Helpmij magazine

Oktober 2020

Voorwoord

Scroll naar boven

Buien, afgewisseld met buien, het is nu echt herfst. Dikke truien en winterjassen verschijnen in het straatbeeld. Binnenkort zal een marketeer beslist de niche van gewatteerde mondkapjes vinden. Nu zoveel mogelijk thuiswerken weer dringend wordt geadviseerd, kan een momentje voor jezelf met ons Magazine, tussen de telecalls door, zeer ontspannend werken.

Aan het einde van deze maand krijgen we er weer een uurtje extra slaap bij. Alleen vervelend voor hen die in de nachtdienst werken, die moeten een uurtje cadeau doen aan de baas... 

Wij wensen onze lezers veel leesplezier.

Auteur: ErpCity

Overstappen, maar is dat wat voor jou?

Scroll naar boven

Misschien herken je het wel; soms, na jaren een vaste relatie te hebben onderhouden, bekruipt je het gevoel dat je aan verandering toe bent. Dat was bij mij het geval toen er glasvezel bij mij in de buurt werd uitgerold. Nooit eerder had ik zelf die stap gezet. Ja, er waren wel veranderingen geweest, maar daar had ik zelf geen initiatief in genomen. Van de koperen telefoonlijn met dat piepende en krakende modempje ging ik naar de kabelaar. Die eerste stap zette ik dan nog wel zelf. De kabelaar werd overgenomen door Chello en daar had ik verder weinig over te zeggen. Ook niet toen deze maatschappij er voor koos om zich voortaan UPC te noemen. Jaren was ik daar tevreden klant, maar met mij waren er te weinig anderen. Liberty Global, het moederbedrijf van UPC, besloot om die reden Ziggo over te nemen en nam gelijk de identiteit van Ziggo over, in de hoop daarmee ook de betere klantwaardering over te nemen. Ziggo stond namelijk stukken beter bekend dan UPC. Voor mij betekende dat de overgang van de blauwe “artisjok”, naar de oranje Z. Weer een verandering, zonder dat de dienstverlening veranderde.

Ontwikkeling

Diezelfde dienstverlening ontwikkelde zich wel enorm in al die jaren. Van een 512 Kb telefoonlijn, waarvoor betaald moest worden per belminuut, naar 5 MB altijd online. Dat werd al snel 25, toen 50 en uiteindelijk had ik 500 MB download en 40 MB upload. Ook de tv ontwikkelde zich: van wazig PAL beeld op een kleuren-tv die net zo diep was als groot, tot superscherp 4K digitaal beeld op een dun scherm dat bij sommige mensen de afmetingen heeft van een klein bioscoopscherm. Ik houd het bij een 37 inch tv en word daardoor soms uitgelachen door mijn vrienden, die 60 inch toch echt wel de nieuwe standaard vinden. Ook het zenderpakket nam enorm toe en ik kan soms verdwalen tussen de meer dan honderd verschillende zenders. Nieuw is de hele reeks aan apps, die je tv-belevingen nog verder moeten verbeteren.

Ontevreden?

Van waar nu de overstap? Was ik ontevreden? Nee, zeker niet. Ik had relatief weinig storingen en de Mediabox Next die Ziggo tegenwoordig verstrekt vond ik echt een prima box. Toch vond ik het tijd voor wat anders en toen bleek dat ik, voor een min of meer vergelijkbaar pakket, € 10 per maand goedkoper uit zou zijn en daarbij de nodige tijdelijke voordelen kreeg, ging ik overstag voor de grote concurrent KPN. Na een telefoontje met KPN liepen de voordeeltjes nog iets verder op en werd de knoop doorgehakt en de verhuisdatum afgesproken.

NB: bij KPN heb ik nu een pakket van 200 MB. Dat is € 5 goedkoper dan het pakket van 500 MB wat de snelheid was van pakket dat ik bij Ziggo had.. De uploadsnelheid van het 200 MB-pakket is 5 x de uploadsnelheid van die bij Ziggo. Als de uploadsnelheid belangrijk voor je is, gaat er praktisch niets boven glasvezel.

De overstap

De verhuizing verliep redelijk soepel. KPN informeerde Ziggo en plande een monteur in. Dat was nodig in verband met het activeren van de glasvezelaansluiting. Binnen een paar dagen kreeg ik een bevestigingsbrief van Ziggo. Ze vonden het jammer dat ik vertrok en wilden graag in een telefoongesprek alles nog eens goed doorspreken. Ze wilden namelijk niet dat ik zonder internet kwam te zitten. Nu wilde ik dat ook niet en daarom heb ik dat telefoontje dan ook braaf gepleegd. In dat gesprek werd inderdaad goed afgestemd wat precies de bedoeling was en kreeg ik uitleg over hoe ik mijn apparatuur terug moest sturen. Daarnaast werd toch een (nette) poging gedaan om mij te behouden als abonnee. Er werd een kortingsaanbod voorgesteld om me alsnog over te halen om te blijven. Een leuk aanbod, maar KPN bleef aantrekkelijker. Voor mij was het dus niet moeilijk om standvastig te zijn. Gelukkig was de medewerkster beslist niet opdringerig. De knoop was nu dus definitief doorgehakt en een paar dagen voor de overstap kreeg ik de afgesproken retourverpakkingen netjes toegestuurd.

