De redactie bestaat uit:
Boeing_737 (hoofdredacteur)
BrEeZeR
CorVerm
crash
Harry Snor
Ellasar
ErpCity
Michael4446
mumzel
profpc
Withaar
XP_PC
De redactie is te bereiken op
nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit
e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en
dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.
Wilt u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kunt u e-mailen naar
bovenstaand adres of u bezoekt het forum en plaatst uw bijdrage in de
sectie nieuwsbrief.
Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 43860 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze
e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.
Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem
dan contact op met de redactie.
Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor de nieuwsbrief kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.
Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze
pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch de volgende nieuwsbrief ontvangen.
Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging
bent, kunt u hier in oude Nieuwsbrieven bladeren.
DISCLAIMER
Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de
respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat
uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en
publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen
rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de
redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder
begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en
gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees
zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij
misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden
of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet
aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende
schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder
voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.
De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van
redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.
|
|
Woord vooraf |
Door: Boeing_737 |
|
Vorige maand konden we de 100.000ste gebruiker van Helpmij.nl begroeten.
Daarover hebben we een persbericht rondgestuurd dat door PressCenter is opgepikt. Nu kan het zijn dat we in nog meer media hebben gestaan. Daarom vraag ik aan onze lezers: meld dat even aan ons, bijvoorbeeld in het subforum Helpmij in de media.
In dat subforum meldde “marcelklip” op 28 april vorig jaar, dat Helpmij.nl op de radio was genoemd. Het ging om de uitzending De Harde Schijf van Radio Noord. Daarin beantwoorden radiomedewerkers vragen op het gebied van computers. In de betreffende uitzending vroeg een luisteraar om een boek of een website om van A tot Z een computer in elkaar te zetten. Daarop werd de vragensteller verwezen naar Helpmij.nl. Toch leuk om te horen!
En in de Computer Idee nummer 18 werd Dillondarko geinterviewd, waarbij hij Helpmij.nl noemde als zijn favoriete website! Wij hebben hieraan een stukje gewijd in de Nieuwsbrief van september 2007. Dus, heeft Helpmij.nl in een plaatselijke krant of op een website gestaan: laat ons dat weten.
|
|
|
|
Helpmij leden in het zonnetje… |
Door: puppie |
|
Omdat Helpmij.nl op 8 januari 2008 om 00.37 uur de HONDERDDUIZENDSTE gebruiker mocht verwelkomen, heeft het bestuur besloten om alle 231 verenigingsleden in een klein "zonnetje" te zetten door ze een USB-stick te geven. Maandag 28 januari 2008 zijn die sticks voor verzending bij een TNT-servicepunt aangeboden. Alle betalende leden van de vereniging Helpmij.nl krijgen per persoon één stick. Dus zie je iemand met zo'n stick als in bovenstaande afbeelding, dan weet je dat dat een verenigingslid is.
Geen stick ontvangen terwijl je toch lid van de vereniging bent? Mail dan even naar penningmeester@helpmij.nl. Uiteraard stellen wij wel als voorwaarde dat ook de contributie voor 2008 is betaald.
Bestuur Helpmij.nl
|
|
|
|
Servicepack 1 en Servicepack 3 |
Door: XP_PC |
|
Binnenkort komen er twee speciale updates uit voor Windows, te weten Service Pack 3 voor Windows XP en Service Pack 1 voor Windows Vista. Om wat duidelijkheid te verschaffen hierover presenteer ik jullie het onderstaande artikel.
Wat is een Service Pack?
Een Service Pack is een speciaal soort update die Microsoft verstrekt voor de gebruikers van Windows. Een Service Pack bevat een combinatie van eerder verschenen updates en enkele nieuwe technologieën. Behalve het oplossen van problemen (bugfixes) bevat een Service Pack vaak ook nieuwe functies. Belangrijke nieuwe functionaliteiten in het verleden zijn onder andere geweest de ondersteuning voor WiFi, USB2.0 en Bluetooth.
Het voordeel van het groeperen van vele bugfixes is dat men na een installatie van Windows alleen het Service Pack hoeft te installeren en geen honderden updates meer op hoeft te halen bij Windows Update.
Aan de ene kant kijken mensen vaak reikhalzend uit naar een Service Pack omdat het vele problemen oplost (zoals nu bij Windows Vista het geval is).
Aan de andere kant hebben deze Service Packs ook helaas vaak een beetje negatieve bijsmaak. Zo komt het wel eens voor dat door de implementatie van nieuwe technieken of beleidsmaatregelen, bestaande programma’s of documenten niet meer, of niet naar behoren, werken of geopend kunnen worden.
Het Service Pack is een ‘traditie’ uit de Windows NT reeks. Zoals sommigen van jullie misschien weten, is Windows XP gebaseerd op Windows NT technologie. Windows NT is ontwikkeld als bedrijfsmatige tegenhanger voor de “gewone" Windows versies die men thuis had draaien (zoals Windows 95 en Windows 98). Microsoft vond destijds dat de NT versies zoveel stabieler waren, dat ze besloten hebben hier de thuis versies ook op te baseren.
Microsoft probeert de hoeveelheid Service Packs voor elke Windows versies terug te dringen. Zo had Windows NT 4.0 maarliefst zes Service Packs, had Windows 2000 er vier en zit Windows XP nu tegen zijn derde Service Pack aan. Service Pack drie is definitief het laatste Service Pack dat voor XP zal uitkomen maar of er voor Vista nog een tweede Service Pack uit is de vraag. Dit is afhankelijk van hoe Vista zich verder zal ontwikkelen en wanneer Windows 7 (de opvolger van Vista) uit zal komen (waarschijnlijk 2010).
Wat kun je verwachten in Windows XP Service Pack 3?
Even een snelle terugblik: Windows XP kwam in de verenigde staten uit op 25 oktober 2001, als opvolger van Windows ME en gebaseerd op de bewezen stabiele basis van de kantoorvariant Windows 2000. XP staat voor "Experience", wat "Ervaring" betekent. Het bood een degelijke grafische interface, degelijk programmabeheer en een stabiel systeem.
Service Pack 1 voor Windows XP werd ongeveer een jaar later, op 9 september 2002, vrijgegeven. Dit Service Pack bevatte als belangrijkste zaken het .NET Framework (gebruikt voor programma ondersteuning), ondersteuning voor USB 2.0 en een reeks met beveiligingspatches. Kort daarop is Service Pack 1a vrijgegeven, welke het mogelijk maakte om de Java Virtual Machine te verwijderen van het systeem. Dit is gedaan nadat Microsoft in een rechtszaak was verwikkeld met Sun Microsystems.
Ruim twee jaar later kwam Service Pack 2 uit. Dit Service Pack stond in het teken van "beveiliging" en wordt gezien als de geestelijke basis voor Windows Vista. Zo werd het beveiligingscentrum geïntroduceerd, dat controle bood aan de volledig vernieuwde firewall, werd er een pop-up blocker in Internet Explorer ingebouwd en werd Windows Update bijgewerkt. Tevens werden Bluetooth en WIFI volledig ondersteund. Ook waren ruim 100 patches en fixes aanwezig in dit Service Pack.
