Helpmij nieuwsbrief editie 8
Februari 2002 oplage:16980
In dit nummer:

Hulp uit Amerika
Wat is je eerste reactie als het effies tegen zit achter de computer? Het ding uitzetten en in een hoekje gaan zitten jammeren of hulp zoeken?
Als je het laatste doet waar ga je dan naar toe? Natuurlijk meteen naar www.helpmij.nl!
Maar wat als je daar niet het antwoord krijgt dat je nodig hebt?
Of als je iemand heel graag een antwoord wilt geven, maar het zelf ook niet weet?
Ik durf het hier bijna niet te zeggen, maar in die gevallen ga ik zelf naar een Amerikaans forum: Woody's Lounge (zo, nu weten jullie meteen mijn grootste geheim, ik weet niet alles, maar ik weet wel waar ik de informatie kan vinden!).
www.wopr.com
Wopr staat voor Woody's Office Portal. Woody Leonhard is iemand die al vele jaren lang een luis in de pels van Microsoft is. Met een internationaal team van mensen pluist hij elke nieuwe versie of service pack van Windows of Office (Word, Excel, Outlook, Access) tot op het bot uit en geeft ongezouten commentaar op alle bugs en onvolkomenheden die daarbij naar voren komen. Ook kun je je abonneren op een hele serie Nieuwsbrieven (zijn natuurlijk wel in het engels) die voor geïnteresseerden zeker de moeite waard zijn!
Het openingsscherm ziet er als volgt uit: Effies naar beneden scrollen en je komt vanzelf de link naar Woody's lounge tegen, dubbelklikken en je stapt binnen:

Dit werkt hetzelfde als bij HelpMij. Je kunt meteen kijken naar de gestelde vragen en antwoorden. Als je zelf vragen wilt stellen moet je je even aanmelden. Ook op dit forum zijn er goede moderatoren die alles in de gaten houden. Er komen regelmatig mensen met zeer veel kennis van zaken, dus ook hier wordt je probleem meestal zeer snel opgelost.
Het voordeel (ten opzichte van HelpMij) is dat op dit forum mensen uit de hele wereld komen en naar je probleem kunnen kijken. Het nadeel is natuurlijk dat het allemaal in het Engels is. Het blijft natuurlijk heerlijk dat HelpMij een Nederlands forum is, daar blijf ik dan ook als eerste naar toe gaan!

Bart Stam


Etiketten printen met de computer
Heeft iedereen lamme vingers vanwege het schrijven van de adressen op de Kerst- en Nieuwjaarskaarten? Toch is het heel simpel om dit met de computer te doen.
Er zijn verschillende manieren waarop dit kan, maar het vergt even een kleine inspanning. U moet natuurlijk wel de adressen invoeren. Dit kan in het Windows Adres Boek (WAB). Het voordeel hiervan is, dat als dit goed gedaan wordt, alle relevante gegevens bij elkaar staan, dus naam, adres, telefoon etc. e-mail adres, namen van de partner, kinderen, verjaardagen, etc. Het nadeel is, dat je ook de adressen van bijvoorbeeld zakelijke relaties daar invult. Ik heb zelf verschillende adresboeken. Onder meer een door mijzelf in de database van Works gemaakt adresboek, genaamd Kerstkaarten. Daar staan de namen en adressen in van diegenen die elk jaar een kaart krijgen en het enige dat ik moet doen, is dit jaarlijks even bij werken. Maar voorlopig gaan we er van uit dat WAB gebruikt wordt. Men kan dit ook vinden door via start, programma’s en accessoires naar Adresboek te gaan. Voor het gemak kan het adresboek op het bureaublad worden geplaatst. Dit kan men doen door het Adresboek met rechts aan te klikken en te kiezen voor kopiëren naar het bureaublad.

We openen Works en gaan naar de tekstverwerker.
Klik daar op Extra en dan op Etiketten.

1 Etiketten samenvoegen met items uit een gegevensbron. OK
2 Etiketformaat selecteren. (Voor adresetiketten gebruik ik Avery Inkjet J8161)
3 Nieuw document aanklikken
4 Vanuit het adresboek samenvoegen (of als je een ander adressenbestand hebt, Gegevens uit een ander bestandstype selecteren en dan de naam van dit bestand invullen).

In het openvallend blok selecteer je de gegevens, zoals:
titulatuur, voornaam, tussenvoegsel en Achternaam
Adres, Postcode en Plaats.

Men kan de gegevens in willekeurige volgorde selecteren, dus eerst de postcode en dan de plaats. Vergeet niet tussen de namen en achternamen etc. een spatie te geven en tussen Achternaam en Adres, “enter”, zodat de gegevens op de juiste manier op het etiket verschijnen.
Klik op resultaten weergeven en als het allemaal goed is kun met printen worden begonnen. Een kind kan de was doen.

In Word is het bijna hetzelfde en net zo gemakkelijk.
Open een nieuw document en klik op Extra en kies voor Afdruk samenvoegen.

1 Hoofddokument Maken
Kies voor Adresetiketten en klik daarna op Actief venster

2 Gegevensbestand, gegevens ophalen en in het openvallend tabblad klik je op
gegevens ophalen. In het openvallend tabblad op adresboek gebruiken en selecteer dan het Outlook adresboek of een ander adresboek wanneer je dit hebt gemaakt.

3 Hoofddocument instellen.
Geef de adresetiketten aan die u hebt gekozen en klik daarna op velden invoegen. In Etiketten maken, kan men de gegevens selecteren die op het adresetiket dienen te komen..

Maar één keer al je adressen invoeren en je bent voor altijd klaar. Tenminste als er een back up is gemaakt van de adressen, zodat er bij een eventuele crash geen gegevens verloren gaan. Dit kan men doen door het adresboek te openen en dan via Bestand, Export, Adresboek, de gegevens op een ander medium op te slaan. Hetzij op een diskette, hetzij op een Cd-rom. Om deze kopie weer te kunnen gebruiken, klikt men met rechts op eigenschappen en daarna op alleen lezen, zodat het ook teruggezet kan worden wanneer dit nodig mocht zijn.

Met een kleine inspanning van nu, heel veel gemak voor later.

Succes

Blacksheep


Spyware
Deze maand schrijf ik een stuk over spyware, dit omdat er steeds meer mensen problemen krijgen met hun internet explorer of erger zelfs het hele internet niet meer opkomen.
Buiten dit is het troep dat niks op een pc te zoeken heeft en het is een zeer kwalijke zaak dat fabrikanten hier gebruik van maken.
Spyware is een nieuwe manier van reclamemakers om hun producten te promoten.

Daar mensen steeds minder op banners e.d. klikten, besloten fabrikanten het op een andere manier te doen:
Eerst kreeg je in bepaalde freeware (gratis) programma's banners, hetgeen op zich geen ramp is, want ze maken tenslotte een programma dat jij gratis mag gebruiken en mocht het je toch irriteren, kon je het tegen een bepaald bedrag registreren, waarna de banners verdwenen.
Aangezien dit ook niet het succes had waarop ze gehoopt hadden, besloten ze het op een nog andere manier aan te pakken, en wel als volgt:
Als je een gratis programma installeert worden er tijdens de installatie nog 1 of meerdere andere programma's mee-geïnstalleerd.
In sommige gevallen krijg je de keuze om het te installeren, maar meestal word het gewoon zonder jouw toestemming geïnstalleerd, wat een zeer kwalijke zaak is.

