De redactie bestaat uit:
BrEeZeR
CorVerm
crash (Waarnemend Hoofdredacteur)
ErpCity
Michael4446
mumzel
neleke
profpc
XP_PC
De redactie is te bereiken op
nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit
e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en
dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.
Wilt u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kunt u e-mailen naar
bovenstaand adres of u bezoekt het forum en plaatst uw bijdrage in de
sectie nieuwsbrief.
Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 35494 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze
e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.
Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem
dan contact op met de redactie.
Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor de nieuwsbrief kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.
Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze
pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch de volgende nieuwsbrief ontvangen.
Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging
bent, kunt u hier in oude Nieuwsbrieven bladeren.
DISCLAIMER
Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de
respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat
uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en
publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen
rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de
redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder
begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en
gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees
zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij
misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden
of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet
aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende
schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder
voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.
De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van
redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.
|
|
Afscheid Boeing_737 en ErpCity |
Door: Michael4446 |
|
Tot onze spijt moeten we melden dat hoofdredacteur Boeing_737 en redacteur ErpCity de redactie hebben verlaten. Boeing_737 heeft sinds juli vorig jaar aan het hoofd van de redactie gestaan. Onder zijn leiding werd er een nieuwe redactie samengesteld, en inmiddels verschijnt de Helpmij.nl Nieuwsbrief maandelijks, al langer dan een jaar. In het voorwoord van de editie van juli 2008 hebt u daar al meer over kunnen lezen. Naast het uitbrengen van de Nieuwsbrief is hij ook een tijd bezig geweest met het maken van nieuwsberichten voor de homepagina en we kennen hem natuurlijk ook van zijn handleidingen. Helaas moet Boeing_737 het werk nu neerleggen vanwege zijn gezondheid, het lukt hem niet meer om zich actief in te zetten voor de Nieuwsbrief. We willen hem graag vanaf deze plek bedanken voor zijn werk van het afgelopen jaar. We hopen van harte dat de gezondheid er vanaf nu alleen maar op vooruit gaat, en dat we hem ooit nog eens tegenkomen in de redactiegangen van Helpmij.
Een tweede afscheid van de redactie betreft dat van redacteur ErpCity. U kent hem van zijn hulp op het forum en van zijn vaste rubrieken in de Nieuwsbrief. Op het forum heeft hij al velen uit de brand geholpen, en nog steeds zijn er leden die dankbaar van zijn deskundigheid gebruikmaken. Sinds jaar en dag schrijft hij voor elke Nieuwsbrief de rubriek ‘’Gadgets’’, deze keer voor het laatst. Zijn zoektocht naar de nuttigste en meest nutteloze gadgets hebben de leukste resultaten opgeleverd. Daarnaast was er in de Nieuwsbrief altijd wel een ander nieuwtje van hem te vinden. De ene keer ging het over de verkrijgbaarheid van Windows XP, de andere keer over nieuwe netbooks van de Aldi. We zullen zijn bijdragen gaan missen en hopen van hem nog eens wat terug te zien in de Nieuwsbrief. Maar hij verdwijnt zeker niet van het Helpmij-toneel, hij is bestuurslid geworden en benoemd tot voorzitter van de vereniging. We willen hem graag bedanken voor zijn redactiewerk en we wensen hem veel succes toe in zijn nieuwe functies.
|
|
|
|
Webtekst plakken in Word of Excel. |
Door: CorVerm |
|
Word.
Wil je tekst van internet in Word gebruiken? Als je tekst selecteert, kopieert en plakt op de gewone manier dan zullen ook de opmaakelementen gekopieerd worden. Wil je de tekst verder bewerken dan zul je die opmaakelementen er eerst uit moet halen, wat soms lastig is.
Kopieer en plak daarom eens op de volgende wijze: selecteer een internettekst door er met de linkermuisknop ingedrukt overheen te slepen. Druk op Ctrl+C om te kopiëren. Nu open je Word (2003) en kiest Bewerken > Plakken speciaal. Selecteer ‘Niet opgemaakte tekst’ en klik op OK. De tekst wordt nu zonder opmaak in Word geplakt en kun je het makkelijk verder bewerken. In Word 2007 benader je plakken speciaal op een andere manier. Onder de Officeknop staat de knop ‘Plakken’, klik op het pijltje onder de knop en kies daar voor ‘Plakken speciaal”.
.
Maar in Word 2007 heb je meerdere instelmogelijkheden voor het plakken van tekst. Klik op de Officeknop en kies voor ‘Opties voor Word’. Ga naar het tabblad ‘Geavanceerd’ om daar het onderdeel Knippen, kopiëren en plakken tegen te komen. Niet alleen tegenkomen trouwens, maar je kunt er ook nog eens diverse plakopties instellen, en daar is het toch om te doen.
.
Standaard staan alle opties op……. jawel, ‘Opmaak van bron behouden ( standaard)’.
.
Voor de (zelfgenummerde) opties 1, 2 en 4 gelden de mogelijkheden als in bovenstaande afbeelding weergegeven.
• Opmaak van bron behouden spreekt verder voor zich.
• Aanpassen aan doelopmaak wil zeggen dat alle opmaak binnen het doeldocument wordt overgenomen. Denk daarbij aan het lettertype en dergelijke.
• Alleen tekst behouden: er wordt geen opmaak uit het doeldocument toegepast. Dus alleen het originele lettertype uit het brondocument wordt geplakt.
.
Plakoptie 3 ‘Plakken tussen twee documenten bij conflicterende stijldefinities’ heeft één mogelijkheid meer dan de anderen, namelijk ‘Doelstijlen gebruiken’. Met doelstijlen wordt uiteraard de stijl van het doeldocument bedoeld.
Nu we toch aan het fröbelen zijn met de plakinstellingen kunnen we gelijk meenemen hoe we de tekst uit willen lijnen ten opzichte van een afbeelding. Of moeten we de rollen omdraaien en het hebben over hoe we de afbeeldingen uit willen lijnen te opzichte van de tekst? Hoe dan ook: je kunt, als je daar al een vaste instelling voor wilt gebruiken, meteen instellen waddegij maar wilt.
Tabel.
Tabellen zul je juist wel met behoud van opmaak willen plakken.
Nu zul je in de meeste gevallen tabellen willen plakken in Excel maar dan komt er,indien je Firefox gebruikt, iets eigenaardigs om de hoek kijken. Voor Excel 2003 en 2007 gelden overigens dezelfde regels voor plakken middels ‘Plakken speciaal’. Een tabel in Word plakken is natuurlijk ook geen probleem.
.
Stel dat je deze stooktabel in Excel wilt plakken. Je plakt de tabel met Ctrl+V in de sheet dan wordt alles in één rij geplakt. Dat willen we niet, want wat heb je daaraan. Logische keus lijkt dan om de optie HTML te gebruiken in het venster ‘Plakken speciaal’. Niets is minder waar, want ook dan wordt de tabel in één rij geplakt. Kies je echter voor de optie niet opgemaakte tekst dan wordt de tabel ook inderdaad als tabel geplakt. Nog even voor alle duidelijkheid: dit geldt bij het gebruik van Firefox .
.
De tabel met Ctrl+V of met HTML geplakt.
.
Tabel middels de optie tekst geplakt. (Firefox)
Zowel in Word als Excel kun je vanuit Internet Explorer
een tabel plakken met de toetscombinatie Ctrl+V. Zelfs de opmaak blijft dan behouden en dat is voor wat een tabel betreft wel zo handig. Conclusie: plak tabellen het liefst vanuit Internet Explorer.
Plakken speciaal en plakken speciaal in Excel.
Excel maakt onderscheid tussen tekst (of tabel) die je plakt vanuit een extern programma (zoals webtekst) of intern. Bij gebruik van plakken speciaal vanuit een extern programma krijg je een scherm te zien met de voornoemde plakopties, bij intern gebruik van plakken speciaal krijg je heel andere opties te zien. Daarover volgende keer meer.
Bijna vergeten te melden dat er voor Word ook een programmaatje is dat er voor zorgt dat “pure” tekst wordt geplakt. PureText: plakt alleen de tekst van webpagina's.
|
|
|
|
Oproep voor handleidingen. |
Door: Redactie |
|
Als redactie willen we de volgende oproep doen. Er zijn veel mensen die programma's hebben voorgesteld om in de sectie Tips & Handleidingen te plaatsen. Gezien de vakantieperiode is het schrijven van de handleidingen achterop geraakt. Hierbij het verzoek of de mensen zelf een handleiding willen schrijven van het programma, dat ze aangeboden hebben. Deze kunnen dan hier geplaatst worden. De redactie loopt dan de handleidingen door en corrigeert deze waar nodig is op spelling en grammatica.
