Inhoudsopgave
-Voorwoord
-Gadgets: familiespel
-Ubuntu voor mensen die vrijheid willen!
-Mededeling
-Werking van de harddisk
-Berekeningen op basis van meerdere voorwaarden
-Het interview
-Revolutie van de videokaart
-De opzet van Open Office.org
-Preview van Google Chrome OS
-Mededeling
-Uw browser: een belangrijke keuze
-Postvak-in
 

De redactie bestaat uit:
CorVerm (Hoofdredacteur)
crash
Eagle Creek
ErpCity
jackall
mumzel
profpc

De redactie is te bereiken op nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.

Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 33662 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.

Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie.

nod32 bestellen

Advertentie informatie aanvragen

Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor de nieuwsbrief kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch de volgende nieuwsbrief ontvangen.

Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude nieuwsbrieven bladeren.

DISCLAIMER
Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.


Voorwoord

Auteur: CorVerm

Top

In het voorjaarsnummer van de nieuwsbrief hebben we het niet over bloemetjes en bijtjes, hoewel dat natuurlijk ook boeiende onderwerpen zijn. De natuur komt weer tot leven en het is genieten geblazen vanwege alle schoonheid die de natuur ons biedt. Wel hebben we een nieuwsbrief te bieden die, mag ik wel zeggen, rijk gevuld is met allerhande artikelen.

Hoezeer het ons ook aan het hart gaat, maar de weergave in de diverse mailprogramma's dermate verschillend is, ziet in een aantal gevallen de weergave er anders uit dan het is bedoeld. Ieder mailprogramma reageert immers anders op HTML-code. In nauwe samenwerking met beheer hebben wij gedaan wat in ons vermogen ligt om alles er (in ieder mailprogramma) goed uit te laten zien, helaas zonder het gewenste resultaat. Vooral Outlook scoort erg slecht wat betreft de weergave van onze nieuwsbrief. Wij doen er alles aan om dit in de toekomst te verbeteren.
Is de weergave in jouw mailprogramma slecht dan kun je de nieuwsbrief ook hier lezen.

Helaas hebben de heren Dropl en satshow vanwege hun werkzaamheden geen tijd meer om voor de nieuwsbrief te schrijven. Wij als redactie vinden het heel jammer dat er zo snel een eind is gekomen aan onze fijne samenwerking. Dat hun artikelen door jullie heel goed zijn ontvangen mag duidelijk zijn. Wij wensen beide heren veels goeds toe, de één met z'n bedrijf en de ander met z'n baan en de cursus die hij moet volgen. Hopelijk tot ziens in de nieuwsbrief.

Tegelijkertijd willen we jullie voorstellen aan Femke98, zij zal voor ons over Ubuntu gaan schrijven. In haar beginartikel, dat je in deze nieuwsbrief vindt, stelt zij zich nader aan jullie voor en legt zij uit wat haar plan is voor de volgende nieuwsbrieven. Van harte welkom Angela.

Het leuke aan sociale netwerken vind ik dat het mogelijk is om criminelen te traceren en op te pakken. Denk maar aan het maffiakopstuk dat onlangs op die manier is opgepakt. En wat te denken van een mevrouw in Australië die niet meer kon werken en een uitkering genoot. Een medewerker van de verzekeringsmaatschappij zag foto's van haar op haar sociale netwerksite waarop zij dansend en springend te zien was op het strand. Lang leve de lol en van enig gebrek bleek niets. Vanaf dat moment genoot die mevrouw geen uitkering meer, ook niet meer van haar leventje op het strand. Werken voor je poen of anders..... Waarmee ik maar wil zeggen dat je voorzichtig moet zijn met wat je van jezelf aan de wereld toont. Dus vergeet vooral niet om de tijd die je met vakantie bent wereldkundig te maken. Bij thuiskomst kun je altijd op het forum Gevraagd/Aangeboden terecht om te kijken of iemand nog een leuk computertje voor je in de aanbieding heeft.




Gadgets: familiespel

Auteur: ErpCity

Top

Spellen als ganzenbord en mens-erger-je-niet zijn niet meer helemaal van deze tijd en meestal wordt om die reden een voorstel om eens "gezellig met z’n allen" een spelletje te doen, met afkeuring ontvangen. Logisch, beide spellen hebben geen elektronica aan boord, geen licht- en geluidseffecten, kortom zijn saai. Gevolg: behalve de "initiatiefnemer" heeft niemand zin en dus trekken alle familieleden zich, direct na de warme prak, weer terug in hun eigen wereld achter een PC of ploffen voor de TV.

Wat kun je vandaag de dag nu nog voor spannends bedenken om het hele gezin wel leuk bezig te houden?

april 2010: infinitrax logo..jpg Wat te denken van autoracen? En dan niet met “slotcars” die in een gleuf vastzitten en zo hun rondjes draaien, maar met leuke remote controlled bestuurbare wagentjes met een schaal van 1:64 (Matchbox formaat, voor wie dat nog wat zegt) op een circuit dat je helemaal zelf vorm kunt geven en zo lang kunt maken als je wilt.
Infinitrax maakt het materiaal voor het circuit.

Er zijn een paar “starterspakketten “ te koop waarmee je een basiscircuit kunt aanleggen en er zijn uitbreidingsets met bochten (6 in een doos) en rechte stukken (8 in een doos).

april 2010: racebaan..jpg Montage is erg simpel: de baanstukken passen “als puzzelstukken” in elkaar…

De auto’s worden niet meegeleverd! Maar die kleine wagentjes kun je in allerlei modellen (racewagens, Mini’s, Hummers, buggy’s en zelfs trucks), van allerhande fabricaten, op talloze plekken vinden, vooral via internet.
Je bent ook niet aan een bepaald merk gebonden. Belangrijk (en wel zo eerlijk) is dat je de schaal 1:64 kiest.
april 2010: raidentech168_2100_166478388..gif april 2010: c638_thumb_size_lamborghini..jpg











april 2010: thumbsize_rc_mini_coopers..jpg

Het voordeel van deze racebanen is dat het aantal deelnemers quasi onbegrensd is (wel even checken op welke frequentie de remote controllers zijn ingesteld om te voorkomen dat één bestuurder er met het hele wagenpark vandoor gaat).

april 2010: b938_infinitrax_micro_rc_racetrack_inuse..jpg

Dikke pret, voor het hele gezin en ook buiten te gebruiken!




Ubuntu voor mensen die vrijheid willen!

Auteur: femke98

Top

Stel je toch eens voor dat je in een computerzaak staat om een nieuwe computer te kopen. Vraagt de winkelier aan je welk besturingssysteem je had gedacht om op deze nieuwe computer te zetten. Huh? Bestaat er meer dan Windows alleen?

Hallo, ik ben femke98 of zoals je wilt Angela, mijn echte naam. Ik ga je de aankomende nieuwsbrieven begeleiden door de wondere wereld die Ubuntu heet.

april 2010: ubuntu#..jpg Waarom Ubuntu en waarom geen Suse of Mandriva? Wel, het antwoord is simpel. Ubuntu is het namelijk het simpelst voor beginners die alleen met Windows weten te werken en laat zich vrij makkelijk installeren.

