Helpmij magazine

Maart 2020

Voorwoord

Scroll naar boven

Februari zit erop, de lentemaand is (met code geel) gestart. Het nieuws werd de afgelopen maand beheerst door het Covid-19 virus. Een van de gevolgen was dat het MWC (Mobile World Congress) in Barcelona werd gecanceld. De geplande lancering van talloze nieuwe toestellen op dit congres ging dus helaas niet door. Ook zijn er vertragingen bij de introductie omdat erg veel materiaal in China vervaardigd of geassembleerd wordt, en daar lag het leven lange tijd nagenoeg stil.

Jammer, want ik was zeer benieuwd naar het nieuwe "flagship" van Oppo, de Find X2, een toestel met (op papier) zeer verrassende specs. Oppo is onderdeel van hetzelfde concern waaronder ook OnePlus valt.

In Nederland merken wij, behalve een wat langere wachttijd op de bestellingen bij Ali, nog niet veel van de problemen in China. Wel is er nu een tekort aan mondkapjes. De laatste exemplaren (soms gewoon maskertjes voor pedicures en nagelstudio's) gaan voor woekerprijzen weg.

In ons magazine vind u weer een interessante reeks artikelen en cursussen.

Ook in de vaste rubrieken "het laatste nieuws" en "over fraude en andere troep" vind u weer aardige wetenswaardigheden.

Wij wensen allen veel leesplezier!

Auteur: ErpCity

Slimmer mailen

Scroll naar boven

E-mailverkeer is niet meer weg te denken uit onze dagelijkse praktijk. Wereldwijd zijn er zo’n 4 miljard e-mailgebruikers en die verzenden gezamenlijk zo’n 268 miljard e-mailberichten iedere dag! Jaarlijks komt dat neer op een ongelooflijke 98 biljoen e-mailtjes. In cijfers uitgedrukt is dat 98.000.000.000.000. In een jaar zitten 31.556.925 seconden, daarmee kun je dus uitrekenen dat er rond de 3 miljoen mailtjes per seconde worden verstuurd. Gelukkig zit daar zo’n 60% spam tussen, dus die hoeven we niet te lezen. Die sturen we rechtstreeks naar de prullenbak of naar de map ongewenste e-mail. De overige 40% vertegenwoordigt evengoed nog een enorme hoeveelheid e-mailtjes en het is daarom zinvol om daar zo efficiënt (en dus slim) mogelijk mee om te springen.

Kennis

Je zou kunnen veronderstellen dat als we dagelijks zoveel mailen, we wel alles af zullen weten van e-mailverkeer. Dat blijkt in de praktijk echter tegen te vallen. Het is net als met elektriciteit; je weet wat er gebeurt als je het lichtknopje omdraait, maar hoe dat precies werkt, weten veel mensen niet.  Wanneer je niet alles af weet van e-mailverkeer is het aan te raden om even de tijd te nemen om dit door te lezen. Met een beetje geluk win je een veelvoud van die tijd later terug bij het dagelijkse beheer van je e-mailverkeer. 

Hoe zat het ook alweer?

           You've got mail ...

Een e-mailtje is een elektronisch stukje tekst, al dan niet opgemaakt en eventueel voorzien van afbeeldingen en/of bijlages. Dit stukje tekst wordt verzonden vanaf het apparaat van de verzender naar de provider. Dit is de “tussenpersoon” die de e-mail opslaat op zijn mailserver. De mailserver is een computer die altijd verbonden is met het internet en alleen wordt gebruikt voor de opslag van e-mailverkeer. Naast het opslaan van de e-mail, wordt een ontvangstsignaal gestuurd naar het e-mailprogramma op het apparaat van de ontvanger. Hiermee kan vervolgens het bericht worden opgehaald van de mailserver van de provider. Deze provider kan een algemene e-mailprovider zijn, zoals outlook.com (Hotmail) of Gmail. Het kan ook je internetprovider zijn, zoals Ziggo.nl of bijvoorbeeld kpnmail.nl. De provider herken je aan de extensie (het deel na @) van het e-mailadres. Ook je webhoster kan dienen als e-mailprovider. Het e-mailadres eindigt dan op de naam van je website. Dat komt professioneel over als je een bedrijf of webshop runt. Als laatste mogelijkheid kun je ook nog je eigen webserver draaien. Dat kan bijvoorbeeld met de software van veel NAS (netwerkopslag) apparaten. Dat is echter meer iets voor de gevorderde gebruiker en die zullen in dit artikel waarschijnlijk weinig nieuws tegenkomen.

Verzenden

E-mail verzenden gaat eigenlijk altijd op dezelfde manier; namelijk via een SMTP-server. Deze afkorting staat voor Simple Mail Transfer Protocol. Dit is niets meer of minder dan een relatief eenvoudig protocol om de e-mail te verzenden naar de mailserver van de provider. In dit op tekst gebaseerde protocol wordt eerst de afzender gespecificeerd, vervolgens één of meerdere geadresseerde, de verzendmethode en als laatste de inhoud van het bericht. Voor bijsluiten van bijlages is een extra protocol vereist. Hier wordt vaak MIME voor gebruikt. Zie voor uitleg de link onderaan dit artikel.

NB: er is een eenvoudige en goede reden waarom e-mail altijd via een “tussenpersoon” wordt verstuurd. De computer van de ontvanger is namelijk niet constant online. Om die reden is er indertijd bedacht dat e-mail naar een mailserver wordt verzonden (gepusht) die wel altijd online is.  

Ontvangen

In feite ontvang je e-mail helemaal niet, je haalt het op. Althans, dat doet je e-mailprogramma op je mobiel, laptop of pc. Wanneer je dit programma opent, “kijkt” het op de mailserver of er e-mail klaar staat en haalt dit vervolgens binnen. Wanneer je het programma daarna open laat staan, controleert het programma om de zoveel tijd of er weer e-mail is bijgekomen op de mailserver. Als dit het geval is, wordt de nieuwe e-mail binnengehaald en daar krijg je een melding van, zodat je weet dat er nieuwe berichten zijn. Dit binnenhalen kan via twee verschillende protocollen die verderop worden beschreven.

Over duwen, trekken en post.nl

Je e-mail programma moet dus de e-mail altijd downloaden van de mailserver. De methode waarbij het programma om de zoveel tijd controleert of er mail klaarstaat, wordt pull (trekken) genoemd. Het is echter ook mogelijk dat de mailserver bij een nieuw bericht direct een seintje stuurt naar de ontvanger, die dan vervolgens het e-mailtje kan ophalen. Dit wordt push (duwen) genoemd. Push mail wordt alleen ondersteund door IMAP en wordt meestal door mobiele apparaten gebruikt. Deze apparaten zijn tenslotte steeds online. Dit proces laat zich goed vergelijken met de pakketbezorgservice van bijvoorbeeld Post.nl.

