Helpmij magazine

December 2019

Voorwoord

Scroll naar boven

De laatste editie van 2019!

Black Friday hebben we gehad en overleefd, wat een circus. Nu, via Sint Nicolaas en het "Vrije Lichtjesfeest" dat ik, halsstarrig, Kerstmis blijf noemen, op naar de jaarwisseling, vanzelfsprekend met oliebollen. Het jaar is omgevlogen. De redactie wenst onze lezers heel plezierige feestdagen en een goede jaarwisseling!

Ook deze maand bevat ons magazine weer een keur aan interessante artikelen, ga er eens rustig voor zitten. Probeer ook eens om de creativiteit de vrije loop te laten en zelf een leuke wenskaart te produceren! De tips voor een goed resultaat vind u in deze nieuwsbrief.

Veel leesplezier en graag tot volgend jaar!

Auteur: ErpCity

Windows herfstupdate

Scroll naar boven

Wanneer je dit artikel leest, is de nieuwste Windows 10 update al een paar weken beschikbaar. Deze update is half november uitgekomen. Verwacht niet te veel vernieuwingen. Het gaat om een kleine update die vooral is gericht op prestatieverbeteringen. Bij mij pakte de update goed uit. Ik heb het gevoel dat mijn pc wat soepeler werkt nadat ik de update had geïnstalleerd. Het is de vraag of dit altijd merkbaar is. Het kan dus in jouw geval anders uitpakken. De update wordt (nog) niet automatisch geïnstalleerd. Je hebt daarom de mogelijkheid om te wachten tot je zeker weet dat er geen bugs meer inzitten. Ben je daar, net als ik, te nieuwsgierig voor, dan kun je de update nu al installeren. Het is een update van de eerdere mei-update (1903). Wanneer je deze al had geïnstalleerd blijkt de laatste update een kleine, die net zo snel wordt geïnstalleerd als de beveiligingsupdates die je tussendoor krijgt. Wanneer je de 1903-update nog niet hebt geïnstalleerd wordt deze mee-geïnstalleerd en dan is het wel grote update.

NB: de update wordt pas klaargezet, wanneer deze geschikt is voor jouw pc. Het is daarom mogelijk dat de update pas later beschikbaar is.

Installeren

Om de installatie te starten ga je naar Start > Instellingen > Bijwerken en Beveiliging of start je met het typen van “update” in het zoekvak links op de taakbalk en klik je op het resultaat zodra dat verschijnt. Wanneer de update klaar staat, zie je onder Optionele updates beschikbaar: “Onderdelenupdate naar Windows 10, versie 1909”. Klik op Downloaden en installeren om de installatie te starten.

Als je dit item niet ziet, kun je naar updates laten zoeken door op “naar updates zoeken” te klikken. Wanneer de update ook dan niet verschijnt, is deze nog niet geschikt voor je pc en moet je nog even geduld hebben.

Afhankelijk van je internetsnelheid kan het even duren voor de update wordt gedownload. Wanneer dat klaar is, start de installatieprocedure die de computer in korte tijd bijwerkt. Tenminste; als de 1903 update al eerder was geïnstalleerd. Als dat niet het geval is, dan moet je het nodige geduld hebben.

Vernieuwingen

Na de herstart kom je terug op het vertrouwde bureaublad en kun je weer aan de slag. Wanneer je op veel nieuwe functionaliteit hoopt, kom je van een koude kermis thuis. Onder de motorkap zijn er de nodig aanpassingen gedaan, die vooral voor ontwikkelaars belangrijk kunnen zijn. Daarnaast merk je mogelijk dat je pc wat soepeler draait. Dit omdat de verschillende kernen van de processor iets efficiënter worden ingezet.

De volgende aanpassingen zijn wel zichtbaar.

Zoeken in verkenner

In het zoekvak van de verkenner is Windows Search opgenomen. Wanneer je een zoekwoord intypt, zie je direct de resultaten verschijnen. Als je bent aangemeld met je Windows account, worden ook de bestanden die op OneDrive zijn opgeslagen in het resultaat getoond:

Ik lees her en der dat er klachten zijn over de stabiliteit en de performance van het nieuwe zoekvak, maar bij mij werkt het prima. Mogelijk hangt dit af van hoeveel en wat voor type schijven er in je pc zitten.

Afspraak maken

Een nieuwe afspraak kun je vanaf nu direct vanuit de taakbalk in je Windows agenda zetten. Je klikt daarvoor op de klok en typt de afspraak bij Nieuwe gebeurtenis. Daarna wordt het mogelijk om de rest van de afspraak-details aan te geven, zoals de datum en de tijd. Die zijn natuurlijk niet onbelangrijk om te onthouden wanneer je een afspraak maakt.

 

Notificaties

Er zijn meer mogelijkheden om je notificaties te beheren vanuit het Actiecentrum. Het Actiecentrum is de balk die rechts in beeld verschijnt als je op de betreffende knop direct naast de klok klikt. Bovenin zie je nu de link: Meldingen beheren.

Startmenu

Wanneer je met de muis boven de knoppen naast het startmenu zweeft (“hovert”), klapt dit menu nu uit. Dit heeft tot doel om de functie van de knoppen meer te verduidelijken.

Conclusie

Microsoft werkt aan zijn updatebeleid en nog nooit werd je pc zo snel bijgewerkt naar een nieuwere versie. Keerzijde van deze medaille is dat de veranderingen dan ook niet bepaald spectaculair zijn. Bij de volgende update is dat hopelijk wel weer het geval.

Auteur: leofact

GIMP versie 2.10.14

Scroll naar boven

Versie

Eind oktober dit jaar kwam GIMP versie 2.10.14 uit, met 10 verbeteringen. De laatste "verbetering" betrof 45 bugfixes. De oplossingen van fouten in het programma, plus 22 aanvullingen in de verschillende vertalingen, waaronder die  in onze taal. Het is maar hoe je het telt. We nemen het allemaal eens door.

