Editie maart 2009  





De redactie bestaat uit:

CorVerm
crash
Michael4446
mumzel (Hoofdredacteur)
neleke
profpc
XP_PC


De redactie is te bereiken op nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.
Wilt u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kunt u e-mailen naar bovenstaand adres of u bezoekt het forum en plaatst uw bijdrage in de sectie nieuwsbrief.



Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 33765 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.

Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie.

Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor de nieuwsbrief kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch de volgende nieuwsbrief ontvangen.

Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude Nieuwsbrieven bladeren.


 

 



DISCLAIMER
Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.


 

 

Voorwoord

Door: mumzel


Het voorjaar begint weer te kriebelen en ik zie als de zon schijnt overal spinnenwebjes, niet van die nette in een kring (zoals vroeger) maar gesponnen als het ware door een overspannen spin, een rommeltje dus. Laatst wilde ik in mijn pc weer eens een hardwareonderdeel vervangen en dan kijken of mijn BSOD’s daar soms vandaan komen en toen zag ik dat aan de binnenkant wel wat stof weggeblazen kon worden. Daar gebruik ik een bus samengeperste lucht voor tegenwoordig en dan valt het je pas op dat er toch wel redelijk wat stof verzamelt in de hoeken en gaatjes, al zie je dat niet zo snel met het blote oog, de wolk verraadt veel. De softwarematige binnenkant van de pc kan ook wel wat opruiming verdragen, want ik heb zoveel schijfruimte dat ik er niet zuinig mee omspring, dat houdt evenwel niet in dat opruiming niet nuttig zou kunnen zijn. Met alle formats die ik het laatste halfjaar heb uitgevoerd en de back-ups van alle voor mij belangrijke instellingen, documenten en savegames moet ik toch echt wat netter worden en die back-ups ook terugzetten, niet iedere keer nieuwe maken.

Het lijkt me sterk dat de blauwe schermen daar vandaan komen, want degene die ik het meest zie is toch degene met de melding dat mijn drivers ergens niet in orde zijn. Dat ‘ergens’ is intrigerend, want daar ben ik dus al een maand of wat naar op zoek. Elke driver die ik zo kan vinden heb ik gecheckt maar ze zijn allemaal up-to-date volgens Vista. Ik heb ondertussen drie verschillende Vista-installaties geprobeerd en alle hardware in de computer na elkaar vervangen. Ik kan dus maar tot één slotsom komen: ik moet aan de Linux-installatie (Ik wil niet terug naar XP), ware het niet dat ik dan moeilijkheden blijk te krijgen met onze server. Pfff… soms vraag ik me af waarom ik geen minder gecompliceerde hobby heb gekozen, zoals sigarenbandjes sparen en dan weet ik het weer: men rookt bijna geen sigaren meer in mijn omgeving en als ik dan toevallig toch een sigarendoos zie en er in kijk zie ik geen bandjes. Alles verandert behalve mijn blauwe schermen, maar daar ga ik ‘bijna’ aan wennen.

 

Kat-en-muisspelletjes in de wereld van Downadup

Door: Michael4446


Ongetwijfeld heb je gehoord van Downadup, alias Conficker: de worm die al vele miljoenen computers wereldwijd besmet heeft. Beveiligingsbedrijf Panda riep de worm uit tot de succesvolste worm van de afgelopen zes jaar, omdat Downadup al zeker 60 miljoen computers zou hebben besmet. Dat is zo’n 6 procent van de totale hoeveelheid Windows-computers. De schattingen lopen echter uiteen, omdat het lastig is exact na te gaan hoe vaak Downadup heeft toegeslagen. Dat de worm het nieuws in de wereld van computerbeveiliging de laatste tijd min of meer beheerst heeft, moge duidelijk zijn. De eerste variant van Downadup, ook wel Downadup.A geheten, dook vorig jaar al op. Die versie was toen nog niet zo succesvol als zijn nieuwe broer, Downadup.B gedoopt. Die variant wist sinds januari van dit jaar hoge ogen te gooien en begon lustig aan zijn oorlogspad.

Downadup sloeg vooral toe in China en Zuid-Amerika. Ook in Zuid-Aziatische landen zoals India, Taiwan en Maleisië werden relatief veel computers getroffen. Het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Symantec onderzocht aan aan de hand van IP-adressen in welke landen de worm vooral actief was. Het onderzoek wees uit dat China het harst getroffen was: maar liefst 28,7 procent van de besmette computers bevindt zich in dat land. Ook in Argentinie richtte Downadup veel schade aan, dat land is verantwoordelijk voor 11,3 procent van de totale hoeveelheid geïnfecteerde computers. De nummer drie is Taiwan met een percentage van 6,7 procent en voor de nummer vier moeten we weer in Zuid-Amerika zijn. Dat is namelijk Brazilië waar 6,2 procent van alle besmette computers zich bevindt. Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika wisselen elkaar af, want de nummer vijf is India en de nummer zes is Chili. Rusland behaalt met 5 procent de zevende plaats, wat niet veel is vergeleken met China. Ook Europese landen en de Verenigde Staten komen er opvallend goed vanaf.


Downadup is met name actief in Azië en Zuid-Amerika


De worm verspreidt zich hoofdzakelijk via drie manieren: via het lek in remote procedure call (RPC) dat Microsoft in oktober vorig jaar met een noodpatch dichtte, via gedeelde netwerkmappen en via USB. Downadup profiteert daarbij van bedrijven en consumenten die nalatig zijn met het patchen van lekken. De worm maakt ook dankbaar gebruik van het feit dat veel mensen nog steeds zwakke wachtwoorden gebruiken, die daarom snel te kraken zijn. Ook vindt Downadup het meer dan prettig dat de functie Autorun op veel Windows-computers ingeschakeld is. Die functie zorgt ervoor dat de inhoud van de USB-stick die op de computer aangesloten wordt, automatisch gestart wordt. De worm dus ook. Downadup heeft zich ontpopt tot een zeer succesvolle worm door deze aanvalsmethoden te combineren.


