Inhoudsopgave
-Voorwoord
-USB flashdrive modding wedstrijd...
-Je eerste stappen in GIMP
-Microsoft Works database
-Helpmij.nl 10 jaar
-Het Interview
-Oude hobby herleeft
-Gadgets: indrukken van de IFA
-Onze Tips & Handleidingen
-Bijdrage leveren aan Nieuwsbrief
-Aan- en afmelden Helpmij Nieuwsbrief
-Postvak-in
 

De redactie bestaat uit:
CorVerm
crash
ErpCity
jackall
mumzel (Hoofdredacteur)
profpc
XP_PC

De redactie is te bereiken op nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres g��n vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.

Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 36649 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.

Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie.

nod32 bestellen

nod32 bestellen

Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor de nieuwsbrief kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch de volgende nieuwsbrief ontvangen.

Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude nieuwsbrieven bladeren.

DISCLAIMER
Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.

Voorwoord

Auteur: mumzel

september 2009: SonyCCD-V8US..jpgIn het begin tijdperk van de videocamera's hadden we een JVC camera die zelf al bijna 2 kilo woog en de batterypack die er bij zat was groter dan de camera en woog bijna hetzelfde. Niet echt een gewicht om mee op reis te nemen in het vliegtuig en daar een leuke vakantiefilm mee te maken. Daarna volgde de Sony CCD V8-AF, met z'n totaalgewicht van bijna 2 kilo een stuk lichter.  Heel wat anders is de Sharp viewcam waar we nu mee werken, ongeveer 10 bij 10 en een kleine 600 gram. Dat is een toestel uit 2004 met mini dv-bandjes, dus alweer aan vervanging toe (als je up-to-date wilt blijven).

september 2009: carvox 2453..jpgIn 1985 kregen we een Carvox 2453, de eerste  'autotelefoon' ontwikkeld door  Nokia, die ook buiten de auto gebruikt kon worden, alhoewel  je het toestel onmogelijk als 'mobieltje' kon meenemen met zijn 5 kilo. Stel je voor... de camera in je ene hand, de accutas daarvoor over je schouder en dan in de andere hand de Carvox telefoon.... Toen hadden we geen sportschool nodig om te trainen.  De HTC touch diamond die ik nu heb is zelfs met de meeste fantasie ter wereld niet te gebruiken als gewichtheftoestel en is sneller en krachtiger dan mijn eerste computers.

De eerste computer die we in huis hadden was een Olivetti met twee floppy drives (een grote en 1 gewone) en een monitor zo groot als een hondenhok, met aan de zijkant een knop waarmee je de tekstkleuren kon veranderen in groen, geel, blauw of wit! Op die computer zat ik spelletjes in Basic te programmeren, waarbij het kleinste foutje al een paar uur werk kostte om het weer allemaal opnieuw in te tikken. Internet bestond nog niet voor huis- tuin- en keukengebruik. Iets dat ik me nu nauwelijks meer voor kan stellen, alhoewel Google me verhindert om de juiste afbeelding te vinden bij die Olivetti.

In de kamer staat nu nog een aandenken aan de voorloper van Word: een oude typemachine met als enige aanduiding Mod. nr.7 in sierlijke letters. Als je op de toetsen drukt gaan de hamertjes recht achteruit in plaats van dat ze omklappen.

De vooruitgang is niet te stuiten, alle onderdelen rollen over elkaar heen om sneller en kleiner te worden, maar er is een niet zo erg oud gezegde: Al  is de computer nog zo snel, de software achterhaalt haar wel, die je weer eens doet denken aan dat andere gezegde: elke ketting is zo sterk als de zwakste schakel! Ik ben benieuwd waar we over vijf jaar mee werken, maar ik kan me niet indenken dat het erg veel lichter zal worden.


USB flashdrive modding wedstrijd...

Auteur: ErpCity

In onze Nieuwsbrief van augustus lanceerden wij een "usb key modding wedstrijd", waarop het enorme aantal inzendingen van 1 binnenkwam! Iets teleurstellend, mede gezien het aantal "case modders" dat regelmatig het forum bezoekt..

Uit de rapportage van de, naar regeringsvoorbeeld, onmiddelijke aangestelde commissie van onderzoek blijkt onomstotelijk en zonneklaar dat de oorzaak mogelijk, misschien en eventueel, in het feit ligt dat vele "creatievelingen" in de maand augustus op vakantie plegen te gaan waarbij zij wel allerhande onnodige rommel meeslepen, echter zelden het gereedschap om te "modden" (meestal op uitdrukkelijke wens van hun partner, welke hier de rest van het jaar al genoeg mee te stellen heeft).

Wij willen de keiharde conclusies uit de rapportage graag een kans geven, reden waarom wij de inzendtermijn verlengen naar 30 september.

Hier nog even een korte samenvatting van het artikel en de wedstrijd zoals deze te vinden was in het artikel "Gadgets" van het augustusnummer van de Niewsbrief...

Voorbeelden van USB flashdrive mods:

september 2009: cordflash_drive..jpg

 

 De fashdrive ingebouwd in een afgeknipte kabel....

 

september 2009: lego case mod..jpg

De flashdrive ingebouwd in een Legosteen....

 

 

 

Dus...verveel je jezelf? Geef je creativiteit een kans: sloop eens, voorzichtig, een afgedankte usb flashdrive en laat je fantasie de vrije loop... Kijk eens rond wat je allemaal zou kunnen ombouwen tot USB stick.

Mocht je tot iets origineels, uitbundigs, wilds, aparts, vernieuwend of bizars komen, maak er dan er een foto van en stuur die naar de redactie van de Nieuwsbrief. De opmerkelijkste inzending wordt beloond met de enige echte, originele, in zeer beperkte oplage (dus een collectorsitem) gemaakte, Helpmij.nl creditcard USB flashdrive met een opslagcapaciteit van 8 gigabyte! Inzenden kan tot 30 september. Leuke Photoshop concepten voor "stickmods" zijn vanzelfsprekend ook zeer welkom...