In deze nieuwsbrief even de voorgeschiedenis waarom ik aan Ubuntu ben begonnen plus alle voor- en nadelen van Ubuntu tegenover Windows.

Ik ben van een generatie die niet is opgegroeid met computers. Typen geleerd op een oud model typemachine, maar omdat ik de snelste van het instituut was, mocht ik als enige de elektrische typemachine gebruiken.

Mijn eerste kennismaking met een computer was toen ik voor een uitzendbureau ging werken bij het N.O.B. (Nederlands Omroepproductie Bedrijf) en ik vond dat zo interessant dat ik weleens wat experimenteerde met dat ding. Met gevolg dat ik een keer een file had verwijderd en ik in aan mijn chef vroeg of dat erg was. Haha, ik weet nog dat ik helemaal niet in paniek was of zo.

Op latere leeftijd (het was 1997) een eigen pc aangeschaft omdat ik en mijn ex-man een eigen bedrijfje op gingen starten. “Wil je er internet op?” Mijn antwoord: “Eh nee....wat moeten we daar mee!” Het merk was een IBM Aptiva met als besturingssysteem uiteraard Windows 3.1.

Twee jaar later en vrijgezel kocht ik mijn eerste eigen pc. De snelste van dat moment: Pentium, 2.1 GB. harddisk, W95. meer gegevens weet ik niet meer. Iedereen riep toen nog dat ik die 2.1 GB nooit van zijn leven vol kreeg.

Het besturingssysteem werd al gauw Windows 98 en XP, maar uiteraard nadat ik de computer had geüpgraded. Daarmee is het allemaal begonnen, zelf even een voeding verwisselen, een andere videokaart en voordat ik het wist bouwde ik hele pc's in elkaar.

In 1996 (toen al weer 5 jaar gelukkig getrouwd én dit jaar worden wij opa en oma van ons eerste kleinkind!) kwam de ommekeer in het besturingssysteem. Ik hoorde van een goede kennis dat hij werkte met Linux en ik kreeg een cd'tje opgestuurd. Toch duurde het nog 1 jaar voordat ik er echt tijd voor kreeg om hier eens naar te kijken en weldra was ik verkocht.

Kom ik gelijk met de voordelen van Ubuntu aanzetten:

  • Het is gratis en dat is voor mij een heel belangrijk punt.
  • Net zoals het punt dat ik niet houd van monopolieposities. Als ik een pc koop dan wil ik zelf bepalen wat voor besturingssysteem er op mijn pc komt, ten slotte ben ik oud en wijs genoeg om zelf te beslissen!
  • Omdat er veel extra software voorgeïnstalleerd zit zoals Gimp, een professioneel fotobewerkingsprogramma, Mozilla Firefox als internetbrowser en Bittorrent Client. Verder zijn er meer dan 23.000 softwarepakketten beschikbaar en deze zijn ook allemaal gratis!
  • Omdat Linux onvatbaar is voor computervirussen. Je hebt in principe geen antivirus en/of firewall nodig.
  • Er veel online helpfora zijn waardoor je softwareproblemen kunt oplossen.
  • Linux werkt een stuk sneller dan Windows.
  • Goede ondersteuning, regelmatige updates (soms meerder keren per week) zodat alles goed beveiligd blijft en lekken snel gedicht zijn.
  • De computer is en blijft van jou. Geen enkele mediaspeler of programma vraagt je om een softwarevalidatie als je besluit te updaten.
  • Je houdt tijd over want Ubuntu vraagt weinig onderhoud.
  • Stabiel en betrouwbaar, want het is mogelijk om een computer jarenlang (!) continu te laten draaien op Linux, zonder herstart. Voor verreweg de meeste updates hoeft de computer namelijk niet te herstarten.
  • Er zijn veel soorten programma's die alleen voor Ubuntu zijn ontwikkeld.

Zijn er dan wel nadelen te noemen? Jawel, die zijn er ook maar niet veel.

  • Veel games zijn alleen op Windows beschikbaar.
  • Sommige programma's zijn alleen geschikt voor Windows.
  • Ubuntu is gratis, maar mensen leren omgaan met Ubuntu voor bijv. scholen kost veel meer tijd dus geld.
  • Gratis is ook een negatief woord, dus mensen zullen denken dat het geen goed product is en willen het dan ook niet.
  • Veel fabrikanten van hardware willen of kunnen niet meewerken aan drivers. Voorbeeld zijn de producten van Lexmark, deze werken dus niet onder Ubuntu.

Zet de voor- en nadelen naast elkaar en je zult begrijpen dat voor mij de overstap niet moeilijk was. Het mooie is dat je met de live-cd eerst eens kan kijken of je het wel wat vindt zonder dat je aan je eigen harddisk komt. Stop de cd in het laatje en start de cd op. Zo simpel is het, vind je het niets dan heb je in ieder geval niets geïnstalleerd. Je haalt de cd er weer uit en je kunt fijn verder werken op je pc.

Ubuntu betekent ‘menselijk zijn voor anderen’. Het is een naam die we in de toekomst steeds vaker gaan horen. Van alle besturingsprogramma’s van Linux is dit de populairste onder particuliere gebruikers. Steeds meer mensen gaan over op Ubuntu.

Ubuntu steunt vooral op de hulp van duizenden vrijwilligers. Sommige vrijwilligers helpen mee aan de ontwikkeling, anderen zorgen voor de vertalingen, weer anderen zijn steunpunt.

Het mooie van de community van Ubuntu is dat iedereen elkaar wil helpen en er zijn genoeg fora waar men terecht kan. Dat is de kracht van Ubuntu.

In de volgende nieuwsbrief ga ik het hebben over het bekijken van Ubuntu zonder te installeren maar ook het installeren van Ubuntu als dual-boot. Een dual-boot is in het begin makkelijk als je de overstap wel wilt maken maar je vindt het nog wat nieuw en bent bang dat je de fout in gaat. Of er is een specifiek programma dat alleen in Windows kan draaien en je hebt nog geen vervanging kunnen vinden in de meer dan 23.000 softwarepakketten.

Zou het niet mooi zijn als we over een aantal jaren niet anders weten dan dat er meerdere besturingssystemen zijn en dat je in de computerwinkel het antwoord kan geven:

“Doe mij maar Ubuntu!”

Een hele fijne maand en tot de volgende nieuwsbrief.
Groeten femke98/Angela.




Mededeling

Auteur: Redactie

Top

Helpmijdag 2010

april 2010: logo hm nieuw..jpg
Op zaterdag 5 juni is er weer de traditionele Helpmij.nl dag . Een ieder is bij deze van harte uitgenodigd om deze dag met andere Helpmijers mee te beleven. De verenigingsleden van Helpmij houden vanaf 10:30 u hun ledenvergadering en zijn vanaf 10:00 u van harte welkom. De ledenvergadering zal duren tot ongeveer 12:30 u, waarna ook niet verenigingsleden van harte welkom zijn. Kom en ontmoet elkaar om eens gezellig bij te kletsen.

De toegang voor leden van de vereniging Helpmij is gratis, niet leden betalen € 1.

Ter afsluiting van de dag gaan we genieten van een gezellige barbecue die je dit jaar door Helpmij.nl wordt aangeboden en dus geheel gratis is.

