Helpmij magazine

December 2021

Voorwoord

Scroll naar boven

Het laatste Magazine van 2021.

Aan de horizon zien wij nog net de rookpluim van de verdwijnende stoomboot. Sinterklaas heeft ons land weer verlaten. Volgende klus: de kerstboom. De commercie heeft bepaald dat deze dit jaar met goud en zilver getooid moet zijn, gekleurde ballen zijn zó 2020, dat kan echt niet meer...

De redactie heeft ook dit jaar weer, met groot plezier, hard gewerkt om onze lezers interessante, handige en opmerkelijke artikelen voor te schotelen, ook in deze laatste editie.

Volgend jaar kunt u opnieuw op ons rekenen! Ondertussen wensen wij alle lezers heel plezierige feestdagen en een heel voorspoedig en gezond nieuwjaar!
 

Tot volgend jaar!

Auteur: ErpCity

Componeer je eigen muziek track.

Scroll naar boven

Een muziekstuk componeren is lang niet voor iedereen weggelegd. Je moet daarvoor over muzikaal talent beschikken en de nodige kennis hebben. Sommige mensen pakken een gitaar en spelen in no time een nieuwe deuntje weg. Veel van de nummers uit de top 2000 zijn zo ontstaan. De kans is groot dat je zelf nooit aan het componeren van een muziekstuk hebt gedacht als je dit talent niet hebt. Het kan best zijn dat je daarmee een creatief talent onontdekt laat. Tegenwoordig kan de pc meer en meer intelligente taken uitvoeren door deze inzet van kunstmatige intelligentie ook kortweg AI genoemd. In dit artikel gaan we experimenten met een programma dat muzieklijnen componeert met behulp van AI.

App

We gebruiken daarvoor de app Aiva. Voor deze online app dien je een account aan te maken om deze te kunnen gebruiken. Er zijn verschillende abonnementen tot een kleine € 50 per maand aan toe. Voor ons doel is de gratis versie geschikt. De opties zijn dan iets beperkter en je kunt slechts drie tracks per maand downloaden. Daar je wel onbeperkt online kunt luisteren is dit helemaal geen bezwaar. Je creëert je account hier AIVA - The AI composing emotional soundtrack music.

Dashboard

Wanneer je eenmaal je account hebt aangemaakt opent Aiva je persoonlijke dashboard. Hier worden jouw tracks bewaard. De eerste keer is het dashboard natuurlijk leeg, maar dat vult zich snel als je met de app aan de gang gaat.

In het dashboard beluister je de tracks door op het bekende afspeelpijltje te klikken. Met een rechtsklik kun je de tracks downloaden, verwijderen, delen en zoals in dit voorbeeld, de naam ervan wijzigen.

Componeren

Een track maken is heel simpel. Je klikt op de groene knop Create Track en vervolgens kies je één van de gewenste stijlen:

Hierna kun je eventueel een keuze maken voor de snelheid, de duur van de track en  hoeveel composities er tegelijk gegenereerd moeten worden:

Na een klik op de blauwe knop Create Your Tracks zie je de nummers in het dashboard verschijnen en gaat Aiva voor je aan de slag. Je hebt nu even een aantal seconden geduld nodig en dan kun je de composities gaan beluisteren. Die klinken out-of-the-box vaak al heel aardig. Veel creativiteit heb je tot nu toe niet nodig gehad. Een beetje nieuwsgierigheid is tot nu toe voldoende. Je creativiteit kun je al wat meer inzetten als je in het Preset Styles-menu voor Advanced View kiest (de schuif bovenaan). Ook nu kies je voor een stijl, maar in het vervolgmenu kun je bij de instellingen uit veel meer opties kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld voor een pianosolo kiezen. Je kunt ook kiezen of je een track wilt met een melodie of juist zonder, als achtergrond muziekje:

Ook nu wordt je track gecreëerd na een klik op de blauwe knop.

NB: zoals je ziet in dit screenshot, blijft de groene knop zichtbaar..Die moet je niet hebben, want dan begin je weer opnieuw.

Helemaal los

Misschien denk je dat je er nu wel bent zo? Dat is niet het geval. In tegendeel, je kunt namelijk helemaal los gaan op de compositie wanneer je op de Editor mode overgaat. Dit doe je door op de knop Switch to Editor te klikken of in het rechtsklikmenu voor Editor te kiezen:

In de editor kun je effecten aan- of uitzetten, de pitch verslepen, noten aanpassen en meer. Hier komt wel enig muzikaal gevoel bij kijken om tot een mooi resultaat te komen en je kunt er menig plezierig uurtje aan besteden.

Het resultaat kan heel geschikt zijn voor een achtergrond van een presentatie of een video en wie weet, wordt je er ooit nog beroemd mee. Laat dan wel even weten dat dit artikel in het Helpmij magazine jouw ooit heeft geïnspireerd :-)

Voorbeelden

Ben je nieuwsgierig geworden, maar wil je eerst nog wat voorbeelden zien voor je zelf aan de slag gaat? Kijk, of beter gezegd luister, dan eens naar deze YouTube playlist

Veel muziekplezier met Aiva!

 

Auteur: leofact

Excel: de functie Filteren

Scroll naar boven

De functie FILTER

De functie FILTER() is een zeer handige functie en maakt het nesten met andere functies overbodig. Deze functie is te gebruiken in: Excel voor Microsoft 365, Excel Microsoft 365 voor Mac, Webversie van Excel, Excel 2021, Excel 2021 voor Mac, Excel voor iPad, Excel voor iPhone, Excel voor Android-tablets en Excel voor Android-telefoons.

Met de functie FILTER kun je een bereik met gegevens filteren zoals te zien in onderstaande afbeelding. De formule die hier is gebruikt is: =FILTER(B5:E16;D5:D16=I2;""). Hiermee kunnen we alle records voor (in dit geval yoghurt) retourneren, zoals aangegeven in cel I2, en als er geen yoghurt gevonden wordt dan een lege tekenreeks ("").

