|
De redactie bestaat uit:
CorVerm (Hoofdredacteur) crash ErpCity jackall mumzel profpc Eagle Creek
De redactie is te bereiken op nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.
Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 33620 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.
Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie.
Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor de nieuwsbrief kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch de volgende nieuwsbrief ontvangen.
Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude nieuwsbrieven bladeren.
DISCLAIMER
Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de
respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat
uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en
publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen
rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de
redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder
begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en
gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees
zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij
misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden
of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet
aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende
schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder
voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.
De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van
redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.
|
|
Voorwoord
|
Auteur: CorVerm
|
|
Op het gevaar af dat de etiquette het niet toestaat wens ik jullie allen namens de redactie een voorspoedig, gezond en veilig Nieuwjaar toe. Tenslotte is het dit jaar voor de eerste keer dat wij elkaar "ontmoeten", dus wat zullen we ons dan aan wat voor etiquette dan ook storen. Voor hetzelfde geld valt de termijn om nieuwjaarswensen over te brengen nog wel binnen de etiquette, in dat geval doen we niks "illegaals".
Hoe dan ook, de eerste editie van 2010 is een feit. Als redactie hebben we weer ons best gedaan om voor elck wat wils aan artikelen in deze nieuwsbrief te plaatsen, tegelijk vind je een nieuwe rubriek in deze aflevering. Wij mogen Cor Nouws aan jullie voorstellen, Cor zal in de komende tijd artikelen schrijven over OpenOffice.org (afgekort OOo). In de introductie van zijn hand lees je wat OOo inhoudt, wat je met het programma kunt doen en vanwaar het programma zijn oorsprong heeft. Aan het eind van het artikel staat welke functie Cor heeft binnen de OOo organisatie.
Van harte welkom Cor. Wij zijn blij dat jij ons allen een "lesje" OOo wilt leren.
Tegelijk kunnen we melden dat we binnenkort ook aandacht gaan besteden aan Linux. Linux in het algemeen en (K)Ubuntu in het bijzonder. Dropl en satshow hebben deze schone taak op zich genomen. Alvast dank heren en veel succes met het schrijven van de artikelen.
|
Een introductie op OpenOffice.org
|
Auteur: Cor Nouws
|
|
OpenOffice.org is inmiddels voor veel mensen een bekend programma voor het werken met tekstdocumenten, werkbladen, vectortekeningen, presentaties en databases. Het wordt vaak 'open office' genoemd, maar dat is niet de juiste benaming: het programma heet OpenOffice.org. Dat is gelijk aan het websiteadres: www.openoffice.org.
Een programma voor tekstdocumenten, werkbladen enzovoorts is op het eerste gezicht niets bijzonders, maar toch zijn er de nodige bijzondere dingen over te vermelden. Het is bijvoorbeeld het bekendste en grootste open source Officeprogramma en het wordt gemaakt door het gelijknamige project: OpenOffice.org.
Omdat het open source software is, is het gratis te downloaden en kan iedereen in principe bijdragen leveren. Dat is één van de redenen van het succes van het programma. Zo zijn er wereldwijd vele gebruikers actief om te zorgen voor de meer dan 70 beschikbare vertalingen en te helpen met testen enzovoorts.
Dat succes blijkt onder andere uit het grote aantal downloads. Sinds het verschijnen van versie 3, in het najaar van 2008, is OpenOffice.org meer dan honderd miljoen keer gedownload.
OpenOffice.org is zonder verplichtingen te gebruiken voor particulieren en bedrijven en je mag het kopiëren zo vaak je wilt.
De oorsprong van OpenOffice.org ligt in de jaren 90 van de vorige eeuw. In de Duitse stad Hamburg werd het programma StarOffice gemaakt. Op een gegeven ogenblik is dat gekocht door Sun Microsystems. Die wilden graag een Officeprogramma voor hun besturingssysteem Solaris hebben, maar Microsoft wilde hun Officeprogramma daarvoor niet geschikt maken. Na enkele jaren heeft Sun de code van StarOffice open source gemaakt en het OpenOffice.org project gestart. De eerste versie van Openoffice.org verscheen in 2002.
Bij het begin van het project is besloten om het programma geschikt te maken voor alle grote computerplatforms. Dus Windows, Mactintosh, Linux en Solaris, en om te werken met een open bestandsformaat, dat door iedereen begrepen en zonder licentieskosten gebruikt mag worden. Ook is het vanaf het begin opgezet als één programma.
Dat is direct te zien wanneer we in OpenOffice.org een nieuw bestand maken: we kunnen dan kiezen voor Tekstdocument, Werkblad, Presentatie, Tekening, Database … En veel functies zijn in de verschillende modules ook op een gelijke manier te gebruiken.
Zojuist is al het bestandsformaat genoemd. Het OpenOffice.org project heeft in 2002 de ontwikkeling daarvan over gedragen aan een onafhankelijke internationale instantie. Daaruit is het ODF open document bestandsformaat ontstaan, dat al sinds 2006 erkend is als een internationale standaard.
In de begintijd van het programma werd er natuurlijk nog niet zoveel gebruik van gemaakt. En nog steeds zijn de meeste Officebestanden waarmee wordt gewerkt in het formaat van Office van Microsoft. Daarom leest en schrijft OpenOffice.org ook bestanden in de formaten .doc, .xls en .ppt.
Wanneer we in de volgende aflevering meer naar het werken met het programma gaan kijken, zullen we het daar over hebben.
Deze inleiding sluiten we af met nog een bijzondere eigenschap van OpenOffice.org: er verschijnen zeer regelmatig nieuwe versies. Twee keer per jaar een versie met nieuwe functies en tussendoor ook versies met alleen verbeteringen (bugfixes). Met de moderne internetverbindingen en computers, is het downloaden en installeren van een nieuwe versie in minder dan tien minuten gereed. Alle instellingen zijn gelijk weer beschikbaar. Half januari wordt de nieuwste versie van OpenOffice.org verwacht: 3.2.0. Zo kunt u 2010 vrijwel gelijk starten met de nieuwste office-versie.
De auteur is vrijwillig actief in het OpenOffice.org project en ondersteunt daarnaast zakelijke gebruikers.
|
Works spreadsheet 2
|
Auteur: CorVerm
|
|
In de vorige nieuwsbrief (december) hebben we laten zien wat er zoal mogelijk is met Works Spreadsheet, we hebben toen een sjabloon onder de loep genomen en uitgelegd wat de formules doen in de sjabloon en wat het resultaat daarvan is. Nu gaan we aan de slag om zelf een spreadsheet te maken, althans hoe een spreadsheet te maken. We leggen de nadruk op vier knoppen uit de werkbalk: Autosom, Snelformule, Valuta en Grafiek.
