Editie mei 2009  





De redactie bestaat uit:

CorVerm
crash
Michael4446
mumzel (Hoofdredacteur)
neleke
profpc
XP_PC


De redactie is te bereiken op nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.
Wilt u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kunt u e-mailen naar bovenstaand adres of u bezoekt het forum en plaatst uw bijdrage in de sectie nieuwsbrief.



Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 33767 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.

Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie.

Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor de nieuwsbrief kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch de volgende nieuwsbrief ontvangen.

Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude Nieuwsbrieven bladeren.


 

 



DISCLAIMER
Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.


 

 

Voorwoord

Door: mumzel


De paasdagen zitten er weer op en gelukkig waren ze warmer en mooier dan voorspeld. De mussen hebben daar hevig van geprofiteerd en zijn druk met nestjes bouwen. Het is wel een enorme aanpassing voor ze dat we vorig jaar een paar grote struiken hebben moeten weghalen omdat er meeldauw inzat, een schimmelaantasting in planten die moeilijk te bestrijden valt. Ze hebben niet echt een ‘verstopplek’ meer, langs de rand van de tuin. Nu is die al niet erg groot en we zijn bezig er een andere tuin van te maken. Ideeën kun je opdoen bij de diverse tuinprogramma’s op de tv, maar die hebben nooit zo’n rare tuin als wij. De vorm is vreemd, de rechterkant is korter dan de linkerkant en links mist er dan ook nog een punt. Wat moet je met zo’n tuin, als je al geen idee hebt wat je wilt doen met de oppervlakte? Daar hebben ze behalve die tuinprogramma’s ook nog software voor: Tuinontwerper DeLuxe van Rob Verlinden… Niet dat het er makkelijker op wordt met zo’n programma, want er staan bijvoorbeeld 4000 planten in. Als ik er van elk eentje zou gaan halen is de straat vol. Het heeft wel een aardige feature: de automatische groeitool, waarmee je kunt zien hoe je tuin er over enkele jaren uitziet. Het is een leuk, zij het niet makkelijk programma, waarbij ik het gevoel blijf houden van spelen met het computerspel The Sims, met als grote voordeel dat er geen zwaaiende mannetjes, vrouwtjes en kinderen in de ontwerptuin staan, die honger hebben of naar bed moeten.

 

(advertentie)

10 jaar Helpmij.nl! - Contest



Helpmij.nl zal dit jaar een nieuwe layout krijgen. De layout is bepaald, het logo is klaar. Maar nu lijkt het ons leuk om te zien wat er uit de bus zou komen als we jullie een Helpmij logo laten ontwerpen.
Voor degene die het logo maakt dat het beste lijkt op het nieuwe logo ligt er een Wacom tekentablet klaar!



Aangezien dit een erg moeilijke opdracht kan zijn hebben we natuurlijk ook een prijs voor het meest ludieke ontwerp.
Dus maak je eigen logo en sla je slag!




10 jaar Helpmij.nl - Prijsvraag


Vergeet ook niet onze prijsvraag, hiermee maak je elke maand kans op een Helpmij.nl pakket. En indien je alle vragen goed beantwoord hebt maak je kans op een netbook ter waarde van 350 euro!



Momenteel is de derde vraag actief. Dus snel naar de feestwebsite om de deze op te lossen. Indien je nog niet meegedaan hebt geen paniek, je kan ook nog de eerste twee vragen beantwoorden.

Veel zoekplezier.

Helpmij.nl




Het Helpmij.nl pakket van mei wordt mede mogelijk gemaakt door:






Verwijder hardnekkige bestanden met Unlocker

Door: XP_PC


De meesten van ons zullen het al een keer meegemaakt hebben. Tijdens een poging om een bestand te verwijderen of te hernoemen, meldt Windows ons dat dit niet mogelijk is omdat het bestand mogelijk nog in gebruik is. Wanneer het een niet-Microsoftbestand betreft (en vaak ook wel), wordt ons niet verteld wie of wat het bestand in gebruik heeft.


De bekende “Kan niet verwijderen"-melding.


In Windows 7 heeft Microsoft een functionaliteit toegevoegd waarmee boven water gehaald kan worden welk proces het bestand in gebruik heeft. Dit is een stap in de goede richting. Helaas is Windows 7 nog niet uit en zullen velen lang vasthouden aan Windows XP en Windows Vista.
Voor hen is er Unlocker. Unlocker is een gratis programma dat achterhaalt welk proces het bestand in gebruik heeft en kan assisteren bij het vrijgeven of het verwijderen van het bestand.


Windows 7 geeft aan dat het bestand fruitmachine.exe niet verwijderd kan worden omdat het programma Fruitmachine het op dit moment in gebruik heeft. Voorgaande Windows-versies zijn hier nog niet toe in staat.


Downloaden en installeren
Unlocker is een programma dat gratis te downloaden is vanaf deze website (directe link).

Nadat we het installatieprogramma gedownload en geopend hebben staat Nederlands als standaardtaal gekozen. Desgewenst kunnen we het programma in elke van de meer dan 30 beschikbare talen installeren.

Tijdens de installatie moeten er even worden opgelet want een van de redenen dat het programma gratis is, is dat het reclame mee wil installeren. Het gaat hier om een volledig veilige koppeling naar de veilingwebsite van Ebay, maar dit hebben we niet nodig en zullen we daarom uitvinken.


Even opletten tijdens de installatie.


Controle voor Updates kan ingeschakeld blijven hoewel dit niet vereist is voor een goede werking van het programma.
Explorer Extensie zorgt voor een extra menuoptie "Unlocker" in het rechtermuisknop-menu van Windows Verkenner. Het is aan te raden om deze optie ingeschakeld te laten.
Assistant zal opstarten met het systeem om elke keer automatisch Unlocker te starten wanneer er een geblokkeerd bestand wordt aangetroffen. In het kader van een schone computer raad ik aan om deze optie uit te schakelen.
Kopieëren naar, snelkoppeling is net zoiets als de Explorer Extensie, maar dan in het menu Kopieëren naar. Schakel één van de twee in, beide is niet nodig.
eBay shortcuts is de meegekomen reclame. Wanneer deze uitgevinkt is wordt het programma schoon geïnstalleerd.

De rest van de installatie verloopt zonder noemenswaardige zaken en zal binnen enkele tellen geschieden.

Aan de slag, Unlocker in actie
Wanneer we nu een bestand tegenkomen dat zich niet laat verwijderen of hernoemen schakelen we Unlocker in. Een simpele rechtermuisklik op het bestand en kiezen voor de optie Unlocker is genoeg om het programma te starten.


Unlocker staat nu in het snelmenu.


Eenmaal geklikt opent zich een venster met gegevens die ons verder kunnen helpen de schuldige te achterhalen en enkele knoppen die ons kunnen helpen het probleem op te lossen.

In onderstaand voorbeeld is het betreffende bestand geopend door twee programma’s: Windows Media Player en Winamp. In feite weet ik nu wat ik moet doen: Windows Media Player en Winamp afsluiten, teneinde het bestand vrij te geven en te kunnen verwijderen.

Helaas werkt het in de praktijk niet altijd zo gemakkelijk. Soms komt het voor dat we het programma niet herkennen, of niet open zien staan. Een andere keer lijkt het programma al gesloten maar blijft het bestand toch geblokkeerd. Om dit probleem aan te pakken heeft Unlocker enkele slimme gereedschappen aan boord.


Gedetailleerd is te zien welke processen het bestand vasthouden.


Met de optie Vrijgeven kan een bepaald proces worden aangeklikt en gepoogd worden het proces te dwingen het bestand vrij te geven. Staan er meerdere processen, kies dan voor Alles vrijgeven. In de praktijk komt het voor dat dit niet altijd voldoende werkt, bijvoorbeeld omdat het programma een bewerkopdracht uitvoert in het bestand en deze niet kan sluiten. Kies in dat geval voor Proces Beëindigen. Het blokkerende programma wordt nu geforceerd afgesloten, waarbij alle niet opgeslagen gegevens verloren zullen gaan.

Wanneer de actie succesvol werd uitgevoerd zal Unlocker zich sluiten en kan het bestand verwijderd of hernoemd worden.

De taak uitvoeren met Unlocker
In eerdergenoemd voorbeeld hebben we Unlocker alleen gebruikt om het bestand vrij te geven waarna wij zelf de gewenste handeling uitvoerden. Het is echter ook mogelijk om de gewenste taak door Unlocker te laten uitvoeren.

Linksonder in het venster van Unlocker vinden we een uitklapmenu. Wanneer men hierop klikt komt er een viertal opties tevoorschijn, te weten Verwijderen, Hernoemen, Verplaatsen en Kopieëren.


Handelingen die Unlocker voor de gebruiker kan uitvoeren.


We kunnen hier de gewenste opties, die voor zichzelf spreken, selecteren. In ons geval willen we een bestand verwijderen. Kies dan ook voor Verwijderen, gevolgd door Alles Vrijgeven of Proces Beëindigen. Wanneer het programma hierin slaagt zal het een bevestigende melding geven, afhankelijk van de uitgevoerde opdracht.