Sommige mee-geïnstalleerde programma's zorgen ervoor dat je tijdens het surfen op het internet constant reclameboodschappen krijgt in de vorm van pop-ups, en weer andere houden jouw surfgedrag in de gaten, en kijken wat jij op de harde schijf hebt staan.
Met die databases worden profielen opgemaakt van de gemiddelde surfer .
Het is al bekend dat niet alleen je surfgedrag word verstuurd, maar ook belangrijke en persoonlijke gegevens.
Het allerergste is echter nog, dat deze programma's zich diep in je systeem nestelen, en dan vooral in Internet Explorer, wat weer zorgt voor onverklaarbare foutmeldingen, en traagheid tijdens het surfen, en omdat het constant op de achtergrond meedraait, vertraagt het je systeem in het geheel ook nog eens enorm.
Het verwijderen van spyware is net altijd eenvoudig: wanneer je het programma verwijdert waarin de spyware werd meegeleverd, blijft de spyware in veel gevallen gewoon op het systeem staan.

Er zijn gelukkig een aantal mensen die een programma hebben gemaakt dat spyware van je systeem verwijdert; een soort virusscanner voor spyware, dus. Het is helemaal gratis, en het heet Ad-Aware.
Het is onder andere te downloaden op http://www.lavasoftusa.com.

Hier moet echter wel mee opgepast worden, want als het programma nog draait, kan Ad-aware het niet volledig verwijderen, wat er zelfs voor kan zorgen dat je geen verbinding meer kan maken met het internet.
De beste manier om dit op te lossen is door bij start/uitvoeren msconfig in te typen, en bij het tabblad opstarten de vinkjes weg te halen bij deze programma's en je pc opnieuw op te starten voor je het programma verwijdert.
Wanneer je dat gedaan hebt, en je hebt de nieuwste updates van Ad-Aware kan er haast niks misgaan.
Bovendien maakt het uit zichzelf nog een back-up aan die je terug kunt zetten, maar omdat de back-up niet altijd werkt moet je altijd eerst de programma's uitschakelen voor je ze verwijdert om eventuele problemen te voorkomen.
Sommige programma's werken niet meer na het verwijderen van de spyware zoals bijvoorbeeld Kazaa, maar daar zijn vrijwel altijd genoeg alternatieven voor te vinden. In het geval van Kazaa zijn dit Grokster en Morpheus waarbij Grokster wel spyware heeft , maar die kun je verwijderen terwijl het programma het blijft doen.
Morpheus heeft terwijl ik dit schrijf nog geen spyware. De programma's zijn overigens op de kleuren na hetzelfde en maken ook gebruik van dezelfde servers.

Na het lezen van dit verhaal kan ik me voorstellen dat je liever geen spyware op je systeem hebt staan, en ik raad iedereen dan ook aan om, voordat je een programma installeert, even op http://www.spychecker.com te kijken of het betreffende programma al of niet spyware bevat
Indien wel, zijn er altijd wel alternatieven.

Aangezien ik hier niet het hele spyware- gebeuren kan beschrijven, geef ik nog wat links voor het geval je je er verder in wilt verdiepen:

Op www.cexx.org word veel info gegeven over spyware programma's.
Op www.wilders.org/spyware.htm staat ook een uitstekend verhaal over spyware
En op de site van de digitale revolutie wordt het ook uitgebreid uitgelegd
Voor overige sites verwijs ik jullie naar http://spyware.pagina.nl waar een hele hoop links staan

Jimbo


Zoeken op het internet
Via de zoekmachines kunt u alle informatie vinden op internet.
Maar ook krijgt een berg met irrelevante informatie.
Door uw zoekopdracht anders te formuleren, vindt u in "no time" precies wat u zoekt.

Zoek in categorieën.
Veel zoekmachines zijn in categorieën ingedeeld (computers, kunst, sport etc.).
Wanneer u op 1 van deze categorieën klikt, kunt u opgeven of u het volledige internet wilt doorzoeken of alleen de huidige categorie.
Het spreekt voor zich dat het minder tijd vergt om alleen de categorie te raadplegen. Bovendien voorkomt u zo dat er allerlei websites met irrelevante informatie verschijnen in de lijst met treffers.
Maar ook is het aan te raden om het volledige internet af te laten speuren. Het is immers best mogelijk dat een zoekmachine websites vindt die u nooit had ontdekt als u alleen in de specifieke categorie had gezocht.

Gebruik specifieke woorden
Wanneer u bijvoorbeeld alle websites wilt vinden die aan vogels zijn gewijd, moet u het woord "vogel" opgeven als zoekopdracht bij de zoekmachine. Helaas is het mogelijk dat dan een lijst met duizenden irrelevante websites worden vermeld, bv sites met recepten om gevogelte klaar te maken.
In plaats van naar algemene woorden te zoeken, kunt u beter specifieke woorden zoals "ornithologie" gebruiken. Hoe nauwkeuriger uw zoekopdracht, hoe groter de kans dat alleen websites met relevante informatie verschijnen in de lijst met zoekresultaten.

Geef verscheidene zoekopdrachten op
U kunt uw zoekopdracht verder afbakenen door verschillende trefwoorden op te geven. Geef bijvoorbeeld de twee trefwoorden "Amsterdam" en "toerisme" op als u toeristische informatie zoekt over Amsterdam.
Wanneer u alleen "Amsterdam" opgeeft als zoekopdracht, is het mogelijk dat u allerlei websites krijgt van de voetbal- en hockey verenigingen van Amsterdam.
Onthoud als vuistregel: hoe meer trefwoorden u opgeeft, hoe groter de kans dat een zoekmachine precies vind wat u zoekt.

Gebruik Boleaanse operators
Bij veel zoekmachines kunt u uw zoekactie verder afbakenen door gebruik te maken van de Boleaanse operators AND en OR.
Veronderstel dat u alle websites wilt vinden waar de woorden "kat" en "hond" voorkomen. In dat geval moet u het volgende opgeven:
Kat AND hond
Dan verschijnen er treffers van websites, waarin beide woorden voorkomen.
Wanneer u websites wilt vinden waarin alleen het woord "kat" of "hond"
Voorkomt, kunt u het volgende opgeven:
Kat OR hond
Dan verschijnen in de lijst met treffers, alleen de websites die het woord "kat" of het woord "hond" bevatten.
Zet letterlijke woordgroepen tussen aanhalingstekens.
Als je een nauwkeurig begrip kent, zet het dan tussen aanhalingstekens, bijvoorbeeld: "Belgische Motorrijders Bond".

