De redactie bestaat uit:
Boeing_737 (hoofdredacteur)
BrEeZeR
CorVerm
crash
Harry Snor
Ellasar
ErpCity
Michael4446
mrmusic
mumzel
profpc
Withaar
XP_PC
De redactie is te bereiken op
nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit
e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en
dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.
Wilt u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kunt u e-mailen naar
bovenstaand adres of u bezoekt het forum en plaatst uw bijdrage in de
sectie nieuwsbrief.
Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 35598 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze
e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.
Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem
dan contact op met de redactie.
Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor de nieuwsbrief kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.
Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze
pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch de volgende nieuwsbrief ontvangen.
Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging
bent, kunt u hier in oude Nieuwsbrieven bladeren.
DISCLAIMER
Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de
respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat
uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en
publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen
rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de
redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder
begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en
gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees
zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij
misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden
of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet
aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende
schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder
voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.
De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van
redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.
|
|
Woord vooraf |
Door: Boeing_737 |
|
.
Vernieuwingen
Wij hebben op de redactie een aantal vernieuwingen doorgevoerd. Om te beginnen hebben wij het maken van handleidingen aan het redactiewerk toegevoegd. Wat dat precies inhoudt, vertelt CorVerm in deze Nieuwsbrief. En voorheen hadden de nieuwsposters geen eigen, vaste plek voor overleg en uitwisseling. Door hen in te delen bij de redactie hebben zij die plek nu wel.
De nieuwsposters hebben ook een andere werkwijze aangenomen. Met gebruikmaking van diverse nieuwsbronnen, schrijven zij hun eigen berichten. En voor alle functies geldt, dat de mogelijkheid bestaat om naast de éne functie ook een andere uit te gaan oefenen.
En op het ogenblik wordt bekeken, hoe de vormgeving van de Nieuwsbrief te verbeteren valt.
Samengevat betekenen de doorgevoerde wijzigingen, dat naast de Nieuwsbrief ook de nieuwsberichten en de handleidingen onder verantwoordelijkheid van de redactie worden vervaardigd. En dat alles onder het motto u als lezer nog beter te gaan bedienen.
En tot slot wil ik niet voorbij gaan aan het feit, dat de vereniging Helpmij.nl op 28 mei j.l. haar vijfjarig bestaan heeft gevierd. Proficiat!
NB: In onze vorige Nieuwsbrief beloofden wij de uitkomst van onze puzzel. Daarom hierbij een link naar die oplossing.
|
|
|
|
Helpmijdag |
Door: mumzel |
|
Even een kleine herinnering voor de geïnteresseerden: a.s. Zaterdag 7 juni wordt de jaarlijkse ledenvergadering gehouden, met aansluitend de Helpmijdag, gevolgd door een barbeque.
Vergeten op te geven? Geen nood, dat kan nog steeds! (Klik hier)
Er zijn op het moment van verzending van de Nieuwsbrief 60 ingeschreven leden/gebruikers.
Ook zin? Schrijf je dan nog in!
|
|
|
|
De AMD 780G en nVidia GeForce 8200 chipsets |
Door: Michael4446 |
|
Met de nieuwste chipsets van AMD en nVidia heb je geen losse videokaart meer nodig, een DirectX 10 GPU zit geïntegreerd in de chipset. Deze nieuwe generatie geïntegreerde GPU’s zijn snel genoeg voor het decoderen van een Blu-ray film, zijn geschikt voor DirectX 10 en kunnen nieuwe games probleemloos spelen! AMD en nVidia hebben onlangs hun nieuwe chipsets geïntroduceerd, en ze gooien hoge ogen!
Deze inleiding lijkt te mooi om waar te zijn, maar zoals bijna altijd, zijn ook hier kanttekeningen te maken. Zo kun je moderne games wel spelen, maar natuurlijk niet met veel frames per seconde en op een hoge resolutie. Het is en blijft een geïntegreerde GPU, een losse videokaart zal bijna altijd betere prestaties leveren. Bijna altijd, want we zullen zien dat de GPU van een losse videokaart simpelweg gecombineerd is met de 780G-chipset van AMD. Dan zijn de prestaties natuurlijk vergelijkbaar. Ook het fenomeen Hybrid Crossfire en Hybrid SLI zullen we nader gaan bekijken in dit artikel. Als er iets zeker is, is het wel dat de vaak in kwaad daglicht verkerende geïntegreerde GPU’s, nu een stuk geliefder zullen zijn.
Compleet platform
AMD heeft niet altijd eigen chipsets kunnen maken, pas na de overname van ATI kon het Amerikaanse bedrijf dit doen. ATI-chipsets presteerden nooit echt goed, en legden het bijna altijd af tegen de chipsets van nVidia. Tijdens en na de overname, was ATI bezig met haar RS690-chipset. Deze chipset is de wijde wereld ingegaan en staat bekend als AMD 690G. Deze chipset presteerde goed. De 690G-chipset maakte gebruik van een DirectX 9 GPU. Deze chipset was goedkoop en ging zuinig met energie om. Door chipsets kon AMD een heel eigen platform aanbieden, en verschillende grote computerfabrikanten maakten daar gebruik van. Budgetsystemen van bijvoorbeeld HP en Packard Bell zijn gebaseerd op de AMD 690G-chipset in combinatie met een processor van AMD. De 690G-chipset kon ook goed dienst doen in een Media Center in de huiskamer, of in een home server.
