Helpmij magazine

Juni 2019

Voorwoord

Scroll naar boven

Een zinderende warmte "teistert" het land (helaas morgen al weer afgelopen). Vakantie voorpret. Dit is voorlopig het laatste Magazine: de redactie gaat er even tussenuit op zoek naar rust, avontuur en inspiratie. Het volgende nummer verschijnt op zondag 1 september.

Dit Magazine is deels een themanummer om onze zoektocht naar nieuwe leden voor onze redactie, onze afdeling beheer en het bestuur nogmaals onder de aandacht te brengen. (https://www.helpmij.nl/forum/showthread.php/946666-Help-Helpmij-nl!)

Daarnaast een interessant artikel over de opvolger van de "Horizon", een introductie voor het gebruik van Script-Fu, de scripttaal van GIMP en een nieuwsflits over de Computex.

Wij wensen onze lezers, naast veel leesplezier, een zeer plezierige vakantie!

 

Auteur: ErpCity

Helpons: een kijkje in de keuken - illustraties

Scroll naar boven

Het Helpmij Magazine kan zelf ook wel wat helpende handen gebruiken. De redactie geeft je daarom een kijkje in de keuken. Deze maand: hoe komen de illustraties eigenlijk tot stand? Kate95 brengt het creatieve proces in beeld.
Krijg je al zin om ons team te versterken?

Creatief proces

Een goede illustratie maakt een tekst smakelijker en geeft ook vaak een extra dimensie. Het maken en bedenken van illustraties is vanzelfsprekend een scheppend proces, net zoals het schrijven van een artikel dat is. Er zijn verschillende vormen van illustraties, van puur decoratief tot infografics die veel informatie overbrengen.

Foto's: decoratie of toegevoegde waarde?

Er zijn websites met gratis en vrij te gebruiken foto's. Dat is de snelste manier om een mooie sfeer te krijgen bij een artikel. Een heel bekende site is Unsplash. Daarop staan heel veel professionele foto's. Af en toe zie je deze foto's in ons Magazine opduiken. Keerzijde is wel, dat diezelfde foto op heel veel websites staat. De hippe dame met laptop staat bij wijze van spreken in de nieuwsbrief van de Kamer van Koophandel en op elk blog waar het woord computer in staat. De foto's worden zo een soort visuele mist, zonder echte informatie.

Wat is dan nog de toegevoegde waarde van die afbeelding, vraag ik me af? Nee, in ons vorige magazine schreef ik een boekverslag over de medische gevaren van overmatig beeldschermgebruik. Daar maakte ik de volgende illustratie bij, waarin je ook direct ziet hoeveel uur een zestienjarige per dag aan een beeldscherm gekluisterd zit.

Een zelfgemaakte foto met tekst erop:
dat communiceert lekker!

Een visueel idee

Op de kunstacademie leerde mijn docent Asaph me de term visueel idee aan. Hij bedoelde, dat je bij het maken van een kunstwerk begint met een idee, een plaatje, van wat je wilt gaan maken. En dat idee is niet een stuk tekst, of een overtuiging. Nee, dat idee moet een visuele start hebben. Vaak neem ik dan ook een visueel idee als begin voor een illustratie.
Ik denk dan zelf aan bijvoorbeeld een kleurencombinatie, een woord in een vorm, of een associatie die ik zelf heb bij een tekst. Dan ga ik bedenken hoe ik dat idee ga maken. Het uitgangspunt kan een foto zijn, een bestaand plaatje of een schets. Op deze manier ontstaat er iets nieuws, wat voor jullie als lezer, dus ook echt nieuw is.

een oude bakelieten telefoon in lijnen
   Afbeelding gemaakt door Erik98

Optische technieken

Mede redacteur Erik98 was verbaasd toen ik hem zei, dat kunstenaars al eeuwenlang optische technieken gebruiken om schilderijen en tekeningen te maken. Of in simpel Nederlands: al eeuwenlang trekken kunstenaars afbeeldingen over. Dat is een heel prima methode om een tekening te maken. Dat gegeven zette hem aan tot een eigen creatief proces. In ons Magazine zie je regelmatig nu tekeningen van zijn hand, gebaseerd op een foto. De foto is het beginpunt, maar de interpretatie, het vereenvoudigen en kiezen van het onderwerp, dat alles is van Erik afkomstig. Zelfgemaakt met een tekentablet op de computer.