Om jezelf aan te melden kun je hier terecht.




Werking van de harddisk

Auteur: jackall

Top

Allereerst een klein stukje geschiedenis.

De harddisk ofwel in andere benamingen ook wel fixed drive (FDD) of hard disk drive (HDD) genoemd is ontwikkeld door een team van IBM onder leiding van Rey Johnson.
Deze ontwikkeling is voortgekomen door de toenemende vraag naar data en de beperkte capaciteiten die de eerder gebruikte tapes hadden. De RAMAC oftewel Random Acces Method of Accounting and Control was een harde schijf die bestond uit een stapel van 50 gemagnetiseerde schijven van maar liefst 61 cm in diameter.

Deze harde schijf had ook maar een totale opslagcapaciteit van slechts 5MB en een flink gewicht van nabij de 1000 kilogram. De allereerste harde schijven werden in 1956 geïntroduceerd. Later, pas in het begin van de jaren 90 werd de toegenomen vraag naar opslagruimte voor data steeds groter, en vanwege het feit dat steeds meer consumenten pc's werden voorzien van een harddisk. april 2010: OurRAMAC-On-loan-from-IBM-t..jpg


De technologie

De data wordt weggeschreven door het magnetiseren van het ferromagnetisch materiaal die we kennen van onder meer de cassettebandjes.
Deze worden digitaal weggeschreven als 1 en als 0. Het lezen gaat doormiddel van het omzetten van de mate waarin de data is gemagnetiseerd op het ferromagnetisch materiaal.

De opbouw

april 2010: Harddisk overview..png

 

De harde schijf is opgebouwd uit een stapel discs (platters) op een spindel waarop bij elke disc de data kan worden beschreven en gelezen.De inhoud van die discs(platters) worden gelezen door een lees/schrijfkop welke is bevestigd op een draagarm.
De discs zelf zijn van een aluminiumlegering of van glas met een coating en een laagje van magnetisch materiaal. De meeste huidige harddisks hebben de beschikking over 5 van deze discs. De arm van de lees/schrijfkop wordt weer gestuurd door een actuator. Vroeger werd dit geregeld door een stappenmotor, tegenwoordig is dit niet meer van toepassing. Dit heeft puur te maken met de huidige snelheden waarop de schijven draaien en de zoektijden.

De huidige harde schijven beschikken niet meer over een stappenmotor om de actuator in positie te brengen. Dit gebeurt nu doormiddel van een spoel die tussen enkele magneten dienst doet en door wisselende spanningen de actuator van positie doet veranderen. Deze techniek is veel secuurder en sneller dan die met de stappenmotor waardoor de rotatiesnelheid van de harde schijf ook kan worden verhoogd.

De wat oudere schijven draaiden met een snelheid van circa 5400 toeren per minuut of minder, de huidige generaties draaien met een gemiddelde snelheid voor de consument tussen de 7200 en 10000 toeren per minuut. Schijven die bestemd zijn voor professionele doeleinden hebben zelfs een veel hogere draaisnelheid.

Door de steeds verbeterde technieken en de capaciteiten en snelheden die alsmaar groeien, nemen de risico’s op storingen en fouten ook toe. ECC oftewel Error Correcting Codes is een techniek om te controleren of de data wel correct is weggeschreven. Dit gebeurt doormiddel van een extra bitcode die aan het einde van elk weggeschreven blok wordt meegestuurd. Deze bit is dus een controlebit en dient ervoor om lees en schrijffouten te kunnen corrigeren. Verder zijn er ook controle middelen in de besturing van de harddisk ingebouwd. S.M.A.R.T. oftewel Self Monitoring Analyses and Reporting Technology is zo’n techniek die veel van die fouten kan verzamelen en rapporteren. Dit zijn eigenlijk een flink aantal punten die door S.M.A.R.T. kunnen worden bijgehouden. Het gaat voor nu te ver om al deze punten uitgebreid op te sommen. Deze fouten kan men bijvoorbeeld uitlezen met speciale software zoals Crystaldiskinfo en Hdtune. Zo kan men voortijdig al ernstige fouten en eventueel hardwaregebreken opsporen en indien gewenst de nodige actie ondernemen.

Hoe wordt de data op de schijven verdeeld?

Tja, data kan natuurlijk niet willekeurig worden weggeschreven op een schijf.
Daarvoor moet de harde schijf worden ingedeeld. Dit noemen we formatteren.
Met formatteren maken we eigenlijk een schijfindeling aan. Deze schijfindeling wordt in een tabel weggeschreven. Dit is de zogeheten file allocation tabel of in het Nederlands: Bestandsindelingstabel.
Dit tabel wordt gebruikt om de eerder genoemde lees/schrijfkop naar een locatie te brengen waar de gezochte data is weggeschreven of de nieuwe data moet worden weggeschreven. Deze tabel wordt voor het eerst aangemaakt tijdens het formatteren van de harde schijf. Deze tabel neemt ongeveer 10% van de totale opslagcapaciteit van de harddisk in beslag of wanneer de schijf is opgesplitst in meerdere partities ongeveer 10% van elke partitiegrootte. De schijf word dan voorzien van tracks en bloks, vergelijkbaar met de groef en de putjes van een langspeelplaat. Elke track heeft een aantal bloks waarin een aantal bits/bytes kan worden opgeslagen, als de data niet past in één zo’n blok wordt de overige data in een andere blok/track weggezet. Dit heeft wel één nadeel, als maar een deel van zo’n blok is gevuld met data wordt dit blok als vol aangezien door het besturingssysteem. Met andere woorden: de opslagcapacaciteit wordt niet echt efficiënt benut waardoor de werkelijke vrije opslagruimte eigenlijk meer is of kan zijn dan het besturingssysteem aangeeft. Doormiddel van verbeterde file allocation technieken worden deze ruimten beter beheerd.
De bekende file allocationtechnieken (bestandsindelingen) zijn: FAT, FAT16, FAT32 (voor DOS t/m Windows Millenium) en NTFS (vanaf Windows 2000, NT en hoger), elke type bestandsindeling heeft zo zijn eigen eigenschappen, mogelijkheden en beperkingen en ondersteuning van het gebruikte besturingssysteem. Er zijn er eigenlijk nog wel veel meer type bestandsindelingen voor o.a. spelconsoles en andere type computers, maar blijf nu beperkt tot de huis, tuin en keuken PC's.

Kleine onderhoud.

De steeds maar wisselende data die geschreven, gewist en gelezen worden, veroorzaakt het een warboel aan data die op een harddisk geparkeerd staan. Dit noemen we fragmentatie. Hoe meer er geschreven en gewist wordt hoe meer de data gefragmenteerd(Note: verspreid) is.

Met fragmenten bedoel ik eigenlijk dat de data die werkelijk bij elkaar horen her en der geparkeerd staan op de harde schijf. Dit vertraagd enorm de zoek- en leestijden en uiteindelijk de snelheid waarmee de data kan worden opgehaald. Windows heeft deze programmatuur standaard aan boord om de harde schijf weer te defragmenteren. Defragmentatiesoftware wordt ook door andere softwaremakers aangeboden.

Terugkomend op de gewiste data.