Zoals is te zien in de afbeelding staat er om het resultaat een blauwe rand en dat betekent dat deze functie een overloop functie is. We hebben al in voorgaande artikelen uitgelegd wat dat inhoudt.

Filteren op een voorwaarde

De matrix (B5:E16) beslaat het hele bereik en opgenomen moet worden de cellen D5:D16 kolom D. Het laatste argument is als_leeg waarvoor je een waarde in kunt voeren als er geen resultaat wordt gevonden of aangeven dat de cellen Leeg (“”) moeten blijven.

Ook bij de functie SORTEREN() is het onnodig om de functie te nesten met andere functies om als_leeg te creëren. Dat zien we ook terug bij andere functies die onder de overloop functies vallen.

Wil je het resultaat op een ander tabblad dan kan dat ook. Dan ziet de formule er bijvoorbeeld zo uit: =FILTER(Gegevens!B5:E16;Gegevens!D5:D16=I2;""). I2 (ie2) bevindt zich op het lege tabblad.

! Uiteraard kan dit met de formules die verderop besproken worden.

Filteren op twee voorwaarden

In dit voorbeeld gaan we een stapje verder. Sorteren op twee voorwaarden doe je met de formule: =FILTER(B6:E17;(D6:D17=I2)*(B6:B17=I3);"").

Eerst nemen we het hele bereik op (B6:E17) en vervolgens de eerste zoekopdracht (D6:D17=I2). Dan de tweede zoekopdracht (B6:B17=I3) en daarna de als_leeg waarde. In de formule is aangegeven dat het resultaat bij het niet vinden van het filter-resultaat leeg moet zijn. Let op hoe de haakjes in de formule geplaatst zijn en het sterretje (operator) dat de twee zoekopdrachten verbindt. Wil je niet dat bij niet gevonden resultaten het zoekoverzicht leeg blijft dan kun je een dergelijke formule gebruiken: =FILTER(B6:E17;(D6:D17=I2)*(B6:B17=I3);"niet gevonden"). Alleen de cel waarin de formule staat geeft die tekst weer.

Filteren en sorteren op regio en product

Nog een voorbeeld. Filteren op twee voorwaarden in combinatie met de functie SORTEREN(). Er wordt in dit voorbeeld niet alleen gefilterd maar ook gesorteerd met de formule =SORTEREN(FILTER(B6:E17;(D6:D17=I2)+(B6:B17=I3);"");4;-1). De formule begint met de functie SORTEREN() en het eerste argument van sorteren is de functie FILTEREN(). Het gedeelte van de formule dat filtert is: FILTER(B6:E17;(D6:D17=I2)+(B6:B17=I3);"");. De operator hier gebruikt is het +-teken. Het laatste gedeelte van de formule is: ;4;-1). Dat gedeelte bepaalt het sorteergedrag. ;4 staat voor de vierde kolom (Eenheden) en ;-1 voor de sorteervolgorde, in dit geval van hoog naar laag.

Filteren en sorteren op product en regio

De formule is duidelijk in beeld en aan de hand van de voorgaande uitleg snap je nu best wel wat deze formule doet. Zoals je ziet zijn de waarden gesorteerd van hoog naar laag.

Is een van de zoekwaarden, of beide, niet ingevoerd dan geven alle formules de foutwaarde #WAARDE!. Het is maar dat je het weet.

Uiteraard gaat het hier om eenvoudige voorbeelden waarmee hopelijk de werking van de filterfunctie begrijpelijk is uitgelegd.

NB
Er staat achter nogal wat formules een punt, die zijn bedoeld om een zin af te sluiten en horen dus niet bij de formules.

Auteur: CorVerm

Bootracer opstarten

Scroll naar boven

Bootracer is een handig programmaatje waarmee je eenvoudig inzage krijgt in hoe lang je pc er over doet om op te starten en welke apps daar veel invloed op hebben. In het Helpmij magazine artikel van november lees je hoe dat werkt. 
 

Hardnekkig

Eenmaal geïnstalleerd blijft Bootracer meelopen met iedere opstart van je pc.
Het is goed mogelijk dat je dit helemaal niet wilt. Hieronder lees je hoe dat weer uit kun zetten, zonder het programma helemaal te verwijderen  

Opstarten uitzetten

Open het programma en klik op de streepjes menuknop rechtsboven:

Kies vervolgens Options:

De aanbevolen manier is om het programma niet meer automatisch op te laten starten. Dat scheelt weer één opstartprogramma bij de start van Windows).
Dat doe je door bij de tab Start voor Disable Autostart te kiezen en daarna op Save te klikken:

Je kunt ook alleen het opstart monitoren uitzetten door bij de tab Startup Controle voor Disable Control te kiezen en dan Save te klikken:

Natuurlijk kun je het programma ook in zijn geheel verwijderen, zoals bij iedere app, via Startmenu > Instellingen > Apps > Verwijderen. Dan je er helemaal vanaf. Gebruik je de eerder beschreven methode dan behoud je het programma voor als je het later nog eens nodig hebt, maar heb je er geen last meer van.

 

Auteur: leofact

Sinterklaas pakjes verzamelen

Scroll naar boven

Er is een nieuwe update beschikbaar. Downloaden?
Ik heb net de PostNL app geopend om te kijken of de Sinterklaas kadootjes er al aan komen.
Oké, updaten dan maar. Na de herstart rijdt er een feestelijk postbusje rond met op het dak
kado’s en een staf van Sinterklaas. Grappig.

Wil je het spelletje ook spelen? vraagt de app. Spelletje?
Tuurlijk! We zitten immers in een semi-lockdown.

