Helpmij magazine

Februari 2020

Voorwoord

Scroll naar boven

Januari zit er op. Niet echt boeiend qua weer, behalve wat "industriesneeuw" in Zuid-Limburg. Nu de XL februarimaand, wel met een lichtpuntje: het carnaval start op de 23e, en , dientengevolge, ook de carnavals/krokus/voorjaarsvakantie in het midden en zuiden van Nederland. De noorderlingen mogen een weekje eerder.

Mocht u zich niet in het feestgedruis storten dan is dat misschien een aardige gelegenheid om de nieuwe RAW editor in GIMP uit te proberen of Android 10 op een afgedankte pc te zetten. Voor beide zaken zijn in dit magazine tips te vinden.

Voor ieder die al jaren met het plan loopt om zelf eens een boek te schrijven en dit dan ook daadwerkelijk te (laten) drukken is, voor dit laatste onderdeel, in dit magazine een duidelijke instructie van onze redactrice kate95 te vinden.

Vanzelfsprekend bevatten de vaste rubrieken "het laatste nieuws" en "over fraude en andere troep" weer aardige wetenswaardigheden.

De redactie wenst allen veel leesplezier

Auteur: ErpCity

Android 10 op een PC

Scroll naar boven

Dat je Android op een PC kon zetten vertelde ik al in het laatste nummer van vorig jaar. Maar wat dacht je nu van Android 10? Dat kan dus ook. Ja! Android 10 is de laatste versie, dus dan heb je wel wat. Mijn 10" Samsung tablet, die ik vorig jaar kocht, draait nog op Android 9. Fijn systeem trouwens.

Er zijn twee hinderpaaltjes: 1: dit kost je 9 dollars en 2: je hebt minimaal een dual core PC nodig of beter.

Dual Core

Dat je een wat pittiger machien nodig hebt dan bij die Android versie van vorig jaar, valt te begrijpen. Maar een dual core bak zal hier en daar vast wel als reserve op de plank liggen. Misschien nog wel met Windows 7? Dan is dat een mooie kandidaat om dit eens te proberen. Kijk, installeer je Linux als opvolger van dat Windows 7, dan zit je toch met het probleem dat niet iedereen daarin thuis is. Maar Android? Dat kent heel de jeugd tot in de kleinste details. Dat hoef je de jongelui echt niet te vertellen.

Snel

Op een PC met een dual core processor draait W10 al redelijk, dus ik verwacht dat hij op Android 10 vlot zal lopen! Alleen heb ik zo'n laptop net weggedaan wegens de komst van een mooie nieuwe. Je moet toch een keer de boel opruimen. Dus kan ik jullie dit keer niet vertellen hoe het uit zal pakken.

Apps

Vrijwel alle apps draaien puik, gewoon via Google Play. Alleen de grote spelletjes niet. Die hebben een touchscreen nodig. Zie ook de screenshots.

Op deze locatie op de website vind je de links naar de screenshots en waar je de iso kan kopen.
(Klik niet op dit plaatje zelf. Dat werkt niet)

Waarschuwing

De maker laat weten dat dit systeem op de meeste PC' s goed draait, maar helaas niet op elke PC, of met slechts beperkte eigenschappen.

Aanschaf

Wil je de iso downloaden (en dus die  9$ betalen), hier is de link. Onderaan de pagina vind je een Buy now knop. Dat betalen gaat via PayPal.

Gebrek

Bij gebrek aan geschikte PC's, maar wel erg geïnteresseerd, kocht ik toch die iso. Dat liep verder gesmeerd. Nou moet je dan een DVD maken of met Rufus een stick maken.

Engels

De website is geheel in het Engels. Dat is natuurlijk niet zo handig. Misschien is er iemand die dit gaat proberen en het me wil uitleggen. Dat zou een oplossing zijn, want dan maken we daar een vervolg op dit artikel van. Wat ik zo begrijp kan ik er verder vrij gemakkelijk een USB installatie stick voor maken. Dat doe ik wel vaker voor Linux installaties. In dit geval moet dat dan met Rufus op een Windows PC. Met de opdracht dd gaat het niet goed.

Succes!

 

Auteur: Erik98

Emoji's 2020

Scroll naar boven

Het Unicode Consortium kiest jaarlijks de nieuwe emoji's. De lijst voor 2020 is nu aangekondigd, hetgeen wil zeggen dat wij deze binnenkort bij updates van de diverse app's in de lijst zullen terugvinden. Sommige keuzes zijn wel aardig, zelfs goed, maar er zijn er ook die op het eerste oog wat bizar lijken.

In de wereld om ons heen gonzen de termen diversiteit en inclusiviteit. Dit vinden wij nu ook terug bij de nieuwe emoji's. Een transgendervlag, mannen in trouwjurken, vrouwen in smoking, mannen en vrouwen die baby's voeden en genderneutrale versies van sommige van de bovenstaande.

Andere nieuwe emoji omvatten bepaalde uitgestorven dieren, zoals een dodo en een mammoet. Nieuwe dieren: bizons, ijsberen en zeehonden.

Daarnaast een flink aantal insecten, zoals de kever, kakkerlak, vlieg en worm.

Ook nieuw: een algemeen 'knuffel'-pictogram, een grafsteen, een verzameling doe-het-zelfgereedschap, een accordeon, een sandaal, een piñata, een toverstaf en Matryoshka-poppen.