Downadup verspreidt zich op verschillende manieren


Maar wat gebeurt er nu eigenlijk als je besmet bent met Downadup? Niet zo gek veel, ontdekten beveiligingsonderzoekers. De onderzoekers vonden wel uit dat een met Downadup besmette computer middels een soort peer-to-peernetwerk (P2P) verbinding kan maken met andere besmette systemen. Dat was voor onderzoekers een van de aanwijzingen om te geloven dat de malware-auteurs van de geïnfecteerde computers een botnet wilden opzetten. Tot op heden lijkt die mogelijke wens niet in vervulling te zijn gegaan. De tweede manier waarop Downadup contact met de buitenwereld kan zoeken, is via malafide domeinen. De worm genereert 250 domeinen die eventueel gebruikt kunnen worden om aanvullende malware van te downloaden. Een direct merkbaar gevolg van een Downadup-besmetting is bijvoorbeeld dat vele beveiligingswebsites geblokkeerd zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om Engelse fora die toegespitst zijn op beveiliging of om websites van antivirusfabrikanten. De worm wil zo voorkomen dat beveiligingssoftware korte metten met hem maakt. Veel antivirusbedrijven hadden echter al gauw hun programma’s geüpdatet. Microsoft voorzag zijn maandelijks verschijnende Malicious Software Removal Tool (MSRT) van januari, van herkenning voor Downadup. Veel beveiligers stelden ook speciale verwijdertools beschikbaar.De verwijdertool van F-Secure is te downloaden van deze pagina en de tool van Symantec is hier te verkrijgen.


De verwijdertool MSRT van Microsoft kan Downadup ook opsporen


Downadup werd in februari verder in het nauw gedreven door de oprichting van de Conficker Cabal. Een groep beveiligings- en internetbedrijven besloot medio februari om Downadup een halt toe te roepen. Zij verenigden zich in wat nu de Conficker Cabal-groep genoemd wordt. Microsoft gaf direct het goede voorbeeld en loofde een beloning van 250.000 Amerikaanse dollar uit voor degene met de gouden tip die leidt tot de arrestatie van de Downadup-maker. Ook op technischer vlak verklaarden de samenwerkende partijen de worm de oorlog. Zo besloot OpenDNS de malafide domeinen waar Downadup gebruik van maakt, te blokkeren. De verschillende beveiligings- en internetbedrijven doen ook hun uiterste best om zoveel mogelijk domeinen af te sluiten.

Het fenomeen dat in de beveiligingswereld feitelijk altijd aan de gang is, diende zich ook in de wereld van Downadup aan: het kat-en-muisspelletje tussen cybercriminelen en de antivirusfabrikanten. De malwaremakers kwamen met Downadup.A en Downadup.B en daar reageerden antivirusmakers op. Nu zijn de malware-auteurs weer aan zet, en zij hebben een nieuwe variant ontwikkeld: Downadup. B++, door Microsoft al Downadup.C gedoopt. De nieuwe variant is, zoals de naam al doet vermoeden, gebaseerd op het oorspronkelijke B-exemplaar en bevat een aantal subtiele verschillen die de malwareverspreiders de mogelijkheid geven om Downadup verbinding te laten maken met de buitenwereld. De nieuwe variant wordt echter in de kiem gesmoord door verschillende antivirusprogramma’s en Microsoft heeft al laten weten dat de nieuwe versie van zijn MSRT, die in maart verschijnt, de nieuwe variant kan detecteren. En zo gaat de strijd door, tot de malwaremakers weer aan zet zijn.

 

Nogmaals PhotoFiltre

Door: CorVerm


In vervolg op het artikel dat in de nieuwsbrief van januari heeft gestaan lichten we nog een aantal opties toe uit het programma PhotoFiltre. Naast de reeds besproken opties, over het wijzigen van fotoformaten, bekijken we nu hoe je wijzigingen kunt aanbrengen op meerdere bestanden tegelijk. We kiezen daarvoor de optie Automatiseer/Batch, te vinden in het menu Gereedschappen. Nadat we deze optie hebben aangeklikt verschijnt het gelijknamige venster waarin zes tabbladen te vinden zijn om de diverse instellingen op te geven.



We beginnen met het tabblad waarmee het venster opstart, het tabblad Bestand. Geef in dit venster de Bronmap, het Bronformaat, de Uitvoermap en het Exportformaat op. Voor dit voorbeeld heb ik twee mappen aangemaakt die Voor batch en Na batch zijn genoemd. Wellicht kun je deze werkwijze navolgen, want het kan zomaar zijn dat je foto’s uit verschillende mappen dezelfde bewerking(en) wilt laten ondergaan en dan is het wel handig dat die in één en dezelfde map staan. Zet een vinkje bij Reeks en geef een toepasselijke naam op voor de foto’s die je wilt converteren. Doe je dat niet dan heten de foto's na het converteren allemaal Reeks 001, 002 enzovoorts. Doorloop de andere tabbladen om te zien of je het formaat wilt wijzigen, correcties wilt toepassen, wilt filteren of vervormen.



Als laatste onderdeel in het venster Automatiseer en Batch zien we het tabblad Actie, daar vinden we alle gedane instellingen terug en tevens ook de OK-knop om de ingestelde actie(s) uit te voeren. Eventueel kun je de gemaakte instellingen opslaan voor later gebruik.

Uitsnede met transparante achtergrond.

