Helpmij magazine

Mei 2020

Voorwoord

Scroll naar boven

Houdt u het nog vol?
De crisis begint zijn tol ook bij gezonde mensen te eisen. De verveling slaat toe en men probeert nu de grenzen van de "intelligente lockdown" te verkennen en op te rekken. De intelligentie lijkt de grote verliezer te worden getuige de enorme drommen bij Ikea op 28 april en de steeds vollere winkelstraten met funshoppend publiek... Maar ja, zoveel weken achter elkaar, 24/7, optrekken met je partner en (vaak) ook nog wat kids, vraagt erg veel energie. De druk moet er af, de batterijen moeten weer opgeladen worden.

De lockdown brengt ook positieve dingen: een enorme stroom leuke filmpjes, foto's, hilarische cartoons met het thema corona bij YouTube, whatsapp, facebook, Dumpert en andere digitale kanalen. Sluimerende creativiteit die nu wakker is geworden... Soms ware meesterwerken van video editing, tekenkunst en fotografie.

In deze editie vindt de lezer weer een aantal interessante artikelen, onder andere over de laatste versie van Ubuntu, beeldbellen, thuiswerken en tekenen met Inkscape. Om de tijd te doden en om iets wijzer te worden. Lees ook onze vaste rubrieken met het laatste nieuws en de waarschuwingen voor fraude.

Veel leesplezier!

Auteur: ErpCity

Spellingscontrole 2.0

Scroll naar boven

Iedereen die teksten schrijft, heeft er mee te maken; spelfouten. Hoe meer je schrijft, hoe meer kans op een foutje. Vaak gewoon typefoutjes, maar mogelijk ook onwetendheid. Daarnaast kun je meer worstelen met de spelling wanneer je bijvoorbeeld dyslexie hebt of wat minder taalgevoel. Nu we met zijn allen massaal digitaal contact moeten blijven houden, wordt er meer getypt dan ooit. Logischerwijs worden er dan ook meer fouten gemaakt. Vaak zijn die niet zo belangrijk. Een foutje in een WhatsApp-bericht is vaak geen probleem en ook in de e-mail kan dat meestal geen kwaad. Vervelender wordt het als er een fout sluipt in een formele tekst, officieel stuk of bijvoorbeeld een sollicitatiebrief. Spellingscontrole is dan handig en gelukkig ook altijd voorhanden.

Autocorrectie

Het begint er al mee dat iedere smartphone wel een vorm van correctie kent. De makers daarvan zijn er zo van overtuigd dat je typewerk gecorrigeerd moet worden dat ze je teksten automatisch verbeteren; dit is de bekende autocorrectie. Vaak is dat heel handig. Je kunt er sneller door typen en de telefoon maakt er van wat deze denkt dat je bedoelt. Tenminste, dat zou je willen. Helaas gaat dat niet altijd goed. Een collega (ik werk in de psychiatrie) verstuurde als bericht ooit de wens voor “een prettige suïcide”. Dat was helemaal niet de bedoeling geweest en er was een goed gesprek voor nodig om dit uit te leggen. Gelukkig zijn we daar goed op getraind…

Autocorrectie gaat vaker fout en er zijn op het web talloze grappige voorbeelden van te vinden. Onder meer de twee onderstaande van the Best Sociall Media:

Gelukkig kun je autocorrectie gewoon uitzetten als je dat wilt. 

Spellingscontrole 

Van oudsher zijn we gewend dat een tekstverwerker uitgerust is met een vorm van spellingcorrectie. Dat geldt voor Microsoft Word, het gratis Libre Office en ieder ander zichzelf respecterende tekstverwerker. De kwaliteit van de controle is in de loop van de jaren sterk verbeterd. Naast de spelling wordt ook de grammatica beoordeeld. Dat gebeurt “on the fly”, direct tijdens het typen. De rode kringellijntjes onder de tekst zijn inmiddels een bekend verschijnsel. De grammaticale controle moet mogelijk nog worden aangezet bij de instellingen. Bij Word voor MacOS ziet dit er zo uit:

Voor alle vormen van spellingcontrole geldt dat het om een hulpmiddel gaat en dat je altijd zelf moet blijven na denken. Per ongeluk weggelaten woordjes worden bijvoorbeeld vaak niet opgemerkt.

NB: bij twijfel over een taalprobleem helpt het taaladvies van OnzeTaal.nl je vaak uit de brand.

Uitdaging

Als redacteur maak ik dankbaar gebruik van de controle mogelijkheden. Het komt helaas maar al te vaak voor dat ik een foutje typ en hoewel we als redacteuren elkaars artikelen lezen en de hoofdredacteur ook nog wel eens een fout corrigeert, is het toch de bedoeling dat we onze artikelen zo foutloos mogelijk afleveren. Dat is een grotere uitdaging dan het op het eerste gezicht lijkt. Een artikel begint met een idee wat met de nodige kennis uitgewerkt moet worden. Deze kennis moet op een leesbare manier worden gepresenteerd, interessant van inhoud Zijn en begrijpelijk voor een groot divers publiek. Daarnaast moet de lay-out aanspreken en de taal foutloos zijn. Dit alles uitgevoerd door de redacteur zelf. Voor mij vormt dat maandelijks een leerzame uitdaging die soms ook wat stress geeft. Vooral wanneer de deadline weer wat te snel in zicht komt, zoals met dit artikel het geval is. Naast lezen en herlezen maak ik daarom dankbaar gebruik van verschillende vormen van spellingscontrole. 

NB: wanneer je nu denkt; “Beste Leo dat is toch appeltje-eitje” of als je denkt; “Wat een leuke uitdaging”, voel je dan uitdrukkelijk uitgenodigd om je aan te sluiten bij ons kleine en enthousiaste redactieteam. 

Online spellingscontrole

Niet iedereen gebruikt een tekstverwerker en vaak is het nodig dat je de tekst direct in een webpagina invoert. Bijvoorbeeld in onze magazine-editor of bij het maken van bijvoorbeeld een blog. Natuurlijk kun je dan de tekst eerst in een tekstverwerker maken om deze vervolgens in de betreffende webpagina te plakken. Je kunt echter ook één van de spellingscontrole-opties gebruiken die de spelling direct in het tekstvak van de pagina uitvoert. Alle moderne browsers voeren een basale spellingscontrole uit tijdens het typen. Typfoutjes worden daarmee al grotendeels ondervangen. Voor een uitgebreide controle is echter meer nodig.

Second opinion

Je kunt je tekst nog eens extra laten controleren door deze te plakken in het controlevak van Spelling.nu. Naast controle van de spelling, wordt de grammatica nagekeken en suggesties gedaan om de schrijfstijl te verbeteren. Ook nu blijft gelden dat je als schrijver moet blijven nadenken, maar het is op zijn minst een goede hulp. 

Een andere site die de spelling en de grammatica uitgebreid kan controleren is de Languagetool. Deze tool ondersteunt vele talen. Naast spellings- en grammatica-verbeteringen worden goede stijlsuggesties gegeven, die de moeite waard zijn om even over na te denken: 

Add-on

De LanguageTool is ook als browserplug-in verkrijgbaar. De tool controleert de spelling en de grammatica dan direct tijdens het typen in het tekstvak van de gebruikte browser. Het voordeel is dat je direct tijdens het typen suggesties krijgt. De suggesties komen wel prominent in beeld en dat kan ervoor zorgen dat je tekst soms druk en onrustig oogt. Er zijn uitgebreide tekstreview-opties beschikbaar, maar hiervoor zul je in de buidel moeten tasten. Ze zijn alleen beschikbaar in de betaalde pro-versie. De add-on is voor alle grote browsers verkrijgbaar.

Microsoft

Ook Microsoft heeft een gratis spellingscontrole add-on: de Microsoft Editor. Deze is kwalitatief vergelijkbaar met de spellingscontrole van Word. De add-on is alleen verkrijgbaar voor Edge en voor Chrome. Dit hoeft geen beperking te zijn, omdat de laatste versie van Edge beschikbaar is voor alle platforms. Hieronder zie je een screenshot waarin Chrome wordt gebruikt om Edge te installeren op een Mac Mini. Een goed voorbeeld van een digitale multiculturele samenleving die heel goed kan werken…

Microsoft Editor kent geavanceerde stijl-suggesties. Deze zijn echter alleen beschikbaar wanneer je over een Office-abonnement beschikt. Wanneer je daar toch al over beschikt, is het gebruik van de Editor zeker een overweging waard.

Conclusie

Een langere tekst foutloos en leesbaar schrijven, kan een flinke uitdaging zijn. Zeker wanneer je daar alleen voor staat. Gelukkig zijn er verschillende spellingscontrole hulpmiddelen die je daar goed bij kunnen ondersteunen. Je bent nu op de hoogte van de werking van een paar van de bekendste van deze tools en weet welke het beste bij jou kan passen. Welke je ook kiest; je zult altijd zelf moeten blijven nadenken. Schrijven is nog altijd mensenwerk.

