) over de vallei vanaf de vele balkons ook. Maar dit klooster is het belangrijkste religieuze heiligdom van het land. Dat valt te begrijpen.

Hoe kom je eraan?

Dat is in wezen heel simpel! Ga naar YouTube en tik de naam van het land naar je keuze in het zoekvenster. Daarna is het zoeken naar iets leuks in de lijst met video's. Ik geef zelf de voorkeur aan een video van een gewone oprechte bezoeker aan het land, maar er zit natuurlijk van alles tussen.

Daarnaast is een bezoek aan de Wikipedia ook heel nuttig. De Engelse versie is soms veel uitgebreider. Ook al ben je geen kei in het Engels, ga daar toch kijken. Ik kan je verzekeren, je kennis van die taal gaat er echt op vooruit en je komt snel steeds verder!

Laos Thai Market

Onze volgende bestemming is de markt. Een plaatselijke erg kleurrijke markt met kleedjes vol kruiden en allerhande voedsel. Natuurlijk ook andere waren. Ga naar YouTube (of klik op de afbeelding hieronder) en tik Laos Thai Market in. Maak je keuze. Lezers met een zwakke maag zijn hierbij gewaarschuwd. Er zit echt van alles tussen! Daarom kies ik ook niet zelf wat uit. Of je dan in Laos of in Thailand bent is ook nog maar de vraag!

 

Pak de trein

Pak de trein, maar dan het treintje naar Darjeeling. Die naam kent een beetje theeliefhebber wel. De plaats ligt tegen de Himalaya aan en daar loopt een stoomtreintje naar toe. Nou waren daar aardverschuivingen en dit was de eerste keer dat die trein weer omhoog mocht. Zonder passagiers wel te verstaan, maar ja. Dit is India.

Die twee mannen voorop horen er trouwens bij. Die strooien waar nodig zand op de rails uit die grote bak tussen ze in om te voorkomen dat de wielen doorslaan.

Heel bijzonder!

Einde

Er zijn nog heel veel andere bestemmingen te vinden. Paaseiland bijvoorbeeld of wat minder exotisch: Nieuw-Zeeland. Ga maar op zoek. In ieder geval hoop ik jullie op een leuk idee gebracht te hebben.

Auteur: Erik98

E-inkt deel 2: De e-reader als monitor

Scroll naar boven

In het vorige artikel over e-inkt heb ik uitgelegd wat e-inkt is en welke toepassingen ervoor zijn. Deze maand zoek ik uit hoe je een e-reader kunt gebruiken als monitor. Dit is nog een ongebruikelijke toepassing, want elektronische inkt heeft zo zijn beperkingen. De schermen reageren trager en zijn zwart-wit. De monitor zal dus getest worden voor typewerk.
Het grootste voordeel is dat een e-inkt scherm niet werkt met lampjes, waardoor het veel rustiger is voor de ogen en de nachtrust. Verder is het stroomverbruik heel laag en werken in zonlicht is geen probleem. Veel schrijvers en programmeurs zouden daarom graag een e-inkt scherm hebben.

Diverse e-readers

De meeste e-readers hebben als besturingssysteem een vorm van Linux, met een aangepaste grafische schil eroverheen. Er is verder een groeiende groep e-inkt tablets die op Android draait, een tak van Linux, waarbij je apps uit de Google Play Store kunt installeren. Een heel enkele e-reader draait op Windows CE. Wil je de reader als monitor gebruiken, dan moet je een app of een uitvoerbaar bestand installeren. Dit werkt verschillend per besturingssysteem en daarvoor is het nodig om te weten welk systeem er draait op je e-reader.

Inlezen

Voordat je je eigen reader als beeldscherm wilt gebruiken, stel jezelf deze vragen:

  1. Is het scherm groot genoeg om als monitor te dienen? Want je kunt misschien wel beter slapen doordat je minder blauw licht ziet, maar een te klein scherm is natuurlijk ook weer niet goed voor je nekspieren. Ik heb het hiernaast even geïllustreerd.

  2. Staat het besturingssysteem toe dat je er software op installeert, of moet je het eerst rooten? Bij rooten of jailbreaken haal je de beveiliging van een besturingssysteem, zodat je software kunt installeren die niet door de fabrikant is erkend.

  3. Is het apparaat snel genoeg voor deze toepassing? Hoe nieuwer, hoe sneller waarschijnlijk.

Er komt heel wat bij kijken om je e-reader als monitor in te zetten. Lees je daarom eerst even in. Ik kan het Engelstalige forum aanbevelen: www.mobileread.com. Ook is Youtube een goede plek om erachter te komen of het iemand anders al gelukt is om een specifiek model als beeldscherm aan de praat te krijgen.

Groter is beter!

  1. Om een beetje lekker te kunnen werken moet je een grote e-reader gebruiken. Ik heb een 9,7 inch Pocketbook Pro 912 en dat is voor een e-reader een groot formaat. Een beetje monitor is al gauw 20 inch, en daarbij vergeleken is 9,7 inch weer klein. Je kunt een e-reader echter veel dichter bij je ogen plaatsen, omdat er geen straling vanaf komt die slecht is voor je ogen. Kun je ook een e-reader van 7 inch gebruiken? Ja hoor, al worden de letters dan wel erg klein.

  2. Mijn e-reader draait op een oude versie van Linux en iemand was zo geschikt om er het nodige programma RemoteInk voor te schrijven. Het besturingssysteem is open en ik kan de app er zo op installeren.

  3. De reader is al wel oud, maar ik waag het erop.

Hoe werkt het?

Om de e-reader als monitor in te zetten, is vnc nodig. Dit staat voor Virtual Network Computing. Met deze techniek kan de ene computer op afstand de andere overnemen. Op computer 1, in dit geval de pc, draait een vnc server. Deze software maakt verbinding met de vnc client op computer 2. De client is in dit geval de e-reader, die fungeert als beeldscherm.

De e-reader en pc hebben dus specifieke software nodig om als client en server te kunnen fungeren. Op Github staan de specifieke instructies in het Engels.
De pc draait onder Linux en daar moet de server van Remoteink geïnstalleerd worden via de terminal. De aanwijzingen op de website zijn heel precies, dus dat is geen enkel probleem. Op mijn e-reader moet ik de uitgepakte Remoteink client plaatsen in het daarvoor bestemde mapje applications/.
De verbinding gaat via wifi. In de Linux Firewall op de pc moet ik nog een regel toevoegen, dat poort 9312 met tcp is toegestaan voor de ereader. De ip-adressen van de e-reader (links) en de pc (rechts) zijn daarvoor nodig.