Autosom
Een handige functie om snel een aantal getallen op te tellen. Typ de getallen onder of naast elkaar, selecteer de cel direct onder of naast de getallen en klik op de knop Autosom. Works Spreadsheet 'weet' welke cellen opgeteld moeten worden en selecteert die. Door op enter te drukken wordt de uitkomst meteen in de geselecteerde cel geplaatst.
|
Staan de getallen niet in aaneengesloten cellen dan helpen we de functie Autosom een beetje door met ingedrukte linkermuisknop over het op te tellen bereik te slepen. In het rechter voorbeeld zien we de selectie zoals Autosom die geeft, in het linker voorbeeld is te zien dat we Autosom een handje hebben geholpen.
|
|
Snelformule
|
In de afbeelding hiernaast zijn een viertal getallen ingevoerd in het bereik A1:A4, in kolom B zie je wat er met deze getallen is gedaan. A1:A4 is bij elkaar opgeteld, de uitkomst daarvan is vermenigvuldigd met A6 (10), terwijl middels A8 twintig procent van het bedrag in A7 is berekend. We hebben de knop Snelformule gebruikt om deze berekeningen te realiseren. Het is helaas niet mogelijk om een formule samen te stellen, de functieknop werkt alleen voor de aangegeven functies. Als je een functie kiest zie je rechts in het scherm Algemene functies wat de mogelijkheden van de functie zijn. Hoewel die eigenlijk voor zichzelf spreken.
|
|
In ons voorbeeld is dus de functie Optellen gebruikt voor het bereik A1:A4, de functie vermenigvuldigen voor A5xA6 evenals voor A7xA8.
| De uitkomst van de som in A5 is in C1 overgenomen door de formule =A5 en tot slot zijn de waarden in C1 en C2 van elkaar afgetrokken in C3.
| Kies je onder de knop Snelformule voor Optellen klik dan op het selectiepijltje en selecteer het op te tellen bereik. Aftrekken: klik op het selectiepijltje en klik stuk voor stuk de cellen aan waarvan je de waarden van elkaar af wilt trekken.
|
Vermenigvuldigen: gaat op dezelfde manier als aftrekken. Delen: selecteer middels de selectiepijltjes de teller en de noemer. Bij elke berekening die je uit wilt voeren klik je op Volgende om de cel te bepalen waarin je wilt dat de berekening komt te staan. Gewoonlijk is het de cel die je hebt geselecteerd voordat je het menu Snelformule hebt geopend. Uiteraard zijn de formules die je met de besproken functies maakt heel simpel. Als je het bereik A1:A4 op wilt tellen dan kun je bijna net zo snel in de formulebalk =SOM(A1:A4) typen. Of als je waarden van elkaar af wilt trekken: =A2-A1. Voor vermenigvuldigen van waarden =A!*A2, en voor delen =A1/A2. Zo simpel is dat.
| Maar er zijn natuurlijk ook complexere formules die je met de optie Snelformule kunt maken. Klik op de knop Overige onderin het menu Snelformule en er komt een lijst met mogelijkheden tevoorschijn. | Onder Selecteer een categorie vind je de opties waarmee formules samen te stellen zijn. Als je een functie hebt aangeklikt onder Kies een functie zie je onderin het venster een korte beschrijving van die functie. Wij gebruiken de functie ALS() en klikken dus op Invoegen.
In het voorbeeld hieronder is een ALS() formule samengesteld.
Deze formule vertelt ons dat als A13 leeg is dan moet de doelcel ook leeg blijven, maar als A13 gevuld is dan moeten A13 en B13 bij elkaar opgeteld worden. De complete formule zie je in het tekstvak onderin het scherm. Hoe stel je de formule samen? Eenmaal gekozen voor een functie klik je op Invoegen. In het tekstveld onderin het scherm staat dan =ALS(). Je kunt onder Voorwaarde het selectiepijltje gebruiken om de gewenste cel te selecteren, maar je kunt natuurlijk ook het celadres typen. Vervolgens geef je het argument op, A13="", waarna je onder Waarde bij waar twee dubbele aanhalingstekens typt. Tot slot geef je onder Waarde bij onwaar op wat er dan moet gebeuren, A13 en B13 moeten worden opgeteld.
Hieronder een overzicht van operatoren waarmee berekeningen kunnen uitvoeren en vergelijkingen kunnen maken.
Rekenkundige operatoren
|
+ |
Optellen
|
- |
Aftrekken
|
*
|
Vermenigvuldigen
|
/ |
delen
|
%
|
Berekening procenten
|
^
|
machtsverheffen
|
Vergelijkingsoperatoren
|
=
|
Is gelijk aan
|
=""
|
Is leeg
|
>""
|
Meer dan leeg
|
>0
|
Meer dan nul
|
<
|
Minder dan
|
>
|
Meer dan
|
<>
|
Niet gelijk aan
|
>=
|
Meer dan of gelijk aan
|
<=
|
Minder dan of gelijk aan
|
|
|
Verwijzingsoperatoren
|
:
|
Bereikoperator
|
;
|
verenigingsoperator
|
Tekstoperator
|
&
|
Verbind teksten
|
In de afbeelding hiernaast zijn een viertal getallen ingevoerd in het bereik A1:A4. In kolom B zie je wat er met deze getallen is gedaan, A1:A4 is bij elkaar opgeteld, de uitkomst daarvan is vermenigvuldigd met A6 (10), terwijl middels A8 twintig procent van het bedrag in A7 is berekend. We hebben de knop Snelformule gebruikt om deze berekeningen te realiseren. Het is helaas niet mogelijk om een formule samen te stellen, de functieknop werkt alleen voor de aangegeven functies. Als je een functie kiest zie je rechts in het scherm Algemene functies wat de mogelijkheden van de functie zijn. Hoewel die eigenlijk voor zichzelf spreken.
Nog een voorbeeld van een functie die je kunt samenstellen met snelformule. Klik op de knop Snelformule > Overige > Referentiemateriaal, in het rechtervenster kies je voor VERT.ZOEKEN(Zoekwaarde;Bereikverwijzing;Kolomnr.).
|
Hiernaast een tabelletje waaruit we een bepaalde waarde gaan zoeken. Als eerste geven we de zoekwaarde op, als tweede de bereikverwijzing en als laatste de kolom waaruit we het resultaat willen halen. |
VERT.ZOEKEN werkt (net als andere zoekfuncties) van links naar rechts. We nemen de getallen uit kolom A als zoekwaarde en we gaan de waarde uit kolom C halen, dus vanaf kolom A gezien is dat de tweede kolom. Volgens onderstaande afbeelding komen we tot de formule: =VERT.ZOEKEN(E13;A13:C16;2).
Ook nu weer klik je op Volgende. In het venster dat nu in beeld komt bepaal je weer in welke cel het resultaat moet komen. Als je het goed aanpakt heb je natuurlijk de resultaatcel al geselecteerd voordat je met Snelformule aan de slag gaat.
Een enkele keer komt het voor dat je in de resultaatcel het resultaat niet ziet, maar wel de formule. Werp dan een blik in de formulebalk en als dit: "=A1*A2 in de formulebalk staat zegt dat de celweergave op Tekst staat. We maken van deze gelegenheid gebruik om ook even de Celeigenschappen toe te lichten. Klik met rechts op de cel en kies Opmaak, het venster Cellen opmaken wordt geopend. In de afbeelding kun je zien welke opties er beschikbaar zijn. Wil je decimalen zien klik dan op Getal, je kunt dan gelijk ook instellen hoeveel decimalen er getoond moeten worden en nog een aantal zaken meer. Met een klik op OK verdwijnt het scherm Cellen Opmaken. Druk daarna echter wel op de F2 toets om het dubbele aanhalingsteken die voor de formule staat (handmatig) te verwijderen. Verder regel je in het scherm Cellen Opmaken ook de Uitlijning, het Lettertype, de Rand en de Arcering (opvulling) van de cel(len).