Zoeken op .pagina.nl
Als je iets wil in een bepaalde stad bv groningen staat op http://050.pagina.nl een heleboel info. Dit werkt ook voor andere netnummers. En als je iets wil weten over HTML staan op html.pagina.nl een hoop goede links met een duidelijke beschrijving van wat je kunt verwachten op de sites

Typ de tekst in het zoekveld in kleine letters.
Wanneer je kleine letters gebruikt, verkrijg je resultaten met zowel hoofdletters als kleine letters. Wanneer je hoofdletters gebruikt, worden je enkel resultaten met hoofdletters getoond.
Voorbeeld: Als je zoekt op brussel, krijg je resultaten met zowel Brussel, brussel als BRUSSEL. Als je daarentegen zoekt op Brussel, krijg je enkel Brussel als resultaat.

Woorden toevoegen of uitsluiten.
Om er zeker van te zijn dat een woord steeds wordt toegevoegd aan jouw zoekbewerking, plaats je in het zoekveld een plusteken (+) onmiddellijk voor het trefwoord (geen spaties).
Om er zeker van te zijn dat een woord steeds wordt uitgesloten van jouw zoekbewerking, plaats je in het zoekveld een minteken (-) onmiddellijk voor het trefwoord (geen spaties).
Voorbeeld: Om recepten te vinden van appelgebak zonder suiker, probeer je recept +appelgebak-suiker.

Gebruik jokertekens.
Wanneer je een asterisk (*) typt aan het einde van een trefwoord, kun je naar meerdere vormen van dat woord zoeken.
Bijvoorbeeld: Probeer gro*, om groot, groter, grootste, en grootvader te vinden.
Gebruik speciale tekens en leestekens.
De meeste zoekmachines zoeken een woord als een combinatie van letters en cijfers dat gescheiden staat door:
- Een witte ruimte, zoals een spatie, een tab, het einde van een regel of het begin of einde van een document;
- Speciale tekens en leestekens, zoals %, $, /, # en _ (*, + en - vermijden vanwege hun unieke functies in zoekopdrachten, zie boven).
Leestekens of een speciaal teken plaatsen tussen elk woord (zonder spaties tussen de tekens en de woorden) is een andere manier om aan te duiden dat het om een woordgroep gaat.
Bijvoorbeeld: Jean-Luc Picard is makkelijker in te voeren dan "Jean Luc" Picard, wat ook aanvaardbaar is, maar waarvoor meer tekens moeten worden getypt. Woorden met een koppelteken, zoals "x-files", worden ook beschouwd als woordgroepen.

Zoek zo dicht mogelijk bij de bron
Zoek bij problemen zo dicht mogelijk bij de bron, heb je een probleem met microsoft, zoek op de help onderwerpen van microsoft. Hoe dichter bij de bron hoe beter het antwoord.

Zoekmachines hebben zo hun beperkingen
Zoekmachines vinden misschien niet altijd de informatie waarnaar u opzoek bent. Sommige zoekmachines zijn beter geschikt dan andere om specifieke onderwerpen te vinden. Bij de ene zoekmachine zult u websites aantreffen die u tevergeefs zult zoeken bij de andere. Onthoud dat zoekmachines maar zelden alle informatie weergeven die beschikbaar is op internet. Probeer daarom verschillende zoekmachines tot u de zoekmachine hebt gevonden die u het liefst gebruikt en die de meeste en de beste resultaten oplevert.

About.com
AltaVista
Ask Jeeves
Ditto
Google
The groups van Google
Hotbot
LookSmart
WebCrawler
Yahoo
Lycos
Ilse
Webbel
Inform
Zoek

Voor extra informatie over google kijk hier http://www.google.com/intl/nl/help.html

Bron. Webtoday.be / steel dit boek

Huibbreeman


Tips en trucs
Tazman schrijft iedere maand een stuk met tips en trucs hoe je je pc beter kan laten lopen

Bestandsassociaties herstellen
Een van de handige dingen van Windows is de bestandsassociaties.
Dit wil zeggen dat Windows elk bestand op de harde schijf een associatie geeft, dus wanneer je een bestand op de harde schijf openend zorgt Windows er voor dat het goede programma openend.
Windows herkent bestanden aan hun extensies, dat zijn de 3 letters achter de punt.
Als je nu b.v een fotobewerking programmaatje gebruikt en je besluit om er een andere bij te installeren kan het voor komen dat je foto's alleen nog maar openen in het nieuw geïnstalleerde programma, terwijl je dit misschien helemaal niet wilt.
Dit is heel simpel op te lossen.
Klik één maal op het bestand dat je wilt openen en druk daarna de shifttoets in. Klik nu met de rechtermuis knop op het bestand. Er opent nu een scherm waar je kunt kiezen voor openen met.
Klik hier op en er openend een schermpje waar je het programma op kan zoeken waarmee je het bestand wil openen staat het er niet bij dan is er nog de knop bladeren en kan je op de harde schijf zoeken naar het bewuste programma.
Klik dit aan en zorg dat er onderaan het schermpje een vinkje staat bij altijd openen met dit programma klik op OK of toepassen en in het vervolg zal dit bestand weer het door jou gekozen programma openen.
Je kunt dit voor elk programma zo doen natuurlijk als b.v je mp3's alleen maar afgespeeld worden met de media speler van Windows en je wilt b.v winamp gebruiken werkt het op dezelfde manier.

De pc sneller laten werken
Bij de computer draait alles tegenwoordig om snelheid.
En het is waar een snelle pc werkt een stuk fijner.
Er zijn twee manieren de hardwarematige wat een vaak dure oplossing is snellere processor meer ram geheugen snellere harde schijf enz
En de softwarematige die relatief goedkoop of zelf gratis kan.

Windows sneller opstarten
Snelheid win je al bij het opstarten van de pc.
Er is niets zo vervelend als lang wachten voor de pc opgestart is, om deze opstart procedure wat sneller te laten verlopen zijn er een aantal softwarematige oplossingen.
Opstartscherm verwijderen:
Een startende Windows pc herkennen we natuurlijk aan het wel bekende Windows opstart logo.
Hoewel de pc wel doorgaat met opstarten tijdens het tonen van dit scherm scheelt het toch als dit scherm niet getoond zou worden.
Dus kunnen we het verwijderen.
De optie die het opstartscherm toont zit in het verborgen bestand msdos.sys.
Om dit bestand zichtbaar te maken moet je eerst zorgen dat verborgen bestanden zichtbaar zijn.
Ga hiervoor naar Windows verkenner en kies in het menu Beeld voor mapopties / tabblad Beeld en vink alle bestanden weergeven aan.
Zoek nu het bestand msdos.sys op en klik met de rechtermuis knop op dit bestand en kies voor eigenschappen, schakel daar de optie alleen lezen uit en klik op ok.
Open daarna het bestand msdos.sys in kladblok en in het gedeelte [options] van het bestand vul je de regel Logo=0 aan en sla je het bestand weer op en maak het daarna weer alleen lezend via het venster eigenschappen je zult nu tijdens het opstarten geen schermen meer zien.

