Helpmij magazine

April 2022

Voorwoord

Scroll naar boven

Nog even en dan kunnen we weer paaseieren zoeken...
Dat kan buiten maar ook, zeer relaxed, op de pc. Kijkend naar de weersvooruitzichten is de laatste optie misschien nog niet zo verkeerd.

Easter eggs blijken onder andere verstopt in programma's als Windows 10, Excel (afhankelijk van de gebruikte versie vind je een variant van Doom of Hall of tortured souls) en Google.

Een klein paaseitje in Windows 10 is bijvoorbeeld het dunne witte streepje, rechtsonder in de taakbalk, naast het "meldingen icoon". Klik er op en je bent meteen op je desktop, nog een klik en je bent weer terug waar je was. Kan handig zijn.

Google eens op "easter eggs" en je vind de verborgen schatten in vele programma's. Soms knullig, soms handig, soms leuk.

Het aprilnummer van ons magazine bevat weer een aantal interessante artikelen en een prachtige collectie wetenswaardige links in de rubriek "het laatste nieuws".

De redactie wenst onze lezers vast plezierige paasdagen en, naast de zoektocht naar eieren, veel leesplezier!

Auteur: ErpCity

Windows 10 update verwijderen

Scroll naar boven

r zijn nogal Windows 10 gebruikers die last hebben na een door Microsoft geforceerde update. Officieel verschijnen die updates alleen op de tweede dinsdag van de maand, maar ook op andere dagen wil wel eens een update verschijnen. En dan zijn er nog de vreemde tussendoor patches, vaak niet eens gedocumenteerd.

Maar al te vaak betreft het een paniekoplossing voor een probleem dat alleen in heel zeldzame gevallen optreedt. En ja, op het handjevol getroffen systemen is de bug dan opgelost, maar anderen krijgen er een bug bij.

Nadat mijn laptop een update had gekregen (op vrijdag trouwens) had ik geen internet meer. Na enig zoeken naar de oorzaak bleek dat de netwerkadapter niet meer wilde opstarten. De adapter kwam, ook na het updaten van de driver, niet meer tot leven. Wat nu? Er zit niets anders op om de update te verwijderen. Maar goed, hoe doe je dat? Aangezien ik nooit iets dergelijks aan de hand heb gehad moest ik even zoeken hoe dat in z’n werk gaat. Kortom: hoe verwijder je een geïnstalleerde update die meer problemen blijkt te geven dan op te lossen?

Start de app Instellingen via het menu Start en klik op Bijwerken en beveiliging. Klik vervolgens in het paneel rechts op Geschiedenis van updates weergeven. Je ziet vervolgens een lijst met geïnstalleerde updates. Om een update te verwijderen klik je op de link Installatie van updates ongedaan maken. Je ziet weer een lijst met updates, maar nu in een andere omgeving. Selecteer de te verwijderen update die problemen geeft en klik dan op Verwijderen. Wacht een poosje (bij grotere updates is het wat langer wachten) tot de update verwijderd is.

Om helemaal op safe te spelen is het verstandig (ook als daar niet om gevraagd wordt) je systeem te herstarten na het verwijderen van de update. In mijn geval vroeg het systeem zelf om opnieuw op te starten, wat op zich het beste is. Je hebt dan meer zekerheid dat de actie goed geslaagd is.

 

 

Onlogisch is dat na verwijderen van de update die uit dit venster verdwenen. Als je echter kijkt in het standaardoverzicht van de geïnstalleerde updates, staat deze nog gewoon vermeld als zijnde geïnstalleerd. In de afbeelding is te zien dat de update op 11 februari ie gedaan, maar staat na deïnstallatie gewoon nog in het overzicht. Er verschijnt in die lijst dus geen melding dat een update verwijderd is. Onlogisch, want daardoor is er ten eerste een verschil tussen beide lijsten met updatehistorie, daarnaast wordt het zo wel erg onoverzichtelijk voor de gebruiker.

Hou het goed in je achterhoofd dat de enige geldige lijst met daadwerkelijk geïnstalleerde updates je dus aantreft onder de link Installatie van updates ongedaan maken.

Auteur: CorVerm

Nieuwe tijden nieuwe keuzes 1: hardware

Scroll naar boven

Als je het nieuws leest, kun je best wel eens ontmoedigd raken door de nare berichten. Het Helpmij Magazine gaat natuurlijk over digitale zaken. In dit artikel lees je hoe je digitaal wat sterker wordt door de dingen die je leert en de keuzes die je maakt. Chiptekorten? Inflatie? Moet je een nieuwe computer omdat Microsoft Office zegt dat het daarvoor tijd wordt? Welnee, daar heb je zelf wat over te zeggen! In een drietal artikelen bespreken we na elkaar: hardware, besturingssytstemen en software.

Duurzame keuzes

De tijd dat we heel snel nieuwe apparaten aanschaften, ligt een beetje achter ons. Stel je voor dat je computer het niet meer zo goed doet. Welke keuzes heb je dan?

  1. Bij duurzame keuzes staat het gewoon blijven gebruiken van de pc als hele goede keuze bovenaan.
  2. Je kunt ook kiezen om een andermans goede, afgedankte computer te hergebruiken. Dit is ook heel milieuvriendelijk.
  3. Daarna volgt repareren. Als je pc niet meer goed werkt, kun je hem zelf repareren of het door iemand anders laten doen. Daar heb je dan wat spulletjes en kennis voor nodig.
  4. Als laatste optie kun je een nieuw computer kopen. Dit is in het rijtje de minst duurzame optie. Kies je hiervoor, probeer dan je oude apparaat nuttig door te schuiven naar optie 2 of 3.