Auteursrecht

   De CC0 licentie herken je zo

Bij het hergebruiken van een afbeelding van iemand anders, moet je altijd goed kijken welke licentie erop rust. Op elke afbeelding berust copyright. De maker heeft automatisch het auteursrecht op die afbeelding en je mag die afbeelding niet zonder meer hergebruiken. Heeft de maker deze rechten vrijgegeven, dan geldt de CC0 licentie. Ik kies altijd die totaal vrije, open licentie. Ook wanneer de maker langer dan 70 jaar geleden is overleden, vervalt de copyright.

Wanneer ik de copyrightvrije afbeelding verander en in een artikel plaats, krijg ik op die illustratie het auteursrecht. Maar het origineel zal ik nooit claimen als zijnde mijn creatie, dat zou namelijk plagiaat zijn.

Herkomst

Een enkele keer twijfel ik eraan of een afbeelding die ik vind inderdaad rechtenvrij is. Mensen kopiëren immers alles wat los en vast zit op internet. Zeker op websites als pinterest, zijn vrijwel alle afbeeldingen kopieën. Het is dan vaak lastig om de herkomst te vinden. Daarvoor gebruik ik dan Google zoeken > afbeeldingen > klik op de camera voor zoeken op afbeelding. Enig speurwerk levert meestal wel op wie de maker is. Zo heb ik wel eens de oorspronkelijke maker gevonden en toestemming gekregen voor het gebruik van haar afbeelding, voor een cursus die ik schrijf. Zoiets is heel prettig, zowel voor de maker als voor mijzelf. Zo weet ik tenminste dat ik geen problemen krijg met de copyrights. En de maker krijgt een goede naamsvermelding.

Schermafbeeldingen

Bij het uitleggen van software zijn schermafbeeldingen heel handig. De knop PrintScreen maakt een kopie en plaatst die op het klembord. Het programma Greenshot is een handig hulpje om die afdrukken snel te voorzien van een pijl of wat tekst. Ook Gimp kan direct een schermafdruk maken via menu > bestand > aanmaken > schermafdruk.
Zijn die schermafdrukken ook gevoelig voor auteursrechten? Ja, zeker wel. Je mag niet zomaar een shot uit een film herplaatsen, of een schermafdruk maken van een foto van iemand anders. Leg je software uit met een schermafdruk, dan mag dat, dat valt onder het citaatrecht.

Bestaande afbeeldingen

Meestal maak ik gebruik van afbeeldingen uit het publiek domein, ook wel bekend onder de term Creative Commons 0 (zero), ofwel CC0. Een aantal plaatjes mix ik en de kleuren of schaduwen pas ik aan, zodat het een geheel wordt.


Voor een artikel over satelliet tv had ik een beeld voor ogen:

Satellietbeelden vliegen vrij door de lucht, net zoals vogels.
Het is aan ons om die vogels onderdak te bieden.

Het visuele idee daarbij, was er eentje van een televisie waar een zwerm vogels langs vloog. Die illustratie heb ik dus gemaakt van meerdere afbeeldingen. Deze afbeeldingen zijn vectorafbeeldingen en het illustratieprogramma wat ik daarbij gebruik, is Inkscape.

Schalen

Vanuit Inkscape exporteer ik de afbeelding als png plaatje, met 550 pixels breed. Dat is ongeveer de maximale maat van de afbeeldingen in dit Helpmij Magazine. Om de afbeeldingen zo compact mogelijk te maken, open ik ze meestal ook nog even in GIMP. Daar heb ik de plugin Save for Web geïnstalleerd. Die plugin kan heel efficiënt afbeeldingen inpakken, zodat ze minder bandbreedte kosten, zonder dat de kwaliteit erg achteruit gaat. Dat is voor jullie als lezers handig, want dan wordt het Magazine sneller geladen. Ook foto's moeten erg verkleind worden om in het Magazine te mogen. Dan is het soms duidelijker om een detail uitsnede te gebruiken, wat ook weer handig kan met GIMP.
Ik vind het dan ook een sport om de afbeeldingen zo klein mogelijk qua omvang te maken, dan doe ik een soort wedstrijdje met mezelf om dat voor elkaar te krijgen. Er zit daardoor soms een flink verschil tussen het origineel en de verkleinde versie.

