Helpmij magazine

April 2021

Voorwoord

Scroll naar boven

April begint behoorlijk fris, niet echt weer om  eieren te gaan zoeken. Het schijnt dat ongeveer 85.000 eieren per jaar nooit teruggevonden worden... Google heeft door de jaren heen een groot aantal "easter eggs" verstopt in haar zoekmachine, tik bijvoorbeeld eens ASKEW in het zoekvenster. Om ze allemaal te vinden is het gebruik van de Chrome browser noodzakelijk. (https://nl.qaz.wiki/wiki/List_of_Google_Easter_eggs)

Het WMC in Barcelona, dat normaal gesproken in maart wordt gehouden, is verplaatst naar 28 juni. Een aantal prachtige nieuwe producten is al uitgelekt, het zal een interessant event worden. Het WWDC van Apple zal dit jaar op 7 juni starten. Hier verwacht men onder andere nieuws over iOS 15 inclusief de nieuwe functies, iPadOs 15, watchOS 8 en macOS 12. Genoeg om naar uit te kijken.

Ook dit magazine is weer gevuld met interessante artikelen over uiteenlopende onderwerpen.

Wij wensen veel leesplezier!

 

Auteur: ErpCity

Verticale tabs in Edge

Scroll naar boven

Microsoft is al een tijd op de goede weg met zijn nieuwste internet browser Edge. Met deze fijne browser surf je snel, veilig, prettig en overzichtelijk. Er zijn verschillende functies toegevoegd die alleen te vinden zijn bij deze browser en die het online-leven een stukje gemakkelijker maken. Vorig jaar maart kon je daarover al lezen in het Helpmij magazine (link onderaan dit artikel).

Tabbladen

Dankzij het gebruik van tabbladen houden we een redelijk overzicht over alle geopende pagina’s tijdens het surfen. Op die manier klik je makkelijk van je zoekpagina naar de resultaten. Voor je het weet staan er een tiental of meer open. Zonder tabbladen zou je bureaublad al gauw een onoverzichtelijke warboel worden met allemaal geopende vensters. Deze tabbladen zijn echter bepaald geen speciale functie van Edge. Ruim twintig jaar geleden werden ze voor het eerst geïntroduceerd door een indertijd onbekende browser; Interworks. Deze browser is nooit bekend geworden en ging vrij snel ter ziele, maar Firefox en Opera kopieerden het principe en maakten het gebruik van tabs bekend. Pas later volgde Microsoft en nu zijn de tabs niet meer weg te denken.

Next step

Wanneer je veel pagina’s open hebt, wordt het ook met tabs een onoverzichtelijke boel.

Alles sluiten en opnieuw beginnen is dan soms de beste remedie. Dit is nu net het punt waarop Microsoft in Edge een aangename vernieuwing heeft doorgevoerd. Het principe is simpel: in plaats van de horizontale tabs op een rij, worden deze verticaal in een kolom gezet. Net als bij het instellingenmenu.

Voordelen

Deze lay-out biedt drie voordelen. Er wordt beter gebruik gemaakt van het beeldbreedte van de moderne breedbeeldmonitoren en daarnaast kunnen er veel meer tabs leesbaar worden weergegeven. Dit omdat elke tab slechts één letterregel hoog hoeft te zijn. Het derde voordeel is dat als er dan toch nog meer tabs worden geopend dan de vensterhoogte toestaat, je eenvoudig met het muiswiel door de kolom tabs heen scrolt. Uit de tekst kun je al opmaken dat ik best enthousiast ben over deze nieuwe functionele lay-out. Dat zal misschien niet voor iedereen zo zijn, maar het is de moeite waard om eens uit te proberen of je het wat vindt.

Instellen

Microsoft probeert de aandacht te vestigen op de nieuwe functie en roept je op om verticale tabs in te stellen. Wanneer je die prompt volgt, wordt de functie vanzelf ingesteld. Als je deze prompt hebt gemist of genegeerd volg je de volgende stappen:

Allereerst zet je de functie aan via het instellingenmenu (de drie puntjes rechtsboven) > Instellingen daar kies je in de linkerkolom voor Uiterlijk en zet je de schakelaar aan bij Knop voor verticale tabbladen weergeven.

Gebruik

Nadat je dit gedaan hebt, zie je linksboven een nieuwe knop. Hiermee schakel je voortaan snel tussen de verticale en de normale lay-out van de tabs:

De verticale weergave is mijn ogen veel overzichtelijker. Wanneer je het niet prettig vindt dat er tekst staat, kun je ook alleen voor de webpaginapictogrammen kiezen (voor de kenners; de favicons).

Hiervoor klik je op het pijlpuntje rechts boven in het menu:

Het menu klapt dan automatisch open wanneer je er met de muisaanwijzer boven zweeft (mouse over). Het pijltje veranderd dan in een punaise en hiermee kun je het menu weer vastzetten met de tekst erbij:

Ten slotte

Sommige uitvindingen zijn te simpel voor woorden en tegelijkertijd geniaal. In mijn ogen geldt dit ook voor de nieuwe verticale tabs van Edge. Voor mij maken ze het surfen een stuk overzichtelijker. Ik zie dit dan ook als de paperclip van het webbrowsen. Het is maar de vraag of iedereen dat zo zal zien, maar jij bent nu in ieder geval in staat om dat voor jezelf te beoordelen.

Informatie

Browseroorlog: Edge
Wikipedia: tab interface (Engels)

Auteur: leofact

Excel: de functie X.ZOEKEN()

Scroll naar boven

De functie X.ZOEKEN()

In dit artikel gaat het over de relatief nieuwe functie X.ZOEKEN(). Met deze functie kun je in lijsten, tabellen en databases nagenoeg alles opzoeken. Van boven naar beneden, van links naar rechts, van rechts naar links en zelfs een reeks in een keer. Als je maar weet hoe!

In dit artikel leg ik uit wat je met X.ZOEKEN() kunt doen en waarom iedere Excel gebruiker deze functie gewoon zou moeten beheersen. Let op! Deze functie is alleen te gebruiken in Microsoft 365 en de webversie van Excel.

De functie uitgelegd

=X.ZOEKEN(Zoekwaarde; Zoeken_matrix; Matrix_retourneren; Indien_niet_gevonden; Overeenkomstmodus; Zoekmodus). De functie kent zes argumenten waarvan de eerste drie verplicht moeten worden ingevoerd.

Verplicht:

  • Zoekwaarde: De waarde die moet worden gezocht (in een specifieke kolom van tabel)
  • Zoeken-Matrix: De kolom, waarin de Zoekwaarde moet worden gezocht
  • Matrix_retourneren: De kolom waaruit het resultaat moet worden opgehaald

De optionele opties komen in de loop van dit artikel aan bod.

Een voorbeeld

=X.ZOEKEN(B2;B5:B9;D5:D9) is een eenvoudige vorm van X.ZOEKEN().

Een simpel bereik waaruit het netnummer van een land kan worden gezocht. Als eerste is de Zoekwaarde in B2 ingevoerd, daarna Zoeken-Matrix (B5:B9) en als laatste Matrix_retourneren (D5:D9). Met andere woorden: aan de hand van B2 wordt er gekeken of die waarde voorkomt in het bereik B5:B9, vervolgens wordt er gezocht in D5:D9 naar het resultaat.