Service Pack 3 zal zoals gezegd allereerst een verzameling bugfixes bevatten. Hier is weinig over te vertellen behalve dat dit prettig is voor mensen die hun PC met Windows XP willen installeren.
Qua technologieën en veranderingen kan ik de volgende belangrijkste zaken melden:
Versoepeling licentie beleid
Net zoals bij Windows Vista en Windows Server 2003 SP 2 is het mogelijk om tijdens de installatie van XP SP 3 geen licentie sleutel in te voeren. Uiteraard word je na verloop van tijd gevraagd om de licentiesleutel in te voeren, maar je hebt nu wel de vrijheid om het systeem te installeren zonder de sleutel bij de hand te hebben.
Aanvullende tekst in helpbestanden bij beveiligingsonderdelen
Met het oog op beveiliging heeft Microsoft bij veel van zijn beveiligingsinstellingen de beschrijvingen toegevoegd of uitgebreid. Zo moet het voor beginnende gebruikers ook sneller duidelijk worden of een bepaalde instelling bijdraagt aan de systeembeveiliging of niet.
Network Access Protection (NAP)
NAP is een functionaliteit die eigenlijk alleen interessant is voor bedrijven, maar is wel een erg interessante functie. Deze functie is al aanwezig in Windows Vista en Windows Server 2008. NAP is een technologie die ervoor zorgt dat computers bepaalde bronnen, of volledige netwerktoegang, geweigerd wordt als er niet aan bepaalde voorwaarden voldaan is. Deze voorwaarden kunnen bestaan uit het geïnstalleerd hebben van een bepaald aantal updates/patches, of het aanwezig zijn van een up-to-date virusscanner. Op deze manier kan een bedrijfsnetwerk, in theorie, alleen benaderd worden door machines die veilig zijn, en dus minder snel geïnfecteerd worden.
Prestatieverbetering
Ondanks dat Microsoft nooit officieel heeft gezegd de prestaties van Windows XP te willen verbeteren met dit Service Pack hebben verschillende testers het tegendeel lijken te bewijzen. Op verschillende websites zijn mensen actief die een RC-versie (=proefversie) van het Service Pack hebben geïnstalleerd en hun systeem hebben onderworpen aan een serie grondige tests. In de meeste gevallen kwam hier uit dat de algehele systeemprestaties met zo’n 5% tot 10% toenamen. Ook al was dit misschien niet de bedoeling van Microsoft, het is absoluut mooi meegenomen. Overigens zijn er op internet nog steeds wilde discussies gaande of deze 10% niet overdreven is omdat veel mensen niet dezelfde ervaring hebben.
Kortom: Windows XP leek met de komst van Windows Vista een klein beetje een ondergeschoven kindje te worden op het gebied van beveiliging. Door Service Pack drie te installeren wordt het systeem qua veiligheid weer een min of meer volwaardig tegenhanger van Windows Vista en een systeem waar je weer even mee vooruit kan. Dit neemt niet weg dat Microsoft nog steeds graag ziet dat men, mede om veiligheidsredenen, upgrade naar Windows Vista.
Microsoft probeert echter met Service Pack 3 voor XP geen tweede Vista te creëren. Zo zal Internet Explorer 7 niet automatisch op het systeem geïnstalleerd worden wanneer dit nog niet gebeurd is.
Een volledig overzicht van de wijzigingen die SP 3 met zich meebrengt kun je hier vinden.
Wat kun je verwachten in Windows Vista Service Pack 1?
Windows XP bestaat inmiddels een kleine zeven jaar. Windows Vista bestaat net een jaar. De nadruk bij het Service Pack ligt dan ook niet op nieuwe technologieën maar vooral op verbeteringen.
Veel mensen, maar vooral bedrijven, wachten met overstappen naar Windows Vista tot Service Pack 1 uit is.
Stabiliteitsverbetering
Vista is een systeem dat bijna volledig van de grond opgebouwd is en daarbij worden nu eenmaal fouten gemaakt. Het is bijvoorbeeld bekend dat sommige mensen problemen hebben met de nieuwe stand-by stand, welke de computer vast kan laten lopen. Dit probleem moet opgelost zijn in Service Pack 1, samen met enkele andere problemen.
Prestatieverbetering
Bij Vista’s Service Pack is een van belangrijkste doelen het verbeteren van de prestaties geweest. Gek genoeg leken eerdere tests uit te wijzen dat de prestaties maar marginaal toenamen of zelfs afnamen. In de meest recente testversies van het Service Pack lijkt dit echter wel mee te vallen, en een systeem dat het Service Pack geïnstalleerd heeft is in de meeste gevallen sneller dan voorheen.
Het zijn vooral de netwerkprestaties (kopiëren van bestanden over het netwerk) die zijn toegenomen na het installeren van het Service Pack. Echter zijn er op veel meer vlakken prestatieverbeteringen doorgevoerd. Zo zou het openen van foto’s 50% sneller moeten gaan en zou ook het herstellen uit slaapstand een stuk sneller moeten gaan.
Wijziging in UAC
Eén van de punten waar Vista al vanaf begin af aan kritiek op heeft gekregen is de vele beveiligingswaarschuwingen die het systeem produceert. Sommige gebruikers klagen dat het systeem bij elk wissewasje om driedubbele bevestigingen vraagt. Deze vragen worden geïnitieerd door User Account Control (UAC). Omdat veel mensen deze meldingen lastig vinden, schakelen zij UAC volledig uit. De systeembeveiliging van Vista wordt hier echter ernstig door benadeeld. Microsoft zoekt nog naar een goede tussen oplossing maar heeft in Windows Vista alvast een aanpassing aan UAC doorgevoerd. Het aantal UAC-verzoeken wordt verminderd van vier naar één bij het creëren of hernoemen van mappen in een beschermde locatie.
Een volledig overzicht van de wijzigingen die SP 1 met zich meebrengt kun je hier vinden.
Meteen installeren of even wachten?
De installatie van een Service Pack is een relatief ingrijpende handeling binnen het systeem. Zoals in het begin van het artikel gezegd komt het wel eens voor dat sommige programma’s na de installatie van een Service Pack niet meer werken. Dit is een van de redenen dat ik nooit een Service Pack direct na uitgifte installeer. Mocht je twijfelen of je het Service Pack wel wilt installeren dan zul je deze moeten tegenhouden bij Windows Update. Hoe je dit doet kun je hier vinden.
Echter: in de meeste gevallen gaat het gewoon goed en is er niets aan de hand. Als je regelmatig een back-up maakt van je systeem (voor geval van nood) kan er weinig misgaan. Tot nu toe zijn er geen noemenswaardige problemen gevonden in beide Service Packs om installatie te doen afraden en zijn de voordelen het waard om het Service Pack te installeren, zowel op XP als op Vista.