DirectX 10 GPU, UVD, HyperTransport 3.0 en DisplayPort
AMD zit niet te niksen, en introduceerde een tijdje geleden de 780G-chipset. Deze chipset, met geïntegreerde DirectX 10 GPU, is de chipset waar we in de inleiding op doelden. De specificaties zijn ten opzichte van de 690G verbeterd. De meest in het oog springende verandering is natuurlijk de geïntegreerde videokaart die geschikt is voor DirectX 10. Deze was al eerder aanwezig in moderne ATI-videokaarten, maar maakt nu dus ook de oversteek naar geïntegreerde videokaarten. Iets anders dat ook overgenomen is van losse ATI-kaarten, is de Universal Video Decoder-technologie, beter bekend als UVD. High Definiton-beelden met gangbare compressie kunnen gedecodeerd worden. We praten dan over de bekende H.264, VC-1 en MPEG2-compressie. Er is ook gedacht aan HDCP-beveiliging die Blu-ray films vereisen. 780G biedt ook ondersteuning voor het moderne HDMI en het heel nieuwe DisplayPort. Dit laatste is de opvolger van het digitale DVI, en lijkt sprekend op HDMI. DVI en het oudere, analoge VGA worden vanzelfsprekend ook nog ondersteund. Een losse videokaart gebruiken is ook mogelijk, het nieuwe PCI-Express 2.0 wordt ondersteund. We gaan verder, en wel met de verbinding met de processor, bij het AMD-platform HyperTransport geheten. De chipset werkt optimaal als er verbinding wordt gemaakt met de processor via het moderne HyperTransport 3.0. Deze term komt je wellicht bekend voor, de moderne Phenom X4 en Phenom X3 processors maken hier ook gebruik van. De term Socket AM2+ komt je dan ook wel bekend voor, moederborden die geschikt zijn voor HyperTransport 3.0, zijn namelijk Socket AM2+ moederborden. Toch kun je ook nog een oudere AMD Athlon 64 processor gebruiken, 780G is namelijk compatibel met het verouderde HyperTransport 1.1.
Een nieuwe southbridge
Wie dacht dat AMD hiermee klaar was, komt bedrogen uit. De southbridge is namelijk ook vernieuwd. De nieuwe southbridge heet SB700 en tovert 6 SATA II poorten tevoorschijn. Gebruikers kunnen hierbij hun harde schijven in RAID zetten, de RAID-levels 0, 1 en 10 kunnen gebruikt worden. USB is niet overgeslagen, hiervan zijn er in totaal 12 poorten beschikbaar. Geluid moeten we ook niet vergeten, High Definition Audio, geschikt voor Blu-ray, behoort eveneens tot de mogelijkheden. Deze vernieuwingen lusten natuurlijk wel wat stroom, en om dit stroomverbruik binnen de perken te houden, is AMD overgestapt naar een moderner 65nm-procedé. De 690G-chipset werd namelijk gemaakt met 80nm transistors.
740G-chipset
De 780G-chipset is niet de enige nieuwe chipset die AMD op haar roadmap heeft staan. De 780G is al vrij goedkoop, maar voor de mensen die niet zoveel te besteden hebben, heeft AMD ook een 740G-chipset geïntroduceerd. Deze 740G-chipset is in vergelijking met de 780G minder veranderd ten opzichte van de 690G-chipset. Dit komt omdat de 740G wel geproduceerd is middels een 65nm-procedé en de nieuwe SB700 southbridge heeft, maar geen veranderingen heeft ondergaan wat betreft de geïntegreerde videokaart. De mogelijkheden blijven daar beperkt tot wat de 690G al kon, namelijk een DirectX 9 videokaart, HyperTransport 1.1 en PCI-Express 1.1. Moederborden met de nieuwe chipsets, zowel de 780G als de 740G van AMD zijn al op de markt gebracht. Moederborden van fabrikanten als Asus, GigaByte, MSI, Sapphire en Biostar zijn al volop verkrijgbaar.