Een uitgebreider voorbeeld

In feite komt het in dit voorbeeld op hetzelfde neer als het vorige voorbeeld. Er is alleen een optioneel argument aan toegevoegd. Het optionele argument betreft “indien_niet_ gevonden”. Deze optie geeft je de mogelijkheid een opmerking weer te geven indien de functie geen resultaat oplevert. Deze opmerking vervangt in dat geval de standaard waarde #N/B. Uiteraard hoef je dit argument niet te gebruiken om het resultaat te kunnen tonen.

De uitleg zoals bij het eerste voorbeeld is gegeven over de werking van de formule geldt ook voor deze formule. De formule in C4 Is: =X.ZOEKEN(B4;B9:B17;C9:C17;"Niet gevonden")

Je typt de formule in C4 en drukt op Enter, dus gewoon zoals het behoort. Maar dan doet er zich een fenomeen voor, zonder dat je formules hebt getypt in de andere cellen verschijnt ook daar de uitkomst. In Excel noemt men dit OVERLOOP en komt tot uitdrukking in een blauwe rand om het bereik van de cellen die die resultaten bevatten. In dit geval is dat bereik B4:E4. Omdat de functie X.Zoeken verwijst naar een bereik dat vier kolommen betreft, in dit geval de kolommen B, C, D en E, weet de functie dat er resultaten moeten worden opgenomen in vier aaneengesloten cellen vanaf de cel waarin de functie is ingevoerd.

 

Deze overloop cellen kun je niet wijzigen.

  • Klik je een OVERLOOP-cel aan, dan wordt de tekst in de formulebalk licht grijs. Hiermee wordt aangegeven dat de functie of formule onderdeel is van een dynamische matrix formule
  • Klik je vervolgens in de formulebalk om de inhoud te wijzigen, dan verdwijnt de functie en het resultaat in de betreffende cel
  • Voer je een andere waarde in de cel in, dan verschijnt de melding #OVERLOOP!

Er is een niet bestaande naam ingevoerd en het resultaat is “niet gevonden”, als reactie op de opgegeven waarde in “indien_niet_ gevonden”.

Net als de andere zoekfuncties in Excel vindt X.ZOEKEN() altijd de eerste waarde in het opgegeven bereik. De naam van de Vree staat tweemaal in het overzicht, dus zal de eerste waarde gevonden worden.

Een idee zou kunnen zijn om elke rij een ID mee te geven. Het zoeken op een ID maakt het een stuk makkelijker om de juiste waarden te vinden. Dit overzicht bevat slechts enkele rijen met gegevens en is dus gemakkelijk te overzien. Maar ja, je zal een tabel of overzicht hebben met veel gegevens, dan is het natuurlijk een ander verhaal.

Genest zoeken

Met een geneste X.ZOEKEN() functie kun je zowel een verticale als een horizontale overeenkomst verkrijgen. De formule zoekt, in dit geval, eerst naar “Brutowinst” in B7:B11 en zoekt vervolgens naar het bijbehorende kwartaal in de bovenste rij van de tabel (C5:F5). Het retourneert ten slotte de waarde op het snijpunt van de twee. Dit is vergelijkbaar met het samen gebruiken van de functies INDEX en VERGELIJKEN.

 

De formule is in dit geval: =X.ZOEKEN(C2;$B$7:$B$11;X.ZOEKEN($B3;$C6:$G6;$C7:$G11)). Let op de dollartekens in de formule. Op de eerste zoekwaarde na (B2) zijn de kolommen dus absoluut, dat wil zeggen dat de kolommen “vaststaan”. Deze formule moet doorgetrokken worden naar rechts. Hier bewijzen de dollartekens in de formule hun nut. In deze formulering gaat de optie OVERLOOP niet op.

Onderaan in de afbeelding zie je een voorbeeldje van zoeken van rechts naar links. De formule daarvoor is: =X.ZOEKEN(C14;C7:C11;B7:B11;0).

Zoeken met de overige niet optionele argumenten

We zoeken naar het bijbehorende percentage van een bepaald bedrag. De formule is als volgt: =X.ZOEKEN(B2;C7:C11;D7:D11;0;1;1). (afbeelding hieronder)

In kolom C wordt aan de hand van B2 gezocht naar het persoonlijke inkomen en vindt een overeenkomend belastingtarief in kolom D.  Hier heeft het “indien_niet_ gevonden” argument de waarde 0 (nul) en geeft dan ook 0 weer als er niets wordt gevonden. Het Overeenkomstmodus argument is ingesteld op 1, wat betekent dat de functie naar een exacte overeenkomst zal zoeken. Als deze niet kan worden gevonden, wordt de volgende grotere waarde geretourneerd. Ten slotte is in Zoekmodus argument ook 1 ingesteld, wat betekent dat met de functie wordt gezocht van het eerste item tot het laatste.

In B2 is een bedrag ingevoerd dat niet in het overzicht staat. Dus wordt de dichtst bij zijnde grotere waarde teruggegeven. 22% is de uitkomst.

In C4 zie je nog een staaltje van rechts naar links zoeken. De formule is: =X.ZOEKEN(B4;D7:D11;B7:B11;0;1;1). Dus aan de hand van het aantal procenten wordt de naam gevonden.

De overeenkomst modus

  • 0 - Exacte overeenkomst. Als niets wordt gevonden, wordt #N/A geretourneerd. Dit is de standaardinstelling.
  • -1 - Exacte overeenkomst. Als niets wordt gevonden, wordt het volgende kleinere item geretourneerd.
  • 1 - Exacte overeenkomst. Als niets wordt gevonden, wordt het volgende grotere item geretourneerd.

2 - Een overeenkomst met een jokerteken waar *,? en ~ die een speciale betekenis hebben.

De Zoekmodus kent vier waardes:

  • 1 > Van boven naar beneden, vanaf het eerste item (Standaard)
  • -1 > Van onder naar boven, vanaf het laatste item
  • 2 > Binair, waarbij de Zoeken-Matrix in oplopende volgorde moet zijn gesorteerd. Als de Zoeken-Matrix niet is gesorteerd, worden er ongeldige resultaten geretourneerd
  • -2 > Binair, waarbij de Zoeken-Matrix in aflopende volgorde moet zijn gesorteerd. Als de Zoeken-Matrix niet is gesorteerd, worden er ongeldige resultaten geretourneerd

Tot slot

  • De functie X.Zoeken is een heel goede toevoeging op de al bestaande zoek functies.
  • Het kunnen zoeken in een kolom ongeacht op welke positie die kolom in de tabel staat. De functie X.Zoeken heeft een groot voordeel ten opzichte van de functie Vert.Zoeken
  • De mogelijkheid om een opmerking of waarde te tonen indien een zoekopdracht niet tot een overeenkomst lijdt is een praktisch voordeel dat veel functies niet hebben
  • Het kunnen ophalen van resultaten uit meerdere kolommen door de functie in één cel in te voeren.

Een voorbeeld van X.VERGELIJKEN()

Met de functie X.VERGELIJKEN() wordt gezocht naar een opgegeven item in een cellenbereik en vervolgens wordt de relatieve positie van het item geretourneerd. 

