Helpmij magazine

December 2018

Voorwoord

Scroll naar boven

Dit is alweer het laatste Magazine van 2018. Het jaar is omgevlogen. Nog even de kerstboom optuigen en een oliebol verslinden en dan is het al weer 2019.

Ook volgend jaar is het Helpmij Magazine vanzelfsprekend weer van de partij, de redactie blijft zich ook in 2019 inspannen om onze lezers interessante artikelen aan te bieden.

Helaas was in het artikel over de "sandbox modus" van Windows Defender een heel vervelend foutje geslopen. Mijn excuses hiervoor! Er zat één spatie teveel in de opdrachtregel om de sandbox te activeren. Wij hebben dit in de online versie van het Magazine meteen gecorrigeerd, de email versie was helaas al onderweg. Een aantal lezers had deze fout ook ontdekt en ons erop gewezen, waarvoor onze dank. In deze editie vind u een artikel dat beschrijft hoe u de sandbox weer uit kunt schakelen want, jammer genoeg, blijkt deze op sommige systemen wat onplezierige bijwerkingen te hebben. 

Wij wensen onze lezers nu vast heel plezierige feestdagen, een prachtige jaarwisseling en...

... een gelukkig nieuwjaar!

Graag tot volgend jaar!

 

Auteur: ErpCity

Mike

Scroll naar boven

Telefoon!

"This is Mike about your Windows computer" Hi Mike, I have a Linux computer. Oh  ... En toen viel het gesprek dood. Ik heb dat soort telefoontjes al weer een hele tijd niet gehad. Nou was het weer eens raak. Waar het altijd weer om gaat is dat er iets mis zou zijn met je computer en Mike lost dat wel voor je op, maar zeker niet gratis.

Niet op ingaan

De jongere generaties hebben hier al wel van gehoord, maar voor ouderen ligt dat soms toch anders. Het leek me dus goed nog eens een waarschuwing te plaatsen. Ga er niet op in. Soms beweert men zelfs te bellen namens een bedrijf of zelfs namens Microsoft. Dat is niet zo.

                                       This is Mike about your Windows computer!

Vissen

Soms ook gaat men vragen om inloggegevens en wachtwoorden. Phishing heet dat. Geef nooit je naam en wachtwoord. Al helemaal niets van je bank natuurlijk.

Het gaat om geld

Die Mike of hij ook heet gaat het maar om één ding: geld! Liefst natuurlijk veel. Gooi de haak er maar op. Dat is het beste wat je kan doen.

Varianten

Dit soort telefoontjes hebben heel veel varianten. Nou noemde de man zich Mike. De volgende keer heet hij anders en gaat het niet ook meteen over je Windows computer. Dat komt dan wel later.

Geef het door zodat niemand hiervan slachtoffer wordt

Auteur: Erik98

Pietendiploma

Scroll naar boven

Pietengym is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de gymlessen. Rond Sinterklaas zijn er speciale themalessen voor gym, waarbij de kinderen zich helemaal inleven en enthousiast klimmen en pakjes overgooien. Sommige kinderen komen ook echt als piet verkleed naar de les. Aan het einde van de les krijgen ze als aandenken een heus pietendiploma. Nu bij het Helpmij Magazine: je eigen pietendiploma.

Spannende silhouetten

Sinds een paar jaar maak ik deze pietendiploma's en elk jaar is dat weer een leuke uitdaging. Nu woedt er in Nederland een zware discussie over de huidskleur van de pieten. Die omzeil ik diplomatiek door enkel silhouetten weer te geven, van zowel de Sint als de pieten. Dat maakt het eigenlijk ook wel spannender.
Voor dit december nummer van het Helpmij Magazine krijgen jullie wat pietendiploma bestanden om zelf mee te werken. Het zijn veel vector plaatjes, dus als je wat handigheid hebt met de bewerkingsprogramma's, dan kun je er heel wat in aanpassen. Zo kun je de afbeeldingen natuurlijk gebruiken voor bij de gedichten. En als je heel handig bent, maak je er zelfs een kerstkaart van. Dat mag, want alle afbeeldingen zijn open source óf door mij gemaakt.

Dit pietendiploma is te downloaden

Tekst

Alleen de tekst is niet bewerkbaar. De lettertypes zijn Google fonts, en wel Berkshire Swash en Great Vibes. Dus wil je andere tekst, verwijder dan eerst de vectoren die je niet wilt en zet er andere tekst voor in de plaats.