Valuta
Het gemak van deze knop is dat je (inderdaad) met een druk op de knop de opmaak van de geselecteerde cel(len) instelt op €-valuta met twee decimalen.
Grafiek
We hebben een klein tabelletje gemaakt met daarin wat gegevens over energieverbruik. Hier gaan we een grafiek van maken waarmee het verbruik inzichtelijk wordt gemaakt. Daartoe is het bereik van de tabel geselecteerd. Met een druk op de knop Grafiek in de werkbalk verschijnt het onderstaand afgebeelde venster. Kies een grafiektype en geef onder Grafiektitel een naam voor de grafiek op. De geavanceerde opties kun je laten voor wat het is.
Klik op OK en de grafiek verschijnt werkbladgroot in beeld. In de werkbalk van de grafiek zien we een aantal nieuwe knoppen waarmee de grafiekweergave is te wijzigen, of te voorzien van een kader of raster.
We willen terugkeren naar het werkblad, maar hoe doe je dat? Klik dan in het menu Beeld op Werkblad. Terug naar de grafiek? Klik dan weer in op het menu Beeld, maar kies nu voor Grafiek. Heb je meerdere grafieken gemaakt? Geen nood, je kunt kiezen in het venster Grafiek weergeven welke van de gemaakte grafieken moet worden getoond.
|
Gadgets: CES 2010 Las Vegas
|
Auteur: ErpCity
|
|
CES 2010, Las Vegas
Op 7 januari gingen de deuren weer open van de grootste beurs voor consumentenelectronica, de Consumer Electronics Show in Las Vegas.
En het is er druk, druk, druk!. Heb je niet van te voren geboekt betaal je het lieve bedrag van $ 200 om één dagje te mogen snuffelen aan al die wonderlijke nieuwe apparaten. In de fraaie woestijnstad is geen hotelkamer meer beschikbaar. Tienduizenden bezoekers en duizenden techneuten hangen er rond. Enkele honderden “meisjes van plezier” worden, wegens nijpende lokale tekorten, dagelijks ingevlogen. Het is weer een CES zoals vanouds.
In de U.S.A. heeft men het gevoel dat de recessie nu echt voorbij is. In ieder geval lijken de fabrikanten van elektronicaproducten dat te denken, want er zijn dit jaar maar liefst 330 nieuwe exposanten op de CES. Dit brengt het totaal op 2830! Er worden meer dan 20.000 nieuwe producten getoond.
Op de show zijn een aantal duidelijke trends te herkennen. Laten we ons beperken tot de vijf meest opmerkelijke.
Eco
Eco en groen zijn de magische woorden om ook de meest milieu bewuste bezoekers te bewegen om toch maar een netboekje aan te schaffen. Voorbeeld is de Sony Vaio W eco-edition die voor een groot deel gemaakt is van gerecyclede CD’s en limonadeflesjes. Kleur: mintgroen met wit. Specs zijn verder ongeveer hetzelfde als de meeste andere nieuwe netbooks: 10 inch scherm, 1 gb RAM, Windows 7 Starter, 25 gb hd. De groene Vaio W heeft een accuduur van 8,5 uur
Tablet PC’s
Een paar jaar geleden erg enthousiast gelanceerd door Compaq, maar nooit een echt succes geworden. Nu helemaal terug! Nadat een paar maanden geleden uitlekte dat Apple in het grootste geheim aan een tablet PC werkte (de iSlate) lijkt het alsof alle fabrikanten hun ontwikkelaars en techneuten toen meteen het lab ingeschopt hebben om vooral vóór de officiële presentatie van Apple ook zo’n schitterend apparaat op hun stand te kunnen tonen. Tablets zijn dus weer “hot”.
3D
Gesterkt door het enorme succes van de film Avatar in de 3D versie tonen zowel Sony als Panasonic nu tv toestellen voor 3D weergave op hun stand. Men schat dat er voor 2014 al meer dan 40 miljoen 3D tv’s verkocht zullen zijn. Ook aan PC monitoren voor 3D wordt erg hard gewerkt. Men verwacht dat de eerste monitoren midden 2010 beschikbaar zullen zijn. Op datzelfde moment zullen ook de eerste 3D versies van enkele bekende games verkrijgbaar zijn. Oh, en je hoeft ook niet meer met zo’n kartonnen brilletje op te zitten: enkele bekende fabrikanten van (dure) zonnebrillen tonen hun eerste 3D modellen in Vegas (zelfs met gouden montuur). Binnenkort heeft iedereen dus gewoon zijn eigen 3D bril, eventueel op sterkte gemaakt, gewoon bij zich. Even zien wanneer meneer Anders hiermee gaat adverteren.
TV + internet
Steeds meer van de geëxposeerde nieuwe tv systemen zijn uitgerust met een “gaatje” voor een UTP kabeltje of zelfs met (N-norm) WiFi. Het streamen van video vanaf internet of vanaf een PC direct naar de tv raakt steeds meer in. Voor wie net de laatste kreet tv heeft gekocht zonder een netwerk aansluiting is er geen man over boord, want ook worden veel “zwarte doosjes” getoond, zoals de “Boxee Box” of de LaCie Cinema die in een handomdraai je tv omtoveren tot netwerkstation. Om met een beetje kwaliteit te kunnen streamen van het net heb je wel minstens een 1 Mbps verbinding nodig. Ook Skype holt mee met deze ontwikkelingen en brengt binnenkort een speciale webcam uit voor boven de tv om HQ (780p) video gesprekken direct via de tv mogelijk te maken (moet je wel voor tante Truus in Australie ook even zo’n webcam kopen)
Mobiel
Alles wordt “mobiel”, alles stop je in je zak en sleept het mee. Mobiele telefoons die steeds meer kunnen, bijvoorbeeld met ingebouwde beamer voor een strakke verkooppresentatie ter plaatse. Mobiele WiFi routers die in je binnenzak passen, superlichtgewicht netbooks, als er geen beamer in je telefoon zit dan heb je nog de 3M picobeamer met 15 lumen lichtopbrengst, zo groot als een pakje sigaretten… Oprolbare tv schermen, oprolbare toetsenborden, alles wordt “mobiel”.
Een kleine selectie van de nieuwigheden welke echt opvielen volgt hieronder.
Zoals boven al gemeld zijn twee van de trends “tablet” en “netbook”. Lenovo springt hier uiterst handig op in met de Lenovo IdeaPad U1 Hybrid.
|
Als je hem opent is het net een netbook... maar je kunt het scherm er gemakkelijk uitpakken en dat gebruiken als “tablet”. Dus een “hybrid”.
|
|
Zowel de “bovenkant” als de “onderkant” hebben hun eigen processoren. Het tablet is uitgerust met een Qualcomm Snapdragon processor en heeft z’n eigen geheugen en accu.
|
Zodra je de twee weer samenbrengt wordt alles gesynchroniseerd en kun je het apparaat gewoon als “laptop” gebruiken.