Verder lezen:

Libere Office: spellingscontrole
Microsoft Word: spellingscontrole
Taal suggesties: OnzeTaal taaladvies
Second opnion: spelling.nu
Controletool: LanguageTool
Add-on: Microsoft Editor
TheBestSocial: autocorrectie

Auteur: leofact

Beeldbellen

Scroll naar boven

Beeldbellen

Om in contact te blijven is beeldbellen een mooie oplossing. Een telefoontje is op zich al fijn. Maar als je elkaar daarbij ook nog kan zien is het helemaal fijn. Bovendien is het ook niet erg lastig. Daar gaan we het hier over hebben.

Beeld

Wil je beeld, dan heb je een camera nodig. De meeste mobieltjes hebben een camera ingebouwd met een microfoon. Dat geldt ook voor een tablet. Dan heb je de basis al voor elkaar. Dan nog een WiFi verbinding en je kan bellen zonder kosten. Over het hoe kom ik even verder op terug.

Groep

Soms wil je samen met wat andere mensen praten. In een groep dus. Beeldbellen met zijn tweëen is simpel, maar met een groep is het ook goed te doen. Met Jitsi Meet is het erg eenvoudig en met Zoom niet veel moeilijker.

Wel is het allemaal in het Engels. Maar mensen, met de uitstekende werking van Google Translate is dat allemaal best overkomelijk.

Gewoon met iemand beeldbellen is zo simpel als een gesprek (chat) starten in Facebook of Whatsapp en dan op het camera pictogram klikken. Mocht je met iemand in een ver land bellen, denk dan even aan het tijdsverschil. Anders zit de ander wellicht nog in de pyjama ... . Bij Facebook en Whatsapp werkt men trouwens erg hard aan het kunnen beeldbellen met een groep.

Apple heeft al lang de Facetime app op de iPads. Doodsimpel en uitstekende beeldkwaliteit. Dat Facetime werkt echter niet op andere tablets en ook niet met groepen.

Erg leuk om eens te bekijken is deze video van Bright op Youtube. Heel net en helder overzicht vond ik persoonlijk.

Jitsi Meet

Voor bellen met een groep mensen kan je met het doodsimpele gratis programma van Jitsi plezier hebben. Je tik op je PC meet.jit.si in en je zit al in een ruimte op je PC waar je met elkaar kan praten. Of je neemt ééń van de voorgestelde namen voor de ruimte of je tikt je eigen naam in. Vervolgens geeft Jitsi je een link naar de ruimte die je dan naar de andere deelnemers stuurt.

Voor je telefoon of tablet heb je de app nodig. Voor de rest klikken de deelnemers gewoon op de toegestuurde link en ze zijn in beeld. Om jezelf in Jitsi een naam te geven open je het chatvenster. Dat vraagt je dan gelijk om een naam, die de anderen dan in beeld krijgen

Microfoon aan/uit - Ophangen - Beeld aan/uit
Beeld in mozaiek - Info (de links) - Opties

 

Beeld delen - Hand opsteken - Chat venster

Voor Jitsi kan je met zo'n 30 deelnemers aan de gang. Daarna trekt de server van Jitsi het niet meer. Afgezien van de technische beperking wordt het met veel mensen een drukke boel. Dan zal iemand als gespreksleider moeten gaan optreden. Je kan echter een handje opsteken als je het woord wilt hebben. Als je met opa, oma en de kleinkinderen aan de gang wilt zal dat wellicht zo simpel nog niet zijn. Dan zal je het niet te druk moeten maken.

Fijn van Jitsi is dat het programma open source is. Iedereen kan er aan meewerken, maar belangrijker nog: iedereen kan de computercode checken op onregelmatigheden. Hier is niks geheim, niks stiekem. Gegevens doorsturen naar de commercie bijvoorbeeld? Niks ervan.

Voor de veiligheid kan je verder een wachtwoord instellen. Klik op de i. Anders is je meeting openbaar. Dat is dus erg aan te bevelen.

Chrome/Chromium

Voor Jitsi kan je Firefox gebruiken, maar de browsers Chrome of Chromium werken een stuk beter. Verder is de eerste die zich in een ruimte komt de beheerder. Dat kan je niet doorgeven. Dan moet je gewoon even de ruimte uit.

Zoom

Een ander programma is Zoom Cloud Meetings. In principe is het wat de werking betreft gelijk aan Jitsi, maar dit wordt door een bedrijf gemaakt en gratis beschikbaar gesteld. Voor gebruik buiten de privésfeer moet er betaald worden. De mogelijkheden binnen Zoom zijn een stuk groter. Het werkt soortgelijk. Je krijgt een link, wat je naar de deelnemers stuurt en daar ga je dan. Ook hier kan je een wachtwoord instellen. Als al gezegd is dat aan te bevelen.

App

De app voor Zoom kon ik ook installeren op mijn oude iPad3. Voor Jitsi was de app wel in de App store te vinden, maar was mijn iPad3 niet compatibel. Te oud dus.

Encryptie

De encryptie bij Zoom staat nogal aan kritiek bloot. Die bij Jitsi niet, maar ook dat is niet de zo gewenste end to end encryptie. Wat wel kan is zelf een Jitsi server opzetten. Heel moeilijk is dat niet, al moet je wel wat thuis zijn in netwerkzaken, poorten en dergelijke. Er zijn dan ook de nodige externe Nederlandse Jitsi servers, waar je gebruik van kan maken.

Redactievergadering

Inmiddels heeft de redactie een eerste proefvergadering gehouden met Jitsi. De echte doen we na het uitkomen van dit nummer van het Magazine. Die eerste vergadering leerde ons dat een beetje webcam of een laptop met camera en microfoon wel nodig is. Met een ouwetje kom je er niet. Nou zijn de webcams op het moment niet aan te slepen, dus wat geduld is nodig. Bovendien zijn ze aardig aan de prijs. Dan is het wellicht ook een idee gelijk aan een tablet te denken. Die eerste vergadering deden we nog zonder wachtwoord. De volgende meetings gaan we wel met wachtwoord doen. Dat is gewoon aan te raden.

Tot zover

Eerst maar eens kijken hoe een en ander zich ontwikkelt. Met deze anderhalve meter maatschappij zitten we vermoedelijk nog wel een tijdje opgescheept. Voor een vervolg kan ik eens ingaan op dingen als streamen en wellicht een leuk achtergrondje instellen. Maar daar zal ik er dan toch eerst eens stevig op moeten studeren.

Auteur: Erik98

Thuiswerken, zo hou je dat vol!

Scroll naar boven

Noodgedwongen wordt er op het moment massaal thuisgewerkt. Gelukkig is de techniek zo ver dat dit goed mogelijk is. De netwerken zijn over het algemeen voldoende snel en stabiel en met de moderne apparaten valt goed te werken. Daarbij maakt het weinig uit of het een Windows, Apple of Linux apparaat is. Met al deze besturingssystemen valt goed te werken, al blijft de persoonlijke voorkeur natuurlijk een belangrijke rol spelen. Daarnaast is van invloed wat er bij de werkgever wordt gebruikt. In veel gevallen wordt er gebruik gemaakt van een Citrix-achtige omgeving en dan is een Chromeboekje al prima geschikt. 

Verder zijn er talloze apps om met elkaar in contact te blijven, werk te delen en online te vergaderen. In het vorige magazine werd dat al besproken en in deze editie wordt Jitsi behandeld wat een prima app is om digitaal te vergaderen (zie bij de linken onderaan).

Lang leve de techniek

De techniek is dus over het algemeen prima geschikt om thuis te kunnen werken. Nog geen tien jaar geleden zou het ondenkbaar zijn geweest dat dit zo relatief soepel kan verlopen bij zulke aantallen gebruikers. Over het algemeen kun je dus net zo goed je werk doen thuis als op kantoor. Daardoor komen de voordelen ook meer naar voren: je hoeft de deur niet, je hebt geen reistijd of reiskosten, je werkt in je eigen omgeving en je hoeft alleen de computer maar uit te doen om je werkdag af te sluiten. Bovendien is het fileprobleem zo goed als opgelost, wordt er brandstof gespaard en is Nederland zelfs een stukje schoner aan het worden.