Vectoren

Wat is ook alweer een vector tekening? Vector afbeeldingen zijn opgebouwd uit lijnen, punten en nog wat elementen, zoals kleur. Je kunt ze op elke gewenste maat scherp zien, er verschijnen nooit pixels. Want pixels horen bij de andere soort afbeeldingen, de bitmap- of raster afbeeldingen. Dus: vectoren zijn scherp, schaalbaar en meestal klein qua omvang op de pc. Ze worden steeds populairder.

LibreOffice Draw

Editors

Er zijn veel programma's om vectoren mee te tekenen en te bewerken. In een vorig HelpMij Magazine gaf ik aan dat LibreOffice Draw daar geschikt voor is. Draw is onderdeel van het complete office pakket LibreOffice, gratis en open source.

Mijn eerste keus voor het werken met vectoren is trouwens Inkscape, eveneens gratis en open source. Dit programma is specifiek ontwikkeld om vector afbeeldingen voor het internet te maken.

   Inkscape

Een betaald pakket voor vectoren is Adobe Illustrator, tegenwoordig voor €24,- per maand te huren bij Adobe Creative Cloud. Een ander betaald pakket is Corel Draw.

Downloads

De bestanden van het pietendiploma zijn hier te downloaden als zip. Dat pak je uit op de pc. Er zitten een pdf in, een svg en een odg. Het svg bestand is het origineel, wat goed opent in Inkscape. Odg is te openen in LibreOffice Draw. Het pdf is in beide programma's te openen om te bewerken. Maar bovenal is het pdf te openen in pdf lezers.

Snelcursus: groepen

Een aantal afbeeldingen is gegroepeerd. Dat betekent, dat een huis een groep is van meerdere plaatjes: het dak, de sneeuw op het dak, de deur, de ramen, etc. Voor het gemak zijn ze samen gebundeld. Een groep kun je zo snel groter en kleiner maken of verplaatsen. Anders moet je elk onderdeel afzonderlijk bewerken, wat veel tijd kost. Ook zijn de onderdelen van een groep afzonderlijk te bewerken. Klik daarvoor met rechts op een groep en kies groep binnengaan of groep betreden. Om er weer uit te gaan, klik een aantal keren naast de groep.

Snelcursus: kleuren

Vrijwel alle plaatjes zijn echte vectoren. De kleuren zijn totaal aanpasbaar.
– In Draw klik je daarvoor op een vlak. Bovenin beeld zie je dan een balk verschijnen met opties om de lijn en het vlak aan te passen. Een paarse Sinterklaas? Geen probleem!
– In Inkscape gebruik je het selectie gereedschap en klik je op de afbeelding die je een andere kleur wilt geven. Dan klik je onderaan in de balk met kleurtjes op een andere kleur. Klik met rechts om een lijnkleur te kiezen.
- Het enige plaatje dat een bitmap is, is de vage witte rand. Zit die in de weg tijdens het werken? Sleep hem dan naar de zijkant en zet hem later terug.

Selectie gereedschap
in Inkscape

Snelcursus: vergroten en verwijderen

Met het selectiegereedschap in Inkscape vergroot en verklein je ook. Eerst selecteer je een afbeelding en dan sleep je aan een hoek. Onderin beeld verschijnen tips bij elke handeling.
Selecteer een plaatje en druk op Delete om het te verwijderen. Het werkt identiek in Draw.

Snelcursus: naar voren of naar achteren

De plaatjes staan voor elkaar gerangschikt; je kunt kiezen welke afbeelding vooraan staat en welke achteraan. De volgorde is aan te passen.
– In Draw is de werkbalk lijn en opvulstijl actief. Daarin staat de knop schikken. Er zit een klein menu onder wat ook nog los te maken is van de balk. Klik daarvoor op het kleine regeltje onderaan en sleep het opzij. Met de knoppen verandert de volgorde van de plaatjes.
– Inkscape heeft daarvoor 4 knoppen, waarvan de eerst heet: Selectie onder alle andere objecten plaatsen.