Graag op de volgende manier de handleiding plaatsen:
-Het liefst een Word document in je bericht toevoegen als bijlage (inclusief de afbeeldingen).
-Duidelijke titel van de topic, zodat de redactie meteen kan zien dat het een handleiding betreft en om welk programma het gaat. Voorbeeld van de titel:
[Handleiding]Winrar
|
|
|
|
Photoshop-blunders |
Door: Michael4446 |
|
Geloofwaardig photoshoppen is echt niet zo gemakkelijk als je denkt. Dit blijkt wel uit de weblog Photoshop Disasters. Sinds maart van dit jaar verzamelt de weblog allerlei blunders die gemaakt zijn tijdens het bewerken van afbeeldingen met Photoshop. En dan gaat het niet om slecht gemanipuleerde vakantiefoto’s, maar bijvoorbeeld afbeeldingen die gebruikt zijn voor reclames van grote merken. Enkel afbeeldingen voor commercieel gebruik dus. Zo heeft David Trezeguet drie handen, is er een aardbeving te zien in een reclame van Nike en zie je een verdwaalde hand op iemands schouder.
Pas op voor de aardbeving!
Mocht je zelf een leuke ‘’photoshop disaster’’ tegenkomen, dan kun je die zelf ook insturen. Als deze ‘’erg’’ bevonden wordt, verschijnt deze op de weblog. Bij sommige afbeeldingen zie je in één oogopslag wat er mis is gegaan tijdens het bewerken, maar bij andere moet je even heel goed kijken. De commentaren die gegeven worden door gebruikers zijn vaak ook vermakelijk en de moeite waard om te lezen. Al met al een leuke weblog, gegarandeerd gelachen na een bezoek!
Die arm op haar schouder ziet er heel realistisch uit...
|
|
|
|
Het interview |
Door: XP_PC |
|
In onze vaste categorie deze maand een interview met Gimli.
Hallo Gimli. Via het forum zijn we niet heel veel te weten gekomen van jou. Behalve je leeftijd en hobby’s is het beeld nog wat grijs. Wat kun je ons nog meer vertellen over jezelf?
Een krasse knar van vijftig die z'n tijd vult met 't ontwerpen van creatieve producten zoals schilderijen, tekeningen en etsen. Ik doe dit met plezier, zowel professioneel alswel amateur, dat laat ik graag aan de beschouwer over. Ik werd al vroeg getroffen door stripverhalen en tekenfilmpjes, natekenen en zelf proberen. Door 't geluk mezelf later in de beeldende kunst verder te kunnen ontplooien heb ik mezelf toe kunnen leggen op deze disciplines en heb me er in de loop der tijd 't een en ander van eigen gemaakt.
Je vraag was echter of ik nog wat meer over mezelf kan vertellen, los van mijn leeftijd en hobby's. Goeie vraag, ik zit 't mezelf plompverloren af te vragen. Dus voordat ik over mijn hobby's begin ben ik een grijsling. (hahaha)
Ik krijg veel reacties over de vraag hoe oud we zijn. Soms kijk ik naar de specifieke eigenschappen van mensen en dan is er niets ingevuld. Of dan lees ik bv veertien jaar en dan denk ik wat ik deed toen ik zo oud was. Toen zat ik mijn fikken te verbranden aan een soldeerbout en een transistor in de hoop een knipperlichtje te kunnen fabriceren. Als dat dan gelukt was kon ik de boel weer losmaken en een radiootje in elkaar prutsen. Prachtig dat zoiets "werkt" tot natuurlijk de transistor doorbrandt.
Tegenwoordig is die transistor veranderd in een chip en kan ik op dezelfde manier verschillende programma's op een computer gebruiken. Wel een heel ander uitgangspunt, maar in principe 't zelfde gegeven. Alleen waarschuwt mijn computer van te voren wanneer er iets doorbrand. En ben ik blij dat ik een groot deel van de datacradabra die er voor nodig is om 't besturingssysteem te laten draaien niet hoef te begrijpen. Maar ik blijf er wel nieuwsgierig naar.
Je hebt als beroep ‘Wereldburger’ ingevuld. Licht dit eens toe?
Quasi Modo.
Ik had net zo goed opportunist of grijsling kunnen invullen.
Aangezien iedere inwoner van een land burger wordt genoemd, is 't nog niet zo'n vanzelfsprekend feit dat ie ook 't burgerwetboek kent. Misschien wel wordt geacht te kennen, maar voor zover je gangbaar en sociaal gebruikelijk gedrag vertoond 't niet nodig is om te weten dat baggerschepen een gangbaar vergunning nodig hebben om aan wal te mogen monsteren, ik noem maar iets. Dat er daarna nog duizend en één andere dingen zijn die wel de moeite waard zijn laat ik in 't midden. We zijn allemaal burgers, dus gedragen we ons op dezelfde wijze.
Internet verschaft me echter de mogelijkheid om over de grenzen heen mijn mening te verspreiden, nog voordat er een instantie of bevoegdheid mij kan verhinderen om bv op een Russische site president poetin voor lampenkap uit te maken, of de tweehonderd presidenten van de verenigde staten mijn stem te betuigen. Dat ik echter ergens moet onthouden dat er ook nog zoiets bestaat als "'s Lands wijs 's Lands eer" geldt echter ook voor over de grenzen.
't Zelfde kun je toepassen op wereldtaal. Er is helemaal geen wereldtaal. De vergevorde status van 't amerikanisme in turbotaal die ik tegenwoordig om me heen zie en hoor brengt me m.i. toch wel wat gortige vormen aan m.b.t ff snappuh watterstaat. Engels is inderdaad wel een veelgebruikte vorm van communiceren geworden, maar ik merk wanneer ik op een buitenlandse site een reactie probeer te geven 't me soms nog veel moeite kost om uit te drukken wat ik bedoel.
De woorden kloppen wel, maar niet de "feeling" van de taal zelf. ...or whatever.
Aangezien de aansluiting van internet een globale aangelegenheid is geworden, en zodoende 't gebruik van de plaatselijk taalgebruik in 't midden is komen te liggen, leek 't me een logisch motief. Mijn spreektaal is geen wereldtaal, ik ben dus misschien wel een burger, maar nog geen wereldburger. Mijn computer heeft me de gelegenheid gegeven om me over de wereld te verplaatsen, maar dat wil nog niet zeggen dat ik een wereldburger ben. (Er zijn zelfs plaatsen waar ik als burger nauwelijks zou overleven)
Een wereldtaal net als Esperanto is mooi, maar de kracht van Amerikaans als wereldtaal lijkt me toch ook niet zo legitiem, al lijkt 't er wel op. Tornvall linux, wereldtaal.
Je bent al een geruime tijd lid van Helpmij.nl, al sinds 2001! Weet je nog wat je hier voor het eerst kwam doen?
Natuurlijk had ik een computer met kuren, en snapte ik bij god niet hoe ik een fatsoenlijke internet aansluiting kon maken. Ik denk dat er veel leden op die manier op helpmij zijn verzeild.
In zeven jaar tijd heb je ruim 800 berichten geplaatst. Kijk je vooral naar berichten of is er een andere reden dat je niet vaak post?
Computer is voor mij een onderdeel van veel meer bezigheden. Een forum is een prikbord met berichten. Sommige berichten die ik doorneem herken ik omdat ik die zelf heb meegemaakt. Ik heb dan een idee dat ik weet waar de (mijn) oplossing ligt. Daar reageer ik dan op. Als ik er iemand mee kan helpen graag gedaan. Maar 't kan ook zijn dat door de verscheidenheid aan computersystemen dit helemaal niet opgaat. 't Blijven onvoorspelbare apparaten. En sommige berichten interesseren me omdat 't iets is wat ik zelf ook zoek, php bv. Maar vaak ben ik met andere dingen bezig en heb er gewoon geen tijd voor.
In je profiel kunnen we zien dat je verenigingslid bent. Waarom ben je dat geworden?
Blijf jij aan de kant staan als je ziet dat anderen iets goeds aan 't doen zijn?
Wat is voor jou de motivatie om terug te komen op Helpmij.nl?
Vaak een probleem met de computer zelf, gebrekkige internet aansluiting, of nadat iemand antwoord geeft op een vorige post. Soms kom ik iets tegen en dan kan ik 't zelfs op Google niet vinden. En de rare compatibiliteits problemen van programma's onder verschillende toepassingen. 't Is altijd wel handig om ergens een vraagbaak te hebben voor digitale kinken in de kabel.
