Editie juni 2009  





De redactie bestaat uit:

CorVerm
crash
ErpCity
Michael4446
mumzel (Hoofdredacteur)
profpc
XP_PC


De redactie is te bereiken op nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.
Wilt u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kunt u e-mailen naar bovenstaand adres of u bezoekt het forum en plaatst uw bijdrage in de sectie nieuwsbrief.



Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 33657 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.

Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie.

Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor de nieuwsbrief kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch de volgende nieuwsbrief ontvangen.

Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude Nieuwsbrieven bladeren.


 

 



DISCLAIMER
Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.


 

 

Voorwoord

Door: mumzel


Als de dagen lengen en de temperatuur stijgt, geldt dat ook voor de temperatuur in ons 'computerhok' met zijn platte dak en dan begint het buitenleven weer te trekken. De tuin met het rare puntje uit het vorige voorwoord is al voor de helft voorzien van een nieuw terras en de invulling van de rest zal ook wel in orde komen. Door het ophangen van zomervoer hebben we nu veel meer soorten vogels in de tuin dan voorheen waaronder een paartje groenlingen, boomklevers, pappa+mamma grote bonte specht, en dat alles in een klein tuintje dat daardoor meer op een enorme volière lijkt dan een tuin. Om de verschillende vogels thuis te brengen maak ik gebruik van boekjes, maar ook van internet en zo kwam ik van de week ineens uit bij Bing (Bèta), de zoekmachine van Microsoft die zij 'decision machine' noemen. Het schijnt ons te moeten helpen om een betere beslissing te nemen als we bijvoorbeeld op internetdiensten zoeken, en het moet Microsoft helpen een beetje in de richting te komen van de advertentie-inkomsten van Google, zo is dan iedereen tevreden (behalve Google misschien, maar die kunnen wel een miljardje missen). Waarom Bing nu weer getooid moet worden met een Alpenachtig landschap is me een raadsel, en na het openen van zowel Bing als Google met als zoekwoord Grote bonte specht merkte ik niet veel anders, dan dat er bij Google bovenaan gelijk een plaatje getoond wordt. Dat plaatje kun je bij Bing oproepen, maar het staat er niet automatisch zoals bij Google. Ach, dat zal wel zijn ontwikkeling door moeten maken, maar of ik Google zal inruilen voor Bing zal de tijd moeten leren. Ik googel nog wel even door, want bingen klinkt erg vreemd.

Gisteren was er weer een Helpmijdag, maar niet zomaar één. Nee, Helpmij.nl bestaat in 2009 tien jaar en daarom was dit een hele speciale Helpmijdag. De gebruiker XP_PC heeft van deze dag al een Helpmijverslag gemaakt en deze is verderop in de nieuwsbrief te lezen.

 

(advertentie)

10 jaar Helpmij.nl! - Contest



De handleidingenwedstrijd bestaat uit het maken van een zo kort mogelijke, maar toch simpele en duidelijke handleiding. Uiteraard worden alle ingezonden exemplaren beoordeeld op de volgende criteria: moeilijkheidsgraad, lengte, doelgroep, juistheid en spelling.

De winnaar krijgt het vernieuwde Helpmij.nl pakket. Hoe dit eruit ziet en wat de inhoud is blijft nog even een verassing. Ook voor de nummers 2 en 3 hebben we een leuke prijs. Namelijk een NOD32 pakket en een a-squared pakket
Dus maak en plaats je handleiding en sla je slag!.



De handleiding contest wordt mede mogelijk gemaakt door:







10 jaar Helpmij.nl - Prijsvraag


Vergeet ook niet onze prijsvraag, hiermee maak je elke maand kans op een Helpmij.nl pakket. En indien je alle vragen goed beantwoord hebt maak je kans op een netbook ter waarde van 350 euro!



Momenteel is de vierde vraag actief. Dus snel naar de feestwebsite om de deze op te lossen. Indien je nog niet meegedaan hebt geen paniek, je kan ook nog de eerste drie vragen beantwoorden.

Veel zoekplezier.

Helpmij.nl

Kaspersky Anti-Virus 2009 1PC 1 jaar




De Helpmijdag 2009

Door: XP_PC


Wow.. wat een Helpmijdag!

Zoals sommigen van jullie misschien weten, ontstond naar aanleiding van de Helpmijdag 2007 het idee om de Helpmijdag te verbeteren. Het was de afgelopen jaren steeds rustiger geworden en er waren weinig nieuwe gezichten op komen dagen. In 2007 heeft de Helpmijdag commissie zich een slag in de rondte gewerkt om van de daarop volgende Helpmijdag een succes te maken. Diegenen die mijn verslag van 2008 hebben gelezen zullen weten dat dit aardig zijn vruchten heeft afgeworpen. En toen was er de Helpmijdag 2009. Een Helpmijdag zoals een Helpmijdag hoort te zijn. Profpc vroeg aan mij welke Helpmijdag ik het leukste vond. Op twee na heb ik ze allemaal bezocht. Mijn nummer 1 op de lijst is de dag die ik voor het eerst bezocht: de Helpmijdag 2003 in Almere. Misschien omdat het voor mij nieuw was, misschien omdat het de 'oude club' was. Maar ik kan je met recht vertellen dat de Helpmijdag 2009 een tweede plaats inneemt.

