.

Helpmij nieuwsbrief editie 12
Oktober 2002
In dit nummer:

Drive-by internet

Wat is drive-by internet?
Het gebruik maken van andermans draadloze internetverbinding om zo gratis en anoniem te surfen. Daarvoor wordt gebruikt gemaakt van draadloze netwerken. De meest gebruikte, de zogeheten WiFi netwerken zijn gebaseerd op de 802.11b standaard. Deze voorziet weliswaar in een veiligheidsprotocol (WEP), maar men is niet verplicht om dit te gebruiken. Een verzuim waarvan War-drivers graag gebruik maken.

Wat is 'war-driving´
Een War-Driver gaat op zoek naar draadloze netwerken met een internetaansluiting. Daarvoor is niet meer nodig dan een laptop met een draadloze netwerkkaart en gratis te downloaden programma´s als NetStumbler of Airsnort. Om de vindkans te vergroten wordt gebruikt gemaakt van speciale antennes die gemakkelijk te maken zijn van b.v. bepaalde chipsverpakkingen (Pringles). Als een plaats is gevonden waar op deze manier gebruik gemaakt kan worden van draadloos internet, worden deze vaak gemarkeerd, zodat ook anderen er gebruik van kunnen maken.

Welke risico´s loopt men?
De meest onschuldige vorm van misbruik is het gebruiken van de internetverbinding van het netwerk. Bij een slecht beveiligd netwerk is het zelfs mogelijk om gegevens van het slachtoffer te bekijken of te veranderen. De openliggende verbindingen worden zelfs al door spammers misbruikt om zo hun vervelende ladingen ongewenste reclame over het wereldwijde web te verspreiden.

Welke maatregelen kan men nemen?
Schakel het uitzenden van het IP adres door de netwerkonderdelen uit.
Zet alles wat een sterk signaal uitzend zover mogelijk in het midden van het gebouw.
Verander de van te voren ingegeven namen (default instellingen)
Geef het netwerk een niet voor de hand liggende naam. Liefst ook één waaruit men niet af kan leiden bij welk bedrijf het hoort.
Gebruik de meegeleverde versleutelingstechnieken.
Zet alle netwerkmogelijkheden die niet gebruikt worden uit.
Zorg voor een goede firewall.
Test regelmatig of alle beveiligingsmaatregelen nog in werking zijn.

Enkele cijfers.
Bij een demonstratie voor de BBC werden in het zakencentrum van Londen binnen een half uur 60 onbeschermde draadloze netwerken gevonden.
Bij een rondvraag onder bedrijven in Groot-Brittannië kwam naar voren dat 67% niet de moeite had genomen om de versleuteling aan te zetten.
Bij een vlucht over Perth (Australië) werden op een hoogte van 460 meter nog 95 netwerken aangetroffen waarvan het signaal sterk genoeg was om een succesvolle inbreuk op het netwerk mogelijk te maken.

Meer info en mijn bronnen:
http://networking.earthweb.com/nets...48241_2,00.html
http://www.rtl.nl/actueel/rtlboulev...riving_cath.xml
http://www.broadbandweek.com/news/0...5_content_2.htm
http://news.zdnet.co.uk/story/0,,t269-s2121857,00.html
http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/2202653.stm


Pieter Arntz.


Marktplaats
In de vorige edities van de nieuwsbrief waren een aantal persoonlijke advertenties geplaatst. Dit aantal werd iedere editie groter. Daarom hebben we nu voor jullie een marktplaats gemaakt waar je al je oproepen gratis kan plaatsen.
De marktplaats is te vinden op http://markt.helpmij.nl/. Je kunt er natuurlijk ook gewoon komen via de index pagina van Helpmij.nl.Als je een product wilt verkopen, dan kun je daar het beste ook een foto bij doen, want dan zal je advertentie nog vaker onder de aandacht worden gebracht op de begin pagina van de marktplaats.Ben je geïnteresseerd? kijk dan snel op de marktplaats.

