De redactie is te bereiken op magazine@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.
Oplage
Het Helpmij magazine wordt naar 30594 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.
Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in dit Magazine neem dan contact op met de redactie.
Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor het Helpmij magazine kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.
Is dit magazine naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch het volgende Helpmij magazine ontvangen.
Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude magazines bladeren.
Voorwoord
De vakantie is voorbij! De scholen zijn weer begonnen. Het dagelijkse leven neemt weer zijn gebruikelijke vorm aan met snelwegen vol files. Ook de redactieleden zijn weer terug, sommigen uitgerust, fris en monter, anderen gebroken na een "doe-vakantie" met kinderen (of kleinkinderen), maar allen helemaal gemotiveerd om weer een aantal interessante en/of leerzame artikelen voor het Helpmij Magazine te produceren.
Wij wensen onze lezers veel leesplezier!
Auteur: ErpCity
GIMP 45: Vakantiefoto's
Voorbij
De vakantie is voorbij. Voor de liefhebbers ligt er nu de klus om alle foto's onder de loep te nemen. Je mobiel inbegrepen, want die apparaten maken tegenwoordig geweldige plaatjes. Voor hen hierbij een reeks aanwijzingen en tips om er wat extra moois van te maken. Nog afgezien daarvan is het vaak een genoegen al die foto's terug te zien.
Haai
Een man loopt het kantoor van fotograaf David Yarrow binnen. Hij wijst op een angstwekkend mooie foto van een haai die een mals hapje zeehond grijpt. "Die wil ik wel." "Met een nette lijst?" zegt David, "5000 dollar!" "Doe er maar twee" zegt de klant.
Minder
Als ik zes goede foto's per jaar maak, ben ik tevreden. Die David. Professional David kijkt heel anders aan tegen fotograferen dan wij. Minder is mooier. De wereld zit niet te wachten op meer foto's.
Uitzoeken
Wat is dus onze eerste klus als foto enthousiast? De zes beste? Dat is wel erg straf. Maar een strenge selectie is goed. Die David maakt foto´s van wilde dieren. Dat zijn plaatjes die het doen. Neus aan neus met een ijsbeer? Hij doet het. Hij is echt niet gek, hoor. Dat met die ijsbeer doen wij natuurlijk niet. Maar het ene onderwerp is duidelijk het andere niet.
Gekozen
Je hebt je keuzes gemaakt. Wat nu? Nu is het tijd om alle fouten in je foto's te herstellen.Wij hebben er bijvoorbeeld vast wel één waar de horizon net wat scheef staat. Ik in ieder geval wel. Dat kan best midden in de stad zijn. Geen horizon in beeld.
Hierbij wat tips.
Opmerking
Sinds ik mijn serie artikelen begon heeft GIMP een enorme vooruitgang doorgemaakt. Daardoor zien sommige dingen er wat anders uit. Maar dat werkt dan net zo. En waar het echt anders is? Daar kan je dan binnenkort wel weer een compleet artikel van me tegemoet zien. Ik gebruikte toen GIMP 2.8. Nu gebruik ik versie 2.10.12. Vlug upgraden als je die nog niet hebt!
Rechtzetten
Dat is één van de mooie recente verbeteringen van GIMP. Je pakt uit de gereedschapskist de passer, kiest horizontaal of verticaal, trek een lijn langs iets wat recht moet zijn (zoals de horizon) en klik op de onderste optie: rechtzetten. Klaar. Je raakt in de hoeken wel wat pixels kwijt! Uitsnijden dan ...
Onthoeken
Dat is een makkie voor me: lees deel 15 of download de bundel en ga naar bladzijde 87.
Schaduw en hooglichten
Ook dit is een mooie nieuwe verbetering. Je vindt hem in het menu onder Kleuren > Schaduwen en hoge lichten. Hierachter zit een prachtig verhaal over de fotograaf Ansel Adams en zijn zonesysteem.
Waar het om gaat is dat je met de twee opties de verdeling tussen donkere partijen en lichte delen goed kan bijsturen. Dat gebouw van de foto hierboven is een mooi voorbeeld. Het gebouw een beetje ophelderen was bijvoorbeeld wel nodig.
Voor Ansel in de donkere kamer was dat een enorme klus geweest en wij doen dan nu "even" in GIMP
Regel van derden
Voor de regel van derden kan je het beste GIMP 1 uit 2014 teruglezen. Hoe je de vlakverdeling nu werkelijk kiest is na de nodige ervaring met deze materie een puur persoonlijk kwestie gebleken. Voel je dus vrij!
Lui?