De functie VERGELIJKEN() zoekt een item en geeft daarvan de positie weer. De functie X.VERGELIJKEN() doet hetzelfde, maar met minder argumenten. Met de functies INDEX() en VERGELIJKEN() kun je hetzelfde resultaat behalen als in het voorbeeld hierboven. Alleen zijn daar meer argumenten voor nodig dan met de functies INDEX() samen met X.VERGELIJKEN(). Voer in B3 een naam in en in C3 de maand. Met de formule =INDEX(C7:E15;X.VERGELIJKEN(B3;B7:B15);X.VERGELIJKEN(C3;C6:E6)) in D3 wordt de juiste uitkomst weergegeven.

In de functie X.VERGELIJKEN() kun je wel de Overeenkomstmodus en Zoekmodus opgeven, maar “indien_niet_ gevonden” niet. Gaat er iets fout met de formule dan moet je het met de foutwaarde #N/B doen.

Auteur: CorVerm

Avonturieren met de A van Apple

Scroll naar boven

Macbook

Ik heb die oude Macbook Pro natuurlijk niet voor niks gekocht! Dus heb ik er al de nodige avonturen mee beleefd. Hierbij een verslag van mijn ervaringen. Ik begrijp uit diverse berichten dat, door de komst van de Apple computers met de M1 chip, de prijzen van tweedehands Macs zullen zakken. Nog niks van te merken op bijvoorbeeld Marktplaats, maar wie weet.

Terugzetten

Ik kreeg iMovie niet goed aan de praat al was die oude Macbook kwiek zat. Dus zette ik hem terug naar MacOS High Sierra, waarmee hij ooit bij aflevering was uitgerust. Voor wat betreft iMovie hielp dat niets, maar deze terugzetmogelijkheid van Apple computers werkt wel puik! Ook voorheen opgeslagen bestanden bleven netjes bewaard.

Inmiddels heb ik met de me al bekende methode de laptop weer opgewaardeerd naar macOS Catalina. Dat ging puik. Op Catalina is het ding lekker fris, kwiek en goed bij de tijd.

iMovie 9

                Shotcut

Toen ik net opnieuw naar Catalina was overgestapt, werd ik opmerkzaam gemaakt op iMovie 9. Deze versie is nog 32 bits. Versie 10 is 64 bits. Dan is het goed denkbaar dat versie 9 weer wel goed draait op mijn oude MacBook. Maar ja, Catalina is uitsluitend voor 64 bits software. Bovendien ben ik inmiddels bezig met Shotcut als videobewerkingsprogramma. Vooralsnog gaat dat puik. Daar ga ik voorlopig dan maar even mee door.

Homebrew

Na al deze beslommeringen was ik ook nog bezig met mijn drone. Nee, niet om over die vulkaan in IJsland te vliegen. Dat laat ik graag aan anderen over. De beelden zijn trouwens wel heel spectaculair. Er is er eentje die zijn kakelnieuwe DJI FPV drone vlak over de kratermond joeg en het ding ook nog ongeschonden weer in handen kreeg - met schitterende beelden als resultaat. Peperduur die FPV drones! Clip van 30s lava.

Die van mij ga ik echt niet roosteren. Het is de Mavic Mini I. Maar ik kreeg de beelden niet via mijn Macbook bewerkt. In mijn pogingen ontdekte ik echter wel dat de videoclips 10 keer groter waren dan logisch. Toen ik ze dan maar eens opnieuw omzette naar mp4 clips werden de clips 10 keer zo klein zonder verlies. Toen deed ik dat maar eens met 4K als grootte en warempel: mooie scherpe beelden.

ffmpeg

Dat omzetten doe ik dan op mijn Lenovo Thinkpad onder Xubuntu Linux. Toen ontdekte ik bij toeval dat je ffmpeg ook op macOS kan installeren met Homebrew. Dat wilde ik meemaken! Ik naar de website brew.sh en de daar gegeven terminalopdracht in de MacBook ingegeven. Dat bleek een stevige actie te zijn. Maar hij liep prima af!

Daarna zou de eenvoudige opdracht brew install ffmpeg tot de installatie moeten leiden. Ik had echter een opdracht ontdekt die tal van extra opties meebracht, dus ik koos die. Dat kostte me 5 GB schijfruimte , maar vooruit dan maar.

Dat liep ook perfect af en een proefsessie in de terminal leverde een mooie 4K clip op. Nu nog wat nieuwe clips met de mini schieten als proefobjecten. Het moet wel echt nut hebben!

imagemagick

Naast dat ffmpeg gebruik ik ook Imagemagick graag in de terminal voor het omzetten van grote hoeveelheden foto's. Dat blijkt dus ook net zo simpel in Homebrew te gaan.

Handbrake

Dat zijn weer leuke dingen voor de mens. Nou ja, het werken in de terminal moet je liggen. Ligt het je niet zo dan kan je ook veel voor elkaar krijgen met het programma Handbrake. Omzetten naar 4K zou daarmee ook mogelijk moeten zijn, maar dat heb ik nog niet verder bekeken.

Normaal met de Mac werken

Nou haal ik natuurlijk niet alleen dit soort gekke dingen uit met die Mac. Lekker eens naar de podcast Virusfeiten luisteren met mijn mooie Airpods in de oren of een videootje kijken op het mooie beeldscherm is ook fijn. Een mooi stuk klassieke muziek is ook nooit weg. Ik hou daarvan. Het geluid van de MacBook Pro is puik.

Ik moet eerlijk toegeven: De macOS omgeving is best eigenzinnig vergeleken met andere computersystemen. Maar na wat wennen is er heerlijk mee te werken.

Auteur: Erik98

Arduino basis elektronica -2-

Scroll naar boven

Elektronica, uitgangsnivo -0-  Deel -2-

Hierin worden de overige passieve elementen, arbeid en vermogen en de transistor behandeld.

De condensator

De condensator is vergelijkbaar met een emmer, deze emmer bevat elektronen. Net als water kunnen er meer of minder van in een emmer. De emmer kan voor een deel gevuld zijn, maar ook helemaal vol zitten. Sla onderin aan de zijkant een gat, in een met water gevulde emmer. De straal die er uit spuit is aanvankelijk krachtig, maar als het waterniveau in de emmer daalt, stroomt het water er met minder kracht uit. Tot slot druppelt het water tot de emmer leeg is.

emmer met water in bak

Druk je deze lege emmer (met gat) in een bak met water, dan stroomt de emmer vol. Aanvankelijk met grote snelheid, maar naarmate het niveau in de emmer het niveau buiten de emmer nadert, verloopt het volstromen trager. De emmer zal niet tot de rand vol lopen, als de emmer niet tot aan de rand in het water is ondergedompeld. De waterstroom stopt zodra het niveau in de emmer en buiten de emmer aan elkaar gelijk zijn. Allemaal logisch toch? Nou dat is het ook in de elektronica! Er zijn grote en kleine emmers.
Condensatoren hebben, net als weerstanden, geen polariteit. Als je er te veel elektronen in probeert te gieten gaan ze kapot. De aangelegde spanning mag de maximaal toelaatbare spanning niet overschrijden. Een ELCO kan veel elektronen bevatten maar heeft WEL een polariteit, dus + en - aansluiting. Hieronder wat varianten:

