Helpmij nieuwsbrief editie 13

November/December 2002


In dit nummer:

Regels zijn niet zo gek

Als je veel mail ontvangt kan het postvak voor de binnenkomende mail behoorlijk vol raken. Het is dan overzichtelijker om mapjes aan te maken waarin je de mailtjes indeelt. Zo kan je een aparte map maken voor mailtjes van familieleden, voor zakelijke mail, voor nieuwsbrieven, en dus ook voor Helpmij 

Hoe dit in zijn werk gaat, zullen we hier demonstreren.

Als voorbeeld gebruiken we hiervoor het programma Outlook Express omdat dit mailprgramma bij Windows wordt meegeleverd en op de meeste computers aanwezig is.

Hoe maak je een dergelijke map aan?
Allereerst druk je op “Lokale mappen”en via de rechter muisknop kiezen we ervoor een nieuwe map aan te maken. Deze map geven we een naam, bijvoorbeeld Helpmij, en we geven een OK. 

Mails met de hand verplaatsen
Nu kan je de mailberichten naar de mappen verplaatsen, bijvoorbeeld door ze te verslepen. Dit doe je door met je rechter muisknop een mail te selecteren, deze muisknop ingedrukt te houden en tegelijk de muispijl naar de map te verplaatsen waarin je de mail geplaatst wilt zien. Terwijl je deze map aanwijst laat je de muisknop los. Het geselecteerde mailtje valt nu in de aangewezen map.

Het mailverkeer stroomlijnen met regels
Je kunt er echter ook voor kiezen de mails direct bij binnenkomst automatisch door je mailprogramma naar de juiste map te verplaatsen. Dit scheelt veel werk en houdt je mailbox overzichtelijk.

Om een regel in te stellen, kiezen we uit het menu voor “Extra, berichtregels, E-mail”. Vervolgens kunnen we opgeven aan welke voorwaarden een mail moet voldoen om naar een map verplaatst te worden. We willen dat de mailberichten van Helpmij, naar de map Helpmij worden verplaatst. Dit doen we door op nieuw te klikken.

 

In het volgende venster klikken we op “Als de regel Van bepaalde personen bevat” en we klikken op “Verplaatsen naar bepaalde map” 


Onderaan staan nu je geselecteerde opties.

We klikken op “bepaalde personen” en kunnen in het volgende veld de naam Helpmij.nl forum invullen. De regel is nu van toepassing op ieder bericht.

Nu moeten we nog aangeven welke handeling moet worden uitgevoerd met deze mails. Hiervoor klikken we op “een bepaalde map”, nu kunnen we aangeven naar welke map de mails moeten worden verplaatst.

Vervolgens bewaren en bevestigen we de regel. Vanaf dit moment belanden alle mails waarin de naam Helpmij.nl forum voorkomt, netjes in de daarvoor bestemde map.

Mails kan je niet alleen op naam checken en doorsluizen naar de juiste map, maar je kunt ook selecteren op woorden en stukken tekst in het onderwerp of in de berichttekst. Ook kan je selecteren op bijvoorbeeld urgentie, bestandsgrootte of de aanwezigheid van een bijlage. 

Behalve voor het verplaatsen van mails kan je regels ook gebruiken om mails automatisch te verwijderen, door te sturen, te beantwoorden (gemakkelijk in de vakantietijd) of bijvoorbeeld te markeren.

Met andere woorden, regels zijn een handige optie om je mailverkeer te stroomlijnen en om je heel veel werk uit handen te nemen. 

Huib breeman 
Bron: gysen benedict


Remote Admin

Inleiding
Veel mensen hebben tegenwoordig een thuisnetwerk om internet en bestanden te delen. Het is natuurlijk erg vervelend om telkens heen en weer te moeten lopen tussen computers (vooral als de één boven en de ander beneden staat).

Met het programma 'Remote Administrator' kunt u gemakkelijk de andere pc overnemen vanaf uw eigen pc.

Benodigde Bestanden: http://www.radmin.com/radmin21.zip

Installatie
De installatie bestaat simpelweg uit een aantal keer op next en finish klikken, daarna krijgt u een melding of u Remote Administrator als system service wilt installeren.

Als u wilt dat deze computer van afstand bestuurbaar is zet u het vinkje aan, zo niet dan kan het vinkje weg.

Druk daarna op Next zodat u het volgende scherm krijgt.

Voer hier het wachtwoord in dat u wilt gebruiken om de pc over te nemen, klik daarna op ok.

Nu komt er een melding dat u uw pc opnieuw moet opstarten.

Let wel, u moet op allebei de pc's het programma installeren, de één functioneert als server (Dat is de pc die u over wilt nemen van afstand), de andere pc dient gewoon als 'bestuurder'  

Configuratie
Ga nu naar start -> programma's -> Remote Administrator 2.1 -> Settings for Remote Administrator server.

Klik daarna op de knop 'options' zodat het volgende venster verschijnt:

Op zich staat alles goed, maar ik leg de opties nog even kort uit :

Als u een vinkje voor 'use ip filter' zet, kunt u door middel van de knop 'add' ip adressen toevoegen die de pc mogen overnemen.