De dag is daar
De avond van te voren bereidde ik mij voor op de reis. Ik had wat problemen met mijn GPS en printte een planner uit op Routenet.nl. De reis zou mij zonder files 36 minuten gaan kosten. Ik deed mijn laatste dingetjes en ging naar mijn bed. De volgende morgen rinkelde om acht uur de wekker. 'Vandaag was de dag'. Douchen, aankleden en nog even snel de mail checken. Om negen uur in de auto gestapt en richting Utrecht gereden. Rond tien voor tien reed ik het terrein op en zag ik bekende gezichten: onder andere puppie, Held, mumzel en crash waren al aanwezig. Na het gebruikelijke handen schudden en koffie met gebak was het tijdens het gezellig bijkletsen wachten op de rest van de bezoekers.

Rond elf uur begon de ledenvergadering. We gingen met z'n allen naar het zaaltje om het bestuur het woord te laten doen en de toekomst van Helpmij te horen. Aanvullend op de administratieve mededelingen hield Held een korte presentatie over de cijfertjes. Wederom is gebleken dat de statistieken werkelijk alle verwachtingen doorbraken. De bezoekers, actieve leden en geplaatste berichten blijven stijgen in verhouding tot voorgaande jaren.
Omdat Helpmij.nl dit jaar maarliefst 10 jaar bestaat, is besloten om een nieuwe lay-out en logo te ontwerpen. Dominiqu3 heeft hier samen met Held uitgebreid over gepresenteerd. Aan de stemmen in de zaal te horen konden veel mensen het nieuwe jasje goed waarderen. Het nieuwe logo is strak en professioneel. Alle aanwezigen kregen vervolgens een tas en stickers uitgereikt met het nieuwe logo en een mok waar de drie logo's (vroeger, huidig en nieuw) op afgedrukt staan. De oplettende bezoeker zal het nieuwe logo snel vinden op de foto's van de Helpmijdag. De nieuwe lay-out zal spoedig online gaan zodat iedereen hiervan mee kan genieten.

Na een pauze van een klein uurtje hield Held een aanvullende presentatie over de techniek achter Helpmij. Duidelijk is dat Helpmij geen hobbyclub meer is maar een professionele site. Het serverpark wat daarachter hangt getuigt daarvan. Zo wordt er inmiddels gewerkt met drie zeer krachtige servers (2x Quadcore Xeon, 16GB RAM, 147GB 15.000RPM SAS-schijven) om een 24-tal virtuele machines te onderhouden. Dit alles zorgt ervoor dat er probleemloos een volledige machine kan uitvallen zonder dat de bezoeker hier ook maar iets van merkt. Een configuratie waar tegenop gekeken mag worden.

Op stoom gekomen
Na de gegeven presentaties ging iedereen terug naar beneden. Daar kwam de gezelligheid flink op gang. Crash had zijn, nog onder constructie zijnde, casemod gepresenteerd staan. Enkele laptops werden opgestart en Dillondarko was druk bezig om de live webcamstream op gang te krijgen. Door een miscommunicatie was er dit jaar geen WiFi aanwezig maar dat werd simpel opgelost door enkele UTP-kabels aan te sluiten. De muziekinstallatie speelde een gezellig deuntje en al snel was iedereen druk met elkaar in gesprek terwijl de diverse versnaperingen werden genuttigd. Naarmate de tijd vorderde kwamen er steeds meer mensen binnenlopen. Opvallend was ook dat er dit jaar vrij veel nieuwe gezichten aanwezig waren. Hoe gezellig de bestaande groep ook was, het is altijd leuk om “de persoon achter de avatar" eens te spreken. Zo liepen bijvoorbeeld dit jaar dnties, profpc, CorVerm, tinkiewinky, Probleempjes en d0mzy voor het eerst rond. De gevoerde gesprekken en activiteiten waren zoals gewoonlijk zeer divers. In de ene hoek werd een monitor verkocht, in de andere druk geknutseld aan een pc met verlichting. Verderop was men in discussie over geavanceerde serversystemen, terwijl men bij een tafeltje sprak over de ervaringen met Windows 7. Maar ook andere zaken zoals opleidingen en levensloop waren te horen. Dat is overigens typisch voor de 'echte' Helpmijdag: eenieder die enige affiniteit heeft met computers kan er terecht, maar ook mensen die gewoon eens gezellig een dagje uit willen zijn hebben het naar hun zin. De gehele dag door werden er updates geplaatst op het forum, inclusief het tonen van de gemaakte foto's.

Op het midden van de dag kon men weer naar de bovenverdieping gaan om een workshop “Overklokken" te bekijken, gepresenteerd door Dillondarko en Probleempjes. Hier was ik zelf niet bij aanwezig maar ik vernam van anderen dat ze dit erg interessant vonden.

Naar de late uurtjes
Rond 17 uur werd de barbecue ontstoken. Hamburgers, braadworstjes en sjasliek begonnen bruin te worden, en voor de liefhebbers werden de garnalenspiesjes uitgepakt. Men begon druk met het opscheppen van de aanwezige salades en sauzen, en schoven aan in de rij. Het feit dat het weer de hele dag goed meewerkte resulteerde erin, dat men in het zonnetje kon genieten van de maaltijd.

Na de barbecue begon de Helpmijdag op zijn einde te lopen. Rond een uur of zeven ging een aantal mensen huiswaarts en werd er door anderen nog rustig nagekeuveld. Naarmate de tijd vorderde werd het rustiger. De laatsten zijn nog bezig geweest om samen met peer2 de zaken op te ruimen. Uiteindelijk bleven mumzel en Held, crash en myrge, pmeijne en ondergetekende over. Rond half elf hielden ook wij het voor gezien. Op naar huis!