De afzender verstuurd het pakket naar jou als gedresseerde. Je weet echter dat je niet thuis bent en daarom laat je het pakket naar een afhaalpunt sturen, waar jij het vervolgens gaat ophalen. Je krijgt een bericht wanneer het pakket klaar voor je ligt. Dit is vergelijkbaar met push mail. Zou je geen bericht krijgen, maar er steeds heen gaan tot het er eindelijk is, dan is dat vergelijkbaar met pull mail. Nogal onhandig als je meerdere keren naar het afhaalpunt  moet, maar elektronisch vormt het steeds controleren in de praktijk geen probleem. 

POP3

Deze afkorting staat voor Post Office Protocol. Dit postkantoor protocol is de derde versie van het oudste en meest gebruikte protocol om de post binnen te halen. Dit protocol regelt de toegang tot de mailserver, zorgt dat de post wordt binnengehaald (gedownload) in het postvak van je apparaat en wist vervolgens de berichten, na de ingestelde tijd, van de server.

IMAP

Dit is de afkorting van Internet Message Acces Protocol. Dit toegangsprotocol regelt de toegang tot al je post die op de mailserver bewaard blijft. De post van je postvak op je apparaat en op de mailserver wordt regelmatig gesynchroniseerd. Je postvak op je apparaat is daardoor hetzelfde als op de mailserver. Hierdoor is het alsof er direct op de mailserver gewerkt wordt. De post is steeds hetzelfde wanneer deze met verschillende apparaten benaderd wordt. Ook kunnen er mappen worden aangemaakt die op alle apparaten zichtbaar zijn. Post die gelezen is, wordt op alle apparaten als gelezen weergegeven. Je leest hetzelfde bericht dus niet onnodig meerdere malen. Een eenmaal gewist bericht, zie je op een ander apparaat niet meer terug. Hieronder nog eens schematisch hoe het verzenden en ontvangen werkt:

Voor en nadelen

POP is het oudste en meest gebruikte protocol van deze twee. Het helpt je om je berichten eenvoudig van de mailserver binnen te halen. Het protocol was van oorsprong niet beveiligd. Tegenwoordig kan de verbinding wel worden versleuteld. Dit wordt echter lang niet altijd ondersteund door de mailserver. Daarnaast is de beveiliging niet afdoende bestand tegen een gerichte hackaanval. De beveiliging van dit protocol is redelijk afdoende voor het dagelijks gebruik, maar wanneer het om privacygevoelige e-mail gaat, is gebruik van POP3 af te raden.

In het kort heeft IMAP de volgende voordelen:

  • IMAP is veiliger.
  • De berichten worden op de server bewaard en daardoor is je postvak hetzelfde op al je apparaten.
  • De berichten kunnen op de server in mappen worden ingedeeld.
  • Wanneer je apparaat crasht, staat je postvak nog altijd keurig op de server.
  • Push mail is alleen met IMAP mogelijk. 
  • Op je apparaat wordt een kopie gesynchroniseerd. Wanneer er even geen verbinding is, kun je toch de berichten lezen die al op je apparaat staan.

Er zijn weinig redenen op te noemen waarom je nog langer POP zou verkiezen boven IMAP. Toch heeft ook IMAP een nadeel en dat heeft te maken met het feit dat alle post op de server worden bewaard. Deze kan vollopen als er veel mail met bijlages bewaard wordt. Gelukkig zijn de postvakken bij de meeste providers dermate groot dat dit eigenlijk alleen in theorie een nadeel is.

IMAP wordt tegenwoordig door alle providers ondersteund. Uitleg over de instellingen vind je op het supportgedeelte op de site van je eigen provider.

Ten slotte

E-mailen doen we met zijn allen massaal. Na het lezen van dit artikel weet je hoe de verzending en de ontvangst in grote lijnen in zijn werk gaat. Daarnaast heb je kunnen lezen dat het veel slimmer is om IMAP te gebruiken om je mail te beheren. Volgende maand bespreken we hoe je jouw berichten op een slimme manier in mappen kunt indelen om meer overzicht te houden.

Meer informatie over:

POP3 Wiki
IMAP Wiki
Microsoft Exchange Wiki
SMTP Wiki
MIME Wiki
Push e-mail Wiki
Webmail Wiki
Outllook.com Wiki
Gmail Wiki
Windows 10 mail Microsoft
Apple mail Apple
Outlook MS office
Thunderbird Thunderbird.net
e-mail op Wikipedia
e-mail statistieken (Engels)
e-mail meer getallen (Engels)

Afbeeldingen van Giphy, post.nl en Pixabay
 

Auteur: leofact

GIMP nieuws: versie 2.10.18 is uit

Scroll naar boven

GIMP versie 2.10.18 is uit met tal  van vernieuwingen. 28 bugs en 15 updates aan de vertalingen. Op de vertaling van het GIMP animatiepakket (GAP) na, is daarmee de Nederlandse vertaling rond.

 

Nieuw

  • Tools zijn nu standaard gegroepeerd in de toolbox
  • Sliders gebruiken nu een compacte stijl met verbeterde gebruikersinteractie
  • Sterk verbeterde gebruikerservaring voor het transformatievoorbeeld
  • Dockbare gebieden worden nu gemarkeerd wanneer een dockable dialoogvenster wordt gesleept
  • Nieuwe 3D-transformatietool om items te roteren en pannen
  • Veel vloeiender penseeloverzicht / voorbeeldbeweging op het canvas
  • Verbeteringen in het schilderen met symmetrie
  • Sneller laden van ABR-penselen
  • PSD-ondersteuning verbeteterd
  • Geconsolideerde gebruikersinterface voor het samenvoegen en verankeren van lagen. Updatecontrole om gebruikers op de hoogte te brengen van nieuwe releases die beschikbaar zijn
  • 28 bugfixes, 15 vertaalupdates

(Vertaling met behulp van Google Translate)

GIMP update groepeert gereedschappen, door Aryeom, Creative Commons by-sa 4.0

Beschikbaarheid

Voor Windows kan je een installer hier ophalen. Voor Linux is het wachten op de de bekende PPA en ook voor MacOS is nog wat geduld nodig.

Meer

Om wat meer te vertellen van deze mooie nieuwe versie restten nog maar twee dagen tot de deadline van het komende Magazine. Dat zal dan het April nummer worden.

Auteur: Erik98

Microsoft heropent browseroorlog

Scroll naar boven

In het verleden heeft Microsoft de browserwereld stevig in handen gehad met Internet Explorer. Dat imperium begon echter af te kalven door mededingingsregelgeving, prestatieproblemen, beveiligingslekken en de opkomst van betere concurrenten als Chrome en Firefox. Tegenwoordig is Chrome gevestigd als de meest gebruikte browser.