Bij Port kunt u een poort instellen die u wilt gebruiken voor de connectie, standaard staat het op 4899 en dat werkt prima.

Als u een vinkje bij Hide tray icon zet, komt er geen icoontje in de 'tray' (Deel van de startbalk naast de klok) te staan.

Als u een vinkje bij 'use logfile' zet, maakt Remote Administrator een tekst bestand aan waarin staat hoe laat en door welk ip ingelogd is.

Bij Ask user permission kunt u instellen dat wanneer iemand de pc wil overnemen er een venster in beeld komt met de vraag of het goed is of iemand de pc overneemt.

Als u klaar bent met instellen klik dan op ok.

Het Remote Administration server gedeelte is nu voltooid.

Installeer nu Remote Administrator ook op de andere pc, start daarna Remote Administrator viewer op via start -> programma's -> remote administrator 2.1 -> Remote Administrator viewer.

Hiermee kunt u de andere pc overnemen.

Nu ziet u een venster met o.a deze knoppen balk.


Klik op het eerste icoontje zodat u het volgende scherm ziet.

Voer hier het ip adres in van de pc waar u de remote administrator server geïnstalleerd hebt.

Klik daarna op de knop 'Connect'

Als alles goed gaat krijgt u een scherm te zien waar u een wachtwoord moet invoeren, voer het wachtwoord in dat u eerder opgegeven hebt op de andere pc.


Nu kunt u de andere pc gaan besturen!

Breezer
Bron :
http://www.computerhulp.net


Leuke, nuttige en interessante sites

Web archive:

Deze website is een archief van Internet websites (wereldwijd) die zelfs terug gaat tot 1996 !!
Wil je zien hoe websites er toen uitzagen of welke teksten er vermeld stonden, je ziet ze allemaal staan. echt leuk om eens te zien hoe een site veranderd is in al die jaren.
Bezoek het internet archief op http://www.archive.org//  Een voorbeeld ? Kijk eens naar de layout van helpmij van 1999Is toch iets anders dan nu.

Clini Clowns:

Stichting Clini Clowns Nederland wil met haar clowns ontspanning bieden aan kinderen die in moeilijke situaties verkeren zoals ziekte , handicap , trauma enz om daarmee de kwaliteit van hun leven weer wat te verbeteren.

De stichting stelt zich als doel dat elk ziek kind wat is aangewezen op een zorginstelling minimaal 1 x per week bezoek krijgt van een cliniclown.

CliniClowns werken in ziekenhuizen, op kinderafdelingen waar zieke kinderen verblijven. Het zijn zorgvuldig geselecteerde clowns, met bij voorkeur een medische of pedagogische achtergrond. Ze hebben een ruime spel ervaring en kunnen inspelen op de situatie en specifieke behoefte van het zieke kind. Ze werken in duo's, op vaste dagen, in een bepaald ziekenhuis. Al hun activiteiten binnen dat ziekenhuis gebeuren in overleg met de verpleegkundige, pedagogische en psychologische medewerkers.

http://www.cliniclowns.nl/

Heb je zelf een leuke site meld hem aan en de site wordt bekeken. Vind de redactie dat hij in de nieuwsbrief past dan komt hij er in. Warez enz. is niet toegestaan omdat ook in de nieuwsbrief de helpmij.nl regels gewoon gelden.

Tazman


Column

Is het al weer zover? Het lijkt nog maar zo kort geleden dat ik de Kerstcolumn voor 2001 schreef. Dat was verleden jaar na de aanslag op de Twin Towers. Tempis fugit. De tijd vliegt. Nu is het al weer tijd voor het schrijven van de “Eindejaarscolumn” van het jaar 2002. Het afgelopen jaar hebben we weer het één en ander meegemaakt. Nog steeds is de wereld niet één van vrede. Nog steeds zijn er mensen die s’avonds met een hongerig en/of koud gevoel naar bed gaan. Niet eens zo heel erg ver weg. Nog steeds is er oorlog of is er een oorlogsdreiging. Nog steeds worden mensen om helemaal niets in elkaar geslagen of vermoord. Ik denk aan René Steegmans in Venlo, die opkwam voor een oudere dame. Die alleen maar om een beetje respect voor de medemens vroeg en dit moest bekopen met de dood. Zijn familieleden zullen met de Kerst geen Vrede op aarde gevoelens hebben. Ik heb een vriend. Een hele dierbare vriend. Deze man zet zich al zijn hele leven in voor het welzijn van zijn medemens. Ik heb deze man in Bangkok ontmoet toen ik daar woonde. Hij staat op en gaat naar bed met alleen maar het welzijn van de mensen die aan zijn zorg zijn toevertrouwd in gedachten. Hij is een priester van de orde van Don Bosco. Deze priesters hebben geen aardse bezittingen. Ze leggen de gelofte van armoede af. Toch zijn ze vaak rijker dan u en ik. Geestelijk welteverstaan. Father Angelo woont en werkt thans in Eritrea. Kun je je daar iets bij voorstellen? Eén van de armste landen van Afrika. Toch is hij een gelukkig mens, want hij heeft dit jaar, met behulp van donaties, 20 waterbronnen kunnen slaan in ver afgelegen dorpen. Hij heeft vele duizenden bomen geplant om erosie tegen te gaan. Hij geeft les aan kinderen zodat ze kunnen lezen en schrijven en hij leidt ze op voor een beroep, zodat ze in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Af en toe stuur ik hem dingen op het gebied van computers. programma’s, software, oudere computers of printers die ik voor een klein prijsje kan kopen of die me worden aangeboden. Een heerlijk idee dat hierdoor mensen in een ander deel van de wereld ook met de moderne tijd in aanraking kunnen komen. Soms vraagt hij me om wat zaad voor groenten, zodat ze dit zelf kunnen verbouwen, of wat bloemzaad om de kinderen in aanraking te brengen met de schoonheid van de natuur. Hulp voor de medemens!