1 Blijf je apparaat zo lang mogelijk gebruiken

Je blijft je oude computer langer gebruiken dan je van plan was? Gefeliciteerd! Dat is heel vriendelijk voor je portemonnee én voor het milieu. Open je pc af en toe en verwijder het stof voorzichtig met een stofzuiger. Dan koelt je computer beter en gaat hij nog wat langer mee. Installeer het besturingssysteem eens opnieuw, daarna voelt de pc weer vaak als nieuw.

Misschien heb je nog steeds een dikke oude monitor? Die is nu echt wel toe aan vervanging, want een dunne monitor is veel energiezuiniger. Ook als je werkt met een laptop, kun je daar eenvoudig een extra monitor aan koppelen. Dat is soms een oplossing als je laptopmonitor niet goed genoeg is om lang aan te werken.

Een andere optie is, om je oude pc wat op te voeren. Een ssd schijf in plaats van een hdd. Ik heb zelf een workstation van 10 jaar oud en een MacBook van 12 jaar oud. Bij beide computers heb ik het besturingssysteem op een ssd schijf staan. Lekker snel en geen klachten.

2 Koop een tweedehands computer

Er zijn handelaars in bedrijfscomputers. Daar koop je sterke apparaten, met garantie. De mooie term daarvoor is refurbished. Meestal kun je ook de computer op maat bestellen en in elkaar laten zetten. Zo vond ik zelf via marktplaats een handelaar die mijn pc heeft geleverd.
Je kunt natuurlijk ook heel avontuurlijk zelf een tweedehands computer bij iemand thuis kopen. Het grootste nadeel daarvan vind ik, dat je geen garantie krijgt.

https://www.hardware-gebruikt.nl/ en lees hier ons interview met Michiel.
https://www.queensystems.nl/

Lees voor je een andere computer kiest nog wel even verder in dit artikel. Want ook je volgende computer kun je strategisch kopen. Zelf let ik er altijd op dat mijn nieuwe aanwinst goed te repareren valt, en te upgraden.

3 Repareren

Laten we met de deur in huis vallen: https://nl.ifixit.com/Guide. Op deze website staan buitengewoon veel nuttige handleidingen over hoe je apparaten repareert. Ook zie je per handleiding hoe moeilijk het is, hoeveel tijd het je kost en wat je ervoor nodig hebt aan materialen. De website is deels in het Nederlands. Elke reparatie staat stap voor stap uitgelegd met plaatjes.

De keuze uit reparatie handleidingen op ifixit

Repareerbaarheid en duurzaamheid

Hoe goed is een product te repareren? Ifixit heeft een prachtig overzicht van producten en hoe goed ze te repareren zijn. Er zijn 3 lijsten: laptops, tablets en smartphones. Je kunt deze lijsten sorteren op verschijningsdatum of op repareerbaarheid:
https://nl.ifixit.com/Right-to-Repair/Repairable-Products.

Op ifixit staat dat repareerbaarheid synoniem is voor duurzaamheid. Repareren is vaak veel beter voor het milieu dan recyclen. Maar een reparatie is niet gratis. Zodra een uurloon hoger wordt dan een nieuwe goedkope laptop, zullen veel mensen de oude weggooien en een nieuwe kopen. Zelfs als het nieuwe beestje ook snel kapot gaat. Op de lange termijn ben je zo veel meer geld kwijt.

Dus leer je zelf om je computers te repareren, dan kun je daarmee veel geld uitsparen. Het is natuurlijk ook heel stoer als je dat zelf kunt.

4 Een nieuwe computer aanschaffen

Ja, en als je dan toch een nieuwe computer koopt, hoe kies je dan duurzaam? De Apple producten zijn bijvoorbeeld erg fraai, maar ze staan erom bekend dat ze moeilijk te repareren zijn. Toch kun je daarin ook slim kiezen.

Oude en nieuwe laptops die goed te repareren zijn

https://nl.ifixit.com/laptop-repairability. Bovenaan de Laptop repareerbaarheidsscores, staat de zeer fraaie en sympathieke Framework laptop. Deze laptop is zelfs speciaal ontworpen zodat hij goed te repareren is. Een hele mooie lichtgewicht notebook die je zelf eenvoudig repareert en verbetert als je wilt. Je kunt de laptop ook helemaal naar eigen keuze samenstellen: https://frame.work/nl/en/laptop-diy-edition.


De laptops die ook heel goed scoren, zijn van HP.

Als je door de lijst van ifixit heen scrollt, zie je al gauw dat de Apple laptops zeer slecht scoren. Uitzondering zijn een paar modellen uit 2011 en 2012. (En die van mij uit 2010 is ook heel prima, maar die staat niet in de lijst).

Onderzoeken voor je iets koopt

Natuurlijk kun je zelf ook je computer+repareerbaarheid in een zoekmachine intypen. Dan kom je al gauw op forums uit, waarin hobbyisten en professionals uitleggen wat volgens hen de meest repareerbare computers zijn. Zelf zocht ik op MacBooks+repairable en ik kwam uit op een aantal versies tussen 2010 en 2012, die waren het makkelijkste open te schroeven en te repareren. Ook de iMacs, dat zijn de grotere all-in-one computers van Apple, die zijn van rond 2010 goed te openen. Vanaf een jaar of 2013 worden er steeds wat meer onderdelen vastgelijmd. Dat zie je niet aan de buitenkant van een apparaat, daar zie je enkel wat schroefjes. Nee wat je moet doen voordat je iets koopt, is het type even Googelen op repareerbaarheid.

Michiel van hardware-gebruikt gaf aan dat de bedrijfscomputers van HP zijn favoriet zijn. Dell wordt ook vaak genoemd.