Unlocker informeert ons over de uitgevoerde handelingen.


Nog een truc in de mouw
Soms komt het voor dat Unlocker het probleem met de reguliere methoden niet kan oplossen. Dit is bijvoorbeeld wanneer het bestand geopend is vanaf een andere computer in het netwerk, of er een dominant proces het bestand geblokkeerd heeft. Ook hier weet Unlocker raad mee.
Wanneer het programma niet in staat is om een bestand te verwijderen zal het voorstellen om dit bij de eerstvolgende start van het systeem alsnog te doen. De ervaring leert dat door het vroege handelen van Unlocker in het opstartproces andere bestanden nagenoeg geen kans krijgen om het bestand nogmaals te blokkeren. Het gevolg laat zich raden: het bestand is niet geblokkeerd en de gewenste acties worden succesvol uitgevoerd.


Lukt het verwijderen niet meteen? Dan mogelijk wel na een herstart.


Unlocker kan ook gebruikt worden om meerdere bestanden tegelijk te deblokkeren. De optie Alles Vrijgeven komt dan uitermate goed van pas.
Mocht het zo zijn dat Unlocker geen blokkade aantreft op het desbetreffende bestand dan zal dit in een apart venster worden gemeld. Unlocker kan vervolgens wel de gebruiker helpen door het bestand te verwijderen, hernoemen of verplaatsen.

Conclusie
Met Unlocker hebben we een krachtig stukje software in handen dat kan helpen bij de controle over onze eigen PC. Het is gratis, beschikbaar in het Nederlands en laat zich niet zomaar kisten. Voorts is het ook nog eens zeer gemakkelijk in gebruik. Zelfs met de uitgebreidere functionaliteiten die Windows 7 ons biedt heeft het een duidelijke meerwaarde.

Volgende keer: Avenger. Voor als zelfs Unlocker geen uitkomst biedt.

 

Het hele verhaal achter Downadup alias Conficker

Door: Michael4446


In de nieuwsbrief van maart heb je kunnen lezen dat de Downadup-worm, wellicht beter bekend als Conficker, met antivirusbedrijven kat-en-muisspelletjes speelt. Pak dat artikel er nog even bij als de herrinneringen aan Downadup je ontglipt zijn. Als je alle media-aandacht voor Downadup.C, ondanks zijn naam de vierde variant van de wormfamilie, gemist hebt dan heb je de laatste weken onder een steen geleefd. Reguliere media van televisieprogramma’s tot dagbladen hebben allen gepoogd hun kijkers of lezers te voorzien van feitelijk juiste informatie omtrent de .C-variant en zijn daar vaak deels in geslaagd. In elk geval is Downadup en dan met name de .C-versie een van de bekendste stukjes malware van de afgelopen paar jaar en niet zonder reden: het een is een vernuftige worm die duidelijk door professionals is gemaakt. Overigens is nog steeds niet duidelijk wie de auteur of auteurs van Downadup is of zijn. In Russische media verscheen een 1 aprilgrap: de wormschrijver zou gearresteerd zijn in Wit-Rusland. De .A-variant ontweek Oekraïense computers en de .E-variant, waar we het zo uitgebreider over gaan hebben, werd vanaf een Koreaanse computer over de gehele wereld verspreid. Maar echt veel informatie geven beide zaken ons niet. Begin maart, zo rond de zesde, dook Downadup.C op. Symantec was het eerste antivirusbedrijf dat melding maakte van de nieuwe variant. Downadup.C was een update die verspreid werd via de HTTP-methode: Downadup.B bezoekt een paar keer per 24 uur 250 malafide domeinen. Die domeinen, die door de wormschrijvers geregistreerd moeten worden, konden instructies voor de worm aanbieden of bijvoorbeeld additionele malware hosten. Downadup.B genereert elk etmaal 250 domeinen volgens een speciaal algoritme. Dat MD6-algoritme bevatte echter een kwetsbaarheid, een achilleshiel die onderzoekers hebben gebruikt om het algoritme te kraken. Dankzij die doorbraak konden beveiligingsbedrijf precies nagaan welke domeinen Downadup.B zou gaan genereren. Verschillende internetbedrijven, waaronder beveiligingsbedrijven, regisetries en DNS-firma’s hebben zich op 12 februari verenigd in de Conficker Working Group (CWG), ook wel Conficker Cabal genoemd. De CWG kon na het kraken van het algoritme de door Downadup gegenereerde domeinen blokkeren, waardoor het onmogelijk werd voor de wormschrijvers om een update voor Downadup.B via de domeinen te verspreiden.

Heeft de CWG gefaald?
In de tweede helft van februari konden de domeinen al geblokkeerd worden, maar toch werd de HTTP-methode begin maart gebruikt voor het verspreiden van Downadup.C? Ja, maar onduidelijk is nog precies hoe dat heeft kunnen gebeuren. Er zijn twee gangbare verklaringen mogelijk: een aantal domeinen is de dans ontsprongen en is per abuis niet door de CWG geregistreerd of uit het algoritme rolde een aantal al eerder gebruikte domeinen die niet door de CWG geblokkeerd waren. Het resultaat was in elk geval dat op sommige met Downadup.B besmette computers de .C-variant terechtkwam. Op hoeveel computers dat gebeurd is, blijft een groot vraagteken. Volgens Symantec en Microsoft is slechts een vrij klein aantal .B-computers geüpdatet met de .C-versie. Naar schatting gaat het om zo’n 2 a 3 miljoen .C-computers. Downadup.C introduceerde drie grote veranderingen: de worm kon virusverwijdertools en speciale Downadup-verwijdertools uitschakelen en de betreffende websites blokkeren, de worm kon eenmaal per dag verbinding maken met 500 willekeurig geselecteerde domeinen van een totaal van 50.000 domeinen die dagelijks gegenereerd worden en tot slot kon de worm met andere geïnfecteerde computers communiceren via een sterk verbeterd peer-to-peernetwerk. Dat p2p-netwerk was bij Downadup.B ook al aanwezig, maar kon daar nog niet effectief gebruikt worden.

Omstreden Downadup.C
Downadup.C begon op 1 april met het genereren van de 50.000 en het bezoeken van de 500 domeinen. Zo’n startdatum die ook nog eens op de grappenmakerdag van het jaar viel stond garant voor een flinke portie media-aandacht. Deels terecht: het nieuwe algoritme van Downadup.C was niet gekraakt en het was daardoor lastig om de 500 domeinen te blokkeren. Die domeinen hadden daadwerkelijk aanvullende malware of instructies kunnen aanbieden, wat een gevaar had opgeleverd. Maar deels was die media-aandacht onterecht: de wormschrijvers hadden namelijk via het p2p-netwerk al veel eerder een update voor Downadup.C kunnen verspreiden als ze dat hadden gewild. Bovendien zou het niet erg handig zijn om juist op de datum dat alle ogen op Downadup gericht zijn, een update voor de worm aan te bieden. Verschillende beveiligingsonderzoekers hielden er al rekening mee dat de wormschrijvers na 1 april geen domeinen zouden registreren en dus geen malware zouden kunnen aanbieden. 1 april verstreek en er gebeurde niets: de wormauteurs hadden geen domeinen geregistreerd en de door Downadup.C bezochte domeinen hadden dus niets in huis. Sommige media beschuldigen antivirusbedrijven ervan om het gevaar van 1 april voor hun eigen gewin te overdrijven. Dat is niet eerlijk, juist beveiligingsonderzoekers predikten rust en maakten duidelijk dat het gevaar mogelijk erg mee zou kunnen vallen. Bovendien stellen de meeste beveiligingsbedrijven een gratis Downadup-verwijdertool aan waar ze dus geen geld aan verdienen. De virusbestrijders stonden wellicht wat meer in de belangstelling maar het is nog maar de vraag of ze een slaatje hebben kunnen slaan uit de angst voor Downadup.C.

De .C-variant begon op 1 april wel met het genereren van de eerste 50.000 domeinen en het bezoeken van 500 willekeurig geselecteerde van dat aantal, maar die domeinen boden geen update voor de worm of aanvullende malware aan. In de CWG zitten ook registries, de instanties die verantwoordelijk zijn voor het beheer van topleveldomeinen (.nl, .be), en die hebben een lijst samengesteld van domeinen die mogelijk door Downadup.C geregistreerd konden worden. Die domeinen bestaan in elk geval uit 4 tot 9 karakters en eindigen op een van de 116 in het algoritme gebruikte domeinsuffixen zoals .nl, .fr en .dk. Registries hebben het registreren van de Downadup-gevoelige domeinen lastiger gemaakt en daarmee de volledige HTTP-methode voor de wormschrijvers een stuk minder aantrekkelijk gemaakt. Het is uiteraard onduidelijk of zij de HTTP-methode wel gebruikt hadden als de CWG geen preventieve maatregelen had genomen.