Dit kun je verwachten...

(Image credit: Unicode Consortium)

Wanneer komen ze?

De lijst met nieuwe emoji's is onthuld, maar dat wil nog niet zeggen dat je ze meteen op je telefoon krijgt. Deze lijst is afkomstig van Unicode, de groep die de basisontwerpen voor emoji's maakt die bedrijven vervolgens gebruiken.

Apple en Google ontwerpen hun eigen versies van elk van deze emoji voordat ze daadwerkelijk kunnen worden gebruikt. Hierdoor kunnen ze hun eigen esthetische stijl behouden, terwijl ze in lijn blijven met emoji's die tussen alle apparaten worden verzonden.
Vorig jaar lanceerden Google en Apple de nieuwe emoji's (op dezelfde dag) in juli.

 

Auteur: ErpCity

Draadloze oortjes

Scroll naar boven

Airpods aanschaffen is het punt niet en velen lopen ermee rond. Apple verkoopt prachtige dingen. Echt geweldig. De prijs is er naar, maar dan heb je ook wat. Nou liepen we ergens tegen een stel oortjes aan voor 20 €. Dat is dan weer een ander verhaal. Twee setjes gekocht om eens te proberen.

Een kleine maand later: ja, fijn! Vallen alleen wat vlot uit je oren.

Dus wilde ik ze ook, maar die winkel had ze niet meer. Wat is dit voor windhandel?

Apple

De echte airpods hebben extra's waar ik niet echt om sta te springen. Zoals dat je gewoon kan zeggen wie je wilt bellen en dat doet hij dan. Vooral in combinatie met een iPhone.Voor een heel veel kleiner budget vind ik het ook niet zo erg als ze soms uit mijn oor vallen. Zoiets is wel hoogst vervelend als je ergens rondloopt. Maar ik gebruik ze inplaats van een koptelefoon achter de PC of bij het vullen van de afwasmachine. Bij ouderwets afwassen zou het wat anders zijn. Dat ze niet tegen heet afwaswater kunnen snap ik wel.

Koptelefoon

Zoals ik al zei, normaal gebruik ik een koptelefoon met snoertje als ik eens tegen iets leuks op Youtube aanloop. Maar soms is dat snoertje een handicap. Draadloos voor een bescheiden prijsje? Ja, dat lijkt me wel fijn

Bright

Bij toeval liep ik tegen een videootje aan van Bright: Welke goedkope nep-AirPods moet je kopen? Dat was natuurlijk interessant. Nou nou, dat was nog een heel spektakel. De goedkoopste was voor het geld best aardig en de duurste ook. Maar daar tussen werden er oortjes geleverd waar er eentje het niet deed, of waren er alleen linkse exemplaren geleverd en meer van dat soort problemen. Dat schoot dus niet echt op. Ook qua pasvorm was er zo wel wat te zeggen. Dat die twee thuis soms uit de oren vallen is niet zo raar.

Draadloze oortjes van KIK

Onderzoek

Ik dus op onderzoek! De meeste "nep" oortjes hebben een typenaam in de trant van i10 TWS. Dat i10 is vermoedelijk de echte typenaam en dat loopt dan door tot i200 en nog verder. De aanduiding TWS staat voor True Wireless Stereo. Je hebt dan draadloos met aparte kanalen voor de stereo. Nog verder zoekend zou de i30 TWS met de 6D en W1 chips het beste zijn. Dat 6D is een betere bas en de W1 chip is voor een betere bluetooth verbinding die ook in de echte airpods zit. En dan 1:1 replica. Ze lijken sprekend op de echte en de pasvorm zou ook goed zijn.

Chinees

i30 6D TWS W1 oortjes
       met doosje

Ja, pas op! Dit is allemaal van Chinese makelij. Het is daar (als ik het goed begrijp) geen probleem om een herkenbaar naampje aan hun eigen product mee te geven. En handel is handel. Kijk ook eens hier. Ik vond het zelf wel een goed idee op zoek te gaan naar de i30 6D TWS W1 oortjes.

AliExpress

Ik ging vroeger altijd kijken op dx.com. Maar tegenwoordig vind je daar 40 reviews met dezelfde tekst. Dat zoek ik niet en dus op naar aliExpress. Daar kocht ik een tijdje geleden een setje USB sticks. Dat liep prima. Je moet er wel een paar weken op wachten, maar dat is voor die lage prijzen geen probleem voor mij. Bij Ali natuurlijk geen garantie, maar als het product niet geleverd wordt of het niet doet en meer van dat soort zaken dan onderneemt Ali wel actie.

Deal

In Europa heb je recht op garantie, maar bij Ali niet. Maar gezien de geweldig lage prijzen en de wel redelijk harde leveringsvoorwaarden leg ik persoonlijk een relatie tussen de prijs en mijn rechten. Tot nu toe ben ik daar goed mee weg gekomen, maar dat kan altijd anders uitpakken.

Wachten

Op 20 februari moeten die oortjes uiterlijk hier zijn. Even afwachten dus. In het volgende Magazine hoop ik verslag te kunnen doen. En ik ben dan natuurlijk ook benieuwd naar de pasvorm ...

Terzijde

Wist je dat WiFi en Bluetooth Nederlandse uitvindingen zijn? En juist met deze technieken hangt een moderne telefoon en die oortjes dan aan elkaar. Kijk eens hier voor WiFi en hier voor Bluetooth. Bij de eerste is de geschiedenis van de techniek en de rol van Apple er in heel boeiend.

