Editie april 2009  





De redactie bestaat uit:

CorVerm
crash
Michael4446
mumzel (Hoofdredacteur)
neleke
profpc
XP_PC


De redactie is te bereiken op nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.
Wilt u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kunt u e-mailen naar bovenstaand adres of u bezoekt het forum en plaatst uw bijdrage in de sectie nieuwsbrief.



Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 33781 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.

Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie.

Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor de nieuwsbrief kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch de volgende nieuwsbrief ontvangen.

Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude Nieuwsbrieven bladeren.


 

 



DISCLAIMER
Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.


 

 

Voorwoord

Door: mumzel


In een vorig voorwoord heb ik het over veranderingen gehad en dat veranderingen als maar sneller gaan weten we allemaal. Als kind heb je het gevoel dat er niets zal veranderen, maar dat blijkt maar schijn. De medische wetenschap en de technologieën (om er maar een paar te noemen)lopen vooraan bij al die ontwikkelingen en alhoewel we dat soms niet snel genoeg vinden gaan (denk aan geneesmiddelen tegen ernstige ziekten) is het vaak een kwestie van geld. Er zijn veranderingen die je zelf in de hand hebt, bij mij onder andere die van de samenstelling van mijn computer(s). Als ik kijk waar ik elf jaar geleden super trots op was en waar ik nu om glimlach: Pentium II 300 MHz, 32MB SDRAM geheugen, 4MB videokaart en een harde schijf van wel 5,1 GB. Dat alles voor de prijs van Fl. 4.818,- exclusief BTW! Anderhalf jaar later gevolgd door: Pentium III 500 MHz met 64 MB SDRAM pc100 geheugen, 32MB videokaart en een 8,4 GB harde schijf voor Fl. 3.249 en dan valt je op dat de prijs fors daalt terwijl de prestaties stijgen. Dat is nu nog steeds zo. Net als op het gebied van internet waar je in het begin moest inbellen naar het nummer van de provider, die pas later een inbelnummer in mijn woonplaats kreeg. Ontwikkelingen gaan ook daar razendsnel. Ik kan bijvoorbeeld niet wachten op internet via de glasvezelkabel, maar een simpel onderzoek op de site van de provider leert me dat ik niet in de goede wijk woon en dat heeft dan eveneens weer met geld te maken. Ach… alles gaat sneller dan je van te voren zou verwachten, dus wie weet hebben we over 10 jaar allemaal glasvezel.

En dan de laatste verandering: ik ben zeer verheugd te mogen mededelen dat ik sinds het vervangen van de videokaart en het installeren van Vista 32 Engelse versie géén blauwe schermen meer heb gekregen. Maar welke van de twee nu de uiteindelijke oplossing heeft aangedragen zal ik nooit weten aangezien ik beide tegelijkertijd heb geïnstalleerd. Tenzij ik de oude situatie herstel en de veranderingen een voor een doorvoer en dat druist in tegen een gouden computerregel: never touch a running system!

De redactie wenst iedereen een vrolijk en vooral zonnig Paasfeest!


N.B. Door de combinatie van het dollarteken en bepaalde letters zijn in de laatste nieuwsbrief delen van formules in het artikel 'De functie INDIRECT() in Excel' niet weergegeven. Dat werd veroorzaakt door een bug in de tool waarmee de nieuwsbrief gegenereerd wordt, maar dat is ondertussen verholpen. In de sectie Handleidingen is het juiste artikel nogmaals te bekijken, nu als pdf- bestand.

 

AMBER Alerts

Door: Held



AMBER Alert is het nieuwe landelijke waarschuwingssysteem bij urgente kindervermissingen en – ontvoeringen. Hiermee kan de politie bij de ontvoering of vermissing van een kind direct heel Nederland waarschuwen. Zo kan de kans op een goede afloop enorm worden vergroot.

Helpmij.nl heeft besloten om deze alerts in een sectie weer te geven. Aangezien we een enorme hoeveelheid bezoekers per dag hebben uit heel Nederland (en omstreken) kunnen we op deze manier wellicht een steentje bijdragen.

Dus, neem af en toe eens een kijkje in de sectie Amber Alerts

Dank je
Namens Helpmij.nl

 

Excel spelendewijs

Door: CorVerm


Onder het motto al doende leert men aan de slag met Excel.

Op welke dag valt of, als je in het verleden duikt, op welke dag viel? Deze vraag is gemakkelijk te beantwoorden in Excel.


Typ in D3 de datum waarvan je wilt weten op welke dag die zal vallen of in het verleden gevallen is.



