Editie mei 2008  





De redactie bestaat uit:

Boeing_737 (hoofdredacteur)
BrEeZeR
CorVerm
crash
Harry Snor
Ellasar
ErpCity
Michael4446
mumzel
profpc
Withaar
XP_PC


De redactie is te bereiken op nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.
Wilt u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kunt u e-mailen naar bovenstaand adres of u bezoekt het forum en plaatst uw bijdrage in de sectie nieuwsbrief.



Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 44005 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.

Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie.

Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor de nieuwsbrief kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch de volgende nieuwsbrief ontvangen.

Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude Nieuwsbrieven bladeren.


 

 



DISCLAIMER
Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.


 

 

Woord vooraf

Door: Boeing_737




Taal
In mijn voorwoord van maart dit jaar stipte ik even aan, dat er op de redactie nog wel eens een taalkundige discussie wil losbarsten. Maar dat verschijnsel doet zich van tijd tot tijd ook voor op het forum. Bij dat soort discussies laten zich grofweg twee kampen zien: zij die turbotaal gebruiken en zij die zich daar kwaad om maken. Even als uitleg: turbotaal heeft vaak zoiets als"ff" en "d8" als uitdrukkingsmiddelen. Ik maak me niet zo kwaad meer als ik zo'n "turbovragensteller" tegenkom.

Ten eerste kan ik me voorstellen dat de vragensteller in MSN zijn of haar probleem heeft besproken en rechtstreeks vanuit MSN ons forum opkomt. Tja, dan is het al wat begrijpelijker dat hetzelfde jargon wordt gebruikt. Ten tweede heb ik ontdekt, dat als je zo'n vraag in normaal (wat is normaal?) Nederlands beantwoordt, de volgende bijdrage van de vragensteller al een heel stuk is gekalmeerd... Ik kom weer uit op mijn stokpaardje: met een beetje tolerantie komen we vaak veel verder dan "met de harde hand".



Deze maandag viert Nederland de bevrijding van de onderdrukking en de terugkeer van de tolerantie, laten we dat ook in gedachten houden.

 

Maak zelf je eigen puzzel met Eclipse Crossword!

Door: profpc


Eclipse Crossword is een eenvoudig programma waarmee je kruiswoordpuzzels kunt maken. Een ideaal programma voor mensen die het leuk vinden om een puzzel te maken. Het programma is in het Engels. Dit moet natuurlijk geen probleem zijn, omdat je de kruiswoordpuzzel in je eigen taal maakt. Als je eenmaal de puzzel hebt afgemaakt, heb je de mogelijkheid om de puzzel op je eigen website neer te zetten, op te slaan op de computer of uit te printen.

Het programma kun je downloaden op de website van Eclipse Corssword. Het bestand is maar 48 kB groot. Het programma werkt op Windows 95, 98, 2000, Me, XP en Vista. Nadat je tijdens de installatie de gebruikersvoorwaarden hebt doorgelezen en geaccepteerd, kun je het programma opstarten. Eclipse Crossword vraagt eerst of je de tutorial wilt lezen voordat je met het programma verder gaat. In principe kun je nu op “Nee” klikken, je kunt altijd nog de tutorial raadplegen via “Help” in het programma, als je bijvoorbeeld nog geen ideeën hebt wat voor soort omschrijving je bij de woorden moet zetten of als je nog iets niet snapt. De tutorial is ook in het Engels.

Nu kun je de kruiswoordpuzzel maken. In het eerste scherm krijg je de vraag of je een nieuwe puzzel wilt maken of een bestaande puzzel wilt openen. Je kiest natuurlijk “I would like to start a new crossword”. Hierna klik je op “Next”. Hierna krijg je de vraag of je een nieuwe woordenlijst voor je puzzel wilt aanmaken of een bestaande woordenlijst wilt laden. Omdat je nog geen woorden hebt aangemaakt bij vorige puzzels kies je nu de eerste optie. Nu kom je bij stap 2 aan.




In dit venster voer je bij “Word:” het woord die mensen moeten raden. Bijvoorbeeld: HELPMIJ. In het venster “Clue for this word:” voer je een omschrijving van het woord in het bovenste venster. Bijvoorbeeld: De gratis computerhelpdesk van Nederland. Hierna klik je op “Add word to list”. Nu zie je het woord verschijnen in de linker kolom. Zo kun je zoveel woorden invoegen als je maar wilt. Bij “Tools” kun je een bestaande woordenlijst openen van de vorige puzzels. Als je op “Next” klikt, kun je in dat venster een naam aan de puzzel geven en kun je de naam van wie de puzzel gemaakt heeft neerzetten.

In het volgende venster kun je de grootte van de kruiswoordpuzzel aanpassen. Standaard past het programma de grootte van de puzzel al aan. Als je op “Next” klikt zie je het resultaat van hoe de kruiswoordpuzzel eruit ziet. Als je de puzzel te groot vindt, kun je op “Back” klikken om de grootte aan te passen.