Dat heb ik het afgelopen jaar ook weer op Helpmij gezien. Na mijn column in de vorige Nieuwsbrief werden wij overspoeld door reacties. Lieve, positieve reacties. Soms hele ontroerende reacties. Met voorstellen om het voortbestaan van Helpmij veilig te stellen. Met donaties. Gewoon een paar euro. Of toezeggingen om per maand een klein bedragje over te maken. Vaak waren dit Helpmijleden die over een hele kleine beurs beschikken, die echter hun waardering uitspraken over datgene dat geboden wordt. En wat wordt er geboden? De onschatbare overdracht van kennis. Vaak een inzet die ongelooflijk is. Zoeken op het internet om die ene persoon, de oplossing van zijn of haar probleem te kunnen bieden. Zonder beloning, alleen maar de dankbaarheid. Er is een oud Nederlands gezegde: niet gehonoreerd, is niet gewaardeerd. Wat ik op Helpmij zie, is dat er heel veel voor anderen gedaan wordt, zonder honorering. Tenminste, honorering in materiële zin. Want de dankbaarheid is groot. Helpmij wordt groot. Eind december 2001 hadden wij 17.915 leden. Nu op het moment dat ik dit schrijf, zijn we de 25000 reeds gepasseerd. Stel je toch eens voor: vijfentwintigduizend leden, die allemaal bereid zijn, een ander te helpen. Oh ik weet het wel, er zijn er veel die voor de oplossing van een probleem bij de site aankloppen, maar op de één of andere manier, blijven ze denk ik vaak op Helpmij hangen. En ik weet zeker, dat wanneer er een vraag gesteld wordt, waar ze het antwoord op menen te kunnen geven, ze dit zonder aarzeling doen. Ik denk aan mijn vriend de priester, Father Angelo in Eritrea en ik kijk naar de leden van Helpmij in Nederland. Is het verschil nu werkelijk zo groot?

Tot slot. De redactie van de Nieuwsbrief heeft met ingang van dit nummer enkele veranderingen ondergaan. We hebben nu een heuse hoofdredacteur (ondergetekende). Ook is het redactieteam verder uitgebreid. Met deze nieuwe structuur hopen we de lezers nóg beter en enthousiaster van dienst te zijn.

Mede namens de redactieleden van Helpmij, wens ik u Hele Gezellige en Gezegende Kerstdagen toe en voor het jaar 2003, alle goeds en heel veel plezier op Helpmij.

Blacksheep.


Gezocht

Enthousiaste vrijwilligers die deel uit willen maken van ons redactieteam. Gevraagd wordt:
Goede beheersing van de Nederlandse taal.
Een redelijke kennis van computers en/of software
Goed in teamverband kunnen werken
Een goed artikel kunnen schrijven
Bereidheid om in te vallen als er iemand eens verhinderd is zijn/haar werk uit te voeren.

Wij bieden:

Heel veel gezelligheid. Goed overleg en een democratische structuur, waarbij de besluiten in goed overleg genomen worden.

Reacties graag naar redactie@helpmij.nl

Blacksheep

Je eigen menu onder de startknop

Als je zo eens op de desktop van verschillende mensen kijkt dan zie je vaak een enorm woud aan icoontjes staan. Mijn desktop is altijd zo leeg mogelijk. De desktop is voor mij de plaats waar je, met de hulp van een achtergrondafbeelding en de scherm beveiliging, je collega’s en/of huisgenoten middels mooie foto’s eraan kunt herinneren dat er ook nog een leven is buiten het vierkante schermpje.

OK, ik heb ook een paar icoontjes op mijn desktop staan: de prullenbak, netwerk omgeving en mijn computer. Meer niet! De verkenner kun je starten met de toetscombinatie + E, daar heb je dus geen icoon op je desktop voor nodig!

Ik stop alle programma’s die ik gebruik in een eigen menustructuur onder de startknop. Ze zitten dus niet op de plek waar je ze in eerste instantie zou verwachten: Startknop, alle programma’s, maar in een zelfgemaakte menustructuur!

Dat is helemaal niet zo moeilijk om te maken, 7 stapjes, meer zijn er niet voor nodig!