Elke foto of afbeelding heeft een bepaalde achtergrondkleur die rond een uitsnede altijd zichtbaar is. Een uitsnede is in feite een visueel iets, want in het geval dat je bijvoorbeeld een ovale uitsnede maakt is de hele afbeelding toch rechthoekig. We laten dat aan de hand van een voorbeeld zien.


Door te kiezen voor het gereedschap ovaal in de werkbalk rechts van het werkvenster hebben we deze ovale uitsnede gemaakt. Dat het feitelijk een rechthoek betreft is duidelijk op de afbeelding te zien, immers de achtergrondkleur van de afbeelding is rondom de uitsnede altijd aanwezig. Maken we een uitsnede dan willen we dat visueel ook zo terug zien op welke achtergrondkleur dan ook. Daarom gaan we de bestaande kleur van de achtergrond transparant maken.
Sla eerst de uitsnede op nadat je, indien gewenst, het formaat hebt aangepast door in het menu Afbeelding > Afmetingen afbeelding de gewenste grootte op te geven. Open de afbeelding weer en kies het menu Selectie > Vorm kiezen > Ovaal. Selecteer de uitsnede (het ovale gedeelte) en kies nu, alweer in het menu Selectie, voor Omgekeerd. In het menu Afbeelding kun je nu, middels de optie Automatische transparantie > Buiten selectie, de achtergrond transparant maken. Het beeld geeft dan, om de uitsnede, een geblokte achtergrond weer.

Uiteraard gaan we de aangebrachte wijziging opslaan. Aangezien het .jpg-formaat geen transparantie ondersteunt moeten we kiezen tussen het .gif- of het .png formaat. Geen probleem, want PhotoFiltre ondersteunt die formaten. Sterker nog, het programma stelt zelf voor om het .gif-formaat te gebruiken om de aangebrachte wijziging op te slaan. Let er wel op dat je de wijziging opslaat middels Bestand > Opslaan als.

Het maken van een pictogram.

Als ik je vertel dat de mappen er binnen Windows er allemaal zo’n beetje hetzelde uitzien dan vertek ik je niks nieuws. Als jij mij vertelt dat de pictogrammen van diezelfde mappen aan te passen zijn dan vertel je mij niks nieuws, dus daar zijn we het over eens. Een map een eigen pictogram geven is een ander verhaal. Het zal je niet verbazen dat er op mijn computer een map staat waar al het werk voor Helpmij.nl is opgeslagen, ik heb die map dan ook van een passend pictogram voorzien. Dus heb ik van het formum dit deel van het Helpmij.nl-logo uitgesneden en daar heel simpel een icoon van gemaakt. Hoe dat gaat? Klik op het menu Gereedschappen > Exporteren als pictogram.

Niet verder vertellen hoor, maar deze heb ik van m’n “baas” gepikt.
En zo toont het icoon in ObjectDock.


Het toevoegen van voor- of achtergrondkleur.
Naast de kleuren uit het palet kun je ook zelf een kleur toevoegen. Je hebt wel een extern programma nodig om vooraf de kleur vast te stellen, bijvoorbeeld het programma ColorCop.


Pick met het externe programma de kleur op die je wilt gaan gebruiken als achtergrond, de RGB waarden worden getoond evenals de HTML-code voor de kleur.


Open in PhotoFiltre het kleurpalet door te klikken op het kleurvlak achtergrond (zie pijl), neem de RGB waarden over vanuit ColorCop. Het is in PhotoFiltre niet mogelijk om de HTML-(kleur)code op te geven.


Open een nieuw bestand en klik op het pijltje Achtergrond. Het kleurpalet ontvouwt zich en de "aangemaakte" kleur vind je als brede balk boven de andere kleurblokjes.

In het nieuwe bestand geef je de afmetingen op die je denkt nodig te hebben om een tekening te maken of om twee foto's bij elkaar te "plakken". Vervolgens kies je de achtergrondkleur zoals hierboven is omschreven en eventueel een achtergrondpatroon. Denk er wel om dat je niet te krappe afmetingen aan het nieuwe bestand meegeeft, je kunt immers later alsnog de afbeelding bijsnijden.

Tot slot.
Bij de ingezonden post in reactie op de nieuwsbrief van januari hebben we een aantal tips binnenkregen, in de nieuwsbrief van februari vind je die terug. Het betrof onder andere een link naar de site van Oudje.nl. Daar vind je behoorlijk wat tips over het gebruik van PhotoFiltre (de gratis versie) maar ook voor de betaalde versie PhotoFiltre studio. Liefhebbers van Paint Shop Pro kunnen op diezelfde site ook het nodige van hun gading vinden.

Je kunt hier de volledige Nederlandstalige versie van Photofiltre downloaden dus inclusief Plug-ins.

 

Helpmijdag 2009

Door: Helpmijdag commissie


Helpmij.nl bestaat 10 jaar!!!

HelpmijDag op 06 juni 2009 in Utrecht

Aanmelden? Klik hier

Na het succes van het afgelopen jaar wordt de Helpmij-dag 2009 wederom georganiseerd op de eerste zaterdag van juni in Utrecht!
Natuurlijk opnieuw met een compleet programma, dat werkelijk voor elk wat wils te bieden heeft!

Maar dat is nog niet alles:
Helpmij.nl bestaat in 2009 tien jaar en dat is uiteraard reden genoeg om van deze dag wel iets heel speciaals te maken!
Immers, wie jarig is trakteert en Helpmij.nl zal er voor zorgen dat 6 juni 2009 een dag zal worden om nooit te vergeten!

Natuurlijk is de Helpmij-dag de mogelijkheid bij uitstek om je mede-forummers 'in het echt' te zien en te leren kennen.
Wie zitten er achter die ontelbare berichten die dagelijks weer in het Helpmij.nl forum gepost worden??