En dan start er een reuzeleuk spelletje met het bekende postbusje in de hoofdrol.
Een nachtelijk blauw Nederlands landschap met molentjes en treinen trekt voorbij.
Mijn oranje-witte autootje moet over de obstakels heen springen en pakjes uit de lucht plukken.
De bliebjes en ping geluiden zijn blij en als je af bent, start je zo weer opnieuw.
Er schuift een zeppelin voorbij met het logo van de post. Heel verslavend is het!

Foetsie

Nadat ik de app later weer heb opgestart… is er geen spelletje meer te vinden.
Het is verdwenen! En ik had net de smaak te pakken.
Waar moet ik nu naartoe met mijn spelletjesdrang?
Ik zoek en zoek en zoek.
En dan zoek ik maar even op internet, want dit spelletje speelt verstoppertje.

Schudden voor gebruik

Het blijkt een easteregg te zijn, een verborgen grap in software.
Wanneer de app geopend is, moet je de telefoon even schudden.
Dan rijdt het busje ergens over het scherm. Tik dat busje aan en je kan weer spelen.

Verschil moet er zijn

Door al die bliepjes die hij de hele tijd hoort, wil mijn echtgenoot dat spelletje ook spelen.
Gelukkig kan zijn wat oudere iPhone5s de app nog installeren.
Je hebt trouwens geen account nodig om het spelletje te doen.

Na een tijdje blijkt: ik strand elke keer na 20 pakjes en Mark haalt meteen in het eerste potje 50 pakjes op!

Daar wil ik het fijne wel van weten.
Het schermpje van de iPhone is kleiner. Daar werkt het spelletje net even anders en is het echt veel simpeler is om een hoge score te krijgen.

Ondertussen heb ik het spel in de smiezen.
Mijn hoogste score zie je hieronder.
 

Doe ook de Kate95 Challenge:

Kun jij dit spelletje spelen terwijl je een bakje pepernoten eet?

Auteur: Kate95

Arduino basis elektronica -5-

Scroll naar boven

Motoren

Elektromotoren zijn er in vele varianten, ik ga het hebben over de motoren die in hobbyland het meest worden gebruikt: collector motoren, stappenmotoren en servomotoren.
Servomotoren, zijn collector motoren 'met een kunstje'.

Principe

De draaibeweging van motoren berust op het afstoten en aantrekken van magneten.
De rode magneten zijn vast opgesteld, wordt de stator of 'het veld' genoemd.
De groene magneet is draaibaar en wordt de rotor of 'het anker' genoemd.
In de linker situatie wordt de noordpool van de rotor door de zuidpool van de stator aangetrokken, evenzo de zuidpool van de rotor naar de noordpool van de stator.

De motoras maakt daarbij een kwartslag en stopt dan.
Om een constante draaiende beweging te krijgen moet je de polariteit van veld óf anker telkens omkeren.
Met permanente magneten lukt dat niet, maar met elektromagneten kan dat door de stroomrichting om te keren, waarmee de magnetische polariteit eveneens omkeert. De rotor is dus geen permanente magneet, maar bestaat uit een of meerdere elektromagneten. Deze elektromagneten worden dmv contacten op de motoras, via koolborstels, gevoed. Dit samenstel van lamellen en koolborstels heet de commutator.
Door de draaiende beweging wordt telkens de stroomrichting zodanig aangepast dat er altijd een poolpaar wordt aangetrokken door de (permanente) magneet van de stator, hierdoor blijft de motor draaien.

Snelheidsregeling

Hoe méér spanning, des te sneller zal de motor draaien, maar er zijn grenzen, de motorstroom mag niet te groot worden, anders zal de boel verbranden. Verder is de draaisnelheid ook nog eens afhankelijk van de motorbelasting, vooral bij wisselende belasting geeft dat grote toerental variaties.

Je kan de snelheid ook variëren dmv onderbrekingen, die moeten elkaar dan wel heel snel opvolgen, anders werkt het niet. Wanneer je de schakelaar afwisselend lang aan zet en kort uit, dan zal de motor sneller draaien dan wanneer je een korte puls met lange pauze aanhoudt. Deze puls-pauze verhouding wordt dutycycle genoemd. Deze regeltechniek heet PWM = puls breedte regeling.
Omdat de aangelegde spanning constant is, maar de tijd varieert, zijn de toerentalvariaties als gevolg van variaties in de motorbelasting veel kleiner, maar nog wel steeds aanwezig. Je hoort dit aan/uit schakelen als het gezoem bij een elektrische rolstoel die langzaam optrekt.

Draairichting

Keer je de stroomrichting om, dan keert ook de draairichting om. In de linker tekening is dat aangegeven door middel van twee batterijen die tegengesteld staan opgesteld.

Bekijk de linker tekening, wat hier gebeurd is heel bijzonder! Deze motor zal in beide stroomrichtingen altijd dezelfde kant op draaien! De reden is, dat niet alleen de ankerstroomrichting, maar ook de veldstroomrichting wordt omgekeerd. Dat is maar goed ook, want de polariteit van ons elektriciteitsnet keert maar liefst 50 keer per seconde van richting. De stofzuiger, scheerapparaat, mixer en alle andere huishoudelijke motoren zouden anders niet kunnen werken. Wanneer je de rode spoelen vervangt door permanente magneten, zoals bij de meeste hobbymotoren het geval is, dan werkt de linker opstelling uitstekend!
Hoe keer je dan de draairichting van de boormachine om? Een boormachine bevat een motor waarbij zowel het anker als de rotor elektromagneten zijn. Zoals gezegd, je moet van één van deze zaken de polariteit omkeren!
Zie de rechter tekening, waarbij alleen de stroomrichting in het anker wordt omgekeerd. Loop de bedrading maar na, in beide standen van de dubbelpolige wisselschakelaar. Die dubbelpolige wisselschakelaar gaan we verderop nogmaals tegenkomen.

