Wat gebeurt er als een computer wordt afgeschreven? De een brengt zijn apparaat naar het afvalperron. De ander weet er nog een tweede leven aan te geven. Vandaag een interview met Michiel Bakker die met zijn bedrijf voor elk apparaat een goede nieuwe plek vindt. Het interview is Corona proof tot stand gekomen via videobellen en internet.

Vertel eens iets over je eigen bedrijf

Ik geef ict apparaten een 2e leven door deze opnieuw in te zetten in de markt. Het gaat bijvoorbeeld om desktops, notebooks, servers, storage maar ook mobile devices. Ik koop ICT apparaten op bij bedrijven, knap ze op en verkoop ze weer door.
Ons motto is:

Als het destijds voor u de moeite waard was,
dan is het vast de moeite waard voor iemand anders!

Het grootste deel gaat naar opkopers – business to business. Veel gaat ook naar goede doelen waar ik regionaal mee samenwerk. Ook consumenten of startende ondernemingen kopen de apparaten. Kortom, personen die het grote geld niet hebben voor geavanceerde spullen.

Via de webshop van https://www.hardware-gebruikt.nl verkoop ik zelf een klein deel van de hardware.

Michiel en nog te verwerken pc's

Met welke wetgeving heb je te maken als je computers opknapt?

Van de ingekochte hardware verwijder ik alle klanteninformatie. Dan heb je te maken met de Avg, de Algemene verordening gegevensbescherming. De hardware schroef ik uit elkaar en de goede delen worden hergebruikt. Gedemonteerd afval wordt afgevoerd naar een specialistisch bedrijf.

Afval wordt netjes gesorteerd en afgevoerd

Heb je ook een voorliefde voor specifieke computermerken?

HP is het meest stabiel en het makkelijkste te servicen. Geen enkel merk is zaligmakend, het hangt vaak af van de serie. Veel mensen vinden Dell het beste. Het is maar net wat je zelf het prettigst vindt werken.

Bied je ook garantie op de gebruikte apparaten?

Ja. Via onze webshop zit er 3 maanden garantie op de computers. En een niet goed geld terug policy.

Je bent ook bekend met Linux?

Ja! (lacht) De computers die we verkopen hebben meestal een Windows 8 of 10 licentie of de mogelijkheid om te upgraden naar Windows 10. Dat is het handigste in de verkoop. Sommige computers hebben helemaal geen systeem erop, dan kan de gebruiker er zelf iets op zetten.

Ik hoorde dat er ook nog computers naar Burkina Faso gaan?

Die computers zijn te oud om hier te verkopen, ze hebben geregeld geen licentie. Als er dan geen Windows op kan of mag, dan zet ik daar Ubuntu op.
Ik heb contact met de oprichter van de stichting ASAP – Association for Small African Projects. https://www.facebook.com/asapburkinafaso. Die haalt spullen op die ik voor ze heb: laptops, monitoren en desktops, zelfs beamers en netwerk apparatuur. Er gaat één keer per drie maanden een scheepscontainer met onder andere deze hardware en andere zaken, zoals aggregaten en trekkers, naar Burkina Faso. Daar komen ze terecht in scholen. De computers en monitors worden gebruikt in klaslokalen voor trainingen en ze oefenen ermee.

 

Michiel, hartelijk dank voor dit interview. Wij van het Helpmij Magazine vinden het geweldig dat je op zo'n praktische en milieuvriendelijke manier bezig bent met computers!