Zoals gezegd wachten er veel mensen met overstappen naar Vista tot het Service Pack beschikbaar is. Persoonlijk vind ik dat men hier iets teveel op focust. Het Service Pack brengt wel verbeteringen maar is geen heilige graal. Windows Vista is op dit moment al relatief stabiel te noemen en veel mensen werken er mee zonder vermeldenswaardige problemen. Waar ik, en sommigen met mij, juist tegenop lopen bij de overstap naar Windows Vista zijn bepaalde procedures en zaken die gewijzigd zijn in Windows Vista ten opzichte van Windows XP. Het Service Pack zal hier geen veranderingen op aanbrengen.
Verschijningsdatum
Ondanks dat er door Microsoft voor beiden Service Packs nog geen officiële datum is genoemd, wijst alles erop dat ze beiden half februari zullen verschijnen. Kort daarop zullen ze voor de Nederlandse markt beschikbaar zijn.
De versies die nu op het internet de ronde doen zijn zogenaamde Release Candidates (RC). Deze versies zijn om te testen en worden dan ook ten strengste afgeraden als je niet over ruim voldoende PC kennis beschikt om eventuele problemen op te lossen.
En Office dan?
Ook voor Office bestaan er Service Packs. Hier wordt over het algemeen weinig ruchtbaarheid aan gegeven omdat dit in de meeste gevallen alleen een verzameling bugfixes en beveiligingspatches bevat. Van Office 2007 is inmiddels Service Pack 1 uit, en van Office 2003 staat Service Pack 3 voor de deur. Voor alle Office versies vanaf Office XP kun je deze updates ophalen bij Microsoft Update.
|
|
|
|
Draadloze stroom |
Door: ErpCity |
|
Draadloze stroom? Geen droom!
Wie herinnert zich niet het STER spotje van de club “Energie:direct” met de man die een stopcontact met een antenne aan zijn broekriem gegespt krijgt en daarop zijn stofzuiger aansluit, gevolgd door de ferme uitspraak “we weten allemaal dat draadloze energie niet bestaat”….
Toch jammer dat heren van "Energie:direct" hun huiswerk zo slecht gedaan hebben… en daarom dit soort domme statements maken…
Draadloze energie is geen droom, het bestaat wel degelijk en al heel lang. Het eerste patent dateert al uit 1900, vergeven aan Nikola Tesla, de wetenschapper die ook de wisselstroom uitvond. Tesla wilde het principe in praktijk brengen met een 40 meter hoge toren op Long Island. Tesla claimde dat hij 1,5 megawatt(!) rond de aarde kon zenden en ontvangen zonder dat er iets verloren ging. Tesla gebruikte daarvoor een metalen bol die werd opgeladen om vervolgens in een puls zijn lading te verzenden via gewone draadantennes. Tesla stelde in observaties, experimenten en metingen vast dat "elektrische energie op economische wijze kan worden verzonden over elke mogelijke afstand". Hij meende dat het praktisch mogelijk is om "energie vanuit een centraal punt in ongelimiteerde hoeveelheden te verzenden, met een verlies minder dan 1 procent".
Tesla kon de belofte nooit waarmaken. In laboratoria wordt er ondertussen al jaren geëxperimenteerd met deze techniek maar daar hebben wij, consumenten, weinig aan....
MAAR… Daar komt nu verandering in: tijdens het walhalla van de elektronica, de jaarlijkse CES-beurs in Las Vegas, werd het eerste commercieel verkrijgbare systeem om stroom draadloos te "versturen" getoond, door de firma Powercast.
Powercast houdt zich sinds 2003 bezig met deze techniek. Het bedrijf verstuurt de stroom via radiogolven.
De techniek bestaat uit twee apparaatjes. Een stekker met antenne die in het stopcontact gestoken moet worden en zwakstroom omzet in radiogolven. Een ontvanger (de zogenaamde “power harvester” , vrij vertaald “stroom verzamelaar”) ter grootte van een tien eurocent munt welke in het op te laden apparaat wordt gemonteerd, zet die radiogolven weer om in stroom.
(Powercast zender)
Philips is één van de honderd bedrijven die een licentie hebben genomen op de technologie. De elektronicafabrikant heeft grootse plannen met Powercast, te beginnen op het gebied van verlichting.
Er kleven nog een paar nadelen aan de stroomzender; hij kan alleen laagspanning verzenden van vier tot zes volt en de stroomsterkte is (nog) beperkt, maar meer dan genoeg voor het opladen van apparaten als mp3-spelers, PDA’s, gehoorapparaten, afstandbedieningen of mobiele telefoons
Angst voor draadloze stroom
De huidige toepassing is getest en goedgekeurd door de Amerikaanse Federal Communications Commission. Angst voor dit type draadloze stroom is onzin: de gemiddelde mens wordt al omgeven door radiogolven van draadloos internet, bluetooth, mobiele telefonie, om over radio en tv nog maar te zwijgen. De stroomgolven worden op de 902-928 megaherzband uitgezonden. Onderzoek heeft uitgewezen dat zendvermogens van twee tot zes Watt absoluut geen schade veroorzaken aan het menselijk lichaam.
De toepassingen zijn, volgens Powercast, legio. Speelgoed kan draadloos van stroom worden voorzien net als bewakingscamera's, afstandsbedieningen en pc-accessoires.
Powercast heeft inmiddels meer dan honderd bedrijven gecontracteerd om de techniek toe te passen in hun producten. Men wil in 2008 al 'miljoenen zenders en ontvangers' verkopen. Men richt zich op apparaten die werken op AA of AAA-batterijen. In het stopcontact wordt een zendertje gestoken. Het elektrische apparaat wordt voorzien van een kleine ontvanger. Binnen een straal van een meter worden de apparaten met zo'n ontvangertje automatisch opgeladen. De ontvanger kost rond de €5,00. Behalve een mobiele telefoon zou bijvoorbeeld ook een pacemaker ermee van stroom kunnen worden voorzien. Daardoor hoeven batterijen niet langer operatief vervangen te worden.
Powercast zal nog dit jaar in samenwerking met Philips een draadloze led-lamp op de markt brengen. Later in 2008 volgen een toetsenbord en muis. Een laptop opladen behoort voorlopig niet tot de mogelijkheden: deze heeft tien keer meer stroom nodig dan een Powercast-zender kan leveren.
Energierekening
Er zijn ook nadelen aan draadloze stroom. Zo is er het hoge energieverbruik. Wanneer een zender aanstaat, verbruikt die stroom, of er nu een ontvanger in de buurt is of niet. Ook zal een ontvanger slechts een deel van de uitgezonden stroom opvangen. Powercast meldt een efficiëntie van zeventig procent, maar dit getal geldt slechts voor het deel van de stroom dat daadwerkelijk wordt opgevangen. De rest verdampt in het niets. En daarmee zal de energierekening dus stijgen. Toch verwacht Powercast veel van zijn apparaten; gemakt wint het bij de consument vaak van milieubezwaren.