H-brug

Hoe de schakeling aan zijn naam komt, laat zich makkelijk raden. Laat de linker zijde van de bovenstaande tekening eventjes zachtjes op je inwerken. Wanneer je schakelaars -1- en -4- of -3- en -2- gelijktijdig inschakelt, dan krijg je kortsluiting. Niet doen dus! Maar als je -1- en -2- inschakelt zal de motor rechtsom draaien.
Schakel je -3- en -4- in, dan loopt de stroom volgens de blauwe lijn en draait de motor linksom.
De rechter schakeling doet precies hetzelfde, maar dan met elektronische schakelaars. Bovendien is het hier onmogelijk om twee boven elkaar gelegen schakelaars tegelijk aan te zetten, dus geen kortsluiting.
Zoals bij de Arduino elektronica is gemeld, een motor geeft inductiepulsen, daartoe dienen de vier dioden rondom de motor. Dus pak je soldeerbout en ga aan de slag!

H-brug chipje

Voor kleine (hobby)motoren, zijn er chipjes die alles al aan boord hebben, een bekende is de L293d. waarbij de letter -d- voor 'dioden' staat. De blusdioden om  de inductie puls af te vlakken. In de chip zitten twee H-bruggen, zodat je twee motortjes uit één chip kan aansturen. De invertor-chip die er voor staat, reduceert het aantal aanstuur pinnen tot 2 per motor. Één voor de snelheid en één voor de draairichting. (snelheid -0- is stilstand).
Er is ook een versie zonder -d-, die kan een grotere stroom verwerken, maar vergeet niet om zelf de dioden toe te voegen, want anders sneuvelt de chip. Er zijn vele typen stuurchips kies er een die bij jouw situatie past.

Tot zo ver de collector motor.

Stappenmotor

De stappenmotor werkt net even anders, maar wel met magnetisme, 'what else?!' om met een reclame slogan te spreken. In principe bestaat de stappenmotor uit vier spoelen en een draaibare permanente magneet. Door de spoelen om beurten te bekrachtigen zal de magneet zich naar de bekrachtigde spoel bewegen.

Zoals hier getekend is deze motor in 4 stappen rond. Vier spoelen: dus 1-2-3-4 en dan weer 1. Doe je 4-3-2-1, dan draait de motor stap voor stap in tegengestelde richting. De spoelen kan je op twee manieren aansluiten, zie de rechter kant van de tekening. Unipolair, alle vier de spoelen met één gezamenlijke aansluiting, dus 5 draden.
Of bipolair waarbij twee tegenover elkaar gelegen spoelen in serie geschakeld zijn, dus 4 draden. Beide manieren hebben voor en nadelen, maar welke is nou de beste? Welnu, de 5-draads uitvoering heeft aan een heel eenvoudige aansturing voldoende. Voor de 4-draads uitvoering is een wat complexere aansturing nodig, maar die is dan sterker van de unipolaire variant.

Welke draden?

Wanneer je een nieuwe stappenmotor koopt, wordt de aansluiting keurig vermeld. Maar als je een motortje uit een oude printer sloopt, heb je die informatie niet. Dus meten is weten! Veronderstel dat de spoel een weerstand van 50 ohm heeft, dan meet je 100 ohm als je over twee spoelen meet. Even puzzelen en je hebt de gemeenschappelijke draad gevonden. Dan nog de volgorde van de draadjes: neem een batterijtje en bekrachtig om beurten de vier spoelen. Op een bepaald moment zie je dat de motor keurig gelijke stapjes in dezelfde richting doet, dan heb je de juiste volgorde gevonden.
Bij de bipolaire motor zijn de twee bij elkaar horende draden snel gevonden, immers de andere geven geen verbinding. Met twee dubbelpolige wisselschakelaars maak je twee 'handbediende' H-bruggen, waarmee je de motor in juiste richting kan laten draaien.
Dan heb je nog motoren met 6 draden. Zie tekening hieronder. Verbind je 5&6 met elkaar, dan heb je de unipolaire uitvoering, laat je 5&6 ongemoeid en NIET verbonden, dan heb je de bipolaire motor. Hier kan je dus zelf kiezen hoe je de motor gebruikt.

De rechter tekening lijkt heel veel op de eerdere tekening bij de collector motoren. Welnu, dat is ook zo, alleen hier kan je maar één stappenmotor op de chip aansluiten. De snelheid en richting zijn nu linksom en rechtsom aansturingen.

Halfstappen en micro stappen

Veronderstel dat je bij de unipolaire stappenmotor twee naast elkaar gelegen spoelen tegelijkertijd bekrachtigd. Dan gaat de roterende magneet niet naar de een of de ander spoel, maar die gaat er precies tussenin staan. Een halve stap dus. Micro stappen gaat nog mooier, dan is de stroom in spoel -1- groter dan de stroom door spoel -2- met als gevolg dat de roterende magneet zich iets méér naar spoel -1- richt dan spoel -2-. Uiteraard geldt dit voor alle spoelen. Er zijn chips die maar liefst 32 tussenstapjes maken tussen twee hele stappen.Dit is zowel bij de uni als bi polaire motor.

Servo motor

Een servo motor is een gewone collector motor waaraan wat elektronica is toegevoegd. Er is een interne terugmelding en de aangeboden pulsduur is bepalend voor de stand van de motoras. De dutycycle is 20 milliseconden waarbij 1 ms is geheel linksom, 2 ms is geheel rechtsom. Bij pulsjes van 1,5 ms staat de motor in de middenstand. De overige tijd is laag, zodat elke 20 ms een impuls komt.
Deze impulsen kunnen rechtstreeks uit de Arduino aan de servomotor worden aangesloten. Let op! De motor is begrensd, kan dus niet geheel ronddraaien. De voeding van de servomotor kan het best uit een afzonderlijke bron worden getapt.