Canvas

De eerste verbetering betreft het canvas. Daarbij moet je denken aan de beginselen van het schilderwerk zoals Rembrandt dat deed. Die begon met het spannen van het schildersdoek op een raam. Met de kwast kom je niet buiten dat doek,  dat zal helder zijn. Ook in GIMP is er in wezen een basisvlak en dat noemen we het canvas. Een afbeelding die groter is dan het canvas, dat kan dus niet.

Rotatie

Maar als je nu bijvoorbeeld een foto draait omdat de horizon dan netjes recht komt te liggen zullen de hoeken van de foto buiten het canvas komen te liggen. Die zie je dan niet meer. Dat kan weleens vervelend zijn. Maar nu is er onder in het menu onder Beeld een nieuw item: Toon alles. Dat maakt alle beeldpunten buiten het canvas toch zichtbaar. Dat is in meerdere gevallen hoogst handig.

Onzichtbaar

Het tweede onderwerp is het optioneel kunnen bewerken van een laag die niet zichtbaar is. Er zijn blijkbaar situaties bij bijvoorbeeld tekenen, waarbij lagen naar onzichtbare lagen worden gekopieerd om te zien waar iets nog ontbreekt. Het was gemakkelijk uitvoerbaar, dus werd deze optie toegevoegd.

Voorgrond selecteren gereedschap

In de opties kan je nu kiezen tussen kleur of grijstinten voor de preview.

Selectieranden verzachten (onder Selecteren)

Dit heeft dezelfde optie gekregen als onder Krimpen al had: "Geselecteerde gebieden lopen door buiten de afbeelding".

Verschillende filters

Kleine uitbreidingen en verbeteringen aan verschillende filters

Heif, tiff en pdf bestanden

Verbeteringen aan de ondersteuning van deze bestanden.

XCF bestanden

Het openen van deze bestanden met beschadigingen is verbeterd om zoveel mogelijk van het bestand te kunnen gebruiken.

MacOS Catalina

Verschillende verbeteringen doorgevoerd en GIMP is nu compatibel met deze versie van MacOS.

GIMP 3.0

Het GIMP team hoopt in de komende maanden GIMP 2.99.2 uit te brengen als een eerste stap van alfa/beta versies in de aanloop naar wat GIMP 3.0 zal worden.

Origineel bericht

Het originele bericht vind je hier. Met onder andere een leuke video van het GIMP team in actie en verschillende voorbeelden. Kennis van de Engelse taal is wel een beetje nodig, maar leuk is het zeker.

Ten slotte

Hier stop ik met dit overzicht. Ik heb het meestal over GIMP voor fotobewerking en niet voor tekenen. Op verschillende punten zijn de verbeteringen van toepassing op tekenwerk. Daar hoop ik me ooit nog eens in te verdiepen.

 

 

Auteur: Erik98

Vluchtig internet, ons geheugen

Scroll naar boven

Tijdens het nakijken van mijn bladwijzers bibliotheek kwam ik erachter dat veel webpagina's verdwijnen of veranderen na een paar jaar. Dat was voor het schrijven van het artikel vorige maand over Mozilla Firefox. Ik ben meer en meer gaan vertrouwen op mijn eigen bladwijzers dan ik dacht. Maar de informatie op internet is vluchtig...

Kwijt

Het gevolg is dat ik informatie kwijtraak. Het is een feit, dat de meeste mensen internet gaan gebruiken als hun extra geheugen. Daarover schreef ik ook in dit Helpmij Magazine een boekbespreking Digiziek.
Je zoekt gauw even iets op op Wikipedia, of op YouTube, en dat is reuze handig. Maar wat is het jammer als die webpagina of dat filmpje ineens verdwenen is. Laat dit artikel daarom een waarschuwing zijn. En omdat het bijna Sinterklaas is, krijg je ook een flinke hoeveelheid tips om waardevolle informatie terug te vinden en te bewaren.

Internet versus boeken

Voor het maken van mijn cursus over Inkscape heb ik 3 jaar lang internet afgestruind naar goede informatie. Alle nuttige websites heb ik opgeslagen als weblink. Nu, na drie jaar, heb ik al die sites nog eens doorgeneusd. Ongeveer 1/3 ervan bleek helemaal niet meer te bestaan! Als je dat een beetje doorrekent, zouden over 9 jaar al die websites niet meer bestaan.

Daar zitten meerdere kanten aan natuurlijk. Aan de ene kant veroudert informatie al snel. Dat is zeker zo als het gaat om contactinformatie of om software.
Maar ondertussen zijn we met zijn allen ook heel erg gaan leunen op dezelfde websites. En dat is dan de andere kant van het verhaal. Mensen ontdoen zich van hun grote encyclopedie die toch maar stof staat te happen. Je hoeft maar eventjes in de kringloopwinkel te kijken op de boekafdeling om te zien welke kostbare boeken er worden weggedaan. Immers, alles is al op internet te vinden?

En is dat eigenlijk wel waar? Nee, niet alles is op internet te vinden! En zeker niet in het Nederlands. Een Wikipedia bladzijde is enkel een bladzijde. Kijk gerust naar een wikipagina over Vincent van Gogh. En vergelijk die informatie met het eerste boek dat erover te vinden is in de winkel of bibliotheek. Het boek zal al snel veel meer informatie bevatten.
Wanneer je spreekt over gespecialiseerde informatie, dan zijn goede boeken nog steeds onvervangbaar. Internet is oppervlakkig en vervliegt ook snel. Het biedt wel goede aanvullingen op andere vormen van informatie. Zo zijn de YouTube instructiefilmpjes vaak een stuk duidelijker dan geschreven tekst.

Voorbeelden

Hieronder volgt een aantal voorbeelden uit de praktijk:

  • De makerspace ZB45 is opgeheven. Een makerspace is een openbare werkplek, waar veel machines staan. Hier kun je je eigen ontwerpen uitvoeren. De Makerspace ZB45 stond in Amsterdam. Hun website met mooie wiki bestaat nog, al zal die na verloop van tijd ook verdwijnen. Op deze wiki is veel kennis te vinden over lasersnijden, Inkscape en andere toepassingen.
  • De website van Openclipart is gehackt. Op deze website stonden allemaal afbeeldingen zonder copyrights, gratis te gebruiken voor wie maar wil. Er wordt al tijden aan een nieuwe site gewerkt en die gaat hopelijk snel de lucht in. Tenminste, dat hopen vele creatieven met mij. Het is nog afwachten of dat echt gaat gebeuren.
  • Er staat handige software op internet. Zo houd ik van het leuke programma OSD hotkey. Hiermee kun je de toetsaanslagen op je computer in beeld brengen. Heel handig als je bijvoorbeeld uitleg geeft over een programma. De link verwijst nu naar iets anders, namelijk LinkedIn. Dat is door de eigenaar van de site zelf gedaan, de website is veranderd. De download link van het programma is is niet meer te vinden.