Afbeeldingen schikken in lIbreOffice Draw
Plaatjes naar voren of achteren in Inkscape

Snelcursus: exporteren

Als de afbeelding naar wens is, kun je hem het beste opslaan als een png of andere bitmap afbeelding.
– In Draw kies je menu > bestand > exporteren en dan bijvoorbeeld jpg. Daarna volgt een menu waarin je aangeeft hoe groot het moet zijn en op hoeveel dpi. Neem voor scherp af te drukken plaatjes de grootte die nodig is, bijvoorbeeld 15 cm breed en dan 300 pixels/inch.
– Inkscape: Kies menu > bestand > png afbeelding exporteren. Kies dan pagina en 300 ppi voor een heel scherpe afbeelding op A4 formaat. Mag het wat kleiner zijn? Maak er dan 200 ppi van.

Blij maken

Wil je de redactie blij maken met het resultaat en een Sinterklaasgedicht? Stuur dan een mailtje naar redactie@helpmij.nl. Of ken je een basisschoolleraar? Die zijn ook altijd blij met nieuwe pietendiploma's.

Auteur: Kate95

Het uploadfilter en de linktax

Scroll naar boven

Het uploadfilter en de linktax

Onder die kop was er recent het nodige te doen. Voor zover ik er iets van snapte kwam het neer op beperkingen voor films op Youtube. Die linktax was me nog minder helder. Nou wist ik niets te verzinnen voor het decembernummer van ons Magazine. Dus ging ik me maar eens verdiepen in deze twee nieuwe stukken Europese regelgeving. Daar heb ik goed spijt van gekregen!

Tekenen

Na het novembernummer zat het me verder ook al dwars dat ik geen kans had gezien om mijn Wacom Intuos tablet en Mypaint in te zetten voor het maken van een leuke passende tekening. Ik kan helemaal niet tekenen, maar met dat tablet en MyPaint gaat het prima. Daar geniet ik van. Ik ga me eens werpen op een tekening waarin de aloude vrouwe Justitia worstelt met veel geld, video's en links. Dat moet dan toch wel iets moois worden?

Google

Google is je vriend, nietwaar? Dat Google en deze nieuwe regelgeving misschien iets met elkaar van doen hadden kwam niet bij me op. Onverdroten tikte ik "Uploadfilter" in en hup, ik kwam terecht bij Frankwatching.com. Frank wie?? Wat nou weer? Maar dan zie ik dat het artikel is geschreven door Charlotte Meindersma. Ahaaa, Charlotte, die ken ik weer wel. Zij is een kei om dingen rond de rechten van allerlei publicaties uit te leggen op haar blog. Die snap ik.

Laten we even duidelijk zijn. Charlotte en Frank doen niet gewoon hun best ons uit te leggen hoe alles in elkaar zit. Charlotte is een juriste en haar publicaties trekken ongetwijfeld ook klanten aan. Hoe dat gaat bij Frank, daar heb ik me nog niet zo in verdiept.

Auteursrecht

Waar het hier om draait qua Europese regelgeving zijn aanpassingen aan het auteursrecht. Het oude principe blijft. Je maakt wat en daarop heb je auteursrecht. Zoals Paulien Cornelissen met haar nieuwe boek "Taal voor de leuk". Doe je dat goed en die Paulien kan er wat van, dan zie je haar op een avond bij Jeroen Pauw aan tafel. Haar boek zal nou wel lopen als een trein.

Magazine

Maarre Erik, jij schrijft hier ook het nodige in het Helpmij Magazine? Daar verdien je dan zeker leuk aan? Nee! Dat doe ik nou voor de leuk. Al die andere vrijwilligers hier bij Helpmij.nl trouwens ook. Nou gebruik ik op mijn computers Linux en al mijn software draait op Linux. Dat kost me niks. Open Source, kosteloos. Maar via mijn artikelen over GIMP en de bundel draag ik zelf weer bij aan GIMP. Dat is dan mijn "betaling".

Uploadfilter

Vrouwe JustitiaWaar gaat het nou om met deze nieuwe regels? Met dingen als Youtube en bij Facebook met de user generated content (al die door mensen ingestuurde filmpjes, afbeeldingen, foto's) wordt veel te veel geld verdiend. Het is de bedoeling dat de makers en uitgevers er meer van terug zien en duidelijker omschreven rechten hebben. Dan hebben we het hier over het uploadfilter. In het begin ging het er vooral om dat wat geüpload wordt legaal was. Nu gaat het er ook nog om dat die ingezonden dingen niet via computers bekeken worden, maar door mensen. Met de enorme hoeveelheden ingezonden materiaal is het maar de vraag of dat "door mensen" ook echt gaat gebeuren.

Wie zeurt hier?