Omdat het wel zo professioneel staat tonen we de datum zoals in het voorbeeld, dus klik je met rechts op D3 en kies dan voor Celeigenschappen > tabblad Getal. Klik op Aangepast en onder Type typ je: d mmmm jjjj. De datum typ je overigens gewoon als bijvoorbeeld 6-6-2009.

Geef nu D5 de celeigenschap om de dag weer te laten geven. Dat doe je door die cel de opmaak dddd mee te geven.


De formule in D5 is even simpel als doeltreffend, typ daar =WEEKDAG(D3) in.

De formule in C3 is als volgt: =ALS(D3<VANDAAG();"Op welke dag viel";"Op welke dag valt")
Wat in alledaagse taal wil zeggen dat als de datum in D3 kleiner (<) is dan de datum van vandaag er: Op welke dag viel in de cel komt te staan. Als de datum niet kleiner is dan moet er: Op welke dag valt komen te staan. Dat er tekst in de cel verschijnt is te danken aan het feit dat in de formule de tekst tussen dubbele aanhalingstekens (quotes) staat. Wil je getallen tonen in een cel middels een formule dan gebruik je geen quotes. De formule in C5 is: =ALS(D3<VANDAAG();"Dat was op";"Dat is op"). Als je de Logische_test het argument > (meer dan) geeft dan moet je de argumenten WAAR en ONWAAR omdraaien. Dus dan wordt de formule in D3: =ALS(D3>VANDAAG();"Op welke dag valt";"Op welke dag viel").

Zo, nu kunnen we zien op welke dag een datum valt of gevallen is, nu gaan we nog wat aan de opmaak doen. In Excel 2007 kunnen we beschikken over een groot aantal opmaakkleuren, in Excel 2003 is dat een stuk minder. Bovendien zijn de opmaakkleuren in 2007 veel zachter maar daar kunnen we in Excel 2003 best wel wat aan doen.



Ga naar Extra > Opties en dan naar het tabblad Kleur. Klik in het kleurenpalet op een kleur die je toch niet wilt gebruiken en klik op de knop Wijzigen. Vervolgens klik je op de tab Aangepast en kun je aan de slag met het schuifpijltje om de kleur “bij te stellen” of je geeft de RGB waarden op. (Over RGB waarden lees je meer in het artikel Nogmaals PhotoFiltre uit de vorige nieuwsbrief). Klik op OK en nogmaals op OK om het optievenster af te sluiten. In het kleurenpalet Opvulkleur zie je de gewijzigde kleur en kun je die toepassen op de cel(len) van je keuze. In de werkmap waarin je de kleuraanpassing hebt gemaakt blijft deze behouden, voor andere werkmappen geldt dat niet.


Zo kun je het zichtbare deel van het werkblad van een achtergrondkleur voorzien, het oog wil toch ook wat. Een voorstander van achtergrondkleuren ben ik niet, vooral grotere bestanden worden daardoor extra “zwaar” gemaakt. Een werkblad toont al anders (of mooier zo je wilt) als je de rasterlijnen verbergt en eventueel individuele cellen van een kleurtje en een rand voorziet.


Selecteer de cellen met de CTRL-toets ingedrukt (omdat het nu om een niet aaneen gesloten bereik gaat) en geef de cellen de gewenste opvulkeur.




Hef de selectie nog niet op maar klik met rechts op één van de cellen om naar Celeigenschappen te gaan, we kiezen daar voor de tab Rand. In een wanhopige poging om de cellen iets van een diepte effect (zie de eerste afbeelding) mee te geven kiezen we voor de kleur grijs en klikken onder Stijl op een dikke(re) rand waarmee we de bovenste- en linkerrand gaan plaatsen. Kies nu voor een iets lichtere kleur grijs en voor een dunne(re) rand om de onder- en rechterkant te plaatsen. Natuurlijk kun je experimenteren met andere randkleuren afhankelijk van welke opvulkleur je de cel hebt gegeven.

 

Helpmijdag 2009

Door: Helpmijdag commissie



Helpmij.nl bestaat 10 jaar!!!

Helpmijdag op 06 juni 2009 in Utrecht

Aanmelden? Klik hier

Na het succes van het afgelopen jaar wordt de Helpmijdag 2009 wederom georganiseerd op de eerste zaterdag van juni in Utrecht!
Natuurlijk opnieuw met een compleet programma, dat werkelijk voor elk wat wils te bieden heeft!

Maar dat is nog niet alles:
Helpmij.nl bestaat in 2009 tien jaar en dat is uiteraard reden genoeg om van deze dag wel iets heel speciaals te maken!
Immers, wie jarig is trakteert en Helpmij.nl zal er voor zorgen dat 6 juni 2009 een dag zal worden om nooit te vergeten!

