Helpmij magazine

Maart 2021

Voorwoord

Scroll naar boven

Maart... in de tuin begint van alles uit te lopen, een prachtig gezicht. Ook de coronamaatregelen lopen uit (worden voorlopig weer met 14 dagen verlengd), dat is minder fraai. Mocht men naar de bestuursvorm van Nederland informeren dan lijkt  "een Hippocratie" het juiste antwoord: een (weliswaar) democratisch gekozen regering met daarboven een junta van vertegenwoordigers van diverse "geneeskundige clubjes" onder de verzamelnaam OMT. Vanzelfsprekend hebben zij het allerbeste met ons voor, helaas slechts gezien vanuit één perspectief.

Iemand riep eens "hoop is uitgestelde teleurstelling" maar wat staat er niet allemaal te gebeuren als dit voorbij is! Talloze films, waaronder de nieuwe "Bond" waar ik zeer benieuwd naar ben, staan al maanden in de startblokken. Op tv blijft men interessante tentoonstellingen in musea aanprijzen met "binnenkort te zien" en wat te denken van alle events die doorgeschoven zijn. We gaan massief tijd tekort komen om de inhaalslag te kunnen maken.

Maar ondertussen zitten we nog thuis, met een avondklok. Wel een prachtig moment om op het gemak door deze nieuwe editie van ons magazine te gaan. Het is weer gevuld met interessante artikelen over uiteenlopende onderwerpen.

Wij wensen veel leesplezier!

Auteur: ErpCity

Bitwarden in plaats van LastPass

Scroll naar boven

Nu LastPass binnenkort (16 maart) niet meer gratis te gebruiken is op alle apparaten moeten we op zoek naar een waardige vervanger. Die vinden we in de app Bitwarden. Bitwarden is een van de weinige open-source wachtwoordmanagers en is volledig gratis te gebruiken. Deze app (programma) is te gebruiken op al je toestellen en doet bovendien in niks onder voor LastPass. Hieronder de toepassingen van de wachtwoordmanager.

  • Bureaublad
    Krijg toegang tot Bitwarden op Windows-, macOS- en Linux-desktops met onze native desktop-applicatie.
  • Webbrowser
    Integreer Bitwarden rechtstreeks in uw favoriete browser. Gebruik onze browserextensies voor een naadloze browse-ervaring.
  • Mobiel
    Neem uw wachtwoordbeheerder overal mee naartoe met mobiele apps voor uw telefoon of tablet.
  • Opdrachtregel
    Gebruik onze krachtige opdrachtregelprogramma's (CLI) om scripts te schrijven en uit te voeren op uw Bitwarden-kluis.
  • Web
    Zit je vast zonder een van je apparaten? Gebruikt u de computer van een vriend? U kunt uw wachtwoordbeheerder openen vanaf elk apparaat met internettoegang door de Bitwarden-webkluis te gebruiken.

Er zijn verschillende manieren om Bitwarden op je apparaten te installeren. Voor de afgebeelde besturingssystemen kun je de bijbehorende extensies downloaden en installeren. Een kind doet de was.

In de onderstaande webbrowsers kun je Bitwarden integreren:

Om op de website van Bitwarden te komen klik dan hier.

Hoe nu verder

Maak allereerst een account aan en genereer een sterk wachtwoord. Een account maakt het makkelijk om online de kluis te bekijken en/of te bewerken. De kluis van Bitwarden lijkt veel op de kluis van LastPass, dus dat mag geen probleem zijn. Heb je de app eenmaal of op je computer geïnstalleerd, of in je browser geïntegreerd dan kun je de gegevens vanuit LastPass importeren in Bitwarden.

Dat doe je zo:
Open LastPass en ga naar Accountopties > Geavanceerd > Exporteren. Kies voor LastPass CSV-Bestand. Uiteraard wordt er naar het hoofdwachtwoord gevraagd en nadat je dit hebt ingevuld kun je het .csv-bestand opslaan. Het bestand vind je terug in de map waar jij je downloads in opslaat.

Open Bitwarden en log in met je e-mailadres en wachtwoord. Ga naar Instellingen, scrol naar beneden en kies voor Items importeren. In de browser opent een helppagina, maar daar hoef je niets mee te doen. Als je die pagina wilt lezen dan is natuurlijk prima, maar die is wel in het Engels. Ga rechtstreeks naar de kluis om de gegevens te kunnen importeren.

Ontgrendel de kluis en klik op Hulpmiddelen en vervolgens op Gegevens importeren. Als eerste kun je een bestand selecteren, in dit geval is dat LastPass (csv). Klik op bladeren en zoek het betreffende bestand op en klik op de knop Gegevens importeren. Al snel stroomt de kluis vol met alle gegevens.

Bitwarden zal de LastPass-data automatisch naar alle platformen synchroniseren. Nadat de data via de website is geïmporteerd, is het dus ook direct op alle andere platformen te vinden. In Bitwarden zal je nog wel aan moeten geven of elk wachtwoord automatisch ingevuld moet worden. Tijdens de export uit LastPass worden zulke gegevens, mocht je dit ooit hebben ingesteld in LastPass, niet meegenomen.

Er is echter een aandachtspunt. In sommige gevallen worden niet alle tekens goed overgenomen. Het is dus zaak dit even te controleren. Mocht je een probleem ondervinden dan kun je met rechts op het LastPass csv-bestand klikken en het in je browser openen of in Kladblok openen*. Het is even wat priegelwerk, maar de benodigde gegevens kun je daarin vinden en aanpassen in Bitwarden.

Hoe werkt Bitwarden

Bitwarden werkt net even iets anders dan LastPass. Zoals je ziet zijn er verschillende onderdelen in de kluis, maar wil je een totaaloverzicht van alle websites dan klik je op Login. Open een website en klik op Inloggen. Open de kluis van Bitwarden die de website zal tonen. Klik op de naam van die site en de inloggegevens worden ingevuld. Helaas werkt deze methode niet altijd even goed. Vaak wordt de website niet getoond in de kluis en daarom moet je een andere weg bewandelen. Open de kluis en zoek de site op die je wilt openen. Klik op het icoontje waarmee je de website kunt openen (zie afbeelding rechtsonder) en vervolgens kun je op dezelfde manier inloggen zoals hierboven beschreven.

Gebruik Bitwarden op een telefoon

Open Bitwarden en selecteer de website die je wilt bezoeken. Tik daarop en tik op het icoontje om de website te bezoeken. Tik op inloggen en daarna tik je in het veld waarin de inloggegevens moeten komen. Bitwarden stelt voor om de inloggegevens in te voeren.


Wachtwoord invoegen

Site openen

In het geval dat je inloggegevens op een nieuwe website aanmaakt vraagt Bitwarden of de nieuwe gegevens opgeslagen moeten worden.

Nog even dit

Om in de online kluis te komen klik je op Instellingen, scrol naar beneden en kies voor Bitwarden webkluis. Kijk gelijk even bij de instellingen wat er meer mogelijk is, zoals bijvoorbeeld Tweestapsaanmelding. In de webkluis heb je wat meer mogelijkheden wat betreft Instellingen en Hulpmiddelen. Neus daar eens rustig wat rond.

Al met al is Bitwarden een goede wachtwoordmanager, al is het gebruik hiervan wat omslachtiger dan LastPass.

*Het  LastPass csv-bestand kun je ook openen in Excel. Dat geeft wel een mooi overzicht van alle gegevens. Het bestand wordt weergegeven zonder extensie, dus zo: mMxWea7m. (zonder punt) Wijzig de naam van het bestand in: mMxWea7m.csv. (zonder de laatste punt). Open Excel (in dit geval in Microsoft 365) en klik op de tab Gegevens. Linksboven klik je op Uit tekst/csv. Blader naar het bestand, klik daarop en er verschijnt een venster met de gegevens. Klik op de knop Laden en de gegevens worden keurig als tabel in Excel geïmporteerd.

Auteur: CorVerm

Goedkoop is duurkoop?

Scroll naar boven

Die bekende kreet: goedkoop is duurkoop ... Zoals hier eerder beschreven kocht ik een stel supergoedkope oortjes. Ja, pure namaak. Dat was natuurlijk niet zo fraai. Recent besloot ik toch een paar echte Apple Airpods aan te schaffen. En? Was dat de moeite?

MacBook Pro

Inmiddels heb ik een MacBook Pro gekocht via Marktplaats. Tien jaar oud, maar een steengoed ding. Er zit een i5 processor in en alles werkt nog steeds echt lekker. Zelfs die namaak oortjes koppelden heel vlot aan.

Prijsverschil

De prijzen van de echte Airpods zakken, zij het langzaam. Dan hebben we het wel over de simpelste uitvoering met een oplaaddoosje aan een kabeltje. Het prijsverschil tussen die namaak dingen en de originelen is enorm: de "echte" zijn op dit moment ongeveer 8 keer duurder.

Kwaliteit

Voor de rest bleek de kwaliteit van de goedkope oortjes matig, ook via de MacBook. Het bereik van de bluetooth verbinding was beperkt tot mijn kleine werkkamer  en die verbinding haperde regelmatig. Als je een interessante podcast zit te luisteren of een goede tutorial, is dat niet fijn.

Deze oortjes druk je in de gehoorgang

Wat me wel heel goed beviel is dat de oortjes exact dezelfde vorm hadden als de echte Apple producten. De goedkope Airpods dan. Die dingen hangen in je oorschelp. Je hoeft ze niet in de gehoorgang te drukken. Het zit gewoon prettig.

Oplaaddoosje

Het namaak oplaaddoosje deed het prima in combinatie met die oortjes. Simpelweg is het voordeel van de echte oortjes puur de geluidskwaliteit en dan vooral ook het niet haperen.