Ook op autoradiogebied zien we een nieuwe trend: "Mech-Free" oftewel zonder bewegende delen (dus geen CD/DVD spelers meer, geen uitschuivende LCD schermpjes, etc.)
Een opvallende radio is de Sony DSX-S100.
Steeds meer radio’s hebben een USB aansluiting voor iPod of MP3 speler, maar dan slingert dat ding ergens aan een kabel door de auto.
Sony heeft hierop iets bedacht: de “Tune Tray”. In plaats van de gebruikelijke CD speler (die je toch niet gebruikt als je een iPod of een MP3 speler hebt) zit er een lade met een aansluitkabeltje in het apparaat waarachter je de speler veilig kunt opbergen.
Gewoon frontplaat openen, MP3 speler aansluiten en in de lade gooien, frontplaat sluiten.
Onzichtbaar voor alle "slechterikken"
Deze Sony is trouwens geweigerd in de categorie "Mech-Free" vanwege het scharniertje van het klepje...
Voor alle fanaten van flightsimulators en andere (wilde) vliegspellen presenteert Mad Catz de ultieme controller, de X65F. Geen simpele joystick maar een geweldige, levensechte controller.
Deze werkt helemaal zoals de controls in echte (jacht)vliegtuigen, dus de stick beweegt niet naar links of rechts als je er tegen drukt, maar is gevoelig voor de druk die je in een bepaalde richting op de stick uitoefent. Super! Daarnaast zitten op de tweede stick allerlei (programmeerbare) controls voor bijvoorbeeld throttle, brakes, flaps, enz. Een “must have” voor alle flightsimmers en moderne fighterpilots. Gelukkig worden alle piloten gekeurd op hartproblemen, want voor de prijs moet je dat hart wel even goed vasthouden…: $ 400 oftewel € 265….
Ook in “routerland” veranderen zaken. Ook daar “mobiel” en kleiner.
Als voorbeeld de D-Link Rush. Schitterende router met maar liefst vier antennes maar toch zeer compact, ook deze neem je zo mee in je jaszak. Zowel a,b,g als n norm met een maximum snelheid van maar liefst 600 Mbps. Werkt zowel op 2,4 als op 5 GHz.
In onze volgende editie van de nieuwsbrief brengen wij nog meer opmerkelijke nieuwigheden. Het is wat moeilijk te selecteren uit die meer dan 20.000 nieuwe originele producten waaronder camera's met nog meer pixels, camera's met ingebouwde WiFi en GPS, telefoons met nog meer mogelijkheden, USB platenspelers die niet na het afspelen van 10 LP's al kapot zijn, ultradunne (6mm) E-book lezers, stofzuigers die automatisch alle gladde vloeren in huis poetsen, NVidia's Tegra 2 wat eigenlijk een heel mediacenter in één chip is, of de RCX4 Star Stryker remote controlled helicopter met vier motoren, of de KIV-BT900 "Mech-Free" autoradio van Kenwood, helemaal zonder draaiende delen (dus theoretisch met het "eeuwige leven").
Er is zoveel nieuws op de CES, je weet gewoon niet waar je moet kijken.
|
Review: Rii mini: toetsenbord voor in de huiskamer
|
Auteur: Eagle Creek
|
|
Draadloos, klein en fijn: zo omschrijft de Rii mini zich.
De Rii mini: een klein apparaat, niet groter dan een gemiddelde afstandsbediening, dat een (nagenoeg) volledig Qwertytoetsenbord, muis-touchpad en laserpointer bevat. Door het compacte ontwerp, is hij uitermate geschikt om in de woonkamer neer te leggen bij een mediacenter-pc. Maar ook in een serverruimte kan dit instrument van pas komen.
Inleiding
In steeds meer huiskamers is tegenwoordig een computer aan te treffen, die de functie heeft van mediacenter. Een van de voordelen van een dergelijk mediacenter, is dat de machine behalve als tv ook dienst kan doen als volledige pc, met alle voordelen van dien. Een nadeel bij normaal pc-gebruik is echter, dat er een toetsenbord en muis nodig zijn om de pc te bedienen. En veel mensen vinden dat de huiskamer ontsieren.
Voor hen biedt de Rii mini uitkomst. Een toetsenbord- en muiscombinatie, niet groter dan elke andere afstandsbediening. Het apparaat weegt 100 gram, communiceert tot 30 meter draadloos met de pc met behulp van een 2.4 Ghz ontvanger, die na gebruik in het apparaat opgeborgen kan worden, en is voor de late uurtjes voorzien van een heldere backlight.
Tevens is het aansluiten mogelijk op Windows CE, Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows 7 en Linux (Debian 3.1, Redhat 9.0, Ubuntu 8.10 en Fedora 7.0).
Het toetsenbord
Het toetsenbord is een verkleinde versie van het bekende Qwertytoetsenbord. Het beschikt over 8 F-toetsen, een functietoets, en de meeste leestekens. Tevens is er een kleine keypad aanwezig, zoals we die vaak zien op controllers van spelconsoles. Deze kan gebruikt worden als vervanging van de pijltjestoetsen. Wat verder opvallend is, is dat het apparaat één toets kent voor het CTRL+ALT+DEL-commando, en over een Windows-toets beschikt. Voor werken in het donker bevat de Rii mini een backlight, die opvallend goed fel is.
Het toetsenbord ligt goed in de hand. Het is niet bestemd om paginalange verslagen mee te maken, maar het bezoeken van websites of het typen van een e-mail gaat zonder problemen. Wanneer je een smartphone met uitschuifbaar toetsenbord (zoals de HTC TyTN) gewend bent, voelt de houding erg natuurlijk aan. Je typt alsof je aan het sms-en bent, en gebruikt hierbij dus je duimen. De toetsen zijn echter groter dan op een smartphone, wat ervoor zorgt dat je niet vaak de verkeerde toets indrukt. Wel is de indeling iets te verticaal, vermoedelijk om plaats te maken voor het touchpad, waardoor helemaal blind typen er is het begin nog niet bij is. Wat ik persoonlijk als een nadeel zie, is dat de Windows-toets alleen gebruikt kan worden in combinatie met een functietoets. Dit zorgt ervoor dat veelgebruikte combinaties zoals Windowstoets + R voor Uitvoeren en Windows-toets + E voor Verkenner, lastig te gebruiken zijn.
De F-toetsen zijn tevens voorzien van multimediafuncties, waardoor bijvoorbeeld eenvoudig het geluid of start/pauze geregeld kan worden.