diverse condensatoren

                                  -1- is een “gewone” condensator. -2- een  instelbare en -3- een regelbare condensator.
De capaciteit van een condensator wordt met de hoofdletter C aangegeven en uitgedrukt in Farad. Met de hoofdletter F. De farad is een grote eenheid, dus wordt deze in micro farad uitgedrukt: µF ofwel een miljoenste deel van een farad. Voor 'micro' wordt de Griekse letter: mu gebruikt: µ.
Ik sluit een spanning aan op een condensator, aanvankelijk meet je een grote stroom, omdat de condensator (emmer) leeg is, de weerstand is op dat eerste, kortstondige moment 0 ohm, Je meet dan geen spanning over de condensator. Naarmate de stroom de condensator laadt (emmer loopt vol) zal de stroom afnemen, totdat er geen stroom meer vloeit, de weerstand is dan oneindig hoog, dan meet je de volle spanning over de condensator. Een vreemde situatie: geen spanning, grote stroom = kortsluiting, later grote spanning geen stroom = oneindig hoge weerstand. Dit verband tussen spanning en stroom is te berekenen, maar zoals ik in deel -1- schreef: hier geen moeilijke formules! Laat je de condensator via een weerstand vollopen, dan loopt hij langzamer vol, immers, de serieweerstand beperkt de stroom, waardoor er geen volle sluiting bij eerste aanleg is.
Stel, ik neem de emmer-met-gat en duw die in het water, Dan stroomt er water, tot dat het niveau in de emmer gelijk is aan daarbuiten. Beweeg ik de emmer steeds op en neer, dan stroomt het water afwisselend in en uit de emmer, er vloeit wisselstroom! Deze wisselstroom start snel, loopt terug met het vol of leeglopen van de emmer. De stroom wisselt. Maar de spanning over de condensator wisselt ook! Het bijzondere is nu, dat spanning en stroom niet tegelijkertijd aanwezig zijn, sterker nog: is de spanning maximaal, dan is de stroom juist minimaal en andersom. Laat dit even rustig bezinken, want dit gedrag is niet geheel onbelangrijk!
Wanneer ik de emmer langzaam op en neer beweeg (= lage frequentie), dan is het gedrag anders, dan wanneer ik de emmer heel snel (= hoge frequentie) op en neer beweeg. Bij lage frequentie heeft de weerstand van de condensator een grotere invloed dan bij hoge frequentie. Let op! De Arduino werkt op 16 MHz, dan zijn heel kleine condensatoren al van grote invloed. Twee naast elkaar liggende draden vormen zo een kleine condensator. Daarover meer als de Arduino zelf aan de beurt is.
Ik sluit nu een gelijkspanning op de condensator aan. Dan vloeit er eenmalig een stroom en houdt na enige tijd op. Oké, dat is dat. Daar waar stroom vloeit, is weerstand, althans je kan die berekenen. Alleen, op welk tijdstip  bereken ik die weerstand? de weerstand verloopt in de tijd van 0 ohm naar oneindig hoog. Hierover zijn ook afspraken gemaakt, maar ook daarmee wil ik u niet vermoeien, onthoud dat dit zo is, verder geen gezeur.
Nu sluit ik een wisselspanning aan op deze condensator. Er blijkt een stroom te lopen, een wisselstroom. Wanneer er een stroom vloeit en een spanning meetbaar is, is er sprake van een weerstand! De condensator heeft een wisselstroomweerstand. Is de frequentie van deze wisselspanning hoger, dan is deze wisselstroomweerstand kleiner. De wisselstroomweerstand is afhankelijk van de frequentie en condensatorcapaciteit, die formule zal ik u besparen. De condensator-weerstand wordt XC genoemd en in ohm uitgedrukt. Frequentie wordt aangeduid met de hoofdletter F uitgedrukt in Hertz Hz. Hertz. Dit is het aantal bewegingen/wisselingen per seconde.

De tegenhanger van de condensator is de spoel!

Een spoel is een bosje koperdraad, ELK bosje koperdraad is een spoel. Steek je er een stuk ijzer in die spoel, dan wordt het alleen maar erger! Wat is er dan zo erg? Nou, lees verder! Meet je met een universeelmeter over een condensator, dan zie je even een lage weerstand die snel naar oneindig oploopt (de universeelmeter werkt met gelijkspanning). Meet je een spoel, dan meet je gewoon een ohmse weerstand. Het bosje koperdraad heeft weerstand, die kan je meten! Een dunne, lange koperdraad heeft méér weerstand dan een korte dikke draad, maar dat weet je al uit deel -1-.

spoelen en blokje hout

Alles waarin gewikkeld koperdraad zit, is een spoel, zoals een relais, trafo, motor etc. Blok hout met elastiek?? Weer een (enigszins manke) vergelijking, waarmee ik iets moeilijks probeer uit te leggen. Je trekt aan het elastiek om het blok hout naar links te bewegen. Het blok blijft in eerste instantie gewoon liggen, terwijl de spanning in het elastiek oploopt. Net zo lang, totdat het blok toch van zijn plek komt en eveneens naar links beweegt. Dan, ga jij naar rechts, maar het houtblok heeft inmiddels snelheid (massa traagheid) en gaat nog steeds naar links, terwijl jij al naar rechts gaat. De spanning in het elastiek wordt minder, maar loopt daarna weer op. Waardoor het houdblok EVEN LATER ook naar rechts gaat en jou volgt. Dus spanning en stroom lopen, net als bij de condensator, niet synchroon. In tegenstelling tot de condensator: hier éérst de spanning en daarna volgt de stroom (eerst het elastiek strakker en dan verschuift het houtblok). Dit gaat goed, totdat je de spanning wegneemt. Je stopt met heen en weer trekken van het elastiek. Het houtblok glijdt verder maar WIL NIET STOPPEN! Hier krijg je het puberale gedrag van een spoel. De spoel wekt nu zelf spanning op! Om de beweging in stand te kunnen houden. Die spanning loopt zo hoog op, dat het de aangelegde spanning overstijgt! Dit is iets om terdege rekening mee te houden! Een spoel sluit je via een transistor aan, omdat de Arduino zelf niet zo sterk is. Maar deze transistor zal, als je geen maatregelen neemt, sneuvelen. In zijn ondergang neemt hij dan ook de Arduino mee. Anderzijds is het een gunstige eigenschap: uit een 12V autoaccu wordt op deze manier een hoge spanning van enkele duizenden volts opgewekt die de bougies doet vonken, waardoor de benzine ontbrand.
Tot zo ver de verbrandingsmotor.
Dat spoelgedrag, wordt zelfinductie genoemd. Ook op een spoel kan je wisselspanning aansluiten. Door die zelfinductie, meet je bij wisselspanning een veel hogere weerstand dan wanneer je met gelijkspanning werkt. Hier blijkt, dat naarmate de frequentie hoger is, de weerstand ook hoger wordt. Deze wisselstroom weerstand wordt XL genoemd. Belangrijk! Onthoudt dat er hoge spanningen ontstaan bij schakelen van spoelen. Ja, ook al sluit je een gelijkspanning aan, dan wisselt het éénmalig. Vooral bij het uitschakelen van de gelijkspanning ontstaat een gevaarlijke spanningspiek! De oplossing komt verderop in dit verhaal aan de orde.