 

Auteur: Erik98

Een boek drukklaar maken met gratis programma's

Scroll naar boven

De laatste weken ben ik druk bezig geweest om mijn cursus Inkscape af te maken. Zo laat ik het boek drukken via print on demand. Dat betekent, dat er geen oplage wordt gedrukt, maar dat ik een enkel boek per keer kan bestellen. Dat boek wordt dan geprint en naar me opgestuurd. Dat is milieuvriendelijker, want er wordt enkel gedrukt wanneer er vraag naar is. Verder kost het mij als kleine zelfstandige ook lang niet zoveel geld in één keer. Het is hierdoor allemaal wat makkelijker om een boek uit te geven.

Programma's

Ik werk zoveel mogelijk met open source programma's. Het boek en de afbeeldingen zijn gemaakt met Libre Office en Inkscape. Nu heeft de drukker een pdf bestand nodig. Daarvoor gebruik ik de programma's PDFTK en PDFCreator.

Informatie opdelen

Eerst nog in het kort een aantal interessante zaken die je kunt regelen in de tekstverwerker van Libre Office, Writer.

  1. Alle informatie in een boek wordt in hapklare stukken opgedeeld, zodat de lezer het overzicht houdt. Hiervoor gebruik je onderverdelingen, zoals een hoofdstuk, paragrafen en alinea's. Elke onderverdeling krijgt een eigen kop met stijlen, eventueel met een nummer ervoor. Een hoofdstuktitel wordt geschreven met grote letters, een paragraaf met wat kleinere.

  2. Aan het begin van het boek staan een titelblad, colofon en een inhoudsopgave. Deze laatste maak je automatisch aan via menu > Invoegen > Inhoudsopgave en index > Inhoudsopgave, index of woordenlijst. Op basis van de eerdere stijlen wordt nu de inhoudsopgave ook netjes ingedeeld.

  3. In de tekst kun je trefwoorden markeren via menu > Invoegen > Inhoudsopgave en index > indexitem. Later maak je daarvan een trefwoorden overzicht, bijvoorbeeld achterin het boek. Deze wordt automatisch aangemaakt, via dezelfde route als punt 2.

  4. De tekst contoleer je op typefouten via menu > extra > spelling.

Kijk ook nog eens naar het artikel uit een eerder Magazine: https://magazine.helpmij.nl/artikel.php?id=4132.

Portable Document Format?

De drukker heeft gevraagd om een pdf bestand. Waarom is er een pdf nodig, en niet een .docx of .odt bestand? Gewone tekstverwerkers geven de bestanden niet overal hetzelfde weer. Bijvoorbeeld de afstand van een tab zal echt verschillen van computer tot computer, waardoor een netjes opgemaakte tekst ineens heel rommelig wordt. Om dat soort fouten te voorkomen, is pdf in het leven geroepen. Er zijn dan wel weer veel soorten pdf, dus je moet goed opletten om welke versie een drukkerij vraagt.

Vanuit Libre Office kun je direct exporteren als pdf. Ga hiervoor naar menu > bestand > exporteren als… Dat geeft een menu met aardig wat mogelijkheden. Maar ik wil meer opties, dus daarvoor installeer ik PDFCreator.

PDFCreator

Let tijdens het installeren even op dat er geen andere programma's worden geïnstalleerd. PDFCreator werkt als een printer en geeft goede resultaten. Het programma heeft veel instel mogelijkheden. Bijvoorbeeld hoe er omgegaan wordt met kleurbeheer, hoe groot de pagina's moeten zijn en of de lettertypes ingesloten worden. https://www.pdfforge.org/pdfcreator/download

Om een pdf te maken kies ik menu > bestand > afdrukken en kies hier als printer PDFCreator.
Onder eigenschappen kies ik nu voor kleurafdruk. Dit scherm is blijkbaar een standaard scherm van Windows. Onder de knop geavanceerd stel ik nog wat in, zoals het kleurbeheer. Vreemd genoeg maakt het niet uit, welke resolutie ik hier kies voor de afbeeldingen. Die keuze komt later nog een keer.

 

 


Nu komt er een nieuw scherm tevoorschijn, wat het eigen scherm is van PDF Creator. Er zijn weer meer keuzes. Zo kun je hier bijvoorbeeld een profiel kiezen en ook bewerken. Vooral onder de knop converteren is het nu goed opletten. Daar stel je bijvoorbeeld in hoeveel compressie de afbeeldingen en het hele bestand moeten krijgen.

Daar ga ik eerst de fout in. Ik zet die op maximaal, met de gedachte, dat ik de maximale afdrukkwaliteit wil. De resolutie van de afbeeldingen moet minimaal 300 dpi zijn om mooi scherp af te drukken. Nee dus. Alle afbeeldingen worden zo blokkerig en onscherp. Compressie betekent namelijk, dat de afbeelding zo klein mogelijk worden gemaakt, waarbij kwaliteitsverlies optreedt.
Nu maak ik een nieuw pdf, zonder compressie, via JPEG (minimaal). En dat is de juiste keuze.