Soms is 't iets anders, ik kan me herinneren dat er iemand iets vroeg over Blender, een soort mini max3d studio. Nogal primitief en eigenlijk geen zinnige handleiding voor te vinden. Ik was juist zelf bezig om via de handleiding die ik in PC-Zone had gevonden uit te pluizen hoe 't één en ander werkte, dus ik dacht er wel een antwoord op te kunnen geven. Nou viel dat nog best tegen. De vraagsteller had er wel interesse in maar 't kost soms ook weer net iets meer moeite om jezelf door zo'n handleiding heen te worstelen. En dat is soms wel een opgave.
Of iemand anders die z'n handleiding voor z'n DVDcamera kwijt is. Omdat ik dezelfde heb wil ik die wel voor 'm kopiëren. Dan ben ik plotseling een avond kwijt om die in te scannen en hapklaar via internet op te sturen, maar de betrokkene heeft de post niet eens de status opgelost gegeven. Het is niet zo erg, ik was diegene die een ander wou helpen, dus graag gedaan.
Waar komt de nickname “Gimli” vandaan? En betekent het lopende kruisje als avatar nog iets?
Ik ben tegen nicknames maar 't is zo'n algemeengoed geworden dat ik er me net als spellingfouten niet druk meer om maak. Er is een verhandeling geweest op 't forum over 't gebruik van U of jij. Best wel interessant, maar soms knallen de taalfouten zo rond mijn oren dat ik er me maar niet druk over maak.
Oh ja, taalgebruik en proza, goeie boeken, in de ban van de ring. Favoriet. Al heel lang voordat er films van waren. Dus je kunt me als navolger van "gimli, sohn of Glwoin" beschouwen.
En dat lopende kruisje, nou laten we zeggen dat 't de x-factor is, op zoek naar de redevoeringen.
Hoe ben je met computers in aanraking gekomen?
Ik zag mijn broer op een flipperkast spelen, en daar was ik meteen weg van.
Dat er nog een computer aan vast zat snapte ik pas toen ik 't spelletje moest installeren,
Wat voor een computer heb je zelf? En waar gebruik je hem het meeste voor?
AMD Duron 1300Mhz
SDRAM 758Mb
WinFast Titanium 200 / nVidia GeForce3 Ti 200
Creative Soundblaster Life
Sony DVD RW DRU700A - DVD +RW
Wacom Digital Tablet A4+
Is er iets waar je heel trots op bent wat je bereikt heb met of met behulp van computers?
De computer heeft me drie grootse mogelijkheden gegeven.
Ik kan er games mee maken, ik kan er animaties mee ontwerpen, en ik kan er muziek mee componeren.
Ik ben erg blij met de game die ik voor Quake1 heb gemaakt.
't is een soort shooter waar jezelf zgn. mappen met omgevingen kunt maken.
In 't begin was ik nogal huiverig van 't spel, maar toen ik zag hoe je met vrij primitieve objecten een 3D wereld kon maken was ik echt verkocht. Hoe ik 't voor elkaar heb gekregen is me nu nog een raadsel, maar 't heeft me mijn gevoel voor drie dimensionale vormgeving aangewakkerd, als wel een begin van coding en scripting bijgebracht. Een waar genoegen om zoiets te ontwerpen, maar ook, een idioot idee om in je eentje te proberen te maken.
Dan is er 't programma CorelDraw5 , waar nog een handige CorelMovieMaker inzit.
Met dit programma heb ik geprobeerd om een traditionel animatie te maken van een paar minuten. In 't begin had ik de grootste moeite om zelfs de simpelste houdingen van een object te traceren. Wat later leerde ik om vormen te suggereren, en kreeg 't idee langzaam vorm. Toen begon ik in te zien dat dingen net als scripting en enscenering heel belangrijk zijn. Maar dat zijn allemaal dingen die pas belangrijk werden nadat ik een resultaat kon beoordelen. En tja, een paar minuten duurt vrij lang met 18 beeldjes per seconde. Gelukkig heb ik een functioneel Wacom tekenbord, anders zou ik er nooit in geslaagd zijn.
Toen kocht ik MagicMusicMaker 1 en had plotseling toegang op mijn computer tot 't opnemen van gitaar en andere instrumenten. Dus ik begon wat te improviseren met FastTracker en TS404. De resultaten die ik er mee behaalde waren beter en helderder dan ik ooit met een bandrecorder had gehoord. En dat was toch wel een openbaring. Terwijl aan de andere kant me iets bekroop van "goh da's nou wel mooi maar nou hoor je de fouten ook veel beter." Maar 't gaf me ongeveer 't gevoel wat een zogenaamde DAT recorder kon betekenen.
Voor de gegeven drie mogelijkheden van muziek, animatie's en Quake game kun je terecht op mijn website
http://members.home.nl/gimli/
Reactie's welkom.
Dé ultieme computertip voor de Helpmij.nl-gebruikers is..
Vragen staat vrij. Twee weten meer dan één. Wie niet waagt die niet wint.
Sancho!
Don Quichot lezen!
Is er nog iets dat we je zeker hadden moeten vragen, maar niet gedaan hebben?
Na mijn leeftijd en hobby's heb ik eigenlijk niet zoveel te vertellen.
Nou goed dan...,
Heb je een website?
Heb je een verzameling?
Wat is je favoriete gerecht?
Groeten,
Gimli.
Gimli, bedankt voor dit interview!
|
|
|
|
SSD’s: hét opslagmedium van de toekomst of toch niet? |
Door: Michael4446 |
|
De afgelopen maanden zijn we overspoeld met aankondigingen van SSD’s door een groot aantal fabrikanten. Volgens die fabrikanten zouden solid state disks hét opslagmedium van de toekomst zijn, en zijn magneetschijven binnenkort verleden tijd. De zeer lage toegangstijd zouden de conventionele harde schijven de das om doen. Andere voordelen van SSD’s zijn volgens de fabrikanten een lager energieverbruik en de robuustheid. Maar hoeveel energie verbruikt een gemiddelde SSD nu tijdens een I/O-operatie en als ze in rust zijn? En scheelt dat wel zoveel met magneetschijven? Vanzelfsprekend zijn er ook nadelen aan SSD’s te vinden. De lage opslagcapaciteit, de slechte beschikbaarheid en de zeker de prijs zijn geen zaken die voor de SSD pleiten. Daarnaast lijkt het verschil in prestaties tussen verschillende SSD’s heel groot te zijn. Regelmatig nog groter dan de prestatieverschillen tussen magneetschijven. Dit heeft te maken met het gebruikte flashgeheugen en de gebruikte controllers. Om een goede vergelijking te maken tussen SSD’s en magneetschijven, is het dus zaak dat we de techniek induiken.
Flashopslag is de laatste jaren heel populair geworden. De grootste oorzaak daarvoor is de alsmaar dalende prijs van flashchips. Ook zien we de prestaties van flashgeheugen, door verbeterde controllers, met sprongen vooruit gaan. Solid state disks hebben in tegenstelling tot magnetische harde schijven geen bewegende onderdelen. Wat er dan wel inzit? NAND-flashgeheugen. Verschillende chips hiervan zijn op een pcb (printplaat) gemonteerd. Elke chip heeft een bepaalde opslagcapaciteit, en door de opslagcapaciteit van die NAND-flashgeheugencihips bij elkaar op te tellen, krijg je de totale opslagcapaciteit van de SSD.
Als de meeste mensen het woord SSD horen, zullen ze gelijk aan de toegangstijd van de disk denken. Dit is simpel gezegd de tijd waarin de schijf de gevraagde gegevens kan leveren. In deze tijd wordt er nog niets uitgelezen of weggeschreven, maar wordt de benodigde data gezocht. Bij schrijfbewerkingen wordt de schijf als het ware klaar gemaakt om de schrijfactie te starten. Een traditionele harde schijf werkt met een arm met daaraan een lees/schrijfkop. Deze arm beweegt zich naar de data toe, en dit proces zorgt voor de lange toegangstijd van magneetschijven.
SSD’s werken via een ander principe. In SSD’s zitten zoals gezegd geen bewegende onderdelen, maar wordt alles via elektrische verbindingen tot stand gebracht. Je kunt je voorstellen dat dit sneller gaat dan een arm met lees/schrijfkop. De toegangstijd van een SSD ligt onder de 1 milliseconde, en de toegangstijd van een gemiddelde magnetische harde schijf bedraagt zo’n 14 milliseconden. Het grote voordeel van die lage toegangstijd kom je tegen bij 'random read'-acties. Hierbij voert de schijf leesacties uit die over de schijf verdeeld zijn. Het starten van een besturingssysteem of een willekeurig programma zijn voorbeelden van dit soort leesacties.