Groeten, Dré Jansen

Auteur: drejansen

Heb je een vraag of opmerking? Laat het ons weten

Scroll naar boven

Het kan zijn dat je een vraag of een opmerking hebt naar aanleiding van een van onze artikelen. Laat het ons gerust weten. Wij reageren altijd op jouw opmerking of vraag.

Zoals jullie weten bestaat de redactie uit een beperkt aantal personen, dus kunnen we een keur aan onderwerpen niet behandelen. Zin om te schrijven voor ons magazine? Aarzel niet om je bij de redactie aan te melden om een bijdrage aan het magazine te leveren.

Vragen die niet over de geplaatste artikelen gaan graag op het forum plaatsen.

Klik op de afbeelding om rechtstreeks een mail naar de redactie te sturen.


 

Auteur: Redactie

GIMP 52: Belichting en perspectief corrigeren. Deel II

Scroll naar boven

Deel II

Ik ga door na deel I. Er is een spotje die in het midden/boven zorgt voor een overbelichte plek, die bijgewerkt moet worden. En de opname is niet netjes recht. Het perspectief moet bijgewerkt worden. Goed te doen met de gereedschappen in Gimp's prachtige gereedschapskist!

Download

Als gebruikelijk stel ik mijn originele foto weer ter beschikking in vol RAW formaat als download als oefenmateriaal.

 

Scheef en met lichtvlek boven / midden

Lichtvlek

Doordrukken / tegenhouden

We beginnen met het aanpakken van die lichtvlek. Daar gebruiken we het doordrukken/tegenhouden gereedschap (schift-D) uit de gereedschapskist voor. Voor deze bewerking kies je het grootste penseel met een zachte rand. Zet de grootte op 99, het bereik op middentonen en de belichting op 31. Daar kan je uiteraard wat in variëren.

Rechttrekken

  Perspectief
 gereedschap

Hiervoor pakken we het perspectief gereedschap (Shift-P). Pak een hoek en schuif die naar een goede positie. Pak de rechthoekige selectie en trek dat om het schilderij. Past dat niet helemaal, ga dan terug naar het perspectief gereedschap en werk het bij vanuit een andere hoek.

Pak het bijsnijden gereedschap en kijk hoe dat uitpakt. Ga zo nodig een stap of wat terug met Ctrl-Z  tot je naar je zin uitkomt.

               Klaar. Dit soort klussen is nog best lastig dus neem er de tijd voor!

Succes ermee!

Auteur: Erik98

Het laatste nieuws

Scroll naar boven

Het laatste nieuws gemist? In deze rubriek vind je het laatste nieuws over besturingssystemen, computers en nieuwe of reeds in omloop zijnde software. Ook het laatste nieuws over smartphones en tablets komt aan de orde. Ook vind je hier artikelen die nuttig kunnen zijn voor het dagelijks gebruik van computers en andere elektronica.

Inhoudsopgave

 

Nooit meer een MacBook Air: ‘Apple gaat het anders aanpakken

Smartphone: 5 dingen die iedereen verkeerd doen met de batterij

16-inch MacBook Pro (2021): terug naar de goede oude tijd

Accu van OnePlus 10 Pro laadt volledig op in minder dan 20 minuten

Oppo lanceert A54s-smartphone: 5000 mAh en drie camera's voor € 219

Zo deel je makkelijk je wifi wachtwoord met gasten

Internetfavorieten op alle apparaten

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een SSD?

Geheime functies voor iOS 15

Schoonepc: upgrade naar Windows 11

Privacy- en beveiligingsinstellingen in Windows 11

Windows-app van WhatsApp Beta...

Veilig aan de slag met je Chromebook

De beste iOS-feature die je niet gebruikt...

Fairphone 4 review

Verborgen Windows 11-functies waarvan je het bestaan wellicht niet wist

iOS 15.2: deze 11 functies komen naar je iPhone

Dit is de Oppo Reno 7 (Pro): opvallend design

Xiaomi 12 Ultra met Leica camera

Zo maak je stickers voor WhatsApp

Actieve community maakt Ubuntu Touch avontuurlijk alternatief voor Android

Nog eens 6 handige dingen die je oude smartphone of tablet kan

AirPods verbinden met een Windows PC of Android apparaat

Samsung Galaxy S22 prijs, release datum en kleuren

Nooit meer een MacBook Air: ‘Apple gaat het anders aanpakken’  

Wie vanaf volgend jaar een nieuwe MacBook Air wil kopen zal zich rot zoeken in de winkel van Apple. Het bedrijf gaat namelijk een ingrijpende wijziging doorvoeren op het gebied van zijn populairste laptop.

MacRumors heeft een handig overzicht gemaakt van alles wat de redacteuren tot nu toe weten over de MacBook Air van 2022. Het meest opvallende onderdeel: de naam van de laptop. Apple lijkt vanaf volgend jaar afscheid te willen nemen van de naam ‘Air’.


Smartphone: 5 dingen die iedereen verkeerd doen met de batterij 

Een smartphone kan nog zoveel prachtige features hebben: als de batterij ruk is heb je er niet heel veel aan. Daarom zoeken we niet alleen naar de toestellen met de beste accu, maar zijn we er ook verdomd zuinig op.

Sommige mensen laden hun smartphone pas op als hij helemaal leeg is, anderen durven hem niet de hele nacht aan de lader te laten liggen. Kortom: er zijn op dit gebied ongelofelijk veel tips te vinden, maar sommigen van hen slaan echt op stront. Tijd om ze te weerleggen.


