Inhoudsopgave
-Voorwoord
-Meerdere programma's in één keer openen
-SEO en jouw website (deel 3)
-"Internetvrees", een toekomstige fobie?
-Interview
-Updates zoeken voor geïnstalleerde software
-Review Little Big Planet 2
-Filmpje 90 graden draaien
-Exporteren uit Outlook toevoegen aan het lint
-Gadgets: tablets
-Wat minder bekende functies in Excel
-Onze Tips & Handleidingen februari
-Postvak-in
 

De redactie bestaat uit:
CorVerm
ErpCity
jackall
mumzel
OctaFish
profpc (Interim-hoofdredacteur)

Aan deze nieuwsbrief hebben ook meegewerkt:
DaniëlVerm
rdg1314
Storm

De redactie is te bereiken op nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.

Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 33622 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.

Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie.

nod32 bestellen

Advertentie informatie aanvragen

Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor de nieuwsbrief kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch de volgende nieuwsbrief ontvangen.

Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude nieuwsbrieven bladeren.

DISCLAIMER
Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.


Voorwoord

Auteur: profpc

Top

Deze nieuwsbrief begin ik met de mededeling dat CorVerm helaas wegens persoonlijke omstandigheden tijdelijk zijn functie als hoofdredacteur heeft neergelegd. Ik neem nu als interim-hoofdredacteur alle zaken met betrekking tot de nieuwsbrief waar.

Gelukkig heeft Cor aangegeven ons nog te willen helpen met het schrijven van artikelen, handleidingen en het plaatsen van nieuws op de frontpage van Helpmij.nl. Iets waar we zeker blij mee zijn. Ook in deze nieuwsbrief heeft Cor weer een paar goede artikelen geschreven.

Maar we hebben ook nog andere mooie artikelen. Een interessant stuk van ErpCity over de toenemende onveiligheid van internet, een artikel over het zoveel mogelijk bezoekers op je website krijgen via zoekmachines van auteur Storm, maar natuurlijk ook een interview, een gadgetsartikel...genoeg om te lezen.

Leuk om te melden is dat we ook een artikel van auteur rdg1314 hebben over Outlook. Deze gebruiker had een tijd gezocht naar de mogelijkheid om gegevens uit Outlook te exporteren en heeft zelf een oplossing gevonden en vroeg zich af of hij hieruit een artikel voor de nieuwsbrief mocht maken. Dit is natuurlijk zeer welkom en het resultaat kun je verderop in de nieuwsbrief lezen. Ook hebben we een artikel (review) van een nieuwe auteur DaniëlVerm over het spel Little Big Planet 2.

Veel leesplezier gewenst.




Meerdere programma's in één keer openen

Auteur: CorVerm

Top

Stel dat je met een bepaald project bezig bent waarvoor het handig is als je de benodigde document(en) en programma’s in één keer kunt openen. Dat kan inderdaad met een klik op de snelkoppeling van een batchfile dat je eenvoudig zelf kunt maken. Een batchfile is een tekstbestand dat er voor zorgt dat de daarin gegeven opdrachten in één keer worden uitgevoerd. We leggen uit hoe dat in z’n werk gaat.

Open het kladblok of, zoals in de afbeelding is te zien, het onvolprezen programma  Notepad ++. Geef daar de paden op naar de bestanden die je wilt openen. In mijn geval zijn dat een .xlsx- en een .doxc-bestand. Je snapt wel waarom ik die bestanden wil openen. Ja juist, in die bestanden ben ik bezig om een artikel voor de nieuwsbrief in elkaar te knutselen. Altijd wil ik daarbij de programma’s MWSnap en PhotoFiltre bij de hand hebben, daarom is het best wel handig om de documenten en programma’s met een muisklik te openen.

februari 2011: open1..jpg

Als je de paden hebt opgegeven moet je het bestand uiteraard opslaan onder een toepasselijke naam met als extensie .bat. We willen dit .bat-bestand wel graag onder “handbereik” hebben, dus klik je met rechts op het bestand om een snelkoppeling naar het bureaublad te maken.

 februari 2011: open3..jpg

Originele snelkoppeling

Het kan zijn dat je best tevreden bent met het icoon van de snelkoppeling. Wil je de snelkoppeling van een duidelijk icoon voorzien, klik daar dan met rechts op. Klik op de knop Ander pictogram om er één te kiezen uit de standaardpictogrammen of Blader naar een eigen (zelfgemaakt) pictogram. Het kan zijn dat Windows eerst protesteert en zegt dat het een onmogelijke actie is die je uit wilt voeren. Wij geven niet op en gaan gewoon door.

februari 2011: open2..jpg

Aangepaste snelkoppeling

Tijdens het opstarten van de programma’s is er even een Dos-venster te zien dat spoedig weer verdwijnt.

februari 2011: open4..jpg

Dezelfde” grap” kun je ook uithalen als je meerdere internetpagina’s tegelijk wilt openen. Als je gebruik wilt maken van je standaardbrowser is het voldoende om www.sitenaam.nl op te geven.

februari 2011: open5..jpg

Een website openen in een andere dan je standaardbrowser? Dat kun je bereiken zoals in het voorbeeld is weergegeven. Helpmij.nl opent in Internet Explorer, Google in FireFox (mijn standaardbrowser).




SEO en jouw website (deel 3)

Auteur: Storm

Top

In het vorige artikel van de nieuwsbrief heb ik jullie uitgelegd over linkbuilding en het gebruik van sociale media. Dit keer zal ik in gaan op het belang van het onderwerp van jouw website en de zoekmachineoptimalisatie (de indexatie in een zoekmachine dus).

Het onderwerp van jouw website is erg belangrijk als het om (met name) Google-indexatie gaat. Google is verreweg de belangrijkste zoekmachine en je wilt in Google wel bovenaan de resultaten van veel gebruikte zoektermen staan. Ik heb in deel 1 van mijn mini-cursussen in deze nieuwsbrief al uitgelegd over het gebruik van tags. Als je dat gemist hebt: fervente nieuwsbrieflezers kunnen deel 1 in hun mailbox waarschijnlijk nog wel zien.

Of je goed in Google geïndexeerd wordt (dus dat je site redelijk bovenaan de resultaten staat) hangt af van een aantal factoren.

Ten eerste hangt het af van hoe vaak het onderwerp van jouw website op Google gezocht wordt. Als het weinig gezocht wordt (bijvoorbeeld vliegwielmoeren), kan je ook niet op heel veel bezoekers via Google rekenen (maar misschien wel via andere manieren).

De tweede factor is de concurrentie van sites met jouw onderwerp. Als er weinig concurrentie is zal je vanzelfsprekend meer bezoekers krijgen. Het aantal mensen die de zoekterm zoeken zal over minder sites verdeeld worden, simpel gezegd.

De derde factor hangt helemaal van jezelf af: gebruik de juiste tags en kernwoorden op je site om geïndexeerd te worden.

De laatste factor is al (deels) besproken in deel 1, ik ga nu vooral in op het onderwerp van de site (of blog).