Natuurlijk is de Helpmijdag de mogelijkheid bij uitstek om je mede-forummers 'in het echt' te zien en te leren kennen.
Wie zitten er achter die ontelbare berichten die dagelijks weer in het Helpmij.nl forum gepost worden??

Daarnaast wordt er ook dit jaar een aantrekkelijk programma samengesteld, maar natuurlijk bepaal je zelf waar je wel of niet aan mee wilt doen, de keus is aan jou!
En dan de feestelijkheden i.v.m. het jubileum, dat belooft wat allemaal!

Er worden diverse workshops en presentaties gehouden, er is de mogelijkheid om (gebruikte) hardware te kopen, verkopen of ruilen en natuurlijk is er internet en kan er wellicht gegamed worden.
De Helpmijdag commissie is druk aan het werk om een zo breed en aantrekkelijk programma samen te stellen!
Maar gewoon lekker bijpraten onder het genot van een hapje en een drankje kan natuurlijk ook!

De dag wordt afgesloten met een fantastische barbecue, die bij slecht weer zelfs binnen gehouden kan worden!

Helpers gezocht!
Een succesvolle Helpmijdag staat of valt natuurlijk met de organisatie! En daarvoor is hulp nodig, veel hulp.
Denk daarbij bijvoorbeeld eens aan de voorbereiding, het opbouwen, maar ook aan het opruimen.

Voel jij je geroepen om ons te helpen de Helpmijdag 2009 tot een succes te maken, laat dat dan even weten!
Alle hulp is welkom en vele handen maken licht werk!

Helpmij Band
Er gaan ook geruchten op het forum, dat speciaal voor deze dag een Helpmij Band in het leven geroepen zal worden, iets dat wij natuurlijk van harte ondersteunen.
Dat zou wat zijn, een eigen band op de Helpmijdag tijdens het 10-jarig jubileum.
Wil je mee spelen of meer informatie hebben, stuur dan even een berichtje naar helpmijdag@helpmij.nl

Al met al mag je de Helpmijdag 2009 beslist niet missen!

Even alles op een rijtje:
Datum: zaterdag 06 juni 2009
Locatie: pand Schep van Ginkel, Techniekweg 18, 3542 DS te Utrecht
Locatie open: 10.00 uur (Ontvangst met koffie/thee met iets erbij)
Ledenvergadering: 10.45 - 12.30 uur
Helpmijdag: 12.30 - 21.00 uur, vanaf 16.30 barbecue

Entree: GRATIS voor verenigingsleden, 1 euro voor niet-betalende leden. De kosten voor de barbecue bedragen 15,- euro p.p.

Aanmelden? Klik hier

En het mooiste van alles: er zijn voor iedereen een aantal consumptiebonnen inbegrepen want: Helpmij.nl bestaat dit jaar 10 jaar!!

Dus noteer de datum alvast in je agenda en houd de site, het forum en de komende Nieuwsbrieven in de gaten voor nog meer details!


De Helpmijdag commissie

 

Print een selectie van een website

Door: CorVerm




Er zijn veel websites die geen printvriendelijke webpagina’s hebben. Wat te doen wanneer je slechts enkele stukken informatie van een webpagina wilt afdrukken? Je kunt tekst en/of foto’s naar je tekstverwerker kopiëren of je kiest ervoor om (een heleboel) papier en inkt te verspillen door toch de hele pagina te printen. Of toch niet, want er is een oplossing in de vorm van het online programma Print What You Like.


Dankzij Print What You Like kun je voor elke webpagina zelf beslissen welke inhoud je af wilt drukken. De werking van deze applicatie is simpel. Op de startpagina typ of kopieer je de url van de site die je wilt “strippen” en met een klik op Start wordt de gewenste pagina geladen en kun je aan de slag.

Voordat je begint met het uitkleden van de pagina zul je moeten weten wat je precies wilt bereiken. Wil je alleen de tekst printen, dan kun je het tekstvak van je keuze selecteren door erop te klikken. Om eventueel meerdere tekstvakken te selecteren klik je die aan met ingedrukte CTRL-toets of klik je op de knop More. Minder tekst selecteren? Klik dan op de knop Less, maar let wel op dat het selecteren van meer of minder tekst per tekstvak gaat. Als je nu op de knop Isolate klikt houd je alleen de geselecteerde tekst in beeld, klaar om af te drukken. Schrik niet als de tekst de volle breedte van het browservenster beslaat, de print past gewoon op een A4. Trouwens de werkwijze zoals beschreven voor tekst geldt natuurlijk ook als je tekst en afbeeldingen wilt printen, selecteren en op de knop Isolate klikken. Het vervelende is wel dat de afbeeldingen niet verplaatst kunnen worden om een mooi geheel van de print te maken. Wil je dat wel dan moet je alsnog gebruik maken van je tekstverwerker, maar je hebt dan als voordeel dat tekst en afbeelding simpeler te kopiëren zijn vanuit de browser.