Icoontje

Als laatste maak ik het icoontje, het pictogram dat bovenaan het artikel staat. Dit pictogram zien jullie ook in de email met alle inleidingen. Een pictogram is 70x70 pixels. Dat is erg klein om ook maar iets van informatie mee over te brengen. Dat vraagt om eenvoudige vormen, met weinig lijnen: een leuke uitdaging!

Links

Eerder artikel in Helpmij Magazine over auteursrechten: https://magazine.helpmij.nl/artikel.php?id=4075.
Unsplash gratis en vrij te gebruiken foto's: https://unsplash.com/.
Afbeeldingen zoeken op hun Creative Commons licentie: https://ccsearch.creativecommons.org.
Google zoeken op afbeelding: https://www.google.nl/imghp?hl=nl&tab=wi
Rechtenvrije afbeeldingen: https://openclipart.org/ (helaas tijdelijk offline) en https://publicdomainvectors.org/.
Optische technieken door de eeuwen heen: David Hockney Geheime kennis. Ook te vinden op Youtube als film.

Auteur: Kate95

The Next Step

Scroll naar boven

Ooit heeft UPC de Horizon Mediabox geïntroduceerd. Deze box had de bedoeling om het tv kijken op een hoger niveau te tillen. Helaas werd de box geplaagd door een reeks bugs en andere problemen die ervoor zorgden dat de box vooral berucht werd. Toch heb ik, ondanks een aantal onhebbelijkheden, er zelf met plezier gebruik van gemaakt. Na de overname van UPC door Ziggo, bleef deze provider de box aanbieden voor de duurdere pakketten. Het aanvankelijke horizon thema verdween naar de achtergrond en de box veranderde van naam; het werd de Mediabox XL. Ondanks een vrij actief update-beleid bleef de box zijn onhebbelijkheden houden. Op de achtergrond werd aan een opvolger gewerkt en deze wordt nu voorgesteld in dit artikel.

NB: de kenner weet dat Ziggo UPC niet overnam, maar dat het in feite andersom was. UPC was en is een veel grotere maatschappij. De naam Ziggo werd overgenomen, omdat deze provider veel beter aangeschreven stond bij het publiek. Het lijkt erop dat UPC slimmer was dan KPN nu is. Zij zijn van plan om de merknaam XS4ALL te laten verdwijnen, terwijl deze de reputatie heeft dat ze beste internetprovider zijn.

Next

De nieuw ontwikkelde mediabox is stilletjes door Ziggo op de markt gebracht. Ze zijn gestart met een selecte gebruikersgroep, die een geheimhoudingsverklaring moesten tekenen. De box kreeg de toepasselijke naam “Mediabox Next”.

Ondertussen is de mediabox toe aan een bredere introductie en gaat Ziggo actief klanten benaderen om de box uit te rollen.  Wanneer je daar niet op wilt wachten, is een telefoontje naar de klantenservice voldoende om het apparaat binnen twee werkdagen toegestuurd te krijgen. Je moet daarvoor wel het juiste pakket hebben. Vanaf TV Complete kun je de beschikking krijgen over de nieuwe Mediabox Next.

NB: in principe vervallen eventuele lopende kortingen wanneer je de box besteld. Er zijn echter gebruikers die aangeven dat na wat onderhandelen de korting wel werd gehandhaafd. Wie weet? Niet geschoten is altijd mis.

Netwerk

De Next heeft geen modem functie. Daar dien je rekening mee te houden wanneer je de Mediabox XL ook als modem/router gebruikt. Een nadeel? Niet echt: de XL was bepaald geen sterk netwerkapparaat. De losse modem/router (de Connectbox) is sneller en heeft een beter bereik. Het is even werk bij de eerste installatie, maar je krijgt er geen spijt van.

Voordelen

Ben je tevreden over de XL, dan kun je nog even afwachten tot Ziggo je benadert. De nieuwe box heeft echter een aantal belangrijke voordelen, die je mogelijk prikkelen om de box ASAP te bestellen.

