Inhoudsopgave
-Voorwoord
-Ubuntu deel 5
-Universal Serial Bus
-Gadgets
-Bevestig je betrouwbaarheid met testimonials
-Briefhoofd in Word
-Interview
-PS3 koelpasta verversen
-Foto's gratis en toch professioneel bewerken? Probeer Gimp eens! (Deel 2)
-Vakantie Apps voor de iPhone
-Onze Tips en Handleidingen juli
-Postvak-in
 

De redactie bestaat uit:
CorVerm (Hoofdredacteur)
crash
Eagle Creek
ErpCity
jackall
mumzel
profpc

De redactie is te bereiken op nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.

Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 33575 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.

Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie.

nod32 bestellen

Advertentie informatie aanvragen

Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor de nieuwsbrief kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch de volgende nieuwsbrief ontvangen.

Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude nieuwsbrieven bladeren.

DISCLAIMER
Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.


Voorwoord

Auteur: CorVerm

Top

Met trots leggen we deze nieuwsbrief weer bij je op de "deurmat". De redactie is er toch weer behoorlijk in geslaagd om een veelzijdige nieuwsbrief samen te stellen. Nou ja, dat is mijn mening, ik hoop dat je deze mening deelt.
Toch wil ik Femke98 even apart noemen. Wat heeft zij er weer werk van gemaakt door wederom een prachtig artikel over Ubuntu te schrijven.
Dank Angela.

Onderlaatst hebben we voor een vrouw van 82, die op het punt stond om te verhuizen, haar telefoon provider gebeld om het telefoonnummer om te laten zetten op het nieuwe adres. Geen probleem natuurlijk, maar daar zou “slechts” drie weken overheen gaan. Nu kwam dat niet slecht uit want de verhuizing zou ook nog een week of drie op zich laten wachten. Prompt zat die mevrouw zonder telefoon. Of dat iets met de nummeromzetting te maken heeft was onze vraag. Nee hoor, dat kan absoluut niet het geval zijn was het antwoord van de kant van de provider. Na een aantal telefoongesprekken en een hele rits domme, nergens toe doende vragen verder bleek dat het bewuste telefoonnummer van de aardbodem was verdwenen. Is daarmee het abonnement van mevrouw dan ook van de aardbodem verdwenen? Nee hoor mijnheer, dat loopt gewoon door. Over dom gesproken. Maar hoe heb ik zo dom kunnen zijn om die vraag te stellen! Intussen zat onze vriendin al die tijd zonder telefoon. Tijdens het laatste telefoongesprek met de provider (een dag of vijf voor de verhuizing) ging er toch licht in de tunnel schijnen. Sterker nog, een medewerkster van de bewuste provider vond hoogstpersoonlijk het licht uit. Ga je toch gewoon naar KPN was haar suggestie. Nee, dat was niet tegen dovemansoren gezegd, en twee dagen later had onze 82 jarige vriendin weer gewoon telefoon.

Graag vraag ik nog even aandacht voor Postvak in. Ook in de daar gegeven antwoorden vind je vaak relevante informatie. Heb je daar vervolgvragen op? Stel die gerust, wij zijn je graag van dienst.




Ubuntu deel 5

Auteur: femke98

Top

Meerdere schermen, daar had iemand op het Helpmij.nl-forum iets over gevraagd. Nu gebruik ik dat zelf niet, zie het nut hiervan niet zo in, maar er zijn altijd van die pc-fanaten die het wel leuk vinden natuurlijk. Er is een programma ontwikkeld voor Ubuntu, die het mogelijk maakt om aangesloten beeldschermen te besturen. Zo is het mogelijk om de resolutie aan te passen en kunnen de schermen geroteerd worden. Tv- instellingen kunnen geconfigureerd worden (denk hier aan tv- formaten zoals PAL en NTSC). Het is ook mogelijk om een beeldscherm te klonen naar andere schermen, maar er kan ook gekozen worden om een scherm uit te breiden naar de andere schermen. Daarnaast kan er gekozen worden om de gekozen opstellingen op te slaan. Zie het plaatje hieronder.

augustus 2010: ubu1..jpg
Versie 0.9.0, schermafdruk genomen op Ubuntu 9.10

Op deze website kan je het programma downloaden en staat er een handleiding op. Zelf heb ik het niet getest om de doodeenvoudige reden dat ik geen 2 beeldschermen op mijn bureau in de woonkamer kwijt kan. Het is dus aan jullie om zelf na te gaan of het programma goed werkt. Let er wel op dat je de juiste versie downloadt, de nieuwsbrieven gaan allemaal over de installatie van Lucid Lynx, Ubuntu versie 10.04. Wanneer je deze dus op je pc hebt staan, download je uiteraard de versie Lucid KMS.

Een volgend probleem wat iemand had is het synchroniseren met zijn Windows Mobile Phone.

Wanneer je wel Ubuntu hebt maar nog geen Window Mobile Phone, is het aan te raden om een  Palm WebOS, Google Android of Nokia Symbian aan te schaffen omdat deze makkelijk met Ubuntu werken. Een smartphone met Windows Mobile of iPhone werken niet op Ubuntu. Of dat nog gaat komen is nog maar de vraag, als je geluk hebt en naar wat ik heb begrepen (ik heb zelf geen Windows Mobile Phone) is dat je kan proberen te synchroniseren via SynCe: http://www.synce.org/moin/

Noot achteraf:

Onderstaande mobiele telefoons met hun OS werken allemaal prima met Ubuntu/Kubuntu.

-Motorola V6 Maxx - Eigen OS
-LG Renoir - Eigen OS
-Sony Ericsson Satio - Symbian ^1
-HTC Desire - Google Android 2.1
-Vodafone 845 Nova - Google Android 2.1

Ook de MDA Vario II en MDA Vario III (HTC Hermes en HTC Kaiser) met Windows Mobile is absoluut geen probleem.

Iets anders

Heb je 2 (of meer) computers met Ubuntu erop in je huis, maar staat de één beneden en eentje boven? Als je beide pc’s aan hebt staan en je wilt niet constant de trap op en neer, maak dan via SSH een netwerk verbinding tussen beide pc's.

SSH (Secure SHell) is een protocol voor veilige communicatie tussen computersystemen.

De computers waartussen de verbinding wordt gemaakt hebben iedere een eigen 'rol' in deze verbinding. De computer die een verbinding wil maken wordt de 'client' computer genoemd. Vaak dus de pc waarmee wordt gewerkt. De andere computer wordt de 'server' computer genoemd. Op de 'server' computer moet de server software actief zijn. Verder zijn er geen eisen aan de 'server' computer. Het kan een echte server computer zijn maar ook een desktop of een laptop: de term 'server' geeft alleen aan welke 'rol' de computer heeft. Ook op een 'client' computer kan de server software actief zijn. Zo kan over en weer een netwerkverbinding worden opgezet.

Server

Installatie
Om het OpenSSH server pakket met bijbehorende programma's te installeren kan de volgende terminalopdracht worden gebruikt:

sudo apt-get install openssh-server
(dit kan je nu kopiëren en plakken, dan weet je zeker dat het commando goed is.)

Client

Installatie

Het installeren van de Open SSH-client applicatie is eenvoudig en is normaal al door de installatieprocedure gedaan. Ook dit dus in de terminal kopiëren en plakken:
sudo apt-get install open SSH-client

augustus 2010: ubu2..jpg

Vanaf een Ubuntu computer kan een SSH-verbinding gemaakt worden door een terminalopdracht met het IP-adres. Er kunnen dan vanaf de cliëntcomputer commando's worden uitgevoerd op de servercomputer. (in dit voorbeeld is 192.168.1.2 het ip-adres van de server)

SSH naam@192.168.1.2

Weet je het IP-adres niet van je pc's? In de terminal type je in: ifconfig en dan enter.

De X client

De SSH-verbinding kan ook gebruikt worden voor bestandsbeheer. In Ubuntu (Gnome) kunt u dit doen door een verbinding te maken via het menu Locaties → Verbinden met server...

augustus 2010: ubu3..jpg

De eerste keer zal gevraagd worden om de server op te nemen in de lijst van "bekende" computers (~/.ssh/known_hosts):

augustus 2010: ubu4..jpg

Er komt dan op het bureaublad een icoon voor deze verbinding. Door op dit icoon te dubbelklikken, kunnen bestanden op dezelfde manier gebruikt worden als voor lokaal opgeslagen bestanden.

Let wel: dit is voor eenvoudige verbinding tussen 2 computers. Je kan namelijk het hele ssh gebeuren nog configureren maar voor eenvoudig gebruik is dat helemaal niet nodig.

De MS Windows client

Ook een Windows-computer kan een SSH-verbinding maken. Bijvoorbeeld met het programma PuTTY:

augustus 2010: ubu5..jpg

  • PuTTY kan hier worden gedownload.

De Webbrowser client

En zelf systemen waar geen software op kan worden geïnstalleerd of met ongewone besturingsystemen (zoals een GSM) kunnen een SSH-verbinding maken. Het enigste wat je nodig hebt is een webbrowser met javascriptondersteuning. Door naar de Web-based SSH site te surfen en daar 'connect' te kiezen, kan je een verbinding starten.