Conclusie

En wat is dan de conclusie? Ik zat vanmorgen lekker te luisteren naar een interessante podcast. Ondertussen deed ik gelijktijdig een noodzakelijk huishoudelijk klusje. Als ik een kamer verderop liep ging dat goed. Geen gehaper en prima kwaliteit. Het werkt allemaal puik in combinatie met de MacBook.

Die vrijheid in de beweging en ook het uitstekende geluid zijn toch wel echte pluspunten.

Spijt?

Spijt van die toenmalige goedkope aanschaf? Nee hoor. Daardoor leerde ik het voordeel van de vorm kennen, zoals die oortjes je passen en de onafhankelijkheid in het bewegen. Nu koos ik dan voor  betere kwaliteit en daar ben ik blij mee.

 

 

Auteur: Erik98

Foto's bedacht door de computer

Scroll naar boven

Je leest tegenwoordig veel over nepnieuws en nepfoto's. Maar wist je dat computers tegenwoordig zelf ook foto's bedenken? Nu worden foto's al bewerkt sinds de uitvinding van de fotografie. De scheiding tussen oppoetsen, verfraaien, wegpoetsen en vervalsen was nooit erg duidelijk. Hoe dat zit met die compleet nieuw gegenereerde foto's, dat leggen we uit in dit artikel.

Traditionele foto bewerkingstechnieken

Je pc kan je helpen met foto's bewerken, donkerder, lichter, aan elkaar plakken. Met wat inventiviteit maak je al gauw een collage. Over foto's bewerken lezen we vaak in de artikelen van Erik98, zo ook weer in dit magazine. En zoals ook in de klassieke fotografie, is het mogelijk om ongewenste onderdelen of – ahum – ongewenste mensen te verwijderen.

Vervalsen en verfraaien

Over dat geschiedvervalsen heb ik al geleerd in de geschiedenisles, toen het woord Destalinisatie werd uitgelegd. Stalin kwam aan de macht en de geschiedenis werd letterlijk herschreven. Zijn tegenstander Trotski werd bijvoorbeeld uit bestaande foto's weggepoetst. In de volgende oplage van de Russische lesboeken stond dezelfde foto als in de vorige lesboeken, maar zonder de in ongenade gevallen opponent. Het leek een heel waarheidsgetrouwe foto. Hieronder zie je de verschillen.

Trotski en Kamenev verdwijnen. Afbeelding van commons.wikimedia.org

Bekijk hier meer van dit soort geschiedvervalsing. Het veranderen van foto's gebeurt al sinds de uitvinding van de fotografie, het is goed dat te onthouden.
Retoucheren betekent het wegwerken van oneffenheidjes. Dat is altijd gedaan in de portretfotografie. Natuurlijk levert dat meer klanten op, daar kunnen we allemaal inkomen. Mijn smartphone heeft tegenwoordig een standaard instelling om bij het maken van selfies ongewenste rimpels te vervagen.

Gegenereerde foto's

Naast het bewerken van bestaande foto's, kunnen computers sinds een paar jaar ook nieuwe foto's voortbrengen, genereren. Dat wil dus zeggen: foto's creëren zonder tussenkomst van een fototoestel of een reële situatie met licht. Fotograferen betekent immers, schrijven met licht.

Ikea productfoto's in een 3D programma

Veel productfoto's worden tegenwoordig gemaakt in 3D tekenprogramma's. In feite creëer je een digitale driedimensionale wereld. Daarin plaats je het ontwerp van het product. En daar maak je dan met de software een foto van, er wordt een fotorealistische afbeelding gerenderd.
In zo'n programma moet je zelf de lichtbron instellen, en bijvoorbeeld de textuur van het oppervlakte en een achtergrond. Het renderen van zo'n foto kost veel rekenvermogen, hoe hoger de resolutie, hoe langer de computer moet rekenen. De fototechniek heet computer gegenereerd, CG.

Veel van de afbeeldingen in de Ikea gids zijn in feite zo gemaakt en niet meer met een camera. Let op, dit artikel is een Google vertaling van een artikel uit 2014. Ikea gebruikte in 2014 de software 3DStudio Max en V-Ray.

Foto's van niet-bestaande mensen in 2017

En sinds 2017 is er nog een andere manier om foto's te produceren met computers, met GAN. De onderzoekers van NVidia presenteerden toen hun onderzoek. En hier vind je het pdf bestand met daarin de uitleg en voorbeelden.

Deze mensen bestaan niet, maar zijn door de computer bedacht. CC BY-NC 4.0.
Titel: Progressive Growing of GANs for Improved Quality, Stability, and Variation — Official TensorFlow implementation of the ICLR 2018 paper. Door Tero Karras (NVIDIA), Timo Aila (NVIDIA), Samuli Laine (NVIDIA), Jaakko Lehtinen (NVIDIA and Aalto University)

Wat is GAN?

Met behulp van kunstmatige intelligentie kan een computer leren. GAN staat voor Generative Adversarial Network. Generative staat hier voor voortbrengen, creëren. Adversarial Network: dit is een techniek waarbij twee neurale netwerken uiteindelijk nieuwe media, bijvoorbeeld foto's maken, door een onderlinge competitie, een strijd.

Het ene netwerk – de discriminator – krijgt een groot aantal foto's te zien en leert daardoor wat er op die foto's staat. Bijvoorbeeld portretten van bestaande mensen. Het andere netwerk – de generator – probeert afbeeldingen te maken die ook in de verzameling foto's thuis horen, dus in dit geval portretfoto's. Het produceert een heleboel afbeeldingen.

De discriminator bekijkt en beoordeelt de afbeeldingen, of ze ook echt genoeg lijken. In het begin lijken de nieuwe foto's nog nergens op en worden ze afgekeurd. Maar na verloop van tijd heeft de generator bijgeleerd en de nieuwere foto's worden steeds beter.
Het is niet te geloven, maar uiteindelijk rollen er fotorealistische afbeeldingen uit, die de discriminator niet meer van echt kan onderscheiden. Ze zijn door de test heen en 'echt'. Er staan op de website van Nvidia voorbeelden van nieuwe gegenereerde portretfoto's, hamburgers, nieuwe interieurs, vervoersmiddelen, dieren en meer.

Meerdere GAN foto's van Nvidia.

Misleidende gevolgen

Deze techniek werd in 2017 gepresenteerd. In 2020 zagen we het bericht op de NOS dat er op grote schaal nepaccounts met foto's van niet-bestaande mensen actief waren op sociale media. Hiermee werd politiek gevoelig nepnieuws over West-Papoea de wereld ingeslingerd.

De profielfoto's van deze accounts zijn dus foto's van niet-bestaande mensen. Nu weten we wel dat foto's altijd al gemanipuleerd zijn, al sinds de uitvinding van de fotografie. Maar de schaal waarop de botlegers werken, en het tempo waarin dat gebeurt, zijn schokkend.

Wapen jezelf

  1. Kun je de nepfoto's op sociale media zelf herkennen? Op dit moment lukt dat herkennen nog wel, als je goed kijkt. Maar in de toekomst zal dat toch wel lastiger worden. Op de website van Bellingcat staan veel voorbeelden. Je ziet dat details van brillen, tanden, oren en haren vaak niet kloppen.

  2. Welk platform kijk je naar? Het is altijd nuttig om je af te vragen of je eigenlijk wel kijkt naar een betrouwbaar nieuwsplatform. Facebook is geen onafhankelijke journalistieke website. Er wordt betaald door bedrijven en door bijvoorbeeld landen om jou gericht (des)informatie te geven.

  3. En daarnaast is het ook de vraag, welke partij er belang heeft bij het rondstrooien van nieuws. Ik heb het altijd vreemd gevonden dat ik op Facebook overspoeld werd met berichten over de politieke situatie in de VS, terwijl ik in Nederland woon. Dat is eigenlijk heel vreemd. Op een gegeven moment ben ik daarom gestopt met Facebook. Ik had te sterk het gevoel gemanipuleerd te worden.

  4. Ken je de persoon die het nieuws heeft gepost? Of is het een wildvreemde? En waarom zou een hoogblonde Nederlandse eigenlijk alleen maar berichtjes in het Nederlands plaatsen over de politiek op West-Papoea? Het lijkt vreemd en dat is het ook.

Er wordt gewerkt aan allerhande software om computergegenereerd materiaal zoals video's en foto's te kunnen onderscheiden van echte video's en foto's. Dat soort techniek staat nog in de kinderschoenen, maar daar zullen we meer van zien in de toekomst.

Voordelen

Naast nepnieuws en desinformatie zitten er ook heel positieve kanten aan alle nieuwe foto's. De Ikea gids is een goed voorbeeld van computer gegenereerde beelden, waar we wat aan hebben.

Wanneer je een GAN systeem voedt met heel veel afbeeldingen van een kunstenaar, dan kan de computer er nieuwe kunst bij maken in die stijl. Je kunt je voorstellen dat dat een boel ideeën oplevert en misschien wel echte kunst. Wie weet.

Wil je er meer over lezen, dan kan ik de website van Jarno Duursma aanbevelen. In deze blogpost schrijft hij over de mogelijkheden van synthetische media. En zijn uitleg over GAN.

Auteur: Kate95

Dvd's en videobestanden opslaan en converteren

Scroll naar boven

Vorige maand in het magazine heb ik besproken hoe je veel problemen met het afspelen van video’s eenvoudigweg kunt oplossen door het installeren van VLC media player Daarmee is het ook mogelijk om gratis dvd’s af te spelen. Een mogelijkheid die niet standaard aanwezig is in Windows 10.