Hybrid Crossfire
De onboard videokaart zal voor veel mensen voldoen. Tenminste, de mensen die geen games spelen. Voor normaal internet- en Office-gebruik is de onboard videokaart goed genoeg, voor het decoderen van Blu-ray films en voor het bekijken van films en tv in het algemeen dus ook. Maar games is toch een ander verhaal, wat oudere games kunnen er prima op gespeeld worden, maar met nieuwere titels krijg je toch problemen. Wie genoegen neemt met een beperkte resolutie en weinig 3D-effecten, kan nog door met de geïntegreerde videokaart. De geïntegreerde videokaart op de 780G-chipset is de HD 3200. Deze presteert een stuk beter dan de G35-chipset en andere chipsets met geïntegreerde videokaart, de 690G en de 740G. Vergeleken met collega’s presteert de 780G dus prima, vergeleken met losse videokaarten nog altijd een stuk minder. De 3D-prestaties van de HD 3200 kunnen omhoog geschroefd worden met Hybrid Crossfire. Voor de trouwe lezer van de Helpmij.nl Nieuwsbrief is Crossfire een bekende term, het gaat om het combineren van twee of meer videokaarten waardoor je betere prestaties haalt in games. Normaal gesproken werkt Crossfire met twee of meer losse videokaarten, maar met Hybrid Crossfire kun je een losse videokaart met een geïntegreerde videokaart combineren. De prestaties worden hierdoor verhoogd. De HD 3200 kun je laten samenwerken met de HD 3450 videokaart van ATI. Volgens benchmarks worden de prestaties met zo’n 70% verhoogd ten opzichte van enkel de HD 3200.
De tegenhanger: GeForce 8200-chipset
AMD is niet het enige bedrijf dat chipsets met geïntegreerde videokaarten maakt. nVidia kan er ook wat van, en als reactie op de 780G van AMD hebben zij de GeForce 8200 klaarliggen. nVidia heeft echter, in tegenstelling tot AMD, de northbridge en de southbridge in één chip gepropt. Het verschil tussen de 780G-chipset van AMD en de GeForce 8200-chipset is niet groot. Ook de GeForce 8200 heeft een DirectX 10 GPU aan boord en is goed met HD-video.
De geïntegreerde videodecoder heet bij nVidia PureVideo, en deze technologie gebruikt nVidia ook bij haar moderne losse videokaarten. De GeForce 8200 is daarnaast helemaal klaar voor de nieuwe Phenom CPU’s van AMD, want de chipset ondersteunt HyperTransport 3.0. Verder is de GeForce 8200 ook helemaal voorbereid op HDMI en HDCP en ondersteunt de chipset tot 6 x SATA II. Ook biedt de chipset ondersteuning voor een extra videokaart middels een modern PCI Express 2.0 slot. Ook hier kun je de grafische kracht van de onboard videokaart uitbreiden, met een losse videokaart. Bij AMD/ATI heet dit Hybird Crossfire, en bij nVidia heet dit, jawel, Hybrid SLI.
Hiermee kun je dus de GeForce 8200 laten samenwerken met een extra losse nVidia-videokaart. Dit is geen slechte idee, want in verschillende benchmarks presteert de 780G van AMD beter dan de nVidia GeForce 8200. De laatstgenoemde kan extra kracht dus wel gebruiken. Door de single-chipopstelling van de GeForce 8200 heeft nVidia het gewonnen van AMD wat betreft energieverbruik. Het verschil is niet heel groot, en ook AMD doet het zeker niet slecht, maar in deze tijden van stijgende energieprijzen is elke besparing natuurlijk mooi meegenomen.
Conclusie
De AMD 780G-chipset en de nVidia GeForce 8200-chipset zijn chipsets met een geïntegreerde DirectX 10 GPU, waarmee je uitstekend Blu-ray video kunt decoderen. Ook simpele games gaan prima op deze onboard videokaarten. Voor moderne, wat zwaardere games moet je genoegen nemen met een lagere resolutie en weinig 3D-effecten. Maar beide chipsets zijn ook niet bedoeld voor gamers, al wordt het voor gamers met een laag budget aantrekkelijker gemaakt door Hybrid Crossfire en Hybrid SLI. De 780G en GeForce 8200 zijn beide prima geschikt om te gebruiken in een media center, home server of in budgetcomputer. De 780G combineert prima prestaties met een zacht prijsje en een laag energieverbruik, al scoort de GeForce op dit punt net wat beter. Het is duidelijk dat chipsets met geïntegreerde videokaart zich steeds meer aan het bewijzen zijn, en dat ze op sommige punten niks onderdoen voor hun grote broers, de losse videokaart.
|
|
|
|
Nieuw op Helpmij: handleidingen in pdf-formaat |
Door: CorVerm |
|
Het bestuur en de redactie van Helpmij streeft naar een zo uitgebreid mogelijke en heldere service voor de leden en gebruikers van Helpmij. Vandaar dat we steeds op zoek zijn naar nieuwe onderdelen, en bezig zijn om bestaande forumonderdelen in een nieuw jasje te steken. In de sectie mededelingen van het forum heb je al kunnen lezen dat Helpmij een nieuwe service biedt: handleidingen in pdf-formaat. Dit uiteraard naast de handleidingen die je gewoon op het forum kunt blijven lezen. Nieuwe handleidingen zullen gewoon, zoals we gewend zijn, op het forum geplaatst worden en tegelijk in pdf-formaat worden aangeboden. Wij denken hiermee een meerwaarde en een stukje gebruikersgemak te bieden voor het gebruik van de handleidingen die gelezen worden door vele bezoekers van onze handleidingensite. De handleidingen in pdf-formaat kun je downloaden op: deze site.