Het onderwerp moet iets zijn wat mensen aanspreekt, wat interessant is voor een bepaalde doelgroep. Het moet dus ten eerste mensen aanspreken: er moet vraag naar het onderwerp zijn. Een site alleen over de taakbalk van Windows zal niet zoveel fans vinden als een site over sexy vrouwen. Het moet dus wel een onderwerp zijn waar mensen enige interesse in hebben.

Ten tweede zal ik ook een voorbeeld geven over de doelgroep: verwacht op een site over natuur ook niet veel jongeren, richt je in de tekst vooral op mensen tussen de 30 en 70 jaar. De mensen van 30 tot 40 jaar komen bijvoorbeeld vooral op de pagina’s (of berichten) over avontuurlijke natuur terecht en de mensen van 50+ vooral op pagina’s (of berichten) over vogelspotten.

Uit het volgende voorbeeld kun je een paar dingen uit halen:
A: over een door jongeren relatief ‘saai’ onderwerp kan je toch nog een brede doelgroep bereiken. B: als je het onderwerp breed aanpakt is er voor ieder wat wils binnen het onderwerp.

Maak niet alleen saaie informatie aan, maar zorg ook voor iets grappigs of moois (denk aan foto’s). Zoals gezegd is het onderwerp van je site dus heel belangrijk voor de doelgroep die jij binnen haalt.

Waarom heeft een gameforum anders bijna alleen jonge bezoekers? Omdat de meeste (uitzonderingen voorbehouden) ouderen niet echt iets met gamen hebben natuurlijk. Je moet je site dus niet alleen voor een bepaalde doelgroep maken, maar ook op die groep aanpassen qua taalgebruik, layout en eventuele subonderwerpen (je hebt wel natuur met bloempjes maar ook rafting is gebruik maken van de natuur).

Als je dat allemaal hebt, heb je een goed onderwerp met een heldere doelgroep. Met de vorige twee mini-cursussen van mij in je hoofd zal je al aardige bezoekers aantallen moeten halen.

Volgende keer ga ik het hebben over hoe je het snelst populair kan worden met je blog.

Geschreven door Storm, blogger en schrijver.




"Internetvrees", een toekomstige fobie?

Auteur: ErpCity

Top

Fobieën zijn angststoornissen. Naast het feit dat het aantal door fobieën getroffen personen gestaag toeneemt, nemen de fobieën ook in soorten toe. Bekendste zijn natuurlijk claustrofobie (angst voor kleine ruimten), agorafobie (angst voor grote ruimten, straten en pleinen), acrofobie (hoogtevrees), atychifobie (faalangst) en arachnofobie (angst voor spinnen). Maar er komen steeds meer fobiën bij... bloosangst, braakangst, noem maar op.

Een fobie welke op de internationale lijst van bekende angststoornissen ontbreekt is "internetvrees"... Maar dat zal waarschijnlijk niet lang meer duren. Deze week verscheen het jaarverslag 2010 van Sophos (Sophos security thread report 2011), 52 pagina's vol internetellende. Als je dat verslag gelezen hebt durf je nooit meer je neus aan de andere kant van je modem te laten zien!

februari 2011: Sophos..jpg

Even een verkorte weergave van het verslag:

In 2010 werden per dag 95.000 nieuwe (of varianten op bekende) virussen of soorten malware ontdekt en geanalyseerd, dat is dus één nieuwe bedreiging per 0,9 seconden, 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Dit is bijna 50% meer dan in 2009! En deze alarmerende toename zet zich in 2011 gewoon door.

Waren de hackers vroeger gewoon blij met het feit dat ze zo'n "leuk" virusje hadden bedacht dat ze daarmee de (internationale) pers haalden, tegenwoordig is het hen steeds meer om financieel gewin te doen. Een enorme (zorgwekkende) groeier is de zogenaamde "scareware" of "rogueware". Dit zijn de bekende pop-ups waarin gemeld wordt dat er "een aantal ernstige bedreigingen in uw systeem zijn ontdekt". Klik je op het "aanbod" om dit even op te lossen, dan heb je meteen de "hoofdprijs": Een verwoestend programma installeert zich en de enige manier om er af te komen is de aanschaf van een speciale "verwijdertool" welke, zeer attent, door de veroorzaker tegen een "vriendenprijs" wordt aangeboden. Soms zitten deze pop-ups zo "link" in elkaar dat ook het drukken op het "rode kruisje" als instructie gezien wordt om de rotzooi te installeren. Hij die denkt dat het na betaling van de "verwijdertool" (pech gehad, dom geweest, dan maar betalen en niemand vertellen) over is kan ook nog eens zeer bedrogen (en met een "droogstaande" bankrekening) uitkomen... in een aantal gevallen wordt men voor de betaling naar een, zeer betrouwbaar ogende (complimenten voor de makers) maar oh zo valse htpps (dus ogenschijnlijk "beveiligde") site geleid waardoor de hacker meteen ook over je bankgegevens beschikt en, voordat je ook maar "oef" kunt zeggen, je rekening heeft leeggeplunderd... In 2010 zijn er meer dan 500.000 van deze scareware varianten gevonden! Aangezien de gebruiker in deze gevallen ZELF de opdracht geeft om het probleem op te lossen is er geen antivirus tegen opgewassen... (stekker ondertussen al uit de modem getrokken?)

Oh, wist je dat 1,3% van de hits die je krijgt bij een zoekopdracht via Google je op zeer dubieuze, meestal besmette, sites brengen? Google kan hier zelf weinig aan doen. Deze hackers misbruiken de Google SEO tool (search optimization tool) om, vooral bij "trendy" zoekopdrachten (bijvoorbeeld "breaking news", je wilt iets over de situatie Egypte, Oscar uitreiking of het nieuw ontdekte haargroeimiddel weten), zo hoog mogelijk op de lijst te komen. Bij zulke zoekopdrachten heb je grote kans "in hun klauwen" terecht te komen!

Gebruikers van "social networks" zoals Hyves en vooral Facebook werden in 2010 (maar het gaat nog steeds door) steeds vaker het slachtoffer van "clickjacking" (ook wel
UI redressing genoemd)... onder de gewenste link zit dan een onzichtbare andere, welke je naar een, wederom zeer betrouwbaar ogende maar o zo gevaarlijke site brengt.

Dagelijks komen er 30.000 besmette websites bij! En je herkent ze niet, want zelfs de meeste eigenaren (70%) van deze sites weten niet eens dat hun "kindje" is overgenomen door "bad guys". Zij zijn volkomen "te goeder trouw". Hackers hebben, in het geniep een paar smerige scripts of "omleidingen" op de site aangebracht waardoor bezoekers in de val lopen.

Spam en "phishing" blijven ook groeien. Bekend is het verhaal van één spammer die aan een miljoen mensen meldde dat zij de Spaanse loterij gewonnen hadden of door Microsoft waren geselecteerd voor een grote prijs, waarvoor zij eerst even een paar Euro "administratiekosten" moesten betalen en wat bankgegevens voor het overboeken van deze grote som geld moesten invullen, kreeg zoveel respons dat hij meteen "binnen" was! Hoe dom kun je wezen... zou je zeggen, je wint een prijs in een loterij waaraan je niet eens mee doet!