1. Klik met de rechter muisknop op de Startknop (die knop die meester links onderaan het scherm staat en waar ‘start’ op staat).
2. Je ziet nu een pop-up menu, kies hierin de optie ‘verkennen’. In de verkenner die nu geopend wordt zie je de indeling van het start menu.
3. Klik op een willekeurige plaats in het rechterdeel van het venster, klik niet op een bestand of een kolom kop!
4. Maak een nieuwe map: klik met je rechtermuisknop in het rechterdeel van het venster, kies optie nieuw, kies vervolgens optie map. Geef de nieuwe map een logische naam (het is handig als de naam een beetje aangeeft wat voor soort programma’s/documenten er in de map gaan komen).
5. Je kunt nu de icoontjes op je desktop kopiëren naar de map die je net aangemaakt hebt. Test ze even vanuit de nieuwe map en als ze goed werken kun je ze verwijderen van je desktop.
6. Je kunt natuurlijk ook zelf snelkoppelingen naar programma’s maken in de nieuwe map.
7. Klaar! Sluit het venster met de indeling van de startknop en druk op de startknop. Onder alle programma’s vind je nu de map die je net aangemaakt hebt met alle snelkoppelingen die je erin gezet hebt. Je kunt de map selecteren en door deze dan te verplaatsen kun je zelf de volgorde bepalen waarin de mappen getoond worden.

In de nieuwere versies van Windows (2000 en hoger) kun je de lay-out van het startmenu simpel wijzigen door de opties in het menu te verschuiven.Ook kun je de omschrijving van het programma in het menu wijzigen: klik met de rechtermuisknop op de menuoptie en kies ‘naam wijzigen’.
Je hoeft de snelkoppelingen niet in een map te plaatsen, je kunt ze ook direct in het startmenu zetten! Dat is handig voor veelgebruikte programma’s als bijvoorbeeld Outlook en Word.

Bartuls

Interview

Deze keer een interview met mamma mod Jennifer. Jennifer, in jouw profiel staat dat je lid bent van het forum sinds 08-09-2000. Dit moet toch al langer zijn, weet je nog hoe je op Helpmij.nl terecht bent gekomen? 
Dat is volgens mij in juni 2000 of zoiets geweest. Ik weet het niet precies meer. Ik was op mijn werk bezig een probleem op te lossen met behulp van het internet, en via een omweg kwam ik op Helpmij terecht. Op een gegeven moment ben ik in die tijd in de chat van Helpmij terechtgekomen (dat was nog een heel andere chat dan de huidige) en dat was de enige chat waar ik op mijn werk in kon komen. Daar leerde ik ene Jeroen en ene Sebastiaan en ene Beugje [oprichters van Helpmij.nl red.] en nog wat mensen kennen, en ik vond het zo gezellig dat ik ben blijven hangen.

Je bent niet altijd mamma mod geweest, hoe ben je dit geworden?
In eerste instantie was ik moderator, in de windows 95/98 sectie. Op een gegeven ogenblik had ik via MSN een onderonsje met Admin en Beugje. Jeroen had het vreselijk druk met het beantwoorden van mail, aanvragen om mod te worden, enz. Ik heb toen voorgesteld om als "buffer" te gaan fungeren om zodoende de stroom van mail op te vangen en eruit te filteren wat naar hem doorgestuurd kon worden. En zo werd ik supermod. En aangezien ik veel ruimer in mijn tijd zit dan Jeroen werden die taken later nog uitgebreid met adminrechten om het toch al zeer drukke bestaan van Jeroen nog wat meer te vergemakkelijken. Nu werk ik hoofdzakelijk samen met Tibor [mede supermoderator Red.], alles wat ik beslis overleg ik sowieso met hem en omgekeerd. Ik beweeg me alleen wat meer achter de schermen, terwijl Tibor weer meer op het forum zelf te vinden is.

Wat is het leuke van het moderatorschap
De afwisseling, en de sociale contacten die ik in de loop der tijd dankzij Helpmij heb opgedaan. Ook de probleemoplossing en het ingrijpen bij calamiteiten spreken me aan, het maakt deze "baan" uitdagend.

Wat is de grootste blunder die je begaan hebt in de tijd dat je nu mod bent?
Ik kan zo niets bedenken. Hopelijk bega ik in de toekomst ook geen blunders, want ik ben bang dat ik dan gelijk een hele sectie wis of zo :-)

En natuurlijk je grootste triomf?
Wederom kan ik niet een bepaald concreet moment opnoemen. Het vertrouwen dat mensen in mij hebben ten aanzien van Helpmij, vind ik al een triomf op zich!

Wat maakt Helpmij voor jou bijzonder?
Helpmij is echt een community, ondanks dat er al meer dan 25.000 leden zijn is er echt een harde kern met mensen die elkaar goed kennen (in real life of via het net), er is echt een hechte sfeer. En dat ben ik op andere fora nog niet tegengekomen. Ook de opzet dat Helpmij bedoeld is voor alle leeftijden, van 0 tot 100, spreekt me aan.