Regel toevoegen aan de firewall onder Linux

Op de pc start ik eerst de server Remoteink in de terminal met $ sudo Remoteinkd start waar nog om een wachtwoord wordt gevraagd, wat ik netjes aanmaak. Vervolgens start ik op de e-reader de applicatie Remoteink, waar ik ook nog wat gegevens invul, zoals het ip adres van de server, het wachtwoord en de poort op de pc.
Als het goed is, verschijnt na een tijdje het scherm van de pc op de e-reader. En ja hoor, het lukt! Remoteink bedien je met sneltoetsen en het geeft dan één enkel venster weer. Ook kan de muis aan- en uitgezet worden.

Opstelling

De nieuwe monitor is veel kleiner dan ik gewend ben. Ook zitten er geen lampjes in. Dus ik kan en moet hem veel dichter bij mijn ogen plaatsen. Ik heb hiervoor een standaard gebruikt, een kleine tafelezel die nog ergens in mijn atelier lag. De monitor is nu in elke gewenste stand te zetten, schuin en hoog en dichtbij, ideaal. Hij staat bijna op ooghoogte.

Tekstverwerker

LibreOffice Writer is heel geschikt als tekstverwerker, maar wel met minder knoppen en balken dan dat standaard ingesteld staan. Het werkoppervlakte is immers een stuk kleiner dan gebruikelijk. Aanpassen van de interface kan via Beeld > Werkbalken > Aanpassen.

Nu wil ik de cursor minder laten knipperen en dat is een flinke uitdaging. Dat is nodig om de e-inkt te sparen. Normaal gesproken slijt een beeldscherm niet snel, maar dit is natuurlijk geen gewoon beeldscherm. De maker van het programma RemoteInk raadt het in ieder geval aan. Wil je ook onder Linux de cursor uitzetten, kijk dan eens op het Ubuntu forum.
De muis is lastig qua weergave in e-inkt, want hij gaat te snel. Daarom gebruik ik de sneltoetsen om te verplaatsen. De weergave van de muisaanwijzer kun je überhaupt beter uitzetten in RemoteInk, want dan reageert het scherm rustiger. Op de grote monitor blijft de cursor gewoon werken.

Libre Office met minder knoppen

Geduld en sneltoetsen

Door de lage verversingssnelheid heb ik veel meer geduld nodig tijdens het typen. Ik ben gewend na een foutje mijn muis even ernaartoe te bewegen en het te herstellen. Dat gaat nu veel minder gemakkelijk. Maar de sneltoetsen wennen rap. Door de tekst heen is goed te navigeren met Ctrl en de pijlen, eventueel tegelijk met Shift om de boel te selecteren. Op de achtergrond staat altijd nog mijn grote normale monitor aan, met heel weinig licht. Dus als de nood aan de man is, kan ik daarop werken.
Het werken in één venster dwingt ergens wel tot veel concentratie, want je gaat niet even je e-mail bekijken of surfen. Ook voordat ik iets typ, denk ik beter na dan voorheen; aanpassen kost immers meer moeite.
's Avonds typen is nu wat minder ongezond voor mijn nachtrust. Wel merk ik dat de vertraging beperkend werkt. En áls ik een keer op internet iets moet nakijken, kan dat niet op mijn nieuwe e-inkt monitor.

Pocketbook Touch Lux 3

Ik heb dit alles ook nog getest op een kleine en nieuwere e-reader, de Pocketbook Touch Lux 3. Dit is een 6 inch reader met een hogere resolutie dan mijn oude Pocketbook Pro. Deze nieuwere geeft alles sneller weer. Het is veelbelovend, maar dit schermpje is dan weer erg klein. Ik hoop daarom dat de echte e-inkt monitors niet lang meer op zich laten wachten.

E-reader als tekstverwerker

Er zijn ook e-readers waarop je zó kunt typen, gewoon als op een pc. Dan werk je direct in een tekstverwerker, zonder vnc. Sommige mensen willen graag zonder afleiding typen en dan is zoiets een vondst. De volgende merken kunnen dat: de inkBOOK Prime, de Onyx Book Max Carta en Onyx Kepler. Hiervoor installeer je een office-app op de reader via de appstore en moet je nog een toetsenbord aansluiten via bluetooth.

Kindle als uitsmijter

Voor Kindle heeft iemand de app typewriter ontwikkeld. Hiermee werk je op je pc en verschijnt in je Kindle Browser de tekst. Op deze manier hoef je je Kindle niet eerst te jailbreaken. Veel plezier!

 

Auteur: Kate95

IFA 2017

Scroll naar boven

Op 1 september opende de grootste europese techshow, de IFA, haar deuren in Berlijn. De show duurt tot en met 6 september.
 

Vroeger was de IFA dé "wit- en bruingoed" beurs waar de nieuwste keukenapparaten, tv's en radio's werden getoond, ondertussen heeft men de productgroepen drastisch uitgebreid met allerlei hightech materiaal waardoor de IFA nu, met meer dan 1000 exposanten en ruim 240.000 bezoekers, een serieuze concurrent voor de CES in Las Vegas is geworden.
 

Acer pakt flink uit in Berlijn en doet een serieuze gooi naar de top in desktop gaming met de Predator Orion 9000 uitgerust met de Intel i9 Extreme Edition met 18 rekenkernen gecombineerd met 4 GPU's. Het geheel is vloeistof gekoeld. Begin december wordt het systeem verwacht. De prijs zal vermoedelijk rond de € 1.990 liggen.

Naast deze desktop kondigde Acer ook twee nieuwe laptops aan; de Swift 5 en de Spin 5, beide uitgerust met achtste generatie Intel Core CPU's en een multi-touch, 1080p IPS touchscreen. De Spin 5 heeft een Nvidia GeForce GTX 1050 videokaart aan boord. Er is keuze tussen een 13 en een 15 inch scherm.

 

Smart watches vindt men overal op de IFA.

Samsung steelt de show met de Gear Fit 2 Pro, de eerste fitness tracker ter wereld met offline Spotify support! Dit betekent dat men tot 500 nummers van Spotify op de tracker kan opslaan. Geen telefoon meer nodig dus. De Gear Fit heeft een hartslag monitor en een GPS tracker aan boord. Een dual core 1 GHz CPU gecombineerd met 512 MB RAM doet het werk achter de schermen. Er is daarnaast 4 GB aan intern geheugen beschikbaar.
 

In jeans vallen de verdiensten mogelijk wat tegen dus stort Diesel zich op de Android Wear markt, niet één maar met maar liefst vijf verschillende smart watches. Zij komen in verschillende stijlen maar hebben allemaal een 48mm kast, touch-screen, een Snapdragon Wear 2100 processor en Android Wear 2.0

 

Microsoft kondigde direct bij de opening aan dat de Windows 10 "herfst makers update" vanaf 17 oktober wordt uitgerold. Verder werden geen mededelingen gedaan over de details van de update.

Huawei kondigde een nieuw chipset aan voor de Mate 10 die binnenkort als topmodel gelanceerd gaat worden. Het chipset bestaat uit een 8-core CPU en een 12-core GPU.