Opstart programma's uitschakelen
Tijdens het opstarten van Windows worden ook een aantal ander programma's gestart.
Rechts onder op het bureaublad naast het klokje zie je een aantal icoontjes staan.
Sommige programma's gebruikt Windows maar andere zijn vaak overbodige ballast die het opstarten vertragen, en ook nog eens geheugen ruimte innemen.
Vaak zijn dit antivirus programma's en extra menu koppelingen.
Een aantal van deze programma's zijn terug te vinden in de map opstarten
(start / programma's / opstarten)
De meeste programma's die hier in staan kan je zonder gevaar verwijderen door op de naam van het programma te klikken met de rechtermuis knop en kiezen voor verwijderen.
Sommige andere programma's zijn aanzienlijk moeilijker te vinden en moet je gebruik maken van systeeminfo.
Start dit programma door te kiezen voor,
start/programma's/bureauaccessoires/systeemwerkset/systeeminfo.
Klik in het menu systeeminfo op de knop extra en kies voor hulpprogramma voor systeem configuratie.
In het tabblad opstarten kun je aan of uitvinken wat je wel of niet wilt laten opstarten tijdens de Windows start.
Opgelet !! Niet alle programma's kun je zomaar uitvinken.
Scanregistry, Taskmonitor, systemtray, Rundll loadpower profile uitschakelen kan serieuze problemen geven.
Verder is het natuurlijk verstandig om je virusscanner en firewall niet uit te schakelen.
Voor gebruikers van Windows ME komt daar nog PChealth en SateMgr bij.

Harde schijf versnelling
Ga eens naar de instellingen van je harde schijf en kijk of je DMA kan aanvinken.
Als dit aangevinkt wordt kan dit tot een aardige versnelling leiden.
Zet een vinkje bij DMA en start de computer opnieuw op, bijna alle moderne computers ondersteunen DMA.

Overbodige verfraaiingen
Windows'98 beschikt over verschillende mogelijkheden om het bureaublad te verfraaien.
Zo kun je B.V geanimeerde muisaanwijzers gebruiken achtergrond afbeeldingen gebruiken of meer kleuren laten weergeven.
Al deze opties zorgen er voor dat je pc minder aan het echte werk toekomt en aandacht moet besteden aan deze opties.
De muisaanwijzer kun je wijzigen door in het configuratiescherm te kiezen voor muis en dan naar het tabblad aanwijzers te gaan.
De achtergrond kun je wijzigen door ergens op het bureaublad te gaan staan met de muis en eenmaal op de rechtermuis knop te klikken en kiezen voor eigenschappen.
Op het tabblad algemeen kies je voor geen of voor één van de andere opties.
Het is trouwens ook mogelijk om een eigen achtergrond te gebruiken door een foto op te slaan als *.bmp en op te slaan in de map Windows.
De meeste computers zijn instaat om 16,7 miljoen kleuren weer te geven.
Leuk als je veel met grafische bestanden werkt maar niet nodig voor het gewone werk.
Hoe minder kleuren te berekenen hoe sneller de pc.
Ook screensavers veroorzaken vertraging en met de moderne monitoren van tegenwoordig is een schermbeveiliging eigenlijk niet eens meer nodig.
Geluiden in Windows kunnen ook voor vertraging zorgen net zoals overbodige letter types.
Overbodige letter types kun je verwijderen of e.v.t verplaatsen naar een andere map.
Via Windows verkenner / Windows / fonts
Opgelet !! Letter types die eindigen op .fon mag je niet verwijderen deze heeft Windows zelf nodig.

Verder is het een goed idee om Ad-Aware te installeren dit programma scant op spyware wat ook voor een aardige vertraging kan zorgen.
Ad Aware is te vinden op http://www.lsfileserv.com.

Zorg ook voor een goede virusscanner en hou deze ook up-to-date door regelmatig de nieuwste virus definities te downloaden.
Heb je geen virusscanner laat de pc dan regelmatig scannen op www.housecall.nl

Tot zover de tips en trucks van deze nieuwsbrief volgende maand meer.

Door Tazman ( Ron )


Geboorte

Afgelopen maand is Jennifer moeder geworden. Namens het gehele team van harte gefeliciteerd Jennifer.
Hier een bijdrage van Jennifer:

Hoi allemaal,

Door de dames en heren van de redactie nieuwsbrief is mij gevraagd of ik een stukje wilde schrijven voor de nieuwsbrief in verband met mijn bevalling.
Dus hierbij mijn relaas:
Ik ben op 14 januari 2002 in slechts zes uur tijd bevallen van een zoon, genaamd Dano Fabian. Alles zat erop en eraan, hij was 4360 gram zwaar en 52 centimeter lang.
De bevalling is twee weken voor de uitgerekende datum via een infuus op gang gebracht omdat het medisch gezien niet meer verantwoord was om hem langer te laten zitten.
Na een bevalling van zes uur was hij daar dan. Alles was prima in orde met hem, alleen had hij bij de geboorte zijn linker sleutelbeen gebroken. De verloskundige hoorde hem knappen (getver) maar ik hoorde het zelf gelukkig niet.
Dit gebeurt echter vrij regelmatig bij baby's die worden geboren, en het is ook zo weer genezen, na een week al.
Nadat we hem twee weken hadden ontzien (niet op de linkerkant laten liggen en niet bij andere mensen op schoot, dit tot grote woede van de oma's) is Dano's sleutelbeen door de arts genezen verklaard.
Ik ben vrij ongeschonden door de bevalling heengekomen op wat hechtingen hier en daar, en sjeesde 1 week later alweer met het wurm in de kinderwagen buiten rond.
Hij is nu een maand oud en doet het prima. Hij slaapt al hele nachten door dus zijn vader en ik maken gewoon nachten van 8 uur. Een ongekende luxe als je een baby van die leeftijd hebt!
Iedereen nog hartelijk bedankt voor alle felicitaties die ik heb mogen ontvangen via Helpmij!
Groetjes, Jennifer


Lerosa

Viruswaarschuwingen
Iedere maand zet Breezer de gevaarlijkste virussen van het moment op een rij, deze keer Netdevil en de JS.Mesenger.Worm
NetDevil

NetDevil is een backdoor trojan virus. Dit houdt in dat dit "programma"
na infectie een hacker (meestal de virusschrijver) toegang kan geven
tot uw systeem. NetDevil kan als drager een willekeurig c.q. nog niet bestaand virus gebruiken. Vooralsnog zijn er geen virussen bekend die NetDevil verspreiden en is de meest logische wijze van verspreiding het direct inbreken van een hacker op uw systeem, waarna hij het programma installeert.

NetDevil wordt geactiveert door het programmabestand "backdoor.netdevil" te starten. Het installeert zich vervolgens in de standaard Windows System directorie onder een wisselende bestandsnaam. (Deze naam wordt gekozen door de hacker). Deze bestandsnaam wordt aangeroepen vanuit de registry om het programma haar acties te kunnen laten uitvoeren en om er voor te zorgen dat het automatisch wordt gestart na het starten van Windows.

NetDevil biedt de volgende mogelijkheden voor een hacker:
-Volledige toegang tot het getroffen systeem.
-(de) activeren van lopende processen.
-weergeven van berichtvensters.
-vastleggen van keyboard aanslagen (waardoor wachtwoorden kunnen worden achterhaald).
-uitschakelen van firewall- en antivirussoftware.
-gebruik van het getroffen systeem binnen een DDos-netwerk.

oplossingen :
-Update uw antivirussoftware, en verwijder de volgende regels uit uw registry die verwijzen naar bovengenoemde bestandsnaam (met wisselende naamstellling)

HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersion
Run
HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersion
RunServices

Naam: JS.Menger.Worm

Besturing: Microsoft Windows

Aanduiding: LASTIG

Eigenschappen:
Menger is een internet worm geschreven in JavaScript. Het maakt gebruik van een "lek" in Microsoft Messenger waardoor via het
aanklikken van een link in een e-mailbericht het werkelijke virus wordt binnengehaald.