Ook voor ons is er nu dus echt de mogelijkheid van “draadloze stroom”…
|
|
|
|
Interview 'The7thStranger' |
Door: XP_PC |
|
Ook deze maand doen we onze vaste rubriek “het interview” weer aan. Voor februari gaan we langs bij The7thStranger.
Zijn profiel is vrij uitgebreid. Zo weten we al dat hij 14 jaar is en atheneum doet. Ook weten we dat hij houdt van fietsen, computeren en audio. Echter: wij zouden de Helpmij redactie niet zijn als we daar niet eens wat dieper op in gingen en er een aanvulling op zochten.
Welkom The7thStranger! In de introductie heb ik al wat van je privéleven uit de doeken gedaan. Zijn er meer interessante dingen die je ons kunt vertellen?
Zoals mijn profiel ook al zegt houd ik van fietsen. Ik probeer het vol te houden ieder weekend een aardig eind te fietsen, maar vooral in de wintermaanden is dat niet al te makkelijk. Daarnaast houd ik van audioapparatuur, ik heb een aardige installatie staan en ik wil ook dat het goed klinkt. En computeren natuurlijk. Anders zou ik hier niet zijn. Verders word ik vaak gevraagd om allerlei apparatuur aan te sluiten en te installeren. Soms tot vervelends toe. O ja, ik vind koffie heel erg lekker.
Op dit moment zit je in 3 atheneum. Een slimme jongen dus. Weet je al wat je later wilt gaan doen voor beroep, of eventueel als vervolgopleiding?
Mijn exacte beroepskeuze weet ik nog niet. Ik wil als vervolgopleiding in ieder geval iets met computers gaan doen. Ik moet binnenkort profielvakken gaan kiezen, tussen de economie- en natuurkunderichting. Ik denk dat ik maar voor economie ga.
Hoe ziet jouw verleden met computers eruit? Je bent 14 jaar dus een Commodore64 ken jij wellicht alleen als decoratie-item. Sinds wanneer ben je met computers bezig en wat was je eerste ‘echte’ computer?
Ik was een jaar of 3 denk ik, toen een kennis een computer kwam brengen. Windows 3.11 erop, nog altijd mijn favoriete OS. Hij kwam aanvankelijk op zolder te staan, en er werden voornamelijk DOS spelletjes op gedaan. Totdat ik een keertje op “Start Windows” klikte. Nou ja, klikte, het was met het toetsenbord eigenlijk. En als vierjarige ging er toen een wereld voor me open. Sindsdien ben ik de rest van mijn leven mijn besturingssysteem aan het uitproberen.
Je bent pas sinds 2 november 2007 lid van Helpmij. Toch ben je al Senior Member en heb je meer dan 300 berichten geplaatst. Hoe komt dat?
Ik ben eigenlijk pas sinds begin december echt actief. Ik kan me vaak wel vinden in alle vragen die gesteld worden. Ik heb zelf ook genoeg kapotgemaakt om alle ervaring met problemen op te doen. Ik ben dan ook voornamelijk actief in de Windows XP en Windows Vista sectie.
Hoe ben je eigenlijk op Helpmij terecht gekomen en waarom heb je besloten om verenigingslid te worden?
Ik heb een keer ergens een probleem mee gehad waar ik niet uitkwam. Ik geloof met registersleutels. Toen heb ik maar besloten om een account op Helpmij te maken. Dat beviel me wel, en een maand later ben ik begonnen met het dagelijks helpen. Verenigingslid ben ik geworden omdat ik het wel waard vond. Het is niet duur, en ik ben van plan nog veel te gaan doen op Helpmij.
Hoe kijkt je omgeving tegen je pc-kennis aan en word je vaak door hen als vraagbaak ge-(mis-)bruikt?
Mja, hoe kijkt de jeugd tegen nerds aan… Ze kijken je natuurlijk wel raar aan als de systeembeheerder op school naar je toe komt met vragen. Maar als ze zelf problemen hebben ben ik ineens hun beste vriend. En zoals ik al eerder zei, ik word vaak gevraagd om te komen helpen met computerproblemen.
Hoeveel tijd besteed jij aan de pc?
Ik denk doordeweeks zo’n 8 uur per dag en in het weekend 15 uur. (Als ik ga fietsen minder natuurlijk). Ik doe wel allerlei andere dingen terwijl mijn pc aanstaat. Dus in de praktijk valt het wel mee. Al zit ik er wel veel achter hoor.
Wat vind je het leukst aan computers?
Een computer kan je alles mee doen dat je wilt, maar toch komt het er altijd op neer dat jij doet wat je computer wil. Daarnaast kan je er lekker veel mee uitproberen, en er is veel over uit te vinden. En de vraag naar hulp is erg groot natuurlijk.
Wat vind je het vervelendst van computers?
Hoe handig ze ook zijn, maken ze denk ik toch een te groot deel uit van het leven vandaag de dag. Alles is van computers afhankelijk, en ik stop er toch ook mijn meeste vrije tijd in. En ja.. ze doen niet altijd wat je wilt hè. Als het een keer goed mis gaat ben je daar uren van je dag aan kwijt. Een welbekend gezegde, dat ik ook wel zie in handtekeningen op computerfora is dan ook “Computers zijn gemaakt om werk te verlichten dat je zonder computer niet gehad zou hebben”.
Wat is je favoriete software?
CCleaner. Ik ben nogal een schoonmaker, in het dagelijks leven ook. Ik ben erg opgeruimd. Ik probeer 3th party software zo veel mogelijk te mijden. Windows heeft zelf ook meer dan genoeg tools overal voor. Verders ben ik een groot Office 2007-fan. Sinds ik daar eenmaal mee werk wil ik het liefst elke week een verslag over van alles en nog wat schrijven.
Je zegt in je profiel dat je een Audiofiel bent. Van wat voor muziek(stijlen) houd je en wat vind je van de hedendaagse muziek?
Ik houd voornamelijk van New Wave en popmuziek uit de jaren ’80. Bands als Duran Duran, Spandau Ballet, Depeche Mode, Mr. Mister etc. vind ik heel erg goed. Maar zo kan ik er honderden opnoemen. Muziek van tegenwoordig vind ik nja, slecht. Alles is “opgerapt” tegenwoordig met wat pingeltjes op de achtergrond, en met computers wordt van alles vervormd. “Eerlijke muziek” kan ik het niet meer noemen.
Wat voor een computer heb jij zelf? En waar gebruik je deze vooral voor?