Stel de onderzoekscommissie niet teleur, ga aan het werk, nu!


Je eerste stappen in GIMP

Auteur: Helogat

De meeste kennen het programma Photoshop wel, je kunt er foto's mee bewerken, maar je kunt er ook afbeeldingen mee maken. Helaas is Photoshop door de prijs niet voor iedereen weggelegd, maar er is een gratis alternatief: GIMP.

GIMP staat voor GNU Image Manipulation Program, en het is een goed alternatief voor Photoshop. GIMP is een programma van GNU, een project voor vrije software. Je kunt GIMP gratis downloaden op www.gimp.org, maar ik heb GIMP op mijn U3-stick staan.

september 2009: gimp01..jpgAls je GIMP opstart zie je een aantal vensters, in Venster 1 komt je afbeelding. Venster 2 heb ik in twee delen verdeeld, omdat je in het bovenste deel de tool kunt selecteren die je wilt gebruiken. In Venster 2b kun je de instellingen voor de desbetreffende tool verfijnen. In Venster 3 zie je de lagen. Venster 4 is bedoeld voor het selecteren van je kwast. Ik heb dit venster weergegeven omdat ik het handig vind, maar je hebt het niet nodig. Zie je venster 2 of 3 niet, klik dan op Windows, Dockable Dialogs en selecteer de vensters die je wilt weergeven. 

september 2009: gimp2..jpgEn dan nu aan het werk. Klik op File, dan op New en maak een afbeelding van 800 bij 600 pixels. Klik dan op het knopje voor de voorgrondkleur, stel de kleur 5ad400 in. Klik nu op het knopje voor de achtergrondkleur, stel hier c6fc00 in. Klik dan op OK. Selecteer nu de Blend tool en zorg dat je FG to BG hebt geselecteerd. Maak nu een overgang van boven naar beneden, dit doe je door een rechte lijn te maken met de Blendtool van boven naar beneden.

 

Maak nu een nieuwe laag aan: klik linksonder in het venster met de lagen op de knop met de afbeelding van een pagina. De standaardinstellingen zijn goed, dus klik op OK. Verander nu de instelling Shape van de Blendtool van Lineair naar Radial en de instelling Gradient van FG to BG naar FG to transparent en selecteer wit als voorgrondkleur. Zorg dat je de nieuwe laag geselecteerd hebt. Maak nu een overgang van het midden naar de buitenkant. Verander de Layer Mode naar Grain Merge.

september 2009: gimp03..jpgMaak weer een nieuwe laag aan en selecteer de Path Tool. Maak ongeveer zo'n vorm (als het niet lukt, kun je ook een andere vorm maken, zolang deze maar bijna gesloten is) Klik nu op Selection from Path. Nu kun je weer de Blend tool selecteren. Selecteer ff0000 als voorgrondkleur en ff8000 als achtergrondkleur. Zorg dat je weer FG to BG hebt geselecteerd, en dat de Gradient op Spiral (CCW) staat.

 

Maak de volgende overgang: 

september 2009: Gimp04..jpg

Nu moet je de Layer Mode weer wijzigen naar Grain Extract. Maak nu een nieuwe laag aan en druk op CTRL+Shift+A. Klik op Filters, klik op Edge Detect en Selecteer nu Neon. Zet de Radius op 64 en de amount op 0. Selecteer de laag met de vorm, klik op Filters, Light and Shadow en vervolgens op Drop shadow. Selecteer bij beide offsets 10 en klik op OK.

september 2009: gimp05..jpgMaak nu een nieuwe laag. Selecteer de Paintbrush tool en selecteer Vine, maak een leuke rand maar maak links van de vorm geen rand. Maak een nieuwe laag. Selecteer de Paintbrush tool en stel als brush in: Circle Fuzzy (19). Nu kun je in het bovenste vrije deel iets tekenen of schrijven.

 

Selecteer nu de text Tool en type ter hoogte van de punt van de vorm wat tekst.

Klik op File, Save en sla je bestand op als xcf indien je er later nog eens iets mee wilt doen. Ook kun je het als JPEG of PNG opslaan om het aan anderen te laten zien.

Als het goed is kom je nu een beetje overweg met GIMP, wellicht schrijf ik nog een vervolg.


Microsoft Works database

Auteur: CorVerm

In de serie over Works is nu Works Database aan de beurt. Uiteraard is dit onderdeel van Works eveneens simpel van opzet maar toch kun je ook hiermee tot een aardig resultaat komen. Zoals gewoonlijk leggen we Works Database uit aan de hand van een voorbeeld. We gaan een ledenadministratie maken die kan dienen als basis voor wat je maar maken wilt. De eenvoudigste database is een adresbestand, altijd handig en overzichtelijk en goed bruikbaar voor het samenvoegen van gegevens in een document. (Zie vorige workshops).

september 2009: data 1..jpg

We beginnen met de uitleg betreffende de specifieke knoppen voor Works Database. De andere knoppen zijn welbekende knoppen en hoeven geen uitleg.

Bedenk in ieder geval van tevoren heel goed waar je de database voor gaat gebruiken en dus ook hoe je de database gaat inrichten. In een aantal gevallen zijn de gekozen velden niet zo gemakkelijk of zelfs helemaal niet aan te passen. Een reden om er dan maar niet aan te beginnen? Zo erg is het niet, vandaar het belang om eerst goed op een rijtje te zetten hoe jouw database er uit moet gaan zien.