Het virus wordt vervolgens enkel binnengebracht op uw systeem
waarbij het de email (met de link) doorstuurt naar alle contactpersonen in het getroffen messenger-programma. De genoemde link in het emailbericht verwijst naar een wisselend aantal websites van waaruit
het virus wordt gedownload. Inmiddels zijn deze websites niet meer actief en verdere verspreiding van het virus lijkt daarmee onmogelijk.

Preventieve maatregelen:
Installeer de patch van Microsoft, zie hieronder.
(Deze patch is integraal onderdeel van een aantal verbeteringen in Explorer, waarvan Messenger onderdeel is, het verdient aanbeveling
alle patches te installeren.)

Verwijder instructies:
Update uw antivirussoftware en/of voer een online scan uit bijvoorbeeld via Symantec:

Patch

Bron: www.virusalerts.nl

Breezer


Interview
In onze rubriek "Interview", deze keer een kijkje in het leven van de "Strenge Mod" Fuego
Als wij aan jou vragen wie je bent, hoe zou jij jezelf dan omschrijven?
Het sociale leven is erg belangrijk voor mij. Lekker feesten met vrienden, gewoon genieten van het leven. Waar ik ook van houd is computeren, en natuurlijk van de meiden.
Wat doe je voor werk of zit je nog op school en welke school?
School: Op dit moment doe ik 5 HAVO. Ik doe nu al voor de 2e keer de 5e klas maar het gaat gelukkig beter dan vorig jaar ;-)
Werk: Ik heb 2 bijbaantjes: ik ben hotdogverkoper (buiten bij de HEMA (ik heb alleen de voordelen van de HEMA, verder zijn we vrij onafhankelijk), dat deed ik in eerste instantie voor het geld, maar het is ook onwijs gezellig en heel leuk werk). Bovendien ben ik ook pizzakoerier. Dat verdient wat minder dan hotdogs verkopen maar het is ook onwijs leuk. Het is wel heel erg rustig werk dus dat gaat nog wel eens vervelen.
Wil je van computer je beroep maken of wil je een heel andere richting op?
Als alles goed gaat ga ik volgend jaar in Leiden de opleiding I&I (Informatica en Informatiekunde) volgen. Dus ik ben wel van plan mijn beroep er van te maken. Het is wel te hopen dat ik op die opleiding kan komen want misschien gaan ze loten (als er meer dan 125 inschrijvingen zijn).
Wat zijn je hobby's?
Mijn belangrijkste hobby is om lol te maken met mijn vrienden. En meiden scoren natuurlijk ;-)
Computeren is natuurlijk een belangrijke hobby voor mij. Ik heb zelf een computer in elkaar gebouwd (uit allemaal oude zooi) en ik ben ook degene die de hele omgeving van computerhulp moet voorzien.
Waar heb je een hekel aan?
Waar ik een hekel aan heb? Aan hoogmoedige meiden!
Wat is je favoriete film?
Ik heb ooit een film gezien genaamd "The Game' (gewoon op TV). Dat was ECHT een goede film. Je dacht steeds dat er van alles verklaard werd, maar uiteindelijk bleek het toch steeds weer anders uit te pakken.
Wat is je favoriete televisieprogramma?
Ik kijk eigenlijk bijna geen televisie. Soms 's avonds laat dan komen er wel eens leuke comedy series op TV... maar ik heb niet zoveel tijd voor televisie.
Wat is je favoriete muziek?
Trance. Ongetwijfeld. Ik ben zaterdag 16-2 ook naar Trance Energy geweest, dat was echt genieten.
Hoe ben je op Helpmij terechtgekomen?
Ik moet eerlijk zeggen dat ik echt geen idee meer heb. Ik geloof dat ik ooit een probleem had met mijn printer en via een zoekmachine bij puur toeval op Helpmij terecht ben gekomen...
Hoe kom je aan je nickname en avatar en hebben die ook een speciale betekenis voor je?
Nickname: Toen ik nog naar net het Internet ontdekt had, zat ik een keer met een jongen uit de andere kant van het land te chatten. Die had best wel een coole nick name en hij bood aan er voor mij ook een te verzinnen. Dit leek mij wel leuk en een paar dagen kreeg ik een mailtje van hem waarin heel groot FUEGO stond (wat 'vuur' in het Spaans betekent). Het stond mij eerst eerlijk gezegd niet echt aan, maar uiteraard is dat 'm toch geworden.
Sinds wanneer ben je lid van Helpmij?
Onder mijn login naam staat oktober 2000. Maar dat is niet helemaal waar, want ik was er in september al. Dat heb ik niet bijgehouden, maar ik kwam pas geleden toevallig tot ontdekking dat ik ook nog een oude login naam heb, waar oktober 2000 onder staat.
Heb je veel geleerd van Helpmij?
Ik heb niet onwijs veel geleerd van helpmij. De meeste computer kennis heb ik zelf opgedaan. Maar natuurlijk ook voor een deel via helpmij. Ik ben er bijvoorbeeld begeleid toen ik een nieuwe processor in mijn computer ging planten.
Heb je al veel andere mensen kunnen helpen op Helpmij?
Dat denk ik wel. Maar vaker als moderator en als helpmij-kenner dan als computer deskundige.
Ben je wel eens iets heel vreemds tegen gekomen en wat was dat?
Ja, eigenlijk al veel te veel.
Hoe ben je moderator geworden?
Op een gegeven moment kreeg ik een nieuwsbrief waarin verteld werd dat je een WWW-bon kon winnen als je een goede tip gaf... ik heb gelijk tig mailtjes gestuurd vol met tips (zo heb ik ook Feedback en Member's Chat op de site laten zetten). Ik heb nooit een WWW-bon gekregen, maar na een tijdje heb ik zelf gevraagd of ik moderator kon worden.
Vind je het leuk om moderator te zijn?
Zeker weten. Kost alleen wel erg veel tijd. Maar ik vind het zeker weten leuk!
Bezoek je ook nog andere forums? zo ja welke?
Nee, eigenlijk niet. Ik ben wel heeeel soms actief op een scooter forum, maar dat stelt weinig voor wat ik daar doe. Verder ben ik wel op wat kleinere forums actief, en op het forum van BrEeZeR ben ik administrator...
Hoeveel tijd besteed jij achter de pc?
Tussen de 2 en de 6 uur per dag... voornamelijk helpmij.
Wat vind je het meest leuke aan computers?
Chatten en op helpmij zijn voor mij de voornaamste bezigheden op de computer. En ik vind het leuk om geautomatiseerde systemen te leren begrijpen.
Wat vind je het meest erge van computers?
Als ze langzaam zijn zoals die van mij, of als ze iets niet goed doen. Ook vind ik het irritant als je iets op de computer moet doen wat met de hand veeeel sneller gaat.
Wat is het ergste, dat je ooit op computergebied, is overkomen?
Het ergste was, toen ik eindelijk een 386 bij elkaar had gespaard, en die wou uitbereiden met een 2e harde schijf (en dat terwijl er gewoon al een van 30 MB in zat). Dat was wel een hele ouderwetse. Ik sloot 'm onwetend aan op de aansluiting waar die drive's voor die toen al ouderwetse grote floppy's op moesten. Dus helemaal verkeerd. Die computer heeft het nooit meer gedaan. Dat vond ik toen best wel erg.
Wat zijn je specialisaties op computergebied?
Dingen snel leren begrijpen. Dat vind ik ook erg leuk. Ik leer altijd al snel met programma's en sites te werken zonder gebruikershandleiding.
Wat voor computer(s) heb je zelf en heb je nog wensen?
Ik heb: Een Intel P200, 96 MB RAM, 4 MB video, 4 speed CD ROM, harde schijven 2 x 2,1 GB, sound blaster 16, met 2 USB aansluitingen en een webcam.
Mijn wensen: minimaal P1000, 128 mb ram, 8 mb video, met dvd en cd writer. Verder heb ik niet veel nodig want ik doe er geen spelletjes op. Daar heb ik mijn Dreamcast voor.
Wat is je favoriete software?
Het beste programma dat ik op mijn computer heb staan is Pocomail (www.pocomail.com). Dat is een soort Outlook Express maar dan veel uitgebreider. Zelfs de achtergrondkleur kun je veranderen. Echt een mooi programma.
Heb je een gouden tip voor ons?
Ja: begin nooit te sleutelen aan je computer zonder dat je weet wat je loshaalt/verandert en hoe het zat.

