Helpmij magazine

December 2020

Voorwoord

Scroll naar boven

Dit is het laatste magazine van 2020. Wat een jaar, dit zullen wij niet snel vergeten. En wij zijn er nog niet.

Het heeft er alle schijn van dat wij dit jaar ook het traditionele familiediner met kerst moeten schrappen. In België mag er slechts één persoon van buiten het gezin aanwezig zijn. Dat gaat de familiebanden ernstig op de proef stellen, want welke opa of oma kies je dan? In Nederland mogen we drie man uitnodigen (tenzij het OMT last second nog een verruiming toestaat), dat wordt ook lastig kiezen. Onze oosterburen staan 10 man toe, maar die mogen dan weer niet uit meer dan twee huishoudens komen... Dat schiet dus ook niet op.

De kerstinkopen voor de maaltijden zullen mogelijk wat beperkter zijn, dus kunnen wij de fondsen aan andere, misschien duurzamere, zaken besteden. Wat te denken van een OLED 4k UHD  smart tv? Die Sony Bravia, om maar een voorbeeld te noemen, heeft een absoluut schitterend beeld en het Netflix aanbod van 4K films groeit gestaag! Oh wacht....

Een studie van het oudste en meest prestigieuze, onafhankelijke, wetenschappelijke instituut, de Britse Royal Society, toont aan dat het streamen in 4K een acht maal hogere CO2 uitstoot geeft dan het kijken in HD. Dit komt door de hogere server- en processorbelasting en de veel grotere datastromen. In het belang van de toekomst van onze planeet raden zij dan ook af om te streamen in UHD...

De redactie wenst onze lezers veel leesplezier, en alvast:
Heel plezierige feestdagen en een gezond en gelukkig nieuwjaar!

 

Auteur: ErpCity

Jong geleerd ...

Scroll naar boven

Sinterklaas is net achter de rug wanneer het Helpmij magazine op je digitale deurmat ploft. Ook de (vaak) lucratieve Black Fridaydeals gelden al lang niet meer. December is echter pas net begonnen en de feestdagen komen er nog aan. Veel mensen geven hun kinderen ook met kerst presentjes. Het aanbod aan cadeaus om aan kinderen te geven is gigantisch. Tussen al het aangebodene kun je al snel verdwalen. Daarnaast kan het ook geen kwaad om cadeaus uit te zoeken die, naast dat ze gewoon leuk zijn, ook helpen bij de ontwikkeling van je kind. Het Helpmij magazine heeft een aantal presentjes op een rij gezet die je kind helpen om voorbereid te zijn op onze uitdagende digitale maatschappij. Daarbij is kennis van de werking van computers en software onontbeerlijk. In dit artikel richten we ons op de eerste stappen op de weg van programmeerkennis. Saai? Nee dat hoeft helemaal niet. 

Co-de-rups (3-6 jaar)

Het eerste stuk speelgoed wat we bespreken is een rups van Fisher-Price. Het lijf van deze rups bestaat uit segmenten en wordt aangedreven door de gemotoriseerde kop. De segmenten zijn los te nemen en in ieder gewenste volgorde weer in elkaar te zetten. Deze segmenten staan voor “programmeer” beslissingen. Zo heb je de opdrachten; ga naar links, ga naar rechts, rechtdoor en bijvoorbeeld speel een lied. Wanneer je de rups aanzet, loopt hij van voor naar achteren de segmenten een voor een bij langs en voert de betreffende opdracht uit. Dit gepuzzel staat al garant voor heel wat speelplezier. Er is daarbij nog een extra spelelement toegevoegd om dit nog spannender te maken. Er zijn namelijk twee markeer-disks bijgevoegd die als start- en eindpunt dienstdoen. Het is dan de bedoeling dat je die ergens in de kamer legt en dan de rups zo programmeert dat hij precies van start naar eindpunt rijdt. Dit blijkt een uitdaging te vormen waar menig volwassene ook graag aan mee doet.

Naast de rups zelf is er een (gratis) app waarin je hetzelfde doet en spelenderwijs leert hoe het precies werkt. Jammer genoeg is deze app alleen in het Engels verkrijgbaar, maar met een beetje goede begeleiding komt je peuter daar best uit.

Zie de linken onderaan dit artikel voor meer informatie hierover.

Spelenderwijs (van 5 tot 8 jaar)

Het is gelukkig niet noodzakelijk dat je zoon of dochter de hele dag met zijn neus in de boeken zit of achter een laptop om de principes van programmeren te leren. Dit kan ook met een leuk en educatief bordspel van Jumbo met de toepasselijk naam Ik-leer-coderen. Bij dit spel moet op 20 verschillende kaarten de weg van het aapje op de juiste manier worden bepaald. Het lijkt daardoor enigszins op de app-uitvoering van Co-de-rups.

Mechanische computer (8+ jaar)

Turning Tumble is een spel waarbij de programmeerstappen worden voorgesteld door verschillende vormen van tuimelaars en raderen die op een verticaal geplaatst speelbord worden geplaatst. Deze tuimelaars kun je zien als If, Then, Else-beslissingen en de knikkers als de programmastroom. De weg van de knikkers wordt bepaald door de plaatsing van de gebruikte tuimelaars en raderen. Interessant speelgoed wat wel wat kost.

Kinderlaptop of tablet (5+ jaar)

Er is een enorm aanbod aan laptops en tablets die speciaal voor kinderen bedoeld zijn. Leuk om spelletjes op te doen. Daar zitten vaak hele leerzame tussen. Daarnaast leert het kind spelenderwijs om te gaan met het apparaat. Dat kan ik deze tijd helemaal geen kwaad. Zeker als dit voldoende wordt afgewisseld met buitenspelen en ander speelgoed.

Modulaire leermachine (7+ jaar)

Eén van die vele apparaten is de Kano-pc. Die is door Kano en Microsoft speciaal uitgebracht. Het apparaat heeft tot doel om te leren programmeren en inzicht te krijgen in de werking van allerlei programma’s zoals het eigen Office pakket (Microsoft heeft vast bedacht dat ze daar niet vroeg genoeg mee kunnen beginnen).

Pi-Top (8 tot 16 jaar)

Naast allerlei fabrikant specifieke apparaten is er ook een meer Open Source oplossing voor handen op basis van de Raspberry pi. Naast het in elkaar zetten van het apparaat zelf, kun je hierop ook verschillende projecten uitvoeren met behulp van de meegeleverde Foundation kit. Deze kit is voor het wat oudere kind bedoeld, maar ik kan me voorstellen dat menig volwassene zich hiermee ook prima kan vermaken.

Conclusie

Met programmeren kun je niet vroeg genoeg beginnen en dat is ook doorgedrongen bij de speelgoed-fabrikanten die allerlei apparaten en spellen op de markt hebben gebracht die dit leerproces een stuk minder saai maken.