Start Works en klik op de tab Programma's, in het linker deelvenster kies je voor Works Database. In het hoofdvenster kun je kiezen voor een Lege database of uit een aantal sjablonen. We kiezen natuurlijk voor de Lege database en meteen word je een scherm voorgeschoteld waarin je kunt kiezen welk opmaaktype je aan de velden mee wilt geven. De "kolommen" heten in een database Velden, terwijl de "rijen" de Records zijn.

september 2009: data 3..jpg

Geef een naam op voor het in te voegen veld, vervolgens kies je een Opmaaktype voor het veld. Nu komt het er op aan dat je de juiste keuze maakt, want zodra je begint met het invoeren van gegevens doet het opmaaktype, of de formule die je een veld hebt meegegeven, z'n werk. Heb je het in te voegen veld naar wens ingesteld dan klik je op de knop Toevoegen. Klaar met het invoegen van de velden? Klik dan op de knop Afsluiten.

Wat doet een bepaald opmaaktype met het veld?

1.     Standaard: Tekst wordt links uitgelijnd en getallen worden rechts uitgelijnd. De standaardopmaak gebruikt gehele getallen (123), decimale breuken (1,23) of exponentiële notaties (123E+75).

2.     Tekst: Woorden of informatie die woorden, getallen of beide bevatten. Selecteer de tekstopmaak voor getallenreeksen die speciale tekens kunnen bevatten, zoals het dollarteken of het copyrightteken.

3.     Getal: Hiermee stel je het aantal decimalen, de plaatsing van het scheidingsteken en de werking van negatieve getallen in.

4.     Valuta: Hiermee stel je voor velden die met geld te maken hebben het aantal decimalen, de werking van negatieve getallen en het valutasymbool in.

5.     Procent: Hiermee stel je voor velden met percentages het aantal decimalen in dat moet worden weergegeven.

6.     Exponentieel: Hiermee stel je voor velden met een exponentiële notatie (123E+75) het aantal decimalen in dat moet worden weergegeven.

7.     Voorloopnullen: Selecteer aanvullende opmaak voor velden met voorloopnullen.

8.     Breuk: Breuken, afgerond op of teruggebracht tot het aantal cijfers dat je opgeeft. Als je een breuk wilt typen, moet je eerst een 0 typen, bijvoorbeeld 0 1/32

9.     Waar of onwaar: Nulwaarden worden weergegeven als ONWAAR en numerieke waarden anders dan nul worden weergegeven als WAAR.

10.  Datum: Dag van de week, maand en jaar. Selecteer een notatie in een lijst met vooraf gedefinieerde notaties.

11.  Tijd: Uren, minuten en seconden. Selecteer een notatie in een lijst met vooraf gedefinieerde notaties.

12.  Geserialiseerd: Een genummerde volgorde, zoals volgnummers, id-nummers of indexnummers.

Twee opmerkingen over de opmaaktypen zijn op z'n plaats. Eerst nemen we het type standaard onder de loep want daar schuilt een addertje onder het gras.

september 2009: data 4..jpg

Typ je namelijk Jan in het veld met het opmaaktype standaard, dan wordt dat door Works Database onmiddellijk naar de datum 1-1-2009 omgezet en dat willen we niet. Trouwens, iedere datum die je typt wordt als maand weergegeven. 3-5-2009 geeft in het veld tekst als resultaat mei, terwijl in de formulebalk de getypte datum wel is te zien.

Of het als voordeel moet worden gezien? In ieder geval is er met de datum wel te rekenen. In het veld tekst van de afbeelding staat de formule: =MAAND(standaard)+2 en dat levert dus maand 3 op. Het kan maar vast gezegd zijn dat in alle type velden formules kunnen worden geplaatst. De tweede opmerking gaat over het type exponentieel, een wiskundige getalsweergave. Het getal 154,23 wordt weergegeven als 1,54E+02, waar E staat voor exponent wat zorgt dat het grondtal wordt vermenigvuldigd met tien tot in de macht n. Voor een eenvoudige database lijkt me dit soort notaties overbodig.

Een voorbeeld database

september 2009: data 2-2..jpg

Bovenstaande afbeelding is een voorbeeld van een verenigingsdatabase die in tweeën is geknipt omdat het anders niet op deze pagina past. Duidelijk zal zijn dat het veld linksonder in feite aansluit op het veld rechtsboven. Let goed op voor welk doel we de verschillende veldeigenschappen gaan gebruiken in ons voorbeeld. Dus nogmaals: denk goed na hoe je de database wilt inrichten en plaats, voordat je begint met gegevens te typen, eerst de formules. Klik in de cel onder de veldnaam en typ je formule.

Opmaaktypen die gebruikt zijn in de database

Lidnr. Heeft de opmaak serienummer. Geef in het venster Opmaak het aantal voorloopnullen op die je wilt gebruiken. Als het goed is dan is een veld van dit type standaard beveiligd, en dat is maar goed ook. Eenmaal begonnen met het vullen van een record vult de database zelf een volgnummer in. Mocht het veld niet beveiligd zijn dan kun je dat alsnog regelen door in het menu Opmaak voor Beveiliging te kiezen en een vinkje zetten voor Veld beveiligen. Via dezelfde weg kun je ook de beveiliging verwijderen, maar dat is niet aan te raden.

De velden Naam t/m Plaats hebben het opmaaktype Tekst. Een voordeel van dit opmaaktype is dat je aaneengesloten telefoonnummers in kunt voeren, dus de beginnul wordt gewoon getoond in het record. Vind je het plezieriger om een streepje (koppelteken) tussen het netnummer en het abonneenummer te plaatsen dan kan dat eveneens. Een uitzondering in dit rijtje vormt het veld Geb, die geven we het opmaaktype Datum mee. (Zie de uitleg hieronder)

Het veld Lid sinds heeft opmaaktype, jazeker, Datum. Geef een weergavetype voor de datum op. Het voordeel van dit opmaaktype is dat er gerekend kan worden met de ingevoerde datum. Met andere woorden Works Database ziet de datum als een geheel getal en daarmee kan de database uit de voeten als er gerekend moet worden. Zo is de datum 12-8-1992 (uit de afbeelding) in feite niets anders dan het getal 33828 en met getallen kun je rekenen, met datums niet. Kies in het venster Opmaak voor de gewenste datumnotatie.