VR is hot op de IFA. HTC scoort op dit moment wat minder met smartphones maar gaat er volop tegenaan om de gunst van de VR klant te winnen. De HTC Vive en de Oculus Rift strijden om de absolute dominantie in de PC VR markt. De specialisten zijn er al uit: als je het budget hebt is de HTC absoluut de beste virtual reality belevenis op de markt.

Lenovo toont drie nieuwe Yoga apparaten waaronder het nieuwe 2-in-1 "vlaggenschip" de Yoga 920.

De 920 is wat slanker geworden dan zijn voorganger, de 910, heeft wel dezelfde 360 graden scharnieren in het deksel maar is vooral een stuk spannender geworden dankzij de achtste generatie Intel Core i7. Nieuw is de toevoeging van twee USB Type-C (Thunderbolt 3) poorten. Door de verbeterde far-field microfoons kan deze Yoga commando's tot op een afstand van 4 meter herkennen en uitvoeren. De 920 heeft een 13,9 inch IPS touch-screen.
 

De draadloze speaker systemen worden het helemaal. Het (quasi) monopolie van Sonos is voorbij, er is nu keuze te over: JBL, Panasonic (prachtige SC-GA10 smartspeaker), Harman Kardon, Liberatone (Zipp met Alexa) om er een paar te noemen, tonen allen multi speaker/multi kamer systemen in vele prijsklassen.

Eindigen wij deze korte rondgang met dat waar het op de IFA allemaal mee begon: witgoed. Ook dat is dit jaar weer aanwezig, en hoe! Helemaal "smart". Sharp, LG en alle grote namen in keukenapparaten toonden de meest glanzende, super nieuwe, "app connected(!)", koelkasten, ovens, wasmachines, etc. Helaas moet men, ondanks het feit dat je via je GSM alles kunt bedienen, nog gewoon wel zelf naar de keuken lopen om de apparaten te vullen of leeg te halen....
 

Auteur: ErpCity

Workshop, maak je eigen postkaart

Scroll naar boven

We doen het steeds minder vaak; een kaartje versturen. E-mail, Facebook, WhatsApp en andere berichten-apps hebben de rol van de post grotendeels overgenomen. Deze berichtgeving is snel, goedkoop en kan tegelijkertijd naar meerdere personen worden verstuurd. Naast snel is deze berichtgeving ook vluchtig en enigszins oppervlakkig. Er zijn daarom nog altijd gelegenheden te bedenken waarbij een postkaart heel goed op zijn plaats is. Je doet meer moeite voor een kaart per post en daardoor kan de boodschap indringender en meer persoonlijk overkomen. Dit jaar ben ik zestig geworden en dat vond ik een mooie gelegenheid om dit te vieren. De zelfgemaakte uitnodiging heb ik per post verstuurd (na een eerdere aankondiging per e-mail, dat dan weer wel). Bij het maken van het kaartje bedacht ik me dat een artikel hierover in het Helpmij magazine mogelijk nuttig kan zijn. Die gedachte heeft me aangezet tot het schrijven van deze workshop. In de workshop wordt het maken van de kaart uitgelegd. Het plaatsten en aanpassen van de tekst en afbeeldingen komt in de volgende workshop aan de orde.

Zelf maken

Kaarten kun je in allerlei vormen en maten kopen. Van goedkoop tot prachtig gedrukte artistieke afbeeldingen. Niets houdt je tegen om zo’n kaartje uit te zoeken, van een leuke tekst te voorzien en naar de ontvanger te versturen. Hoe mooi deze kaarten ook kunnen zijn, het blijft drukwerk en daardoor zijn ze minder persoonlijk. Een zelfgemaakte kaart is dat wel. Het kan echter als een flinke uitdaging worden ervaren om zelf een mooie kaart te maken. Uit deze workshop zal blijken dat het, met een beetje moeite, heel goed te doen is en veel voldoening kan geven.

Kaartenservice.

Het is mogelijk om een kaart te versturen via een online kaartenservice. De kaart kun je personaliseren en als je wil van de grond af aan geheel zelf ontwerpen. Het resultaat wordt keurig gedrukt en dat levert vaak een mooi resultaat op. Deze service is redelijk betaalbaar, maar zelf maken is goedkoper en nog persoonlijker.

Online kaarten kun je onder meer maken en verzenden bij de volgende diensten:
Kaartje2go.nl              
Greetz.nl
Hallmark.nl

Op deze diensten kom ik in een latere workshop terug.

MS Word

Om een kaartje zelf te maken heb je een programma nodig. Daarvoor heb je gespecialiseerde software. Die heeft lang niet iedereen en met een tekstverwerker als Microsoft Word kom je ook een heel eind. Word staat bij veel mensen geïnstalleerd als een onderdeel van Microsoft Office. Dit is de reden dat ik dit programma gebruik om de kaart in te maken. De voorbeelden worden gemaakt in Word 2013, maar dat kan net zo goed in een andere versies van Word. Vanaf Word 2000 kan er goed met afbeeldingen worden gewerkt. Met een gratis alternatief zoals Libre Office kan dat ook heel goed, al zal alles dan wel net even anders werken.

Papier

Een postkaart wordt gedrukt op papier en de kwaliteit daarvan bepaald voor een groot deel de uitstraling van het uiteindelijke resultaat. Voor de stevigheid van de kaart is dikker papier nodig. Glanzend fotopapier kan erg mooi zijn. Dit is echter aan de prijs en vaak is de achterkant hiervan niet goed bedruk- of beschrijfbaar. Ik vind een dubbelzijdig bedrukte kaart wel zo mooi en gebruik daarom dubbelzijdig bedrukbaar papier. De niet-glanzende soorten hoeven helemaal niet zo duur te zijn. Voor een mooie kaartdikte is 250 grams papier erg geschikt, maar 170 grams papier kan ook heel goed. Mij bevalt het papier van Pro Design erg goed, maar zoek vooral het papier wat je zelf mooi vindt!

Printer

Zonder printer lukt het natuurlijk niet om de kaart af te drukken. De printer moet het dikkere papier zonder problemen aankunnen en in staat zijn om fraaie afdrukken te produceren. Moderne inktjet printers zijn daar vaak heel geschikt voor. Dat geldt ook voor veel laserprinters. Deze kunnen wel afwijkingen vertonen in de kleuren van foto’s, maar dat hoeft niet dusdanig storend te zijn, dat ze niet bruikbaar zouden zijn voor het afdrukken van een kaartje. Een printer die dubbelzijdig (duplex) kan printen, kan fijn zijn. In de praktijk blijkt het net zo handig om het papier om te draaien. Duplex printen is daarom geen vereiste feature.

Ontwerpen

Voor de kaart gedrukt kan worden, moet deze uiteraard eerst ontworpen. Je dient daarvoor het uiteindelijke gewenste resultaat goed voor ogen te houden.