Ik heb een Asus PRO70U laptop. AMD Athlon 64 X2 1,8GHz processor, 2GB geheugen, 160GB harde schijf en ATI Radeon Xpress 1250 videokaart. Ik gebruik hem voornamelijk voor Internet. Helpmij, Nucia, eBuddy (online messenger), en kennis verwerven over van alles en nog wat. Ik zit veel op Wikipedia, willekeurige artikelen te lezen. Ik heb ook nog een 2e pc, die gebruik ik alleen om te printen via het netwerk. En mijn moeder speelt er patience op…
De grootste computerblunder die jij ooit hebt begaan...
Och, van alles. Ik heb een keer mijn moederbord in de fik gezet, al bleek dat later een productiefout van Asus te zijn. Ook heb ik een keer alle Windows services uitgezet bij msconfig, waardoor ik opnieuw moest activeren, maar het internet niet opkon omdat de service voor draadloos netwerk uitstond. Maar dat kreeg ik ook niet meer aan etc. etc. opnieuw installeren dus. Toen ik een jaar of 4 was heb ik ook wel eens de inhoud van de Windows map geleegd toen ik DOS aan het uitproberen was. Alom ellende dus!
Waar komt de nickname The7thStranger vandaan?
The Seventh Stranger is een nummer van mijn favoriete band, Duran Duran. Maar dat was te lang om op Helpmij te registreren, dus ik heb het maar ingekort tot The7thStranger.
Je lijkt regelmatig van avatar en handtekening te wisselen. Heb je je draai nog niet kunnen vinden of heeft dit een andere reden?
Nu niet meer. Ik kon inderdaad mijn draai eerst niet vinden, maar ik vind deze avatar erg leuk, ik houd van koffie en computers, dus dat komt wel goed uit. Een handtekening is lastig, je mag niet teveel regels hebben. Maar nu ik verenigingslid ben heb ik dan maar twee steun Helpmij afbeeldingen gemaakt.
Wat is jouw startpagina?
Google.
Leer jij veel van de Helpmij bezoekers, of probeer jij de Helpmij bezoekers juist veel te leren?
Allebei. Er zijn natuurlijk leden met veel meer ervaring dan ik. Ik vind het dan ook leuk om hun oplossingen voor problemen te zien. Ook merk ik dat sommigen een heel andere aanpak dan ik hebben, en er ook uitkomen. En natuurlijk zijn er ook leden met minder computerervaring, die help ik dan ook graag.
Welk advies zou jij elke Helpmij.nl –gebruiker aan kunnen raden?
Vragen stellen! Daar zijn we voor. En probeer altijd je probleem zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Des te meer je vertelt, des te beter de oplossing zal zijn, en des te makkelijker is het voor anderen om je te helpen.
Welke vraag heb ik niet gesteld, maar had ik wel moeten stellen? En wat is je antwoord hierop?
Houd je van taart?
Ja, lekker.
En van softijs?
Ja, nog lekkerder!
The7thstranger, bedankt voor dit interview!
|
|
|
|
Over betaalde en gratis software. |
Door: CorVerm |
|
Technologiebedrijven hebben een probleem met gratis software. Dat is al zo sinds Microsoft besloot om Internet Explorer gratis weg te geven om daarmee Netscape het leven zuur te maken, Netscape dat zijn browser probeerde te verkopen. Sinds die tijd is er eigenlijk niet veel veranderd maar is het probleem voor die bedrijven alleen maar groter geworden. Denk dan maar aan de komst van allerlei gratis kantoorprogramma’s zoals Open Office.org, Google’s Docs en Spreadsheets en het gratis kantoorpakket van IBM. Nou geloof ik niet dat men daar bij Microsoft op dit moment echt wakker van zal liggen, hoewel er toch steeds meer stemmen opgaan om op openbron programma’s over te stappen en dat zou Microsoft op den duur wel slapeloosheid kunnen bezorgen. Met name hebben we het dan over “grootverbruikers” zoals overheden en bedrijven. Kijk, als wij als particuliere gebruiker er, wat de Microsoft producten betreft, de brui aangeven wordt dat in Redmond toch niet zo in de portemonnee gevoeld. Bovendien zijn er maar weinigen die de overstap van MS Office naar bijvoorbeeld Open Office.org maken. Tenslotte zijn wij met z’n allen “opgegroeid” met het Office pakket van Microsoft. We zijn daarin gepokt en gemazeld. Je moet er niet aan denken dat je het “wiel” in een ander programma opnieuw moet uitvinden. Als we bijvoorbeeld Excel met Calc (OOo) vergelijken is er in Calc geen probleem wat betreft het invoeren van formules, het opmaken van een spreadsheet en dergelijke.
Een ander verhaal is als we het hebben over code. Maakt MS Office gebruik van VBA, tegenhanger Calc van Open Offifce.org maakt gebruik van een heel andere codetaal. Ik begrijp het wel, heb je met (veel?) zweet en (soms bijna?) tranen een stukje code gefabriceerd in Excel dan heb je daar in Calc vervolgens niets aan. Het is dus best wel te begrijpen dat een (definitieve) overstap naar een gratis programma (dat overigens verder heel weinig onderdoet voor de duur betaalde pakketten) moeilijk te nemen is. We hebben hier nu Excel en Calc als voorbeeld genomen. Maar vergis je niet, als je ervaring hebt met MS Office 2007 dan weet je dat er ook in dat pakket weer een aantal “wielen” uit te vinden zijn. Eerlijk is eerlijk, Microsoft biedt een mooie service aan die je het gemak geeft om functies vanuit Office 2003 te kunnen “vertalen” naar Office 2007. De regelmatige bezoekers van de secties Excel en Word op het forum kunnen weten waar die MS services te vinden zijn, diegenen die het niet weten kunnen wat Excel betreft hier terecht. Maak daar een keuze uit het online bekijken of het downloaden van een bestand om het op je eigen computer te kunnen gebruiken. Hetzelfde gaat op voor Word en voor PowerPoint Overigens zijn deze rondleidingen, mits je ze download, gewoon in het Nederlands. Een uitzondering is Excel dat ook online in het Nederlands beschikbaar is. Maar dan nog. Gebruik je een oudere Office versie als 2003 dan heb je pech gehad, want met die gebruikers hebben de dames en heren in Redmond geen rekening gehouden.
Aan jou de keus, af en toe een briefje typen in Word? Een beetje rekenwerk laten verrichten in Excel? Kies voor Open Office.org,een kantoorpakket dat zeer bij de tijd is, in plaats van te kiezen voor een kantoorpakket waarvoor je vet betalen moet.
Wat voor bovenstaande geldt, als het over gratis gaat, gaat ook op voor besturingssystemen. Terwijl we gratis gebruik zouden kunnen maken van Linux, bijvoorbeeld Ubuntu, kopen we liever een nieuwe computer om Windows Vista te kunnen draaien. Ook hier kunnen we van zeggen dat, ten eerste: onbekend onbemind maakt, en ten tweede: de vrees om weer “wielen” uit te moeten vinden een belangrijke rol zal spelen.