Zelf doen: webpagina offline opslaan

Ondertussen ben ik ervan overtuigd dat het goed is om echt belangrijke informatie offline te verzamelen. Vanuit de browser is het mogelijk om een kopie van een pagina te maken. In browsers is dat zo simpel als drukken op Ctrl+S. Daarmee download je de webpagina. Kies je voor webpagina, compleet, dan wordt de hele pagina met afbeeldingen opgeslagen als html bestand. Deze pagina kun je offline teruglezen. Klik gewoon op het html bestand, dan opent deze in de browser.

Maak een eigen pdf

Wat ook kan, is de pagina opslaan als een pdf. Hiervoor zijn meerdere methodes:

  1. De eerste is om de pagina te printen met een pdf printer. Dan wordt alleen het deel van de webpagina dat te zien is op het scherm omgezet naar een pdf. Dat is meestal niet genoeg.
  2. Je kunt extensies toevoegen aan de browser om uitgebreidere pdf's te maken. In Mozilla Firefox heb je bijvoorbeeld Save PDF door Didier Lafleur.

  3. Een externe website als webpagetopdf maakt een net pdf van elke url die je opgeeft. Opmerkelijk: pdf's gemaakt via deze website zijn veel kleiner van omvang dan die gemaakt zijn via de plugin.

Webcrawler: complete sites downloaden

Met de vorige methodes maak je een kopie van één enkele pagina. Heb je dan ook de complete website, met alle pagina's en links te pakken? Nee, dat niet. Vaak zijn hele websites groot en heb je niet alle informatie nodig. Mocht je dat wel willen, dan zul je met grover geschut voor de dag moeten komen. Ik vond hiervoor het programma HTTrack. Voor Windows heet het WinHTTrack. Er zijn heel wat versies voor de diverse besturingssystemen. Met dit programma kopieer je een complete website, met interne en externe links, naar je pc. Dat worden al gauw grote downloads, dus daar moet je een beetje mee uitkijken. En toch, voor heel waardevolle websites kun je het overwegen.


Tip van mederedacteur Erik98: Onder Linux bestaat het terminal commando wget -av. Daarmee haalt het programma Wget een hele website binnen. Het programma bestaat ook voor Windows.


Archief van websites: het Internetarchief

En dan komt de dag dat de website die je echt nodig hebt, ineens weg is. Gewoon foetsie! Dan is er nog een laatste redmiddel. Het heet het Internet Archive. Op deze website staat een zoekmachine met de fraaie naam Wayback Machine. Hierin typ je de verdwenen url en dan kijkt de machine of er een kopie van is opgeslagen. Vervolgens zie je een kalender met daarop rondjes. Elk rondje is een datum waarop er een kopie is gemaakt van die website.

De verdwenen voorbeelden

Ja, ik heb het voor elkaar gekregen om al mijn verdwenen links terug te vinden. Het was niet eenvoudig, want meestal wist ik niet naar welke datum ik moest zoeken. Of ik had de exacte link niet meer maar enkel nog een algemene herinnering aan wat ik zocht. Maar met volharding, mijn eigen menselijke geheugen, rondslingerende informatie op de pc en een boel klikken, lukte het toch nog om verdwenen informatie boven te krijgen.

Nog enkele opmerkingen:

  • Ook downloadbare bestanden staan op deze gearchiveerde webpagina's. Dat kan bijvoorbeeld software zijn, of pdf bestanden.
  • De zoekfunctie op die gearchiveerde pagina's werkt niet.

Zelf aanmelden

Wanneer je veel gebruik maakt van het Internetarchief, dan kun je een gratis account aanmaken. Hierin sla je bijvoorbeeld je eigen favoriete oude pagina's op. Dat zoekt later makkelijker terug. Ook kun je zelf actief een kopie maken van bestaande websites. Die kopie wordt dan toegevoegd aan het archief.

Let wel op, deze hele bibliotheek bestaat natuurlijk ook weer bij de gratie van de eigenaars. Ze noemen het internet een ephemeral medium, oftewel een kortstondig medium. Het Internetarchief heeft als doel om universele toegang te bieden tot alle menselijke kennis. Het gevaar blijft toch aanwezig dat ook deze zeer prachtige pagina verdwijnt of gehackt wordt.

Links

https://zb45.nl/
https://webpagetopdf.com/

https://www.httrack.com/page/2/en/index.html
https://archive.org/

Met dank aan Leofact en Erik98 voor het meedenken!

Auteur: Kate95

PrimeOs: Androïd op een PC

Scroll naar boven

PrimeOS

Een tijdje geleden liep ik, via een artikel van webwereld.nl, tegen PrimeOS aan. Dat installeert een Androïd systeem op je PC. Het maakt er natuurlijk nog geen tablet van.

Netbook

Nu wil het toeval dat ik een heel fris Dell netboekje heb. Een Inspiron Mini, ooit geleverd met een lichtgewicht versie van Windows XP. Ja, nooit weggegooid, het lieve ding. Maar het apparaat is heden ten dage ook onder een heel tamme Linux versie, niet vooruit te branden.

Installeren

Het verhaal van webwereld met aandacht gelezen hebbende, haalde ik de Classic iso binnen en zette hem op een USB stick. De Dell opgestart en met functietoets F12 het bootmenu opgeroepen om de USB stick te activeren. Ja hoor, de boel startte en de installatie ging heel vlot. Daar stond een Androïd scherm voor mijn neus!