Je start door op een rij te zetten welke boodschap je wilt over brengen en op wat voor een manier. Het kaartje wat ik uiteindelijk als uitnodiging heb gemaakt is te persoonlijk om als voorbeeld te dienen. Ik gebruik daarom een aangepast voorbeeld. Voor mij was het duidelijk dat muziek een belangrijk thema van mijn leven is en dat wilde ik zeker verwerken. Daarnaast natuurlijk een uitnodigende tekst, die ook de noodzakelijke praktische informatie bevat van de uitnodiging. Ik gebruikte een eigen, bewerkte, foto. Ook een zelfgetekende of geschilderde afbeelding kan een hele mooie basis vormen voor een originele kaart. Lukt dat niet, dan zijn er op internet afbeeldingen te over te vinden.

Afbeelding zoeken.

Google is een goede hulp bij het zoeken naar een geschikte afbeelding. Je zoekt daarbij op het gewenste thema en geeft vervolgens aan dat je op afbeelding zoekt. Je krijgt nu pagina’s vol resultaten waartussen je kunt zoeken.

Veel van die afbeeldingen zijn mogelijk te klein voor jou doel. Die kun je in Word wel eenvoudig vergroten, maar het resultaat wordt dan mogelijk een vage, blokkerige, lelijke afbeelding. Je kunt dit voorkomen door alleen op grote afbeeldingen te zoeken. Klik daarvoor op Tools (1) en vervolgens op Grootte (2) en selecteer het juiste formaat.

Naast de grootte van een afbeelding is ook het gebruiksrecht iets om op te letten. De afbeeldingen vallen onder het copyright en mogen niet zonder meer worden hergebruikt of aangepast. Het tools-menu biedt daarom de mogelijkheid om op gebruiksrechten te zoeken (3). Selecteer ook hier de gewenste optie. Dit zal ongetwijfeld veel minder afbeeldingen opleveren, maar deze kun je dan wel met een zuiver geweten gebruiken. De gewenste afbeeldingen sla je eenvoudig op je schijf op, door op de afbeelding met rechts te klikken en Opslaan als te selecteren. Het werkt lekker als je eerst een speciale map aanmaakt waarin je alles voor de kaart kunt opslaan.

Indeling

 

Voor de voorkant van ons voorbeeld gebruiken we een Word Cloud. Hoe je die maakt, lees je in deze workshop. Onze voorbereidde afbeelding is vierkant en dat wordt dan ook de vorm van onze kaart. Wanneer we dan rekening houden met de envelop waarin de kaart past komen we uit op een formaat van 13 bij 13 cm.

Het is nu zaak om er voor te zorgen dat de afbeeldingen zo geplaatst worden dat alles precies past bij het afdrukken. Een tabel is daarvoor geschikt. Voor we een tabel plaatsen geven we eerst de juiste Pagina Indeling op. De Marges zetten we voor de zekerheid op Smal en de Afdrukstand op Liggend.

Tabel opmaken

Vervolgens voegen we een tabel in van twee bij twee cellen:

Die gaan we op maat maken door de rijhoogte van beide rijen op 13 cm te zetten. Zorg daarbij dat Rijhoogte op Exact staat:

Vervolgens zetten we de beide kolommen ook op 13 centimeter voor een vierkante kaart:

Als laatste zorgen we ervoor dat de Celmarge op nul staat. Daarmee voorkom je dat er ruimte tussen de celgrenzen en de afbeeldingen overblijft. Je doet dat door de hele tabel te selecteren met het selecteervierkantje linksboven de tabel. Vervolgens klik je met rechts en selecteer je Tabeleigenschappen:

 

In dit venster kies je voor de tab Cel en dan voor Opties. Haal vervolgens het vinkje weg bij Gelijk aan hele tabel en zet Links en Rechts op nul:

Je kunt nu de gewenste afbeeldingen plaatsen en de tekst erin zetten. De voorkant zet je in de rechter bovenste rij van de tabel:

Onderin zet je vervolgens de linker en rechter binnenzijde klaar:

Tekst en afbeeldingen op een goede manier erin zetten vormt mogelijk een uitdaging. Daarom wordt hier de volgende aflevering van deze workshop uitgebreid aandacht aan besteed.

Proefafdruk

Voordat we een hoop papier door de printer jagen, maken we als eerste een proefdruk. Ga daarvoor naar menu Bestand > Afdrukken:

 

Zet hier Pagina’s afdrukken op Huidige pagina afdrukken. Zo kun je eerst de voorkant afdrukken en later de binnenkant. Je zorgt voor de beste afdrukkwaliteit wanneer je bij Printereigenschappen voor Afdrukkwaliteit > Hoog kiest:

 

Eventueel kun je hier ook de papiersoort op Glanzend zetten, wanneer je voor dit papier hebt gekozen. Dit menu kan overigens per printer enigszins verschillen.

Leg nu het papier met de voorkant naar boven in de papierlade (lees de gebruiksaanwijzing van je printer voor de juiste plaatsing voor jouw printer). Zorg dat in Word de pagina met de voorkant is geselecteerd (dat doe je door er voor te zorgen dat de cursor ergens op deze pagina staat). Druk de pagina nu af.

Leg vervolgens de afgedrukte voorkant met de bedrukte zijde naar boven in de papierlade (wederom afhankelijk van je printer). Selecteer nu in Word de pagina met de binnenzijde van de kaart en druk weer af.

Vouw het afgedrukte kaartje netjes langs het midden van de binnenzijde en controleer of alles op gelijke hoogte zit. Controleer of de marges gelijk zijn en of de tabel goed gecentreerd is zodat de kaart netjes in het midden omgevouwen kan worden. Wanneer dat niet het geval is loop je de bovengenoemde instellingen na en dan maak je opnieuw een proef afdruk.

Afdrukken

Als je nu wel tevreden bent, kun je eventueel de tabelranden verwijderen door de tabel te selecteren en bij Tabeleigenschappen Randen en arcering te kiezen om daar vervolgens Geen te selecteren:

 

Nu is het een kwestie van het juiste papier in de printer te leggen en de gewenste hoeveelheid voorkanten afdrukken. Daarna leg je de stapel opnieuw in de printer en druk je de binnenkanten af. Hierna hoef je de kaarten alleen nog netjes te vouwen en op maat te snijden. Dat gaat simpel en netjes met een papiersnijmachine.

Ik geef het toe; het was wat werk. Maar ze zijn nu dan wel klaar voor verzending; je originele zelfgemaakte kaarten:

 

Auteur: leofact

GIMP 26: een gradueel masker toevoegen

Scroll naar boven

Te licht, te donker

Soms heb je van die situaties waarbij de ene helft van je foto te licht is en de andere te donker. Een gradueel masker kan dan een simpele oplossing bieden. Heel denkbaar is een foto met een mooie bovenlucht, maar dit keer is het een mooie oude Bentley en de klinkerbestrating pakte te licht uit door een scherp zomerzonnetje.