In actie via p2p
Een week later, op 7 april, kwam Downadup.C toch in actie en wel via het p2p-netwerk. Op een Koreaanse computer werd een update voor de .C-variant geplaatst die later bekend is geworden als Downadup.E. Beveiliger BitDefender rekende uit dat bij 10 miljoen .C-computers het verspreiden van een bestand via het p2p-netwerk ongeveer 16 uur zou duren. Bij een kleiner aantal computers zou het meer tijd kosten, maar dankzij het principe van exponentiële groei niet zoveel meer. In elk geval is de p2p-methode een stuk snellere manier dan de HTTP-methode waarbij het 100 dagen zou kosten om een update te verspreiden als één malafide domein voor de volle 100 dagen online blijft. Wat doet Downadup.E op computers waar het terecht komt? De worm probeert, in tegenstelling tot de .C-variant, wel weer nieuwe computers te besmetten en gebruikt daarvoor de methodes van Downadup.A en .B: via het RPC-lek in de Windows Server-service dat ook wel de MS08-067-kwetsbaarheid wordt genoemd, via slecht beveiligde gedeelde netwerkmappen en via USB-sticks en externe harddisk door misbruik te maken van AutoRun. Dat laatste zal binnenkort overigens niet meer mogelijk zijn, zie het artikel " Microsoft heeft grote veranderingen voor AutoRun in petto" elders in deze Helpmij.nl Nieuwsbrief. Op computers waar de .E-variant kan binnendringen, installeert het de .C-variant omdat Downadup.E zichzelf op 3 mei uitschakelt. De .E-versie is dus door de wormauteurs verspreid om het botnet van geïnfecteerde computers nog wat te vergroten.

Spam versturen met Waledac
Maar Downadup.E doet nog meer dan alleen nieuwe computers infecteren, het downloadt ook de spambot Waledac en de nepvirusscanner Spyware Protect 2009. Hoewel recente nieuwsberichten suggereren dat .E hier onlangs mee gestart is, is dat eigenlijk vlak na 7 april al gebeurd. De Waledac-worm, die ook Waled of Iksmas wordt genoemd, zoekt naar e-mailadressen op de besmette computer en kan vervolgens grote hoeveelheden spam versturen. Volgens Kaspersky kan één Downadup.E-bot zo'n 42.298 spammails per 12 uur versturen, wat in een gunstig geval uitkomt op zo'n 80.000 spammails per 24 uur. Kaspersky rekent verder en veronderstelt daarbij dat er 5 miljoen computers wereldwijd besmet zijn met Downadup.E. Dat zou neerkomen op 400 miljard spammails per 24 uur die door het Downadup.E-botnet verstuurd kunnen worden. De verstuurde spammails bevatten links naar erectiepillen en andere medisch gerelateerde spamproducten. Kaspersky-onderzoekers ontdekten dat 40.542 third-level domeinen, ook wel subdomeinen geheten, en 33 second-level domeinen gebruikt worden. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om bj.jilfawris.com, lrmt.jilfawris.com, zer.jilfawris.com, bv.relaxkind.com en ie.hipraputt.com. Bijna elke verstuurde spammail bevatte een andere link. Door telkens een kleine aanpassing te maken in de gebruikte domeinnaam, worden spamfilters omzeild die spam herkennen aan de frequentie waarop een bepaalde domeinnaam gebruikt wordt.

Nepvirusscanner Spyware Protect 2009
Downadup.E downloadt ook de nepvirusscanner Spyware Protect 2009. De infecties die deze scanner detecteert, zijn in werkelijkheid niet aanwezig. De nepscanner geeft niet alleen valse meldingen van infecties, maar rapporteert ook dat de computer aangevallen wordt door een internetvirus. Volgens Spyware Protect 2009 (SWP 2009) kan dat een keylogger of trojan dropper zijn. De nepscanners maakt de melding geloofwaardiger door erbij te vermelden van welk IP-adres de aanval afkomstig is en welke poort gebruikt wordt. Tevens blokkeert SWP 2009 verschillende websites om de reden dat er exploits aanwezig zouden zijn die malware op de computer kunnen installeren. De waarschuwing raadt gebruikers aan Spyware Protect 2009 te kopen. Om de zogenaamde malware te verwijderen, moet SWP 2009 voor een bedrag van ongeveer $50 aangeschaft worden. Doordat de nepscanner het normale gebruik van de computer zo verstoort, zal een aanzienlijk aantal mensen het programma aanschaffen om van de meldingen af te komen. De scanner moet met een creditcard betaald worden en volgens Kaspersky is het dan ook mogelijk dat de creditcardgegevens middels een phishingpagina onderschept worden. Spyware Protect 2009 probeert bovendien de trojan Trojan-Downloader.Wind32.Fraudload.ecl te installeren. Deze trojan downloader is in staat nieuwe versies van SWP 2009 te downloaden.

Conclusie
Wat al verwacht werd, is werkelijkheid geworden: de makers van Downadup zijn erop uit flink geld te verdienen aan hun creatie. Dat doen ze door het botnet van besmette computers aan het spammen te zetten en met een nepvirusscanner geld uit gebruikers zakken te kloppen. De verspreiding van de Waledac-spambot en de Spyware Protect 2009-nepscanner gebeurt geleidelijk en hoe meer dat vordert, hoe meer geld de wormschrijvers verdienen. Dat is de essentie van cybercriminaliteit anno 2009: het verdienen van grote hoeveelheden geld over de ruggen van onschuldige en onwetende internetters. Wen er maar vast aan, de tijd van het schrijven van virussen voor de lol is definitief voorbij.

 

Excel spelenderwijs

Door: CorVerm


Deze keer maken we spelenderwijs een aardigheidje waarmee je (klein)kinderen tafels kunnen oefenen in Excel. Ook nu komen er formules aan bod die je met een beetje creativiteit in allerlei zelfbedachte spreadsheets kunt toepassen.



Om te beginnen maken we een lijstje waarin we de getallen zetten die we voor de tafels nodig hebben. Laten we dat buiten beeld doen in bijvoorbeeld kolom Z. Selecteer het bereik waarin de getallen staan door met ingedrukte linkermuisknop over de cellen te slepen met de bedoeling dat we het geselecteerde bereik een naam gaan geven. Klik in het naamvak (het invoervak direct boven kolomletter A) en typ een naam voor het bereik om die met een druk op de entertoets te bevestigen.

Zoals in onderstaande afbeelding te zien is heeft de geselecteerde cel een keuzemenupijltje. Dat is nou juist wat we gaan doen met de net gemaakte naam, we gaan valideren. Want we willen kunnen kiezen welke tafel er geoefend moet worden. Dat gaat zo: selecteer C6 en klik het menu Data aan, kies dan voor Valideren. In het venster kies je onder Toestaan voor Lijst en onder Bron typ je de zojuist gemaakte naam. In het voorbeeld is dat: =eentottien. Het voordeel van het geven van een naam is dat je het validatielijstje ook op een ander tabblad kunt plaatsen. Voor de goede orde zeggen we erbij dat, in het geval het validatielijstje op hetzelfde werkblad staat, je ook kunt volstaan met het opgeven van het bereik. Dus zonder het bereik een naam te geven.


In E6 t/m E15 typen we de getallen van 1 t/m 10, terwijl we in hetzelfde bereik van kolom F een x-je typen. In kolom G komen de eerste formules te staan. Typ in G6: =ALS(C$6="";"";C$6), kopieer de formule door met de shifttoets ingedrukt G15 aan te klikken (zodat het bereik geselecteerd is) en vervolgens met een druk op CTRL + D de formule door te voeren. Kolom I is gereserveerd voor de antwoorden. H6:H15 versieren we met het = teken en in J6:J15 plaatsen we weer een formule.

Typ of kopieer in J6 de formule =ALS(I6="";"";ALS(I6=E6*G6;"Goed";"Fout")), kopieer de formule tot in J15. In gewone mensentaal wil deze formule zeggen dat als I6 leeg ("") is dan moet J6 ook leeg blijven. Als I6 gelijk is aan E6 maal G6 dan moet er in J6 Goed komen te staan en anders Fout.
In I16 zetten we de formule =AANTALARG(I6:I15). Telt het aantal argumenten op in het aangegeven bereik. Dat kunnen getallen maar ook tekst zijn.

Verberg kolom J door op de kolomletter te klikken en te kiezen voor verbergen. Het kind hoeft niet gelijk te zien welk antwoord goed of fout is, dat moeten ze zelf uitzoeken want daar leren ze van. Of ben ik nu ouderwets bezig? Verberg ook rij 16, het aantal gegeven antwoorden is toch niet zo belangrijk. Natuurlijk gaan wij wel wat met de verkregen info uit J6:J15 en uit I16 doen.