Meer informatie

Meer informatie over dit onderwerp:

- een onderdeel in de Ubuntu Server Guide

- de Engelstalige wiki

- de OpenSSH website

Beveiliging en veiligheid in Ubuntu

Inleiding

Verbonden met het internet of een lokaal netwerk, overal loopt je pc gevaar om besmet te raken met een virus of ingebroken te worden door onbevoegden. Soms komt het initiatief van de gebruiker doordat deze een geïnfecteerd bestand downloadt en opstart, maar het initiatief kan ook door een geïnfecteerde website of een veiligheidslek in een netwerkprotocol komen.

Een infectie is niet het enige gevaar dat je als gebruiker loopt wanneer u verbonden bent met een netwerk. Ook kan een iets te nieuwsgierige medegebruiker of gewoon een ordinaire oplichter de pc tot doelwit hebben gekozen om je bestanden of privé gegevens te stelen.

Hoe zorgt u nu dat je PC redelijkerwijs tegen deze bedreigingen beschermd is?

Er is helaas geen enkele manier om voor 100% veilig te zijn. Daarnaast zijn veiligheid en gebruikersgemak soms tegenstrijdige eisen. Een PC, die nauwelijks in- en uitgaand verkeer toestaat, is waarschijnlijk niet een systeem waar je makkelijk en lekker op kunt werken. De gebruiker moet geen gevangene in zijn eigen gevangenis worden.

Redelijkerwijs: jezelf beschermen tegen de meest voorkomende bedreigingen zonder dat dit ten koste gaat van de efficiëntie van het systeem.

Samenvatting

Veiligheid verkrijgt je niet door wat programma's te installeren en achterover te leunen. Goede beveiliging vraagt doorlopend aandacht.

Ubuntu is standaard al behoorlijk veilig. Zo is het beheeraccount standaard uitgeschakeld. Beheertaken uitvoeren kan natuurlijk wel, doe dit met sudo (voor terminalprogramma´s) of gksudo (voor programma's die een grafische gebruikersinterface hebben).

Een firewall of virusscanner zijn normaal gesproken niet nodig als je Ubuntu gebruikt.

Standaard zijn er geen netwerkservices actief, en er zijn geen virussen bekend die in Ubuntu hun schadelijke werk kunnen doen.

Hebt je een webserver of deelt je bestanden met andere computers, dan kan een firewall en/of virusscanner een nuttige toevoeging zijn.

De Ubuntu pakketbronnen bevatten tienduizenden veilige softwarepakketten die vrij geïnstalleerd en gebruikt kunnen worden. Bij het gebruik van software uit andere bronnen is de gebruiker zelf verantwoordelijk om te beoordelen of dit betrouwbaar is.

Basisregels

Deze regels zijn redelijk algemeen, en gelden voor bijna alle besturingssystemen. Deze simpele stappen vormen een solide basis en zijn over het algemeen makkelijk en direct uit te voeren.

  • Gebruik complexe wachtwoorden van minimaal 6 tekens. Wikipedia over wachtwoorden (NL)
  • Schrijf uw wachtwoorden niet op, als dat toch moet bewaar ze dan op een veilige plek (dus niet op een post-it aan uw monitor)
  • Beperk het gebruik van beheerdersrechten. (Niet zomaar inloggen of programma's opstarten als beheerder). In Ubuntu wordt gebruik gemaakt van sudo om beheeropdrachten uit te voeren.
  • Fysieke toegang. Zodra iemand bij of in je computerkast kan komen, is het mogelijk om toegang te krijgen als beheerder.
  • Installeer geen software van onbetrouwbare afkomst.
  • Voeg niet zomaar nieuwe pakketbronnen toe.
  • Voer geen commando's, code of scripts uit als je niet weet hoe betrouwbaar de bron is. Als je niet weet wat een commando precies doet, zoek dat dan uit door bijv. te zoeken op Google.
  • Houd je systeem up-to-date. Updates, en in het bijzonder veiligheidsupdates lossen veel problemen en lekken op.
  • Als je een server gebruikt, is het je eigen verantwoordelijkheid om te leren hoe je die veilig houdt.

Virusscanners en Firewalls

Voor de mensen die met Windows gewerkt hebben, zijn virusscanners en firewalls bekende termen. Omdat Linux anders werkt zijn deze minder belangrijk.

Virussen

Computervirussen of wormen maken gebruik van fouten of veiligheidsgaten in software. Op dit moment zijn er geen actieve virussen voor Linux bekend. Maar linuxcomputers zijn net zo goed doelwit als computers die een ander besturingssysteem gebruiken, veel grote (en dus waardevolle) internetsite's lopen op Linux dus is er geen gebrek aan motivatie om Linux te kraken.

Sommige mensen suggereren dat de Linuxgemeenschap zelfingenomen is of achterloopt als het om virussen of andere veiligheidskwesties gaat. Deze suggestie is niet waar. De ontwikkelaars van Linux hebben virussen niet genegeerd; het systeem is zodanig opgebouwd dat het goed bestand is tegen virussen en omdat de code open is zijn er letterlijk duizenden mensen die de code controleren op fouten.

Virusscanners werken in bijna alle gevallen "reactief", dat wil zeggen dat ze alleen bescherming bieden tegen virussen die al bekend zijn bij de makers van de scanner. Anti-virusprogramma's kunnen alleen bescherming bieden tegen een nieuw Linux virus nadat dat virus gemaakt is, niet ervoor.

Werkelijke bescherming bestaat uit het repareren van de fout of het veiligheidslek in de software. Deze reparaties gebeuren door middel van veiligheidsupdates (die vaker uitkomen in Ubuntu dan in Windows).

Het is moeilijk om een virus te installeren op een Linux computer, maar het is zeker niet onmogelijk. Het grootste gevaar zit in onbetrouwbare pakketbronnen en onveilige code die een (onwetende) beheerder uitvoert.

Redenen om geen virusscanner te gebruiken zijn:

  1. Een virusscanner zoekt naar virussen voor het Windows-besturingssysteem.
  2. Virusscanners geven regelmatig een valse melding.
  3. Het isoleren of onschadelijk maken van het virus werkt slecht.
  4. Er zijn op dit moment geen actieve Linux virussen!

Redenen om toch een virusscanner te gebruiken zijn:

  1. Het betreft een server voor Windows computers (dit maakt het gebruik van een virusscanner op de Windows computer echter niet overbodig).
  2. Om bestanden te scannen voordat deze op een Windows computer worden geplaatst bijvoorbeeld via e-mail, een USB stick enz.

Het is niet per definitie onveilig om geen virusscanner te gebruiken als u Ubuntu draait op uw computer. Waarom?

  1. Onder Linux wordt de uitvoerbaarheid van een bestand niet bepaald door een extensie (bijvoorbeeld .exe) maar door rechten die op dit bestand zitten. Elk nieuw aangemaakt bestand is onder Linux niet uitvoerbaar en de gebruiker zal zelf eerst actie moeten ondernemen om het aangemaakte bestand uitvoerbaar te maken.
  2. Onder Linux heeft een normale gebruiker maar zeer beperkte rechten. Zo kan een normale gebruiker geen essentiële systeemopdrachten uitvoeren en is de werkomgeving van deze gebruiker eigenlijk beperkt tot zijn eigen home map.

In de Ubuntu pakketbronnen is de ClamAV virusscanners voor Ubuntu beschikbaar.

Firewall

Een firewall is een extra laag in de beveiliging om ongewenst netwerkverkeer tegen te houden en eventueel misbruik als gevolg van een foute instelling te voorkomen. Een ander doel kan zijn dat de netwerkbeheerder bepaalde services onbereikbaar maakt voor de gebruikers. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat gebruikers geen mogelijkheid mogen hebben om de website www.voorbeeld.nl te bekijken of om gebruik te maken van peer-to-peer (p2p) programma's.

Standaard wordt Ubuntu geleverd met een firewall, iptables, maar deze is standaard niet ingesteld. Dit is logisch, want op een standaard Ubuntu installatie zijn geen netwerk services te bekennen. Een firewall is dus overbodig.

Als u bijvoorbeeld een FTP-server installeert en deze als service op de achtergrond laat draaien en op bijvoorbeeld netwerkpoort 21 laat luisteren, dan zal deze poort niet gesloten zijn. Zonder dat u iptables configureert, zal iedereen verbonden met hetzelfde netwerk als u, mogelijk ook iedereen op het internet als u verbonden bent met het internet, deze service kunnen gebruiken.

Het probleem van iptables is dat het niet gebruiksvriendelijk is voor nieuwe of onervaren gebruikers. Gelukkig zijn er meerdere hulpmiddelen beschikbaar om de firewall in te stellen.

Firestarter en ufw zijn de populairste grafische programma's hiervoor. Voor ufw is ook een grafische interface beschikbaar: Gufw.

Wine

Met behulp van het (optionele) pakket Wine zijn programma's te gebruiken die voor Windows zijn gemaakt. Het is niet ondenkbaar dat ook ongewenste software, zoals een virus, ook door Wine uitgevoerd kan worden.

Het is daarom van absoluut belang dat wine nooit met beheerrechten (sudo wine) wordt gestart. Bij normaal gebruik van Wine zal de Linux bestandsbeveiliging actief blijven en heeft het Wine-programma geen schrijfrechten buiten de Persoonlijke map van de gebruiker. Eventuele schade zal hierdoor worden beperkt tot de Persoonlijke map(pen).

Tip: Voor extra veiligheid kan de Desktop integratie in Wine worden uitgeschakeld en zal het programma alleen toegang hebben tot de verborgen map ~/.wine. Kijk hier voor meer informatie

Downloaden van software

Soms is software niet beschikbaar via de Ubuntu pakketbronnen, en dus niet te vinden in Synaptic. Als dit het geval is, kunt u soms de software (net zoals gebruikelijk is voor Windows) van een website downloaden.