Diode

Zo komen we op het volgende passieve element, het elektrische 'fietsventiel'. De lucht gaat er slechts in één richting doorheen. Maar net als een fietsventiel, bij te grote druk gaat hij kapot. Dus wees voorzichtig met de luchtdruk (= spanning). Een groot ventiel kan meer lucht per tijdseenheid verplaatsen dan een klein ventieltje. Ja, ik val in herhaling, ik weet het.

diode als ventiel

Een diode werkt net zo, de stroom gaat van anode naar kathode, niet andersom. Pomp je de band te hard op, dan slaat het ventiel door, waarna luid sissend de lucht door het ventiel ontsnapt. Natuurlijk, in het reparatiedoosje zit een reserve stukje ventielslang, bij diodes gaat het moeilijker, daarin zit geen ventielslangetje, in zijn geheel vervangen is de enige oplossing. Alweer een ezelsbruggetje om de stroomrichting te onthouden: KNAP. Als je knap bent dan weet je het: Kathode Negatief, Anode Positief. Er zijn diodes die wel herstellen als ze zijn doorgeslagen. Dat zijn zenerdioden. Die slaan door bij zekere spanning (de zenerspanning) en werken verder als gewone diode. Vergelijkbaar met het overstortventiel achter uw CV ketel, dat bij 3 bar opent en weer sluit als de druk is afgenomen. Zo zijn er ook dioden die licht, zelfs in diverse kleuren, geven, de LED's, tunneldioden, etc.

Bij het aansluiten van een spoel kan je een gewone diode zodanig over de spoel schakelen dat de kathode, aan + zijde zit. De diode doet niets, totdat de spoel/motor/relais wordt uitgeschakeld. De daarbij ontstane ongewenste piekspanning is tegengesteld gericht aan de aangelegde spanning. De diode sluit deze piekspanning kort, waardoor de achterliggende elektronica gespaard blijft. Bij het inschakelen ontstaat eveneens een piekspanning, maar die wordt door de laagohmige voeding zelf geblust. Zo'n diode wordt ook wel blusdiode of fly-back diode genoemd.

Arbeid en vermogen

Je kan de tuin in een halve dag omspitten, maar jouw buurman doet het in twee uur! De tuinen zijn even groot, de arbeid is dus gelijk. De buurman heeft het sneller gedaan, hij heeft méér vermogen! Arbeid wordt met de letter -W- aangegeven. De eenheid is Joule -J-. Vermogen is de arbeid per tijdseenheid, aangegeven met -P- en uitgedrukt in -W- (watt). In de elektriciteitsleer is P = U x I  ofwel vermogen is spanning maal stroom. Waar is de tijd gebleven? Welnu, die zit in de stroom verwerkt. Stroom is namelijk een hoeveelheid lading (coulomb) per seconde. Dáárin zit de tijd verstopt. Vergeet dit verder maar.

formules wet van ohm

Hierboven alle formules op een rijtje.
Spanning (U) kan je ook aanduiden met: I x R en als je twee I's hebt, dan is dat I2. Laat dit even rustig bezinken, bedenk dat er altijd sprake van vermogen is bij stroom EN spanning. Arbeid is dan het vermogen maal tijd:
W = P x t  (tijd wordt met kleine letter -t- aangegeven. Bij de Arduino wordt weinig aan  arbeid gedaan, dus laten we die voor wat het is. Vermogen is belangrijker, want vermogen geeft warmte en bij te veel warmte (te groot vermogen) gaan er dingen stuk! Een motor wordt warm, dat komt omdat er stroom doorheen loopt en er spanning op staat. De condensator wordt niet warm daar gaat toch óók stroom door en er staat óók spanning over. Dat komt omdat de fase verschuiving bij een condensator vrijwel 90 graden is. Bij een motor is de fasehoek kleiner. Omdat daar de ohmse koperweerstand een deel van de totale weerstand vormt. Omwille van de eenvoud van dit verhaal, ga ik hier niet verder op in. Het verklaart dat de motor wel en de condensator niet warm wordt. Let op! Bij schakelingen met spoelen EN condensatoren kan er resonantie optreden! Er is serie resonantie waarbij grote spanningen en parallel resonantie, waarbij grote stromen kunnen optreden. Dus altijd opletten als er condensatoren en spoelen in het geding zijn! Het hoe en waarom, leer je in commerciële elektronica cursussen!

De transistor

Er zijn kranen voor grote volumestromen, kranen voor hoge druk, snelsluiters, etc. Zo ook in de elektronica, de kraan wordt dan: transistor, FET, darlinton, triac, thyristor, etc. genoemd. Maar het principe van al die 'kranen' blijft gelijk, ze laten de elektronenstroom in meer of mindere mate door, of houden ze tegen tegen. In een audio versterker worden transistoren gebruikt om de stroom afwisselend meer of minder door te laten, in een ritme die wij muziek noemen. Hierbij moet de transistor zelf ook vermogen verwerken, waardoor hij warm wordt en dus gekoeld moet worden. Dit is zo belangrijk, dat er complexe elektronica schakelingen omheen worden gemaakt om oververhitting te voorkomen. Gelukkig hoeven wij niet zo moeilijk te doen, de transistor staat bij ons óf geheel open, óf is geheel gesloten. Dat maakt het een stuk makkelijker! Vermogen wordt namelijk pas opgewekt als er stroom EN spanning aanwezig zijn. Voel/meet maar eens aan de lichtschakelaar thuis, die wordt niet warm als de lamp uit of aan staat. Uit = wel spanning, geen stroom. Aan = geen spanning, wel stroom. (Toch warm? Dan is er sprake van overgangsweerstand, waardoor op den duur zelfs brand kan ontstaan!)

transistoren

Een transistor is eigenlijk een schakeling van twee dioden, tenminste, dat meet je als je met een universeelmeter aan de pootjes gaat meten. Er zijn twee typen torren (vaak worden transistoren 'torren' genoemd), PNP waarbij de kathoden aan elkaar zijn verbonden, en NPN je raad het al, daar zijn de anoden onderling verbonden. Wanneer je tussen basis en emitter een kleine spanning aansluit, dan opent de poort tussen collector en emitter. Op deze manier kan je met een kleine spanning/stroom, die de Arduino kan leveren, een veel grotere stroom/spanning van een motor/relais/lamp/etc. schakelen. Mag je emitter en collector omwisselen? Zoals ik het hier getekend heb, wel, maar als je wat nauwkeuriger meet, dan blijkt de emitter een zenerdiode te zijn.
         Vergeet niet om een blusdiode over het te schakelen inductieve component te zetten.
Een condensator, met name een elco, heeft een zekere lading. Wanneer je elektronica uitschakelt en daarna snel weer inschakelt, kan er schade ontstaan. In de condensatoren van het zojuist uitgeschakelde apparaat zit nog lading. Deze nog aanwezige lading wordt bij de opnieuw ingeschakelde spanning opgeteld. Hierdoor kan de spanning op bepaalde punten verdubbelen. Vaak gaat dat goed, omdat die overspanning van korte duur is, maar het kan ook fout gaan. Daarom wordt er vaak geadviseerd om even te wachten alvorens opnieuw in te schakelen. De condensatoren krijgen zo de tijd om zich te ontladen, voordat ze opnieuw van spanning worden voorzien.
      In een zgn 'diodepomp' wordt van deze eigenschap juist gebruik gemaakt om een hoge spanning op te wekken.

Volgende keer digitale poorten en de aanloop naar de Arduino.

Groeten, Dré Jansen

 

Auteur: drejansen

Heb je een vraag of opmerking? Laat het ons weten

Scroll naar boven

Zoals jullie weten bestaat de redactie uit een beperkt aantal personen, dus kunnen we een keur aan onderwerpen niet behandelen. Zin om te schrijven voor ons magazine? Aarzel niet om je bij de redactie aan te melden om een bijdrage aan het magazine te leveren.