Thuiswerkstress

Ondanks al deze voordelen ervaren veel thuiswerkers dat ze veel meer vermoeid zijn na een dagje thuiswerken, dan na een dag op kantoor het geval is. Bovendien blijkt het lastiger om productief te blijven en wordt het directe contact met de collega’s gemist. Hier zijn diverse oorzaken voor aan te wijzen. Online vergaderen is praktisch, maar deze vorm van contact wordt door veel mensen intensief en daardoor als vermoeiend ervaren. Verder is de werkplek over het algemeen minder ergonomisch dan op het werk en kom je bovendien minder vaak uit je stoel. Ook is er thuis te veel afleiding. Helemaal als er ook nog eens kinderen rondlopen waarvoor je ook nog eens leerkracht moet zijn. Al met al niet zo gek dat het thuiswerken veel vermoeiender is en vaak minder oplevert. Het goede nieuws is dat deze nadelen deels zijn te ondervangen en er circuleren veel tips die de thuiswerker kunnen helpen om de werkdag actiever, productiever en minder stressvol door te komen.

Tips voor thuiswerkers

Hieronder volgt een verzameling van de tips die mijzelf en met mij veel anderen, helpen om de nadelen van het thuiswerken te beperken.

Randapparatuur

De computer, laptop, of tablet werkt vaak prima. Daarnaast is het ook zaak om de randapparatuur goed op orde te hebben. Zorg voor een prettig toetsenbord en dito muis. Ook een goede monitor is belangrijk om minder last van vermoeide ogen te krijgen. Wanneer er toch nog geprint moet worden, zal een haperende printer een bron van stress blijken te zijn. Een goede webcam en microfoon zorgen dat de online contacten beter verlopen. Met een goede headset of oortjes houd je dat ook makkelijker vol. Investeringen op dit gebied betalen zichzelf terug in minder stress en vermoeidheid. Zie de linken onderaan voor testen en tips op dit gebied.

Maak afspraken

Doordat je de hele dag thuis zit, ben je mogelijk geneigd om dit meer in elkaar over te laten lopen. Daarnaast word je mogelijk door je gezin gestoord tijdens je werk en loopt je werk eerder door in je privé. De volgende afspraken kunnen helpen om dat te beperken.

  • Spreek met huisgenoten af wie op welk moment, waarvoor zorgt. Je hoeft daar dan niet steeds over na te denken. Wanneer je deze afspraken met je collega’s afstemt, ben je op hoogte van elkaar wanneer je ongestoord contact kunt hebben. Op die manier weet iedereen beter waar hij of zij aan toe is.
  • Ga zo mogelijk in een kamer apart zitten en overweeg een werkruimte op een andere locatie als dat niet kan. Zo zijn er diverse hotels die hun kamers als werkplek aanbieden. Het kan een oplossing zijn voor veel gezinsstress als je af en toe een werkdag “pakt” op deze manier.
  • Stem je werkuren zoveel mogelijk af op je gezinssituatie. Zorg wel dat je jezelf daar dan ook aan houdt. Werken in de avond kan prettig zijn voor het gezin overdag. Het is wel zaak om dat niet te lang te doen. Wanneer je vlak voor het slapen nog intensief bezig bent, slaap je veel onrustiger. Nodeloos om te zeggen dat goede nachtrust erg belangrijk is.
  • Laat je niet de hele dag storen door e-mail en sociale media. Spreek met jezelf vaste momenten af om je mail en socials te checken.
  • Bespreek de afspraken regelmatig met je huisgenoten en zo nodig met je collega’s om te bekijken of ze nog effectief en helpend zijn. Pas de regels aan als daar aanleiding toe is.

Rust, reinheid en regelmaat

Structuur in je dagritme is belangrijk om fit en gezond te blijven. Houdt zoveel mogelijk je werktijden aan alsof je naar kantoor gaat. Datzelfde geldt ook voor je nachtrust en je vrije tijd. Ga op werkdagen zoveel mogelijk op dezelfde tijd naar bed en sta ook op dezelfde tijd op. Zorg daarnaast voor een duidelijk onderscheid tussen de werk- en vrije dagen.

Ergonomie

De werkgever is verplicht om het kantoor of de werktuin in te richten volgens strikte ergonomische regels. De thuiswerkplek voldoet daar mogelijk niet aan. Natuurlijk is het ook thuis belangrijk dat je stoel en je bureau de juiste hoogte hebben en om goed te zitten. Het is een misverstand dat je hier thuis helemaal zelf voor moet zorgen. De werkgever is verantwoordelijk voor een ergonomisch verantwoorde werkplek. Dat geldt wel degelijk ook voor de thuiswerkplek. Ga dus in overleg met je werkgever als je daarvoor zaken moet aanschaffen. Zie ook de link van de Arbo onderaan dit artikel.

Salami methode

Je kunt je werkdag als een grote worst in tweeën hakken en zo proberen te verorberen. Effectief is dat echter niet. De werkdag blijkt veel beter te verteren wanneer je deze in nette, eetbare plakjes verdeeld. Neem regelmatig een korte pauze en ga dan even weg van je werkplek. Loop een rondje, laat de hond uit, drink met aandacht een kopje koffie of (beter) thee. Ook hun je op momenten even aandacht aan je huisgenoten geven. 

Blijf in contact

Zorg voor een goede “etherhygiëne” bij de online-vergaderingen. Een goede voorzitter en duidelijke afspraken wie en hoe je het woord krijgt, helpt al om veel stress en vermoeidheid te voorkomen. Vorige maand heb ik al een paar do’s en don’ts op een rij gezet die kunnen helpen. Lees daarvoor het artikel vanuit de link onderaan. 

Effectief vergaderen is belangrijk, maar het informele contact mag ook niet uit het oog verloren worden. Log even eerder in voor een kletspraatje voor de vergadering of reserveer daar wat tijd voor na de vergadering. Een andere mogelijkheid is om af en toe gezamenlijk digitaal te lunchen. Op die manier kun je even een ontspannend contact hebben onder het eten van je broodje.

Blijf in focus

Veel thuiswerkers vinden het lastig om doelgericht aan het werk te blijven. Thuis ben je sneller afgeleid en je mist de motiverende aanwezigheid van je collega’s. Het helpt wanneer je jezelf duidelijke en overzichtelijke doelen stelt. Maak daarbij duidelijke keuzes wat voor jou belangrijk is en wat je vandaag wilt doen. Ook bij thuiswerken geldt dat je datgene moet delegeren wat beter door een ander gedaan kan worden. 

Een mogelijk valkuil is het drinken van veel koffie of energiedrankjes om aan de slag te blijven. Dat helpt tijdelijk, maar kan een erg onrustig gevoel geven wanneer je er te veel van drinkt. Daarnaast zorgen ze ervoor dat je over je eigen grenzen gaat en die zijn er niet voor niets. Het resultaat is vaak dat je aan het einde van de werkdag instort, met als gevolg dat je weinig aan je vrije avond hebt daarna. Die vrije avond is juist zo belangrijk om de leeggelopen accu weer op te laden.

Wanneer je de motiverende aanwezigheid van een collega mist, kun je overwegen om op bepaalde momenten voor digitale samenwerking te zorgen. Dat kun je doen door samen in te loggen in de vergader-app om vervolgens je eigen werk te gaan doen. Je spreekt daarbij af of je de microfoon uit laat of juist aanzet. De “aanwezigheid” van de ander met eventueel de werkgeluiden zorgen ervoor dat je het gevoel hebt dat je niet alleen bezig bent. Daarnaast kan de wetenschap dat de ander jou ook bezig ziet, ervoor zorgen dat je makkelijker aan het werk blijft. Speciaal voor dit doel is de website FocusMate opgericht. Hier worden online-thuiswerkers van over de hele wereld bij elkaar gebracht. Je pikt er iemand uit die je aanspreekt, maakt contact, wisselt even kort het focusdoel uit en dan ga je beide aan de slag. Na de afgesproken tijd bespreek je kort hoe de werkervaring was en of je het doel hebt bereikt en dat was het dan. Zelf vind ik het een raar idee dat ik door een vreemde bekeken zou worden en heb het dan ook nog niet geprobeerd, maar ik kan me wel voorstellen dat het kan werken. In de link onderaan wordt het principe uitgelegd door iemand die er ervaring mee heeft. Deze video is, net als de website, in het Engels.

Blijf bewegen

Met deze laatste tip roep ik je op om te blijven bewegen. Zorg iedere dag voor minimaal een half uur beweging. Dat kan natuurlijk door een rondje lopen, de hond uit te laten of bijvoorbeeld een stuk hard te lopen. Een andere interessante optie is om een digitale workout te doen, die door veel sportscholen wordt aangeboden. Zo blijf je goed in conditie. Naast bewegen is ook gezonde voeding op regelmatige tijden belangrijk om in een goede gezondheid te blijven. Natuurlijk mag je jezelf best eens belonen met wat lekkers of op een andere manier. Ook daarmee houd je het beter vol. Ook hier geldt: geniet, maar doe het met mate.