De data op een harddisk of ander herschrijfbare medium wordt in werkelijkheid niet gewist op de locatie waar die data daadwerkelijk is weggeschreven. In de file allocationtabel wordt alleen een kenmerk neergezet om aan te geven dat er op die plaats weer nieuwe data kan worden neergezet. De werkelijke oude data staat er in feite dan nog. Zelfs als de harde schijf opnieuw is geformatteerd. Met bepaalde software zoals recuva kan gewiste data weer worden teruggehaald. Tenzij er inmiddels al nieuwe data op die plaats is weggeschreven. Dan is eventueel het terughalen van die data niet meer mogelijk.




Berekeningen op basis van meerdere voorwaarden

Auteur: CorVerm

Top

Excel 2007 kent de functie SOMMEN.ALS()

Voor velen is het vaak een lastige zaak om een berekening te maken op basis van meerdere voorwaarden, vandaar dat we daar (nogmaals) aandacht aan besteden. We doen dat in eerst Excel 2007, daarna in Excel 2003.

 april 2010: somals 1..jpg

In de afgebeelde tabel gaat het over verkopers opgesplitst in man (m) en vrouw (v) en over de verkoopmaanden. Merk op dat in de formules het gehele tabelbereik is meegenomen.

Allereerst zijn we benieuwd wat elke verkoper in maand 1 verkocht heeft, dat realiseren we door in G2 de formule =SOMMEN.ALS($C$2:$C$15;$D$2:$D$15;G$1;$A$2:$A$15;$F2) te plaatsen. Het blauwgekleurde deel van de formule is het Optelbereik, het groengekleurde het Criteriabereik en het paarsgekleurde is Criteria1. Het tweede deel van de formule: rood is Criteriabereik2 en als laatste Criteria2. "Kaal" ziet de formule er zo uit: =SOMMEN.ALS(C2:C15;D2:D15;G1;A2:A15;F2). Waarom dan al die dollartekens in de formule staan? Wel, het optelbereik en de criteriabereiken staan vast, daar mag in dit geval geen verandering in komen, dus zetten we die vast met de dollartekens. We maken de formule dus (deels) absoluut, daardoor passen de formules zich niet aan het bereik aan tijdens het kopiëren. Maar als je de formule van G2 naar H2 kopieert dan moet het eerste criterium (G2) zich aanpassen naar H2. Vandaar dat er voor G geen dollarteken staat maar voor 1 wel. Hetzelfde geldt voor F2, de kolomletter mag in dit geval niet veranderen, het rijnummer verandert toch niet wanneer je de formule naar rechts kopieert. Sterker nog, wanneer je deze formule naar rechts kopieert hoeven er helemaal geen dollartekens voor de criteria te staan. Maar de formule moet ook nog eens naar beneden gekopieerd worden, vandaar dus toch dollartekens getypt bij de criteria. Op de manier zoals de formule hier wordt weergegeven kun je die veilig naar rechts en naar beneden kopiëren.

In A18 willen we zien wat het totale verkoopcijfer voor maand 1 is. Dat kan met de formule =SOMMEN.ALS(E2:E15;F2:F15;1). Heel simpel, optelbereik;criteriabereik;criteria1, dat is alles.
In A20 willen we zien welk aandeel daarvan door de dames is verkocht door de formule =SOMMEN.ALS(E2:E15;D2:D15;"v";F2:F15;1) biedt uitkomst. Het eerste criterium is "v" en het tweede criterium is de 1 van maand 1.
Nu we deze cijfers toch kennen is het een kleine moeite om uit te rekenen wat het mannelijke aandeel is in de verkoop. In A22 zetten we =A18-A20, zo simpel is dat.

Excel 2003 kent de functie SOMMEN.ALS() niet

Daarom moeten we in Excel 2003 een andere functie gebruiken om tot hetzelfde resultaat te komen als in Excel 2007. De functie SOMPRODUCT().

 april 2010: somproduct 1..jpg

In G2 beginnen we met de formule:
=SOMPRODUCT(($D$2:$D$15=G$1)*--($A$2:$A$15=$F2)*$C$2:$C$15)
In de afbeelding zie je ook het laatste deel van de formule (de derde matrix) tussen haakjes staan. Dat hoeft niet per se want zonder de haakjes werkt de formule ook. Voor een duidelijke "afbakening" van de formule is het misschien wel handig de haakjes wel te gebruiken. De sterretjes (vermenigvuldigingsteken) tussen de argumenten dienen hier niet om een vermenigvuldiging tot stand te brengen maar als een soort verbindingsteken tussen de matrices. Elk deel dat tussen haakjes staat vorm een matrix (geordend systeem van waarden).
Voorafgaand aan de tweede matrix in deze formule staan twee streepjes ten teken dat het in die matrix om tekst gaat. Want SOMPRODUCT() beschouwt niet-numerieke matrixgegevens als nullen.

A18: =SOMPRODUCT((D2:D15=1)*(C2:C15)) voor het verkoopbedrag over maand 1.
A20: =SOMPRODUCT(--(B12:B15="V")*(D2:D15=1)*(C2:C15)) voor het verkoopaandeel van de verkoopsters. (ook hier weer de streepjes voor de matrix, kolom B bevat tekst)
Door de waarde uit A20 af te trekken van de waarde uit A18 zien we weer wat het mannelijke aandeel is in de verkoop over maand 1.

De basis van de functie SOMPRODUCT()

april 2010: somproduct 2..jpg
Vermenigvuldigt alle elementen van de twee matrices en telt de producten vervolgens bij elkaar op. Er gebeurt dus het volgende: 3*2 + 4*7 + 8*6 + 6*7 + 1*5 + 9*3. (156)

De opgegeven matrices moeten dezelfde grootte hebben. Als dat niet het geval is, geeft SOMPRODUCT() de foutwaarde #WAARDE! als resultaat.




Het interview

Auteur: mumzel

Top

 

februari 2010: nieuwsbriefIV..gif

Aangezien niet iedereen het profiel van gebruikers weet te vinden: wil je ons eerst vertellen wie je bent?

Ik ben Paul-RT. Een mannetje. Geboren en getogen Dordtenaar. Paul is mijn echte voornaam. RT zijn de eerste letters van mijn dubbele achternaam. Die heb ik sinds ik getrouwd ben met een vrouw. Aangezien dat tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend is, zeg ik dat er maar bij.

En hoe kom je aan je nickname en je avatar?

Sja, de nickname… Die is eigenlijk ontstaan bij aanmelden op helpmij.nl. Daarna ben ik die overal gaan gebruiken. De avatar kwam ik kort daarna tegen. Oorspronkelijk stond er ook tekst bij. Die heb ik verwijderd.

Mogen we naar je leeftijd vragen?

Natuurlijk. Ik ben een jaar ouder dan het 12e priemgetal. En op 3 mei ben ik twee jaar jonger dan het 13e priemgetal.

Wat is je status ( single, getrouwd, gescheiden, kinderen ja of nee)?

21 mei 2006 ben ik getrouwd met mijn huidige vrouw. We hebben geen kinderen. In 2008 heeft ze een operatie ondergaan, waardoor dit ook niet meer mogelijk is.

Wat voor beroep oefen je uit en heb je daarin ook met computers te maken?