Waarschijnlijk ben je al helemaal niet geïnteresseerd in de achtergrond van de pagina, met een klik op de knop Remove Background is de achtergrond verdwenen. Met een klik op de knop Remove Images verdwijnen alle afbeeldingen van de pagina. Is een bepaalde actie niet naar je zin? Klik op de knop Undo. Toch maar laten zoals je het in eerste instantie in gedachten had? De knop Redo brengt uitkomst. De knop Do It For Me kun je beter maar vergeten, dat onderdeel van het programma werkt voor geen meter. Door op Remove te klikken verwijder je geselecteerde tekstvakken en/of afbeeldingen. Tekst vergroten of verkleinen doe je door op het plus- of minteken te klikken achter Text Size. Middels de optie Font Type kun je kiezen uit vijf verschillende lettertypen.

Het grote voordeel van What You Like is dat de afzonderlijke tekstvakken en afbeeldingen zich gemakkelijk laten selecteren. In ieder geval veel simpeler dan het zelf selecteren van delen van een website in het geval je gebruik wilt maken van de optie Selectie in het menu Afdrukken van je browser.

Tot slot moeten we toch even vermelden dat boven iedere print de volgende tekst komt te staan: PrintWhatYouLike on De naam van de site… met daarachter de url van printwhat youlike en de url van de site waarvan je een deel hebt geprint.

 

(advertentie)

10 jaar Helpmij.nl!



Helpmij.nl viert dit jaar de 10de verjaardag. Om deze feestelijke gebeurtenis goed te vieren hebben we het hele jaar vanalles in petto.

Op dit moment loopt er een prijsvraag die eindigt op onze 10de verjaardag (26 juli 2009), tot dan krijg je elke maand een nieuwe vraag op te lossen. Elke maand maak je kans op het Helpmij.nl pakket. En indien je alle vragen goed beantwoord hebt maak je kans op een netbook ter waarde van 350 euro!



Momenteel is de tweede vraag actief. Dus snel naar de feestwebsite om de deze op te lossen. Indien je nog niet meegedaan hebt geen paniek, je kan ook nog de eerste vraag beantwoorden.

Veel zoekplezier.

Helpmij.nl

Foto's resizen

Door: ErpCity


Easy Resize (freeware)

Een heel simpel maar zeer effectief programma om snel foto’s te verkleinen (of vergroten).

Het aantal megabytes per foto van de huidige generatie digitale camera’s wordt steeds groter. Om de foto’s per e-mail te kunnen versturen of op een website te zetten moeten deze vaak worden verkleind (en/of omgezet naar ander bestandsformaat). EasyResize Classic is een handig, gratis programma om dit te doen.

Om het zo eenvoudig mogelijk te houden biedt EasyResize Classic, in tegenstelling tot andere programma’s, zo min mogelijk functionaliteit!

Download en installeer het programma.
Kies onder “bestand” het onderdeel “instellingen”

Stel de gewenste breedte in pixels in en stel de maximum bestandsgrootte in…



Open het bestand dat “geresized” moet worden, kies vervolgens “opslaan”….
Simpeler is bijna niet mogelijk…



EasyResize Classic kan:

- Het formaat van afbeeldingen verkleinen of vergroten (schalen), bijvoorbeeld van 2300 naar 700 pixels. Dit gebeurt proportioneel d.w.z de hoogte schaalt automatisch mee met de gekozen breedte van de afbeelding.

- De bestandsgrootte onder een bepaalde waarde brengen (bijvoorbeeld maximaal 30 kb).

- Het formaat van de afbeelding (bijvoorbeeld .gif of .bmp) omzetten naar .jpg.

EasyResize Classic is gratis en hier te downloaden

 

Onze Tips en Handleidingen

Door: profpc


We hebben ons artikel, zoals je kunt zien, vernieuwd! Zoals voorheen werden de tips, handleidingen en nuttige online adressen, per rubriek, in een overzicht vermeldt. Hieraan is niets veranderd. Maar op Helpmij.nl hebben we ook een sectie Handige Software waar allerlei leuke, handige software door gebruikers worden geplaatst. In dit artikel plaatsen we daarom ook de laatst geplaatste software door gebruikers in die sectie. Ken je nou zelf ook een handige programma dat je wilt delen met anderen, dan kun je dit plaatsen bij "Software Toevoegen" in de Handige Software-sectie.
Ook kun je zelf een handleiding maken, deze kun je plaatsen in het Tips en Handleidingen-forum.