Android

De muis en het toetsenbord werken lekker samen met het scherm, dat natuurlijk geen "touch" eigenschappen heeft. Maar er staat ook een Google Play pictogram op het scherm en dat doet het! Nou is de geïnstalleerde versie geen Androïd 9 of zelfs 10. De allerlaatste apps doen het vast niet. Maar Firefox gaat prima, Whatsapp ook, K9 Mail haalt je mail binnen en Buienradar lukt ook puik.

Snel

Het netbookje is geen slak meer met Androïd aan boord. En met heel Google Play vol apps en een 120GB SSD, het toetsenbord met muis, drie USB2 poorten, accu voor 4 uur, wifi en RJ45 poort voor bekabeld netwerk valt er weinig te klagen. OK, het blijft in de basis een Androïd systeem. Dat wel.

Beetje buggy

Deze versie van PrimeOS (0.4.5) is nog wel een beetje buggy. Dat valt trouwens best mee en een herinstallatie is vlot te doen.

Experimenteren

Met Firefox en mijn mail ter beschikking is het al goed leven met deze kleine laptop. Met AntennaPod kan ik podcasts beluisteren en RSS berichtjes lezen. Nu maar eens verder zoeken en experimenten. Zo heb ik er al MIDI Clef op gezet, waar ik mijn karaoke bestandjes mee af kan spelen. Zie ook het september nummer van het magazine.

Tenslotte

Je hebt verschillende versies van dat PrimeOS. Ook voor modernere PC's. 64 bits en zo. Dan zou ik er trouwens gewoon een normaal computersysteem op zetten. Maar voor dit slome netbookje is het een mooie optie! Dat is nu heerlijk vlot.

 

 

Auteur: Erik98

Gezellig december

Scroll naar boven

Wanneer dit magazine op je digitale deurmat ploft, is de meteorologische winter net begonnen. Het weer is guur en de avonden worden steeds langer. Die lekker lange avonden kun je ouderwets vullen met tv kijken of wat moderner: met Netflix, Videoland of NLZiet. Lekker de ene serie na de andere “weg-bingen”. Open haardje aan en warme chocomel erbij; helemaal goed.

Je kunt echter ook zelf aan de gang. Wanneer je bijvoorbeeld je eigen kerstkaart maakt, heb je dubbel plezier; bij het maken en later, als het kaartje ontvangen wordt en je misschien een leuke reactie krijgt. Wanneer je iets leuks wilt maken, moet je daar wel moeite voor doen. Daarnaast helpt het ook als je over enige creativiteit beschikt.

Voor je nu de kast induikt en opzoek gaat naar schaar, potloden en plakband: iets leuks maken kan ook op je eigen pc en printer. In dit magazine zijn er verschillende artikelen en workshops verschenen om je daarvoor te inspireren. In dit artikel lopen we ze nog eens langs, zodat je ook deze maand eenvoudig aan de slag kunt gaan.

Pietendiploma

We beginnen met het sinterklaasfeest. Daar horen surprises en gedichten bij. Het feest wordt pas helemaal compleet met een echt Pietendiploma. Mederedacteur Kate95 neemt je bij de hand om een prachtig diploma te maken. Zo wordt Sinterklaas pas echt leuk. Wacht nog even voor je enthousiast aan de gang gaat en lees nog even verder. De link naar het artikel van Kate95 vind je straks onderaan dit artikel.

Kerstboodschap

In de donkere dagen van december zoeken veel mensen verbinding met hun familie en vrienden. Niet iedereen heeft zin om dan uren in een kaartje of iets dergelijks te steken. Om dan toch een leuke en persoonlijke boodschap te maken, kun je ook een leuk opgefleurd berichtje via WhatsApp of de e-mail versturen. In de workshop Maak je eigen kerstboodschap lees je hoe je dat doet. Ook van deze workshop vind je de link onderaan dit artikel.

Kaartje online maken

Niet iedereen vindt een boodschap via Whatsapp of e-mail persoonlijk genoeg. Als je wat meer wilt, kun je zelf een kaartje maken. Dat kan bij verschillende onlinediensten. Een leuk kaartje is dan zo gemaakt en het resultaat kan er echt mooi en professioneel uitzien. Hoe je zo’n kaartje kunt maken lees je ook in de workshop Maak je eigen kerstboodschap.

Helemaal zelf

Wanneer ook een online ontworpen kaartje nog niet persoonlijk genoeg is, kun je ook het hele kaartje zelf maken op je pc. Dat kan dan bijvoorbeeld in een programma als Microsoft Word. Dit gaat je wel meer tijd kosten. Wanneer je echter interesse hebt om meer over de tekstverwerker Word te leren én graag een leuk kaartje helemaal zelf maakt, loont het de moeite om de vierdelige Workshop, maak je eigen postkaart door te werken. Reken er wel op dat je er zomaar wat lange winteravonden mee kunt vullen.

Word cloud

Wanneer je niet precies weet wat je op je kaartje moet zetten om een boodschap over te brengen, kan een Word cloud een goed idee zijn. Een “woordenwolk” wordt samengesteld uit woorden die jij belangrijk vindt. Deze kan de vorm krijgen die jij wilt. Een Word Cloud kun je in Word maken, maar er zijn ook onlinediensten waar je een mooie wolk kunt maken. Hoe je dat doet, lees je in de workshop Maak je eigen Wordcloud.  

Postzegel

Op een zelfgemaakt kaartje, hoort uiteraard een zelfgemaakte postzegel. Nee geen valse, daar houden we niet van bij Helpmij. Gewoon een postzegel waarmee je het kaartje legaal kunt frankeren, maar dan met je eigen ontwerp. Hoe je dat doet, herinner je je misschien nog wel van het artikel hierover uit de november-editie van het Helpmij magazine. Mocht je dat vergeten zijn of niet hebben gelezen, dan vind je onderaan de link naar dit artikel.

Ten slotte

December is een maand met lange, vaak gure, avonden. Je hoeft je echter beslist niet te vervelen. Na lezen van dit artikel weet je een hele reeks mogelijkheden waar je deze avonden goed mee kunt vullen. Kies je ervoor om zelf een kaart of iets dergelijks te maken, dan heb je naast de voldoening van het maken, ook het voordeel van de waardering die dat straks vast gaat opleveren.