Als je de kruiswoordpuzzel mooi vindt, kun je op “Next” klikken. Nu kun je ervoor kiezen om de kruiswoordpuzzel op te slaan op de computer, en hem eventueel later bewerken. Ook kun je er nog voor kiezen om de woorden die je net hebt ingevoerd bij de puzzel, op te slaan.
Klik hiervoor onderaan op “Save word list”. Als je boven op het tabblad “Print Crossword” klikt, kun je ervoor kiezen wat je precies wil printen. Zo kun je de kruiswoordpuzzel met antwoorden uitprinten of bijvoorbeeld alleen een lege kruiswoordpuzzel met de omschrijvingen. Bij het tabblad “Save as a webpage” kun je de kruiswoordpuzzel ook opslaan voor op je eigen website. Je hebt hier vier mogelijkheden, twee interactive en twee printable. Bij interactive werkt de eerste optie in alle recente browsers. Kies je optie twee, dan is deze geschikt voor oudere browsers. Er moet dan wel een Java applet op de web server worden geüpload. Bij printable, kun je op je website een lege kruiswoordpuzzel met omschrijvingen neerzetten en ééntje met de antwoorden. Bij het tabblad “Publish Crossword” kun je de kruiswoordpuzzel ook in andere vormen opslaan. Zo kun je de kruiswoordpuzzel in een rich text format (rtf), een Windows metafile (wmf) of een Encapsulated PostScript (eps) bestand maken. Ook kun je de kruiswoordpuzzel in een bestand maken dat door andere crossword programma’s worden gelezen.

Conclusie:
Eclipse Crossword is een leuk programma om in een paar stappen een kruiswoordpuzzel te maken. Het programma is eenvoudig in gebruik en je hebt verschillende mogelijkheden om de kruiswoordpuzzel op te slaan. Een voorbeeld van hoe een kruiswoordpuzzel eruit komt te zien, kun je vinden als je klikt op deze link*. De oplossing van de kruiswoordpuzzel vind je in de volgende editie van de nieuwsbrief.

Klik op deze link* om de volledige grootte van de puzzel te zien.
De oplossing vind je in de volgende editie van de nieuwsbrief.


*Werkt de puzzel niet? Klik dan op deze link om de puzzel te zien.

 

Vacature bestuurslid

Door: Het bestuur


Het bestuur van de vereniging Helpmij.nl zoekt een nieuw bestuurslid.

Wat vragen we van je:

· je hebt affiniteit met de vereniging Helpmij.nl
· je bent bereid om regelmatig een vergadering bij te wonen (meestal virtueel)
· je bent een regelmatige bezoeker van het forum en/of chat
· je durft beslissingen te nemen
· je hebt een flexibele instelling
· je bent 21 jaar of ouder

Wat bieden we:

· een gezellig en slagvaardig bestuur
· geen auto van de zaak
· geen vergoedingen

Als jij denkt, ja dat is wat voor mij, stuur dan een e-mail naar het bestuur met daarin een korte presentatie van jezelf en van je motivatie. De verplichting voor jou is dat als je in het bestuur gekozen wordt, je verplicht bent om lid te worden van de vereniging (mocht je dat nog niet zijn).

Stuur die e-mail voor 1 juni naar bestuur@helpmij.nl.

 

AVG Anti-Virus Free Edition 8.0: een eerste kennismaking

Door: Michael4446


AVG, het voormalige Grisoft, heeft een aantal dagen geleden versie 8.0 van zijn virusscanner gelanceerd. De nieuwe scanner combineert real-time beveiliging met antivirus- en antispywaremodules en heeft een multi-threated scanfunctie. Een andere toevoeging is LinkScanner, waardoor gebruikers veiliger kunnen zoeken op internet. Deze functie kun je vergelijken met de McAfee SiteAdvisor. Hierdoor wordt in een zoekpagina aangegeven of de link veilig is of niet. Andere veranderingen zijn het gebruik maken van de nieuwste beveiligingstechnieken, zoals de technologie van Exploit Prevention Labs (LinkScanner). De betaalde versie heeft ook betere beveiliging aan boord voor MSN, ICQ en andere messengers. Ook de beveiliging tegen rootkits is verbeterd en worden geïnfecteerde sites beter en sneller opgemerkt.

AVG Free wordt nu op meer dan 70 miljoen systemen gebruikt, en is een van de grote namen in beveiligingsland. Al sinds jaar en dag is de basisversie gratis te gebruiken. Een tijd geleden verscheen AVG 8.0, maar dit is de betaalde variant. De commerciële producten zijn AVG Anti-Virus en AVG Internet Security. De Free Edition 8.0 is gratis te gebruiken, maar de gebruiker moet daar wel wat voor inleveren. Zo mist de gratis versie bescherming tegen hackers, spam, phishing, keyloggers, geïnfecteerde IM-bijlagen van bijvoorbeeld Windows Live Messenger en drive-by downloads. Deze laatst genoemde dreiging is relatief nieuw. Onder drive-by downloads worden downloads verstaan waarvan de gebruiker geen weet heeft. Deze downloads kunnen op een pc terechtkomen door het bekijken van een site, e-mail of het klikken op een pop-up. De versie waar je voor moet betalen is ook voorzien van betere ondersteuning, en de gratis versie is beschikbaar in slechts twee talen, en daar is Nederlands er geen van. Op deze
pagina kun je de verschillende programma’s van AVG met elkaar vergelijken. De Engelse versie is te downloaden vanaf deze pagina, en het installatiebestand is ongeveer 46 MB groot. AVG Free 8.0 kun je gebruiken op zowel Windows XP als Windows Vista. Laten we kennismaken met dit programma, lees snel verder.
Als je het installatiebestand gedownload hebt, kun je met de installatie beginnen. Dubbelklik hiervoor op het gedownload bestand en de installatiewizard verschijnt. De installatie is gemakkelijk te doorlopen, en behoeft geen verdere uitleg. Na het installeren doorloop je nog een korte kennismaking waarbij je een aantal instellingen moet opgeven. Volg de instructies die op het scherm staan op, en binnen de kortste keren kun je aan de slag met AVG 8.0. Helemaal rechts onderaan, in het systeemvak van Windows, zie je het bekende logootje van AVG, het vierkantje met de vier vrolijke kleuren. Dubbelklik hierop om het hoofdscherm tevoorschijn te halen. Het onderstaand scherm zul je te zien krijgen.



