Helpmij magazine

Juni 2020

Voorwoord

Scroll naar boven

Dit is al weer de laatste editie voor de zomervakantie. De telewerkplekken van de redactie worden ontruimd en wij gaan enerzijds genieten van wat rust, anderzijds vast broeden op het materiaal dat wij u willen voorschotelen vanaf september...

Bij dat laatste kunnen wij de hulp van onze lezers goed gebruiken! Geef ons uw feedback en sturing door de enquete welke u in dit magazine vindt in te vullen. Geef ons een klein stukje van uw vrije tijd, gebruik een pauze tussen twee teleconferences of een ander verloren moment om even door de vragenlijst te gaan. Wij zijn u alvast zeer dankbaar voor deze moeite.

Of het nu Hintergarten of Hinterzarten, Como of domo wordt: wij wensen onze lezers, ondanks alle restricties en veiligheidsmaatregelen, een heel plezierige vakantie! Blijf alert!

Graag tot september!

Auteur: ErpCity

Ruimtevaart simulator

Scroll naar boven

Simulatoren om een vliegtuig te besturen zijn er genoeg te vinden in de vorm van programma's voor op je computer. Ik ben daar vroeger heerlijk mee bezig geweest. Nog niet eenvoudig trouwens, maar wel heel leuk. Tegenwoordig kan je vrijwel de hele wereld over en allerlei vliegtuigen besturen.

Spacex Crew Dragon

Eén van de grote spelers in de ruimtevaart is het bedrijf SpaceX en de Crew Dragon is het ruimteschip waarmee mensen vervoerd worden. Nu heeft dit bedrijf een simulator beschikbaar gesteld waarmee je gewoon in je browser kunt proberen aan te koppelen op het Internationale Ruimte Station. De bediening is gelijk aan de echte bedieningsorganen aan boord van de Crew Dragon!

Vliegen

Vergeet maar rustig dat dit lijkt op vliegen. Hier is geen lucht. Je hebt geen vleugels en er is alleen maar een heel klein beetje zwaartekracht. Maar het is wel een heel bijzondere ervaring om op de aankoppelmodule van het ISS aan te sturen.

Proberen?

Klik hier: De Crew Dragon simulator. Veel plezier! Mocht je moeite hebben met de verschillende Amerikaanse teksten, gebruik dan de Google Translator.

Auteur: Erik98

Helpmij magazine enquête

Scroll naar boven

Als redactie vragen wij ons vaak af waar onze lezers in geïnteresseerd zijn en welke artikelen het meeste worden gelezen. Er is daar feitelijk weinig over bekend. We hebben bijvoorbeeld geen inzage in hoe vaak de artikelen gelezen worden. Een positieve reactie in het Postvak In geeft je als schrijver het gevoel dat je in de goede richting zit. Er reageert echter maar een klein deel van de lezers en daarom schrijven we de artikelen veelal vanuit onze eigen interesses en deskundigheid. 

Win-win

Onze wens is om de mening en interesses van onze lezers beter in kaart te krijgen. We hebben daarom als redactie een kleine enquête opgezet. We beseffen dat je die maar al te vaak krijgt voorgeschoteld, maar in dit geval is het win – win. Je krijgt namelijk de kans om je mening te geven over het magazine en verderop in het magazine kun je lezen hoe je zelf eenvoudig een enquête kunt maken met de Helpmij-enquête als voorbeeld.

Enquête

De enquête zelf bestaat uit eenvoudig in te vullen vragen en het duurt tussen de 5 en de 10 minuten om alle vragen te beantwoorden. Je start de enquête met een klik op de volgende link: tiny.cc/Helpmij_magazine_enquete of scan de QR-code.

Je helpt de redactie enorm met het invullen en we danken je dan ook hartelijk voor je deelname. In het volgende magazine, wat in september zal verschijnen, wordt de uitslag teruggekoppeld. Op die manier weet je als lezer wat er leeft bij de andere lezers van ons magazine.

Succes met het invullen!

Auteur: leofact

Fotograferen via Zoom

Scroll naar boven

Via mijn rss lezer liep ik tegen dit videootje  aan van fotograaf Tommy Reynolds. Het is wel in het Engels, maar het idee is leuk!

Tommy vertelt ons dat je, via Zoom, je beeldscherm én je muis kan delen.

Klik

Dus zette Tommy in zijn kleine studio een grote paraplu neer met een dikke flitser en een mooie camera. Daarna kwam het bedieningspaneel in beeld en zijn muis. Dan werd het een kwestie van instellen en klik, daar was de foto.

Vijf

Vijf personen deden mee. Niet de minsten qua fotografie. Die stelden de boel in naar eigen idee en gaven Tommy aanwijzingen hoe te poseren.

Engels

De locatie is Engeland en de taal dus Engels. Toch is het allemaal met het beeld erbij nog wel te volgen. Maar het leukste vind ik vooral het idee en dat dit zo werkt in Zoom

Link

Hier is de link Veel kijkplezier!

Auteur: Erik98

Lekker focussen (of: webfilters voor volwassenen)

Scroll naar boven

Tijdens het surfen op internet krijg je allemaal ideeën. Van het één komt het ander en voor je het weet zit je je weer te verlekkeren aan allerlei apparaten die je nog eens wilde aanschaffen. Natuurlijk speelt de gigantische advertentiemachine hierop in, door je voor te schotelen waar je eerder naar zocht. Na wat een korte tijd lijkt, kijk je op de klok en je schrikt. Is het alweer zo laat? Je had het niet eens door... Hoe krijg je de regie terug over je eigen tijd?

Advertenties

Advertenties, die heb ik aardig in bedwang, denk ik. Ik gebruik immers allerlei plugins om advertenties te weren, zoals Adblockplus, uBlock en Mozilla Firefox zelf. De browser staat ingesteld om fingerprinting tegen te houden, volginhoud, cryptominers en een heel aantal cookies… Het lijkt me meer dan genoeg, al heb ik me daar niet al teveel in verdiept.
Maar waarom zit ik nu – tijdens het typen van dit artikel – toch weer op marktplaats te struinen, op zoek naar een e-reader? Ik heb toch al een prima e-reader? Blijkbaar houd ik mezelf toch aardig voor de gek en heeft de commercie ook mij in zijn greep.

FocalFilter: stop die websites!

Zo, op internet vond ik het Windows programma FocalFilter. Daarmee blokkeer je tijdelijk websites. Je maakt zelf een blacklist aan, een lijst met daarop de beruchte aandachttrekkers, zoals in mijn geval nu marktplaats. Vervolgens stel je een tijd in dat deze sites tegengehouden moeten worden. Misschien helpt dat om mijn surfgedrag wat in te perken!