Op het gebruik van Ubuntu kom ik een volgende keer terug.
|
|
|
|
2008 - 2009: de dood van het optische medium |
Door: XP_PC |
|
En met hen, de harde schijf
De lezers die de technische ontwikkelingen op de voet volgen, dachten bij het zien van de titel waarschijnlijk dat ik het over de strijd tussen Blu-ray en HD-DVD zou gaan hebben. Echter, zoals de ondertitel al doet vermoeden, ga ik dat niet. "Waar doelt hij dan op?" vragen sommigen van jullie zich misschien af. Ik doel op de opkomst van alternatieve data-dragers met "Flashgeheugen". Misschien heb je deze term al wel eens horen vallen.
Blu-ray en HD-DVD worden allebei gezien als opvolgers van de huidige DVD. Dit heeft alles te maken met capaciteit. Waar een gewone CD zo’n 800 MB aan data kan opslaan, kan op een DVD-schijfje al tegen de 5 GB worden weggeschreven. Enkele verbeteringen op deze techniek (zoals Dual Layer) zorgen voor een verdubbeling hiervan maar uiteindelijk zit er een grens aan wat er mogelijk is.
Blu-ray en HD-DVD maken gebruik van een nieuw soort laser en technologie waardoor er meer data op een schijfje van de fysiek zelfde grootte past. Zo kun je 15 GB aan data kwijt op een HD-DVD, en maarliefst 25 GB kwijt op een Blu-ray schijf. Deze hoeveelheden verdubbelen indien je gebruik maakt van Dual Layer, dus 50 GB voor Blu-ray en 30GB voor HD-DVD.
Deze hogere capaciteit betekent dat er meer ruimte is voor gegevens. In het geval van tekstdata, zoals Word documenten bijvoorbeeld, is dit niet van belang. In het geval van video’s en muziek kan dit een erg positief effect hebben omdat de kwaliteit hiervan aanzienlijk toeneemt.
De fabrikanten van beide data dragers beweren dat er door deze toename in capaciteit een superieure beeld- en geluidskwaliteit aan de gebruiker geleverd kan worden. Hier zou ik een eerste reden zien waardoor deze media hun langste tijd hebben gehad. Namelijk het feit dat er grenzen zijn aan wat wij als mensen kunnen detecteren. Afgezien van het feit dat alle apparatuur deze kwaliteit moet kunnen leveren (denk aan HD-TV, HD-DVD speler, HD-audio set, enz.), wordt er op een gegeven moment een grens bereikt waarop wij mensen het verschil niet meer kunnen opmerken. Waarom zou ik €15 betalen voor een schijfje wat mij in theorie meer kwaliteit kan bieden maar waarbij ik in de praktijk voor €10 dezelfde kwaliteit op mijn PC kan downloaden. De toegenomen beschikbare ruimte, zal dus niet meer gebruikt hoeven te worden om kwaliteit te leveren.
De tweede oorzaak zou de kwetsbaarheid en het (on)gemak van de huidige schijfjes kunnen zijn. Een CD is toch gauw zo’n 10 centimeter groot en even opvouwen of in je broekzak stoppen is er niet bij. Ondanks dat de vooruitstrevende technologie er voor zorgt dat wij steeds meer data op hetzelfde formaat schijfje kunnen stoppen, blijft de schijf een "onhandig groot" formaat houden. De schijf kleiner maken is geen optie daar de hoeveelheid beschikbare ruimte voor dataopslag dan weer terugloopt.
Daar komt bij dat er voor zowel het maken als het gebruiken van de schijf bewegende apparatuur nodig is. Dit vergroot het risico op beschadiging en slijtage aan zowel de apparatuur als aan de schijf.
Flashgeheugen
Flashgeheugen daarentegen is een stuk kleiner. Flashgeheugen is de naam voor het type geheugen dat gebruikt wordt in USB sticks en geheugen-kaartjes. De bekendste vorm van Flashgeheugen is, naast de USB stick, misschien wel de SD-kaart. Een klein kaartje, niet groter dan een vingerkootje, en niet dikker dan 2 creditcards, dat je tegenwoordig overal in terugvindt. Navigatiesystemen, PDA’s, mobiele telefoons en digitale camera’s zijn tegenwoordig allemaal uitgerust met de mogelijkheid om er een SD-kaart in te stoppen. Flashgeheugen heeft geen bewegende onderdelen nodig om beschreven of uitgelezen te worden en is daarmee uiterst stil en relatief betrouwbaar.
De reden dat we nog niet allemaal SD-kaartjes in onze PC hebben zitten is omdat er op dit moment nog twee grote nadelen zijn aan dit type geheugen:
Ten eerste moet Flashgeheugen om de zoveel tijd voorzien worden van stroom om data verlies te voorkomen. Waar een harde schijf de data permanent opslaat met behulp van magnetisme, en een DVD met behulp van licht’putjes’, gebruikt een flashmedium stroom om de gegevens vast te houden. Ondanks dat we over een periode van jaren spreken voordat een flashmedium zijn data kwijt raakt is het toch van belang dat het medium af en toe van stroom wordt voorzien.
Het tweede nadeel is de capaciteit. Flashgeheugen begon ooit met enkele megabytes en lang was 1 GB de standaard.
Echter: snelle ontwikkelingen in technologie zorgen voor een explosieve groei in de beschikbare grootte van flashgeheugen. Vandaag de dag kun je een 1 GB kaart voor een habbekrats meenemen, en zijn kaarten kleiner dan die grootte vrijwel niets meer waard. De hoogst haalbare, commerciële, waarde ligt rond dit moment op de 64 GB. Dat is nogal altijd meer dan twee keer zoveel als op een Blue-Ray schijf, terwijl het formaat van een SD-kaart ongeveer 18 keer zo klein is.
Solid State Drive
Op het gebied van harde schijf vervanging loert ook al een concurrent. De "SSD", beter bekend als "Solid State Drive" is een schijf bedoeld voor dagelijks computer gebruik, gebaseerd op Flashgeheugen of zelfs op het nog snellere RAM-geheugen.
Dankzij het ontbreken van bewegende onderdelen is de toegangstijd tot willekeurige gegevens verwaarloosbaar klein en kunnen er geen mechanische fouten meer optreden.
Op dit moment is het mogelijk om SSD-schijven te produceren met de capaciteit van 1 TB. Ondanks het feit dat deze nog erg duur zijn, moet je in het achterhoofd houden dat de traditionele harde schijf pas vorig jaar de 1 TB grens heeft gebroken. Een proces wat meer dan 20 jaar heeft gekost.
Zolang mensen data met zich mee willen dragen zal er worden gezocht naar een zo klein maar toch zo stabiel (lees: hoge kwaliteit, weinig nadelen) mogelijk medium.