Het startscherm van AVG 8.0



De mededeling die je onderin ziet staan, kun je verbergen door linksonder te klikken op ‘’Hide notification’’. Aan de linkerkant zie je het menu staan, bestaande uit Overview, Computer scanner en Update now. Laten we een keer onderaan beginnen, en AVG updaten. Klik op ‘’Update now’’ om AVG naar updates te laten zoeken. Als er geen update gevonden is, word je hiervan op de hoogste gesteld, niet alleen in het scherm zelf, maar ook via kleine schermpjes die rechts onderaan je scherm even tevoorschijn floepen. Klik op ‘’Close’’ om terug te keren naar het beginscherm. Als er wel een update gevonden is, zul je het volgende scherm te zien krijgen.



Dit scherm krijg je te zien als er een update beschikbaar is



Je krijg gedetailleerde informatie over de update te zien, en als je klikt op ‘’Update’’ wordt de vernieuwde database gedownload en geïnstalleerd. Klik op ‘’Close’’ als de update voltooid is.

We gaan verder bij het onderdeel ‘’Overview’’. Hier vind je de verschilende beveiligingsmodules staan, en zie je de status van elke module. Een korte toelichting op de verschillende beveiligingslagen, Anti-Virus detecteert virussen, wormen, trojans maar ook uitvoerbare bestanden die mogelijk ongewenst of schadelijk. Anti-Spyware detecteert spyware en adware, en de E-mail Scanner controleert inkomende en uitgaande mails op malware, door het gebruik van plug-ins voor de meest gebruikte e-mailprogramma’s. Gedetailleerdere informatie over de werking van de module en andere gegevens, vind je door dubbel te klikken op een module. Bij sommige modules vind je alleen wat statistieken terug zoals de databaseversie, maar bij andere modules vinden we er instellingen terug. Zo ook bij de E-mail Scanner, dubbelklik er dus op. Onder het kopje E-mail Scanner settings, kun je nog bepalen of uitgaande e-mails ook gescand moeten worden of niet. Ook kun je daar kiezen of er een notificatie gegeven moet worden als een e-mail gecontroleerd wordt. Als je instellingen goed staan, klik dan op de knop ‘’Save changes’’. Je zult dan weer terugkeren naar het overzicht, waar je License ziet staan. Deze module draagt zorg voor je (gratis) licentie, en houdt de gegevens daarvan bij. Interessanter is de nieuwe module LinkScanner. Deze blokkeert schadelijke websites en controleert links op zoekpagina’s van populaire zoekmachines. Als deze module actief is, en je zoekt bijvoorbeeld bij Google op ‘’Helpmij.nl’’, dan zie je achter de link een mooi groen vinkje staan, ten teken dat alles veilig is. Onder het kopje ‘’Settings’’ kun je instellen of dit AVG Search-Shield in- of uitgeschakeld moet zijn. Als je deze instelling veranderd hebt, klik je op ‘’Save changes’’ om de wijziging op te slaan, en je zult je browser moeten herstarten. Zie onderstaand screenshot als voorbeeld.



In dit scherm kun je de instellingen voor LinkScanner aanpassen



De zesde module, is het Resident Shield. Dit schild controleert bestanden die geopend, opgeslagen of gewijzigd worden, en beschermt belangrijke onderdelen van je pc zoals het register. Ook hier zijn weer wat instellingen te veranderen, onder het kopje ‘’Resident Shield settings’’. Allereerst kun je hier instellen of het Resident Shield actief moet zijn of niet. Daarna kun je instellen wat er moet gebeuren als er een dreiging gedetecteerd wordt: wil je dat infecties automatisch verwijderd worden, zet het bolletje dan voor ‘’Remove all threats automatically’’. Wil je daarentegen zelf beslissen wat er per dreiging gedaan moet worden, zet het bolletje dan voor ‘’Ask me before removing threats’’. Je kunt nog instellen of cookies gedetecteerd moeten worden of niet en tot slot kun je nog uitzonderingen (exceptions) voor het Resident Shield maken. Hiertoe klik je op ‘’Manage exceptions’’. Vervolgens moet je eerst nog een vinkje zetten voor ‘’Use excludes for the Resident Shield’’. Daarna kun je door te klikken op ‘’Add Patch’’ een map toevoegen aan de uitzonderingen, die dus uitgesloten zijn van scannen door het Resident Shield. Indien je een hele lijst met mappen hebt, kun je het beste klikken op ‘’Add List’’. Als je vervolgens een path of lijst wilt wijzigen, klik je op ‘’Edit Path’’, respectievelijk ‘’Edit List’’. Je klikt daarna op ‘’Apply’’, en als je weer terug wilt keren naar de instellingen van Resident Shield, klik je op ‘’OK’’.
Als laatst heb je nog de Update Manager, deze module controleert automatisch op updates, en houdt jouw AVG 8.0 dus up to date. Ook bij dit onderdeel is er het een en ander naar wens aan te passen. Bijvoorbeeld of updates automatisch gedownload en geïnstalleerd moeten worden, en zo ja, op welke tijden dat dan moet gebeuren. Ook hier klik je ‘’Save changes’’ om de wijzigingen op te slaan. Klik nu in het linkermenu op ‘’Overview’’ om terug te gaan naar het hoofdscherm van AVG.

Als er een virus of een andere vorm van malware gevonden wordt door AVG, en je hebt bij het Resident Shield ingesteld dat jij beslist wat er gebeurt, dan verschijnt er een scherm met de beschikbare informatie en dan krijg je een keuze voorgelegd. Zie onderstaand screenshot.