Zou ik niet beter meteen heel internet blokkeren? Nee, dat heb ik toch wel nodig om informatie te vinden tijdens het schrijven van artikelen. Soms moet ik ook even kijken of ik geen belangrijke e-mails binnenkrijg.
FocalFilter is gratis en werkt met alle browsers. Het is heel eenvoudig en werkt in het Engels.

 

1 Na opstarten kun je links op de knop drukken om websites toe te voegen.

2 Onderin kies je het aantal minuten dat je de websites wilt blokkeren.

3 Klik daarna op de rechterknop om het focussen te starten.

4 Herstart de browser om Focalfilter te laten werken.

Houd deze software Kate95 echt tegen? Als tijdelijke rem werkt het wel degelijk. Wanneer je het programma de-installeert, komt er een boodschap tevoorschijn met instructies in het Engels.
Het zorgt ervoor dat ik iets minder snel op afleidende websites kijk, ik ben me iets meer bewust van mijn eigen gedrag. Dat is al winst.


Andere helpende software

De website van Focalfilter geeft nog heel wat meer tips voor software om tijdens het werken goed te focussen:

Browser addons

2 addons voor Browsers, voor diegene die alleen met deze browsers werken:

LeechBlock voor Mozilla Firefox. Je kunt hierin heel veel categorieën aanmaken en die op verschillende tijden blokkeren.
StayFocusd voor Chrome. Deze laatste zou lastiger te omzeilen zijn doorgewinterde computeraars.

   logo Selfcontrol

Meer software

SelfControl voor MacOS. Dit programma is open source en gratis. In principe werkt het net zo als FocalFilter: een blacklist, tijd instellen en een startknop. Wat ik me alleen blijf afvragen is waarom er in dit logo een schedel te zien is... Misschien had de maker een verslaving aan Patience en wilde hij die slechte gewoonte ehhh... laten afsterven?

ColdTurkey voor Windows en MacOS. De naam verwijst natuurlijk naar het abrupte afkickproces van drugsverslaafden. Met de gratis versie blokkeer je websites en houd je bij waar de meeste tijd aan op gaat. Dat kan heel veel inzicht geven in je eigen gewoontes.
De betaalde versie biedt veel meer opties: heel internet, specifieke software en zelfs de computer kunnen geblokkeerd worden. Dit combineer je dan met een tijdschema. Het is zelfs mogelijk om een vriend het wachtwoord te laten beheren, waardoor je zelf niet zomaar eventjes de limieten kunt omzeilen. Heel veel opties dus. Prijs: $29,- voor gebruik op 3 computers, met 3 jaar gratis updates. MacOS en/of Windows.

Freedom voor Windows, MacOS, iOS en Android. Hiermee kun je naast websites ook andere software stoppen. Dus bijvoorbeeld ook dat ongelofelijk leuke en verslavende spelletje. De software werkt op meerdere apparaten tegelijkertijd, waardoor je minder snel kunt valsspelen. Wordt je internet tegengehouden op de pc? Dan kan dat ook op je smartphone. Kosten: vanaf $7,- per maand tot $129,- voor je hele leven.

De software uit dit artikel vind je op de volgende pagina's:

https://www.focalfilter.com/ https://getcoldturkey.com/
http://selfcontrolapp.com/ https://freedom.to/
Auteur: Kate95

Maak je eigen enquête, deel 1

Scroll naar boven

Enquêtes, vrijwel dagelijks komen ze wel langs. Je kunt geen bestelling meer doen bij je favoriete webshop of dienstverlener of er wordt wel gevraagd om een beoordeling te geven. Gelukkig zijn dat vaak maar een paar vragen en als je weer wat wilt kopen zijn die beoordelingen toch ook wel weer wel erg handig. Al moet je daar wel je verstand bij blijven gebruiken (zie de link, onderaan dit artikel, over reviews).

Deze maand houdt ook ons eigen magazine een enquête onder de lezers. We zijn als redactie zeer benieuwd naar de mening van onze lezers. Als je de enquête al hebt ingevuld kun je rustig doorlezen. Zo niet, dan is het verzoek om eerst de enquête in te vullen. Op die manier krijgen we veel informatie waar we als redactie van kunnen leren en heb je tegelijkertijd ook alvast een indruk hoe de enquête werkt voor je leest over wat er nodig is om er zelf een te maken. 

NB: voor de enquête klik: tiny.cc/Helpmij_magazine_enquete

Online handig!

Het maken van een vragenlijst, deze uitdelen of verzenden per post was vroeger veel werk. Het verzamelen van al die antwoorden en het uitrekenen van de uitslagen was zo mogelijk nog meer werk. Tegenwoordig is dat een fluitje van een cent, als je maar de juiste tools gebruikt. In een paar uur tijd heb je een enquête in elkaar gezet en per mail verstuurd. De antwoorden komen op een presenteerblaadje terug en de resultaten worden automatisch uitgerekend.

Zelf maken

Het opzetten van een vragenlijst en verzamelen van de antwoorden is zó eenvoudig dat het ook goed is in te zetten in je eigen omgeving. Je kunt zo simpel de wensen voor een familiedag peilen of de mening van de leden van je (sport-) club of VvE. Daarnaast kun je er ook een quiz, test of huiswerktoets mee maken. Dit artikel maakt deel uit van een tweedelige reeks. In dit deel wordt kort een kleine selectie van de beschikbare tools besproken en wordt uitgelegd wat er nodig is om een goede enquête op te zetten waarmee je precies de gegevens achterhaald die voor jou van belang zijn. In het tweede deel wordt besproken hoe je dat praktisch uitvoert met de tool waar ik in dit artikel op uitgekomen ben als mijn persoonlijke voorkeur.

Uitzoeken

Na een snelle Google-actie blijkt dat er heel wat tools op de markt zijn om zelf je vragenlijst te maken. Veel tools hebben een gratis optie. Je zult echter snel tegen de grenzen van deze gratis opties aanlopen en dan blijkt dat de betaalde versies al snel enkele tientjes per maand kosten. Dat is voor ons doel niet de bedoeling. We speuren naar een geheel gratis tool.

Een bekende is Survey Monkey. Deze tool wordt vaak bedrijfsmatig ingezet. De gratis versie is beperkt inzetbaar en we zoeken snel verder. 

Crowdsignal, vroeger bekend als Poll Daddy lijkt een goede optie. Het is van de makers van Wordpress en integreert heel goed in dit platform. Je komt heel ver met de gratis versie. Alleen kun je de resultaten niet exporteren, daarvoor moet je jezelf (betaald) abonneren. Reden voor mij om nog even door te zoeken en dan kom ik uit bij de kandidaat die ik al kende: Google formulieren. Dit is een onderdeel van Google Docs. Je hebt er een Google-account voor nodig en daarmee is het dan ook geheel gratis. Deze tool is zeer bruikbaar en, voor als je daarin geïnteresseerd bent, te integreren als iFrame in je website. Met deze tool gaan we aan de slag om onze enquête te maken.

