Elke dag zitten we achter beeldschermen: de pc, tablets, telefoon en de televisie. Dat levert nogal wat oogproblemen op. Kinderen én volwassenen moeten leren hun ogen en zicht te beschermen. In Azië wordt gesproken van een bijziendheidepidemie. Maar ook in Nederland is het zorgwekkend: volgens medici is 50% van de jongvolwassenen bijziend.
Dit kopte het bericht op de NOS, op 5 juni 2018. Dit zijn Rotterdamse kinderen, die vanaf hun 6de levensjaar gemonitord zijn. Bijziendheid is, dat je niet scherp kunt zien voorbij 2 meter. Het is bovendien een grote oorzaak van blindheid. In Zuid-Oost Azië ligt dit percentage nog veel hoger, zei Jan Roelof Polling, onderzoeker bij het Erasmus MC. Dit komt door een verandering in de levensstijl: kinderen kijken veel vaker naar een smartphone of tablet.
Omdat kinderen hun ogen nog groeien, is het erg belangrijk dat de ogen in de juiste vorm groeien. Bij verkeerd belasten van de oogbollen, vergroeien de ogen en worden ze te lang, wat leidt tot bijziendheid. Bijziendheid leidt later vaak tot slechtziendheid of zelfs blindheid.
De onderzoekers geven een regel voor kinderen: 20 – 20 – 2. Afwisselend 20 minuten dichtbij kijken en daarna 20 seconden in de verte. Belangrijk is dat de oogspieren iets anders doen, afwisselend werken. Daarnaast moeten kinderen ook minstens 2 uur per dag naar buiten, is het advies aan scholen en ouders. Daglicht heeft een heel gunstige werking op het oog.
Omdat heel veel mensen dagelijks achter beeldschermen zitten, is het belangrijk om te weten wat dat met de ogen doet. Het computervisie syndroom: dit is een verzamelnaam voor allerlei oogproblemen die samenhangen met computeren. Een opsomming:
Er zijn heel veel manieren om oogproblemen tegen te gaan. Hier een rijtje met tips:
"Kijk naar de vogels in de lucht
en kijk naar de lelies in het veld."
In 2012 was al bekend dat 9 op de 10 schoolverlaters in steden in Azië bijziend is. Daar is sprake van een bijziendheidsepidemie. Daarom zoekt men in China naar middelen om de kinderen buiten les te geven. Daglicht is immers goed voor de ontwikkeling van de ogen.
Een recente ontwikkeling bestaat uit laptopjes waarvan de beeldschermen CLEARink bevatten. Deze nieuwe schermen zijn ook buiten goed te gebruiken. Clearink is een reflectieve techniek, waarbij licht van buitenaf nodig is om te kunnen zien wat er wordt weergegeven. E-ink is een zelfde soort techniek. Een reflectief scherm weerkaatst zonlicht, net zoals een papieren boek dat doet.
In China is er nu een test met CLEARink beeldschermen voor kinderen. Het gaat hier om een testproject, maar als het aanslaat, gooit het hoge ogen.