Software-tips

NexusFile, een ongekend goede verkenner
Geplaatst op 13 januari 2009, door CorVerm
NexusFile is een gratis bestandsbeheerder met (standaard) een zwart gekleurde achtergrond. In het geval je dat prettiger vindt, kun je de achtergrondkleur aanpassen naar eigen wens. Ook de bestanden en mappen zijn voorzien van intelligente kleurcodes met aanpasbare kleurenschema's. NexusFile heeft een Explorerachtig uiterlijk met dubbele vensters wat de overzichtelijkheid ten goede komt zodat het prettig werken is met dit programma.

Sequoia View
Geplaatst op 30 januari 2009, door Frats
Voor alle mensen die weleens met het probleem zitten dat hun harde schijf vol is en ze géen idee hebben waar al die data heen gaat, is er een heel erg handig programmatje dat Sequoia View heet. Het programma mapt alle bestanden op je harde schijf tegelijk naar grootte en laat je precies zien waar dingen heel veel ruimte in aan het nemen zijn. Je ziet precies welke mappen je pc bevat en hoeveel ruimte deze innemen en welke files erin zitten.

Tips en Handleidingen > Website bouwen

Mijn eerste woordjes HTML
Geplaatst op 22 februari 2009, door _emile_
Hier geeft de gebruiker _emile_ een tip. Als je een website wilt beginnen en je wilt beginnen bij de basis, dan weet deze gebruiker een goede tutorial.

Dynamische pagina’s met Javascript / AJAX
Geplaatst op 19 maart 2009, door Vegras
Volgens de gebruiker Vegras worden er vaak vragen gesteld worden op het Website maken- / Javascript forum, over AJAX en dynamisch content veranderen, besloot Vegras een korte tutorial te maken. De gebruiker gaat er wel vanuit dat de lezer basiskennis heeft van Javascript en HTML.

Handige Software

Zoals al hierboven is vermeld, vind je hieronder een overzicht van de laatst geplaatste software in de sectie Handige Software. Bij sommige programma's is het mogelijk dat je een PDF-handleiding kunt downloaden en eventueel kunt uitprinten. De handleidingen komen van het Handleidingen-forum van Helpmij.nl vandaan. Als er een handleiding beschikbaar is in PDF bij een programma, dan kun je dit gemakkelijk herkennen doordat er "Download hier de handleiding:" eronder vermeldt staat. (Op de programma's en namen van de gebruikers kun je hieronder ook klikken)


Software: Geplaatst door: Omschrijving:
Steamripper mumzel Streamripper is een opensource plugin voor Winamp om internetradio op te nemen in mp3-formaat.
SequoiaView Frats Een programma om de gehele inhoud van je harde schijf in 1x te bekijken en zo te zien waar al je schijfruimte gebleven is...
DBANThe StigMet DBAN ( Darik's Boot & Nuke ) kunt u uw harde schijf compleet wissen zonder dat er nog data te recoveren valt.
tightvncmumzelMet dit programma kun je computers op afstand overnemen (remote control).
vista mizertom bouwtEen softwareprogramma om je Windows XP een Windows Vista look te geven.
Format FactorymrmusicFormat Factory is een multifunctionele media converter. Converteert o.a. audio en video afbeeldingen.
KompoZertiktukKompoZer is een handige HTML-bewerker waarmee je vele dingen van html kunt bewerken. Je kan zelfs op je site inloggen.
VirtualboxmumzelVirtualBox is een opensource-programma voor het opzetten van virtuele omgevingen.
Rivatuner v2.22_emile_RivaTuner is een krachtige tweaking tool, het is gebaseerd op alle NVIDIA grafische kaarten.
Mp3TagnelekeMp3Tag is een krachtig & eenvoudig programma om tags van o.a. MP3-, Musepack, FLAC files te maken & wijzigen.
MAGIX music cleaning lab 2006 deluxepatrol manDit is een zeer uitgebreid programma waarmee je muziek kunt maken, veranderen,mixen noem maar op.
MAGIX Music Managerpatrol manDit is een uitgebreid programma waarmee je muziek kunt laten afspelen verplaatsen en dat soort dingen.
MAGIX Music Managerpatrol manDit is een uitgebreid programma waarmee je muziek kunt laten afspelen verplaatsen en dat soort dingen.
Art Rage-2patrol manArt Rage is een tekenprogramma dat net lijkt of het echt is. Je kunt met verschillende spullen werken zoals potloden.
Babylonpatrol manBabylon is een vertaalprogramma. Let op dat deze gratis versie ongevraagd een toolbar installeert in je browser.
Anim8orSt1ng3r Anim8or is een computerprogramma voor maken en modelleren van 3D-karakteranimaties