Grijs en kleur

Wat ik wil, is een aantal bladzijdes in grijstinten afdrukken. Zodra er één gekleurde letter op een pagina staat, kost een afdruk veel meer. Dus alle bladzijdes die niet per se in kleur hoeven, wil ik zeker weten als grijze pagina in de pdf plaatsen.
Daarom maak ik via PDFCreator twee pdf bestanden van mijn boek. Eentje in kleur en eentje in zwart wit.

PDFTK free

Met dit programma kun je bladzijdes van verschillende pdf bestanden achter elkaar plaatsen en er één pdf van maken. De Pro versie biedt meer mogelijkheden, maar die heb ik niet nodig.
https://www.pdflabs.com/tools/pdftk-the-pdf-toolkit/.
Er staan van dit programma ook gratis varianten op internet, waar de pro opties in begrepen zijn. https://pdftk-builder-enhanced.sourceforge.io/

Pdftk is in het Engels.

  • Met de knop add pdf voeg ik de zwart-wit pdf toe. Achteraan de regel kun je opgeven welke pagina's je wilt hebben uit die pdf.

  • Dan klik ik weer op add pdf en kies het kleurbestand en daaruit een aantal pagina's.

  • Nu selecteer ik beide pdf's en klik een heel aantal keren op de knop copy selection. Hierdoor komen de pdf bestanden om en om onder elkaar te staan. En ik pas nog even de paginanummers aan.

  • Via create pdf maakt het programma een keurig document met grijze en kleurrijke pagina's.

 


Drukklaar

De drukkerij stelt nog wel meer eisen aan het bestand, maar het gaat wat te ver om dat hier allemaal tot in detail uit te leggen.

  • In ieder geval moeten de bladzijdes wat groter gemaakt worden, zodat de randjes netjes samen met de kaft bijgesneden kunnen worden. Dat heet afloop. Die pagina's hebben dus een afwijkende maat. Daar lette ik al op bij het maken van het Libre Office bestand. In PDFCreator heb ik diezelfde afwijkende maat opgegeven.
  • Ook moet zo'n pdf een specifiek kleurprofiel krijgen. Daar geeft de drukker wel aanwijzingen voor.
  • Lettertypes moeten worden ingevoegd in de pdf. Zo'n drukker heeft natuurlijk niet alle lettertypes ter wereld op de pc staan. Om er zeker van te zijn dat de opmaak in het pdf exact klopt, stuur je daarom gebruikte lettertypes mee.

Resultaat!

's Woensdags upload ik dit pdf bestand en het ontwerp voor de kaft, zodat de drukker ermee aan de slag kan. Een kleine week later houd ik het fraaie resultaat in mijn handen! Dat had ik niet gedacht, dat het er zo mooi uit zou zien. Dit is dan nog de proefdruk: de eerste versie waar de kleine foutjes nog uit gehaald kunnen worden. Al is de term proefdruk ondertussen wat aan het verouderen. Elk exemplaar kan immers apart worden besteld, met de print on demand techniek. Dus tussendoor is het mogelijk om het boek nog een beetje aan te passen. Maar wat ben ik blij met mijn boek!

Cursus Inkscape voor Helpmij

Binnenkort gaat ook in dit magazine een korte cursus Inkscape van start, dan kunnen jullie kennismaken met dit mooie tekenprogramma.

Auteur: Kate95

Wifi en Bluetooth: Nederlandse uitvindingen

Scroll naar boven

Wifi en Bluetooth, daar draaien die supermoderne mobieltjes op en de dingen daaromheen, zoals de draadloze oortjes waar ik het elders in dit Magazine over heb. Prachtig spul! En via mijn mooie 10" tablet op Android genieten ook oudere mensen daarvan. "Net of ik hier in de bioscoop zat!" zei één van die oma's aan tafel tegen me.

Video

Nu zit er in een mobieltje, zo'n tablet en onze laptops veel meer techniek. Maar dit waren toch wel baanbrekers. Ik heb nog met de kroontjespen leren schrijven en veel later kocht ik een oude Olivetti schrijfmachine. "Refurbished" zouden we nu zeggen, maar toen heette dat gewoon opgeknapt. Velen van de generatie voor mij hebben dat al nooit meegemaakt. Die hebben die ontwikkeling gemist en dus nooit leren typen.

Draadloos

Toen ik op het werk een laptop kreeg  zat er een 14k4 Xircom insteekmodem bij en een Compuserve account. Ik heb in heel wat hotels de boel opengeschroefd om de twee draadjes van dat modem aan het telefoonnet te knopen. Aan bijlages had ik toen een enorme hekel, want dat kostte me het ontbijt. Zo lang duurde dat.

En nu hebben we dat WiFi! Je gaat ontbijten en ondertussen haal je je mail.

Youtube

Nu hebben we ook Youtube. En daar vind je van Tweakers de erg leuke serie Polderpioniers, waarin het verhaal over de Wifi en elders het verhaal over de Bluetooth. Beide trouwens Nederlandse uitvindingen!

Van de Wifi vind ik het stukje over hoe Wifi bij Apple en Steve Jobs terecht kwam nog het leukst. En die beelden hoe die Jobs triomfantelijk over het grote toneel sjouwde met zijn eerste iBook met WiFi.

Terug naar oma

Tja, daar hoef ik bij oma niet bij aan te komen. Je moet een beetje geïnteresseerd zijn in deze techniek. Maar als resultaat zat mijn ouwetje wel mijn tablet met glunderende oogjes te bekijken. Ze wil er ook één! En dus ben ik bezig haar te leren er mee om te gaan. Stapje voor stapje. Want ze beseft ook wel dat ze te oud is voor dit soort mooie dingen. Ik geef het toch niet op.

