Helpmij nieuwsbrief editie 10
Mei / Juni 2002
In dit nummer:
Partities en backup maken met Ghost

Deze maand wat informatie over partities en back-up maken met ghost.
Wat zijn partities eigenlijk?
Een partitie maken is eigenlijk niets anders dan Windows laten geloven dat er meerdere harde schijven in de computer aanwezig zijn.
Je kunt het zien als een taart die in meerdere punten verdeeld is.
Er zijn verschillende partities de belangrijkste is de "Primaire partitie" dit is de eerste partitie op de harde schijf. Een "Primaire partitie" is verplicht omdat Windows alleen kan opstarten vanaf de "Primaire partitie".
Verder kun je nog een uitgebreide partitie maken en in deze uitgebreide partitie één of meerdere logisch stations. Het voordeel van partities is dat als je ooit een probleem krijgt in Windows je niet alles kwijt bent dat je b.v van internet hebt gedownload of je brieven , foto's en noem maar op mits je deze bestanden natuurlijk wel op een van je andere partities hebt weg gezet.
Als je dan ooit eens een probleem hebt hoef je alleen de C:schijf maar te formatteren en Windows en al je applicaties te installeren.
Of in geval van een juiste back-up deze back-up terug te plaatsen.

Back-up maken met ghost :
Ghost gebruiken:
Kopieer het bestand Ghost.exe uit de map Ghost die meestal te vinden is onder program files Norton naar je harde schijf .
Het makkelijkste is om dit bestandje direct op een ander partitie te zetten dit i.v.m het terug zetten van de back-up hier over straks meer.
Start Ghost door te dubbel klikken op het bestand Ghost.exe.
Als Ghost opgestart is doe dan het volgende:
Kies > Local
Kies > Partitie
Kies > To image
Kies > Drive1
Kies > partitie 1 (dat is je eerste partitie dus waar je Windows en al je programma's opstaan als je dus drie partities hebt dan is 1 de C:schijf >2 de D:schijf >3 de E:schijf)
Kies > Drive to copy image to(B.V. >D: partitie 2)
Type dan een file naam in B.V. back-up (zonder extensie ) die vult ghost zelf in geef dan enter. Kies > wel of niet comprimeren (high is +/- 50 %)
Kies > waar de copy heen moet (b.v D:)
je moet daar wel ruimte hebben om dat file weg te zetten.
Als je het back-up file op een CD wegzet let er dan op dat je ook het bestand Ghost.exe er op zet niets in een map zetten maar gewoon beide bestanden tegelijk wegbranden. dit om te voorkomen dat je het hele pad moet typen in DOS.
Nu hoef je dan alleen ghost.exe te typen en enter te geven. Als je Ghost op je harde schijf laat staan en ook het back-up file b.v in een map back-up zet (zelf aanmaken op b.v de D: schijf). Let er dan op dat je Ghost.exe in je back-up map hebt staan.

Ghost terug zetten vanaf je partitie:
Start Ghost.exe en doe het volgende:
Kies > local
Kies > Partitie
Kies > From image
Kies > partitie waar je back-up file staat
Kies > klik het back-up file aan
Kies > 1 enter
Kies > 1 enter
Kies > 1 enter
Kies > Yes
Alles waar je een back-up van gemaakt hebt, wordt met de goede instellingen teruggezet. Let er wel op dat je alles wat er meer opstaat ook kwijt bent hij zet alleen de back-up terug die je gemaakt hebt de rest wordt gewoon gewist.

Ghost terug zetten vanaf CD:
Stop de opstart diskette in de computer en start koud op dus geen ctrl-alt-delete.
Kies voor de DOS prompt.
Type dan de drive letter in van je Cd-rom speler B.V. F: en geef enter.
Type dan Ghost.exe in en geef enter Ghost start op.
Nu werkt je muis niet dus alles met de hand doen. Je kunt alles met de pijltjes toetsen de tab knop (tab toets om van b.v plaats te veranderen) en de enter toets doen.
Geef enter
Kies > Local
Kies > Partitie
Kies > From image
Kies > Naam van het file enter
Kies > 1 enter
Kies > 1 enter
Kies > 1 enter
Kies > Yes
Alles wordt nu zo terug gezet waar je een back-up van gemaakt hebt let op alles wat op C: staat gaat verloren. Bovenstaande is ook mogelijk als je de back-up file op je tweede partitie hebt staan, alleen kies je dan niet voor de drive letter van je cd-rom maar van de tweede partitie ( D).

Om er zeker van te zijn dat ook daadwerkelijk alles weg is kan je eens in de zoveel tijd je computer opstarten met een opstartdiskette, en de harde schijf formatteren. Dit kan met de optie Format C: achter de DOS prompt e.v.t met de optie /u Als je nu later meer programma's installeert dan kun je een nieuwe back-up laten maken door Ghost en die weer weg zetten op b.v een CD of in een map op een andere partitie.