De voordelen die voor mij de doorslag gaven zijn:

  • De Next start veel sneller op en werkt over het geheel veel sneller.
  • Opnames vinden plaats in de cloud. Je kunt een onbeperkt aantal programma’s tegelijkertijd opnemen.
  • De tv-gids is zeer bruikbaar geworden, omdat deze handiger is ingedeeld en veel sneller werkt.
  • De afstandsbediening is vernieuwd, werkt erg prettig, ziet er beter uit en bedient ook nog eens je andere apparaten.
  • Deze afstandsbediening maakt spraakbesturing mogelijk en dat werkt ook nog eens verbazingwekkend goed.
  • De voor geïnstalleerde apps starten snel op en werken over het algemeen prima.
  • De box is mooi compact en je hoort geen hinderlijk koelfannetje of schijfgeluiden.
  • De box is geschikt voor 4K weergave. Heel mooi als je een UHD tv hebt. Jammer genoeg is er nog weinig content voor. Alle tv-programma’s zijn nog op zijn best in full HD.
  • Niet het minste voordeel: de box is veel energiezuiniger. Zelfs in de meest onzuinige stand verbruikt deze veel minder stroom dan zijn voorganger. Als je het verbruik van al die boxen bij elkaar optelt, gaat dat echt een slok op een borrel schelen.

Natuurlijk, geen vooruitgang zonder nadelen. Zo ontbreekt er een display op de box, waar je handig op zag welke zender opstond. Daarnaast is de radiofunctie minder prettig. Voor internet radio wordt nu gebruik gemaakt van Xite in plaats van Stingray. Dat is even wennen. De weergave van de artiest en de titel ontbreekt ook. Dat vind ik echt een achteruitgang.

Zo zijn er nog wel wat meer nadelen op te sommen. Wanneer je echter bedenkt dat het nu al een heel fijn platform is en dat Ziggo niet stil staat met het uitbrengen van verbeteringen, is er geen reden om eraan te twijfelen dat de Next echt een grote stap vooruit is. Of de nieuwe box ervoor gaat zorgen dat we ook in toekomst met zijn allen nog tv kijken, blijft echter maar de vraag.

Links

Mediabox Next: ziggo.nl/klantenservice/mediabox-next
Mediabox Next: ziggo.nl/klantenservice/mediabox-next/specificaties
Mediabox Next review: tweakers.net/productreview/213190/ziggo-mediabox-next
Mediabox Next Installatie: ziggo.nl/klantenservice/installeren/Mediabox_Next
Connectbox: ziggo.nl/klantenservice/wifi/modem/connect-box
Ziggo pakketten: ziggo.nl/pakketten

Afbeeldingen van Ziggo en eigen

Auteur: leofact

Vacature

Scroll naar boven

Heb je zin gekregen om ook eens een artikel te schrijven voor ons Helpmij Magazine?
De redactie is momenteel klein en heeft dringend behoefte aan uitbreiding!
Gastredacteurs zijn ook welkom!

 

  • Typ je graag een stuk tekst?

  • Ben je nieuwsgierig van aard?

  • Weet je interessante zaken over computers of software?

  • Wil je graag 30.000 lezers in één keer jouw ideeën onder ogen brengen?

  • Wil je meehelpen aan het Helpmij Magazine?

Stuur dan een e-mailtje naar redactie@helpmij.nl.
Het werk is vrijwilligerswerk. Op het forum hebben we een eigen - zeer gezellig - afgeschermd deel waar we overleggen en nieuwe ideeën opdoen. Het is elke maand weer een kunstwerk wat we samen maken.

Gewoon één keertje een leuk artikel inleveren, kan ook. Dat noemen we dan een gastredacteur. En wie weet bevalt het schrijven goed.

Alle startende redactieleden worden goed op weg geholpen. Je wordt dus niet in het diepe gegooid als je niet kunt zwemmen. Nogmaals: lijkt het je leuk om de redactie te versterken, stuur ons dan een bericht.

Auteur: Kate95

Computex 2019

Scroll naar boven

Kort nieuws:

Van 28 mei t/m 1 juni vond in Taipei het "Computex Event" plaats. De grootste computerbeurs ter wereld, de enige plek waar men een solide blik op de toekomst van "computing" kan krijgen. Opmerkelijk was het enorme aanbod van nieuwe laptop modellen.