TIP: je provider doet je mogelijk een voordelig aanbieding wanneer je belt om eventuele overstapplannen te bespreken

Installatie

Op de afgesproken dag verscheen de monteur keurig op tijd. Voortvarend ging hij aan de slag. Helaas was er een letterlijke kink in de kabel. Er had een patch (aansluitkabel) moeten liggen in de centrale, maar die was helaas nog niet actief. Dit probleem kon niet worden verholpen door een paar telefoontjes van de monteur. Gelukkig was er een kans dat de patch in de loop van de middag alsnog aangesloten werd. Er werd ter plekke een nieuwe afspraak geregeld voor een monteur later die dag. Mij werd gevraagd een bepaald lampje in de gaten te houden wat op een gegeven moment inderdaad begon te knipperen. De patch was alsnog gelegd en het internet werd actief. De eerste pakketjes glasvezeldata kwamen mijn netwerk binnendruppelen. Die middag kon de monteur zijn werk afmaken. Bij Ziggo verloopt het tv-verkeer via coaxkabels en bij KPN gaat alles via netwerkkabels. Hier en daar kan dat wat creativiteit vereisen en extra kosten met zich meebrengen. In mijn geval waren er twee Power LAN-adapters nodig. Een kabel naar boven trekken bleek te lastig. Alles werd netjes aangesloten en keurig werkend achtergelaten.  

Mijn deel

Nu moest ik zelf aan de slag. De Wifi van alle apparaten moest worden aangepast aan het nieuwe modem. De Logitech universele afstandsbediening moest voor de nieuwe apparaten worden ingesteld en het nieuwe e-mailadres voerde ik in mijn e-mailprogramma’s. Dat is nog wel een dingetje; het verhuizen van een e-mailadres is een flinke klus. Ongemerkt heb je heel wat accounts aangemaakt in de loop der jaren en deze moeten allemaal stuk voor stuk worden aangepast. Gelukkig blijft het oude adres tot ongeveer 6 maanden bruikbaar, zodat je geleidelijk kunt overstappen. Daarnaast gebruik ik een password manager waarin ik een overzicht heb van al mijn accounts.

TIP: met een universeel e-mailadres van bijvoorbeeld Gmail of Outlook.com, ben je niet afhankelijk van de provider. Hierdoor wordt overstappen een stuk makkelijker.

Ten slotte

Er zijn verschillende goede providers actief op de Nederlandse markt. Via een vergelijkingsite kun je achterhalen welke voor jou het meest geschikt is. Overstappen is even een gedoe, maar veel providers ondersteunen hierbij goed en het resultaat kan zijn dat je een meer passend pakket krijgt en daarvoor ook nog goedkoper uit bent. Voor mij was het de moeite waard.  Je bepaalt natuurlijk zelf of dat voor jou ook geld. Of, om met de woorden uit de reclame van Belsimpel te spreken, “maar is het wat voor jou?”

 

Meer informatie

Consumentenbond: providervergelijker
Internettten.nl :providervergelijker
Helpmij magazine; Ziggo Mediabox Next

Afbeeldingen van Pixabay, FreePik en Ziggo

Auteur: leofact

Kleuren e-readers

Scroll naar boven

Dit jaar zijn er meerdere kleuren e-readers op de markt gekomen. Lees in dit artikel welke apparaten dat zoal zijn. En wat zijn de verschillen tussen de apparaten?

Kleuren e-readers voor de consument

Na jarenlang in het zwart te hebben gelezen, is er nu de optie om je epubs in kleur te bekijken. Eindelijk! In het verleden is er wel eens een reader geweest met een héél klein beetje kleur, maar dat was ook een witte raaf.

Praktisch gezien is er één model te koop in Nederland: de Pocketbook Color. Deze is voor €199,- in meerdere webwinkels te koop.
In de de VS was er een tweede model te koop, namelijk de OnyxBoox Poke2 Color. De flinke prijs van $299,- weerhield de echte liefhebbers niet om hem te kopen. Na 24 uur was het apparaat alweer uitverkocht!
Het merk iFlytec Color Reader C1 is nog te koop via deze Amerikaanse webshop voor -slik- $320,- plus verzendkosten. Een soortgelijk apparaat is de iReader, maar die is enkel in China en in het Chinees te koop (geweest).

Voordelen/ nadelen

Eerder schreef ik al over de voor- en nadelen van e-ink. Hieronder lees je de samenvatting:

Voordelen e-ink:

  • Je kunt het goed lezen in de zon
  • Het apparaat heeft een laag energieverbruik, en daardoor een heel lange accuduur
  • E-ink is veel gezonder voor de ogen dan LCD schermen
  • Je kunt lezen zonder afleiding van andere apps

Nadelen e-ink:

  • Een e-ink scherm is minder snel dan een LCD scherm, en geeft dus niet dezelfde ervaring als een smartphone of tablet. E-ink is daardoor ook niet erg geschikt voor video's of intensief browsen, al wordt dat steeds een beetje beter.

Redenen voor kleuren e-readers

Nu vraag je je af, waarom mensen zo graag een e-reader in kleur willen kopen. De grootste groep zal er strips op willen lezen in kleur. Deze groep lezers zal blij zijn met de nieuwe ontwikkelingen.

Kleur – lagere resolutie en minder uitbundig

De praktijk blijkt weerbarstig, want de huidige kleuren readers zijn zo'n 11 x 16 cm groot, oftewel schermmaat 6 inch. Dat is een heel prima maat voor het lezen van teksten. Maar als je een e-reader met kleur hebt, dan gaat het om de afbeeldingen in tijdschriften of om strips. En dan is een groter formaat eigenlijk wel logischer.