Zie ook de helpmij-tips: https://www.helpmij.nl/forum/showthread.php?s=&threadid=49327

Groeten Fuego (Jan)

Lerosa en Neleke


Windows zonder muis
Windows zonder muis
Soms is het nodig om Windows muisloos te bedienen, zoals bij een kapotte muis of een conflict binnen Windows. Ook het afwisselen van muis en toetsenbord zou de kans op ontstaan van RSI kunnen verminderen. We zijn zo gewend aan het gebruik van de muis dat we vaak helemaal aan de mogelijkheden van het toetsenbord voorbij gaan. Daar gaan we nu dus verandering inbrengen.

Navigeren over het bureaublad
Zodra Windows gestart is kunnen we niets doen zonder eerst het startmenu te activeren met de <Ctrl>+<Esc> toetsen of de “Windowstoets”. Het startmenu wordt geopend. Omdat we eerst een wandeling over het bureaublad gaan maken sluiten we het startmenu weer door nogmaals op <Esc> te drukken. Dat het startmenu actief is zien we aan een rechthoekje op de startknop. D.m.v. de <Tab>toets springen we nu van de startknop naar de verschillende werkbalken in de taakbalk. We komen steeds bij de eerste optie in een werkbalk. Willen we een andere optie in die werkbalk kiezen, dan gebruiken we de pijltjestoetsen om ons door de werkbalk te verplaatsen. Een optie openen kan door op <Enter> te drukken. Om naar een volgende balk te springen gebruiken we weer de <Tab>. Uiteindelijk komen we aan bij de pictogrammen op het bureaublad. Windows ME neemt daarbij ook de systray nog mee. Afhankelijk van de Windowsversie belanden we na de pictogrammen op het bureaublad zelf of weer op de startknop.

Het startmenu en snelmenu’s gebruiken
Druk op de <Ctrl>+<Esc> toetsen of de “Windowstoets”, het startmenu opent zich. Met behulp van de pijltjestoetsen, omhoog en omlaag schuiven we door het startmenu. Wanneer er aan een menuoptie een submenu verbonden is, openen we dit, met het pijltje naar rechts. Een submenu sluiten doen we met pijtje naar links of <Esc>. In plaats van de pijltjestoetsen kunnen we ook de onderstreepte letter van de te openen optie intypen. Bijvoorbeeld de “p” van Programma’s. Een uitgekozen optie open of starten doen we met <Enter>. Willen we het snelmenu openen, dan drukken we op <Shift>+<F10> en handelen op dezelfde manier als bij het openen van de gewone menu's.

Een pictogram op het bureaublad activeren
Om door de pictogrammen op het bureaublad te kunnen wandelen, moeten we eerst op het bureaublad zelf komen. Hiervoor gebruiken we weer de <Tab> toets. Wanneer we op de pictogrammen staan, kunnen we zien doordat een van de pictogrammen geselecteerd wordt (iets van kleur veranderd is). Met de pijltjestoetsen kunnen we nu door de pictogrammen wandelen. Om een snelkoppeling, document of programma te openen is het voldoende om op enter te drukken. Willen we het snelmenu oproepen dan doe we dit weer met <Shift>+<F10>. Ook de <Ctrl>+X (knippen), <Ctrl>+C (kopiëren), en <Ctrl>+V (plakken) zijn goed te gebruiken. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld een document van het bureaublad naar de map mijn documenten verplaatsen of kopiëren. Met de pijltjestoetsen zoeken we het gewenste document op, drukken op <Ctrl>+X en wandelen nu met de pijltjes toets naar de map “Mijn Documenten”. De map “Mijn Documenten” openen we met <Enter> en zoeken op dezelfde manier de submap, waar we het “geknipte” document in willen plaatsen. In de juiste map aangekomen drukken we op <Ctrl>+V en ons document is van het bureaublad verdwenen en opgedoken in de door ons gekozen map. Wanneer we tijdens de wandeling over het bureaublad de <Shift>toets ingedrukt houden, kunnen we meerdere pictogrammen selecteren om daarop de gewenst bewerking los te laten. Ook verwijderen <Delete> en het openen van het snelmenu is mogelijk op zo’n groepje geselecteerde pictogrammen.

Dialoogvensters
Om dat Windows altijd van alles van ons wil weten of omdat wij Windows iets willen meedelen, verschijnen er regelmatig dialoogvenster in beeld. Ook in deze vensters is heel goed muisloos te navigeren. Door tabbladen wandelen we met de pijltjestoetsen links en rechts of met <Ctrl>+<Tab>. Naar een volgend item, op een tabblad of in een enkelvoudig dialoogvenster, springen we met de <Tab>toets. Of door het indrukken van <Alt>+ de onderstreepte letter van de optie waar we heen willen. Open keuzevensters lopen we door met de pijltjestoetsen. Uitrollijsten kunnen we openen met <F4> en vervolgens met de pijltjes toets doorlopen. Uitrollijsten hoeven niet geopend te worden met <F4>, maar dit is vaak wel wat overzichtelijker. Met behulp van de <Spatiebalk> plaatsen/verwijderen we “vinkjes” uit selectie en keuzevakjes. Gebruik de <Entertoets> pas op het moment dat u een bewerking wilt starten of annuleren en op de juiste knop staat, anders voert Windows de standaard uitvoering uit en dat zou wel eens niet de bedoeling kunnen zijn. In plaats van de <Enter>toets kan ook de <Spatiebalk> voor dit doel gebruikt worden. Een dialoogvenster sluiten kan ook met de <Esc>toets of <Alt>+<F4>.