Misschien is dit artikel voorbarig en gebruiken we in 2009 nog steeds optische media. Voorspellingen doen op het gebied van technologie is lastig. Veel voorspellingen komen nooit uit namelijk. Maar een gooi naar de prijzen doen kan geen kwaad. Uiteindelijk zijn wij degene die de vraag hebben, en wij als mensheid diegene die de techniek ontwikkelen. En laten wij als mensheid nu allemaal toch houden van één ding: "gemak".
Dat de harde schijf en het optische medium hun langste tijd hebben gehad, daar ben ik vrij zeker van.
|
|
|
|
DDR3 geheugen: een blik op de nieuwe standaard |
Door: Michael4446 |
|
DDR, DDR2 en nu zijn we dan aanbeland bij DDR3. DDR-SDRAM zoals de volledige naam luidt, staat voor Double Data Rate Synchronous Dynamic Random Access Memory . Bij DDR3-geheugen komt alleen het woordje ‘’Three’’ erbij kijken. De volledige naam voor DDR3-SDRAM is dus Double-Data-Rate Three Synchronous Dynamic Random Access Memory. Deze nieuwste standaard voor geheugen biedt overclockers de mogelijkheid om in bechmarks nog meer punten te behalen. Want dat is waar DDR3 nu alleen interessant voor is, de overclockers. De belangrijkste reden is de hoge prijs. Ter vergelijking: voor een set van 2GB DDR3-1333 geheugen betaal je ongeveer 400 euro, voor 2GB DDR2-800 geheugen betaal je ongeveer 45 euro. Nu is DDR2-800 niet de snelste DDR2-snelheid, er zijn natuurlijk de DDR2-1066 modules maar de vergelijking geeft een goed beeld van de torenhoge prijzen van DDR3. Verwacht wordt dat de prijzen eind dit jaar, begin 2009 flink zullen dalen. Intel pusht fabrikanten al om de productie van DDR3-geheugen te vergroten en steeds meer chipsets bieden ondersteuning voor het nieuwe geheugen. De populaire chipsets P35 en X38 van Intel zorg er al voor dat de vraag naar DDR3-geheugen een beetje op gang begint te komen. Maar ondersteuning van de kant van AMD is er nog niet. Pas als AMD en andere chipsets ook ondersteuning gaan bieden, wordt verwacht dat DDR3-geheugen een groter marktaandeel zal gaan krijgen.
DDR3-geheugen moet dan wel een aantal voordelen bieden boven DDR2-geheugen, anders heeft het geen zin om de overstap te maken. Dat voordeel is te omschrijven in één woord: snelheid. Met DDR3-1600 geheugen worden al snelheden gehaald die in buurt van de 2 GHz liggen. Dit biedt perspectieven voor overclockers. Want met DDR2-geheugen kun je eigenlijk niet veel verder dan 1300 MHz, en de officiële hoogste snelheid is ‘’slechts’’ 1066 MHz. DDR3-geheugen werkt technisch anders, waardoor de hogere snelheden haalbaar zijn. Het zit ‘m in de latencies die een stuk hoger liggen bij DDR3. Er is echter ook een nadeel aan deze mogelijkheid om op hogere snelheden te draaien. Bij de meeste dingen in de hardwarewereld is hoe hoger beter, bij latencies is dat zeker niet het geval. Hier geldt dat modules met lagere latencies sneller werken dan modules met hogere latencies. In de praktijk, met dezelfde modules op dezelfde snelheid, merk je er niet heel veel van maar langzamer is langzamer. Terug naar het technische verschil. DDR2-geheugen kent dus lagere snelheden maar ook lagere latencies, en bij DDR3-geheugen is precies het tegenovergestelde aan de hand. Hogere snelheden, maar ook hogere latencies. Dus, bij dezelfde klokfrequentie (snelheid van de modules) zijn DDR2-modules sneller dan DDR3-geheugen. Er bestaat ook DDR3-1066 geheugen, dus als je wat verder wilt gaan dan de 800 MHz, dan zul je bij 1066-modules uitkomen. Uiteraard kun je bepaalde DDR2-800 modules wel overclocken naar ongeveer 900 MHz maar het gaat nu om de officiële snelheden. DDR2-1066 modules zijn dus sneller dan DDR3-1066 modules op dezelfde snelheden. Want DDR3-1066 modules werken standaard op de bekendste latencies van DDR2, namelijk 7-7-7-21. Daarentegen werkt DDR2-1066 geheugen standaard op 5-5-5-15.
DDR3-geheugen van Corsair
DDR3-geheugen is standaard natuurlijk ook al stukken sneller, denk maar aan DDR3-1333 en DDR3-1600 modules, maar DDR3-modules zijn ook beter en verder over te clocken dan DDR2-modules. Dat zie je bijvoorbeeld aan modules die standaard op 1600 MHZ lopen, maar die de 1900 MHz kunnen halen. Er zijn ook DDR3-2000 modules gemaakt, in zeer kleine aantallen en nog niet verkrijgbaar. Deze modules kunnen op 2000 MHz werken. De records liggen echter nog wat hoger, namelijk op 2200 MHz (1100 x 2). Voor de geïnteresseerden: de overclock records van zowel DDR2 en DDR3 zijn hier te vinden.
Zoals gezegd is dit nu alleen nog interessant voor overclockers, maar binnen aan aantal jaar zal ook de gemiddelde consument eraan moeten geloven. Voor bechmarks als SuperPi is het namelijk ook van groot belang dat de snelheid van het geheugen hoog ligt. Wie de beste scores en prestaties uit z’n pc wilt halen kan niet zonder DDR3-geheugen maar voor alle anderen is DDR2-geheugen prima. DDR2-geheugen is nu namelijk spotgoedkoop, maar de verwachting is dat het weer duurder wordt. Als de fabrikanten steeds meer DDR3-geheugen gaan produceren, en de productie van DDR2-geheugen steeds minder wordt, dan zal de prijs van DDR2-geheugen weer stijgen. Maar zover is het nog niet. Eerst zullen ook meer fabrikanten DDR3-geheugen moeten maken. Want nog niet alle fabrikanten hebben DDR3-geheugen in hun assortiment zitten. Kingston, OCZ, Corsair en Team bijvoorbeeld hebben ze al wel in de winkels liggen. Uiteraard zullen meer fabrikanten volgen als de populariteit van DDR3 toeneemt. Er zijn ook al verschillende testen gedaan met DDR3-geheugen. Een voorbeeld is de test van Hardware.Info, waarvan de resultaten hier te vinden zijn.
Het is duidelijk dat DDR3 binnen korte tijd het zeker gaat winnen van DDR2-geheugen, maar nu is DDR3 enkel interessant voor echte overclockers die voor maximale prestaties gaan.
|
|
|
|
Gadgets: Carnavalstool |
Door: ErpCity |
|
Carnaval is in volle gang…
Je staat schor van het zingen over paarden in gangen en kedenkedenkende treinen aan de bar en dreigt te bezwijken van de dorst…
Je hese roep om meer bier gaat verloren in het gedruis van de menigte…
Wat te doen om toch de aandacht van de wulpse schone dame achter de bar te trekken?