Zon

Nou had ik die zon wel in de smiezen. Dat is wat je na wat ervaring in het fotograferen gaat doen. Hoe is het licht, waar komt het vandaag en hoe liggen de schaduwen?

Dus koos ik voor een bracket. Dat pakte goed uit voor de Bentley met zijn mooie zwarte lak, maar de bestrating ter plekke wilde ik toch nog wat donkerder. Ik probeerde het eens met een gradueel masker. Dat beviel me prima. Het viel namelijk niet op en dat vind ik belangrijk.

Achteraf bezien moet ik misschien toch altijd een statief in de kofferbak leggen, al was het maar een oudje. Dan had ik in plaats van de drie opnames uit de bracket er een stuk of zes kunnen nemen.

Laag

Dus maakte ik een tweede laag en paste daarvan de helderheid en het contrast aan. Die laag zette ik onderaan. Bij de bovenste laag voegde ik een laagmasker toe en met het kleurverloop gereedschap liet ik dat masker van onder naar boven van zwart naar wit verlopen. Zwart is transparant en wit niet. Hierdoor zie je onderaan de foto de onderste laag met zijn donkere keitjes doorschijnen en naar mate je meer naar boven gaat in de foto wordt dit effect geleidelijk (gradueel) minder. Zo simpel is het.

Lucht

Dit soort maskers zijn ook heel fijn om een lucht met mooie bewolking beter te tonen. Dan maak je een verloop van zwart boven naar wit beneden. Net andersom.

We nemen de werking stap voor stap door. Haal hier eerst de oefenbestanden op. Voor de liefhebbers zitten de drie opnamen uit de bracket er ook bij, plus mijn resultaat na de verwerking van de bracket met de bestandsnaam resultaat.tif.

Laag kopieren

We gebruiken resultaat.tif als de basis. Daardoor hebben we meer doortekening in de donkere partijen zoals onder de auto. Nu gaat het om de klinkerbestrating, die door de hoog aan de hemel staande felle zon nogal overbelicht werd. We kopiëren de laag met resultaat.tif en zetten die er als tweede laag onder.

klinkers

Aanpassen

Nu passen we de tweede laag qua helderheid helemaal aan naar eigen wens wat betreft de klinkerbestrating. Wat er dan verder gebeurt met andere delen van de foto doet er niet toe, want het graduele masker schermt die delen straks af. In deze fase kan je geen andere veranderingen meer uitvoeren, want de twee lagen moeten wel geheel gelijk zijn. Alleen de helderheid en contrast, eventueel ook dingen als de tint, zijn hier te corrigeren.

donkere klinkers

RAW

Mocht je nu niet in de gelegenheid zijn geweest een bracket te schieten en je hebt er wel voor gekozen een RAW bestand op te slaan, dan kan je van het RAW bestand twee versies opslaan met behulp van de veel grotere marges in het RAW bestand. En dan ééntje met de klinkertjes een stuk donkerder. Ik liep een paar dagen geleden aan tegen een instructievideo met de vijf fouten, die je als beginnend fotograaf beter kon vermijden. Daar was het niet benutten van het RAW bestand er één van. De maker van die video wist echt van wanten.

Nou moet je camera dat RAW bestand wel bieden. Een compactcamera heeft dat meestal niet, maar qua techniek maakt dat hier niet echt uit, alleen zijn de marges minder groot.

Masker

Nu voegen we een laagmasker toe op de bovenste laag en geven die vervolgens een verloop met het kleurverloopgereedschap. Kies als laagmasker een witte laag. Druk Ctrl in en trek een verticale lijn. Waar het bovenste kruisje staat eindigt begint je verloop en dat eindigt bij het onderste kruisje. Dat verloop is dan vertikaal en loopt van wit naar zwart. Daarvoor moet je dan wel de zwarte en witte kleur omwisselen.

Wissel de kleuren om

Dat laat dan de onderste laag met de donkerder gemaakte klinkertjes doorkomen.

De kunst is wel om dat verloop een beetje te laten passen bij de lagen. Dat moet je gewoon uitproberen en anders mik je gewoon je masker weg. Je begint dan opnieuw. Ingewikkeld is dat niet. Gebruik ook de indicator links als hieronder met de rode pijl aangeduid.

Verloop positioneren

Andere toepassingen

Andere toepassingen van een dergelijk gradueel masker zijn foto's met een overstraalde bovenlucht en onderbelichte voorgrond. Daarbij kan je de grote speelruimte van RAW bestanden heel goed gebruiken.

GIMP Nieuws

Inmiddels is GIMP 2.9.6 verschenen. Dat is een experimentele versie van GIMP. Je zal het voorlopig eerst zelf moeten compileren wil je al het moois kunnen aanschouwen en later kan dat naar alle waarschijnlijkheid via een zogenaamde ppa. Er is sprake van een heleboel nieuwigheden. Maar daar kan in dit stadium nog het nodige aan mankeren, dus blijf maar bij onze huidige stabiele versie 2.8.

Succes met de Bentley!

 

Auteur: Erik98

Bitcoin Mining

Scroll naar boven

Bitcoins zijn digitale muntstukken. Nu heeft een normale munt een overheid die dat geld uitgeeft met als tegenwaarde de traditionele berg goudstukken. Maar dat is er bij Bitcoins niet bij. Er is geen centrale staatsbank en er zijn geen superspeciale bankbiljetten die niet zijn te printen op een beetje kleurenprinter.

Beveiliging

Bitcoins hebben niks aan beveiligd bankpapier. Dat gaat op een andere manier en ook de transacties  werken anders. Je hebt geen briefjes van 10 Bitcoin, nog even afgezien van de huidige waarde die erg fors is opgelopen.

Minen

Hier komt het minen in beeld. Om aan Bitcoins te komen moeten er berekeningen worden uitgevoerd en naar mate er meer Bitcoins komen worden die berekeningen ook ingewikkelder. Verder is dat minen ook betrokken bij het goedkeuren van de transacties. De koop en verkoop dus. Heel bijzondere software is dat.

Hardware

In de begintijd was een normale computer wel voldoende. Maar na een tijdje ging men voor het zware rekenwerk videokaarten uit de gamerswereld gebruiken. Die gebruikten veel stroom en gaven erg veel warmte af. Nu worden er speciale kaarten voor gemaakt. Ook zijn er moederborden waarop je een heleboel videokaarten kwijt kan. Een stuk of zes is normaal, maar laatst werd er één op de markt gebracht voor 2 maal acht.

Rig

Voor zo'n verzameling hardware is een normale behuizing niet meer voldoende. Daarvoor bouwt men dan open opstellingen, de zogenaamde rigs. Dan kan de opgewekte warmte de vrije ruimte in en soms plaatst men er grote ventilatoren bij.

De gebruikte videokaarten plaatst men met speciale riser kabels hoog in het rig.