Daarnaast wordt er ook dit jaar een aantrekkelijk programma samengesteld, maar natuurlijk bepaal je zelf waar je wel of niet aan mee wilt doen, de keus is aan jou!
En dan de feestelijkheden i.v.m. het jubileum, dat belooft wat allemaal!

Er worden diverse workshops en presentaties gehouden, er is de mogelijkheid om (gebruikte) hardware te kopen, verkopen of ruilen en natuurlijk is er internet en kan er wellicht gegamed worden.
De Helpmij-dag commissie is druk aan het werk om een zo breed en aantrekkelijk programma samen te stellen!
Maar gewoon lekker bijpraten onder het genot van een hapje en een drankje kan natuurlijk ook!

De dag wordt afgesloten met een fantastische barbecue, die bij slecht weer zelfs binnen gehouden kan worden!

Helpers gezocht!
Een succesvolle Helpmij-dag staat of valt natuurlijk met de organisatie! En daarvoor is hulp nodig, veel hulp.
Denk daarbij b.v. eens aan de voorbereiding, het opbouwen, maar ook aan het opruimen.
Voel jij je geroepen om ons te helpen de Helpmij-dag 2009 tot een succes te maken, laat dat dan even weten!
Alle hulp is welkom en vele handen maken licht werk!

Helpmij Band
Er gaan ook geruchten op het forum, dat speciaal voor deze dag een Helpmij Band in het leven geroepen zal worden, iets dat wij natuurlijk van harte ondersteunen.
Dat zou wat zijn, een eigen band op de Helpmij-dag tijdens het 10-jarig jubileum.
Wil je mee spelen of meer informatie hebben, stuur dan even een berichtje naar helpmijdag@helpmij.nl

Al met al mag je de Helpmij-dag 2009 beslist niet missen!

Even alles op een rijtje:
Datum: zaterdag 06 juni 2009
Locatie: pand Schep van Ginkel, Techniekweg 18, 3542 DS te Utrecht
Locatie open: 10.00 uur (Ontvangst met koffie/thee met iets erbij)
Ledenvergadering: 10.45 - 12.30 uur
Helpmijdag: 12.30 - 21.00 uur, vanaf 16.30 barbecue
Entree: GRATIS voor verenigingsleden, 1.00 euro voor niet-betalende leden. De kosten voor de barbecue bedragen 15,- euro p.p.

Aanmelden? Klik hier

En het mooiste van alles: er zijn voor iedereen een aantal consumptiebonnen inbegrepen want: Helpmij.nl bestaat dit jaar 10 jaar!!

Dus noteer de datum alvast in je agenda en hou de site, het forum en de komende Nieuwsbrieven in de gaten voor nog meer details!


De Helpmijdag commissie

 

Snijdt Microsoft zich in de vingers met Compatibility View van IE8?

Door: Michael4446


Microsoft stelde eind januari de eerste Release Candidate van zijn nieuwste browser, Internet Explorer 8 (IE8) beschikbaar aan het grote publiek. Iedereen die de browser wilde uittesten, kreeg daar de gelegenheid toe. Volgens de laatste voorspellingen zal de softwaregigant uit Redmond in de tweede helft van maart de Release to Manufacturer-versie (RTM) van IE8 afhebben. Daarbij doet zich een probleem voor, namelijk de comptabiliteit van websites met IE8. Wat is er aan de hand? Microsoft is met Internet Explorer, die sinds jaar en dag met het Windows-besturingssysteem gebundeld is, altijd de vreemde eend in de browser-bijt geweest. De softwaremaker heeft lange tijd webstandaarden naast zich neer gelegd en Microsoft kon zich dat lang veroorloven.

Inmiddels beseffen veel internetgebruiker dat er nog een leven is naast Internet Explorer en dat alternatieve browsers zoals Firefox, Opera, Chrome en Safari ook zo hun eigen voordelen hebben. Marktonderzoekers lieten recentelijk weten hoeveel marktaandeel IE de afgelopen periode heeft verloren. Onvermijdelijk laten de cijfers ook zien welke browsers terrein winnen, en dat lijken de laatste tijd vooral Firefox en Safari te zijn. Opera weet maar geen echte voet aan de grond te krijgen, en was daarom meer dan verheugd dat de Europese Commissie (EC) in januari bekendmaakte een onderzoek te zijn gestart naar de mogelijk onrechtmatige bundeling van Internet Explorer met Windows.


Het marktaandeel van Internet Explorer is onder de 70 procent gezakt


Internet Explorer 8 moet echt anders, vond Microsoft. Het softwarebedrijf gooit het met IE8 over een andere boeg en probeert juist meer webstandaarden te ondersteunen. Dat is goed nieuws voor webontwikkelaars zou je denken, maar zo simpel ligt het niet. Een hele generatie webontwikkelaars is opgegroeid met de wetenschap dat je ervoor moet zorgen dat je website werkt in Internet Explorer. Daarvoor moest je soms comptabiliteit met andere browsers opofferen. In de toekomst is dat misschien niet meer nodig. Maar voor het zover is, moet Microsoft wel echt doorzetten. Gevaar dreigt voor de softwareproducent: een aanzienlijk hoeveelheid websites die in Internet Explorer 7 goed geladen wordt, werkt niet goed samen met Internet Explorer 8. Om het ontwikkelaars en gebruikers makkelijk te maken heeft Microsoft besloten Compatibility View in IE8 te introduceren. In die speciale modus worden webpagina’s geladen zoals IE7 dat zou doen, dus zodat de websites werken. Die compatibiliteitsmodus is voor het merendeel van de websites niet van toepassing, maar een aanzienlijke hoeveelheid sites kan alleen in de Compatibility View goed bekeken worden.