Dit natuurlijk tot verdriet van Microsoft. Bij de lancering van Windows 10 probeerde de Windows-fabrikant terug te slaan met de introductie van Edge. Een lichte, snelwerkende browser die best veilig was te noemen. De browser werd echter niet goed genoeg bevonden door de gebruiker en is nooit in die mate doorgebroken als Microsoft voor ogen had. Recent heeft Microsoft de strijdbijl weer opgepakt en probeert nu nogmaals de markt te veroveren met een geheel vernieuwde Edge.

Motorkap

Om te begrijpen wat er nu precies vernieuwd is, moeten we een blik onder de motorkap werpen. De motor of juister gezegd ”engine”, is geheel vernieuwd. Microsoft had een eigen engine om de HTML-broncode om te zetten in toonbare webpagina’s. Deze EdgeHTML was een verbeterde versie van de engine die voor Internet Explorer werd gebruikt en bevatte diverse eigen Microsoft functies. Deze zijn losgelaten in de nieuwe Edge. Hiervoor is nu de open source basis Chromium gebruikt. Zoals de naam misschien al doet vermoeden is dit dezelfde basis die Google voor Chrome gebruikt. De browsers zijn daardoor technisch meer op elkaar gaan lijken. Het is overigens niet zo dat Microsoft deze basis klakkeloos gekopieerd heeft. Zij deden altijd al mee in het Chromiumproject als medeontwikkelaar.

Chromium is een crossplatform engine en Edge is nu dan ook beschikbaar voor de belangrijkste besturingssystemen, inclusief de mobiele platforms en Linux. Microsoft heeft voorzien in een synchronisatie-optie waarbij de wachtwoorden, geschiedenis en favorieten gesynchroniseerd kunnen worden tussen de browsers van je verschillende apparaten.

Vernieuwingen

Microsoft heeft ingezet op veiligheid, snelheid, bruikbaarheid en belooft meer rekening te houden met je privacy. Er zijn een aantal handige nieuwe functies beschikbaar die het eenvoudiger maken om overzicht te houden op je onlinewereld. Een in het oog springende vernieuwing is het Edge icoon dat wel wat weg heeft van een (surf-)golf waar met een beetje moeite nog een e in is te zien.  Mooi kan ik het niet vinden, maar dat is natuurlijk een strikt persoonlijke zaak. Dat blijkt ook wel, want mederedacteur Kate95 vindt het juist wel mooi en zij heeft er waarschijnlijk meer verstand van. Hoe dan ook, het logo kan verschillende reacties oproepen.

Een paar van de belangrijkste nieuwe functies van Edge zijn:

  • Beeld in beeld
    Hiermee kun je een video verkleind laten afspelen. Je plaatst dit zwevende schermpje vervolgens eenvoudig op iedere willekeurige plek op je scherm. Je opent deze functie vanuit het rechtsklikmenu van de betreffende videospeler. Dat kan bijvoorbeeld YouTube zijn. Met deze functie kun je bijvoorbeeld muziekvideo’s afspelen, zonder dat deze al te storend zijn, terwijl je lekker doorwerkt.
  • Leesmodus
    Deze modus met de prachtige naam “insluitende lezer” zorgt ervoor dat drukke webpagina’s beter leesbaar worden weergegeven. Je opent deze modus met een klik op de knop rechts in de navigatiebalk:
  • Privacy
    Er is een nieuw instelling waar je tussen drie verschillende opties kunt kiezen op wat voor manier je surfgedrag gevolg wordt:

Ook vernieuwd is de manier waarop Edge de favorieten, geschiedenis en instellingen toont. Deze worden nu in menutabs getoond in plaats van de kolommen die daar eerder voor gebruikt werden. Deze verandering zal niet door iedereen gewaardeerd worden.

N.B. op internet wordt wel geschreven over een optie om collecties aan te leggen van delen van de internetpagina’s. Deze optie is echter nog niet direct beschikbaar. Je zoekt dan ook tevergeefs naar de knop waar over gesproken wordt in de artikelen die deze functie bespreken. De functie is alleen via een omweg te activeren. Zie daarvoor de link onderaan dit artikel. Naar verwachting komt de functie binnenkort alsnog beschikbaar.

Een laatste vernieuwing die ik wil bespreken, is de mogelijkheid om een webpagina om te vormen tot een app. Dat gaat via de drie puntjes van het instellingenmenu > Apps > Deze site als app installeren.  De pagina wordt dan behandeld als een app en wordt als zodanig ook getoond in het startmenu. In eerste instantie leek me dit een verwarrende optie. Het is echter een fijne mogelijkheid om met een vaak gebruikte webpagina te werken. Het is de moeite waard om eens te kijken of dit ook iets voor jou is. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe Helpmij als app getoond wordt. Het schept voor mij wat rust op mijn bureaublad.

Conclusie

In de eerste reviews komt Edge naar voren als een snelle, lichte en handige browser met een prettige interface. Tot nu toe is dat ook mijn eigen ervaring met deze nieuwste telg van Microsoft. Om die reden heb ik deze browser vooralsnog tot mijn standaardbrowser verheven. De toekomst zal moeten uitwijzen of dit vertrouwen terecht is. Ik ben tot nu toe nog geen noemenswaardige problemen tegengekomen. Edge wordt in de komende maanden uitgerold via het updateprogramma. Wil je daar niet op wachten, dan kun je Edge ook nu al downloaden vanuit de link hieronder. Instellingen, wachtwoorden favorieten enzovoorts worden overgenomen als je Edge of Internet Explorer al eerder gebruikte.

Links:

Microsoft downloads: Edge downloaden
Seniorweb: nieuwe functies
Webwereld: browservergelijking
Wikipedia: Chromium project
CT.nl: Collecties activeren

Auteur: leofact

Die draadloze oortjes

Scroll naar boven

In het vorige nummer van dit Magazine vertelde ik van mijn bestelling bij AliExpress van een stel draadloze oortjes. Die zouden dan twee dagen geleden geleverd moeten zijn. Niet dus. De reden is, hoogstwaarschijnlijk, het virus daar in China.

Gevolgen

Hele fabrieken gingen tijdelijk dicht. Het vliegverkeer viel stil. Volgens AliExpress is het pakketje onderweg, maar waar het dan precies is, is de grote vraag. Gezien de lage prijs van mijn bestelling ben ik best bereid met het nodige extra geduld af te wachten. Mocht het helemaal misgaan? Nou ja, ik heb al het nodige spul met plezier langs deze wegen en voor dit soort prijzen aangeschaft. Dan valt het allemaal best te overzien.