Tot volgend jaar!

Foto's en presentaties van deze mooie dag, evenals dit verslag, zijn spoedig beschikbaar op http://helpmijdag.helpmij.nl

 

ExtractNow

Door: profpc


Achter de computer kom je wel eens verschillende archiefbestanden tegen, zoals twee van de bekendste typen: ZIP en RAR. Nu heb je wel verschillende programma’s die dit soort bestanden kunnen uitpakken, maar ExtractNow is wel een heel makkelijk en handig programma.

Om te beginnen is het programma maar 938 kB groot. Het werkt op Windows 2000, XP en Windows Vista. Je kunt het programma downloaden op deze website.
Het programma ondersteunt de volgende formaten: ZIP, RAR, JAR, ISO, 7Z, LHA, IMG, IMZ, BIN, GZ, SIT, ACE, LZH, IMA en TAR.

Zoals al gezegd is het programma heel simpel. Als je bijvoorbeeld een bestand met het formaat ZIP hebt, open je het programma ExtractNow en sleep je het ZIP-bestand in het venster van ExtractNow. Als je het bestand erin gesleept hebt, verschijnt de status Ready en hoef je alleen nog maar op het knopje Extract te klikken. Het programma pakt het ZIP-bestand automatisch in de map uit, waar het ZIP-bestand in staat.



Ook kun je instellingen wijzigen door op de knop Settings te klikken. Hier kun je instellingen wijzigen zoals geluiden uitzetten, maar ook het programma automatisch op de taakbalk naast de klok minimaliseren, zodat je het makkelijk en snel kan opstarten. Je kunt eveneens er voor zorgen dat uitgepakte bestanden automatisch naar één map gaan die je hebt ingesteld.
Kortom, een makkelijk en handig programma, waar je door middel van slepen en één klik in het programma ingepakte bestanden kunt uitpakken.

 

Gratis virtualisatie

Door: Held


Nadat ik de laatste weken en maanden aan het zoeken ben naar de, voor Helpmij, beste gratis virtualisatie-oplossing wil ik graag mijn bevindingen delen. Vooropgesteld wil ik melden dat virtualisatie een middel is... niet een doel op zich. Virtualisatie wordt enorm gehypet vind ik. Maar dat terzijde.
Voor hetgeen ik met Helpmij wil bereiken heb ik de keuze tussen het virtuele traject verkennen of 15 servers aanschaffen en alles fysiek houden. Die keuze was dus ook snel gemaakt.

De voornaamste eis is dat het gratis software moet zijn.

In het lijstje dat ik heb samengesteld kom je uit bij de volgende software:

Virtual box voor Linux
VMware server op Linux
VMware ESXi
Citrix XENserver 5

In bovenstaande lijstje zitten 2 grote verschillen. Virtualisatie-software die bovenop een besturingsysteem draait en de zogenoemde bare-metal hypervisor. Een bare-metal hypervisor heeft geen behoefte aan een besturingssysteem en wordt rechtstreeks op de hardware geïnstalleerd. Dat verbetert de systeemprestaties ten opzichte van de rest aangezien daar een besturingssysteem nodig is wat op zich al een gedeelte van je resources snoept.

Voor een omgeving zoals Helpmij.nl hecht ik vooral belang aan prestaties. Ik wil graag het maximale kunnen halen uit de hardware die we hebben. Ik ben dan ook van mening dat het gebruik van bare-metal hypervisors de enige goede oplossing is om naar te kijken.

Ik ben dus begonnen met het installeren van VMware ESXi en XENserver 5, hieronder staat een korte vergelijking.


Als eerste valt meteen op dat XENserver5 meer vinkjes heeft, maar we kijken wel iets verder natuurlijk.

Nadat ik een testomgeving met 5 servers heb ingericht en alles grondig getest heb, kom ik tot de ontdekking dat XEN het meest uitgebreid is. Het grootste nadeel van XEN vind ik het feit dat er geen goede gratis back-upprogrammas te vinden zijn. En natuurlijk kan je een virtuele server net als een fysieke server behandelen en de inhoud back-uppen, maar dat was net een van de voordelen die ik in het virtualisatie traject zag, Full VM back-ups.

ESXi aan de andere kant vind ik het handigste werken, ook zijn er gratis back-upprogrammas te verkrijgen die een actieve virtuele server kunnen back-uppen.

In combinatie met een SAN is XEN dan weer favoriet omwille van het gratis beschikbaar stellen van LiveMotion, dit is bij VMware betalend.

Maar aangezien we (nog) geen beschikking hebben over een SAN bij Helpmij.nl gaat op dit moment mijn keuze toch uit naar ESXi.

 

Computex 2009

Door: ErpCity


De Computex in Taipei (Taiwan) is de grootste “tech” show van Azië en, na de CeBIT in Hannover, de grootste ter wereld. Dit jaar waren de verwachtingen van aantallen bezoekers wat naar beneden bijgesteld vanwege enerzijds de wereldwijde economische malaise en anderzijds de angst voor de Mexicaanse knorrenkoorts (H1N1 virus), maar het schijnt nu allemaal mee te zijn gevallen, er zijn tussen 2 en 6 juni meer dan 100.000 bezoekers langs de ongeveer 4.600 stands gewandeld.

Het beursnieuws werd gedomineerd door Windows 7, laptop processors en...
Google Android.