De knop om Compatibility View te starten


Verrassend is om te weten welke websites dat zijn: onder meer Apple.com, CNN.com, eBay, Facebook, Google.com en zelfs Microsoft.com. Dat zijn allemaal grote en bovenal populaire jongens. De ontwikkelaars achter IE8 konden zich indenken dat het vervelend is om telkens bij een bezoek aan een van die sites te klikken op de knop waarmee de Compatibility View geactiveerd wordt, en dus kwamen ze met de Compatibility View List op de proppen. Dat is een lijst die geïntegreerd kan worden in IE8 en de betreffende websites worden door de browser dan automatisch in de compatibiliteitsmodus geladen. Die lijst bevat op dit moment 2400 websites, maar veel websites die niet volledig voor IE8 geschikt zijn, hebben hun weg naar die lijst nog niet gevonden.


De MSDN-website in de compatibiliteitsmodus geladen


Microsoft besefte dat zo’n lijst het echte probleem niet oplost en drong er bij webontwikkelaars op aan om hun site geschikt te maken voor IE8. Daar hebben velen geen gehoor aan gegeven, zij wilden bijvoorbeeld dat Microsoft eerst met een Release Candidate (RC) kwam. Dat is eind januari gebeurd. Maar we zijn nu een maand verder en een behoorlijk aantal sites werkt nog steeds niet goed samen met IE8. Door de Compatibility View te introduceren, maakt Microsoft het ontwikkelaars en gebruikers makkelijk. Maar critici menen dat Microsoft jarenlang zijn eigen problemen heeft gemaakt, en dat het bedrijf nu door het stof heen moet bijten. Zij pleiten ervoor dat Microsoft zich nu volledig voor de webstandaarden moet inzetten en geen compatibiliteitsmodi meer moet inbouwen. Uiteindelijk zou iedereen daar het meest bij gebaat zijn, aldus critici.

Heb jij hier iets interessants aan toe te voegen, of heb je je eigen mening, schroom dan niet de redactie te contacteren en je opmerking door te geven. Wellicht zie je de volgende maand in de rubriek Postvak IN je eigen inzending terug!

 

CeBIT 2009

Door: ErpCity




CeBIT 2009 in Hannover

Op 3 maart gaat de grootste technologieshow van de wereld, de CeBIT in Hannover, weer van start. De officiële opening zal mede worden verricht door Arnold Schwarzenegger. Als gouverneur van California hoopt hij zo wat promotiewerk te doen voor “zijn” Silicon Valley.



Ondanks de aanwezigheid de “Terminator” heeft deze CeBIT toch 25% minder exposanten in vergelijking met vorig jaar. Het zijn er dit jaar “maar” 4300 tegen 5845 in 2008.

Ook worden minder bezoekers verwacht. Het invliegen van 2000 extra “dames van plezier”, zoals dat (volgens Bild) in 2008 nog gebeurde, zal dus waarschijnlijk dit jaar niet nodig zijn.

Wat kunnen we allemaal voor nieuws verwachten?
Weinig! De verwachting is dat deze show op het gebied van “baanbrekend nieuws” nog teleurstellender zal zijn dan die van vorig jaar. De CeBIT wordt steeds meer een “computer en IT” beurs in plaats van een technologieshow. De CES in Las Vegas kaapt vaker en vaker de “primeurs” voor de neus van de CeBIT weg en fabrikanten van consumentenelektronica vinden de IFA in Berlijn, later dit jaar, een veel betere plaats om hun laatste snufjes aan de Europese markt te tonen.

Zoals de lijst van tentoongestelde producten nu laat zien, kunnen we een “massieve” aanwezigheid van netbooks, notebooks en mini PC’s verwachten.

De CeBIT is wél de plek waar veel, eerder aangekondigde, producten hun officiële “release” krijgen (en prijskaartje).
Zoals bijvoorbeeld de “Windbox” van MSI.



De Windbox is een “volledige PC” van 18 bij 25 bij 19 centimeter, uitgerust met een Intel Atom processor en 120 Gbyte harde schijf, welke gemakkelijk aan de VESA gaten achter op de monitor bevestigd kan worden. Het apparaat is passief gekoeld dus doodstil… en quasi “onzichtbaar”.

Gigabyte komt wel met nieuws: een nieuwe netbook lijn, de M1028, M1024 en M1022. De M1028 heeft een 10 inch draaibaar touchscreen. Met deze apparaten hoopt Gigabyte de strijd aan te kunnen gaan met onder andere Asus. Alle Gigabyte netbooks zijn uitgerust met Intel Atom processoren.

Intel heeft twee enorme stands dit jaar. Het motto is “Making IT happen”. Erg veel aandacht is er voor de nieuwe 45 nm productlijn. Hoogtepunt is de Intel Core i7 processor, de snelste Intel processor beschikbaar op deze planeet.

Er zal beslist genoeg te zien zijn op deze beurs en Hannover is niet zo verschrikkelijk ver weg… Misschien is een bezoekje dus toch wel de moeite waard. Een toegangskaartje voor één dag kost € 38, voor meerdaagsbezoek € 81. Voor dat geld mag je dan ook gratis met de bus en de tram mee!


 

De functie INDIRECT() in Excel

Door: CorVerm


Formule(s) variabel maken

De functie indirect geeft als resultaat de verwijzing die door een tekenreeks wordt aangegeven. Verwijzingen worden onmiddellijk geëvalueerd, zodat de inhoud kan worden weergegeven. Met INDIRECT() kun je binnen een formule de verwijzing naar een cel wijzigen, zonder de formule zelf te wijzigen.
Wanneer je een verwijzing naar een cel maakt (bijvoorbeeld: =A5) wordt de verwijzing naar die cel altijd bijgewerkt wanneer je: de cel knipt (cel wordt verwijderd) of in het geval er rij(en) en of kolom(men) worden ingevoegd. Wil je altijd naar hetzelfde celadres laten verwijzen dan gebruik je de functie INDIRECT(), dus: =INDIRECT("A5").