De eerste pagina van de pdf-bestanden zijn voorzien van het Helpmij logo en de titel, de overige pagina’s van een watermerk. Eerlijk is eerlijk, vaak steekt een redacteur veel werk in het maken van een handleiding, daarom is de beveiliging (want zo moet je het zien) van deze bestanden best wel op z’n plaats. De laatste opmerking brengt mij bij de maker van het tooltje dat het ons mogelijk maakt om de handleidingen (vaak gemaakt in een Word document en daarna geconverteerd naar een PDF-bestand) om te zetten in een Helpmij pdf-bestand. Aan Held alle dank en lof voor het maken van het bewuste tooltje. Want het is met recht een prachtig stukje vakmanschap.
Ook mumzel die, zowel de lijst Handige software als de pdf-handleidingenlijst heeft opgezet en bijhoudt, mag hier niet ontbreken. Door haar inzet zijn alle programma’s, keurig gerubriceerd, met het grootste gemak te vinden.
Voor de zekerheid ook nog even de andere links:
Via de link Handige software kom je terecht in het overzicht van alle software. Ook het toevoegen van software kun je op de site handige software doen. Dus weet je nog een leuk of nuttig programma? Voeg het gerust toe.
Een overzicht van alle handleidingen vind je op de site Tips en Handleidingen en zijn daar dan ook direct te downloaden als pdf-bestand. Door, linksboven op de link Overige handleidingen te klikken, kun je de handleidingen op de site lezen.
|
|
|
|
Eerste preview Windows 7 |
Door: ErpCity |
|
Preview: Windows 7 met multi-touch bediening
In een demo op de “Wall Street Journal’s D6: All Things Digital” conferentie liet Julie Larson-Green, één van de vice-presidents van Microsoft, alvast wat mogelijkheden zien van het nieuwe Microsoft Windows 7 besturingssysteem, dat waarschijnlijk eind 2009 of begin 2010 al in de winkels zal liggen. Een van de functies die in de demo werd getoond is multi-touch (niet alleen het aanraken van het scherm wordt gedetecteerd, maar ook "dubbelklik" en draaien met de vingers. Via het (touchscreen) scherm kun je de meest voorkomende functies/programma’s bedienen, dus hoef je minder handelingen met je muis of toetsenbord te verrichten. Muzikanten kunnen zelfs een piano toetsenbord op hun monitor zetten en er vrolijk op spelen…
Een paar mededelingen van Microsoft tijdens deze conferentie vielen tegen. Iedereen was er van uit gegaan dat Bill Gates c.s. door het "succes" van het ultra zware Vista hun lesje met het voortborduren op een kernel “uit de vorige eeuw” wel zouden hebben geleerd, en dat voor Windows 7 een gloednieuwe, ultralichte kernel zou worden ontwikkeld. Jammer, maar Microsoft spreekt dit nu tegen! Men zegt nu dat men de lange termijn investeringen in de architectuur van Vista en Windows Server 2008 wil voortzetten in Win7… Dus geen nieuwe kernel, maar een “gestripte” van Vista die nu onder de naam “MinWin” door het leven schijnt te gaan. Windows 7 zal alleen in een 64-bit versie op de markt komen. Dus iedereen met wat oudere hardware, kan zijn systeem waarop hij nu nog soepel XP draait in afwachting van de beloofde "lichte" opvolger van Vista, dan helaas dus alsnog op dinsdagochtend aan de straatrand zetten (wel eerst de "ondeugende" plaatjes verwijderen!). Aan de key partners van Microsoft is de M1 (Milestone 1) versie vrijgegeven om te testen... De M3 wordt in september verwacht. Zodra er meer nieuws is over Windows 7 (dit is de "werknaam" van het pakket, de officiële benaming wordt nog angstvallig geheim gehouden), lees je dat zeker hier!
Beurstip: Vanaf 2010 zullen voor de fabrikanten van poetsmiddelen voor beeldschermen gouden tijden aanbreken…
|
|
|
|
|
|
Niet één, niet twee, niet vier maar drie processorkernen: de triple-core AMD Phenom X3 ziet het daglicht |
Door: Michael4446 |
|
Er lijkt geen einde aan te komen; de multi-core hype is door alle grote hardware- en computerfabrikanten ingezet om gebruikers voor zich te winnen. Vroeger was het nog simpel, een processor had één kern, lekker duidelijk. In die goede oude tijd was het AMD die Intel te slim af was. Dat is nu moeilijk voor te stellen, maar de bekende Athlon 64 versloeg de Pentium 4 in vrijwel elke benchmark. De rollen zijn nu omgedraaid, Intel staat er gewoon beter voor dan AMD. De reden? Multi-core processors. Intel wist met haar Core 2 Duo processors veel gebruikers voor zich te winnen. De AMD Athlon X2 processors presteerde wel, maar legde het af tegen de Core 2 Duo processors van Intel. Met de komst van de quad-core processors is het verschil alleen nog maar groter geworden. De snelste quad-core processor van AMD houdt het langzaamste model van Intel niet eens bij! De cijfers van het afgelopen jaar zijn voor AMD ook niet echt goed te noemen. Onlangs werd al gespeculeerd over het uitbesteden van de productie van chipsets, en nu zelfs de processors. Alles wordt er aan gedaan om de rode cijfers weer een groen kleurtje te geven.