Het touchpad
Aan de rechterkant van de Rii min treffen we het touchpad aan, vergezeld van twee muisknoppen. Het touchpad is capacitief, wat betekent dat je hemankelijk van de grootte van het te bedienen niet kunt bedienen met een styluspen; het apparaat reageert door het wegvoeren van spanning via je vinger. De nauwkeurigheid van het muis-touchpad is goed te noemen, en de omvang prettig groot. Afhankelijk van de grootte van het scherm dat je bedient, wil je wellicht de snelheid van de muisaanwijzer iets opvoeren.Wat verder opvalt is dat door de bediening met je duim, de nauwkeurigheid iets afneemt. Ditzelfde gedrag zien we terug bij laptops, maar waar je laptops vaak met je vingers bediend, “dwingt” het formaat van de Rii mini je tot duimgebruik.
|
|
Mogelijk is dit een kwestie van gewenning. Wanneer je echter meer nauwkeurigheid nodig hebt, kun je eenvoudig je wijsvinger gebruiken. |
Een opvallende functie van het touchpad is, dat je het gebruik ervan 90 ° kunt draaien. Op deze manier kun je de Rii mini met één hand bedienen, en meer als echte afstandsbediening gebruiken. Het gebruik van de muisknoppen wordt hierdoor iets bemoeilijkt, maar zoals bij de meeste touchpads is het ook mogelijk om muisklikken te simuleren door een kort tikje te geven.
Wanneer je je mediacenter niet hebt voorzien van een wachtwoord, zul je vaker alleen de muis gebruiken, bijvoorbeeld om een film op te zetten.
De laserpointer
Een extra toegevoegde functie is die van de lasterpointer. Een klein rood lampje dat gebruikt kan worden om bepaalde zaken aan te wijzen. Het is een functie die we vaak aantreffen op de afstandsbediening van beamers, en het is de vraag hoeveel thuisgebruikers hier gebruik van zullen gaan maken.
Stroom
Het apparaat is voorzien van een interne accu, en het verwisselen van batterijen is dus niet aan de orde. Het opladen verloopt met behulp van een usb-minikabel, en kan zowel via het stopcontact als de computer. Deze kabel wordt overigens meegeleverd met het apparaat. Het apparaat is via de computer binnen 4 uur opgeladen, en geeft middels een lampje aan wanneer het weer behoefte heeft aan een nieuwe maaltijd. Volgens de handleiding gaat een volle accu gemiddeld een maand mee, maar dit is natuurlijk afhankelijk van het gebruik ervan. Daar ik het apparaat geen maand in mijn bezit heb gehad, kan ik hier geen uitspraken over doen.
Wanneer het apparaat niet gebruikt wordt, schakelt het automatisch over op stand-by. Dit wordt aangegeven met behulp van een snelknipperende LED. De fabrikant raadt echter aan om de Rii mini na gebruik volledig uit te schakelen met behulp van de knop op de onderkant.
Conclusie
Een klein apparaat voor in de woonkamer, dat een toetsenbord en muis in één is. Verkrijgbaar in twee kleuren, en compatibel met veel besturingssystemen.
Het toetsenbord typt relatief vlug, de grootte in gedachte genomen, mits je het apparaat vanuit de losse hand bediend. Gebruikers van smartphones met uitschuifbare toetsenbord zullen deze manier van bediening herkennen. Wanneer je het apparaat op tafel neerlegt, en gebruikt als een conventioneel toetsenbord gebruikt, zul je merken dat de toetsjes toch wat aan de kleine kant zijn. Je hebt meer kracht nodig om ze in te drukken, en dit gaat makkelijker met je duimen dan je wijsvingers.
De nauwkeurigheid van het muis-touchpad is goed te noemen. Hoewel de standaardbediening met de duim iets van die nauwkeurigheid wegneemt, leer je hier wel mee omgaan.
De meerwaarde van het apparaat zit duidelijk in de combinatie van muis en toetsenbord, de grootte, en het feit dat er geen snoer aanwezig is. Wie zoekt naar een klein toetsenbord voor bij een server zal mogelijk een toetsenbord van nog net een formaatje groter willen zoeken, hoewel de Rii mini ook hiervoor geschikt is. Personen die een volledige muis- en toetsenbordcombinatie zoeken voor bij hun mediacenter hebben hier hun perfecte product gevonden. Wanneer je echter geen bezwaar hebt met een "full size"-toetsenbord voor in de huiskamer, kun je beter kijken naar de Logitech Cordless MediaBoard Pro.
Positieve eigenschappen |
Negatieve eigenschappen |
- Draadloos.
- Prettig te bedienen vanuit “de losse hand”.
- Een CTRL+ALT+DEL-knop, waardoor je als gebruiker geen drie toetsen in hoeft te drukken.
- Gedraaid te gebruiken, waardoor je het apparaat nog meer als een afstandsbediening kunt gebruiken.
- Heldere backlight.
- Neemt weinig ruimte in.
- Ruime hoeveelheid ondersteunde besturingssystemen.
|
- De indeling van het toetsenbord is vanaf de QAZ-rij gezien exact verticaal. Bij sommige rechtse letters (K en L, N en M), raak je wel eens de buurman.
- Windows-toets is alleen te gebruiken in combinatie met de functie-toets. Windows-toetscombinaties worden hierdoor bemoeilijkt.
- Wanneer je het touchpad met je duim bedient, wordt deze ietwat onnauwkeuriger.
- De functietoetsen gaan van F1 t/m F8.
- Prijs.
|
Voor een kleine €70, in zwart en wit te koop bij o.a. CD-ROM-LAND.
|
Het is Allemaal Jullie schuld !!
|
Auteur: CorVerm
|
|
In het Excel forum stond deze 'ingezonden' brief van Revdutchi waarin hij de loftrompet steekt over de snelle hulp en de helpers zelf in dit forum. Aansluitend een aantal reacties van Excel helpers op deze loftuiting.
Potverdorie, Een maand geleden heb ik een grote mond in het cafe en zeg, dat darten met zo een papieren bordje ernaast om te tellen toch ook niet meer van deze tijd is, dat kan veel makkelijker op een computer. Nou dan maak je toch wat voor ons zegt de uitbater. Ok, volgende week klaar zeg ik.
De volgende dag start ik Excel op om ff een simpel sheetje te maken, dan opeens PROBLEEM. Iets kan niet wat ik wil of weet.....hmmmmmmm. FF googlen dan maar hè! Verrek een forum over Excel, das handig. Is ff kijken waar ze het allemaal over hebben. Huh, er roept iemand iets over VBA was da nou weer, spannend even verder lezen.
Zal ik eens een vraag stellen op dit forum? Zal ik? Ach wat, laat ik het proberen, ze zien me toch niet en een antwoord zal ik met zo een noob vraag ook wel niet krijgen. Ze lachen me vast uit als ik vraag hoe een cel geel wordt als er een 3 in staat. Weetje wat, ik doe het toch!
Zo gedaan en op de bank gaan zitten om het laatste Journaal te gaan kijken, daarna hup naar bed, of zal ik nog even kijken of m'n vraag op het forum is geplaatst. WOOOOOT, ik heb al 3 antwoorden en dat op dit onmogelijke tijdstip. Nou dat wil ik wel even proberen of het werkt.
Paar uur later: Wat hoor ik nou voor vreemd geluid ????? **** dat zijn vogels, mag wel eens naar bed geloof ik maar heb wel een mooi stuk van m'n dart progje af. Ik voel me een hele vent, zo dat doet niemand me snel na denk ik nog.