Als er malware gedetecteerd is, verschijnt bovenstaand scherm



Achter ‘’File name’’ zie je staan welk bestand op de harde schijf geïnfecteerd is, en je ziet achter ‘’Threat name’’ staan, welke infectie er opgelopen is. Je kunt meer informatie krijgen over de gedetecteerde dreiging, door te klikken op ‘’More information about this Threat’’. Je komt dan op een internetpagina uit, waar je meer informatie krijgt, als die aanwezig is. Het belangrijkste is natuurlijk wat er nu verder moet gebeuren met de gevonden infectie. Je hebt de keuze tussen ‘’Heal’’, ‘’Move to Vault’’ en ‘’Ignore’’. Bij de eerst probeert AVG het bestand ‘’te verlossen’’ van de infectie. Als dit niet lukt, wordt het bestand overgeheveld naar de Vault, de malwarekluis. Als het bestand dus niet zo belangrijk is, kun je ook gelijk voor ‘’Move to Vault’’ kiezen. Bij de laatste optie wordt de infectie genegeerd. Er wordt dan niets met het geïnfecteerde bestand gedaan.
AVG 8.0 heeft nog meer instellingen die je naar eigen wens aan kunt passen, de Advanced settings van AVG. In hoofdscherm, zie je link bovenaan nog vijf knoppen staan, waaronder ‘’Tools’’. Klik daarop en kies vervolgens voor ‘’Advanced settings’’. De ‘’Advanced AVG Settings’’ verschijnen, en je zult zoiets als onderstaand scherm te zien krijgen.



Bij de Advanced settings kun je geavanceerde instellingen wijzigen



De geavanceerde instellingen zijn onderverdeeld in verschillende onderdelen. De belangrijkste zijn ‘’Appearance’’, waarbij je delen van het uiterlijk en de lay-out kun aanpassen, ‘’Maintenance’’, waarbij je instellingen van de viruskluis (Virus Vault) kunt aanpasssen, ‘’Scans’’, waarbij je instellingen kunt opgeven over de te scannen objecten. Ook heb je nog ‘’Schedules’’ waar je de instellingen van geplande scans kunt wijzigen, ‘’E-mail Scanner’’ waar je instellingen van de e-mailscanner kunt veranderen, ‘’Resident Shield’’ waar je instellingen wat betreft het schild van AVG kunt aanpassen zoals welke soort objecten er gescand moeten worden door het Resident Shield en welke extensies er wel of niet gecontroleerd worden. Tot slot heb je nog instellingen bij het kopje ‘’Update’’, hier kun je allerlei instellingen opgeven die te maken hebben met het downloaden en installeren van database-updates. Klik telkens op ‘’Apply’’ om gemaakte instellingen op te slaan en klik op ‘’Default’’ om alle instellingen terug te zetten naar standaard. Je klikt op ‘’OK’’ om het instellingenscherm te sluiten, en terug te gaan naar het hoofdscherm.
Er is nog een aspect van AVG 8.0 waarmee we nog geen kennisgemaakt hebben, en dat is het scannen van de computer door de on-demand scanner van AVG. Om dit te doen, klik je in het linkermenu op ‘’Computer scanner’’. Je zult het volgende scherm te zien krijgen.



In bovenstaand scherm kies je welke scan je wilt uitvoeren



Je kunt hier twee soorten scans uitvoeren, namelijk een scan van je hele computer en een scan van bepaalde mappen of bestanden. De eerste scan zie je staan met de naam ‘’Scan whole computer’’, de tweede scan luistert naar de naam ‘’Scan specific files or folders’’. Onder beide scans zie je ‘’Change scan settings’’ staan, deze instellingen zijn hetzelfde als de scaninstellingen van de Advanced settings. Als je dus bij de Advanced settings alle instellingen naar wens hebt staan, hoef je ze hier niet meer aan te passen. Om te beginnen met een scan dubbelklik je op de betreffende scan. Als je klikt op ‘’Scan whole computer’’ begint AVG direct met scannen, maar als je klikt op ‘’Scan specific files or folders’’ zul je eerst nog moeten kiezen welke schijven, partities en mappen er gescand moeten worden. Om dit te doen, zet je steeds een vinkje voor de schijf, partitie of map die jij gescand wilt hebben. Het uitklappen van een schijf, partitie of map gaat met het bekende plusje. Klik op ‘’Start scan’’ als AVG mag beginnen met scannen.

Als de scan gestart is, kun je in het net verschenen venster de voortgang van de scan bijhouden. Je ziet of er al infecties gevonden zijn, hoeveel bestanden er in totaal al gescand zijn, hoelang de scan al bezig is en welk bestand er momenteel gescand wordt. Als de scan voltooid is, verschijnt het scherm ‘’Scan results’’. Je ziet hier precies of er infecties gevonden zijn, wat voor infecties dat dan zijn en of de infecties verwijderd zijn of niet. Verder zie je nog een overzicht van statistieken van de scan. Klik op ‘’Close results’’ om dit te sluiten en terug te keren naar het ‘’Overview’’, het hoofdscherm van AVG.

We hebben nu de verschillende mogelijkheden en opties van het programma bekeken, en kennisgemaakt met AVG Free 8.0. De conclusie is niet verrassend. AVG 8.0 is een gelikt, duidelijk en overzichtelijk programma, met alle basisbeveiliging aan boord. Het programma legt beslag op behoorlijk veel systeemresources en is daarmee niet licht te noemen. De geavanceerde instellingen zijn in orde, maar zijn niet zo uitgebreid als de betaalde versie van AVG 8.0. Heb je dus behoefte aan meer beveiliging, meer mogelijkheden en instellingen, dan kun je beter kiezen voor het betaalde broertje van AVG Free, maar voor alle anderen voldoet dit programma uitstekend.

 

De EK Pool

Door: Puppie


.