Tot zover klinkt het allemaal goed. De onverstelbaar lage toegangstijd zorgt er bij leesacties voor dat de data snel uitgelezen kan worden. Zoals gezegd merk je dit verschil met de magnetische harde schijven het best tijdens uit uitlezen van veel kleine bestandjes, die verdeeld over de schijf zijn. Helaas is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Schrijfacties blijken op SSD’s soms langzamer uitgevoerd te worden dan bij traditionele schijven. Dit komt door de manier waarop een SSD een schrijfactie start. Wegschrijven van data gaat via een omweg, en kan alleen in speciale buffer gebeuren. De weg te schrijven data moet eerst in de buffer ingelezen worden en wordt daar veranderd. Pas als dat in die buffer gebeurd is, kan de SSD de data terug gaan flashen. Als de ruimte leeg is en je schrijft een nieuw bestand weg, dan hoeven de cellen niet meer uitgelezen te worden. We komen overigens later in dit artikel terug op deze cellen. En als de cellen niet uitgelezen hoeven te worden, scheelt dat wel tijd, maar het hele verhaal van de buffer blijft wel gelden. De toegangstijd bij het wegschrijven van data door SSD’s kan variëren van 1 tot 240 milliseconden. De toegangstijd bij het schrijven van data door magnetische harddisks ligt gemiddeld op ongeveer 18 milleseconde. Een flink verschil met die 240 ms.
Van de hogere toegangstijd merk je in de praktijk al minder, door het gebruik van verschillende technieken om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de harddisk. Windows bijvoorbeeld doet aan het bufferen van data, beter bekend als prefetchen. Bij een periode van inactiviteit verplaatst Windows de prefetch-bestanden naar een gebied van de harde schijf dat niet gefragmenteerd is. Dit zorgt voor extra snelheid bij het benaderen van data. Als de prefetch-data zou worden weggeschreven naar een gefragmenteerd (niet geordend dus minder presterend) gebied van de harde schijf heeft prefetchen zijn nut verloren. Je kunt de harde schijf dan ook horen ratelen als je pc een tijd inactief is geweest. Windows Vista doet hier nog een schepje bovenop, door gebruik te maken van SuperFetch. Dit tooltje laadt veelgebruikte programma’s in het werkgeheugen in, waardoor deze heel snel gestart kunnen worden. De genoemde technieken zorgen ervoor dat het in de praktijk allemaal wel meevalt met die narigheid veroorzaakt door de hoge toegangstijd van magneetschijven.
Maar ga je alsjeblieft niet blind staren op de toegangstijd van schijven: de doorvoersnelheid, ook wel transfersnelheid genoemd, is minstens even belangrijk. Bij een harde schijf wordt de doorvoersnelheid voornamelijk bepaald door twee factoren: de datadichtheid van de platters (ronde lagen van de harde schijf, die onder elkaar op één spindle zitten) en de rotatiesnelheid van de harddisk.
Bij een hogere datadichtheid kunnen gegevens sneller uitgelezen worden. De datadichtheid is onder andere afhankelijk van het aantal platters dat de schijf bezit. De rotatiesnelheid ligt voor harddisks tussen 5400 en 15000 rotaties per minuut. Notebookschijven zullen vaak 5400 toeren per minuut maken, serverschijven daarentegen hebben vaak een rotatiesnelheid van 15000 tpm. Deze schijven werken dan via SCSI, de seriële variant daarvan (SAS) of via Fibre Channel. De SATA-en IDE-interface wordt in desktops gebruikt. De rotatiesnelheid van SATA- of IDE-harddisks van 3,5 inch is meestal 7200 tpm, maar uitzonderingen zijn de Raptor en VelociRaptor van Western Digital die hun werk doen met een snelheid van 10000 tpm. Notebookschijven halen maximaal 70 MB/s, 3,5’’-schijven halen maximaal 110 MB/s en serverschijven kunnen zo’n 130 MB/s halen. We zullen zo meteen zien dat SSD’s dergelijke snelheden niet halen. Ze halen de doorvoersnelheden van serverdisks niet, maar ook niet altijd de transfersnelheid van 3,5’’-inch schijven. De algehele systeemprestaties kunnen hier dan onder lijden. Waar de doorvoersnelheid bij traditionele harddisks bepaald wordt door de twee genoemde factoren, wordt deze snelheid bij SSD’s vooral door de controllerchip bepaald. Nieuwste SSD’s met moderne controllers halen dan ook hogere snelheden dan verouderde SSD’s. Een andere belangrijke factor is het type NAND-flash dat gebruikt wordt.
Hier zijn namelijk ook verschillen tussen te vinden. Er worden twee typen NAND-flash gebruikt: SLC- en MLC NAND-flash. SLC staat voor single-level-cellen en dit betekent dat er per cel één bit opgeslagen kan worden. Het tegenovergestelde van SLC is MLC, en dit staat voor multi-level-cellen. Dit type flash houdt in dat er per cel twee bits opgeslagen kunnen worden. Op hetzelfde oppervlak kunnen SSD’s met MLC NAND-flash dus meer gegevens opslaan. MLC nemen minder ruimte in beslag, en kan zodoende goedkoper geproduceerd worden. Het nadeel van MLC is dat het langzamer werkt dan SLC en minder lang meegaat. De ontwikkelingen op het gebied van NAND-flash staan zeker niet stil, en verschillende bedrijven werken aan NAND-flash met cellen die 4 bits kunnen opslaan, 4-level-cellen dus.
De houdbaarheid van SSD’s is een verhaal apart. Ze zouden minder lang meegaan dan magnetische schijven en daardoor op langere termijn minder betrouwbaar zijn. SSD’s ‘’slijten’’ doordat er veel schrijfacties op dezelfde plaats plaatsvinden. Om te voorkomen dat schrijfacties op hetzelfde gebied te veel voorkomen, hebben fabrikanten wear-leveling ontwikkeld. Deze techniek zorgt ervoor dat de controller schrijfacties verdeeld over het hele flashgeheugen. Zo worden bepaalde blokken flashgeheugen niet overmatig gebruikt, wat resulteert in een langere levensduur en op lange termijn een grotere betrouwbaarheid.
Inmiddels zijn er al een handjevol hardwaresites die SSD’s uitgebreid getest en met elkaar vergeleken hebben. De resultaten spreken klare taal en de verschillen met conventionele harddisks zijn duidelijk zichtbaar. Het merendeel van de I/O-operaties bestaat uit het lezen van data. De zwakke schrijfprestaties moeten dus niet even zwaar meegeteld worden als de leesprestaties. De grootste snelheidswinst krijg je bij het willekeurig benaderen van data. Het blijkt dat sommige SSD’s zelfs snelle serverschijven ver achter zich laten. De prestaties van de snelste SSD’s zijn iets waarvan de computeraar van nu alleen kan dromen, maar de onderlinge verschillen zijn groot. Er zijn ook SSD’s verkrijgbaar die de prestaties van systemen domweg omlaag haalt, als gevolg van verouderde controllerchips. Een ander pluspunt van SSD’s is het energieverbruik. SSD’s verbruiken namelijk minder stroom dan magneetschijven omdat er geen gebruik wordt gemaakt van bewegende onderdelen, maar de verschillen zijn niet zo groot als verwacht. De gemiddelde SSD verbruikt idle (in rust) 1 Watt en als er gewerkt moet worden slurpen ze gemiddeld ongeveer 2 Watt. Maar er zijn ook 2,5’’-inch notebookschijven die slechts 3 Watt verbruiken, dus het verschil is niet altijd groot. Desalniettemin zijn SSD’s meer dan welkom in notebooks, vanwege de accuduur die erop vooruit zal gaan. Maar ook servers staan te springen om het lagere energieverbruik. Het verschil in energieverbruik tussen bijvoorbeeld snelle SAS-schijven en SSD’s is immens. Het totale energieverbruik van servers kunnen door SSD’s flink omlaag gehaald worden.
Zoals duidelijk is gebleken zitten er ook nadelen aan de werking van SSD’s. Bovendien zijn SSD’s nog schreeuwend duur, al komt daar langzaam wel verandering in. Een OCZ Core 64 GB SSD kun je al voor iets meer dan 210 euro op de kop tikken, een prijs die een halfjaar geleden onmogelijk leek.