AMD was present met de derde generatie van de Ryzen cpu's welke vanaf 7 juli verkrijgbaar zullen zijn. Zowel de Ryzen 3000 als de Epyc processoren zullen een geduchte concurrent voor Intel Ice Lake serie worden.

Asus (Zenbook, ROG XG17), Dell (XPS) en MSI (GT76, GE 65) showden hun nieuwe series notebooks, met stuk voor stuk de laatste technologieën. Ben je in de markt voor een nieuwe laptop, dan is het advies om nog even af te wachten tot de nieuwe modellen ook in Nederland verkrijgbaar zullen zijn.

Door het "laptop geweld" zou men kunnen denken dat het einde van de desktop nabij is. Maar nee, de desktop is niet dood, maar wordt wel kleiner getuige de nieuwste MSI gaming desktop, de Trident X Plus, die een negende generatie Intel i9 en Nvidia GeForce RTX aan boord heeft, alles gepakt in een 10 liter tower. Alles blijft keurig op temperatuur door de nieuwste MSI Silent Storm Cooling 3 technologie.

 

 

 

Auteur: ErpCity

Werk in uitvoering

Scroll naar boven

Ook deze maand ploft het Helpmij magazine weer op je digitale deurmat. Dat gebeurt tegelijkertijd bij meer dan 30.000 andere abonnees en dat minimaal 10 keer per jaar. De een scant snel de headlines en leest de artikelen die aanspreken en de ander spelt het magazine letter voor letter van het begin tot het eind.

Het magazine wordt je gratis aangeboden door Helpmij en je hebt je vast nooit afgevraagd hoe dat kan. Op het internet wordt immers zo vaak iets gratis aangeboden. Daarbij zit dan meestal wel een addertje onder het gras; er wordt dan mogelijk verdiend aan de verkoop van je gegevens. Je betaalt dan met je privacy.  In andere gevallen is het te doen om een bepaald product onder de aandacht te brengen. Er wordt dan verdiend aan de verkoop van dat product. Bij het Helpmij magazine is daar geen sprake van. Er wordt niets doorverkocht en er zijn geen producten in de aanbieding. Gratis is in dit geval gewoon echt gratis. Datzelfde geldt voor het forum. Niet-verenigingsleden kunnen daar wel advertenties tegen komen. De inkomsten daaruit zijn uitsluitend bedoeld om de kosten van het serverpark en de hosting van Helpmij enigszins te dekken. Kortom Helpmij draait om het bijeenbrengen van vraagstellers en helpers en dat doet Helpmij zonder daar zelf voordeel van te hebben.

Vrijwilligers

Al die gratis diensten van Helpmij kunnen alleen bestaan bij de gratie van mensen die belangeloos hun tijd in Helpmij steken. Afgelopen maand werd er oproep gedaan voor vrijwilligers. Ook Helpmij heeft hulp nodig! Die oproep kun je vanuit de link onderaan dit artikel teruglezen.

Forum

Op het forum zie je de vragen en de reacties van de helpers. Een groep door de wol geverfde moderators (zeg maar digitale gespreksleiders) leidt dat in goede banen door ervoor te zorgen dat de vragen in de juiste sectie worden gesteld en dat er steeds duidelijke en nette taal wordt gebezigd door de gebruikers.

NB: een groot deel van de scheldwoorden wordt automatisch weggefilterd. Probeer maar eens naam van de vrucht van de bekende eikenboom te typen in een post…

Naast deze taken zorgen de moderators ook voor een overzichtelijk indeling van het forum. Onlangs heeft de indeling van Helpmij een grote update gekregen met als doel om het overzichtelijker te maken. De vraagsteller kan daardoor eenvoudiger de juiste sectie vinden om zijn vraag te stellen en de helper kan makkelijker die vragen vinden waar hij of zij deskundig in is. Onderaan het artikel vind je een link naar een post van de hoofdmoderator met meer uitleg.