Helpmij.nl organiseert uiteraard een UEFA Euro pool. Hier zijn de regels.

1) Het deelname formulier moet uiterlijk voor maandag 2 juni 2008 ingevuld zijn

2) Drie punten voor het goed raden van winst/ verlies/ gelijkspel.

3) Twee punten per goed geraden aantal doelpunten van een thuis- of uitploeg.

4) Vijf punten per goed geraden land in finales (land dient op juiste positie te staan).

5) In de finale wedstrijden wordt per wedstrijd de uitslag aangehouden die bereikt is na de reguliere speeltijd (90 minuten). In de finale wedstrijden is het dus ook mogelijk om een gelijkspel te voorspellen.

6) Bonusvragen worden bij het goed beantwoorden gewaardeerd met het aantal punten dat per vraag staat vermeld.

Prijzen
1e Prijs USB - stick.
2e Prijs T-Shirt.
3e Prijs kladblok plus balpen.




En inschrijven doe je hier - Veel succes!


 

Excel, rekenen met tijd.

Door: CorVerm


Of beter: het rekenen met seriële getallen.

Want als er een ding vaststaat, is het wel het feit dat Excel helemaal niet met tijden en datums kan rekenen, maar alleen met seriële getallen. Natuurlijk kun je Excel tijden en datums laten tonen maar dat is een kwestie van notatie. Door in feite een serieel getal de notatie Tijd mee te geven wordt dat in Excel ook zo getoond. Sterker nog, wanneer we een tijd, bijvoorbeeld 13:00 typen, zal Excel direct begrijpen dat het om tijd gaat en daar ook naar handelen.

.
Een klein voorbeeld van seriële getallen die omgezet zijn naar de notatie Tijd. Typ de getallen onder elkaar, selecteer de cel naast 1. Type het = teken en klik op de cel met het seriële getal en druk op Enter. Kopieer de formule naar beneden selecteer de cellen. Ga naar Celeigenschappen en geef de cellen de notatie Tijd.

Een veelvoorkomend probleem is wanneer je bijvoorbeeld je gewerkte uren wilt bijhouden het berekenen daarvan in de knel komt. De adder onder het gras zit hem hoofdzakelijk in de uren die over de 24 (00:00) uur heen gaan. Je begint met werken om 22:00 u en eindigt de andere dag om 7:15 u.

.
De tijden die niet over 00:00 uur heen gaan kun je gewoon van elkaar aftrekken, de tijden die over 00:00 uur gaan niet. De hekjes zeggen dat het, in dit geval, om een negatieve tijd gaat.

Wat in dit geval te doen? Het onderstaande overzicht valt en staat met de formule die gebruikt is om de werkelijk gewerkte tijd te berekenen, uiteraard min de genoten pauze. In F2 zet je dan ook de formule: =ALS(E2
=ALS(E2 De formule kijkt of E2 minder is dan B2. Is dat het geval dan moet er een 1 bij E2 opgeteld worden en dat moet dan weer afgetrokken worden van B2. Door 1 bij het kleinste seriële getal op te tellen wordt de tijdcomponent als het ware met 24 uur opgetrokken. (zie rij 6). In het geval E2 niet kleiner is dan B2 worden de tijden zonder meer van elkaar afgetrokken. Om een reëel beeld te krijgen van de werkelijk gewerkte uren trekken we op dezelfde manier de pauze van de werktijd af.

-ALS(D2 Op dezelfde manier berekenen we de tijd die we gepauzeerd hebben, en die trekken we uiteraard af van de totale werktijd door het – teken tussen de twee formules te zetten.

.
Tellen we nu de som van de gewerkte tijden in F7 op dan komen we uit op een vreemd en onwerkbaar getal, namelijk 19:30. Door in F7 de formule =SOM(F2:F6)*24 (het aantal uren in een etmaal) te zetten hebben we het seriële getal voor de tijdnotatie waarmee we verder kunnen rekenen. Het enige dat rest is om F7 de notatie Standaard te geven want Excel neemt anders gewoon de tijdnotatie over.

Andere formules. .
In kolom H staan de seriële getallen die voor de tijden staan. Gewoon =F2 typen in H2, de notatie op Standaard zetten en kopiëren tot in F6. In H8 staat de som van de seriële getallen die in de cellen H9, H10 en H11 uitgesplitst worden in uren en minuten. We doen dat met de functie GEHEEL(), deze functie rondt een getal af tot een geheel getal door het decimale deel van het getal te verwijderen. Het mag duidelijk zijn dat de 1 voor de komma (in F8) staat voor 1 uur. Door die met 24 te vermenigvuldigen kom je aan het werkelijk aantal uren. Hoewel? In het decimale deel van het getal zitten ook nog hele uren en die mag je er ook uithalen zoals aangegeven in de formule. Tenslotte halen we ook de minuten uit H8 en tellen de drie uitkomsten bij elkaar op, de uitkomst is dezelfde als in F7.

Ook met de functie INTEGER() kunnen we tijden omzetten naar seriële getallen. Deze functie rondt een getal naar beneden af op het dichtstbijzijnde gehele getal. Zoals blijkt uit het overzicht geeft de som van de op deze manier verkregen getallen dezelfde uitkomst als bij de andere methoden.
.

Met in E9 de formule die afgebeeld staat in A12 en in E10 de formule uit A13 kunnen we de gewerkte uren naar klinkende munt berekenen.

.


 

Product preview: de LG Secret

Door: ErpCity


De LG Secret (KF750) staat in de “startblokken” om ons land te veroveren…

Ben je toe aan een nieuw GSM toestel, of een contractverlenging waarbij je voor een “habbekrats” een nieuw toestel wilt bedingen…? Wacht dan nog een paar weekjes…. Want dan is het nieuwste toestel van LG in de "Black Label" reeks beschikbaar in Nederland. Vreemd genoeg wordt dit prachtige ding als eerste in Europa uitgebracht, dan pas in Azië en vervolgens in "de rest van de wereld" (incl. U.S.A.).