Bolero

Ik denk ook aan mezelf. Zo liep ik tegen een uitvoering aan van André Rieu en zijn orkest met de Bolero van Ravel. Schitterend! En nog niet zo lang geleden liep ik tegen een video van een Flashmob met die Bolero uit Spanje. Ook genieten! Als ik begin volgende maand die oortjes heb ... .

Nu ik check of de link naar die Flashmob het ook echt doet (via de WiFI ja) pakt me die mooie video me weer. Ik zie de man met de trommel het basisritme beginnen en op de achtergrond pakt een andere speler zijn cello uit. En even later komen er de koperblazers bij. Wauw!

Het Bluetooth logo is afkomstig van Google

Auteur: Erik98

Samsung S20 of....

Scroll naar boven

De Samsung Galaxy S20 is de "2020-telefoon" met erg veel aandacht op dit moment.

Maar op basis van een lek met specificaties kan de Xiaomi Mi 10 Pro de show dit jaar misschien gaan stelen.

Een screenshot gedeeld op Twitter door Xiaomishka (een bron bekend om hun Xiaomi-lekken) toont een bijna volledige specs-lijst.

Hoogtepunten van dit lek zijn een Snapdragon 865-chipset en een enorme 16 GB RAM (op dit moment heeft geen smartphone zoveel RAM) in combinatie met een top-end chipset. Dit zou de Xiaomi Mi 10 Pro tot de krachtigste telefoon van 2020 kunnen maken.

Andere vermelde specificaties zijn een enorme batterij van 5.250 mAh, 512 GB opslagruimte en een camera met vier lenzen, met een 108MP hoofdsensor (naast die van 16MP, 12MP en 5MP). Vermoedelijk zullen ze worden vergezeld door zoomlenzen, ultragroothoeklenzen en macro-lenzen, in een bepaalde configuratie.

Misschien interessant om nog even met de aanschaf van het nieuwe mobieltje (in de hogere prijsklasse) te wachten...

Auteur: ErpCity

GIMP 47: ART en BIMP

Scroll naar boven

Ditmaal gaan we in op een nieuwe editor voor RAW bestanden (ART) en een ook al nieuwe plugin om meerdere bestanden in éen procedure te bewerken (BIMP)

Beide heet van de naald. Ik heb ze allebei zelf moeten compileren om ze te kunnen gebruiken in mijn Linux systeem. Voor Windows is er bij ART nog geen eenvoudig installatiebestand.

ART

"Hoe ik Rawtherapee het liefst zie" kopt Alberto Agrigio in een bericht in PIXLS.US over ART. Hij gaat door met: "TL;DR: ik heb een eigen versie gemaakt van Rawtherapee. Je vindt de broncode op  https://bitbucket.org/agriggio/ART/ ."

TL;DR is de afkorting van "Too long; did not read" Vrij vertaald: te lang, niet gelezen. Het wordt hier gebruikt om een samenvatting aan te geven.

    ART logo

Alberto hield al een hele tijd een eigen versie van Rawtherapee bij en bracht daar allerlei eigen veranderingen in aan. Dat liep uit de hand en dus begon hij aan ART, een afsplitsing (fork) van het oorspronkelijke programma. Qua naam wilde hij iets wat relateerde aan Rawtherapee en werd het daarom ART. Erg gelukkig vindt hij de naam zelf trouwens niet.

 

RAW editor

ART, RawTherapee en Darktable zijn editors voor RAW fotobestanden. Moderne camera's kunnen foto's ook rechtstreeks opslaan. Dat noemt men dan RAW foto bestanden. Dan kan je daar met dit soort programma's veel meer mee doen dan de kant en klare foto's uit de camera. Als ik een foto maak van iets moois in goed licht dan doe ik dat graag. Voor een hele serie van bijvoorbeeld een toernooi niet. Dat is dan te bewerkelijk. Met ART hebben we er een keuze bij. Nooit weg.

Eenvoud

Eenvoudiger en betere werking plus wat nieuwe opties, dat is wat ART biedt volgens Alberto. Het programma is natuurlijk nog pas uit, dus zal er ongetwijfeld nog het nodige aan verbeterd worden.

Vertaling

Paul Matthijsse heeft inmiddels de vertaling naar Nederlands klaar en de eerste versie ingezonden.

Proeffoto

Voor de draadloze oortjes had ik een foto nodig van het eerste stel dat mijn zoon heeft gekocht. Erg zwart en dus lastig qua opname. Hier een uitwerking van dezelfde foto in ART (links) en in Darktable (rechts)

                  met ART
                met Darktable

 

Programma

Je vindt een demonstratie video hier. Het programma voor Linux is hier te downloaden. Je hebt de hele map nodig. Pak hem uit en plaats hem simpelweg in je thuismap. Je start het programma met de opdracht: /home/gebruikersnaam/art/ART Het moet in de Ubuntu reeksen 18.04 draaien.

Inmiddels is versie 1.0 uit met een Nederlandse vertaling. Ga hierheen voor het programma voor Windows PC's. Hoe dat keybase precies werkt moet ik ook nog uitzoeken. Zo vers is het allemaal wel.