In E17 zetten we daarom de formule:
=ALS(I16=10;"Het cijfer dat je gehaald hebt is een"&" "&AANTAL.ALS(J6:J15;"goed");"") We laten, als alle antwoorden gegeven zijn, zien wat de behaalde score is en maken daarbij inderdaad gebruik van de info uit J6:J15 en uit I16. Als I16 gelijk is aan 10 verschijnt in E17 de tekst zoals in de formule is weergegeven met daaraan gekoppeld het aantal goede antwoorden middels de formule AANTAL.ALS( ). De formule koppelen we met de ampersand (&) aan de tekst. Omdat we een spatie willen zien tussen de tekst en het getal doen we &" "&. Voor alle duidelijkheid: tekst in een formule geven we weer door aanhalingstekens voor en na de tekst te plaatsen. Door (zoals aan het end van de formule) alleen dubbele aanhalingstekens te plaatsen geven we aan dat, als niet aan het criterium wordt voldaan, de cel leeg moet blijven.

In E18 komt de tegenhanger van de vorige formule namelijk:
=ALS(I16=10;"Want je hebt"&" "&AANTAL.ALS(J6:J15;"Fout")&" "&"antwoorden fout";""). Deze formule hoeven we verder niet uit leggen, in feite is het dezelfde formule als de vorige alleen iets anders van opbouw.

Bij wijze van aardigheidje kun je in E19 het aantal nog te geven antwoorden laten zien met: =ALS(I16>1;"Het aantal antwoorden dat je nog moet geven is"&" "&10-I16;"").

Natuurlijk willen we niet dat ons werk een deuk oploopt doordat er een cel geselecteerd is met daarin een formule. Overschrijf je de formule dan is die pleite en hebben we een probleem. Daarom gaan we het werkblad beveiligen, maar niet voordat we de cellen bestemd voor de antwoorden van hun blokkering hebben ontdaan. Standaard zijn namelijk alle cellen geblokkeerd zodra we een werkblad gaan beveiligen. Selecteer de cellen I6:I15 en klik met de rechtermuisknop in de selectie om vervolgens voor Celeigenschappen te kiezen.

Haal het vinkje voor Geblokkeerd weg en klik op OK om het venster Celeigenschappen te sluiten. Doe hetzelfde met C6 want anders hebben we niets aan het keuzemenu. Nu beveiligen we het werkblad door op het menu Extra te klikken en vervolgens voor Beveiliging > Blad beveiligen. Het wachtwoord dat gevraagd wordt is optioneel, als je op OK klikt zeurt Excel nergens meer over en blokkeert gewoon het werkblad. Het voordeel van deze methode is dat we met de tabtoets door de cellen “lopen” waarvan de blokkering is opgeheven. Dus eenmaal begonnen met het selecteren van een getal in C6 dan drukken we telkens op de tabtoets om een antwoord in te vullen. Aan het eind van de tafel gekomen, belanden we op deze manier weer in C6.

Maar wacht even, voordat we het werkblad gaan beveiligen doen we, als je dat wilt, eerst nog iets anders.
Lijkt het je ook een aardig idee om alle antwoorden, na gedane arbeid, in één keer te wissen? Dat kan, en wel met een macro. Moeilijk? Nee, dat valt best wel mee. Je drukt de toetsen ALT+F11 in om de VBA verkenner te openen. Links in de verkenner zie je tussen haakjes (achter VBAProject) de naam van de werkmap staan, Tafels.xls. Je hebt het bestand dan wel onder die naam opgeslagen natuurlijk.

Rechts naast het Excel logo staat een pictogram met een pijltje, klik daarop om in het uitklapmenu te kiezen voor Module. In het tekstvenster dat verschijnt kun je de onderstaande code intypen of, als je de code hieronder kopieert, in de module plakken.


Sub wisantwoord()
Range("I6:I15").ClearContents
Range("C6").Select
End Sub

Dat is alles wat betreft de macro. Klik op het Excel logo om terug te keren naar de werkmap. Uiteraard willen we de macro op een makkelijke manier aan het werk zetten. Daarom tekenen we een knop op het werkblad. Klik op het menu Beeld > Werkbalken > Formulieren. De werkbalk verschijnt op het werkblad alwaar we kiezen voor Knop. De cursor verandert in een klein kruisje waarmee we de knop kunnen tekenen. Zodra de knop getekend is opent onmiddellijk het venster Macro toewijzen aan object en met een klik op wisantwoord (de naam van de macro) is de toewijzing van de macro een feit. Klik nu met rechts op de knop om de knoptekst te bewerken. Geef de knop een duidelijke naam en klik in een cel om de knop te activeren. Wil je de knop een andere plek geven klik er dan met rechts op, een kader verschijnt om de knop. Plaats de muisaanwijzer op het kader en met ingedrukte linkermuisknop kun je de knop te verslepen.

Zo, beveilig nu het werkblad. Dan kunnen de (klein)kinderen op een veilige manier aan de slag.

 

Mp3Tag 2.42 Deel 2

Door: Neleke


In de nieuwsbrief van januari heb ik jullie kennis laten maken met Mp3tag, een programma om audio bestanden op een eenvoudige manier, van tags te voorzien. In deze nieuwsbrief wil ik hier iets dieper op ingaan. Automatiseren van tags met behulp van "Acties".
Het zal regelmatig voorkomen dat we bepaalde handelingen op verschillende nummers toe willen passen, maar er niet blij van worden als we dat allemaal handmatig zouden moeten doen. Er staan bijvoorbeeld spaties voor en na de artiestnaam of alle tags bestaan uit enkel HOOFDLETTERS. In het vorige artikel hebben we al enkele van deze "Acties" gebruikt, zoals; "Waarden raden" en de actie "Waarden formatteren", nu gaan we hier wat dieper op in. Mensen die bekend zijn met PHP, Visual Basic of Perl zullen de reguliere expressies (Regular Expressions, RegEx) wel herkenen, maar ben je daarmee niet op de hoogte, niet getreurd.

Om Acties uit te voeren kiezen we in de Werkbalk "Acties (snel)" en het gewenste actietype. Een paar voorbeelden

Verwijderen van spaties voor en na de tekst

Title:"   Ik wol dy op sa'n dei noch net by my wei   "
  
Actietype:Waarde formatteren
Veld:TITLE
Formattering:(%title%)
  
Na het klikken op OK krijgen we: "Ik wol dy op sa'n dei noch net by my wei"
  
We kunnen deze actie op ieder gewenst veld toepassen.
  


Verwijderen van dubbele spaties in een veld

Actietype:Vervangen met reguliere expressie
Veld:TITLE
Reguliere expressie:s{2,}
Resultaten vervangen door:een spatie
  
Het resultaat wordt: "Ik wol dy op sa'n dei noch net by my wei"
  
  
  
  


Toevoegen van spaties in een veld

"IkWolDyOpSa'nDeiNochNetByMyWei"

Actietype:Vervangen met reguliere expressie
Veld:TITLE
Reguliere expressie:(l)(u)
Resultaten vervangen door:$1 $2
[x]Identieke hoofdletters/ kleine letters


Resultaat: "Ik Wol Dy Op Sa'n Dei Noch Net By My Wei"

Hoofd- en kleine letters aanpassen

Actietype:Hoofdlettergebruik
Veld:TITLE
Hoofdlettergebruik:Zin
Resultaten vervangen door:$1 $2


Voor zover het gebruik van "Actie (snel)". Het is wel lastig wanneer we deze acties steeds weer in moeten voeren, maar ook daar is een oplossing voor. In plaats van "Actie (snel)" maken we nu gebruik van "Acties"

Klikken we op het linkerdeel van de knop dan verschijnt het volgende scherm:


Selecteren we bijvoorbeeld CD-R en klikken op dan zien we een hele lijst met acties die bepaalde, door het OS moeilijk te verwerken tekens in de bestandsnaam, vervangt door geschiktere.


Selecteren we nu één van deze acties dan kunnen we die ook weer bewerken. We zien nu hetzelfde dialoogscherm dat we net ook al gezien hebben. Bijvoorbeeld:


Kiezen we in plaats van bewerken voor nieuw (de knop met het sterretje) dan kunnen we onze eigen bewerking hieraan toevoegen op dezelfde manier als bij "Acties". We kunnen natuurlijk ook kiezen voor een hele nieuwe "Actiegroep". Hiervoor kiezen we in het eerste scherm voor nieuw en geven de actiegroep een passende naam. Daarna gaan we op dezelfde manier te werk als boven omschreven. Door verschillende acties aan te vinken is het mogelijk om vervelende routine klusjes te automatiseren. Door op de pijl van de icoon te klikken kunnen we een enkele actie selecteren om uit te voeren.

Meer voorbeelden van "Acties" zijn te vinden op het Mp3tag forum onder andere bij support.

Dit was een korte blik op de verdere mogelijkheden van Mp3tag.