Overdag werk ik voor een werkgever in Rozenburg (Z.H.). Daar ben ik elektricien. Dit, op een breed vlak. Soms in nieuwbouw, soms in renovatie. Af en toe een kantoorpand, en vaak op een container terminal van Maersk. Computeren doen we op de zaak vrijwel nooit. PLC programmeren komt wel voor.

In de avonduren en het weekend heb ik mijn eigen bedrijfje. Dat doet elektra werk en computer + laptop reparatie. Dit bedrijfje heb ik sinds januari 1997. Al ruim dertien jaar dus.

Je bent al sinds december 2003 lid van Helpmij.nl, maar hoe ben je er eigenlijk mee in aanraking gekomen?

Ik was ergens naar op zoek. Wat weet ik echt niet meer. Maar als je ergens informatie over zoekt, en je typt de merknaam in, dan heb je een grote kans dat het bestaat. Klinkt de naam buitenlands, dan typ je de naam.com. Klinkt het Nederlands, dan typ je de naam.nl. Echter, ik kon niets vinden. Ten einde raad typte ik (op goed geluk) Helpmij.nl. En warempel, die bestond! Ik vond het wel een grappig forum, en heb me toen aangemeld.

Ik kan me nog goed herinneren dat korte tijd daarna user Bennie plotseling overleed. Dat raakte me wel enorm. Ook hoe er op het forum mee omgegaan werd. Ik meen, dat ik me in die dagen als verenigingslid heb aangemeld.

Korte tijd na mijn aanmelding stelde ik mijn eerste vraag over een videokaart: https://www.helpmij.nl/forum/showthread.php?t=144883

De Helpmijers kennen jou onder andere omdat je moderator bent op het forum. Hoe ben je zo betrokken geraakt bij de vereniging? 

Er kwam op een gegeven moment een plaatsje vrij als moderator. Ik was al een tijdje lid en het leek me wel wat om mee te helpen de boel onder controle te houden. En geloof me, als je het goed wilt doen heb je er een dagtaak aan. 30 tot 40 mails per dag van het forum is normaal. Ben je een week of 2 op vakantie, dan tref je zomaar 300 – 400 mails. Meedenken op het forum en modereren geeft me ontspanning. Verder leer ik enorm veel. Ook kun je je eigen verzamelde kennis uitdragen naar anderen. Je kennis gaat op die manier niet verloren.

In je Helpmijprofiel staat bij hobby’s onder andere computers ingevuld, heb je nog andere hobby’s?

Naast computers en het forum heb ik mijn vrouw, een kat en knutselen met elektronica.

Wanneer ben je begonnen met ‘computeren’ en waar komt je belangstelling voor computers vandaan?

Ik ben tijdens mijn beroepsopleiding begonnen als redacteur van een schoolkrantje. Dit moest op een “computer” (groen scherm) worden getypt en geprint. Daarbij speelde ik ook veel op een MSX 2. Erg leuk. Ik heb zelf (nutteloze) programmaatjes geschreven in GW-Basic. En… ze werken nog steeds! Ik heb nog enkele MSX-en op zolder liggen.

Wat voor een computer gebruik je zelf en waar gebruik je die het meest voor?

Ik gebruik zelf een niet zo heel duur systeem. Wel stabiel. 
Asus P5k-VM Socket 775, 2,4 GHz Dual core 2. 
4 GB Black Dragon PC2 6400 800 MHz 
ATI Radeon HD4770 512 Mb DDR5, 2x Dual link HDMI 
2x iiyama 22" breedbeeld flatscreen PLE2208HDS-B2 
2 harddisks: 1x 1,5 TB en 1x 1,0 TB.
Printer: HP Photosmart Premium.
Besturingssystemen: Multi-boot: XP Prof, Vista en Kubuntu (Linux).
Volledige specificaties: https://www.helpmij.nl/forum/systemspecs.php?userid=32613

Ik ben hier vooralsnog best tevreden mee.

Het meeste wordt deze PC gebruikt voor pc reparaties van klanten, data recovery / back-up, het Helpmij.nl forum en de chat. Games doe ik echt niet. Ook zit ik veel en vaak op webshops zoals Marktplaats en e-Bay.

Hiernaast heb ik nog enkele andere pc’s. Een paar voor klanten, als tijdelijke pc, 1 voor klanten back-up / virussen verwijderen mbv een bracket (removable harddisk).

Welke gebieden in het computergebeuren spreken jou het meest aan?

Data recovery, en bestrijden van virussen.

Welke andere computerfora bezoek je nog, behalve Helpmij.nl?

Sja…. (aap uit de mouw). Naast Helpmij.nl bezoek ik:
Het nationaal computerforum (geen link!)
Elektronica forum: http://www.circuitsonline.net/
En soms een enkel ander forum zoals office forum (link even kwijt).

Onderhoud je of heb je zelf een website?

Ja, sinds kort heb ik een eigen website. Het is een lelijke page, waar nog veel aan moet gebeuren. De uiteindelijke page die ik in gedachten heb, is lastig om te maken en kan nog wel een tijdje duren. Omdat ik een betaalde handtekening heb bij Helpmij.nl, kan ik de commerciële link gerust plaatsen: http://www.paulrt.nl

Wat is het gekste dat je ooit hebt meegemaakt op gebied van computers?

Dat is vorige week nog gebeurd: Een videochip in een laptop herstellen door er een kleine brander (vlammetje) op te zetten! Ik was verbaasd dat het werkte. https://www.helpmij.nl/forum/showthread.php?t=512220

En in de MSX tijd: bij een vriendje de computer opengemaakt om een resetknopje in te bouwen. Ik haalde mijn neus op, rochelde wat….. en toen lag de inhoud van mijn neus tussen de chips…. Jakkes! Gelukkig stond hij uitgeschakeld.

Wat is de grootste computerblunder die je begaan hebt en waar ben je het meest trots op?

Blunder: Een handvol geheugen bankjes één voor één testen. Een goede bank telkens laten zitten, een testbankje erbij. pc aan, geheugen-check bekijken: pc uit.
Volgende… En toen heb ik een goede bank die ik telkens liet zitten, een beetje scheef geduwd (per ongeluk). Pc aan….smokey ! Juist, bankje stuk, slot gesmolten, moederbord naar de eeuwige jachtvelden. Gggrrr !

Meest trots: Met enig kunst-en-vliegwerk een Russische laptop weten te herstellen. De Windows XP taal was en bleef 100% Russisch. En toch binnen een uur de laptop vanuit een BSOD volledig aan de praat. (https://www.helpmij.nl/forum/showthread.php?t=316598)

Wat is je favoriete boek, film, muziek?

Boek: De Bijbel.
Film: Italian job.
Muziek: Lichte Jazz.

De maaltijd waar we jou ’s nachts wakker voor kunnen maken is..

Macaroni met blokjes ham en veel gesmolten kaas.
Tomatensaus natuurlijk niet vergeten.

Wat is jouw tip voor de lezers?

Als je een computerprobleem niet begrijpt, ga dan niet eindeloos proberen, maar roep tijdig hulp in. Zo ontstaat er minder schade.

En moet de pc toch open, haal dan de netstroom eraf. Zorg voor een polsbandje, met de aardedraad ervan aan een ongelakt deel van de kast vast. Dan heb je de minste kans op statische elektriciteitsschade.