Nou hoor je mij persoonlijk nooit mopperen dat ik voor mijn foto of die video's geen geld krijgt. Ik vind een stel likes en positieve reacties voldoende beloning al is natuurlijk een serieuze beloning nooit weg. Ik vermoed dan ook dat hier tussen de verschillende grote partijen de nodige scheve gezichten bestaan en er in Brussel heel zwaar gelobbyd wordt over deze kwestie. Maar daar heb ik verder geen goed inzicht in.

Linktax

Zoals gezegd was me die linktax nog minder helder dan dat met dat uploadfilter. Het blijkt hier te gaan om bij een link toegevoegde gegevens (stukje tekst) en soms een afbeelding. Tik maar eens de woorden bundel en dan GIMP in het zoekvenster in. Voor dat soort links zou dan ook betaald moeten worden. Nou is mijn bundel kosteloos en dan speelt dat niet, maar qua werking is dat het idee. De zoekmachine verdient dan over de rug van de maker.

UItzonderingen

Naast de bepalingen dat een en ander niet door computers maar door mensen moeten worden uitgevoerd zijn ook bedrijven met minder dan 50 mensen of minder dan 50 miljoen euro omzet per jaar uitgezonderd van de nieuwe verplichtingen.

En nou?

Deze regelgeving is door het Europees Parlement aangenomen en ligt nu bij de lidstaten ter uitvoering. Dan moet elke lidstaat het opnemen in hun nationale wetten voor ze hun burgers en bedrijven ergens toe kunnen verplichten. Dat gaat nog wel een tijd duren.

 

Auteur: Erik98

Windows Defender Sandbox uitschakelen

Scroll naar boven

In het magazine van november werd de tip gegeven om de sandbox aan te zetten van Windows Defender. Dit omdat het de veiligheid van het systeem verbetert. Het gebruik van deze Secure Sandbox Mode is nog niet algemeen bekend en je loopt ermee voorop wat de beveiliging van je Windows pc betreft. Helaas zit er een keerzijde aan dat vooroplopen. Het is namelijk gebleken dat sommige gebruikers na het inschakelen onverwachte problemen ervaren. Het is nog niet zeker of deze problemen inderdaad veroorzaakt worden door het inschakelen van de Sandbox. Je kunt in ieder geval proberen of het uitschakelen van de Secure Sandbox Mode de problemen verhelpt.

Testen

Gelukkig is de Sandbox eenvoudig uit te zetten. Als de problemen daarmee niet worden opgelost, zul je nog verder moeten zoeken naar de oplossing daarvan. In dat geval is een systeemherstel een overweging. Dat doe je als volgt:
https://www.seniorweb.nl/artikel/problemen-oplossen-met-systeemherstel-windows-10

Uitschakelen

Het uitschakelen van de Sandbox gaat vrij eenvoudig, alleen moet je wel even weten hoe je dat doet. Handel daarvoor als volgt:

Typ “omgevingsvariabelen” (zonder aanhalingstekens) in het zoekvak van het startmenu (klik daarvoor op het vergrootglas ernaast). Kik vervolgens op “De omgevingsvariabelen van het systeem bewerken” in het zoekresultaat.

Selecteer vervolgens eventueel de tab Geavanceerd als dat nodig is en klik vervolgens op de knop Omgevingsvariabelen:

Zoek vervolgens de regel MP_Force_USE_SANDBOX in het onderste vak met de Systeemvariabelen, selecteer de betreffende regel en klik op verwijderen:

Klik vervolgens op OK en herstart het systeem. De Sandbox is nu uitgeschakeld en hopelijk zijn daarmee de problemen verdwenen.

De verwachting is dat Microsoft verder werkt aan de Sandbox en dat deze ooit een standaard onderdeel gaat worden van Defender. Tegen die tijd zal het in- en uitschakelen gewoon plaatsvinden met een menuknop of iets dergelijks.

Tot die tijd, moet het nog even op de in dit artikel beschreven manier.

Nu je weet hoe je de sandbox uit kunt zetten, wil je deze misschien wel proberen. Hoe? Dat lees je in dit artikel van Erpcity. Ik het kort werkt het als volgt:

Typ voor het inschalen van de Secure Sandbox Mode "Opdrachtprompt" in de zoekbalk van het menu Start, klik met de rechtermuisknop op "Opdrachtprompt" en selecteer "Als administrator uitvoeren". Typ vervolgens de volgende opdracht en druk op Enter:
setx /M MP_FORCE_USE_SANDBOX 1
Daarna even de pc opnieuw opstarten.