 

De tweede browseroorlog: profiteren van IE’s verlies

Door: Michael4446


Microsoft bracht op 19 maart zijn nieuwe browser Internet Explorer 8 (IE8) uit maar weet daarmee nog niet te imponeren. Volgens maandelijkse statistieken van het in Californie gevestigde Net Applications gebruikt slechts 3,99% van alle internettters IE8, terwijl 17,52% nog aan Internet Explorer 6 (IE6) zit. Vooral in bedrijven wordt de in augustus 2001 gelanceerde browser nog veel gebruikt. Internet Explorer 7 (IE7) was in de maand april de populairste browser met een marktaandeel van 44,51%. Internet Explorer was rond 2003 werkelijk een dominante browser, maar met de release van Firefox 1.0 in november 2004 is het tij wellicht voorgoed gekeerd. Wellicht, want Microsoft leek aanvankelijk in de eerste browseroorlog met Netscape ook niet de beste papieren te hebben. En toch won Microsoft, onder meer dankzij de bundeling van IE met Windows. Een bundeling die nu overigens door verschillende partijen zoals Opera, Mozilla en Google bekritiseerd wordt en heeft geleid tot de huidige antitrustzaak.


IE begint terrein te verliezen, ten gunste van concurrerende browsers


Sinds ongeveer 2004 is het bergafwaarts gegaan voor IE en is IE6’s marktaandeel van circa 95% in 2003 nu voor welke IE-versie dan ook ondenkbaar geworden. Überhaupt voor welke browser dan ook, om de simpele reden dat meer softwareproducenten geleerd hebben succesvolle browser voor het Windows-platform te bouwen. Gaat het IE slecht af, dan gaat het met Firefox goed. Althans, zo gaat het in negen van de tien gevallen. In april hadden de IE-versies samen een marktaandeel van 66,10% en de Firefox-familie werd gebruikt door 22,48% van alle internetters. De overgrote meerderheid van alle Firefox-gebruikers heeft Firefox 3.0 in dienst. Een klein aantal werkt nog met Firefox 2.0 en een nog kleiner percentage is fervent Firefox-gebruiker en surft met Firefox 3.1 dat sinds Beta 4 omgedoopt is tot Firefox 3.5. Sinds juni 2008 heeft Microsoft het marktaandeel van IE (totaal) zien dalen met 6,91 procentpunt van 73,01% tot 66,10% terwijl Mozilla het aandeel van Firefox (totaal) heeft zien stijgen met 3,45 procentpunt van 19,03% tot 22,48%. Uit deze cijfers blijkt dat Firefox niet de enige browser is die profiteert van IE’s daling. Welke browser weten er nog meer een slaatje uit te slaan? Dat is voornamelijk Safari, dat sinds juni 2007 ook een betaversie voor Windows XP en Vista heeft en in mei 2008 als final voor het Windows-platform uitkwam. Safari had in totaal, dus de Mac OS X- en Windows-versie bij elkaar genomen, in april een marktaandeel van 8,21%. Dat is een stijging van 1,9 procentpunt vergeleken met juni 2008. Ongeveer de helft van dat percentage wordt veroorzaakt door gebruikers van Safari 3.2 op Mac OS X.


Algemene statistieken van de grootste browsers voor april 2009


Als we de toenamen van Firefox en Safari in procenten in plaats van procentpunten uitdrukken en dan met elkaar vergelijken, zien we dat Firefox in de periode juni 2008 – april 2009 een procentuele toename van zo’n 18% kende en Safari een percentage van ongeveer 30% geldt. Dan wordt duidelijk dat Safari relatief gezien meer aan populariteit wint dan zijn rivaal Firefox. Hoewel, Safari is natuurlijk wel de vreemde eend in de bijt en kun je misschien geen volwaardige concurrent van overige browsers noemen omdat het de onaantastbare hegemonie heeft op Mac OS X. Het verschil tussen de verschilllende browsers is groot: IE heeft nog steeds ongeveer een drie keer zo groot marktaandeel als Firefox en datzelfde geldt in iets mindere mate voor het verschil tussen Firefox en Safari. Ook Apples browser laat zijn concurrenten flink achter zich met een schamele 1,42% voor Google Chrome in april van dit jaar. Chrome heeft vergeleken met september 2008 (0,78%), toen de definitieve versie verscheen, zijn aandeel ongeveer zien verdubbelen.


Gedetailleerdere statistieken van meestgebruikte browserversies voor april 2009


De nummer vier is opvallend genoeg Netscape met 0,82%. De laatste versie van die browser, Netscape/ Navigator 9, werd in februari 2008 uitgebracht en de ondersteuning ervan liep een maand later af. Ondanks dat wordt de browser nog steeds door meer mensen gebruikt dan Opera dat voor april 0,68% noteert. De Noordse browserproducent heeft in vergelijking met juni 2008 (0,73%) marktaandeel moeten inleveren terwijl voor Opera wel aan de lopende band nieuwe versies worden uitgebracht en Opera 10 ook genoeg nieuws belooft. De bejaarde Netscape heeft juist aan populariteit gewonnen: van 0.67% in juni 2008 tot de eerder genoemde 0,82% in april dit jaar. Het is duidelijk dat de tweede browseroorlog in volle gang is en interessant genoeg blijft om te volgen. Wat zullen Firefox 3.5, Opera 10 en Safari 4 gaan betekenen? Die versies moeten in de loop van dit jaar het levenslicht gaan zien en voor de gevolgen van hun komst naar het browserslagveld moeten we dus nog even wachten. Een verandering die waarschijnlijk al sneller in de statistieken terug te zien zal zijn is de automatische verspreiding van IE8. Microsoft is daar afgelopen maandag (27 april) mee gestart en hoewel gebruikers de update altijd nog kunnen weigeren en pas de eerste 25 talen automatisch worden verspreid, zal het vermoedelijk wel een significante stijging tot gevolg hebben. Happy browsing.


 

Laatste nieuws Win 7

Door: ErpCity




Al maanden wordt gespeculeerd over de verschijningsdatum van Windows 7. Onze bronnen hielden vol dat dit vóór eind 2009 zou zijn. De officiële Microsoftbronnen roepen nog steeds: 30 april 2010. Wel, het is ondertussen links en rechts uitgelekt…. het wordt toch zeer waarschijnlijk 23 oktober 2009. (Hoewel…: een paar O.E.M. leveranciers die zich “verspraken” kwamen zelfs met eind augustus 2009…)

De laatste RC is nu te downloaden voor de “happy few” van MSDN en Technet, het “gewone volk” kan vanaf 5 mei op de servers van MS terecht voor de download van deze officiële release candidate. Deze versie is tot maart 2010 uit te proberen. De nieuwe RC is ook al, voor iedereen die "de weg" weet, te downloaden op diverse “bekende” minder legale (al dan niet Zweedse) download sites… Het verhaal gaat dat MS hieraan “meegeholpen” heeft in een poging om het totale instorten van de serverfarm, zoals dit gebeurde bij de release van de laatste beta versie, te voorkomen…

Zijn er nog leuke dingen veranderd en/of toegevoegd? Jawel, best wel! Bijvoorbeeld: bij Win 7 Professional, Ultimate en Enterprise krijg je er een XP licentie gratis voor noppie bij… Microsoft doet dit om de zakelijke gebruiker die nu met erg veel erg dure software zit welke alleen op XP draait, te paaien, en eveneens om een keihard argument dat eerder door dit type user gebruikt werd om NIET over te stappen naar Vista, resoluut uit de weg te ruimen. Juich niet te vroeg! Als je nu denkt dat je al de oude games welke nu zo lekker op XP draaien dus ook onder Win7 kunt spelen heb je het mis. Windows 7 kan omgeschakeld worden naar XPM (XP modus) maar… deze modus is niet uitgerust voor allerlei high speed (grafische) hoogstandjes… Tegenvallertje dus… Ook alle “aero grappen” van Win7 werken niet in deze XPM modus.

Andere leuke toevoeging? Remote Media Sharing! Handig voor op de camping in Salau als het hard regent (maar vanzelfsprekend ook voor andere doelen, zoals gebruik onderweg). Deze functie maakt het mogelijk om, via internet, direct toegang te krijgen tot alle media op de PC thuis (moet het ding wel aanstaan).


Vertrouwt Microsoft nu, met dit “nieuwe” OS, op net zo’n langjarig succes als met XP? Daar lijkt het niet op aangezien er op diverse recruiting sites al advertentie schijnen te staan waarin software ontwikkelaars voor Windows 8 worden gevraagd……

Vol verwachting klopt ons hart…

 

Prijsvraag winnaar

Door: Held


De winnaar van het Helpmij.nl pakket van April 2009 is: profpc.

Gefeliciteerd profpc!

Het pakket komt jou kant uit.

Wil je ook meedoen? Klik dan hier.