Systeemeigenschappen
Eén toetsencombinatie wil ik u niet onthouden, namelijk “Windowstoets”+<Break>. Met deze combinatie toveren we de systeemeigenschappen op het scherm. In systeemeigenschappen vinden we onder andere “Apparaatbeheer”. En wanneer we ongewild muisloos zijn, is dit toch een van de plekken waar we als eerste gaan zoeken. Het venster “Systeemeigenschappen” werkt op dezelfde manier als de andere dialoogvensters met dit verschil; dat we in “Apparaatbeheer” alle subcategorieën in één keer uit kunnen vouwen met <Num Lock>*.

Handige toetsen en toetscombinaties
Deze en andere handige toetsen binnen Windows kunt u vinden door op <F1>Windowshelp te drukken en in de index te zoeken naar “sneltoetsen”. Binnen Windows 98 kan ook dit geheel muisloos. Windows ME is wat dat betreft niet zo vriendelijk, hier moeten we gebruikmaken van de muis of we willen of niet.

Neleke


EZ Install Bootdisk
Een bootdisk is een diskette waarmee je je computer kunt opstarten. Zelfs als er geen harde schijf in je computer zit! Je gebruikt een dergelijke diskette als er nog geen besturingssysteem op je harde schijf staat.
Als je computer niet meer wil opstarten van je harde schijf.
Om spelletjes te kunnen spelen die niet onder Windows werken.
Als niets meer lukt, dan is een bootdisk vaak het laatste redmiddel om je computer weer tot leven te wekken.
Een bootdisk kun je maken vanuit MS-DOS, Windows 3.x, Windows 95, Windows 98/ME, Windows NT, Windows 2000 etc. Hoe je dat moet staat uitgebreid beschreven op http://www.computerhope.com/boot.htm.
Vanaf Windows 98 hebben de bootdisks die je op die manier maakt zelfs CD-ROM ondersteuning: als je je computer opstart met behulp van een dergelijke bootdisk kun je ook je CD-ROM gebruiken. Kan best handig zijn als je bijvoorbeeld Windows vanaf CD-ROM wilt gaan installeren.
Een heel bijzondere bootdisk is de EZ Install bootdisk.
Als je met behulp van een bootdisk Windows wilt gaan installeren start je eerst je computer op met behulp van de bootdisk, vervolgens ga je naar de CD-ROM drive en start je de Windows setup. Daarna moet je een heleboel vragen beantwoorden voordat je lekker lui achterover kunt gaan zitten wachten tot Windows geïnstalleerd is.
Met de EZ Install bootdisk gaat dat anders.
Je start je computer op met deze diskette, je selecteert vervolgens het besturingssysteem dat je wilt gaan installeren, beantwoord een paar vragen (je naam, het bedrijf, de naam van de computer etc.) en vervolgens stop je de CD van het besturingssysteem in de CD-Drive en je kunt weggaan. De rest doet de EZ Install bootdisk voor je. Meer informatie over de mogelijkheden van EZ Install bootdisk vind je op http://www.voodoofiles.com/5546 Je kunt EZ Install bootdisk downloaden op http://www.pchelplive.com/index.php (moet je je even aanmelden). Je download dan een bestand disksetup.exe.
Vervolgens krijg je een venstertje waarin gevraagd wordt om een lege flop in de diskdrive te stoppen en daarna wordt de schijf voor je aangemaakt. Even later is hij klaar voor gebruik!

Bart Stam

Het register van Windows deel 1
Diegenen die al wat langer op Helpmij.nl rondlopen, ziet met gepaste regelmaat allerlei registertips en -tweaks langskomen, en het leek ons een goed idee om eens wat dieper in te gaan op wat dat Register van Windows nou eigenlijk is. Dit wordt hopelijk een serie artikelen, waarin we maandelijks een stukje verder zullen gaan.
Het is gebaseerd op het Register van Windows 95/98, en ME, maar ik probeer het zo algemeen te houden, dat ook diegenen die XP runnen er wat aan hebben.
Allereerst: wat is het Register?
Het register is de database waarin bijna alle instellingen van je computer staan opgeslagen. Als jij de kleur van je bureaublad verandert, een progje installeert, of een snelkoppeling aanlegt, worden er waarden in het register, geschreven, verwijderd, en veranderd.

Normaal gesproken kun je natuurlijk gewoon computeren, surfen en gamen zonder dat het ooit nodig is het Register in te gaan, maar af en toe ontstaan er toch problemen die alleen op die manier op te lossen zijn.

Ook vele tweaks om Windows wat meer aan je wensen aan te passen kunnen alleen toegepast worden door het register te bewerken.
Speciale programma's zoals TweakUI en Xtec-X-Setup kunnen daar uiteraard bij helpen, maar af en toe ontkom je er niet aan om het met de hand te doen.

Het feit dat er geen mooie snelkoppeling naar het Register op het bureaublad staat, is omdat wat je in het register wist, niet in de prullenbak terechtkomt. En kunt het ook niet ongedaan maken, zodat als je een registersleutel verandert zonder een back-up te maken, je computer wel eens onvoorspelbare dingen zou kunnen gaan doen.

Daarom is het altijd goed een back-up van het register maken, voordat je erin gaat rommelen. En dat doe je zo in Windows 98 en ME:

Ga naar Start/uitvoeren/type: Scanreg + [ENTER] . Klik ja als er aangeboden wordt een kopie van het register te maken. Mocht het na het veranderen van het register en het opnieuw opstarten van Windows niet goed gaan, kun je de voorafgaande situatie herstellen in DOS.
Windows maakt trouwens elke dag bij de opstart een nieuwe reservekopie van het register aan. Er worden er standaard in totaal 5 bewaard in de map C:WindowsSysbckup.
Indien er iets mis gaat, en je wilt een vorig register terugzetten, ga je naar start/afsluiten, en je kiest voor 'opnieuw opstarten in MS-DOS'. Vervolgens zie je de C prompt, die er als volgt uitziet: C:>
Zie je wat anders, zoals bijvoorbeeld C:WindowsSystem>, type je daar achter cd, gevolgd door 'enter', om weer terug te komen bij de root.
Type nu achter de C:> Scanreg /restore, en druk op ENTER
Dan zie je de 5 laatst gemaakte kopieën van je register. Kies er één uit van toen alles nog OK liep, en druk op 'enter'
Type vervolgens exit of win, gevolgd door 'enter' om weer terug te keren in Windows.

Het register bestaat overigens uit de (verborgen) bestanden C:User.dat en C:System.dat.
Het is echter niet de bedoeling dat we dáár aan gaan zitten:
We bewerken het Register met de Register-editor: C:WindowsRegedit.exe, en we openen het register door te gaan naar Start/uitvoeren, en daar Regedit te typen, gevolgd door OK.

In Windows 95, XP, 2000 en NT bestaat de Scanreg tool niet, dus wanneer je daar een registersleutel wilt back-uppen, moet dat door hem te exporteren als een registerbestand.