Een defecte Phenom X4
Onlangs introduceerde AMD haar Phenom X3 processors. Deze processors hebben zoals de naam al doet vermoeden geen twee, geen vier, maar 3 kernen. Deze triple-core processors hebben een Toliman-chip als basis, die wel heel veel gelijkenissen vertoont met de Agena-chip die gebruikt wordt voor de Phenom X4’s.Volgens AMD is de X3 bedoeld om het gat tussen de dual-core en de quad-core processors op te vullen, een triple-core processor is immers sneller dan een dual-core, maar langzamer dan een quad-core. Voor mensen die veel zware grafische programma’s of videobewerkingsprogramma’s draaien, maar niet te veel geld willen uitgeven aan een quad-core, zou een triple-core processor dus de oplossing zijn. Maar je kunt de situatie ook van de andere kant bekijken. De Phenom X3 zou namelijk ook een goedkope manier zijn om defecte Phenom X4’s alsnog te verkopen. Defect, je hebt het goed gelezen. De Phenom X3 is in feite een defecte Phenom X4. Wat er dan stuk is, laat zich raden. In de Phenom X3 zitten vier kernen, waarvan er één het niet doet. Je houdt dan dus drie werkende cores over, en voilà, de triple-core processor is geboren.
Als je een Phenom X3 koopt, schaf je eigenlijk een afgekeurde Phenom X4 processor aan. Voor de slimmeriken die denken dat je de vierde core weer kunt maken: dat is niet mogelijk. De drie overgebleven cores kunnen trouwens prima met elkaar samenwerken, dat de vierde kern defect is, heeft geen invloed op de overgebleven drie. De vraag die overblijft is dus: is dit een echt een goede processor die het gat tussen dual-core en quad-core opvult of is dit een goedkope manier van AMD om van haar defecte Phenom X4’s af te komen?
De specificaties beter bekeken
Om hier een antwoord op te vinden, moeten we de X3 eens van dichtbij gaan bekijken, dat wil zeggen, laten we de specificaties eens nader onderzoeken. Als je die eenmaal gezien hebt, word je weer met je neus op de feiten gedrukt; de Phenom X3 lijkt sprekend op zijn krachtigere broer. Omdat het in feite dezelfde processor is, komen de specificaties ook vrijwel overeen. Beide CPU’s (voor de trouwe nieuwsbrieflezer een bekende afkorting) werken op hetzelfde socket, namelijk AM2+. Deze Socket AM2+ processorvoet werkt in combinatie met het nieuwe HyperTransport 3.0. Voor de bezitters van een moederbord met AM2 socket, niet getreurd, de Phenom X3 kun je net zoals de Phenom X4 gebruiken op het iets verouderde socket. Van de Phenom X4 is bekend dat deze CPU 512 kB L2-cache heeft en 2 MB gedeelde L3-cache. Omdat één core uitgeschakeld is, is er ook minder L2-cache. Er is één brok L2-cache weggehaald, en het totaal komt dus voor de Phenom X3 uit op 1,5 MB L2-cache. Er is verder niets veranderd aan het L3-cache, deze is hetzelfde gebleven met 2 MB.
Het energieverbruik is ook niet drastisch veranderd. De TDP van de Phenom X3’s is 95 Watt, die van de Phenom X4’s ook. In de praktijk blijkt de X3 iets zuiniger te zijn dan de X4, maar dat is slechts een kwestie van enkele Watts.
Windows en programma’s als CPU-Z kunnen prima overweg met de triple-core CPU’s. Door Windows worden de drie cores herkend, en in Taakbeheer zie je dan ook de belasting per kern. CPU-Z herkent het zaakje eveneens zoals het hoort. Er wordt netjes gemeld dat we te maken hebben met een Toliman-chip.
De Phenom X3 overklokken is uiteraard ook mogelijk. Verwacht hier echter niet te veel van, de X4’s waren ook al geen geweldige overklokkers en de Phenom X3 is nog steeds geproduceerd op 65nm. Een extra mogelijkheid voor overklokken is er op moederborden gebaseerd op een AMD-chipset, dan kun je namelijk per core de boel overklokken.
Phenom X3 in drie verschillende smaken
Wij als consumenten hebben de keuze uit drie verschillende Phenom X3’s. De verschillende triple-core processors werken namelijk op andere kloksnelheden. Het instapmodel is de Phenom X3 8450 die werkt op 2.1 GHz. Wat sneller is de Phenom X3 8650, werkend op 2.3 GHz. Snelheidsduivels kunnen kiezen voor de op 2.4 GHz werkende Phenom X3 8750. De prijzen verschillen natuurlijk ook, de X3 8450 kun je kopen voor zo’n 115 euro, het tussenmodel X3 8650 kost zo’n 130 euro, en het snelste exemplaar, de X3 8750 is te koop voor zo’n 150 euro. Daarmee zijn ze duidelijk goedkoper dan de Phenom X4’s, maar weer wat duurder dan de Athlon 64 X2 processors. De prestaties zitten volgens benchmarks hier ook mooi tussenin. Het doel van AMD, om het gat tussen dual-core en quad-core CPU’s op te vullen, is dus bereikt.