Daarnaast laat de opslagcapaciteit van SSD’s te wensen over. Een schijf van bijvoorbeeld 32 of 64 GB zal voor veel mensen niet voldoende zijn, zeker niet in notebooks waar het wellicht de enige schijf is. Voor goede prestaties moet je diep in de buidel tasten. De snelste SSD’s werken zoals gezegd met SLC NAND-flash. Dit type kost wel even ongeveer 3 keer zoveel als MLC. Maar gelukkig zullen de in de loop van de tijd onder andere blijven zakken door de alsmaar toenemende populariteit van netbooks (kleine, lichte en goedkope notebooks) uitgerust met SSD’s. Ook Intel is samen met het bedrijf Micron van plan om SSD’s op de markt te brengen. Ook Seagate is vast van plan de markt van SSD’s in te stappen. Als de prijzen van NAND-flahs verder blijven dalen, en de controllers steeds verbeterd zullen worden, dan kunnen we in de toekomst niet meer om SSD’s heen. Tot die tijd zal de magneetschijf het toneel nog niet gaan verlaten.
|
|
|
|
Nieuwe managers tool! |
Door: ErpCity |
|
Belangrijk bureaunieuws!
Vanzelfsprekend heeft iedere drukbezette manager een missile launcher naast zijn desktop staan om zich opdringerige secretaressen, medewerkers met “spoedjes” en lastige collega's op een moderne manier van het lijf te houden.
Daarnaast vervult dit nuttige apparaat een zeer belangrijke functie wanneer de manager, in de uiterst spaarzame momenten van rust die hem gegund worden, even enige ontspanning zoekt in de vorm van het terroriseren van zijn ondergeschikten (een zeer gebruikelijk tijdverdrijf voor managers).
Er is goed nieuws!
Heb je nu nog steeds onderstaand model missile launcher?
Dan hoef je in het vervolg niet meer op respect van je omgeving te rekenen!
Want er is nu DIT!
De onvergelijkbare, gigantisch verbeterde, opvolger! De Brando USB MSN Missile Launcher. Uitgerust met webcam, ook op afstand te bedienen via MSN, trefzeker en met “verwoestende” geluidseffecten!
Kijk vanaf kantoor via MSN of één van de kinderen misschien “misbruik” maakt van jouw thuis-PC en straf onmiddellijk… zij zullen hun leven acuut beteren en ook weer met twee woorden gaan spreken!
Of omgekeerd: houdt van huis uit de bureau-PC in de gaten, en zodra je een collega betrapt op het neuzen naar jouw goede ideeën geef je hem de volle laag!
Warning!
Bij het gebruik van dit apparaat bij het constateren van "neuzen" door superieuren is gebleken dat dit minder goede gevolgen heeft voor het carrière perspectief, daar is dus enige terughoudendheid geboden!
Een absolute aanrader voor drukbezette leidinggevenden!
|
|
|
|
Dubbele records filteren of verwijderen. |
Door: CorVerm |
|
Regelmatig komen we de vraag tegen hoe dubbele waarden (of records) uit een tabel (of database) te selecteren en te verwijderen. Het antwoord op die vraag is vrij simpel, mits je een kolom in de tabel hebt die unieke waarden bevat. In Excel 2003 maak je daarvoor gebruik van de functie Filter > Uitgebreid filter, in Excel 2007 heet die functie Geavanceerd in het onderdeel ‘Sorteren en filteren’.
Bovendien heeft Excel 2007 een handige functie aan boord om meteen dubbele waarden uit een tabel te verwijderd met de toepasselijke naam….. Duplicaten verwijderen.
We gaan deze functies bespreken voor zowel Excel 2003 als Excel 2007.
Filteren op unieke waarden en filteren om dubbele waarden te verwijderen zijn twee nauw verwante taken omdat ze hetzelfde resultaat tot gevolg hebben: een lijst met unieke waarden. Het verschil tussen deze taken is echter belangrijk. Als je filtert op unieke waarden, verberg je de dubbele waarden tijdelijk, maar als je filtert om dubbele waarden te verwijderen, verwijder je de dubbele waarden definitief.
Een dubbele waarde is een waarde in een cel die exact gelijk is aan de waarde in een andere cel. Dubbele waarden worden vastgesteld door de waarde die in de cel wordt weergegeven en dat hoeft niet per definitie de waarde te zijn die in de cel is opgeslagen. Als je bijvoorbeeld dezelfde datumwaarde in twee verschillende cellen hebt en de ene cel is opgemaakt als 8-3-2008 en de andere als 8 maart 2008, heb je twee unieke waarden.
Het is verstandig eerst op unieke waarden te filteren om te controleren of de resultaten naar wens zijn voordat je dubbele waarden verwijderd.
Filteren op unieke waarden
.
In het voorbeeld staan twee dubbele waarden in de rijen 7 en 8.
Klik een cel aan in de tabel. Bevinden zich lege rij(en) en/of kolom(men) dan is het raadzaam om de gehele tabel te selecteren.
.
Excel 2007:
Klik in het lint op de tab Gegevens om daar naar het onderdeel ‘Sorteren en filteren’ te gaan. Klik op de knop Geavanceerd.
Excel 2003:
Ga naar het menu Data > Filter > ‘Uitgebreid filter’.
.
Het bereik van de tabel zie je achter Lijstbereik:. In het geval je een cel hebt geselecteerd in de tabel (en er bevinden zich geen lege rij(en) en/of kolom(men) in de tabel) is Excel wel zo ‘intelligent’ dat het hele bereik herkent wordt.
Achter Criteriumbereik geef je op op welke kolom er moet worden gefilterd. In plaats van het bereik in te typen kun je ook gebruik maken van deze .knop om met de muis het bereik te selecteren.
Vink ‘Alleen unieke records’ aan en klik op OK.
.
De rijen 7 en 8 zijn verborgen.
De dubbele waarden uit de rijen 7 en 8 zijn nu verborgen. Let op: de waarden zijn niet verwijderd. Om de hele tabel weer zichtbaar te maken klik je op de knop ..
In Excel 2003 laat je alle records weer zien door wederom naar het menu Data > Filter te gaan, kies nu voor ‘Alles weergeven’.
Filteren op en kopiëren naar een andere locatie van unieke waarden.
Volg de beschreven procedure met dit verschil dat je nu de actie ‘Kopiëren naar andere locatie’ selecteert. Geef het bereik op waarnaar je de unieke records wilt kopiëren (het selecteren van de eerste cel is voldoende, zie de afbeelding) en vink ook nu de optie ‘Alleen unieke records’ aan. Aan deze actie zit één maar, want je kunt de (unieke) records alleen in het actieve werkblad kopiëren.
Duplicaten verwijderen. (Alleen Excel 2007)
Als je dubbele waarden verwijdert, heeft dat alleen betrekking op het geselecteerde cellenbereik of de huidige tabel. Eventuele dubbele waarden buiten het cellenbereik of de tabel worden niet verwijderd.
Let op!! Voor de zekerheid is het aan te bevelen het oorspronkelijke cellenbereik of de oorspronkelijke tabel naar een ander werkblad of andere werkmap te kopiëren voordat je de dubbele waarden verwijdert. Hoewel je met een druk op de knop ‘Ongedaan maken’ alles weer in oorspronkelijke staat terug kunt zetten is zekerheid vóór alles de beste optie.
.
De tabel met dubbele waarden.
.
Kies in het lint de tab ‘Gegevens’ en in het onderdeel ‘Hulpmiddelen voor gegevens’ vind je de knop ‘Duplicaten verwijderen’.
.
Eenmaal op die knop geklikt zie je bovenstaand scherm. Bevinden zich kopteksten boven de tabel (zoals in het voorbeeld) dan vink je de optie ‘De gegevens bevatten kolomkoppen’ aan. Geen kolomkoppen? Dan worden in het venster de kolomletters weergegeven en anders inderdaad de kopteksten. Standaard zijn alle kolommen geselecteerd dus klik je op ‘Alle selecties opheffen’. Selecteeer nu de kolom waarop je wilt filteren, het best is kolom C (in het voorbeeld) want daar staan unieke gegevens in.
.
Met een druk op de knop OK zijn alle dubbele records verwijderd.
|
|
|
|
Windows Mediaspeler: Lyrics |
Door: ErpCity |
|
Songteksten-Plug-In voor Windows Media Player
Windows Mediaspeler heeft het imago van een zielig dingetje voor de kleine geluidsamateur. De echte “insiders” gebruiken WinAmp met talloze DSP’s en Plug-in’s, VirtualDJ, of PCDJ voor het grenzeloos verbouwen (mixen noemt men dat!) van hun muziek…
Toch zijn er ook met de Windows Mediaspeler best wel leuke dingen mogelijk… kijk eens hier:
Microsoft gebruikt deze site om allerlei leuke en nuttige downloads rondom de mediaspeler aan te bieden. Helaas zijn de meeste dingen daar wel redelijk verouderd.