De LG Secret, ook wel LG KF750, is de flinterdunne opvolger van de LG Chocolate en de LG Shine . De Secret kan video opnemen in DiVX formaat, zelfs met een beeldsnelheid tot 120 fps (dit laatste meldt de fabrikant zeer trots….mij ontgaat het nut van een dergelijke framerate). De ingebouwde camera heeft een resolutie van 5 megapixels, face tracking en autofocus zijn standaard. In plaats van een flitser heeft het apparaat een “fotolamp” zodat ook het maken van video opnamen onder minder gunstige lichtomstandigheden (bijvoorbeeld slaapkamers, duistere kroegen, maar ook druipsteengrotten) mogelijk is. Een verbetering is het geharde (krasvrije) glas waarmee de Secret is uitgerust, er is nu minder kans op ontsierende krassen. De body kan ook tegen een stootje, die is extra stevig door het gebruik van carbon fiber. De bediening gaat via het grote touchscreen. Om het “Axe effect” compleet te maken krijg je, zodra je het touchscreen aanraakt, de mooiste visuele “neon” effecten op het scherm. De helderheid van het scherm past zich automatisch aan de lichtomstandigheden aan. Extra handigheidje: het display van de Secret draait vanzelf mee als je de telefoon draait. Op multimedia gebied is het toestel goed uitgerust: MP3-, WMA-, MPEG- en DiVX- bestanden speelt de Secret zonder problemen af.

De LG Secret ondersteunt GSM 900, 1800 en 1900 MHz netwerken en je kunt snel mobiel internetten dankzij de HSDPA en UMTS ondersteuning.. Trilalarm en polyfone beltonen behoren uiteraard tot de standaarduitrusting.

De LG Secret heeft 100 MB intern geheugen (Flash) en er is één slot voor een externe microSD geheugenkaart beschikbaar. De Secret heeft verder vanzelfsprekend Bluetooth.

Met de LG Secret kun je zowel audio (MP3, AAC, AAC+, AAC++, WMA en RA) als video (MPEG, WMA, H.263, H.264 en RV) bestanden afspelen. De Secret is voorzien van een ingebouwde FM radio en een voicerecorder.
Het besturingssysteem is door LG zelf ontwikkeld.
Het gewicht van het toestel is (maar) 116 gram, en de dikte is slechts 11,8 mm!

 

Eset en Helpmij.nl

Door: Het bestuur


Met trots kunnen we melden dat we "reseller" van Eset-producten zijn geworden.
(Eset Smart Security, NOD32 Antivirus 3.0.)



Voor onze betalende verenigingsleden hebben we leuke kortingen in de wacht kunnen slepen, dus profiteer daarvan. Uiteraard verkopen we aan alle overige gebruikers van het forum de producten van Eset en voor studenten gelden speciale prijzen.

Zie je in deze aanbieding een reden te meer om lid te worden van de vereniging? Aarzel dan niet en meld je aan.

Nog meer voordelen voor betalende verenigingsleden:

- email service
- oudere nieuwsbrieven kunnen bekijken
- toegang tot de ledensite
- gratis toegang op de Helpmijdag
- korting op Helpmij.nl artikelen
- prive berichten
- polls kunnen plaatsen
- je eigen https://www.helpmij.nl/leden/username van 10 MB
- je ziet geen banners op de site
- zoekopdrachten verder als twee maanden oud

Nieuwsgierig geworden? Wil je weten wat de kosten voor de Eset-producten, zoals Eset Smart Security en NOD32 zullen zijn?
Vertel ons wat je wilt bestellen en wij maken een offerte voor je...

Je kunt in de advertentie in de linkerkolom doorlinken naar het bestelformulier.


 

(advertentie)

GEZOCHT


Grafisch talent:

Helpmij.nl is op zoek naar een vrijwilliger om het team van beheerders uit te breiden.

Wat we zoeken:
• Een grafisch talent met aantoonbare kwaliteiten
• Ervaring met grafische programma's, denk aan Photoshop, InDesign, The Gimp
• Affiniteit met webdesign, bij voorkeur kennis van HTML, CSS en Flash
• Goede beheersing van het Nederlands, in woord en geschrift

Wat zijn de voornaamste taken:
• Het ontwikkelen van banners en advertenties voor Helpmij.nl
• Meedenken en ontwikkelen van aanpassingen op de huisstijl
• Het bewaken van de huisstijl

Wat hebben we te bieden:
• De eeuwige roem bij Helpmij.nl...

Ben je hierin geinteresseerd? Stuur dan een mail waarin je jezelf kort voorstelt
en met enkele voorbeelden van dingen die je ontwikkeld hebt naar held@helpmij.nl

(advertentie)

GTA IV niet voor PC

Door: ErpCity


Fantastisch nieuws voor de bezitters van een Xbox 360 of een Playstation3: Grand Theft Auto IV ligt nu in de winkel! Een geweldig (sexy) spel, nog realistischer dan de vorige versies door gebruik van een nieuwe “anatomische” engine (Het spel maakt gebruik van RAGE (Rockstar Advanced Gaming Engine).



Wel een diepe teleurstelling voor de PC bezitters…. Het spel komt (voorlopig?) niet in een PC versie…



De eerste berichten laten zien dat het spel echt een “wereldhit” wordt:
AMSTERDAM - Het gisteren uitgekomen game Grand Theft Auto (GTA) IV voor de Xbox 360 en de Playstation 3 was op de dag van verschijning al bijna overal in Amsterdam uitverkocht.