Het Voortbestaan van Helpmij

Is Helpmij ook zo’n vertrouwd deel van uw/jouw computerleven geworden? Hoe vaak is het advies van één van de leden de oplossing van een probleem geweest? Ik kan me zo voorstellen dat Helpmij voor velen zelfs de openingspagina is wanneer ze het internet opgaan.
Afgelopen week sprak ik even met Sebastiaan. Eén van de 2 broers die Helpmij opgericht hebben. Omdat ik Seb niet zo vaak on line tref, vroeg ik belangstellend hoe het met hem ging. Ik schrok een beetje van het antwoord. De kosten voor Helpmij rijzen de pan uit. Men is heel hard bezig een oplossing te zoeken, maar Seb moest me helaas vertellen dat er 2 onbetaalde rekeningen lagen die hij op dit moment niet kon betalen. Ook al omdat het op zijn werk niet goed gaat en het maar de vraag is of hij zijn baan kan houden. Ik heb natuurlijk direct een noodoproep geplaatst en er zijn al verschillende lieve mensen geweest die Helpmij een warm hart toedragen, die een bijdrage hebben gestort. Let wel dit is geen bedelbrief, maar als iemand toch een bijdrage wil leveren, geef ik heel brutaal toch even het bankrekening-nummer 80.83.26.929 Ten name van Helpmij.
Waarom ik dit nu in de Nieuwsbrief schrijf? Wel heel simpelweg om het volgende. Wij (de kaderleden van Helpmij) zijn bezig met te kijken hoe we het voortbestaan van Helpmij kunnen garanderen. Dit kan zijn in de vorm van een Vereniging, Stichting, of in welke vorm dan ook. We zijn hard bezig te bezien wat de beste manier is. In die tussentijd moeten we natuurlijk wel blijven draaien. Tenminste, als jullie ons willen blijven houden. Wat ik nu aan iedereen vraag is het volgende. Laat je gedachten eens gaan over het verwerven van fondsen. Misschien willen jullie actief uitkijken naar sponsors. Misschien zijn er mensen die zeggen dat ze een klein bedrag per maand willen bijdragen, misschien hebben jullie nog heldere ideeën waar wij nog niet opgekomen zijn. Kortom wat ik aan de leden van Helpmij vraag is, om te bezien wat jij kunt doen voor Helpmij. Nu eens niet wat Helpmij kan doen voor jou, maar net andersom. Want zou het niet vreselijk zijn wanneer je op een kwade dag het vertrouwde www.helpmij.nl zou intikken en de site zou er niet meer zijn? Ik moet daar toch even niet aan denken. Daarom deze noodkreet aan de leden van onze site. De enige gratis Helpdesk van Nederland, waar je vaak binnen enkele minuten geholpen wordt. En dat betekent toch wel iets lijkt mij. Wanneer jullie niet in het openbaar willen reageren, stuur dan een e-mail naar redactie@helpmij.nl Dan komt je mail gegarandeerd op de juiste plaats. Let wel alleen suggesties ten aanzien van bovengenoemd. Voor vragen en oplossingen van de computerproblemen ga je nog steeds naar www.helpmij.nl
Ik reken op jullie.

Blacksheep


FTP server opzetten

De laatste tijd zijn er een hoop vragen over en ik wil proberen om hier een uitleg te geven over het opzetten van een FTP server met bulletproof ftp. Download bulletproof FTP server op  http://www.bpftpserver.com/

 

De uitleg over het opzetten van deze FTP Server zal de volgende punten behandelen:
- account aanmaken
- poort instellen

 

De makkelijkste werkwijze is maak eerst op de harde schijf en map aan en noem die b.v FTP maak daarin 2 mappen 1 x met naam download de andere met upload. Je kunt dit ook uitbreiden door voor verschillende dingen eigen mappen te maken b.v mp3 , foto , documenten enz enz.

 

Oke beginnen met ftp opzetten.

 

ACCOUNT AANMAKEN:
als we Bulletproof FTP Server geïnstalleerd hebben zien we het standaard scherm voor ons.

Klik nu op  en je krijgt een scherm te zien waar we user accounts kunnen aanmaken.

Klik nu op het witte veld onder user accounts met je rechtermuisknop en ga verder door op ADD te klikken.

De naam die je hier nu in moet vullen word je login-naam, dus vul je naam in en klik op OK.
Als het goed is word er automatisch een password gegenereerd, maar dat kan je veranderen naar keuze. Nu we een account hebben aangemaakt, moeten we mappen aan gaan wijzen en rechten toe kennen. Dit houdt in dat jij bepaalt welke directory er beschikbaar moet komen voor de mensen die op jouw FTP Server willen inloggen.

Klik in het midden van het set-up scherm onder Access Rights met de rechtermuis knop en kies voor ADD. Zoek nu de map FTP op die je aangemaakt hebt en selecteer deze.