Waarschuwing
Download alleen software rechtstreeks van een website als de software niet beschikbaar is in de Ubuntu pakketbronnen! De kwaliteit van de software in de pakketbronnen wordt door ervaren mensen gecontroleerd en is 100% veilig, dit is bij andere software mogelijk niet het geval. Ook worden pakketten uit de pakketbronnen automatisch up-to-date gehouden door middel van de update-manager. Bij zelf gedownloade pakketten zult u deze updates missen.

Daarbij komt dat software van buitenaf mogelijk interfereert met de rest van het systeem waardoor (stabiliteits)problemen kunnen ontstaan. Installeer sowieso enkel software waarvan u de maker vertrouwt.

Installeren software
Hieronder volgt een korte beschrijving van verschillende types bestanden met een korte uitleg hoe u ze over het algemeen moet installeren. Aangezien dit van geval tot geval kan verschillen is het aangewezen de readme en install-bestanden te lezen, indien beschikbaar. Deze bevatten vaak instructies hoe de software geïnstalleerd moet worden.

Een vraag van één van de leden van Helpmij was:
Mijn vrouw gebruikt ook de pc met haar eigen account en Linux (uit het oog van beveiliging) geeft diegene die dan een paar foto's van de digitale camera in een map plaatst de gebruikers rechten.

Is er een mogelijkheid dat je een map maakt die "vaste rechten" toekent aan geïmporteerde bestanden? Zodat altijd, wie ze dan ook in de map plaatst, de foto's als groep:users krijgt met RWX rechten?

Het antwoord hierop is:
Rechtsklikken op map -> Eigenschappen -> Tabblad Rechten, kies onder "Anderen" voor "Bestanden aanmaken en verwijderen" bij "Mapacties". Klik tevens op de knop "Rechten op bestand in de map toepassen".

Maar er waren meerdere antwoorden en daarom heb ik op het forum een topic aangemaakt met dit probleem en de antwoorden. Dat is hier te vinden. Hopelijk leest diegene die deze vraag had, ook het forum.

Dit was het weer even voor deze keer. Vanwege de vakantieperiode is de nieuwsbrief misschien wat korter dan anders of heeft de onderwerpen niet die u graag had willen lezen. Rest mij nog te zeggen dat ik iedereen een fijne vakantie wens en kom heelhuids weer thuis mochten jullie weggaan.

Tot de volgende keer.

femke98.




Universal Serial Bus

Auteur: jackall

Top

Universal Serial Bus

Na de ontwikkeling van de USB, de Universal Serial Bus, is deze voor het eerst in gebruik genomen sinds 1996. De Universal Serial Bus is ontwikkelt om met hogere snelheden te kunnen communiceren met randapparatuur, welke voorheen nog werd aangesloten via een seriële of via een parallelle poort. Deze poorten werden voornamelijk gebruikt als aansluiting voor muizen/scanners, printers en toetsenborden. Door de intrede van de USB kon ook het aansluiten van de randapparatuur verder worden uitgebreid. Denk hierbij aan externe harde schijven, scanners, dvd/cd branders en USB-stiscks en op dit moment mobiele telefoons, PDA's, digitale camera’s, muziekinstrumenten etc. Bijkomend voordeel van USB-aansluitingen is, dat deze “hot swappable” zijn ten opzichte van de parallelle en de seriële poorten. Hot swapable houdt in dat men de USB-apparaten kan ontkoppelen van de pc terwijl de pc aanstaat en het besturingssysteem herstart hoeft te worden. In geval van de parallelle- en de seriële poorten kan dat niet.

De eerste versie USB, de USB 1.0 die in 1996 werd geintroduceerd kwamen voor op computers vanaf de Pentium 3/Pentium 4. De USB versie 1.0 werd al snel vervangen door USB versie 1.1. In de USB 1.1 zijn onder meer alle fouten en problemen met de 1.0 versie verholpen. Voor de USB-aansluitingen zijn wel speciale kabels benodigd. Deze kabels zijn vierdraadskabels waarvan twee draden worden gebruikt voor de communicatie en twee draden voor de voedingspanningen die de aangesloten apparatuur kan gebruiken als voeding, zodat er geen aparte stroomvoorziening benodigd is. Dit gaat helaas niet op als het gaat om grotere stroomverbruikers zoals printers en externe harde schijven.
Doormiddel van een USB-HUB kun je op één USB-aansluiting meerdere kleinere apparaten tegelijk aansluiten mits het de maximale stroomverbruik niet overtreed. In de regel geldt dus "niet meer dan drie" kleine apparaten per USB-aansluiting is dus af te raden.
Helaas maken fabrikanten niet gebruik van een standaard met betrekking tot de kabels zelf. De kabelzijde van de pc is wel standaard, maar helaas geldt er voor de andere zijde geen standaard, waardoor je dus niet één soort kabeltje voor alle randapparaten kan gebruiken en soms wel 4 of zelfs meer verschillende soorten USB-kabels nodig zouden hebben.

augustus 2010: 250px-USB_Type_A_Plug_BW_svg..png augustus 2010: 250px-USB_apparate..jpg

augustus 2010: 250px-USB_Male_Plug_Type_B..jpg

USB 3

Nu de opvolger van USB 2.0 zijn intrede in 2009 heeft gedaan worden de mogelijkheden tot het aansluiten van randapparatuur nog interessanter. Door de snelheden die vele malen hoger liggen dan de voorgaande versies van de USB wordt het aantrekkelijker om grotere hoeveelheden data over een USB-poort te sturen. Denk hierbij maar aan het maken van back-ups op een externe harddisk, of bijvoorbeeld audio- en videobewerking op je pc. Door de hoge snelheid die USB 3 kan behalen wordt het voor dit soort doeleinden zeer aantrekkelijk.

Echter is er voor de USB 3 wel weer een speciale USB-kabel benodigd en deze kabel is dan niet vierdraads zoals al eerder is aangegeven, maar bestaat maar liefst uit 10 draden.
Zoveel draden zijn echter nodig om deze zeer hoge snelheden te kunnen behalen.
Gelukkig is USB 3-aansluiting backwards compatible zodat de oudere USB-apparatuur ook op deze aansluiting zijn werk kan doen.

augustus 2010: usb-3_0 pc kant..jpg

augustus 2010: pc aansluiting usb3..jpg

Ter vergelijking de snelheden nog even op een rij:
USB 1.0 draait op een snelheid van 1.5 Mbit/s, oftewel in Low speed
USB 1.1 draait op een snelheid van 12 Mbit/s, oftewel Full speed
USB 2.0 draait op een snelheid van 480 Mbit/s, oftewel High speed
USB 3.0 draait op een snelheid van maar liefst 5 Gbit/s oftewel Super speed

Om een voorbeeld aan te geven in tijd:
USB 1.0: 9,3 uur voor 25GB aan data.
USB 2.0: 13,9 minuten voor 25GB aan data
USB 3.0: Slechts 70 seconden voor 25GB aan data
Mits deze snelheden ten volle zouden kunnen worden benut. (bron: Gearlog.com).

Ondersteuning

Ondersteuning voor USB 1.0 en 1.1 wordt vanaf Windows 2000/NT standaard ondersteund.
Voor de oudere besturingssystemen werden door de fabrikanten van de randappartuur speciale drivers meegeleverd om de communicatie mogelijk te maken. Voor USB 2.0 moesten vaak ook nog eens de drivers van de fabrikant worden geinstalleerd om van de nieuwe snelheden gebruik te kunnen maken. In Windows XP (SP3) en Windows Vista wordt de USB 2.0 wel standaard ondersteund.
Nu USB 3.0 zijn intrede heeft gedaan is er standaard nog geen ondersteuning vanuit Microsoft in hun recente besturingssystemen, ook niet in Windows 7. De opvolger van Windows 7 zal die ondersteuning wel aan boord hebben. Linux is daarentegen de heren van Microsoft een stapje voor.




Gadgets

Auteur: ErpCity

Top

De afgelopen week werden tijdens de IDSA show weer enige prijzen voor originele designs uitgereikt.

LaCie ontving een gouden medaille voor het ontwerp van deze USB flash drives.

augustus 2010: Gadgets aug 1..jpg De (van links naar rechts) Whizkey, de iamaKey en de CooKey, alle gemaakt van zeer stevig metaal, maakten een enorme indruk op de jury.

De capaciteit van deze sleutels varieert van 4 GB tot 32 GB, de prijzen starten bij zo’n € 20.

Het zeer eenvoudig te gebruiken Litl WebBook viel ook in de prijzen, niet in de laatste plaats om het feit dat de scharnieren zover door kunnen draaien dat het apparaat ook zeer eenvoudig als fotolijstje of weerstation op het bureau gezet kunnen worden.

augustus 2010: gaden79..png

Daarnaast vond de jury het een aardige vondst dat dit webboek  een soort “laserpointer” gebruikt  in plaats van een muis.

“Iedereen die in staat is om te wijzen en te klikken kan het apparaat bedienen” beweert de fabrikant. De prijs van dit webboek ligt rond de € 350

 

augustus 2010: monitor..png Deze schitterende 24 inch ASUS LS246 monitor was ook finalist in de IDSA design wedstrijd.