16-inch MacBook Pro (2021): terug naar de goede oude tijd 

De 14-inch en 16-inch MacBook Pro zijn hét bewijs dat vroeger alles beter was. De twee laptops nemen ons namelijk mee naar de gloriedagen van de laptops van Apple. Laptops die met de technologie van vandaag de dag de hele markt op hun kop weten te zetten. De MacBook Pro is weer voor de Pro’s en de goede oude tijd is weer terug.

Na een testperiode van twee volle weken legt Mark je in deze review uit wat de sterke punten van de nieuwe MacBook Pro zijn en op welke gebieden de laptop nog steken laat vallen.


Accu van OnePlus 10 Pro laadt volledig op in minder dan 20 minuten  

De geruchtenmolen rondom de OnePlus 10 begint langzaam op gang te komen. Volgens een nieuw gerucht laadt de accu van het toestel ongekend snel op.

Het volgende toptoestel van OnePlus – de 10 Pro – krijgt 125 Watt snelladen. Dat zegt Mukul Sharma op Twitter. De lekker stelt dat meerdere toestellen van het Chinese BBK Electronics de nieuwe snellaadfunctie krijgen. BBK is het moederbedrijf van onder andere OnePlus, Oppo en Realme.


Oppo lanceert A54s-smartphone: 5000 mAh en drie camera's voor € 219 

Smartphonefabrikant Oppo lanceert vandaag een nieuw model voor het lagere middensegment van de markt. De A54s lijkt iets onder de andere modellen in de A-serie gepositioneerd te worden. Oppo noemt de lange accuduur van het toestel als één van de belangrijkste eigenschappen.

Qua uiterlijk lijkt de A54s erg sterk op de A16, een iets goedkoper model. Ook veel van de hardwarespecificaties komen overeen: een ips-display van 6,52 inch dat 720 x 1.600 pixels telt, de Helio G35 van MediaTek als kloppend hart en een accucapaciteit van 5.000 mAh.


Zo deel je makkelijk je wifi wachtwoord met gasten 

Als je vrienden over de vloer hebt, is het wel zo gastvrij om je wifi wachtwoord met ze te delen. Met deze tips lukt dat in een handomdraai.

Het wachtwoord van je wifinetwerk delen is namelijk niet altijd even makkelijk. De cijfer- en letterbrij op de achterkant van je router is nogal moeilijk te onthouden. En als je zelf een wachtwoord hebt ingesteld, heb je daar (hopelijk) ook een sterk wachtwoord voor gebruikt.

Hartstikke veilig, maar niet echt gebruiksvriendelijk. Gelukkig zijn er simpele manieren om je gasten te laten verbinden met jouw netwerk.


Internetfavorieten op alle apparaten  

Je telefoon, tablet, computer: inmiddels heb je aardig wat apparaten waarop je je internetfavorieten kunt bijhouden. Hoe zorg je ervoor dat ze op alle apparaten gelijk zijn, zodat je ze altijd bij de hand hebt? Een overzicht van de mogelijkheden.

Door veelgebruikte websites aan je favorieten toe te voegen, heb je snel toegang tot die pagina’s. Mogelijk heb je in de loop der tijd een flinke verzameling opgebouwd, waarvan het nog maar de vraag is in hoeverre deze set geordend is. Voordat je ervoor zorgt dat de internetfavorieten op alle apparaten – zoals je desktop, laptop, tablet en smartphone – toegankelijk zijn, is het verstandig om met de stofkam door de lijst te gaan en structuur aan te brengen.


Waar moet je op letten bij de aanschaf van een SSD?  

Met de huidige hardwareprijzen is het voor velen geen optie om een pc uit te rusten met bijvoorbeeld een nieuwe cpu of videokaart. De prijs van solid state drives (ssd) is daarentegen relatief stabiel gebleven en zo’n opslagmedium kan grote snelheidswinst opleveren. Althans: mits het juiste type voor de juiste situatie wordt uitgekozen. Het maken van een keuze voor een ssd voor in je laptop, desktop of PS5 is geen sine cure. Je moet letten op zaken als: nvme, m.2, sata en pci-express: aan de hand van deze termen vind je de juiste ssd.


Geheime functies voor iOS 15  

In iOS 15 zitten veel geheime functies voor je iPhone. Sommige functies zijn superhandig en zou je eigenlijk moeten weten. Geen nood, want iPhoned heeft ze voor je verzameld. Dit zijn zes verborgen functies (plus een extra minitip!) die je nog vast niet kent.

Zelfs al heb je alle opties van iOS doorgespit op je iPhone, toch zijn er altijd onderdelen die je over het hoofd ziet. Sommige features zijn simpelweg handig, maar andere opties besparen je ook tijd. We hebben een leuke mix voor je bij elkaar gezet. Welke tip kende jij nog niet?


Gratis upgrade van Windows 10 naar Windows 11  

Op de site van Schoonepc wordt uit de doeken gedaan hoe om te gaan met de installatie van Windows 11. Ondervind je problemen met de hardware? Op de genoemde site vind je tips om die problemen op te lossen. Mocht je interesse hebben in het boek van Menno Schoone over Windows 11 dan kun je het boek via de site bestellen.


Windows-app van WhatsApp Beta, alles wat je moet weten  

Natuurlijk zijn er al manieren om WhatsApp op je pc of laptop te gebruiken zoals WhatsApp Desktop als applicatie of WhatsApp Web in de browser. Toch is deze Universele app voor Windows anders, want het neemt het uiterlijk en de werking van Windows-apps over. Daarnaast werkt deze Windows-app ook met de nieuwe multi-device-functie. Je kan WhatsApp dus met meerdere apparaten waaronder je Windows-pc gebruiken, zonder dat je telefoon ermee verbonden hoeft te zijn.


Privacy- en beveiligingsinstellingen in Windows 11  

Windows 11 is uitgerust met de nodige instellingen voor het beheer van je privacy en de beveiliging van de computer. Zorg ervoor dat je de controle houdt over je persoonlijke gegevens en zelf bepaalt in hoeverre Windows 11 zicht heeft op je computergebruik. We loodsen je door de belangrijkste privacy- en beveiligingsinstellingen.