Benchmarks en resultaten
Het lijkt alsof de X3 een buitenbeentje is, dat er geen processor is waarmee vergeleken kan worden. Integendeel, Intel is Intel en had gelijk al een antwoord klaar. De Core 2 Duo E7200 is de tegenstander van de Phenom X3 8750.
Intel verwacht dus met een dual-core vergelijkbare prestaties te halen als de triple-core van AMD. Dit lijkt vreemd, maar is goed te verklaren. De E7200 van Intel is geproduceerd volgens het moderne 45nm-procedé en bevat de nieuwste architectuur van Intel. Verschillende websites hebben deze twee processors getest en door een aantal benchmarks heen gehaald. Klok voor klok is de dual-core van Intel sneller, de CPU werkt namelijk op 2.53 GHz. In applicaties die niet goed schalen met meerdere cores, zogenaamde single-threaded software, is Intels processor dus sneller. Voor een gamesysteem is de E7200 dus beter geschikt dan de Phenom X3. Bij allround gebruik zijn beide processors ongeveer even snel. Veel verschil zit hier niet, en de prijs is hier een belangrijkere factor. Maar ben je vooral bezig met multi-threaded software, dan is de X3 8750 volgens verschillende benchmarks in bijna alle gevallen sneller. De keuze hangt dus af van je eigen computergebruik. Ben je eigenlijk met van alles bezig, zowel games, allround werk als multi-threaded software als videobewerking, dan kun je het best naar de prijs kijken. De E7200 is te krijgen voor zo’n 105 euro, en is daarmee toch wat tientjes goedkoper dan de Phenom X3 8750. De E7200 is hiermee duidelijk de betere keuze, als je niet veel multi-threaded software gebruikt.
Concusie
AMD heeft met de Phenom X3 een mooie processor op de markt gebracht. Ze is geslaagd in haar voornaamste doel: het prestatie- en prijsgat tussen de dual-core en quad-core processors opvullen. De processor is een goede keuze die met een minimale investering toch aan de slag wilt gaan met multi-threaded software. Als je hier niet veel mee bezig bent, is de E7200 van Intel een betere keuze, omdat deze een hogere kloksnelheid heeft. Het antwoord op de gestelde vraag aan het begin van dit artikel, is dan ook ‘’allebei’’. AMD vult het gat op, en het geeft ze tegelijkertijd de mogelijkheid om defecte Phenom X4’s alsnog te verkopen. Als AMD wil dat de Phenom X3’s geadviseerd worden, in plaats van de E7200, zal het bedrijf de prijzen van de drie Phenom X3’s sterk moeten verlagen.
|
|
|
|
Oogstrelend... geluid. |
Door: ErpCity |
|
Adembenemend… mooi?
Eigenlijk zou dit onder “gadgets” moeten vallen, maar daarmee doe je het product, gezien de “vrienden prijs” van € 6.500, misschien een beetje tekort, vandaar een separaat artikel…
Minimalisten in trendy appartementen opgelet! In de strijd om “wie de meeste boxen heeft” bij zijn surround systeem is nu een dramatische verandering gekomen. Na 5.1 (5 luidsprekers en een subwoofer) en 7.1 komt Sony nu met… 1.0 (één)! Een? Maar wel een zeer bijzondere! De “Sountina” (NSA-PF1) speaker, een samenvoeging van “sound” en “fountain”, met een tweeter gemaakt van… glas!
Een prachtig design, 1,8 meter hoog, produceert een fantastisch geluid dat, door middel van een buis van organisch glas, 360 graden rond wordt uitgestraald, zodat je op elke plek in de ruimte kunt genieten van zuiver HiFi geluid. In de ontvangsthal van Sony is de speaker uitgetest en deze bleek tot op 100 meter (Sony heeft een zeer grote ontvangsthal) nog zeer helder en duidelijk hoorbaar...
De speaker loopt van 50 tot 20.000 Hertz, heeft een 13cm subwoofer, een 7 cm mid-range speaker en, zoals gezegd, een (90cm) tweeter van organisch glas…
De maten van de “box” zijn 325x1845x325mm en het gewicht 12.5kg.
De glazen tweeter heeft bovendien een lichtbron met verschillende kleuren ingebouwd waardoor er naast een oorstrelend geluid, ook genoten kan worden van fantastisch lichtspel.