Een schitterende strakke monitor , zonder pompeuze voet, maar wel met een opmerkelijk ringvormig steuntje. Heeft een prachtige serene uitstraling op een luxe bureau. Prijs van dit apparaat in de U.S.A. $ 300

GarE Maxton won ook een prijs, zij het dat het hier niets te maken heeft met elektronica.
Het moet opgevallen zijn dat de douane op de diverse luchthavens opeens extra aandacht besteed aan de puzzels welke zij in de bagage van toeristen aantreffen.

augustus 2010: puzzel..jpg En dan hebben we het niet over legpuzzels maar die andere soorten zoals  de Rubiks kubus en al die (meestal houten) “breinbrekers”, zoals deze links...

Misschien is dit de reden…

Een uit 125 delen en vier soorten metaal bestaande puzzel van 20 bij 12 bij 10 centimeter, met een gewicht van ongeveer 15 kilo.

Het bijzondere aan deze puzzel is dat er een compleet, werkend .45 kaliber pistool mee gebouwd kan worden..!

augustus 2010: 340x_guncube_01..jpg

GarE Maxton heeft een jaar aan het prototype gewerkt. “Als kind was ik al gefascineerd van het bijzondere pistool dat gebruikt werd door Scaramanga in de James Bond film “The man with the golden gun” (1974). Nu heb ik geprobeerd dit wapen zelf te maken”

De puzzel bevat alle onderdelen om een echt werkend pistool te maken.

augustus 2010: thepuzzle2..jpg

Dus inclusief vizier, laserpointer, maar ook kogels, slaghoedjes en kruit. Ook het gereedschap om het wapen in elkaar te zetten is in de puzzel verwerkt.

augustus 2010: thepuzzle6..jpg

Het wapen heeft de naam “Intimidator” gekregen hetgeen, gezien de serieuze maat kogels dat het af kan schieten, best wel op z’n plaats is!




Bevestig je betrouwbaarheid met testimonials

Auteur: Chris Vermeulen

Top

Deze keer gaan we ervoor zorgen dat de bezoekers van je website jou meer en meer gaan vertrouwen. We gaan testimonials plaatsen. Een testimonial is een kort, persoonlijk tekstje van een klant waarin hij of zij vertelt hoe hij of zij het contact heeft ervaren. Een persoonlijk getuigenis als het ware.

In marketingtermen noemen we dat een 'third party voice'; een onafhankelijke derde die zijn of haar mening geeft. Dat wekt al een heel stuk meer vertrouwen dan dat een ondernemer van zijn eigen bedrijf zegt dat het zo geweldig is. Daarom werkt mond-tot-mond-reclame zo goed. Door testimonials op je website te plaatsen zal je site betrouwbaarder overkomen. Bezoekers die twijfelen (vaak de grootste groep) zullen sneller overtuigd raken. Testimonials moet je niet als een eenmalige actie zien, maar als een doorlopend proces. Het is belangrijk om de testimonials op je site regelmatig te vernieuwen. Je moet dus zorgen dat je geregeld nieuwe testimonials binnenkrijgt.

Als je klantcontact zich voornamelijk online afspeelt, dan zou je, nadat de levering is afgerond, een mailtje kunnen sturen met de vraag of de klant tevreden was over de manier waarop het contact verlopen is. Leg gewoon uit dat je reacties van klanten wilt verzamelenaugustus 2010: testimonial..png om aan je bezoekers te laten lezen. Als je klantcontact voornamelijk fysiek plaatsvindt, dan zou je de klant/bezoeker kunnen vragen om een korte reactie op papier. Je kunt hiervoor een schrijfblok en pen hebben klaarliggen in de winkel of bezoekersruimte.

Als je eenmaal de testimonial binnen hebt, dan doe je er in de meeste gevallen goed aan die een klein beetje te herschrijven, om bijvoorbeeld schrijffouten of slecht leesbare zinnen eruit te halen. Maar blijf wel zo dicht mogelijk bij de bedoeling van de schrijver. Soms zijn de bewoordingen zo lovend dat het, hoewel de klant het zelf zo geschreven heeft, niet geloofwaardig overkomt. In dat geval moet je de bewoordingen misschien zelfs wat afzwakken.

Vervolgens mail je de eventueel aangepaste tekst terug naar de klant waarbij je
1) aangeeft dat je de tekst een klein beetje aangepast hebt.
2) vraagt of de klant er zo nog steeds achter staat en
3) of je het getuigenis mag gebruiken op je site of op andere plekken. Gebruik de testimonial alleen als je toestemming hebt!

Plaats de testimonial vervolgens op je website. Zorg daarbij dat hij er wat anders uitziet dan de rest van de tekst. Je kunt dat doen door de tekst cursief te zetten, een achtergrondkleurtje te gebruiken of in een kadertje te zetten. Gebruik in elk geval quotes (aanhalingstekens), om te laten zien dat het een uitspraak is. Plaats zo mogelijk de naam en woonplaats van de schrijver onder de testimonial en plaats er eventueel een fotootje bij (mits dat geloofwaardig overkomt).

Het belangrijkste is dat de testimonial geloofwaardig overkomt. Het doel is immers om vertrouwen te wekken.

Plaats testimonials op de belangrijkste pagina's van je website, zoals je homepage. Daar kun je dan één tot drie testimonials plaatsen, bijvoorbeeld op verschillende plaatsen tussen de tekst. Wissel de testimonials regelmatig om. Bijvoorbeeld elke 2 maanden. Je kunt daarnaast ook nog een speciale testimonials-pagina op je site maken, waarop je veel testimonials plaatst.

Buiten je website is het vaak ook goed om veel testimonials te gebruiken. Bijvoorbeeld onder mailtjes. Of hang ze in mooie fotolijstjes in je winkel. Of als slideshow op een beurs.

Tijd voor actie! Hier is het stappenplan voor deze week:

Stap 1: Maak een document aan en noem dat 'Procedure Testimonials'

Maak er voor jezelf een stappenplan van met punten die je niet mag vergeten. Hieronder volgen wat tips voor wat je in je procedure kunt verwerken. Als die klaar is, bespreek het dan met je personeel (indien van toepassing) en hang de procedure ergens op.

Stap 2: Bepaal hoe, waar en wanneer je om een testimonial gaat vragen

In de meeste gevallen is dit na de verkoop of na de levering van een dienst. Immers, je wilt dat mensen iets vertellen over hun ervaringen met jou. Een testimonial vragen na een oriënterend gesprek is te vroeg.

Is het voor jouw situatie handig om face-to-face om een testimonial te vragen of om het via mail te doen? Ben je in de gelegenheid en heeft het toegevoegde waarde om een foto te maken? Is er sprake van een voor-en  nasituatie? Denk er eens rustig over na en zet het in je procedure.

Stap 3: Omschrijf hoe je de klant om de testimonial wilt vragen

Met andere woorden: formuleer de vraag en schrijf die uit. Als je via mail de vraag stelt, kun je er een kant-en-klaar mailtje van maken dat je alleen nog hoeft te adresseren en te versturen. Vraag je het mondeling, zet de tekst dan op een kaartje en leg dat bij de kassa of in de auto of op een plek waar je bent als je om de testimonial vraagt. Dan kun je altijd even spieken. Zet het in elk geval in je proceduredocument.

Stap 4: Neem het herschrijven van de testimonial in je procedure op

Zet gewoon als stap in je proceduredocument dat je even beoordeelt of de testimonial ietsje herschreven moet worden.

Stap 5: Vraag om toestemming

Bepaal hoe je de correcties op de testimonial terugkoppelt aan de klant (bijvoorbeeld via de mail) en vraag de klant altijd om toestemming om de testimonial te gebruiken. Vertel er altijd bij waar je die gaat gebruiken (website, winkel, etc.).

Stap 6: Bepaal hoe en waar je de testimonials gaat verwerken

Op de belangrijkste pagina's van je site in elk geval, maar maak ook een aparte testimonialpagina aan waar je ze op kunt zetten. Misschien ook nog op andere plekken. Zet je keuzes in je testimonialprocedure.

Stap 7: Zet het verwerken van de binnengekomen testimonials in je agenda

Kies om de hoeveel tijd je de testimonials wilt gaan verwerken in je site. Bijvoorbeeld eens per maand of eens per kwartaal. Zet voor jezelf voor de rest van het jaar een terugkerende taak in je agenda.

Stap 8: Ga je zelfgemaakte procedure doorlopen - doe het vandaag nog!

Je hebt vast al een aantal mensen in gedachten aan wie je zou kunnen vragen wat ze van jou, jouw bedrijf of jouw organisatie vinden. Hoe ze de samenwerking of het contact ervaren hebben. Hoe jouw dienst of jouw product verschil gemaakt heeft in hun leven. Kies er minstens drie uit en ga voor hen de procedure doorlopen. Doe het vandaag nog!

mei 2010: alphamega..pngAlphamegaHosting.com, is een betrouwbare en kwalitatief hoogstaande hostingprovider die levert in Nederland en België.
Zij staan bekend om hun proactieve hulp en begeleiding. Klik hier om kennis te maken met AlphamegaHosting.com.




Briefhoofd in Word

Auteur: CorVerm

Top

We gaan ons deze keer wagen aan het maken van een briefhoofd met invulformulier in Word. De bedoeling is dat we eerst een briefhoofd maken met daarin persoonlijke gegevens en we plaatsen een aantal bladwijzers in het document. Daarna maken we een formulier om verschillende velden te vullen met gegevens die belangrijk zijn voor de ontvanger van de brief.