Dan komt daarbovenop het verhaal van de resolutie. Die is prima voor zwart-wit, namelijk 300 ppi. Voor kleur is dat anders, daarvan is de resolutie 100 ppi. Dat betekent, dat afbeeldingen erg vaag of blokkerig zullen ogen. Nu heb ik gelezen dat manga strips standaard kleiner zijn dan onze Europese strips. Misschien zijn die wel beter te lezen op 100 ppi?

Ook is de achtergrond donkerder dan bij andere readers. De kleuren zijn minder fel dan we kennen van LCD schermen. De techniek is wel aanzienlijk verbeterd en de kleuren zijn beter dan een paar jaar geleden.

Verschillende 6 inch readers:

  1. PocketBook Color €199,- bij meerdere webwinkels in Nederland, bv MM of CoolBlue.
  2. Onyx Boox Poke2 Color $299,- uitverkocht.
  3. iFlytek $320,- (plus verzendkosten) https://goodereader.com/blog/product/iflytek-color-reader-c1

De diverse modellen hebben allemaal een 6 inch scherm en zijn rond de 160 gram zwaar.

De Pocketbook springt er om de volgende redenen positief uit:

  • Het interne geheugen is uit te breiden met 32 GB
  • Naast de touch-bediening zijn er ook fysieke knoppen
  • De prijs is aanzienlijk lager dan van de andere merken
  • In Nederland verkrijgbaar.

De andere e-readers hebben allemaal een Android besturingssysteem, waar de Pocketbook Linux 3 heeft. Wil je graag apps uit de PlayStore installeren, dan is Android natuurlijk een pré.

Conclusie

Na jarenlang afwachten zijn er eindelijk kleine e-readers met kleurenschermen op de markt.
Ik hoop dat er nu snel meer modellen en maten komen.

Auteur: Kate95

De smartphone, een wonderbaarlijk ding...

Scroll naar boven

Bij het opruimen van mijn zolder vond ik een aantal apparaten die ik de afgelopen 30 jaar ooit eens had aangeschaft, van een HP 200LX palmtop pc (met 1MB ram) tot een Sony Cybershot DSC-F505V (3,3 megapixel). Maar ook een stereoset, cassettedeck, meerdere dicteerapparaten, een paar rekenmachines, en een VHS videocamera van Canon. Toen keek ik naar mijn smartphone.... en herinnerde mij een advertentie van Radio Shack (nu ter ziele) uit 1991.

Bijna alle apparaten in deze advertentie zitten in dat ene apparaat in jouw broekzak.  Daarnaast zitten er nog veel meer "apparaten" in (zoals gps navigatie) welke in die tijd nog niet bestonden....

Camera (still en video), radio ontvanger, videorecorder, dicteerapparaat, telefoon, wekker, alternatieve CD speler (Spotify, YouTube), (beeld)telefoon, telefoonbeantwoorder, tekstverwerker, enz. Alles in één doosje.

Wonderbaarlijk...

Auteur: ErpCity

Jouw digitale vriend, de Compaan

Scroll naar boven

In maart dit jaar werden we plotsklaps geconfronteerd met maatregelen waarvan we hoopten dat deze nooit nodig zouden zijn. Maatregelen die noodzakelijk waren om het Covid-19 virus onder controle te krijgen. Plotseling mochten we niet meer op bezoek bij mijn schoonmoeder in haar verzorgingshuis. Gelukkig werd ze daar prima verzorgd en al snel zorgde de zorg ervoor dat we met haar konden beeldbellen. Dat was fijn, maar we waren wel afhankelijk van wanneer er een tablet beschikbaar was en de zorg was er veel tijd aan kwijt. Op een gegeven moment kregen we van een collega een tip; kijk eens of een Compaan wat is voor je moeder. Dankzij Google kwamen we er al snel achter dat het om een digitale vriend ging, waar de Consumentenbond lovend over sprak en ieder oudere mee overweg zou moeten kunnen. De Compaan is niet bepaald gratis; naast een eerste aanschaf van € 299,- is er een abonnement nodig van een kleine € 13 per maand. In de familie was er discussie of het wat voor ma zou zijn. Gelukkig werd besloten om tot aanschaf over te gaan en op het moment dat bezoek werd toegestaan hebben we de Compaan bij mijn schoonmoeder geïnstalleerd.

NB: er zijn gemeentes die de Compaan (gedeeltelijk) beschikbaar stellen via de WMO, zie daarvoor dit voorbeeld in Rijswijk. Het kan dus de moeite waard zijn om te informeren bij de gemeente van de persoon waarvoor de Compaan bedoeld is.

Wat is de Compaan nu precies?

De Compaan is een tablet zoals er zovelen zijn. Om precies te zijn een Samsung Galaxy Tab A. Toch is het niet zomaar een tablet. Met de Compaan kun je onder meer op echt zeer eenvoudige wijze beeld bellen, foto’s en video’s bekijken, maken en delen. Hiernaast is nog veel meer mogelijk. De Compaan is er in twee uitvoeringen. De classic is voorzien van een houtenlijst en een oplaadkabel die permanent kan blijven aangesloten. Dit model zet je neer als een fotolijstje en is het meest eenvoudig te bedienen. Daarnaast is er de Compaan Connect. Dit is dezelfde Tab A, maar nu in een hoes. Dit model is voor wat meer computervaardige mensen en laat zich als een gewoon tablet hanteren. Zo moet je er bijvoorbeeld aan denken om het tablet tijdig aan de lader te leggen. Beide uitvoeringen zijn overigens softwarematig hetzelfde.

Software

De kracht van de Compaan is dat de software geheel is ontworpen voor de taak waarvoor het bedoeld is. Alles is zo duidelijk mogelijk uitgevoerd met zo min mogelijk storende elementen. Veel taken begin je met een enkele klik op de knop. De werking is begrijpelijk en intuïtief.