BIMP

BIMP is een batch processor om meerdere bestanden een bepaalde bewerking te laten ondergaan. Voor het plaatsen in Facebook is het schalen naar een breedte van 2048 pixels een normale actie, maar om een heel rijtje foto's zo te schalen is een klus. Met BIMP kan je dat automatisch laten lopen.

De tweede optie is bijsnijden en de derde is omslaan of draaien. Het wijst zich vanzelf. Ik heb voor de Nederlandse vertaling gezorgd en Alessandro Francesconi heeft die vertaling in de nieuwe versie 2.3 van BIMP inmiddels gepubliceerd.

De verschillende opties zijn te combineren. Wil je bijvoorbeeld de afbeeldingen schalen en dan van de jpeg's png's maken, zet dan die opties in de bewerking achter elkaar.

Geschaald en omgezet naar png bestanden

Naam

BIMP staat voor Batch Image Manipulation Plugin. Het is een plugin voor GIMP. Dergelijke plugins zet je in de plugin map van GIMP.. Maar voor de Linux gebruikers: dat hoeft niet. Na de opdracht make geef je de opdracht make install. Dan wordt alles automatisch op de goede plek gezet. Zie het bestand README.md in de map met de broncode.

Toekomst

Bij de volgende releases van de verschillende Linux distributies komt dit ongetwijfeld in de programmabibliotheken. Vroeger hadden we David's Batch Processor. BIMP is een uitstekende opvolger. Ik gebruik zelf ImageMagick, die nog krachtiger is. Maar voor al diegenen die niet goed met de terminal overweg kunnen is BIMP een mooi alternatief.

Dank

Alessandro, grazie mille!

Auteur: Erik98

Het laatste nieuws

Scroll naar boven

Het laatste nieuws gemist? In deze rubriek vind je het laatste nieuws over besturingssystemen, computers en nieuwe of reeds in omloop zijnde software. Ook het laatste nieuws over smartphones en tablets komt aan de orde.

In de allerlaatste update voor Windows 7 zit een probleem. Wie een Bureabladachtergrond over heel het beeld wil plaatsen, krijgt een zwarte achtergrond in plaats van het gewenste plaatje.

Het probleem is bekend bij Microsoft. Maar er komt geen oplossing. Alleen gebruikers die betalen voor extra ondersteuning, krijgen nog updates. Ook is er een toename van advertenties waargenomen.


Inhoudsopgave

 

Groot Windows 10-gat gebruikt om NSA te Rickrollen

Zo repareer je het grote gevaarlijke Windows 10-gat

Overzicht: de nieuwe producten die Apple in 2020 uitbrengt

Apple organiseert nachtfotografie-wedstrijd

Apple lanceert twee iPhone SE 2-modellen

Samsung presenteert Xcover-smartphone met verwisselbare 4050mAh-accu

LineageOS op smartphone zetten: Dit moet je weten

Windows 10 sneller opstarten met gratis tools

KDE lokt Windows 7-gebruikers naar Linux

Apple onthult op CES 2020 dat ze je foto’s in de gaten houden

Firefox 72 blokkeert standaard ‘vingerafdrukscripts’

4 manieren om verwijderde bestanden terug te halen op je Android-smartphone

Maak kennis met de Samsung Galaxy Z Flip opvouwbare telefoon

informatie een 3D render animatie gemaakt.

Tablets van rond de 200 euro

Overstappen of niet: Vier opties voor Windows 7-liefhebbers

Huh, Microsoft biedt toch gratis update Windows 7

Firmware-update: Apple iOS 13.3.1

 


Groot Windows 10-gat gebruikt om NSA te Rickrollen

Een kwetsbaarheid in Windows 10 zorgt ervoor dat gebruikers er niet meer op kunnen vertrouwen dat ze een legitiem domein bezoeken en dat gevaarlijke software van betrouwbare certificaten kan worden voorzien. Een onderzoeker heeft al aangetoond dat dit niet moeilijk is.

Lees ook:

Zo repareer je het grote gevaarlijke Windows 10-gat

Deze week patcht Microsoft een gevaarlijk gat, CVE-2020-0601. Dit gat kan grote gevolgen hebben voor pc's wereldwijd, omdat malwaremakers zeer eenvoudig kwaadaardige software als legitiem kunnen aanmerken. Daarvoor verschijnen volgens ontdekker NSA en beveiligingsdeskundigen op zeer korte termijn exploits, zodat aanvallers Windows 10-gebruikers kunnen belagen.

Kortom, het is van groot belang dat je zo snel mogelijk je pc bijwerkt naar de laatste cumulatieve update van Windows 10.


Overzicht: de nieuwe producten die Apple in 2020 uitbrengt

We zijn inmiddels al een paar dagen bezig met 2020, maar wat staat ons de komende maanden te wachten wat nieuwe Apple-apparatuur betreft? Wij zetten alles in dit artikel op een rij.

Ook 2020 staat nu al bol van de aanstaande aankondigingen als we het Apple-geruchtencircuit mogen geloven. Of je nu fan bent van iPhones, iPads, Macs of de Apple Watch: Apple zal ook deze twaalf maanden weer van nagenoeg ieder product een nieuwe variant uitbrengen.