Nieuwjaar

Het Chinese nieuwjaar is een groot feest. Ook proberen velen dan terug te keren naar hun familie, naar hun oude dorp. Omdat China zo'n enorm land is zijn dat vaak dus grote reizen. Toen ik nog niet met pensioen was heb ik weleens het silhouet van Nederland gezet op de kaart van China. Daar hebben vele collega's met verbazing naar gekeken hoe klein dat oranje stipje was in vergelijking tot dit erg grote land.

Stil

Tijdens de Nieuwjaarsperiode staat alles dus stil. Verder werd de periode door de overheid nog verlengd in verband met dat ongelukkige virus. Dat alles vertraagt dus de levering.

XIaomi dopjes

Min of  meer bij toeval viel me een advertentie op van een aanbieding Xiaomi oortjes hier in de buurt. 23 euro en dan natuurlijk een normale levering bij een gerenommeerde winkel. Dat was ook een leuke prijs. Met mijn interesse in draadloze oortjes en een paar dagen nadenken besloot ik er een stel aan te schaffen. Ok, wat de bassen betreft geen sprake van een 6D chip en qua WiFi ook geen W1 chip. Maar qua geluid ben ik absoluut geen fijnproever en die goedkope oortjes van de KIK pairen volgens de kids ook puik. Of die oortjes van KIK nou ook van Xiaomi afkomstig zijn is de grote vraag, maar ze zien er er wel erg gelijk uit. Alleen de naam MI staat niet op het dekseltje.

Geluid

Qua geluid valt er mee te leven, maar mochten die eerste doppen ooit nog geleverd worden ben ik erg nieuwsgierig naar het verschil, vooral ook qua bas.

Functioneel

Wat betreft de pasvorm en dus het uit de oren vallen gaat het wel. Goed aandrukken op de goede manier en ik kan probleemloos het ontbijt maken in de keuken. Qua pairen trek je ze uit het doosje. Ze staan meteen aan en zijn gelijk verbonden met mijn telefoon of het tablet. Wel moet je ze netjes ontkoppelen en dan met een ander apparaat pairen (koppelen) als je dat andere apparaat wil horen. Stop je ze weer terug in het doosje dan gaan ze netjes uit en laden ondertussen op.

Zwart

De Xiaomi hebben een andere vorm (het steeltje is er niet) en ze zijn zwart. Ze moeten er ook in het wit zijn en technisch gezien lijken me andere kleuren ook het punt niet. Maar persoonlijk vind ik zwart en het verschil met de Apple Airpods juist prima.

Consumentenbond

De Consumentenbond heeft een vergelijkende test gepubliceerd tussen de Apple Airpods en de Xiaomi Airdots. Behoorlijk positief voor de Xiaomi oortjes, die toen nog zo'n 50€ kosten via een webwinkel als AliExpress. Inmiddels zijn we qua inzicht in deze producten en qua ontwikkeling met die 6D en W1 chips weer een stukje verder, maar de bevindingen van de bond van begin vorig jaar zijn erg interessant.

Oren

Toen er meer duidelijk was over het Corona virus rees bij mij de vraag of ik deze producten nou wel in mijn oren ging stoppen. Wat zoeken op Internet leverde me een bericht op van de RIVM dat het betrokken virus in een verpakking van karton en zo niet zou overleven. Daar zit het ook nog eens een hele tijd in. Geen risico dus.

Geografisch

Het centrum van de verspreiding van het virus ligt als bekend in Wuhan. Dat ligt  in het binnenland ter hoogte van Shanghai. Ongeveer in het midden tussen Hongkong en Beijing. De fabriek van de Xiaomi Airdots ligt een enorm stuk zuidelijker. Zo geschat op de Google Maps kaart een 800 kilometer hemelsbreed. Grofweg Amsterdam - Madrid.

Aflevering

Bereiken de oorspronkelijk bestelde oortjes toch nog mijn huis, dan kunnen jullie rekenen op wederom een verslagje. Volgens de website van AliExpress kan ik vanaf 11 april om teruggave van mijn geld verzoeken en dan heb ik ook nog eens betaald via PayPal met de daaraan gekoppelde kopersbescherming.

Wat doe je ermee?

Van verschillende kanten kreeg ik de vraag wat ik met die oortjes ging doen. Ik heb naast mijn telefoon een oude Samsung 7" tablet, die ik lekker aan de gang heb via LinageOS (Magazine van november 2019) en een nieuwe 10" tablet van hetzelfde merk, goed voor een modern videootje en meer. Die oortjes doen dienst als handzaam middel om muziek, podcasts en video's te bekijken en vooral te beluisteren. Ondertussen kan ik wat eten, eventueel zelfs de tanden poetsen en meer. Als ik ze maar goed in de oren plaats. Ik ben daar prima over tevreden. Die podcasts zijn trouwens een hernieuwde kennismaking. Leuk!

 

Auteur: Erik98

Tekenen met Inkscape – 1

Scroll naar boven

Tekenen op de computer… Als kunstenaar en computerliefhebber is dit een combinatie die me zeer aanspreekt! Nu zijn er ongelofelijk veel apps en programma's om je mee uit te leven.
Wat zijn zo de kenmerken van InkscapeTM?

1 Vectortekenen: illustraties en meer

Inkscape is een vector tekenprogramma. Soortgelijke programma's zijn bijvoorbeeld Adobe Illustrator CC en Corel Draw. Dat zijn illustratieprogramma's. Ook een technisch tekenprogramma als Autocad gebruikt vectoren. Later in dit artikel leg ik wat meer uit over de term vectortekenen.

2 Open source

Inkscape is een programma dat door vrijwilligers wordt gemaakt. De filosofie achter open source is, dat software vrij beschikbaar moet zijn voor iedereen. Dus de code van het programma is open. Iedereen mag ermee aan de slag.
In de praktijk is het een programma met een sterk overlevingsmechanisme. Er is niet één eigenaar die kan besluiten het programma niet meer uit te geven.
Andere bekende open source programma's zijn bijvoorbeeld GIMP , LibreOffice, Mozilla Firefox en Avast.

3 Gratis

Ja, dit programma is en blijft gratis. Je hebt er ook geen dure apparatuur voor nodig. Een oude computer met weinig geheugen kan best werken met Inkscape. Sympathiek he.

4 Werkt op alle grote desktops: Windows, Linux en MacOS

Oorspronkelijk is Inkscape ontwikkeld onder Linux. Nu werkt het fantastisch onder Windows en MacOS wordt ook steeds beter ondersteund.