Portaal

Het leuke van de Compaan is dat je bijna alle functies en instellingen op afstand kunt bedienen via het online-portaal dat altijd toegang heeft tot de Compaan. Dit gaat via de website. Daarnaast is er een app beschikbaar voor Android en iOS. Alle familieleden en bekenden kunnen desgewenst toegang krijgen tot dit portaal. Er wordt onderscheid gemaakt tussen beheerders en contactpersonen.  Een beheerder kan de instellingen op afstand wijzigen en zelfs via een screenshot meekijken wat er op de Compaan wordt uitgevoerd. Beheerdersrechten geef je daarom slechts aan enkele personen. Zowel contactpersonen als beheerders kunnen via het portaal een oproep doen, foto’s en video’s plaatsen, berichten versturen en meer. Nieuwe items verschijnen met een notificatiegeluid op het tablet en kunnen gelijk bekeken worden. Dit werkt prettig en steeds in een goede beeldkwaliteit. De beheerder bepaalt welk functies in- of uitgeschakeld worden. Op die manier kun je dat op de behoefte en kunde van de gebruiker afstemmen.

Verguld

Mijn 95-jarige schoonmoeder had in eerste instantie koud-water-vrees en vroeg zich af wat ze moest met een dergelijk tablet. Dat kon in haar ogen het geld toch niet waard zijn. Om het simpel te houden begonnen we alleen met de functie beeldbellen en de foto’s. Het beeldbellen was ze al gewend met het tablet van de zorg. Nu kon ze zelf een oproep doen wanneer ze dat wilde en dat sprak haar erg aan. Ook de foto’s die door de familieleden geplaatst werden, maakten haar iedere keer weer blij. Vooral van de foto’s van de (achter) kleinkinderen krijgt ze geen genoeg. Ook plaatsen we foto’s uit oude albums. Deze digitalisering van het verleden spreek haar ook aan en maakt bij haar veel verhalen los. Een bijkomend voordeel is dat de zorg ook vaak samen met haar de Compaan pakt en dan veel gespreksstof hebben door alle foto’s die voorbijkomen. Je ziet (o)ma dan echt glunderen. Nu ze er wat meer aan gewend is, hebben we de videofunctie ook aangezet en kan ze de achterkleinkinderen zien kruipen, spelen en lachen. Ze is erg in haar sas met haar Compaan.

Ten slotte

De Compaan is een handig tablet waarmee je op afstand in contact kunt blijven met iemand die daarvoor niet computervaardig hoeft te zijn. Er is wel gewenning nodig. Mijn schoonmoeder vond het vreemd om op het beeld te moeten tikken en swipen was in het begin een erg lastige beweging om te maken. Hier wendde ze echter sneller aan dan we gedacht hadden. Het tablet is niet bepaald gratis. Mijn schoonmoeder vond dat eerst een bezwaar. Nu ze er eenmaal aan gewend is, horen we haar daar niet meer over. Uitproberen kan; er is een termijn van 14 dagen waarbinnen het tablet gratis kan worden teruggestuurd, mocht het echt niet bevallen. Het is echt de moeite waard om het te proberen. De Compaan kan zeker iets toevoegen aan het leven van mensen die door omstandigheden meer geïsoleerd zijn. Nu de besmettingen weer toenemen en de kans dus helaas groter wordt dat bezoek niet wordt toegestaan, is de Compaan het overwegen meer dan waard.

Meer informatie

Rijswijksdagblad: rijswijksdagblad.nl/welzijn-rijswijk-zoekt-senioren-voor-de-compaan
Consumentenbond: consumentenbond.nl/tablet/compaan-connect
Consumentenbond video review: youtube.com
Compaan website: www.uwcompaan.nl/particulier

De foto’s komen van de Compaan website

Auteur: leofact

GIMP 50: Vignettering

Scroll naar boven

Met cursus nummer 50 van de serie over GIMP duik ik een beetje in de oude doos met het Vignetteren filter. Dat vind je onder Filters > Licht en Schaduw > Vignettering. Lekker simpel, dit filter. Daarmee een mooi onderwerp voor een nieuwe cursus, want in deze serie staan eenvoud en bruikbaarheid voorop!

Oud

Het filter komt een beetje uit oude  tijden en ergens kan je wel stellen dat het beter niet meer gebruikt moet worden. In ieder geval gebruik je dit filter het beste met mate. Maar dan kan het een leuk retro effect oproepen.

Voorbeeld

Het beste pak je ergens een portretfoto op. Heb je zelf niets dat geschikt is en kan je op internet ook niks vinden, gebruik dan deze foto van mij, gemaakt op de Afsluitdijk bij dat leuke restaurantje. Voor de privacy is mijn gezicht vervaagd met het Gaussiaans Vervagen filter.

Zwart-wit

Eerst maken we er een zwart-wit foto van.

Dat is heel simpel te doen door de modus om te zetten naar grijswaarden: Afbeelding - Modus. Eenvoudig hè? Het geeft gelijk een heel andere uitstraling. Niet dat dit nou een geweldige zwart-wit foto is, maar daar gaat het ook niet om.

Vignetteren

Vervolgens gebruiken we het vignetteren filter toe op deze foto. Filters - Licht en Schaduw - vignettering. Gebruik de standaardwaarden maar.

Dat geeft dan het bedoelde "old school" effect. Je kan de vorm (rond, vierkant) en meer nog instellen naast ook de kleur en de straal. Speel daar maar eens mee. Moeilijk is het niet en zo leer je dit filter goed kennen.