Het Helpmij.nl pakket van april werd mede mogelijk gemaakt door:


Kaspersky Anti-Virus 2009 1PC 1 jaar

 

Microsoft Works een pakket met vele mogelijkheden

Door: CorVerm


Terwijl ik bezig was het artikel te schrijven over het maken van een tabel om tafels mee te oefenen in Excel, besefte ik dat niet iedereen Excel op z’n computer geïnstalleerd heeft staan. De kans dat er op veel computers wel Microsoft Works is geïnstalleerd lijkt mij wat groter. Temeer omdat ik nogal eens in advertenties lees dat Works veelal met de aanschaf van een nieuwe computer wordt meegeleverd. Vandaar dat we hier ook aandacht gaan besteden aan Works. De (eenvoudige) onderdelen in dit programma staan voor een scala van professionele Microsoft programma’s. Let wel: het gaat in Works over uitgeklede versies van de diverse professionele programma’s. Zo is Works Tekstverwerker een uitgeklede versie van Word en Works Spreadsheet van Excel. Van Works Database kunnen we niet zeggen dat het enige overeenkomst heeft met Acces maar toch kun je een leuke database maken van bijvoorbeeld je muziekverzameling. Met een beetje fantasie kun je zelfs door gebruik te maken van de sjablonen, tot op zekere hoogte, Publisher nabootsen.


De opties in Works in vogelvlucht.
Standaard opent het programma met de Introductiepagina met als hoofdmoot de Agenda. Links in het scherm vinden we de kalender, in het midden een overzicht van lopende afspraken en rechts de diverse programma-onderdelen van Works. Naast de knop Introductiepagina vinden we de knoppen Sjablonen, Programma’s, Projecten en Geschiedenis. In dit artikel bespreken we de verschillende opties die we onder de knoppen vinden om in de volgende edities nader in te gaan op de mogelijkheden die daar worden geboden. Het is misschien wel handig om te vermelden dat de gebruikte versie Works 9 betreft, maar zover ik me kan herinneren is deze versie niet wezenlijk anders dan de oude(re) versies.



Onder de knop Sjablonen vinden we een keur aan sjablonen die ons of op weg helpen de juiste keuze te maken, of zodanig voorgebakken zijn om er meteen mee aan de slag te kunnen gaan. Op de afbeelding vinden we alle onderdelen waarvoor er sjablonen voorhanden zijn. Zoals je ziet zijn dat nogal wat opties.



Met een druk op de knop Programma’s krijgen we alle onderdelen van Works in het vizier. Behalve de hierboven genoemde programma’s (Works Tekstverwerker, Works Spreadsheet en Works Database) zien we hier nog een aantal leuke en nuttige opties.



Een overzicht van wat we onder de knop Projecten vinden, twaalf projecten die stuk voor stuk te koppelen zijn met één of meerdere sjablonen.


Best wel handig is dat we onder de knop Geschiedenis alle eerder geopende documenten terugzien en direct kunnen openen.

We hebben inderdaad in vogelvlucht de onderdelen van Works bekeken. In vervolgartikelen lichten we die stuk voor stuk de afzonderlijke onderdelen toe. Of heb ik dat al gezegd? Nou, dan weet je het nu in ieder geval zeker. In ieder geval gaan we nu met Works Spreadsheet de tabel maken om tafels te oefenen zoals we dat elders in de nieuwsbrief voor Excel hebben beschreven.

Als eerste kunnen we melden dat Works Spreadsheet geen validatie ondersteunt. Ook het VBA-gebeuren ontbreekt in het programma zodat we dus ook geen macro(‘s) kunnen gebruiken. Daarom niet getreurd want we kunnen ook in Works Spreadsheet ons doel bereiken zij het iets simpeler. Het eerste deel zoals beschreven in Excel spelenderwijs, een validatielijstje maken, slaan we dus over. Verder kun je de tabel opzetten zoals je die in dat artikel vindt. Eenmaal aangekomen bij de formules die in J6:J15 moeten komen wijken we af van wat daar beschreven is. De formules zijn wel hetzelfde maar we gaan deze buiten het beeld plaatsen. Waarom? Ook het verbergen van kolommen en rijen wordt in Works Spreadsheet niet ondersteund. Dus plaatsen we in Z6 de formule =ALS(I6="";"";ALS(I6=E6*G6;"Goed";"Fout"))en kopiëren die tot in Z15. Als je nu even een blik werpt in de beschrijving bestemd voor Excel dan zie je dat daar in E17 een formule komt te staan waarin zowel de ampersand als de functie AANTAL.ALS() gebruikt worden. Wederom zijn dit zaken die in Works Spreadsheet niet tot de mogelijkheden behoren. We lossen dit op door in AA6 de formule =ALS(M10="";"";ALS(M10="Goed";1;"")) te zetten en die ook weer te kopiëren tot in AA15. In AA16 doen we de formule =SOM(AA6:AA15) om de enen op te tellen die voor elk goed antwoord komen te staan. Vervolgens typen we in E17: Het cijfer dat je voor deze tafel gehaald hebt is een; en in K17 de formule =ALS(L17=10;N17;""). In E18 typen we: Want het aantal foute antwoorden is; in K18 komt dan de formule =ALS(L17=10;L17-N17;""). Als laatste in E19: Het aantal antwoorden dat je nog moet geven is; en in K19 de formule =10-L17. Rest ons nog om in Y17 de formule =AANTAL(I6:I15) te plaatsen zodat we een uitgangspunt hebben om verschillende berekeningen uit te voeren.


Het grijze deel van de afbeelding zijn de gegevens uit de kolommen Y, Z en AA.

Tip:
Je kunt de formules uit de kolommen Y, Z en AA ook in de kolommen L, M en N typen waarna je het bereik selecteert, knipt en plakt in aangegeven kolommen. De celverwijzingen in de formules passen zich automatisch aan.

Selecteer de antwoorden en met een druk op de deletetoets zijn ze verdwenen. Op naar de volgende ronde door in cel C6 een ander getal in te typen.

 

Microsoft heeft grote veranderingen voor AutoRun in petto

Door: Michael4446


Microsoft gaat de functie AutoRun in Windows XP, Vista en 7 drastisch aanpassen. Dat melden diverse Microsoft-blogs dinsdag. De aanpassingen die gemaakt worden, zijn al geïmplementeerd Windows 7 Release Candidate (RC) maar worden ook voor Windows XP en Windows Vista geschikt gemaakt. De veranderingen houden in dat AutoRun voor (alleen) USB-sticks volledig zal verdwijnen en dat op de vensters van AutoPlay duidelijker wordt gemaakt dat het uit te voeren programma op een extern medium draait. Hoewel AutoRun en AutoPlay vaak door elkaar worden gehaald, zit er wel degelijk een verschil tussen. AutoRun is de Windows-technologie die gebruikt wordt om een uitvoerbaar bestand zoals een installatieprogramma dat zich op een extern medium bevindt, automatisch te starten als zo'n cd, dvd of USB-stick geplaatst of aangesloten wordt. AutoPlay is de Windows-functie die de gebruiker een keuze laat maken uit de verschillende taken die vanaf de computer gestart kunnen worden. Hieronder wordt een screenshot afgebeeld van de AutoRun-optie die wordt gegeven bij het plaatsen van een cd of dvd. Dit zal dus niet veranderen.


AutoRun voor cd's en dvd's


AutoPlay schotelt de gebruiker een scherm voor waarop een keuze gemaakt kan worden tussen verschillende programma's of taken als bijvoorbeeld een audio-cd of cd met foto's geplaatst wordt. Kenmerkend daarvoor is dat de programma's waaruit te kiezen valt zich allemaal op de computer zelf bevinden, en
niet op het externe medium zoals bij AutoRun het geval is. Het bestand autorun.inf wordt, indien aanwezig, geraadpleegd door AutoPlay om de beschikbare opties op te vragen die vervolgens in het AutoPlay-venster weer te geven. De grote verandering houdt het volgende in: AutoPlay zal AutoRun niet meer ondersteunen bij niet-optische verwisselbare media, oftewel bij USB-sticks. Als bijvoorbeeld een besmette USB-stick aangesloten wordt, zal in het AutoPlay-venster de AutoRun-optie om de malware automatisch te starten verdwenen zijn. Alleen de AutoPlay-opties zoals Windows ReadyBoost zullen te zien, en dat zijn dan automatisch uitsluitend veilige opties. Zoals gezegd geldt deze verandering alleen voor USB-sticks en niet voor cd's en dvd's. Hieronder zijn twee screenshots afgebeeld die de verandering illustreren.


AutoPlay voor de verandering



AutoPlay na de verandering


De tweede verandering die Microsoft omtrent AutoRun en AutoPlay doorvoert is van grafisch-visuele aard. In het AutoPlay-venster zal duidelijker worden aangegeven dat het uit te voeren programma van een extern medium draait. Stond er in het Engels voorheen ''Install or run program'"', dat zal nu ' 'Install or run program from your media'' zijn. Hiermee hoopt de softwaregigant aan gebruikers duidelijk te maken dat het een uitvoerbaar bestand van een extern en mogelijk besmet medium betreft. Sommige USB-sticks kunnen zich, bijvoorbeeld middels de U3-technologie, voordoen als een Cd/dvd-drive. In deze specifieke situatie zal Windows de USB-stick behandelen alsof het een cd/dvd is. Zoals gezegd zijn deze veranderingen in Windows 7 RC (build 7100) reeds aanwezig. Wellicht is de verandering een van de onthullingen die Microsoft begin april beloofde. Het is nog niet bekend wanneer deze update voor Windows XP en Vista uitkomt.