Veilig aan de slag met je Chromebook  

Een Chromebook is van huis uit verrassend veilig. Maar toch moet je beslist op een aantal dingen blijven letten, ook bij gebruik van dit systeem.

Geen enkel systeem is veilig voor hackers, maar wel geldt dat het ene besturingssysteem van huis uit een heel stuk veiliger is opgezet dan ’t andere. Linux en Unix bijvoorbeeld zijn opgezet met veiligheid en stabiliteit in het achterhoofd. Het maakt bijvoorbeeld een Mac – gebaseerd op Unix – of een Chromebook – met kloppend hart Linux – beduidend veiliger dan ‘concurrent’ Windows.


De beste iOS-feature die je niet gebruikt (en zoveel tijd kan schelen)  

IOS 15 zit vol fantastische functionaliteiten waarmee het dagelijkse gebruik van je iPhone naar een hoger niveau getild wordt. Maar wat als ik je zeg dat de beste feature die je niet gebruikt er al sinds iOS 14 is?

Vorig jaar heb ik al wat mensen enthousiast gemaakt voor deze feature en dit jaar wil ik dat eigenlijk weer doen. Ik heb het namelijk over de functionaliteit Tik op achterkant (ook wel: Back Tap). Een feature die je wat mij betreft echt eens moet proberen.


Fairphone 4 review: Fairdraaid goed, voelt goed  

Een duurzame en eerlijke smartphone die je zelf kan repareren, met een snelle processor, 5G ondersteuning, een modern(er) design en één heel groot nadeel. Dit is de review van de Fairphone 4.

Het bedrijf Fairphone is om meerdere redenen bijzonder te noemen. Enerzijds omdat het een Nederlands bedrijf is met hun hoofdkantoor in Amsterdam, en dat is op zichzelf al heel tof. Anderzijds omdat het bedrijf er zoveel mogelijk aan doet om hun smartphones zo eerlijk en duurzaam mogelijk te produceren.


Verborgen Windows 11-functies waarvan je het bestaan wellicht niet wist  

Zoals bekend mag zijn blijft Microsoft elke maand nieuwe functies uitrollen met updates en patches voor Windows 11. TheWindowsClub heeft nu een artikel gewijd aan enkele verborgen en interessante functies in het besturingssysteem die je wellicht nog niet kent.

De nieuwe functies moeten je helpen de algehele Windows-ervaring te verbeteren en omvatten:

  1. Functies voor multitasken
  2. Volume aanpassen voor individuele apps geopend op het bureaublad
  3. Opties voor Windows-back-up
  4. Toestemming voor apps op de achtergrond
  5. Enkele interessante functies voor klembordgeschiedenis
  6. Betere beveiliging
  7. Geschatte “Tijd tot update”
  8. Apparaatgebruik
  9. Focus modus binnen de klok-app
  10. Windows Subsysteem voor Linux.

 


iOS 15.2: deze 11 functies komen naar je iPhone  

Apple heeft inmiddels al drie bèta’s uitgebracht van iOS 15.2, en de update wordt groter en groter: wij zetten alle nieuwe iOS 15.2-functies voor je op een rij.

De release van iOS 15 is een beetje vreemd dit jaar: veel functies die wel tijdens de WWDC waren aangekondigd, kwamen toch niet. In plaats daarvan heeft Apple ervoor gekozen om veel vernieuwingen pas in de opvolgende updates toe te voegen.


Dit is de Oppo Reno 7 (Pro): opvallend design en ‘lichtgevend’ camera-eiland  

Oppo heeft zijn nieuwste smartphones onthuld. Het gaat onder andere om de Reno 7 Pro, die een opvallend led-lichtje rondom het camera-eiland heeft. Hierdoor zie je precies wanneer je een notificatie hebt gekregen.

De Oppo Reno 7 Pro, Reno 7 en Reno SE zijn in China onthuld en de opvolgers van de Reno 6 en Reno 6 Pro van eerder dit jaar. Het meest opvallend toestel is de Reno 7 Pro, door de notificatie-led die rond het camera-eiland zit. Het ledje licht op bij notificaties en dat zien we niet vaak bij Android-telefoons.


Xiaomi 12 Ultra met Leica camera  

De Xiaomi 12 Ultra wordt het nieuwe topmodel. Deze krachtige Android 12 smartphone wordt de eerste Xiaomi smartphone met een Leica camera.

Begin dit jaar wist Xiaomi met de Mi 11 serie een indrukwekkende reeks smartphones te introduceren. Nadat halverwege het jaar de Xiaomi 11T en 11T Pro zijn aangekondigd is het nu wachten tot begin 2022. Tegen die tijd wordt de Xiaomi 12 serie verwacht, waarvan de 12 Ultra het nieuwe topmodel wordt. Het gaat om de opvolger van de Mi 11 Ultra en de tegenhanger van de Samsung Galaxy S22 Ultra. De ‘Mi’ benaming past Xiaomi niet langer toe. De modelnamen zijn verkort, zodoende zal de ‘Xiaomi Mi 12 Ultra’ als ‘12 Ultra’ in de markt wordt gezet.


Zo maak je stickers voor WhatsApp  

WhatsApp gaat zijn eigen tool voor het maken van stickers uitrollen. Dat begint bij de webversie van WhatsApp, waar je afbeeldingen van je computer gemakkelijk kunt veranderen in een sticker.

Gesprekken in WhatsApp zijn op te leuken met emoji's, gifjes en stickers. Stickers zijn de nieuwste categorie, maar gaan al een tijdje mee.

Het zijn kleine plaatjes die uit bijvoorbeeld een foto zijn geknipt en je regelmatig opnieuw kunt gebruiken.