Dat gaat als volgt: markeer je registersleutel door er één keer op te klikken, en kies voor "exporteren" in 'register' van Regedit. Deze kopie wordt met een *.reg extensie geëxporteerd naar een plek van jouw keuze (ik heb daar een map C:Reg voor), en kan door erop te dubbelklikken automatisch weer op zijn oude plaats worden teruggezet.

Het is belangrijk daarbij te weten, dat, wanneer je registerwaarden hebt toegevoegd, die niet ongedaan gemaakt worden wanneer op deze manier een reservekopie terugzet.

Je moet dus éérst de registersleutel wissen, en daarná pas je reservekopie terugzetten.

OK, nu gaan we eens een kijkje nemen in het Register: Start/Uitvoeren > Regedit.

Je ziet nu een Verkenner-achtig gebeuren met 6 hoofdtakken. Deze worden "sleutels" genoemd.
Het zijn HKEY_CLASSES_ROOT (hierna HKCR te noemen), HKEY_CURRENT_USER (HKCU), HKEY_LOCAL_MACHINE (HKLM), HKEY_USERS (HKU), HKEY_CURRENT_CONFIG (HKCC), en HKEY_DYNAMIC_DATA (HKDD)

Windows slaat alles wat in HKLM aangemaakt en gewijzigd wordt op in System.dat, en elke tak van HKU in het bijbehorende User.dat bestand.

HKLM bevat zodoende alle computer-eigen gegevens, en HKU de gebruikers-eigen data.
In de praktijk loopt dit af en toe wat door elkaar heen.

De andere hoofdsleutels doen niet ter zake; het zijn gewoon 'snelkoppelingen' om gemakkelijk dieper gelegen takken van het Register te kunnen bewerken:

HKEY_CURRENT_ROOT is een snelkoppeling naar HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareClasses, en de informatie in beiden is dan ook hetzelfde.
Wat je in de één verandert, verandert dus automatisch ook in de ander.

Hetzelfde geldt voor HKCU. Alle gebruikers hebben een eigen tak in HKU, en die kunnen daar óók bewerkt worden.

Het is van belang om te weten, dat wijzigingen die aangebracht worden in HKU voor álle gebruikers gelden.

HKEY_CURRENT_CONFIG is een snelkoppeling naar HKEY_LOCAL_MACHINEConfig<profiel>

En HKEY_DYNAMIC_DATA bevat dynamische gegevens, die iedere keer als Windows wordt opgestart opnieuw worden aangemaakt.
Ze worden in het RAM geheugen opgeslagen, en worden wanneer nodig steeds bijgewerkt.

Zoals gezegd heeft het Register een Verkennerstructuur, waarin de mappen Sleutels heten, en de submappen Subsleutels.
Je klikt gewoon op een +-teken om een tak open te vouwen.

Het inhoudsvenster aan de rechterkant toont de inhoud van de op dat moment geselecteerde (sub)sleutel.
De kolom 'naam' bevat de naam van de geselecteerde waarde, en de kolom 'gegevens' de feitelijke waardegegevens voor die waarde.

Die waarden kun je in twee hoofdtypen onderscheiden:

Tekenreekswaarden die gelezen kunnen worden, en binaire waarden (hexadecimale tekenreeksen, of DWORDS)

OK, dit was een stukje droge inleiding waar we ons toch even doorheen moeten worstelen, want het is tenslotte leuk wanneer we allemaal op dezelfde golflengte zitten voor het vervolg.

De volgende keer gaan we ons met één van de belangrijkste subsleutels van het register bezighouden, en dat is HKEY_CLASSES_ROOT.
Dat is de omvangrijkste tak in het Register, en hij bevat duizenden sleutels en waarden die bestandsextensies koppelen aan programma's, en nog veel meer.

Een klein topje van deze ijsberg vinden we in Mapopties/Bestandstypen van Windows, en we zullen ons daar de volgende keer op storten.
En dan beloof ik dat de eerste spannende register-tweaks ook aan de orde komen.

Ton Kleinkramer


Visual zone
In de Nieuwsbrief van januari stond een leuk stuk van Huib over ZoneAlarm. ZoneAlarm verzamelt een hoop informatie over de snode pogingen van verschillende boosaards om toegang te krijgen tot je computer
Het opzoeken en interpreteren van al die informatie is binnen ZoneAlarm een heel ander verhaal. Er bestaat een hulpmiddeltje om deze informatie toegankelijker te maken: VisualZone. Dit is een freeware programma dat je gratis kunt downloaden op http://www.visualizesoftware.com/.

Met behulp van dit programma kun je overzichten maken van de pogingen die gedaan zijn om binnen te komen op je computer. Het is ook mogelijk om een backtrace uit te voeren, het programma probeert dan meer informatie te achterhalen over degene die de poging gedaan heeft.

Als je in plaats van ZoneAlarm BlackICE als firewall gebruikt dan moet je eens kijken naar VisualICE (http://www.visualizesoftware.com/#VisualICE). Dat is een soortgelijke utility.

Bart Stam

De helpmij chat

Na een paar maanden afwezigheid is de chat weer terug, ditmaal op een andere server. De vorige keer is de chat uitgezet omdat hij teveel dataverkeer verbruikte.

Nu wordt de server beschikbaar gesteld door plugintools, een gebruiker van helpmij.nl.

In de volgende nieuwsbrief zal er meer aandacht worden besteed aan de chat.


Persoonlijke advertenties

1:
Ervaren systeem beheerder zoekt nieuwe uitdaging. Verhuizen geen probleem. Ervaring met
alle windows versies.
Meer info : stuur een email naar ad0001@helpmij.nl

2:
Wil je ook je advertentie plaatsen in de nieuwsbrief Dit kan gratis dmv een email te sturen naar redactie@helpmij.nl


 
Redactie
De helpmij.nl nieuwsbrief staat onder redactie van:
  • Blacksheep
  • Bartuls
  • Beugje
  • Neleke
  • Huibbreeman
  • Mumzel
  • Boelie
  • Breezer
  • Jimbo
  • Lerosa
  • Kleinkramer
  • Tazman
  • Admin

De redactie is te bereiken op redactie@helpmij.nl

Wil je een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kan je e-mailen naar het bovenstaande adres of je kan het forum bezoeken en je bijdrage plaatsen in de sectie nieuwsbrief.

Iedereen die zich aanmeld bij helpmij.nl krijgt standaard de nieuwsbrief opgestuurd.
Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen klik dan hier.

Is deze nieuwsbrief naar je doorgestuurd en wil hem zelf ontvangen? Ga naar de site en meld je aan het bij het forum. Je zult dan automatisch de nieuwsbrief ontvangen. Als je al aangemeld bent en je hebt de nieuwsbrief niet ontvangen, ga dan in het forum naar profiel, aanpassen van opties, en vink bij 'Mogen de Webmasters en Moderators je berichten sturen?' ja aan.

Disclaimer
Alle handelsnamen of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit Helpmij (de redactie) hierbij iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen (waaronder begrepen directe en indirecte schade). Toepassen van informatie en gebruik van software is op eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nooit openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Verspreiding van deze nieuwsbrief is toegestaan maar uitsluitend volledig en in ongewijzigde vorm. Het is niet toegestaan om delen van de inhoud zonder voorafgaande toestemming van de makers te gebruiken.