Ghost back-up onder Windows XP:
Er zijn mensen die beweren dat een back-up met ghost niet meer mogelijk is onder Windows XP omdat deze geen DOS meer zou kennen. Niets is minder waar boven staande werkt evengoed in Windows XP alleen zul je een aantal handelingen extra moeten doen. Zorg er voor dat het bestandje ghost.exe op een andere partitie dan de C schijf staat, start daarna de pc op met een Windows'98 diskette e.v.t te downloaden op http://www.bootdisk.com/en geef op de DOS prompt de naam van de partitie op b.v D gevolgd door enter. Typ daarna op de DOS prompt ghost.exe en ghost zal gewoon gestart worden. De back-up kan dan gewoon gemaakt worden zoals bovenstaande uitleg.

Tazman


Marktplaats
In de vorige edities van de nieuwsbrief waren een aantal persoonlijke advertenties geplaatst. Dit aantal werd iedere editie groter. Daarom hebben we nu voor jullie een marktplaats gemaakt waar je al je oproepen gratis kan plaatsen.
De marktplaats is te vinden op http://markt.helpmij.nl/. Je kunt er natuurlijk ook gewoon komen via de index pagina van Helpmij.nl.Als je een product wilt verkopen, dan kun je daar het beste ook een foto bij doen, want dan zal je advertentie nog vaker onder de aandacht worden gebracht op de begin pagina van de marktplaats.Ben je geïnteresseerd? kijk dan snel op de marktplaats.

Ben jij ook verslaafd?

Die vraag kwam ik tegen op het forum. Een goede vraag, want als je de berichten in de diverse kranten en bladen mag geloven, dan schijnen er hele huwelijken stuk te lopen op het feit dat man- of vrouwlief de godganse dag achter de computer zit. Vaak met een sigaret in de mond, as over het toetsenbord, ongewassen en ongekamde haren.
Het huis een puinzooi en als de partner thuiskomt is er nog niet gekookt en wordt er snel even een revolutiemaaltijd in elkaar geflanst, of het pensioen van Albert Heijn wordt verhoogd, doordat er gauw even een kant- en klaarmaaltijd wordt gehaald in de vorm van een pizza. Gepraat wordt er niet meer.
Gezellig met elkaar iets drinken gebeurt niet meer. Het enige dat nog telt is de computer. En dan onze kinderen. Die krijgen van de maatschappij een heel slecht voorbeeld. Voor ze kunnen lopen, kunnen ze al spelletjes op de computer spelen. De commercie vaart er wel bij. Want als je in de diverse winkels kijkt, liggen er hele schappen vol met computerspellen voor alle leeftijden.
Een boek lezen? Als je dit vraagt kijkt men je aan alsof je nog in het stenen tijdperk leeft. Een spelletje spelen zoals Mens erger je niet of Monopoly? Ze weten niet eens wat het inhoudt. De computer is zaligmakend geworden. Wat jammer, want er is nog zoveel meer.
Afgelopen weekeinde hadden wij onze jongste kleindochter op bezoek. Ze nam een vriendje mee. Een echt stadsjochie. Hij logeerde voor het eerst op de boerderij. Volkomen gefascineerd. Hij heeft zich het hele weekeinde doodgewerkt, want er moesten eieren geraapt worden, het lammetje moest een flesje hebben en toen ik hem vertelde dat hij zijn eigen sla in de kas mocht planten, kende zijn geluk geen grenzen.
Hij ging om 20.00 naar bed. Uitgeput. Stond de volgende morgen om 08.00 uur weer voor mijn neus, want hij moest kijken of de sla al gegroeid was.
Voor het eerst van zijn leven aaide hij een kip. En nu hoor ik het commentaar.
"Niet iedereen heeft een boerderij". Nee, dat is waar. Er zijn echter heel veel dingen die je samen met je kinderen kan doen, zonder dat je buiten of op een boerderij woont.
We hebben 's-avonds gescrabbeld. We hebben Mens erger je niet gedaan. (Ik haat dat spel want ik verlies altijd). We hebben met elkaar gepraat en toen ik voorstelde of ik ze een sprookje zou voorlezen, riepen ze beiden volmondig ja!!
En genoten met volle teugen van het sprookje van Andersen. Wat ik eigenlijk wil zeggen: de computer is niet het enige in het leven. Leer je kinderen interesse hebben voor andere dingen. Stap zelf ook eens achter dit ding weg en ga op een terrasje zitten of lees een boekje.
Zelfs al is het over computeren. Ga eens kijken of er al bloemetjes in het gras groeien.
Ook in de stad. Zorg ervoor dat het huis opgeruimd is als je partner thuiskomt, met eventueel een kaarsje op tafel en een heerlijk glas wijn of iets anders. Laat de computer eens uit en praat met elkaar. Het is zo jammer wanneer je op een dag opkijkt en je komt tot de ontdekking dat je kinderen de deur uit zijn, je partner is vertrokken en je helemaal alleen bent. Dan is de computer een heel stil medium dat niets terugzegt. Jongeren weten niet meer wie Shakespeare was.
Het dag en nacht achter het toetsenbord zitten is ook nog slecht voor de conditie, want het woord sporten heb ik helemaal nog niet genoemd. Kijk naar de houding van jonge mensen.
In elkaar gezakt. Geen uithoudingsvermogen want ze doen niets meer aan lichamelijk sporten. Ik weet het wel, ik generaliseer nu en er zijn nog legio jongeren die wel sporten, maar het is wel een beeld van deze tijd dat er veel minder gesport wordt of aan conditie gedaan.
Laten we proberen de computer een deel te laten zijn van de samenleving, maar niet een dusdanig groot deel dat je er aan verslaafd bent en dat nog het enige is dat je interesse heeft. Doe de test maar eens. Kun je dat ding een hele dag uitlaten? En dan bedoel ik wanneer je een vrije dag hebt en niet op je werk.
Ga dan de deur eens uit. Zoek je vrienden weer eens op en zie dat er nog zoveel andere dingen de moeite waard zijn. Klik op deze link en doe de test.
http://jellinek.lemonfactory.nl/sig...jst.php?quiz=23 http://home.student.utwente.nl/j.vu...age/inhoud.html