Opnemen

Het is mooi dat je nu vrijwel iedere video af kunt spelen en dvd’s bekijken kunt. Maar wat als je dit ook bij iemand anders wil of op een ander apparaat. Laptops hebben vaak geen dvd-speler meer en tabletten en smartphones al helemaal niet. Dat blijkt gelukkig op te lossen door een dvd of video op te nemen of te converteren naar een bestand wat op ieder apparaat is af te spelen. Geschikt daarvoor is bijvoorbeeld het universele MP4-formaat.

Restricties

Voor dvd’s en video’s kunnen auteursrechten gelden. Kopiëren en verspreiden naar derden is dan verboden. Vaak is het maken van een kopie voor eigen gebruik wel toegestaan. Wanneer er sprake is van een kopieerbeveiliging mag deze in principe niet worden omzeilt. Dat gaan we in dit artikel dan ook niet proberen. We houden het bij het opnemen van een dvd voor eigen gebruik. Een dvd opnemen (converteren naar een videobestand) wordt vaak rippen genoemd.

Opnemen met VLC

Het rippen van een dvd is al mogelijk met de eerder genoemde VLC media player. In plaats van afspelen kies je dan voor Converteren.

Je kunt kiezen voor verschillende uitvoerformaten en ook de opslaglocatie bepaal je zelf. Het converteren zelf is dan nog slechts een kwestie van een klik op de knop Start.

Hiermee start je het converteer proces, wat flink wat tijd in beslag neemt. Wanneer VLC klaar is, staat er een videobestand klaar. Het formaat hiervan is afhankelijk van de keuze die je voor het converteren hebt gemaakt. MP4 wordt veel gebruikt. Dit kun je met een usb-stick of via het netwerk naar het gewenste apparaat transporteren en daar vervolgens op afspelen.

Handrem

Dit gaat echter niet altijd zoals gehoopt. Het lukte me bijvoorbeeld niet om een formaat te vinden dat altijd goed afspeelt in de Windows Film en tv app. Het geluid ontbrak en dat moet er toch echt bij.

In plaats van verder zoeken naar een oplossing, heb ik naar een andere tool gegrepen die bekend staat als alleskunner op dit gebied: namelijk Handbrake. Deze Open Source tool is gratis en converteert je video’s naar ieder gewenst formaat.

Aan de slag

Na downloaden en installatie, kun je direct aan de slag. 

Je start met het selecteren van de bron. Je kunt kiezen voor een map waarvan dan alle bestanden in één keer worden meegenomen (batch verwerking). Je kunt ook voor een enkel bestand kiezen. Wij kiezen voor de dvd die in deze rij onderaan staat.

Na een klik hierop wordt de DVD gescand en verschijnt de hoofdpagina (summary) van het converteer menu. Hier kun je eventueel de preset-setting aanpassen en het uitvoerformaat. We laten dat gewoon in de standaard instellingen staan. Die zijn prima. Mogelijk wil je wel de opslaglocatie aanpassen. Dat kan door een klik op de Browse-knop bij Save As.

Tevreden? Klik dan op groene startknop Start Encode. Onderaan zie je vervolgens de voortgangsindicator en het tijdsverloop.

Voor een dvd heb je enig geduld nodig. Je kunt rustig even iets anders gaan doen.

Eenmaal klaar vind je het videobestand in de map van je keuze. Dit kun je nu naar hartenlust gebruiken op ieder apparaat wat een video kan afspelen.

Conclusie

Dvd’s raken in onbruik en er zijn heel wat videoformaten in omloop. Dankzij de gratis Open Source tools VLC en het hiervoor speciaal ontwikkelde Handbrake, kun je iedere video en onbeveiligde dvd omzetten naar een bestand wat voor jouw apparaat geschikt is.

Informatie links

VLC download; videolan.org
VLC; wikihow dvd rippen
Handbrake; downloaden
Helpmij handleiding; Alles afspelen met VLC

Afbeeldingen van free-sound-editor.com en screenshots

Auteur: leofact

De maan fotograferen met Astrocrop en Tufuse

Scroll naar boven

De maan fotograferen is de kunst niet. Het is trouwens maar een klein nogal verlicht object. Dus moet je of je sluitertijd kort houden of de ISO gevoeligheid laag instellen. Zo krijg ik wel een aardig plaatje voor elkaar met mijn Canon 600D camera en een 55-250 STM telelens met een beetje steun tegen de auto of een paal van de schutting.
Toen viel me bij een echt mooie foto (de man heeft een telescoop) de woorden Autostakker! en Registaxr op.

Zoektocht

Ik dus op zoek naar die software en de bijhorende technieken! Daar is het nodige van te vinden. Nou heb ik geen telescoop en ik ga er (even tussen ons) ook niet eentje kopen. Een mooie foto, OK! Maar niet tegen elke prijs. Nou is een goede foto ook met die oudere 600D best te doen met een mooie heldere hemel. Dan nog zie je een klein stipje op een groot vlak zwart. Dat betekent dus dat je de maan uit moet snijden. Croppen heet dat.

Originele foto na croppen

Software

In mijn zoektocht vond ik allerlei moois. Zo was er een pakket dat onder andere de aflopende kwaliteit van de serie foto's liet zien, zodat je daarin keuzes kon maken. Donders mooi, maar daar zitten weer allerlei mitsen en maren aan.

Toen liep ik tegen het redelijk simpele Astrocrop aan waar je een serie foto's kan croppen en gelijk ook uitlijnen. Verder begreep ik ook dat je het stacken met Tufuse kan doen. Nou, dat Tufuse kende ik al. Zie elders in dit magazine.

Techniek

De natuur liet me in de steek. Een mooie heldere sterrenhemel, maar de maan was even nergens. Gelukkig had ik nog een serie van tien foto's van een paar dagen terug. Nou waren dat foto's uit de hand. Geen 30 foto's vanaf een goed statief met een draadloze ontspanner. Nou, dat komt dan nog wel en ik het maar eens geprobeerd met dat Astrocrop.

Resultaten

Dat viel niet tegen! Eén foto viel uit de toon. Die was niet scherp. Die er uit gehaald en wat overbleef door Tufuse gehaald.

Resulterende foto na croppen, uitlijnen en dan stacken

Dat gaf een duidelijke verbetering! Niet erg spectaculair maar toch de moeite. De meeste foto's van de maan zijn over het algemeen van wat mindere kwaliteit. Het werken met Astrocrop en Tufuse is niet echt iets voor een beginner, maar het is goed te doen.

Nu maar wachten op een mooie heldere avond en een volle maan. Dan het statief in de tuin - vanwege de avondklok - en de afstandsbediening erbij. Dan de camera op meerdere opnames en tjakketjakketjak ... er mee. Dan nog zul je halverwege de serie je camera even moeten bijdraaien, want de aarde en die maan bewegen nog behoorlijk vlot. Daarom zag ik het ook met mijn serietje van 10 uit de hand nog wel zitten.

 

Auteur: Erik98

Arduino basis elektronica -1-

Scroll naar boven

Basis elektronica voor Arduino

Eén van mijn hobby's is het knutselen met de Arduino micro controller. Hieraan kan ik weinig toevoegen, want het internet staat vol met tips en trucks over dit bordje.
Wanneer ik op de diverse fora de vragen lees, merk ik dat er veel mensen zijn die weinig weten van de elektronica in en om dit bordje. Vóórdat ik het 1001e verhaal over Arduino schrijf, vertel ik eerst wat over de elektronica.
Géén moeilijke formules of zware theoretische achtergronden, die ken ik zelf ook niet.

Ik ga uit van niveau -0- ofwel: de volslagen nitwit. Dit is beslist geen minachting, ook deze mensen wil ik er bij betrekken. Elektronica en Arduino zijn leuke hobby's voor iedereen!
Dit verhaal vertel ik in delen, want uren achter elkaar lezen is niet leuk.
Deel -1-  Eenheden, grootheden, wet van Ohm, serie en parallel schakelen.
Deel -2-  Condensator, spoel, diode, arbeid en vermogen.
Deel -3-  Transistor, digitale poorten, de Arduino (eindelijk).

Elektronica, hoe werkt dat?

Eh…. eh…. het zit in een weerstandje, maar hoe leg ik dat nou uit?
Hoe zet u de TV dan aan?  Nou, je drukt op het knopje en hij floept aan!
Kijk, zo simpel is elektronica nou ook. Alles is simpel, als je het juiste knopje weet te vinden. Ook moet je wel de juiste taal kennen. Die taal is belangrijk, immers, midden in Frankrijk kom je niet ver als je geen Frans spreekt. Een taal is niets meer dan een reeks gedefinieerde klanken, die iedereen op gelijke manier interpreteert.

“Pas op! Daar staat stroom op!”     “Heeft u een stopcontact voor mij?”
Twee heel normale zinnen, maar er kán geen ‘stroom’ ergens op staan, wel spanning.
Zo moet u in de winkel vragen om een wandcontactdoos, een stopcontact is héél iets anders!
Toch begrijpen we elkaar wanneer er gezegd wordt dat iets onder stroom staat.
De winkelier begrijpt meteen wat u wilt en zal vragen: inbouw, opbouw, randaarde, etc?
Waarmee ik alleen maar wil zeggen, dat er een duidelijk verschil is tussen de spreektaal en de  exacte benaming.
Eérst moeten we wat afspreken over de te gebruiken termen! Dat is geen muggezifterij, maar ter voorkoming van verwarring of erger: onbegrip.