Informatie

Blokker Co-de-rups
Leukmetkids peuters leren programmeren
App Store think-learn-code-a-pillar
Betatoy.nl mechanische computer
Programmeerplaats Ik-leer-coderen-spel
Wehkamp Jumbo ik-leer-coderen
Consumentenbond test-kindertablets
Tweakers.net Kano pc
Dik.nl kinderlaptop
Tweakers.net Kano pc
Fresh gadgets maak-een-laptop-van-je-raspberry-pi

Nog niet genoeg programmeerspeelgoed?:
Wild cooky coderen-programmeer-speelgoed

Afbeeldingen van Pixabay en van de fabrikanten zelf

Auteur: leofact

Zoals de plotter thuis plot, plot hij nergens

Scroll naar boven

Erik98 heeft eerder wel eens een artikel geschreven over zijn plotter. En vorig jaar liet ik mijn gedachten gaan over een MacBook uit 2010.
In dit HelpmijMagazine hebben we stuivertje gewisseld. Erik schrijft over zijn MacBookPro uit 2010 en ondertussen kijk ik blij naar mijn nieuwe plotter die me gewillig gehoorzaamt.

Waarom plotten?

Naast dat ik artikelen schrijf, ben ik ook kunstenaar. Ik werk veel met vector ontwerpen en het tekenprogramma Inkscape. Vroeger had ik een etspers, maar die heb ik om gezondheidsredenen moeten verkopen. Dat geld van de verkoop heb ik nu gestoken in een apparaat dat met de computer aan te sturen is, een plotter. Dat is een CNC apparaat, wat staat voor Computer Numerical Control. Lasersnijders en 3D printers zijn ook voorbeelden van computergestuurde maak-apparatuur.
Deze plotter kan voor mij papier, karton en vinyl uitsnijden. Vinyl, daarmee maak je bijvoorbeeld plakletters of ontwerpen om op textiel te persen. De plotter kan zelfs tekenen met een viltstift! Maar tekenen kan ik zelf gelukkig nog, en beter ook.

Dames, dames!

Voordat ik wist welk merk ik ging kopen, heb ik me wat verdiept in de wereld van de thuisplotters en de verschillende merken. En wat blijkt, thuisplotters zijn extreem populair bij vrouwen. Dat is de grote doelgroep van deze apparaten. Want vrouwen maken graag zelf kado's, bijvoorbeeld babykleren met daarop een mooie tekst of tekening. Of een handletterschrift met daarop een unieke versiering. Professioneel uitgesneden raamstickers, bijzondere kaarten en verfsjablonen; om al deze mogelijkheden omarmen vrouwen het plotten.
Na veel onderzoek kwam ik uit op twee plotters, waarvan ik er eentje heb gekocht.

Vergelijking Brother Scan 'n Cut en Silhouette Cameo

De merken Brother en Silhouette zie je overal opduiken. Dat zijn de twee grootste spelers in Nederland. Ik heb nog overwogen een sterkere plotter uit de VS te importeren. Het werd dan alleen heel moeilijk om in Nederland aan onderdelen en mesjes te komen, dus dat idee heb ik weer laten schieten.

Brother Scan 'n Cut DX900 of 1200

De Brother is van de twee merken de duurste en over het algemeen wat robuuster. De software en veel ontwerpen uit de online store zijn gratis.
De Brother Scan 'n Cut is geschikt voor het verwerken van stoffen en is daarom een goede aanvulling voor mensen die veel werken met naai- en borduurmachines. Er is een optie om je stof of ontwerp in te scannen en vervolgens uit te snijden.
Het ontwerp breng je over naar de plotter met een kabel, een usb stick of via wifi. Je bedient de Brother plotter met een klein schermpje op het apparaat zelf.

Sillhouette Cameo 4

De Silhouette Cameo 4 is de goedkoopste van de twee. De standaard software is gratis. Wil je uitgebreidere software, dan betaal je daarvoor. Ook kun je enkel ontwerpen downloaden uit de online winkel tegen betaling.
Met de juiste mat kun je ook met dit apparaat een print scannen en snijden.

De Silhouette Studio software

De Silhouette Cameo wordt direct aangestuurd met software vanaf je pc. Dit is dé reden waarom ik voor dit merk heb gekozen, omdat ik dan niet telkens naar het apparaat hoef te lopen om de snijopdracht aan te zetten.
Via etsy.com heb ik de software upgrade versie gekocht, zodat ik direct svg bestanden kan importeren. Meestal maak ik toch mijn eigen ontwerpen in Inkscape en heb ik niet veel te zoeken in de online winkel. Alles bij elkaar opgeteld was deze optie daarom voor mij de beste.

Hoe werkt het?

In het kort: De plotter is een soort printer. In plaats van inkt zit er een mesje in, dat heen en weer gaat. Je hebt een snijmat met een kleverige laag. Daarop plak je je materiaal, zoals karton. Die mat met materiaal laad je in de plotter.

De mat wordt aan de voorkant in de plotter geladen. Op de mat zit het karton geplakt.
Linksboven zie je twee mesjes naast elkaar.

De bijbehorende software stuurt het apparaat aan. Daarin moet je eerst een ontwerp openen of maken.
Dan zorg je dat de instellingen in orde zijn. Zo geef je bijvoorbeeld aan waar de plotter kan gaan snijden op de mat. Ook hoe snel en hoe diep dat mesje moet snijden, want karton is dik en vinyl is dun. Al die zaken stel je netjes in en dan geef je de opdracht verzenden.

De plotter gaat aan de gang, het mesje flitst heen en weer en dat alles maakt een aardige partij herrie.
Na een tijdje is de plotter klaar en haal je de mat eruit. Dan ga je je karton of vinyl voorzichtig van de plakkende mat afhalen met gereedschap zoals een spatel of pelhaakje.

Het ontwerp wordt voorzichtig van de mat afgehaald met een spatel.

Kosten voor kadootjes producenten

Ja, Sinterklaas is net achter de rug. Dit soort apparaten past ook niet in een normale schoen qua maat en budget. Sommige mensen geven elkaar kadootjes met Kerst, dat is het overwegen waard. Een Silhouette plotter ligt rond de €300,- en een Brother is zo'n €150,- duurder. Dan heb je het kale apparaat, met een mat en eventueel de basissoftware. Daarbij koop je wat extra mesjes, een mat die wat minder of meer plakt en wat pelgereedschap. Ook karton en vinyl zijn leuk om mee te beginnen.

Daarna volgt al gauw de wens om het vinyl wat professioneler op textiel te persen met een handpers plus attributen: €200,-. Je zit in totaal al rap boven de €500,- als je wat productiever wordt.
Vermoedelijk hebben Sinterklaas en de Kerstman zelf ook heel wat van deze apparatuur staan. Maar dat zijn dan ook professionele kadootjes producenten.

En gij, Kate?

Hebben jullie interesse in mijn kaarten? Dit is een ontwerp wat ik maakte naar aanleiding van de meeuwen die overal vrolijk en vrij rondvliegen. Wij moeten nog even volhouden en thuisblijven voor ieders gezondheid. Kijk vaak naar die mooie vogels en denk er dan aan dat het weer beter gaat worden binnenkort.

Het resultaat kan zo verstuurd worden. Aan de binnenkant zit wit papier geplakt.

 

Auteur: Kate95

GIMP wordt 25!

Scroll naar boven

Precies 25 jaar geleden schreef Peter Mattis een bericht naar verschillende nieuwsgroepen waarin hij een nieuwe afbeeldingseditor aankondigde, GIMP genaamd .

"Gelukkige 25ste verjaardag GIMP !" door Aryeom , Creative Commons door-sa 4.0

Sindsdien hebben we het erg druk gehad!