Succes!

Auteur: Erik98

Het laatste nieuws

Scroll naar boven

Het laatste nieuws!

Het laatste nieuws gemist? In deze rubriek vind je het laatste nieuws over besturingssystemen, computers en nieuwe of reeds in omloop zijnde software. Ook het laatste nieuws over smartphones en tablets komt aan de orde.


Inhoudsopgave 

 

Herfst-update Windows 10: dit zijn de aanpassingen

iOS 14 releasedatum, bètaversie...

The Sero Review

Google kondigt Android 11 Go aan...

Review 27-inch iMac (2020)

Microsoft Surface Duo review

Apple onthult Apple Watch Series 6

Verbind je Raspberry Pi met je auto via de CarPiHat

Google brengt samen met Lenovo hardware uit voor videovergaderingen

AeroCool toont Mirage 5: luchtkoeler met het uiterlijk van een AIO

Gigabyte introduceert 27"-gamemonitor...

Linux Mint 20 'Ulyana' is verschenen

Slimbook-laptop met Linux krijgt Core i3-1005G1...

Samsung Galaxy Note 20 Ultra Review

Sony kondigt nieuwe smartphone Xperia 5 II aan

Google gaat Gmail volledig omgooien

Laptop of desktop? De voordelen op een rijtje

HMD komt met Nokia 3.4 en Nokia 2.4 smartphone...

Linux Mint uitproberen als alternatief voor Windows

Smartphone kopen in 2020? Dit zijn de 5 beste...

Android 11 review...

Android smartphone pimpen? Dit zijn met gemak...

Samsung Galaxy Note 20 Ultra 

Ook Mac kwetsbaar voor cybercrime

Laptop Best Buy Guide

Gigabyte werkt aan vier GeForce RTX 3060 Ti kaarten


Herfst-update Windows 10: dit zijn de aanpassingen 

In november of oktober kunnen we de nieuwe Herfst-update van Windows 10 verwachten. Er is goed nieuws en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat er weinig grote aanpassingen zijn. Het slechte nieuws is dat er dus weinig nieuwe functies naar het besturingssysteem komen. Dit mag je verwachten van de update.

Een belangrijke verandering is een wijziging: het verdwijnen van het Configuratiescherm. Dit klassieke venster moet plaatsmaken voor een nieuwe iteratie, zodat Microsoft het voor elkaar krijgt dat gebruikers niet constant hoeven te werken om twee omgevingen.


iOS 14 releasedatum, bètaversie, functies en ondersteunde iPhones 

We zijn een stap dichter bij de iOS 14 releasedatum dankzij een eerste blik op de software-update op de Apple WWDC 2020 keynote. Het zit boordevol nieuwe functies.

Wat is er nieuw in iOS 14? Nou, widgets zijn eindelijk toegevoegd op het startscherm, Apple brengt functies van iPadOS naar de iPhone, zoals Picture-in-Picture (PIP), en Siri wordt steeds slimmer en krijgt een visuele make-over.

Dat zijn slechts enkele van de iOS 14-updates die op je afkomen. Hieronder maken we een diepe duik in wat je binnenkort zult meemaken.


The Sero Review 

Samsungs verticale vernieuwing

The Sero van Samsung is de allereerste televisie met een elektrisch draaibaar scherm. Hiermee kun je niet alleen naar gewone 16:9-beelden kijken, maar ook naar verticale 9:16-beelden. Je kunt het scherm draaien door middel van een knop op de afstandsbediening, maar als je het scherm van je mobiele telefoon deelt, kan het ook automatisch.


Google kondigt Android 11 Go aan: meer privacy en sneller 

Google heeft Android 11 Go aangekondigd, een lichtere versie van het besturingssysteem speciaal voor betaalbare smartphones met minder krachtige specificaties. De update komt dit najaar uit en biedt privacyverbeteringen en verbeterde snelheid.

Android 11 Go onthuld: betere privacy en sneller

Google bracht eerder al de reguliere versie van Android 11 uit. De Go-versie van het besturingssysteem is bedoeld voor goedkope smartphones met minder dan 2 GB werkgeheugen en is vanaf volgende maand beschikbaar.


Review 27-inch iMac (2020) 

Op 4 augustus kondigde Apple de komst van de vernieuwde 27-inch iMac aan. We zijn inmiddels ruim een maand verder en heb ik de nieuwe computer al een aantal weken in gebruik. Hoe goed is deze nieuwe iMac en is hij de vanaf prijs van €2099 waard?

In deze review loop ik langs de vernieuwingen, kijk ik naar waar Apple steken heeft laten liggen en vertel ik wat voor een indruk de 27-inch iMac (2020) heeft gemaakt.


Microsoft Surface Duo review 

De veelbelovende Microsoft Surface Duo is sinds gisteren beschikbaar in de VS terwijl de rest van de wereld zeker tot 2021 moet wachten. Loont het de moeite om de bijzondere telefoon met twee schermen in het vizier te houden? Of kunnen we beter naar iets anders kijken?


Apple onthult Apple Watch Series 6 

De Apple Watch Series 6 is in vele opzichten weer een verbetering van de Series 5. De S6-chip die het horloge aandrijft, is 20 procent sneller dan de S5. Het Always-on display wat de Series 5 introduceerde – waarbij je de tijd altijd kunt zien, ook als het scherm ‘uit’ staat – is verbeterd: het is 2,5 keer helderder dan het always-on scherm van de Series 5. Bij fel zonlicht is het hierdoor beduidend gemakkelijker om de tijd te lezen als het scherm niet is geactiveerd. Bovendien kun je nu in de ‘scherm-uit-stand’ het Berichtencentrum en het Bedieningspaneel openen, op een complicatie tikken en swipen voor een andere wijzerplaat zonder het display van je Watch te ontwaken.