 

Poker

Door: ErpCity


De hoofdredactrice begon zich al ernstig zorgen te maken waar mijn bijdrage(n) bleven voor de Nieuwsbrief… Terecht!: de deadline was al enigszins overschreden. Echter, ik was een tikje “verslaafd” geraakt aan een spelletje… Poker!

Op TV wordt je, meest na middernacht, “doodgegooid” met poker toernooien waarbij een rijtje dubieuze types, meest uitgerust met zonnebril, om enorme bedragen spelen… en menigeen snapt er geen bal van waar het nu allemaal om begonnen is. De “pokerfaces” roepen kreten als “call”, “check” en soms “all in”, waarbij de leek zich dan terecht afvraagt waar ze dan allemaal “in” willen… Texas hold’m is de variant van het pokerspel dat meestal op TV gespeeld wordt. Ieder krijgt daarbij twee kaarten, vervolgens komen er drie op tafel (de “flop”), dan nog één (de “turn”) en als laatste de “river”. Wie met zijn eigen kaarten en de kaarten op tafel de beste combinatie kan maken, wint de kas (of beter gezegd: “the pot”).

Nu kun je jezelf, als je geïnteresseerd bent in poker, natuurlijk meteen aanmelden bij een van de “zillion” pokersites die op het internet bestaan, waarbij je bij sommigen, nadat je je creditcardnummer hebt opgegeven, meteen zomaar voor noppie niks, $ 500 credit krijgt (die je vervolgens, binnen 5 minuten verliest, en daarna speel je voor “eigen geld”… dus “tuin” daar niet in)… Maar, een aanrader is: ga eerst een poosje “droogzwemmen”, of spelen met je collega’s binnen jouw bedrijf, of thuis (als je een (wireless) netwerk in huis hebt kan iedereen meedoen, ook de buren die hun laptop meebrengen)… met PokerTH,

PokerTH is een super simpel, weinig resources vretend, programma om perfect ingeschoten te raken op “Texas Hold’m” … Het is hier gratis te downloaden. Natuurlijk zijn er veel meer pokersimulators te vinden, maar het leuke van PokerTH, zoals boven al gemeld: het is ook gemakkelijk in te stellen voor spelen in een “lan” omgeving, dus ook ideaal en leuk om “onder elkaar” te spelen (het hele gezin, buren en vrienden erbij, allemaal zonnebrilletje op...)

PokerTH is “open source” en laat zich leuk inrichten: je kunt de foto’s van al je vrienden en collega’s gemakkelijk als avatar inbrengen. Het is grafisch wel redelijk simpel, dus geen 3D animaties, geen spraak, wel een beetje “minimalisties”geluid, maar verder wel uiterst leerzaam om een doorgewinterde pokerface te worden.



De versie 0.6.4 is de “beste”… Ik heb de nieuwste “beta’s” zojuist uitgeprobeerd, daaraan kunnen meer dan zeven spelers deelnemen, maar daardoor zijn de kaarten wat minder goed leesbaar geworden…

Veel plezier met Texas Hold’m!

 

Gadgets

Door: ErpCity


Hoe handig zou het zijn om 100 standaard DVD’s of 20 Blu-rays op één schijfje te hebben?

We beginnen net aan Blu-ray te wennen en de opvolger kondigt zich al weer aan: de “microholographic disc” bijgenaamd de "DVD Hybrid Disc". Een optische schijf met een opslagcapaciteit van 500 gigabyte!



General Electric is de uitvinder van deze technologische doorbraak. Zes lange jaren hebben zij eraan gewerkt. Nu nog even wachten op een universeel afspeel apparaat dat, naast de gebruikelijke schijven, dit holografisch wonder ook kan afspelen…

Vanzelfsprekend zal het nog even duren voordat de consument dit schijfje in de schappen zal vinden, en het zal nog iets langer duren voordat dit type schijf dan ook charmant geprijsd is… General Electric gaat uit van een prijs van ongeveer € 0,08 per gigabyte, dus vele malen goedkoper dan de huidige Blu-ray schijven…

GE voorziet een gouden toekomst voor dit product wanneer HD 3D televisie, met de bijbehorende enorme datahoeveelheden, echt doorbreekt.

Iets heel anders… maar zeker een zeer handig hebbeding voor de heren: de mp3 speler das…

Het openlijk dragen van een iPod of andere mp3 speler aan een koordje om de hals is vandaag de dag (helaas) niet meer te doen. Teveel van deze prijzige apparaten verdwenen met een ruk in de handen van brutale gauwdieven. Dames dragen in het algemeen een handig kledingstuk waarin de iPod veiligheid en geborgenheid kan vinden, heren (enkelen daargelaten) dragen dit kledingstuk niet… maar wel vaak een das!

En zo is dan nu weer een briljante fabrikant op het idee gekomen om ook voor de heren een mogelijkheid te scheppen om de mp3 speler onopvallend en veilig te vervoeren…: Een stropdas met iPod zakje.



Stel: je hebt nog een stapeltje SATA schijven liggen of je wilt een snelle backup van een schijf maken, dan heeft Brando hiervoor een passende oplossing: het Connectland SATA dock!



Het dock accepteert bijna alle 2,5 en 3,5 SATA schijven. Een “one-touch” backup programma wordt meegeleverd. Aansluiting van het dock op de PC geschiedt via USB of eSATA. Ook erg leuk als excentrieke externe schijf, daarnaast zeer handig om oude schijven met minder opslagcapaciteit zonder veel rompslomp te kunnen blijven gebruiken… het swappen is een kwestie van seconden…

De Connectland is compatibel met Windows, Linux en Mac platformen.

 

Onze Tips en Handleidingen

Door: profpc


Ook in de nieuwsbrief van mei gaan we verder met ons vernieuwde artikel. Zoals je in de vorige editie hebt gezien, beginnen we eerst met de handleidingen die op het forum zijn geplaatst. Zelf kun je ook een handleiding plaatsen, dat kun je doen in het Tips en Handleidingen-forum. Verderop in het artikel komen we bij Handige Software waar je een overzicht van de laatst geplaatste software in de sectie Handige Software vindt.

iTunes + iPod
Geplaatst op 6 april 2009, door stefan95
Veel mensen hebben problemen met het programma iTunes van Apple. Ze willen eenvoudig zelf muziek toevoegen op hun iPod met een mooi plaatje en duidelijke tekst. In dit artikel wordt beschreven om iTunes met je iPod te gebruiken.

WinSplit Revolution
Geplaatst op 9 april 2009, door niekfct
Deze gebruiker heeft zijn handleiding zelf in PDF-formaat gemaakt. Het gaat over het programma WinSplit Revolution: Als je altijd met meer dan 1 ding tegelijk bezig bent en je wilt dit allemaal overzichtelijk op één scherm hebben of de betreffende vensters selecteren, manier van schikken kiezen enzovoorts? Hier kun je het lezen.

Handige Software

Hieronder vind je een overzicht van de laatst geplaatste software in de sectie Handige software . Bij sommige programma's is het mogelijk dat je een PDF-handleiding kunt downloaden en eventueel kunt uitprinten. De handleidingen komen van het Handleidingen-forum van Helpmij.nl vandaan. Als er een handleiding beschikbaar is in PDF bij een programma, dan kun je dit gemakkelijk herkennen doordat er "Download hier de handleiding:" eronder vermeldt staat.