  • Moest met GTK komen , een eigen toolkit voor gebruikersinterfaces. Had niet verwacht dat hele desktopomgevingen, zoals GNOME en Xfce, daar het resultaat van zouden worden. GTK is nu een op zichzelf staand project dat door duizenden ontwikkelaars wordt gebruikt.

  • Verrassend genoeg kreeg een paar ontwikkelaars uit Hollywood het begin van wat een nieuwe beeldverwerkingsengine genaamd GEGL werd , die nu ook door nog een paar softwareprojecten wordt gebruikt. We hebben nog steeds nauwelijks de oppervlakte bekrast van wat mogelijk is met GEGL .

  • Introduceerde Wilber, een kleine schattige mascotte die de wereld rondreisde en, toegegeven, wat kinky dingen deed. Ze groeien zo snel op! ( Bekijk het splash screen-archief )

  • Hielp Libre Graphics Meeting op gang als een uitgebreide versie van onze jaarlijkse bijeenkomst in 2006. Sindsdien hebben we elk jaar veel nieuwe vrienden gemaakt.

  • We hebben ons best gedaan om gebruikers een verstandige workflow te bieden door gemeenschappelijke gebruikersinterfacepatronen te gebruiken. Dat leverde ons een paar twijfelachtige monikers op zoals 'Photoshop voor Linux', 'gratis Photoshop' en 'dat lelijke stukje software'. Alleen met de laatste kunnen we het nog steeds van harte eens zijn!

  • Probeerde te veel dingen tegelijk te doen met te weinig actieve ontwikkelaars om dingen realistisch voor elkaar te krijgen in een redelijk tijdsbestek. Zorgde ervoor dat veel mensen dachten dat het project stierf terwijl we echt aan het zwoegen waren. Dus hebben we wat planning geïntroduceerd. Het werpt zijn vruchten af ​​tot nu toe.

  • Meer mensen boos gemaakt op de eigenaardigheden van software dan we zouden willen. Ik heb daarbij hulp gekregen van meer gepassioneerde bijdragers dan we hadden verwacht. We kunnen zeker nog meer hulp gebruiken.

  • We hebben een animatieproject met de naam ZeMarmot aangeschaft om een ​​positieve feedbacklus te maken met artiesten en ontwikkelaars. Doorgaan met behulp van onze praatje voor een gesprek met kunstenaars, waarvan sommige zetten GIMP door middel van een stuk . Dat helpt echt.

  • Elke dag zijn we een stap dichter bij het voltooien van het saaie maar uiterst belangrijke werk aan het herstructureren van GIMPom plaats te maken voor geweldige nieuwe dingen. Dingen die we al heel lang van plan waren te doen. Dingen die gebruikers al langer verwachten.

25 jaar later is de wereld beslist een andere plek. Harder, luidruchtiger, veeleisender. Absoluut minder veilig. Maar ook vol warmte en menselijkheid. We hebben golven van die spoeling langs de rotsachtige kusten van GIMP gezien .

We hebben niet echt groot nieuws voor jullie om het jubileum te herdenken. Sorry daarvoor. We blijven zwoegen - hopelijk tegenwoordig op een intelligentere manier. Maar misschien is er taart.

Auteur: Erik98

Start from Scratch

Scroll naar boven

Speelgoed om van te leren, daar kun je niet genoeg van hebben. Elders in dit magazine lees je dat er genoeg educatief speelgoed is met als doel om kinderen de eerste stappen ven het programmeren te leren. Naast speelgoed is er ook software bedacht die het programmeren kinderlijk eenvoudig maakt. Een bekende programmeertaal die speciaal voor dat doel is ontwikkeld is Scratch.

Om hiermee te werken hoef je geen code te leren of zelfs maar te typen. Je schuift simpel de juiste bouwstenen op de gewenste plaats om datgene te ontwerpen wat jij voor ogen hebt. De taal is van oorsprong bedoeld voor kinderen tussen 8 en 16 jaar, maar er is ook een groeiende groep volwassenen die er met plezier mee werken.

Op de site van Scratch vind je voorbeeldprojecten waarmee je een goede indruk krijgt van de mogelijkheden. Wanneer je daardoor geïnspireerd raakt, kun je gelijk zelf aan de slag. Duidelijke uitleg van de werking en de mogelijkheden zie je onder meer in het videootje in deze link: scratch uitleg. Onderaan in dit artikel staat een link naar meer uitleg. Een mooi voorbeeld is deze leuke Sticky Note van Coocalici.

Vlieg er eens uit

Naast leuke animaties kun je veel meer met deze taal. Zo zijn er bijvoorbeeld drones die er mee programmeerbaar zijn. Een voorbeeld daarvan is de Airblock. Deze drone heeft als bijzonderheid dat het apparaat is opgebouwd uit losse onderdelen die je eenvoudig in elkaar klikt. Dat is leuk om te doen. Het is bovendien handig wanneer je het apparaat laat neerstorten; je klikt het dan in no-time weer tot een werkend geheel. Helemaal leuk is dat je het apparaat op verschillende manieren in elkaar kunt zetten. Zelfs een heuse Hovercraft behoort tot de mogelijkheden.

De Drone wordt bediend met de bijbehorende app. Het is echt cool dat je de af te leggen weg en bewegingen voor kunt programmeren. Hier komt Scratch bij om de hoek kijken. Het programmeren is daardoor én leerzaam én eenvoudig uit te voeren.

Startup

Makeblock is dit project begonnen als Startup en de drone is lang niet overal verkrijgbaar. Je kunt je afvragen wat dit zegt over de werking en de kwaliteit. Ik heb goede reviews over de drone gelezen, maar ik heb de drone niet in handen gehad en kan daar dus verder niets zinnigs over zeggen. Aan de andere kant is de drone verkrijgbaar voor een zeer redelijk bedrag van € 99,- bij Eurofysica. Voor een dergelijke prijs kun je best wel een gokje wagen. Op het moment van schrijven waren er nog 44 in voorraad. Ik zou zeggen: sla je slag (en nee Helpmij heeft geen banden met dit bedrijf).

Informatie

Scratch scratch.mit.edu
Uitlegproject Scratch
Teststress Sticky Note
Makeblock Airblock
Eurofysica.nl  Airblock kopen
YouTube unboxing (Engels)

Auteur: leofact

Van Xubuntu naar (oude) MacBook Pro

Scroll naar boven

Het is alweer een tijd geleden dat ik een oud Macbook op de kop tikte. Mijn eerste ervaring met een Mac. Helaas ging daar een glas fris overheen. Nu liep ik recent tegen een 15"exemplaar uit 2010 aan, dat ook nog goed was. Inmiddels heb ik hem ook nog weten te upgraden naar MacOs Catalina. Fijn ding!

Macbook

Dat Macbook is een MacBook Pro uit 2010 met een i5 processor en 4 GB Ram. Daar kan 8 GB in. Dat ga ik binnenkort  ook doen. Frisse machine en vlot ook met die i5. Inmiddels heb ik er Garageband op weten te zetten met de hulp van redactrice Kate95. Hartelijk dank! En verder wist Kate me ook te helpen de laptop te upgraden naar Catalina via de aanwijzingen van www.dosdude1/catalina Hartelijk dank Kate!