NB: alle linken van de besproken tools vind je onderaan dit artikel.

Vooraf

Wanneer je precies weet wat je wilt, kun je een krachtige, doelgerichte en bruikbare enquête ontwerpen die voor jou precies de gewenste gegevens verzameld en voor de gebruiker (de respondent) prettig is om in te vullen. Dat laatste is belangrijk, want als de gebruiker afhaakt, kom jij niet aan je antwoorden. Het is daarom de moeite waard om daar vooraf bij stil te staan. Onder de informatie-linken onderaan vind je twee linken met veel tips voor een goede enquête. In het kort noem ik hier vier hoofdpunten waar een goede enquête aan zou moeten voldoen. 

  1. Een duidelijk doel
    Waarvoor is de vragenlijst bedoeld? Gaat het om (marketing-)onderzoek, een quiz of toets? Wat wil je dan weten of wat wil je testen? Wat wil je met de uitslagen en hoe kun je dat het beste bereiken?
  2. Doelgroep
    Wie wil je bereiken? Op wat voor manier bereik je die groep het beste? Wat heeft de ondervraagde nodig om verleid te worden om de vragen te beantwoorden? Welke middelen kun je daarvoor inzetten?
  3. Relevante inhoud
    Om de enquête duidelijk en uitnodigend te houden, helpt het wanneer de vragen helder en eenduidig zijn geformuleerd, in een logische volgorde worden gesteld en wanneer deze passen in het doel van de enquête. De duidelijkheid wordt verder vergroot als de keuze-antwoorden logisch zijn geformuleerd. Keuzerondjes of radio buttons dienen om een enkele keuze te maken tussen de verschillende opties en met vinkjes wordt de mogelijkheid geboden om meerdere opties te kiezen. Er zijn tools die de multi-select optie ook mogelijk maken voor de keuzerondjes. Het gebruik daarvan geeft echter onduidelijkheid. Daarnaast is het ook van belang dat de antwoordenreeks logisch is. Met antwoorden van de volgende reeks kun je bijvoorbeeld weinig: de auto is a; elektrisch, b; hybride en c; rood. Hier worden appels met peren vergeleken. Ook het vermijden van dubbele vragen maakt de enquête krachtiger. Soms kan het stellen van eenzelfde vraag in een andere vorm echter wel dienen als een controle-vraag om te kijken of de respondent wel consequent antwoord. In de privé situatie zul je dit soort vragen echter niet snel nodig hebben, lijkt me.
    1. Vervolgvragen
      Het antwoord op een vraag kan een volgende uitlokken of juist overbodig maken. Vraag je bijvoorbeeld naar het bezit van een rijbewijs, dan hoef je niet meer te vragen hoe vaak iemand rijdt als het antwoord nee is. De meeste tools bieden de mogelijkheid om naar een bepaalde volgende vraag te springen aan de hand van een antwoord. Om dat in goede banen te leiden, kan het handig zijn om eerst een stroomschema op te stellen van de vragen en de mogelijke antwoorden. Op die manier hou je overzicht en wordt het verloop van de vragen zo vloeiend mogelijk. Dat houdt de respondent bij de les. Het helpt ook als de enquête niet te lang is; maak deze zo lang als nodig en zo kort als mogelijk. 
    2. Open vragen kunnen helpen om meer inzicht te krijgen in de mening van de respondent. Deze antwoorden zijn echter moeilijk onderling vergelijkbaar. Dat gaat eenvoudiger met schalen en keuze-opties. Daarnaast kunnen open vragen weerstand oproepen, omdat het meer moeite kost deze in te vullen. Stel daarom alleen open vragen als je dat noodzakelijk vindt. 
    3. Validatie gebruiken
      Vraag je om tekst-invoer en wil je een bepaald iets weten, zoals een e-mailadres of een telefoonnummer, gebruik dan de tekstvalidatie die veel tools bieden om de juiste gegevens te krijgen. In deel twee lees je hoe dat precies werkt.
    4. Verplicht antwoorden 
      Je kunt voorkomen dat een respondent een vraag overslaat door antwoorden verplicht te stellen. Dat kan echter ook tegen je werken. Wanneer iemand een verplichte vraag niet kan of wil beantwoorden, kan hij of zij niet verder en mogelijk haakt de respondent daardoor af. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.
    5. Puntentelling
      Bij een quiz of toets is het van belang dat er een consequente puntentelling wordt gebruikt. Veel tools bieden die mogelijkheid. Bij het creëren van een quiz of toets kan het helpen als je een helder puntensysteem van tevoren uitwerkt. De beoordeling achteraf wordt daardoor ook stukken eenvoudiger.
  4. Doelgerichte verzending
    Op wat voor manier bereik je de beoogde doelgroep het beste? Verstuur je een link per mail, dan kun je deze verkorten en een herkenbare naam geven met een url-verkorter zoals tiny.cc. Dat is duidelijker en geeft tegelijk een meer betrouwbare indruk. Dit opent gelijk de mogelijkheid om een QR-code te genereren die op eventueel drukwerk kan worden geplaatst, bijvoorbeeld in de verenigingskrant of het wijkblad. 
    Van belang is verder de juiste formulering van de uitnodigingstekst. Met welke tekst verleid je zo goed mogelijk tot invullen van de enquête? Zijn er nog andere zaken die je wilt inzetten om te verleiden tot invullen, zoals het geven van een cadeau of het uitloven van een prijs? 
    Een laatste punt om over na te denken; laat je de lijst anoniem invullen of op naam en e-mailadres? In het laatste geval weet je wie de respondent is en dat kan een voordeel zijn. Je verplicht daarmee wel tot inloggen en dat kan net een stap te ver zijn voor de respondent, die haakt dan mogelijk af. Daarnaast vinden veel mensen het prettiger om anoniem te blijven en ze zullen daardoor eerder geneigd zijn de enquête in te vullen als dat anoniem kan. Een nadeel daarvan is dat je niet weet wie de vragen beantwoord en diegene kan dat dan ook vaker dan één keer doen. De keuze hierin hangt dus af van het doel van je enquête, quiz of toets.

Ten slotte

Hoewel het creëren van een enquête echt eenvoudig is, zijn er wel veel zaken om rekening mee te houden. Je krijgt dan wel een enquête die optimaal wordt ingevuld en precies de gegevens ophaalt die je nodig hebt en dat op een manier waar je echt wat aan hebt. In het volgende magazine behandel ik het daadwerkelijk creëren van de vragenlijst.