Stroom

Nu gebruikt zo'n rig aardig wat stroom. Om te beginnen zoek je dan een voeding die voldoende efficiënt is en ook in de keuze van de videokaarten speelt de verhouding tussen de opbrengsten versus het stroomgebruik een duidelijke rol.

Kosten

De hardware is behoorlijk kostbaar. Je praat dan gauw over een handvol  briefjes van honderd per videokaart, waarvan je er minstens 6 nodig hebt. Door de enorme belangstelling in dat minen zijn deze speciale videokaarten op het moment haast niet verkrijgbaar.

Terugverdienen

De terugverdientijd is bij dit soort investeringen een belangrijke factor. Daar wil je niet een paar jaar op hoeven wachten. Met de waardestijgingen bij sommige digitale muntsoorten is het dan niet zo vreemd dat sommigen de geïnteresseerden in de bouw van een rig aanraden hun geld in de aanschaf van een paar digitale munten te steken.

Altcoins

Naast de Bitcoin van het eerste uur zijn er ook allerlei alternatieve digitale munten gekomen, waarbij er behoorlijke verschillen kunnen zijn in de opbrengst van het minen. Dat moet je dan weten. Dat zal niet bepaald worden rondgebazuind.

Ten slotte

Een heel bijzonder gebeuren, dat minen!

 

Auteur: Erik98

VBA voor Doe het Zelvers op herhaling

Scroll naar boven

VBA geeft extra mogelijkheden aan de Office-applicaties. Het is eenvoudig om hier mee aan de slag te gaan. Dat kan al door de Macro recordere aan te zetten en daarmee je handelingen op te nemen. Er is echter nog veel meer mogelijk. Een deel van die mogelijkheden wordt beschreven in de eerdere uitgebrachte reeks VBA voor Doe het Zelvers. Deel 1 kun je lezen in de handleiding sectie.

Lees verder

Auteur: leofact

Fushicai Kai Kai ... VHS banden omzetten naar digitaal

Scroll naar boven

Ik pakte dus de Shuttle en ik had ook nog de kabels om onze oude VHS recorder aan te sluiten via een Scart adapter naar de composite ingangen van de Hauppauge video capture kaart van die Shuttle.

Shuttle PC

Die Shuttle's waren een lijn kleine compacte computers. Het idee van de Apple Mini van veel later, al waren ze lang zo klein nog niet. De uitvoering die ik had was bedoeld als HTPC, Home theater PC met XP Media Center als systeem. Het had daarvoor een speciale videokaart en allerlei extra ingangen voor beeld en geluid.

Als Linux gebruiker dook ik daarna op Internet om aanwijzingen te vinden hoe ik deze klus softwarematig moest klaren.

Maar wat ik ook deed, ik kreeg geen signaal binnen. Ik zette een bericht op het Ubuntu Nederlands Forum. Van Nero kreeg ik de reactie dat hij het karwei met goed gevolg met een USB video grabber van Lidl voor elkaar had gekregen met als software mencoder.

Voor dat mencoder moest ik de Shuttle dan wel op Ubuntu 16.04 zetten. Dat was ik toch al van plan (hij stond nog op 14.04), dus geen probleem. Ondertussen kwam Nero terug op het onderwerp met de terminalopdracht die hij destijds gebruikte bij het ding van Lidl.

Opdracht (één regel)

mencoder tv:// -tv driver=v4l2:width=720:height=576:norm=PAL:outfmt=uyvy:device=/dev/video1:input=0:fps=25:alsa:adevice=plughw.1,0:audiorate=48000:amode=1:forceaudio:immediatemode=0 -oac lavc -ovc lavc -of mpeg -mpegopts format=dvd -lavcopts vcodec=mpeg2video:vrc_buf_size=1835:vrc_maxrate=8000:vbitrate=5000:keyint=15:acodec=ac3:abitrate=192:aspect=4/3 -o /tmp/test.mpg

Signaal

Ik had ook al door dat het ingaande video-signaal /dev/video0 of /dev/video1 zou moeten zijn. Maar nog steeds had ik geen signaal op de Shuttle.

Inmiddels was me wel helder geworden dat die Shuttle en zijn Hauppauge videokaart echt verouderd waren.

In ieder geval, na het verhaal van Nero over die goedkope USB video grabber van Lidl (destijds nog in hun webwinkel te koop voor 2 tientjes) ben ik maar eens gaan kijken bij de Chinezen en ja hoor! Die hadden er één voor iets meer dan de verzendkosten van de Lidl met 274 positieve reviews, Linux inbegrepen.

EasyCap grabber

Ik heb er eentje besteld voor die 8 euro. Doet hij het niet onder Linux dan doet hij het wel onder Windows 8. Met deze Chinezen heb ik qua service & garantie puike ervaringen. Verzending uit Hong Kong is gratis.

Alleen moet je drie weken geduld hebben. Nou, dat heb ik wel voor die centen. Werkt dit en waarom zou dat nou niet, dan ga ik al mijn oude VHS banden omzetten voor een prijs waarvoor je er niet eens eentje kan laten doen door een bedrijf.  Ik heb mijn VHS recorder nog, maar anders zijn die tweedehands ook voor een paar tientjes te koop.

Na geduldig wachten viel de EasyCap  grabber op de deurmat. In de verpakking zat nog een mini CD met de software. Hoe dan ook, ook hiermee geen signaal. Ook niet via VLC, mijn favoriete videospeler. In het apparaatje zit een Fushicai chip, zo bleek. Er zijn een stuk of vier verschillende chips onder de naam EasyCap in omloop, zo heb ik begrepen. Ook uiterlijk zijn ze dan vrijwel gelijk. Dat is dan nog oppassen.

scart met schakelaar

Na lang zoeken en puzzelen kwam ik achter het bestaan van een scart adapter met een In-Out schakelaar. Ik er eentje gehaald bij Radio Twenthe in hartje Den Haag. Daar waren alle problemen mee opgelost. Na nog wat verder zoeken kwam ik er later ook nog achter dat je zelf prima een bestaande scart adapter met wat licht soldeerwerk kan aanpassen. Beetje soldeertin, wat vloeimiddel en een klein soldeerboutje. Het is zo voor elkaar.

scart ombouwschema
Scart soldeerschema.Rood naar 1, blauw naar 3, bruin blijft zitten op 4 en 17, geel naar 19

De software op die mini CD was als gebruikelijk voor Windows. Het Honestech TVR 2.5 programma is nog uit de XP tijd. Maar het draaide ook op Windows 10 en niet slecht ook. Die VHS opnamen zijn natuurlijk niet op het niveau van de moderne 1080p video's.

Dat is dan voor de Windows gebruikers een bruikbare weg. Het opnemen kan trouwens ook met VLC gedaan worden en verder is ook Virtualdub nog een optie. Het configureren daarvan is wel ingewikkeld. Kijk daarvoor op YouTube naar de verschillende filmpjes met de zoekwoorden Virtualdub + Easycap

Ik had voor de eerste opdracht van Nero nog extra aanpassingen gevonden. Als resultaat werden de daarmee overgezette beelden wat beter. Dus gingen mijn stapel VHS banden in de molen.