App Store

In de App Store vond ik het bekende fotoprogramma Lightroom, dat ik ook nog eens voor niets kon downloaden. Daarnaast heb ik GIMP geïnstalleerd. Photoshop is me te duur, maar voor de kleine dingen die er na Lightroom nog te doen zijn is GIMP mij goed genoeg. GIMP biedt me een dmg bestand waarmee het op een Mac valt te installeren.

Daarnaast installeerde ik ook Inkscape en Scribus op gelijke wijze.

Videobewerken

Een tweede grote wens is Final Cut Pro X. Dat blijk je gewoon via de App Store te kunnen kopen. De prijs is echter te fors voor mijn budget, al is het zeker redelijk te noemen. Voorlopig doe ik het wel met Kdenlive onder Xubuntu.

Een Mac?

Wat moet je nou met een Mac als je al jaren met Xubuntu werkt? Om te beginnen vind ik de apparaten mooi. En behalve mooi, werkt het allemaal prima. Wifi problemen op de eerste etage? Niet met deze Macbook. Draadloze oortjes of een grote trackpad met Bluetooth koppelen? Ook al geen probleem. Kijk, een nieuwe Mac kost minstens duizend euro en een MacBook Pro 1500 eurootjes. Maar dan heb je wel het neusje van de zalm met die geweldige M1 chip.

Het zijn wel erg forse bedragen, maar met wat rondsnuffelen heb ik een tweedehandsje voor 140 euro die het gewoon prima doet. De apparatuur gaat lang mee. Naast de laptop heb ik een trackpad. De eerste versie. Met slimme handbewegingen met één, twee of drie vingers gaat dat prima. Niks muis en niks kramp in je arm. Ik had een hekel aan de kleine aanraakvelden op een gewone laptop, maar na wat gewenning is dit puik.

De MacBook Pro met rechts het grote trackpad

MacOs 

Hoe bevalt me het systeem van een Mac dan? In dit geval Catalina. Inmiddels is er als upgrade Big Sur, maar Big Sur zal een brug te ver zijn.

Het was in ieder geval stevig wennen, al heb ik wel wat mensen om me heen die me op weg hielpen. Maar net als die  fijne apparatuur werkt het allemaal goed. Ja, het is wel eigenzinnig. Ik zie me Xubuntu ook zeker niet helemaal opzij zetten.

In de komende tijd hoop ik me verder te kunnen verdiepen in deze leuke MacBook Pro!

Auteur: Erik98

Heb je een vraag of opmerking? Laat het ons weten

Scroll naar boven

Het kan zijn dat je een vraag of een opmerking hebt naar aanleiding van een van onze artikelen. Laat het ons gerust weten. Wij reageren altijd op jouw opmerking of vraag.

Zoals jullie weten bestaat de redactie uit een beperkt aantal personen, dus kunnen we een keur aan onderwerpen niet behandelen. Zin om te schrijven voor ons magazine? Aarzel niet om je bij de redactie aan te melden om een bijdrage aan het magazine te leveren.

Vragen die niet over de geplaatste artikelen gaan graag op het forum plaatsen.

Klik op de afbeelding om rechtstreeks een mail naar de redactie te sturen.

Auteur: Redactie

Het laatste nieuws

Scroll naar boven

Het laatste nieuws gemist? In deze rubriek vind je het laatste nieuws over besturingssystemen, computers en nieuwe of reeds in omloop zijnde software. Ook het laatste nieuws over smartphones en tablets komt aan de orde.

Heb jij een goed artikel gelezen en wil je dat met andere lezers delen? Klik op de afbeelding om een mail (met de link naar het artikel) naar de redactie te sturen en wij zullen het artikel plaatsen.

Inhoudsopgave

 

Microsoft geeft Windows 10 in 2021 een grote UI-refresh...

KPN biedt nu echt e-sim aan: deze toestellen...

Welke clouddienst moet ik gebruiken?

Windows 10 updates slopen controlepaneel en systeemzwakte

Software-update: Open-Shell 4.4.160 

Razer Book 13: compacte Tiger Lake-ultrabook voor productiviteit

Deze Android Apps gaan achter bankgegevens aan 

Huawei introduceert de iPhone 12-kloon

Google stopt volgend jaar met gratis onbeperkte opslag van foto's

Microsoft Surface Laptop Go Review

Wat kan ik met een slimme deurbel?

Android wordt geschikt voor ultrawideband

Xbox Series X en S ervaren onverklaarde problemen

HMD Global brengt nieuwe smart feature phones...

Samsung Galaxy batterij tips om je accuduur...

UEFI-problemen oplossen doe je zo

Komen er weer kleine smartphones?

Met deze tool blader je door iPhone-foto’s op je Windows-pc

Apple M1 Macs gebruiken voor Windows games en apps? Het is mogelijk! 

Zien: zo bizar snel is de MacBook Air met de M1 

Macs met Apple M1 chip kunnen bricken na terugzetten reservekopie

De nieuwe iPad Air is nu al in de aanbieding bij Amazon

Google maakt opvolger sms wereldwijd beschikbaar, ook in Nederland 

12 handige WhatsApp functies die je waarschijnlijk nog niet kent

Software-update: Wine 5.22

Apple: toevoegen Windows-ondersteuning op Apple M1-Macs is aan Microsoft

Zo haal je verwijderde bestanden terug

Zo werken widgets in iOS 14 en iPadOS 14

Waar blijven de Android 11-updates? 

Gratis Microsoft Defender haalt weer maximale...

Google Docs, Sheets en Slides krijgen ein-de-lijk Office-ondersteuning

35 USB-sticks van 128 en 256GB

Laptop Best Buy Guide

'Microsoft geeft Windows 10 in 2021 een grote UI-refresh, drivers updaten niet meer mogelijk voor Windows 7 en 8' 

Al een tijd duiken er geruchten op dat Microsoft zijn Windows 10 besturingssysteem een hoop meer aandacht wil geven in 2021, en volgens een rapport van Windows Central staan het er volgende jaar heel wat dingen te wachten voor het besturingssysteem. Microsoft zou namelijk de gebruikersinterface van Windows 10 significant vernieuwen, waaronder een nieuw Start-menu, Action Center, Verkenner en een grafische overhaul van andere design-elementen. Dark mode zou bij meer applicaties ondersteund worden, en de animaties zouden een hoop vloeiender moeten worden. De UI-update, die de codenaam 'Sun Valley' heeft gekregen, zou moeten verschijnen in de Windows 10 'Cobalt' update die voor eind 2021 gepland staat.


KPN biedt nu echt e-sim aan: deze toestellen zijn geschikt 

KPN maakte eind september bekend vanaf oktober e-sim te gaan ondersteunen. Omdat de provider langer nodig had om tests uit te voeren en verbeteringen te implementeren, is e-sim pas nu (4 november) beschikbaar voor particulieren en kleinere ondernemers. Zakelijke klanten met een Grootzakelijk-abonnement konden al eerder aan de slag met e-sim. Providers als T-Mobile, Simyo en Vodafone bieden al langer e-sim aan.


Welke clouddienst moet ik gebruiken? 