Informatie 

Afbeeldingen van Pexels, Pxher en Pixabay

Auteur: leofact

WhatsApp-fraude voorkomen

Scroll naar boven

In deze tijd van social distancing maken we maar wat graag gebruik van de digitale mogelijkheden om in contact te blijven. Helaas spelen criminelen hierop in door digitaal je zakken te rollen. Daarbij wordt veel gebruik gemaakt van WhatsApp-fraude. In een eerder verschenen artikel kun je uitgebreid lezen wat je daartegen kunt doen. Dit artikel kun je hier vinden: magazine.helpmij.nl/magazine.

Hieronder vind je in het kort de belangrijkste punten om WhatsApp-fraude te voorkomen:

1.    Check de afzender
Controleer altijd de afzender van een betaalverzoek. Google eventueel de naam en het telefoonnummer om te controleren of er sprake is van een bekende oplichter. Wantrouw onbekende verzoekers.

2.    Check de link
Controleer altijd eerst waar een link heen gaat, door de muis erboven te laten zweven of deze even “vast te houden” op een telefoon. Vreemde link? Twijfel? Niet klikken!

3.    Check de reden
Controleer de reden van het betaalverzoek, ook als het om een bekende gaat. Was je wel bij dat etentje, ben je daar wel lid van, klopt dit bedrag wel?

4.    Check het verhaal
Is het verzoek ingepakt in een verhaal? Controleer dat dan: is het van een onbekende? Negeer het gewoon! Is het van een bekende? Controleer dan of het inderdaad om die persoon gaat. Zeker als er net een nieuw nummer is toegevoegd. Bel dat nummer en bel voor de zekerheid ook het oude nummer. Stel specifieke vragen die alleen de bekende kan weten. Let er daarbij wel op dat de criminelen ook bijvoorbeeld Facebook checken om informatie te achterhalen. Helemaal geen contact te krijgen? Doe dan niets of probeer via andere wegen de ware identiteit te achterhalen van de persoon die je heeft benaderd. Laat hem jou bellen, of neem contact op met gezamenlijke kennissen of familieleden. Pas dan wel op dat ook zij niet in dezelfde val zijn getrapt.

5.    Meld fraude 
Merk je iets op wat niet in de haak is, meldt het dan altijd en doe eventueel aangifte (zie de linken onderaan het eerdere artikel). Waarschuw daarnaast eventuele andere betrokkenen. Ze zullen je dankbaar zijn!

Een gewaarschuwd mens telt voor twee en, naar ik hoop, helpen deze punten om meer ellende te voorkomen

Auteur: leofact

Inkscape 4: welke versie installeer je?

Scroll naar boven

De laatste tijd wordt me vaker gevraagd welke versie van Inkscape mensen het beste kunnen installeren. Het korte antwoord is: 0.92.5.
Het langere antwoord is wel een artikel waard, dus daarop trakteer ik jullie deze maand. Dan heb je de hele mooie zomermaanden om je te verdiepen in de beginselen van dit tekenprogramma, voordat we hopelijk in september de draad weer oppakken. Veel creativiteit gewenst!

Twee keuzes!

Rond Pasen 2020 kwamen er twee versies tegelijk uit van het tekenprogramma Inkscape: 0.92.5 en 1.0. Dat is natuurlijk heel verwarrend en dus wordt me vaker de vraag gesteld: welke versie van de software moet ik installeren?

Op de website van Inkscape zelf, wordt altijd de nieuwste versie als eerste aangeprezen. Dat zou ik zelf anders kiezen, want de nieuwste versie is nog niet af. Maar de ontwikkelaars hopen er zo op, dat veel mensen de software gaan testen en fouten melden. Dan kunnen die fouten eruit gehaald worden. Het is een keuze die ze hebben gemaakt, maar voor beginners is het een soort klein rampje.

Vraag je je af welke versie je het beste kunt gebruiken? Dan heb ik een aantal tegenvragen.

Vraag 1: welk systeem heb je?

Een fraai open source programma, dat Inkscape. Oorspronkelijk is het ontwikkeld onder Linux, maar al heel snel werd er ook een Windows versie gemaakt. De ontwikkelaars van Inkscape hebben nog steeds vooral Linux en Windows op hun computers staan. Dat betekent dat de ontwikkeling voor MacOS er wat achteraan komt. Maar nu begint de ondersteuning voor MacOS ook serieuzer te worden.

Vraag 2: Wat voor gebruiker ben je?

Ik deel de software in tweeën: stabiel (0.92.x) en avontuurlijk (1.0.x).

Stabiel: 0.92.4 en 0.92.5

Inkscape 0.92.4 en 0.92.5 zijn beide stabiele, goed geoliede machines. Ook de meeste plugins, dat zijn uitbreidingen op het programma, die doen het hiermee goed.

Beginners moeten altijd deze veilig stabiele versie installeren. Het is namelijk al lastig genoeg om goed te leren werken met nieuwe software.

Ook professionals die de software gebruiken voor hun productie, kiezen deze versie. Want je wil niet op een cruciaal moment je werk kwijtraken door een fout in het programma. Verder doen ook scholen en kleine werkplaatsen er verstandig aan deze versie te installeren.

Avontuurlijk & bugs: 1.0

En toen was daar ineens Inkscape 1.0. Er zit erg veel moois in de nieuwste versie. Zo kun je een donker thema installeren en is er goede ondersteuning voor schermen met een hoge resolutie. Er zijn heel wat menu's veranderd, en er zijn knopjes bijgekomen. Wat ik zelf heel fijn vind, is dat je met het potlood en een tekentablet nu met drukgevoeligheid kunt tekenen. Als je precies begrijpt wat ik daarnet schreef, dan hoor je waarschijnlijk in deze groep gevorderden.

Gevorderden kunnen kiezen: veilig en stabiel, óf avontuurlijk en veel haperingen en meewerken aan het verbeteren van de software. Óf ze installeren meerdere versies naast elkaar – onder Windows kan dat namelijk. Dat lees je iets verder in dit artikel.

MacOS

Dit is een groep apart. Let wel, zoals je eerder kon lezen, de ontwikkelaars hebben Inkscape van oudsher ontwikkeld voor Linux en Windows. Maar onder MacOS kun je met wat vliegwerk heel wat open source software installeren. Hiervoor installeer je eerst XQuartz, wat werkt tot en met MacOS Mojave. Daarna log je uit en weer in en installeer je Inkscape 0.92.2.

Of je probeert meteen de 1.0 versie uit, zonder XQuartz, dat mag ook.

MacOS Catalina: deze groep gebruikers heeft geen keus, zij moeten Inkscape 1.0 gebruiken. Apple heeft geregeld dat er alleen nog maar 64 bits software mag draaien onder het nieuwste systeem. Dan doet XQuartz het niet meer. Maar de lieve ontwikkelaars van Inkscape doen erg hun best en hebben een Mac versie gepresenteerd van Inkscape 1.0 die werkt zonder de XQuartz omgeving!