Een spanning is vergelijkbaar met de waterdruk, een spanning staat OP of OVER iets. Een stroom is vergelijkbaar met waterstroom, deze gaat DOOR iets heen. Spanning is een statisch gebeuren en stroom is dynamisch.
Een dikke buis laat makkelijker water door dan een limonaderietje. Vervolgens kan men een maat afspreken voor de moeilijkheidsgraad waarmee een water- of elektrische stroom doorgang vindt. Mijnheer Ohm heeft hier lang geleden onderzoek naar gedaan en een wetmatigheid ontdekt die naar hem is vernoemd. Ook de eenheid voor weerstand is naar hem vernoemd. Het gebruikte symbool is de Griekse letter omega: . Spanning wordt aangegeven met de hoofdletter -U- uitgedrukt in volt, dat weer met de hoofdletter -V- wordt aangegeven. Let op, hoofdletters, want de kleine letters worden weer voor andere zaken gebruikt. Stroom wordt met de hoofdletter -I-  aangegeven. De eenheid waarin stroom wordt uitgedrukt is ampère, aangeduid met de hoofdletter -A-. De mate van 'moeilijke doorgang', de weerstand, wordt met de hoofdletter -R- aangegeven, de eenheid is ohm .
Alle zaken op een rijtje: Grootheid         Eenheid
                                     Spanning   U      Volt       V
                                     Stroom      I       Ampère A
                                     Weerstand R      Ohm     

De Wet van Ohm, is de basis van alle elektronica.

Om bij de waterkraan te blijven: hoe hoger de waterdruk, des te méér water er uit de kraan komt. Hoe wijder de kraan open staat (dus minder weerstand) des te meer water uit de kraan. Is de spanning 2 maal groter, dan zal bij gelijke kraanstand (= weerstand) ook de stroom twee maal groter zijn. (Bij de waterkraan is dit NIET zo, vergelijkingen gaan altijd een beetje mank, ook hier.) Staat de kraan twee maal verder open, dan zal bij gelijke waterdruk de stroom verdubbelen. (Ook dít is bij de waterkraan niet waar, elektronica & elektrotechniek zijn veel eenvoudiger.)

Toch een formule, die voor iedereen die de tweede klas van de lagere school, of groep 4 van het basis onderwijs met goed gevolg heeft doorlopen, moet kunnen snappen.
U = I x R ofwel spanning is stroom maal weerstand.  (in eenheden: V = A x ).
Voorbeeld: de spanning 10 volt en een stroom van 2 ampère geeft een weerstand van 5 ohm.
In getalletjes: 10 = 2 x 5. Vanaf nu benoem ik de spanning, stroom, weerstand met: U; I; R.
In woorden: De stroom door een weerstand is omgekeerd evenredig met de weerstandswaarde.
De spanning is recht evenredig met de waarde van de weerstand.
Waarom zoveel aandacht hiervoor? Welnu ALLES in de elektrotechniek berust op deze wetmatigheid!

Een weerstand wordt in een schema gewoonlijk met een rechthoek aangegeven, waarbij aan de korte zijden de aansluitdraden zitten. In buitenlandse schema’s vaak als een zig-zag lijntje. Verder staan er symbooltjes in of naast. Hiermee worden nadere zaken aangegeven, zoals vermogen, gevoeligheid, regelbaarheid. Weerstanden behoren tot de passieve elementen. Dat betekent dat ze niets doen, ze ondergaan lijdzaam het elektrisch geweld dat hen wordt aangedaan.

Enkele voorbeelden van weerstanden:
1 Gewone algemene tekenwijze van een weerstand
2 De Amerikaanse manier van tekenen
3 Een paar merktekens geven een nadere aanduiding, zie legenda van het schema.
4 Een cijfer komt ook voor als nadere aanduiding ook hier: zie legenda.
5 Een regelbare weerstand, potentiometer genaamd, komt voor als volumeknop.
6 Potentiometer, maar nu met schroevendraaier instelbaar, wordt instelpot genoemd.
7 Licht gevoelige weerstand, in donker hoogohmig, bij licht laagohmig. LDR
8 Temperatuur gevoelige weerstand deze wordt laagohmiger als hij warmer wordt NTC
9 Ook temperatuur gevoelige weerstand, deze wordt hoogohmiger bij warmer weer PTC
10 Ja, verzin maar een VDR voltage dependence resistor, ofwel spanningsgevoelige weerstand.
Zo zijn er eindeloos veel varianten te bedenken.

Serie schakelen

Zoals gezegd, de spanning óver de weerstand laat een stroom dóór de weerstand vloeien, hoe hoger de spanning, des te groter wordt de stroom.  Het verband is de eerder genoemde wet van Ohm, U = I X R.
Een U van 10V zal door een R van 5 een I van 10 / 5 = 2A doen vloeien.

De spanning wordt hier aangegeven door de boog en de stroom door een pijl. De tweede tekening  bevat een schakeling van meerdere weerstanden, het eerste deel bevat twee weerstanden, een van 2 en een van 3.  
Stel, de spanning (U) is nog steeds 10V, dan loopt er een stroom van 10V / (2+3) = 2A. Op punt A is de spanning gelijk aan 2A X 3 = 6V.  Maar kan ook 2A X 2 = 4V zijn. Het is maar hoe je het bekijkt, want over de weerstand van 2 staat 4V en over die andere staat 6V. Immers: 4V + 6V = 10V, de aangelegde spanning.
Meestal wordt er gemeten ten opzichte van de massa. LET OP andersom kan ook, of ten opzichte van elk ander willekeurig punt! Hier meten we ten opzichte van de dus wordt er op punt A 6V gemeten.

Wanneer je drie gelijke weerstanden in serie schakelt, dan verdeeld de spanning zich keurig in gelijke delen over deze weerstanden. Hola! Een nieuwe kreet: “Serie schakelen” Daarmee wordt bedoeld het achter elkaar schakelen van componenten, dus ook andersoortige componenten kunnen met weerstanden in serie worden geschakeld, in deel -2- meer hierover. De stroom door de tweede tak is 10 / (3+3+3) =  3,3333A. De spanning deelt zich eveneens in drie gelijke delen, namelijk 3,333V dus op punt B wordt 6,667V gemeten en op punt C meet men 3,333V. Ook wanneer de weerstanden elk 100 zouden zijn, dan nog is de spanning op punt B=6,67V en op C meet je 3,33V. De stroom is dan veel kleiner, immers de totale weerstand van de serie schakeling is veel groter.
Reken dit zelf maar eens na.    Het derde schema, Rtotaal 100+1+10  U 10V,  I  is:     
                                               Utot / (R100 + R1 + R10)   =  10V / (100+1+10) = 90mA.
                                               Ud = I X (R1 + R10) =  90 mA X (1 + 10) = 991 mV.
                                               Ue = I X R10 =  90 mA X 10 = 901 mV.
Hé wéér wat nieuws, de kleine letter -m- staat vóór de eenheid. Welnu, net als bij afstanden en gewichten kan men er een maataanduiding voorzetten. Een millimeter, is een duizendste meter, een milliampère is een duizendste ampère. Zo kan men net als bij de kilometer en de kilogram, een kilo-ohm (K) hebben. Bij de groenteboer haal je een paar kilo aardappels, zo wordt er bij weerstanden ook gesproken van weerstanden van
10 kilo. Hier wordt niet het gewicht bedoeld. Ook hier is er weer verschil tussen de spreektaal en exacte taal.

Parallel schakelen

De tegenhanger van in serie schakelen is parallel schakelen. Hierbij worden de weerstanden naast elkaar geschakeld, dus elke weerstand staat op de zelfde spanning aangesloten. De totale stroom is gelijk aan de som van de afzonderlijke stromen door de elke weerstand.

Stel, de spanning is weer 10V, door de weerstand van 2 vloeit een stroom van 5A en de naastliggende weerstand heeft een stroom van 3,33A  De totale stroom die deze schakeling trekt is dan 5A + 3,33A = 8,33A. De spanning over beide weerstanden is gelijk! (U = 10V). De spanningen in punten A en B zijn beiden 10V. De stromen in A en B zijn verschillend. Ia = U / R2 = 10V / 2 = 5A.  Zo is Ib = 3,33A,  maar dat stond hierboven al. Daarnaast staat een schakeling met drie weerstanden, reken zelf maar de totale stroomsterkte uit die de voeding moet leveren. (Hiervoor zijn mooie formules bedacht, maar zoals beloofd, ik val u daar niet mee lastig)

Het lastigste moet nog komen, de praktijk!
In de praktijk is het niet zo mooi als hierboven, daar komen parallel en serieschakelingen door elkaar voor. Dan wordt het rekenen en nadenken, dus worden er fouten gemaakt! Dat maakt elektronica boeiend! Een goed advies: Leer van fouten van anderen, je hebt niet de tijd ze allemaal zelf te maken. Weerstanden worden door alles gevormd waardoor stroom kan vloeien, ook transistoren, spoelen, lampjes, motoren en.... mensen!!

Rekenen

De gemeten spanning, je hoeft niet te rekenen. Is dat wel goed?  Of meet je die waarde omdat er wat kapot is?
Hier komt toch nog het nodige rekenwerk om de hoek kijken.
Wanneer de berekende waarde redelijk overeen komt met de gemeten waarde, dan mag je aannemen dat het wel in orde is. Zeker weet je het natuurlijk nooit, maar dat maakt elektronica zo boeiend. (Oei, ik val in herhaling.)