Blader dan eens kort door mijn vorige artikel (GIMP 44) en installeer dat script (helemaal onderaan het artikel). Dan ben je in één klik klaar ... .
Tip 1
Soms is het een goed idee om wat afstand te nemen van creatief werk. Dat zeggen de profs. Laat het voor een week, twee weken liggen. Nou ben ik nogal een heethoofd, maar deze tip is echt een goede!
Tip 2
Vergeet de oudjes zonder Internet niet. Gebruik zo'n afdrukautomaat en print een leuke foto. De kosten zijn het niet. Postzegeltje, envelopje 15x 10. Ja ja, puur oldskool! Maar de vorige generaties vinden het schitterend.
Tot zover. Veel plezier met je vakantieherinneringen!
Auteur: Erik98
Hou je pc veilig.
Computeraanvallen zijn aan de orde van de dag. In de krant of op nieuwssites kun je vrijwel dagelijks lezen over nieuw ontdekte hacks of kwetsbaarheden welke ruim baan bieden aan kwaadwilligen die wegen zoeken om je een digitale poot uit te draaien. Zo kwam begin augustus bijvoorbeeld de zoveelste kwetsbaarheid in Intelprocessoren aan het licht. De link naar een bericht hierover op Tweakers.net vind je onderaan dit artikel.
Paniek dus?
Gelukkig valt dat nog wel mee. De kwetsbaarheden die gevonden worden, bieden vaak wel een manier om in een computer in te breken. Echter, deze mogelijkheden worden gelukkig lang niet altijd daadwerkelijk gebruikt. Daarnaast is een goed onderhouden pc, waarbij alle mogelijke updates steeds direct geïnstalleerd worden, bestand tegen de meeste aanvallen van hackers, virussen en andere malware. Dat geldt voor Linux pc’s, Macs, maar ook voor Windows 10 pc’s.
Ontwikkeling
Computervirussen bestaan al bijna net zo lang als dat er netwerkmogelijkheden zijn voor computers. Aanvankelijk zag je ze alleen op kleine schaal en waren ze niet echt gevaarlijk. In die tijd hielp ik regelmatig een vriend met computerproblemen die vaak werden veroorzaakt door meerdere, naast elkaar geïnstalleerde antivirusprogramma’s. Dit met als gevolg dat de computer dan draaide als het spreekwoordelijke dikke str*nd. Verwijderen van de onnodige programma’s gaf dan weer lucht en liet de pc weer lopen als een zonnetje. In mijn ogen was mijn vriend toen té achterdochtig en daar veroorzaakte hij in mijn ogen alleen maar problemen mee. De malware werd echter steeds geraffineerder en wijder verspreid. Een voorbeeld daarvan
was het Anna Kournikova virus. Dit werd verspreid door de Fries Jan de Wit. Hij was zo slim om een e-mailworm te koppelen aan een afbeelding van de knappe tennisster. De afbeelding bleek de nieuwsgierigheid op te wekken, want honderdduizenden klikten op de afbeelding en het virus verspreide zich als een lopend vuurtje. Dit virus veroorzaakte overigens weinig schade aan de PC en was voornamelijk irritant. De schadelijkheid van malware nam echter hand over hand toe en mijn vriend kreeg uiteindelijk het gelijk aan zijn kant met zijn wantrouwen. Overigens is het nog altijd géén goed idee om meerdere realtime (lees op de achtergrond meedraaiende) antivirusprogramma’s tegelijk te laten draaien.
Verdienmodel
De pc werd steeds meer gemeengoed en toenemend gebruikt voor het uitvoeren van allerlei transacties waar geld mee gemoeid was, zoals internetbankieren en allerlei aankopen via het World Wide Web. Daarnaast werd het voor de marketing steeds interessanter om advertenties persoonsgericht te maken. Privégegevens kregen daardoor marktwaarde. Het duurde niet lang voordat men hier wereldwijd een verdienmodel in begon te zien. Met een beetje moeite kon je vanachter je pc mensen geld afhandig maken zonder de ander persoonlijk te ontmoeten of zelf persoonlijk in gevaar te komen. Dit maakte dat deze vorm van criminaliteit een enorme vlucht heeft genomen. Ook overheden ontdekten hier de mogelijkheden van en er werd een levendige vorm van digitale
spionage ontwikkeld. Het programma Stuxnet (zie onderaan dit artikel) is daar een goed voorbeeld van.