Opvallend was het groeiende aantal fabrikanten dat netbooks presenteerde. Dit blijkt een enorm groeiende markt te zijn. Een bedrijf dat opviel was ECS dat met haar T800 met een geschatte verkoopprijs van minder dan $ 500 een directe aanval leek te doen op de Sony Vaio P series die ongeveer het dubbele kost. De T800 heeft een 8,9 inch beeldscherm en weegt, ondanks de prachtige metalen casing, minder dan 900 gram.



De T800 gebruikt een Texas Instruments OMAP3 cpu met ARM cores. Er is een 800MHz en een 1 GHz uitvoering beschikbaar. Het operating system is Google Android. Aangezien ESC een zogenaamde "contract manufacturer" is, dus een bedrijf niet onder eigen naam op de markt actief is, maar apparaten maakt voor anderen (die plakken dan hun "stickertje" er op), is het even afwachten wie met de T800 gaat komen. Mogelijk wordt dat een telecom club die iets moois tegenover de T-Mobile G1 wil zetten.

Nadat de stand bij ECS de eerste beursdag was platgelopen door bezoekers die een netbook met Android wilden zien, toonde Asustek een dag later een EEE PC met Android en even later had ook Acer een Aspire One netbook met Android. Onbekend is of aan het eind van de week zo'n beetje iedere netbook fabrikant een model met Android had draaien…

nVidia pakte flink uit met de Ion en de Tegra. Op de nVidia stand stonden 20 verschillende netbooks, all-in-one pc's, en nettops welke allemaal gebaseerd waren op de nVidia Ion. De bekendste waren de Acer AspireRevo en de Lenovo Ideapad S12. Op het Ion moederboard staat een Intel Atom processor en de Ion chip... Meer heb je niet nodig voor een complete PC.


Maar het kan bij nVidia nog kleiner! Met de Tegra!



Ook deze kreeg veel aandacht van het publiek. Deze “een-hele-PC-in-één-chip” technologie maakt het mogelijk om zeer compacte systemen te bouwen. Het hart van de chip is een ARM11 processor core, daaraan zit een GeForce graphics core gebakken met een HD video decoder plus de nodige I/O controllers. Alles past op een “moederboard” van 43 vierkante millimeter… Je hebt alleen nog een batterij nodig en dan is de PC klaar…


Voor wie dacht dat de Pentium “dood” was of een gedateerd chipje in de PC van zijn grootmoeder had Intel een verrassing: de Pentium is terug! En wel de Pentium SU2700, een CULV (Consumer Ultra Low Voltage) CPU. Deze chip is bedoeld voor ultradunne laptops of booktops (een variant op de laptop die qua prijs en prestatie het gat tussen het netbook en de laptop moet vullen) . De SU2700 is een 1.3GHz dual-core processor met een TDP (thermal design power) van maar 10 Watt(!). De SU2700 is gemaakt volgens Intel's 45nm technologie en heeft 2MB L2 cache. Onder andere Gygabyte toonde een model, de Booktop M1305, met deze nieuwe Pentium welke totaal geen moeite had met Windows 7. De Pentium werkt fantastisch samen met het nieuwe Intel GS40 Express chipset. Dit chipset heeft een geïntegreerde grafische controller welke MPEG4/H.264 video acceleratie ondersteund evenals acceleratie voor de Vista en Windows 7 Aero Desktop. Het chipset ondersteunt dual channel DDR-3 667 of 800 MHz geheugen en heeft een 800 MHz systeembus. De GS40 is gekoppeld aan de ICH9M I/O controller hub welke tot zes PCIe I/O poorten, vier SATA host adapters, Intel HD audio en 12 USB 2.0 poorten kan aansturen.


Bij dit “geweld” van Intel kon AMD natuurlijk niet achterblijven. In Taipei werd duidelijk dat ook AMD mikt op de ultradunne laptop- en booktop- markt en wel met de dual-core Athlon Neo cpu’s. Deze “vernieuwde” Neo chip is onderdeel van het “Congo” platform waarmee AMD binnenkort komt en waarin de Radeon 3200 grafische controller geïntegreerd is. De Neo draait op een kloksnelheid van 1.6 GHz en “vreet” maximum 18 Watt stroom…

Ook dit jaar werden er weer prijzen voor het mooiste design uitgereikt in Taipei. De winnaars werden (vreemd genoeg) aan het begin van de show bekend gemaakt. Acer kreeg met de Aspire 3935 de prijs voor de mooiste laptop…



En Thermaltake kreeg voor haar SpinQ cooler eveneens een design award.

 

Interview

Door: mumzel


Deze maand het interview met een van de steunpilaren van de redactie: CorVerm!

Hallo CorVerm,

We gaan van start met de standaardvraag: hoe ben je aan je nickname gekomen?
Dat is eigenlijk niet zo moeilijk, want mijn naam is Cor Vermeulen en toen ik opeens geconfronteerd werd met het feit dat er een nickname opgegeven moest worden heb ik daar CorVerm van gemaakt.

Mogen we zo onbescheiden zijn om naar je leeftijd te vragen?
Natuurlijk. Overigens is het volgens mij alleen onbescheiden als je een dame naar haar leeftijd vraagt, maar goed: sinds afgelopen februari tel ik 63 winters.

Hoe ben je op Helpmij.nl terechtgekomen?
Ik was op zoek naar een vraag op het gebied van Excel en speurde het internet af (toen nog niet zo op de hoogte van fora) en kwam zo bij Helpmij.nl terecht.