Vanaf die dag ben ik een Excel verslaafde. Ik werkte er al 12 jaar mee maar kom er nu pas achter wat een power er in zit.
Maar nog veel meer power zit er achter dit forum en met name de helpers. Het maakt bijna niet uit op welk tijdstip je wat vraagt een antwoord laat nooit lang op zich wachten. Soms denk ik wel eens slapen die mensen wel, maar dan kijk ik naar mezelf en ja ik zit ook nog steeds achter dat ding.
Je gaat wel mensen herkennen, Warme Bakkertje is volgens mij echt bakker, zijn antwoorden zijn meestal midden in de nacht. (hoop dat hij klaar is met de Oliebollen voor dit jaar) Danny zit er de hele avond, lijkt wel of hij samen met Ginger gewoon zit te wachten op vragen. Tja en dan heb je nog Roncancio en Wigi, wanneer die slapen weet ik niet, volgens mij nooit en dan hebben we Trucker ,HSV, snb, Hoornvan nog als backup.
In het onmogelijke geval dat een van bovenstaande er niet is, dan staan er altijd weer 200 andere klaar, als ik iemand zijn naam ben vergeten, sorry. Dit was ook maar een kleine greep uit het aanbod helpers hier, het is echt ongelooflijk.
Maar moet ik nu naar de Jelinek kliniek, want ik ben Excel (VBA) verslaafde aan het worden! Dus idd allemaal jullie schuld.
OMG, en nou heb ik vandaag userforms gezien, nou wordt het zeker laat, wat een gave dingen kan je daar mee. Bereid je maar weer voor op vele vragen :-)
Wat ik eigenlijk bedoel te zeggen maar dan korter; Dit forum is super maar de helpers zijn "The Best " Petje af voor jullie allen.
Zo dat was mijn nieuwjaars speech, maar op waarheid gebaseerd.
@moderator Dit hoort niet hier thuis want het is geen vraag, maar wist niet waar anders.
Vriendelijke groeten en een super 2010 allemaal
Jacques
Reactie van Ginger:
Revdutchi, Wow.... Niet dat je als helper zit te wachten op complimentjes - omdat je als helper namelijk vrreselijk verslaafd bent aan het pakket Excel en al z'n mogelijkheden en daar anderen graag deelgenoot van maakt - maar zo'n veer op een plek (ergens halverwege de achterzijde van het menselijk lichaam) als afsluiting van weer een helpend-jaar is natuurlijk super!!! Als ik voor mezelf spreek, kan ik alleen maar zeggen 'graag gedaan'!
Reactie van Warme bakkertje:
Ik denk dat ieder die zich inzet om de vraag van een ander mee op te lossen zich hier een beetje helper mag voelen. Het gaat hier tenslotte om het delen van kennis. Als de wereld moest draaien op de onbaatzuchtigheid die hier getoond word dan was iedereen gelukkig.
Reactie van HSV:
Tja, wat kan ik er van zeggen. Het is een soort van verslaving volgens mij (mijn vrouw). Alleen al een mooie/goede/simpele oplossing kunnen bedenken geeft me al voldoening, en dan een welgemeend bedankje van de vraagsteller maakt het nog leuker. Ook de waardering van collega helpers geven me ook een gevoel dat je erbij hoort. Dus verwacht ik dat we elkaar in 2010 ook weer zullen tegenkomen, en kunnen aanvullen/versterken met mooie oplossingen.
@moderator Dit hoort niet hier thuis want het is geen vraag, maar wist niet waar anders.
Reactie van jaboom:
Ook ik wil even reageren op de "vraag c.q. opmerking" van Revdutchi.
Ik bezoek regelmatig dit forum als ik met excel een bestandje, formule, vba of ander probleem zit. Meestal heb ik na korte tijd zoeken al een oplossing gevonden, maar lukt dit niet dan stel je een vraag en korte tijd later het je het antwoord of oplossing in je bezit. Daarom wil ook ik via deze weg alle forum leden die al genoemd zijn in deze topic hartelijk danken voor hun inzet om leken zoals ik op excel gebied te helpen en bij te staan bij problemen. Ze verdienen zeker een pluim voor hun inzet en dus ook namens mij BEDANKT en ga zo door in 2010.
Voor iedereen die dit leest een gelukkig, gezond en vooral leerzaam EXCEL 2010.
Tot zover een greep uit de reacties. Wil je alle reacties lezen kijk dan hier.
|
De opbouw van het moederbord
|
Auteur: jackall
|
|
Het moederbord op zich is niet meer dan een grote printplaat voorzien van de nodige elektronica. Zelf kan je doormiddel van de aanwezige uitbreidingsloten andere hardware toevoegen zoals videokaarten, netwerkkaarten, geluidskaarten en andere type hardware. In dit verhaal ga ik er alleen vanuit om de basis onderdelen die op het moederbord zitten aan u op een zo eenvoudig mogelijke manier proberen te omschrijven.
De belangrijkste onderdelen die op een moederbord zitten zijn: *De processor. *De chipset(Northbridge en Southbridge) *De geheugensloten. *PCI, PCI-E en AGP aansluitingen. *IDE- en SATA aansluitingen. *Bios
We beginnen met de BIOS: BIOS staat letterlijk voor Basic Input Output System. De BIOS is één van de belangrijkste onderdelen die op een moederbord is gemonteerd. De BIOS is een programmeerbare chip (EEPROM), en is te updaten met nieuwe softwareversies van fabrikant van het BIOS of die van het moederbord. Van hieruit wordt alles geregeld met betrekking tot de opstartcontrole alsmede de belangrijke instellingen en communicatie naar de overige onderdelen die we onder meer later in dit artikel nog zullen tegenkomen. De instellingen in de BIOS zijn essentieel voor een goed werkend systeem. De meeste nieuwe moederborden hebben tegenwoordig twee BIOS-chips waarvan één exemplaar dienst doet als back-up voor het geval dat er onverhoopt iets mis mocht gaan. De BIOS-chip is altijd op het moederbord te vinden dicht in de buurt van het batterijtje. Dit batterijtje (een knoopcel type cr2032) dient ervoor om de instelgegevens van het BIOS intact te houden wanneer de computer niet meer voorzien wordt van stroom. Het is dan ook sterk aan te bevelen om dit batterijtje tijdig te vervangen voor eenzelfde type.
De BIOS-chip (in de bruine socket) met daarnaast het knoopcel batterijtje voor de back-up.
De processor:
De processor oftewel de CPU (Central Processing Unit), ook wel het hart van de computer genoemd is in staat om miljoenen berekeningen per seconden uit te voeren en instructies te verwerken die door het gebruikte besturingssysteem en de software worden aangestuurd. De CPU is er in vele verschillende varianten en er zijn een drietal merken die momenteel deze markt beheren, te weten: Intel, AMD en VIA.
De CPU socket alwaar de CPU geplaatst wordt.