Overheden investeerden in het aantrekken van knappe koppen en ze konden beschikken over veel financiële bronnen en menskracht. Hierdoor kon er steeds meer geavanceerde malware uitgebracht worden. Ook de rechtstreekse hackpogingen werden steeds geraffineerder. De software en technieken hiervoor werden echter regelmatig onderschept door criminelen die deze weer gebruikten voor hun eigen doeleinden. Op deze manier ontstond de digitale wapenwedloop waar we tegenwoordig middenin zitten.
Kansloos
Als individuele gebruiker zou je jezelf af kunnen vragen of je jouw eigen Windows pc nog wel kunt beschermen tegen al dat hackergeweld. Immers, als de ICT-systemen van grote bedrijven en zelfs overheden gekraakt kunnen worden, dan ben je zelf toch kansloos? Gelukkig valt dat nog mee. Microsoft heeft de afgelopen jaren erg zijn best gedaan om van Windows een veilig te gebruiken besturingssysteem te maken en is daar behoorlijk goed in geslaagd. Het ingebouwde antimalware programma Defender scoort de laatste jaren in de diverse antivirus-testen vergelijkbaar met los verkrijgbare pakketten zoals McAfee en Eset. Wat verder ook helpt, is het feit dat de individuele gebruiker niet interessant genoeg is om veel moeite voor te doen. Het levert veel meer op als je het netwerk van een groot bedrijf weet binnen te dringen, dan wanneer je de controle over een pc van een willekeurige gebruiker
overneemt. Phisingmail en Whatsapp nepberichten zijn voor de crimineel dan veel eenvoudigere en efficiëntere methoden om op oneerlijke wijze extra euro’s te verdienen. Hoe je phisingmail herkent en WhatsApp oplichting voorkomt, lees je in de betreffende links onderaan dit artikel.
Achteroverleunen
Aha, ik hoef dus niets te doen? Helaas, je zult zelf ook het een en ander moeten doen om de pc veilig te houden. Allereerst door steeds je gezonde verstand te gebruiken en oplettend te blijven. Gebeuren er onverwachte dingen? Zoek dan uit wat er aan de hand is. Klinkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat ook meestal zo. Laat de site of het betreffende bericht verder ongemoeid. Daarnaast zul je ervoor moeten zorgen dat de aanwezige virusscanner goed zijn werk kan doen en steeds up-to-date is. Dat laatste geldt ook voor het besturingssysteem en alle geïnstalleerde apps. Een verouderde app kan toegang bieden tot een besmetting ook al gebruik je de betreffende app allang niet meer. Het is om die reden een goede gewoonte om regelmatig al je geïnstalleerde apps
langs te lopen en na te gaan of je deze nog gebruikt. Indien nodig voer je dan een update uit of verwijder je de in onbruik geraakte app.
Onderzoek
Wanneer je een pc goed onderhoudt, kun je deze zonder extra kosten veilig blijven gebruiken. Het is een interessante vraag hoeveel mensen hun pc nu zodanig onderhouden dat de pc veilig is en bestand blijft tegen de gebruikelijke aanvallen door malware en mogelijke hackpogingen. Dit is nu precies wat de Consumentenbond recent heeft onderzocht. Ze hebben daarvoor 100 computers van deelnemende gebruikers onder de loep genomen. Uit dat onderzoek werden in het kort de volgende conclusies getrokken (infographic van de Consumentenbond):
Het hele onderzoek kun je lezen in de link onderaan in dit artikel.
Weten wat er mis is, is één ding. Weten wat je moet doen, is veel belangrijker. Wanneer je het onderzoek van de Consumentenbond zelf uitvoert, weet je precies wat er eventueel schort aan beveiliging van je pc en wat je moet doen om dat in het vervolg te voorkomen. Deze stappen lees je in de link naar de zelftest. Mocht je ondanks dit alles toch te maken krijgen met een malwarebesmetting zoek dan hulp bij bijvoorbeeld de betreffende sectie van Helpmij.nl via de laatste link onderaan.
Ten slotte
Malware en hackpogingen hebben een grote vlucht genomen en zijn een vast onderdeel geworden van het verdienmodel van het criminele circuit. Je kunt gelukkig je eigen pc blijven vertrouwen wanneer je deze met gezond verstand gebruikt en de testen en stappen die gesuggereerd worden regelmatig uitvoert.
Afbeeldingen van de Consumentenbond, Pixabay en Wikimedia
Auteur: leofact
Het einde van (dure) OLED tv's?
OLED verslagen door een nieuwe paneeltechnologie....
Dat klinkt onwaarschijnlijk, gezien het aandeel dat OLED momenteel heeft in de premium tv-markt. Maar Samsung, 's werelds grootste tv-fabrikant, en eentje die al enkele jaren zijn eigen LED- en QLED-alternatieven voor OLED ondersteunt, werkt hard aan een hybride tv-technologie die de concurrentie zou kunnen wegvagen. Die technologie is QD-OLED.