Dus: als je die € 6.500 toch hebt liggen en je hebt geen kat (die het ding per abuis zou kunnen aanzien voor een leuke nieuwe "krabpaal" om zijn nagels op te oefenen), of een hond dan wel kinderen die deze schitterende glazen “lantaarnpaal” per ongeluk omver zouden kunnen lopen, doe jezelf dan een plezier! De “Sountina” ligt vanaf 20 juni in alle (dure) winkels op de plank.
|
|
|
|
Onze Tips & Handleidingen |
Door: profpc |
|
In het artikel: “Nieuw op Helpmij: handleidingen in pdf-formaat” heb je al kunnen lezen dat Helpmij nu handleidingen in pdf-formaat aanbiedt, die afkomstig zijn uit het Tips en Handleidingen forum. Dit betekent niet dat er geen tips, handleidingen en nuttige online adressen meer kunnen worden toegevoegd op het forum. In het bovengenoemde artikel staat aangegeven, waar je het forum Tips en Handleidingen kunt vinden.
In deze editie van de Onze Tips & Handleidingen, zetten we zoals elke maand, hieronder de geplaatste handleidingen van de afgelopen maand. Hieronder een overzicht van de maand mei.
Hardware
Wanneer een USB Voip telefoon niet werkt onder Vista
Geplaatst op 01 mei 2008, door mrmusic
Het blijkt zo te zijn, dat diverse USB Voip telefoons, die onder Windows XP prima werkten, het onder Windows Vista helaas niet meer doen. En lang niet altijd zijn er Vista drivers beschikbaar. Maar in deze handleiding wordt een oplossing gegeven.
Onderhoud
Processen op een rijtje
Geplaatst op 15 mei 2008, door Sensicane
Hier wordt een tip gegeven om te kijken of je processen die je computer heeft wel goed zijn of er wel op horen.
Software-tips
AIMP2, een heldere muziekspeler en meer
Geplaatst op 03 mei 2008, door CorVerm
AIMP2 is een compacte en heldere mediaplayer die ook cd’s kan rippen , converteren enzovoorts. In deze handleiding wordt er meer uitleg over gegeven.
Windows
Windows XP Service Pack 3 downloaden en installeren
Geplaatst op 08 mei 2008, door Michael4446
Inmiddels is Service Pack 3 voor Windows XP in het Nederlands uitgebracht. In deze handleiding wordt stap voor stap uitgelegd hoe je Service Pack 3 downloadt en installeert.
|
|
|
|
Rocketdock |
Door: ErpCity |
|
Organiseer de chaos op het bureaublad
Efficiëntie is een “gevleugeld” woord. Overal worden dingen bedacht om processen en handelingen sneller, soepeler en gemakkelijker te laten verlopen. Kortom, iedereen heeft het er over.
Ook op onze PC’s en Notebooks proberen we zaken efficiënter in te richten; voor programma’s en mappen die we vaak gebruiken maken we een icoon in de werkbalk “snelstarten” en andere veelgebruikte zaken “knallen” we met een snelkoppeling op het bureaublad…. Want de weg via de button “start” en dan “programma’s”, enzovoort, is NIET efficiënt, zeg gerust irritant… Snelkoppelingen op het bureaublad zijn handig… totdat datzelfde bureaublad er na enige tijd zoals onderstaand of nog veel voller en dus onoverzichtelijker uit komt te zien:
De efficiëntie is volkomen zoek, je zoekt je een slag in de rondte om dat ene icoon te vinden, waar is dat stomme ding gebleven, ik weet zeker dat het er ergens tussen staat. Je "schiet in de stress" en de ergernis slaat toe.
Mocht je op dat moment naast een Mac gebruiker zitten dan valt je meteen de rust op zijn bureaublad op, en de snelheid waarmee hij toch programma’s en mappen weet te openen ZONDER dat er op een Mac een “start” button zit…
Hij gebruikt het supersnel en simpel werkende Apple “Dock”….
Voor Windows gebruikers die ook die “rust” op hun bureaublad willen, of hun prachtige achtergrondfoto niet verziekt willen zien door iconen, is er nu, gemaakt door twee Apple Junks die overgestapt zijn op Windows: ROCKETDOCK
Geniet van de rust op dit bureaublad…. met bovenin de snelstartbalk: het “rocketdock”.
Zodra men met de muis over de balk beweegt, springt het icoon onder de cursor uit de balk en tegelijkertijd verschijnt de naam van het betreffende programma (of map).
Een zeer leuk en efficiënt programma, met veel handige add-on’s. Het mooiste van het programma: het is er ook in het Nederlands, en het is GRATIS!
Je kunt het helemaal naar eigen smaak inrichten. Rocketdock werkt ook prima op oudere systemen. Klik hier voor het demofilmpje en de download van de laatste, goed werkende versie 1.3.5
(Vorig jaar heeft men al geprobeerd om rocketdock te lanceren, maar het bleek vol met bugs en problemen te zitten, en na enige tijd hoorden we er niets meer van, rocketdock scheen een zachte dood te zijn gestorven. Maar het is terug! En werkt nu zonder problemen op Windows 2000, XP en Vista!)
|
|
|
|
Gadgets |
Door: ErpCity |
|
Het EK staat voor de deur!