Voordat we daadwerkelijk aan het document gaan werken slaan we het eerst op als Briefhoofd.doc, of in Word 2007 als Briefhoofd docx. Dat doen we door voor de optie Opslaan als te kiezen. Als we helemaal klaar zijn dan slaan we het document op als sjabloon, maar daarover aan het eind meer.

augustus 2010: brief..png

Je zou je zoiets kunnen voorstellen als in de afbeelding is weergegeven. De gegevens betreffende de afzender zijn hier linksboven in het document gesitueerd. Een aantal alinea’s daaronder zie je een drietal mogelijkheden om relevante gegevens voor de ontvanger in te “vullen”. Dat invullen gaan we dus met een formulier doen maar, voordat we daaraan beginnen plaatsen we eerst de bladwijzers.

Typ Onderwerp: en druk op de tabtoets. Laat de cursor staan om de bladwijzer in te voegen. In Word 2003 ga je naar Invoegen > Bladwijzer, in Word 2007 Invoegen > Koppelingen > Bladwijzer. Er verschijnt een scherm waarin je een naam (vooraf gegaan door bm) voor de bladwijzer typt, dus bmonderwerp, bmreferentie en bmtav. Let op dat je één bladwijzer per keer in kunt voegen. Met een klik op Toevoegen is de bladwijzer geplaatst, maar die zie je niet. Aangezien het prettig werkt als je de bladwijzers wel ziet maak je die zichtbaar door in 2003 naar Extra te gaan en onder de tab Weergave een vinkje te zetten bij Bladwijzers. Natuurlijk doen we dat in 2007 op een andere manier. Klik op de Officeknop en klik op Opties voor Word > Geavanceerd > Documentinhoud weergeven, ook daar zet je een vinkje bij Bladwijzers weergeven.

augustus 2010: brief 2..png

Typ de andere onderwerpen en druk na elk onderwerp op de tabtoets (achter T.a.v. waarschijnlijk tweemaal) zodat de bladwijzers recht onder elkaar komen te staan. Druk op de entertoets zover je de alinea’s naar beneden wilt hebben om daar je woonplaats te typen. Geef eenmaal een spatie en voeg een veld in voor de datum. In Word 2003 ga je daartoe in het menu Invoegen naar Veld, in 2007: Invoegen >Snelonderdelen > Veld.

augustus 2010: word 10..png

Uit de lijst Categorieën kies je Datum en tijd en onder Veldnamen voor CreateDate. Zoek onder Datumnotaties naar de notatie die je toe wilt passen. Door voor CreateDate te kiezen plaatst Word bij het openen van een nieuw document de datum van vandaag in het veld. Laat rechtsonder in het scherm het vinkje staan bij Opmaak tijdens bewerken handhaven.

Druk nu tweemaal op enter en voeg ook daar een bladwijzer in. Geef die de naam bmtekst.  Nu dat is gebeurd kun je de bladwijzers weer onzichtbaar maken, maar het hoeft niet per se want de bladwijzers worden niet geprint.

Formulier maken

Druk de toetsen ALT en F11 tegelijkertijd in om in de VBA-editor te komen. Daar augustus 2010: word..pngaanbeland klik je op de icoon waar het pijltje naar wijst om een formulier in te voegen. De onderstaande afbeelding toont een maagdelijk formulier inclusief de Werkset besturingselementen van waaruit we gaan putten om het formulier bedrijfsklaar te maken.

augustus 2010: word 1..png

augustus 2010: word 2..png

Als eerste teken je de labels, dat wil zeggen dat je er één tekent en de anderen middels kopiëren en plakken invoegt. Klik in de Werkset op A om een label te tekenen. Klik met rechts op het gemarkeerde label en kies voor kopiëren. Plak driemaal het label en sleep de labels op hun plaats.

Klik op ab om een tekstveld te tekenen en vermenigvuldig die op dezelfde manier als de labels. In de afbeelding kun je zien hoe de labels en tekstvakken zijn uitgelijnd.

augustus 2010: word 3..pngAlle labels hebben dezelfde naam, namelijk Label1. Daar gaan we om twee redenen wat aan doen. Ten eerste is het natuurlijk helemaal niet handig als alle labels label1 heten als je later iets wilt wijzigen aan het formulier. Ten tweede hebben we naamgeving nodig om straks de labels functioneel te maken. Dus geef je label1 de eigenschap (Name) lblonderwerp. Om een label een naam te geven selecteer je Caption en typ je in het bijbehorende tekstvak Onderwerp. Het volgende label krijgt de eigenschap, lblreferentie, naam: Referentie. Het laatste label: lbltav, naam T.a.v. Overigens zie je in het venster Eigenschappen wel de juiste nummering van de labels. Zo, nu kunnen we in het label zien waar het voor dient. Je zult begrijpen dat, voordat je een label of tekst van een eigenschap en naam voorziet, je eerst het betreffende label of tekstvak moet selecteren. Het venster Eigenschappen vind je linksonder in de editor. Is het venster niet zichtbaar ga dan naar Beeld en selecteer Venster eigenschappen.

De tekstvelden voorzien we ook van een eigenschap. Selecteer tekstvak1 en typ achter (Name) txtonderwerp, aan tekstvakken hoeft dus geen naam (Caption) gegeven te worden. Tekstvak2 wordt: txtreferentie en  Tekstvak3 txttav.

augustus 2010: word 4..png

augustus 2010: word 5..png
We hebben minsten twee knoppen nodig om het formulier te kunnen gebruiken. Klik op de knop Opdrachtknop in de Werkset om de knoppen te tekenen. Hierboven zie je hoe die er uit komen te zien.

augustus 2010: word 6..pngOok knoppen hebben een eigenschap nodig. Geef daarom de bovenste knop de eigenschap cmdok en als naam (Caption) OK. De andere knop wordt dan cmdannuleren en als naam Annuleren.

Code toevoegen 

Nu we zover zijn kunnen we verder met het toevoegen van de code, want zonder code zijn we nog nergens natuurlijk. We willen dat het formulier tegelijk met het document opstart.

augustus 2010: word 8..png

Linksboven in de editor zie je het Project (Briefhoofd) en dan gaat het met name over ThisDocument. Klik daar met rechts op en kies voor Programmacode weergeven. Er verschijnt een lege module en daar plak je de volgende code in.

Sub AutoNew()

  frminvoer.Show

 End Sub

Klik nu met rechts ergens in het formulier en kies ook daar voor Programmacode weergeven. In de module die dan verschijnt plak je onderstaande code.

Private Sub cmdannuleren_Click()
 Unload Me
End Sub

Private Sub cmdok_Click()

 ActiveDocument.Bookmarks("bmonderwerp").Select

Selection.TypeText Me.txtonderwerp

ActiveDocument.Bookmarks("bmReferentie").Select

  Selection.TypeText Me.txtreferentie

ActiveDocument.Bookmarks("bmTav").Select

  Selection.TypeText Me.txttav

ActiveDocument.Bookmarks("bmtekst").Select

  Unload Me

End Sub


Nadat het formulier is geladen

Private Sub cmdannuleren_Click(): knop Annuleren; het formulier wordt ontladen (Unload Me).
Private Sub cmdok_Click(): de tekst die je in de tekstvakken hebt getypt wordt “neergezet” waar de bladwijzers staan.
Het laatste deel van de code zorgt er voor dat de cursor bij bladwijzer tekst wordt gezet zodat je meteen op de juiste plek kan beginnen met het typen van de brief.
Tenslotte wordt het formulier ontladen (Unload Me).

Opslaan als sjabloon

Zo, het werk zit er bijna op en zijn we zover dat we het document als sjabloon op kunnen slaan. Eerst maar even vertellen hoe dat werkt in Office 2003. Menu Bestand > Opslaan als >  in het scherm Opslaan als kies je voor Documentsjabloon (*.dot).
Office 2007: Officeknop > Opslaan als > Word sjabloon > in het scherm Opslaan als kies je voor Word sjabloon met ingeschakelde macro’s (*.dotm).

Het resultaat

augustus 2010: word 9..pngEen nieuw document is vanuit de sjabloon opgestart. In Word 2003 door in het menu Bestand op Nieuw te klikken waarna er aan de rechterkant van het Wordscherm een venster verschijnt alwaar je onder Sjablonen kunt kiezen uit Op mijn computer. In 2007: Officeknop > Nieuw > Mijn sjablonen. Het formulier is ingevuld. De knop OK is aangeklikt, de cursor knippert bij bladwijzer tekst. Het resultaat zie je in de afbeelding. De brief sla je gewoon op als document (.doc of voor Word 2007 .docx).

En niet te vergeten: je kunt een snelkoppeling van de sjabloon maken in het venster Sjablonen, maar die zul je moeten knippen en plakken op het bureaublad of waar je maar wilt. Scheelt een aantal muisklikken om een nieuw document te openen vanuit de sjabloon.




Interview

Auteur: mumzel

Top

Deze maand een interview met moderator Killermenace.

 februari 2010: nieuwsbriefIV..gif

Wil je ons eerst vertellen wie je bent? En hoe kom je aan je nickname en je avatar en heeft die een betekenis?
Mijn naam is Lolke. Mijn nickname heb ik een keer bedacht toen ik een jaar of twaalf was en wat spelletjes aan het spelen was. Daarna heb ik deze nooit meer gewijzigd. Mijn avatar heeft geen speciale betekenis. Het is gewoon een lief schattig kattig beestje.

Mogen we zo onbescheiden zijn om naar je leeftijd te vragen?
Ja dat mag.  (Grappig Lolke, maar daar worden we niet wijzer van! – red.)