Bijna zonder uitzondering gebruik je genoemde functie binnen een of meer andere functies, het zogenaamde nesten. Nesten komt er op neer dat je een functie gebruikt als argument van een andere functie. Hieronder vind je daar voorbeelden van. Zoals je zult begrijpen zijn de hier gegeven formules bedoeld om inzicht te krijgen in de functie. Het toepassen van de functie in een specifieke spreadsheet vraagt dan ook om een specifieke benadering.



In de kolommen A, B en C staan willekeurige getallen, in kolom D bevinden zich de formules. In kolom G vind je de variabelen. Eventueel maak je dit tabelletje na en kopieer je de gegeven formules naar de juiste cellen. Speel met de variabelen om meer inzicht in de functie INDIRECT() te krijgen.

De formule in:
• D2: =INDIRECT("A$4$") --> Verwijst altijd naar cel A4, ook als deze cel verplaatst wordt.
• D3: =INDIRECT("A"&$2) --> Eerste argument is de string kolom A & de variabele uit G2, verwijst naar: A1 (1001)
• D4: =SOM(INDIRECT($4&$2):INDIRECT($4&$3)) --> Telt de waarden op in kolom B van de rijen 2+3. (30) Door de variabelen te wijzigen kun je dus de waarden optellen van de opgegeven rijnummers plus alle waarden die daartussen liggen.
• D5: =SOM(INDIRECT($4&$2):INDIRECT($4&$3))*INDIRECT("$5") --> Doet hetzelfde als hierboven maar vermenigvuldigt de uitkomst met de variabele uit G5.
• D6: =INDIRECT("C"&G2)*SOM(B2:B7) --> Vermenigvuldigt C2 met de som van de getallen B2:B7 (210).


Hieronder vind je nog een aantal voorbeelden van de functie INDIRECT(), nu genest met VERT.ZOEKEN() en als tweede voorbeeld INDEX() > VERGELIJKEN() met INDIRECT(). De voorwaarde voor een goed gebruik van de functie VERT.ZOEKEN() blijft wel staan, de kolom waarin de zoekwaarden zich bevinden moet oplopend gesorteerd zijn.

Zoeken in een gesorteerde tabel.



De formule in C8: =VERT.ZOEKEN(INDIRECT("A"&$2);A2:Z6;$2;WAAR)--> de zoekwaarde is variabel gemaakt.

Door in E3 het getal 100 in te voeren, in E4 de letter A en in E5 de letter Z kun je de formule nog variabeler maken. De formule ziet er dan zo uit:
=VERT.ZOEKEN(INDIRECT("A"&$2);INDIRECT($4&$2):INDIRECT($5&$3);$2;WAAR)
Of het zinvol is om een formule zo variabel te maken laat ik aan jouw verbeelding over. Als de boodschap duidelijk is hoe je een formule variabel kunt maken is het mij goed. Missie geslaagd zullen we dan maar zeggen.

Een mooier en in de praktijk beter toepasbaar voorbeeld is het zoeken van een waarde in een ander werkblad. We gaan ervan uit dat je binnen een werkmap bladen hebt van verschillende jaren, die uiteraard hetzelfde van opbouw zijn. Nu wil je vanuit het huidige werkblad (2009) bezien wat het resultaat op dezelfde dag was in bijvoorbeeld 2008. Geen probleem want je kunt dat opvragen vanuit werkblad 2009. Voorwaarde voor VERT.ZOEKEN(): de kolom met de zoekwaarden is oplopend gesorteerd.



In het huidige werkblad (2009) geef je de criteria op, hier dus B9 en C9. In het werkblad waarin je wilt zoeken maak je een verwijzing naar C9 van het blad 2009 --> ='2009'!C9.
De formule in E6: =VERT.ZOEKEN(INDIRECT(B9&"!");INDIRECT(B9&"!$2:$40");$2)--> De zoek en tabelmatrix zijn variabel gemaakt door INDIRECT(), de kolomindex is variabel vanwege de (absolute) celverwijzing.

NB,
Het rijnummer uit het voorbeeld heeft in dit geval geen betekenis.
Het laatste argument van VERT.ZOEKEN gemist in de formule? Als benaderen WAAR is of wordt weggelaten, wordt er een exact of een niet-exact overeenkomende waarde gevonden. Wanneer er geen exacte overeenkomst wordt gevonden, wordt de volgende hoogste waarde die kleiner is dan zoekwaarde als resultaat gegeven. Hier is het argument dus weggelaten.


Zoeken in een ongesorteerde tabel.



Bij een ongesorteerd zoekbereik gebruiken we de formule: =INDEX(A2:C6;VERGELIJKEN(INDIRECT("A"&$2);A2:A6;0);$2)


De formule voor het zoeken in een ander werkblad:
=INDEX(INDIRECT(B9&"!$2:$6");VERGELIJKEN($9;INDIRECT($9&"!$2:A6");0);$2)

NB,
Ook hier heeft het rijnummer dat in de afbeelding staat geen betekenis.



Zoeken in een andere werkmap.

Zoeken in een andere werkmap behoort ook tot de mogelijkheden. De formule kan er dan zo uitzien:
=VERT.ZOEKEN(INDIRECT(A10&'[Eneco 2008.xlsx]Overzicht'!$6). Het pad naar de betreffende werkmap (Eneco2008) en het werkblad (Overzicht) zijn in de formule aanwezig.
De werkmap waarin je wilt zoeken moet geopend zijn, zo niet dan krijg je een foutmelding (#VERW!).

 

Gadgets

Door: ErpCity


Netbooks …

We zitten economisch “in zwaar weer”, dus iedereen moet een stapje terugdoen…… Is dit de reden voor het enorme succes van het “netbook”?