Blacksheep


Interview

Wie is Mega Honourable Senior Member Bennie?
Een tip van de sluier wordt opgelicht in dit interview.

Mogen we vragen naar je leeftijd? En zo ja, wat is die dan?
Nou vooruit dan: 43.

Hoelang werk je al met de computer en heb je ook al zolang zelf een computer?
Ruim 15 jaar. Ik woonde op een studentenflat in Utrecht met o.a. iemand die sociale geografie studeerde. Laat hij nou als enige van iedereen op de flat via zijn vader een PC cadeau krijgen. We wisten niet wat we meemaakten! Dat was omstreeks 1985.
Ik kwam zodoende voor het eerst in aanraking met de PC.
Wordperfect 4.2, Dbase III en MS DOS waren destijds de programma's waar we het mee deden. Toen ik mijn doctoraalscriptie ging schrijven (rond 1990) kocht ik voor Fl. 2000,- een Philips XT (10Mhz).

Waar gebruik je de computer voor?
Het meeste toch wel voor tekstverwerken. Ik heb nu ruim voor 100MB aan Office-dokumenten. Daarnaast natuurlijk e-mail, surfen op het internet en regelmatig een muziekje.
De PC is voor mij echt een kruiwagen om van A naar B te komen.

Heb jij zelf wel eens iemand nodig om een pc-probleem op te lossen? En waar ga je dan heen, als het niet op Helpmij te vinden is?
Eigenlijk zelden. In mijn vriendenkring heb ik wel aan aantal experts achter de hand. Maar de meeste problemen (als ik die al heb) weet ik gelukkig zelf op te lossen. Als je de oorzaak weet van fouten, kun je ze ook voorkomen.

Ben jij ook op andere fora actief?
En zit er nog veel verschil in die fora wat betreft de problemen die behandeld worden en de manier waarop met elkaar om wordt gegaan?
Niet echt heel actief. Af en toe plaats ik hier en daar wat berichtjes.
Maar ik ben niet zo begaan als bijvoorbeeld Ton Kleinkramer. Het blijft meestal bij het lezen van bijdragen, waar ik overigens erg veel van opsteek. De problemen verschillen eigenlijk nauwelijks. Maar het valt me wel op dat bijvoorbeeld op het Computer!totaalforum veel meer hardware-issues worden besproken. Het niveau op bijvoorbeeld het VirtualDr Support Forum is erg hoog.
Een ander goed forum vind ik WinOScentral.
Er zijn dus inderdaad wel wat verschillen te bespeuren. Op het Gathering of Tweakersforum wordt een thread subiet gesloten als je niet eerst gezocht hebt naar een eerdere oplossing op hun site! Maar over het algemeen gaat men op computerfora vriendelijker met elkaar om dan in nieuwsgroepen.

Waar voel jij je het meest thuis en waarom?
Ik ben op Helpmij het langst actief. Ach, en daar voel ik mij eigenlijk ook wel het meeste thuis. Er is onderhand een "community" sfeer ontstaan. Het feit dat er zoiets als een "Helpmijdag" georganiseerd wordt is volgens mij uniek.

Je hebt een nar als avatar, heeft die ook nog een speciale betekenis?
Ik kwam 'm toevallig ergens tegen tijdens het surfen en dacht, ach, de kleurtjes bevallen me wel. Nee, ik geloof niet er een hele speciale betekenis aan verbonden is ...