De artikelen

Toch liever Binge watchen?

Aimated gif: Giphy, logo van Needpix.com

Auteur: leofact

Laptop met lam toetsenbord

Scroll naar boven

Kuren

Mijn 17" Toshiba laptop had kuren. Ik kon niet inloggen. Toen ontdekte ik dat het toetsenbord niet werkte. Dus een los toetsenbord met een USB kabel aangesloten. Dat werkte prima. Ik heb eerst maar eens een backup gemaakt. Daarna werd het tijd voor het openmaken van de laptop.

Handig

Dit artikel is vooral bedoeld voor de handige lezers van ons Magazine. Laptops zijn behoorlijk compact gebouwde apparaten. Je moet dus niet aan de gang met grof geweld. Je zal het ook moeten aanvaarden als dingen niet willen lukken. Slaap er dan een nachtje over en raadpleeg bijvoorbeeld een goede vriend.

Zwemmen

Om te beginnen een tip voor alle laptop gebruikers: houd drinken weg van je machine. En als je niet zonder je frisje of koffie kan, zet het dan op armlengte afstand. Vloeistof over je toetsenbord is nooit goed, zelfs een blikje "Zero" niet.

Harde schijf

Mocht je nou nog moeten kiezen qua type laptop, dan is het hoogst handig ais je er eentje koopt waarbij je gemakkelijk bij de harde schijf kan. Mijn oude Dell Latitude heeft een luikje aan de linker zijkant. Eén schroefje los en je trekt hem aan de zijkant er uit. Bij andere modellen zit er aan de onderkant van de laptop een luikje, dat je na het losdraaien van één schroefje bij de harde schijf brengt. In geval van problemen kan je die met een SATA kabel met een gewone PC verbinden en je bestanden alsnog kopiëren. Wel zo handig als dat een belangrijk proefschrift is of iets soortgelijks. Ik heb daar menig keer mensen mee geholpen. Een echte backup op een afzonderlijke schijf is een nog betere oplossing.

Toetsenbord

Mijn toetsenbord deed niks meer. Geen enkele toets! Dan wordt het zaak om dat bord goed te bekijken en uit de laptop te halen. Dat gaat bij elk model anders. Deze Toshiba was een C70D-B-300. Ik ging eerst maar eens zoeken op Youtube. Daar tik je dan in het zoekvenster de modelcode in. Die code staat vaak op de achterkant op een sticker. Bij mijn oude Macbook Pro ook, maar dan met kleine letters opgebrand of gedrukt.

Met een beetje geluk vind je zo een video die je uitlegt hoe je te werk dient te gaan. Maar helaas niet voor de mijne. Niet voor het toetsenbord dan, wel voor de achterkant. Wel begreep ik voor min of meer verwante modellen dat het toetsenbord met kleine palletjes aan de onderkant vast zat en die palletjes kan je wegdrukken.

Klikklak

Palletje 2

Met een scherp lampje op mijn mobiel gezocht naar die 7 palletjes en die één voor

      Onderkant laptop

één weggedrukt met een fijn pennetje. Zo klikte het bord stapje voor stapje los. De voorkant kon ik nu wel oplichten, maar dat was wel alles. De ervaring had me wel geleerd dat er dan vermoedelijk nog een tweede bevestiging was. Aan de achterkant twee schroefjes in het midden losgedraaid. Toen had ik het toetsenbord los in handen. Yeah!

Bandkabel

De bandkabel van het bordje goed bekijkend viel me op dat die wat scheef zat in de klembevestiging. Die klembevestiging met beleid losgedrukt, waarmee de bandkabel vrijkwam en toen de bandkabel er weer netjes ingedrukt en het witte klemmetje vastgedrukt zodat de boel netjes zat. Dat was wel een tweemansklus. Iemand moest het lampje hanteren en de ander die bandkabel in positie brengen en het klemmetje vastdrukken. Voor het laatste tekende mijn vrouw en ik hield het lampje gericht.

Voorbeeld bandkabel bevestiging

Zie hieronder hoe je de bandkabel in de connector schuift. Ook hier zit de kabel er niet recht in. Niet goed dus.

NB: dit is bij een HP laptop. Bij de Toshiba is de situatie veel eenvoudiger

Vastklikken

Het bordje weer netje op zijn plaats vastgeklikt en de twee schroefjes aan de achterkant vastgezet. Die schroefjes hadden, te zien aan de blauwe kleur, wat borgpasta van de Toshiba fabriek uit, om los trillen tegen te gaan. Ik zet ze gewoon terug, want die pasta doet het na een keertje los nemen nog wel wat. Maar neem je hem veel mee op reis (dus veel trillen), geef ze beter een klein likje verse borgvloeistof mee. Dan wel borgvloeistof van het soort dat weer los wil. Het zijn maar kleine flesjes en ze zijn niet al te duur.

Eind goed

Na deze klus van een half uur draaide ik de laptop weer om en zette hem aan. Het inlogscherm kwam in beeld. Het was even spannend toen ik de eerste toets intikte maar de cursor sprong netjes één positie verder en ik tikte opgelucht het hele wachtwoord in. De machine startte naar behoren op. Voor elkaar!

Gereedschap

Ik heb in de loop der jaren allerlei kleine schroevendraaiers en ook een setje met mooie kleine bitjes verzameld. Ook oude klantenkaarten en dergelijke zijn handige dingen. Heb je dat niet, dan is het setje waar onze hoofdredacteur ErpCity het over had in het november 2019 Magazine in het artikel Klussen met Ali... een erg mooi setje of anders een leuk cadeau voor onder de kerstboom! Ook al is er nog niks aan de hand met je eigen laptop.

 

 

Auteur: Erik98

Het laatste nieuws

Scroll naar boven

Het laatste nieuws gemist? In deze rubriek vind je het laatste nieuws over besturingssystemen, computers en nieuwe of reeds in omloop zijnde software. Ook het laatste nieuws over smartphones en tablets komt aan de orde.