Vragen die niet over de geplaatste artikelen gaan graag op het forum plaatsen.

Klik op de afbeelding om rechtstreeks een mail naar de redactie te sturen.

Auteur: Redactie

Het laatste nieuws

Scroll naar boven

Het laatste nieuws gemist? In deze rubriek vind je het laatste nieuws over besturingssystemen, computers en nieuwe of reeds in omloop zijnde software. Ook het laatste nieuws over smartphones en tablets komt aan de orde.

Inhoudsopgave

 

iMac Pro uit het assortiment

Deze smartphone rol je op met een swipe!

De Hasselblad-camera van de OnePlus 9

Antec presenteert goedkope NX410 mid-tower met drie fans

Zo voorkom je dat Google en Facebook met je meelezen

Apple stopt productie HomePod, meer focus op HomePod mini

Maak je Android-telefoon slim(mer) met Cometin

Samsung heeft nieuwe gebogen 34-inch monitor voor ongeveer 600 euro

Software ontmaskert deepfakes via reflectie in ogen van nepmensen

Apple verwijderde aantal varianten van 21,5-inch iMac 4K uit de Store

Microsoft voegt synchronisatiefunctie toe aan Linux-versie van Edge-browser

OnePlus 9 vs OnePlus 9 Pro: welke van de twee moet jij hebben?

Xiaomi geeft Mi 11 Ultra-smartphone schermpje op achterkant voor selfies

Samsung Galaxy S21 al flink in prijs gedaald

Unieke smartphone met bizar krachtig camerasysteem komt eraan

Van auto tot smartphone: het chiptekort grijpt om zich heen

Samsung Galaxy S20 is een jaar later niet de beste keuze

Dropbox kondigt beperkte gratis versie van eigen wachtwoordmanager aan

Keuzehulp: de 10 beste smartwatches van nu

Kingston komt met nieuwe NV1 instap-ssd met PCIe 3.0x4

Getest: Dit is de beste alles-in-1-zwart-witprinter

5 redenen waarom je de OPPO Find X3 Pro 5G moet kopen (ADV)

WhatsApp introduceert bij update een nieuwe snelle functie

Maximale prestaties uit je ssd

Motorola brengt nieuwe smartphone Moto G100 half mei uit in Nederland

Apple Kaarten laat nu ook flitspalen in Nederland zien

iMac Pro uit het assortiment 

Apple heeft bevestigd binnenkort te gaan stoppen met de verkoop van de iMac Pro. Bovenaan op de productpagina van deze iMac staat nu: ‘Zolang de voorraad strekt’. Ook is er nog maar één basisversie van te koop, je kunt de iMac niet meer naar wens aanpassen. Bij winkels als Amac kun je overigens nog wel aanpassingen doen aan de (grafische) processor, het werkgeheugen en de opslag.


Deze smartphone rol je op met een swipe! 

Vergeet de opvouwbare smartphone, hier is de oprolbare telefoon! De OPPO X 2021 rol je uit tot een kleine tablet. Deze Oppo-telefoon met een oprolscherm is nog een prototype. Wat is onze eerste indruk?


De Hasselblad-camera van de OnePlus 9 

OnePlus gaat de Sony IMX789-sensor gebruiken voor zijn OnePlus 9-telefoons, dat lekt het bedrijf zelf op sociale media. We leren alvast details over de hoofdcamera en de dubbele camera die als groothoekbeelden maakt.

De OnePlus 9, OnePlus 9 Pro en OnePlus 9R zullen voor het eerst op 28 maart te zien zijn tijdens het lanceringevenement. In de aanloop naar die datum mogen we ons verwachten aan steeds meer gelekte details over de toestellen, en dit keer teaset OnePlus zelf informatie over de Hasselblad-camera van de toestellen.


Antec presenteert goedkope NX410 mid-tower met drie fans 

Eerder deze week lanceerde Sharkoon de Slider, een goedkope mid-tower van 45 euro. Nu heeft ook de Taiwanese fabrikant Antec een nieuwe behuizing geïntroduceerd. Het gaat om de NX410, een goedkope mid-tower. De kast is gemaakt van staal en abs plastic, en heeft een zijpaneel van gehard glas en een voorkant van luchtdoorlatende mesh. De behuizing komt met drie argb-fans, waarvan twee 140 mm voorin en één 120 mm achterin.

De afmetingen zijn 390 x 210 x 485 mm (l x b x h), en er is ruimte voor atx, micro-atx en mini-itx moederborden. De maximale lengte van de grafische kaart kan 335 mm zijn, de cpu-luchtkoeler mag tot 168 mm hoog zijn, en de psu kan 165 mm lang zijn.


Zo voorkom je dat Google en Facebook met je meelezen 

Zowel Facebook als Google staan erom bekend zoveel mogelijk gegevens van je te verzamelen, om zo advertenties te kunnen plaatsen die perfect bij je passen. Met deze tips zorg je ervoor dat die techgiganten zo min mogelijk van je te weten komen.

Of je er nou een account hebt of niet: Facebook weet een hoop van je. Er zijn genoeg redenen om daar voorzichtig mee te zijn. Niet in de laatste plaats omdat gegevens van Facebook-gebruikers in het verleden meerdere malen zijn gelekt.


Apple stopt productie HomePod, meer focus op HomePod mini 

Na vier jaar stopt Apple de productie van de originele grote HomePod. In gesprek met TechCrunch maakt het techbedrijf bekend vanaf nu alleen nog te focussen op de HomePod mini. De grote HomePod blijft nog beschikbaar via de officiële verkoopkanalen zolang de voorraad strekt.

Apple wijdt het einde van de grote HomePod aan het succes van de HomePod mini. In het interview met TechCrunch verklaard het bedrijf uit Cupertino dat de HomePod mini al sinds zijn debuut een groot succes is. Om deze reden richt Apple nu alle inspanningen qua techniek en ontwikkeling op deze kleinere slimme luidspreker.


Maak je Android-telefoon slim(mer) met Cometin 

Niet alles op je Android-telefoon zal goed bevallen. Soms is dit op te lossen met een app uit de Play Store, maar vaker zal je ermee moeten leren leven. Cometin haalt je uit deze situatie, en zorgt er met slimme modules voor dat de Android-ervaring precies zo kan zijn als je zelf wenst.


Samsung heeft nieuwe gebogen 34-inch monitor voor ongeveer 600 euro 

Samsung heeft een nieuwe gebogen monitor aan haar programma toegevoegd. Het model wordt niet in de luxere Oddyssey-gaminglijn opgenomen en moet het dus doen met een vrij saaie, doelmatige naam. De S34A650 zoals hij door het leven zal gaan is een 34-inch scherm voorzien van een gebogen scherm.

De specificaties zien er op het eerste oog vrij luxe uit. Voor het paneel is gekozen voor het eerder genoemde ruime formaat, dat biedt 3440x1440 pixels. Dat laat je dus moeiteloos twee bureaubladen naast elkaar gebruiken.


Samsung Galaxy S21 al flink in prijs gedaald 

De Samsung Galaxy S21 verscheen eerder dit jaar met een adviesprijs van 849 euro. De afgelopen weken heeft er een prijsdaling van de Samsung S21 plaatsgevonden in combinatie met een abonnement. Android Planet heeft de beste Samsung S21 deals voor je op een rij gezet.