Vink nu aan de rechterzijde onder files de volgende opties aan Read en Append onder directories vink je aan list , +subdirs.

Klik nu weer in het middenscherm en selecteer de map download vink ook weer de zelfde opties aan als bij de map FTP.

Nu nog eenmaal in het middenscherm op ADD klikken en de map upload selecteren vink nu onder files Read , write en Append aan.

Onder directories vink je nu Make ,List,+subdirs aan.
Als het goed is staat onder login en paswoord achter Home IP “all IP Homes” laat dit zo staan.

Klik nu op OKE en je hebt het eerste user account aangemaakt.

Wil je meerdere accounts aanmaken volg dan bovenstaande stappen.

POORT INSTELLEN:
Oke, nu gaan we een poortnummer verzinnen waar de FTP Server op moet gaan werken.

Ga naar set-up - Main - General

Vul de poort in die je hebben wilt naast "Listen on port number"
Verstandig is om hier een nummer in te vullen hoger dan 1024 i.p.v de standaard poort 21.
Sommige Internet providers niet willen dat jij een FTP Server
draait, en dus poort 21 staat geblokkeerd.
Boven de 1024 werkt meestal alles zonder problemen.
Om de server nu online te zetten ga naar Server - Go On-Line

Je bent nu online.
Dit is ook te zien aan het computertje onder in de taakbalk deze laat nu een geel scherm zien.

Op het moment dat er iemand ingelogd is op je FTP server zal dit scherm groen worden.

Tazman


info over je PC


Sysmetrix

Ik heb een tijdje geleden het programma Sysmetrix gedownload. Het programma is niet groot en installeert zich via de Windows installer (MSI extensie) In het begin was het even zoeken naar een shortcut, maar in een nederlandse versie van Windows komt de shortcut niet in programma’s maar in Programs, er vlak boven. Dit is dus wel een minpuntje. Het programma zelf ziet er op het eerste gezicht goed uit en je kunt, net als bij Winamp, het programma van andere skins voorzien.

Het standaardscherm laat zowel de tijd, de datum, CPU belasting, geheugengebruik (fysiek en virtueel) en de vrije ruimte op de harde schijven zien. Verder laat het programma ook zien wat het netwerkverkeer is.

Is dat alles?
Nee, Sysmetrix kan je datum en tijd voor je synchroniseren, zo ben je altijd bij de tijd en heb je geen smoes meer om te laat te komen. Je kunt zelf bepalen of het synchroniseren 1 keer per uur of 1 keer per dag moet gebeuren of op het moment dat je het programma start.

Verder kan het programma checken of er een emailtje op een van je emailadressen is binnen gekomen. Je emailclient (Outlook/Outlook Express enz) hoeft hiervoor niet geactiveerd te zijn. Eventjes klikken op het Sysmetrix venster en je standaard emailclient wordt geopend.

Verder kan je via een klik met de rechtermuisknop op het venster een menuutje openen met optie’s om de computer af te sluiten, opnieuw op te starten enz. Via dit menuutje kan je ook in het configuratiemenu komen.

Zijn er nadelen?
Ja, ondanks dat het programma er leuk uitziet en nuttige dingen in zich heeft, is de standaard layout niet echt duidelijk. De juiste skin kan dit aanzienlijk verbeteren. Daarbij komt dat sommige van deze skins niet alle optie’s ondersteunen. Graphican Replete, Grey zijn duidelijke skins die ook veel informatie tonen.

Sysmetrix kan je downloaden van http://www.xymantix.com/sysmetrix/ waar je ook nog meer features van dit programma kunt bekijken.

Tiborv


Internet Explorer 6.0 installeren

Als je Microsoft Internet Explorer 6 vanaf de Microsoft site download en installeert dan moet je de taal van je keuze aangeven en vervolgens krijg je de automatisch de set-up voor het besturings systeem dat je op dat moment gebruikt. Dat is natuurlijk ontzettend handig, behalve als je de download doet voor installatie van de Internet Explorer 6 op een andere computer onder een ander besturings systeem, je internet verbinding zit bijvoorbeeld op een PC met Windows XP en je wilt Internet Explorer 6 installeren op een PC met Windows 98. 

Wat moet je dan doen?