Bij verschillende bedrijven kunnen mensen bestanden online opslaan. Dit zijn zogenaamde clouddiensten. We bespreken vier grote diensten: iCloud, OneDrive, Google en Dropbox. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken voor de clouddienst(en) die u gebruikt. U bent daarbij natuurlijk niet gebonden aan maar één dienst.


Windows 10 updates slopen controlepaneel en systeemzwakte 

Het controlepaneel van Windows is bij veel mensen favoriet. Hoewel het ontwerp niet erg fancy is, is het wel gebruiksvriendelijk. Vanaf 1 plek kan je allerlei toepassingen voor apparatuur en systemen regelen. Toch wil Microsoft graag dat je de instellingen-app gebruikt. Tot nu toe had men de keuze en bleek het controlepaneel favoriet.


Software-update: Open-Shell 4.4.160 

Open-Shell is een programma waarmee het uiterlijk van Windows Verkenner, Internet Explorer, de startknop en het startmenu in Windows 7, 8 en 10 kan worden aangepast. In Windows 8 of hoger kan het ook een klassieke startknop en startmenu toevoegen.


Razer Book 13: compacte Tiger Lake-ultrabook voor productiviteit 

Razer heeft een nieuwe laptop aangekondigd. Het traditiegetrouw op gamers gerichte merk komt met de Razer Book 13, een ultrabook die de strijd aan moet gaan met bijvoorbeeld de Dell XPS 13 en Apple's MacBook Air. Razer richt de laptop in zijn marketingmateriaal op productiviteit.

De Razer Book 13 heeft een display van 13,4 inches in de diagonaal, met een verhouding van 16:10, wat voor meer verticale ruimte zorgt. De resolutie bedraagt 1.920 x 1.200 of 3.840 x 2.400, afhankelijk van het gekozen model. Alle varianten dekken 100 procent van de srgb-kleurruimte en hebben een refreshrate van 60 Hz. Met uitzondering van het goedkoopste van de drie modellen is het scherm ook aanraakgevoelig. 


Deze Android Apps gaan achter bankgegevens aan 

Antivirus-bureau Kaspersky waarschuwt weer voor een gemene truc van cybercriminelen. Deze keer gebruiken ze een gerecyclede methode om via Android Apps Trojaanse paarden te laten zoeken naar bankgegevens en cryptowallets. Oppassen dus!


Huawei introduceert de iPhone 12-kloon waarvan we wisten dat hij kwam 

De Chinese fabrikant Huawei heeft deze week een nieuwe smartphone onthuld die valt binnen de populaire Nova-serie van het bedrijf. Het design van de smartphone heeft veel weg van de iPhone 12, die Apple onlangs wereldwijd lanceerde. Bovendien lijkt de naam ook op die van een andere iPhone.

De naam van de nieuwe Huawei-smartphone is de Nova 8 SE. Dit is de opvolger van de Nova 7 SE, die in april van dit jaar gelanceerd werd.


Google stopt volgend jaar met gratis onbeperkte opslag van foto's 

Google stopt met de onbeperkte opslag van foto's op 'hoge kwaliteit', waarbij foto's worden gecomprimeerd. Dat gebeurt op 1 juni volgend jaar. Alleen gebruikers van Googles Pixel-telefoons kunnen onbeperkt foto's blijven back-uppen met de dienst.


Microsoft Surface Laptop Go Review 

De Laptop Go is de goedkopere versie van de Surface Laptop 3 en is wat langzamer dan zijn grote broer. Het scherm heeft een lage resolutie, wat bij webbrowsen niet storend is, maar bij het draaien van beeldbewerkingssoftware of spreadsheets wel. De bouwkwaliteit is bijzonder goed en op het goedkoopste model na hebben de laptops een vingerafdrukscanner. Het gewicht is laag en de laptop is lekker compact.


Wat kan ik met een slimme deurbel? 

Een slimme deurbel is een bel die verbonden is met het internet. Per merk kan het iets verschillen, maar over het algemeen heeft een slimme deurbel een ingebouwde camera en een bijbehorende app. Dat geeft allerlei mogelijkheden. Als iemand voor de deur staat en aanbelt, wordt de camera automatisch geactiveerd. De bel in huis gaat af, maar ook via de app komt er een seintje.


Android wordt geschikt voor ultrawideband: dit kun je ermee 

Het Android-besturingssysteem krijgt ondersteuning voor ultrawideband, zo blijkt uit veranderingen van Google. Ultrawideband is een nieuwe techniek die al werkt op een handvol Android-smartphones en iPhones en interessante nieuwe features mogelijk maakt.

Android is standaard niet geschikt voor ultrawideband, dat vaak wordt afgekort als UWB. Daar komt verandering in: Google werkt aan UWB-ondersteuning voor het Android-besturingssysteem, ontdekte XDA Developers. Het is nog niet duidelijk of UWB officieel debuteert in Android 12, dat naar verwachting in het najaar van 2021 verschijnt.


Xbox Series X en S ervaren onverklaarde problemen, Microsoft verwijst voorlopig naar klantenservice

De Xbox Series X en Series S zijn inmiddels te koop, maar beide consoles blijken problemen te hebben met een onderdeel. Het lijkt te gaan om een probleem met de optische schijflezer, en op Twitter verklaart Microsoft nu dat kopers die tegen problemen aanlopen hulp moeten vragen aan de klantenservice van het bedrijf.


HMD Global brengt nieuwe smart feature phones met 4G-connectiviteit en vertrouwd design uit 

HMD Global, home of Nokia phones, voegt twee nieuwe telefoons toe aan het portfolio feature phones – de Nokia 6300 4G en de Nokia 8000 4G. De twee smart feature phones zijn gebaseerd op hun voorgangers met het klassieke candybar-ontwerp, waarmee HMD Global een ode brengt aan zijn Finse roots. Dankzij 4G-connectiviteit en de uitrusting met het KaiOs besturingssysteem bieden de nieuwe Nokia feature phones essentiële moderne functies, tegen betaalbare prijzen.


Samsung Galaxy batterij tips om je accuduur te verlengen 

Hoe haal je het meest uit een acculading op je Samsung telefoon? Hoe zorg je ervoor dat de batterij van jouw Galaxy zo lang mogelijk meegaat? Wonderen bestaan niet – maar met de onderstaande Samsung Galaxy batterij tips heb je alvast de basics van het energiebeheer onder de knie. Bovendien lees je wat je kunt doen als jouw telefoon opeens veel sneller leeg gaat dan eerder.


Komen er weer kleine smartphones? 

Hoeveel mensen willen echt een kleine smartphone? Als je in de Pricewatch sorteert op kleine telefoons van 2020 - maximaal 15x6,6cm bijvoorbeeld - dan kom je maar twee modellen tegen: de iPhone SE 2020 en iPhone 12 mini, niet toevallig van dezelfde fabrikant: Apple.

In de categorie van iets grotere telefoons is dan wel weer voldoende keuze met bijvoorbeeld de Google Pixel 4a en Samsung Galaxy S20, maar die telefoons zijn alweer een stuk groter. Een nieuw fenomeen is dat niet: telefoons zijn al jaren groter aan het worden en Sony's Compact-serie van kleine smartphones begon al in 2013.

Met de komst van de iPhone 12 mini rijst de vraag of ook deze stap van Apple navolging zal vinden. Kortom: gaan we nu meer smartphones zien met een echt kleine behuizing?