Ten slotte

Microsoft ie goed bezig met het verbeteren van de beveiliging van Windows 10. De Secure Sandbox Mode is een belangrijke stap in die ontwikkeling. Het is mogelijk nog net te vroeg om er betrouwbaar gebruik van te maken. Dat wordt in een volgende versie ongetwijfeld verbeterd, in ieder geval weet je nu van het bestaan en hoe je sandbox in en ui kunt schakelen.

Auteur: leofact

Nieuws van GIMP

Scroll naar boven

Nieuw

Het GIMP team heeft laten weten dat ze versie 2.10.8 hebben uitgebracht. De vorige was de 2.10.6 die ons de nieuwe Nederlandse vertaling bracht. Maar de "8" is evenmin te versmaden!

Universiteit

Leuk om te lezen was dat een van de ontwikkelaars als gastdocent een week lang op één van de Franse universiteiten les heeft gegeven in twee verschillende vakgebieden. Een mijlpaal voor GIMP!

GIF

Trouwe lezers kennen het gebruik van animated gifs wel in ons Magazine. Een oeroude techniek met helaas maar een beperkte kleurenset. Het draait echter wel in elke browser. Nu heeft GIMP vanaf 2.10.0 al het formaat Webp als opvolger van de animated GIF toegevoegd.

animated GIF

Recent is een 2 jaar lopend verzoek tot uitbreiding bij Firefox voor Webp afgesloten als "Fixed" Dat betekent dat we voor Firefox vanaf versie 65 van Webp gebruik kunnen gaan maken. Het is natuurlijk nog af te wachten in hoeverre de andere browsers Webp gaan ondersteunen, maar dat zien we dan wel.

Ik genereerde de GIF uit een video via een terminalopdracht in Linux. Hoe dat dan werkt met Webp zal ik moeten leren.

MacOS

Voor MacOS is er hard gewerkt aan verbeteringen, bugfixes en meer. Als ik het zo begrijp kunnen we verwachten dat voor dit platform de updates nu sneller te beschikking zullen komen. Dat is heel goed nieuws!

Originele versie

Er is niets beter dan de originele tekst van een bekendmaking. Hier is de link. Nou moet je dan wel Engels kunnen lezen. Maar de prestaties van vertaalmachines zijn tegenwoordig heel aardig, dus probeer deze link maar eens. Gooi er wat fantasie tegenaan. Dat helpt goed.

Tip

En mocht een van je kinderen studeren, stuur hem of haar dan bij de eerste goede gelegenheid voor een paar maanden naar een land waar ze Engels spreken. Voor een maandje of vier of langer. Of ze wat leren is nog niet eens zo heel interessant. Het gaat om de taal. Ik deed dat destijds op eigen initiatief en daar heb ik mijn hele loopbaan heel veel aangehad. De jonge generatie is heel anders dan destijds, maar weg is het nooit en we hebben nu ook nog Internet.

Auteur: Erik98

Bèta-programma's

Scroll naar boven

Wanneer je een PC, tablet of smartphone gebruikt, ontkom je er niet aan: updates. Als Apple-gebruiker weet je dat er ieder najaar weer een nieuwe versie van het gebruikte besturingssysteem uitkomt. De één kan niet wachten en installeert de update bij de eerste melding. De ander kijkt liever de kat uit de boom en wacht nog even af of er problemen worden gemeld en gaat dan vervolgens pas over tot installatie. Een enkeling doet er helemaal niets mee en laat zijn apparaat niet updaten. Op die manier hoef je dan niet aan allerlei nieuwigheden te wennen. Dat blijkt echter onverstandig, want naast vernieuwingen die je apparaat vaak (maar helaas niet altijd) verbeteren, worden ook veiligheidslekken verholpen. Dat laatste is essentieel om veilig van je apparaat gebruik te kunnen blijven maken. De laatste tijd zijn er bij Apple zo heel wat updates geweest, maar die waren eigenlijk nooit zo ingrijpend dat je ineens opnieuw zou moeten leren hoe je apparaat werkte. Toch werden er met iedere update weer nieuwe functies aan je apparaat toegevoegd en werkte het over het algemeen weer een stukje beter.