 1. Download het bestand ie6setup.exe
  Plaats dit bestand in map C:IE6 (mag iedere map zijn die je wilt, in deze beschrijving ga ik er verder van uit dat het bestand in map C:IE6 staat).
 2. Klik op de Start knop en kies Uitvoeren. Tik in het venster dat je nu krijgt de volgende regel
  "C:IE6ie6setup.exe" /c:"ie6wzd.exe /d /s:""#E"
 3. Vervolgens mag je aangeven dat je het helemaal eens bent met de licentievoorwaarden (uiteraard lees je die eerst helemaal door).

  Nu begint de echte set-up. Je moet eerst aangeven voor welk besturings systeem je Internet Explorer 6 wilt installeren en in welke map of je Internet Explorer 6 wilt zetten:

 4. Nu kun je de set-up afmaken door op de Next knop te drukken. Als de set-up om de één of andere reden onderbroken wordt dan kun je deze hervatten door de snelkoppeling te gebruiken die automatisch op je bureaublad geplaatst wordt. Je kunt de set-up ook hervatten door stap 2 opnieuw uit te voeren.

Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden op:

http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=KB;EN-US;Q257249&

http://www.mvps.org/inetexplorer/answers4.htm#download_only

http://www.microsoft.com/windows/ie/default.asp

http://www.microsoft.com/windows/ie/downloads/default.asp

http://helpdesk.uvic.ca/how-to/support/win95/msiexpl.html

Bartuls


Splitz!

Laatst liep ik bij toeval tegen een heel aardig freeware programma aan: Splitz!
Met behulp van Splitz! kun je een afbeelding opsplitsen in meerdere, rechthoekige, ‘puzzelstukjes’. Elk puzzelstukje van de afbeelding wordt dan opgeslagen als een apart bestandje. Behalve deze bestandjes wordt ook een HTML tabel voor je gemaakt die je kunt gebruiken om de verschillende puzzelstukjes op een webpagina weer aan elkaar te plakken.
Door nu gebruik te maken van het mouse-over event kun je de nu ontstane afbeelding gebruiken als een erg leuk menu voor je website!

Splitz! is een programma dat niet geïnstalleerd hoeft te worden. Er worden dus geen dll’s op je pc gezet of dingen in de registry gewijzigd. Gewoon dubbelklikken op de exe file en het programma start. Ik ben dol op dit soort programma’s, die halen tenminste geen andere programma's op je pc onderuit!

Splitz! kan de stukjes van je afbeelding opslaan als jpg, tif of bmp. Ook heeft het programma de mogelijkheid tot JPEG compressie.

Je kunt Splitz! downloaden op http://www.b-zone.de/software/splitz.htm. Op deze site staan overigens nog meer leuke freeware programma’s!

Bartuls


Berichten plaatsen

Er worden dagelijks veel berichten geplaatst bij helpmij.nl. Mooi natuurlijk, want daar zijn we voor. Het valt echter op dat veel leden dit niet in de juiste sectie doen. Vooral de sectie DIVERSEN wordt regelmatig "misbruikt". Op het moment dat iemand in DIVERSEN een vraag stelt met als titel "Outlook Express" dan weet je gelijk dat diegene niet verder heeft gekeken dan zijn/haar neus lang is. Wij, de moderators van helpmij verzoeken jullie dan ook vriendelijk hier wat aandacht aan te schenken.

De moderators


Een aanvulling op Ghost
Even een aanvulling op  het Ghost verhaal uit de vorige nieuwsbrief.

Als je met de Bootdisk van Windows 98 de computer opstart (en dus niet de bootdisk die bij Ghost gemaakt wordt) en daarna de diskette met het progie Ghost.exe verlaat je Gost weer en krijg je de A: prompt type dan in Ghostpe.exe/split=620auto en je gaat dan automatisch terug naar Ghost, maak dan een To image file van b.v. de C" partitie en schrijf deze weg op een andere partitie, na verloop van tijd moet nog wel even op de Enter toets klikken als de file groter is dan 644 Mb, nu zal je zien dat de *.GHO file niet groter wordt dan 644 Mb waardoor je hem beter op een 650 cdrom kunt schrijven. Ik hoop hier een bijdrage te hebben geleverd om een bekend probleem op te lossen.