Besturingssystemen

Met een nieuwe computer kies je ook vaak meteen voor Windows of MacOS. Daarover hoop ik in het volgende artikel wat uit te leggen. Dat er een standaard geïnstalleerd systeem op je pc staat, is iets waar je best wat aan kunt veranderen. Zelf houd ik ervan om wat meer vrijheid te hebben en daarmee sterker te zijn als consument. Want als Microsoft ineens vindt dat mijn pc te oud is naar hun smaak, zoals je regelmatig in dit Magazine hebt kunnen lezen, dan ben ik het daar niet mee eens. Dat vind ik ongelofelijke onzin die ook nog eens milieuvervuilend is. Tot volgende keer.

Auteur: Kate95

Je video's bewerken met Windows Video

Scroll naar boven

In het vorige magazine heb je kunnen lezen dat Windows Foto’s meer nuttige bewerkingstools heeft, dan je mogelijk op het eerste gezicht denkt. Naast digitale foto's omvat je mediaverzameling waarschijnlijk ook (flink wat) video's. Je kunt deze op een hoger plan tillen door deze te bewerken. Hier zijn heel wat (soms prijzige) apps voor beschikbaar. Windows Foto's blijkt echter ook het nodige aan bewerkingsmogelijkheden te bieden. Welke dat zijn en hoe je deze gebruikt lees je in dit artikel. 

Films en TV

Standaard wordt een video geopend in de Films en tv-app. Veel meer dan je video bekijken kun je niet met deze app. Voor het bewerken wordt de Foto’s app geopend en pas dan kun je echt met de video aan de slag. Voor deze wat omslachtige werkwijze heeft Microsoft mogelijk gekozen, omdat dit programma ook betaalde diensten aanbiedt en op deze manier wil Microsoft dat meer onder je aandacht brengen. Overigens niet al te opdringerig. Je ziet deze diensten niet als je alleen de video afspeelt. Open je de app via start dan zie je drie tabs waarmee je materiaal kunt verkennen, kopen en inzien. Onder de tab persoonlijk zie je dan je eigen video's:

In dit artikel bespreken we de bewerkingsmogelijkeden. Daarvoor klik je op de bewerkingsknop (het potlood). De video wordt nu geopend in Foto’s en daar kun je beginnen met de bewerking.

N.B. je kunt je video's ook standaard in Foto's openen door de standaard app aan te passen. Dat doe je via instellingen > Apps > Standaard-app > Standaard-apps kiezen. Onder videospeler klik je dan op Films en tv en kiest dan voor Foto's of een andere afspeler van je keuze.

Wanneer de Video in Foto's wordt geopend zie je hetzelfde venster als wanneer je een foto in deze app opent.
Een aantal bewerkingen zijn niet beschikbaar. Zo kun je de video helaas niet bijsnijden of roteren. Je kunt hier wel de video afspelen, weggooien, liken of delen. Het daadwerkelijke bewerken start je met een klik op het Bewerken en maken menu:

Knippen

Om een deel van je video uit te knippen, markeer je het gewenste deel van de video met de twee beschikbare markeerpunten en vervolgens kun je dit uitgeknipte deel opslaan als kopie:

Slomo

Op ongeveer dezelfde manier kun je een Slomo maken. Hierbij wordt een deel van de video in slow-motion weergegeven. Met de markeerpunten bepaal je welk deel je wilt vertragen. Bovenaan in beeld kun je de vertraging instellen van snel (het lopende mannetje) tot langzaam (de schildpad). Met Kopie opslaan wordt nu de hele video als kopie opgeslagen met daarin de slow-motion. Aan de bestandsnaam wordt slomo toegevoegd, zodat je de video eenvoudig terugvindt in de bestandsmap:

Foto opslaan

Wanneer er in de video beelden zitten die je als foto zou willen opslaan, kan dat ook. Je beweegt eenvoudig het markeerpunt tot het gewenste frame en vervolgens klik je op dit punt. Rechts bovenin beeld licht dan de optie Een foto opslaan op en daar klik je dan op om het frame als foto op te slaan:

Tekenen

Heb je behoefte om je creatief uit te leven en wil je graag tekenen in je video dan kan dat ook. Je krijgt daarvoor verschillende gereedschappen tot je beschikking en een gum om een deel van de tekening te wissen als het niet naar je zin is geworden:

Tekst

Geanimeerde teksten behoren ook tot de mogelijkheden. Je kunt die gebruiken als titel van je film of tussendoor om een bepaald deel van je video van tekst te voorzien. Je kunt kiezen uit verschillende stijlen. Je bepaalt waar je de tekst in beeld wilt hebben door de schuifmarkeringen voor het begin en het einde van de animatie in de juiste positie te schuiven: 

Effecten

Wanneer je jouw video’s eruit wilt laten springen met effecten of 3d-objecten dan kun je dat doen door een 3d-effect toe te voegen. In dit geval zijn het hartjes, maar er is een reeks andere effecten voorhanden. Ook hier bepaal je weer met de schuifmarkeringnen waar het effect komt en hoe lang het duurt. Naast effecten kun je ook op dezelfde manier een 3d-object invoegen, zoals bijvoorbeeld een smiley. Ikzelf ben niet kapot van het resultaat, maar jij bepaald natuurlijk zelf wat je leuk vindt.

 

Andere opties

Het is ook mogelijk filters toe te passen om je video een bepaalde kleursfeer te geven. Wanneer je in je video ook foto's opneemt, kun je deze een beweging meegeven, waarbij er langzaam naar een bepaald punt wordt ingezoomd. Dit wordt ook wel het Ken Burns-effect genoemd en dat kan erg mooi staan in diapresentaties.

Om je video een sprankelende presentatie mee te geven, kun je achtergrondmuziek toevoegen. Je hebt de keuze uit verschillende melodieën en het is zelfs mogelijk om de beelden te laten synchroniseren met de beat van de muziek:

 

Clips

Je kunt als regisseur van je eigen video verschillende videoclips achterelkaar zetten om zo een film te vormen. Je bepaalt de volgorde hiervan zelf. Op die manier kun je dus een video maken met verschillende scenes. Het is helaas niet mogelijk om overgangseffecten tussen de verschillende scenes toe te passen.