Wat betekent QD-OLED eigenlijk?
Het kan worden opgesplitst in twee delen. De eerste, "QD", verwijst naar het kwantumdotfilter dat Samsung gebruikt in zijn premium QLED-televisies (Quantum Light Emitting Diode of Quantum LED). De tweede, "OLED", verwijst naar het organische ledpaneel dat tegenwoordig wordt gebruikt in de premiumseries van de meeste andere grote tv-merken, waaronder Sony, Panasonic en LG.
OLED-tv's hebben een aantal enorme voordelen, waaronder dunne panelen die geen achtergrondverlichting vereisen omdat de pixels in OLED-panelen zelf emitterend zijn (wat betekent dat ze hun eigen licht uitstralen). Dit zorgt voor een ongelooflijk contrast en helderheidsregeling, maar kan ook zorgen voor een algehele lagere helderheid dan zijn LED tegenhangers.
Dat is waar QD-OLED binnenkomt. In plaats van volledig zelf emitterend te zijn, zou een QD-OLED-paneel een blauwlicht OLED-paneel gebruiken dat als achtergrondverlichting fungeert, met een kwantumstippenfilter dat dit in rood of groen licht kan omzetten, voor een kleurenscherm.
Dit zou nog steeds zorgen voor de dunne televisies en kleurrijke schermen waar OLED om bekend staat, terwijl de zwakke output van OLED-panelen wordt gecorrigeerd (vergelijkbaar met LED schermen)
De schermen worden goedkoper!
In een poging de kostprijs van de schermen omlaag te brengen wordt er nu ook gewerkt aan een nieuwe manier van produceren. De nieuwe productiemethode maakt gebruik van inkjet-geprinte panelen (IJP), in feite “bedrukking” van OLED-panelen tussen glasplaten, in plaats van traditionele “witte OLED” (WOLED) -panelen die worden aangetroffen in de hedendaagse OLED-televisies, welke een “materiaalintensiever” productieproces vereisen. De hoge prijs voor een OLED televisie wordt deels veroorzaakt door deze dure productiemethoden.
Het eerste bedrijf dat op deze manier produceert is het in Japan gevestigde JOLED, dat gezamenlijk eigendom is van Sony en Panasonic. Chinese bedrijven zullen naar verwachting dit voorbeeld in de nabije toekomst volgen.
Het inkjetproces vermijdt "de problematische verdampingstechniek" die momenteel wordt gebruikt om WOLED-panelen te maken, en zou "preciezer" zou zijn met "minder afval en daardoor mogelijk lagere prijzen". Alle grote OLED-fabrikanten hebben zich nu gestort op deze ontwikkeling.
We zullen zien dat IJP en conventionele WOLED-panelen een tijdje naast elkaar gaan bestaan. IJP zal de productiekosten verlagen, maar het moet nog blijken of dit net zo betrouwbaar is voor langdurig gebruik en of dit vrijwel dezelfde beeldkwaliteit biedt.
Bij Samsung denkt men dat, voor zeer grote schermen met een zeer hoge kleurverzadiging en helderheid, inkjet-QD-OLED de oplossing is.
We gaan het beleven…
(afb. Sony)
Auteur: ErpCity
Tablet
Draagbaar
Het mooie van tablets is dat je ze zo lekker mee kan nemen. Wil ik mijn laptop meenemen, dan is dat omslachtiger.
Het werken met een tablet gaat anders, maar na wat gewenning is het heel goed te doen. Voor de ouderen is het fijn dat je domweg op het scherm kan tikken. Die hebben soms goed moeite met een muis. Dan nog is het vaak wennen voor ze, maar ze kunnen het op den duur best wel.
Nieuw
Onze oude 10" Sony tablet begon het op te geven. Het scherm om precies te zijn. Ik ging eens kijken naar wat de huidige modellen aankunnen. Dat was best interessant. Zo'n ding speelt een 1080p video af, stuk beter scherm, beter geluid en een betere processor. Voor een kleine 200 euro had ik er één. Dan komt er wel een goede bookcover bij en een schermprotector.
Prestaties
Prestaties dus puik. Androïd is inmiddels bij versie 9, oftewel Pie. De nieuwe pictogrammen zien er mooi uit.
Radio
Geen radio aan boord. Tenminste geen app zoals op mijn telefoon. Die chip zit er bij dit merk niet meer op, meldde men me op ons forum. Dat moet je met Internet doen. Dat kost dan wel data, maar ik ben niet zo'n grote luisteraar. Dus dan maar zo.