Een bijzondere plug-in die ik daar vond wil ik niemand onthouden: Lyrics
Hoewel het bestand uit 2006 dateert, werkt het prima met Mediaplayer 11.
Probleem:
Hoe ergerlijk is het niet als mensen mee proberen te zingen met een nummer en dan na enig moment overschakelen op “tralala diedeliedom” omdat ze de rest van de tekst niet (meer) kennen? Een verschijnsel dat frequenter voorkomt naarmate er meer gerstenat in de zanger(es) gevloeid is. Of als je zelf voor groot publiek midden in “you never walk alone” blijft steken…
Oplossing:
Lyrics bespaart je de moeite van het zoeken op internet naar een songtekst… zodra je het nummer start met Windows Mediaspeler, verschijnt deze meteen op het beeldscherm... de tijd van "tralala" is over!
Zien is geloven, ik probeerde eerst wat nummers van uiterst bekenden (Springsteen, 50 Cent, Amy Winehouse) en jawel, meteen de tekst.. Makkie zul je zeggen, allemaal Engelstalig spul.. Dus toen nog even een “zware test” gedaan:
Hazes, een beetje verliefd…
Ongelooflijk! Binnen enkele seconden...
Dus ook geen probleem!
Lyrics, erg leuk en handig voor iedereen die graag "meebralt"!
Ga naar de site, en tik "lyrics" in het zoekvenster.
Kies onderstaand bestand:
De installatie van het programma is simpel: de .exe downloaden en starten, klaar! In het vervolg verschijnen dan automatisch de songteksten zodra je een nummer start. Om het weer af te zetten ga je naar Extra’s > Plug-Ins en haal je het vinkje bij de “Lyrics Plugin” weg….
Oh, wat zal het allemaal lekker klinken op het volgende feest!
|
|
|
|
Netbooks en kleine, zuinige processors |
Door: Michael4446 |
|
Je komt het woord ‘’netbook’’ steeds vaker tegen. In de winkels, online en op het forum van Helpmij.nl wordt deze term in toenemende mate gebruikt. Maar wat is een netbook nu eigenlijk? En welke netbooks bestaan er? Zijn netbooks snel genoeg om een notebook te vervangen en wat zijn precies de verschillen? Welke hardware zit er in zo’n netbook en wat zijn de prestaties? Hoe zit het nu met die te lage resolutie en met het energieverbruik? En is zo’n netbook zijn geld dan waard of kun je beter een notebook kopen? Zoals altijd moeten we om deze vragen te kunnen beantwoorden, de techniek en hardware van dichtbij gaan bekijken. We maken hierbij een uitstapje naar de kleine en energiezuinige processors van Intel, nVidia, VIA en AMD die de basis vormen voor de huidige netbooks en andere mobiele apparatuur, en we vergelijken deze processors met elkaar.
Netbooks
De term netbook werd door Intel geïntroduceerd in februari van dit jaar. Netbooks, ook wel mini-notebooks genoemd, zijn kleine lichte en goedkope notebooks die geschikt zijn voor basisfuncties, zoals Office, e-mail en internet. Games en zware programma’s zijn niet aan de netbooks besteed. Inmiddels zijn er al heel wat fabrikanten te vinden die netbooks verkopen. Het bekendste netbook komt wel van ASUS, met haar Eee PC’s is het bedrijf de hype rondom netbooks gestart. Een andere bekende netbook komt van MSI: de Wind. In augustus zullen de netbooks van Dell te verkrijgen zijn: de Dell E. Maar ook fabrikant Acer doet mee, haar Aspire One netbooks zijn inmiddels ook te koop.
HP moet je uiteraard ook niet vergeten met de HP 2133 Mini-Note PC. Het rijtje houdt niet op, want Packard Bell biedt de EasyNote aan en Belinea heeft ook haar eigen netbook in de winkel liggen. Netbooks is niet alleen iets voor de grote jongens, ook minder bekende notebookfabrikanten zoals VIA hebben een netbook aangekondigd. VIA komt met de OpenBook op de markt en is de vreemde eend in de bijt. Zoals je misschien wel weet is VIA actief op het gebied van processors. Een concurrent voor Intel en AMD zijn ze niet, maar de laatste nieuwsberichten melden dat VIA’s Nano processor, krachtiger is dan de Atom van Intel. Dit lijkt wel ten koste te gaan van het energieverbruik, maar duidelijk is geworden dat je VIA niet moet vergeten.
Intels Atom
Voor de mensen die de afgelopen maanden onder een steen geleefd hebben: de Atom is een heel kleine x86 processor, kleiner dan een munt van 2 euro. Je begrijpt dat het grootste voordeel van een dergelijke kleine chip, het energieverbruik is. Vanzelfsprekend is de Atom puur bedoeld voor gebruik in netbooks of nog kleinere apparaten zoals in de toekomst wellicht mobiele telefoons.
Voor desktops zal de Atom in bijna alle gevallen niet krachtig genoeg zijn. Als dit soort processors ooit echt doorbreken, en hun weg naar mobiele telefoons vinden, dan gaat er een nieuwe wereld open voor softwareontwikkelaars. Je kunt dan namelijk gebruik maken van de x86 instructies en computersoftware geschikt maken voor gebruik op een mobiele telefoon. Om de Atom zo zuinig mogelijk te maken, is de chip geproduceerd op 45 nanometer en is de chip nog geen 25 vierkante millimeter groot. De Atom past door deze afmetingen in de kleinste apparaten, maar is door de geringe grootte ook goedkoop te produceren. Er zijn momenteel twee Atom processors verkrijgbaar. De Silverthorne die bedoeld is voor kleine mobiele apparaten als UMPC’s (ultra mobile personal computers) en MID’s (mobile internet devices). Deze processor heeft een TDP van 2 Watt. De TDP-waarde bij processors geeft het maximale stroomverbruik aan, onder de zwaarste omstandigheden. In de praktijk wordt de TDP waarde niet of nauwelijks gehaald omdat processorfabrikanten altijd een bepaalde marge inbouwen. De tweede Atom variant is de Diamondville met een TDP van 4 Watt. Deze Atom verbruikt dus meer stroom dan de Silverthorne, maar is hierdoor ook krachtiger en geschikt voor apparaten die wat meer eisen aan de processor stellen: netbooks en notebooks bijvoorbeeld. Intel zit overigens niet stil, het bedrijf werkt aan een tweede generatie Atoms onder codenaam Moorestown en Intel heeft aangekondigd met dual-core Atom processors op de markt te komen.
Atom-concurrenten: nVidia’s Tegra en VIA’s Nano
Zoals gezegd is Intel niet de enige fabrikant met kleine processors. nVidia en VIA zijn Intels concurrenten, en ook AMD is ermee bezig. De nVidia Tegra processor zal voor eind dit jaar voor het eerst in producten gebruikt worden. De Tegra APX 2500 is voornamelijk bedoeld voor smartphones, de Tegra 600 en Tegra 650 daarentegen zullen vooral gebruikt worden in PDA’s en MID’s.
De Tegra maakt in tegenstelling tot Intels Atom, geen gebruik van de x86 instructieset. Dit betekent dat programma’s aangepast moeten worden, om gebruik op de nVidia Tegra mogelijk te maken. Ook VIA is druk in de weer met haar Nano, bekend onder de codenaam Isaiah, geschikt voor de x86 instructieset. VIA heeft de afgelopen 5 jaar hard gewerkt aan een nieuwe architectuur, en met succes! Zoals gezegd wijzen verschillende tests uit dat de VIA Nano, werkend op 1,8 GHz, weinig overlaat van de Atom. Verrassend, want de Atom is hyperthreaded en de Nano niet. Het grote nadeel aan de Nano is het platform waarvoor de processor geschikt is. De processor werkt vooralsnog alleen samen met de CN896-chipset op het EPIA-SN moederbord. Maar hier komt verandering in, als VIA en nVidia met hun nieuwe chipsets op de markt komen. VIA en nVidia werken namelijk samen op dit gebied, maar blijven wel beide eigen zuinige processors produceren. Zoals gezegd is dit geen probleem, omdat nVidia’s Tegra met een andere instructieset werkt.
Het EPIA-SN platform kent wel een zwakke plek: de grafische kracht valt in het niet bij Intels oplossing. Met een nieuwe chipset, die uit de samenwerking met nVidia voortvloeit, zal dit probleem opgelost worden. De VIA Nano presteert dus beter dan de Atom, maar daar staat wel iets tegenover: een hoger energieverbruik. Volgens tests slurpt de Nano 8,2 Watt meer stroom dan de Atom, maar het werkelijke verschil tussen de processors ligt waarschijnlijk nog wel hoger. Het verschil tussen de twee platforms is kleiner omdat Intel voor de Atom gebruik maakt van een oude chipset, de 945GC om precies te zijn, die beduidend meer energie verbruikt dan de CN896-chipset van VIA.