En nog belangrijker: wat houd je er vast?
Toen ik op Helpmij.nl terecht kwam was het eerste dat me opviel de grote hulpvaardigheid. Het wachten op een antwoord ging en gaat zo onderhand met de snelheid van het licht. Vooral, en dat vind ik heel belangrijk, is de sfeer hier heel gemoedelijk. Dat houdt mij vast en is bovendien voor mij de reden geweest om lid van de vereniging te worden hoewel ik geen echte forumtijger ben.

Wat zijn/waren je werkzaamheden en werkte je daarbij met computers?
Om met het laatste deel van de vraag te beginnen: nee, ik werkte niet met computers. Na de lagere school (voor de jongeren onder ons de basisschool) ben ik naar de technische school (vmbo?) gegaan en heb voor automonteur geleerd. Dat vak heb ik een jaar of twee uitgeoefend maar daarna ben ik op de bok van de vrachtwagen gestapt om daar, totdat ik om gezondheidsredenen niet meer kon, na tweeëndertig jaar weer af te stappen.

Hoe ben je voor het eerst met computers in aanraking gekomen?
Via mijn kinderen, zij hebben eigenlijk vanaf het moment dat zij er benul van kregen een computer gehad. Nou moet je niet denken dat dat feit mij veel kennis heeft opgeleverd. Als ik iets aan hen vroeg dan wilden zij mij best wel helpen: oh dat doe je zo........ en dan rammelden ze wat op het toetsenbord en wist ik het nog niet. Daarom ben ik nadat ik uitgewerkt was zelf maar op onderzoek uitgegaan en heb op die manier mezelf alles aangeleerd inclusief het werken met Excel.

Welke computer(s) heb je zelf en waar gebruik je ze voor?
Ik ben in het bezit van een HP desktop (XP) en een Toshiba laptop (Vista Home Premium). Vraag me niet naar de specificaties want daar heb ik weinig verstand van. Zolang die apparaten naar behoren werken ben ik een tevreden mens. De laptop wordt voor het serieuze werk gebruikt en de desktop om programma's te testen.

Als deze nieuwsbrief uitkomt ben je net voor de eerste keer naar de Helpmijdag geweest, wat verwachtte je ervan?
Mensen te leren kennen die je op het forum tegenkomt en dan vooral de collega redacteuren. Verder verwacht ik een informatieve dag. Over de vorige Helpmijdagen heb ik veel positiefs gelezen, dus dat komt wel goed.

Welke andere computerfora bezoek je nog, buiten Helpmij.nl?
Zoals gezegd ben ik niet echt een forumtijger dus ik bezoek heel weinig fora, tenzij ik naar iets specifieks zoek maar dan kom ik soms op fora terecht waarvan ik van het bestaan niet eens af wist. Oh ja, er is wel een forum dat ik regelmatig bezoek maar dat heeft niets met computers te maken. Het forum van Vroege Vogels waar veel info over natuur te vinden is.

Misschien is het wel aardig om te vertellen dat ik enige tijd moderator ben geweest op een forum die bij mij terecht zijn gekomen via Helpmij.nl. Aangezien de sfeer daar, en dan met name eerlijkheid tegenover elkaar, niet zo plezant was ben ik daarmee gestopt.

Wat is je grootste computerblunder?
Fouten maken is mij in het geheel niet vreemd, laat ik dat voorop stellen. Ongetwijfeld heb ik blunders begaan maar, geloof me, mijn geheugen laat me in de steek. Of het een echte blunder is weet ik niet maar onderlaatst heb ik de recovery-cd in m'n laptop gedaan met het idee dat de E-partitie, bestemd voor data opslag, buiten schot zou blijven. Niet dus. Maar goed dat er van de belangrijkste bestanden een back-up was, anders was ik mooi alles kwijt geweest. Voor de goede orde: het apparaat is standaard met een C- en E-partitie is geleverd, vandaar mij hoop dat de E partitie buiten schot zou blijven.

Wat is je favoriete boek, film, muziek?
Over favoriete boeken en films kan ik kort zijn, heb ik niet. Mijn favoriete muziek is klassieke muziek. Maar mijn interesse gaat vooral uit naar alles wat met natuur te maken heeft, in het bijzonder naar vogels.

Dé ultieme computertip voor de Helpmij.nl-gebruikers vind je:
De ultieme computertip? Nee, die heb ik niet. Maar als er onder ons zijn die een leuk of nuttig programma hebben en gebruiken en kans zien om daar een handleiding over te schrijven is dat altijd welkom.

Welke vraag/vragen mis je in dit interview?
Je bent zo "onbescheiden" geweest om naar mijn leeftijd te vragen, maar te bescheiden om bijvoorbeeld te vragen of ik getrouwd ben en kinderen of kleinkinderen heb.

Wat zou je erop geantwoord hebben?
Ja ik ben pas veertig jaar getrouwd (met dezelfde vrouw) en heb niet eens een lintje van de koningin gekregen voor veertig jaar trouwe dienst. Mijn vrouw overigens ook niet. Samen hebben we drie kinderen, een dochter en twee zonen. Als klap op de vuurpijl mag ik melden dat we vier kleinkinderen hebben, van elk geslacht twee. Reken maar dat we daar groos mee zijn.

Hartelijk bedankt Cor, voor je leuke,informatieve,openhartige interview!

 

(advertentie)

De winnaar van het Helpmij.nl pakket van Mei 2009 is: jesse131 .

Gefeliciteerd jesse131!

Het pakket komt jouw kant uit.