5 Heldere afbeeldingen

De stijl van een vectortekening is meestal duidelijk herkenbaar: heldere lijnen, kleuren en vlakken, een tekenachtig uiterlijk. Verder zijn de lijnen strak. Nu is dat niet altijd helemaal zo, want er zijn meerdere manieren om een tekening er minder clean uit te laten zien. Door filters en kleurverlopen wordt het allemaal al snel een stuk aantrekkelijker.
Hieronder zie je drie voorbeelden die in Inkscape gemaakt zijn:

Wat is een vectortekening?

Een vector is een wiskundige term. Het houdt in de praktijk in, dat in Inkscape alles wordt opgebouwd uit punten, lijnen, vlakken en kleuren. Die lijnen worden elke keer opnieuw door de pc uitgerekend wanneer je in- of uitzoomt. Het gevolg is, dat de tekening er altijd scherp uitziet.
Vectorontwerpen worden bijvoorbeeld gebruikt voor logo's, illustraties, het bedrukken van textiel. Ook computergestuurde apparaten zoals een lasersnijder of plotter worden aangestuurd met vectoren.
De bestanden nemen weinig plaats in op de computer. En ondanks dat zijn ze altijd scherp.

Fonts

Ja, ook de meestgebruikte lettertypes bestaan ook uit vectoren: otf en ttf bestanden. Het valt allemaal best mee, dat gebruik van vectoren. Het klinkt moeilijker dan het is, want een tekstverwerker maakt er al gebruik van. Alleen de meeste mensen weten dat gewoon niet.
Vroeger gebruikte de computer wel bitmapfonts: dan zag je de pixels. Dat zie je terug als je een oude computergame speelt, of wanneer je in de terminal werkt.

Paint of GIMP, ik kan er alles mee!

Meestal heb je een voorkeur voor een paar specifieke programma's. Die ken je, daar kun je mee lezen en schrijven. Zo heb ik jarenlang getekend in GIMP. Totdat ik zag wat het verschil was met Inkscape. Nu is GIMP mijn nummer één foto-bewerkingsprogramma gebleven. Maar niet meer om in te tekenen...

Pixels versus vectoren

Wat is het verschil? In GIMP en ook in Paint en veel andere soortgelijke software, werk je met pixels. Dat is een andere techniek dan werken met vectoren. Werk je met pixels, dan is de hele afbeelding opgebouwd uit kleine blokjes kleur; als je wat inzoomt zie je ze. Foto's zijn ook uit pixels opgebouwd. Wil je zo'n afbeelding lekker uitvergroten, dan zit er een maximum maat aan waarop alles er nog mooi uit ziet. Daarna zie je de pixels te sterk.
Hieronder zie je dat verschil duidelijk.

Links een vectortekening, rechts een bitmapafbeelding
Links een vectortekening, rechts een bitmapafbeelding.
Ditmaal ingezoomd.

Wil je een bitmapafbeelding inhoudelijk aanpassen, dan vergt dat vaak een boel geknutsel. Je kunt niet eventjes een lijn opschuiven. Die moet je eerst uitgummen en dan opnieuw tekenen.
Inkscape breidt het palet van de kunstenaar uit. Alles is alles flexibel. Een lijn kun je heel makkelijk opschuiven, veranderen van vorm of kleur of dupliceren. Langer maken, korter, verwijderen. Dat is dus heel anders dan ouderwets tekenen.

Veelgebruikt in..

Omdat de computereisen voor dit programma laag zijn, wordt het over de hele wereld ge-Inkscaped. In Nederland staan mensen vaak achterdochtig tegenover gratis software. Dat kan toch niet goed zijn, hoor je ze denken…
In India, in Afrika, in sommige gemeenschappen met weinig geld, dorpjes achteraf, plekken met oude computers, maar ook in Frankrijk en België. Daar is Inkscape populair. Wij hobbelen er wat achteraan in Nederland.

Kunstenaars, zzp'ers, hobbyisten, fablabs en scholen. Dat zijn zo wat doelgroepen van Inkscape. Een fablab is een openbare digitale werkplaats waar mensen dingen maken en ontwerpen. https://fablab.nl/wat-is-een-fablab/

Programma installeren

Op de website https://inkscape.org/release/inkscape-0.92.4/ staat de huidige stabiele versie.

  • Onder Windows is installeren zo gepiept.

       Het Inkscape logo
  • Met Linux installeer je de software eenvoudig via het softwarebeheer.

  • MacOS heeft twee opties:
    1 Installeer eerst XQuartz. XQuartz is een groter systeem waarbinnen je allerlei open source programma's op MacOS kunt installeren. Hierna installeer je het dmg bestand, Inkscape versie 0.92.2 vanaf de website. Deze werkt onder alle oudere versies van MacOS.
    2 Onder Catalina moet je de versie installeren die nog in ontwikkeling is, 1.0.beta. Daar zitten nog wat bugs in. De nieuwste versie is wel zeer snel. Op het internationale forum op dezelfde website onder het kopje Community kun je terecht met vragen over de installatie onder MacOS Catalina.

Volgende keer

Ik hoop hier een serie te plaatsen over dit mooie tekenprogramma.
Volgende keer gaat over de grondbeginselen. Hoe kun je tekenen en kleuren veranderen?

Natuurlijk is er op Youtube een boel informatie te vinden. Meestal zijn die video's in het Engels. Heb je daar geen problemen mee, dan is dat al een mooie introductie.

De afgelopen jaren heb ik een cursus gemaakt in het Nederlands over Inkscape. Vanaf nu is hij te koop. Die cursus is heel geschikt voor mensen die snel veel willen leren over Inkscape.
https://cursusinkscape.nl

 

Auteur: Kate95

GIMP 48: G'MIC-Montagefilter

Scroll naar boven

De Ciara storm bracht me op het idee een stel prachtige foto's van opvliegende golven in een tableau te verzamelen. Inmiddels hebben we de derde storm al over ons heen gehad met Dennis en nu Ellen. Mooie plaatjes genoeg dus. Dat tableau is heel goed te doen met het montagefilter van de G'MIC plugin. Daarnaast kan je dat filter ook voor portretten en andere doeleinden gebruiken.

 

Zout

Ik moet wel opmerken dat ik lang geleden naar het strand trok om foto's te maken van de kitesurfers. Maar dan komt je camera zo verschrikkelijk onder de troep te zitten! Dat moet je zonder goede bescherming absoluut niet doen, al jeuken mijn vingers altijd wel verschrikkelijk.

G'MIC plugin

Deze plugin komt met een installer voor de Windows 64 bits machines en .deb bestanden voor Debian en Ubuntu Linux machines. Kijk hier voor een uitgebreid overzicht.

Eenmaal geïnstalleerd vind je deze plugin in GIMP onder Filters, helemaal onderin. Hij wordt wel pas actief als je in GIMP een afbeelding geladen hebt.