Met dank aan P.den Bak


Slimme Spam

E-mail gebruikers beklagen zich steeds meer over Spam. Wie overkomt het niet? Ongevraagde e-mailberichten in je inbox over hypotheken, goedkope leningen, seks, viagra en wat al niet. Het is inmiddels een ware plaag geworden, die voor menigeen het PC-gebruik aanzienlijk vergalt. Onlangs kwam de internet service provider Planet (dochter van KPN) in het nieuws, omdat het van plan is om het klikgedrag van haar abonnees in kaart te brengen, met als argument om haar klanten “aanbiedingen op maat” te sturen. In zekere zin is dit nog een vriendelijke manier in een opmaat naar spammen vergeleken bij wat het bedrijf Directadvertiser heeft ontwikkeld, namelijk een programma om PC’s via het IP-adres direct te bestoken met (reclame)berichten. Het bijzondere hieraan is, dat het dus geen gebruikt maakt van e-mail, maar van de messenger service in Windows – vooral niet te verwarren met MSN-Messenger. Windows geeft de volgende definitie van deze service: “Hiermee worden berichten tussen clients en servers uitgewisseld die met behulp van de opdracht net send of de Alerter-service zijn gestart. Deze service is niet gerelateerd aan Windows Messenger. Als deze service is gestopt, zal de Alerter-service geen berichten verzenden. Als deze service is uitgeschakeld, zullen alle services die van deze voorziening afhankelijk zijn niet kunnen worden gestart”. Daarmee gaat het spammen een nieuwe fase in, omdat het vergaren van e-mailadressen niet meer nodig is. Bovendien is het IP-adres van de afzender niet te achterhalen. Messenger maakt gebruik van de poorten 135 (DCE/RPC), 137 (NetBIOS name service) en 138 (NetBIOS UDP) en is dus in essentie een Netbios-hackerstool. Het programma biedt de mogelijkheid om een gehele range van IP-adressen te bestoken met berichtjes die dan bij de gebruiker als een popup-venster in beeld verschijnen. Er wordt inmiddels gewerkt aan versie die het mogelijk maakt om ook hyperlinks in het bericht op te nemen. Maar er is hoop. Door Bestands- en printerdeling in de eigenschappen van je netwerkverbinding uit te zetten in Win98 en Win ME PC’s, wordt die service uitgeschakeld. In de op NT gebaseerde Windows PC’s kan de service worden uitgeschakeld via het configuratieschermsysteembeheerservice. In het rechter scherm staat “Messenger” die men kan uitschakelen. Het internetmagazine Webwereld liet weten dat het ook firewalls zou omzeilen. Theoretisch lijkt me dat mogelijk, al heb ik dat niet kunnen bevestigen. Of het programma – dat maar liefst $700,- kost – een succes wordt, valt te bezien. Maar de boodschap is duidelijk: men wordt steeds vindingrijker om argeloze gebruikers te bestoken met berichtjes waarvan men niet is gediend. Men zij gewaarschuwd 

Info:
The Registry:
http://www.theregister.co.uk/content/4/27634.html

Webwereld:
http://www.webwereld.nl/nieuws/12849.phtml
DirectAdvertiser:
http://www.directadvertiser.com/

Bennie


Planet Download
Een van de sites die ik regelmatig bezoek is Planet download op http://web.planet.nl/planetdownload/ Ze hebben interessante downloads op een rij gezet. Er staan bijna wekelijks programa(atjes) op die tot de verbeelding spreken.

Bovenstaande link is direct naar de site van deze week. onderstaande is de top 100 van Planet download. Zeker de moeite van het bekijken waard.

deel 1- #101-#80
http://web.planet.nl/planetdownload/pd190602.shtml

deel 2- #80-#60
http://web.planet.nl/planetdownload/pd260602.shtml

deel 3- #60-#40
http://web.planet.nl/planetdownload/pd030702.shtml

deel 4- #40-#20
http://web.planet.nl/planetdownload/pd100702.shtml

deel 5- #20-#1
http://web.planet.nl/planetdownload/pd170702.shtml

Verder is er de mogelijkheid op de site om je aan te melden om de beste downloads elke week in je mailbox te krijgen. Rechts onderaan de pagina kun je de optie selecteren, zowel in html versie als ook in tekst versie.

Persoonlijk vind ik het een echte aanrader.
Bron: Planet internet.

Mumzel


Oproepje 1

Hoi, Mijn vrouw werkt in een tehuis waar kinderen wonen die onzet zijn uit de ouderlijke macht..., incest, mishandeling, drankmisbruik etc. Ik ben op zoek naar nog oude, maar goed werkende computers voor die kinderen zodat ook zij eens wat kunnen internetten of een simpel spelletje kunnen spelen. Wat die PC mag kosten...NIETS. Gezondheidszorg he.. De dankbaarheid van die kinderen zal echter groot zijn. Alles gaat overigens wél officieel, dus met medeweten van die zorginstelling. Ik ben uitsluitend een tussenstation. Wil je toch wat meer info dan kun je me een mail sturen naar  marina.peter@home.nl


Oproepje 2
Oproep aan de Helpmijleden!