Het veld Datum L (de datum wanneer iemand van jeugdlid lid is geworden) is misschien wat overbodig maar draagt wel een formule in zich die je eventueel ook in andere situaties kunt gebruiken. In ieder geval krijgt dit veld het opmaaktype Datum mee. In tegenstelling tot Works Spreadsheet is het niet nodig om een eenmaal ingevoerde formule naar andere cellen te kopiëren, Works Database vult de formules zelf aan wanneer er een nieuw record wordt gemaakt. Bovendien werkt de database met veldnamen en niet met celreferenties. De formule in Datum L is: =ALS(Geb="";"";DATUM(JAAR(Geb)+18;MAAND(Geb);DAG(Geb))). Typ deze (of een andere) formule in de eerste cel van een veld. De betekenis van de formule? Als Geb leeg is dan moet ook de cel in het veld Datum L leeg blijven, anders moet het jaar +18 jaar de maand en de dag uit de cel, van het record dat je maakt, overnemen. Waarom +18 jaar? Dan wordt het JL gezien zijn leeftijd (18 jaar) volwaardig lid van de vereniging.

Voor het veld L/JL (lid of jeugdlid) kiezen we weer voor opmaaktype Tekst. Ook in dit veld typ je weer een formule om te bepalen of het verenigingslid nog jeugdlid is of lid. Dat doe je met de formule: =ALS(Geb="";"";ALS(JAAR(NU())-JAAR(Geb)>=18;"L";"JL")). In dit geval bepaal je of het lid 18 jaar of ouder is door het geboortejaar af te trekken van het jaar NU(). Meer dan (>) of gelijk aan (=) 18? Dan betreft het een lid en betaalt dus meer contributie.

september 2009: data 5..jpg

De velden Contr en Betaald krijgen opmaaktype Valuta mee. Geef in het venster Opmaak aan hoeveel decimalen je wilt zien en of het Euroteken moet worden weergegeven. Uiteraard kun je met dit opmaaktype rekenen. In het veld Contr zet je de formule: =ALS(Lid sinds="";"";ALS('L/JL'="L";8;4,5)). Dus als er in het veld L/JL een L staat kost dat € 8, staat er JL dan kost dat € 4,50. In het veld Betaald zet je de formule: =ALS(Lid sinds="";"";SOM(Jan;feb;mrt;april;mei))*Contr. (zonder de punt) Uiteraard staan in de database de maanden jan t/m dec, neem dat dus in de formule mee.

september 2009: data 6..jpg

Helaas kennen zowel Works Database als Works Spreadsheet de functie AANTAL.ALS() niet, dat verplicht ons te werken met een cijfer in de velden met de (afkortingen) van de maanden. Dus heeft een lid aan zijn of haar betalingsverplichting voldaan dan typ je een 1. De formule telt de enen op en vermenigvuldigd de som met de te betalen contributie.

Er is wel een andere formule die we toe kunnen passen maar, ja inderdaad, daar zit een maar aan. De formule =AANTAL(Jan;feb;mrt;april;mei)*Contr geeft ook het gewenste resultaat. Maar als je besluit om bijvoorbeeld een kruisje te zetten indien iemand niet betaald heeft telt deze functie het kruisje gewoon mee. Met andere woorden maakt de functie AANTAL() geen onderscheid tussen letters en cijfers.

De velden voorzien van de maandnamen geef je het opmaaktype Tekst.

Hoe maak je op een makkelijke manier een formule

 We gaan uit van deze formule: =ALS(Lid sinds="";"";SOM(Jan;feb;mrt;april;mei))*Contr. Typ bijvoorbeeld =ALS( klik dan op het veld Lid sinds, vervolgens typ je ="";""; waarna je op het veld Jan klikt een ; typt. Zo ga je door totdat je alle velden in de formule hebt opgenomen. Typ de afsluitende haakjes en vervolgens het * (maalteken) en als laatste handeling klik je dus op het veld Contr. (zonder de punt)

Dan is het moment aangebroken om de records te vullen met gegevens. Begin met het typen van de naam in het gelijknamige veld, het lidnummer vult Works Database zelf in. We hebben daar immers voor gekozen met het toekennen van het opmaaktype. Nou ja, de rest wijst zichzelf. Na het typen van gegevens in de diverse velden komen in de velden waarin je een formule hebt geplaatst de resultaten tevoorschijn.

Wat je nu nog moet weten

  1. Dat je een veldnaam en/of het opmaaktype kunt aanpassen. Ga naar het menu Opmaak > Veld, het venster Opmaak wordt geopend waarin je de wijzigingen aan kunt brengen.
  2. Dat er allerlei opties te vinden zijn voor de opmaak van de database.
  3. Dat je een veld kunt toevoegen of verwijderen. Klik met rechts op een veldnaam en kies voor Veld invoegen > voor of na. Of voor verwijderen indien je van het veld af wilt. (Kan ook via het menu Record)
  4. Dat je ook een Record in kunt voegen. Of middels de knop in de werkbalk of via het menu Record. Waarbij aangetekend dat, zeker als je met het opmaaktype Met serienummer werkt, je liever geen records invoegt. Beter is het om onderaan de database verder te gaan en van de sorteerfunctie gebruik maakt om de database zo weer te geven zoals jij het wilt.
  5. Dat je de inhoud van de database per e-mail kunt verzenden als tekst in het bericht of als bijlage. In het laatste geval moet de ontvanger over Works beschikken om de database te kunnen openen. Ga naar het menu Extra > Opties en geef in het venster Opties aan hoe je de e-mail wilt verzenden.
  6. Dat je een e-mail verzendt door in het menu Bestand te kiezen voor Verzenden.
  7. Dat je de lijst ook weer kunt geven als formulier(en). Klik op de daarvoor bestemde knop in de werkbalk.