Ten slotte

De belangrijkste mogelijkheden hebben we nu gehad en dat zijn er toch heel wat meer dan dat je op het eerste gezicht zou denken als je een video opent in de Windows app. Je kunt er leuke films en presentaties mee maken. Wil je overvloei-effecten of andere opties, dan zul je alsnog verder moeten zoeken. Er zijn gelukkig heel wat apps beschikbaar; van helemaal gratis tot professioneel en prijzig.

Auteur: leofact

I2C poortuitbreiding

Scroll naar boven

Arduino en I2C: De PCF8574p

Een poortuitbreiding:  Extra pootjes voor de Arduino.
Bij het LCD uit januari was alles in de bibliotheek geregeld. Je hoefde alleen het LCD aan te spreken en de functie deed de rest. Nu moeten we zelf de communicatie starten en stoppen.

De chip kan je los kopen, maar is ook in bovenstaande vorm voor een paar euro verkrijgbaar:
          https://www.ebay.com/itm/162741807388  (Tot zover deze sterspot.)
Er is een -p- en -ap- variant, met elk een ander basis adres. Met de drie knopjes of stekkertjes kan je de drie LSBitjes van het I2C adres instellen, hierdoor kan je meerdere van dezelfde chips op de I2C bus aansluiten.
Totaal dus 2 x 8 chips = 128 extra pootjes die je elk afzonderlijk als ingang of uitgang kan gebruiken.  
Daar kom je voorlopig niet aan te kort! Welk adres?  Welnu, in de handleiding staat het te lezen:
          PCF8574; PCF8574A Remote 8-bit I/O expander for I2C-bus.
Je kan ook het adres met de scanner uit het verhaal van vorige maand gebruiken. Arduino gebruikt de 7-bits adressering, dwz het LSB wordt in de adressering niet benoemd. Dat doe je met de commando's 'write' en 'read'.

De Wire.h routine hanteert de 7-bits methode, voor het 8e bit de woorden 'read' en 'write'. Dwz adressen tussen
0 en 127. (Niet elk adres is mogelijk, een aantal zijn gereserveerd.) Deze chip heeft als bijzonderheid dat hij output en input tegelijk is. Lees je een pootje, dan geeft hij de waarde van het aangelegde niveau aan (1 of 0).
Schrijf je een waarde dan wordt dat ook op het pootje weergegeven. (1 of 0). Uiteraard zijn er voorwaarden aan verbonden. Schrijven is LOW actief, omdat het pootje geen stroom kan leveren. Een LED aansluiten dat kan, maar de annode moet je aan + hangen en de kathode moet je met de chip uitgang verbinden. Een LOW commando zal de LED doen opgloeien. Is de uitgang hoog, dan is de LED uit. (Vergeet de serieweerstand met de LED niet!)

Wil je de waarde lezen, dan moet je eerst het betreffende (of alle) pootjes hoog maken. Bij het opstarten worden de pootjes standaard hoog gemaakt. Sluit je er een knopje op aan dan schakel je naar MASSA! Als er ook een LED op is aangesloten, dan zal de LED oplichten als je het knopje bedient. Dat is dan meteen een indicatie dat je het knopje hebt ingedrukt, handig!
Een LED aansturen met stuurspanning lukt niet, omdat de interne pull-up te hoogohmig is.
De uitgang is voorzien van een latch, dat wil zeggen: de waarde wordt onthouden, is de uitgang aangestuurd, dan blijft hij die waarde houden, tot een volgende waarde wordt aangeboden.

Uitgangen  

Hieronder een minimalistisch voorbeeld zet een paar ledjes aan/uit.
          OPMERKING!! verwijder de spatie tussen < en wire.h>  anders werkt het niet.

          #include  < wire.h>                    // de I2C routine, functie, library.

          void setup() {
            Wire.begin();                          // schakel de I2C communicatie in
            Wire.beginTransmission(0x38);// maak contact met het apparaat op adres 0x38
            Wire.write(byte(0xF0));          // stuur de waarde F0 (vier LSB ledjes aan)
            Wire.endTransmission();          // verbreek de verbinding.
          }

          void loop() {                             // hier staat niets, loop moet wel aanwezig zijn (is verplicht).
          }

Uiteraard kan je in de loop ook allerlei zaken regelen, bedenk wel dat je TELKENS voor elk verzonden byte de transmissie moet starten: Wire.beginTransmission(0x38); en na gedane zaken de transmissie weer moet beëindigen: Wire.endTransmission();  (Het adres 0x38 is het door mij gebruikte adres, kan bij jouw anders zijn.)

Looplampje
          OPMERKING!! verwijder de spatie tussen < en wire.h>  anders werkt het niet.

          #include < wire.h>                         // de benodigde I2C routine

           void setup() {
             Wire.begin();                             // opstarten van de I2C routine
           }

          void loop() {
            for (int n = 0; n < 8; n++) {          // integer n is hulpvariabele, de for-teller
              Wire.beginTransmission(0x38);  // start I2C communicatie op adres 0x38
              Wire.write(~(1 << n));              // n bits de waarde -1- naar links schuiven
              Wire.endTransmission();           // uitschakelen, niet vergeten!!
              delay(500);                              // halve seconde pauze
             }
          }

Achter de regels staat commentaar, mogelijk is toch nog wat extra uitleg gewenst.
for (int n = 0; n < 8; n++) {    Dit is de for-loop, hierin wordt een lokale integer variabele n aangemaakt: n is de teller van de for-loop. Telkens wordt de slave op 0x38 opgeroepen. Door de ~ (tilde) wordt de chip gereset, waarna waarde -1- wordt geladen en vervolgens n posities naar links verschoven. Die n is dezelfde als in de for-loop. De locale variabele n is uitsluitend binnen deze for-lus geldig. Daarbuiten bestaat hij niet!
Binnen de for-lus wordt n ook gebruikt om de -1- een dit aantal posities te verschuiven. (= looplampje.)