Fotobewerking
De camera is zeker niet gek en voor het bijschaven trof ik Photoshop Express in Google Play. Daar ben ik nog mee bezig. Wat fijn is van een tablet is als je een foto maakt je die gelijk op het scherm kan tonen. Bij de 10" modellen is dat dan 22 bij 13 centimeter. Dat is een nette maat. Daar kan je ook nog fors op inzoomen door twee vingers op het touchscreen te spreiden!
Tekenen
Qua tekenen vond ik Autodesk Sketchbook. Dat zou ook met de pen van mijn Wacom Intuos overweg kunnen. Dat is me niet gelukt. Ik heb voor een eurootje zo'n ouderwets pennetje met een rubber dopje gekocht. Daar gaat het al een stuk beter mee. Voor de rest moet ik er net als Photoshop nog mee aan de gang. De afbeeldingen bij dit artikel zijn met Sketchbook gekrabbeld.
Het was wel zoeken hoe ik deze app kon afsluiten. Uiteindelijk bleek je met een swipe (een "veeg") met een vinger de standaard Androïd knoppen weer in beeld te kunnen krijgen. Dat was de oplossing.
Karaoke
Ik weet nog goed dat ik op één van mijn werkreizen naar Japan in een karaokebar terecht kwam. Jeeemig! Mijn begeleider legde me uit wat de regels waren. Kwestie van beleefheid enzo. De bezoekers gaan erg sportief met elkaar om.
Nou zing ik als een schorre kraai. De boeken met songs waren allemaal in het Japans. Toch ook wat Amerikaanse smartlappen op een apart blaadje. Briefje met het gekozen nummer ingeleverd en op mijn beurt aan de gang. Nou nou nou! Ik had natuurlijk weer eens een verkeerde song gepakt. Toch werd er enthousiast geklapt. Terug om mijn kamer. Ik eens gezocht naar karaoke programma's. Warempel, die waren er. Ik trof onder andere Fats Domino met Blueberry Hill. Dat liep allemaal via piepkleine .kar bestandjes. Die waren op midi gebaseerd met de songtekst erin.
Dat was mooi. In die tijd had ik nog maar een 56k6 modem. Dikke downloads waren niet aan de orde en Skype ging maar net aan.
Ik stond verbluft van de geluidskwaliteit. Oefenen dus. De tweede keer ging het al een stuk beter. We zijn nu jaren verder. Karaoke is heel bekend geworden. Dat gaat nu ook met echte videobestanden. Maar die oude bestanden met de kar extensie zijn nog steeds op Internet te vinden. Er komen nog steeds beetje voor beetje songs bij.
Met wat zoeken trof ik de MIDI Clef Karaoke player. Die kon prima overweg met mijn oude verzameling songs.
Google Home
Weten jullie nog die speakers met de Google Assistent? Schitterend spul. Het is natuurlijk wel Google en wellicht goed om aan je privacy te denken. Maar ik vond het mooi. Dat Android Pie op mijn tablet heeft de Assistent dus ook. Ik roep "OK Google" en de tablet vraagt me wat ik wil. Toevallig had iemand het over knolbegonia's gehad. Nooit van gehoord. Dus ik riep: "knolbegonia". Ik kreeg een compleet gsproken uitleg terug.
SD kaart
In een tablet gaat een SD kaart. Handig voor extra dingen als een video of wat foto's. Die in de oude Sony is een stevig ding, maar in mijn nieuwe tablet zit een micro SD kaart in een fragiel houdertje. Die moet je er niet telkens uit hoeven trekken. Ik ontdekte na het nodige zoeken dat ik het via het MTP protocol en een USB kabel voor het elkaar kon krijgen de boel met mijn laptop te verbinden en bestanden over te sturen.
Voor Windows en Mac is er Androïd File Transfer. Geen persoonlijke ervaring mee, hoor.
Tot zover
Ja, tot zover dan maar. Deze tablet heb ik zelf aangeschaft, dus dit artikel is absoluut geen reclame. Daarom ook geen vermelding van merk en type. Sta je zelf voor de keuze? Kijk eens hier.
Ik ben zelf echt geen expert in Androïd. Maar iedereen loopt tegenwoordig rond met minimaal een telefoon en in menig huishouden is er ook een tablet. Een redacteur met expertise in Android of in iOS is hier erg welkom! Tips en trucs, nieuwtjes, de basis voor ouderen (en misschien ook hoe je het ze leert). Genoeg onderwerpen te vinden! Meld je als gastredacteur, we begeleiden je van begin tot eind.