Waar we het in de volgende nieuwsbrief over gaan hebben

  1. Het maken van een rapport.
  2. Het filteren van de database.
  3. Het opmaken van de formulierweergave.
  4. En nog een aantal andere zaken.

Helpmij.nl 10 jaar

Auteur: Held

Beste Helpmijer,

Over een paar dagen loopt de vakantiefoto contest af. U kan nog tot 15 september meedoen door een leuke vakantiefoto hier te uploaden.

september 2009: olympus1050..jpgDe winnaar krijgt een Olympus MJU 1050 (digitale waterproof camera), de 10jaar Helpmij.nl mok en een 2GB geheugenkaartje.

 

 

 

 

Voor de nummers 2 en 3 ligt er een Helpmij.nl-pakket klaar bestaande uit de 10jaar Helpmij.nl-mok en een NOD32 pakket of een a-squared pakket

Veel plezier

10 jaar commissie


Het Interview

Auteur: XP_PC

Raymond Bos: lid sinds 2001, bijna 17.000 posts en ook nog moderator. Reden temeer om deze maand geïnterviewd te worden.  

augustus 2009: interview..gif 

Goedendag Raymond! Om er even in te komen een gemakkelijke vraag: wat betekent jouw nickname? Komt deze overeen met jouw echte naam?

Ja, is mijn echte naam. Ik ben niet zo van de nicks!

Kun je ons wat over jezelf vertellen?

Ik ben 39, getrouwd met Martine waarmee ik een zoon heb van 7 met de naam Joshua. Ik heb altijd in de zorg gewerkt maar omdat ik sinds 2005 chronischpijnpatiënt ben, werk ik niet meer. Maar ik hoop ooit weer te gaan werken.

In Oktober 2001 ben je lid geworden op Helpmij. Wat was de reden hiervoor, had je zelf misschien een probleem?

Ja, ik moest W98SE installeren want ik had net per ongeluk mijn partitie met dit OS erop verwijderd. Ik wist niet meer wat ik moest doen en typte toen voor de gein www.helpmij.nl in en het bestond nog ook. Ik ben gelijk lid geworden en gebleven.

Je bent ook actief als moderator. Sinds wanneer is dat, en waarom ben je het geworden?

Oei, ik weet niet meer hoelang. Ik was eerst lid van de klachtencommissie en toen kreeg ik de titel marktmeester omdat ik onze marktplaats ging beheren. Later ben ik benaderd om ook andere secties te gaan modereren en dat heb ik toen gedaan. Met veel plezier en toewijding trouwens.

Je bent naast lid en moderator ook nog lid van de vereniging. Wat is voor jou de reden geweest om lid te worden?

Helpmij is laagdrempelig, stomme vragen bestaan niet en het is ook nog gezellig. Ik wilde graag bij dit clubje horen en ook financieel ondersteunen en dat kon ik op deze manier doen.

Hoe ben je met computers in aanraking gekomen en wanneer was dat?

Mijn eerste PC was er eentje met een HDD van 6 GB en 32 MB intern geheugen, en kocht ik nadat ik bij een vriend van mijn zag dat hij aan het mailen was met vrienden in Amerika. Er werden toen al muziekjes met de mail mee gestuurd en ik vond dat zo fantastisch dat ik er ook eentje moest hebben.

Wat is je grootste computerblunder en waar ben je meest trots op?

Een complete W98SE partitie verwijderen is wel het stomste wat ik gedaan heb. Ik ben trots op alle kennis die ik nu heb van pc's en dat ik vele mensen kan helpen. Ik ben nu bezig een eigen bedrijfje op te zetten in pc-onderhoud en privé pc-les thuis.

Als laatste vraag: welke vraag hadden we nog moeten stellen aan je?

Hoe is het leven met 24 uur per dag flinke pijn? Dan zou ik zeggen, moeilijk maar je moet het beste van je leven maken en positief blijven. Het leven is de moeite waard!

Raymond Bos, bedankt voor al je inzet binnen Helpmij.nl en voor dit interview!!