"Phishing" wordt ook steeds geraffineerder gedaan: de sites lijken precies op die van jouw bank, of van TNT bijvoorbeeld om je te informeren over een postpakket. Dit ondervond ik zelf vorige week: ik verzond met TNT een pakket naar Australië. Enige dagen later vind ik in mijn inbox een mailtje van TNT met de mededeling dat mijn pakket niet afgeleverd kan worden en of ik maar even op onderstaande link wil klikken om de verdere afwikkeling te regelen.... Vreemd, want ...: hoe komt TNT aan mijn mailadres? Toen "hooverde" ik met de muis over de link die heel erg van TNT leek te komen.... en zag een totaal ander webadres in de pop-up.... een geval van PHISHING dus... maar met een bericht dat "waar" kon zijn... omdat toevallig (en dat zal best op veel andere mensen van toepassing zijn) die week een pakje verstuurd was... Eng!

In het rapport wordt duidelijk dat, sinds enige tijd, niet alleen pc-gebruikers doelwit zijn van hackers. Ook Twitteraars worden bedreigd, bijvoorbeeld door XXS (cross site scripting, een slim java scriptje dat gestart wordt als je zelfs alleen maar met de cursor over de link "hoovered", je hoeft dus niet eens te klikken!). Blackberry gebruikers, Android users, iPhone freaks... niemand is meer veilig! De hacker is nu overal!

Kun je hier nu helemaal niet tegen doen?

Er is wel iets aan te doen: "gezond verstand" is de eerste "firewall": lees goed, denk na, en "klik" niet zomaar op iets. Als je een goed antivirusprogramma hebt, hoe kunnen er dan opeens al die bedreigingen welke in zo'n pop-up staan in je system zijn geslopen? Zal dus wel niet waar zijn. Vertrouw geen "bijlagen" in e-mails, scan deze eerst met je antivirussoftware, zelfs als de afzender een "bekende" is (zijn adresboek kan "gekaapt" zijn en een hacker zendt jou misschien nu berichten uit zijn naam... Nee, als je dat doet is dat is geen voorteken van "paranoia" (alweer een fobie), deze "addressbook hacks" komen, helaas, steeds vaker voor!. Wissel van tijd tot tijd je wachtwoorden en neem niet iets wat voor de hand ligt. Zeer frusterend voor hackers zijn "veilige" wachtwoorden welke bestaan uit cijfers, letters en symbolen.

Als je er daarnaast rekening mee houdt dat een aanbod dat te mooi is om waar te zijn, dat meestal ook niet is, ben je op de goede weg.

De conclusies van het rapport resumerend: het internet wordt blijkbaar een steeds gevaarlijker (digitale) snelweg.... en de hacker is altijd één stap vooruit op onze beveiliging!

Misschien nu toch die stekker maar uit dat modem trekken! (had ik nooit moeten lezen dat Sophos rapport) wegens dreigende internetvrees...




Interview

Auteur: mumzel

Top

Vandaag een interview met een verenigingslid van het eerste uur, Mammoth 

februari 2011: microfoon..gif

Wil je ons eerst vertellen wie je bent? En hoe je aan je nickname komt?
Tja.. ben toch de Mammoth, niet? Mijn nickname komt van een documentaire waar een mammoet in voorkwam, dit vond ik zo’n imposant beest dat ik hem als nickname ging gebruiken. 

Wat is je leeftijd en status? 
Mijn leeftijd is sinds 17 november 2010 tweeënzeventig jaar (dus piep gaat langzaam over naar stok). Ik ben getrouwd, heb drie kinderen en drie kleinkinderen. Wij hopen op 7 oktober 2011 onze vijftigste trouwdag te vieren.

In je profiel staat weinig, dus moeten we door vragen wijzer worden. Vanwege je leeftijd neem ik aan dat je geen beroep meer uitoefent, maar wat was je beroep en had dat met computers te maken?
Ik ben met zestien jaar gaan varen op de wilde vaart bij de Rotterdamse Loyd. Daar ben ik als ketelbinkje begonnen. Hierna de machinekamer in en ben ik begonnen als handlanger, waarna ik me opgewerkt heb naar Stoker/Olieman. Ja ik heb nog op een boot gevaren met stoomaandrijving, nl. de Ampenan (vandaar nog de naam stoker).
Na de vaart moest ik als tweeëntwintigjarige in militaire dienst (de marine). Daar heb ik een pittige opleiding gehad als brandweerman. Van de achtentwintig mannen hebben er maar zes het diploma gekregen.
Na de diensttijd ben ik getrouwd en gaan werken bij een papierfabriek. Daar heb ik dus geleidelijk de automatisering meegemaakt en is mijn interesse voor computers ontstaan. Na verschillende interne en externe opleidingen heb ik daar als operator gewerkt. Op mijn vijftigste jaar heb ik een ongeval gehad en kwam zodoende terecht in de WAO, dat was een moeilijke tijd voor ons. Maar nu genieten we van ons pensioen.

Je bent al sinds 2002 lid van Helpmij.nl, maar hoe ben je eigenlijk in aanraking gekomen met Helpmij.nl.
Als ik het mij nog goed herinner was dat met een computerprobleempje en kwam zo via Google op de Helpmij.nl site.

Je bent dus lid van de vereniging. Wat was voor jou de reden om lid te worden?Het sprak mij aan dat Helpmij.nl iedereen hielp om een probleem op lossen of je nu lid was of niet en ik begreep dat een vereniging ook onkosten maakt. Vandaar dat ik lid ben geworden om de kosten wat te verzachten.

Ik heb je ook wel op Helpmijdagen gezien, wat vond je daarvan?
Gezellig en informatief. Helaas kon ik niet in 2010, daar dit precies op de trouwdag van mijn dochter viel (en toen was de barbecue ook nog gratis). Maar in 2011 ben ik er zeker weer bij.

Wanneer ben je begonnen met ‘computeren’ en waar komt je belangstelling voor computers vandaan? 
Ik vind het fascinerend wat die computers allemaal kunnen. Ik heb de hele ontwikkeling meegemaakt. Eerst nog met van die cassettebandjes. Ook de Commodore 64 en de 128 en er was nog de MSX, toen de 386- en 486-serie, daarna ging het naar de Pentiums. Ik heb ze allemaal gehad. (Hoezo een ziekte?)

Wat voor computer gebruik je zelf en waar gebruik je die het meest voor. 
Ik bezit nu een AMD Phenom 9600 Quad-Core 2.31 Ghz met vier GB geheugen, een Nvidia Geforce GTS 250 videokaart, besturingssysteem Windows 7 Ultimate 64-bits en totaal 2,5 TB aan HD's. Ik gebruik hem overal voor: msn'en, e-mailen, films catalogiseren, downloaden, etc..

Welke gebieden in het computergebeuren spreken jou het meest aan ?
Toch wel het internet en de hardware in de pc.

Welke andere computerfora bezoek je nog, behalve Helpmij.nl?
Ik zit wel veel op FTD, ik ben nogal een filmliefhebber.