Auteur: Erik98
Eenvoudig grote bestanden versturen
We e-mailen met zijn allen dagelijks. Het is één van de belangrijkste manieren geworden om snel een boodschap aan één of meerdere personen te sturen. Aanvankelijk bestond een e-mailtje uit niet meer dan een stukje tekst. De mogelijkheden werden echter al snel groter en de e-mailtjes steeds uitgebreider. Zo is het mogelijk om eenvoudig allerlei bijlagen te versturen. Foto’s, pdf-bestanden en noem maar op, voeg je simpel toe.
Beperking
Er is echter wel een beperking aan de grootte. Tien MB lukt altijd, soms wel twintig, maar daar blijft het dan bij. En dat terwijl de bestanden, presentaties en foto’s steeds omvangrijker worden. Laat staan dat je een video wilt versturen. Die kan zo maar meerdere gigabytes groot zijn. Het is onmogelijk om die per mail te versturen.
Oplossingen
Gelukkig is er voor ieder probleem wel een oplossing en in dit geval meerdere. Zo kun je de bestanden delen via de Cloud. Alle clouddiensten, zoals onder meer Dropbox, iCloud en OneDrive, hebben de mogelijkheid om de in de Cloud opgeslagen bestanden te delen via een link die je dan aan de ontvanger stuurt, bijvoorbeeld met een e-mailtje. Met die link kunnen de bestanden vervolgens worden gedownload. Een nadeel is wel dat je de bestanden op moet slaan in je cloudopslag en deze later weer moet verwijderen als ze verstuurd zijn. Er zijn echter ook speciale diensten die er alleen voor zijn bedoeld om grote bestanden te versturen. Wetransfer is daarvan wel de bekendste, maar er zijn er meer en in dit artikel neem ik TransferXL onder de loep, omdat deze dienst de grootste bestanden voor je verstuurd. Overigens werken alle diensten op een vergelijkbare wijze, dus voel je vrij om een andere
dienst te kiezen als deze je beter past.
TransferXL
Bij deze dienst kun je tot 5 GB gratis versturen en tegen betaling zelfs tot 100 GB. Handig voor bijvoorbeeld een beroepsfotograaf. De bestanden worden standaard niet beveiligd verstuurt en zijn te openen voor eenieder die de link ontvangt. Bij meer gevoelige informatie is dat niet de bedoeling. In dat geval kun je de bestanden beveiligd verzenden, als je dit specifiek aangeeft. De bestanden worden dan versleuteld. Hierbij wordt het bestand als het ware door elkaar “gehusseld” zodat het volstrekt onleesbaar wordt en niet meer is te openen. Het bestand is dan uitsluitend te openen met het door jouw aangemaakte wachtwoord. Dit wachtwoord verstuur je dan apart, bijvoorbeeld per sms. Op die manier komen je gevoelige bestanden echt alleen terecht bij de ontvanger die jij wil.
Daarna klik je op de witte cirkel om bestanden toe te voegen.
In het bestandsvenster scrol je naar de te verzenden bestanden. Je kunt er net zo veel toevoegen als je maar wilt, zolang je het uploadmaximum respecteert.
Vervolgens geef je jouw e-mailadres op en dat van de ontvanger. Je kunt meerdere ontvangers toevoegen. Je geeft hier ook de tekst op die de ontvangers bij de link krijgen in de e-mail die de dienst hun toestuurt. Eventueel kun je de bestanden ook delen via Twitter, Facebook of als link naar iedere dienst die je wenst. Hiervoor kies je tussen de pictogrammen boven de e-mailadressen. Eventueel kun je hier ook voor versleuteling kiezen via het tandwieltje rechts bovenaan de cirkel.
Na een klik op Verstuur worden de bestanden geüpload naar de dienst.
TransferXL verstuurt de downloadlink vervolgens naar de verschillende ontvangers. Bij deze dienst kan de ontvanger eventueel kiezen welke bestanden worden gedownload. Dat is niet bij alle diensten mogelijk en dit is een handig extraatje.
De afzender krijgt een bevestiging wanneer de bestanden zijn gedownload. Je blijft daarover dus niet on onzekerheid.
NB: de optie versleuteling was bij mij niet zichtbaar in de standaard Windows-browser Edge, wel in Firefox en Chrome. Dit is handig om te weten wanneer je van deze mogelijkheid gebruik wil maken.
Hieronder zie je een voorbeeld van de e-mail die de ontvanger krijgt toegestuurd. De ontvanger kan de bestanden met een klik op de downloadknop binnenhalen. Het is echter ook mogelijk om individuele bestanden binnen te helen via de pictogrammen. Foto’s worden weergeven als thumbnail. Je kunt dus zien welke foto’s je zijn toegestuurd.