Is op jouw eigen pc alles in orde, of komt je er niet aan toe om je eigen pc in orde te maken (komt vaak voor, mensen die druk zijn om anderen te helpen en zelf in de grootst mogelijke puinzooi werken).
Ik ben begin dit jaar definitief overgestapt op XP, na eerst een aantal maanden de kat uit de boom te hebben gekeken met een dual-boot. Dat was een uitstekende gelegenheid om de bezem door de PC te halen en grote schoonmaak te houden. Alles opnieuw geïnstalleerd.
Verder heb ik twee harde schijven met in totaal zes partities. Dat houdt de boel redelijk overzichtelijk. Verder heb ik als reddende engel het programma "The Sleuthhound".
Dit programma vindt in een mum van tijd gewenste (Word)dokumenten.
Het is geniale software.

Waar hou jij je mee bezig als je niet bezig bent met het oplossen van andermans problemen?
Veel lezen en schrijven. Ik heb inmiddels al het nodige op mijn naam staan. Theater, film, e.d. zijn ook favoriete bezigheden. Een jaar geleden hebben wij een nieuw tijdschrift opgericht, Popellum, dat gewijd is aan het poppentheater. Het komt tweemaal per jaar uit en het derde nummer staat nu op het punt om uit te komen. Op dit moment hebben we rond de 130 abonnees en de respons die we ontvangen is overweldigend. Een gat in de markt! Verder klus ik af en toe wat bij aan de universiteit Utrecht om bijvoorbeeld een college te verzorgen.
Op Helpmij heb ik overigens ooit mijn CV geplaatst.

Waar word je helemaal gek van?
Dingen niet terug kunnen vinden! Ik kom thuis bijna om in het papier (30 ordners gevuld met papier). Tja, de keerzijde van de PC? Een gouden tip voor de beginner? Niet gaan "klooien" met je PC - voorkomen is beter dan genezen.
Geen zogenaamde "must-have" programma's installeren die zogenaamd de boel voor je opschonen of wat al niet. Windows heeft vrijwel alles zelfs in huis om dat te doen.
Hoe meer er geïnstalleerd wordt, des te groter is de kans op allerlei fouten. Helaas zie ik maar al te vaak dat men wijst op dat o zo handige programma om iets (vaak ook nog eenmalig) gedaan te krijgen, terwijl dat helemaal niet nodig is. Zo heb ik een notebook met Win98 SE en het Officepakket en een virusprogramma. Op die PC heb ik nog nooit een blauw scherm gehad of wat dan ook. En afhankelijk van wat mensen doen met een PC: het kan geen kwaad om je de basics eigen te maken van een PC d.m.v. wat simpele boeken.
Je pikt ze er zo uit op Helpmij: veel oplossingen kunnen gewoon via de Help worden gevonden. Maar het feit dat mensen de weg naar een Helpforum kunnen vinden, vind ik eigenlijk al bijzonder. Het voorziet duidelijk in een behoefte. Maar als het toch de eerste keer is dat je een forum bezoekt, doe je er goed om eerst deze site te bezoeken. Die site bevat zeer goede tips over hoe je een vraag stelt, waar je op moet letten als je een probleem aan de orde stelt, etc. Die site is, kortom, warm aanbevolen! Verder het besef goed laten doordringen dat je met een PC toch kwetsbaar bent. Het belang van back-ups kan maar niet genoeg onderstreept worden. Al wordt je PC half opgegeten door een virus, als je maar back-ups maakt. Maar eigenlijk ben ik zelf ook nog een beginner. Zo heb ik nog nooit een harde schijf geformatteerd! Eeeh ... is dat niet format c:???

Tot slot, wat beweegt je eigenlijk om je op een computerforum te vertonen?
Een oplossing is er wel of is er niet. Ik denk dat het innerlijke genoegen om iemand te kunnen helpen die een probleem heeft, de belangrijkste drijfveer is. Het heeft ook natuurlijk iets uitdagends. Bovendien is het resultaat direct zichtbaar: het antwoord is óf positief óf negatief. Nu ik dat zeg, komt toch ook die nar (onbewust) in beeld. Zorgde die niet voor een genoegzaam vermaak aan het hof? En staat de nar niet voor iemand die een rol speelt om de mensen (lees: de PC's) op hun tekortkomingen te wijzen?

Neleke


Virussen en verantwoordelijkheid

De afgelopen dagen is de site overspoeld geworden met vragen om hulp, vanwege besmetting met de Klez.worm. Dankzij de (nog steeds) geduldige hulp bij het verwijderen van deze besmetting van veel medehelpmijers, kunnen velen weer over een schone computer beschikken.
Wat mij echter elke keer weer verbaast, is dat er nog steeds mensen zijn die geloven dat zij niet besmet kunnen raken.
Ze hebben er geen geld voor over om een goede virusscanner te kopen, of als ze er één hebben, zijn ze te laks deze geregeld (2 - 3x per week) te updaten.