Meerdere versies naast elkaar met Windows

Onder Windows kun je meerdere versies van Inkscape naast elkaar gebruiken. Daarvoor zijn er de portable apps. Zo heb ik op de normale manier Inkscape 0.92.5 geïnstalleerd. Daarnaast heb ik nog een aantal mapjes met diverse portable versies van het programma.
Soms is dat handig, wanneer er een functie of plugin wel werkt onder een oudere versie.
Ook test ik de nieuwere versie zo uit, voordat ik hem echt installeer.

Portable versie downloaden

Ga hiervoor naar de downloadpagina van Inkscape 1.0. Klik rechts onder Versions op een nummer. Klik daarna op de knop All platforms.
Voor Windows is er dan een 32-bits versie: portable app. Na het downloaden heet het bestand InkscapePortable_0.92.5.paf.exe. Dubbelklik erop en installeer het op de plek die je wilt.

Snelkoppeling

Zoek na de installatie in de nieuwe map naar het bestand InkscapePortable.exe.
Maak met rechtsklik een snelkoppeling. Deze kopieer je naar je bureaublad om de portable versie van Inkscape snel op te starten. Verander de naam onder de snelkoppeling in het versienummer, om de verschillende snelkoppelingen uit elkaar te kunnen houden.

Je kunt van meerdere versies een portable variant op je computer zetten. Het heet portable, omdat je dit programma ook op een usb stick kunt installeren. Dan kun je op andere Windows computers je eigen installatie starten vanaf die usb.

Alle downloads op een rijtje

Hieronder staat een rijtje computersystemen, met daarachter de meest recente versie van Inkscape 0.92. Hoe nieuwer, hoe minder bugs.

– Windows 7, 8 of 10: 0.92.5 hier te downloaden.

– Voor Windows Vista of ouder gebruik je Inkscape 0.92.3 hier te downloaden.

– Linux/Ubuntu: 0.92.5 instructies staan hier. Probeer deze versie te forceren in je software beheer programma. Ja, je kunt natuurlijk ook versie 1.0 installeren, maar die raad ik nog niet aan.

– MacOS (tot en met Mojave) 0.92.2 hier te downloaden. Hierbij hoort XQuartz.

– Alle versies 1.0 staan op deze website: https://inkscape.org/release/1.0/platforms/.

Uitsmijter: de meest wijze raad van Kate95

Heb je een oude pc? Dat is geen enkel probleem, Inkscape werkt prima op oude bakjes!
Heb je een Mac en wil je heel graag Inkscapen, maar loop je tegen Apple gerelateerde problemen aan? Ik zou zeggen: leen een oud Windows of Linux bakje van iemand anders, of haal er eentje bij de kringloopwinkel. Zoals je hierboven ziet, zijn er ook voor oudere systemen downloads.

 


Het is heel nuttig om minstens twee computersystemen tot je beschikking te hebben
en ermee te leren omgaan.
Wanneer dan het ene systeem ineens iets in je nadeel verandert,
ben je daar niet totaal afhankelijk van. Houd de keuze!


 

Auteur: Kate95

Video maken 3: knippen, oprollen en een muziekje

Scroll naar boven

Tip: begin je opname vroeg. OK, dan neem je vast wat ongewenste stukjes op, maar dan heb je ook gelijk een goed beginnetje. Dat ongewenste stukje knip je eruit of je rolt de clip "op".

Daarnaast wil je natuurlijk het achtergrondgeluid. Heb je een aparte microfoon met een windhoes dan zal je weinig windgeruis meepakken. Zo gaat het vaak niet!

Toetsen

De toetsen S, C en M hebben een speciale functie in Kdenlive. De S is de aanwijzer. De X is het snijgereedschap (Cut) en met de M (Move) kan je een serie clips verplaatsen. Er zijn er wel meer zoals die I en O. Kijk daarvoor onder Instellingen - Configure Shortcuts. Daar kan je ook andere Shortcuts (sneltoetsen) instellen. Ik heb wel eens zelf een stel toetsenbord stickers gemaakt, maar dat bleek niet fijn als je het toetsenbord voor een ander programma gebruikt.

           Snijden op de rode lijn.

Knippen

Wij pakken een clip en drukken op de toets X. De cursor verandert in een rode streep. Met de muis verplaats je die naar de gewenste plek waar je de clip wilt afsnijden en druk op Enter. Dan wordt je clip in twee delen opgedeeld. Daarvan gooi je er dan één helft van weg. Meestal de voorste. Dan klik je op de S en schuift je clip aan op zijn voorganger. Dat sluit dan netjes aan. Zo mooi werkt Kdenlive.

 

Oprollen

Behalve het snijden met toets X kan je een clip ook oprollen!

Druk op toets S en ga op de linker of rechter rand van je clip staan. Je cursor verandert in een dubbele pijl en je kan nu die rand opschuiven. Het zelfde effect in wezen als snijden. Alleen kan je dat oprollen ook weer terugrollen en dat is dus berehandig. Dat doe je op dezelfde manier, maar dan schuif je die rand terug.

 

 

Windgeluid

Je hebt altijd wel wat wind en een smartphone of een camcorder neemt dat dan op. Het is alleen niet mooi en dus wil je dat kwijt. Klik rechts op je clip en kies split geluid. Daarvoor moet er wel een vrij audiokanaal beschikbaar zijn. Daarna kies je met een rechterklik op het geluidspoor groepering opheffen en vervolgens verwijderen je dat geluid met de hinderlijke windruis weg.

Dat doe je bij alle clips waar die wind een rol speelt. Vervolgens moet je natuurlijk wel geluid hebben in je video. Dat kan. Via verschillende wegen zijn rechtenvrije muziekjes te vinden. De gemakkelijkste is de Youtube audiobibliotheek als je gebruik maakt van Youtube. Die worden altijd aanvaard. Je kan heel gemakkelijk kiezen uit dingen als genre of bijvoorbeeld stemming. Bijvoorbeeld Genre: Jazz en Stemming Vrolijk.

Leuk

Ik ben zelf niet erg muzikaal, maar hier heb ik altijd plezier in. Het geeft steeds een bepaalde sfeer. Zelfs het simpelste videootje knapt er vaak van op.

Windkap

Een goede externe microfoon heeft een speciale hoes om windgeruis tegen te gaan. Dat is een hoes met lang haar. De Amerikanen noemen dat een "dead cat" Een dooie kat  dus. Ga je nu op een Chinese website op zoek, dan noemen ze dat daar "rabbit hair" Dat moet je dan wel weten.

Die hoezen zijn ook los verkrijgbaar voor heel redelijke prijzen. Let dan wel goed op de afmetingen. Beter te groot dan te klein. Ik heb ooit een stel dasspeld microfoons met succes van windhoesjes voorzien met hulp van mijn vrouw. Je moet wel drie weken wachten voor ze in je brievenbus vallen.