Je bent nu ook alweer bijna een jaar moeder en je hebt een baan, valt dit een beetje te combineren met je Helpmij activiteiten?
Ik werk slechts 16 uur per week, verdeeld over 2 dagen. En ik heb een bijzonder gemakkelijk kind dat zichzelf uitstekend kan vermaken. Dus tijd heb ik genoeg. En Helpmij is zeer zeker deel uit gaan maken van mijn leven, dus daar maak ik sowieso tijd voor. Gelukkig heeft het thuisfront hier alle begrip voor!

Wat voor werk doe je eigenlijk?
Voor mijn zwangerschap was ik werkzaam als systeembeheerster. Na mijn zwangerschap ben ik door allerlei zaken een jaar thuis gebleven en inmiddels ben ik aan het werk als helpdeskmedewerkster bij het UWV-Gak.

Heb je daar een speciale opleiding voor moeten volgen?
Nee, mijn basiskennis was voldoende (snap zelf ook niet hoe ze daar in konden trappen :-))

Bevalt je werk? Of zou je graag nog iets anders willen doen? 
Nee, ik heb het uitstekend naar mijn zin! Alleen het reizen valt soms tegen (openbaar vervoer, do I need to say more?)

Wat vind je het leukste om met computers te doen? 
Aan de website van mijn zoontje bouwen, gamen en mijn sociale contacten onderhouden per mail en MSN. Sinds ik beroepsmatig met pc's bezig ben gebruik ik hem thuis hoofdzakelijk ter ontspanning.

Heb je nog een wijze les voor de forumgebruikers? 
Houd in je achterhoofd dat domme vragen niet bestaan, domme antwoorden wel... en behandel iedereen met respect, ook al is de vraag in jouw ogen nog zo nutteloos!

Is er nog iets dat we je zeker hadden moeten vragen, maar niet gedaan hebben? 
Ehm.. of ik nog wat anders doe dan alleen maar achter mijn pc zitten? Die vraag kan ik in elk geval bevestigend beantwoorden :-) 
Wat zijn dan die andere bezigheden?
Lezen, dvd's verzamelen, films kijken, met mijn honden op pad………

Neleke


Suggesties voor het kerstdiner

Voorgerecht:
Paté met Vossebessen

Tussengerecht:
Spinaziesoep


Hoofdgerecht:
Lamsbout met
Aardappelpuree
of
Rijst
Gestoofde peertjes
Sperziebonen
Vossebessen
Nagerecht:
Warme kersen
met IJS
Alle recepten zijn afgestemd op minimaal 4 personen

PATÉ
Om het gemakkelijk te maken voor de werkenden onder ons, maak je de paté niet zelf maar ga je naar bijvoorbeeld Albert Heijn of de Traiteur en daar koop je net zoveel plakken roompaté of champignonpaté als je personen verwacht. Je kunt ook van beide soorten kopen, dan maak je de plakken dunner.

Kook de vossebessen volgens recept. Zorg er voor dat je genoeg hebt, zodat je ook overhoudt voor het hoofdgerecht. Laat dit afkoelen. Je kunt Vossebessen enige weken te voren koken en gewoon in een glazen pot of iets dergelijks in de koelkast bewaren.

Leg op elk bord één of twee plakken paté, garneer dit met een toefje krulselderie en een schijfje citroen of tomaat, net wat je in huis hebt. Doe op elk bordje een dessertlepel vossebessen en serveer dit met stokbrood.

SPINAZIESOEP:
Nodig:
1,5 pond tot 1 kg spinazie
1 á 2 liter kippenbouillon (het liefst zelfgemaakt, heb je geen tijd dan koop je een paar potjes Struijk kippenbouillon)
1 á 2 uien
ca. 40 gram boter
1 eetlepel bloem
room

Kook de goed gewassen spinazie in het aanhangend water en laat het uitlekken. Pureer de spinazie met een staafmixer of hak ze heel fijn.

Fruit de uien in de boter tot ze glazig zijn, voeg de bloem toe blijf goed roeren. Voeg scheutje voor scheutje de bouillon toe tot je een redelijk gebonden soep hebt. Voeg daarna de spinazie toe en pureer het geheel nogmaals tot je een gladde massa krijgt. Maak het geheel op smaak af met zout, peper en nootmuskaat Goed doorwarmen en opdienen in een soepkom of bord. Giet in het midden een klein scheutje room.

Tip. Wanneer je niet van bloem houdt, klop dan een eigeel los met wat room en gebruik dit als bindmiddel.

LAMSBOUT:
Ook dit gerecht kun je rustig één of twee dagen van te voren maken. Het wordt zelfs lekkerder.

ingrediënten:
1 lamsbout (het liefst Texels lam. (Ruim van te voren bij de slager bestellen)
2 uien
2 teentjes knoflook
Olijfolie
6 eetlepels rode linzen (Turkse of Marokkaanse winkel)
een paar draadjes saffraan
een theelepel ketoembar (Indische afdeling)
een theelepel djinten Idem
een mespunt Koenir of Koenjit Idem
een mespunt kaneel
een dessert lepel honing
zout en peper, nootmuskaat
Water of bouillon

Vraag de slager of hij het bot voor er voor je uithaalt, maar vraag het er WEL bij.