Beheer

Er is nogal wat techniek nodig voor het draaiende en up-to-date houden van de forumsoftware. Als gebruiker zie je daarvan de voorpagina, de vragen en antwoorden en de mogelijkheden die je als gebruiker hebt om een vraag te posten. Dat is de zogenaamde Front End of gebruikerskant. Daarachter zit de software en een grote database waar alle de forumindeling in gevat zit, samen met alle vragen en antwoorden. Dit is de zogenaamde Back End. Als daarin iets misgaat, zou je vragen krijgen met de antwoorden van een andere vraag. Dat zou dan al snel een enorm zooitje worden. Het geheel van Front en Back End wordt in de lucht gehouden door computers met speciale software: het serverpark. De servers moeten in staat zijn om alle ingelogde gebruikers te bedienen en snel alle vragen en antwoorden weer te geven. De techniek, software en database worden beheerd door een groepje deskundige programmeurs, netwerkbeheerders en ander ICT-volk die samen heel creatief “beheer” wordt genoemd. Zij zorgen ervoor dat alles draait zoals het moet draaien en zijn daarmee onmisbaar voor de goede werking van Helpmij.

Magazine

Het magazine wordt gevuld door een klein clubje redacteurs. Het zijn enthousiastelingen die graag hun kennis delen over de onderwerpen die na aan hun hart liggen. De onderwerpen liggen ver uiteen en kunnen variëren van een (zéér) uitgebreide cursus over het programma Gimp tot het maken van een Pietendiploma. Alles wat computergebruik eenvoudiger, handiger, prettiger en meer verantwoord kan maken, mag aan bod komen.

Ook het magazine wordt met regelmaat vernieuwd. De e-mail teaser die maandelijks wordt verstuurd is inmiddels een bekend verschijnsel. Recent is de archief sectie aangepakt en daardoor is het eenvoudiger geworden om oudere edities te lezen. Ga daarvoor naar het Magazine door middel van de link in de kop van Helpmij.

 

Je komt dan in de laatste editie. In het Menu (1) kun je de laatste editie selecteren. Dit is ook de plek om je aan te melden (2) wanneer je het Magazine nog niet ontvangt:

 

Je vult hier simpelweg je twee keer e-mailadres in ter controle.
Wil je onverhoopt het Magazine niet meer ontvangen, dan kan dat bij Afmelden (3). Hier geef je het e-mailadres op waarop je het magazine ontvangt. Je krijgt dan een bevestigingsbericht en na bevestiging via de link word je afgemeld.

In het Archief (3) vind je alle eerder gepubliceerde artikelen.

Je kunt hier de complete jaargangen doorspitten (1) en tevens gericht zoeken op auteur, trefwoord inhoud (2). Het aanbod is groter dan je waarschijnlijk gedacht had en zeer gevarieerd. De eerste editie dateert van november 2001. Het loont de moeite om eens door al die jaar gangen heen te spitten. Lees bijvoorbeeld nostalgisch over de problemen met Vista of de lancering van Windows 7. De zoekfunctie helpt je snel op weg.

NB: sinds kort worden de artikelen vanuit het archief ook op mobiele apparaten goed weergegeven. Helpmij is daardoor weer wat meer toegankelijker geworden.

Ten slotte

Je hebt in vogelvlucht kunnen lezen wat er op Helpmij gebeurd en wat daar allemaal voor nodig is. Laat van je horen als je daar een bijdrage aan kunt en wilt leveren. We zullen je met open armen ontvangen.

Links

afbeeldingen van Pxhere en PDP

Auteur: leofact

GIMP 44: Script-Fu

Scroll naar boven

Script

GIMP heeft een eigen script-taal: Script-Fu. Daarmee kan je toevoegingen maken aan het programma. Zo heeft Microsoft Office bijvoorbeeld Visual Basic.

In deze cursus ga ik in op Script-Fu. Niet dat ik jullie lezers aan het schrijven van een script wil zetten. Het is gewoon leuk om te zien wat zo'n script is en hoe je er mee werkt.

Idee

De aanzet voor deze cursus komt van redacteur Kate95, die bij de overstap naar GIMP 2.10.10 haar favoriete plug-in "Save for Web" mistte. Dat is een echte plug-in, een programma en dat moet minimaal opnieuw gecompileerd worden. Dat kan ik wel onder Linux, maar onder Windows heb ik dat nog nooit gedaan. Verder moet ik dan ergens in het programma wat wijzigen. Maar in programmeren ben ik niet thuis. Met scripts kan ik wel aardig uit de voeten.