Storm

In dit geval hebben we een aantal foto's nodig, die we eerst als afzonderlijke lagen gaan openen in GIMP. Ik heb er een tiental gedownload bij Pixabay als oefenmateriaal. Klik hier om ze te downloaden.

Mooier nog is via een zoekmachine te zoeken naar foto's die aan onze kust genomen zijn. Die zijn er genoeg. Kies  de grootse qua formaat. Voor persoonlijk gebruik zijn de rechten niet van belang, maar ik kan ze hier niet opnemen. Vandaar dus de omweg langs Pixabay. Zet ze in een gemakkelijk te vinden map op je pc.

Open ze dan als eerste stap in GIMP als lagen via Bestand > Openen als lagen.

Montagefilter

Kies dan het Montagefilter in G'MIC onder Array and Tiles. De plugin is niet vertaald. Ik help je er wel doorheen. Het is niet zo lastig.

Zet het Montagetype op Horizontal Array (horizontale opstelling) en de invoerlagen helemaal onderin op alle zichtbare lagen. Dat is alles.

Klik op toepassen of OK  en dan krijg je dit:

Afhankelijk van je PC kan dat wel de nodige tijd kosten.Klik hier (rechterklik, opslaan als) om het resultaat simpelweg te downloaden. Dat is een plaat van 8 GB en ruim voldoende voor een afdruk op A2 formaat! Dan heb je wel wat aan de muur hangen!

Tip

Zoals je ziet in het resultaat worden de onderste twee foto's breed weergegeven. Je kan er voor kiezen om in plaats van 10 met 12 foto's te werken of met 9.

Onderwerp

Nou hou ik persoonlijk wel van storm en regen. Je kan deze techniek ook puik gebruiken met portretten al dan niet van bijvoorbeeld dieren. Als je als zoekwoord cat intikt op Pixabay vind je tal van mooie plaatjes.

Ditmaal heb ik gekozen voor 9 foto's. Zin in het echte resultaat? Klik hier (rechterklik, opslaan als)!

Veel plezier ermee!

Auteur: Erik98

Het laatste nieuws

Scroll naar boven

Het laatste nieuws gemist? In deze rubriek vind je het laatste nieuws over besturingssystemen, computers en nieuwe of reeds in omloop zijnde software. Ook het laatste nieuws over smartphones en tablets komt aan de orde.


Inhoudsopgave

 

Malware breekt in op wifi-netwerken om computers te besmetten

Voor het eerst meer Mac- dan Windows-malware gevonden

Beste netwerktips- en tools van februari

Stalkerware op je smartphone? Zo herken je het en dit kun je ertegen doen

Vergelijking: Samsung Galaxy S20 verpulvert Apple iPhone 11

Ring gaat gebruikers meer controle geven over het delen van gegevens

Microsoft maakt gecombineerde Office-app op Android beschikbaar

‘iPhone SE 2 krijgt 7 megapixel-camera om de prijs laag te houden’

Welke Linux Mint-versie past het beste bij jouw wensen?

Zo print je vanuit Android of Apple iOS

Vijf van de beste draadloze oordopjes vergeleken

Een eerste blik op Windows 10X

Microsoft: Voorlopig geen einddatum voor gratis upgrade naar Windows 10

Verraadt deze video het iPhone SE 2 ontwerp?

Deze krachtige (en gratis) firewall beschermt je Mac tegen hackers

Dit zijn de 7 belangrijkste nieuwe Android 11-features

Google waarschuwt: installeer geen Google-apps op Huawei-toestel

Mozilla lanceert razendsnelle VPN app voor Android en Windows

Nieuwe Windows 10-build heeft vernieuwde icoontjes, ...

Apple krijgt benodigde goedkeuring voor uitbrengen geheimzinnige MacBook

Microsoft wil mogelijk af van live-tegels in startmenu

Microsoft wil mogelijk af van live-tegels in startmenu

Nieuwe smartphones van LG, Motorola en Sony: zijn ze jouw geld waard?


Malware breekt in op wifi-netwerken om computers te besmetten

Onderzoekers waarschuwen dat de beruchte Emotet-malware ook op wifi-netwerken kan inbreken om aangesloten computers te infecteren. Emotet was de afgelopen jaren verantwoordelijk voor meerdere grote ransomware-uitbraken en gebruikt voornamelijk Microsoft Office-documenten met kwaadaardige macro's om zich te verspreiden. De malware beschikt echter ook via een functie zodat het op wifi-netwerken aangesloten computers kan aanvallen.


Voor het eerst meer Mac- dan Windows-malware gevonden

In 2009 is er meer nieuwe malware voor de Mac opgedoken, dan voor Windows pc's. Dat beweert Malwarebytes in een nieuw rapport.

Of er ook daadwerkelijk meer besmettingen plaatsvonden blijkt niet uit het rapport, maar de hoeveelheid malware-dreigingen op de Mac ligt in totaal wel hoger dan bij Windows.


Beste netwerktips- en tools van februari

Op netwerkgebied komen er iedere maand handige tools bij en met de juiste tips ontdek je mogelijkheden die je eerder nog niet voor mogelijk hield. In deze maandelijkse rubriek praten we je daarover bij


Stalkerware op je smartphone? Zo herken je het en dit kun je ertegen doen

Is mijn telefoon gehackt? Word ik bespioneerd? Leest iemand mee met mijn WhatsApp-gesprekken? Dat iemand op het idee kan komen stalkerware op je smartphone te (laten) installeren, is een ongemakkelijk gevoel. Wat kun je ertegen doen?


Vergelijking: Samsung Galaxy S20 verpulvert Apple iPhone 11

De Apple iPhone 11 is absoluut niet opgewassen tegen de iets duurdere Samsung Galaxy S20.

Samsung kondigde hun volgende vlaggenschepenserie aan tijdens het Upacked event. De gloednieuwe Galaxy S20-reeks is mooi, luxe en ook behoorlijk prijzig. Dat is natuurlijk ook toepasselijk voor de iPhone 11 van Apple en in dit artikel checken we welke van respectievelijk de twee ‘instapmodellen’ van Samsung en Apple het beste is.


Ring gaat gebruikers meer controle geven over het delen van gegevens

Ring, maker van slimme deurbellen, heeft te kennen gegeven dat gebruikers meer mogelijkheden krijgen om te bepalen wie inzicht krijgen in hun gegevens. Het delen van gegevens met derde partijen kan zo, in bepaalde mate, aan banden worden gelegd.

De bedoeling is dat gebruikers binnenkort de mogelijkheid hebben om het delen van gegevens met derden te blokkeren.