Oude hobby herleeft

Auteur: jackall

Je kent dat wel, jaren geleden had je een hobby. Zo speelde ik veel op een muziekinstrument, destijds gekoppeld aan een Commodore amiga.
Werelds dat het was in die tijd, maar zoals dat vaak gaat, de hobby verdwijnt op de achtergrond door de komst van een gezinnetje en ga zo maar door, waardoor je hobby op de laatste plaats raakt en het instrument ergens in de kast verdwijnt of via de welbekende tweedehands websites zoals www.speurders.nl en www.marktplaats.nl van de hand gedaan wordt.
Totdat ik ongeveer anderhalf jaar geleden de kriebels weer kreeg en via www.marktplaats.nl ging zoeken naar een toetsinstrument, natuurlijk voor een spotprijs, want ja, je begint er weer aan en de vraag is, blijf je doorgaan of is die herleving slechts van korte duur? Zo gezegd, zo gedaan op weg naar de verkoper die dat apparaat te koop aanbood via marktplaats. Eenmaal thuis heb ik het geïnstalleerd en begon te zoeken naar de mogelijkheden aan de hand van de Nederlandstalige handleiding die ik via de fabrikant kon downloaden.
En ja hoor na verloop van tijd kreeg ik er steeds meer zin in. Maar ikzelf niet alleen, het hele gezin genoot mee met volle teugen.
Nu ik verder ben dan alleen maar proberen leuk te spelen, zocht ik naar een wat meer professioneel muziekinstrument. Dat vond ik bij een gerenommeerde muziekwinkel in Rotterdam als mooie aanbieding.
Dus reed ik ‘smiddags onderweg naar mijn werk eventjes een paar minuten door naar de volgende afslag, ben gestopt bij de winkel en heb dat mooie apparaat aangeschaft.
Eenmaal na de gedane arbeid thuisgekomen heb ik bij vrouwtjelief mijn aanschaf opgebiecht en bij wijze van verassing verteld dat ik een beetje stout was geweest en zwiepte zo dat pakketje van maar liefst 16 kg op haar schoot. Het uitgepakte instrument werd bewonderd en meteen werd het één en ander ter gehore gebracht wat niet mee valt als je het instrument nog niet kent. Maar wat een lol.
De volgende dag heb ik het hele boekwerk doorgespit, het cd-rommetje in de computer gestoken en de software geïnstalleerd, zodat de aansluiting en de communicatie van en naar de personal computer tot stand kon worden gebracht.
Toen ging het mis, een onwillige driver zonder digitale handtekening die zich niet gemakkelijk liet installeren onder windows xp, maar... na enkele pogingen via de niet gangbare weg is het alsnog nog gelukt de drivers te installeren en het werkend te krijgen. Toen spelen met de midi functies en de bij het instrument meegeleverde software. Ook nog eens op zoek naar sites via www.google.nl die midifiles aanbieden en de zaak was bijna rond.
Met deze handleiding erbij wordt het leren lezen en maken van muzieknotatie vanuit een midifile wel heel makkelijk. Hoewel het apparaat zelf ook deze mogelijkheid biedt is dit slechts zichtbaar op een schermpje van 1,5x het formaat van een visitekaartje.
Soms bestel ik wel eens een stukje bladmuziek van een bekende Nederlandse organist om zo ook een paar leuke nummertjes ter gehore te brengen en het notenschrift meer onder de knie te krijgen. Helaas heb ik nog geen muzieknotatie programma kunnen vinden die het notenschrift ook op deze manier kan weergeven.
Nu ik een tijdje bezig ben met het leren en spelen van muziek met behulp van de pc heb ik ondertussen alweer twee volle cd's opgenomen voor de huiselijke kring en ben inmiddels volop bezig om een derde schijfje vol te maken.
Al met al een vroegere hobby die in combinatie met de mogelijkheden van de computer steeds toegankelijker is geworden voor de gewone mens.
 
Wie weet, kan je mij in de toekomst nog wel eens boeken, maar totdat dit zover is nog moet ik nog wel even blijven oefenen.
 


Gadgets: indrukken van de IFA

Auteur: ErpCity

september 2009: IFA..jpgVoor alle gadgetfreaks, HiFi-fans en liefhebbers van de laatste kreet apparaten (om de buren voor te zijn), is er deze week maar één reisdoel: Berlijn

 

Van 4 tot 9 september draait daar wederom 's werelds grootste consumentenelektronica beurs, de IFA.

Hoewel deze beurs niet bekend staat om de introducties van revolutionaire computernieuwigheden (die vind je meestal bij de CES in Las Vegas), zijn er dit jaar toch wel weer heel wat bijzonderheden te zien op het gebied van consumentenelektronica, dus TV's, HiFi, telefoons en navigatie apparatuur... Maar ook koelkasten met ingebouwde TFT schermen, inductiekookplaten met touchscreen LCD scherm voor de bediening en voor recepten, wasautomaten met toeters en bellen en zeer geavanceerde koffiezetters...

Een blikje richting TV's:

Sony presenteert op deze show een 1080p HD Bravia  TV welke geschikt is gemaakt voor 3D weergave. Je hebt hier nog wel met een "brilletje" voor nodig, echter deze bril heeft een razendsnelle sluitertechniek ingebouwd in de glazen, waardoor om en om het linker en het rechteroog beeld krijgen.

3D thuis wordt een trend! Vanaf volgend jaar zullen de eerste 3D Blu-ray spelers op de markt komen. De volgende stap is "geur TV".... (interessant bij kookprogramma's, minder bij "de Smaakpolitie ) en uiteindelijk "holo-tv" waarbij je zelf over de set kunt wandelen.....

LG heeft een 15 inch OLED televisie meegebracht. Dit is het grootste in de verkoop verkrijgbare scherm tot nu toe. Bijzonder aan dit scherm is de gebruikte AMOLED technologie (Activ matrix organic light-emitting diode).  Of deze technologie het gaat halen is nog even afwachten: de uitval bij de fabricage is tot nu toe enorm waardoor de prijs zeer hoog is. Er wordt wel geëxperimenteerd met nieuwe fabricagetechnieken. Het grote verschil tussen een oled scherm en een lcd is dat een OLED scherm uit zichzelf licht geeft terwijl achter een LCD scherm een grote lichtbron (backlight) zit. De lichtgevende diodes (drie kleuren per pixel) zijn kleiner dan de kristallen van een lcd en veel sneller aan te sturen, waardoor ze garant staan voor een helder en kleurrijk beeld met een van nature betere contrastverhouding.

Sharp komt met twee nieuwe schermen, van respectievelijk 116 en 132 centimeter, de AQUOS LE700E en LE600E, met een soort "tussenvorm" van backlight en OLED... de LED-backlight. In plaats van een groot backlight zetten zij een LED achter elk kristal... het beeld is daardoor wel "crispier" dan een LCD, maar heeft dezelfde "traagheid" waardoor snelle beeldwisselingen, net als bij een LCD scherm, een beetje "smeren"..... Deze techniek wordt "Direct LED" genoemd.

Daarnaast is er ook nog "EDGE LED", onder andere Philips gebruikt dit. Hierbij zitten de LED's niet achter de kristallen maar aan de zijkant van het scherm. Hierdoor is het mogelijk zeer platte (minder dan 4 cm) "platte schermen" te maken....

Het voordeel van al deze LED technieken boven een backlight: ze vreten minder stroom.