Apple organiseert nachtfotografie-wedstrijd

En geeft tips voor goede foto’s

Heb je een nieuwe iPhone 11 of iPhone 11 Pro (Max)? Dan heb je vast al gemerkt dat je hiermee ’s avonds en ’s nachts opmerkelijk mooie foto’s kunt maken. Staat er een echt pareltje in je fotobibliotheek? Doe dan mee aan Apple’s fotowedstrijd, met als thema deze nieuwe Nachtmodus.


Apple lanceert twee iPhone SE 2-modellen

De huidige iPhone SE dateert uit 2016. Deze iPhone SE heeft de buitenkant van de iPhone 5, met aan de binnenzijde de techniek van de iPhone 6s, destijds het nieuwste van het nieuwste. Voor de opvolger hanteert   Apple mogelijk hetzelfde principe. Dat wil zeggen: men neme de behuizing van een al wat oudere iPhone – waarschijnlijk de iPhone 8 – en stopt daar de techniek van de nieuwste iPhone in. Het zou ook zomaar kunnen dat de iPhone SE 2 straks iPhone 9 gaat heten, want die naam heeft Apple overgeslagen.


Samsung presenteert Xcover-smartphone met verwisselbare 4050mAh-accu

Samsung heeft op CES een stevige smartphone gepresenteerd in zijn Xcover-lijn. Het gaat om de Xcover Pro. De telefoon heeft een scherm van 146x63mm met een diagonaal van 6,3" en een gat voor de frontcamera.

De telefoon heeft een verwisselbare 4050mAh-accu, blijkt uit het bericht dat Samsung Finland online heeft gezet. De Zuid-Koreaanse fabrikant brengt zelden nog modellen uit met verwisselbare accu's. De telefoon meet 165,2x76,5x9,9mm.


LineageOS op smartphone zetten: Dit moet je weten

De installatie van alternatieve roms is nog altijd populair onder Android-gebruikers, vooral door het falende updatebeleid van veel fabrikanten. Maar maakt dit je toestel veiliger of levert het juist gevaren op? En hoe houd je de controle over wat er gebeurt? We geven antwoord op die vragen met o.a. LineageOS als voorbeeld.


Windows 10 sneller opstarten met gratis tools

Windows 10 sneller opstarten omdat het iedere keer zo lang duurt? Er zijn verschillende opties denkbaar en in dit artikel zetten we er een paar uiteen. Binnen het besturingssysteem zelf kun je al veel doen, maar er zijn ook handige tools als Process Monitor en BootRacer beschikbaar.


KDE lokt Windows 7-gebruikers naar Linux

Inmiddels is de ondersteuning van Windows 7 gestopt. Verschillende organisaties doen hard hun best om wat gebruikers weg te snoepen van Microsoft’s ecosysteem. De organisatie achter de populaire desktopomgeving, KDE, heeft een video gemaakt waarin het gebruikers overtuigt te kiezen voor een gratis Linux distributie met KDE.


Apple onthult op CES 2020 dat ze je foto’s in de gaten houden

Op de CES 2020 ging Apple in op vraagstukken rondom veiligheid. Onlangs kwam het bedrijf uit Cupertino namelijk opnieuw in het nieuws omdat de FBI opnieuw een verzoek had gedaan om een iPhone te kraken. Dat is volgens Apple niet hoe ze dit soort dingen oplossen, maar gaven ook aan dat ze wel zelf actie ondernemen om misstanden aan het licht te brengen.

In Las Vegas kwam de chief privacy officer van Apple, Jane Horvath, aan het woord. Zij ging in op het feit dat Apple weigert om iPhones van criminelen te kraken. Volgens haar is de privacy van gebruikers erg belangrijk voor Apple en willen daarom geen gehoor geven aan dit soort verzoeken van bijvoorbeeld de FBI.


Firefox 72 blokkeert standaard ‘vingerafdrukscripts’

Met Firefox 72 focust Mozilla zich voornamelijk op het waarborgen van de privacy van gebruikers van de browser. De belangrijkste feature die de update brengt, is het standaard blokkeren van vingerafdrukscripts die ongevraagd data verzamelen.

Eind vorig jaar maakte Mozilla al bekend dergelijke vingerafdrukscripts te willen verbieden, aangezien deze (in tegenstelling tot  cookies) geen toestemming hoeven te vragen aan gebruikers. Als onderdeel van de Enhanced Tracking Protection-feature, introduceert Firefox 72 het standaard blokkeren van dergelijke scripts.


4 manieren om verwijderde bestanden terug te halen op je Android-smartphone

Android heeft geen prullenbak, dus je moet verwijderde bestanden op andere manieren weer terughalen. Hoe je dit doet, verschilt per app en soort bestand. In deze gids lopen we alles opties met je na.

Zo haal je bestanden uit de Android-prullenbak

Je leest dit artikel, dus we gaan er vanuit dat je een document, dierbare foto of ander belangrijk bestand per ongeluk hebt verwijderd. Voordat we verdergaan, is het belangrijk dat je je Android-smartphone (of tablet) vanaf nu zo min mogelijk gebruikt. Deze voorzorgsmaatregel heeft te maken met de manier waarop het besturingssysteem bestanden opslaat.


Maak kennis met de Samsung Galaxy Z Flip opvouwbare telefoon

Op 11 februari 2020 zal het Galaxy Unpacked 2020 evenement plaatsvinden in San Francisco, Amerika. Samsung Electronics zal tijdens dit event een reeks nieuwe vlaggenschip smartphones onthullen. Naast de Galaxy S20 serie wordt er ook een nieuwe opvouwbare telefoon verwacht; de Galaxy Z Flip.