De Helpmijredactie roept leden op om ook (eens) bij te dragen aan de Nieuwsbrief. Dus mocht je graag een artikel willen schrijven, neem dan contact op met de redactie. De redactie behoudt zich evenwel het recht om bijdragen te weigeren. Bijdragen kunnen gestuurd worden naar redactie@helpmij.nl onder vermelding van "Bijdrage Nieuwsbrief".

Bennie

Interview Neleke
Uiteraard beginnen we met de standaard vraag Neleke: Hoe ben je op Helpmij terecht gekomen?
Zou het niet meer weten en dat meen ik echt. Er heeft eens een topic op het forum gestaan met dezelfde vraag en ook toen kon ik het me met geen mogelijkheid herinneren.

Wanneer was dat?
Een paar maanden voor 10-10-2000. Eerst even een tijdje rondgekeken. Ik wilde voor ik me registreerde zien hoe het er op Helpmij aan toeging.

Hoe ben je met computers in aanraking gekomen?
Ik kwam op dag mijn kantoor binnen en daar stond een kast met een zwart/wit tv en toen zeiden ze dat het een computer was. Ik werkte bij een importeur van hang en sluitwerk. De computer was een Tandy TRS80. Geen harde schijf en van die mooie, moeilijk kwijt te raken, 8 inch floppen. Voorzien van een simpele DOS. Het was de bedoeling dat daar het klantenbestand, de voorraadadministratie en dergelijke op zou gaan draaien. De programma’s waren in basic geschreven. Er was alleen 1 probleem, ze werkte.niet. De programmeur is een dag bezig geweest om de ellende op te lossen, zonder succes. Hierbij werd hij echter danig gestoord door twee, hem voortdurend op de handen kijkende meiden. Eind van het verhaal; die lastige meiden dachten “wat hij kan kunnen wij ook” en zijn zelf aan het programmeren gegaan. Handboek erbij en na een poosje hadden we het eerste begin, de klantenadministratie.

Hoe lang doe je dat al?
Het programmeren in basic speelde zich af van eind 1980 tot begin 1982. In 1982 werd ons eerste kind geboren en ben ik een tijd gestopt met werken. De belangstelling voor computers is eigenlijk nooit weggegaan. Ik bleef veel lezen in computerbladen en toen we in 1991 of was het nou 1992 eindelijk de kans kregen er zelf één te kopen, heb ik die kans ook gegrepen, een echte 386. Was trouwens een supersnel ding, wel 16 MHz en een harde schijf van 40 MB. Na een tijdje wilde ik toch wat meer en met behulp van een neef(je) de boel opgewaardeerd. Uiteindelijk was ik de trotse eigenaresse van een 486 40 MHz, double speed cd-rom, geluid en 2 harde schijven. Dat ouwe beestje heb ik eigenlijk nog best lang gehouden. De volgende was een PII 233 MHz. En nu draait er hier thuis een netwerkje met de PII en 2 PIII 800 MHz.

Wat vind je het leukste om met computers te doen?
Eigenlijk alles wel. Moeilijke vraag hoor. Ik kan er enorm van genieten als het me lukt om iets weer werkend te krijgen en het maakt me niet uit of dat nou hardware of software is. Wat ook een uitdaging is, is om met Access een leuk lopende applicatie te krijgen, maar dat kost me wel erg veel tijd en veel vragen.

Wat is je werk?
Mijn werk, ik dacht dat ik 2 betaalde hobby’s had. De ene is als digitale wegenwacht door onze gemeente te tuffen en op de openbare basisscholen de troubleshooter uit te hangen en de andere baan is totaal anders. Zo’n kleine 20 uur per week werk ik op een bemiddelingsbureau voor asielzoekers. Wij bemiddelen tussen asielzoekers en werkgevers. Asielzoekers mogen namelijk 12 weken per jaar werken. Er zit voor de werkgevers nogal wat papierwerk aanvast als zij deze mensen in dienst willen nemen. En wij doen dat dus voor ze. Maar hoe kan het ook anders, ook hier heb ik met computers te maken. Ik ben druk bezig om naast de bureaucratische papierwinkel een goed werkende en makkelijk te bedienen database op te zetten in Access.