Met deze tool blader je door iPhone-foto’s op je Windows-pc 

Wist je dat zo'n 50% van de iPhone-gebruikers wereldwijd geen Mac heeft? iMazing heeft iets nieuws voor deze groep Windows-gebruikers met een iPhone. Je kunt nu iPhone-foto's op je Windows-computer bekijken, zonder dat je ze eerst hoeft over te zetten.

De functie was al beschikbaar in iMazing voor Mac, maar heeft nu de overstap gemaakt naar de Windows-versie. Deze software bevat nu een tool om door je iPhone-foto’s te bladeren. Je kunt ze eventueel ook meteen downloaden.


Apple M1 Macs gebruiken voor Windows games en apps? Het is mogelijk! 

De nieuwe M1 Macs van Apple, die het bedrijf uit Cupertino vorige week onthulde, kunnen windows software te draaien. De nieuwe computers verliezen de Boot Camp ondersteuning, maar CodeWeavers komt nu al met een alternatief.

Mensen die naast macOS en iOS applicaties ook behoefte hebben aan het draaien van Windows-apps, kunnen dit dus gewoon doen. De nieuwe CrossOver20 software maakt dit mogelijk.


Zien: zo bizar snel is de MacBook Air met de M1  

Dat de nieuwe M1-chip een snelheidsmonster is, verzekerde Apple al. Opgedoken benchmark-testen onderstreepten het ook. Maar pas als je de nieuwe MacBook Air voor het eerst in handen hebt, besef je hoe gigantisch snel de nieuwe chip van Apple is.


Macs met Apple M1 chip kunnen bricken na terugzetten reservekopie 

Over de recent uitgebrachte Mac Mini, MacBook Air en MacBook Pro met Apple's eigen M1-soc werden al heel wat lovende woorden geschreven, maar sommige gebruikers melden nu ook vrij hevige problemen met de apparaten bij het terugzetten van een reservekopie van macOS Big Sur.


De nieuwe iPad Air is nu al in de aanbieding bij Amazon 

De nieuwe iPad Air is nog maar net uit, maar nu geeft Amazon al korting op de tablet. Wij zetten de aanbiedingen op een rijtje.

De iPad Air van 10,9 inch is sinds 23 oktober verkrijgbaar bij de Apple Store en andere retailers. Het is de ideale tablet voor mensen die niet kunnen kiezen tussen de reguliere iPad en de iPad Pro. Het is krachtiger en indrukwekkender dan de één, maar minder indrukwekkend dan de ander.


Google maakt opvolger sms wereldwijd beschikbaar, ook in Nederland 

Google heeft zojuist aangekondigd dat RCS, de opvolger van SMS, nu wereldwijd beschikbaar is voor alle Android-gebruikers - dus ook in Nederland. Deze vorm van verrijkte sms'jes kan gebruikt worden met de Berichten-app van Google.

RCS maakt het mogelijk om onder meer foto's en video's te verzenden vanuit de standaard Berichten-app.

Google begint binnenkort met het testen van end-to-end-encryptie voor RCS, iets wat bij sms ontbreekt


12 handige WhatsApp functies die je waarschijnlijk nog niet kent 

WhatsApp kennen we al jaren en is inmiddels een vast deel van ons dagelijks leven. Ook al ken je de app door en door: er zijn altijd dingen die je nog niet weet over de app. Lees hier meer over de functies van WhatsApp die je waarschijnlijk nog niet kent.

WhatsApp heeft wereldwijd ruim een miljard gebruikers. De app verwerkt bijna 42 miljard berichten per dag. Dit is bijna zes keer de hele wereldbevolking! WhatsApp is al jaren nummer 1 op het gebied van instant messaging, maar lui worden ze niet. Zo komen ze regelmatig met nieuwe features. Wij hebben een aantal functies die jij waarschijnlijk over het hoofd hebt gezien op een rij gezet.


Software-update: Wine 5.22 

Er is met versienummer 5.22 een nieuwe ontwikkelbuild van Wine verschenen. Wine is een opensource-implementatie van de Windows-api en maakt het mogelijk om DOS- en Windows-programma's op Linux, FreeBSD, Solaris en macOS te draaien. Een grote groep ontwikkelaars draagt bij aan Wine en er is voor gekozen om elke twee weken een nieuwe zogeheten ontwikkelversie uit te brengen in plaats van te wachten tot er een aantal nieuwe functies klaar is.


Apple: toevoegen Windows-ondersteuning op Apple M1-Macs is aan Microsoft 

Een aantal topmensen van Apple heeft in een interview met Ars Technica verklaard dat Microsoft er zelf voor kan kiezen om Windows te ondersteunen op Mac-apparaten op basis van de nieuwe M1-chip.

Deze chip presteert op zijn zachtst gezegd uitstekend, en op Intel gebaseerde Macs moeten het in praktisch elk geval afleggen. Ook op het vlak van effiiciëntie blijkt Apple een groot voordeel te hebben. Microsoft blijkt de M1 nog niet te ondersteunen, vermoedelijk omdat Apple de eigenschappen van de chip strikt geheim heeft gehouden. Microsoft zal dus nog niet eerder de kans hebben gehad om ervoor te optimaliseren. In het interview zegt Apple's senior vice president van Software Engineering, Craig Federighi, dat 'het aan Microsoft is' om zijn software werkend te krijgen op de M1. Dat betekent dat Apple de chip(s) niet 'macOS-only' wil houden.


Zo haal je verwijderde bestanden terug 

Bestanden verwijderen doe je niet altijd bewust. Het kan ook zomaar eens per ongeluk voorkomen. Bijvoorbeeld bij het formatteren van een schijf, zonder dat je back-up hebt gemaakt. Of je maakt een selectie van bestanden die weg kunnen en er zitten per abuis enkele bij die je toch wilde bewaren. Zijn ze dan voor altijd weg? Niet per se! In dit artikel behandelen we verschillende manieren om verwijderde bestanden terug te krijgen.


UEFI-problemen oplossen doe je zo 

Tenzij je pc al flink wat jaren oud is, is de kans groot dat het om een uefi-systeem gaat. UEFI is de opvolger van het klassieke BIOS dat lange tijd de standaardinterface was tussen het besturingssysteem en de eigenlijke systeemfirmware. UEFI heeft onmiskenbaar voordelen, maar de voorwaarden zijn behoorlijk streng en kunnen een succesvolle opstart zomaar in de weg zitten. We bekijken enkele typische opstartproblemen en bieden een uitweg.


Zo werken widgets in iOS 14 en iPadOS 14 

Widgets, de een is er gek op en de ander gruwt ervan. Apple heeft vrij lang gewacht tot de kleine meldingsblokjes geleverd door bepaalde apps verschenen in – eerst nog – iOS. En ze zijn lang alleen op een apart scherm te vinden geweest. Voor meer zakelijke gebruikers is dat een prima oplossing: je word er niet door lastig gevallen als je er geen behoefte aan hebt, en je kunt ze bekijken wanneer je wilt. Maar er zijn natuurlijk niet alleen zakelijke telefoongebruikers in de wereld. De thuisgebruikers vinden widgets heerlijke dingen. Want een weer-widget zo tussen je favoriete apps bijvoorbeeld is ideaal. Onder Android was dat al jaren gemeengoed. En nu kent Apple’s nieuwste mobiele besturingssysteem iOS 14 dat trucje ook. iPadOS 14 niet, om onbekende redenen. Maar de iPad ondersteunt wel degelijk de widgets nieuwe stijl!