Verbeterde opdracht (deinterlaced optie (-vf pp=lb) en keyint=132)

mencoder tv:// -tv driver=v4l2:width=720:height=576:norm=PAL:outfmt=uyvy:device=/dev/video1:input=0:fps=25:alsa:adevice=plughw.1,0:audiorate=48000:amode=1:forceaudio:immediatemode=0 -oac lavc -ovc lavc -of mpeg -mpegopts format=dvd -lavcopts vcodec=mpeg2video:vrc_buf_size=1835:vrc_maxrate=8000:vbitrate=5000:keyint=132:acodec=ac3:abitrate=192:aspect=4/3 -vf pp=lb -o /home/demo/test.mpg

 

Qua nabewerking rest dan het eraf knippen van de rommel aan het begin en het einde. Daar heb ik een simpel opdrachtje voor, waar je alleen de tijdstippen van het gewenste begin en einde in zet. Dit soort video's ga je meestal niet echt editen.

Opdracht

avconv -i test.mpg -ss 00:00:21 -t 00:00:30 -acodec copy -vcodec copy resultaat.mpg

 

Pas de bestandsnamen test.mpg en resultaat.mpg aan naar je situatie en je wensen. Dat geldt ook voor de tijden. In dit voorbeeld begint de knip naar 21 seconden (-ss) en duurt het 30 seconden (-t). Dat is kort in dit voorbeeld.  Die tijden zijn in uren, minuten en seconden.

Windows

Onder Windows kan je het met het oude Moviemaker doen. Verder zijn de uit Linux bekende editors Openshot en Kdenlive nu ook voor Windows beschikbaar. Rol dan simpelweg het begin op en het einde terug door op het begin van de clip te gaan staan. Een driehoekje verschijnt en rol dan maar op (of terug). In Openshot werkt dat soortgelijk. Dat "oprollen" rol je namelijk desgewenst ook weer net zo terug. Dat is wel handig.

oprollen
Oprollen van het begin van een clip in Kdenlive

Het opnemen kost net zo veel tijd als het afspelen van de band, maar je hebt er verder geen omkijken naar. Ik moet zeggen dat mijn VHS banden het allemaal zonder mankeren deden. Na 20 jaar valt me dat niet tegen van dit materiaal..

Mocht je nu zelf ook aan de gang gaan: veel succes! Het is alleen al leuk om je oude banden weer eens af te spelen.

 

Auteur: Erik98

Varia

Scroll naar boven

Honderden miljoenen e-mailadressen gelekt: zijn jouw gegevens nog veilig?

Miljoenen e-mailadressen en wachtwoorden zijn bij mogelijk het grootste lek ooit verschenen op internet. Een kapotte "spambot" heeft de gegevens op het internet gegooid en daarmee alle betrokkenen in gevaar gebracht, zo melden Britse media.


Nieuwe versie van Windows 10 komt eraan

Terwijl de finale afronding van de nieuwe update van Windows 10, de Fall Creators Update, in zicht is, krijgen Insiders opnieuw features die ze kunnen testen. Die zijn voor de update die in het voorjaar volgt.


Microsoft stopt met gedwongen downloads voor updates

Microsoft zal geen downloads meer opdringen aan consumenten, zoals het dat deed toen Windows 10 net uitkwam. Tussen 2015 en 2016 bood Microsoft mensen een gratis update naar het systeem, maar zette het daartoe zonder hun toestemming te krijgen, 6 GB aan data op hun harde schijf. Een eenvoudige manier om daar van af te zien was er niet.


Helft Android telefoons “onveilig” vanwege verzuimen updates

De helft van de smartphones met het Android besturingssysteem blijft achterlopen met beveiligingsupdates van de telefoons. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Slechts 5 procent van de Android smartphones beschikt over de meest recente veiligheidsupdate van augustus, 11 procent heeft de update van juli van dit jaar.

Updaten!

De consumentenbond voert actie tegen Samsung om hen te dwingen om sneller updates uit te brengen voor hun smartphones. Samsung moet zijn smartphones tenminste 4 jaar na introductie van updates voorzien.

De actie van de consumentenbond ondersteunen? Klik op het logo.


 

Multi-process Firefox sneller en stabieler in versie 54

Mozilla heeft een nieuwe versie van Firefox uitgerold waarbij de verschillende browser-onderdelen in meer aparte processen worden geladen. Vanaf versie 54 is de browser daardoor sneller en stabieler dan voorheen.


Xbox One X en PlayStation 4; welke moet het worden?

Microsoft heeft de specificaties van zijn Xbox One X gedeeld. Hoe krachtig is de console in vergelijking met de PlayStation 4 Pro.

http://www.techpulse.be/achtergrond/215978/xbox-one-x-en-playstation-4-pro-vergeleken-welke-moet-je-kopen/


Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.

https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/


Toch 'boetes' voor illegaal downloaden in Nederland

Feitelijk gezien is het geen boete, maar zo zullen de meeste mensen het wel ervaren. Zodra distributeur Dutch Filmworks je snapt bij het illegaal downloaden, kun je een brief verwachten met daarin een schikkingsvoorstel.

http://www.computeridee.nl/nieuws/toch-boetes-voor-illegaal-downloaden-in-nederland/


In 15 stappen je perfecte thuisnetwerk aanleggen

Alle hulp is dan meer dan welkom bij het aanleggen van een thuisnetwerk en die kan WSCC (Windows System Control Center) je zeker bieden. Deze gereedschapskist bevat namelijk bijna driehonderd gratis tools. In 15 stappen kun je je perfecte thuisnetwerk aanleggen.


ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Gebruik de Chinese Windows 10!

Een land biedt dapper verzet tegen Microsoft. Het eist dat de 'privacy' van burgers wordt beschermd. Welk land dat is? De Volksrepubliek China


Microsoft stelt filesharingdienst Docs.com 15 december buiten werking

Het stopzettingsproces is inmiddels in gang gezet, zo is het vanaf nu niet meer mogelijk om een nieuw account op Docs.com aan te maken. Vanaf 1 augustus is het vervolgens niet meer mogelijk om bestanden te bewerken of te publiceren. Bekijken en downloaden kan dan nog wel. Tussen nu en 14 december kunnen huidige gebruikers ervoor kiezen om hun bestanden over te laten zetten naar OneDrive.


Handige tips voor beginners en gevorderden met Linux

Met deze complete snelgids kun je vlug en eenvoudig aan de slag met Linux Mint en Ubuntu. Voor beide geldt: het is de makkelijkste en (misschien wel) de beste Linux die er is. Allebei zijn ze geheel gratis, dus het kost u niets!