Fabrikanten bepalen een adviesprijs voor een toestel, maar de daadwerkelijke verkoopprijs daalt natuurlijk na verloop van tijd. Bij sommige merken gaat dit wat rapper dan bij andere en Samsung is zo’n merk waarbij dat vrij vlot gaat. Dat is ook het geval met de Samsung Galaxy S21.


Unieke smartphone met bizar krachtig camerasysteem komt eraan 

De Chinese fabrikant ZTE heeft alvast een interessant gegeven vrijgegeven over de aankomende smartphone van het bedrijf. Dit nieuwe toestel moet namelijk een uniek camerasysteem krijgen, met maar liefst drie 64 megapixelsensoren aan boord. Alle drie de sensoren schieten daardoor mogelijk kiekjes in een ultra hoge resolutie.

Tegenwoordig is het niet meer zo gek wanneer smartphones voorzien worden van camerasensoren die in staat zijn foto’s in een ultra hoge resolutie te schieten. Dat kan bijvoorbeeld al met de Samsung Galaxy S20 Ultra, de onlangs aangekondigde Oppo Find X3 Pro en de OnePlus 8 Pro. Maar ZTE wil een stap verdergaan.


Software ontmaskert deepfakes via reflectie in ogen van nepmensen 

Deepfake-foto's zijn als nepbeelden te herkennen doordat de reflectie van het licht in menselijke ogen niet overeenkomt met de werkelijkheid, zo ontdekten onderzoekers aan de Computer Science and Engineering University.

Veel mensen maken zich zorgen om deepfake-technologie, die telkens geavanceerder wordt. Kunstmatige intelligentie is hierbij in staat om foto's en video's dusdanig te manipuleren dat ze op het blote oog niet meer van echt te onderscheiden zijn. Dit werkt op basis van machine learning. Door te herkennen hoe een mens er uit ziet, kan AI een heel nieuw iemand 'bouwen' uit miljoenen gecombineerde foto's.


Van auto tot smartphone: het chiptekort grijpt om zich heen 

Fabrikanten van auto's, smartphones, speakers en andere elektrische apparaten hebben steeds meer last van een tekort aan chips. Sommige bedrijven moeten zelfs hun productie tijdelijk stilleggen. Wat is er aan de hand? En wat gaan we ervan merken? "Wie met de feestdagen graag gadgets koopt, kan een karige Kerst tegemoetzien", zegt Kofi Makinwa, specialist micro-elektronica aan de TU Delft.


Samsung Galaxy S20 is een jaar later niet de beste keuze 

De Samsung Galaxy S20 is ongeveer een jaar oud en nog steeds een erg goede smartphone. Daarom kun je ‘m nog prima in huis halen, al moet je wel goed op een aantal zaken letten. In deze review-update lees je er alles over.

Vorig jaar kwamen we met iets nieuws op Android Planet: review-updates. Hierin kijken we of populaire high-end, midrange en budgetsmartphones van vorig jaar nog de moeite waard zijn. Ook bespreken we populaire toestellen die een aantal maanden geleden zijn uitgebracht, zodat je weet of je ze nog moet overwegen. Iets oudere Android-telefoons zijn misschien ‘ingehaald’ door andere smartphones, maar vaak wel flink in prijs gedaald en daardoor best aantrekkelijk.


Dropbox kondigt beperkte gratis versie van eigen wachtwoordmanager aan 

Dropbox heeft een beperkte gratis versie van zijn wachtwoordmanager Passwords aangekondigd. Gebruikers kunnen maximaal vijftig wachtwoorden opslaan en die synchroniseren op maximaal drie apparaten.


Keuzehulp: de 10 beste smartwatches van nu 

Ben je van plan een smartwatch aan te schaffen? Misschien twijfel je tussen de Apple Watch en de Samsung Galaxy Watch, maar welke moet je dan precies hebben? En dan zijn er ook nog al die andere merken die óók slimme horloges maken. Keuzes, keuzes. Tijd om die makkelijker te maken met deze Keuzehulp, met daarin de Top 10 beste smartwatches van dit moment, tips voor je aankoop én antwoord op al je vragen!


 

Getest: Dit is de beste alles-in-1-zwart-witprinter 

Veel mensen zoeken een printer waarmee je ook kunt scannen en kopiëren. Die printers worden alles-in-1-printers genoemd.

Bij alles-in-1-zwart-witprinters doen laserprinters het goed. De tekst is haarscherp en je hebt geen last van uitdrogende inkt. Maar als je regelmatig print kan ook een inkttankprinter een goede optie zijn. Een inkttankprinter heeft een ingebouwde inkttank die je met goedkope inktflesjes kunt navullen.


Kingston komt met nieuwe NV1 instap-ssd met PCIe 3.0x4 

De NV1 is een nieuwe instap-ssd van Kingston. Het nieuwe model wordt leverbaar in drie formaten: 500GB, 1TB en 2TB. Hij is uitgevoerd in het populaire m.2-formaat en maakt gebruik van het nvme-protocol om met het systeem te communiceren.


Apple verwijderde aantal varianten van 21,5-inch iMac 4K uit de Store 

Apple heeft een aantal beschikbare opslagopties voor de 21,5-inch iMac van zijn website gehaald. Het gaan om de mogelijkheid om te kiezen voor de 512 Gigabyte en 1 Terabyte Flash-opslag. Mogelijk een teken aan de wand voor een komende update van de iMac productlijn.

Op 2 maart meldden bronnen uit Apple’s leveranciersketen al dat het bedrijf stopte met het produceren van de 512GB- en 1TB SSD-configuraties voor de iMac 4K. Nu, een paar weken later zijn deze opslag-opties voor de iMac 4K inderdaad uit de Apple Store geschrapt.


5 redenen waarom je de OPPO Find X3 Pro 5G moet kopen (ADV) 

De OPPO Find X3 Pro 5G ligt vanaf 22 maart in de winkel. Het nieuwste vlaggenschip van het Chinese OPPO weet al veel interesse te wekken door de bijzondere foto’s die mensen online zetten. Hij heeft namelijk een interessante gimmick die we niet eerder zagen bij een smartphone. OPPO Find X3 Pro 5G heeft daarnaast nog veel meer in huis om blij van te worden. We geven je vijf redenen om de OPPO Find X3 Pro 5G te kopen.

Waar je meestal hoort dat je 16 miljoen kleuren kunt gebruiken of dat er 16 miljoen kleuren kunnen worden weergegeven, belooft OPPO maar liefst 1 miljard kleuren. OPPO Find X3 Pro 5G biedt heldere kleuren en rijke tonen.


WhatsApp introduceert bij update een nieuwe snelle functie 

Een veel gevraagde functie van WhatsApp komt eraan bij de volgende update en maakt het mogelijk berichten sneller tot je te nemen.

We kunnen niet om WhatsApp heen. Het is de meest gebruikte berichtendienst ter wereld. Daar maakt het bedrijf dan ook gebruik van, je stapt niet zo snel over omdat je niet weet of je vrienden een andere berichtendienst gebruiken.


Microsoft voegt synchronisatiefunctie toe aan Linux-versie van Edge-browser 

Microsoft gaat een synchronisatiefunctie toevoegen aan de Linux-versies van Edge. De functie is al beschikbaar voor de Windows- en macOS-versies van de browser, maar ontbreekt nog voor Linux. De functie komt beschikbaar in versie 91 van Edge.


OnePlus 9 vs OnePlus 9 Pro: welke van de twee moet jij hebben? 