Platenwinkel Fame in de Kalverstraat had gistermiddag nog slechts enkele exemplaren over. ''Het gaat heel hard,'' zegt Leroy Onink van de gameafdeling. ''Ik heb er nog een paar. Er stonden 's ochtends al een stuk of twintig mensen voor de deur.''

In GTA IV trekt de Oost-Europese immigrant Niko Bellic naar Libery City (New York) om de American Dream te beleven. Dit betekent dat hij zich al moordend omhoog moet werken in de onderwereld.

Ook bij Van Leest in de Kalvertoren liep het sinds de opening storm, zegt filiaalmanager Remko Maris. ''De Playstation 3-versie is al uitverkocht. Voor de Xbox 360 zijn er nog een stuk of tien paar exemplaren. Het zou me niet verbazen als ze vandaag nog weggaan.''

Elektronicaketen Dixons, met zeven filialen in Amsterdam, heeft de hele voorraad van 'enkele honderden exemplaren' ook al verkocht. ''Binnen een uur was het gedaan,'' zegt een verkoper van het grootste filiaal op het Buikslotermeerplein in Noord. ''Er stonden al mensen vóór de opening voor de deur. Dat heb ik ook van collega's van andere filialen gehoord.''

Ook bij speelgoedwinkel Intertoys, dat tien winkels in Amsterdam heeft, zijn alle spellen uitverkocht. Hoeveel dat er precies zijn, wil het bedrijf liever niet zeggen, maar volgens een ingewijde gaat het om ongeveer tweehonderd exemplaren. ''Ze waren binnen het half uur weg,'' aldus een werknemer van Intertoys.


De ‘BoBo’s" van de fabrikant Rockstar verklaarden tijdens een interview: “Wat het uitbrengen van Grand Theft Auto IV voor de pc betreft, dit is erg onwaarschijnlijk. We hebben geen plannen om het spel voor de pc te ontwikkelen, we moesten onze inspanningen richten op de console-versies en de pc-versie krijgt waarschijnlijk het daglicht niet te zien". Er is weliswaar hoop: een andere, veel grotere, “spellenboer”, namelijk EA, probeert Rockstar, desnoods “vijandig” over te nemen…. De aandeelhouders van Rockstar hebben daar weinig trek in en hopen dus op een super omzet in de komende weken…. (in de orde van 400 miljoen dollar) Hiermee zou het de grootste entertainment-release worden in de geschiedenis. Mocht die omzet nu tegenvallen….

Persoonlijk denk ik dat die PC versie er wél komt, maar dat is dus pure speculatie. Rockstar is geen filantropische instelling en wil uiteindelijk gewoon geld verdienen net als elk ander bedrijf en met een pc versie kun je gewoon bakken met geld verdienen…. Er zijn tenslotte veel meer PC bezitters dan “console” eigenaren…. De toekomst zal het leren….

Het "sombere" laatste nieuws (voor de PC bezitters) is dat wereldwijd de verkoop op deze eerste dagen de meest waanzinnig optimistische verwachtingen overtreft... Waarschijnlijk zal de Rockstar/Take 2 combinatie het vijandige overname bod van EA dus kunnen weerstaan.. maar de kansen op een PC versie worden zo verkleind.....

Het allerlaatste nieuws: GTA IV schijnt zoveel van het console te vragen dat het met regelmaat hopeloos vast loopt en gereset moet worden (vooral consoles ouder dan een half jaar schijnen deze problemen te hebben)... Ook zijn er al een aantal optische drives bezweken... GTA IV is dus niet alleen "geweld" op het beeldscherm maar ook in je Xbox of Playstation... Rockstar heeft nog geen oplossing voor de problemen aangeboden...

 

Postvak IN

Door: Redactie


In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen en plaatsen we reacties van onze lezers.


L.S.

Interessant verhaal over Intel Atom in de nieuwsbrief

Kan ik als deelnemer aan Helpmij ( gebruikersnaam tom1) ook verwachten dat ik daar aantref waar en wanneer die producten te koop te zijn en ook een bouwplan voor het in elkaar zetten van zo chipset met nwe processor?

Vr grt

Ton Kruijt


De Atom serie werd op woensdag 2 april tijdens het Developer Forum in Shanghai geintroduceerd, en ondertussen zijn een twintigtal OEM'ers [waaronder Lenovo en Asus] ermee aan de gang. Gevolg: de eerste producten kunnen we over enkele maanden verwachten. Daarover zal zeker in de nieuwsbrief bericht worden. Of de berichtgeving zover zal gaan dat er een bouwplan bijzit over hoe je zelf zo'n moederboard kunt figuurzagen lijkt mij twijfelachtig.

ErpCity


Tja en toen kwam vandaag de nieuwsbrief binnen...werd bij mijn @home adres wel als spam aangemerkt.
Ziet er mooi uit, leest prettig.

Hulde aan iedereen die het weer voor elkaar heeft gemaakt.

Puppie



Ook een vraag of opmerking n.a.v. de nieuwsbrief? Laat het ons weten!
De redactie behoudt het recht om aan te passen etc. bla bla

 

WWW 15 jaar oud

Door: ErpCity


Een kort berichtje, want niemand schijnt het belangrijk te vinden…. Hoewel het een wereldrevolutie in scholing, studie, vrijetijdsbesteding, winkelen, telefoneren, etc., en de beschikbaarheid van enorme zee aan zeer actuele informatie voor iedereen heeft gebracht….

Op 30 april vierde het internet zoals wij het nu kennen (eigenlijk het World Wide Web) haar vijftiende verjaardag. In april 1993 werd deze technologie voor het “grote publiek” vrij gegeven. Internet is vandaag niet meer weg te denken uit ons leven. Wereldwijd zijn er op dit moment zo’n 1,3 miljard gebruikers.
Vreemd dat er zo weinig aandacht aan dit feit gegeven wordt….