Hierboven staan drie schakelingen, een met drie weerstanden, een met twee keer twee weerstanden en daarnaast nóg een met twee maal twee weerstanden, maar dan met tussen verbinding. De cijfers zijn de weerstandswaarden in ohm. De spanning is 10V. Even terug naar de eerste parallelschakeling, het vorige schema bestond uit weerstanden van 2 en 3 De spanning was eveneens 10V en de totale stroom was 8,33A. Een enkele weerstand die eveneens 8,33A stroom zal trekken, kan berekend worden, door de spanning door de stroom te delen, immers: I = U / R  Zo ook: 10V / 8,33A = 1,2. Nu is het eenvoudig om de vervangweerstanden te berekenen, neem een fictieve spanning aan, bereken de stroom door elke weerstand, tel deze op en bereken de vervangweerstand. Dat kan eenvoudiger! ►►► Het tegenovergestelde van 'moeilijk' is 'makkelijk'. We gaan het makkelijk doen, dus als het 10 'moeilijk' is, dan is dat 1/10 = 0,1 'makkelijk'! Laat dat even rustig bezinken.
Dit omkeren komt zo vaak voor dat er op de zakjapanner een apart knopje voor is:  1/x  In de elektronica wordt 'makkelijk' geleidingsvermogen genoemd. Hier ging het om weerstanden van 2 en 3 dat is 1/2 + 1/3 = 3/6 + 2/6 = 5/6 Siemens! De eenheid van geleidingsvermogen (-G-) is Siemens, weergegeven met de hoofdletter -S-. Bereken de vervangweerstand weer door het geleidingsvermogen om te keren 6/5 = 1,2. Nu hoef je niet meer zoveel delingen te maken, je telt de geleidingsvermogens bij elkaar op! Vervolgens druk je weer op het 1/x knopje om de vervangweerstand te weten, geen hoofdpijn!
Dan het schema met drie weerstanden 7 // 9   (parallel wordt vaak met // aangegeven) Rekent u zelf maar na, de uitkomst is 3,94 . Snelle controle: de uitkomst is altijd kleiner dan de kleinste weerstand. Omdat beide weerstanden ongeveer gelijk zijn, is de uitkomst ongeveer de helft van één weerstand. Dit is een snel hulpmiddel om uw berekening te controleren. Rekenmachineknopjes zijn zo klein dat je onbedoeld een verkeerd knopje kan indrukken. Nu kan je gemakkelijk deze vervangweerstand optellen bij de serieweerstand die er boven staat 5 .
Samen komt dit neer op 8,94 .  De stroom is dan 10V / 8,94 = 1,12A.
Nu weet je de stroom door de bovenste weerstand, maar hoe verdeeld deze stroom zich over de onderste twee? Het enige dat we weten is de totale stroom door die twee weerstanden samen, namelijk die 1,12A. Welnu, bereken de spanning op punt A en vervolgens weer de stroom door elke weerstand.
Ua = Itot X  (R7 // R9) = 1,12A X 3,94 = 4,41V. Vervolgens kan je de stroom door elke weerstand berekenen. Hier ga ik verder niet op in, dat mag je zelf doen. Ik laat een andere methode zien.
De verhouding! immers volgens de wet van Ohm verdeeld de stroom zich omgekeerd evenredig over de beide weerstanden. Dus R7 krijgt 7/(7+9)e deel, en R9 krijgt 9/(7+9)e deel. Wanneer je dat in een zakjapanner klopt, dan krijg je als antwoord: IR7 = 0,49A ; IR9 = 0.63A. Reken beide methoden nog eens na en vergelijk de antwoorden. Dit komt erg schoolmeesterig over, maar rekenen met verhoudingen en met de ohmse wet moet zonder nadenken kunnen. Niet het rekenen, maar de elektronica is de hobby!

Het tweede schemaatje:

Met de twee takken van twee weerstanden, op punt B blijkt na berekening, 6V te staan en op punt C staat 5,55V. Wanneer je de voltmeter op punten B en C zet, dan meet je 0,45V, dat is duidelijk. Nee? Aan het begin van dit verhaal vertelde ik dat de spanning ten opzichte van elk willekeurig punt gemeten kan worden. Welnu, dat doe ik nu op de punten B en C, het verschil is die halve volt. Zou ik die punten verbinden, dan is er geen spanningsverschil meer, dan loopt er wel stroom van B naar C, omdat B het hoogste niveau heeft.

Schema -3-

Stelt u zich de situatie in de derde opstelling eens voor, daar hebben we inderdaad die verbinding gemaakt, maar vloeit er stroom door die dwarsverbinding? (reken dat zelf eens uit of dat wel/niet waar is.) NEE, immers op beide punten staat met en zonder verbinding de zelfde spanning! Een heel bijzondere situatie. De verhouding tussen die weerstanden blijkt gelijk aan elkaar te zijn 20:40 = 30:60 ofwel: 20 X 60 = 40 X 30 (Kruislings vermenigvuldigen, op school geleerd!) Hiermee zijn mooie metingen te verrichten. Ik heb één onbekende (temperatuur gevoelige) weerstand, die buiten hangt. Vervolgens ga ik met drie bekende weerstanden de rest van de schakeling opbouwen.
Dan wissel ik net zo lang tot er in de dwarsverbinding géén stroom vloeit. U voelt het al, een vergelijking met één onbekende. Wanneer het om een temperatuurgevoelige weerstand gaat en ik weet welke waarde hij heeft bij elke temperatuur, dan kan ik met de weerstandsverhouding de buitentemperatuur bepalen. Een veel voorkomende schakeling.

Weerstandscode

Wanneer je weerstanden bekijkt, dan blijken het kleurrijke rakkers te zijn, geen cijfertjes waarmee je de waarde kan aflezen. Natuurlijk, effe meten, maar die kleuren zijn niet voor de sier. Elke kleur vertegenwoordigd een cijfer. De eerste twee ringen geven twee cijfers aan, de derde ring geeft het aantal nullen aan, dat achter de cijfers geplaatst moet worden. De vierde ring geeft de tolerantie aan, de afwijking van de opgegeven waarde.

Zwart    0
Bruin     1                                     
Rood     2
Oranje  3
Geel     4
Groen   5
Blauw   6
Paars    7
Grijs     8
Wit       9
Goud    5%
Zilver  10%
Geen   20%
Een weerstand, in de kleuren rood-geel-groen-goud heeft de waarde 2,4 M 5%. Weer een kreet, M. M staat voor mega, dat wil zeggen “miljoen” de weerstand heeft een waarde van 2400000. Natuurlijk kunnen we dit zo opschrijven, maar de vergissing bij het tellen van die nullen, of er een meer of minder opschrijven is snel gemaakt. Daarom is het beter om de maataanduidingen te leren.  Hieronder staan ze op een rijtje.

Terra    1 000.000.000.000
Giga           1 000.000.000
Mega                 1 000.000
Kilo                          1 000
Hecto                           100
Deca                               10
De eenheid zelf                1
Deci                                  0,1
Centi                                 0,01
Mili                                   0,001
Micro                                0,000.001
Nano                                 0,000.000.001
Pico                                  0,000.000.000.001
Femto                               0,000.000.000.000.001

In plaats van 2,4 M schrijft men ook wel eens 2M4. Bij kleine weerstanden gebruikt men wel eens E in plaats van ,  dus 0E4 = 0,4 De laat men vaak weg, slordig, dat wel. De gouden tolerantie ring geeft 5% aan, dwz dat de werkelijke weerstandswaarde ligt ergens tussen 2,4 +/- 120 K dus de werkelijke waarde ligt ergens tussen de 2280 K en 2520 K. Er zijn ook weerstanden met 5 ringen..... dan tellen de eerste 3 ringen en is de vierde ring de vermenigvuldigingsfactor. Dat geeft grotere nauwkeurigheid.

Volgende keer de overige passieve elementen, arbeid en vermogen.

 

Auteur: drejansen

Belichtingen en scherpstellen combineren met Tufuse

Scroll naar boven

In januari 2017 heb ik jullie verteld hoe je met het programma Enfuse verschillende belichtingen kan combineren tot één mooie foto. Dat kan je met hetzelfde programma ook doen met verschillende scherpstelpunten. Het nadeel was toen wel dat je dat niet kan combineren.

Inmiddels heb ik Tufuse gevonden en dat programma kan dat wel. Tufuse is een Windows programma, maar het werkt via Wine ook in Linux systemen. Met de installatie van Wine en een simpel script is het zo voor elkaar.

Molen de Vlieger

Vanwege een verzoek om een video te maken van deze molen in verband met het 400 jaar bestaan ervan stond ik daar gewapend met camera en drone neus aan neus met dit pracht bouwsel. In verband met de kou leek het me niet verstandig de drone te pakken. Zo stevig sta ik helaas niet meer op mijn voeten om goed te vliegen. Maar een goede foto maken leek me ook wel een erg leuk idee.

Bracket

Gezien de ligging, de positie van de molen ten opzichte van de zon en de sneeuw koos ik voor de bracket techniek. Ik stelde mijn Canon camera via de AEB optie in voor een opname met -2 EV, normaal en + 2 EV belichting. Dan moet je vervolgens ook de optie om meerdere opnamen te maken aanzetten. In vroeger jaren heette dat de motordrive, waarmee je een paar meter peperdure film door je camera joeg. Tegenwoordig is dat alles elektronisch. De moderne camera doet dat razendsnel. Luister maar eens bij een persconferentie op de TV. Je herkent dat "trrrrrt" geluid vast wel. De elektronische sluiter werkt zich de jantandjes, maar dat terzijde.
Hier is een set van de drie foto's uit de bracket, waarmee de resulterende foto werd gemaakt door TuFuse.