Bèta-programma

Voordat er zo’n nieuwe update uitkomt, moet deze eerste grondig worden getest. Apple heeft daar het Bèta-programma voor opgezet. De komende update wordt eerst aan softwareontwikkelaars beschikbaar gesteld. Deze testen de nieuwe versie van het besturingssysteem en kunnen tegelijkertijd de noodzakelijke aanpassingen aan hun eigen software toepassen. Op die manier is de app op tijd klaar voor het nieuwe besturingssysteem dat straks uitkomt.

Publieke bèta

Ben je geen ontwikkelaar, maar wel altijd nieuwsgierig naar de nieuwste versie van het besturingssysteem voor jouw apparaat, dan is het mogelijk om in te schrijven voor het publieke bèta-programma van Apple. Je krijgt de updates dan geruime tijd voordat deze voor iedereen uit worden gebracht. Op die manier ben je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en kun je over de nieuwste functionaliteit beschikken, lang voor anderen dat kunnen. Natuurlijk zit hier een keerzijde aan; het gaat om testsoftware. Er kunnen dus fouten zijn achtergebleven. Apple raadt dan ook aan om bèta-software alleen op apparaten te installeren waar je niet van afhankelijk bent. Overigens worden de publieke bèta’s al goed getest voor ze uitkomen, dus het gaat niet zo heel snel mis. Installatie is echter wél geheel voor eigen risico.

Meedoen

Ben je nieuwsgierig genoeg om ondanks dit risico toch mee te willen doen, dan dien je als eerste jezelf in te schrijven voor het bèta-programma. Als Applegebruiker kun je dat voor de verschillende apparaten hier doen: inschrijven.

Het is trouwens wel handig als je redelijk goed Engels spreekt.

Wanneer je de inschrijving hebt voltooid, ontvang je de bèta-updates gewoon op de gebruikelijke wijze als de andere updates. Installeren gaat ook op dezelfde manier (dus via Instellingen > Algemeen > Software-update).
Houd er wel rekening mee dat er verschillende bèta’s worden uitgebracht voor iedere update die uitkomt. Je kunt dus verwachten dat je regelmatig moet updaten. Schrijf je dus alleen in als je daar géén hekel aan hebt.

NB Apple raadt dringend aan om altijd eerst een back up te maken voor je een bètapakket installeert.
Voor je iPad/iPhone/iPod Touch doe je dat als volgt: reservekopie maken.
Voor een Mac doe je dat zo: Reservekopie maken met Time Machine.

Andere besturingssystemen

Natuurlijk is het testen van bèta-software geen exclusieve aangelegenheid voor Apple-gebruikers. Ook de besturingssystemen van de andere fabrikanten worden eerst aan een groep enthousiaste gebruikers beschikbaar gesteld om deze te kunnen testen.
Voor Microsoft Windows meld je jezelf hier aan:
insider.windows.com/en-us/getting-started.
Voor Android doe je dat hier: www.google.com/android/beta

Feedback

Een belangrijk onderdeel van het testen, is het geven van feedback. Op die manier laat je de maker weten waar je tegen aanloopt bij het testen van de software. Apple heeft daarvoor de Feedbackassistent app. Deze app maakt het mogelijk om op een gestructureerde manier je feedback te verzenden. Opstellen van je feedback doe je met een druk op de knop, die er hetzelfde uitziet als de knop waarmee je een nieuwe e-mail zou aanmaken. Vervolgens moet je aantal vragen beantwoorden en kun je een rapport (iOS Sysdiagnose) toevoegen welke de app aanmaakt van jouw apparaat. Eventueel kun je dan ook nog een schermfoto of video toevoegen.
Hieronder zie je een voorbeeld van ingestuurde feedback:

Zinvol?

Apple kán antwoorden op je feedback, maar wees er op voorbereid dat dit niet standaard gebeurd. Alleen als ze vragen over je feedback hebben, reageren ze. Reken dus niet op een bedankje. De feedback wordt echter wel degelijk serieus genomen. In het voorbeeld hierboven geef ik aan dat ik er last van heb dat de taal/emoticontoets verwisseld is met de cijfertoets in de bèta van iOS 12.