Microsoft maakt gecombineerde Office-app op Android beschikbaar

Microsoft heeft zijn alles-in-één-app voor Office beschikbaar gemaakt in de Google Play Store. Met de app kunnen bezitters van een Android-toestel functionaliteit van Word, Excel en PowerPoint op hun smartphone gebruiken.


‘iPhone SE 2 krijgt 7 megapixel-camera om de prijs laag te houden’

Een analist zegt nieuwe informatie te hebben over de iPhone SE 2. Hij stelt dat Apple voor een relatief simpele en goedkope iPhone SE 2-camera kiest.

Het nieuws is afkomstig van Guo Mingxuan, een Chinese analist die in het verleden vaker informatie naar buiten bracht over onaangekondigde producten van zowel Huawei als Apple.


Welke Linux Mint-versie past het beste bij jouw wensen?

Linux Mint biedt drie verschillende edities aan: Cinnamon, MATE en XFCE. Welke Linux Mint-versie wil je hebben? In dit artikel leggen we ze naast elkaar zodat je de juiste keuze kunt maken.

Een Linux-distributie is een selectie van honderden opensource-programma’s die samen een bruikbaar besturingssysteem vormen. Voor heel wat taken bestaan verschillende opensource-programma’s. Het is dus aan de makers van een distributie om voor elke component een bepaald pakket te kiezen.


Zo print je vanuit Android of Apple iOS

Op je smartphone of tablet kun je gemakkelijk een printje afdrukken. Weten hoe dat werkt en wat je ervoor nodig hebt? Wij leggen het uit voor Android en Apple iOS.


Vijf van de beste draadloze oordopjes vergeleken

Volledig draadloze oordopjes gebruiken geen snoertjes en dat geeft je veel bewegingsvrijheid. Maar hoe lang houden hun kleine accu’s het uit? Hoe goed klinken ze? Zitten ze comfortabel? En blijven ze stevig zitten? We vergelijken enkele van de beste draadloze oordopjes van het moment.

Echt draadloze oordopjes zijn onderling niet verbonden door een kabeltje. Dat zorgt voor een groot draagcomfort, maar het heeft ook nadelen. Als één of beide dopjes uit je oren vallen zonder dat je het merkt, raak je ze misschien definitief kwijt. Volledig draadloze oordopjes zijn duurder dan dopjes met een snoertje, zodat je dit duur kan komen te staan. Vooral de ‘open-fit’ types die je in de oorschelp hangt, hebben nogal eens de neiging om té gemakkelijk los te komen.


Een eerste blik op Windows 10X

Een OS met twee gezichten

Al sinds zeker 2017 zijn er geruchten over Windows Core OS. Microsoft zou al jaren werken aan een basis voor Windows waarop het allerlei varianten van het besturingssysteem kan baseren. Die basis is er nu deels. De verschillende Windows 10-varianten, zoals die voor pc's, het internet-of-things, de Xbox One en de Surface Hub, hebben gemeenschappelijke elementen, maar het blijven wezenlijk verschillende besturingssystemen. Met een universele kern en modulaire toevoegingen zou Microsoft veel sneller kunnen inspringen op nieuwe soorten producten, met specifiek voor die systemen geoptimaliseerde Windows-versies.


Microsoft: Voorlopig geen einddatum voor gratis upgrade naar Windows 10

Microsoft heeft geen einddatum vastgesteld voor een mogelijkheid waarmee consumenten hun computer alsnog gratis kunnen upgraden naar Windows 10. Dat meldt een woordvoerder namens het bedrijf aan NU.nl. Daardoor is het onduidelijk hoelang de betreffende mogelijkheid precies beschikbaar blijft.


Verraadt deze video het iPhone SE 2 ontwerp?

De onthulling van de iPhone SE 2 (of iPhone 9) laat niet lang meer op zich wachten. Dankzij de vele geruchten weten we al zo’n beetje alles over het prijsvriendelijke toestel, maar een op TikTok opgedoken video suggereert dat de nieuwe SE er anders uit komt te zien dan gedacht.


Deze krachtige (en gratis) firewall beschermt je Mac tegen hackers

Om je Mac extra te beveiligen tegen hackers en ransomware, kun je hem wapenen met een krachtige firewall. Die voorkomt dat kwaadaardige software contact met zijn hacker-thuisfront op kan nemen. Daarnaast zie je ook welke andere programma’s allemaal stiekem contact opnemen met de buitenwereld.  In deze workshop leggen we uit hoe je een goede (en gratis) firewall op je Mac installeert.


Dit zijn de 7 belangrijkste nieuwe Android 11-features

Google heeft opvallend vroeg de eerste versie van Android 11 uitgebracht en dat is natuurlijk tof nieuws. Wel gaat het om de eerste Developer Preview, die alleen voor Google Pixel-smartphones beschikbaar is en absoluut niet geschikt is om als daily driver te gebruiken. De software is nog lang niet af en bevat nog veel bugs en vastlopers.


Google waarschuwt: installeer geen Google-apps op Huawei-toestel

Huawei biedt zijn smartphones tegenwoordig aan zonder Google-apps. Google waarschuwt nu dat je deze apps niet op een andere manier moet installeren.

Op smartphone van Huawei Google-apps installeren

 

Van plan een Huawei-smartphone te kopen, maar ga je de Google-apps dan wel missen? Er zijn manieren om die toch te installeren, maar Google raadt dat af.


Mozilla lanceert razendsnelle VPN app voor Android en Windows

Mozilla, de organisatie achter de browser Firefox, gaat VPN diensten aanbieden op Android en Windows 10. Op beide besturingssystemen gaat de non-profit organisatie daar een app voor uitbrengen.

Wat maakt de VPN van Mozilla uniek?

Om VPN mogelijk te maken gebruik Mozilla het nieuwe ‘Wireguard protocol‘. Zo surf je sneller op het internet dan met bijvoorbeeld OpenVPN. Mozilla voegt eraan toe dat je met vijf apparaten tegelijk verbinding kan maken. Servers uit meer dan 30 landen worden gebruikt om je locatie anoniem te maken voor websites.


Nieuwe Windows 10-build heeft vernieuwde icoontjes, ...

Microsoft heeft in een blogpost de eigenschappen van zijn nieuwste Windows 10-build uiteengezet. De Insider Preview Build 19569.1000 biedt onder meer de nieuwe Windows 10-iconen waar het al een tijd aan werkte. Daarnaast weten we nu dat een erg gewilde mogelijkheid genaamd 'Optional Updates' met de 20H1-update moet verschijnen.  


Apple krijgt benodigde goedkeuring voor uitbrengen geheimzinnige MacBook

Het lijkt erop dat Apple binnenkort een nieuwe versie van de MacBook uitbrengt. Heel veel details zijn nu nog niet bekend. Wel heeft het Amerikaanse bedrijf de benodigde goedkeuring ontvangen van het uitvoerende orgaan Eurasian Economic Commission (EEC).