Verbind je Raspberry Pi met je auto via de CarPiHat 

Het was al langer mogelijk de Raspberry Pi te verbinden met je auto, maar TJD wilde het proces makkelijker maken en ontwierp een hat. De hat werkt met OpenAuto Pro en geeft je de mogelijkheid media te streamen, hands-free bluetooth-verbindingen op te zetten en te navigeren via Android Auto. Deze software is vooral bedoeld voor oudere auto’s, boten, vrachtwagens en simulator rings die deze functies niet standaard aan boord hebben.


Google brengt samen met Lenovo hardware uit voor videovergaderingen 

Google kondigt Series One aan, een productlijn van hardware voor videovergaderingen met Google Meet. Google gebruikt zijn eigen Tensor Processing Units voor slimme verwerking van audio en video en werkt samen met Lenovo.

De Google Series One-paketten bestaan uit een camera, soundbar, kleine computer en een scherm voor de bediening. Er komen drie verschillende configuraties, voor kleine, middelgrote en grote ruimtes. Alle sets bevatten een soundbar met acht ingebouwde microfoons. In die soundbar zitten ook twee van Googles tpu's. Die chips zorgen volgens de zoekgigant voor het verwerken van audio. De soundbars zouden automatisch zorgen voor het wegfilteren van storend geluid en zorgen dat de persoon die spreekt goed hoorbaar is.


AeroCool toont Mirage 5: luchtkoeler met het uiterlijk van een AIO 

AeroCool heeft de Mirage 5 onthuld, een luchtkoeler met een opvallend uiterlijk. Het koelblok heeft een ronde vorm, met daarin een cilindervormige ventilator. Bovenop zit een ‘infinity mirror’, zoals NZXT en Cooler Master gebruiken op sommige van hun koelers. Het ontwerp wordt afgerond met een rgb-ring. Het eindresultaat is een luchtkoeler, die vanuit de juiste kijkhoek eerder op een aio-waterkoeler lijkt.


Gigabyte introduceert 27"-gamemonitor met geïntegreerde kvm-switch 

Gigabyte heeft de M27Q geïntroduceerd, een gamemonitor die voorzien is van een geïntegreerde kvm-switch. De geïntegreerde switch maakt het mogelijk om twee pc's te bedienen met een enkele set randapparatuur.

Gigabyte presenteert de M27Q als de eerste gamemonitor met een kvm-switch. Dit maakt het mogelijk meerdere apparaten te bedienen met een toetsenbord, muis en de monitor. Op de achterkant van de monitor is een aparte kvm-knop beschikbaar, zodat gebruikers eenvoudig van de ene naar de andere pc kunnen overschakelen.


Linux Mint 20 'Ulyana' is verschenen 

Enige tijd geleden is Linux Mint 20 met projectnaam Ulyana verschenen in drie varianten: Cinnamon, MATE, and Xfce. De distributie bevat diverse verbeteringen en wijzigingen, waaronder een nieuwe tool met de naam Warpinator, voor het delen van bestanden.

De ontwikkelaars van Linux Mint melden de komst van de definitieve release van versie 20 in afzonderlijke aankondigingen voor de versies met Cinnamon-, MATE- en Xfce-desktopomgevingen. Linux Mint 20 is een lts-release met ondersteuning voor langere tijd en gebruikers kunnen tot 2025 ondersteuning verwachten.


Slimbook-laptop met Linux krijgt Core i3-1005G1 en startprijs van 499 euro 

De Spaanse fabrikant Grupo Odín heeft een nieuwe Linux-laptop in zijn Slimbook-lijn aangekondigd. Het bedrijf adverteert met de Slimbook Essential als ultrabooks met Linux, met een startprijs van 499 euro.

De Slimbook Essential 14 en 15 zijn, zoals de namen al aangeven, laptops met respectievelijk 14"- en 15,6"-scherm. Beide hebben een mat scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels. De behuizing is van aluminium en heeft een dikte van nog geen 20mm. De 14"-laptop heeft een toetsenbord met witte achtergrondverlichting, de 15,6"-variant een rgb-backlight.


Samsung Galaxy Note 20 Ultra Review 

De Galaxy Note 20 Ultra is dit jaar de meest luxe Samsung-smartphone. Het toestel biedt genoeg kleine vernieuwingen en handige verbeteringen. Waar de Galaxy Note-serie eerder echter de overtreffende trap vormde ten opzichte van de Galaxy S-reeks, heeft de fabrikant dit jaar voor het eerst ook een exclusievere Galaxy S-smartphone geïntroduceerd: de Galaxy S20 Ultra. Grote innovaties ten opzichte van dit toestel blijven een beetje uit. Ook is de Note 20 Ultra net als veel meer topsmartphones van 2020 fiks duurder en groter dan het model van vorig jaar.


Sony kondigt nieuwe smartphone Xperia 5 II aan 

Sony heeft zijn nieuwste smartphone onthuld, die in 4K HDR kan filmen met 120 beeldjes per seconde. Ook heeft het toestel een 120 Hz-oledscherm.

De Xperia 5 II kan met zijn videocamera ook beelden opnemen die tot vijf keer zijn vertraagd. Tijdens het fotograferen kunnen 20 foto's in een seconde worden geschoten.