Veel mensen houden daar geen rekening mee. Helaas…….

a. Welke vraag hebben we je niet gesteld waar je wel antwoord op had willen geven?

Dat zijn er meer dan een:

a1: Ben je muzikaal? Zo ja, wat voor instrument bespeel je?

a2: Wat is je geloofsovertuiging?     

a3: Wat voor opleiding heb je genoten? Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?

b. Wat zou je erop geantwoord hebben?

Dus ook meer dan een antwoord:

b1:  Ja, ik ben muzikaal. Ik heb een goed gehoor voor de stemming van een instrument.
Zelf bespeel ik gitaar,Spaans, western versterkt, 12-snarig, elektrisch en basgitaar. In totaal heb ik zes gitaren. De basgitaar ontbreekt helaas. Daarnaast ben ik aan het leren saxofoon te spelen. Die heb ik wel. (alt-sax)

b2: Ik ben Christen. Ik bezoek een Volle Evangelie Gemeente in Dordrecht.

b3: Met een overgangsrapport van Mavo 3 naar Mavo 4, ben ik gestopt op de Mavo. Dus geen mavo-examen. Was niet nodig. 
Daarna ben ik naar de middelbare land-en tuinbouw gegaan en heb een drie-jarige opleiding met goed gevolg doorlopen. Daarna ben ik groentenkweker in kassen geweest. 
Ik ben gaan werken bij een hovenier met een nul-uren contract, en daarnaast als technische dienst / gebouwbeheer bij een Bijbelschool in Soest.
Dat heb ik bijna vier jaar gedaan. In die tijd heb ik mijzelf het elektrovak aangeleerd.

Na afloop van dit stukje carrière ben ik als elektricien gaan werken in Dordrecht, voornamelijk bij uitzendbureaus.

Na een paar jaar overgestapt naar een detacheringsbureau. Na ongeveer een jaar ben ik  te werk gesteld bij mijn huidige werkgever. Daar ben ik gaan solliciteren en aangenomen. Ik werk daar nu ruim  twaalf jaar.

Zo, nu weten jullie een beetje wie er achter de nickname “Paul-RT” schuilt.
Een strenge maar best-wel-aardige moderator van de chat en het forum.
Een gedreven elektricien en computer + elektronikanerd.
Ennuh…. Wie zijn jullie?

Kom naar de Helpmijdag. Dan zie we elkaar !

Hartelijk dank Paul, leuk ook jou iets beter te kennen na dit interview.




Revolutie van de videokaart

Auteur: jackall

Top

Sommigen van jullie kunnen het zich nog wel herinneren en anderen misschien weer niet. We gaan terug naar het jaar 1981. De Color Graphics Adapter (CGA) deze adapter, geïntroduceerd door IBM (International Business Machines Corporation) was de eerste grafische kaart die kleuren kon weergeven. Men moest wel diep in de buidel tasten in die tijd om deze kaart te kunnen kopen. Zo’n adapter koste namelijk FL.1100,-. Gelukkig daalde deze prijs snel toen in 1984 de EGA-adapters (Enhance Grafic Array) op de markt kwamen. Laten we eens kijken naar de specificaties van de CGA adapter. Deze kaart had slechts 16KB aan videogeheugen ter beschikking. Tegenwoordig werken videokaarten met een geheugengrootte van gemiddeld 512MB. De standaardkleuren van de CGA waren er destijds maar 16 en de CGA had 2 modes: Tekstmodes en Grafische modes, waarbij in de tekstmodes 40x25 of 80x25 tekens konden en in de grafische modes 160x200 (16 kleuren), 320x200 (4 kleuren), of 640x200 (2 kleuren) kunnen weergeven. Spelletjes in die tijd werden vooral gespeeld op een resolutie van 320x200. Bij de originele CGA-kaarten kon het geheugen op de kaart niet tegelijkertijd gelezen en geschreven worden. Als de computer iets schreef naar een locatie, waarin tegelijkertijd gelezen werd om iets uit afgebeeld te worden, ontstond er een probleem. Dit was op het scherm te zien als een soort van willekeurige ruis of sneeuw. Met deze adapter kon men ook grafische spellen weergeven. Bijvoorbeeld Alley cat(1984), PC-Man(1982) of Super Ski(1988).

april 2010: GreenScreen1..jpg

Er waren voor 1981 toch ook computers? Ja, dat klopt. Dit betreft de MDA, Monochrome Display Adapter. De MDA had geen grafische mogelijkheden, alleen tekst met 80 kolommen bij 25 regels was mogelijk. De letters en cijfers van de tekst waren opgebouwd uit 7×11 pixels in een veld van 14×9 pixels, wat voor die tijd vrij veel was. De tekst was daarom ook goed en prettig leesbaar.

Vervolgens werd in 1984 de EGA gelanceerd. De technologie werd verbeterd, dus de resolutie van deze videokaart kon worden opgeschroefd naar 640x350, waar men prima 16 kleuren tegelijk mee kon weergeven. Dit type videokaart had gelukkig al wat meer geheugen: 64KB om precies te zijn. Over de prijs is helaas niet veel bekend.
Na de EGA kwam de Extendend Graphics Array.
Deze versie had al een resolutie van 1024x768 pixels.

In de jaren ’80 werd ook nog een superheld gemaakt. Die kaarten hadden toen al wel een achterstand, maar de mensen van Hercules hadden toch goed werk verricht en de kaarten waren vrij populair.

april 2010: Hercules_Graphics_Card..jpg Dat kwam vooral omdat Hercules geen kleuren kon weergeven en dus geen kleurenmonitor nodig had. De Hercules-kaart had één grafische mode van 720×348 pixels. Er zijn weinig spellen speciaal voor de Hercules-standaard gemaakt. Wel konden een aantal spellen die in oorsprong voor CGA geschreven waren met de Hercules-kaart gespeeld worden.

Door de vrij hoge resolutie was de Hercules-kaart vooral geschikt om onder andere grafieken mee af te beelden. In 1987 had IBM al weer het volgende model op de markt. Dit betreft de MCGA. Helaas moesten wij snel afscheid nemen van de Multi-color Graphics Array, want de VGA-adapter die in hetzelfde jaar uitkwam kon de MCGA-mode prima aan. Daarom verdween de MCGA. Er zijn hiervan nooit aparte videokaarten gemaakt. Wel konden hiermee spelletjes gespeeld worden, er waren op dat moment al 262.144 kleuren beschikbaar van het kleurenpalet. Hiermee konden ze bij een resolutie van 320x200 pixels al 256 kleuren draaien. Een hogere resolutie was er ook, 640x480, maar ook deze hadden geen kleuren.