De afgelopen dagen ben ik uren voor vrienden en bekenden bezig geweest met het helpen en verhelpen. Het zijn vaak oudere mensen, die helemaal panisch worden wanneer de virusscanner begint te jodelen. Ze weten dan niet meer hoe te handelen. De jongeren onder ons, hebben vaak wel de kennis in huis om hetzij te repareren, hetzij opnieuw te formatteren en te installeren.
Dit geldt niet voor de ouderen, die al een hele drempel hebben overschreden, wanneer ze de computer aanschaffen. Het plezier van het kunnen e-mailen naar kinderen of kleinkinderen, wordt dan behoorlijk verziekt. Je wordt moedeloos wanneer je ziet hoeveel mensen er zijn, die zich niet realiseren wat voor ellende ze kunnen aanrichten, of nog erger, die het niet interesseert.
Zo langzamerhand is er volgens mij geen enkel excuus meer om besmet te raken met een reeds ouder, of langer ronddolend virus, want dan betekent dit dat je nalatig bent geweest voor wat betreft het updaten of zelfs hebben van je virusscanner.
Ook naar degenen toe naar wie je via je e-mail programma een virus of worm verzendt. Diegenen die virussen maken en deze ellende veroorzaken, dienen zeer zwaar gestraft te worden.
Het zijn gewoon criminelen. Degene die weet dat een bepaald persoon een virus in omloop heeft gebracht en dit niet aangeeft, is medeplichtig en dient ook bestraft te worden.
Ik ben zo langzamerhand echt boos aan het worden en ik vind dan ook dat wij als Helpmijers hierop alert dienen te zijn en te blijven.

Blacksheep

Hieronder volgen enkele links naar de diverse sites van en/of voor virusscanners. Tevens de link van Housecall waar je niet alleen online kunt scannen, maar waar je ook een trial kunt downloaden van hun virusscanner McAfee norton voor 2000/NT Norton voor 98/ME.
http://antivirus.pagina.nl/ gratis
http://www.avast.com/ gratis
http://www.free-av.com/ en http://www.housecall.nl


Hackers

Zijn hackers kwaadaardig?

De laatste jaren worden we regelmatig opgeschrikt door acties van kwaadaardige personen. Onterecht kent de media hier de groep 'hackers' aan toe. We bespreken de achtergrond van hackers, crackers en scriptkiddies. Met dit artikel willen we u laten zien welk type mensen wel goed werk verricht en welke behoren tot de duistere kant van het web. Lees artikel

 
Open source

Open source: Gratis software?

In het tweede artikel van deze maand beschrijven we de term 'open source software'. Dit type software, voornamelijk beheerd door vrijwilligers, krijgt de laatste tijd steeds meer aandacht. Zowel particulieren, bedrijven als de media beginnen de voordelen in te zien van dit type software. We beschrijven de achtergrond, het nut en de mogelijkheden van open source software. Lees artikel

 
Linux: welke distributie kies je?

De rechtszaken over Microsoft en haar product 'Windows' geeft sommigen een andere kijk op het bedrijf. Zij zoeken naar alternatieven zoals GNU/Linux. Beginners zullen vaak de weg kwijtraken door de vele varianten die er zijn. Wij geven een overzicht van de meest gebruikte distributies en de mogelijkheden die er zijn. Tevens een conclusie afhankelijk van het type gebruiker dat u bent. Wilt u beginnen met GNU/Linux?
Dan zal dit artikel u een aardige inleiding kunnen verschaffen. Lees artikel

 
Korte nieuwsberichten

Winamp bevat beveiligingsfout Alle versies van Winamp voor versie 2.80 bevatten een belangrijke beveiligingsfout die het mogelijk maakt om een MP3-virus te bevatten

Fusie tussen HP en Compaq bijna rond Niets lijkt meer tussen de fusie van HP en Compaq te staan door besluit rechter.

Onderzoek naar gebruik zoekmachines Google breidt marktaandeel zoekmachines verder uit en staat op 2e plaats, Yahoo blijft Google en MSN voor.

Nieuw voorstel voor digitale criminelen Ter bescherming van informatiesystemen in Europa wil de Europese Commisie zwaardere straffen invoeren voor veroorzakers van computerschade.

Intel onthult plannen Intel toont toekomstige plannen zoals een 3 GHz-exemplaar van de Pentium 4 en uitgebreidere versies van de Celeron en mobiele notebookprocessoren.

Waarschuwing CIA: digitale aanval door China De inlichtigingendienst CIA waarschuwt voor een digitale aanval door het Chinese leger.

Hotmail-cookies gevoelig Hotmail moet het volgens de critici ook ontgelden. Door het verkrijgen van andermans cookies kunnen kwaadwillenden misbruik maken van een ander account.

W32.Klez zeer actief Nieuw virus W32.Klez eist vele slachtoffers op na trage start.

Spyware versus Anti-spyware Ad-aware krijgt een koekje van eigen deeg en krijgt een tegenaanval. Privacygevoelige software slaan hun slag door andere software zonder mededelingen te verwijderen.

Internetters kennen risico's niet Nederlands die zich op het Internet bevinden, zijn meestal nog niet op de hoogte van de gevaren. Het merendeel heeft te weinig kennis van de negatieve kanten van Internet.