Wil je meer Handige Software zien? Kijk dan in de sectie Handige Software waar op dit moment al 403 software programma's staan! Elke maand zullen we ook een greep van programma's uit de Handige Software-sectie halen en hieronder plaatsen:

Software:Geplaatst door:Omschrijving:
FoldersizeThomashorstIn Windows Verkenner kan je op grootte selecteren, maar mappen worden niet meegenomen! Dit kan hinderlijk zijn en dit programma kan dat oplossen.
IsoPuzzleXP_PCDoor krassen of andere beschadigingen kunnen cd's en dvd's onleesbaar worden. IsoPuzzle kan dan redding brengen.
WinRescueCorVermVoor het maken van een register Back-up. Voor het opschonen van het register.
FX icon makerCorVermEen beschrijving van een tekenprogramma om je eigen iconen te ontwerpen.
Virtual PCjoey31990Een programma waarmee je een windows versie over je eigen windows heen kan draaien. D.m.v. een iso of cd kan je een besturingssysteem installeren en gebruiken.
SpamihilatorMario2Een goede spamdetector. Deze laat in eerste instantie alle mails door, maar in de zogenaamde training area kan je aanvinken wat spam is en wat dus tegengehouden moet worden.
Earth DeskProbleempjesEen programma dat de wereld op je desktop laat zien. Met bepaalde instellingen kan je het per minuut vernieuwt laten worden.

 

Interview

Door: Neleke


Deze maand een interview met Crash



Hallo Crash.
Zoals zoveel mensen gebruik jij op Helpmij een nickname, maar wie ben jij in het echte leven?


Mijn echte naam is Lex, zoals een hoop waarschijnlijk al weten. (staat in mijn handtekening) Momenteel werkzaam bij Hewlett Packard als Servicedesk medewerker voor de zakelijke klant.

En daarbij dan ook gelijk maar je leeftijd (als het mag).

Ik ben 34 jaar.

Hoe ben je aan je nickname gekomen?

De nickname gebruik ik vanaf mijn eerste PC en komt van Crash Bandicoot. Een spelletje dat ik veel op de Playstation 1 en 2 speelde.

Hoe ben je eigenlijk bij Helpmij terecht gekomen?

Zoals waarschijnlijk veel personen, had een probleem en ben gaan zoeken voor een oplossing. Kwam op het Helpmij forum terecht

Waarom ben je bij Helpmij blijven hangen?

Heb eerst een maandje alleen gelezen en heb me toen geregistreerd. Ben nu sinds augustus 2001 actief op Helpmij. Veel geleerd (leer nog steeds bij) en veel geholpen. Vind het nog steeds leuk om mensen te helpen met de problemen. Na verloop van tijd gevraagd om Moderator te worden. Niet lang daarna gevraagd om de functie van Supermoderator over te nemen van iemand die er mee stopte. Deze functie doe ik nog steeds. Tevens al een aantal jaren lid van de Helpmij nieuwsbrief redactie.

In jouw profiel staat bij hobby’s onder andere modelbouw. Wat voor modellen zijn dat en heb je daar ook een leuk voorbeeld van?

Modelbouw ligt momenteel heel erg stil. Vroeger zette ik huisjes in elkaar voor modelbouw treinen.( schaal N). Als ik me er nu nog mee bezig hou is het modelbouw auto’s/ vrachtwagens. (Schaal 1:18/1:24) Hier twee voorbeelden die ik een aantal jaar geleden gemaakt heb. De foto’s zijn met een analoge camera gemaakt en daarna gescand.






Heb nog wel meer schaalmodellen gemaakt, maar geen foto’s er van.

En als hobby heb je staan; casemodding. De meeste trouwe lezers van de nieuwsbrief weten wel wat dat is, maar kun je het voor de “leek” misschien nog eens uitleggen?

Casemodding is het aanpassen (modificeren) van je PC-kast..Iets wat kan variëren van een andere kleur tot een nieuwe buitenkant van de kast. Echter kan het ook volledig een eigengemaakte kast zijn. Ik ben momenteel bezig een volledig eigen kast te maken. Deze wordt vrijwel volledig van MDF. (Medium Density Fibreboard) een geperst plaat materiaal gemaakt van lijm en houtvezels. Mensen kunnen de bouw volgen op het forum in de Casemodding sectie.

Heb je ook wel eens iets heel “raars” in elkaar gezet en werkte dat toen ook?