Van de VGA zijn ook vele varianten gemaakt, maar deze laat ik hier niet zien. De VGA is de meest bekende Array. Deze standaard werd dus in 1987 gemaakt. Vanuit de pixels 800x600, wat al redelijk hoog was in die tijd, konden ze al gauw videokaarten maken die het dubbele (1600x1200) aankon. Naast de standaard VGA-versie is er ook nog een opvolger van de VGA: de SVGA. SVGA biedt een hogere beeldschermresolutie dan VGA.

april 2010: VGA kaart..jpg Zo kan SVGA 800×600 beeldpunten weergeven. Verder is de kleurdiepte bij SVGA opgeschroefd tot 16 miljoen kleuren. Maar hier waren dan ook stuurprogramma’s voor nodig zoals wij die tegenwoordig kennen.
In 2009 hadden nieuwe videokaarten nog vaak een VGA aansluiting om toch nog oudere beeldschermen aan te kunnen sluiten. april 2010: 180px-SVGA_port..jpg

Er wordt echter steeds meer gebruik gemaakt van nieuwere standaarden (zoals DVI, HDMI en DisplayPort. Het leek er op dat de DVI-standaard de nieuwe standaard zou worden, maar in 2009 was de DVI-standaard al weer enigszins achterhaald. Er is daarom geen algemeen geaccepteerde standaard, zoals de VGA-aansluiting standaard jarenlang is geweest.

Met dank aan d0mzy voor zijn bijdrage.




De opzet van Open Office.org

Auteur: CorVerm

Top

Zodra Open Office.org is opgestart kun je iedere applicatie direct openen vanuit het hoofdscherm. Hetzij door op één van de programmaknoppen te klikken, hetzij door voor Bestand > Nieuw te kiezen. Het laatste doe je alleen als er voor het programmaonderdeel dat je wilt gebruiken geen knop beschikbaar is in het hoofdscherm.

april 2010: oo 1..jpg

Een overzicht van de programmaonderdelen in Open Office.org

Soort

Programma

Doel

Tekstdocument

Writer

Tekstverwerken

Werkblad

Calc

Berekeningen maken

Presentatie

Impress

Presentaties maken

Tekening

Draw

Tekenprogramma

Database

Base

Voor het maken van databases

HTML-document

Writer/Web

Maakt snel een document klaar voor het web

XML-formulierdocument

XML-formulierdocument

Maakt nieuwe XForms-documenten

Hoofddocument

Writer

Complexe projecten organiseren

Formule

Math

Functies en opmaakassistenten om te helpen bij het maken van formules

Etiketten

Writer

Etiketten maken

Visitekaartjes

Writer

Visitekaartjes maken

Sjablonen en documenten

Alle

Open een sjabloon of document

Het is best handig om direct te kunnen kiezen voor de applicatie waarmee je aan de slag wilt gaan. Bovendien opent (waar van toepassing) het opgevraagde programmaonderdeel met een wizard die je helpt bij het opgeven van de nodige instellingen. Handig is ook dat je vanuit een geopende applicatie direct een andere applicatie van Open Office.org op kunt starten, maar daarover straks meer.

april 2010: oo 2..jpg

Eerst hebben we het over een andere mogelijkheid om een programmaonderdeel op te starten. We hebben het dan niet over een applicatie zelf, maar over een sjabloon van één van de applicaties. Deze sjablonen zullen in de meeste gevallen opstarten met een wizard waarin je op geeft hoe je bijvoorbeeld een briefpapier of een faxbericht ”aan wilt kleden”. Via Bestand > Assistenten open je een wizard om:

  • Briefpapier of een Faxformulier op te maken.
  • een Agenda op te stellen voor een vergadering
  • een Presentatie in elkaar te steken.
  • een Webpagina te maken van een bestaand document
  • een document, spreadsheet of presentatie te Converteren van een StarOffice of Microsoft Office document naar het OOo formaat
  • een munteenheid te Converteren naar de Euro
  • een Gegevensbron voor adressen te maken

april 2010: oo 3..jpg
Zoals beloofd vertellen we hoe je een Open Office.org toepassing kunt openen vanuit een reeds geopende toepassing. Klik daartoe op het pijltje naast de knop Nieuw (te vinden onder het menu Bestand) en de applicaties of onderdelen daarvan zijn zo voor het uitkiezen.

 

Om de hierboven beschreven sjablonen te openen klik je op Bestand > Assistenten.

 

In de loop der tijd zullen we aan zoveel mogelijk programmaonderdelen aandacht besteden. We maken hier gelijk een begin mee door uit te leggen hoe je etiketten kunt maken in Writer.

 

Nu je weet hoe je de wizard Etiketten kunt starten gaan we meteen aan de slag.

Lees nog even wat we de vorige keer hebben geschreven over het maken van een adresbestand en hoe je dat kunt koppelen aan een Writerdocument. Heb je nog geen adresbestand gemaakt doe dat dan nu, je kunt als je het bestand klaar en opgeslagen hebt meteen vanuit Calc op de hierboven beschreven manier op Etiketten uit de rubriek Assistenten klikken.

De wizard Etiketten verschijnt en we kunnen beginnen om, onder de tab Etiketten, de database te selecteren. In ons geval is dat het adresbestand dat we gemaakt hebben in Calc. (Hier Samenvoegen adres2 geheten) Onder Database kies je het werkblad waarop de gegevens staan. Om de velden uit het adresbestand aan het etiket toe te voegen klik je op het pijltje onder Tabel. Selecteer onder Databaseveld de gewenste velden en voeg die aan het etiket toe door op het pijltje april 2010: oo 8..jpg te klikken dat naar het tekstvak Opschrift wijst.

 april 2010: oo 4..jpg

Net niet helemaal zichtbaar zie je in de afbeelding een merk en type van een etikettenvel geselecteerd. Je hebt de keus uit meerdere merken en typen. Staat jouw merk en of type niet in het lijstje dan kun je onder de tab Grootte de maten van het vel dat jij gebruikt opgeven. Stel onder Opties in of er één etiket of een vel moet worden geprint.

Alle opties naar wens ingesteld? Klik dan op de knop Nieuw document. Je moet niet gek opkijken als Open Office.org even een “scheve smoel” trekt. Al naar gelang de grootte van de achterliggende database kost het Writer enige moeite om de database te laden.

 april 2010: oo 6..jpg

In Writer word een document geopend waarop de gekozen naam- en adresvelden op alle stickers aanwezig zijn. Nu nog de gegevens die behoren bij de veldnamen ophalen. In plaats van naam- en adresvelden kun je natuurlijk elk willekeurig, in de database opgemaakt, veld invoegen.

april 2010: oo 7..jpg

Eerst maken we de database zichtbaar door (zoals de vorige keer is uitgelegd) op de knop maart 2010: samen 3..jpg Gegevensbronnen te klikken en het juiste bestand (links in de verkenner) te selecteren. Filter of selecteer de gegevens die je af wilt drukken door op de knop april 2010: oo 9..jpgGegevens naar velden te klikken.
De veldnamen zijn nu vervangen door de gegevens uit het databasebestand.
Je kunt nu de etiketten afdrukken.




Preview van Google Chrome OS

Auteur: Terrarabo

Top

Voor degene die nu al een preview willen van Google Chrome OS en hiermee willen werken vertellen we hoe dit OS te installeren is op je PC. Let op!! Je draait Chrome OS virtueel, dus je CPU zal virtualisatie moeten ondersteunen. Om daar zeker van te zijn kun je met een programma als PC Wizard kijken welke CPU er in je computer zit. Op de website van de fabrikant zoek je op of virtualisatie mogelijk is.

april 2010: google chrome 1..jpg

Ga naar www.gdgt.com en maak een account aan. Gebruik hiervoor een Google-account maar niet je huidige. Maak eerst even bij Google een nieuw Gmail-account aan!!