Waar blijven de Android 11-updates? 

Android 11 is al maanden uit, maar er zijn nog nauwelijks smartphones waar je de update op kan installeren. De ene fabrikant test nog in gesloten bèta’s, de ander start pas in 2021 met de uitrol of wil zelfs niets concreets kwijt. Ondertussen verschijnen nieuwe smartphones vooral met Android 10.

Google bracht de eerste bèta van Android 11 in juni uit. Er volgden meer testversies en in september is de definitieve update uitgekomen. Traditiegetrouw was die direct beschikbaar voor Pixel-smartphones. Interessant vond ik Googles mededeling dat de software-update ook snel beschikbaar zou komen voor toestellen van Oppo, OnePlus, Xiaomi en Realme.


Gratis Microsoft Defender haalt weer maximale score tijdens antivirustest 

Microsoft Defender, de gratis antivirussoftware die standaard aanwezig is in Windows 10, heeft wederom tijdens een antivirustest van het Duitse testlab AV-Test Institute de maximale score gehaald. De gratis virusscanner scoorde beter dan betaalde pakketten zoals Bitdefender, ESET en G Data.

Voor de test werden in totaal 22 anti-viruspakketten beoordeeld op de detectie van malware, prestaties en bruikbaarheid. Voor de drie onderdelen konden de pakketten bij elkaar 18 punten verdienen. Bij de detectie van malware werd gekeken naar 334 "zero-day" malware-exemplaren en ruim 12.000 malware-exemplaren die in de laatste vier weken voor de test werden ontdekt.


Google Docs, Sheets en Slides krijgen ein-de-lijk Office-ondersteuning 

Het is eindelijk zo ver. Je kunt vanaf nu eindelijk Microsoft Office-documenten bewerken binnen Google Docs, Google Sheets en Google Slides. Het gaat dan om bestanden die van Microsoft Word, Excel of Powerpoint afkomstig zijn. Op iOS ben je dus goed voorzien wanneer je de diensten van Google gebruikt.


35 USB-sticks van 128 en 256GB  

Dat ssd’s op dit moment spotgoedkoop zijn, is voor veel tweakers geen geheim. Stilletjes profiteren ook USB-sticks van die prijsdalingen; er zit immers hetzelfde flashgeheugen in. Tijd voor een flinke test van grote flashdrives.

De USB-stick, of flashdrive zo je wilt, is anno 2020 hét middel voor het fysiek overdragen van data. Voor velen is het overprikken van een flashdrive nog altijd de snelste en handigste manier om snel een bestand van het ene systeem naar het andere over te zetten.


Laptop Best Buy Guide 

In de Laptop Best Buy Guide van december gaan we op zoek naar de beste budgetlaptop voor 500 euro, de beste basislaptop van 700 euro en een mainstreamlaptop van 1000 euro. Dat bleek niet zo'n gemakkelijke klus, want de aanbiedingen van Black Friday en Cyber Monday zijn echt nét achter de rug. Als het goed is, zijn de prijzen van de laptops in deze guide na Black Friday niet veranderd en zijn de laptops bovendien goed verkrijgbaar.


 

Auteur: Redactie

Over fraude en andere troep

Scroll naar boven

Wees op je hoede als je een e-mail, WhatsApp bericht of een telefoontje van je bank krijgt. Zelfs als het scherm van je telefoon het nummer van je bank weergeeft. Trap niet in de mooie verhalen die je van de andere kant ingefluisterd worden. Geef nooit en te nimmer je bankgegevens aan iemand!  Het kan je veel geld en leed besparen.

Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.

https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/


ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.


Roddel, achterklap, geruchten, laster, broodjeaapverhalen: nep nieuws is van alle tijden. Hoe beoordeelt u of een bericht klopt?

Ga naar de site van Hoax-Wijzer om te beoordelen wat nep nieuws is en wat niet.


Neem vooral een kijkje op de sites van Fraudehelpdesk en Opgelicht! en zie wat de laatste phishing en virus meldingen zijn.

Op de site van ConsuWijzer zie je wat je rechten zijn op computergebied.

WhatsApp-oplichters steeds professioneler: iedereen kan slachtoffer worden

Nederlanders hebben dit jaar al miljoenen euro’s verloren door WhatsApp-fraude. Wie zijn deze WhatsApp-oplichters eigenlijk?

Iedereen met een telefoonnummer heeft waarschijnlijk wel eens een sms’je ontvangen waarin het lijkt alsof de bank contact zoekt. “Uw Bankieren app vervalt voor gebruik. Koppel nu uw nieuwe app” of “Om te voorkomen dat uw betaalpas in beperking wordt gesteld dient u uw betaalpas op tijd te vervangen”. Weet je ook maar iets over phishing, dan trap je daar niet in en tik je nooit op de bijgevoegde linkjes. Maar wat er nu op WhatsApp gebeurt is een heel ander verhaal.


Nepmail Netflix is uit op uw inloggegevens

Een nepmail van Netflix probeert uw inloggegevens los te peuteren. Ga er niet op in.

Een Engelstalige mail deelt mee dat uw Netflix-abonnement is opgeschort.


Trap er niet in: oplichters doen alsof ze de Belastingdienst zijn

Als de Belastingdienst je streng beveelt geld over te maken, dan is de neiging groot dat te doen. Voor dat je het weet ben je immers Fraudeur. Cybercriminelen proberen steeds vaker uit naam van de Belastingdienst mensen geld af te troggelen via phishingmails, appjes en sms’jes, meldt het AD.


Android-malware in laatste maanden vervijfvoudigd

De groei van besmette apps gericht op Android-bezitters neemt snel toe, stelt Juniper in een onderzoek. Het aantal malware voor Android is met 472 procent toegenomen sinds juli. De grootste toename vond plaats in september en oktober.

Antivirusbedrijf McAfee meldde tegelijkertijd een groei van 'maar' 37 procent aan malware voor Android in het derde kwartaal. In het tweede kwartaal was de stijging volgens McAfee nog 76 procent.


Online winkelen: 9 tips om een betrouwbare webshop te herkennen

Black Friday, Sinterklaas en Kerstmis: op online winkelgebied zijn de drukste weken van het jaar weer aangebroken. Omdat het coronavirus een dagje winkelen in de stad dit jaar bovendien wat ingewikkelder maakt dan anders, zullen consumenten naar verwachting nóg meer aankopen doen op internet. En dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je in staat bent om een betrouwbare webshop te herkennen. In dit artikel geven we een aantal tips waarmee je de kans dat jij wordt opgelicht tot een minimum weet te beperken.


Politie: 'Mediashopexpert.nl is een onbetrouwbare webshop'

Op zoek naar een iPhone 12 of PlayStation 5? Volgens de politie kun je beter geen zaken doen met Mediashopexpert.nl. Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) heeft meerdere meldingen ontvangen en weet met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te vertellen dat het hier om een malafide webshop gaat. Oplichting dus.