Vraag ook of hij AL het vet van de bout wil verwijderen. Als het niet geheel en al verwijderd is, doe het thuis nog even over. Dit is buitengewoon belangrijk, dus daar moet je echt even tijd voor nemen.

Snijdt dan de bout in plakken. Je kunt een bout heel goed ontleden, als je maar even op de structuur van het vlees let, want de bout is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Die snijdt je er eerst uit en dan gewoon in plakken snijden die je goed op je bord kunt leggen. De plakken mogen niet te dun zijn. ca. 8 cm.

Neem een grote pan met een dikke bodem. Verhit de olijfolie en bak de stukken lamsvlees rondom bruin. Neem ze uit de olie en houdt ze even apart. Fruit de uien en de knoflook tot ze glazig zijn. Voeg de ingrediënten toe. (ik doe alle ingrediënten bij elkaar in een schaaltje en gooi ze er in 1x bij) Saffraan moet je even in een heel klein beetje kokend water doen en dan met water en al er aan toe voegen. De honing er bij en laat het geheel even blenden. Doe de stukken lamsvlees weer in de pan en zorg er voor dat ze goed gecoat zijn met het kruidenmengsel. Voeg dan net zoveel water of bouillon toe, tot het vlees helemaal onder staat. Laat dit ongeveer 45 minuten sudderen. Haal dan het deksel van de pan en voeg 6 eetlepels rode linzen toe. Laat het vlees nu nog ca. 20 minuten sudderen, tot de linzen helemaal zacht zijn en het geheel even is ingedikt. (Wanneer je dit tevoren klaar maakt, kan de tijd tot ca. 15 minuten worden ingekort) Maak het geheel op smaak af, met zout, peper en nootmuskaar. Het lamsvlees moet zo zacht zijn, dat je éénjarig kindje het kan eten. dus moet je zelf even beslissen wanneer het gaar is. Het is natuurlijk wel zo, dat wanneer je dit gerecht tevoren klaar maakt, het niet al te gaar mag zijn, want door het opwarmen gaart het ook weer verder door.

Aardappelpuree
(kan ook 1 of 2 dagen van te voren worden klaargemaakt.)

Schil de aardappelen en doe er meer zout in dan gewoonlijk. Kook ze gaar en giet ze af. Laat het geheel droog koken en pureer de aardappelen onder toevoeging van:
1 ei
melk
boter
en zout, peper en nootmuskaat.

De aardappelen moeten gepureerd worden als ze nog heet zijn. Ik doe het altijd met de mixer, dan wordt het luchtiger. Doe het geheel over in een vuurvaste schaal en als de puree is afgekoeld zet ze dan weg in koelkast of kelder. Wanneer je de aardappelpuree weer opwarmt, kun je er wat kaas over doen. Dat maakt het geheel nog lekkerder!

Als je de puree nodig hebt, dan met een deksel er op gloeiend heet laten worden in de oven.

SPERZIEBONEN:
Nodig voor 4 personen.

1,5 pond sperziebonen
1 ui
spekjes
Olie

Maak de sperziebonen ruim van te voren klaar. Dat betekent schoonmaken en de punten er af halen. Wikkel de sperziebonen in een vochtige theedoek en zet ze in de koelkast. Dit kun je ook weer een dag van tevoren doen.

Fruit de ui in wat olie (ik gebruik altijd olijfolie) voeg de sperziebonen toe en bak ze even mee. Blus af met water en laat ze beetgaar worden. Giet de sperziebonen af en schud ze los met wat boter, zout,peper,nootmuskaat en maggie. Voeg op het laatste moment de uitgebakken spekjes toe.

STOOFPEERTJES:
1 kg stoofpeertjes (Gieser Wildeman)
(als je heel moedig bent, 5 kg. en vries dit in)
suiker
zout
kruidnagel
peperkorrels
Rode wijn

Schil de peertjes en kook ze in de wijn. (De peertjes moeten onder staan) Voeg per kg. stoofpeertjes ca. 250 gram suiker toe (geheim van mij, ik doe er vanillesuiker bij) een klein beetje zout, één of twee kruidnagels, 3 of 5 peperkorrels. Laat de peertjes zachtjes stoven tot ze gaar zijn. Je kunt ze als je dit wilt vlak voor het diner weer opwarmen.

Ik zei invriezen, maar wat ik zelf altijd doe, ik bewaar de potten van Hak. Daar zit een schroefdeksel op. Als ik dan deze potten uitgekookt heb in de vaatwasser of met soda, dan stop ik daar de peertjes in terwijl ze nog gloeiend heet zijn, schroef het deksel er op en zet dit op zijn kop. Dat trekt dan vacuum. Ik heb bijvoorbeeld 6 – 8 peertjes per pot in de kelder staan. Ik heb dan voor de hele winter stoofperen in voorraad.

WARME KERSEN MET IJS:
Kersen
Ijs
Slagroom

Koop één of twee potten kersen zonder pit.
Room of Kersenijs van Hertog
Slagroom

Klop de slagroom met suiker. Verwarm de kersen door en door in een koekenpan. Je moet het ijs ca. 10 minuten van te voren uit de vriezer halen.