Wat voor beroep oefen je uit en heb je daarin ook met computers te maken?
Op het moment werk in een callcenter op de Outbound Sales afdeling  (ja ik ben zo'n geval :P). Daar moeten alle orders in de systemen verwerkt worden, maar ook de dialer is compleet computergestuurd. Daarnaast ben ik ook nog fulltime student HBO informatica. Het is een en al computers daar ;).

Je bent al sinds 2004 lid van Helpmij.nl, maar hoe ben je eigenlijk in aanraking gekomen met Helpmij.nl?
Dat komt door Breezer  (moderator bij Helpmij.nl. – red.).  Op het MBO zat ik bij hem in de klas en zag hem eens op Helpmij.nl rondsurfen. Ik dacht daar ga ik ook eens kijken en ben sindsdien blijven hangen.

Wat is de reden dat je na zo'n lange tijd nog steeds op het forum actief bent?
De mensen en de sfeer zijn heerlijk gemoedelijk dat is niet op elk forum het geval. Wat ik daarnaast een van de mooiste dingen van het forum vindt, is dat iedereen er terecht kan met zijn/haar probleem. Hoe eenvoudig (voor ons) de oplossing soms ook maar is.

Je bent naast gebruiker en moderator ook nog lid van de vereniging. Wat is voor jou de reden geweest om lid te worden?
Helpmij.nl ondersteunen bij het kunnen bieden van een plaats op het internet voor de beginnende computergebruiker.

Vind je de Helpmijdagen belangrijk en zo ja waarom en hoeveel heb je er ondertussen bezocht?
De Helpmijdagen helpen om de goede sfeer van het forum te onderhouden, de mensen ontmoeten die je (soms) dagelijks op het forum tegenkomt draagt daar voor een groot gedeelte aan bij.

In je Helpmijprofiel staat bij hobby’s  je vriendin en computers. Heb je (behalve Sara en computers) nog andere hobby’s?
Het is maar wat je een hobby noemt... :D In een van de games die ik speel ( www.eve-online.com ) ben ik al meer dan een jaar  "manager"  van een groep van ongeveer veertig mannen/vrouwen.  
Op zijn tijd mensen observeren is ook leuk. Ergens gaan zitten en naar mensen kijken wat ze precies doen en gedrag voorspellen.

Wanneer ben je begonnen met ‘computeren’ en waar komt je belangstelling voor computers vandaan?
Toen ik een jaar of elf of twaalf was. We kregen toen een 486'er met een 1 Gigabyte harde schijf. Die was gigantisch groot en zouden we nooit vol krijgen (totdat ik spelletjes begon te installeren en niet zo weinig ook :P). Van daaruit is het verder gegaan. Eerst zelf een 286'er gehad en steeds verder gaan upgraden.

Wat voor een computer gebruik je zelf en waar gebruik je die het meest voor?
Ik heb er een aantal. Mijn desktop (nou ja... op mijn desk wil ik die niet, daar is hij een beetje te groot voor) is een Intel Core2Duo 3Ghz met 2GB geheugen en een Geforce 7600GS, Deze gebruik ik vooral voor games. Daarnaast heb ik een laptop met een Intel Core2Duo 2Ghz. 2GB geheugen . Die  gebruik ik vooral om op te programmeren.

Welke gebieden in het computergebeuren spreken jou het meest aan?
Games, internet/netwerken en programmeren.

Welke andere computerfora bezoek je nog, behalve Helpmij.nl?
Een tijdje ben ik actief geweest op www.computerdummies.nl (Dat forum  is niet meer actief), op www.beginnersweb.nl (Daar ben ik zelf niet meer actief) en ik hang op zijn tijd nog wel eens rond op het forum van Nucia.

Wat is het gekste wat je ooit hebt meegemaakt op gebied van computers?
Tijdens mijn eerste stage voor het MBO moest ik een computer repareren en het was wel een interessant probleem. Er zaten in het totaal zesentwintig verschillende virussen op, dat ze elkaar niet infecteerden. Er waren in het totaal iets van vijfhonderd NIET geïnfecteerde bestanden over. Het is uiteindelijk goed gekomen!!!.

Wat is de grootste computerblunder die je begaan hebt en waar ben je het meest trots op? Blunder:  Een schokkende ervaring met een computervoeding krijgen waardoor mijn hand het voor een minuut of zo het niet meer deed.
Meest trots:  Op mijn stage bij een middelbare school in Duitsland samen met twee van mijn mede-stagiaires een volledig lokaal inrichten zodat deze gebruikt kon worden als computerlokaal.

Welke vind je je beste karaktereigenschap en welke je slechtste?
Betere: Ik ben analytisch en observerend.
Slechtere:  Ik kan op z’n tijd gigantisch koppig zijn.

De maaltijd waar we jou ’s nachts wakker voor kunnen maken is..
Als het wat kouder is, Stamppot boerenkool met spekjes en worst.
Zodra het warmer wordt mag je voor mij een BBQ opstoken met spareribs

Wat is jouw  tip voor de lezers?
Vergeet tijdens het schaatsen in de zomer je zwemkleding niet.

Bedankt Lolke, voor deze verhelderende antwoorden!




PS3 koelpasta verversen

Auteur: mukkel

Top

Van de week keek ik weer eens een film via de PlayStation 3. Na ongeveer een half uur kijken leek het net of de PS3 aan het opstijgen was. De ventilatoren draaide 100% en er was niet echt warme/hete lucht te voelen aan de achterkant (meer lauwachtig). Dit is vrij irritant.
 
Aangezien m'n PlayStation al een tijd uit de garantie is, besloot ik het beestje eens uit elkaar te draaien om eventueel stof te verwijderen en de koelpasta te vervangen.

Op internet gezocht naar manieren op de PS3 open te krijgen. Er was niet echt veel over te vinden behalve supersnelle filmpjes op YouTube waar je niets aan hebt. Daarom besloot ik zelf maar aan de slag te gaan. 

Voor mensen die hetzelfde van plan zijn, heb ik een kleine beschrijving gemaakt

Benodigdheden:
-1 kruiskop schroevendraaier.
-1 kleine platbek schroevendraaier.
-1 tube koelpasta (in mijn geval de AS MX2).

Tijd: Ongeveer een uurtje.

LET wel op!!!!! De garantie vervalt als de PlayStation open is geweest!!!!


Stap 1:
Verwijder de garantie sticker.

augustus 2010: muk 1..jpg

Stap 2:
Verwijder het rubberen afdichtdopje en draai het hieronder gelegen Philips-schroefje los, dit kan met een kleine platbek schroevendraaier.

augustus 2010: muk 2..jpg

Stap 3:
Schuif nu de "deksel" naar beneden (naar het dopje toe), hiermee verwijder je de afwerkingsplaat van de PlayStation.

augustus 2010: muk 3..jpg

Stap 4:
Onder de deksel vind je 7 schroeven, draai deze alle 7 los.

augustus 2010: muk 4..jpg
Nu zie je links de Blue-rayspeler en rechts de voeding.

Stap 5:
De Blue-ray speler ligt er los op. Hiervan moet je alleen de kabel van losmaken (onder de sticker).

augustus 2010: muk 5..jpg

Stap 6:
Verwijder de voeding.
Deze zit met een paar schroeven vast en met 2 stekkers.

augustus 2010: muk 6..jpg
Nu zie je de harde schijf zitten en de Bluetooth Unit.

Stap 7:
Verwijder het klepje aan de zijkant van je PS3 en draai de blauwe schroef los.
Hierdoor kun je de harde schijf verwijderen van de PS3.

augustus 2010: muk 7..jpg

Als dit gedaan is kun je aan de bovenkant het beschermingskapje, dat ook met schroeven is bevestigd, verwijderen.

 augustus 2010: muk 8..jpg

Stap 8:
Verwijder de Bluetooth Unit (inclusief beschermingskapje). Let ook op de bekabeling.

augustus 2010: muk 9..jpg
Nu zie je de beschermingskap van het moederbord en de twee beugels die de koelblokken tegen de GPU/CPU drukken.

Stap 9:
Verwijder eerst de mobo beschermingsplaat.

augustus 2010: muk 10..jpg

Stap 10:
Hierna kun je het elektronicagedeelte in het geheel eruit halen.
Zo ziet het losse moederbord eruit:

augustus 2010: muk 11..jpg
De GPU/CPU zijn nu goed schoon te maken.

Stap 11:
Verwijder nu het zijscherm van de PS3, deze zit vast met 2 schroeven.

augustus 2010: muk 12..jpg

Stap 12:
Nu kun je de koeler loshalen en schoonmaken.

augustus 2010: muk 13..jpg

Stap 13:
Als de koeler verwijdert is heb je twee redelijk kleine koelblokken over.
Deze kun je er zo uitpakken om schoon te maken.

augustus 2010: muk 14..jpg

 

Na alles stofvrij gemaakt en vers koelpasta geplaatst te hebben, kun je alles weer dicht draaien. Nu springen de fans niet naar 100% tijdens het gamen en film kijken 

Note:
Ik zelf had een PS3 40GB versie. Als je dit ook hebt en je hebt wat meer schijfruimte nodig voor films etcetera, dan kun je alleen stap 7 uitvoeren en er een andere 2,5 inch voor terugzetten (bijvoorbeeld een 250GB). Als je dit doet behoud je gewoon de volledige garantie van PlayStation, aangezien je geen behuizing en dergelijke losmaakt.