Onderhoud je of heb je zelf een website?
Nee ik heb geen website. Ik heb er wel eens over nagedacht maar heb geen zin om mij nu nog in die HTML te gaan verdiepen. Er schijnen ook proggies te zijn die dat voor je doen, maar daar heb ik nog niet zo naar gekeken. Misschien toch wel eens in de toekomst. (Met wat hulp van iemand die het wel weet).

Wat is het gekste wat je ooit hebt meegemaakt op gebied van computers?Afgelopen jaar nog. Er wordt gebeld, staat er een vrouw van dertig jaar  met een pc onder de armen aan de deur. Ik ben naar hier gestuurd, mijn pc doet het niet meer, "is uw zoon ook thuis?" (Mijn zoon weet totaal niets van pc's). "Nee mijn zoon is er niet maar kom maar verder". Ik heb haar mee naar boven genomen naar mijn pc-kamertje, haar pc aangesloten en had al gauw in de gaten dat haar voeding de pijp aan Maarten had gegeven. Dus ik maakte de pc open om de voeding eruit te halen. " Maar meneer wat doet u nu"? "Ik haal je voeding eruit en zet er een andere in dan werkt je pc weer prima". Ik heb de voeding vervangen en haar pc gonsde weer als een zonnetje. "Nou meneer ik had niet gedacht dat u als oude man daar verstand van had". Ik heb nog nooit zo’n verbaasde vrouw gezien. 

Wat is de grootste computerblunder die je begaan hebt en waar ben je meest trots op?
Dat ik een pc van iemand niet aan de praat kreeg na het plaatsen van een andere HD en was vergeten de jumper op Master te zetten.
Het meest trots was ik met de pc van mijn buurman. Die kreeg de pc terug van de computerzaak met de mededeling dat hij niet te repareren was. Na een half uurtje had ik hem in alle glorie aan de praat.

Heb je nog andere hobby’s ?
Nee helaas niet, was altijd een verwoed surfer maar moet nu mijn rug ontzien. Ik ben wel pas begonnen met kleien, of het wat wordt moet ik nog maar afwachten.

Wat is je favoriete boek, film, muziek?
Ik ben een sf-liefhebber dus die boeken lees ik.
Avatar vind ik een prachtige film.
Ik vind bijna alle muziek mooi: mix, house, pop etc.. maar absoluut geen smartlappen!

De maaltijd waar we jou ‘s nachts voor wakker kunnen maken?
Ik vind alles lekker behalve bieten (daar lopen mij de griezels van over de rug), dus laat mij ’s nacht maar lekker slapen.

Een tip voor de lezers:
Ga vooral eens een keer naar de Helpmijdag. Je steekt er altijd wat van op, het is er gezellig en… je bent van huis af.

Bedankt Joop voor de blik achter de schermen van een tweeënzeventig jarige, die weer laat zien dat ouderen niet persé achter de geraniums hoeven!




Updates zoeken voor geïnstalleerde software

Auteur: CorVerm

Top

We bespreken twee progamma's waarmee we naar updates kunnen zoeken voor geïnstalleerde software op je computer.

SUMo

SUMo scant de hele computer op geïnstalleerde software en gaat uit van het startmenu en snelkoppelingen die zich op het bureaublad bevinden. Het resultaat van de scan wordt overzichtelijk getoond en van tekens  voorzien die aangeven of er een download beschikbaar is. Programma’s die niet in het startmenu staan, kun je handmatig aan de lijst toevoegen. Eventueel kun je de computer laten scannen (een soort dieptescan), waarbij de map Program Files ook wordt meegenomen. Je moet dan wel bedenken dat er een ellenlange reeks van programmaonderdelen aan de lijst wordt toegevoegd waar je niets aan hebt. Bovendien zijn er voor die onderdelen niet eens updates beschikbaar, of liever gezegd worden er nooit updates voor uitgebracht.

Eenmaal de computer gescand, zul je veel programmaonderdelen handmatig uit de lijst moeten verwijderen wil je een overzichtelijke lijst overhouden. De link hierboven verwijst naar een zip-bestand dat, als je het aanklikt, meteen het downloaden start.

februari 2011: sumo1-1..jpg

Via de site van SUMo kun je ook een .exe-bestand downloaden, maar dat levert alleen maar lastige vragen op tijdens de installatie. Gevraagd wordt wat jou computergebruik is en daar zitten we niet op te wachten. Bij gebruik van het .zip-bestand hoef je het programma niet installeren. Uitpakken is voldoende en een snelkoppeling zo gemaakt.

De werking van SUMo

Bij het eerste gebruik van dit programma wordt de computer uitgelezen op geïnstalleerde software en krijg je de lijst te zien van geïnstalleerde programma’s, die zich onderscheiden door verschillende tekens. Een grote update wordt met dit teken februari 2011: sumo1-2..jpgaangeduid, een kleine met deze februari 2011: sumo1-3..jpg  en programma’s waar geen update voor is volstaat een februari 2011: sumo1-4..jpg  vinkje.
SUMo onthoudt de gescande programma’s en bij een volgend gebruik zal de lijst met software dan ook weer getoond worden. Nu klik je op de knop Controleren om te zien of er voor bepaalde programma’s updates zijn.
De knop Scannen kun je beter niet gebruiken. Zoals gezegd maakt SUMo een diepe scan van de computer en haalt allemaal spul boven water waar je niets aan hebt.
Door op de knop Toevoegen te klikken kun je handmatig  zoeken naar een programma en aan de lijst toevoegen, ook uit de map Program Files. Zoek dan naar het .exe-file van het programma.
Het zal duidelijk zijn dat je met de knop Remove een programma uit de lijst verwijderd.
De knop Negeren doet hetzelfde als de Knop Remove.
De lijst sorteren is ook mogelijk. Stel dat alle programma’s die voor een update in aanmerking komen bovenaan getoond moeten worden, klik dan in het veld Update. De sortering wordt aangepast.

februari 2011: sumo1..jpg

Om de updates op te halen klik je op de knop Updates ophalen, of met rechts op het geselecteerde item.

februari 2011: sumo2..jpg

Maar wat nu? De site van SUMo opent in de browser en je krijgt de onderstaande versies van het programma te zien.

De versie die nu gebruikt wordt, is met een sterretje aangegeven. Er zijn drie mogelijkheden om de update op te sporen.

februari 2011: sumo3..jpg

Klik je op de knop Get NexusFile now, dan kom je uit op een zoekpagina van Google, je moet aldus toch zelf op zoek gaan naar de juiste update. Het bijkomende voordeel is dat de zoekresultaten doelgericht zijn.
Het gebruik van de links Search FileForumen Search Download.com kunnen een beter resultaat geven. Meestal kom je dan meteen uit bij de update of, in veel gevallen, bij de download van een nieuwe versie.

februari 2011: sumo4..jpg

In de lijst (op mijn computer) komt ook een Opera update voor, met een sterretje nog wel. Loop ik nu zover achter? Weet ik niet, want als ik kies voor Update ophalen zie ik het hiernaast afgebeelde. De updates die boven de versie staan die ik gebruik zijn allemaal Beta-versies. Zitten we daar op te wachten? De keus is aan jou.