Zet één of twee bolletjes ijs op een plat bord en schep daarom heen, de warme kersen met saus.
Schep wat slagroom op het geheel en dien dit onmiddellijk op.

Eet smakelijk en een hele fijne Kerst toegewenst.

Blacksheep


Financiële zaken

Hieronder een overzicht van de inkomsten en uitgaven van de laatste 4 maanden. 

 

Financieel overzicht Helpmij.nl

 

Inkomsten

 

Uitgaven

 

Maand

Omschrijving

Bedrag €

Omschrijving

Bedrag €

Augustus

Donaties

45,00

Hostingkosten

239,39

September

Donaties

0,00

Hostingkosten

220,50

Oktober

Donaties

263,00

Hostingkosten

239,39

November

Donaties

170,50

Hostingkosten

201,60

 

Opbrengst t-shirts

240,00

   
 

Banner inkomsten dit jaar (nog te innen)

50,00

   
 

Totaal

768,50

Totaal

900,88

De rekening van augustus is betaald met de opbrengst van de T-shirts. De rekeningen van september en oktober worden deze maand betaald.


Allemaal verschrikkelijk bedankt voor de giften!
Met z'n allen hebben we ervoor kunnen zorgen dat helpmij.nl niet is verdwenen in 2002, de vooruitzichten zijn nu ook een stuk beter.
Via deze weg wil ik namens het hele helpmij.nl admin team
iedereen een goede kerst en een gelukkig nieuwjaar wensen, en nogmaals bedanken voor de gulle giften !

Sebastiaan
Admin helpmij.nl


Index vorige uitgaven

Artikelnaam Uitgave Soort
Aanvulling op Ghost okt-02 Programma’s
Algemene tips en trucs jan-02 Tips & trucs
Ben jij ook verslaafd? mei/juni 2002 Algemeen
Berichten plaatsen okt-02 Helpmij site
Branden mrt/apr 2002 Hardware / programma’s
Briefhoofden mrt/apr 2002 Tekstverwerking
Drive-By internet okt-02 Internet algemeen
Etiketten printen met de computer feb-02 Tips & trucs
Ez Install bootdisk feb-02 Tips & trucs
Firewall jan-02 Programma’s
Freeware/shareware sep-02 Programma’s
FTP server opzetten okt-02 Computers algemeen
Google mei/juni 2002 Internet algemeen
Hackers mei/juni 2002 Internet algemeen
Help Helpmij en de nieuwsbrief mrt/apr 2002 Helpmij
Helpmij chat mrt/apr 2002 Chat algemeen
Helpmij chat mei/juni 2002 Chat handleiding
Helpmijdag 2 okt-02 Helpmij
Hulp uit Amerika feb-02 Internet Sites
Info over je PC: Sysmetrix okt-02 Programma’s
Internet en goede manieren jan-02 Internet algemeen
Internet Explorer 6.0 installeren okt-02 Internet algemeen
Internet via het stopcontact sep-02 Internet verbinding
Interview Bennie mei/juni 2002 Interview
Interview Breezer mrt/apr 2002 Interview
Interview Fuego feb-02 Interview
Interview Jimbo jan-02 Interview
Interview Neleke okt-02 Interview
Interview Sebastiaan sep-02 Interview
Kazaa en je IP adres sep-02 Internet algemeen
Kinderen en internet jan-02 Internet algemeen
Linux: welke distributie kies je mei/juni 2002 OS
Marktplaats okt 2002 mei/juni 2002 Helpmij site
Mondiale voetafdruk feb-02 Internet sites
Monitoren mrt/apr 2002 Hardware
Mousotron pro mei/juni 2002 Programma’s
MX Stream jan-02 ADSL
Netwerkkabels mrt/apr 2002 Netwerk onderdelen
Online fotoalbums sep-02 Internet sites
Open source mei/juni 2002 Programma’s algemeen
Overige tips & trucs jan-02 Tips & trucs
Partities en backup maken met Ghost mei/juni 2002 Programma’s
Planet download okt-02 Programma’s
Randaarde sep-02 Computers algemeen
Situatie helpmij mrt/apr 2002 Helpmij
Slimme Spam okt-02 E-mail instellingen
Splitz! okt-02 Programma’s
Spyware feb-02 Programma’s
Tips en trucs feb-02 Tips & trucs
Valentijn links jan-02 Surftips
Virussen mrt-02 Beveiliging
Virussen en verantwoordelijkheid mei/juni 2002 Beveiliging
Viruswaarschuwingen feb-02 Beveiliging
Visual zone feb-02 Programma’s
Voortbestaan van Helpmij okt-02 Helpmij
Windows register deel 1 feb-02 Register
Windows XP mrt/apr 2002 jan 2002 Tips & trucs
Windows zonder muis feb-02 Tips & trucs
XP tips & trucs jan-02 Tips & trucs
Zoeken op internet feb-02 Internet algemeen

De top 20 van 2002

Pagina.nl best bezocht afgelopen jaar

DEN BOSCH - De internetsites met het subdomein pagina.nl werden in 2002 het best bezocht. Pagina.nl staat op nummer een in de top 20 van Nederlandse sites die het onderzoeksbureau Multiscope jaarlijks opstelt, en vrijdag bekendmaakte.