Noot van de redactie.
Deze handleiding is gemaakt aan de hand van een PS3 40GB.
Let dus op dat jouw PS3 anders in elkaar kan steken dan hier is weergegeven.
Uiteraard is de redactie van Helpmij.nl niet aansprakelijk voor eventueel geleden schade.
CorVerm




Foto's gratis en toch professioneel bewerken? Probeer Gimp eens! (Deel 2)

Auteur: Bob Broen

Top

Rode ogen verwijderen

Foto's met rode ogen, je kent het wel. Veel software en online tools hebben een functie om dit nare verschijnsel weg te halen, zo ook Gimp.  

Kies uit het menu de opties Filters > Versterken > Rode ogen verwijderen.

augustus 2010: 2Gimp 1..jpg

Een nog beter resultaat kan bereikt worden als je vooraf het gebied selecteert, waarin de ogen zich bevinden. Kies het selectiegereedschap (eerste gereedschapsicoontje uit de Toolbox of een keer op de R-toets drukken) en trek een ruim kader om de rode ogen. Als je nu het rode-ogenfilter gebruikt, zal die uitsluitend binnen de selectie zoeken. Speel eventueel met de Drempelwaardenschuif om het resultaat nog iets te verbeteren.

augustus 2010: 2Gimp 2..jpg

Even snel de kleuren verbeteren

Soms heb je een foto die net iets te flets is, maar je wilt er niet te veel tijd aan besteden. Gebruik dan de optie om het contrast op te rekken. Deze bewerking is soms een beetje te veel van het goede, dus dat gaan we weer gedeeltelijk terugdraaien met de "uitvloeien" optie.

Kies uit het menu Kleuren > Automatisch > Contrast oprekken. Als de kleuren goed zijn ben je nu klaar. Zo niet, gebruik dan de optie uitvloeien en verplaats de schuif naar links tot je het gewenste resultaat ziet. Ga daartoe naar het menu Bewerken > Contrast oprekken uitvloeien.

augustus 2010: 2Gimp 3..jpg

Een header maken voor je internetsite

Stel, je wilt een nieuwe header ontwerpen voor je website, maar je weet niet goed waar je moet beginnen.... lees dan verder en fris je site op.

Er zijn meerdere manieren om te beginnen met een nieuwe header. De meest eenvoudige manier is natuurlijk met de afbeelding die je nu al gebruikt als basis. Als je (nog) geen afbeelding hebt, kun je het volgende proberen: De snelle kort-door-de-bochtmanier om een header te pakken: bekijk de website en druk op de Print Screen-toets op je toetsenbord (Mac OS X-gebruikers: druk op Cmd+Shift+3 en gebruik het nieuwe bestand op je bureaublad). Ga naar Gimp en kies uit het menu Bewerken > Plakken als > Nieuwe afbeelding. Kies het selectiegereedschap uit het Gereedschapskist venster (of druk op de R-toets). Selecteer het headergebied en kies uit het menu Afbeelding > Bijsnijden tot selectie.

Twee toetscombinaties die belangrijk zijn om lekker te kunnen werken: Ctrl+B voor je gereedschapskist en Ctrl+L voor je lagen-palet.

Nu heb je een afbeelding op het juiste formaat en een kans om je creativiteit te ontplooien. We zullen een paar mogelijkheden doornemen:

Een achtergrondverloop kun je maken met het kleurverloop gereedschap uit het Gereedschapskist venster (of druk op de L-toets), kies een voor- en achtergrondkleur en trek in het afbeeldingvenster een lijn (zie afbeelding hieronder).

augustus 2010: 2Gimp 4..jpg

Je kunt tekst toevoegen met het tekstgereedschap uit het Gereedschapskist venster (of druk op de T-toets). Klik in je afbeelding en typ de titel van je site in het venstertje. Als je klaar bent en op Sluiten klikt, kun je onder de gereedschapskist nog kleur, grootte en lettertype veranderen. (zie afbeelding hieronder).

augustus 2010: 2Gimp 5..jpg

Een afbeelding toevoegen aan je header kan met Bewerken > Plakken als > Nieuwe laag (als het bestand op je computer staat, open het dan eerst in Gimp en kopieer het naar het klembord met Ctrl+A en Ctrl+C). De nieuwe laag kun je schalen met het schaalgereedschap uit het Gereedschapskist venster (of druk op Shift+T). Je kunt dan vergroten en verkleinen. Druk op Schalen in het losse schaalvenstertje als je klaar bent (zie afbeelding hieronder).

augustus 2010: 2Gimp 6..jpg

Sla het bestand op met Bestand > Opslaan als in het Gimp bestandsformaat voor als je er later verder mee wilt gaan. Alle elementen blijven dan in lagen staan, zodat je ze later los van elkaar kunt verwijderen. Als je het bestand wilt gaan gebruiken op je website, sla het dan op met Bestand > Opslaan als en kies dan voor het .jpg bestandsformaat (zie afbeelding hieronder).

augustus 2010: 2Gimp 7..jpg

Natuurlijk kan er nog veel meer met Gimp; neem een uurtje of twee de tijd om eens door het menu te lopen en te kijken wat elke functie doet. Concentreer je op de functies die snel duidelijk en zinnig zijn en sla over wat niet zinnig lijkt (Script-Fu is bijvoorbeeld iets voor gevorderden).

Natuurlijk kan er nog veel meer met Gimp; neem een uurtje of twee de tijd om het menu te doorlopen en te kijken wat elke functie doet. Concentreer je op de functies die snel duidelijk en zinnig zijn en sla over wat niet zinnig lijkt (Script-Fu is bijvoorbeeld iets voor gevorderden).

Als je eenmaal weet waar alles zit, weet ik zeker dat je met Gimp goed uit de voeten zult kunnen. Heel veel succes!




Vakantie Apps voor de iPhone

Auteur: CorVerm

Top

Je iPhone gaat natuurlijk mee op vakantie. Bijvoorbeeld om de thuisblijvers te kunnen bellen, een sms of mail te sturen en natuurlijk om je favoriete muziek te kunnen beluisteren. Ben je vergeten om je camera mee te nemen dan schiet je met je iPhone een mooie herinnering. Naast al deze standaard functies kun je met Apps je iPhone helemaal vakantieklaar maken, daar zijn diverse toevoegingen voor te downloaden.

Routeplanning en files

Vakantie betekent reizen, of het nu in eigen land is of (soms) ver daarbuiten. Misschien is een Routeplanner op je iPhone dan wel gemakkelijk. Of je met de auto, trein, vliegtuig of boot reist het is altijd handig om een route te kunnen plannen of te bekijken hoe het met de files ter plaatse gesteld is. Zeker in het land van onze oosterburen waar velen doorheen rijden om hun vakantiebestemming te kunnen bereiken. In dat geval is File op de AutoBahn wel handig om te kunnen raadplegen.

augustus 2010: fiets je eigen route..png

Met Plan je fietsroute kun je een leuke fietstocht uitstippelen en je laten begeleiden tijdens het fietsen.

Treinreisje maken of met de trein op vakantie gaan? Treintijden geeft alle info over vertrek- en aankomsttijden, maar ook over bijvoorbeeld het perron waar je moet in-, uit-, of moet overstappen.

Tijdens reis en verblijf

Wat te denken van Hulp van VGZ? Met VGZ op Reis kun je acute hulp krijgen bij calamiteiten tijdens je vakantie, zoals ziektes, ongelukken en diefstal. Daarnaast geeft VGZ op Reis tips om je vakantie zonder calamiteiten en in goede gezondheid te laten verlopen.
augustus 2010: reis 2..pngDe Medische encyclopedie kan in een ver en vreemd land uitkomst brengen als het gaat over het herkennen van diverse lichamelijke kwalen of ongemakken. Moet ik een dokter raadplegen of kan ik zelf iets aan de kwaal doen? Let wel op dat het een encyclopedie is en geen arts die je meeneemt op reis of bij je is tijdens het verblijf. Neem dus nooit risico en raadpleeg een arts als je de kwaal echt niet vertrouwd.

Spreekt u Engels? Ofwel: do you speak English? zal een vraag zijn die je vaak zult stellen in het buitenland. Vandaar dat de vertaalgids niet mag ontbreken op je iPhone, je kunt zo achter de meest gebruikelijke woorden komen die je nodig hebt om bijvoorbeeld naar een dokter te vragen. Gezien de voorgaande tip kan dat best handig zijn. Ook als je in het gastland in een goed restaurant wilt gaan eten kun je  de weg vragen aan de hand van de vertaalgids. Dit alles in 23 talen en voorzien van ruim 2100 geïllustreerde en uitgesproken woorden en uitdrukkingen per taal.

Een reisverslag maken en delen doe je met Movnote. Movnote is een locatie gebaseerde toepassing, die je veel tijd bespaart om je reiservaringen te delen met je vrienden.

In ieder geval heb je hier een aantal tips die, op welke manier dan ook, je vakantie kunnen veraangenamen.

Veel vakantieplezier.




Onze Tips en Handleidingen juli

Auteur: profpc

Top

Deze maand is er weer een editie van de Tips en Handleidingen. We beginnen eerst met de handleidingen die op het forum zijn geplaatst. Daarna geven we een overzicht van de handleidingen die onlangs geplaatst zijn, en die allemaal in een PDF-formaat te downloaden zijn. Zo kun je makkelijk de handleiding downloaden en uitprinten en op elk gewenst moment de handleiding doornemen. Zelf kun je ook een handleiding plaatsen, dat kun je doen in het Tips en Handleidingen-forum. Verderop in het artikel komen we bij Handige Software waar je een overzicht van de laatst geplaatste software in de sectie Handige Software vindt.