Boelie


Helpmij Chat

Omdat ik zelf redelijk vaak op de chat te vinden ben en daardoor misschien wat meer ervaring heb hier wat tips:

Disclaimer
Chatten is leuk, zeker op Helpmij, maar als de (bijna zeker volgende) verslaving toeslaat: Helpmij is niet aansprakelijk voor enigerlei gevolgen!

Hoe kom je er: http://chat.helpmij.nl/

Wat doe je als je er bent?
- Registreren wordt erg op prijs gesteld door de bestaande groep chatters;
- Login: als je eenmaal geregistreerd bent natuurlijk!

Chat spiekvenstertje openen
Dit is erg handig als je niet in de chat wilt, maar wel wil zien wie er zijn. Dat doe je door op het onderstreepte regeltje te klikken http://chat.helpmij.nl/chat/users_popupL.php3?From=start.php3&L=dutch

Als er dan iemand inlogt hoor je "hallo" en weet je gelijk, dat er weer iemand is.

Onder het vraagteken links naast het tikvenster vind je allerlei emoticons en als je verder naar beneden scrolled interessante andere zaken, die je allemaal met de chat kan doen. Zoals bijvoorbeeld refresh op een bepaald aantal seconden zetten, waardoor de chat automatisch ververst en je makkelijker kunt zien wie er uitgelogd hebben.

Chatten op Helpmij is gezellig en leerzaam. Als je een probleem hebt zijn er meestal wel mensen die je kunnen helpen. En anders kunnen ze tips geven waar wel te zoeken. Ik heb er zelf ook al heel wat ideeën opgedaan. Als je er nog niet geweest bent, ga er dan eens kijken.

Het is niet overal bekend dat op de chat dezelfde regels gelden als op het forum, dus geen warez, Kazaa en dergelijke programma's en beledigingen en blote mensen enzo? Het zou het een stuk prettiger supervisen maken voor ons.

CU op de chat!

Mumzel


Viruswaarschuwingen

Naam Virus : W32.Klez.H (of Klez.G)
Type virus : Internet worm
Aliassen : Klez.H, Klez.G, klez.gen, w32.klez.gen
Omschrijving : Klez.H is een variant van het W32.Klez@mm virus. Deze variant is actief sinds 15 april maar wordt sinds 17 april als zeer wijd verspreid gezien. Het virus is ondermeer in staat om zichzelf te activeren door gebruik te maken van een fout in de Microsoft software. Hiervoor zijn al geruime tijd patches beschikbaar. (zie hieronder). De verzending van het virus vindt plaats via e-mail met wisselende eigenschappen en het afzendadres wordt wisselend gekozen uit adressen die het vindt op het besmette systeem. (Ofwel: De kans bestaat dat u dit virus ontvangt van personen met wie u zelf nog nooit per e-mail contact heeft gehad!)

Toelichting: Vakterm voor deze actie: Spoof.
Concreet: Systeem A is besmet met Klez. Op systeem A bevindt zich het emailadres van systeem B (bv. hallo@hotmail.com) Klez kan dan als afzendadres het adres hallo@hotmail.com selecteren. De gebruiker met dit emailadres werkend op systeem C lijkt nu degene die het virus verzend. Maar dit hoeft dus niet het geval te zijn. Gevolg: Systeem C krijgt allemaal reacties van mensen in de trend van "je hebt me een virus toegezonden". Terwijl dit dus helemaal niet het geval is.

Er zijn inmiddels Klez.H e-mailtjes gedetecteerd die zich doen voorkomen als een e-mail voorzien van verwijderingstool tegen Klez.E, zie plaatje hierboven!
Naast het zichzelf doorsturen probeert het virus geïnstalleerde antivirussoftware uit te schakelen door bepaalde programmabestanden te verwijderen en tracht het zich te verspreiden richting gedeelde netwerkverbindingen.

Tijdcomponent
Het virus verspreidt zich via een besmet systeem op vastgezette tijden, te weten iedere 6e dag van een maand. Van de volgende business partners van VirusAlert is bekend dat zij updates beschikbaar hebben en/of deze variant reeds detecteren:
- Messagelabs;
- McAfee;
- Symantec;
- Norman ASA;
- Aladdin;
- Kaspersky.

Eigenschappen van het e-mailtje: (Bron: Symantec)
onderwerp: [varieert continue] bekend is ondermeer samenstellingen met:
- Undeliverable mail ...
- Returned mail--"......"
- a [......] [......] game [of] tool [of] website [of] website [of] patch
- [.........] removal tools
- how are you
- let's be friends
- darling
- so cool a flash,enjoy it
- your password
- honey
- some questions
- please try again
- welcome to my hometown
- the Garden of Eden
- introduction on ADSL
- meeting notice
- questionnaire
- congratulations
- sos!
- japanese girl VS playboy
- look, my beautiful girl friend
- eager to see you
- spice girls' vocal concert
- japanese lass' sexy pictures

In het vakje [....] kan een van onderstaande woorden zijn geplaatst:
new, funny, nice, humour, excite, good, powful, WinXP, IE 6.0, W32.Elkern, W32.Klez.E, Symantec, Mcafee, F-Secure, Sophos, Trendmicro of Kaspersky.