Sites met de extensie pagina.nl zijn dochters van startpagina.nl dat vorig jaar de eerste plaats bezette en zakte tot plek drie. Subdomein msn.nl staat op de tweede plaats in de ranglijst van dit jaar. Volgens Multiscope is het in de laatste maanden aan een sterke opmars bezig. 

De populaire zoekmachine Google stormt de top 20 binnen op plaats zes, concurrent Altavista verdween uit de ranglijst. Multiscope stelt de lijst samen op basis van maandelijkse scores in combinatie met het aantal unieke bezoekers.

NU.nl is terug te vinden op de veertiende plek, vorig jaar plaats éénentwintig.

Huib


De top 20 van 2002 (bron: Multiscope)


Monitoren zijn "slecht" voor je ogen

Iedereen overkomt het wel eens: vaak na een aantal uur internetten krijg je last van een branderig gevoel in je ogen.

Hoe komt dit nu? Wel dit kan verschillende oorzaken hebben. Onder andere de kwaliteit van je scherm. Hier zul je niets aan kunnen veranderen als je geen eurootjes wilt uitgeven voor een nieuw scherm.

Een tweede oorzaak kan zijn dat je de refresh rate (vernieuwingsfrequentie) van je beeldscherm te laag hebt ingesteld. Wat is nu die vernieuwingsfrequentie? Wel de frequentie van het versturen van beelden door je videokaart naar je scherm. Als deze frequentie, uitgedrukt in Hertz, te laag is dan krijg je in sommige gevallen een zichtbaar flikkerend beeld, en het is net deze flikkering die je een brandend gevoel in je ogen geeft. Meestal is deze flikkering niet zichtbaar of ben je zo gewend aan het scherm dat je die brandende ogen na een paar uur op de koop toeneemt.

Het is echter erg gemakkelijk om de vernieuwingsfrequentie van je scherm te verhogen. Toch is enige voorzichtigheid geboden aangezien een té hoge vernieuwingsfrequentie je scherm kan beschadigen. Dus zal je even moeten nakijken welke frequentie je scherm aankan. Als je dit weet kan je verder gaan met de instelling.

Hoe gaan we te werk? Ga naar het configuratiescherm (control panel) start/instellingen/configuratie scherm (start/settings/control panel) en vervolgens naar ‘beeldscherminstellingen’ (Display). Hier kies je dan voor het tabblad ‘instellingen’ (settings). Nu krijg je volgend beeld te zien. 

Rechts onderaan zie je een knop geavanceerd (advanced). Hier klik je op en zie je weer een reeks tabbladen. Kies voor het tabblad monitor. 

Hier moeten we zijn. Onder in het scherm zie je nu een keuzemenu ‘vernieuwingsfrequentie’. Kies hier een zo hoog mogelijke waarde en druk op ok. Nu krijg je de vraag van Windows of je de veranderde waarde wil toepassen. Kies voor ja. Het beeld kan nu een paar keer flikkeren en dan zou je meteen moeten merken dat het een stuk zachter is voor je ogen.

Wat zijn nu de aangeraden waardes?

Voor je standaard desktopscherm is een minimale waarde van 75 Hertz aangeraden, nog beter als je scherm een hogere aankan. Voor een TFT- of laptopscherm volstaat meestal de standaardwaarde van 60 Hertz. Kan je videokaart of scherm deze waarde niet aan, dan is het misschien tijd voor een upgrade, want zeg nu zelf, buiten je muispols en je klikvinger zijn je ogen domweg té belangrijk bij het computeren.

Held


Redactie

De helpmij.nl nieuwsbrief staat onder redactie van:
 • Admin
 • Bennie
 • Beugje
 • Blacksheep
 • Breezer
 • Fuego
 • Held
 • Huibbreeman
 • Mumzel
 • Neleke
 • Sebastiaan
 • Tazman
 • Tiborv

De redactie is te bereiken op redactie@helpmij.nl

Wil je een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kan je e-mailen naar het bovenstaande adres of je kan het forum bezoeken en je bijdrage plaatsen in de sectie nieuwsbrief.

Iedereen die zich aanmeldt bij helpmij.nl krijgt standaard de nieuwsbrief opgestuurd.
Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen klik dan hier.

Is deze nieuwsbrief naar je doorgestuurd en wil hem zelf ontvangen? Ga naar de site en meld je aan het bij het forum. Je zult dan automatisch de nieuwsbrief ontvangen. Als je al aangemeld bent en je hebt de nieuwsbrief niet ontvangen, ga dan in het forum naar profiel, aanpassen van opties, en vink bij 'Mogen de Webmasters en Moderators je berichten sturen?' ja aan.

Disclaimer
Alle handelsnamen of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit Helpmij (de redactie) hierbij iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen (waaronder begrepen directe en indirecte schade). Toepassen van informatie en gebruik van software is op eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nooit openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Verspreiding van deze nieuwsbrief is toegestaan maar uitsluitend volledig en in ongewijzigde vorm. Het is niet toegestaan om delen van de inhoud zonder voorafgaande toestemming van de makers te gebruiken.