Ten slotte

Ik ben nu een paar uur aan het schrijven aan dit artikel en achterelkaar door gegaan. Daarbij heb ik dus alle tips aan mijn laars gelapt die ik zelf verzameld hebt. Het voelt lekker dat het artikel af is, maar ik ben hongerig en rillerig. Ik ga nu eerst eten en dan eens rustig corrigeren en publiceren. De volgende keer luister ik beter naar mijn eigen raad. Ik noem dit, omdat iedereen zijn eigen weg moet vinden om prettig en verantwoord thuis te kunnen werken. De tips kunnen daarbij helpen en je bepaalt natuurlijk zelf welke tips voor jou werken. Op die manier blijft thuiswerken en schrijven beter vol te houden en kun je er hopelijk meer voldoening uithalen.

Verder lezen

Brunel: effectief thuiswerken
Lifehacking: tips voor productief thuiswerken
De correspondent: tips om thuiswerken langer vol te houden
Timemanagement: checklist voor een productieve thuiswerkplek
ArboNed: tips voor gezond thuiswerken
Ondernemersplein KvK: arbo bij thuiswerken
Webwereld: beste toetsenborden van dit moment
Techradar: beste muizen 2020
HarwareInfo: monitoren voor thuiswerken, tips en aanraders
Helpmij magazine: Beeldbellen (zie elders in deze editie)
Helpmij magazine: Keep in Touch 

Afbeeldingen van pxHere, Wikimedia, PixaBay en Logitech  
 

Auteur: leofact

Internetfilters en schermtijd

Scroll naar boven

We zitten allemaal meer en meer achter de computer, telefoon en televisie. Dat kinderen vaker buiten moeten spelen, daarover schreef ik eerder een artikel.

In dit artikel is er aandacht voor de inhoudelijke bescherming van kinderen. Hoe beheer je grenzen, hoe lang er gecomputerd kan worden bijvoorbeeld? En ook: hoe kun je het internet gebruik beheren?
In dit artikel ga ik in op de mogelijkheden van family safety in Windows 10. Daarna volgt nog een korte uitleg van de termen en andere opties die er zijn voor ouderlijk toezicht.

Bescherming, vrijheid en technische mogelijkheden

Een beeldscherm met daarop dingetjes die bewegen, dat is een echte kindermagneet. Kinderen leren al heel snel en jong hoe de smartphone van papa en mama werkt. Je kunt dus maar beter goed nadenken over hoe je op een verantwoorde manier in een gezin omgaat met computers en telefoons.

Er zijn heel veel gezinnen waar er alleen op de keukentafel een laptop staat met internet. Daar kan gekeken worden naar YouTube bijvoorbeeld. Dat is een praktische oplossing, zolang de kinderen klein zijn. Maar dan...

Praten

Er zal gediscussieerd worden over hoe lang er gecomputerd mag worden. Natuurlijk is het ook heel belangrijk om samen te praten over wat er allemaal speelt.
Bijvoorbeeld over wat reclame is. Wat is fake news en wanneer is iets echt waar? Wat zijn sociale vaardigheden? Hoe ga je om met cyberpesten? Wat is pornografie? Chatten met een vreemde, waar moet je dan voor opletten?
Kinderen hebben geen besef van wat er allemaal bestaat, ze zijn overal in geïnteresseerd. En ze komen op allerlei plekken in aanraking met internet. Het is allemaal onderdeel van de opvoeding om ermee te leren omgaan. Waar kinderen zichzelf niet kunnen beschermen, moeten de volwassenen dat doen.


De allerbeste tip is natuurlijk:

Praat met elkaar.


Dan worden kleintjes groter en krijgen ze meer vrijheid en verantwoordelijkheid:

Praat met elkaar en maak samen regels.


Hulpmiddelen

Ouders stellen wel de grenzen waarbinnen veilig gecomputerd kan worden. Dan komen de onderstaande hulpmiddelen in beeld. Het zijn en blijven hulpmiddelen die ook kunnen falen. Blijf dus betrokken bij wat er gebeurt.

Als het goed is, zullen de grenzen opschuiven en kan het kind zichzelf steeds beter bewegen op internet.
Op de website van ouders van nu staan veel praktische tips over schermtijd en kinderen. De link staat onderaan dit artikel.


Windows 10: Microsoft account: gezin

Wanneer je vooral computers en tablets hebt met Windows 10, dan kun je eenvoudig zelf schermtijd en filters beheren. Het gereedschap hiervoor heet family safety. Via de online beheerdersfunctie beheer je voor meerdere familieleden schermtijd en webfilters. Deelnemers loggen op een apparaat in met hun e-mailadres en wachtwoord. En zij kunnen op meerdere apparaten een account hebben met dezelfde instellingen.

De mogelijkheden van family safety onder Windows 10 zijn:
Schermtijd, tijdbudget, websites filteren, apps en spelletjes toestaan/blokkeren, een activiteitenrapport, locatie en het beheren van uitgaves in de appstore.

Hoe werkt het beheer online:

Eerst maak je een beheerders account aan. Daarvoor heb je een Microsoft account nodig, bijvoorbeeld een hotmail adres. dan log je in bij https://login.live.com/.

  • Via gezin kun je leden toevoegen en beheren.

  • Klik je op een gezinsgroep maken, dan krijg je de keuze tussen een lid of organisator toevoegen.

  • Leden zijn de accounts die je beheert.

  • Dat lid moet een e-mailadres hebben, bijvoorbeeld een @outlook.com adres. Je kunt hier ook een nieuw e-mailadres aanmaken voor dit gezinslid. Zorg ervoor dat je een leeftijd onder de 18 jaar opgeeft.

  • Logischerwijze zijn dat kinderen, maar dat kunnen ook andere deelnemers zijn. Het heeft alleen zin om deelnemers toe te voegen die minderjarig zijn.
    Volwassenen kunnen per definitie zelf uit een gezinsgroep stappen.

  • Dan verstuur je een uitnodiging aan die deelnemer. Deze moet toestemming geven om toegevoegd te worden. Is het een minderjarig account, dan geef je als ouder toestemming.

Hoe werkt het op de computers:

  • Maak op elke Windows computer waar je wilt een account aan voor dit gezinslid. De gebruikersnaam en wachtwoord zijn het e-mailadres en bijbehorend wachtwoord.

  • Het lid kan tijdens het internetten toestemming vragen om websites te mogen bekijken. Hij of zij moet dan wel eerst nog een keertje in de browser inloggen bij hun Microsoft account. Dan krijgt de beheerder direct een verzoek via de e-mail en in de online beheerders omgeving.

  • Is de schermtijd op van een gebruiker? Of de tijd voor een app? Ook dan kan hij een verzoek doen aan de beheerder voor meer tijd.

  • Programma's en hele accounts kunnen op deze manier van een afstandje worden aan- en uitgezet.

Dan heb je een Microsoft gezinnetje. Per deelnemer kun je nu allerlei zaken instellen. Hieronder zie je de instellingen voor schermtijd.


Schermtijd

Met het hulpmiddel schermtijd geef je per gebruiker aan, wanneer en hoe lang er gecomputerd kan worden. Tijdslot en tijdbudget zijn andere termen die ermee te maken hebben. Je geeft bijvoorbeeld aan dat er wel overdag, maar niet 's nachts gecomputerd kan worden. Binnen die grenzen kun je ook een maximum tijd instellen. Dus bijvoorbeeld: wel overdag, en maximaal 3 uur per dag.

Nu is dit in family safety heel nauwkeurig af te stellen per programma en apparaat. Dat kan handig zijn als een spelletje ineens heel populair wordt. Dan kun je daar paal en perk aan stellen.

Ook kun je apps helemaal blokkeren, als een gebruiker daar niets mee te maken heeft. Dat doe je onder app- en gamelimieten.

Schermtijd instellen met family safety
Wanneer en hoe lang mag er worden gecomputerd?

Internet filteren

Op de tab inhoudsbeperkingen geef je aan of het internetverkeer beperkt wordt.

De leeftijdscategorie is een algemene instelling om alle apps in één keer in te stellen voor de leeftijd van het kind. Een meer precieze instelling vind je onder de tab App- en gamebeperkingen. Deze instelling blokkeert alle browsers behalve Edge. De volgende instellingen werken alleen via Edge, daarom worden de andere browsers standaard geblokkeerd.

Onder de kop Surfen zet je de knop ongepaste websites blokkeren aan. Daarmee wordt onder andere veilig zoeken op zoekmachines geactiveerd.

Een lijst met websites die altijd toegestaan zijn, heet een whitelist. Deze optie zit onder de tab surfen en activeer je met het vinkje alleen deze websites toestaan. Deze lijst maak je zelf aan. Dat kan lastig zijn, omdat een website vaak meerdere bronnen heeft. Eentje voor de tekst, een andere voor de afbeeldingen en weer een andere voor de video's. Met een beetje geduld lukt het wel.