Een fantastisch evenement voor voetbalfanaten. Dag en nacht voetbalwedstrijden, hoogtepunten, scherpe analyses van bekende betweters of één van de 16,5 miljoen bondscoaches die Nederland rijk is, en penaltyschieten in lingerie. Overal waar je gaat staan de tv’s (vaak zeer luid) aan, in café’s, bars, snackbars, restaurants, zelfs bij veel bedrijven en kantoren, en bovendien ook in veel winkels…
Nogmaals… ideale tijd voor voetbalfanaten. Maar wat nu als je niet zo gek bent op voetbal, dan zo’n (doorgaans rustig) romantisch cafeetje binnen loopt om eens een goed gesprek met je vriend(in) te hebben, en de TV staat loeihard op het voetbalkanaal met daarvoor een brallende, brullende en lallende “oranje menigte”? Weggaan en iets anders zoeken? Vergeefse moeite! Overal zul je dezelfde situatie aantreffen. Lekker “rustig” thuis gaan zitten? Vergeet het! Zodra er maar iets gebeurt op het veld, schreeuwt de hele buurt het uit… Dan maar bij de pakken neer gaan zitten tot het EK over is? NEE! Dit is je nieuwe geheime wapen om zeer discreet een hele horde fanatieke tv kijkers volkomen te ontmoedigen: de TV-b-Gone, een universele remote control sleutelhanger!
Het eenvoudige model hierboven heeft de codes van 209 verschillende merken en types tv’s voorgeprogrammeerd aan boord, maar de functionaliteit is beperkt tot het uitzetten van de tv (hetgeen, als je het een paar keer achter elkaar doet in zo’n volle kroeg, ook de grootste voetbalgek zal ontmoedigen en jankend op de knieën zal krijgen om daarna zijn heil elders te zoeken…)
Het onderstaande model, de MicroSpy Remote Powers (welke ook wordt verkocht onder de naam Ninja Remote), is iets duurder maar kan, naast aan/uit, ook het geluid hard en zacht zetten en van kanaal wisselen.
Dus precies op het moment van die belangrijke strafschop zet je het toestel even op Gillmore Girls of McLeods Daughters… Daar zakken dan echt alle broeken van af!
Na het EK blijven de remotes natuurlijk handig om beeldschermen op stations, luchthavens, in etalages en bij de buren te bedienen…
De MicroSpy Remote Power's werkt op veel tv merken (Sony, Panasonic, Samsung, Toshiba, Sanyo, Aiwa, Mitsubishi, Philips, JVC, Sharp, etc) en omdat beide apparaatjes zeer klein zijn (5,8 x 3,6 x 0,6 cm) zul je niet gemakkelijk als “de boosdoener” ontdekt worden. WAARSCHUWING: Word je WEL ontdekt, dan kun je helaas geen aanspraak maken op enige fabrieksgarantie, dan sta je er echt helemaal alleen voor!
Wij wensen iedereen een geweldig plezierig EK! Maar denk een beetje aan de buren!
|
|
|
|
Postvak IN |
Door: Redactie |
|
In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen en plaatsen we reacties van onze lezers.
Geachte heer,mevrouw,
Ik gebruik al een geruime tijd AVG 7.5 de gratis versie naar volle tevredenheid.
Daarnaast heb ik de betaalde virusscan van spamfighter.
Nu las ik uit uw mail bericht de nieuwste AVG 8 de gratis of de betaalde versie.
Mijn vraag is,heeft het zin om AVG 8(betaalde versie)aan te schaffen,nu ik reeds
voorzien ben van spamfighter?(betaalde versie)
Tot op heden werken beide virusscan's zonder problemen.
Is het zinvol om dit te gaan doen?Of is dit te veel van het goede.
Graag uw mening hierover.
Met vriendelijke groet,
Herman Seelen.
Beste Herman,
Het is niet aan te raden om twee verschillende anti-virusprogramma's tegelijkertijd draaiende te hebben, het best kunt u uw betaalde licentie op VIRUSfighter gewoon houden, en AVG verwijderen. Als VIRUSfighter naar tevredenheid werkt, kunt u deze licentie later weer verlengen, anders kunt u VIRUSfighter verwijderen en overstappen naar een ander anti-virusprogramma, zoals AVG 8.0. Als u alleen VIRUSfighter gaat gebruiken, is het aan te raden om daarnaast nog een firewall en anti-spywareprogramma te installeren. Van beide programma's bestaan gratis versies. Voorbeelden van goede firewalls die kosteloos te verkrijgen zijn, zijn Comodo Free Firewall, ZoneAlarm Free, Sunbelt Personal Firewall en PC Tools Firewall Plus. Een prima anti-spywareprogramma dat u kunt gebruiken is SpywareBlaster. Periodiek scannen met een spywarescanner is ook aan te raden, gratis programma's hiervoor zijn onder andere Spybot Search & Destroy en Ad-Aware 2007 Free. Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Voor verdere vragen kunt u ook altijd op het Helpmij.nl Forum terecht.
Michael4446.
Ook een vraag of opmerking n.a.v. de nieuwsbrief? Laat het ons weten!
De redactie behoudt het recht om aan te passen / in te korten etc.
|
|
|
|
|