Wil je ook meedoen? Klik dan hier


Het Helpmij.nl pakket van Mei werd mede mogelijk gemaakt door:


Kaspersky Anti-Virus 2009 1PC 1 jaar

John’s Background Switcher

Door: profpc


Standaard heeft Windows een bureaubladachtergrond. Vaak kiezen mensen een andere afbeelding dan de standaard Windows-achtergrond, maar dit kan na een tijdje weer saai worden. Het programma John’s Background Switcher kan om een bepaalde tijd automatisch je bureaubladachtergrond wisselen. Voordeel van dit programma is dat het eenvoudig in de bediening is en dat het een licht programma is.

John’s Background Switcher is te downloaden op deze website. Het programma is maar 1,48 MB groot, en werkt op Windows 98, ME, 2000, XP, 2003 en Vista. Het programma gebruikt wel Microsoft .Net 2.0, maar als dit nog niet op de computer is geïnstalleerd, dan zal de wizard van het programma het downloaden en installeren. De installatie is ook met enkele stappen te doorlopen.

Zoals gezegd, kan het programma om een bepaalde tijd je achtergrond op je bureaublad veranderen. Als je het programma voor de eerste keer opstart, zal het programma ook vragen of je een paar foto-bronnen wilt instellen. Het programma kan namelijk niet alleen foto’s van je computer gebruiken, maar ook foto’s afkomstig van een externe bron. Je kunt kiezen uit flickr, phanfare, SmugMug, Picasa, facebook en Yahoo. Ook kun je van rss-feeds gebruik maken.

Afbeeldingen van je computer selecteren

We beginnen met het instellen van foto’s voor je bureaubladachtergrond die op je computer staan.



Het programma start in de instellingen-modus. Onder Current Mode kun je zien dat het programma bij Pictures staat. In dit venster kun je de afbeeldingen selecteren die je allemaal als achtergrond wilt zien. Je kunt de afbeeldingen één voor één selecteren door op het eerste knopje onder de knop Edit (zie bovenste plaatje, blauwe cirkel) te klikken. Je krijgt dan het venster van Windows te zien, waar je door de computer kunt bladeren om de afbeelding te selecteren die je wilt. Deze stap herhaal je om andere afbeeldingen te selecteren. Met het tweede knopje (zie bovenste plaatje) kun je de hele map selecteren, als je de afbeeldingen die daarin staan wilt gebruiken. Alle afbeeldingen die dan in die map staan, worden weergegeven in het venster van John’s Background Switcher. Je kunt eventueel ook afbeeldingen verwijderen die je niet wilt selecteren. Met het derde knopje verwijder je de afbeelding voor afbeelding.
Onder Interval kun je de tijd instellen wanneer je bureaubladachtergrond moet worden veranderd. Je kunt kiezen voor minute(s), hour(s) en day(s). Ook is er de mogelijkheid om je bureaubladachtergrond te veranderen als je de computer opnieuw hebt opgestart, dit kan via het menu More Options. Verderop behandelen we hier meer over.

Afbeeldingen afkomstig vanuit een externe bron selecteren

Zoals al eerder werd verteld, kun je niet alleen afbeeldingen vanaf je computer selecteren, maar ook vanuit een externe bron van internet. Bij SmugMug moet je de accountgegevens bijvoorbeeld eerst invoeren, maar bij Picasa en Yahoo kun je gewoon op woorden zoeken om afbeeldingen in het programma John’s Background Switcher te krijgen. Ik zal ook hier als voorbeeld Yahoo behandelen. Onder Current Mode selecteer je Yahoo.



Door afbeeldingen toe te voegen, klik je op add.



Bij Search query kun je dan zoekwoord(en) invoeren en bij Results het aantal afbeeldingen dat John’s Background Switcher moet downloaden en instellen als bureaubladachtergrond. Een andere mogelijkheid is om zelf afbeeldingen te zoeken op Yahoo, je moet dan klikken op “Go to Yahoo! Image search” en dan zelf leuke afbeeldingen zoeken en downloaden op je computer. Om deze weer in het programma in te stellen, volg je nogmaals de stappen die hierboven zijn beschreven bij “Afbeeldingen van je computer selecteren”. Je moet natuurlijk ook de tijdsinterval instellen, wanneer het programma je afbeelding moet wijzigen.

Meer instellingen

Als laatste behandelen we nog de geavanceerde instellingen. Deze kun je vinden onder Current mode en dan More Settings. Je komt dan automatisch in het tabblad General. Hier kun je de instellingen van het programma wijzigen, zoals het programma automatisch laten starten als Windows wordt gestart, het stoppen met wijzigen van de bureaubladachtergrond als er op accu wordt gewerkt (voor notebooks), stoppen met switchen als er een screensaver draait of de computer is gelockt enzovoorts. Wat zeker ook een heel handige functie is, is om de bureaubladachtergrond automatisch te laten wijzigen, iedere keer als de computer wordt opgestart. Dit kun je heel eenvoudig instellen door naar het tabblad Advanced te gaan en een vinkje te zetten voor “Always switch the background when starting up”.

John's Background Switcher is dus een handig programma dat om een bepaalde tijd je bureaubladachtergrond kan veranderen. Het programma is helaas niet in het nederlands verkrijgbaar.