Zou het zo even niet weten met Casemodding alleen mijn vorige kast en waar ik nu mee bezig ben. Geen aparte vreemde Casemods gemaakt.

Hoe ben je met computers in aanraking gekomen en wanneer was dat?

Wanneer precies zou ik niet weten, maar het begon voor mij met een Commodore 16 en daarna de Commodore64. Hier na een hele tijd niets tot ik een Slot 1 Pentium II 333MHz van iemand overnam. Het computer “virus/verslaving” kwam daarmee ook tot leven. Vrij snel een Slot 1 Pentium III 450MHz overgenomen. Ben eigenlijk daarmee ook vrij snel gaan overklokken. Kreeg deze op 600MHz stabiel en heb daar nog redelijk lang mee gedaan. Overgegaan op de Socket 370 Celeron 900Mhz, ook hiermee weer gaan overklokken. Toen een Pentium III over weten te nemen voor dezelfde socket. Uiteraard weer meer overgeklokt. Hiermee heb ik een jaar of twee gedaan, toen overgestapt op de Socket 478 Pentium 4 2,4GHz. Tussendoor een processor upgrade gedaan naar Pentium 4 Extreme Edition 3,4GHz, hiermee heb ik vijf jaar gedaan. De laatste twee ook overgeklokt gehad. Nu een flinke upgrade gedaan naar een Intel Core i7 systeem.

Heb jij van je hobby je beroep kunnen maken?

Met mijn huidige werk gedeeltelijk wel. Het is natuurlijk wel een andere manier om met de pc te werken, maar kan goed de ervaring gebruiken die ik met m’n hobby heb opgebouwd.

Volgens mijn informatie heb jij alle Helpmijdagen bezocht tot nu toe. Wat trekt jou nou aan in de Helpmijdag?

Je informatie klopt niet helemaal. Ik ben niet bij de eerste Helpmijdag geweest, voor de rest ben ik op alle Helpmijdagen aanwezig geweest. Tevens help ik al een paar jaar met het organiseren van de Helpmijdag.

Dit jaar bestaat Helpmij.nl 10 jaar en jij zit in de organisatie van de Helpmijdag, wat kunnen we allemaal verwachten of moet dit een beetje geheim blijven? Zo ja, kun je dan een tipje van de sluier oplichten?

Een gedeelte kan ik hier wel aangeven, maar dit staat ook al in de nieuwsbrief zelf met een artikel. Zoals vorig jaar willen we dit jaar ook weer een barbecue organiseren. Voor de rest hou de nieuwsbrief en het forum in de gaten voor de informatie.

Inschrijven kun je op de volgende pagina:
Inschrijfpagina

Waar ik ook nieuwsgierig naar ben;
Wat is je grootste computer blunder en waar ben je meest trots op?


Denk wat misschien wel meerdere mensen is overkomen, de verkeerde schijf geformatteerd. Meest trots denk ik momenteel de overstap van ruim 13 jaar Houthandel naar de IT

Als laatste vraag: Wat had ik je eigenlijk nog moeten vragen?

Geen idee, je hebt al een hoop gevraagd.


 

Prijsvraag winnaar

Door: Held


De winnaar van het Helpmij.nl pakket van maart 2009 is: Bertus.

Gefeliciteerd Bertus!

Het pakket komt jou kant uit.

Wil je ook meedoen? Klik dan hier.






Het Helpmij.nl pakket van april wordt mede mogelijk gemaakt door:




 

Gadgets

Door: ErpCity


Deze maand viel ons oog op een zeer interessant “hebbeding” voor die digitale camera bezitters welke zaken graag breed (en desgewenst, hoog) zien.

Hoe vaak overkomt het ons niet dat we tijdens onze uitstapjes geconfronteerd worden met een adembenemend wijds landschap, maar dat we, zelfs met een aan fisheye grenzende groothoeklens, niet in staat zijn dit echt treffend vast te leggen? Of die kerktoren (en zeker de Eiffeltoren), waarvoor we dan honderden meters achteruit moeten lopen om zowel de voet als de spits op de plaat te krijgen met als resultaat een piepklein torentje op grote afstand (en de welwillend glimlachende partner naast het object bijna onzichtbaar)?

De firma Gigapan heeft hier iets op bedacht met de Epic cameramount.

Hiermee kun je zeer eenvoudig, zelfs met de meest simpele camera, schitterende “multigigapixel” panorama’s schieten. Maar niet alleen dat! In het eindresultaat blijft elk detail behouden! De Gigapan Epic maakt het mogelijk om tientallen en zelfs honderden foto’s te combineren tot één gigantisch gigapixel panorama, dit met behulp van het, bij het apparaat meegeleverde, programma Gigapan Stitcher.