Knopen we nu onze TV, Blu-ray speler, harddiskrecorder en homecinemaset nog met een heel kabelcircus aan elkaar, binnenkort gaan we dat anders doen. Steeds meer van deze apparaten hebben een UTP aansluiting en Netgear toont nu zijn eerste "multimediarouter" waardoor al dit soort apparaten met een simpel netwerkkabeltje met elkaar verbonden kunnen worden om onderling in elke richting met gigabit snelheid gegevens uit te wisselen.

In de laptop- en PChallen vinden we erg veel nieuwe modellen. Wat opvalt is dat meer en meer fabrikanten afstappen van de saaie donkergrijze kleur.

september 2009: Herschaalde kopie van Nettop..jpgEen zeer compacte (waarschijnlijk de meest compacte) "PC" met toch wel aardige specs is de Medion Akoya Mini E2076 D Nettop.

Met een 320 GB harde schijf, een Intel Atom processor en NVIDIA GeForce 9400M on board is dit best een leuk apparaat. Door de ingebouwde NVIDIA ION processor is het afspelen van HD video's ook geen enkel probleem voor het ding.

Schitterend is de pianolak finish...

 

 

 

 

 

 

september 2009: Herschaalde kopie van senseo 1..jpgHeb je nog zo'n rond Senseo apparaat? Weg ermee!

Philips toont in Berlijn haar nieuwe kijk op de Senseo met de Quadrante! Binnen 30 seconden een heerlijk bakje troost, capaciteit van het watertankje 1,2 liter, dus goed voor 8 koppen.

Nu nog even leren drinken uit een vierkant kopje zonder dat m'n shirt eraan gaat en alles komt goed...

De IFA... als je tijd hebt is een bezoek zeker de moeite waard, je kijkt er je ogen uit!


Onze Tips & Handleidingen

Auteur: profpc

Deze maand is er weer een artikel Tips & Handleidingen. We beginnen eerst met de handleidingen die op het forum zijn geplaatst. Zelf kun je ook een handleiding plaatsen, dat kun je doen in het Tips en Handleidingen-forum. Verderop in het artikel komen we bij Handige Software waar je een overzicht van de laatst geplaatste software in de sectie Handige Software vindt.

Onderhoud

Hardnekkige virussen handmatig verwijderen
Geplaatst op 8 augustus 2009, door jackall
Het komt nogal eens voor dat een hardnekkig virusje niet te verwijderen is door je virusscanner, of je scanner weet hier geen raad mee. Hier is een mogelijke oplossing om dit virus alsnog verwijderd te krijgen.

Overige besturingssystemen

Stap voor stap van Windows crash naar Linux
Geplaatst op 20 juni 2009, door Helogat
Hier kun je de installatie volgen van gebruiker Helogat die Ubuntu heeft geïnstalleerd na een crash.

Software-tips

Greenshot
Geplaatst op 30 juli 2009, door CorVerm
Een programma om printscreens te maken en van commentaar te voorzien.

Launchy
Geplaatst op 12 augustus 2009, door CorVerm
Het mes snijdt met dit programma aan twee kanten, je hoeft geen gebruik te maken van het startmenu en je kunt het bureaublad van alle snelkoppelingen ontdoen.

Overige Tips & Handleidingen

Urenregistratie / urenverantwoording
Geplaatst op 17 juni 2009, door punis112
Gebruiker Jeffrey heeft een urenregistratie, verantwoordingsoverzicht gemaakt die je eenvoudig kunt invullen. Makkelijk als je net een bedrijf hebt, of voor jezelf om je eigen administratie bij te houden.

Hieronder vind je een overzicht van de laatst geplaatste software in de sectie Handige Software. Zelf kun je ook leuke, handige software toevoegen aan de website. Dit kun je doen bij "Software toevoegen" op het Handige Software-pagina. Bij sommige programma's is het mogelijk dat je een PDF-handleiding kunt downloaden en eventueel kunt uitprinten. De handleidingen komen van het Handleidingen-pagina van Helpmij.nl vandaan. Als er een handleiding beschikbaar is in PDF bij een programma, dan kun je dit gemakkelijk herkennen doordat er "Download hier de handleiding:" eronder vermeldt staat.

Software: Geplaatst door: Omschrijving:
Freebie Notes profpc Om net als gele memobriefjes, snel en gemakkelijk op je bureaublad digitaal te plaatsen en zelfs een functie om je te herinneren.
ExtraxtNow Bertus Om op een simpele manier de meest gangbare extensies uit te pakken,zoals Zip RAR ISO enzovoorts.
Orov Bakk4318 Offline Rekening Overzicht is een programma waarmee je op een eenvoudige wijze inzicht krijgt in je financiële gegevens.
Greenshot CorVerm Snel op maat beelden maken en van commentaar voorzien.
Tab mix ad on voor firefox Bertus Tabs beheren van firefox. Gebruik tab mix plus ad-on voor firefox.
Get mail ad -on firefox Bertus Get mail ad-on voor firefox.
Malware Bytes anti malware Nakkie040 Handig tooltje om virussen en andere rommel mee te verwijderen, vindt erg veel.
Launchy CorVerm Het mes snijdt met dit programma aan twee kanten, je hoeft geen gebruik te maken van het startmenu en je kunt het bureaublad van alle snelkoppelingen ontdoen.
John’s Background Switcher profpc Het programma John’s Background Switcher kan om een bepaalde tijd automatisch je bureaubladachtergrond wisselen.
MP3MyMP3 Alfred 2 Neemt al het afgespeelde geluid van de computer op als MP3. No nonsense en nu in verbeterde versie. Het programma is gratis en vraagt om een kleine donatie.
Artweaver RikXP Handig programma dat erg veel lijkt op Adobe Photoshop. Hiermee kun je foto's bewerken, afbeeldingen maken, etc.
ISTool RikXP Handig programma om setup installaties te maken. Inno Setup benodigd. Inno Setup is te downloaden van: www.jrsoftware.org/.