Conclusie
We versturen steeds vaker bestanden en deze worden ook nog eens groter en groter. Dat lukt lang niet altijd via de e-mail. Met diensten als TransferXL wordt het een fluitje van een cent en bovendien kan dit veiliger dan via de mail.
Afbeelding van Wikimedia, Pixabay en screenshots van TransferXL
Auteur: leofact
Google helpt mijn Russisch
Laatst vond ik een heel dik boek vol met prenten over folklore kunst. Mijn kunstenaarshart ging er sneller van kloppen. Dat de tekst niet te lezen was, heb ik maar even genegeerd en voor €3,- ging ik naar huis met het boek van 2,6 kilo. Het was duidelijk in het Russisch, maar dat mocht de pret niet drukken. De prenten alleen al maakten de aankoop zeer de moeite waard.
Nu is het na een tijdje toch gaan kriebelen: waar zou deze volkskunst gemaakt zijn? Welk hout heeft men gebruikt voor die mooie nap? En natuurlijk niet onbelangrijk: wat zijn al die onbegrijpelijke voorwerpen op de foto's? Mijn nieuwsgierigheid wint natuurlijk, zoals altijd, en ik zwicht weer voor de verleidingen van Google Translate. Eerst installeer ik de vertaal app op de smartphone en vervolgens gebruik ik op de pc de website van Google Translate ook nog eens nuttig.
Translate app
Met de vertaal app kun je via de camera van je telefoon een vertaling maken van een tekst die je niet kunt lezen. De app zet het beeld om naar leesbare tekst, via OCR, Optical Character Recognition. Nog niet zo lang geleden moest je daar dure software voor aanschaffen.
Ik wil de bijschriften bij foto's kunnen lezen. In de app geef ik links aan uit welke taal er vertaald moet worden, dus Russisch. Rechts kies ik Nederlands, de taal waarnaartoe vertaald wordt. Vervolgens klik ik op camera. Daarmee start de instant vertaling.
Instant vertaling
Zodra je klikt op camera, start de instant vertaling. Dit is een heel nieuwe functie in de app. Je richt de camera van een telefoon op een stuk tekst en direct wordt op het beeldscherm een vertaling getoond. Heel bijzonder. Al blijft het gissen wat er nu eigenlijk écht staat in het Russisch.
Iets over mensen artsenin Hongarije als ik de app moet geloven. Mensenarts, is dat een nieuw Nederlands woord misschien? Om het verschil aan te geven met dierenartsen? Ja, stel je voor dat ze zich vergissen. De mensen op het boek hebben fleurige kleren aan, ik zou het interessant vinden en een beetje eng ook, als mijn huisarts er zo uitzag. Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat de vertaling toch niet correct is...
Wanneer ik de tekst naar het Engels laat vertalen, wordt het een stuk duidelijker. Ik heb een boek gekocht over Hongaarse volkskunst! Ik heb dus een Russisch boek over Hongaarse kunst gekocht in een Nederlandse kringloopwinkel. En Google verklaart dat zo maar eventjes. Je mag de vertaling dus niet letterlijk geloven, maar moet een beetje speuren naar de echte betekenis.
Vertalen via een scan
Nu wil ik graag het verklarende bijschrift van een foto lezen. Daarvoor neem ik de functie scannen in de app. Er staat namelijk een voorwerp in het boek, waar ik geen idee van heb wat het is. Vanwege de auteursrechten zet ik hier een schetsje neer, in plaats van de foto.
In de app klik ik op camera > scannen en druk op de knop. Ik selecteer de tekst met mijn vinger en laat Google vertalen. Bovenin beeld verschijnt een regeltje van de vertaling, met ernaast een pijltje. Door daarop te klikken, komt de hele vertaling in beeld. En tadááá het antwoord verschijnt in beeld. Het is een kolf! Weer klopt de zin niet echt, maar ik begrijp strekking van het verhaal en daarmee ook van wat ik nu eigenlijk zie op de foto. Het is een veldfles aan een stok, en de boeren deden er drinkwater in.
Afbeeldingen zoeken in het Russisch
De website translate.google.nl helpt ook bij vertalen. Het idee is, om in een zoekmachine volkskunst te zoeken in het Russisch. Wanneer ik puur op Nederlandse woorden zoek, kom ik namelijk niet snel uit op Russische websites. Dat wil ik juist wel. Ik kan op mijn pc niet zo eenvoudig Cyrillisch typen, dus daarvoor neem ik de vertaal website van Google.