Ingangen

Om een ingang te kunnen gebruiken moet je eerst de uitgangen -1- maken. Standaard is dit al zo, na een reset is zijn de pootjes -1-.
          OPMERKING!! verwijder de spatie tussen < en wire.h>  anders werkt het niet.

          #include   < wire.h>                    // de I2C communicatie routine

          void setup() {
            Serial.begin (9600);                  // communicatie met de PC
            Wire.begin();                           // start de I2C communicatie
          }

          void loop() {
            byte a;                                   // een 8-bits variabele
            Wire.requestFrom(0x38, 1);    // je vraagt om één bit, maar je krijgt alle 8
            a = Wire.read();                     // hier wordt de waarde a geladen.
            Wire.endTransmission();         // uitschakelen, niet vergeten!!
            Serial.println (a, BIN);           // de waarde a wordt binair weergegeven
            delay (500);                          // korte pauze.
          }

Wanneer je nu op de monitor kijkt, zie je de bitjes van de chip, het pootje dat aan massa ligt, wordt als -0- weergegeven. Hebt je een reeks knopjes, dan kan je die allemaal afzonderlijk uitlezen.
Met de bitwise AND functie kan je een masker instellen om het juiste pootje te selecteren.

Bedien een LEDje met een knop op de chip
          OPMERKING!! verwijder de spatie tussen < en wire.h>  anders werkt het niet.

          #include  < wire.h>                                     // de I2C routine
          byte LED = 13;                                           // de interne led op arduino bordje
          byte knopje;                                              // knopje op pootje -0- van de chip

          void setup() {
            Wire.begin();                                           // start het I2C protocol
            pinMode(LED, OUTPUT);                           // interne led  uitgang
            Wire.beginTransmission(0x38);                  // start I2C communicatie met chip
            Wire.write (255);                                     // set alle bitjes hoog, is ingang
            Wire.endTransmission();                           // uitschakelen, niet vergeten!!
          }

          void loop() {
            Wire.requestFrom(0x38, 1);                      // je vraagt om één bit, maar je krijgt ze alle 8
            knopje = Wire.read();                                // hier wordt de waarde geladen.
            Wire.endTransmission();                            // uitschakelen, niet vergeten!!
            knopje = knopje & 1;                                // selecteer uitsluitend knopje op pootje 0
            if (knopje == 1) digitalWrite (LED, LOW);   // knopje los
            if (knopje == 0) digitalWrite (LED, HIGH);  // knopje ingedrukt
          }
Hier wordt knopje op pootje -0- van de chip aangesloten, alleen pootje -0- kan het LEDje schakelen.

Met interrupt

Wil je gebruik maken van de interrupt, dan moet je ook daarop ook een pull-up weerstand aansluiten. De interrupt is een laag niveau dat ontstaat zodra één chippootje wijzigt. De interrupt wordt weer hoog, als de data is uitgelezen, of het betreffende pootje weer naar zijn oorspronkelijke niveau terugkeert.
Het woord 'interrupt' is verwarrend, want wanneer je deze interrupt op de interrupt van Arduino aansluit, loopt de boel vast, zodra je de chip in de interrupt routine wil uitlezen. Dat komt omdat de wire library ook interrupts gebruikt, dat kan niet samengaan.
Wat dan wel?
Een knopje of waarde verandering in de chip duurt hopelijk iets langer dan enkele milliseconden.
Sluit de interrupt aan op een 'normale' digitale ingang, die moet je in de loop zo af en toe pollen.
Zodra er reden toe is, stap je naar een 'normale' functie (= subroutine) en voer daar de leesroutine uit.
op deze manier kan een interrupt geen roet in het digitale eten gooien.

Tot slot: waarom die opmerking om de spatie tussen < en W.. te verwijderen, kan ik dat zelf dan niet?
Jawel, maar als ik die zelf verwijder, dan wordt de include...... niet weergegeven.
Een van de eigenaardigheden die in de hier gebruikte tekstverwerker zit. Klachten bij het bestuur ;-)
lange listings kunnen worden gedownload iets dat in de toekomst aan de orde komt.

Wanneer je klik op deze link, dan vind je de INO bestanden als DOC-TXT-HTML bestand.
Laat weten welk formaat je het prettigs vind, je kan ze Kopiëren en in de Arduino IDE plakken.
              https://magazine.helpmij.nl/uploads/2022/01/
Persoonlijk vind ik het DOC formaat het mooist omdat de commentaren netjes onder elkaar staan en de kleuren zoals in de Arduino IDE behouden blijven.

                                                                                                                          Groeten, Dré

 

Auteur: drejansen

Het laatste nieuws

Scroll naar boven

Het laatste nieuws gemist? In deze rubriek vind je het laatste nieuws over besturingssystemen, computers en nieuwe of reeds in omloop zijnde software. Ook het laatste nieuws over smartphones en tablets komt aan de orde. Ook vind je hier artikelen die nuttig kunnen zijn voor het dagelijks gebruik van computers en andere elektronica.

Inhoudsopgave

 

Microsoft waarschuwt Windows 11-PC's permanent met systeemeis-brandmerk

"Permanent" brandmerk in Windows 11 is eenvoudig te verwijderen

Blaas je oude laptop nieuw leven in met Chrome OS

iTip: Ken jij deze iPhone-zaklamptrucjes al?