 Map

Dan vervolgens zoek ik thuis de drie bij elkaar horende foto's uit en start het script. Na een tijdje zie ik het resultaat verschijnen waarbij het programma de dichtst bij elkaar passende pixels heeft gepakt.Dat levert dan een schitterende foto op.

Klik hier voor de foto in volle omvang.

Voor Windows gebruik je Tufuse als volgt:

tufuse -o output.tif input1.tif input2.tif input3.tif input4.tif

voor vier opnamen. Voor meer opnamen ga je na input4.tif gewoon door in de opdracht. Er kan nog heel veel meer. Zie de website. Ik moet wel waarschuwen: erg leuk, maar bepaald niet eenvoudig!

Linux

Hier is het script voor de Linux gebruikers:

#! /bin/bash
#
# JPG-bestanden en  script in dezelfde map plaatsen, script starten zonder argumenten
#
# beelden uitlijnen
align_image_stack -a ais_ *.JPG -m -C
#
# beelden samenvoegen
wine TuFuse.exe -o result.tif ais*.tif
#
# tijdelijke bestanden verwijderen
# rm -f ais_*.tif
#

Dit is een tekstbestand. Sla het op onder de bestandsnaam tufuse-sh en maak het bestand via de Eigenschappen uitvoerbaar. Plaats TuFuse.exe en het script in een aparte map met de drie foto's. De programma's Hugin en Wine moeten geïnstalleerd zijn. Dan start je het script via de terminal met de opdracht

./tufuse.sh

Succes!

 

Auteur: Erik98

Heb je een vraag of opmerking? Laat het ons weten

Scroll naar boven

Het kan zijn dat je een vraag of een opmerking hebt naar aanleiding van een van onze artikelen. Laat het ons gerust weten. Wij reageren altijd op jouw opmerking of vraag.

Zoals jullie weten bestaat de redactie uit een beperkt aantal personen, dus kunnen we een keur aan onderwerpen niet behandelen. Zin om te schrijven voor ons magazine? Aarzel niet om je bij de redactie aan te melden om een bijdrage aan het magazine te leveren.

Vragen die niet over de geplaatste artikelen gaan graag op het forum plaatsen.

Klik op de afbeelding om rechtstreeks een mail naar de redactie te sturen.

Auteur: Redactie

Het laatste nieuws

Scroll naar boven

Het laatste nieuws gemist? In deze rubriek vind je het laatste nieuws over besturingssystemen, computers en nieuwe of reeds in omloop zijnde software. Ook het laatste nieuws over smartphones en tablets komt aan de orde.

In dit overzicht tref je Bèta van Arduino IDE 2.0-programmeersoftware is beschikbaar aan. Er staat in het magazine ook een artikel over Arduino van de hand van dréjansen.

Inhoudsopgave

 

Windows 21H1 update brengt geen grote veranderingen

Microsoft verwijdert Edge Legacy op 13 april van Windows 10-systemen

TweakPower 1.159 - Oppepper van formaat

Wat is de beste virusscanner?

Radeon RX 6800 XT Review

Nieuw: EVGA Z20-toetsenbord zet je PC in...

Ziggo stopt met analoge radio, wat nu?

Getest: Dit is de beste virusscanner

Windows 10-wachtwoord vergeten? Dit kun je doen

Beste Android-apps in de Google Play Store 

Gratis versie wachtwoordkluis LastPass niet langer voor telefoon én computer

Windows 10's Your Phone-app krijgt handige functie voor meer controle over je smartphon

Prestatieniveau Nvidia RTX 3060 inzichtelijk gemaakt: even snel als RTX 2070

Eigen boek maken in Word: Van cover tot index

Dit zijn de beste apps voor fotobewerking op je Mac

Zo installeer je apps voor Windows 10

Intels Xe DG2 GPU’s hebben waarschijnlijk twee keer...

Bèta van Arduino IDE 2.0-programmeersoftware is beschikbaar

Xiaomi Mi 11: de nieuwe KONING onder de Androids?

Lenovo brengt Moto G30-smartphone met 90Hz-scherm

Samsung Galaxy A32

Sony Xperia 1 Mark 3 smartphone

Motorola kondigt goedkope G30 smartphone aan voor Nederland 

Xiaomi Mi 11 review: aantrekkelijk vlaggenschip laat wat steekjes vallen

Waarom de Xiaomi Mi 11 de ideale camerasmartphone is

iPhone 14 krijgt gaatje in het scherm in plaats van notch 

OnePlus 9 onthulling gepland voor 8 maart

AirPods Max-review: hoe geslaagd is dit debuut van Apple?

Apps van de week: Microsoft Office en Bitwarden

Onderzoekers vinden M1-compatibele malware op bijna 30.000 Macs

WhatsApp-berichten onleesbaar als gebruikers voorwaarden niet accepteren

Philips 288E2A-monitor getest

Deze 10 gratis Android-apps zijn het proberen waard in maart 202

Microsoft verwijdert Edge Legacy op 13 april van Windows 10-systemen 

Microsoft gaat de oude versie van zijn Edge-browser, met de codenaam Project Spartan, vervangern door zijn nieuwe versie in een aankomende Windows 10-patch. Dat wordt de update van Patch Tuesday, op 13 april.


TweakPower 1.159 - Oppepper van formaat 

We hebben een spontane argwaan tegen programma’s die beloven het systeem te optimaliseren. Zeker als die ook nog gratis zou zijn. Onterecht in het geval van TweakPower, een interessante tool om regelmatig systeemonderhoud mee uit te voeren en Windows naar je hand te zetten.


Wat is de beste virusscanner? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? NU.nl en de Consumentenbond geven antwoord. 

Goede bescherming tegen criminelen op het internet is steeds belangrijker. Helaas is het niet mogelijk om alle risico's uit te sluiten, maar met een goede virusscanner maak je het wel een stuk moeilijker om jouw computer of laptop binnen te dringen.

De Consumentenbond test virusscanners op onder meer bescherming, gebruiksgemak en computervertraging. Er zijn in totaal 23 goed verkrijgbare virusscanners getest.


Radeon RX 6800 XT Review 

Wie in de markt is voor een nieuwe high-end videokaart, heeft er sinds 18 november de Radeon RX 6800 XT als optie bijgekregen. Dit model van AMD is opgebouwd rondom de nieuwe RDNA 2-architectuur van de fabrikant en kan zich wat prestaties betreft, gemiddeld genomen goed meten met de GeForce RTX 3080 van Nvidia.

In onze review kwamen we tot de conclusie dat de RX 6800 XT op 1440p-resolutie iets sneller is dan zijn directe concurrent uit het groene kamp, terwijl deze GeForce op 4k net iets sneller is. Voor wie niet de allerbeste raytracingprestaties nodig heeft, en meer waarde hecht aan het energiegebruik en de opvallend hoge prestaties bij lagere resoluties, is de Radeon RX 6800 XT in ieder geval een interessante kandidaat.


Nieuw: EVGA Z20-toetsenbord zet je PC in slaapstand als je wegloopt 

Veel lezers zullen EVGA kennen van hun Nvidia-videokaarten en voedingen, maar het Amerikaanse bedrijf produceert ook pc-randapparatuur. Zo stelt het nu twee nieuwe toetsenborden voor: de Z15 en de Z20. Eerstgenoemde heeft hot-swappable schakelaars, en de Z20 kan automatisch je pc in en uit de slaapstand halen op basis van je aanwezigheid.


Ziggo stopt met analoge radio, wat nu? 

In 2021 beëindigt Ziggo stap voor stap analoge radio. Dit afbouwen gebeurt per regio. Klanten krijgen hier uiterlijk 5 weken van tevoren bericht over. Grote kans dat u al digitaal naar de radio luistert, want volgens Ziggo gaat het om een kleine groep mensen die nog analoog naar de radio luistert.

Digitale radio heeft een aantal voordelen. Het aanbod aan zenders is groter dan bij analoge radio en ook is het geluid helderder. Ziggo stopt met analoge radio zodat de bandbreedte gebruikt kan worden voor andere zaken, zoals sneller internet.


Getest: Dit is de beste virusscanner 

Wat is de beste virusscanner? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? NU.nl en de Consumentenbond geven antwoord.

Goede bescherming tegen criminelen op het internet is steeds belangrijker. Helaas is het niet mogelijk om alle risico's uit te sluiten, maar met een goede virusscanner maak je het wel een stuk moeilijker om jouw computer of laptop binnen te dringen.

De Consumentenbond test virusscanners op onder meer bescherming, gebruiksgemak en computervertraging. Er zijn in totaal 23 goed verkrijgbare virusscanners getest.


Xiaomi Mi 11: de nieuwe KONING onder de Androids? 

De nieuwe Xiaomi Mi 11 is een van de toptelefoons van dit jaar, gezien de specs. Weet Xiaomi hiermee de Samsung Galaxy S21 te verslaan?


Lenovo brengt Moto G30-smartphone met 90Hz-scherm in april uit voor 180 euro 

Lenovo heeft de Motorola Moto G30 gepresenteerd. De telefoon heeft een 90Hz-scherm en 5000mAh-accu. Het toestel met Snapdragon 662-soc en 4GB ram verschijnt in april voor een adviesprijs van 180 euro.

De Moto G30 lijkt veel op de vorig jaar verschenen Moto G9 Play en heeft onder meer hetzelfde schermformaat en dezelfde soc. Wel heeft het scherm dus een hogere verversingsnelheid en zit er meer opslag in de telefoon: 128GB in plaats van 64GB.


Samsung Galaxy A32 

Betaalbaar kennismaken met 5G: dat is de Samsung Galaxy A32 5G in een notendop. Alhoewel het toestel ook asl 4G-variant op de markt is. De betaalbare middenklasser heeft daarnaast vijf camera’s, prima hardware en een forse accu. Op deze pagina lees je er alles over.