Bijdrage leveren aan Nieuwsbrief

Auteur: mumzel

In deze nieuwsbrief is een artikel van Helogat verwerkt, wil je ook een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kun je e-mailen naar: nieuwsbrief@helpmij.nl of bezoek het forum en plaatst je bijdrage in de sectie nieuwsbrief.


Aan- en afmelden Helpmij Nieuwsbrief

Auteur: crash

september 2009: Aan en afmelden Helpmij Nieuwsbrief..jpg

Na verzending van de voorgaande Helpmij Nieuwsbrieven krijgen we regelmatig e-mails van mensen die zich willen afmelden voor de nieuwsbrief. Ook dat mensen een nieuw e-mailadres door willen geven. Het aan- en afmelden kan iedereen zelf doen. Ook als je een ander e-mailadres hebt kun je dat via die links regelen. Je meldt je oude adres eerst af en je meldt je nieuwe e-mailadres aan. Hierna zal de Helpmij Nieuwsbrief naar je nieuwe e-mailadres verstuurd worden.

Afmeldlink:
https://magazine.helpmij.nl/lists/?p=unsubscribe&id=1

Aanmeldlink;
https://magazine.helpmij.nl/lists/?p=subscribe&id=1

Deze links vind je in de colofon van de nieuwsbrief.

Nu kregen we ook e-mails van mensen, die aangaven dat de betreffende links niet werkten. Dit is inmiddels door het beheer van Helpmij hersteld.


Postvak-in

Auteur: XP-PC


In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen en plaatsen we reacties van onze lezers.


Hallo redactie

Evenals bij maestro 12 (Nieuwsbrief 2 augustus) merkt mijn provider Ziggo(!) de Helpmij nieuwsbrief aan als spam. Hij gooit hem er echter niet uit. Misschien kunnen jullie Ziggo eens op de vinger tikken.

Groeten Jaap

Beste Jaap,

We zijn druk bezig te onderzoeken waar de schoen wringt. Wanneer dit betekent dat we providers moeten contacteren voor een soepele (samen)werking zullen wij dit zeker doen. Bedankt voor je reactie.

Redactie.


Hallo.
Naar aanleiding van jullie nieuwsbrief met de "leuke" stick uitvoeringen. Kwam ik op deze vraag. Heb een stick met een password erop, maar dat wil niet goed (in de PC) werken. Ook diverse andere sticks en loccode's geprobeerd, maar het blijft (voor mij) een probleem. Is er een stick verkrijgbaar waarop je aan de BUITENKANT van de stick een code kan invoeren, waardoor je de stick in de PC kan gebruiken

Beste Anoniem,

Dergelijke USB-sticks bestaan inderdaad. Het gaat hierbij vaak om modellen die je niet in de pc kunt stekken, zolang je de combinatie niet hebt opgegeven. Hier kun je er meer over lezen. Aldaar kun je ze ook voor $10 bestellen. Voor meer veiligheid kun je ook een model met vingerafdrukbescherming overwegen. Deze zijn wel wat duurder

Redactie.


Hoi mag ik weten met welk programma jullie je nieuwsbrieven versturen? is dit ergens te koop? ben al even bezig geweest met PHPlist alleen is daar geen echt forum voor te vinden die ondersteuning kan bieden. ik lk loop nu wel erg vast.

alvast bedankt voor de reactie
wie weet
met vriendelijke groet
joop

Beste Joop,

Onze nieuwsbrieven worden verstuurd met een door ons zelf gemaakte tool. Er zijn diverse 'mail-programma's' in omloop, Majordomo mailinglist manager is er een van.

Redactie.


Beste redactie,

Bij deze mijn inzending voor de ontwerp je eigen flashdrive wedstrijd. Veel plezier met de inzendingen

Groeten Roderik van Loon

handschoen

handschoen

Beste Roderik,

Bedankt voor je inzending. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is de inzendingstermijn verlengd tot 30 september 2009, graag dus nog even geduld.

Redactie


Hoi,

Hebben jullie al eens aandacht besteed aan de site www.gratiscursus.be?

Goed gedoceerde en goed gedoseerde lessen. Ook geschikt als naslag,
hoe moest je ook alweer in b.v. Dreamweaver.....?

En echt helemaal gratis, er wordt alleen gevraagd af en toe een door Google ingebrachte advertentie aan te klikken en weer te sluiten.
Met de clicks wordt de site 'betaald.

Willem

Beste Willem,

Bij deze!

Redactie


Elk kantoor heeft wel een paar (flauwe) grappenmakers... Voor hen is dit een absolute "must". Deze stick heeft, naast een opslagcapaciteit van 2 gigabyte ook nog een paar functies om de collega's hoog in de gordijnen te jagen... Door middel van een instelbare timer kunnen, naar keuze, één tot drie functies getriggered worden: CapsLock, keyboard en muis. Op willekeurige momenten wordt dan, gedurende een paar seconden, de CapsLock ingeschakeld, worden de toetsen op het keyboard verwisseld of zomaar een paar letters getikt, en begint de muiscursor vreemde bewegingen te maken. Dikke pret!? Voordat de collega er, dol van ergernis, achter komt dat dit door deze stick veroorzaakt wordt is hij of zij al weer uren en twee doosjes Valdispert verder.

Weet iemand waar deze te koop is ?

Beste Snor,

Het apparaatje heet "Phantom Keystroker" en is o.a. in de U.K. en diverse webwinkels in de U.S.A. te koop. De prijs vanaf $12,95, zonder geheugen, of voor $19,95 met flashgeheugen. Beschrijving o.a. hier: http:// www.thinkgeek.com/gadgets/electronic/ae83/

Google even voor de beste prijs/plaats van aankoop....

Redactie