 

april 2010: google chrome 2..jpg

Als je geregistreerd bent, ga dan naar www.gdgt.com/google/chrome-os/download. Log in met je nieuw aangemaakte account en downloadt het OS. Pak het uit met bijvoorbeeld Winrar.

 

april 2010: google chrome 3..jpg

Ga naar www.virtualbox.org/wiki/Downloads om de Windows-versie van Virtualbox te downloaden. Installeer dit programma op je PC. START hierna Virtualbox en klik op NEW. Klik daarna in de wizard op NEXT en kies een logische naam. Selecteer vervolgens bij Operating System "Linux"en bij Version "Ubuntu"..... In het volgende scherm zet je de schuif op 1024 MB. Selecteer de optie "Use existing disk" en zoek het uitgepakte Imagebestand op door op ADD te klikken. Sluit de wizard af met Finish.

Je kunt nu starten met het virtueel draaien van Chrome OS. Klik op de knop start en log in met je accountgegevens waarna het besturingssysteem gaat draaien.

Ik wens jullie veel plezier maar houd er rekening mee dat Chrome OS nog in een beginfase en derhalve nog niet stabiel is. Chrome OS kan vastlopen, je zult dan Virtualbox opnieuw moeten opstarten.




Mededeling

Auteur: Redactie

Top

Wereldkampioenschap voetbal

april 2010: images...jpe In verband met het wereldkampioenschap voetbal in Zuid Afrika heeft Helpmij.nl een voetbalpool georganiseerd waaraan een ieder deel kan nemen. 't Is weer eens wat anders dan met computers en computerproblemen bezig te zijn. Je kunt jezelf inschrijven voor 11 juni en dat doe je hier. Je vindt daar ook meer uitleg over de opzet van de pool.



Uw browser: een belangrijke keuze

Auteur: Eagle Creek

Top

april 2010: selecteren..jpg

“Internetbrowser selecteren”: een icoon met deze naamgeving prijkt sinds kort op mening Windows XP, Vista of 7 -bureaublad. Maak je geen zorgen: het is geen virus. Het is een stukje software dat Microsoft, onder druk van de Europese Unie, op alle computers in de Europese Unie heeft geïnstalleerd tijdens de laatste Windows Update.

De achtergrond

Internet Explorer is de standaardbrowser van Microsoft die met elke Windows-installatie wordt meegeleverd. Het is echter niet de enige browser: Mozilla Firefox, Opera, Google Chrome, Apple Safari en een handjevol andere applicaties kunnen gebruikt worden om met plezier over het web te surfen. Hoewel de populariteit van Firefox de afgelopen jaren een grote sprong heeft doorgebracht, en ook Google Chrome langzaam begint op te komen, blijven veel andere browsers achter.  ‘Concurentievervalsing’ gonsde het in de wandelgangen.

De Noorse browser Opera heeft om deze reden in 2007 een antitrustzaak bij de Europese Unie aangezwengeld. De inzet was het volledig loskoppelen van Internet Explorer van Windows. Microsoft reageerde hierop door een “browserkeuzescherm” te introduceren: een applicatie die de gebruiker de keuze zou geven uit een aantal webbrowsers die hij of zij zou kunnen installeren. De eerste versie van dit scherm leverde Microsoft alsnog veel kritiek op.  De browsers die getoond werden in dit scherm, werden weergegeven op alfabetische, en dus een vaste, volgorde. Verder was het zo dat wanneer men koos voor Opera, er alleen een link werd gegeven naar het installatiebestand. Internet Explorer bleef overal zichtbaar aanwezig, waardoor het effect, aldus Opera, nihil was.

Microsoft trok zich de kritiek aan, en besloot de volgorde willekeurig te maken. De eerste 5 posities werden nu willekeurig ingenomen door de grootste browsers (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Google Chrome en Safari), en de overige posities worden willekeurig opgevuld met minder bekende browsers (waaronder K-Meleon, Avant, Flock en Sleipnir).

Hoewel Microsoft het browserscherm nogmaals heeft aangepast omdat “willekeurig” toch niet geheel willekeurig bleek, is sinds 1 maart het scherm op vrijwel elk bureaublad in de Europese Unie aanwezig.

Het belang

Is het echt van belang dat je een keuze maakt? Ja en nee. Je dient te kiezen, anders blijft het keuzescherm je hierom vragen. Maar in de praktijk maakt het weinig uit welke browser je gebruikt. Hoewel Safari sneller is dan Internet Explorer, werken meer sites in Internet Explorer dan in welke browser dan ook (hoewel dit over de jaren heen al flink gelijkgetrokken is). Waar Chrome een no-nonse-browser is, biedt Firefox een scala aan plug-ins en extra functionaliteiten. Opera daarentegen is zeer vooruitstrevend, en biedt moderne technieken.

Het is zeker de moeite waard om eens te kijken naar een andere browser, en deze een paar weken uit te proberen om te zien of het beter bevalt. Maar uiteindelijk kunnen ze in de basis allemaal hetzelfde: websites weergeven.

De keuze

Nadat je de update hebt geïnstalleerd en de computer opnieuw hebt opgestart, zal het “Internetbrowser selecteren”-icoon op het bureaublad verschijnen. Wanneer je Windows 7 gebruikt zal het Internet Explorer icoon uit de taakbalk verwijderd zijn. Tevens zal het browserkeuzescherm zich openen.

april 2010: browser..jpg

Wanneer je nu kiest voor “OK krijg je een overzicht met webbrowsers te zien. Door op “Meer informatie” te klikken wordt je meegenomen naar de website van de fabrikant. Door op “Download” te klikken, wordt het installatiebestand van de webbrowser gepresenteerd.

april 2010: browser2..jpg

Tot slot

Het browserkeuzescherm werkt alleen wanneer je Internet Explorer als standaardbrowser gebruikt. Gebruik je nu dus al Firefox, Opera of een andere niet-Microsoft browser, dan zal de update geen effect hebben.

Wanneer je deze update wilt blokkeren, bijvoorbeeld omdat je een netwerkje beheert, kun je de volgende registersleutel gebruiken:

Sleutel:

HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareBrowserChoice

Naam:

Enable

Type:

DWORD

Mogelijke waardes:

1 Toont het browserkeuzescherm

 

0 Toont het browserkeuzescherm niet




Postvak-in

Auteur: Eagle Creek

Top

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen en plaatsen we reacties van onze lezers.



Deze maand hebben we geen reacties ontvangen. We zouden graag van de gelegenheid gebruikmaken om je te wijzen op het volgende.

Tip? Suggestie? Opmerking? Aanwijzing? Briljant idee?
Al dit soort post mag op de virtuele brievenbus naar nieuwsbrief@helpmij.nl. Reageren mag ook in het nieuwsbrief-forum.

Aanmelding voor Hyves? Computervraag? Deelname aan een workshop?
De redactiemailbox is hier helaas niet voor bestemd. Computervragen mag je op ons forum plaatsen, en verkoopachtige technieken op onze Marktplaats.

We hopen snel een reactie van onze lezers te mogen ontvangen!

Rest ons alleen nog: een fijn en zalig Pasen.