- Tekst van het bericht: [varieërt continue]
- Naam van het bijlagebestand: [varieërt continue]
- De extensie is altijd: .exe, .bat, .pif OF .scr.
- De grootte van dit bestand is ongeveer 90 KB.

Een voorbeeld van de versie die bij VirusAlert binnenkwam:
Subject: W32.Klez.E removal tools
W32.Klez.E is a dangerous virus that spread through email. Kaspersky give you the W32.Klez.E removal tools
[einde voorbeeld]

Herkenning van besmetting:
- Aanwezigheid van het bestand "WINK[...].exe" in de standaard WindowsSystem directorie van uw systeem. (standaard is dit C:WindowsSystem )
- Aanwezigheid van de volgende registry-sleutels die verwijzen naar de waarde, WINK[....].exe - Sleutel: HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionRun
of:
HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionRunOnce

De notatie [...] duidt op wisselende karakters die hier door het virus voor gebruikt worden. Kijk in ieder geval naar de aanmaakdatum van dit bestand en de verwijzing naar dit bestand in de registry.
Clean tool : http://www.virusalert.nl/extra/clrav.com
Vergeet niet de map verwijderde berichten te legen anders heeft u het virus zo weer..

Naam: BackDoor-ADM
Type virus: Overig
Aliassen: Backdoor.Intruzzo, Backdoor.Intrzo.A, W32/Intruzzo.1_0
Omschrijving: ADM is een backdoor trojan virus. Dit houdt in dat dit "programma" na infectie een hacker (meestal de virusschrijver) toegang kan geven tot uw systeem. Infector kan als drager een willekeurig c.q. nog niet bestaand virus gebruiken. Vooralsnog zijn er geen virussen bekend die Infector verspreiden en is de meest logische wijze van verspreiding het direct inbreken van een hacker op uw systeem, waarna hij het programma installeert.
ADM gebruikt poort 22784 om te wachten op instructies van de remote-controller. Het installeert zich in de standaard Windowssystem directorie en maakt daarbij een verwijzing naar de registry.
Eenmalig laat de backdoor een afbeelding zien, zie hierboven, dit geeft aan dat het programma "succesvol" is geïnstalleerd.

ADM biedt de volgende mogelijkheden voor een hacker:
- Aanpassen van het bureaublad;
- de hacker een screenshot kan geven;
- openen van cd-rom station;
- uitschakelen van de computer;
- de muisfunctie overnemen;
- printen van berichten.

Aanwezigheid van het volgende bestand in de standaard Windowssystem directorie van uw systeem (meestal is dit c:windowssytem):
- syscheck.exe (Er zijn ook andere namen bekend; kan dus variëren. Het bestand is 999.424 bytes groot)

Aanwezigheid van de volgende registry-waarde in de registry van Windows: HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionRun "Microsoft Syscheck" = C:WINDOWSSystemSyscheck.exe /s

Verwijder instructies:
- Verwijder de genoemde mail uit uw mailprogramma.
- Verwijder bovengenoemd bestanden van uw systeem en verwijder de genoemde registry-waarde uit de registry.

Naam : VBS/Horty.a@MM
Type: Vbscript
Aliassen: Kagra, Horty, Vbs.Horty, Pica
Omschrijving: Horty is een massmailer internetworm die zich verspreidt via e-mail. Het virus nestelt zich ook op eventuele diskettestations (A: en B: schijf). Het virus wordt geactiveerd door het bijlagebestand te openen. Na infectie tracht het virus een regel toe te voegen aan de registry van Windows waardoor het in staat is om iedere keer na het laden van Windows te activeren. Tussentijds opent het virus het bijgevoegde .txt bestand met een teksteditor, bijvoorbeeld Notepad. In dit document staan allemaal verwijzingen naar pornografische websites.

- Payload
Datumgerelateerde acties van het virus zijn het verwijderen van een aantal bestanden (uit de Windows-directorie), het vier maal verzenden van zichzelf naar alle outlook contactpersonen en als laatste displayed het virus op 12 mei van ieder jaar een windows venster met daarin de tekst `from the KaGra, Your PC has been hacked bij KaGra..
Op 13 mei probeert het virus de complete Windows directorie te verwijderen!

Eigenschappen van het e-mailtje:
-Onderwerp: Jenna Jameson pornostar free superfuck+photo addresses
-Tekst van het bericht: Do you wanna see super pornostar,Jenna Jameson,in a special superfuck? Double click on the attachment of this mail, and get also some interesting sex-sex-sex addresses... "
-Naam van het bijlagebestand: JENNA-JAMESON-FREE-SUPERFUCK.TXT.vbs (dit bestand is 7775 bytes groot).