Hier een voorbeeld van zo’n panorama...



En de link naar het “orgineel” om zelf vast te stellen dat elk detail behouden blijft, kijk maar naar de prullenbak achter de witte auto, naast de zwarte pick-up, iets rechts van het midden op de plaat. Welke prullenbak? Je ziet geen witte auto? Juist! Dat is de kracht van dit leuke apparaat… Klik op de link en zoom maar eens in. Hoewel deze niet meetelt voor de grote Helpmij prijsvraag: wat is het kenteken van de groene Nissan Sentra?

Het recordpanorama staat op dit moment op naam van David Bergman. Hij schoot met zijn Canon G10 camera, tijdens de inauguratie van president Obama, met behulp van de Epic, 220 foto’s.



Inzoomen op de rode pijl:



De eindplaat telt 59.783 x 24.658 pixels oftewel 1.474 megapixel.
Het "Stitcher" programma had zes en een half uur nodig om de beelden naadloos aan elkaar te “naaien”. Dankzij deze plaat kon Barak even vlug checken of iedereen wel echt gekomen was op zijn feestje...

De Epic laat zich gemakkelijk op een statief monteren maar is ook stabiel genoeg om los op een stevig horizontaal vlak opgesteld te worden. Prijs? Vanaf ongeveer € 300 inclusief software.


Voor de workaholics onder ons, die ook ’s nachts het werk niet met rust kunnen laten, vond ik op een Russische site het volgende ding: het keyboard kussen.


Als je toch niet kunt slapen hoef je niet meer iedereen met je gestommel door het huis wakker te maken, je draait op de buik en kunt meteen aan de slag. Klein minpuntje: dut je vervolgens toch in dan moet je de volgende dag wel even uitleggen aan je collega’s op het werk hoe je aan die vreemde vierkante vakjes op je gezicht komt.

De redactie wenst allen een zeer vrolijk paasfeest! En profiteer ervan: slaap eens een dagje lekker uit!

 

Postvak In

Door: mumzel


In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen en plaatsen we reacties van onze lezers.



Beste mensen, een leuk artikeltje van CorVerm over de INDIRECT functie in Excel. Ik kende hem niet, maar ik wist wel dat er zoiets moest zijn. Jammer alleen dat er geen hout van klopte, ik vermoed dat de tekstverwerker op eigen houtje wat heeft aangeklooid. Ik ben er wel inmiddels achter dat de meeste $ in de formules vervangen moeten worden door G, maar dan klopt nog niet alles.

Beste CorVerm graag een herziening!

Bedankt voor het aangeven. Zie de rectificatie onderaan het voorwoord.
Redactie





Beste,

De functie =INDIRECT() is ook een goede aanvulling op validatie-lijsten. Hiermee kan men de waarden in een validatie-lijst afhankelijk maken van de selectie in een andere validatie-lijst.
Een topic hierover is te vinden op www.excelguide.eu .

Met vriendelijke groet,
Erik Winters ( user WinteE )


Bedankt voor de tip, Erik!
Redactie




Tip:

minder persoonlijke informatie / clubblad achtig nieuws

meer software gebruikers tips

meer echt goede freeware tips

Mvg, martyn


Bedankt, Martyn. Waar mogelijk worden de suggesties meegenomen.
Redactie





Geachte heer, mevrouw,
Artikelen in de nieuwsbrief die ik graag wil bewaren was ik gewoon te copieren en vervolgens in word op te slaan, inclusief de plaatjes in de tekst. Helaas blijkt dat sinds kort niet meer mogelijk en wordt alleen de tekst afgedrukt zonder de bijbehorende plaatjes. Kunt u mij aangeven wat te doen om de tekst met plaatjes weer te copieren.
met vriendelijke groet,
Ger van Amersfoort


Beste Ger, We hebben de e-mail met de nieuwsbrief als basis genomen voor een test (Daarbij wel de afbeeldingen gedownload). Na de tekst geselecteerd en gekopieerd te hebben, was het net als altijd te plakken in Word, het is ons dus niet duidelijk waar het aan jouw kant spaak loopt?
Redactie



Ook een vraag of opmerking n.a.v. de nieuwsbrief? Laat het ons weten!
De redactie behoudt het recht om ingestuurde reacties waar nodig aan te passen en/of in te korten.

 

Tip de redactie!

Door: Redactie


Kun jij de redactie helpen? Stuur ons jouw tip!

.

Beste lezer,

Volgende maand weer een nieuwe nieuwsbrief. Heb jij nog leuke tips, laat het ons weten!

Je kunt de nieuwsbrief beantwoorden of hier een reactie plaatsen.