Spullen (ver)kopen via Facebook: zo werkt het

De populaire website Marktplaats heeft er met Facebook een concurrent bij. Steeds meer mensen gebruiken het als handelsplek voor tweedehands spullen. Een voordeel is dat het vertrouwen groter is dan bij marktplaats. Iemand heeft meteen een gezicht en een profiel bij de naam, waardoor diegene sneller betrouwbaar overkomt.

https://www.plusonline.nl/veilig-online/spullen-verkopen-via-facebook-zo-werkt-het

Auteur: Redactie

Apple nieuws

Scroll naar boven

Maak van je iPad een tweede Mac-scherm met Luna Display

Luna Display maakt gebruik van een dongle die je in je Mac steekt en vervolgens met het wifi-netwerk verbindt. De dongle komt in twee versies: één voor gebruik in oudere Macs (mini-display-poort) en één voor nieuwere Macs (usb-c-poort). Als er geen wifi is, kun je de tablet en computer ook met een kabel aan elkaar koppelen.


Microsoft Office 2011 voor Mac-support stopt binnenkort, dit zijn je opties

Op 10 oktober 2017 stopt Microsoft met de ondersteuning van Microsoft Office voor Mac 2011. Hoewel Microsoft Office voor Mac 2011 gewoon blijft werken is het tijd om naar iets anders uit te kijken. Er verschijnen geen updates meer, dus worden beveiligingslekken niet meer gedicht.


Puffin web browser, inclusief Flash

Sommige bedrijven blijven halsstarrig Flash gebruiken op hun websites. Omdat Apple heeft aangegeven dat “alternatieve” browsers voor iOS allemaal gebruik moeten maken van de Safari-engine, ondersteunt geen enkel exemplaar Flash. Althans, in “native” vorm. Dat is erg vervelend als je iets mobiel moet regelen vanaf je iPad of iPhone. Met Puffin lukt dat alsnog!


Shifty geeft je meer controle over de nachtmodus op de Mac

Sinds macOS 10.12.4 heeft de Mac een eigen nachtmodus, beter bekend als Night Shift. Deze handige functie biedt echter weinig aanpassingsmogelijkheden.

De gratis app Shifty geeft je meer controle over Night Shift. Zo kun je de functie bijvoorbeeld tijdelijk uitschakelen.


Wis veel iPhone-foto’s in één keer

Het verwijderen van foto’s op je iPhone kan je enorm veel ruimte opleveren. Ga je hiermee aan de slag, zorg dan van te voren dat je een back-up maakt van wat je wilt bewaren. Vervolgens kun je beelden gaan wissen. Dat hoeft niet één voor één, in dit tip-artikel lees je hoe je er veel tegelijk verwijdert.


Apple iPhone 8 krijgt 3 GB RAM en 64 tot 512 GB opslaggeheugen

Terwijl de lancering van de iPhone 8 steeds dichterbij komt worden ook de geruchten steeds concreter. Volgens de laatste berichten komen er qua opslagcapaciteit drie varianten, met 64, 256 en 512 GB geheugen. Wat werkgeheugen betreft zouden deze toestellen echter identiek zijn, in alle gevallen zou er 3 GB RAM aanwezig zijn. Dit is net zo veel als in het huidige topmodel, de iPhone 7 Plus, te vinden is.

 

 


 


Alle geruchten en feiten over de nieuwe iPhone 8

Deze maand bestaat de iPhone 10 jaar. Voor Apple reden genoeg om een grote update van zijn paradepaardje uit te brengen. En de geruchten liegen er niet om: een thuisknop onder het glazen scherm, een OLED-display en het hoogste prijskaartje ooit. Hier vind je alle geruchten, nieuwtjes en feiten over de vermeende iPhone 8 bij elkaar.


Zo past Apple iOS 11 aan voor de iPhone 8 zonder homeknop

Een nieuwe iOS 11-bèta is hier en die bevat wederom een sterke aanwijzing naar de iPhone 8. In een video is te zien hoe je van apps wisselt zonder homeknop of Touch ID-sensor.


De producten van Apple meer evolutionair dan revolutionair?

De WWDC van Apple is alweer voorbij en niet iedereen was even enthousiast. Tuurlijk, heeft Apple weer prachtige dingen aangekondigd, maar…


macOS High Sierra en iOS 11 tweefactorauthenticatie

Voor het beveiligen van je Apple ID is het verstandig om een extra laag veiligheid toe te voegen. Apple heeft daar al tijden tweestapsverificatie voor. Met deze methode registreer je een vertrouwd apparaat, waarop je via sms een code ontvangt als je inlogt met je Apple ID. In 2015 heeft Apple een nieuwe methode geïntroduceerd in de vorm van tweefactorauthenticatie. Die beveiligingsmethode wordt nu in iOS 11 en macOS High Sierra de standaard.


Bereid je Mac voor op macOS High Sierra

Eind september kunnen we allemaal gratis macOS High Sierra downloaden vanuit de Mac App Store. High Sierra is een update die voornamelijk stabiliteit brengt naar de Mac, maar ook is voorzien van een aantal nieuwe functies. Zo zal de Mac straks gebruik gaan maken van het nieuwe Apple File System (APFS), een geoptimaliseerd bestandssysteem voor macOS en iOS.

Auteur: Redactie

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Het zal aan mij liggen maar ik weet niet hoe ik een oproep voor hulp kan plaatsen op jullie site. Mogelijk kunnen jullie dit voor mij plaatsen.

In Excel wil ik een macro plaatsen die een kolom (C) met teksten filtert op lege cellen vervolgens na het filteren de tekst regels zonder lege cellen selecteert. Vervolgens wordt de filter weer terug gezet naar ongesorteerd en daarna plak ik de geselecteerde teksten in een naast gelegen kolom (E). De macro loopt dan vast op de laatste regel van de bron (red. de macro is verwijderd uit deze vraag).

Graag u hulp

Alvast bedankt.

Huub Sackers

Goedenavond,

Een direct antwoord levert vaak weer vragen op. Daar is het forum voor.
U kunt, na het inloggen, uw vraag eenvoudig hier plaatsen:

https://www.helpmij.nl/forum/newthread.php?do=newthread&f=348

Met vriendelijke groet,

De redactie

Geachte,

Dank u wel voor alle nieuwsbrieven. De laatste was in Juni 2017. Ik denk dat het een zomerstop is, maar kunnen we een nieuwe brief verwachten.

Dank U voor uw antwoord.

Prettig weekend

Beste Rene,

We hebben inderdaad een zomerstop gehad en het bewijs ligt voor je dat he magazine nog steeds wordt uitgebracht.

Weliswaar met een relatief kleine redactie en daardoor in enigszins afgeslankte vorm. Lezers met schrijf aspiraties worden dan ook van harte uitgenodigd om zich aan te melden bij de redactie.

Met vriendelijke groet,

De redactie. 


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.