AMD’s tegenhanger: de Bobcat
AMD laat zich niet uit het veld slaan, en is momenteel ook bezig met de ontwikkeling van een kleine, energiezuinige processor. De processor moet het gaan opnemen tegen de Atom van Intel en de Nano van VIA. De chip heeft als codenaam Bobcat meegekregen en in november wordt er meer informatie prijsgegeven. Voor zover nu bekend zal de Bobcat-chip maximaal 8 Watt verbruiken, dat is twee keer zoveel als de Atom met een TDP van 4 Watt. Toch zal het energieverbruik van de twee platforms redelijk dicht bij elkaar liggen, omdat de chipset van AMD vermoedelijk zuiniger is dan de 945GC-chipset van Intel. De Bobcat-chip is een processor met één kern, met een kloksnelheid van 1 GHz. Het L1-cache bedraagt 128 KB en het L2-cache is 256 KB groot. De ingebouwde geheugencontroller kan omgaan met DDR2-800 geheugen, met kloksnelheden van 400 MHz dus en de HyperTransport-bus bij Bobcat zal een snelheid van 800 MHz hebben. De Bobcat kun je zien als de opvolger van AMD’s Geode, al is nog niet bekend of de Geode van het toneel zal verdwijnen. AMD’s Geode is een x86-processor die gebruikt wordt voor het One Laptop Per Child (OLPC)-project. De OLPC notebooks zijn in feite ook netbooks. Ook klein, licht en in dit geval heel goedkoop.
Zoals gezegd komt AMD later dit jaar met meer informatie over de Bobcat naar buiten en zullen er vermoedelijk meer specificaties bekendgemaakt worden.
ASUS Eee PC
Het zal je niet verbazen dat we hier niet alle beschikbare netbooks uitlichten, of zelfs de helft daarvan. Het totale aanbod is de afgelopen tijd hard gegroeid en we zullen hier dan ook alleen de twee bekendste netbooks nader gaan bekijken. De ASUS Eee PC en de MSI Wind. Van de Eee PC bestaan er inmiddels ook meerdere modellen, dus om een goede vergelijking te maken met de Wind van MSI kiezen we voor de recent verschenen model: de Eee PC 900. Dit is een netbook die de zwakke punten van het eerste Eee PC model aanpakt. Op zo’n eerste model, de Eee PC 701, was het een en ander aan te merken. De resolutie was te laag om alle vensters goed weer te geven. De resolutie van het 7 inch scherm was namelijk 840 bij 400 pixels, veel vensters daarentegen zijn 480 beeldpunten hoog, of natuurlijk nog hoger, en dan is niet het gehele venster te zien en moet er dus gescrold worden. Volgens gebruikers is het toetsenbord van de Eee PC 701 iets te krap, en kun je er niet lekker langere tijd op werken. Ook over de opslagcapaciteit was niet iedereen tevreden, 4 GB is natuurlijk geen luxe. Maar er waren gelukkig ook goede punten te noemen: de prijs was niet hoog (bij de release 299 euro), en de Eee PC was stevig, degelijk en robuust omdat er op de CPU-koeler na geen bewegende onderdelen inzitten. De Eee PC is een populair product geworden, en ASUS had moeite om voldoende exemplaren aan te leveren. Om nog meer publiek te trekken, levert ASU nu ook een speciaal aangepaste versie van Windows XP mee, in plaats van alleen Linux aan te bieden. Ook de Linux-distributie is speciaal aangepast voor de Eee PC, en is gebaseerd op Xandros. ASUS blijft werken aan de meegeleverde software, want er komen regelmatig updates uit. Het Linux-besturingssysteem is net als de Windows XP versie niet karig uitgerust, er wordt voldoende software meegeleverd. Bij de Windows-versie is bijvoorbeeld OpenOffice.org standaard geïnstalleerd. ASUS heeft met haar Eee PC’s duidelijk een nieuwe trend gestart, en de Eee PC’s zijn gewilde producten geworden. ASUS ziet het komend jaar zonnig in, het bedrijf verwacht dan 10 miljoen Eee PC’s te verkopen.
Zoals gezegd was er ook kritiek op de Eee PC. Een aantal zwakke plekken heeft ASUS gedicht met de introductie van de Eee PC 900. Het scherm is gegroeid van 7 tot 8,9 inch en de resolutie is hoger geworden: van 840 bij 400 pixels naar 1024 bij 600 beeldpunten. Omdat het hele apparaat groter geworden is, heeft ASUS wat meer ruimte kunnen reserveren voor het touchpad. Ook heeft het bedrijf gehoor gegeven aan de oproep om de Eee PC uit te rusten met een grotere flashdisk. De opslagruimte bedraagt nu 12 GB bij de Windows-versie, en zelfs 20 GB bij het Linux-exemplaar. De webcam werkt met 1,3 megapixels in plaats van de 0,3 megapixels bij de Eee PC 701. Het geheugen heeft ook een upgrade gekregen: ASUS heeft het werkgeheugen verdubbeld van 512 MB tot 1024 MB.
Aan de processor is niets veranderd, het hart van de Eee PC 900 wordt net als bij de Eee PC 701 gevormd door een Intel Celeron M 353 processor met een kloksnelheid van 900 MHz. De chipset is ook van Intel afkomstig, en luistert naar de naam 910GML en deze bevat een geïntegreerde videokaart. De Eee PC is tevens uitgerust met drie USB-poorten, een kaartlezer, audio-aansluitingen, een ethernetaansluiting en is er draadloos internet in de vorm 802.11g aan boord.
MSI Wind
Producten van de concurrentie konden natuurlijk niet uitblijven, en zoals gezegd zijn er veel fabrikanten die een netbook aanbieden dan wel aangekondigd hebben. MSI is er daar één van. De MSI Wind is wat groter en zwaarder dan de Eee PC, aan boord bevindt zich namelijk geen flashdisk, maar een 2,5’’-harde schijf van 80 GB. Wat betreft opslagruimte wint de Wind het dus met twee vingers in de neus. Een ander groot verschil met de Eee PC is de processor. De MSI Wind maakt geen gebruik van een Intel Celeron M processor, maar van Intels Atom processor. Het scherm van de Wind is wat groter dan dat van de Eee PC, namelijk 10 inch .
Wel wordt dezelfde maximale resolutie ondersteund, dezelfde 1024 bij 600 pixels. Omdat het scherm groter is, zijn de pixels groter en is het geheel beter leesbaar. Omdat de Wind wat groter is dan de Eee PC 900, is naast het scherm ook het toetsenbord een maatje groter. Dit werkt voor veel mensen net even wat fijner. De aansluitingen komen in hoge mate overeen met die van de Eee PC, de Wind biedt in tegenstelling tot de Eee PC wel een VGA-aansluiting en Bluetooth-ondersteuning. Het energieverbruik is ondanks het grotere scherm en de 2,5’’-schijf toch dik in orde. De energiezuinige Atom maakt het allemaal goed. Het blijkt dat je met een 6-cell batterij maarliefst 7 uur kunt werken met de Wind.
Voor beide netbooks is wat te zeggen. De Eee PC is lichter en volgens reviewers steviger dan de Wind. De pluspunten van de Wind zijn het grotere scherm, het grotere toetsenbord en de grotere harde schijf. Maar zijn netbooks nu volwaardige vervangers voor notebooks? Zijn de prestaties vergelijkbaar? Nee, dat helaas niet. Je moet bij aankoop beseffen dat netbooks duidelijk minder snel zijn dan notebooks, maar wellicht wel snel genoeg voor jouw gebruiksdoel. En als je veel data wilt opslaan, zijn netbooks per definitie niet aan jou besteed. De prijs van een simpel 15,4’’ notebook ligt op ongeveer 500 euro, en de Eee PC 900 en de MSI Wind kosten 400 euro. Voor 100 euro extra schaf je dus een snellere en uitgebreidere notebook aan, maar deze zijn natuurlijk wel een flinke slag groter en zwaarder. En dat is juist waar het hem om gaat: een licht, klein en simpel netbook, in plaats van een grote en zware notebook. Netbooks zijn zeker geen vervangers voor notebooks, maar wel heel mooie alternatieven.
|
|
|
|
Postvak IN |
Door: XP_PC |
|
In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen en plaatsen we reacties van onze lezers.