Veilig internet onder family safety

Beheer

Rapport Je kunt als beheerder een overzicht krijgen van alle activiteiten van een beheerd account. Daarin staat dan bijvoorbeeld welke websites zijn bezocht. En hoe lang er een spelletje is gespeeld. Dit rapport ontvang je per e-mail.

Verzoek Zowel bij een tijdslot als bij een internetfilter, kan een gebruiker een verzoek doen bij een beheerder. Dat kan gaan om meer computertijd, of bijvoorbeeld het toestaan van een website. In family safety is dit een ingebouwde functie.

Activiteitenoverzicht aan- en uitzetten

Veelzijdig & extreem uitgebreid

Door de mogelijkheid om accounts op afstand te beheren, is deze gezinsfunctie van Microsoft heel veelzijdig. Ouders kunnen direct inspelen op een nieuwe situatie, zonder dat ze daarvoor in de buurt hoeven te zijn.

Er is erg veel in te stellen in dit beheer, misschien wel teveel. Want je zult toch niet van alle gezinsleden alle details willen weten, inclusief hun locatie. Gaat het om kleine kinderen, dan is het wel handig om een oogje in het zeil te houden. In ieder geval heb je de mogelijkheid om alles zo in te stellen als je zelf wilt.


Andere besturingssystemen en modem

  • Vanaf MacOS Catalina zijn er de volgende beheertools: schermtijd en delen met gezin.
  • Voor Linux is er geen overkoepelend systeem. Je kunt wel werken met een internetfilter op de modem. Wil je tijdsrestricties instellen, dan is daar het programma Timekpr.
  • Op onze modem thuis zitten heel geavanceerde mogelijkheden om het gebruik van het netwerk te filteren. Niet elke modem heeft dat, maar de modems worden wel steeds uitgebreider. Ik zie hier de optie om per computer of telefoon schermtijd in te stellen. Ook kan een apparaat een webfilter krijgen met een blacklist of whitelist. Een blacklist is een lijst met niet-toegestane websites.
    Daarnaast kan elk apparaat een tijdbudget krijgen. Werk je hier graag mee, dan is het ook belangrijk om de instellingen van de modem af en toe te back-uppen.

Betaalde opties

Er zijn bedrijven die internetfilters en schermtijd programma's aanbieden. Een voordeel van betaalde abonnementen is, dat deze op verschillende besturingssystemen werken, zowel computers als telefoons en tablets. Als je een mix van apparaten en besturingssystemen hebt binnen één huishouden, is een abonnement wel zo handig.

  • Meestal heeft dit de vorm van software die je op meerdere apparaten installeert, zoals een computer of een telefoon. Netnanny, Filternet, Qustodio en Norton Family zijn wat voorbeelden.

  • Een andere vorm is die, waarbij je een internetabonnement afneemt, inclusief filter. Dit heb je in Nederland bij Kliksafe.

Links

https://magazine.helpmij.nl/artikel.php?id=4216 Boekbespreking Digiziek verslaving en leerproblemen onder kinderen door telefoons, sociale media, gamen, etc.

https://magazine.helpmij.nl/artikel.php?id=4184 Oogproblemen door beeldschermen.

https://www.oudersvannu.nl/kind/spelen/beeldschermtijd/ Supergoede tips voor ouders.

https://support.apple.com/nl-nl/guide/mac-help/mchlfb0b5864/mac MacOS Catalina en ouderlijk toezicht.

Auteur: Kate95

Ubuntu LTS april 2020

Scroll naar boven

Het is April 2020. Dat betekent dat Ubuntu de nieuwste LTS versie van zijn computersystemen uitbrengt. LTS staat hier voor Lange Termijn Support. Deze krijgen de nodige jaren updates. Je kan er dus heel lang mee doen als je dat zou willen. Ik ga jullie daar hier wat meer van vertellen.

Fossa's zijn een groot soort katachtigen uit Madagaskar

20.04

Ubuntu nummert zijn systemen met jaar en maand. Ze brengen elk half jaar een nieuwe versie uit, in april en oktober. Om de twee jaar is dat een LTS versie, met lange ondersteuning dus. Ik heb nu versie 18.04 op mijn computer. 18.04.4 om precies te zijn. Die laatste .4 is de vierde tussenstap in de updatecyclus. Normaal wacht ik dan op de eerste grote "punt" update van versie 20.04 voor ik overstap.

Ubuntu

Ik gebruik al lang Linux. Eerst uit pure interesse met Suse en later Slackware. Toen ik besloot om Linux als vast systeem te gebruiken werd dat Ubuntu, vanwege de grote, enthousiaste gemeenschap er achter. Ik hield Windows er naast. Maar na een half jaar al heb ik Windows nooit meer aangeraakt. Daarna bleef Ubuntu over.

Snel

Nou heb je Ubuntu in tal van varianten. Ik koos, net als veel experts, de versie met de XFCE desktop. Licht en dus snel, lekker eenvoudig. Xubuntu heet dat dan. Je hebt ook Kubuntu bijvoorbeeld. Gebaseerd op de KDE desktop. En zo is er zoveel meer. Keus te over dus.

Fanaat?

Ik? Nee hoor. Dat zal je ook wel gezien hebben in mijn artikelen. Die zijn in principe bedoeld voor alle computeraars. Dat kost trouwens wel een extra inspanning.

Dat ik het ditmaal even wel heb over Linux, nou vooruit. Speciale situatie. Ik had mijn artikel over beeldbellen klaar na de nodige studie en veel uitproberen. En dan moet je dat zo zien te brengen dat de lezers het ook echt snappen. Veel tijd bleef er niet meer over tot de deadline voor ons volgende Magazine. Dan maar dit artikel, want dat zit toch al in mijn kop. Niks aan voor te bereiden, bedoel ik.

Computersysteem

Is Ubuntu een computersysteem? Ja, maar het is ook meer dan dat. Naast het computersysteem, waar het grootste deel van de servers op Internet op draaien, heel NASA en alle supercomputer in de wereld en, behalve de Apple producten, alle Androïd systemen (mobieltjes, tablets etc), is er voor de gebruikers zelf een complete uitgebreide verzameling software beschikbaar. Hou je van plaatjes? Hou je van muziek? Schrijven misschien? Rekenen?

Oh, er is zoveel te vinden in de software bibliotheken!

Klein stukje uit de enorme bieb

Installatie

OK, leuk. En hoe doe ik dat dan? Ik heb hier een leuke laptop. Die draait op Windows. Zeven geloof ik. Ik mag er niet meer mee telebankieren, zegt mijn zoon.

Nou, dan download je het ISO bestand van Ubuntu. Kost je niks! Je zet dat op een USB stick, prikt de stick in een PC en start die op. Dan moet je wel even op de knop voor het opstartmenu drukken. Dat is bij elk merk anders. Bij mijn Dell is het F12.

F8, F10, Esc, het komt allemaal voor en wordt bij het opstarten kort getoond. Dus hou je ogen open, want het is vaak echt maar even!

Simpel vertelt start dan Ubuntu op in een Live omgeving. Je kan lekker rondkijken en nog best vlot ook via zo'n USB stick. Zolang je maar niet kiest voor de installatie zelf wordt er helemaal niets verandert aan je PC. Voordat je tevreden bent begin je lekker nergens aan. Heb je geluid? Heb je Internet? Beeld goed? Dat zijn dan van die basisdingen.

Dual Boot

Dan wil je natuurlijk je Windows of je dingen die daar opstaan niet kwijt. Dan kan je Ubuntu naast Windows installeren. Een andere optie is een 120 of 128 GB SSD kopen. Die kosten 30 euro en daar kan heel Ubuntu op. De schijf met Windows leg ik gewoon in de la. De rest van je data, als dat veel is, sla ik op op een externe USB drive. Al mijn foto's bijvoorbeeld en ik heb er nogal wat!

SSD, strak, glad en lekker plat!

Hulp nodig

Voor hulp kan je natuurlijk niet terecht bij je ervaren buurman, zoals bij Windows. Maar online is er meer dan genoeg aan expertise te vinden. Hulp op afstand wordt dat dan en dat betekent ook dat van jou verwacht wordt dat je je vraag goed aangeeft. Met alleen een "mijn PC doet het niet" komt zelfs de beste expert er niet. Maar alleen al hier op ons Helpmij.nl forum vind je alle hulp die je je zou wensen. Zelfs voor onze anderhalve meter samenleving!

Het draait!

Ja, het draait. Gefeliciteerd en veel plezier. En nou? Gewoon lekker aan de gang. Over twee jaar, in april 2022, komt er weer een nieuwe Ubuntu LTS. Dat vind ik zelf niet zo boeiend. Maar daarbij komen ook talloze bijgewerkte programma's. En nieuwe natuurlijk. Dit keer is er onder andere als nieuwtje GIMP 2.10.18 als originele software. En ook MyPaint als tekenprogramma. Nieuw is daarbij de Nederlandse vertaling, die ik al lang geleden heb verzorgd. Zo lang geleden dat ik hem maar eens rap moet bijwerken.