Les

Wordt dit een les in scripts schrijven? Neeeh, echt niet! Ik zal daar zelf eerst eens in thuis moeten raken. Ik heb dan wel een keer of wat de tutorial doorgenomen, maar daarmee ben ik er nog echt niet. Dus deze cursus wordt een mix. Ik laat jullie zien wat een script is. En vervolgens laat ik jullie ook zien hoe je zo'n script installeert in GIMP in Windows en in Linux. Dat installeren is een eitje.

Zo'n script is gewoon een tekstbestand, maar het heeft de extensie scm. Het te downloaden script heet dan als voorbeeld: 210_photo_web-photo-edit.scm

Plug-in registry

Deze registry was van oudsher een gewaardeerde verzameling plug-ins en scripts, maar sinds enige tijd is hij in onbruik geraakt om verschillende reden, waaronder een groot aantal niet bijgehouden bijdragen. Tja, dat is jammer.

Gelukkig is er eind 2017 dankzij mensen met een vooruitziende blik een kopie van de registry gemaakt, die je hier kan downloaden. Klik op deze link en je komt op Github terecht. Niet schrikken. Dit is een van de sites waar programmeurs samenwerken om programma's te schrijven. Rechts op de pagina vindt je een groene knop met clone or download. Klik je daarop dan krijg je onderaan de optie "Download ZIP" in het blauw. Klik daarop en die hele registry wordt naar je computer gedownload.

Bruikbaar

Of wat je zoekt in die registry dan ook nog bruikbaar is valt nog te bezien! Wie weet? Zo nee, dat kon het weleens zijn dat je een bestaand script moet updaten. Zitten we mooi samen in hetzelfde schuitje. De Script-Fu tutorial vindt je hier. Schrik niet, dit is Engelstalig. Er is het nodige in pdf formaat te vinden op het Web en ook nog in het Nederlands. Niet alles van recente datum helaas.

Voorbeeld

Een uiterst simpel scriptje:

(+ 3 4 5)

Het plusteken zegt dat er opgeteld moeten worden en de drie getallen 3, 4 en 5 zijn dan de op te tellen getallen. Doodsimpel natuurlijk, maar hier vallen wel gelijk een paar dingen op. Wat er gebeuren moet staat voorop, dat plusteken. En waarmee dat moet gebeuren staat achteraan. Toen we op school zaten werd zo'n som opgeschreven met de plusjes er tussen: 3 + 4 + 5 = 12. Dat is hier in deze scripttaal (die Scheme heet) dus anders. In het schrijven van een script en in programmeren heb je met deze taaleigenaardigheden te maken. Die haakjes horen er ook bij. Vergeet je zo'n haakje, dan draait de boel niet. Dan heet dan een syntax fout.

Syntax highlighting

Nou zijn de mensen die scripts schrijven en programmeurs slimme lieden. Daarom bestaan er tal van programma's waarmee je een stuk handiger dit soort scripts en codes samenstelt. Die hebben dan syntax highlighting. Door de tutorial en andere documentatie bladerend liep ik tegen Scintilla aan. Dat deed bij mij een belletje rinkelen! Was daar niet een handige teksteditor van? Toen herinnerde ik me de SciTE editor. Kijk eerst in de programmabibliotheek van je Linux systeem! En met wat zoeken vond ik dat SciTE syntax highlighting kon doen voor Script-fu. Dat highlighting komt neer op kleurtjes voor alle aparte onderdelen. Dus helpt dat bijvoorbeeld prima om al die haakjes niet te vergeten.

Het Windows broertje voor SciTE is Notepad++. Ook dat is gebaseerd op Scintilla.

Installeren

Een script installeren is simpel. Je kopieert hem gewoon in de map voor scripts van GIMP. Die map heet scripts. Een plug-in installeren is net zo simpel. Die kopieer je in de map plug-ins er direct naast

In Linux is dat simpel. Zet de verborgen bestanden zichtbaar met de sneltoets Ctrl+H en vindt dan in de map .config een map GIMP. Daarin zit een map 2.10 (of 2.8 als je nog niet ben begonnen aan 2.10) en in die map zitten dan deze mappen scripts en plug-ins. Nadat je het kopiëren hebt uitgevoerd ga je omhoog in de mappen tot je .config weer ziet en druk opnieuw op Ctrl+H. Daarna zijn je verborgen bestanden weer uit beeld.