Succes zover

Auteur: Erik98

Het laatste nieuws

Scroll naar boven

Het laatste nieuws gemist? In deze rubriek vind je het laatste nieuws over besturingssystemen, computers en nieuwe of reeds in omloop zijnde software. Ook het laatste nieuws over smartphones en tablets komt aan de orde.


Inhoudsopgave 

 

Gaat Xiaomi na Huawei ook de verkeerde kant op?

Microsoft ontwikkelt Windows 10X nu ook voor laptops met één scherm

Windows 10 zet eerste stapjes op MacBook

Software-update: Open Hardware Monitor 0.9.3

Is de Microsoft Surface Go een bedreiging voor Apple’s iPad 

Samsung wijzigt strategie voor beveiligingsupdates Galaxy S8

Windows 10 PowerToys

Microsoft gaat scheurtjes in scherm Surface Laptop 3 gratis herstellen

Microsoft Office op iPad laat je aan twee documenten tegelijk werken in Split View

Samsung Galaxy M21: fijne budget-smartphone met dikke batterij

Upgrade je stopcontact: 15 slimme stekkers getest

Deze smartphone-camera kan door plastic heen kijken

Hoe vind ik een betrouwbare webshop in tijden van het coronavirus?

De techniek achter Apple Pay: zo werkt draadloos betalen

Zo maakt Microsoft Teams videobellen een stuk efficiënter

Microsoft begint met uitfaseren van 32-bits Windows-versies

Automobilisten spelen steeds vaker met telefoon

OnePlus 8 Pro videoreview

Verbeter je digitale vaardigheden met gratis Tech Academy cursussen

iOS 13.5 en iPadOS 13.5 zijn uit

Poco F2 Pro vs iPhone SE – Apple heeft geen schijn van kans

Microsoft waarschuwt voor onverwachte Excel macro’s

Skype blijft als consumentenversie bestaan 

Microsoft toont Edge-browser voor Linux

Windows 10 May 2020 Update: onze 10 favoriete nieuwe functies

ARM in laptops: maakt Apple meer kans dan Microsoft?

Advies in W10-startmenu om Edge te gebruiken is niet meer weg te halen

Foto laat Android-smartphones crashen bij instellen als achtergrond

Apple introduceert snellere 13-inch MacBook Pro met Magic Keyboard en twee keer zoveel opslag


Gaat Xiaomi na Huawei ook de verkeerde kant op?  

Ook Xiaomi lijkt betrapt te zijn op smerige praktijken. Eerder moest Huawei al met de billen bloot. Hoe zit het met privacy bij deze Chinese smartphonemakers?

 

Huawei werd afgelopen jaar flink gepakt door Google en de Amerikaanse overheid. Bewijs tegen het Chinese smartphonebedrijf bleef lang uit, maar kwam uiteindelijk toch boven water. Een artikel van Forbes zou nu hetzelfde kunnen doen met Xiaomi. Ook dat Chinese smartphonebedrijf zou er smerige praktijken op nahouden. Niemand’s incognito browse-sessies zouden nog veilig zijn!


Microsoft ontwikkelt Windows 10X nu ook voor laptops met één scherm  

Microsoft is al enige tijd bezig met een speciaal besturingssysteem voor apparaten met twee schermen genaamd Windows 10X. Maandag kondigde het bedrijf in een blog aan dat het nieuwe besturingssysteem Windows 10X nu ook naar laptops met een enkel scherm zal komen.


Windows 10 zet eerste stapjes op MacBook  

Microsoft lanceerde onlangs de Windows 10X-emulator en een ontwikkelaar heeft het besturingssysteem nu op een MacBook geïnstalleerd. Dat is niet alleen grappig en leuk bedacht, want het geeft namelijk een vroege blik op de aanstaande, nieuwe software van het bedrijf uit Redmond.


Software-update: Open Hardware Monitor 0.9.3  

Versie 0.9.3 van Open Hardware Monitor is uitgekomen. Met dit opensource programma kan de hardware in een computer in de gaten worden gehouden. Ondersteuning is aanwezig voor een groot aantal monitoringchips die in moederborden, processors, videokaarten en harde schijven aanwezig zijn.


Is de Microsoft Surface Go een bedreiging voor Apple’s iPad   

Microsoft heeft een kleinere en goedkopere variant van de Surface Pro aangekondigd. De Surface Go is een tablet voor consumenten die voor 400 dollar in de winkel ligt. Het scherm is vergelijkbaar met dat van de standaard iPad. Moet Apple zich zorgen gaan maken?

De Surface Pro is over het algemeen goed ontvangen. Er was alleen één kritiekpunt: het apparaat was te duur. Daarom heeft Microsoft nu een goedkopere tablet met de naam Surface Go aangekondigd, en die komt gevaarlijk dicht in de buurt van Apple’s goedkope 9,7-inch iPad. 


Samsung wijzigt strategie voor beveiligingsupdates Galaxy S8  

Met de komst van de Galaxy S20 serie begin dit jaar, kon je de klok erop gelijk zetten dat ondersteuning voor de Samsung Galaxy S8 minder zou worden. Iets dat vandaag dan ook daadwerkelijk gebeurt.

De Samsung Galaxy S8 was tot op heden nog voorzien van maandelijkse beveiligingsupdates om de telefoon zo veilig mogelijk te houden. Dat verandert vandaag. Samsung kiest ervoor om de updates vanaf nu alleen nog maar per kwartaal uit te rollen.


Windows 10 PowerToys  

Microsoft ontwerpt Windows alsof het een smartphone-OS is, zo klonk de kritiek die zijn hoogtepunt bereikte met de release van Windows 8. De ingrijpende versimpeling van de user interface kon bij de 'power users', waar we bezoekers van Hardware Info toch wel onder mogen scharen, niet bepaald op waardering rekenen. Juist voor de doorgewinterde Windows-gebruiker, die het OS kent als zijn broekzak en er uitermate productief mee is, heeft Microsoft sinds enige tijd PowerToys beschikbaar: een collectie tools die het leven van de 'power user' makkelijker en productiever moeten maken. Officieel verkeren de PowerToys nog in bèta, maar wij gingen er al mee aan de slag.


Microsoft gaat scheurtjes in scherm Surface Laptop 3 gratis herstellen  

Microsoft gaat scheurtjes in het scherm van de Surface Laptop 3 gratis repareren, zo maakt het bedrijf bekend op de supportwebsite. Klanten die hier last van hebben, kunnen kosteloos een reparatie aanvragen.


Microsoft Office op iPad laat je aan twee documenten tegelijk werken in Split View  

Microsoft maakt het nu makkelijker om aan meerdere documenten tegelijk op de iPad te werken. Microsoft Office heeft namelijk ondersteuning voor meerdere vensters in Split View.