Dus al betekent dat LTS dat je jaren vooruit kan, in de praktijk is elke twee jaar van LTS naar LTS al genoeg!

Wil je meer weten?

Mail de redactie! Vragen, meer artikelen ... . Wij schrijven voor jullie lezers, hoor!

 

Auteur: Erik98

Inkscape 3: tekenen met het potlood

Scroll naar boven

In de vorige artikelen heb je Inkscape geïnstalleerd en voor het eerst opgestart.
Ook het openen en opslaan van een svg bestand oefende je daarin.
Vandaag een kijkje naar het tekenen met het potlood.

Het potlood

Een echte kunstenaar heeft er altijd eentje: een potlood. Even snel geslepen met een mes of met een puntenslijper. Natuurlijk heeft dit tekenenprogramma dan ook een digitale variant. Hiervoor klik je links in de gereedschapsbalk op het icoontje van het potlood.

Tip: In plaats van met de muis te klikken op die knop,
kun je ook de sneltoets F6 of de P indrukken.
Een sneltoets is dus een toets op het toetsenbord die hetzelfde doet
als een klikken op een knop.

Gereedschapsdetails

Meteen verandert de werkbalk boven het tekenvel mee, naar de gereedschapsdetails van het potlood. Het allereerste wat je nu doet, is hierin het schuifje opschuiven met de naam afvlakking. Zet die rond de 45 om lekker soepel mee te werken.

Door te slepen met de muis teken je nu lijnen. Prettiger werkt een tekentablet, als je dit hebt.
Zet je de afvlakking lager, dan krijg je meer details tijdens het tekenen. In de praktijk wordt de lijn dan erg schokkerig.

Het potlood: hoe hoger de afvlakking,
hoe eenvoudiger de lijn wordt.

Tekenen

Als je later verder wilt tekenen aan een lijn, selecteer deze dan eerst met het selectiegereedschap (sneltoets F1). Dan schakel je over op het potlood en beweeg je over een uiteinde van de lijn. Dan wordt dat vierkantje rood. Klik erop en ga verder met tekenen.

Wanneer je een rondje tekent, wil je dat het eindpunt aansluit op het beginpunt. Teken dan gewoon door naar het begin tot je dat vierkantje weer rood ziet worden. Zo sluit je de lijn.

  • De kwast in de gereedschapsdetails reset de instellingen van het potlood.

  • De andere instellingen zijn wat ingewikkelder. Je kunt er natuurlijk mee experimenteren en daarom leg ik ze kort uit. De modus staat standaard op regulier. Zet je die naar spiraal maken, dan komt er een effect bij waarmee je eenvoudig de mooiste krullen tekent. De knop daarnaast geef ook een mooi effect, waarvoor de woorden mij ontbreken.

  • Naast de knop vorm zit een menu. Daarin kun je iets aanklikken, zodat de lijn waarmee je tekent niet overal even dik is. Dat verlevendigt de tekening zeker. Het is ook een effect wat over de lijn heen ligt, net als de modus.

Video & oefenbestand

In de volgende video zie je het gereedschap in de praktijk.

YouTube video Tekenen met het potlood in Inkscape

Het svg bestand Les 3 tekenen_met_potlood.svg wat je ziet in de video, kun je hier downloaden. Het is een overtrekoefening om het potlood te leren gebruiken.

De overtrekoefening voor het potlood.

Cursus Tekenen met Inkscape

De video en het oefenbestand in dit artikel zijn deel van de cursus Tekenen met Inkscape. Lees hier meer over op de website https://cursusinkscape.nl. Afgelopen 3 jaar heb ik deze cursus gemaakt, omdat er heel weinig lesmateriaal in het Nederlands te krijgen is over dit mooie programma.
Deze uitgebreide cursus is voor iedereen, met name volwassenen, die met het programma wil leren werken.

Vectortekenen wordt veel gebruikt voor het maken van illustraties, logo's en allerlei afbeeldingen voor op websites. Ook het vormgeven van drukwerk kan ermee. Ontwerpen kunnen ook uitgevoerd worden met een lasersnijder of vinylsnijder. Een veelzijdig ontwerpprogramma dus.
Gebruikers zijn bijvoorbeeld kleine zelfstandigen, kunstenaars, hobbyisten, fablabs en docenten.

Auteur: Kate95

Het laatste nieuws

Scroll naar boven

Het laatste nieuws gemist? In deze rubriek vind je het laatste nieuws over besturingssystemen, computers en nieuwe of reeds in omloop zijnde software. Ook het laatste nieuws over smartphones en tablets komt aan de orde.


Inhoudsopgave 

 

Een iPhone-app verplaatsen? Je deed het al die tijd verkeerd

Je smartphone als laptop of desktop

Software-update: ScreenToGif 2.23.1

Dit zijn de eerlijkste en beste tech-koopjes

‘Met iOS 14 probeer je apps uit zonder ze eerst te installeren’

Is de eerste waterdichte smartphone geen iPhone?

'iPhone 12 gaat meer op iPad Pro lijken'

Microsoft heeft goed nieuws voor Windows 10 gebruikers

5 onmisbare WhatsApp tips

7 dingen die je moet weten voordat je een iPhone SE 2020 koopt

iPhone SE 2020 vs iPhone 8: dit zijn de verschillen

Realme 6: topsmartphone voor een prikkie

HP zet nieuwe ZBook recht tegenover MacBook Pro en Razer Blade

Zo gaat Windows 10 versie 2004 (20H1) eruit zien

OnePlus 8 Pro vs Apple iPhone Pro Max is pijnlijk

Een Microsoft Teams-achtergrond instellen doe je in 5 stappen

De beste Linux-distributies

Ubuntu 20.04 Focal Fossa Review

De beste high-end smartphones van 2020 tot nu toe

Op zoek naar een nieuwe hobby? Zo maak je de beste foto's met een smartphone

‘Nieuwe 23-inch iMac en 11-inch iPad verschijnen nog in 2020’

Verhoog je productiviteit in Windows 10: Microsoft PowerToys review

Hoe kun je de standaard-applicaties wijzigen in Windows 10

De beste laptop van 2020

Processor iPhone SE deelt dreun uit aan Androi

De beste USB-sticks en externe SSD's

Grote Android-sites zijn lyrisch over de iPhone SE

Waarom blijft de Samsung Galaxy A50 zo populair?

5G is er nu echt: acht vragen over de opvolger van 4G

Huawei P Smart 2020 krijgt wél Google Services ondanks aangepaste hardware


Een iPhone-app verplaatsen? Je deed het al die tijd verkeerd 

Om een iPhone-app te verplaatsen naar een ander scherm, beweeg je hem waarschijnlijk eerst naar de rand. Dit werkt krampachtig en de kans dat je de app te vroeg loslaat, is groot. Maar er is een manier die véél beter werkt, maar die bijna niemand kent. We laten het zien in een video.


Je smartphone als laptop of desktop 

Veel tweakers weten dat het kan: je telefoon aan een monitor en randapparatuur hangen, en gebruiken als desktop. Het is al lang een droom van veel mensen en telefoonmakers proberen het al jaren. Wie kent hem nog: de Motorola Atrix? Het was 2011, de tijd dat Motorola nog van Motorola was en niet van Google of Lenovo. De Atrix was een smartphone met de mogelijkheid om een tweede besturingssysteem te draaien, een Linux-distro die tevoorschijn kwam door hem aan te sluiten op een monitor via hdmi.


Software-update: ScreenToGif 2.23.1 

Versie 2.23.1 van ScreenToGif is uitgekomen. Met deze opensourceapplicatie kunnen de handelingen op het scherm of de beelden van de webcam worden opgenomen. Het resultaat kan eventueel worden bewerkt met de ingebakken editor en vervolgens worden opgeslagen als een geanimeerde gif-afbeelding of filmbestand.


Dit zijn de eerlijkste en beste tech-koopjes 

Dit zijn de door ons geselecteerde eerlijkste en beste deals. Meer lezen over waarom we nou deze aanbiedingen uitlichten? Lees dan verder onderaan het artikel.

De lijst wordt continu ververst, dus is altijd actueel.


‘Met iOS 14 probeer je apps uit zonder ze eerst te installeren’  

Als we de nieuwste geruchten mogen geloven, dan kunnen we straks (delen van) apps op iOS 14 uitproberen zonder ze eerst te installeren. Dat kan bijvoorbeeld door een QR-code te scannen, blijkt uit een vroege versie van het besturingssysteem dat bekeken is van 9to5Mac.

De functionaliteit is mogelijk onderdeel van een nieuwe api (een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel), die Clips genoemd wordt.