Herkenning van besmetting:
Aanwezigheid van een van onderstaande bestanden op uw systeem:
a. in de rootdirectorie (meestal is dit c:): x-fuck.txt.vbs
b. In de standaard Windows-directorie van uw systeem (meestal is dit C:windows): -kernel32.vbs
-JENNA-JAMESON-FREE-SUPERFUCK.TXT.vbs
c. In de standaard Windowssystem directorie van uw systeem (meestal is dit c:windowssystem):
-Alexia.txt.vbs
d. In de temporary directorie van uw systeem (meestal is dit c:windows emp )
-Natasa.TXT

Indien in de diskettestations A: of B: een schijf aanwezig is kan het virus zich hierop nestelen. Hierbij verpakt het virus zich in een van onderstaande bestanden: KISSme.TXT.vbs, PUSSY.TXT.vbs, x-FUCK.TXT.vbs, 2TITS.TXT.vbs, myDICK.TXT.vbs, PORN.TXT.vbs, UFOxxx.TXT.vbs, ALIENS.TXT.vbs, theBAR.TXT.vbs of DrDICK.TXT.vbs.

Aanwezigheid van de volgende registry-waarde in de registry van Windows: HKLMSOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionRunWUpdate kernel32.vbs

Bron : virusalert.nl

Breezer


Mousotron Pro

Computer programma's hoeven natuurlijk niet altijd even zinvol te zijn. Neem bijvoorbeeld het programma Mousotron Pro (klinkt indrukwekkend hé?). Dit is een freeware programma (kost dus niets) dat je hier kunt downloaden. Je kunt met dit programma onder andere de afstand zichtbaar maken die je muis over het beeldscherm gelopen heeft (dat heb je natuurlijk altijd al willen weten!).

Met behulp van de set-up is van alles instellen:
- je kunt de afstand zowel in het metrische als in het engelse systeem weergeven;
- animated achtergrond (aan/uit optie);
- elke resolutie wordt gesupport;
- stay-on-Top optie;
- je kunt het programma bij het opstarten automatisch laten starten;
- de historie van de door de muis afgelegde afstand wordt bijgehouden;
- zeer eenvoudige set-up;
- geen gebruik van extra DLL's;
- un-install optie;
- weergave van het aantal toetsaanslagen is ook mogelijk;
- weergave van het aantal muis klikken (links, rechts, midden en dubbel klik);
- de display opties kun je zelf instellen.

Bart Stam


Google


Google (www.google.com) wordt door zeer veel mensen aangemerkt als zijn of haar favoriete zoekmachine. Ook Google is constant in ontwikkeling. Voor nieuwe ontwikkelingen die nog niet klaar zijn om definitief gemaakt te worden, maar die al wel getest kunnen worden heeft Google een aparte site:

http://labs.google.com/
Op dit moment kun je daar gebruik maken van:
- De Google Glossery. Op de bekende Google manier zoeken naar de betekenis van woorden, afkortingen, termen etc.
- Google Sets. Geef een paar termen en Google vult deze aan met termen die er bij passen.
- Voice Search. Zoeken met Google met behulp van de telefoon.
- Keyboard shortcuts. Bedien Google volledig met behulp van het toetsenbord.

Bart Stam


Helpmijdag

Zoals de meesten van jullie wel weten vond zondag 1 juni jl. de eerste Helpmijdag plaats in Almere. Om de foto's te zien kan je surfen naar het volgende adres: http://helpmijdag.helpmij.nl
De foto's zijn gemaakt door Dimage en Mumzel.


Redactie
De helpmij.nl nieuwsbrief staat onder redactie van:
 • Blacksheep
 • Bartuls
 • Beugje
 • Neleke
 • Huibbreeman
 • Mumzel
 • Boelie
 • Breezer
 • Jimbo
 • Lerosa
 • Tazman
 • Bennie
 • Admin

De redactie is te bereiken op redactie@helpmij.nl

Wil je een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kan je e-mailen naar het bovenstaande adres of je kan het forum bezoeken en je bijdrage plaatsen in de sectie nieuwsbrief.

Iedereen die zich aanmeld bij helpmij.nl krijgt standaard de nieuwsbrief opgestuurd.
Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen klik dan hier.

Is deze nieuwsbrief naar je doorgestuurd en wil hem zelf ontvangen? Ga naar de site en meld je aan het bij het forum. Je zult dan automatisch de nieuwsbrief ontvangen. Als je al aangemeld bent en je hebt de nieuwsbrief niet ontvangen, ga dan in het forum naar profiel, aanpassen van opties, en vink bij 'Mogen de Webmasters en Moderators je berichten sturen?' ja aan.

Disclaimer
Alle handelsnamen of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit Helpmij (de redactie) hierbij iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen (waaronder begrepen directe en indirecte schade). Toepassen van informatie en gebruik van software is op eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nooit openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Verspreiding van deze nieuwsbrief is toegestaan maar uitsluitend volledig en in ongewijzigde vorm. Het is niet toegestaan om delen van de inhoud zonder voorafgaande toestemming van de makers te gebruiken.