Daarmee hoopt Sony dat zijn smartphone zich onderscheidt voor videomakers en fotografen. De camerasensoren van het toestel zijn breder en speciaal afgesteld voor een betere autofocus. Daarnaast heeft het toestel drie gekalibreerde ZEISS-lenzen.


Google gaat Gmail volledig omgooien 

Google teaset een volledig nieuw design voor Gmail en dat betekent (meestal) nieuwe features en innovaties!

Google’s e-mail service Gmail ziet er al jaren hetzelfde uit. Maar het miljardenbedrijf werkt aan een nieuwe versie. Door middel van de bovenstaande teaser weten we dat er in elk geval een nieuw uiterlijk in aankomst is. En dat past bij de tendens van Google om de laatste tijd al hun sub-services in elk geval kwa uiterlijk te simplificeren.


Laptop of desktop? De voordelen op een rijtje 

De meeste gebruikers die een nieuwe computer in huis halen, kiezen een laptop. Die kun je buitens- en binnenshuis overal met je meenemen. Toch zijn er ook nog flink veel goede argumenten voor een klassieke desktop. We bekeken de voordelen van beide.


HMD komt met Nokia 3.4 en Nokia 2.4 smartphone en nieuwe accessoires 

HMD Global heeft met de Nokia 3.4 en 2.4 twee nieuwe toevoegingen aan zijn smartphone-portfolio aangekondigd. Daarnaast lanceert het bedrijf ook nog een nieuwe reeks accessoires.  

De Nokia 3.4 is het duurdere toestel van de twee. De telefoon heeft een 6.39 inch scherm, met een resolutie van 720x1560. De smartphone is uitgerust met een dualcamera van 13 en 5 Megapixels. De frontcamera heeft 5 megapixels. De Nokia 3.4 komt in drie verschillende varianten. De goedkoopste versie heeft 3 GB werkgeheugen en 32 GB opslagruimte, de duurste variant heeft 4 GB werkgeheugen en 64 GB opslagruimte.


Linux Mint uitproberen als alternatief voor Windows 

Geen zin meer in Windows? Linux Mint is een veilige, stabiele Linux-distributie die makkelijk in het gebruik is. Veel grafische hulpmiddelen vergemakkelijken de beheertaken, die je op die manier eenvoudiger kunt uitvoeren dan via de commandline. Onlangs is versie 20 van het besturingssysteem verschenen, en in c’t 10/2020 bespreken we de nieuwe versie in een review. In dit artikel beschrijven we hoe je Linux Mint op een usb-stick installeert om het systeem in rust te bekijken en uit te proberen.


Smartphone kopen in 2020? Dit zijn de 5 beste modellen onder de €500! 

Het kopen van een smartphone is anno 2020 geen makkelijke taak. Naast het feit dat ze steeds hogere prijskaartjes dragen, is het aanbod ook gigantisch. Vrij lastig om de juiste keuze te maken en daarom helpen we je een handje.


Android 11 review: slimme update zet je berichten centraal 

We hebben de afgelopen tijd Android 11 uitgebreid getest en dus is het tijd om een definitief oordeel te geven. Wat is er precies nieuw en zijn de verbeteringen de moeite waard? In deze review lees je het.

Sinds de publieke bèta draait Android 11 op onze Google Pixel 4 XL en de afgelopen maanden hebben de versie uitvoerig getest. In deze review bespreken we onze bevindingen van de nieuwste Android-update, die minder spannend is dan zijn voorgangers, maar wel genoeg te bieden heeft.


Android smartphone pimpen? Dit zijn met gemak de beste launchers! 

Een van Androids beste functies is dat je de interface zelf kunt aanpassen. Of nou ja ‘zelf’, met behulp van een Android Launcher. Dit is een app die de interface van je Android smartphone wat spannender maakt. Eigenlijk vervangt deze het standaard beginscherm van je Android smartphone.

Er zijn veel verschillende Android launchers met verschillende functies; de een is voornamelijk bedoeld voor een toffe en strak uitziende display, en de andere functioneert bijna als een personal assistant. Hoe kies je de juiste launcher? Hieronder staan de vijf beste launchers van 2020 voor je op een rij.


Samsung Galaxy Note 20 Ultra 

De Galaxy Note 20 Ultra is dit jaar de meest luxe Samsung-smartphone. Het toestel biedt genoeg kleine vernieuwingen en handige verbeteringen. Waar de Galaxy Note-serie eerder echter de overtreffende trap vormde ten opzichte van de Galaxy S-reeks, heeft de fabrikant dit jaar voor het eerst ook een exclusievere Galaxy S-smartphone geïntroduceerd: de Galaxy S20 Ultra.


Ook Mac kwetsbaar voor cybercrime 

Macbooks en iMacs staan bekend als sterke en betrouwbare machines. Een wijdverspreide overtuiging daarbij is dat de beveiliging net zo robuust is en dat een Mac nauwelijks beveiligingsissues kent. Dat is maar deels waar. Het aantal dreigingen gericht op MacOS is weliswaar lager dan bij Windows-apparaten, maar het zijn nog altijd serieuze risico’s.


Laptop Best Buy Guide 

We beginnen de Best Buy Guide van oktober al jaren met een korte terugblik op de grote techbeurs die in september plaatsvindt: de IFA. Dat is dit jaar iets anders, omdat de IFA niet de gebruikelijke doorgang heeft gevonden. Dat wil echter niet zeggen dat er geen aankondigingen zijn gedaan. De meeste aankondigingen op laptopgebied waren het gevolg van Intels introductie van de opvolger van de Ice lake-architectuur en die heet Tiger Lake.