De november update van Windows 10 zul je zelf moeten installeren. Hoe dat moet lees je hier. Toen ik vanmorgen mijn pc opstartte en daarna naar de instellingen was gegaan was ik enigszins verbaasd. Want de update 1909 stond gereed om gedownload en geïnstalleerd te worden. Ik hoefde dus niet op de knop "Naar updates zoeken" te klikken. Microsoft zet kennelijk de download wel klaar, maar installeert hem niet.

Zien of je de laatste versie hebt?

  • Klik op de Startknop > Instellingen
  • Klik op Systeem
  • Klik op Info
  • Achter 'Versie' (onder 'Windows-specificaties') staat het versienummer van Windows 10

Inhoudsopgave

 

Microsoft brengt gecombineerde Office-app voor iOS uit

Huaweis truc om tóch nieuwe smartphones met Google-apps uit te brengen

Waarop kun je overstappen als Windows 7 stopt in 2020?

Scoor jij nog snel gratis Windows 10?

Windows 10 november 2019-update installeren: zo doe je dat

Zo zet je Android op je (oude) pc

Adware op je Android-telefoon: voorkomen, herkennen en wissen

DigiD-app voor iPhone kan nu ook identiteitsbewijzen scannen

Foto’s importeren via iOS-versie Lightroom nu ook vanaf externe opslag

Nokia 2.2 review: Android One-smartphone voor honderd piek

Een slagveld vol verborgen (smartphone) parels

Apple overweegt TV Plus, Music, News Plus en Arcade te bundelen in 2020

Kritiek Windows-gat geeft aanvaller volledige toegang

Realtek-drivers houden update Windows 10 tegen

Experiment met Siri levert vooral verwarring op (podcast)

Intel lanceert programma dat computer- en surfgedrag verzamelt

Microsoft dwingt oude virusscanner te updaten voor nieuwe Windows-versie

Apple verwacht 100 miljoen iPhone 12 exemplaren te verkopen in 2020

Budget All-round PC - november 2019


Apple introduceert de 16-inch MacBook Pro, de beste professionele notebook ter wereld

Xiaomi Mi Note 10 review: de beste camerasmartphone?

Tips om je smartphone de winter te laten overleven


Microsoft brengt gecombineerde Office-app voor iOS uit

Microsoft heeft een nieuwe Office-app voor iOS uitgebracht, die alle mogelijkheden van Word, Excel en PowerPoint combineert. Je hoeft dan niet meer drie verschillende apps te downloaden voordat je aan de slag kunt gaan. De nieuwe app is momenteel in preview beschikbaar en maakt het makkelijker om te werken met verschillende soorten documenten.


Huaweis truc om tóch nieuwe smartphones met Google-apps uit te brengen

Medio mei legde de Amerikaanse overheid bedrijven in de VS een verbod op om handel te drijven met Huawei. Daardoor mag Google geen goedkeuring meer geven aan nieuwe smartphones van Huawei. Die zouden dus moeten uitkomen zonder Google-apps en dat is ook gebeurd, met de Mate 30 Pro bijvoorbeeld. Die telefoon draait Android 10 zonder Google-diensten.

Maar Huawei zit niet stil, want Huawei-dochtermerk Honor bracht twee weken geleden de Honor 9X uit in Europa. Dat is een midrangesmartphone met Android 9 en met Google-apps. Huawei kondigde de Honor 9X in juli aan in China, een paar maanden nadat het handelsverbod inging. Hoe kan die telefoon Google-apps draaien?


Waarop kun je overstappen als Windows 7 stopt in 2020?

Op 14 januari 2020 loopt de ondersteuning voor Windows 7 af. Wij bespreken enkele vragen over het einde van Windows 7 en geven zeven alternatieven voor Windows 7!

Als je bij Windows wilt blijven kun je een upgrade van Windows 7 naar Windows 10 overwegen. Je pc moet dan wel aan de vereisten voldoen, want niet alle oude Windows 7 machines zullen goed draaien met Windows 10.

Officieel is Windows 10 niet meer gratis te krijgen, maar ook in 2019 kun je zonder belemmeringen gratis Windows 10 installeren of upgraden van Windows 7 naar Windows 10. Mits je een geldige licentie van Windows 7 hebt.


Scoor jij nog snel gratis Windows 10?

Voor vroege vogels heeft Windows in 2015 een programma uitgerold, waarbij je gratis naar Windows 10 kon upgraden als je een geldige licentie had voor Windows 7, Windows 8 of Windows 8.1 (home of pro editie).

Dit programma is officieel per juli 2016 beëindigd. Journalisten van CNET ontdekten vandaag dat het incentiveprogramma nog steeds werkt. Met een oude laptop met geldige licentie voor eerdere Windows installeerden zij gratis Windows 10. Inmiddels heb ik het zelf geprobeerd en ook mij is het gelukt. Garantie kan men niet bieden en vraag is hoe lang je nog kunt profiteren, maar het is toch het proberen waard.


Windows 10 november 2019-update installeren: zo doe je dat

Ieder jaar brengt Microsoft twee grote updates uit voor Windows 10. Eentje in de lente en eentje in de herfst. Die gingen altijd gepaard met opvallende nieuwe functies die met een hoop bombarie werden gepresenteerd. De Windows 10 november 2019 update is kleinschaliger van aard. Dit vanwege problemen met de vorige updates, waardoor veel pc's nog achterlopen.

Deze keer wordt de tweejaarlijkse update namelijk (nog) niet automatisch aangeboden. In dit artikel vertellen we je hoe je de Windows 10 november 2019 update downloaden en installeren kunt.


Zo zet je Android op je (oude) pc

Er wordt vaak gezegd dat je je oude pc of laptop nieuw leven in kan blazen door er een lichte Linux-variant op te zetten. Dat is inderdaad een goede manier, maar vandaag kijken wij naar een andere oplossing: Android. Is het werkbaar en wordt je oude beestje er echt sneller van? Wij hebben dit enkele jaren uitgezocht en kwamen erachter dat dit verrassend goed werkte. Wij hadden Remix OS getest.

Gebruikers die serieus aan de slag willen met Android op hun (oude) computer hebben vandaag de dag echter betere keuzes en daar kijken wij nu naar.