De Chipset:
Deze chipset is apart onderverdeeld in een Southbridge en een Northbridge chip welke beide een bepaalde sectie van de onderdelen op het moederbord moeten aansturen. Om te beginnen met de Northbridge, deze chip is verbonden met de Processor en de snellere onderdelen op het moederbord zoals de PCI-E sloten en het geheugen en eventueel de op het moederbord geïntegreerde videokaart. De Southbridge chip bestuurt de onderdelen zoals de USB-, parallelpoorten, netwerk, en de harde schijfaansluitingen en de eventueel de onboard geluidskaart. Deze Southbridge chip communiceert samen met de Northbridge chip. Er gaan geruchten rond dat deze Northbridge chip in de nabije toekomst zal worden geïntegreerd in de Processor.
De Northbridge chip voorzien van een eigen koeler.
Dan zijn er nog een paar belangrijke aansluitingen voor onder meer de harde schijven, optische schijfstations en insteekkaarten. Deze uitbreidingssloten zijn als volgt te onderscheiden: PCI, AGP, en PCI-E De PCI (Peripheral Component Interconnect) aansluiting wordt voornamelijk nog gebruikt voor onder meer geluidskaarten, netwerkkaarten, en de al wat verouderde videokaarten. AGP(Accelerated Graphics Port) is inmiddels ook al een verouderde aansluiting voor de videokaarten. PCI-E is momenteel de nieuwe standaard voor de video insteek kaarten geworden en zijn er in verschillende snelheidsvarianten beschikbaar.
De PCI, AGP en PCI-E aansluitingen.
IDE en SATA.
De IDE (Integrated Drive Electronics tegenwoordig ook wel PATA genoemd) aansluiting was eerst een standaard voor de aansluiting waarop de harde schijven en cd/dvd stations kon worden aangesloten. Echter had deze een beperking van maximaal 2 apparaten per IDE aansluiting. Met de intrede van de SATA (Serial Advanced Technology Atachment) werd dit de nieuwe standaard voor onder andere de harddisk en optische schijfstations.
IDE-aansluiting.
SATA-aansluiting, in dit geval zijn de rode aansluitingen SATA-aansluitingen ten behoeve van een RAID opstelling van de harddisks.
Als laatste het geheugen.
Deze zijn er ook in vele soorten en afhankelijk van het gebruikte geheugenslot en ondersteuning op het moederbord. De meest bekende en gebruikte zijn DDR (Double Data Rate) geheugen.
De geheugensloten.
De volgende keer gaan we het hebben over andere hardware.
|
Interview
|
Auteur: mumzel
|
|
Deze keer een interview met onze penningmeester Puppie.
Wil je ons eerst vertellen wie je bent? En hoe kom je aan je nickname en je avatar en heeft die een betekenis?
De naam is Wim Janson, mijn nickname is van onze overleden hond. Toen ik de nick koos leefde de hond nog, maar hij heeft me in mijn werk een paar keer de inbrekers van het lijf gehouden daarom dit eerbetoon aan hem. Avatar, ik had een hond met een naambot in zijn bek. Toen zag ik een keer dit draailicht en dacht..hé leuk. Zondoende heb ik die maar gehouden.
Mogen we zo onbescheiden zijn om naar je leeftijd te vragen?
Ja hoor, vragen mag altijd…..
Wat is je status (single, getrouwd, gescheiden, kinderen ja of nee) ?
Getrouwd en bewust voor geen kinderen gekozen
Wat voor beroep oefen je uit en heb je daarin ook met computers te maken?
Mijn werkgever is de Gemeente Enschede en op dit moment ben ik een nieuwe afdeling aan het opzetten, Exploitatiebedrijf Maatschappelijk Vastgoed is de naam, afgekort EMV. Computers komen daar ook in voor, ik schat zo ongeveer een stuk of 100 met de diverse randapparaten.
Je bent al sinds 19 maart 2003 lid van Helpmij.nl, maar hoe ben je eigenlijk in aanraking gekomen met Helpmij.nl?
Gewoon een beetje het WWW aan het afstruinen. Ik zag een vraag waar ik wel een antwoord op wist en dacht…registreren.
Wat is de reden dat je na zo'n lange tijd nog steeds op het forum actief bent?
De reden: een leuk forum en ook de functies die ik bekleed. En zo af en toe de kritiek die je van de leden krijgt, want bestuurders doen het toch nooit goed.
Je bent naast penningmeester van het bestuur en supermoderator ook nog lid van de vereniging. Wat is voor jou de reden geweest om lid te worden?
Mijn reden was het steunen van de vereniging.
Wat vind jij van de Helpmijdagen en waarom zouden die belangrijk zijn?
De Helpmijdagen zijn voor mij belangrijk omdat je daar de mensen achter de nicknames kunt zien. Voor mij hoeft er geen computer bij te zijn…het delen van gedachten is al mooi.
In je Helpmijprofiel staat bij hobby’s je vrouw ingevuld. Heb je (behalve haar) nog andere hobby's?
Ja computers, en dan vooral het proberen oplossen van problemen.
Basketball is ook een leuke hobby en dan niet om zelf te doen maar als scheidsrechter en toeschouwer.
Wanneer ben je begonnen met ‘computeren’ en waar komt je belangstelling voor computers vandaan?
Even terugdenken eerste computer 1978 was er eentje met cassette bandjes. In 1980 had ik de eerste echte computer met een harddisk van 20 MB, die kon toch niet vol. En dan die Dos commando’s, met een computervirus besmet door mijn broertje…..
Wat voor computer(s) gebruik je zelf en waar gebruik je die het meest voor?
Hier in huis staan vier laptops en een normale kast, een oudje: P IV met XP Pro, een laptop met Ubuntu, twee laptops met XP Pro en mijn dagelijkse laptop met Windows 7. Ja, de laptops zijn van het merk Acer….ja, ik weet nu dat één helper denkt…nee hè... Het zijn allemaal huislaptops dus die gebruiken we voor een beetje internetten, Word, Excel en ga zo maar door. De normale computer staat normaal aan voor het downloaden……van …mogen jullie zelf bedenken.
Welke gebieden in het computergebeuren spreken jou het meest aan
Het in elkaar zetten van computers, en dan kijken of het werkt als de spanning er op komt.
Welke andere computerfora bezoek je nog, behalve Helpmij.nl?
Door het lezen op Helpmij.nl en het lezen van computerlectuur kom ik op vele sites en fora. Ik heb niet nog een speciaal forum.
Wat is je favoriete boek, film, muziek, vakantiebestemming?
Lezen: Suske en Wiske, stripboeken dus. Film…nee dank je Muziek: rustig, westlife, sugababes en dergelijke. Vakantie: Ierland, Engeland en Italie.
Heb je een tip voor de lezers?
Blijf jezelf en denk aan de capslock als je iets typt.
a .Welke vraag hebben we je niet gesteld waar je wel antwoord op had willen geven?
Ben je in militaire dienst geweest
b. Wat zou je erop geantwoord hebben?
Ja, en dan kun je een beetje uitrekenen hou oud ik ben.
Bedankt Wim, dat je aan dit verhelderende interview wilde meewerken.
|
Gratis Nero 9 lite, een afknapper
|
Auteur: CorVerm
|
|
Het leek mij zo'n aardig aanbod, Nero 9 lite, een gratis versie van het bekende brandprogramma. Niet dat ik dacht een uitgebreide versie van het programma te kunnen downloaden en installeren, maar wel een programma waarmee ik op z'n minst de basis van het brandgebeuren in huis zou halen. Tenslotte werd dat ook min of meer beloofd op de site van Nero.