Wie onze website regelmatig bezoekt zal zeker niet ontgaan zijn dat de nieuwe OnePlus 9 en 9 Pro afgelopen week het daglicht hebben gezien. Beide smartphones werden afgelopen dinsdag aangekondigd en wisten bij veel mensen indruk te maken. Maar hoe goed zijn de smartphones echt en, belangrijker nog, welke moet jij hebben?

In de video leg ik het je uit. Ik kijk naar wat beide smartphones je te bieden hebben, wat nu precies het verschil is tussen de toestellen en geef je advies over welke jij moet kopen. Geen tijd om de hele video te bekijken? Dan hieronder een kleine samenvatting voor je.


Maximale prestaties uit je ssd 

Energiebeheer en latency zijn, zoals we al aangaven, elkaars tegenpolen. Je kunt niet schakelen tussen Power States zonder een performance-hit op latency te krijgen. Het activeren en deactiveren van componenten kost nu eenmaal tijd en hoewel dat in milliseconden te meten is, kan het een merkbaar verschil opleveren.

Dat blijkt uit onze benchmarks met de 980 PRO en de 980-drive van Samsung. Door het complete energiebeheer optioneel uit te schakelen, hoeven de ssd's niet te wachten tot de drive uit sluimerstand is ontwaakt om opdrachten aan te nemen.


Motorola brengt nieuwe smartphone Moto G100 half mei uit in Nederland 

Motorola heeft donderdag een nieuwe smartphone gepresenteerd: de Moto G100. De telefoon wordt half mei in Nederland uitgebracht en gaat 499,99 euro kosten.


Xiaomi geeft Mi 11 Ultra-smartphone schermpje op achterkant voor selfies 

Xiaomi heeft vier nieuwe smartphones in de Mi 11-serie gepresenteerd, waaronder het nieuwe topmodel: de Mi 11 Ultra. Deze smartphone heeft een klein 1,1 inch oledscherm om selfies met de achtercamera's te kunnen maken. De telefoon heeft ook een reguliere selfiecam aan de voorkant.

Het schermpje heeft een resolutie van 126x294 pixels en is dus niet scherp genoeg om er details op te kunnen zien. Wel zou je er hoofden op kunnen herkennen. Zo kun je dus met het schermpje zien of iemands hoofd nog op de foto terechtkomt, of dat het er net buiten valt. Dit scherm kan ook notificaties tonen.


Apple Kaarten laat nu ook flitspalen in Nederland zien 

De Apple Kaarten-app laat volgens iCulture nu ook flitspalen in Nederland en België zien. De navigatieapp kan sinds iOS-versie 14 flitspalen tonen, alleen was dit voorheen beperkt tot een paar landen. Mogelijk gaat het om een gefaseerde verspreiding, waarbij sommige gebruikers de functie pas later ontvangen.

In Apple Kaarten zien gebruikers aan een geel icoontje met zwarte, flitsende camera waar een flitspaal staat. Het gaat om zowel roodlichtflitsers als snelheidsflitsers. Of de app ook mobiele flitsers weergeeft, is niet bekend.


 

Auteur: Redactie

Over fraude en andere troep

Scroll naar boven

Wees op je hoede als je een e-mail, WhatsApp bericht of een telefoontje van je bank krijgt. Zelfs als het scherm van je telefoon het nummer van je bank weergeeft. Trap niet in de mooie verhalen die je van de andere kant ingefluisterd worden. Geef nooit en te nimmer je bankgegevens aan iemand!  Het kan je veel geld en leed besparen.

Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.

https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/


ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.


Roddel, achterklap, geruchten, laster, broodjeaapverhalen: nep nieuws is van alle tijden. Hoe beoordeelt u of een bericht klopt?

Ga naar de site van Hoax-Wijzer om te beoordelen wat nep nieuws is en wat niet.


Neem vooral een kijkje op de sites van Fraudehelpdesk en Opgelicht! en zie wat de laatste phishing en virus meldingen zijn.

Op de site van ConsuWijzer zie je wat je rechten zijn op computergebied.

Oplichters actief op Marktplaats: verificatieverzoek is gevaarlijke phishing

Op Marktplaats zijn momenteel oplichters actief die nietsvermoedende (ver)kopers via WhatsApp benaderen met zogenaamde verificatieverzoeken. Wat in de eerste instantie klinkt als een onschuldig verzoek, blijkt in werkelijkheid een stuk kwaadaardiger: het is de oplichters er namelijk om te doen om jouw rekening leeg te kunnen trekken. Maar hoe werkt dat, en waar moet je op letten? Dat leggen we hier uit.


Vijf tips om oplichters op Marktplaats en Facebook Marketplace te herkennen

Het grootste deel van de Nederlandse onlinewinkelaars shopt bij een marktplaats. Goed nieuws voor de tweedehandsmarkt, maar hoe voorkom je dat je bij een koop wordt opgelicht? We geven vijf tips.


Pas op voor deze nieuwe mail van ‘WoningNet’, oplichters worden steeds geniepiger

De nepmails van WoningNet ken je onderhand wel. Maar er gaat nu een nieuwe mail rond waarin het níét uitsluitend gaat over het betalen van inschrijfkosten. In het bericht, dat in de eerste instantie geloofwaardig lijkt, gaat het over de 'inactiviteit op uw account'.


Duizenden euro's kwijt door simswapfraude

Via een telefoonwinkel in Vaals (Limburg) hebben hackers telefoonnummers over kunnen nemen van T-Mobile-klanten. Daardoor lukte het fraudeurs toegang te krijgen tot cryptoaccounts die beveiligd waren met een wachtwoord én sms-code. De schade loopt op tot achtduizend euro per klant, meldde NRC vrijdag.

Volgens de krant zijn tientallen klanten de dupe geworden van de zogenoemde simswaps. Bij simswapping proberen kwaadwillenden een telefoonnummer over te nemen, om zo te kunnen inbreken op accounts die met tweetrapsverificatie zijn beschermd. Lees meer: Wat is simswapping, hoe kun je jezelf ertegen beschermen en hoe groot is de kans dat het jou overkomt?


Microsoft waarschuwt voor phishing via zogenaamde Zoom-uitnodiging

Microsoft heeft op Twitter een waarschuwing gegeven voor een phishingaanval waarbij zogenaamde Zoom-uitnodigingen worden gebruikt om inloggegevens van slachtoffers te ontfutselen. De aanval begint met een e-mail waarin staat dat de ontvanger is uitgenodigd voor een Zoom-vergadering. De link naar deze zogenaamde vergadering wijst naar een website waar gebruikers worden gevraagd om met hun e-mailaccount in te loggen.


Webwinkels misleiden klanten met adviesprijzen

Sommige webwinkels misleiden klanten met kortingen op te hoge adviesprijzen. Hierdoor lijken de kortingen hoger dan ze echt zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Een aantal grote webwinkels houdt klanten voor de gek met hoge kortingen. Een voorbeeld is een Sony-televisie, aangeboden door Bol.com. De televisie staat te koop met een adviesprijs 'van €1.399,- voor €899,-'. Dat lijkt een korting van 36 procent. Maar de echte adviesprijs is op dit moment slechts €1.000,-. Dan is de korting nog maar 10 procent. Deze constructie zorgt voor misleiding van klanten, stelt de Consumentenbond.


 

Auteur: Redactie

DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.