Dat ben ik ook wel eens kwijt, hoor. Maar hoe je dat doet staat overal op het web en dan zoek ik het wel op.

Windows

Installeren in Windows gaat net zo als in Linux. Maar de weg naar de mappen scripts en plug-ins is wat lastiger. Dat moet ik altijd wel even opzoeken.

Hier is de weg naar scripts voor Windows:

C:\Users\YOUR-NAME\AppData\Roaming\GIMP\2.10\scripts YOUR-NAME moet je veranderen in jouw gebruikersnaam en je moet het script op gelijke wijze ook plaatsen bij andere gebruikers die op jouw PC met dit script willen werken.

Dat AppData is een verborgen map. Ook die moet je eerst zichtbaar maken. Ik gebruik daar MultiCommander voor. Er bestaan wel meer van dit soort programma's. Vraag het eventueel eens na op ons forum.

Alternatief

Script in werking met de aanpassingen

Als alternatief voor "Save for Web" vond ik hier een mooi script: http://www.gimphelp.org/photo_web_photo_editor.html. Nu zet je tegenwoordig eerder een foto op sociale media als Facebook en dan is 2048 in de breedte een goede waarde. Verder kan je op Facebook beter niet verscherpen. Dat gebeurt al automatisch.
Dat is in de script simpel te realiseren. Verander de regel met SF-VALUE naar de waarde 2048. Verander verder de regel met SF-TOGGLE van TRUE naar FALSE. Klaar ben je! Ik heb nog wat commentaarregels (met dat ; erin) vertaald. Als je dit script in een gewone teksteditor of Scite opent zie je dit commentaar en daar staan dan ook de paden waar je het script moet plaatsen.

Redactie

Voor de redactie ligt de standaard breedte een tikkeltje anders. Daar hebben we een waarde van 600 nodig. Het script is daaraan gemakkelijk op aan te passen als hierboven uitgelegd. Dan hoef je niet telkens dat 2048 te veranderen in 600.

Downloaden

Het script met mijn aanpassingen en vertaalde aanwijzingen is hier te downloaden. Het is als zip bestand gecomprimeerd. Even uitpakken dus. Je ziet dan de extensie scm.

Veel plezier met Script-fu!

Auteur: Erik98

Phishing en malware waarschuwingen

Scroll naar boven

De e-mails die cybercriminelen sturen om naar jouw gegevens te vissen (vandaar de term phishing) zien er steeds echter uit. Een paar jaar geleden herkende je een phishing-mail nog aan de taalfouten en het knullige uiterlijk. Tegenwoordig zien ze er heel gelikt uit: heel verzorgd, compleet met logo’s en afzendergegevens.

 

Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.

https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/

​​

ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.

http://www.opgelicht.nl/alerts/alle-alerts/


Neem vooral een kijkje op de sites van Fraudehelpdesk en Opgelicht! en zie wat de laatste phishing en virus meldingen zijn.

Op de site van ConsuWijzer zie je wat je rechten zijn op computergebied.

Auteur: ErpCity

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Geachte heer, mevrouw

Dank u voor iedere maand de helpmij magazine voor ons te maken en te versturen.
Helaas is door een storing de maand april magazine bij mij verwijderd.
Is het mogelijk dat u alstublieft deze april uitgave nogmaals kunt sturen naar mij.

 

Bij voorbaat dank.

Groetjes Rene

Beste Rene,

Een trouwe lezer zijn we graag van dienst en het magazine is dan ook per omgaande toegestuurd.
In feite was dat niet nodig, want je hebt, net als iedere lezer, toegang tot alle eerdere edities.

Hoe je dat doet, lees je in het artikel "Werk in uitvoering".

Veel leesplezier!

Met vriendelijke groeten,

De redactie

Geacht bestuur,

Helaas is mijn kennis niet groot genoeg om uw team te komen versterken. Evenzo helaas: ik ken geen mensen die hier wel geschikt voor zijn.

Beste heer of mevrouw Jansen,

Dank voor het meedenken. Relevante kennis is inderdaad een vereiste en niet iedereen kan of wil zich in deze materie verdiepen. We hopen natuurlijk wel dat er mensen zijn die dat wel graag willen en zich bij ons aanmelden. 

Met vriendelijke groet, ook namens het bestuur,

De redactie


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.