Gigabyte werkt aan vier GeForce RTX 3060 Ti kaarten 

Hoewel Nvidia de GeForce RTX 3060 Ti nog niet officieel uit de doeken heeft gedaan, is het bestaan van deze mid-range kaart al altijd vrij zeker geweest. Gigabyte, een van de fabrikanten van videokaarten gebaseerd op de RTX gpu's, heeft waarschijnlijk vier verschillende RTX 3060 Ti kaarten klaarstaan voor de lancering. Dat werd onthuld in een inzending bij de Euraziatische Economische Commissie, vergelijkbaar met het FCC van de Verenigde Staten.


 

Auteur: Redactie

Over fraude en andere troep

Scroll naar boven

Wees op je hoede als je een e-mail, WhatsApp bericht of een telefoontje van je bank krijgt. Zelfs als het scherm van je telefoon het nummer van je bank weergeeft. Trap niet in de mooie verhalen die je van de andere kant ingefluisterd worden. Geef nooit en te nimmer je bankgegevens aan iemand!  Het kan je veel geld en leed besparen.


 

Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.

https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/


ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.


Neem vooral een kijkje op de sites van Fraudehelpdesk en Opgelicht! en zie wat de laatste phishing en virus meldingen zijn.

Op de site van ConsuWijzer zie je wat je rechten zijn op computergebied.


Dropshipping, hoe werkt het?

Een product van een Nederlandse website blijkt van een goedkope Chinese winkel te komen. Niet fijn! Voorkom dat u iets koopt van een dropshipping-winkel.

Wat is dropshipping?

Dropshipping betekent dat een winkel geen eigen voorraad aanhoudt. De goederen komen rechtstreeks bij een fabrikant vandaan. Die zit vaak in een ander land. Dropshipping is op zichzelf een legale manier van ondernemen. Alleen bieden steeds meer ondernemers tegenwoordig goederen aan die rechtstreeks van AliExpress of een andere Chinese site komen.


Sms van de 'Belastingdienst' over een openstaande teruggave? Dat is phishing

Een nieuwe variant op een bekend thema: volgens deze sms van de 'Belastingdienst' krijg je maar liefst € 825,59 terug. Geen onaardig bedrag, maar is het de moeite waard om gehoor te geven aan de oproep? Nee, dat is het uiteraard niet. Zo herken je 'm.


Op zoek naar een PlayStation 5? Kijk uit voor oplichters op Marktplaats en eBay

19 november is het zover: dan kunnen Nederlandse gamers de PlayStation 5 aanschaffen. MediaMarkt en Bol.com deden de console echter al in de voorverkoop, maar de voorraad was razendsnel uitverkocht. Woekerprijzen zijn het gevolg, maar ook oplichting op handelsplaatsen als Marktplaats en eBay is een reëel risico. 


Weten wie op Facebook jouw profiel heeft bekeken? Trap er niet in!

Op Facebook gaan kettingberichten rond met links waar je zogenaamd kunt zien wie jouw profiel heeft bekeken. Je voelt 'm wellicht al aankomen, maar dit is volledig uit de duim gezogen. Oplichters hopen met je account aan de haal te gaan, en daar komt natuurlijk niks goeds van terecht.

Ja, het principe is heel eenvoudig, maar een bericht van de Hoaxwijzer met betrekking tot dit onderwerp is onderhand al meer dan tweeduizend keer gedeeld. Kennelijk is het toch een onderwerp dat momenteel leeft.


Heb jij een Android-toestel? Deze apps bevatten malware en moet je zelf handmatig verwijderen

In de Google Play Store zijn opnieuw een aantal apps verschenen die de hardnekkige Joker-malware bevatten. Deze malware is specifiek gericht op Androidgebruikers en kan onder meer sms-berichten, contactpersonen en toestelinformatie kopiëren. Hier lees je hoe de malware werkt én om welke apps het gaat.

Maar dat is zeker niet alles. De meest vervelende eigenschap van deze malware is namelijk dat gebruikers automatisch en zonder hun medeweten kunnen worden aangemeld voor betaalde, stervensdure Wireless Application Protocol (WAP)-diensten, aldus cybersecuritybedrijf Zscaler. De verschillende apps met deze malware zijn de Google Play Store in gekomen door op slinkse wijze het controleproces te omzeilen.


Meeting gemist? Nee hoor, dit is een phishingmail

Plots een e-mail ontvangen waarin staat dat u een meeting gemist hebt? Klik niet op de link, deze mail komt van oplichters vandaan.

Een phishingmail doet de ronde met als onderwerp: ‘[Uw naam], omdat je de meeting van maandag hebt gemist’. Deze meeting (Engels voor vergadering) is maar een lokkertje. Oplichters hopen u nieuwsgierig te maken en vragen u op een link te klikken.


Oplichtingstruc op Marktplaats: 'Doe een betaling om je identiteit te verifiëren'

Op Marktplaats is sinds enige tijd sprake van een nieuwe oplichtingstruc die in een aantal varianten de ronde doet. Oplichters doen zich voor als geïnteresseerde (ver)kopers en sturen aan op een snelle deal. Voordat de deal rond is, moet je echter wel even je identiteit bevestigen door het doen van een betaling of - in een alternatieve variant - een verzendlabel aanmaken via een speciale Marktplaats-module voor een 'PostNL'-verzendlabel. Cyberdeskundige en ethisch hacker Stan Hegt legt ons uit hoe het allemaal zit.


 

Auteur: Redactie

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Er is deze maand geen inzending ontvangen voor ons Postvak In.

 

Vragen of opmerkingen over het magazine? Mail naar magazine@helpmij.nl


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.