 

Laatste nieuws Windows 7

Door: ErpCity




Op dinsdag 2 juni maakte Microsoft officieel bekend dat Windows 7 vanaf donderdag 22 oktober wereldwijd in de schappen zal liggen. Dat is een aantal maanden eerder dan men tot nog toe in Redmond volhield. Microsoft heeft er dus toch voor gekozen om mee te dingen naar een plekje in de zak van Sinterklaas of onder de kerstboom…

Er moet nog wel wat werk verzet worden tussen nu en 22 oktober. Zo wordt er nog gewerkt aan een upgradepakket voor gebruikers welke na 26 juni 2009 een PC met Vista aanschaffen en aan bepaalde criteria voldoen. Welke criteria? Daarover is men niet erg duidelijk. Op de Computex beurs in Taipei vertelde een vice-president van Microsoft afgelopen woensdag dat de ugrade naar Win7 bij de aankoop van een Vista machine inbegrepen zal zijn, “Windows 7 is part of the deal” , zonder verdere condities…

Eveneens wordt er hard gewerkt aan het Windows 7 Compatibility Center dat ook op 22 oktober operationeel moet zijn. Via het Compatibility Center kan men uitzoeken of de printers, scanners, foto en andere apparaten, en ook programma’s welke men nu zonder problemen gebruikt onder XP of Vista, zullen kunnen werken met Windows 7.

Over de aanschafprijzen voor de diverse versies van Windows 7 doet men nog zeer geheimzinnig. In februari van dit jaar lekte uit dat de basisversies van het pakket, de Starter Edition en Home Premium fors duurder zouden zijn dan Vista. Dit bericht werd toen door Microsoft tegengesproken. Maar de laatste dagen komen uit, vooral uit OEM hoeken, dezelfde geruchten opnieuw boven: ongeveer $ 100 duurder dan Vista… De Professional Edition zal ongeveer hetzelfde gaan kosten als Vista Business en Win7 Ultimate zal goedkoper worden dan hetzelfde pakket van Vista…

Handige zet, dat wordt lekker “kassa” zal mogelijk de gedachte zijn bij Microsoft, want de basisversies worden veruit het meest verkocht. Er zit natuurlijk een enorm gat in die kas vanwege het “succes” van Vista, en dat kan op deze manier even vlot aangevuld worden. Maar een prijsverhoging in deze tijd van recessie, zal de consument daar genoegen mee nemen, of deze “arrogantie” afstraffen en lekker nog een paar jaartjes met XP doorgaan? De tijd zal het leren…

Laatste nieuws (dankzij Harry Snor):
Een "geheim" memo met de Amerikaanse prijzen voor de upgrade van Windows Vista naar Windows 7 is ondertussen uitgelekt... Bezitters van Vista Home Premium, Vista Business en Vista Ultimate kunnen daar voor $ 49,99 upgraden naar Windows 7 Home Premium en voor $ 99,99 naar Windows 7 Professional. Dat klinkt dan weer wel sympathiek in de oren... De prijzen in Europa zullen waarschijnlijk hetzelfde zijn maar dan in Euro's.

 

Onze Tips en Handleidingen

Door: profpc


Normaal beginnen we onze vernieuwde artikel met de handleidingen die op het forum zijn geplaatst. Helaas zijn er deze maand geen nieuwe handleidingen geplaatst. Je kunt zelf ook een handleiding plaatsen, dat kun je doen in het Tips en Handleidingen-forum van Helpmij.nl.
Hieronder vind je Handige Software waar je een overzicht van de laatst geplaatste software in de sectie Handige Software krijgt. Bij sommige programma's is het mogelijk dat je een PDF-handleiding kunt downloaden en eventueel kunt uitprinten. De handleidingen komen van het Handleidingen-forum van Helpmij.nl vandaan. Als er een handleiding beschikbaar is in PDF bij een programma, dan kun je dit gemakkelijk herkennen doordat er "Download hier de handleiding:" eronder vermeldt staat.


Software:Geplaatst door:Omschrijving:
Sequoia ViewFratsSequoia View mapt alle bestanden op je harde schijf tegelijk naar grootte en laat je precies zien waar dingen heel veel ruimte in aan het nemen zijn. Je ziet precies welke mappen je pc bevat en hoeveel ruimte deze innemen en welke files erin zitten.
WinbankMrTinkertrainWinBank is een eenvoudig gratis Nederlandstalig programma voor het bijhouden van uw boekhouding. U kunt met dit freeware boekhoudprogramma al uw privé inkomsten en uitgaven bijhouden.
EverythingImodDit programma doorzoekt razendsnel je programma.
Ashampoo burning studio 6whisper380Gratis all in one brandpakket. Werkt super makkelijk. Echt een aanrader.
VistalizatorRTPEen super handig programma om de taal van Windows Vista te veranderen, handig als je bijvoorbeeld de Engelse hebt en als je hem dan in het Nederlands wilt.

Weet je zelf ook leuke en handige software, die je met ons wilt delen? Op deze pagina kun je zelf ook handige software toevoegen, en na goedkeuring van de beheerder zal deze verschijnen op de website van Handige Software en in de volgende editie van de nieuwsbrief.

 

Gadgets

Door: ErpCity


Kinderen zijn leuk, maar soms een tikje lastige handenbinders. Kleinkinderen zijn nog leuker, is het niet bij het komen dan wel zodra ze weer naar huis gaan…

Voor degenen die er binnenkort een (klein)kind bij krijgen en vooral zij die al een peutertje dat net kan kruipen hebben, is dit misschien een aardige tip.

In plaats van dat kind overal in huis mee te slepen omdat je anders niet weet wat het uitvreet (of opvreet…) doe je jezelf het luxe plezier van de aanschaf van de Bomo Baby Carriage voor “slechts” € 570 (tja, rust kost geld).