De USB “Lampex Magic Wand” is DE oplossing!
Door middel van een aantal zeer snel knipperende power LED's worden ingeprogrammeerde berichten bij beweging van de "toverstaf" zichtbaar. De traagheid van ons oog doet de rest...
Dus, voordat je jezelf in de herrie stort hang je dit vrolijke gadget aan de usb poort van je PC en je tikt even snel een paar levensreddende berichten in, zoals: Bier Hier, Waar is de WC, Kan Het Niet Wat Zachter, etc. Nu kan je niets meer overkomen.
Op het moment dat je, terwijl iedereen luidkeels “Onze ouwe Sint Jan” zingt, één van deze voorgeprogrammeerde kreten wilt slaken, zwaai je in plaats daarvan, met de “magic wand” in de lucht, en het bericht verschijnt als een prachtige heldere lichtkrant, luid en duidelijk zichtbaar...
Daar kan geen mens omheen!
Enquettes onder gebruikers van de "magic wand" hebben wel aangetoond dat het trachten te "versieren" van dames door middel van het "zwaaien" van wilde kreten in hun richting, minder succesvol is... Je bent dus gewaarschuwd!
|
|
|
|
Rectificatie > Open brief aan Bill |
Door: CorVerm |
|
In de open brief aan Bill is een fout geslopen. Volgens mij zeg je dat altijd als je zelf een fout hebt gemaakt, bij deze dus.
Ik heb het gehad over Susan Bradley en over het feit dat zij een patch heeft ontwikkeld om de blokkering van “oude” office bestanden op te heffen. De link naar de patch werkt niet en dus is hier nogmaals de link.
Patch
Excuus voor het ongemak.
|
|
|
|
Gadgets: Azentek |
Door: ErpCity |
|
Prijswinnaar op de C.E.S.: de AZENTEK auto PC
Wij zijn ondertussen langzaam gewend aan tot complete disco omgebouwde auto’s. Recentelijk heb je jouw heilige koe misschien zelfs al met een DVD speler plus meerdere schermen geupgrade tot speelhal of mini bioscoop…
Begon het ooit met een benzinemetertje, thans zijn navigatiesysteem, meerkanaals audio met subwoofer(s) en hoofdsteunen met ingebouwde monitoren bijna standaard.
De kroon op deze ontwikkelingen werd op de C.E.S. in Las Vegas getoond door de firma Azentek: De auto PC.
Azentek toonde twee modellen, één voor inbouw, de andere voor opbouw. Een derde model
dat precies in een (bestaand)DIN slot zal passen, komt later dit jaar.
De inbouwversie:
De opbouwversie in stevig omhulsel (ook geschikt voor 4x4's en pick-up trucks):
De prijs is nog even slikken: rond de € 2.000
Maar daar krijg je dan ook wel wat voor…
Uitgerust met een Intel Core-Duo processor, 1Gb ram, een 120 Gb harde schijf en draaiend onder Vista biedt het apparaat navigatie met ingebouwde GPS ontvanger + navigatiesoftware, bluetooth, WiFi, stemherkenning, usb slots (voor bijvoorbeeld gamecontrollers of een keyboard) en een SDcard reader aan de voorzijde, DVD speler, AM/FM/satelliet radio en vanzelfsprekend de mogelijkheid om allerlei programma’s en games welke onder Vista draaien zelf te installeren. Om de beleving helemaal onvergetelijk te maken zit er ook nog een audiokaart in met 7.1 Dolby surround en een uitgangsvermogen van maar liefst 50 Watt per kanaal!
Als je al een koelkastje in je wagentje had en misschien een mini koffie apparaat, heb je met deze extra uitrusting totaal geen reden meer om nog naar huis te gaan…
Rij en carnaval voorzichtig!
|
|
|
|
Postvak IN |
Door: Reactie |
|
Postvak in
De volgende reacties hebben we van onze trouwe lezers binnengekregen. De redactie van de nieuwsbrief maakt een selectie en behoudt zich het recht voor inzendingen in te korten of te redigeren. Geplaatste artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. Anonieme bijdragen worden niet geplaatst, evenmin als bijdragen met lasterlijke uitlatingen jegens personen of instanties. Beste redactie,
Ik lees net de nieuwsbrief, waarvoor mijn dank, want er staan weer veel zinnige dingen in.
Totdat ik kom bij de openbrief aan Bill door CorVerm. Het lijkt wel of het voor mij is geschreven, want inderdaad ik kamp ook met dit probleem! Alleen dacht ik de oplossing te hebben gevonden in dit artikel omdat er staat dat er een patch gedownload kan worden. Niets is minder waar, althans, mij lukt het niet. Zou u mij aub kunnen vertellen wat ik verkeerd doe?
Met vriendelijke groet,
Joke Als reactie op het artikel "De klant als noodzakelijk kwaad", ontvingen wij de volgende twee reacties:
Hallo XP_PC
Ik heb een zelfde soort ervaring met KPN. Het betrof mijn dochter , maar ze belde mij dus hoe los ik het probleem op (ze had KPN internet en bellen)/
Ze was telefonisch benaderd om een proef pakket op Home te nemen en dat was voordeliger, draadloos internet, telefoon en TV.
Toen we het proefpakket open maakten bleek het niet draadloos te wezen (je moest hiervoor bijbetalen). Dit was dus niet afgesproken. Het TV abonnement betrof alleen digitale TV en dit was al gratis, het basis abonnement moest gewoon betaald worden boven op het internet en bellen, dus hier ook verkeerde voorlichting.
Dus @Home gebeld dat ze geen gebruik van het proefpakket zal maken en deze terug zal zenden.
Home beloofde dat de opzegging van het KPN abonnement ongedaan zal worden gemaakt door Home.
Na een aantal weken kon ze niet meer gebeld worden, maar zelf kon ze nog wel bellen en internetten (dit heeft nog een tijdje geduurd voordat dit ook afgesloten werd).
Na de klantenservice te hebben gebeld kreeg ze te horen dat de KPN was opgezegd en dat dit niet teruggedraaid kon worden.
Daarna bij HetNet (ook KPN) een nieuw abonnement surfen en bellen aangevraagd.
Na ongeveer 6 weken kon ze weer internet en bellen.
Dus nu een ander telefoonnummer immers de oude was afgesloten, maar gelukkig werden er geen aansluitkosten in rekening gebracht.
Conclusie ga niet in op proefpakketten maar die ervaring heb je zelf ook al.
Groetend Hans Alsof mijn verhaal hier werd beschreven.
Ook ik heb een verslag gemaakt van mijn KPN avontuur, in grote lijnen als bij XP_PC
http://www.dse.nl/~lammert/kpn.htm
Met vriendelijke groet
Lammert Coldeweyer
Reactie van de redactie:
De door Joke genoemde niet werkende link is door CorVerm in deze nieuwsbrief gerectificeerd.
|
|
|
|
|