Adware op je Android-telefoon: voorkomen, herkennen en wissen

Iedereen die weleens een zoet ijsje in het gras heeft laten vallen, weet dat de plek binnen de kortste keren bezaait is met mieren. Zo gaat het ook ongeveer bij adware, maar dan ben jij het ijsje en de mieren zijn vervangen door reclames.

Wanneer je toestel met adware, of voluit ‘advertising supported software’, besmet is, krijg je een eindeloze stroom aan (meestal dubieuze) reclames te zien. Vaak zijn deze bijna onmogelijk te sluiten. Hoe vaak je ook op het kruisje tikt: er komt maar geen einde aan de beeldscherm vullende advertenties.


DigiD-app voor iPhone kan nu ook identiteitsbewijzen scannen

De Androidversie van de DigiD-app beschikt al twee jaar over deze functie, maar ook iPhonebezitters kunnen nu via NFC (Near Field Communication) een check van hun identiteitsbewijs laten uitvoeren.

Het nieuwtje volgt daags na de aankondiging dat MijnOverheid vanaf volgend jaar tweefactorauthenticatie verplicht wil stellen voor het inlogproces, waardoor het inloggen door de combinatie van een gebruikersnaam en een wachtwoord komt te vervallen. Deze methode werd in 2018 bij ongeveer 260 miljoen succesvolle inlogpogingen toegepast, wat neerkomt om ruim 85% van de in totaal waargenomen 307 miljoen geslaagde inlogpogingen. De aangekondigde verandering is voor vrijwel alle gebruikers dus van grote invloed.

Lees in dit verband ook: Inloggen op MijnOverheid vanaf 2020 verplicht via tweefactorauthenticatie


Foto’s importeren via iOS-versie Lightroom nu ook vanaf externe opslag

De iOS-versie van de Adobe-applicatie Lightroom laat gebruikers binnenkort foto’s importeren vanaf een extern opslagmedium. De update moet nog voor het einde van het jaar verschijnen, maar een precieze releasedatum is op moment van schrijven niet bekend.

Adobe heeft een video gepubliceerd met daarin een voorproefje van wat we binnenkort kunnen verwachten van de iOS-versie van de app. Lightroom CC op iOS 13.2 stelt gebruikers namelijk binnenkort in staat foto’s te importeren vanuit een externe opslagbron.


Nokia 2.2 review: Android One-smartphone voor honderd piek

We bespreken bij Hardware Info weleens vaker toestellen in het budgetsegment, die geprijsd onder de 250 euro geen BKR-notering opleveren wanneer je er bij een nieuw abonnement een lening voor afsluit. De Nokia 2.2 die onderwerp is van dit artikel, is echter nog duidelijk goedkoper dan de meeste andere basis-smartphones. Je vindt het toestel nu al vanaf 98 euro in onze Productvergelijker bij enkele grote aanbieders, de gemiddelde prijs ligt op 105 euro.


Een slagveld vol verborgen (smartphone) parels

Alle geteste smartphones van 150 tot 700 euro

Wie wil er nu een slechte smartphone kopen? Niemand natuurlijk en daarom proberen we bij Tweakers mensen te helpen om uit alle telefoons die jaarlijks op de markt komen, de voor hen beste smartphone te kiezen. Gemakkelijk is dat niet; er verschijnen jaarlijks een paar honderd modellen van veel verschillende merken. De onderlinge verschillen zijn vaak subtiel, maar ze zijn er wel.

We zijn op een interessant punt aangekomen. Ons testlab kan nu veel sneller telefoons testen dan redacteuren kunnen reviewen. Een volledige review kost nu eenmaal tijd en we doen ook nog eens meer dan alleen telefoons reviewen. Daarom lees je nu een experiment. We hebben op basis van de testdata en specificaties per prijsklasse uitschieters uitgekozen, maar we tonen resultaten van alle telefoons die we hebben getest.


Apple overweegt TV Plus, Music, News Plus en Arcade te bundelen in 2020

In een poging om meer abonnees te werven, zou Apple volgend jaar al van plan zijn om al zijn digitale diensten als één groot abonnement aan te bieden.

Met de komst van Apple TV Plus begin november zagen we het bedrijf van Tim Cook hier al mee experimenteren. De nieuwe streamingdienst is gratis beschikbaar voor studenten die een studentenabonnement op Apple Music hebben.


Kritiek Windows-gat geeft aanvaller volledige toegang

Een bug in UAC zorgt ervoor dat kwaadwillenden systeemrechten krijgen en allerlei malafide software kunnen installeren op een Windows-pc. Er is een patch voor dit lek beschikbaar, dus het is zaak om deze toe te passen.


Realtek-drivers houden update Windows 10 tegen

Een driverissue met Bluetooth-hardware van Realtek hield onderdelen-updates van Windows 10 tegen. Gebruikers moeten eerst de driver bijwerken en krijgen dan (als het goed is) de update aangeboden. Een soortgelijk issue met wifi-hardware van Qualcomm houdt OS-updates ook tegen.


Experiment met Siri levert vooral verwarring op (podcast)

Met je stem de route regelen of vragen wanneer een film draait; het zou moeten kunnen met de slimme speakers en digitale stemassistenten. Rutger Otto van onze techredactie probeerde zoveel mogelijk gebruik te maken van deze technologie en laat ons weten of de slimme speakers daadwerkelijk zo slim zijn en het leven makkelijker maken.

https://www.nu.nl/week-van-nutech/6012636/experiment-met-siri-levert-vooral-verwarring-op.html


Intel lanceert programma dat computer- en surfgedrag verzamelt

Chipgigant Intel heeft een programma gelanceerd dat het computer- en surfgedrag van gebruikers verzamelt, analyseert en met derde partijen deelt. Met het Computing Improvement Program wil Intel naar eigen zeggen een betere computerervaring bieden.


Microsoft dwingt oude virusscanner te updaten voor nieuwe Windows-versie

Microsoft dwingt gebruikers van een verouderde versie van Avast Antivirus en AVG om de virusscanners te updaten voordat zij een Windows-update kunnen uitvoeren. De oude antivirussoftware kan niet goed overweg met de nieuwste versie van Windows 10.