Een schitterend apparaat, dit robot kinderstoeltje, op dit moment alleen nog direct te bestellen bij de fabrikant in Korea, binnenkort waarschijnlijk ook bij de babywinkel op de hoek.

Je zet het kind in het stoeltje en de robot volgt pappa of mamma (c.q. opa of oma) dan automatisch door het hele huis, daarbij alle mogelijke obstakels handig ontwijkend (wel jammer dat de robot open traphekjes over het hoofd ziet)… Het kind heeft de rit van zijn/haar jonge leven!

Is de kleine eindelijk moe van de pret en aan een slaapje toe dan kantelt het stoeltje achterover en wordt het kind met een zachte zijdelingse beweging in slaap gewiegd.

Is het kind al wat groter of ben je zat, dan kan de robot omgeschakeld worden naar “manual control”, waarbij de peuter dan zelf met een stuurtje en pedalen het voertuig kan bedienen. De robot blijft ook dan wel alle schemerlampen en bloemenvazen handig ontwijken. De batterij van de robot houdt het zo’n drie dagen vol en kan binnen drie uur weer opgeladen worden.

De robot en het stoeltje zijn bekleed met een stof waarin nanozilver is verwerkt waardoor deze geen (bacteriële) luchtjes opneemt (als het kind echt bang wordt tijdens de rit) en gemakkelijk te wassen is.

Hier zat de wereld op te wachten...
Maar... houdt wel het traphekje dicht!

 

Postvak IN

Door: XP_PC


In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen en plaatsen we reacties van onze lezers.



Uw nieuwsbrief laat mijn avast op hol slaan???
Niet ondertekend


Beste inzender,

Je bent de niet enige van wie wij deze melding hebben ontvangen. Waarschijnlijk betrof het slechts een eenmalige storing, een zgn. 'false positive', van de virusscanner, veroorzaakt door een bepaalde (door ons geplaatste, legitieme) code in de nieuwsbrief. Vanzelfsprekend hebben wij geen virus meegestuurd. Zoals je misschien weet hebben wij hier ook een rectificatie voor verzonden.
Excuses voor het ongemak.

Redactie



Geachte redactie,

Dank voor uw uitgebreide nieuwsbrief! Hte is altijd fijn om met allerlei pc-zaken op de hoogte te worden gehouden

Softwaresuggesties zijn altijd welkom en de moeite waard om sommigen daarvan te installeren. Echter, het progje TreatFire, dat ik nu al enige maanden op mijn pc in gebruik heb, geeft aan dat onder anderen het door u aanbevolen progje Combofix niet kosher is. Alhoewel Threatfire de mogelijkheid geeft om het installatieproces voort te zetten, ben ik daar toch een beetje voorzichtig mee. Het kan zijn dat Threatfire en Combofix elkaar "bijten", maar ik kan daar zelf geen uitsluitsel over geven.

De vraag is of u meerdere opmerkingen over dit "verschijnsel" heeft gehad of dat dit een lokaal incident is.

met een vriendelijke groet,

Jac Art


Wat fijn om te lezen Jac, we doen ons best!
Combofix is een zeer krachtig programma. Het gebruikt virus-achtige technieken om kwaadaardige software te verwijderen (de zgn. "vuur met vuur"-methodiek). Het kan daarom zijn dat een virusscanner Combofix zelf aanziet als een virus. Ook dit betreft een 'false positive'.

XP_PC



Beste redactie,

Even een reactie op het item "Excel spelenderwijs".

In plaats van een knop op het scherm om de antwoorden te verwijderen is het via de bijgaande code mogelijk om de antwoorden te verwijderen zodra in cel C6 een ander getal wordt geselecteerd, scheelt weer een handeling.

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)

If Not Intersect(Target, Range("C6")) Is Nothing Then
Range("I6:I15").ClearContents
End If

End Sub


Met vriendelijke groet,

Erik Winters


Beste Erik,

Deze code is een zogenaamde werkbladcode en moet dus niet in een gewone module geplaatst worden. Klik met rechts op de tab van het werkblad en kies in het uitklapmenu voor Programmacode weergeven. In de module, die vanzelf opent, kun je de door Erik aangegeven code overnemen.

CorVerm



Hallo,

Ik zoek al lange tijd naar een handig programmatje dat automatisch
bepaalde tekst aanvult die je regelmatig moet invullen. Google heeft nu
ook zo een functie die adh van een profiel bepaalde gegevensvelden kan
invullen (adres, telefoonnummer...). Dit lijkt me nu nog niet echt op
punt te staan. Meestal herkent google toch de velden niet.
Ik heb ook een tijdje flashpaste gebruikt maar dat is niet gratis. De
gratis versie werkt nu niet meer sinds ik vista gebruik.
Bestaan er nog zo'n programma's die daar handig voor zijn? Liefst freeware.

groetjes
Maarten

--
Maarten Van Tulder


Beste Maarten,

Wij hebben als redactie hier geen hapklaar antwoord op. Mochten anderen dit bericht lezen kunnen zij ons hiervan op de hoogte stellen, zodat wij het in onze volgende nieuwsbrief kunnen vermelden.

Redactie



Ook een vraag of opmerking n.a.v. de nieuwsbrief? Laat het ons weten!
De redactie behoudt het recht om ingestuurde reacties waar nodig aan te passen en/of in te korten.

 

Tip de redactie!

Door: XP_PC


Kun jij de redactie helpen? Stuur ons jouw tip!



Beste lezer,

Heb jij nog leuke tips, laat het ons weten!

Je kunt de nieuwsbrief beantwoorden of hier een reactie plaatsen.