TCL brengt 10,1"-tablet met reflectief scherm en nieuwe smartphones naar Benelux

Review: Samsung Galaxy S22 Ultra verenigt het beste van S- en Note-telefoons

Android-telefoons krijgen functie die iPhones al jaren hebben

Nokia T20 review: goedkope tablet met premium behuizing

Oppo Find X5 Pro is een toptelefoon met uniek ontwerp, maar wel te duur

Apple introduceert M1 Ultra-soc die bestaat uit twee M1 Max-chips

Apple voorziet iPad Air van frontcamera met ultragroothoeklens en M1-soc

Apple onthult goedkopere iPhone en nieuw type Mac-computer

Waarom ook jij een screenprotector nodig hebt voor je smartphone

Zo installeer je nóg eenvoudiger Windows 11 zonder TPM

HDMI of DisplayPort: welke beeldinput is het beste?

Samsung Galaxy S22 Ultra Review

Samsung Galaxy S22 en S22+ Review

Adblock Plus ingehaald door uBlock Origin als populairste Firefox-extensie

Dit toetsenbord lijkt op dat van Apple, maar is eigenlijk veel beter

Samsung Galaxy Z Fold multi-vouwbare telefoon

Malware van je pc verwijderen: dit zijn je opties

Is Kaspersky nog veilig?

Microsoft Surface Pro 8 en Go 3 Review

4x waarom je een iPhone SE 2022 moet kopen

Microsoft waarschuwt Windows 11-PC's permanent met systeemeis-brandmerk  

Microsoft test een nieuwe vergaande maatregel voor Windows 11-pc's die eigenlijk niet voldoen aan de systeemeisen van het besturingssysteem, zo ontdekt Windows Latest. Het bedrijf introduceert een brandmerk in de rechter onderhoek van het bureaublad. Ook het tabblad Systeem in de Instellingen zou een waarschuwing bevatten.


"Permanent" brandmerk in Windows 11 is eenvoudig te verwijderen  

Slechts een dag na het bericht dat Microsoft een permanent brandmerk toegevoegd heeft aan het bureaublad in Windows 11 is al een manier gevonden om de tekst te verwijderen. Het Duitse Deskmodder wist met een enkele wijziging in een registry het bureaublad weer schoon te maken. De instelling is toegevoegd vanaf build 22557 en is met enkele kliks te bereiken.


Blaas je oude laptop nieuw leven in met Chrome OS Flex: zo werkt het 

Google heeft een nieuwe toepassing bedacht voor zijn besturingssysteem Chrome OS: je oude laptop of pc nieuw leven inblazen. Chrome OS is een lichtgewicht besturingssysteem waarmee je voornamelijk via de cloud werkt. Dat vraagt weinig van je computer, waardoor je laptop of computer met Windows, macOS of Linux van een trage rotmachine verandert in een vlotte werkbak.


iTip: Ken jij deze iPhone-zaklamptrucjes al? 

Je iPhone is van alles tegelijkertijd. Je telefoon, je camera, je rekenmachine, je agenda. En … je zaklamp. Handig, al is het maar om het sleutelgat te vinden. In dit artikel laten we je zien hoe je je iPhone als zaklamp gebruikt – en we kennen nog een paar handige zaklamp-trucjes! Weet je bijvoorbeeld hoe je de zaklamp via een geheime ‘knop’ activeert?


TCL brengt 10,1"-tablet met reflectief scherm en nieuwe smartphones naar Benelux 

TCL heeft een nieuwe 10,1"-tablet met reflectief scherm geïntroduceerd in de Benelux. Ook zegt de Chinese elektronicamaker zes nieuwe smartphones in de TCL 30-serie, nog een ander tablet en een 5G-router uit te brengen in de Benelux.

De 10,1-inch TCL Nxtpaper 10s-tablet is voorzien van een reflectief, 'papierachtig' IPS-scherm met een resolutie van 1200x1920 pixels. De tablet werd eerder dit jaar al tijdens CES aangekondigd en bevat dezelfde displaytechniek die TCL vorig jaar in een 8,88"-tablet stopte. Het kleurenscherm heeft een reflectieve laag en geen backlight, vergelijkbaar met een e-reader, heeft geen flikkeringen en filtert blauw licht.


Review: Samsung Galaxy S22 Ultra verenigt het beste van S- en Note-telefoons 

Samsung heeft zijn telefoonseries in het topsegment door elkaar geschud. De Galaxy Note-serie is aan zijn eind gekomen, maar er is goed nieuws voor gebruikers die op zoek zijn naar de beste camera's en zweren bij een stylus: de Galaxy S22 Ultra heeft het allemaal.

Jarenlang bracht Samsung twee keer per jaar een nieuwe telefoon in het topsegment uit. In het voorjaar een Galaxy S, in het najaar een Galaxy Note. Er was aanvankelijk een duidelijk onderscheid tussen de telefoons.

Het onderscheid werd steeds kleiner. Dat komt vooral doordat telefoons door de jaren heen over het algemeen steeds grotere schermen kregen.


Android-telefoons krijgen functie die iPhones al jaren hebben  

Met Android 13 zal je de helderheid van de zaklamp kunnen wijzigen, een mogelijkheid die al veel langer op toestellen van Apple beschikbaar is. Google werkt aan de nodige tools in Android 13, maar er is nog wel een inspanning nodig van smartphonefabrikanten.


Nokia T20 review: goedkope tablet met premium behuizing 

Nokia heeft in het najaar van 2021 zijn eerste tablet voorgesteld, een voordelig model met de naam 'Nokia T20'. Het Finse merk ziet naar eigen zeggen veel potentieel in Android-tablets en betreedt daarom de markt. Maar is de T20 meteen een hoogvlieger? Lees het hier in de review.


Oppo Find X5 Pro is een toptelefoon met uniek ontwerp, maar wel te duur  

OPPO heeft een nieuwe telefoon met een opvallend design en veel focus op de camera's uitgebracht, maar de prijs van 1.299 euro is wel wat te hoog voor wat je krijgt.