Dat had tot gevolg dat ik regelmatig tegen al mijn emoticons zat aan te kijken, omdat ik onbedoeld van toetsenbord wisselde in plaats van letters naar cijfers. Het duurde even voordat ik door had dat dit kwam door de verwisselde toetsen. Bij de iPhone stonden ze wel nog in de oude volgorde, zodat ik er maar niet aan kon wennen. Gelukkig heeft Apple de toetsen nu weer in de oude (voor mij juiste) volgorde gezet, zodat ik weer cijfers typ wanneer ik dat wil:

Zinvol? Ja dus. Ooit wat van Apple gehoord? Nee dat niet. Natuurlijk was ik zeker niet de enige die dit gemeld heeft en ook niet de eerste, maar als een wijziging de gebruikers niet bevalt en als dat maar voldoende vaak wordt gemeld blijkt Apple daar wel degelijk naar te luisteren. Datzelfde geldt ook voor de feedback die Microsoft en Google ontvangen. Dus wil je helpen om een besturingssysteem zo vlekkeloos mogelijk te laten werken? Doe dan mee aan een bèta-programma.

Auteur: leofact

Audiodescriptie: video nu ook voor blinden!

Scroll naar boven

Scribit.tv

Via Scribit.tv kan je nu Youtube video's van audiodescriptie voorzien. Geweldig voor mensen met minder of geen zicht! Bestaande video's worden voorzien van extra beschrijvingen. Wat mensen met minder zicht missen kunnen ze nu zo alsnog oppikken.Dat kost wel wat tijd, want je moet het geluid van de video en jouw beschrijvingen op elkaar afstemmen. Prima tutorials daar op Scribit, alles in het Nederlands en leuke promo!

Die plons hoeft niet ...

Hoe het werkt

In wezen is het doodsimpel. Waar wij een paar mensen voorbij zien lopen zegt een extra stem in het geluid bijvoorbeeld: "Er rennen twee mensen voorbij." De kunst is wel om die dingen te beschrijven, die anders verloren gaan. Dat er een deur dicht knalt of er een plons is, is niet van belang, want dat valt te horen.

 

Tekst

Dat toevoegen van die beschrijvingen gaat door het intypen van de gewenste tekst op een tijdbalk. De tekst wordt dan automatisch uitgesproken. Je kan zo'n tekstvak uitlijnen met de andere geluiden in de video door het vak op de tijdbalk te verschuiven.

Dempen

Je kan ook de andere geluiden behoorlijk dempen zodat de beschrijving in kwestie goed te horen valt. Daarin kan je verschillende niveaus kiezen.

Fase

In deze eerste fase is de stem een Nederlandse vrouwenstem en qua video's kan je alleen bij Youtube terecht. Men werkt aan uitbreidingen in dat soort keuzes.

Leuk

Ik heb inmiddels twee video's van audiodescriptie voorzien. Als ik wat schrijf wil ik wel weten waarover ik het heb. Ik kan jullie dan ook melden dat het een leuke klus is. Je geeft zo'n video een extra dimensie. Je gaat beter beseffen wat iemand met minder zicht mist en tegelijkertijd ga je zelf meer genieten in je eigen beleving van zo'n video. Je bent ook creatief bezig met alle voldoening ervan.

Nuttig

Dat een video met audiodescriptie nuttig is, is een open deur intrappen. Maar stel je nou eens voor dat je met een aantal mensen bij elkaar bent en jij met je beperking hebt geen idee wat er in een of ander net viraal gegaan videootje gebeurt? En dan laat één van je vrienden jou dat filmpje even zien MET audiodescriptie (mocht dat er zijn). Dan doe je mooi mee in deze wereld, niet dan?

Niet op elke mobiel en altijd inloggen

Helaas doet de audiodescriptie het niet op alle mobieltjes. Ook niet alle browsers.  Daar liggen wat technische beperkingen. Ook moet je altijd inloggen op Scribit.tv Onthoudt ook dat het Scribit.tv is en geen .nl of .com. Dat inloggen heeft te maken met de auteursrechten. Je mag niet zomaar gaan zitten werken aan andermans video, maar als je dat doet voor een speciaal doel en als je er dan ook nog voor moet inloggen is het wel toegestaan. Je browser kan je inlog voor je onthouden. Wel zo handig.

Doordacht

De opzet van Scribit.tv zit prima in elkaar. Er zijn vijf simpele tutorials, die je onder andere meenemen in de wereld van mensen met minder zicht. Dat van die deur die dichtklapt en de hond die blaft. Dat valt te horen en hoeft dus niet verteld te worden. De vijfde en laatste tutorial legt je uit hoe je die tekst moet invoeren en video's kan kiezen.