Is de eerste waterdichte smartphone geen iPhone? 

De president van het Chinese smartphonemerk Honor heeft tijdens een presentatie renders laten zien van de aankomende Honor 30 Pro. Deze zijn gelekt naar het Chinese Weibo. Nu is ons Chinees niet al te best, maar aan de waterige en (zie hieronder) ijzige foto’s te zien is deze smartphone waterdicht. Velen dachten dat die primeur naar Apple zou gaan.


'iPhone 12 gaat meer op iPad Pro lijken' 

Volgens interne documenten van Apple die in handen zijn van Bloomberg staan er dit jaar nog vier nieuwe iPhones op het programma. Volgens de documenten krijgen de iPhones een nieuw design, dat meer zal lijken op de iPad Pro-modellen.

In de documenten worden vier nieuwe modellen genoemd, die in het najaar van 2020 in de winkels komen te liggen. Volgens bronnen binnen het bedrijf ondersteunen de nieuwe toestellen 5G.


Microsoft heeft goed nieuws voor Windows 10 gebruikers 

Het Coronavirus houdt de gemoederen bezig. Naast veel ellende brengt de pandemie soms ook kleine voordelen. Bedrijven hebben compassie met gebruikers en willen de plotselinge hausse aan thuiswerkers niet voor het hoofd stoten. Dat geldt ook voor Microsoft. Hoewel de updates van Windows de laatste tijd knudde zijn is er nu een keer goed nieuws te melden.


5 onmisbare WhatsApp tips 

Wat is de eerste app die je op een nieuwe smartphone zet? Grote kans dat je meteen de App Store of Google Play Store in duikt om WhatsApp binnen te halen. De chatapplicatie is een belangrijk onderdeel van ons leven geworden. Iedere dag tikken we weer tig keer op het groene icoontje. Toch laten de meeste gebruikers een hoop kansen en mogelijkheden onbenut. WhatsApp heeft namelijk meer functies en opties dan je denkt.


7 dingen die je moet weten voordat je een iPhone SE 2020 koopt 

Dinsdag 14 april werd hij eindelijk aangekondigd en is hij te bestellen: de iPhone SE 2020. Dit is dé nieuwe iPhone voor iedereen die wel een nieuw toestel wil, maar graag de home-knop wil behouden en niet bereid is om diep in de buidel te tasten. Misschien is dat precies wat je zoekt, maar wacht nog even met bestellen. Er zijn namelijk een paar dingen die je moet weten.


iPhone SE 2020 vs iPhone 8: dit zijn de verschillen 

Twijfel je tussen de iPhone SE 2020 en de iPhone 8 voor een goedkoop prijsje? Of wil je weten of het een upgrade waard is? In dit artikel kijken we naar de verschillen tussen de iPhone SE 2020 vs iPhone 8, zodat je weet welke je het beste kan kiezen en of je erop vooruit gaat.

Als je naar de iPhone SE 2020 vs de iPhone 8 kijkt, lijken het twee identieke modellen. Maar toch zitten er flink wat verschillen in als je de twee naast elkaar zet. Wil je een betaalbare nieuwe iPhone kopen en ben je in dubio over wat de beste keus is? We geven je hier antwoord op de vraag welke je het beste kan kiezen: de iPhone SE 2020 of iPhone 8. We kijken naar de specificaties, prijs, opslag en meer van deze twee Touch ID iPhones.


Realme 6: topsmartphone voor een prikkie  

Realme is een relatief nieuwe speler in Nederland. Het dochtermerk van het iets meer gevestigde Oppo verkoopt nu ongeveer een half jaar smartphones in Nederland en gooide pas zijn nieuwe budgettopper in de verkoop. In deze Realme 6 review maken we kennis met dat toestel.

De Realme 6 is een krachtige budgetsmartphone met een goede camera die eigenlijk op twee vlakken bijzonder is. Hij heeft een bijzonder stijlvol ontwerp met een kleine punch hole notch en het is de goedkoopste smartphone met een 90Hz-scherm. 


HP zet nieuwe ZBook recht tegenover MacBook Pro en Razer Blade 

Naast de nieuwe serie Envy-laptops komt HP ook met een nieuwe generatie ZBook. Deze premium-laptop komt er in twee varianten, Create en Studio, wat overeenkomt met de keuze tussen een GeForce- of Quadro-videokaart van Nvidia. Opvallend is de agressieve marketing van HP: het richt zich op de 16-inch MacBook Pro en claimt met de ZBook een 'schandalig' veel beter alternatief te hebben.


Zo gaat Windows 10 versie 2004 (20H1) eruit zien 

Het is weer bijna lente en in mei komt de nieuwe halfjaarlijkse grote onderdelenupdate voor Windows 10 er al weer aan. Windows 10 versie 2004 krijgt veel nieuwe functies. Wij laten enkele vernieuwingen zien die je kunt verwachten.


OnePlus 8 Pro vs Apple iPhone Pro Max is pijnlijk 

De iPhone 11 Pro Max is ondanks de ruim 33% hogere prijs geen match voor de OnePlus 8 Pro.

OnePlus bracht vorige week de langverwachte (en veelvuldig gelekte) OnePlus 8-serie officieel uit. De toestellen zouden wederom solide hardware voor een zacht prijsje leveren. Dat is hoe dan ook gelukt. En hoe pijnlijk groot de verschillen met premium toestellen precies is, check je in dit artikel.


Een Microsoft Teams-achtergrond instellen doe je in 5 stappen 

Op de frontcamera van je iPhone, iPad, MacBook of ander apparaat

Ben je jouw huiskamer na weken thuiswerken beu? Zo kun je een Microsoft Teams-achtergrond instellen en in vergaderingen doen alsof je heel ergens anders bent.

Veel scholen en bedrijven zijn deze weken overgestapt op Microsoft Teams, een app waarin je gemakkelijk kunt vergaderen of colleges kunt volgen.


De beste Linux-distributies 

Er bestaan duizenden Linux-distributies, elk met hun eigen kenmerken. Omdat je ze natuurlijk niet allemaal zelf gaat uitproberen om te ervaren welke jij het prettigst vindt werken, hebben we de belangrijkste distributies kort en bondig voor je op een rijtje gezet. Dat maakt het kiezen al heel wat eenvoudiger! Of je nu een distributie zoekt voor een oude pc, een om te internetbankieren of iets voor multimedia, er is voor ieder wat wils.


Ubuntu 20.04 Focal Fossa Review 

Een online leven leiden voor werk, opleiding en vertier vraagt van alles van de apparatuur waarmee je de online omgeving virtueel binnenwandelt. Een uurtje op de bank hangen met een mobiele telefoon, oortjes in en babbelen maar of een paar dagen op een ongemakkelijke werkplek zitten is nog tot daaraan toe. Nu dit echter al weken duurt door de coronacrisis, die nog lang niet ten einde is, wordt het een ander verhaal. Dan wil je niet alleen een prettige stoel en een goed bureau, maar ook apparatuur die prettig werkt, waarmee je bijvoorbeeld comfortabel kunt wisselen tussen webcams, en tussen audio in- en uitvoerapparaten. Lukt dat out-of-the-box met Ubuntu? Het korte antwoord is: ja, uitstekend zelfs, tenzij je verplicht bent Skype-for-business te gebruiken: dan heb je pech. Overigens werkt het normale Skype al jaren uitstekend binnen vrijwel alle Linux-omgevingen.


De beste high-end smartphones van 2020 tot nu toe 

Ben je toe aan een nieuwe smartphone en wil je het beste van het beste? Dan ben je op zoek naar een high-end smartphone. Wij hebben alle populaire Android-toppers getest en geven in dit artikel aan welk toestel de beste koop is.

De afgelopen weken hebben zowel Samsung, Huawei, Oppo als OnePlus hun nieuwste toptoestel gepresenteerd. Bij een hoog prijskaartje komen even hoge eisen en verwachtingen kijken. Android Planet heeft daarom de Samsung Galaxy S20 Ultra, Oppo Find X2 Pro, OnePlus 8 Pro en Samsung Galaxy S20 uitgebreid getest. Het jaar is nog jong, maar voorlopig zijn dit de beste high-end smartphones van 2020.


Op zoek naar een nieuwe hobby? Zo maak je de beste foto's met een smartphone 

We zitten allemaal binnen. Tijd voor een nieuwe hobby. Leer eens fotograferen! Smartphonecamera’s hebben de afgelopen jaren enorme technologische vooruitgang geboekt. Maar hoe gebruik je die vernieuwingen het best om spectaculaire foto’s te maken?