SUMo heeft 53 producten gevonden waarvan het overgrote deel geen Update behoeft. Drie programma’s die een grote update nodig hebben en twaalf die aan een klein “beurtje” toe zijn. Houdt altijd in de gaten dat de update die je binnenhaalt eventueel ook in het Nederlands geïnstalleerd kan worden.

UpdateChecker

UpdateChecker van FileHippo.com zoekt eveneens naar programma’s die in aanmerking komen voor een update. De gevonden updates worden in een browservenster getoond en kunnen meteen geïnstalleerd worden.
Over de werking van het programmaatje kunnen we heel kort zijn, kijk maar.

Nadat het programma geïnstalleerd is, klik je op de snelkoppeling op het bureaublad om het UpdateChecker op te starten

februari 2011: updatechecker 1..jpg

De computer wordt meteen online gescand op programma’s die voor een update in aanmerking komen. Klik meteen (in het voortgangsventer) tijdens de eerste scan op de link Cancel en dan op de link settings. Niet dat er heel veel in te stellen valt, maar misschien zie je een optie die je de moeite waard vindt.

Zodra de link Cancel aangeklikt is verschijnt de link Retry. Ben je klaar bent met het instellen van je voorkeuren, klik dan op de link Retry om verder te gaan met scannen.

februari 2011: update3..jpg

De resultaten van de scan worden direct in een browservenster geopend, voorzien van “downloadpijltjes”. Met een klik op zo’n pijltje krijg je meteen de juiste download voorgeschoteld. Maar let op! Die downloads zijn altijd in het Engels. Heb je een programma dat je soms met moeite van een Nederlandse interface hebt voorzien, dan ben je die interface kwijt. Dus is het zaak om naar de aangegeven update te gaan zoeken op het internet om te zien of er een Nederlandstalige versie bestaat of dat er een Nederlandstalig taalpakket voorhanden is. Het voordeel is wel dat je gericht naar de laatste update kunt zoeken. Uiteraard wordt het verhaal anders als de nieuwe versie voorzien is van een Multi Language pakket. Gebruik je Engelstalige versies, dan is het geen enkel probleem om de updates (of nieuwe versies) rechtsreeks van FileHyppo.com te downloaden.

De keus is aan jou voor welk programma je gaat.




Review Little Big Planet 2

Auteur: DaniëlVerm

Top

Toen Little Big Planet in 2008 uitkwam, was het een punt van discussie of dit spel wel enig succes zou boeken. Onderhand is het gebleken het dat het spel voor ieder soort gamer wel wat in zich had. De creatieve gamer kon naar hartswellust levels creeëren om deze vervolgens ook te kunnen delen met de community. Op deze manier bood het spel genoeg vertier voor een hele schare aan gamers, die zich met een grote verscheidenheid aan levels kon vermaken, zelfs na het uitspelen van de verhaallijn. Ondertussen is de opvolger van Little Big Planet alweer verschenen en dan is het natuurlijke de grote vraag of dit deel zijn voorganger ook werkelijk kan overtreffen.

februari 2011: big planet..jpg

Het tweede deel doet dit dan zeker ook; de oude goude stijl is weer terug met verfrissende nieuwe mogelijkheden. De hoofdpersoon van het spel (of liever gezegd: de hoofdpersonen!) is nog steeds het grappige poppetje genaamd de ‘SackBoy’. De speler kan met een verscheidenheid aan opties en stijlen naar eigen smaak dit poppetje aanpassen, om van het standaard stoffen uiterlijk een geheel persoonlijk poppetje te maken.

Ook kan een groot deel van het ‘oude’ materiaal van het vorige spel nog steeds gebruikt worden, waardoor het grote aanbod van de gebruiker gemaakte levels nog steeds beschikbaar zijn. Het spel zou echter geen waardige opvolger zijn als dit de enige functies zouden zijn.

De opzet van het spel

Voordat ik hier meer over vertel, begin ik bij de eerste ontmoeting in het spel.

De speler begint namelijk met het platformgedeelte van het spel, waarbij er kennis gemaakt wordt met het SackBoy-poppetje en de gekke, maar al te leuke wereld van Little Big Planet 2. De speler beweegt zich nog steeds side-scrollend (horizontaal) voort, met de mogelijkheid om naar de voor- of achtergrond te springen. In de spelwereld zul je als speler levels tegenkomen in verschillende thema’s. Het spel blinkt hierin uit met zijn rijke omgevingen die het spel zijn unieke atmosfeer geven, waarin je je talloze uren kunt vermaken.

Het spel bevat geen diepgaand verhaal; de wereld van de SackBoy wordt bedreigd door de Negativitron die de wereld van het poppetje probeert te vernietigen. Aan de speler dus de taak om dit te voorkomen met de hulp van medestanders die de speler verder in het spel ontmoet.

Uiteraard vraagt een spel als dit geen diepgaand verhaal, maar draait het gewoon om de ‘fun’. Puzzels, snelle races en andere ingenieuze uitdagingen zullen de speler door het hele spel bezig houden. Verschillende nieuwe addities vergroten het plezier voor de speler dan ook nog meer dan in het vorige deel.

Wat is er allemaal nieuw?

Zoals bekend beweeg je je in de aparte wereld op een soort 2,5D manier voort, maar de speler zit niet meer vast aan één camerastand. Het is nu mogelijk om op punten in levels over te gaan op een shoot ‘em up-stijl of een top-down-stijl, waarmee het spel een nieuwe dimensie van vermaak biedt. Zo zijn er gedeeltes waarbij de speler kan racen, met een robot kan lopen, (op een onschuldige manier) op doelen kan schieten en dergelijke activiteiten voorgeschoteld krijgt. De camera heeft echter nog problemen als er met meerdere spelers gespeeld wordt. Het spel kan namelijk met z’n vieren gespeeld worden. Zo zal de camera weleens de neiging hebben om te ver uit te zoomen, wat vervelend kan zijn bij het afleggen van hindernissen of het bereiken van bepaalde punten in het level.

Verder biedt het spel een aantal nieuwe hulpmiddelen voor de SackBoy, zoals de grabinator, creatinator of SackBot om wat op te noemen. Met de grabinator kan de speler zich razendsnel als een soort Spiderman verplaatsen door het level. Dit echter wel op vaste punten, maar deze kunnen ook door spelers aangebracht worden in zelfgemaakte levels. Met de creatinator kan de speler zelf platformen aanleggen in het level om extra mogelijkheden te bieden bij het bereiken van bepaalde punten in het level die moeilijk te bereiken zijn.

De SackBot is een robot die als een soort metalen SackBoy oogt, maar ze zullen niet altijd even vriendelijk zijn. De levelbouwers zijn namelijk te programmeren met simpele taken; zo zul je in het ene level de SackBot als hulpje of zelfs voertuig hebben en op een ander punt in het spel is het een lastige vijand.