Hoe ga ik te werk? Eerst wil ik het Russische woord voor volkskunst. De vertaling gaat het accuraatst via Engels, dat heb ik net al gemerkt. En de Engelse term is folk art. Die typ ik links in, en rechts kies ik voor Russisch. Ja, de woorden die er staan, народное искусство, komen overeen met de voorkant van mijn boek.
Die Russische woorden kopieer ik en plak ik vervolgens in mijn zoekmachine. Daar verschijnen nu allemaal Russische websites over volkskunst. Geweldig! Die vond ik niet in het Nederlands. En dan gaat er een wereld voor me open! Pollepels, houtsnijwerk, geborduurde jurken, geschilderde motieven, ik hoef even de deur niet meer uit.
Russische sites bezoeken
Maar ja, dan kom ik logischerwijs op zo'n onleesbare website uit. Wel met machtig mooie afbeeldingen van houten voorwerpen, handgeknipte versieringen, geweven kleden, et cetera. Dus die link kopieer ik in zijn geheel.
Door de link van de Russische website weer op translate.google.nl in te voeren, kan ik de hele website in één keer laten vertalen. Links moet de Russische link staan en rechts komt de Nederlandse link. Die link klik ik aan en vervolgens verschijnt de vertaalde website voor mijn neus. Houten kerkgebouwen uit Scandinavië uit de 11de eeuw… Waar zo'n boek uit de kringloop allemaal niet toe kan leiden hè.
Auteur: Kate95
Inside Bill's Brain
Bill Gates
Documentaire over Bill Gates, de man achter Microsoft, op Netflix vanaf 20 september aanstaande. Hij is al sinds het jaar 2000 niet meer betrokken bij het bedrijf. Maar voor heel velen was het Microsof die ze met MS-DOS en later al die Windows versies liet kennismaken.
Die allereerste PC
Dat was geen Microsoft. Dat waren kleine machientjes met soms een simpel cassettebandje om programma's te laden. Maar het werken op een PC kreeg een serieuze draai met de komst van MS-DOS en programma's als Wordperfect. Later kwamen Windows 3.11 en daarna Windows 95. Nu hebben we dan Windows 10. Dertig floppies kostte het destijds om Windows 95 te installeren. Menigeen meldde zich met een witte kop op een maandag op het werk na een weekend tobben om dat systeem op de PC te zetten.
Headstart
Ik herinner me de Vendex Headstart PC nog goed waarmee mijn vrouw en ik begonnen. Eén grote flop om de machine te starten en een tweede flop met Wordperfect 4.2. Daarvoor typte mijn vrouw ons clubblad op een ouderwetse typemachine. Dat kostte heel wat correctiepapiertjes. Met de PC en onze Star matrix printer was een typefout veel gemakkelijker te herstellen.
Netflix
Je kan nu al deze documentaire op je lijst zetten. Zodra hij beschikbaar komt zal hij zichtbaar worden. Ik ga beslist kijken.
Auteur: Erik98
Postvak IN
In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.
Hallo,
bijgaande foto wilde ik u even laten zien,
DR-DOS (de letters DR zijn van Digital Research, maar de naam wordt vaak uitgesproken als 'Doctor DOS') was een variant van DOS (een besturingssysteem voor IBM PC-compatibele computers), uitgegeven door Digital Research.
DR-DOS werd in het DOS-tijdperk meegeleverd met sommige PC's. Het was vrijwel identiek aan de Microsoft-variant, maar met sommige functies was DR-DOS Microsoft DOS zelfs voor. Vooral het beheer van het intern geheugen werd door de gebruikers op prijs gesteld.
De eerste versie van DR-DOS werd in mei 1988 op de markt gebracht. Ik heb deze versie in 1989 gekocht en deze is helemaal compleet incl. de diskettes.
Misschien een item voor Helpmij magazine?
vrgr,
Pieter van Brakel
Beste Pieter
Door de vakantieperiode duurde het wat langer voor dit antwoord.
Dank je voor deze input. Leuk zo'n blik op het verleden. We zullen dit onderwerp in ons achterhoofd houden. Onderwerpen kun je nooit genoeg van hebben, helaas ontbreekt het de kleine redactie ook vaak aan tijd om de artikelen te schrijven.
Mocht jezelf een artikel hierover willen en kunnen schrijven, voel je dan van harte uitgenodigd.
Met vriendelijke groet,
De redactie
DISCLAIMER
Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de
respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat
uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en
publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen
rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de
redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder
begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en
gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees
zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij
misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden
of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet
aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende
schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder
voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.
De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van
redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.