Software:Geplaatst door:Omschrijving:
HD tunemumzelHD Tune laat zien wat de prestatie is van de schijf en slaat alarm als er problemen worden vastgesteld.
HijackthismumzelHijackthis scant je computer op instellingen die veranderd kunnen zijn door o.a. spyware, malware enzovoorts.
Image optimizermumzelHet optimaliseren van de plaatjes is vrij eenvoudig. Gewoon een plaatje openen en vervolgens kun je zelf de kwaliteit van het plaatje bijstellen, het aantal kleuren regelen, enzovoorts.
SongbirdgangkillSongbird is een vrije, open source audiospeler en webbrowser gemaakt door een team wat zichzelf de Pioneers of the Inevitable noemt, waaronder ontwikkelaars van Winamp en de Yahoo! Music Engine.
Trojan removerroyduin Trojan Remover is een toepassing die je helpt om Trojaanse paarden te vinden die hun wortels in jouw systeem hebben gezet, maar die niet zijn ontdekt door je antivirus.
TechPowerUp Radeon BIOS EditorgijsisokEen handige tool om de BIOS van een ATI videokaart aan te passen. Zo kunt u de fanspeeds aanpassen, waardoor de fan sneller of juist langzamer gaat draaien, wat invloed heeft op de geluidsproductie. Lees ook de waarschuwing
iRivertermumzelZet bijna elk denkbaar formaat audio of video om tot een afspeelbaar formaat, ook meer dan een tegelijk.
JPEGCropmumzelEen uitsnede maken uit een foto(croppen)en roteren van foto's zonder kwaliteitsverlies.
Combofixroyduin ComboFix is een programma, geschreven door sUBs, dat je computer scant op de aanwezigheid van gekende malware en, indien er wordt gevonden, deze automatisch probeert te verwijderen.
lyrics pluginmumzelPlugin voor Windows Media Player of Winamp, die de songtekst laat zien van het nummer waar je naar luistert.
MousotronmumzelHet programma geeft de afgelegde muis-meters en de toetsenbord aanslagen weer. Ook in het Nederlands.
ASAP UtilitiesMrTinkertrainGratis Addin voor Microsoft Excel, bestaande uit een verzameling van ruim 300 macro's waarmee je met 1 klik de meest uiteenlopende dingen kunt doen die normaal veel omslachtiger te doen zijn.
MyBeemumzelGratis browser speciaal voor kinderen.
XrecodeMrTinkertrainMet Xrecode kan je eenvoudig verschillende muziekbestanden tegelijk omzetten naar een flink aantal formaten.
RasterbatormumzelTool waarmee je afbeeldingen kunt bewerken en aanpassen zodat ze in een raster komen.
Screensaver ControlmumzelVoorkomt het onverwacht aanspringen van de screensaver tijdens branden of film kijken via de pc.
WinSplit Revolutionniekfct WinSplit Revolution is een klein programmaatje waarmee je gemakkelijk je vensters kunt rangschikken met behulp van simpele sneltoetsen.
Lastpassbekend2 Veel mensen kennen waarschijnlijk Roboform. Werkt o.m. als passwordmanager. Heel handig maar het is niet gratis. Lastpass (een add-on voor Firefox) doet ongeveer hetzelfde en is wel gratis.
Sherlock de codec detectivemumzelKlein programmaatje dat uitzoekt of en zo ja welke codec je mist op de pc.
1by1MrTinkertrainWie op zoek is naar een no-nonsense mp3-speler, zonder allerlei overbodige toeters en bellen, kan vast goed uit de voeten met 1by1. Een heel handige feature is dat je heel makkelijk van directory naar directory kunt gaan.
Speedswitch XPmumzelDit programma laat de energiebeheerschema's van laptops helemaal aan je wensen aan passen, zodat je langer met de accu kunt doen.
Splitz!mumzelMet behulp van Splitz! kun je een afbeelding opsplitsen in meerdere, rechthoekige ‘puzzelstukjes’. Elk puzzelstukje van de afbeelding wordt dan opgeslagen als een apart bestandje.
PackageFactory voor U3Tha DevilMet dit handige programmaatje is het mogelijk elk programma(*) in een U3P bestand om te zetten. Zo kun je het op je U3-memorystick zetten en altijd gebruiken zonder te installeren.*zie link.
Met fingertips ontmuizenwikiGratis supertool voor het snel starten van programma' s en openen van locaties of bestanden.
Sumobekend2SUMo is de afkorting voor Software Update Monitor. Dankzij SUMo kun je je PC progs up to date houden.
UndercoverXPmumzelMet dit programma kun je hoesjes maken zowel voor cd’s, dvd’s, playstation enz. Het is gratis, gebruiksvriendelijk en instelbaar in de Nederlandse taal.
Web Album GeneratormumzelMaak heel eenvoudig een HTML-fotoboek van je digitale foto's en plaats ze op het internet. De website om ze op te zetten moet je wel zelf regelen. Het voordeel is dat het geen reclame bevat.
WinOffmumzelWinOFF kan Windows afsluiten wanneer en hoe je dat wilt. Er zijn vele opties mogelijk.

 

Interview

Door: Neleke


Na het lezen van oude interviews viel het op dat we iemand nog nooit geïnterviewd hebben. En dat is nog wel onze eigen hoofdredacteur!



Hallo mumzel, om maar meteen met de standaard “deur” in huis te vallen, hoe kom je eigenlijk aan die nickname?

Ik noemde op een gegeven moment alle dingen waarvan ik de naam niet meteen wist een mumzel en toen ik een nickname op moest geven werd het die… Daar heb ik spijt van gehad, net als menigeen spijt heeft van zijn nickame, maar achteraf gezien past hij wel bij me.

En daarbij dan ook gelijk maar je leeftijd (als het mag).

Ik ben 60 jaren jong. Jong, omdat ik geen probleem heb met die leeftijd en er menigeen van rond de 30 zich ouder voelt dan ik.

Hoe ben je eigenlijk bij Helpmij terecht gekomen?

Zoals waarschijnlijk veel mensen, had ik bijna 10 jaar geleden een probleem met mijn computer en ben gaan zoeken naar een oplossing via WebCrawler, een programma dat meerder zoekmachines combineerde, (ja… google bestond nog niet ) kwam ik op het Helpmij forum terecht. Helpmij heeft me op het juiste spoor gezet ( mijn moederbord bleek overleden) en ik ben er niet meer weggegaan.

Waarom ben je bij Helpmij blijven hangen?

Na het oplossen van dat probleem ben ik op de chat terecht gekomen en heb zo een grote groep mensen leren kennen. Het was een gezellige tijd en juist door die sfeer die er heerst, (dat is volgens mij de kracht van Helpmij) ben ik blijven hangen.

De Helpmijers kennen jou natuurlijk door je vele functies die je gehad hebt en nog steeds uitvoert binnen Helpmij.nl. Hoe ben je zo betrokken geraakt bij de vereniging?

Toen er een redactielid gevraagd werd leek me dit wel erg leuk, via de redactie ben ik daarna nauw betrokken geweest bij de oprichting van de vereniging en zodoende ben ik ook een tijd bestuurslid geweest. Om andere vrijwilligers de kans te gunnen in het bestuur mee te draaien ben ik na 2 jaar gestopt als bestuurslid en toen ben ik actief geweest als moderator. Na 2 jaar ben ik weer bestuurslid geworden want men zocht er een en die mensen schijnen moeilijk te vinden te zijn. Ik ben toen actief geweest als secretaris voor de vereniging. En toen vorig jaar de vacature voor hoofdredacteur vrijkwam heb ik die kans meteen weer gegrepen en zodoende zit ik ook voor de tweede keer in de redactie. Al met al een lange ‘loopbaan’ binnen Helpmij.nl dus.

Welke hobbies heb je behalve Helpmij.nl?

Ik houd van fotografie, koken, kinderen (vooral de mijne), Frankrijk, tuinieren, vogels, cabaret, films, fietsen, euhm… ach…aan een week kom ik een week te kort om al mijn hobby’s uit te kunnen oefenen.

Hoe ben je met computers in aanraking gekomen en wanneer was dat?

In 1974 ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met een hondenhok van Olivetti met daarin alleen een grote floppie disk. Daarop heb ik spelletjes geprogrammeerd in Basic . Dat heeft me wel zover gekregen dat ik nooit meer de liefde voor computers heb laten varen.

Volgens mij heb jij alle Helpmijdagen bezocht tot nu toe. Wat trekt jou nou aan in de Helpmijdag? En welke vond je de leukste?

Ik ben inderdaad op alle Helpmijdagen geweest die er tot nu toe zijn geweest. Wat mij daarin aantrekt? Geen jaar is het zelfde, je ziet mensen waar je bijna dagelijks mee te maken hebt op het forum en het is er erg gezellig. De afgelopen helpmijdag was tot nu toe de leukste. Voor het eerst werd het door een groep toegewijde mensen georganiseerd, en dat is toch te merken aan zo’n dag. Dit jaar beloofd natuurlijk een super feest te worden. Aangezien Helpmij.nl 10 jaar bestaat!

Wat is je grootste computer blunder en waar ben je meest trots op?

Ik had een partitieprobleem met mijn computer en ik heb daarvoor toegang gegeven aan iemand om te proberen het op te lossen. Dat is niet gelukt, jammer genoeg was ik mijn vele uren werk om mijn cd-selectie over te zetten op de pc kwijt. Zijn antwoord? Jammer dan. Het meest trots ben ik op mijn “vrijwilligers carriere” binnen Helpmij.nl. Ik heb Helpmij mogen meemaken als een heel klein forum, waar misschien 500 bezoekers per maand kwamen. En te zien hoe het dan is uitgegroeid tot wat het nu is. Ik ben erg trots dat ik daaraan een steen heb mogen bijdragen.

Als laatste vraag: Wat had ik je eigenlijk nog moeten vragen?

Als je iets in dit leven had mogen overdoen… wat zou dat geweest zijn?
Meer mijn eigen zin volgen… mijn eigen studies en me niet zo door mensen de les laten lezen.

Mumzel, bedankt voor al je inzet binnen Helpmij.nl en voor dit interview.

 

Postvak In

Door: Mumzel


In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen en plaatsen we reacties van onze lezers.



Deze maand zijn er geen vragen met betrekking tot de nieuwsbrief binnengekomen.