Creatieve omgeving

Een ander belangrijk aspect van Little Big Planet 2, wat het vorige deel groot gemaakt heeft, is de levelbouwer. Met objecten en puntenbubbels uit de verhaallijn heeft de speler de beschikking over een groot aantal functies om zijn of haar level tot iets geheel unieks te maken. Deze keer is het een stuk gemakkelijker om op te zoeken hoe bepaalde functies werken. Er is namelijk aandacht besteed aan het maken van een lijst met hulponderwerpen, waarbij de onderdelen haarfijn uitgelegd worden. Als je eenmaal weet hoe een aantal van deze onderdelen werken, is het maken van een leuke level een fluitje van een cent. Met het simpelweg verslepen van decorstukken en levelonderdelen en het instellen van hindernissen heb je al snel je eigen idee van een level uitgewerkt.

Voor de liefhebber zijn er natuurlijk genoeg opties om je ingenieuze ideeën uit te werken in een level, waarmee je eventueel anderen versteld kan laten staan van je kunsten. Natuurlijk kun je ook veel plezier hebben zonder uren te besteden aan het maken van je ideale level, door gewoon eens te kijken wat de community in het spel te bieden heeft. Hier zijn genoeg leuke levels te vinden; voor ieder wat wils! Achteraf is er dan ook nog de mogelijkheid om een level een score te geven, waarmee goede levels snel op te zoeken zijn en levels eventueel aangepast kunnen worden door de maker naar hun score.

Het proberen waard!

Met alle mogelijkheden van Little Big Planet 2 is het dus gemakkelijk te zeggen dat het voor elke soort gamer wel waard is om te spelen. Het spel biedt zonder internetverbinding al een hoop plezier aan één of meerdere spelers met de grappige verhaallijn in de mooie spelwereld en de levelbouwer. De levensduur van het spel wordt vervolgens dramatisch vergroot, zodra je als speler eens een kijkje neemt in de marktplaats. Levels met de gekste ideeën, spannendste races en meest uitdagende puzzels zijn overal te vinden.

Kortom, in Little Big Planet 2 voor iedereen wel wat wils!




Filmpje 90 graden draaien

Auteur: mumzel

Top

Ik kreeg een filmpje toegestuurd met daarop mijn kleindochter die met een iPhone was opgenomen, maar het beeld werd 'liggend' getoond. Het blijft natuurlijk leuk, maar als je drie van dat soort filmpjes wilt bekijken vindt je nek het niet meer fijn. Ik ben dus op zoek gegaan naar een programma die dat soort opnames 90 graden draait. Het betreffende filmpje heeft het formaat .3GP en daar kan  ‘X2X Free video Flip and Rotate’ blijkbaar mee overweg. (Ook met AVI, MPG, MPEG, WMV, ASF, MOV, QT, 3G2, AMV ,RM, RMVB, ASF en FLV). De gratis software kan de filmpjes alle kanten uit- en omdraaien volgens de makers .Dus ik heb het programma van de website X2xsoft gedownload en geïnstalleerd. 

Je krijgt de gebruikelijke vragen en als je daarop geantwoord hebt  en kiest voor het starten van het programma (launch), krijg je het beginscherm te zien, met daarop de drie te doorlopen stappen.

februari 2011: afb1..jpg
Klik op de add button en zoek het filmpje dat gedraaid moet worden,  Klik erop en open het. Je ziet nu twee schermpjes met op elk schermpje dezelfde afbeelding. Klik op select a flip or rotate style en kies voor 90 graden CW (CW is Clock Wise, dus met de klok mee. CCW is Counter Clock Wise, dus tegen de klok in.) 
februari 2011: IMAGE2..JPG

Kies bij ‘browse’ de plek  waar de video opgeslagen dient te worden en klik achter ‘convet file’ (klein foutje) op  ‘ convert’ Het programma begint zijn werk te doen. Naast de ‘Convertknop’ verschijnt een nieuwe knop met de tekst  ‘Pasue’  (Pause…  dus nog een klein foutje). Als het draaien klaar is wordt de file op de van te voren opgegeven plaats gezet in MP4-formaat en kun je het filmpje met je hoofd in de juiste positie bekijken.  Ik kreeg een melding dat de conversie mislukt was, maar het filmpje stond op de juiste plaats, in de juiste stand en was normaal af te spelen. Bij een volgend filmpje kreeg ik die melding niet meer. Ondanks de kleine (taal)foutjes een prettig programma.

Voor o.a. Windows XP, Windows Vista en Windows 7. Alleen in het Engels verkrijgbaar.




Exporteren uit Outlook toevoegen aan het lint

Auteur: rdg1314

Top

In Outlook 2003 vind je onder bestand een mogelijkheid om adres- en agendagegevens te exporteren. Bij een eerste blik op Outlook 2010 lijkt deze optie verdwenen. Na enig zoeken blijkt de mogelijkheid nog steeds aanwezig en wordt het tijd die optie uit de krochten naar voren te halen. Hiervoor klik je eerst met de rechter muisknop op het lint en kies je ‘Het lint aanpassen’.

februari 2011: outl1..jpg

In de opties die zich openen, kies je in het linkervenster ‘Tabblad bestand’.
In het rechtervenster kies je eerst ‘nieuwe groep’. De voorgestelde naam laat je in eerste instantie staan.

februari 2011: outl2..jpg

In het midden van de mogelijkheden van het tabblad bestand zie je ‘importeren en exporteren’:

februari 2011: outl3..jpg

De knop ‘toevoegen’ wordt zwart en je klikt daarop. Geef de optie nu een andere naam en verplaats hem naar een voor jou logische plek. Ik heb gekozen voor het tabblad ‘ontwikkelaars’, omdat dat deel van het lint redelijk leeg is.

Als je vervolgens op ‘exporteren’ klikt, start onderstaande wizard:

februari 2011: out4..jpg

Een regelmatige gebruiker van één of meer van deze mogelijkheden ziet herkenbare opties en vindt zijn weg verder. Een uitleg van alle opties gaat te ver voor een artikeltje over het naar voren halen van deze mogelijkheid.




Gadgets: tablets

Auteur: ErpCity

Top

In het januarinummer van onze nieuwsbrief deden wij verslag van de CES in Las Vegas, waar maar liefst 80 nieuwe tablet PC's werden geintroduceerd. Een aantal van deze verkeerden toen nog in het "nul-serie" stadium, maar er wordt door de verschillende fabrikanten plotseling ontzettend haast gemaakt met het uitbrengen van deze apparaten.

Ben je geinteresseerd in zo'n "iPad kloon" wacht dan nog even met de aanschaf: er komt tussen nu en juli een heleboel nieuws aan! "iPad kloon" is niet helemaal correct geformuleerd, want het woord "kloon" heeft toch een beetje negatieve lading, meestal lijkt het er op maar is het kwalitatief wat minder, zoiets als een theezakje voor de tweede keer gebruiken. Dat is bij de tablet PC's niet (altijd) waar: sommige modellen overtreffen in prestatie en mogelijkheden ruimschoots de "plank" van Apple...

februari 2011: NotionInk Adam..jpg Een bijzondere is bijvoorbeeld
deze "Adam" van Notion Ink.
Zoals de meeste tablets uitgerust
met Android 2.3 en nVidia Tegra2,
maar wel met een bijzondere beeldschermtechniek: PixelQi,
waardoor het scherm ook in fel
zonlicht nog zeer goed te lezen is.