DVD Branden met nero
Gemaakt door rens12
Informatie hoe je een dvd op b4e brandt.

Creëer een virtuele pc
Gemaakt door rens12
Informatie hoe je met Sun Virtualbox, een virtuele pc kunt maken.

Makkelijk ID3 tags toevoegen en aanpassen
Gemaakt door rens12
Uitleg hoe je kunt werken met MP3tag.

Grote MP3 splitsen
Gemaakt door rens12
Hoe je één gedownloade album die uit één grote MP3 bestaat, kunt splitsen in aparte tracks.

Tutorial Teamviewer
Gemaakt door rens12
Hoe je te werk gaat met het programma Teamviewer. Teamviewer is een programma waarmee je een andere pc kunt overnemen.

Uitvoeren terug in het Start Menu
Gemaakt door rens12
Hoe je weer de optie “uitvoeren” terug krijgt in het menu start in Windows 7 en Vista.

Hoe minimaliseer je Windows Live Messenger naar de taakbalk in Windows 7? Gemaakt door rens12
Hoe je het icoontje van Windows Live Messenger weer rechtsonder op de taakbalk krijgt.

Telefoon Simlockvrij maken

Gemaakt door rens12
Informatie over unlocken van mobiele telefoons.

Hieronder vind je een overzicht van de laatst geplaatste software in de sectie Handige Software. Bij sommige programma's is het mogelijk dat je een PDF-handleiding kunt downloaden en eventueel kunt uitprinten. De handleidingen komen van het Handleidingen-forum van Helpmij.nl vandaan. Als er een handleiding beschikbaar is in PDF bij een programma, dan kun je dit gemakkelijk herkennen doordat er "Download hier de handleiding:" eronder vermeldt staat.

Software: Geplaatst door: Omschrijving:
Bitmeter Bertus Als u wilt weten hoeveel internetverkeer er in en uit gaat, bent u bij BitMeter aan het goede adres.
Adressen pro programma Bertus Adressen beheren en bewerken.
Altcommander Bertus Total commander is niet gratis, Altcommander wel.
Darkwave muziek editor Bertus Een muziek editor waar veel mee kan, zie voor meer informatie op de website.
Ajour Bertus Personal informationmanager en meer, ook nog klein en handig. Zie voor meer informatie op hun website.
Snippy n9iels Een programmaatje waarmee je een soort printscreen kunt maken. Met dit programma selecteer je het en dan wordt het gekopieerd en kun je het bijv. direct in Word zetten. Het is vergelijkbaar met het knipprogramma in Vista en Windows 7.
Scratch 1.4 n9iels Scratch is een programma waarmee je programma's kan maken. Met behulp van blokjes verslepen kun je bijvoorbeeld een game maken.
Advanced system care tominator369 Het programma is een compleet en gratis programma om je pc te versnellen, op te ruimen, ram-geheugen vrij te maken enz.
Radiosure Bertus Radiosure heeft 12.000 radiostations, waarvan 500 Nederlandse stations.
Datacrow Bertus Verzamelingen beheren, zoals films, software, boeken en wat je maar kunt bedenken.
Online-Armor Firewall Aat500 Online-Armor beschermt uw computer's internetverbinding (inkomende verbindingen en uitgaande verbindingen), voorkomt dat onbekende programma's kunnen starten en detecteert keyloggers etc.
Lockhunter Bertus Als er iets niet verwijderd wilt worden of aangepassen lukt niet, daar is lockhunter dan voor. Makkelijk in gebruik.
Dannys virtual drum Bertus Een software drumprogramma, toetsen zijn zelf aan te passen.
Supercopier Bertus Om grote bestanden te kopiëren. Je kan ook pauzeren. Ook voor grote aantallen bestanden.
FotoMix Bertus Wie niet zo goed is in Photoshop, heeft hier wel wat aan.
Absolut uninstaller Bertus Als Windows unistaller functie tekort schiet, dan doet deze dat grondiger.
Parted Magic 5.1 Bertus Gratis partition manager.
Soluto Bertus Programma die de computer sneller laat opstarten.
Keyboard leds Bertus Keyboard leds voor toetsenborden die geen lichtje meer hebben op het toetsenbord voor aangeving van capslock, numlock enz.



Postvak-in

Auteur: Eagle Creek

Top

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen en plaatsen we reacties van onze lezers.



Voor mij kan als nog oudere Rotterdammer dan de auteur, het als grappig bedoelde z.g.n. in Rotterdams dialect gesteld voorwoord weg blijven. Het Rotterdamse dialect is een spraakdialect en kan daarom niet geschreven worden. Ook de visie op de tour blinkt uit door onbenulligheid.
Ik ben lid van deze club en wil mij een beetje terug kunnen vinden er in. Ik stel de rest van de brief zeer op prijs. Maar alstublieft niet proberen leuk te zijn.


Vriendelijke groet,
Carel L. Nederlof

Beste Carel,


Om met het laatste deel van je reactie te beginnen kan ik je vertellen dat het absoluut niet de bedoeling is om grappig te zijn. Dat vind ook ik niet nodig. Maar om af en toe zaken een beetje cynisch te benaderen is iets anders, daar heb ik geen moeite mee en zo is het geschreven dan ook bedoeld.
Wat mijn (onbenullige) visie op de Tour betreft kan ik kort zijn. Het is geen visie op de Tour die ik beschreven heb, ik heb alleen de overlast aangekaart die wij ondervonden hebben van het circus dat Tour de France heet.
Fijn om te lezen dat je de rest van de nieuwsbrief zeer op prijs stelt Carel. Daar doen we het tenslotte ons best voor om, zoveel als binnen ons vermogen ligt, iedere lezer tevreden te stellen.

Cor



Dag Redactie,
Ik waardeer jullie nieuwsbrief zeer. Maar helaas, ik kan 'm niet meer lezen sinds ik een nieuwe PC heb met Windows7 en daar zit het waardeloze Windows Mail op ipv OE dat gewoon prima was. De weergave van de Nieuwsbrief is nu zo petieterig dat hij niet meer te lezen is. Tekengrootte veranderen haalt niets uit. Is er een mogelijkheid om OE onder Win7 te laten draaien want dit is echt niks.

Vriendelijke groet,
J.R.Oostra

Beste J.R.Oostra,


Windows Mail is een applicatie die alleen op Windows Vista te vinden is. Bij Windows 7 is geheel geen mailprogramma geleverd. Wanneer je toch beschikt over Windows Mail, dan gaat het hier mogelijk om een aangepaste installatie die een lokale pc-leverancier heeft geïnstalleerd. Deze versie is niet gemaakt voor Windows 7, en staat bekend om  problemen. Outlook Express zal geheel niet draaien onder Windows 7.

Windows Live Mail echter (Microsofts gratis opvolger, te downloaden via http://download.live.com) staat ons echter bekend als een zeer goed en gebruiksvriendelijk programma. Het is een sterk verbeterde versie van Outlook Express 6.0, dat inmiddels al zo'n 9 jaar oud is.

Wanneer je aangeeft waar je precies op vastloopt, kunnen wij je gericht advies geven. Mogelijk is er sprake van een misverstand, daar Windows Live Mail veel tevreden gebruikers kent.


Eagle Creek



Hallo Cor,

Ik heb in mei belangstellend bovenstaand artikel gelezen en gedeeltelijk uitgevoerd, echter nadat ik in de gaten had ,dat het artikel niet compleet was, heb ik het verwijderd.
Ik zag in nieuwsbrief van Juni dat het ontbrekende stuk nu toegevoegd was.
Kunt u het complete artikel nog eens opnieuw plaatsen of mij toemailen?

Bij voorbaat dank,
Johan Haarman

Beste Johan,

Als jij mij wilt vertellen over welk artikel het gaat dan zorg ik ervoor dat het bij jou terecht komt. Ik heb het even nagekeken, maar ik heb in juni geen vervolg geschreven op een artikel uit de editie van mei. (als je inderdaad een artikel door mij geschreven bedoeld)
Stuur, als je dat wilt, een mailtje met de naam van het artikel daarin vermeldt naar de redactie, dan komt dat vanzelf bij mij terecht. Overigens zal ik je geen maand laten wachten op het artikel maar, nadat ik er een .pdf bestand van heb gemaakt, mail ik je de link waar je het bestand op Helpmij.nl kunt vinden.

Cor.



Hoi,
Net de NB ontvangen.
Weer als Spam aangemerkt.

En de eerste regel die ik tegenkom is deze: Maar zover we zijn nog niet.

Dat klopt dus niet. ojee cor toch.

Gr.
Wim.

Hoi Wim,

Je eerste opmerking is een bekende, maar er wordt driftig naar een oplossing van dat probleem gezocht. Naar het zich laat aanzien ligt de oorzaak buiten Helpmij.nl.

Ja, dan je tweede opmerking.
Toen ik jouw post onder ogen kreeg zag ik nog steeds niet wat er fout aan die zin is. Zoals je weet heb ik jou om uitleg gevraagd en gekregen. Pas toen ging het licht schijnen en ik kan niet zeggen dat ik het licht uitgevonden heb. (even refererend aan het voorwoord)
Ik schuif het maar op een soort van alexie, maar het kan ook eigenwijsheid van mijn kant zijn natuurlijk.

Cor.