Zoals je op basis van de naam mag verwachten kan de Galaxy A32 5G overweg met 5G-internet. In Nederland staat de opvolger van 4G echter nog wel een poosje in de kinderschoenen. Pas vanaf 2022 belooft de snelheid fors vooruitgegaan. De Samsung-middenklasser is daarmee vooral een aanschaf met het oog op de toekomst.


Windows 10-wachtwoord vergeten? Dit kun je doen 

Het zal je maar gebeuren. Je hebt Windows op een tweede pc geïnstalleerd, een tijdlang niet meer gebruikt en nu ben je je Windows 10-wachtwoord vergeten. Op zich niet onoverkomelijk, maar het wordt spannender als het om je enige administrator-account gaat. Gelukkig zijn er ook dan nog mogelijkheden. We gaan eens kijken hoe we dit probleem kunnen oplossen. 


Beste Android-apps in de Google Play Store 

In 'beste apps' bespreken we elke keer een selectie van leuke apps die je inspireren. Dit keer bespreken we apps die te maken hebben met privacy, het onderwerp van de themaweek op Androidworld.


 

Gratis versie wachtwoordkluis LastPass niet langer voor telefoon én computer 

De gratis versie van de wachtwoordbeheerder LastPass werkt per 16 maart niet langer op een mobiele telefoon én computer. Gebruikers moeten kiezen op welk type apparaat zij de wachtwoordkluis willen gebruiken. Wie LastPass zowel op zijn smartphone of computer wil gebruiken, moet een betaald abonnement afsluiten, meldt het bedrijf dinsdag.

 


AirPods Max-review: hoe geslaagd is dit debuut van Apple? 

Het leek duidelijk: voor alles dat met audio te maken heeft, vertrouwde Apple op Beats, het merk van Dr. Dre dat het in 2014 voor een slordige 2,2 miljard euro overnam. Inmiddels lijkt die filosofie  overboord gegooid, want Apple kondigde eind 2020 opeens de eerste eigen over-ear-hoofdtelefoon aan: de AirPods Max. De experts van Tweakers bekeken dit debuut van Apple.


Sony Xperia 1 Mark 3 smartphone 

Binnenkort zal Sony haar nieuwe smartphone line-up voor de eerste helft van 2021 aankondigen. Binnen de budget modellenreeks wordt de Xperia L5 verwacht en met de Sony Xperia 10 III wordt het middensegment afgedekt. Daarnaast wordt er een nieuw topmodel verwacht; de Xperia 1 III, oftewel de Xperia 1 Mark 3 (M3). Ten slotte lijkt er ook nog een Sony Xperia Compact in ontwikkeling te zijn, het is echter nog onbekend wanneer dit toestel zal verschijnen. In deze publicatie beperken we ons tot het nieuwe vlaggenschip.


Windows 21H1 update brengt geen grote veranderingen 

Binnenkort rolt Microsoft haar jaarlijkse lente-update uit voor Windows 10. Dit jaar moet je geen grote veranderingen verwachten.

Traditioneel vormde de ‘lente-update’ de eerste grote update van het jaar voor het besturingssysteem Windows 10, gevolgd door een kleinere update in de herfst. Vorig jaar besloot Microsoft door de coronapandemie een gematigdere updatekoers te varen. Windows 20H1 en 20H2 hadden niet zo veel om het lijf. Ook met de eerste update van het jaar, Windows 21H1, houdt het Microsoft het redelijk bescheiden.


Motorola kondigt goedkope G30 smartphone aan voor Nederland 

Motorola heeft zojuist twee gloednieuwe smartphones aangekondigd. Het gaat om de Motorola G30 en de G10. Twee uiterst interessante toestellen uit het middensegment, maar gezien alleen de eerste in Nederland verschijnt behandelen we er in dit artikel maar één. Tijd om kennis te maken!

De Motorola G30 heeft een hoop te bieden voor de €179,99 dat het toestel kost. Zo beschikt het toestel onder andere over 4GB aan werkgeheugen en 128GB aan opslagcapaciteit. Maar daar blijft het uiteraard niet bij. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over deze nieuwe smartphone.


Windows 10's Your Phone-app krijgt handige functie voor meer controle over je smartphone 

Microsoft heeft in 2018 een app genaamd 'Your Phone' geïntroduceerd, waarmee het mogelijk is om vanuit Windows 10 je smartphone te bedienen. Volgens het Italiaanse Aggiornamenti Lumia wordt de app nu voorzien van functionaliteit waarmee je ook een aantal instellingen van je smartphone zelf kunt aanpassen.


Apps van de week: Microsoft Office en Bitwarden 

Microsoft Office op je iPad, zombies in een Minecraft-achtige wereld en een gratis alternatief voor wachtwoordbeheerder LastPass. Dit zijn de apps van de week.
Microsoft heeft afgelopen week een Office-app voor de iPad uitgebracht. In deze bundel zitten tekstverwerker Word, presentatieprogramma PowerPoint en dataverwerker Excel. Ook notitieprogramma OneNote is onderdeel van het pakket. Het voordeel van één Microsoft Office-app is dat je niet meer hoeft te wisselen tussen de aparte


Onderzoekers vinden M1-compatibele malware op bijna 30.000 Macs 

Onderzoekers hebben op bijna 30.000 Macs met de nieuwe M1-chipset een malware-variant aangetroffen die compatibel is met die architectuur. Het is niet de eerste voor M1 op maat gemaakte malware in het wild, maar opvallend is dat hij nog geen payload heeft.


 

WhatsApp-berichten onleesbaar als gebruikers voorwaarden niet accepteren 

WhatsApp-gebruikers buiten de Europese Unie die na 15 mei de nieuwe gebruiksvoorwaarden niet hebben geaccepteerd, kunnen geen berichten meer lezen of verzenden. Dat schrijft WhatsApp in een FAQ-bericht op zijn website.

In het bericht geeft WhatsApp meer details over wat er gebeurt na 15 mei, als de nieuwe voorwaarden ingaan. Vanaf dat moment wordt informatie van gebruikers gedeeld met moederbedrijf Facebook.


Philips 288E2A-monitor getest 

Het 27"-formaat, waar we dit scherm voor het gemak maar onder scharen, is een populair segment. Niet zo gek natuurlijk, want voor een doorsnee computer, bijvoorbeeld een thuiswerk-pc, is het voor veel mensen groot genoeg. Helemaal als je de beschikking hebt over pakweg acht miljoen pixels, zoals bij een 4k-scherm het geval is. En mocht dat nog steeds niet genoeg zijn, dan is 27" een formaat waar je prima een tweede monitor naast kunt zetten. Probeer dat maar eens met een knoeper van een scherm.


Zo installeer je apps voor Windows 10 

In de Microsoft Store kun je zowel gratis als betaalde software downloaden. Maar hoe werkt dit precies? Wij leggen kort uit hoe je apps downloadt voor Windows 10.

Om software te kunnen downloaden in de Microsoft Store, heb je uiteraard een account nodig bij Microsoft. Het ligt voor de hand dat je als Windows-gebruiker er al een hebt, maar mocht dit niet het geval zijn dan kun je via deze pagina een account aanmaken.


Xiaomi Mi 11 review: aantrekkelijk vlaggenschip laat wat steekjes vallen 

Het toestel is dun, heeft aan de voor- en achterkant afgeronde randen en ligt daardoor goed in de hand. Bedienen met één hand is er niet goed bij vanwege het grote display. Ook de achterkant bevat een laagje Gorilla Glass Victus, maar is gelukkig niet zo glad als veel andere glazen smartphones. Tevens levert Xiaomi een standaard plastic hoesje mee, wat fijn is. Tik je op de achterkant, dan hoor je wel een opvallend hol geluid, alsof je op plastic tikt. Dat betekent niet dat de Mi 11 niet stevig is, want dat is ‘ie wel degelijk, zo zagen we in een eerdere ‘marteltest’.


Prestatieniveau Nvidia RTX 3060 inzichtelijk gemaakt: even snel als RTX 2070 

Volgens Nvidia moet de RTX 3060 twee keer de rasterization-prestaties bieden van de GTX 1060. Morgen worden de eerste custom modellen verwacht, naar verwachting zal het aan de hand van reviews duidelijk worden hoe deze gpu in de praktijk presteert. Videocardz biedt alvast een voorproefje.


Eigen boek maken in Word: Van cover tot index 

Je hebt vast veel Word-documenten aangemaakt in je leven. Dat is niet zo ingewikkeld, maar wanneer je een boek, scriptie of rapport wilt maken, dan komt er meer bij kijken. Denk aan onderdelen als een cover, een voorwoord, een inhoudsopgave, paginering en voet- en eindnoten. Wil je een eigen boek maken in Word? We behandelen hier de belangrijkste facetten.


Intels Xe DG2 GPU’s hebben waarschijnlijk twee keer zoveel VRAM als Nvidia’s RTX 3070 

Er is nog niet veel bekend over Intels nieuwste gamevideokaarten, maar de specificaties beginnen langzaam maar zeker binnen te druppelen dankzij mensen die dichtbij het vuur zitten en af en toe een hint geven. 

Een tipgever die zichzelf op Twitter OneRaichu noemt, heeft nieuwe informatie over Intels kaarten naar buiten gebracht. Het blauwe team gaat waarschijnlijk drie DG2-videokaarten op de markt brengen. Eentje met 384 execution units, eentje met 512 en eentje met 128 units. De gpu’s worden waarschijnlijk op TSMC’s 6 nanometer procedé gefabriceerd en zullen tot 4096 shading units aan boord hebben en maximaal 16 GB gddr6 geheugen.