HTC: de "Flyer" (7 inch) en de "Scribe" (10 inch)... Terwijl de boys van Samsung en LG als marktkooplui hun tablets stonden aan te prijzen, was men op de stand van HTC muisstil (misschien vanwege hun slogan "Quietly Brilliant" ?). Positieve geruchten genoeg, en de verwachtingen zijn zeer hooggespannen, HTC is immers het "powerhouse" in het Android ecosystem, denk aan het enorme succes van hun "Legend" en "Desire". En toch is er weinig concreets over de specs van deze producten ondanks dat deze Taiwanezen hebben aangekondigd de 7 inch al begin maart op de markt te brengen... De concurrentie houdt het hart vast.

Acer probeerde in de herfst van vorig jaar de zee van tabletaankondigingen voor 2011 te verslaan met de mededeling dat zij de "Iconia" al eind december op de markt gingen brengen. Helaas, de maand december ging "Iconialoos" voorbij. Is het apparaat in de zee "verzopen"? Dat zou jammer zijn: de Iconia is echt een "powertablet". Uitgerust met twee 14 inch touch screens, een Intel Core i5 CPU, talloze aansluitmogelijkheden, daarmee de gemiddelde laptop ruim overtreffend, een volledige versie van Windows 7, waardoor een er geen concessies aan multitasking hoeven te worden gedaan... één en ander wel ten koste van de levensduur van de batterij. februari 2011: Iconia..jpg

Het onderste touchscreen heeft meerdere input opties: virtueel qwerty toetsenbord, multimediacontroller of... een volledig door de gebruiker zelf in te richten controller. Even wachten nog... het apparaat zal binnenkort wel weer boven komen drijven...

februari 2011: Blackberry Playbook..jpg

Blackberry: voor de Blackberryfans en vooral voor de Blackberry "die-hards" is er goed nieuws: ook RIM komt het eerste kwartaal van dit jaar op de markt met een tablet: het "Playbook".

Beetje vreemde naam misschien zeker gezien de "serieuze kringen" waarbinnen de Blackberry populair is. Het is een tablet met een 7 inch touch screen en het ding draait onder QNX. Over de mogelijkheden van het apparaat weet men nog weinig: het ding want het stond op de CES achter glas en alleen "intimi" mochten 'm even strelen maar verder niets.

februari 2011: HP WebOs..jpg

HP komt met de "Palm webOS tablet". Vorig jaar werd de firma Palm door HP gekocht en zij zijn dus de eigenlijke bedenkers van dit fraais. Of het fraai is? Dat weet niemand want de geheimen van het apparaat worden 9 februari pas voor het eerst ontsluierd voor het "grote publiek". Maar HP (Compaq) heeft natuurlijk wel al 10 jaar ervaring met tablets. Een ding is wel zeker: het ding draait op een door HP zelf ontwikkeld OS waarvan men fluistert dat dit iOS en Android ruim overtreft. 

De eerste levering van de Motorola Xoom met 10 inch "breedbeeld" touch screen is aangekondigd voor begin maart van dit jaar. De 4G versie van dit apparaat komt in juli.

Zoals gezegd: wil je persé zo'n tablet maar kun je wat geduld opbrengen, wacht dan even, want binnenkort heb je verschrikkelijk veel keus! En mogelijk duwt deze situatie ook de prijzen wat omlaag...




Wat minder bekende functies in Excel

Auteur: CorVerm

Top

Datum/tijd plaatsen in een cel

Om de datum van vandaag in een cel weer te geven gebruik je de functie =VANDAAG(), weergeven van datum en tijd gebruik je de formule =NU(). Echter, de datum-  tijdnotaties ingevoerd door genoemde functies veranderen elke keer als je het bestand opstart. Morgen is het immers ook “vandaag”.
Wil je de datum- en tijdnotatie vast in een cel zetten, dan kun je die handmatig invoeren, maar ook doormiddel van sneltoetsen. De huidige datum zet je in een cel door op de CTRL+; (=VANDAAG()) toetsten te drukken. Datum en tijd voer je in door de toetsen CTRL+SHIFT+; (=NU()) te gebruiken. Deze datum- tijdnotatie verandert niet als het document weer wordt geopend.

Rekenen zonder forumules

Kun je in Excel rekenen zonder gebruik te maken van formules? Ja dat kan door gebruik te maken van Plakken speciaal.

februari 2011: plakken speciaal..jpg

Stel dat je een kolom in een spreadsheet hebt waarvan de waarden met 3% verhoogt moeten worden.

Typ in een cel de waarde waarmee het doelgetal moet worden verhoogd. In het voorbeeld willen we dat 150 met 3% omhoog gaat. Je typt het getal 1,03 (3%) en kopieer dat getal. Klik met rechts op de doelcel en kies voor Plakken speciaal. In het venster Plakken speciaal selecteer je Vermenigvuldigen en klaar ben je.

februari 2011: plakken speciaal2..jpg

Met opzet is hierboven een afbeelding neergezet om de ingewikkeldheid van het rechtermuisknopmenu, wat betreft Plakken speciaal in Excel 2010, te laten zien. Leuk, handig of echt functioneel? Volgens mij niet. Feit is dat je, om bij het Plakken speciaal venster te komen twee maal op die optie moet klikken. Ook als je gebruik wilt maken van de optie Plakken onder de tab Bestand. Nee, geef mij dan maar zoals het in Excel 2007 is, in ieder geval veel overzichtelijker. Klik je in Excel 2007 met rechts op de doelcel dan kun je direct kiezen voor Plakken speciaal en opent het gelijknamige venster direct. Net zoals in Excel 2003 trouwens.

Overigens zijn er meerdere rekenopties onder Plakken speciaal te vinden. Kijk maar in de afbeelding hieronder:

februari 2011: plakken speciaal3..jpg


Rijen om en om kleuren

februari 2011: om en om..jpg

Om  een lange reeks gegevens beter te kunnen onderscheiden is het handig om de rijen om en om van een kleur te voorzien. Dat doe je door gebruik te maken van Voorwaardelijke opmaak. Selecteer het bereik waarvan je de rijen om en om van een andere kleur wilt voorzien. Ga naar Voorwaardelijke opmaak en kies daar voor de optie formule  (Excel 2003) of Formule gebruiken…in de hogere versies. De formule =REST(RIJ();2)=0 doet wonderen. Nog even een opmaakkleur kiezen onder de tab Opvulling te vinden onder de knop Opmaak.