Apple verwacht 100 miljoen iPhone 12 exemplaren te verkopen in 2020

DigiTimes meldt vandaag dat Apple verwacht dat de iPhone 12 in 2020 minimaal 100 miljoen keer verkocht zal worden. Het bedrijf uit Cupertino zou de verwachting hebben uitgesproken tegenover leveranciers.

Ter vergelijking: Apple verwacht in 2019 zo’n 80 miljoen exemplaren te verkopen van de iPhone 11 en 11 Pro Max. Dat betekent dus dat de verwachtingen voor het komende jaar flink hoger liggen en dat heeft, volgens de bron van DigiTimes, alles te maken met de komst van 5G. Daarbij zijn de verwachtingen dat er ook op het gebied van hardware veranderingen plaatsvinden, wat ook voor de extra populariteit kan zorgen.


Budget All-round PC - november 2019

Een PC met alles erop en eraan, van zo'n 750 euro exclusief besturingssysteem, waarmee je zo'n beetje alles kan doen, en die voorlopig voldoet qua snelheid en capaciteit: dat is de budget all-round PC. Op dit moment snel genoeg voor alle toepassingen, en tegen relatief lage kosten snel weer helemaal bij de tijd te brengen, als je wat meer rekenkracht of opslag vereist. Internetten, gamen, zakelijk software, video's en foto's bewerken; met een goede all-round PC zou dat allemaal mogelijk moeten zijn, zonder dat je bij één van deze gebruiksdoelen het gevoel krijgt dat je te weinig prestaties hebt.


Apple introduceert de 16-inch MacBook Pro, de beste professionele notebook ter wereld

In het artikel lees je alles over deze MacBook pro, maar hier even over de beschikbaarheid van de apparaten en de prijzen:

De 16-inch MacBook Pro is vanaf 13 november verkrijgbaar vanaf €2699 op apple.com/ en in de Apple Store-app. Vanaf later deze week is hij te koop in de Apple Store en bij erkende Apple resellers in de VS. Binnenkort volgen andere winkels in de rest van de wereld. De volledige technische specificaties en alle maatwerkopties en accessoires zijn te vinden op apple.com/mac.  Mac Pro is verkrijgbaar vanaf USD 5999 en Pro Display XDR vanaf USD 4999. Ze zijn allebei vanaf december verkrijgbaar op apple.com. Alle specificaties, maatwerkopties en accessoires zijn te vinden op apple.com/mac-pro en apple.com/pro-display-xdr.


Xiaomi Mi Note 10 review: de beste camerasmartphone?

Vijf lenzen voor 549 euro

De nieuwe Xiaomi Mi Note 10 heeft een camera met imposante specificaties. Liefst vijf lenzen zitten aan de achterkant, de hoofdcamera telt niet minder dan 108 megapixels. 'Inzoomen', 'uitzoomen', macrofotografie en portretfoto's: de Mi Note 10 draait er zijn hand niet voor om. Maakt de overdaad aan camera's de Mi Note 10 ook tot de perfecte luxe smartphone?


Tips om je smartphone de winter te laten overleven

De winter biedt enkele uitdagingen voor de verstokte smartphonegebruiker: kou zorgt ervoor dat de accu zich vreemd gedraagt, sneeuw maakt toestellen nat en warme ruimtes binnenstappen vanuit de kou zorgt voor interne condensatie. Hier een aantal tips om je te helpen.

Auteur: Redactie

Over fraude en andere troep

Scroll naar boven

De e-mails die cybercriminelen sturen om naar jouw gegevens te vissen (vandaar de term phishing) zien er steeds echter uit. Een paar jaar geleden herkende je een phishing-mail nog aan de taalfouten en het knullige uiterlijk. Tegenwoordig zien ze er heel gelikt uit: heel verzorgd, compleet met logo’s en afzendergegevens.


Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.

 


ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.


Neem vooral een kijkje op de sites van Fraudehelpdesk en Opgelicht! en zie wat de laatste phishing en virus meldingen zijn. Elke maand zijn er weer nieuwe ontwikkelingen op het gebied van fraude en andere troep. Dus lees iedere maand deze rubrieken.

Op de site van ConsuWijzer zie je wat je rechten zijn op computergebied.


Met de feestdagen in aantocht

Waar je op moet letten als je online wilt winkelen en links moet laten liggen:

  1. Een winkel met een fantasienaam verkoopt goedkope merkproducten.
  2. Oplichters kopen namen van webwinkels die zijn gestopt. De naam is vaak nog wel bekend bij mensen. U herkent ze aan slecht vertaalde onderdelen. Bijvoorbeeld 'Hete aanbieding' voor een koopje.
  3. Criminelen maken webwinkels aan die bijna dezelfde naam hebben als bekende ketens of bedrijven. Aan de naan koppelen ze een extra woord, zoals actie, shop, deals, Nederland of uitverkoop. Dit heet spoofing.
  4. Betalen bij webshops

    Bij veel nepshops kunnen klanten niet met een creditcard of via iDEAL betalen. Het betaalverzoek komt in een mailtje. Dat is meestal niet pluis. De politie zegt dat u beter kunt betalen met een creditcard, PayPal of AfterPay. Als er dan iets misgaat, krijgt u het geld terug.

    Bron: Seniorweb
  5. Dreigende taal in nepmails over hacken

Lees het artikel ook op Seniorweb

Auteur: Redactie

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Beste redactie,

Leuk om te zien dat er nog van zoveel jaren nieuwsbrieven terug te vinden zijn op jullie website.

Een snelle Google opdracht leert mij dat mijn volledige voor- en achternaam te zien zijn in de rubriek Postvak in uit een nieuwsbrief van 2009. Omwille van privacy redenen zou ik jullie graag willen verzoeken om mijn achternaam weg te halen bij “Met vriendelijke groet”.

Hartelijk dank voor jullie medewerking.

 

Met vriendelijke groet,

Lars

Beste Lars

Dank je voor je bericht.

Wanneer iemand ons een bericht stuurt, getekend met achternaam, gaan wij er van uit dat deze geplaatst mag worden in het Postvak in.
Dat blijkt dus niet altijd het geval en je achternaam is inmiddels verwijderd. Net als bij het bericht hierboven.

Met vriendelijke groeten,

De redactie


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.