Waarom de Xiaomi Mi 11 de ideale camerasmartphone is 

Gebruik jij je smartphone ook voor het fotografie of het opnemen van video’s? Heb je ambities om zelf eens wat content te maken of ben je gewoon benieuwd wat de Mi 11 allemaal kan op cameragebied? Lees de tips en tricks leer er alles over.


iPhone 14 krijgt gaatje in het scherm in plaats van notch 

Smartphone-fabrikanten proberen de randen van telefoons steeds smaller te maken. Hoe meer scherm, hoe beter. Maar waar laat je dan onderdelen zoals de selfie-camera? Apple introduceerde daarvoor in 2017 op de iPhone X de notch. Die inkeping in het scherm is inmiddels kenmerkend voor de iPhone, maar niet iedereen is er enthousiast over, want hij neemt een behoorlijke hap uit het scherm. Volgens Kuo gaat de notch volgend jaar verdwijnen.


Dit zijn de beste apps voor fotobewerking op je Mac 

De Mac is het ideale gereedschap om je foto’s helemaal naar jouw hand om te zetten. Bijsnijden, retoucheren of kleuren aanpassen: als een foto niet helemaal naar jouw zin is kun je er nog alle kanten mee op. Wat de beste software is om foto’s te bewerken, hangt ervan af wat je wilt doen en wat je budget is. Ze verschillen ook in gebruiksgemak en uiteraard in functionaliteit.


OnePlus 9 onthulling gepland voor 8 maart 

De officiële releasedatum van de OnePlus 9 series is nog niet bekendgemaakt, maar dankzij Android Central weten we dat dit waarschijnlijk ergens deze maand gaat zijn. OnePlus CEO Pete Lau heeft al wel onthuld dat er iets aangekondigd gaat worden op 8 maart. Helaas zal dit niet de smartphone zelf gaan zijn.

Volgens lekker Max Jambor zal Pete Lau op 8 maart gaan aankondigen wanneer de de OnePlus 9 series aangekondigd gaat worden. Het is dus een soort aankondiging van een smartphone-aankondiging. Je moet tenslotte wat doen om de spanning een beetje op te bouwen. Volgens Max Jambor hoeven fans er dus niet op te hopen dat ze de 9 series op 8 maart gaan zien.


Deze 10 gratis Android-apps zijn het proberen waard in maart 2021 

De Google Play Store staat vol met fantastische apps en games die jij kunt downloaden voor je Android-smartphone. Al steken er aantal titels er met kop en schouders bovenuit. Precies om die reden publiceren we iedere maand een handig overzicht met het beste wat de digitale downloadwinkel je op dat moment te bieden heeft.


Bèta van Arduino IDE 2.0-programmeersoftware is beschikbaar 

Arduino heeft een bèta van de tweede versie van zijn programmeersoftware Arduino IDE uitgebracht. Arduino IDE 2.0 heeft een uitgebreide code-editor met autocomplete en een live debugger. De bèta werkt op de meeste officiële en thirdparty-Arduino-boards.

Arduino Integrated Development Environment wordt gebruikt om programma's te schrijven en uploaden naar Arduino-hardware en werd in 2005 ontwikkeld. De IDE komt uit onder een GNU General Public License en is volledig open source. Arduino IDE ondersteunt inmiddels meer dan duizend officiële en niet-officiële Arduino-boards. De eerste versie van de IDE heeft een simpele interface die vooral gericht is op beginners, maar heeft beperkte editingmogelijkheden.


 

Auteur: Redactie

Over fraude en andere troep

Scroll naar boven

Wees op je hoede als je een e-mail, WhatsApp bericht of een telefoontje van je bank krijgt. Zelfs als het scherm van je telefoon het nummer van je bank weergeeft. Trap niet in de mooie verhalen die je van de andere kant ingefluisterd worden. Geef nooit en te nimmer je bankgegevens aan iemand!  Het kan je veel geld en leed besparen.

Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.

https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/


ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.


Roddel, achterklap, geruchten, laster, broodjeaapverhalen: nep nieuws is van alle tijden. Hoe beoordeelt u of een bericht klopt?

Ga naar de site van Hoax-Wijzer om te beoordelen wat nep nieuws is en wat niet.


Een goede website is Have I Been Pwned, daar kun je zien of jouw mailadres op straat ligt. Overigens biedt de site ook een mogelijkheid om te kijken of jouw wachtwoord ooit is buitgemaakt.

Het is de moeite waard om daar jouw e-mailadres(sen) te controleren.


Neem vooral een kijkje op de sites van Fraudehelpdesk en Opgelicht! en zie wat de laatste phishing en virus meldingen zijn.

Op de site van ConsuWijzer zie je wat je rechten zijn op computergebied.

Datalek: cybercriminelen bieden 3,2 miljard inloggegevens met wachtwoorden en mailadressen aan

Op een forum dat populair is onder hackers is een enorme bundel met 3,2 miljard unieke inloggegevens verschenen. Het gaat om combinaties van mailadressen en wachtwoorden van platformen als Netflix en LinkedIn dat onder de term 'COMB' (Combination of Many Breaches) wordt aangeboden.


Pas op: oplichters slaan hun slag met nieuwe, overtuigende nepmails 'providers' en 'Netflix'

Een nieuwe dag, een nieuwe nepmail, zou je zeggen. Maar oplichters worden steeds geniepiger, waardoor nepberichten ook nog eens geloofwaardiger lijken. Dit geldt eveneens voor de nieuwe nepberichten van providers als 'Ziggo' en 'KPN', maar ook 'Netflix' blijft niet buiten schot.


Pakketjesfraude: oplichters gaan er met bestellingen op jouw naam en adres vandoor

Dat er in tijden van lockdown regelmatig een pakketbezorger voor je deur staat, is voor velen niet vreemd. Maar dat die bezorger mogelijk pakketjes brengt die je zelf helemaal niet besteld hebt, is daarentegen wel bijzonder, al helemaal als ze wél aan jou geadresseerd zijn en de factuur nog voldaan moet worden. Bij Opgelicht?! komen de laatste tijd meldingen binnen van mensen die dit is overkomen. Bovendien blijkt het vaak helaas niet te gaan om een enkel pakketje, maar om een heleboel pakketjes. Soms zelfs om tientallen pakketjes. Wat is er aan de hand?


Oplichters vragen om sms-codes via Instagram

Ook Instagram wordt steeds vaker gevonden door oplichters. Door een nepaccount van een bekende van u aan te maken, proberen ze gegevens los te peuteren.

De truc die oplichters toepassen is eigenlijk hetzelfde als op WhatsApp. Een oplichter doet zich voor als een bekende van u en stuurt een berichtje. Vervolgens komt hij of zij met een reden waarom u geld of gegevens moet sturen.


Levensechte spookfactuur namens Essent: 'Betaal uw opstaande factuur direct!'

Ben jij klant van energieleverancier Essent? Dan is het even opletten voor een zeer overtuigende spookfactuur die momenteel rondgaat. Je hebt zogenaamd een betalingsachterstand van € 328,13. Bovendien moet je vóór 21 februari betalen, anders dreigt afsluiting en/of oplopende incassokosten. Er zijn betaalverzoeken klaargezet in omgevingen van diverse banken, dus in theorie is praktisch iedere klant van Essent doelwit.


Fraudehelpdesk waarschuwt voor identiteitsfraude en oplichting namens 'DigiD': 'Kopie van uw legitimatiebewijs is ongeldig'

Over oplichting namens DigiD hebben wij de laatste tijd veel geschreven, maar deze variant is voor ons nieuw. Volgens de Fraudehelpdesk doen oplichters zich momenteel per mail voor als de DigiD-helpdesk in een poging je legitimatiebewijs te bemachtigen: 'Wij hebben geconstateerd dat de kopie van uw legitimatiebewijs in ons dossier niet meer geldig is.'


Neptelefoontjes over coronavaccinaties

Oplichters doen zich voor als GGD-medewerker, delen mee dat de toehoorder in aanmerking komt voor vervroegde vaccinatie en vragen of die de onkosten via een Tikkie wil overmaken.

De Fraudehelpdesk krijgt veel meldingen over de neptelefoontjes. Oplichters doen zich voor als een medewerker van de GGD of 'team thuiszorg'. De toehoorder komt in aanmerking voor versnelde vaccinatie en krijgt een datum door. Maar vaccinatie geschiedt alleen na betaling van een Tikkie via WhatsApp.


Nepmail poogt ontvanger af te persen

In verschillende nepmails melden criminelen dat ze iemands computer hebben gehackt. Opnames tonen aan dat er porno wordt gekeken. Openbaring dreigt, tenzij wordt betaald.

De chantage-mails zijn in heel slecht Nederlands geschreven. De afzender meldt dat hij de pc is binnengedrongen en malware op de pc heeft geplaatst.


 

Auteur: Redactie

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Ik ben al enige jaren lid van uw forum wat ik wel mis is een sectie over Power BI
De hele handige tool van Microsoft.
Is het mogelijk om daar in de toekomst wat aandacht aan te geven.

Eric

Beste Eric, 

Ik weet niet zeker of ik je vraag goed begrijp. Vragen stellen over een programma kan altijd op het Helpmij-forum.
In het magazine is er inderdaad nooit aandacht aan besteed. Deze zakelijke software valt buiten het bereik van de redactie.
Wanneer iemand anders daarover wil schrijven, wordt hij of zij van harte uitgenodigd om dit in te sturen.
Goede kopij is altijd welkom!

Met vriendelijke groeten, 

De redactie 


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.