De OPPO Find X5 Pro lijkt grotendeels op de vorig jaar verschenen Find X3 Pro. De uitleg over het overslaan van nummer 4 is ietwat vaag: het komt er volgens het bedrijf op neer dat deze telefoon ook een opvolger is van de opvouwbare OPPO-telefoon, de Find N. Die verscheen in de periode tussen de Find X3 Pro en de Find X5 Pro.


Apple introduceert M1 Ultra-soc die bestaat uit twee M1 Max-chips  

Apple introduceert een nieuwe soc in zijn M-serie. De M1 Ultra bestaat uit een combinatie van twee M1 Max-chips, die met elkaar verbonden zijn via UltraFusion. Dat is de naam van Apples eigen interconnect, die een bandbreedte van 2,5TB/s heeft.

De combinatie van twee M1 Max-socs levert 20 cpu-cores op en maximaal 64 gpu-cores. Er kan maximaal 128GB aan geheugen geïntegreerd worden op de M1 Ultra en dat heeft een bandbreedte van 800GB/s.


Apple voorziet iPad Air van frontcamera met ultragroothoeklens en M1-soc  

Apple heeft op zijn eigen online evenement een nieuwe versie van de iPad Air aangekondigd. De tablet heeft nu een frontcamera met ultragroothoeklens met zijn Center Stage-software om gebruikers te volgen tijdens videogesprekken als zij rondlopen. Ook heeft hij een M1-soc.

Apple iPad Air 2022

De functie is mogelijk dankzij de 12-megapixelcamera met een beeldhoek van rond 122 graden. Die camera is al te vinden op de vorig jaar aangekondigde iPad mini en de iPad Pro; de Air uit 2020 heeft die camera niet. De software zoomt standaard in en 'volgt' de gebruiker tijdens het videobellen om die altijd midden in het scherm te houden.


Apple onthult goedkopere iPhone en nieuw type Mac-computer  

Apple heeft een nieuwe goedkope iPhone SE gepresenteerd. Daarnaast toonde het bedrijf de Mac Studio, een nieuwe variant van zijn Mac-computers. De techgigant liet de nieuwe producten in een online video zien.

De nieuwe iPhone SE lijkt met de dikke randen en een thuisknop op eerdere goedkope toestellen die het bedrijf verkocht.

Aan de binnenzijde zit een A15-chip die met de iPhone 13 zijn debuut maakte. Deze chip moet de nieuwe telefoon net zo snel maken.


Waarom ook jij een screenprotector nodig hebt voor je smartphone  

Ieder materiaal heeft een bepaalde hardheid. Dit wordt gemeten op de Mohs-schaal van 1 tot 10. Gips heeft een hardheid van 2; je kunt het al bekrassen met je vingernagel. Diamant heeft een hardheid van 10. Geen enkel aards materiaal is harder dan diamant, dus diamant is als het ware ‘onkrasbaar’. Smartphoneschermen van diamant zijn natuurlijk niet helemaal realistisch.


Zo installeer je nóg eenvoudiger Windows 11 zonder TPM  

De strenge systeemeisen voor Windows 11, waaronder TPM en Secure Boot, kunnen op verschillende manieren omzeild worden. Zo kan met een script de check omzeild worden, het installler-bestand gewijzigd worden, en Microsoft gaf zelf instructies om dit met de register editor te doen. Met de gratis tool Rufus is het nu mogelijk Windows 11 nog eenvoudiger te installeren, zonder te voldoen aan de TPM-vereiste.


HDMI of DisplayPort: welke beeldinput is het beste? 

De meeste moderne monitoren en sommige televisies hebben zowel een HDMI- als een DisplayPort-ingang. Wat zijn de verschillen en welke kun je het beste gebruiken?

Een beetje monitor heeft tegenwoordig tal van aansluitingen aan de achterkant. Een voor de stroomkabel, meestal enkele USB-poorten, een of twee HDMI-ingangen en een of twee aansluitingen voor een DisplayPort-kabel. Die laatste categorieën geven het beeld- en geluidsignaal van je computer of laptop door, maar wat is nu precies het verschil tussen die twee?


Samsung Galaxy S22 Ultra Review 

De Samsung Galaxy S22 Ultra lijkt door zijn nieuwe vormgeving een heel ander toestel dan de Galaxy S21 Ultra van vorig jaar. Toch valt dat wel mee, want eigenlijk is de enige grote toevoeging de S-Pen. Dat is een fijne feature die de S22 Ultra onderscheidend maakt ten opzichte van andere high-end smartphones.


Samsung Galaxy S22 en S22+ Review 

De Samsung Galaxy S22 heeft niet heel veel veranderingen meegekregen ten opzichte van de S21. Samsungs kleinste Galaxy S is vooral nog iets compacter geworden, waarmee het een van de kleinste high-end toestellen is die je kunt kopen, en op dit moment misschien ook wel een van de beste.


Adblock Plus ingehaald door uBlock Origin als populairste Firefox-extensie  

Advertentieblokkeerextensie uBlock Origin heeft Adblock Plus ingehaald als het gaat om populariteit op Mozilla Firefox. Opvallend is dat dit niet te danken is aan een sterke toename van gebruikers van uBlock Origin; Adblock Plus heeft juist veel gebruikers verloren.


Dit toetsenbord lijkt op dat van Apple, maar is eigenlijk veel beter  

Dit nieuwe toetsenbord lijkt verdraaid veel op dat van Apple, maar streeft de techreus op veel fronten voorbij. Accessoiremaker Vissles heeft een flinterdun, Appleachtig toetsenbord met razendsnelle optische knoppen gemaakt.

Wie een nieuw toetsenbord wil kopen, moet vaak een keuze maken: wil je een dun, strak vormgegeven apparaat, of liever snelle, goed voelende knoppen? Wie dat laatste kiest heeft namelijk mechanische of optische knoppen nodig, waarbij iedere klik goed te voelen is en signalen met veel precisie worden doorgegeven. Maar de meeste van deze toetsenborden zijn groot en log, zoals de keyboards die in de jaren 90 ook veel werden gebruikt.