In 1993 werd de eerste browser “Mosaic” gelanceerd…. Men kwam er al snel achter dat het wel handig zou zijn als er wereldwijd een beetje overeenstemming en afstemming zou blijven over de toegankelijkheid van websites en de compatibiliteit van toekomstige browsers. Dit was de reden waarom in 1994 het World Wide Web Consortium (W3C) werd opgericht.



Op de validator site van het W3C kan men zijn website eenvoudig testen op fouten en onvolkomenheden…

 

Onze Tips en Handleidingen

Door: profpc


Ook deze maand is er weer een editie van de Onze Tips & Handleidingen. Zoals elke maand, zetten we hieronder de geplaatste handleidingen van de afgelopen maand. De meeste software die in de handleidingen voorkomen, zijn ook te downloaden via Handige Software van Helpmij.nl. Hieronder staan de tips en handleidingen die in de maand april zijn geplaatst.

Internet

Hoe werkt Google?
Geplaatst op 27 april 2008, door XP_PC
Hier geeft gebruiker XP_PC een link naar een website waar een duidelijke uitleg door het bekende kinderprogramma "Klokhuis” wordt gegeven.

Overige besturingssystemen

Probeer een Linux LiveCD zonder hem te branden!
Geplaatst op 22 april 2008, door gijsisok
Hier legt gijsisok uit dat het mogelijk is, om een LiveCD uit te proberen zonder hem op CD te branden.

Software-tips

Excel voor de beginner
Geplaatst op 02 april 2008, door CorVerm
Wat kun je met een programma als Excel? Wat heb je er aan voor het persoonlijk gebruik? In deze eenvoudige cursus wordt dat uitgelegd aan de hand van eenvoudige voorbeelden.

Excel voor de beginner (2)
Geplaatst op 11 april 2008, door CorVerm
Hierboven staat het eerste gedeelte van de cursus Excel, dit is een vervolg daarop. Ditmaal wordt er uitgelegd om een model te maken om de meterstanden bij te houden, om zo inzicht te krijgen in ons stookgedrag.

FreeCommander, een aangeklede Windows Verkenner
Geplaatst op 15 april 2008, door Boeing_737
FreeCommander is een vervanging voor de Windows Verkenner en biedt allerlei handige functies, zoals een ingebouwde fileviewer voor tekst- en grafische bestanden.

Posteriza, voor het maken van een poster
Geplaatst op 16 april 2008, door CorVerm
Met Posteriza blaas je je mooiste digitale foto's op tot posterformaat. Dat het niet op een vel papier past is daarbij geen probleem.

Eset Smart Security: de Advanced mode beter bekeken
Geplaatst op 14 april 2008, door Michael4446
In de Helpmij Nieuwsbrief, die van april 2008, stonden artikelen over Eset Smart Security en Kaspersky Internet Security. In beide artikelen beloofden we een extra handleiding te maken, hier vind je een bespreking van en toelichting op de Advanced mode van Eset Smart Security.

Windows

Vista Visual Master! Vista nog mooier maken!
Geplaatst op 08 april 2008, door wufu
Met de nieuwe Windows Vista ziet alles er gelikt uit. Maar met Vista Visual Master kun je alles naar wens aanpassen/veranderen, zoals je iconen, achtergronden, het login-scherm enzovoorts.

Schone installatie zonder heractivatie
Geplaatst op 29 april 2008, door wufu
Als je de computer wel eens een schone installatie wilt geven, krijg je soms problemen met het activeren van je besturingssysteem, omdat je hem te vaak hebt geactiveerd. Gebruiker wufu geeft hier een uitleg hoe je die problemen kunt voorkomen.

Overige tips & handleidingen

Video's op je R4DS
Geplaatst op 19 april 2008, door ninjaplayer
Met de R4 is het mogelijk om filmpjes en muziek af te spelen op je DS. Muziek is best makkelijk, gewoon het mp3tje naar je R4 slepen. Maar video's zijn wat moeilijker omdat de R4 alleen .dpg bestanden ondersteund. Hier wordt een oplossing gegeven.


 

Gadgets: de iCue

Door: ErpCity


Net weer terug van zo’n saai verjaardagsfeestje? Of teleurgesteld in de prestaties van de “dorpsDJ” op Koninginnedag? Doe het zelf! En doe het beter!

Muziek mixen, scratchen, beatmatching, sampling, loops maken en effecten toevoegen… dit, en nog veel meer, is mogelijk met de Ion “iCue”.



Je kunt MP3's direct vanaf je computer mixen. De iCue bestaat uit professionele software en een speciale controle-unit welke via USB met de PC verbonden wordt. Met de controle-unit kun je scratchen, de pitch aanpassen en beatmatching toepassen op je MP3's. Met de ingebouwde samplings, loops en effecten kun je op eenvoudige wijze zeer professionele mixen maken. Heb je uiteindelijk die tophit klaar, dan kun je die gemakkelijk opnemen en eventueel overzetten op je MP3 speler.

De iCue wordt compleet geleverd met de volgende accessoires:
• Bass, Mid en Treble Controls
• DJ-style crossfader
• USB DJ controller
• handleiding
• USB kabel
• software

Prijs? Rond de € 150,-

Het volgende feest wordt een gegarandeerde hit!

Mocht je jezelf tijdens de pinksterdagen vervelen en houd je meer van muziek zonder "scratchen", kom dan naar Den Bosch voor "Jazz in Duketown".

Maar wat je ook doet: wij wensen je fijne pinksterdagen!