Pas op voor phishingbrief van 'Rabobank' met valse QR-code

Er gaat een valse brief rond uit naam van de Rabobank. Klanten van de Rabobank zouden een nieuwe betaalpas aan moeten vragen en dat kan 'gemakkelijk' via het scannen van een QR-code. Het gaat hier echter om phishing, waarschuwt de politie.


Controleren of wachtwoord gehackt is

Een datalek komt helaas wel eens voor. Wachtwoorden en/of mailadressen liggen dan wijze van spreken op straat. De oorzaak is vaak een hacker of spambot. Niet prettig, want zo komen criminelen bij uw accountgegevens. Controleer daarom bij een datalek of uw gegevens bekend zijn. Her is een speciale website voor: haveibeenpwnd.com. De site heeft een gekke naam, maar is wel betrouwbaar.


Oplichters doen zich voor als Eneco in telefoongesprek

Wees alert als u een telefoontje krijgt van Eneco over een contractverlenging. Het kan weleens zijn dat u oplichters aan de lijn hebt.

Auteur: Redactie

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Goedemorgen,

Ik heb navolgende vraag en mogelijk kunt u mij helpen. Ik heb een aantal harde schijven waarop files staan.
Nu heb ik 2 systemen in gebruik (Apple en Microsoft). Op beiden staat ook bv Excel. 
Om de oudere bestanden op Apple in te kunnen lezen, moet die harde schijf (HD) op n andere wijze geformatteerd zijn.
Ik wil eigenlijk geheel overstappen naar Apple.
Afgelopen week heb ik via de iMac een behoorlijk groot Excel (met gekoppelde werkbladen) gemaakt en dit op een niet via Apple geformatteerde HD weggeschreven. Afgelopen zaterdag wilde ik die via een Apple MacBook openen, doch deze zag gewoon die gehele HD niet. Ook dit bestand weggeschreven op n USB-STICK, doch resultaat hetzelfde.

Is het mogelijk om die HD-‘s zodanig te bewerken dat deze ook leesbaar zijn op mijn Apple’s (software is gelijk van Office) zonder dat er bestanden gewist worden? Moet ik eerst alle bestanden op n andere HD overzetten, die wel door Apple eerst is geformatteerd en ook door een PC met Windows kan worden gelezen!

Ik zat nu in vergadering met enorm dilemma!

Graag hoor ik van u!

Met vriendelijke groet 

Bert H

Goedenavond Bert,

Dit e-mailadres is bedoeld voor reacties en ideeën op en noor het Helpmij magazine.
Voor andere vragen hebben we het mooie Helpmij-forum.

Om toch alvast even een kort antwoord te geven.
Mogelijk ben je geholpen met het artikel uit de volgende link:
computertotaal.nl/artikelen/overige-elektronica/mac-schijf-in-windows-21248/
Als dit niet werkt, kun je de vraag bijvoorbeeld hier op het forum posten:
helpmij.nl/forum/forumdisplay.php/36-Randapparatuur-Netwerk

Succes met je vraag.

Met vriendelijke groet,

De redactie

Goedemorgen,

Bij deze even een vraagje, ik zoek nog weleens wat plaatjes op het internet en normaal doe ik die dat via Google, tegenwoordig krijg ik plaatjes via Bing te zien, maar dat zijn gewoon gekleurde vierkantjes, waar ik niets aan heb.
Als ik via de Startpagina ga dan krijg ik wel goede plaatjes, hoe kan ik Bing verwijderen of in ieder geval uitschakelen.

Bij voorbaat dank voor uw antwoord en vriendelijke groet,

Leo R.

Goedenavond Leo,

Dit e-mailadres is bedoeld voor reacties en ideeën voor het magazine.
Voor andere vragen is er het forum.

Om toch alvast even een kort antwoord te geven.

Voor Edge is de zoekmachine aan te passen op de manier uit de volgende link:
support.microsoft.com/nl-nl/microsoft-edge/het-standaardzoekprogramma-in-microsoft-edge-wijzigen Als dit niet werkt, kun je de vraag hier op het forum posten:
https://www.helpmij.nl/forum/forumdisplay.php/246-Internet-Games

Succes met je vraag.

Met vriendelijke groet,

De redactie

Goedemiddag,
Ik gebruikte teamviewer al geruime tijd, met andere PC’s  en ook met de verschillende computers in mijn thuisnetwerk echter sinds een tijdje kon ik geen verbinding meer maken. Op alle systemen de laatste versie geïnstalleerd, zonder resultaat, daarna op alle machines versie 9 geïnstalleerd. Echter ook zonder resultaat. Nu zag ik in de laatste nieuwsbrief een artikel over teamviewer en heb alle stappen doorlopen maar blijf de melding ontvangen.Mij Desktop draait op Windows 10, daarnaast 2 laptops met Vista en 2 laptops met XP.

Is dit een bekend verschijnsel en/of hebben jullie misschien de oplossing hiervoor.

Met vriendelijke groet,

Cor de S

 

Goedenavond Cor,

Op alle pc’s moet dezelfde versie draaien om verbinding te kunnen maken onderling
Voor het gebruik van een oudere versie heb je een licentie nodig.

Hint:
Using older versions of TeamViewer requires a TeamViewer license. We kindly ask all free users to use the latest version of TeamViewer.

Je dient dus op alle pc’s de nieuwste versie te installeren, Bij Windows XP is daarvoor service pack drie vereist. Verder kun je het beste de complete versie van internet downloaden en niet de versie uit de Windows Appstore.

Die laatste versie gaf (in het verleden) wel verbindingsproblemen. Verder kan de firewall van het antivirus pakket Teamviewer blokkeren. Ook het gebruik van een VPN kan deze problemen veroorzaken.
Maar de eerste stap is om te kijken of de verbinding lukt met op alle pc’s deze versie:
https://www.teamviewer.com/nl/download/windows/

Ik lees graag of je verder bent gekomen met dit antwoord. Succes!

Met vriendelijke groet,

Namens de redactie,
Leofact

Naschrift, helaas bleek uit de verder ee-mailwisseling dat er geen oplossing is gekomen.
Waarschijnlijk omdat het niet lukte om de nieuwste versie te installeren op alle pc's en Teamviewer gebruik van oudere versies alleen toestaat voor licentiehouders. Wie weet, komt een lezer nog met een mogelijke oplossing.

Geachte dames en heren,

Het artikel met die drone vind ik leuk. Ik heb zelf geen kat, wel een hond. Het zou aardig geblaf geven kunnen hebben.

Wifi mag handig zijn, echter er zijn huishoudens die alleen per telefoon met elkaar om gaan.
Boven zitten ze na werktijd of schooltijd op "dat ding" en hebben niet meer de broodnodige aandacht voor elkaar!

Zelf liet ik de TV wel eens aan bij bezoek, en dat zou ik nu niet meer doen, maar door de maatregelen krijg ik helaas geen bezoek. Daar wordt ik niet blij van.

Met vriendelijke groet,

A.M  P.

(red. tekst aangepast)

Beste A.M. P.

Dank voor je mail en het compliment voor het artikel over drones.

Uit de mail begrijpen we dat je door de Corona maatregelen geïsoleerd raakt en dat is een nare zaak.

Hopelijk helpt het magazine bij een prettiger tijdverdrijf en wie weet, kan ook het Helpmij-forum daar aan bijdragen.


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.