Samsung Galaxy Z Fold multi-vouwbare telefoon  

Samsung weet met de Galaxy Z Fold 3 en Galaxy Z Flip 3 indrukwekkende verkoopcijfers te behalen. De vouwbare modellen zijn wereldwijd maar liefst 5x zo vaak verkocht als hun voorgangers, aldus de fabrikant. Verwacht wordt dat Samsung de komende jaren sterk zal blijven inzetten op telefoons met een flexibel scherm, om zodoende de dominante marktpositie te kunnen behouden. Om dit mogelijk te maken zal het moeten blijven innoveren, ten slotte betreden steeds meer fabrikanten de markt van opvouwbare telefoons.


Malware van je pc verwijderen: dit zijn je opties  

Als Windows-gebruiker doe je er goed aan programma’s tegen virussen en malware te gebruiken. Die laatste kan voornamelijk gevaar vormen. Soms weet je niet dat je malware op je pc hebt staan. En als je het al weet, is het moeilijk te achterhalen wat voor soort. Wat kun je er tegen doen?


Is Kaspersky nog veilig?  

De beveiligingssoftware van het Russische bedrijf Kaspersky ligt onder vuur. De Duitse cyberwaakhond BSI adviseert om die niet meer te gebruiken.

Vanwege de oorlog in Oekraïne waarschuwt de BSI voor de mogelijkheid dat Russische bedrijven gedwongen worden mee te werken aan cyberaanvallen. Of aan andere manieren van digitale ontregeling. Het Russische Kaspersky maakt onder meer Kaspersky Anti-Virus en Kaspersky Internet Security. Beveiligingssoftware die toegang heeft tot de hele computer.


Microsoft Surface Pro 8 en Go 3 Review  

De Surface Pro 8 is een tablet op basis van Windows en veel concurrentie heeft hij daarmee niet. Het nieuwe design brengt eindelijk Thunderbolt-poorten naar de Surface-lijn, terwijl de schermgrootte binnen ongeveer hetzelfde formaat behuizing als voorgaande Surface Pro's wordt gemaximaliseerd en de pen fijner tekent. Voor een systeem van dit formaat is de Surface Pro 8 bovendien behoorlijk snel. Voor een pure tablet is het helaas wel een redelijk zwaar exemplaar, waarbij de prijs ten opzichte van de voorganger nog iets hoger ligt. Daarbij kan de tablet niet altijd overtuigen in vergelijking met de concurrentie als je niet per se een toestel met Windows wil. Wil je dat wel, dan is de Pro 8 de interessantste editie in jaren.


4x waarom je een iPhone SE 2022 moet kopen  

Sinds vrijdag 25 maart ligt de derde generatie van de iPhone SE in de winkels. Pessimisten zouden zeggen: dit is een iPhone met een gedateerd design, een te klein scherm en een hopeloos ouderwetse thuisknop. Maar niet voor niets is de iPhone SE 2022 een publiekslieveling. Als je een beetje omdenkt, heeft de nieuwe iPhone SE zelfs dingen te bieden die je op de iPhone 13 moet missen. Dit zijn de vier grote voordelen van de iPhone SE 2022!


 

Auteur: Redactie

Over fraude en andere troep

Scroll naar boven

Wees op je hoede als je een e-mail, WhatsApp bericht of een telefoontje van je bank krijgt. Zelfs als het scherm van je telefoon het nummer van je bank weergeeft. Trap niet in de mooie verhalen die je van de andere kant ingefluisterd worden. Geef nooit en te nimmer je bankgegevens aan iemand!  Het kan je veel geld en leed besparen.

Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.


Misleidende websites aanschaf gezondheidsverklaring

SeniorWeb ontvangt regelmatig klachten over misleidende websites rondom de aanschaf van een gezondheidsverklaring voor verlenging van het rijbewijs.

Mensen van 75 jaar of ouder die hun rijbewijs willen verlengen, moeten eerst een gezondheidsverklaring invullen. Voor sommige mensen is onduidelijk hoe dat precies moet. Daar spelen misleidende websites slim op in.


ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Nepmail opzegging Videoland

Een nepmail uit naam van de streamingdienst Videoland komt op het moment bij veel mailboxen binnen. In de mail staat dat de ontvanger heeft opgezegd. Twijfelaars kunnen de opzegging van het account eenvoudig annuleren op de accountpagina. Daarvoor staat een grote rode knop in de mail. Klik niet op deze link, maar gooi de mail weg. Het gaat hier om phishing.


Roddel, achterklap, geruchten, laster, broodjeaapverhalen: nep nieuws is van alle tijden. Hoe beoordeelt u of een bericht klopt?

Ga naar de site van Hoax-Wijzer om te beoordelen wat nep nieuws is en wat niet.


 

Neem vooral een kijkje op de sites van Fraudehelpdesk en Opgelicht! en zie wat de laatste phishing en virus meldingen zijn.

Op de site van ConsuWijzer zie je wat je rechten zijn op computergebied.


 

 Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.


 

Auteur: Redactie

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Ik ben sinds vanmiddag geregistreerd en wil allereerst een compliment kwijt over de wijze waarop de informatie over hoe het hier werkt, is opgezet. Hier is iemand aan het werk geweest, die zich kan inleven in mensen die van niets weten.

Ik zou alleen de tekst "Help!" vervangen door "Hoe werkt het hier?" (daar is ruimte in de breedte genoeg voor).

Beste Gerard,

Dank voor je compliment.
Ik geef dat, samen met je opmerking, door aan beheer.
Die zijn daarvoor verantwoordelijk en verdienen zeker een compliment.

Met vriendelijke groeten,

De redactie


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.