Selecteer speciaal

februari 2011: selecteer speciaal..jpg

In Excel 2007 en 2010 vind je de optie Selecteer speciaal onder de tab Start > Bewerken > Zoeken en selecteren > Selecteer speciaal. In Excel 2003 is deze optie te vinden onder het menu Bewerken > Ga naar, om vervolgens in het venster Ga naar te klikken op de knop Selecteer speciaal. In alle versies kun je ook de sneltoetsen CTRL+G gebruiken om het venster Ga naar te openen, ook in de versies 2007 en 2010 zul je dan op de knop Selecteer speciaal moeten klikken.

februari 2011: selecteer speciaal2..jpg

Wat wil je selecteren? Je ziet in de afbeelding hoeveel verschillende mogelijkheden er zijn. Handig is in ieder geval de optie Constanten. Wil je zien waar, in een wat onoverzichtelijke spreadsheet, getallen staan die niet door formules gegenereerd zijn? Dan selecteer je deze optie en vink de andere opties uit. Met een klik op de knop OK worden meteen alle cellen in de spreadsheet geselecteerd.
‘t Is een beetje goed kijken, maar rij is geselecteerd evenals de getallen in kolom E. De rest van de getallen zijn door formules gegenereerd.




Onze Tips & Handleidingen februari

Auteur: profpc

Top

Deze nieuwsbrief is er weer een editie van de Tips en Handleidingen. Hieronder vind je een overzicht van de laatst geplaatste software in de sectie Handige Software. Bij sommige programma's is het mogelijk dat je een PDF-handleiding kunt downloaden en eventueel kunt uitprinten. De handleidingen komen van het Handleidingen-forum van Helpmij.nl vandaan. Als er een handleiding beschikbaar is in PDF bij een programma, dan kun je dit gemakkelijk herkennen doordat er "Download hier de handleiding:" eronder vermeldt staat.

Software: Geplaatst door: Omschrijving:
Jaarkalender in Excel CorVerm Deze jaarkalender is gemaakt door rdg1314. Je vindt hier alle feestdagen in, zowel Nederlandse als Belgische.
Xirrus Wi-Fi Inspector Prozac1970 Een wereldprogrammaatje om je Wi-Fi-verbindingen in de gaten te houden. Niet alleen van jezelf maar ook om je heen. Ze hebben ook een gadget ontwikkeld. Doet hetzelfde, iets minder uitgebreid...
CD Recovery tool Bertus Programma om cd/dvd's die niet goed meer gelezen kunnen worden te recoveren.
Microsoft Security Essentials 2.0 Windowsfaq Hiermee bent u beschermd tegen virussen en spyware.
X2X Free video Flip and Rotate mumzel Gratis programma dat je filmpjes draait of spiegelt, of een combinatie van die twee.

Wil je meer Handige Software zien? Kijk dan in de sectie Handige Software waar op dit moment al 749 softwareprogramma's staan! In deze editie plaatsen we ook een greep van programma's uit de Handige Software-sectie:

Software: Geplaatst door: Omschrijving:
Time Travel bekend2 Time Travel kan o.a. het aantal dagen, weken, maanden, en jaren tussen twee data berekenen en de uitkomst in detail aan de gebruiker presenteren.
CDRom-Lock Alfred-2 Volledige controle over de cd/dvd drive. Dit eenvoudige programma kan de drive open en dicht doen voor het gemak of bij noodzaak. Verder kan het de verschillende drives ook gesloten houden. Dat is vooral handig voor laptops waar het knopje onbedoeld wordt ingedrukt.
LeechFTP SiemEik Gratis programma om een website te onderhouden.
Crop It! mumzel Gratis programma van entrysoft alleen voor het aanpassen van de verhouding van foto's (3x2), dat batchgewijs uitgevoerd kan worden.
Updatestar snipeytje Hoe meer programma's er op uw pc staan, hoe lastiger het wordt om bij te houden of u de meest recente versie hebt. Veel programma's controleren inmiddels zelf op updates maar nog lang niet allemaal. Updaten klinkt veilig, maar is niet altijd nodig; een fix voor een bug die u niet hebt, hoeft u niet perse te installeren. Het is echter wel handig om zicht te houden op de zaak. Dat kan met het handige Updatestar, dat uw pc scant en de gevonden versies vergelijkt met die van een eigen database. Vervolgens kunt u - vaak vanuit het programma - nieuwe versies downloaden.
VSO inspector Bertus Dit programma geeft aan wat er met het apparaat gebrand kan worden.
Verbeteren srt-files Frans-Goosens Ondertitel bewerkingsprogramma voor films.
USBview jackall Dit programma laat een logboek zien van alle apparaten die ooit eens zijn aangesloten op de USB-poorten. Zo kan je ook zien welk apparaat wel of niet correct werkt en eventueel kan je niet (meer) bestaande apparaten hiermee verwijderen. Kan wel eens helpen als er problemen zijn met het herkennen van een aangesloten device.
ExtraxtNow Bertus Om op een simpele manier de meest gangbare extensies uit te pakken, zoals .zip, .rar, .iso enzovoorts.

Wil ook eens een handleiding plaatsen? Dat kun je doen in het Tips en Handleidingen-forum. Als je leuke en handige software weet, kun je die ook eens met ons delen? Op deze pagina kun je zelf handige software toevoegen, en na goedkeuring van de beheerder zal deze verschijnen op de website van Handige Software en in de volgende editie van de nieuwsbrief.




Postvak-in

Auteur: Redactie

Top

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen en plaatsen we reacties van onze lezers.



Mag ik de redactie feliciteren met de cursus ACCESS met reeds
twee verschenen afleveringen in de nieuwsbrief.
Ik heb voorheen meermalen getracht inzicht te krijgen in dit
programma maar ben er telkens mee gestopt omdat de beschikbare
documentatie te onduidelijk was voor een beginner.
Met deze cursus heb ik nu al veel meer inzicht gekregen.
Ik kijk al belangstellend uit naar de verdere afleveringen.
Dank en vriendelijke groeten,
Frans.

Beste Frans,

Fijn om te horen dat je plezier beleeft aan de nieuwsbrief.
In deze nieuwsbrief is er weer een vervolg van hoofdstuk 1 van Access.

Redactie.



Geachte Redactie,

ls een van de vele trouwe lezers van uw maandelijkse Nieuwsbrief zie ik in de Nieuwsbrief van januari 2011
met belangstelling informatie over een jaarkalender in Excel voor het jaar 2011, door auteur CorVerm.

Het downloaden is me gelukt, maar het openen van de kalender niet.
De bovenste en onderste regel worden correct weergegeven, de overige regels zijn voorzien van #### tekens.

Er verschijnt wel een schermpje over macro's, maar hier snap ik - als leek - helemaal niks van.

Misschien zou u mij een advies kunnen geven wat ik prcecies moet doen om de kalender - waar ik veel belangstelling voor heb -
alsnog in beeld te krijgen.

Met dank en vriendelijke groet,
Tiny.

Beste Tiny,

Vele lezers van de nieuwsbrief hebben ons gemaild met dit probleem.
Helaas was er een probleem met de server, waardoor het bestand in het begin niet goed kon worden gedownload. Inmiddels is het probleem opgelost.

Overigens kreeg je de hekjes te zien, omdat de kolommen te smal zijn uitgelijnd. Als de kolommen op de juiste breedte zijn gesleept, verdwijnen de hekjes en kun je de inhoud van de cellen zien. De macro kun je gewoon accepteren, uiteraard zit daar geen schadelijke code in. De jaarkalender kan van de Handige Software-website worden gedownload.

Redactie.