De term netbook werd door Intel bedacht. Sindsdien is iedere zichzelf respecterende hardware fabrikant er mee aan de haal gegaan. Als paddenstoelen schieten de nieuwe netbook modellen “de grond (of liever gezegd, “de fabriek”) uit”.

Het is moeilijk een strakke definitie te geven van het fenomeen netbook. Sommige high-end netbooks zijn krachtiger en hebben meer mogelijkheden dan low-end laptops of notebooks. Hetzelfde geldt voor de prijsstelling… er zijn “netboekjes” van € 1.500…. voor die centen heb je ook een meer dan redelijke laptop…. Is beeldschermgrootte dan het criterium? Inderdaad, de meeste netbooks hebben beeldschermen tot zo’n 10 inch… maar de Sony VAIO P met een schermpje van 8 inch en een prijskaartje vanaf zo’n € 800 noemen ze bij deze fabrikant dan weer geen netbook maar een “Lifestyle Notebook”

Goed, geen definitie dan maar… of het zou moeten zijn dat het typische van de meeste netbooks is dat er geen optische drive in zit…

Er komt een “hele lading” nieuwe modellen aan, hieronder belichten we er vast een paar… te beginnen dan maar met de VIAO P van Sony waarvan de fabrikant dus heftig ontkent dat het een netbook is..



De specificaties:
De VAIO P-serie heeft 2GB RAM, een 1.6GHz Intel Atom CPU en een Solid State Drive in plaats van een conventionele harde schijf die zorgt voor 128GB supersnel en betrouwbaar flash-geheugen
Het 8-inch X-black LCD-scherm heeft een energiezuinige LED-backlight en een resolutie van 1600 x 768 pixels. Het toetsenbord is over de volledige breedte van het chassis geplaatst, om het typen makkelijk te houden.

Een nieuwe trend in zowel laptop- als netbook-land is het feit dat bijna alle fabrikanten langzaam afstappen van de saaie grijze of zwarte “plastic look”. Ook deze Sony is daarom leverbaar in vrolijke tinten waaronder hoogglans pianorood, donkergroen, zwart en wit.

Ook bij Acer vind je vrolijke nieuwe kleuren, bijvoorbeeld bij de Acer Aspire ONE AOD150, in fraai rood.



De specs:
Een Intel Atom N270 CPU, 1 Gbyte geheugen, 10 inch scherm, 160 Gbyte harde schijf.
Als OS wordt XP meegeleverd.


Verkrijgbaar in schitterend hoogglans pianozwart en in rood: de HP Mini 1000



Enige specs: De HP Mini 1000 draait op een 2 GHz Intel Atom N270 processor en heeft een harddisk van 80 GB. Het DDR2 SDRAM werkgeheugen bedraagt 512 MB. De maximale resolutie van het 10" scherm is 1024 x 600 pixels. Het scherm wordt aangestuurd door een Intel GMA 950 grafische chip.

Ook van HP: de Mini 2140



HP’s Mini 2140 netbook oogt echt “cool” door het deksel van geborsteld aluminium. Het toetsenbord is bestand tegen omgevallen cola, koffie en ander vocht zoals bijvoorbeeld regen. Het systeem heeft in de meest uitgebreide uitvoering 2Gbyte geheugen en een 7200 toeren harde schijf van 160 Gbyte.

Ook kleurig (zwart, wit of rood/wit) is de Lenovo IdeaPad S10.



Dit netbook draait onder Linux en heeft de volgende specificaties: Intel Atom N270 processor, 512 MB geheugen, 10,2 inch beeldscherm, harddisk 160 Gbyte.De S10 heeft WiFi, Bluetooth en een 1,3 megapixel-webcam aan boord.

Misschien een leuk idee voor een verjaardag? Een netbook dat past bij haar ogen, zijn pak, de gordijnen, het bankstel of … Vul zelf maar in!


 

Interview

Door: Neleke


Deze maand een interview met Maestro12



Hallo Meastro12, Om maar met de deur in huis te vallen. Wie ben jij nou in het echte leven?
Mijn echte naam is Ron, getrouwd, drie kinderen (waarvan de jongste bij een aantal Helpmij-ers bekend is als de HMD fotograaf), treinmachinist van beroep.

En daarbij dan ook gelijk maar je leeftijd (als het mag)
Mijn leeftijd is 46 jaar jong.

Onder jouw avatar staat dat je in Roosendaal woont; Nog carnaval gevierd? zo ja, ben je zo'n feestbeest? zo nee? Ben je wel een Brabander?
Nee, geen carnaval gevierd (alhoewel…wel mijn auto omgebouwd tot geluidswagen voor de schooloptocht van de jongste)
En nee, ik ben geen echte Brabander, alhoewel ik mij hier prima thuis voel tussen de 'bourgondiërs'. Ik ben in mijn gehele jonge leven tot nu toe 17 keer van woonplaats gewisseld, dus ik kan mezelf alleen maar categoriseren als Nederlander.

Hoe ben je aan je nickname gekomen?
Bij mijn werk wordt een machinist nog steeds 'meester' genoemd, verbouw dat naar Italiaans en je hebt 'maestro', de twaalf staat voor het nummer van mijn opleidingsgroep.

In jouw profiel staat als hobby Honden. Wat heb je met die beesten en heb zelf ook één of meer honden?
Ik heb jarenlang zelf hondentraining gegeven (EG, GG1, GG2 en jachthondentraining) maar ben er door tijdgebrek, mee gestopt.
Inmiddels hebben wij nog maar één hond, we hadden er vier, maar het huidige huis (lees tuin) leent zich niet echt voor veel honden.

De Helpmij verenigingsleden kennen jou als bestuurslid van de vereniging, maar wat is je beroep en heb je daar ook met computers te maken?
In mijn beroep heb ik eigenlijk niets met computers te maken, er komen wel steeds meer treinen waar computers inzitten, maar anders dan meldingen aflezen, doen we daar niet mee.