Ik krijg uw nieuwsbrief en leer hier veel van.
Is het ook mogelijk om vragen te stellen? Naar de titel te horen: Helpmij, ga ik er van uit dat dit mogelijk is.
Mijn vraag is: ik heb geprobeerd op mijn computer met Vista, het servicepack 1 te installeren.
Helaas na een hele tijd en bijna op het eind zei de computer dat de installatie mislukt was en dat alles weer teruggezet werd. Met als gevolg veel problemen met de computer. Wat moet ik hiermee? Kunt u mij een hint geven, zo niet, dan misschien een adres waar ik hiermee terecht kan?
Bij voorbaat dank,
Anneke Struik
Beste Anneke,
We zijn blij om te lezen dat je onze nieuwsbrief kunt waarderen. Het is jammer dat je problemen hebt met Windows Vista. Vragen hierover kun je stellen op ons forum, dat je kunt vinden op https://www.helpmij.nl/forum/. Om direct naar de Windows Vista sectie te gaan kun je hier klikken. Je zult snel een antwoord krijgen van een van de vele leden die dagelijks Helpmij.nl bezoeken. Succes!
Geacht bestuur:
Hulde aan uw nieuwsbrief! Uitgebreid en goed gedocumenteerd. Helaas vind ik er niet het Apple platform.
Zou het mogelijk zijn Apple's computersysteem ook te bespreken !
Met vr gr Jean Louis
Beste Jean Louis,
Op ons forum kun je een sectie vinden die over Apple gaat. De opmerking om Apple ook in de nieuwsbrief op te nemen wordt inmiddels besproken in de redactie en zou misschien wel eens een vervolg kunnen krijgen. Bedankt voor het meedenken!
Beste redactie,
Laat me beginnen met jullie te feliciteren met de nieuwe website die een verfrissende indruk maakt, maar mag ik een paar opmerkingen maken die mij na het bezoek bezig hielden.
Ik heb Rocketdock vanochtend gedownload en nadat ik al mijn pictogrammen naar het dock gesleept had was de balk zo vol dat er verscheidene niet meer zichtbaar waren. Bovendien kan je niet meer de Windows-knoppen gebruiken om te minimaliseren, verkleinen/vergroten en afsluiten. Erg lastig en ik heb het dan ook meteen weer gedeïnstalleerd. Graag had ik de redacteur van het artikel meteen persoonlijk een mail gestuurd maar die mogelijkheid is er niet.
Met vriendelijke groeten,
lgxtweeling
Arnold Schaghen
Beste Arnold
Waarschijnlijk heb je de "gebruiksaanwijzing" niet helemaal goed gelezen. Ik heb de boven genoemde zaken uitgetest, alles werkt perfect. Zodra je met de muis naar uiterst links of uiterst rechts "hovered", komen de iconen die niet in het zichtbare deel van de balk staan tevoorschijn. Ook de buttons minimaliseren, verkleinen/vergroten en afsluiten blijven met Rocketdock normaal werken. [rocketdock verandert niets aan de windows functionaliteit]. Mogelijk is er iets anders aan de hand. Probeer de applicatie eens opnieuw te installeren.
ErpCity
Ik krijg uw nieuwsbrief en leer hier veel van.
--------------
Hallo, Dit is één van de weinige nieuwsbrieven welke leuk zijn om te lezen. Ga zo door!
Met vriendelijke groet, Hindrik Kregel, Automatisering St-Prisma
--------------
Super nieuwsbrief, erg leuk en nuttig!
martijn nieuwenbroek
--------------
Ik vond dit toch wel een van de betere nieuwsbrieven, overal werd ook diep op ingegaan wat ik erg interessant vind. En ook leuk om dat interview van Dillondarko te lezen, namelijk een leeftijdsgenoot.
gijsisok
Bedankt voor alle positieve reacties. Dit doet ons goed!
Redactie.
Ook een vraag of opmerking n.a.v. de nieuwsbrief? Laat het ons weten!
De redactie behoudt het recht om aan te passen / in te korten etc.
|
|
|
|
Vakantiegadgets |
Door: ErpCity |
|
Het is vakantietijd dus veel van onze lezers gaan nog of zitten nu al gezellig op de camping. In onze vorige nieuwsbrief gaven we al wat serieuze tips over spullen die je beslist bij je zou moeten hebben… en hier volgen nog enige.
De keuze was erg moeilijk, er was veel nieuws aan het “vakantie gadgetfront”.Bijvoorbeeld de frisbee met ingebouwde camera voor 20 minuten hoge kwaliteit video of de tent die je in de lucht gooit en die zichzelf, voordat hij de grond raakt al opgezet heeft …
Maar, besloten is dit maal (bij hoge uitzondering) voor twee zeer nuttige gadgets…
Iedere kampeerder moet een mes hebben… dat hoort al eeuwen lang bij kamperen, het geeft het echte padvindersgevoel. De Franse kampeerders kiezen voor eenvoudig maar solide, de Opinel. Deze messen zijn schandalig scherp, hebben maar één blad en zijn verkrijgbaar in lengtes van 3 tot 30cm, zijn verder net als Franse auto’s: ze roesten…
De punt is wel zo gemaakt dat je hem als (kruiskop)schroevendraaier kunt gebruiken..
Maar de andere kampeerders gaan natuurlijk voor het orginele “Swiss Army Knife”. Trouwens, ook astronauten hebben altijd zo’n mes bij zich evenals bergbeklimmers en blijkbaar zelfs chirurgen getuige het verhaal van een Oegandees professor die, omdat zijn chirurgische zaag was gestolen, vervolgens zes amputaties deed met het zaagblaadje van zijn Wenger..!
Het enige nadeel van die Zwitserse messen is dat je altijd wel weer iemand tegenkomt die er een tooltje meer in heeft zitten dan jij… Net zoals je nooit té rijk of té slank kunt zijn kun je ook nimmer té veel tools in je “army knife” hebben zitten. Tenminste, dat dacht ik totdat ik het nieuwe “Giant” mesje zag! Grotesk, maar wel perfect gefabriceerd, met een gewicht van bijna een kilo en met 85 gereedschappen erin. Eens kijken wat er gebeurt als ik hiermee in een plastic tasje door de security op Schiphol ga…
Naast de “bekende” gereedschappen en mesjes zit er onder andere een sigarenknipper, een laserpointer met een bereik van 100 meter, een kristal vergrootglas, een sleuteltje voor het aandraaien van de spikes in je golfschoenen en een bandenspanningmeter in. Alleen een hoevenkrabber (voor je paard of ezel) mist. Deze zat er historisch altijd in, dat was namelijk de reden waarom het Zwitserse leger ooit voor dit mes als standaarduitrusting koos (en zo is het aan zijn naam gekomen). Maar je zou, als je met je paard langs de weg staat, dan misschien de vishaak verwijderaar kunnen misbruiken...
Met dit "mes" in je achterzak kun je dus ter plaatse alle hardware problemen van je notebook, iPod, maar ook sores met je fiets, espresso apparaat (een must voor elke kampeerder) en door de limonadesiroop vastgeplakte SD-kaartjes, terstond oplossen!
De prijs is even slikken, maar de levenslange garantie maakt dat wel weer goed…
De Olympus Mju 1030 SW
Zijn camera’s nu wel of geen gadgets? Als ze alleen geschikt zijn voor het schieten van de gewone vakantieplaatjes, eigenlijk niet. Maar wel als ze bijzondere, extravagante eigenschappen hebben, zoals deze:
Waterdicht tot op 10 m diepte en dus geschikt voor spectaculaire opnamen niet alleen bij maar ook in het (zwem)bad
Bestand tegen een val van 2,0 m en dus geschikt om echt overal mee naar toe te nemen.
Bestand tegen een druk van 100 kg, dus je schoonmoeder mag er per ongeluk op gaan zitten.
10,1 Megapixels, voor haarscherpe, gedetailleerde foto’s die je ook nog eens lekker kunt vergroten
3,6x optische groothoekzoom (28-102 mm) voor indrukwekkende close-ups
HyperCrystal LCD scherm van 6,9 cm voor perfecte weergave in felle zon en vanuit extreme kijkhoeken met een resolutie van 230.000 pixels
Met dit apparaat kun je bijzondere “objecten” vastleggen op een manier waarvan andere vakantiefotografen dromen...
Je hoeft met dit toestel ook niet extreem (ziekelijk) voorzichtig te zijn! Het kan echt tegen een stootje, stof, regen, sneeuw, temperaturen tot -14 en onderwaterplezier…
De redactie wenst iedereen een fijne vakantie zonder scherpe kantjes!
|
|
|
|
|