Belang

Dat deze nieuwe voorziening belangrijk is voor mensen met een gezichtsbeperking zal helder zijn. Ik heb me voorgenomen regelmatig aan een video te gaan werken. Het is trouwens ook leuk om te doen. Lees ook de vragen en antwoorden op Scribit. Zo heeft de automatische stem bijvoorbeeld weleens zijn beperkingen.

Veel plezier!

Iedereen die hiermee aan de gang gaat wens ik veel plezier en succes. En de mensen voor wie het gemaakt is wens ik heel veel genoegen met deze nieuwe mogelijkheden!

Screenshots

De screenshots hier zijn van de promo voor de Blindrun 2016 van Daniël Knegt en zijn guide Koen de Leeuw, die hard aan het trainen zijn voor de Para-triathlon Tokio 2020. Moet je je voorstellen: 750 meter zwemmen met een bandje naar Koen (nééhéé, Koen mag niet trekken), 20 km knallen op een tandem (die krijgt het met twee atleten erop erg zwaar te verduren) en dan 5 km hardlopen (en Koen mag wéér niet trekken). Wat een bikkels! Wat een teamwerk.

Alle Para-atleten: zet hem op!

 

 

 

Auteur: Erik98

Phishing en malware

Scroll naar boven

De e-mails die cybercriminelen sturen om naar jouw gegevens te vissen (vandaar de term phishing) zien er steeds echter uit. Een paar jaar geleden herkende je een phishing-mail nog aan de taalfouten en het knullige uiterlijk. Tegenwoordig zien ze er heel gelikt uit: heel verzorgd, compleet met logo’s en afzendergegevens.

 

Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.

https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/

ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.

http://www.opgelicht.nl/alerts/alle-alerts/


Neem vooral een kijkje op de sites van Fraudehelpdesk en Opgelicht! en zie wat de laatste phishing en virus meldingen zijn.

Op de site van ConsuWijzer zie je wat je rechten zijn op computergebied.

Auteur: ErpCity

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Mijn complimenten voor vormgeving en inhoud!

Boeing_737

 

Dankjewel Boeieng_737,

Af een toe een compliment houdt ons gemotiveerd.

Met vriendelijke groet,

De redactie

Hallo,

Ik heb vanmorgen het magazine weer ontvangen en zag dat je voor Windows Defender de Sandbox kon inschakelen. Ik liep hierbij tegen de volgende fout op Het eerste stukje van de opdracht.

Dit moet in hoofdletters namelijk SETX /M MP_FORCE_USE_SANDBOX 1 zijn.
Hopelijk kunnen jullie dit nog aanpassen.

Met vriendelijke groet,

Reinette Nuesink

 

Beste Reinette,

Dank je voor je feedback. We hebben dit bericht van meerdere lezers ontvangen. Er is inderdaad per ongeluk een extra spatie in de opdracht geslopen. Dit is inmiddels gecorrigeerd in het artikel. Excuus voor de verwarring.

Met vriendelijk groet,

De redactie

 

Amsterdam 11 november 2018

Betreft Microsoft Defender Sandbox.
Ik heb deze succesvol geactiveerd in dos met de commando Setx/m mp_force_use_sandbox 1

Ik heb sindsdien alleen maar problemen:

1 Mijn nieuwe Acer notebook wil sinds die avond niet meer normaal afsluiten, alleen nog door de aan/uit knop ingedrukt te houden voor enkele seconden.

2 Mijn internet is niet meer vooruit te branden.

3 Mijn CPU belasting is iets hoger geworden. Dit vind ik wel het minst erg.

Ik begrijp niet waarom Microsoft deze sandbox niet gewoon in Defender heeft toegevoegd inclusief instellingen waaronder het aan en uit zetten.

Ik heb niet stil gezeten en gezocht op het internet, maar niets kunnen vinden dat werkt.

 

Beste A.J. Peetom,

Het is maar de vraag of deze problemen allemaal worden veroorzaakt door het inschakelen van de Sandbox.
Het is echter wel mogelijk dat de Sandbox problemen geeft; de Sandbox wordt nog verborgen door Microsoft omdat deze nog in een betafase is.

Elders in het magazine wordt beschreven hoe de sandbox weer is uit te schakelen. In een latere e-mail begrepen we dat je de Sandbox succesvol hebt kunnen uitschakelen, maar dat de problemen niet geheel zijn verdwenen. Je laptop sluit nog steeds niet goed af.

Hopelijk is dit probleem inmiddels ook opgelost.

Met vriendelijke groet,

De redactie


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.