Meervoudige camera’s, time of flight-dieptesensoren, allerlei vernieuwende features in de camera-app: moderne smartphones als de Samsung Galaxy S20 Ultra, Huawei P40 Pro, iPhone 11 Pro of OnePlus 8 Pro hebben een ingebouwde camera-opstelling die superieur is aan de smartphonecamera’s van nog maar een paar jaar geleden. De technologie heeft een enorme sprong gemaakt, maar wat kan je er concreet mee? Vier tips.


‘Nieuwe 23-inch iMac en 11-inch iPad verschijnen nog in 2020’ 

Vrijwel alle Apple-producten krijgen om de paar jaar een grondige update met een nieuw design. De MacBook Pro kreeg bijvoorbeeld voor het laatst in 2016 een redesign en de iPhone in 2017. Alleen de iMac heeft nog steeds het bekende gezicht dat we al sinds de zevende generatie uit 2012 kennen. Sommigen zouden zelfs zeggen dat de grote lijnen van het huidige iMac-design nog uit 2009 stammen, toen was Apple’s desktopcomputer alleen wat dikker. Als je de laatste geruchten mag geloven, dan komt er dit jaar eindelijk verandering in het iMac-design. Er is namelijk sprake van een nieuw model met 23-inch scherm. Daarnaast lijkt er bij Apple ook een nieuwe 11-inch iPad in de pijplijn te zitten.


Verhoog je productiviteit in Windows 10: Microsoft PowerToys review 

Windows 10 PowerToys

Microsoft ontwerpt Windows alsof het een smartphone-OS is, zo klonk de kritiek die zijn hoogtepunt bereikte met de release van Windows 8. De ingrijpende versimpeling van de user interface kon bij de 'power users', waar we bezoekers van Hardware Info toch wel onder mogen scharen, niet bepaald op waardering rekenen. Juist voor de doorgewinterde Windows-gebruiker, die het OS kent als zijn broekzak en er uitermate productief mee is, heeft Microsoft sinds enige tijd PowerToys beschikbaar: een collectie tools die het leven van de 'power user' makkelijker en productiever moeten maken. Officieel verkeren de PowerToys nog in bèta, maar wij gingen er al mee aan de slag.


Hoe kun je de standaard-applicaties wijzigen in Windows 10 

Windows 10 wordt standaard geleverd met Edge als browser, Mail als mailprogramma, Foto's als afbeeldingenviewer en meer. Als je liever Chrome, Firefox of Opera als web browser wilt of Thunderbird voor e-mail of VLC om video's mee te bekijken of een andere muziekspeler, dan kun je dit makkelijk wijzigen.

Wij laten zien hoe je de standaard apps voor internet en mail en het openen van afbeeldingen, video's en meer kunt wijzigen, zodat in het vervolg altijd je favoriete programma opent als je op een link klikt of je een foto of een filmpje wilt bekijken.


De beste laptop van 2020 

In deze koopgids met de beste laptops van 2020 hebben we bij TechRadar een heel arsenaal aan fantastische laptops verzameld die aantrekkelijk zijn voor heel wat gebruikers. Er is voor ieder wat wils in deze toplijst!

Dus we hebben de beste Ultrabooks en premium laptops gevonden, samen met de beste Macs, Chromebooks en budget Windows-tablets. Op deze pagina vind je ook de beste gaminglaptops en 2-in-1 laptops.


Processor iPhone SE deelt dreun uit aan Android  

Met de iPhone Se brengt Apple een echt powerhouse op de markt van midrangers. We zagen al eerder dat Apple daarmee wellicht met zichzelf gaat concurreren. Het blijkt echter dat de capaciteiten nog veel meer competitiekracht hebben.

Het geheim van de iPhone SE is de processor

Met het inbouwen van de allermodernste processor, de eigen A13, heeft Apple namelijk een schot in de roos gelost. De A13 chip bestaat uit twee grote processorkoppen die ervoor zorgen dat de kritieke processen op jouw iPhone doorgaan.


De beste USB-sticks en externe SSD's  

Ondanks de opkomst van de cloud, is een usb-stick of externe ssd voor velen nog altijd de snelste en gemakkelijkste manier om gegevens over te zetten van het ene apparaat naar het andere. Laat staan, nu usb-c zowel op smartphones als pc's gemeengoed begint te worden, wordt het verplaatsen van bestanden alleen maar makkelijker. In dit artikel zetten we de beste usb-sticks en externe ssd's op een rijtje, uiteraard op basis van onze testresultaten.


Grote Android-sites zijn lyrisch over de iPhone SE  

Twee bekende Android-websites zijn lyrisch over de concurrent: beide sites prijzen de nieuwe iPhone SE aan.

De eerste positieve geluiden over de iPhone SE kwamen van Android Central, een Engelstalige website die zich normaal gesproken specialiseert in smartphones met Googles besturingssysteem. 

Ook het populaire Android Police, waar maandelijks 4 miljoen unieke bezoekers zo'n 12 miljoen pageviews genereren, is positief over de iPhone SE. De site heeft de nieuwe iPhone bij uitzondering gerecenseerd onder de titel "ik wou dat Android-telefoons van 400 euro zo goed waren". 


Waarom blijft de Samsung Galaxy A50 zo populair?  

Het is geen topmodel en ook geen echte budgettelefoon, maar toch is ie de favoriet van ontzettend veel gebruikers: de Samsung Galaxy A50. Het is dan ook een prima allrounder voor een prijs net onder de 300 euro. Wel opletten welke versie je kiest, want er zijn er ondertussen drie en ze hebben allemaal ongeveer dezelfde prijs.

Niet elke consument wil 500 euro, laat staan 1000 euro neertellen voor een nieuwe smartphone. En terecht. Anders dan in de beginjaren zijn er ook in de ‘lagere middenklasse’ van het smartphonegamma echt wel bijzonder goede toestellen te vinden. Een goed voorbeeld is de Samsung Galaxy A50, waar je net geen 300 euro voor betaalt.


5G is er nu echt: acht vragen over de opvolger van 4G  

Vanaf 28 april heeft een deel van Nederland 5G: de opvolger van het huidige mobiele 4G-netwerk. Maar kunnen we nou echt veel sneller internetten op onze smartphones? En wat heb je ervoor nodig? RTL Z zet de belangrijkste vragen op een rij.


Huawei P Smart 2020 krijgt wél Google Services ondanks aangepaste hardware  

Huawei zoekt de grenzen op binnen de beperkingen van de Amerikaanse overheid. Het introduceert de P Smart 2020 mét Google Services, maar toch enkele hardwarematige aanpassingen. Volgens de sancties mogen toeleveranciers alleen nog bestaande toestellen ondersteunen.


 

Auteur: Redactie

Over fraude en andere troep

Scroll naar boven

De e-mails die cybercriminelen sturen om naar jouw gegevens te vissen (vandaar de term phishing) zien er steeds echter uit. Een paar jaar geleden herkende je een phishing-mail nog aan de taalfouten en het knullige uiterlijk. Tegenwoordig zien ze er heel gelikt uit: heel verzorgd, compleet met logo’s en afzendergegevens.



Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. 

Zoals: Actuele valse e-mails, waarschuwingen en veel meer.


ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.

 

Criminelen proberen een slaatje te slaan uit de coronacrisis door phishingmails en computervirussen te verspreiden. Via nepwebshops worden mondkapjes aangeboden.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops, boiler rooms en meer.


Neem vooral een kijkje op de sites van Fraudehelpdesk en Opgelicht! en zie wat de laatste phishing en virus meldingen zijn.

Op de site van ConsuWijzer zie je wat je rechten zijn op computergebied.


Politie: 'Oxca.nl is een malafide webshop'

Oxca.nl, de opvolger van twee malafide webshops die eerder al offline zijn gehaald, is eveneens niet te vertrouwen, zo waarschuwt de politie. Iets besteld? Je geld ben je kwijt.


Valse mail van 'ING' waarschuwt voor verdachte koppeling nieuw toestel

De ING heeft geconstateerd dat er op een bepaalde datum een nieuw toestel is aangemeld voor mobiel bankieren. Via dat toestel kan geld van jouw bank- en spaarrekeningen worden overgemaakt, luidt het dreigement.

De mail met in de onderwerpregel de tekst 'ALERT: Er is een nieuw toestel gekoppeld aan uw Mijn ING App' is afkomstig van custcare@ingbank.nl en de aanhef bevat - anders dan gebruikelijk - je volledige voor- en achternaam.


Hoe wij u helpen tijdens de coronacrisis

Het coronavirus heeft veel gevolgen voor mensen en bedrijven. In sommige situaties zorgt de coronacrisis helaas voor onduidelijkheden over uw rechten als consument.

Wij blijven u zo goed mogelijk vertellen waar u wettelijk recht op hebt. In deze situatie kunt u ook overwegen of u een bedrijf wilt helpen door een andere oplossing te accepteren. Bijvoorbeeld een dinerbon, een reisvoucher of andere vorm van compensatie.


 

Auteur: Redactie

DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.