Welke opleiding heb je gevolgd om in dit werk terecht te komen?
Geen. Veel lezen en uitproberen en bijna net zo vaak je neus stoten. Er hangt hier wel een fraai ingelijst PDI 1 diploma uit 1996, maar dat was eigenlijk meer een zelftest. Kijken of de kennis die ik op gedaan had met zelfstudie en aanklooien ook nog een diploma waard was. Aan mijn vooropleidingen heb ik eigenlijk, wat computers aangaat, niks gehad. 1,5 MULO, ja ja ik ben nog van voor de mammoetwet. De rest Lagere Detailhandelsschool. En toen, te jong en nog geen zin om te gaan werken, een blauwe maandag kleuterkweek. Tja dat laatste was dus echt een vergissing. Maar een mens moet toch iets leren, dus naar de MTS. Als ik had kunnen fluiten, zou ik daar echt iedere dag fluitend heen gegaan zijn. Wat was dat genieten. Komt er dus op neer, dat ik waarschijnlijk toch wel een tikkie technisch ben.

Bevalt het je ? Of mis je nog een stukje opleiding naar jouw idee?
Ik geniet van mijn werk (meestal). En of ik een stukje opleiding mis. Als ik er de tijd voor kan vinden zou ik graag eens wat dieper in de netwerken duiken.

Wat zou je ( misschien ) liever willen doen?
Ik heb geen idee.

Wil je iets meer vertellen over je prive leven? Ben je getrouwd, heb je kinderen..
Dat wordt een saai verhaal. Al meer dan 30 jaar samen met dezelfde man, een zoon van 20 en een dochter van 18.

Welk OS prefereer je en waarom?
DOS, krijg je minder snel rsi van. Nee serieus, de doorzichtigheid van dos heb ik altijd heerlijk gevonden, maar daarna, tja Windows 98 SE. Vind ik tot nu toe de meest betrouwbare van het hele stel. Waarschijnlijk omdat ik nog geen ervaring met win2k heb. Klinkt misschien raar, maar ik ben nog niet zo weg van XP, hoewel dat wel hier in huis op een pc draait en tot nu toe eigelijk zonder problemen. Ik zit er heel sterk over te denken om op mijn eigen pc win2k en 98 SE te installeren.

Mumzel


Helpmijdag 
Zoals jullie weten zijn we al weer druk bezig met de voorbereidingen op de volgende helpmijdag. De insteek is iets anders dan vorig jaar. Geen workshops dit keer. Om deze leemte op te vullen is er live muziek. Uiteraard is er weer een gamecorner dus zorg ervoor dat je weet welk spel er gespeeld wordt en dat je dat spel op je PC hebt staan. Wil je ook komen? Ga naar de sectie helpmijdagen voor meer info...

Organisatie helpmijdag


Redactie
De helpmij.nl nieuwsbrief staat onder redactie van:
 • Blacksheep
 • Bartuls
 • Beugje
 • Neleke
 • Huibbreeman
 • Mumzel
 • Boelie
 • Breezer
 • Jimbo
 • Tazman
 • Bennie
 • Admin
 • Tiborv
 
De redactie is te bereiken op redactie@helpmij.nl

Wil je een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kan je e-mailen naar het bovenstaande adres of je kan het forum bezoeken en je bijdrage plaatsen in de sectie nieuwsbrief.

Iedereen die zich aanmeld bij helpmij.nl krijgt standaard de nieuwsbrief opgestuurd.
Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen klik dan hier.

Is deze nieuwsbrief naar je doorgestuurd en wil hem zelf ontvangen? Ga naar de site en meld je aan het bij het forum. Je zult dan automatisch de nieuwsbrief ontvangen. Als je al aangemeld bent en je hebt de nieuwsbrief niet ontvangen, ga dan in het forum naar profiel, aanpassen van opties, en vink bij 'Mogen de Webmasters en Moderators je berichten sturen?' ja aan.

Disclaimer
Alle handelsnamen of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit Helpmij (de redactie) hierbij iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen (waaronder begrepen directe en indirecte schade). Toepassen van informatie en gebruik van software is op eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nooit openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Verspreiding van deze nieuwsbrief is toegestaan maar uitsluitend volledig en in ongewijzigde vorm. Het is niet toegestaan om delen van de inhoud zonder voorafgaande toestemming van de makers te gebruiken.