Apple heeft een verzoek ingediend voor een ‘portable personal computer’ en de commissie heeft de benodigde goedkeuring gegeven. Waarschijnlijk heeft de aankomende laptop het nieuwe scissor-switch toetsenbord dat we ook tegenkomen op de nieuwe 16-inch MacBook Pro. Elke andere laptop die Apple nu nog verkoopt, heeft de minder betrouwbare butterfly-toetsen.


Microsoft wil mogelijk af van live-tegels in startmenu

Microsoft lijkt van plan het startmenu van Windows 10 te versimpelen en de zogeheten live-tegels zouden daardoor sneuvelen. Ze maakten voor het eerst hun opwachting in Windows 8 en zijn daar nog altijd een restant van.


Software-update: Total Commander 9.51 RC2

Zoals wel vaker na een grote release van Total Commander, worden er na de stabiele uitgave toch nog een paar kleine foutjes gevonden en wordt een opvolger in gang gezet. Total Commander kan als vervanging voor Windows Verkenner worden gebruikt. Doordat het beeld in tweeën is gesplitst, is het eenvoudig om bestanden te kopiëren, maar het programma kan veel meer.


Nieuwe smartphones van LG, Motorola en Sony: zijn ze jouw geld waard?

Uit voorzorg gezien het coronavirus werd het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona dit jaar afgelast - en sommige fabrikanten besloten daarom niet te wachten met de lancering van hun nieuwste smartphones. We bekijken of de K61, K51S en K41S van LG Electronics, de Sony Xperia 1 II en de Motorola G8 Power een aankoop waard zijn. 

Auteur: Redactie

Over malware, phishing en andere troep

Scroll naar boven

De e-mails die cybercriminelen sturen om naar jouw gegevens te vissen (vandaar de term phishing) zien er steeds echter uit. Een paar jaar geleden herkende je een phishing-mail nog aan de taalfouten en het knullige uiterlijk. Tegenwoordig zien ze er heel gelikt uit: heel verzorgd, compleet met logo’s en afzendergegevens.

Wat voor beleggers geldt gaat ook op voor particulieren. Lees daarom ook wat AFM te melden heeft over Phishing en andere zaken.


Kijk uit voor corona-phishing

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt voor phishing rondom het corona-virus. De mails lijken te komen van de WHO.

Veel mensen maken zich zorgen over de uitbraak van het corona-virus. Criminelen weten dat ook, en passen hun phishing daarop aan. Nieuw zijn berichten die zogenaamd komen van de WHO of een andere instantie.


Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.

https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/


ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms. Altijd met het laatste nieuws en bij de tijd.

Lees hier de laatste waarschuwingen.


Neem vooral een kijkje op de sites van Fraudehelpdesk en Opgelicht! en zie wat de laatste phishing en virus meldingen zijn.

Op de site van ConsuWijzer zie je wat je rechten zijn op computergebied.


Geef uw WhatsApp-account niet uit handen!

Met een eenvoudig trucje nemen oplichters een WhatsApp-account over. Ze gebruiken deze gestolen identiteit daarna om anderen op te lichten.

WhatsApp koppelt het account aan een telefoonnummer. De gebruiker die WhatsApp instelt, vult het telefoonnummer in. Ter controle stuurt WhatsApp een code per sms. Pas als iemand deze code invult in de app, wordt WhatsApp actief. De truc die oplichters gebruiken is heel eenvoudig. Ze vullen in WhatsApp het telefoonnummer van een slachtoffer in. De sms wordt daarop verstuurd naar het slachtoffer. De oplichter, die zich vaak voordoet als een bekende, neemt contact op met het slachtoffer. Zogenaamd is een code per ongeluk naar de telefoon van het slachtoffer verstuurd. Of deze doorgestuurd kan worden.


Virusdreiging Darkhotel-malware (advanced persistent threat)

De nieuwste virusdreiging, 'Darkhotel', is geanalyseerd door het Global Research and Analysis Team van Kaspersky Lab. De Darkhotel-dreiging lijkt een combinatie van spear phishing en gevaarlijke malware die ontworpen is om vertrouwelijke gegevens te stelen.

De cybercriminelen achter Darkhotel zijn al bijna tien jaar actief en hebben wereldwijd duizenden slachtoffers gemaakt. 90% van de Darkhotel-infecties hebben we waargenomen in Japan, Taiwan, China, Rusland en Zuid-Korea, maar we hebben ook besmettingen in Duitsland, de VS, Indonesië, India en Ierland gezien.


Phishing berichten

Sommige Phishing berichten lijken bedrieglijk echt. Toch moeten er alarmbellen bij je afgaan bij dit soort e-mails. Banken vragen namelijk nooit via e-mail of sms om dit soort gegevens.

De AFM krijgt ontvangt regelmatig meldingen van internetoplichting of oplichting via de telefoon. Naast phishing zijn er twee andere veelvoorkomende oplichtingsmethoden:

  • Boilerrooms: je wordt ongevraagd via e-mail of telefonisch benaderd met een investeringsvoorstel dat te mooi is om waar te zijn. Hou er rekening mee dat het kan gaan om een boilerroom.
  • Vooraf betalen voor een lening: Illegale kredietverstrekkers die pas geld uitlenen nadat je eerst geld betaalt voor zogenaamde kosten.

Ga nooit in zee met dit soort ondernemingen! De AFM en buitenlandse toezichthouders waarschuwen publiekelijk voor ondernemingen waarvan bekend is dat zij actief zijn als boilerroom of kredieten aanbieden zonder vergunning.


Auteur: Redactie

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Beste mensen,

Ik vind de rubriek over gimp erg interessant, en vraag mij af of er een link is naar alle lessen, zodat ik makkelijk terug kan bladeren.

Groet,

Alfred

Hallo Alfred,

Leuk jouw reactie! Ik maak elk jaar wel een bundel in pdf formaat van alle afleveringen. De laatste vind je in onze handleidingen. Klik hier. Die kan je probleemloos door een laserprinter jagen en dan natuurlijk een ringbandje er door heen. Onze penningmeester heeft ook nog een paar gedrukte exemplaren voor een bescheiden prijsje. Erg mooi!

Voor het komende Magazine komt er een aflevering 48 met als onderwerp G' Mic het montagefilter. Voor een sneak preview klik hier voor een joekel van een plaat met katten. Onze redactrice Kate is er helemaal van onder de indruk. Tussen ons, aflevering 50 is dichtbij. Ik loop te denken om dan weer een bundel te maken.

groet,

Erik98


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.