Dit wordt de tweede opvouwbare smartphone van Samsung. In tegenstelling tot de Galaxy Fold zal de nieuwe vouwtelefoon in de lengte uitvouwen. Om alvast een voorproefje te krijgen van het baanbrekende toestel dat Samsung volgende maand officieel zal introduceren heeft het online nieuwsplatform LetsGoDigital op basis van de reeds beschikbare informatie een 3D render animatie gemaakt.


Planet Cosmo Communicator Review

Terug naar de toekomst van toen

Artikelen in de media roepen vaak emoties op als ze nieuw lijken, maar in feite inhaken op een oud verhaal: een cliché haast. Dat leerde ik, jaren geleden, van een redacteur van De Telegraaf die bij hetzelfde evenement was voor de aankondiging van een nieuwe smartphone.

Je zou dus denken dat de smartphone in deze review een van de populairste smartphones van 2020 kan worden. De Planet Cosmo Communicator is niet alleen een David tegen vele Goliaths, Davids wapen is deze keer gemaakt van pure nostalgie; het design is duidelijk gebaseerd op geliefde oude pda's van Psion.


Tablets van rond de 200 euro

Een prijsklasse met duivelse keuzes

In deze round-up zetten we 10,1"-tablets van rond de 200 euro naast elkaar. We vergelijken daarbij modellen van Huawei, Samsung en Lenovo. Er komt geen duidelijke winnaar uit de bus, maar na veel plussen en minnen wijzen we toch de Samsung Galaxy Tab A (2019) als winnaar aan. Wat voor jou de beste keuze is, hangt er echter nog meer dan normaal vanaf wat je belangrijk vindt en hoe je een tablet gebruikt. Lees dus vooral de conclusie aandachtig door.


Overstappen of niet: Vier opties voor Windows 7-liefhebbers

Het is je vast niet ontgaan dat Microsoft de ondersteuning voor Windows 7 inmiddels officieel heeft stopgezet. Maar betekent dit dat je direct moet overstappen naar Windows 10? In dit artikel schetsen we vijf potentiële scenario's.

Microsoft stopte op 14 januari 2020 met de ondersteuning van dit besturingssysteem. Veel gebruikers zweren nog bij het uit 2009 daterende OS, maar updates komen er niet meer voor uit en beveiligingslekken worden niet meer gedicht. Is het dan wel slim om Windows 7 nog te blijven gebruiken, of moet je nu toch overstappen naar Windows 10?


Huh, Microsoft biedt toch gratis update Windows 7

Op 14 januari brak voor de verstokte liefhebbers van Windows 7 een bitterzoet moment aan. Voor de allerlaatste keer ontving hun geliefde besturingssysteem een update. Daarna was het over met gratis veiligheidsupdates en verbeteringen, zo bezwoer Microsoft.

Men verzon onmiddellijk allerlei work-arounds en we vonden zelfs een -achteraf misschien wel niet zo- gratis update naar Windows 10.


Firmware-update: Apple iOS 13.3.1

Apple heeft versie 13.3.1 van iOS uitgebracht. Vanaf versie 13 is iOS alleen nog geschikt voor de iPhone en hebben de iPads een eigen OS, wat voornamelijk meer mogelijkheden biedt om het grotere scherm te benutten.

Auteur: Redactie

Over fraude en andere troep

Scroll naar boven

De e-mails die cybercriminelen sturen om naar jouw gegevens te vissen (vandaar de term phishing) zien er steeds echter uit. Een paar jaar geleden herkende je een phishing-mail nog aan de taalfouten en het knullige uiterlijk. Tegenwoordig zien ze er heel gelikt uit: heel verzorgd, compleet met logo’s en afzendergegevens.

Let er vooral ook op dat je niet benadeeld wordt door nep-whatsappjes. Het ziet er zo echt uit dat je er haast tranen van in je ogen krijgt. Maar...


Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.

https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/


ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.

http://www.opgelicht.nl/alerts/alle-alerts/


Neem vooral een kijkje op de sites van Fraudehelpdesk en Opgelicht! en zie wat de laatste phishing en virus meldingen zijn.

Op de site van ConsuWijzer zie je wat je rechten zijn op computergebied.


Europol: 'Nederland centrum van online handel in vals geld'

Kijk hier hoe een verkoper van een smartphone de boot inging met vals geld. Zie ook dat Nederland het centrum is op het gebied van vals geld.


5000 euro kwijt door nep-whatsappjes

Een fraudeur geeft zich uit voor een familielid en troggelt een argeloos slachtoffer grote sommen geld af via WhatsApp. Zo meld het Dagblad van het Noorden.

De dochter van een Nederlandse vrouw appt dat ze een nieuw nummer heeft en dat haar toegang tot internetbankieren is geblokkeerd vanwege te veel foutieve inlogpogingen. Ze moet dringend een aantal rekeningen betalen. De vrouw betaalt en de gevolgen van die betaling lees je in het Dagblad van het Noorden.


De slimme deurbel Ring stuurt jouw data naar adverteerders

En dat gebeurt stiekem en zonder jouw expliciete toestemming. Dat is opmerkelijk, zeker omdat je gewoon een betalende klant bent. Hoe zit dat dan met jouw privacy?

Facebook is één van de ontvangers

Auteur: Redactie

DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.