Hoe ben je met computers in aanraking gekomen en wanneer was dat?
Door een vriendje die een 'elektro hobby doos' voor zijn verjaardag kreeg, gezamenlijk van alles in elkaar knutselen, dus ook een zeer primitieve computer. Ik denk dat ik toen een jaar of 8 / 9 oud was.
Dat ging van 'kwaad tot erger'…zelf ook gezeurd om die doos (en gekregen) en aan het knutselen geslagen… dat is nooit meer gestopt

Hoe ben je eigenlijk bij Helpmij terecht gekomen?
Geen idee meer, denk tijdens een zoektocht op internet.

Waarom ben je bij Helpmij blijven hangen?
Toch wel de sfeer, kende al veel fora waar de sfeer duidelijk anders was en je eerst tot 'het kliekje' moest gaan behoren om niet geheel afgeschoten te worden.

Je was voorzitter van de vereniging, waarom is er een vereniging nodig?
De vereniging is destijds opgezet om Helpmij.nl voort te laten bestaan, het kostte zoveel geld dat er de dreiging was dat de stekker er definitief uit zou gaan. (in die periode is Helpmij.nl ook daadwerkelijk enige tijd uit 'de lucht' geweest)
Heden te dage bestaat Helpmij.nl niet alleen meer door de vereniging maar ook door reclame inkomsten, wat weer de mogelijkheid geeft om (grote) investeringen te doen in o.a. de hardware waarop Helpmij.nl draait.

Wat vind jij van de Helpmijdagen en waarom zijn die belangrijk?
De Helpmijdagen, zijn ontzettend leuk (behalve dan die in de Veemarkthal te Utrecht wegens de zeer sombere locatie) en gezellig.
Voor de verenigingsleden is deze dag belangrijk omdat dan ook de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering plaatsvindt, maar daarna is er voor iedere Helpmij-er de mogelijkheid om het gezicht achter de nickname eens te zien, gezellig over computers te praten (of juist niet).

Waar ik ook nieuwsgierig naar ben;
Wat is je grootste computer blunder en waar ben je meest trots op?

Echte grote blunders heb ik nooit gemaakt, het ergste wat ik kan bedenken is tijdens een Windows 3.11 installatie de stekker van de pc uit het stopcontact getrokken omdat ik nog even wilde stofzuigen tussendoor, jammer van de installatie, die moest opnieuw, maar de vloer was wel weer schoon.
Waar ben ik het meest trots op….ik heb een paar dingen.
-Bij mijn 8086 twee geheugenmodules (SIPP's voor de kenners) aan elkaar gesoldeerd zodat de pc van 512 kb naar wel 1 mb intern geheugen ging. Moest daarna wel een nieuwe DOS versie installeren, de 'oude' kon niet meer adresseren dan 640 kb.
-Een Intel Celeron 366 mhz overklokken naar 750 mhz, dat was een gratis snelheids winst van 100%

Als laatste vraag:Wat had ik je eigenlijk nog moeten vragen?
Helemaal niks, jullie hoeven niet alles te weten.

Ron bedankt dat je aan dit interview hebt willen meewerken.

 

Postvak In

Door: mumzel


In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen en plaatsen we reacties van onze lezers.




Middels deze beantwoording wil ikMumzel van harte feliciteren met zijn
verjaardag en bedanken voor al hetgeen hij in het afgelopen jaar voor
Help Mij, en dus voor computerend, Nederland heeft gedaan.Ik wens hem nog vele jaren achter de PC toe.
Omdat een van de grote problemen van een hoofdredacteur bij elke
uitgave terugkomt,hoe kom ik aan de kopij mag hij deze maand van mij een artikeltje ontvangen
over programma's die ongetwijfeld voor meerdere lezers bruikbaar kunnen zijn bij de computer hobby en passen binnen de opzet van"Help mij"
Mummel, de groeten

Bedankt en we wachten gespannen af.
Redactie


aangezien ik de nieuws brief heb gelezen heb ik een totaal andere alternatief te gebruiken dan een pc naar laptop te verbinden.


ik gebruik nu 1 maand ( freeware ) de bestand TightVNC server hiermee kom ik met de ingestelde wachtwoord en een ip binnen op de 2e pc.
zolang op bijde pc de software draai kun je vanuit je huis je pc beheren die op u werk sta.
je kunt kiezen tot een relatieve scherm of de gehele scherm zelfs je pc laten overnieuw opstarten en gebruik maken ( mits er continu verbinding is met internet ) te gebruiken en doordaan waar je mee bezig was.

waar ik het voor gebruik

hulp op afstand.
pc werk gebruik thuis beheren zoals late gebelde afspraken toch inplannen.
thuis de fax beheren zodat op de zaak de fax de deur uit gaat werk/prive zijn dan gescheiden.
Depod houder van de dagelijkse nieuwsblad om toch een vervanger te regelen

naardelen aan de software
continu internet verbinding nodig.
alleen te gebruiken onder windows en lunux


Download link
http://www.tightvnc.com/download.html


Met vriendelijke groeten
kevin van gestel


Beste Kevin, bedankt voor de tip!
Redactie


Ook een vraag of opmerking n.a.v. de nieuwsbrief? Laat het ons weten!

De redactie behoudt het recht om ingestuurde reacties waar nodig aan te passen en/of in te korten.

 

Tip de redactie!

Door: XP_PC


Kun jij de redactie helpen? Stuur ons jouw tip!



Beste lezer,

Volgende maand weer een nieuwe nieuwsbrief. Heb jij nog leuke tips, laat het ons weten!

Je kunt de nieuwsbrief beantwoorden of hier een reactie plaatsen.