Want wat las ik op die site?
Wat is er beter dan gratis? Gratis voor altijd! Nero biedt je de kans om te profiteren van Nero's wereldwijd erkende dataschijf brand- en kopieerfuncties voor een ongelimiteerde tijd, helemaal GRATIS! Profiteer van standaard databrand- en kopieermogelijkheden voor je Cd's en Dvd's van 's werelds meest vertrouwde digitale mediamerk, Nero. Bevat 'Nero Ask Toolbar' voor wereldklasse zoektechnologie met unieke zoekgereedschappen.
Mijn onbehagen over dit programma begon meteen al tijdens het installeren. Ik moest wel de vinkjes weghalen bij Make Ask my browser default search provider en Set my homepage to Ask.com. om niet opgezadeld te worden met Ask, want dat wil ik niet. Waarom, bedacht ik me, moet Nero als het iets 'weggeeft' misbruik maken door de gebruiker iets door de strot te duwen waar menigeen niet op zit te wachten. Want erger is nog dat, terwijl ik de vinkjes toch had weggehaald, bij een (onvrijwillig) bezoek aan de website van Nero alsnog die ongevraagde troep geactiveerd werd.
Geïnstalleerd was het dus kennelijk toch al. Niet dat voornoemde handelwijze alleen aan Nero voorbehouden is, er zijn meerdere ontwikkelaars van programma's die dat doen. Onder hen zijn er die zich gelukkig wel houden aan de 'afspraak' geen zaken te installeren waarvan je de vinkjes voor het installeren van het programma hebt weggehaald.
Ziet het er schitterend uit of niet? Nou laten we eerlijk zijn, aan het uiterlijk mankeert helemaal niks. Aan de (gratis) brandfuncties des te meer. Welgeteld twee van de hoofdfuncties willen wel wat voor je doen, de rest van de (sub)functies niet. Daar zul je echt voor moeten betalen.
Data Burning zou wel wat kunnen betekenen maar het moet allemaal niet te gek worden. In de afbeelding is te zien dat er 550 MB aan data klaar staat om gebrand te worden. Vergeet het maar, dat trekt deze Bruin niet. Data branden wel lukken tot een grootte van rond de 300 MB en dan nog uiterst traag. Vier cd's heeft het me gekost voordat er dan ook maar iets gebrand was. Copy Disk deed wel wat er van verlangd kan worden, een cd kopiëren. Ik zou haast zeggen: het moet niet gekker worden. Voor de andere opties die je ter linkerzijde in het scherm van Nero StartSmart ziet zul je echt moeten betalen. Evenals voor de bovenin het scherm te vinden opties Rip and Burn, Create and Edtit, Home Entertainment en Back -Up. Niks niet gratis branden. Ik wil je niet vermoeien met de waslijst aan onderdelen die je onder deze opties vindt. Het zijn er welgeteld zestien waarvan er niet één gratis is. Of je een audio-cd wilt branden of een slideshow van je foto's wilt maken, eerst betalen luidt de boodschap.
Heb ik dan teveel verwacht van dit gratis programma? Ik denk van niet. Het is in mijn ogen beschamend dat een partij als Nero zoiets aanbiedt als zijnde een gratis versie van het programma Nero 9. Waarbij ik me realiseer dat een uitgeklede versie van het gratis programma niet meer dan logisch is. Wat ik ook beschamend vind is dat Nero schaamteloos en geheel ongevraagd naar hun Duitse website linkt om daar een lekkermakertje aan te bieden in de vorm van een korting als je het programma nu koopt.
Nero, schaam je voor een dergelijk "gratis programma" en voor de gevoerde praktijken.
|
Postvak-in
|
Auteur: Eagle Creek
|
|
In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen en plaatsen we reacties van onze lezers.
Wij wensen alle familie, vrienden en kennissen een heel fijne kerst toe. Dat vader tijd jullie een goed en gezond 2010 mag brengen
Jan en Hannie Nent
Beste Kees, Jan en Hannie. De warme groeten deden ons goed.
Redactie.
Hallo allemaal.
In de laatste Nieuwsbrief staat het een en ander over Spam. Voor de goede orde: ik krijg de Nieuwsbrief dus wel, maar met de waarschuwing dat het mogelijk om Spam gaat. Die wordt geplaatst door het gebruikte programma SpamExperts, dat overigens tot mijn grote tevredenheid troep buiten de deur houdt. Heel fijne feestdagen en veel succes in ’t nieuwe jaar.
Vriendelijke groet, Rutger Loenen
Beste Rutger,
Als het goed is zal de nieuwsbrief niet meer gefilterd worden, noch gemarkeerd als spam. Bedankt voor je reactie.
Redactie.
Beste redactie,
Ik ben aan de slag gegaan met het artikel over het maken van (kerst)kaarten. Ik kan het artikel redelijk bijbenen, echter bij het maken van de tabel weet ik het niet meer! Er staat: “Er zit echter wel een addertje onder het gras. Eerder hebben we gezegd de formules in de kolommen A en B naar behoefte naar beneden te kopiëren, maar de functie AANTALARG() ziet ook formules als argument en neemt die dus ook mee in de keuzelijst. Om dat te voorkomen kun je van je gegevensbestand een Lijst (in Excel 2007 heet dat Tabel) maken. Het voordeel daarvan is dat je geen f ormules hoeft te kopiëren in de kolommen A en B, maar bij elk nieuw record dat je invoegt worden de formules vanzelf in het nieuwe record gekopieerd. Excel 2007: Tab Start > knop Opmaken als Tabel. Een bestaand gegevensbestand zet je op deze manier in een handomdraai om in een Lijst/Tabel.” Mijn vraag: Het gegevensbestand: Om een lijst te maken moet ik een aantal cellen selecteren, welke zijn dit? Alle ingevulde cellen van tabblad “adressen”, of alle kolommen, of alleen het ingevulde deel van bepaalde kolommen?
Kunt u mij hierover uitsluitsel geven?
Bij voorbaat dank en ga zo door met uw nieuwsbrief, er zijn vaak leuke en interessante artikelen te lezen.
Met vriendelijke groet, Johanfct
Beste Johanfct,
Zorg dat je tabel kolomkoppen heeft, klik op één van de koppen. Ga naar het menu Data en kies voor Lijst > Lijst maken. Excel komt met een voorstel, dat als het goed is de bestaande tabel bevat. In het venstertje waarin het genoemde voorstel staat kun je, indien niet aangevinkt, een vinkje zetten bij De lijst bevat kopteksten. klik op OK en de lijst is een feit.
Cor.
Bedankt voor jullie tips en truks van het afgelopen jaar Ik wens jullie allen fijne feestdagen en een goed begin
Inmiddels verblijf ik, Met vriendelijke groet, Kees Lamens
We hebben het graag gedaan Kees, we blijven ons best doen om dat zo te houden.
|
|
|
|