Eén van de verbeteringen op het gebied van iPad-multitasking in iPadOS 13 is de mogelijkheid om meerdere vensters van een iPad-app tegelijk te gebruiken. Je kan daardoor bijvoorbeeld twee iMessage-gesprekken naast elkaar zetten of twee websites tegelijk bekijken via Safari. Eerder liet Microsoft al weten dat Officie hier ook gebruik van gaat maken. De update is nu voor iedereen beschikbaar.


Samsung Galaxy M21: fijne budget-smartphone met dikke batterij  

Samsung heeft onlangs haar nieuwe Samsung Galaxy M21 uitgebracht in Nederland. Voorzien van prima specificaties en een enorm krachtige accu. In deze review lees én zie je alles over de Samsung Galaxy M21.

In het middensegment vinden we een hoop smartphones en Samsung heeft een kleine twee weken geleden de Galaxy M21 uitgebracht in ons land. Deze smartphone is er voor zo’n 220 euro en voorzien van een gigantische batterij van 6000 mAh.


Upgrade je stopcontact: 15 slimme stekkers getest  

Stopcontacten zijn op het eerste gezicht niet de meest spannende dingen in huis, al vormen ze uiteraard wel een vitaal onderdeel van je infrastructuur. Dat geldt bij uitstek met betrekking tot smarthome-apparatuur die niet op accu’s werkt, maar behalve voor stroomvoorziening kun je je stopcontacten ook wat functionaliteit betreft tot een serieus onderdeel van je smarthome maken. Dat doe je met een zogenaamde slimme stekker, of smart plug. Dit apparaat plaats je simpelweg tussen je ‘domme’ stopcontact en de stekker van een apparaat, waarna je ineens tal van nieuwe mogelijkheden erbij krijgt.


Deze smartphone-camera kan door plastic heen kijken  
(en nee, het werkt niet met kleren)

De kleurenfiltercamera van de OnePlus 8 Pro heeft een opvallende eigenschap die de fabrikant zelf niet heeft genoemd: het blijkt mogelijk om met de camera door dun plastic heen te kijken. De kleurenfiltercamera kijkt onder meer bij afstandsbedieningen en toetsenborden in sommige gevallen door de behuizing heen.

Er zijn ook andere berichten waar wordt gesuggereerd  dat de camera wel door kleding zou kunnen kijken. Zie dit artikel.


Hoe vind ik een betrouwbare webshop in tijden van het coronavirus?  

Omdat mensen door de coronacrisis thuis zitten, doen webshops goede zaken. Maar niet elke webshop levert ook daadwerkelijk, zo blijkt. Opgelicht?! ontvangt afgelopen maand drie keer zoveel meldingen als normaal. Hoe vind je nou een betrouwbare webshop? Samen met ethisch hacker en cyberexpert Stan Hegt stellen we een checklist op.

Wereldwijd springen de webshops als paddenstoelen uit de grond. Interpol laat weten dat er binnen afzienbare termijn meer dan 80.000 nieuwe domeinnamen werden geregistreerd. Het kan niet anders of daar zitten gelegenheidsprofiteurs bij die op internet hun slag hopen te slaan.

Ga deze checklist eens af voordat je ergens een bestelling doet en de kans dat je je geld kwijt raakt is al een heel stuk kleiner.


De techniek achter Apple Pay: zo werkt draadloos betalen  

Draadloos betalen met je iPhone is kinderspel, maar achter de schermen zit het een stuk complexer in elkaar. Hoe werkt Apple Pay eigenlijk? In dit artikel leggen we begrijpelijk uit hoe de onderliggende techniek voor contactloos afrekenen in elkaar steekt.

Portemonnee vergeten? Geen probleem wanneer je Apple Pay hebt. Apples manier om draadloos te betalen is inmiddels bijna een jaar in Nederland beschikbaar en steeds meer banken ondersteunen het. Nadat je de betaaldienst eenmalig hebt geactiveerd kun je in vrijwel alle winkels draadloos afrekenen. Betalen is dus kinderspel, maar dat geldt niet voor de onderliggende techniek. In dit artikel staan we stil bij hoe Apple Pay werkt.


Zo maakt Microsoft Teams videobellen een stuk efficiënter  

Vandaag maken zo’n 75 miljoen mensen dagelijks gebruik van Microsoft Teams. Sinds het begin van de coronacrisis ziet het platform een steile opmars in het aantal gebruikers. Om de ervaring tijdens het videobellen te verbeteren, rolt het Microsoft nu drie nieuwe functies uit. Daarmee wil de techgigant de marktpositie van de applicatie nog versterken.


Microsoft begint met uitfaseren van 32-bits Windows-versies  

In de documentatie voor Windows 10 heeft Microsoft aangegeven dat het vanaf versie 2004, oftewel de May 2020 Update, géén 32-bits uitvoeringen van zijn besturingssysteem meer gaat aanbieden aan pc-fabrikanten. Alle nieuwe systemen die op de software draaien moeten gebruik maken van een x64-compatibele processor.


Automobilisten spelen steeds vaker met telefoon  

Steeds meer automobilisten zijn gevaarlijk in de weer met hun telefoon terwijl ze zich in het verkeer begeven. Het instellen van de navigatie op de weg, spelen van games en opzoeken van muziek neemt hand over hand toe.


OnePlus 8 Pro videoreview  

De OnePlus 8 serie zag vorige maand het daglicht. Naast het reguliere model kregen we ook de Pro-variant onder ogen, maar hoe goed is deze smartphone eigenlijk? Dit is de review van de OnePlus 8 Pro.

In onze review vertelde we het je al, maar nu staat het hele zooitje ook op beeld. Geen zin om te lezen, dan is dit het artikel voor jou!


Verbeter je digitale vaardigheden met gratis Tech Academy cursussen  

Met een divers aanbod van cursussen is de Tech Academy in korte tijd een groot succes geworden. Of je nu wilt leren programmeren, fotobewerken, Windows 10 (of toch liever Linux) beheren of je thuisnetwerk wilt verbeteren, er is voor ieder wat wils. Het aanbod van de Tech Academy is nu ook aangevuld met een reeks gratis cursussen.

Intussen is het aanbod van gratis cursussen van de Tech Academy aan het groeien. Inmiddels zijn er een zevental aan diverse cursussen, waarmee je binnen een uurtje helemaal bijgespijkerd bent over het onderwerp. 


iOS 13.5 en iPadOS 13.5 zijn uit  

Apple heeft iOS 13.5 uitgebracht voor de iPhone. Voor de iPad is iPadOS 13.5 verschenen. Een van Apple’s speerpunten is de gezondheid van consumenten en dat blijkt maar eens en te meer uit iOS en iPadOS 13.5. Dit mag met recht een gezondheidsupdate worden genoemd, vooral voor wat betreft de iPhone – en dat heeft alles te maken met het coronavirus.


Poco F2 Pro vs iPhone SE – Apple heeft geen schijn van kans  

Als Apple fanaat hebben we je het lastig gemaakt met deze vergelijking, maar vandaag gaat dat anders zijn. Op het eerste gezicht is de vergelijking tussen de Poco F2 Pro en de iPhone SE (2020) eerlijk. Beide toestellen kosten vanaf rond de €500,- en lijken daarmee dezelfde markt te beogen.


Microsoft waarschuwt voor onverwachte Excel macro’s  

Als je onverwachte macro’s in Excel ziet is het oppassen geblazen.

We zagen al eerder dat de Coronacrisis helaas niet alleen ziekte en verdriet brengt, maar ook een bron van inspiratie is voor criminelen. Dat blijkt vandaag weer. Microsoft waarschuwt namelijk voor een enorme phishing-operatie die men via Excel uitvoert.


Skype blijft als consumentenversie bestaan  

De consumentenversie van Skype zal niet worden geïntegreerd in Microsoft Teams. Microsoft zal het videobelprogramma gewoon verder blijven ontwikkelen en van nieuwe functionaliteiten voorzien. Dit bevestigt softwarebaas Jeff Teper tegenover VentureBeat.


Microsoft toont Edge-browser voor Linux  

Op de digitale versie van Microsofts ontwikkelaarsconferentie Build heeft het bedrijf tijdens een korte presentatie zijn Edge-browser getoond. Deze draaide op Linux. Sinds vorig jaar is duidelijk dat Microsoft hieraan werkt.

Een softwareontwikkelaar die vermoedelijk de digitale versie van Build bijwoonde, heeft op Twitter een screenshot geplaatst waarop is te zien dat Microsofts Edge-browser op Linux draait. Het is de eerste keer dat Microsoft laat zien dat Edge op Linux draait.


Windows 10 May 2020 Update: onze 10 favoriete nieuwe functies  

Microsoft heeft alweer een nieuwe feature-update voor Windows 10 klaar staan. De reus uit Redmond houdt vast aan zijn naamgeving, en dus zijn we bij Windows 10 2004 aanbeland, ofwel de May 2020 Update. Wat is er nieuw? Wij gingen alvast met de preview aan de slag en maken een overzicht van onze favoriete nieuwigheden.


ARM in laptops: maakt Apple meer kans dan Microsoft?  

Apple gaat Microsoft achterna met de introductie van ARM-gebaseerde laptops. Windows op ARM werd vooralsnog geen succes, dus waarom maakt Apple meer kans met een ARM Macbook?

Officieel is het nog niet, maar intussen gaat zowat iedereen ervan uit dat Apple in de nabije toekomst zijn eerste ARM Macbook zal lanceren. 

(De ARM-architectuur is een processorarchitectuur van de Britse computerfabrikant Acorn Computers Ltd.)


Advies in W10-startmenu om Edge te gebruiken is niet meer weg te halen  

Het advies in het Windows 10-startmenu om Microsoft Edge te gebruiken, dat te zien is bij het zoeken naar andere browsers, is inmiddels niet meer weg te halen. Enkele maanden geleden stelde Microsoft nog dat deze suggestie uit te schakelen was.


Foto laat Android-smartphones crashen bij instellen als achtergrond  

Er blijkt een foto in omloop te zijn die bij instellen als achtergrond op een Android-smartphone, ervoor zorgt dat de software crasht. Die problemen blijven bestaan na een reboot waardoor gebruikers hun smartphone moeten resetten.


Apple introduceert snellere 13-inch MacBook Pro met Magic Keyboard en twee keer zoveel opslag  

Vandaag introduceert Apple de vernieuwde 13-inch MacBook Pro met het nieuwe Magic Keyboard, waardoor je prettiger typt dan ooit. Bovendien zijn alle standaardconfiguraties uit deze serie nu uitgerust met de dubbele hoeveelheid opslag. De populairste MacBook Pro heeft nu dus nog meer te bieden.


 

Auteur: Redactie

Over fraude en andere troep

Scroll naar boven

De e-mails die cybercriminelen sturen om naar jouw gegevens te vissen (vandaar de term phishing) zien er steeds echter uit. Een paar jaar geleden herkende je een phishing-mail nog aan de taalfouten en het knullige uiterlijk. Tegenwoordig zien ze er heel gelikt uit: heel verzorgd, compleet met logo’s en afzendergegevens.


Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.

https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/


ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.


Neem vooral een kijkje op de sites van Fraudehelpdesk en Opgelicht! en zie wat de laatste phishing en virus meldingen zijn.

Op de site van ConsuWijzer zie je wat je rechten zijn op computergebied.


Let op e-mails over nieuws via een app

Een aan u persoonlijk gerichte e-mail over een kennis die een artikel doorstuurt, kan de digitale prullenbak in. Het bericht komt niet van een nieuws-app en al helemaal niet van uw kennis.

Het bericht heeft als onderwerp ‘[Voornaam], er is zojuist via de nieuws-app een artikel naar u doorgestuurd.’ In het bericht staat: ‘Hoi [voornaam]...


Valse sms over belastingschuld

Vanaf Nederlandse 06-nummers worden sms’jes verstuurd die gaan over een schuld bij de Belastingdienst. U zou honderden euro’s moeten betalen via een link in het bericht. Niet op ingaan!!!


Sms van +316 4231 9610 over toestelregistratie 'ING' is phishing

Als jij deze sms van 'ING' hebt gekregen met het verzoek om je telefoonregistratie bij te werken in de app, verwijder het bericht dan meteen. Het gaat om een vals bericht dat wordt gebruikt om je inloggegevens van je bankrekening afhandig te maken.


Nepbericht over TAN-codes uit naam van ING verstuurd

'Mobiel bevestigen vervangt je TAN-codes', zo staat in een bericht, zogenaamd afkomstig van ING. Volgens de mail moet je via een link inloggen om zo de oude sms-methode te deactiveren. Ga daar niet op in: het bericht is vals!

Auteur: Redactie

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Wat verstaat u met foutloos schrijven?
U begint al met een foutje in de 1e regel:

“Een langere tekst foutloos en leesbaar schijven"

Geeft niet hoor,  maar wijzig het, anders staat het zo slordig.

Groetjes, en veel succes met uw site.

Rien Albers

Beste Rien,

Dank je voor je feedback. Je hebt helemaal gelijk.
Het blijft mensenwerk en een fout is helaas mogelijk. Deze fout komt echter wel erg ongelegen.

Helaas is de mailing al verstuurd en niet meer aan te passen.

Groeten Leofact


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.