Actieve community maakt Ubuntu Touch avontuurlijk alternatief voor Android  

'Ubuntu op je mobiel, bestaat dat nog?' Toen Canonical in 2017 stopte met de ontwikkeling van Ubuntu Phone dachten velen dat dit het einde was van het project. Sindsdien ontwikkelt een wereldwijde community echter Ubuntu Touch, een gebruiksvriendelijk alternatief voor wie de controle over zijn eigen telefoon terug wil.

Ubuntu Touch staat voor keuzevrijheid en privacy op je mobiele device. Zeker voor mensen die graag 'Google-loos' door het leven willen en voor wie iOS ook geen optie is. Zij kunnen kiezen voor het open source besturingssysteem voor mobiele devices; ook voor devices die geen updates meer krijgen, is het een interessant alternatief.


Nog eens 6 handige dingen die je oude smartphone of tablet kan  

Oude telefoons of tablets hoef je niet meteen naar het milieuplein te brengen. Er zijn tal van handige trucs en taken die een oud apparaat een nieuw leven geven. We bespreken nog eens zes dingen die je oude Android-apparaten kunnen.


AirPods verbinden met een Windows PC of Android apparaat  

De draadloze AirPods zijn eenvoudig in gebruik. Dankzij de slimme technologie is het mogelijk de oortjes te gebruiken op al je Apple apparaten zonder gedoe. De AirPods en AirPods Pro kunnen namelijk automatisch verbinding maken met je iPhone, iPad, Mac en Apple Watch. De AirPods verbinden met andere niet Apple apparaten is ook mogelijk.

Via een doodgewone bluetoothverbinding kun je de AirPods ook koppelen aan andere apparaten die bluetooth ondersteunen. Zo kun je Apple's draadloze headset ook gebruiken op een Windows laptop, PC, Android smartphone, autoradio en meer. Hoe je de AirPods moet koppelen aan deze apparaten hangt af van de instellingen op dit apparaat.


Samsung Galaxy S22 prijs, release datum en kleuren  

De Galaxy S22 serie komt eraan. De meeste specs en het design is al bekend. Lees hier meer over de verwachte prijs, de kleuren en de verkrijgbaarheid.

Naarmate de tijd verstrijkt komt de release van de Samsung Galaxy S22 serie steeds dichterbij. Er worden opnieuw drie modellen verwacht, een basismodel, een Galaxy S22 Plus en een Galaxy S22 Ultra. De afgelopen periode is er al veel bekend geworden aangaande de specs en het design van de nieuwe toestellen. Met name het Ultra model krijgt een geheel nieuw ontwerp, dat veel weg zal hebben van de Galaxy Note 20 Ultra – inclusief de rechte hoeken en het S Pen compartiment. Nu nagenoeg alle details al bekend zijn omtrent de nieuwe S-serie smartphones kijken wij vast voorzichtig vooruit naar de verwachte prijs en release datum.


 

Auteur: Redactie

Over fraude en andere troep

Scroll naar boven

Wees op je hoede als je een e-mail, WhatsApp bericht of een telefoontje van je bank krijgt. Zelfs als het scherm van je telefoon het nummer van je bank weergeeft. Trap niet in de mooie verhalen die je van de andere kant ingefluisterd worden. Geef nooit en te nimmer je bankgegevens aan iemand!  Het kan je veel geld en leed besparen.

Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.

https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/


Valse voicemail-app van 'Ziggo' bevat schadelijke Android-malware 'FluBot'

De schadelijke FluBot-malware die voor bezitters van een Android-telefoon een grote bedreiging vormt, is opgedoken in de vorm van een valse voicemail-app van 'Ziggo'. Via sms'jes – die overigens automatisch worden verzonden door geïnfecteerde toestellen – hopen oplichters potentiële slachtoffers ertoe te bewegen om deze app te installeren. Al is dat om talloze redenen een buitengewoon slecht idee.


ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Berucht computervirus spookt weer rond om je bankgegevens te stelen

Een van de gevaarlijkste cybercriminele netwerken ooit werd begin dit jaar uitgeschakeld, maar is sinds vorige week weer actief en bezig aan een opmars. Experts vrezen door de wederopstanding van Emotet voor een forse, wereldwijde toename van phishingmails en digitale inbraken, schrijft het AD. Opsporingsdiensten monitoren de ontwikkelingen.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.


Nepmail verlopen wachtwoord Microsoft-account

Ga niet in op een mail over een verlopen wachtwoord van een Microsoft-account. Het is een nepmail afkomstig van criminelen.

Criminelen sturen een korte nepmail rond uit naam van Microsoft en het Office 365-team. In de mail staat dat het wachtwoord van het Microsoft-account verloopt. Daarbij staat een exacte datum en tijdstip.


Roddel, achterklap, geruchten, laster, broodjeaapverhalen: nep nieuws is van alle tijden. Hoe beoordeelt u of een bericht klopt?

Ga naar de site van Hoax-Wijzer om te beoordelen wat nep nieuws is en wat niet.


Valse mail over aanmaning Netflix

Trap niet in de nepmail die afkomstig lijkt van Netflix. In de mail staat dat een incasso niet is gelukt. De ontvanger kan via een link in de mail alsnog betalen.

Netflix is een gewilde afzender voor nepmails. Miljoenen mensen in Nederland maken gebruik van de streamingdienst voor films en series. Criminelen spelen daarop in met een nepmail waarin staat dat het niet gelukt is een betaling te incasseren.


Neem vooral een kijkje op de sites van Fraudehelpdesk en Opgelicht! en zie wat de laatste phishing en virus meldingen zijn.

Op de site van ConsuWijzer zie je wat je rechten zijn op computergebied.


Incasso-oplichters van 'Administratie S&R' bellen en mailen over verzonnen 'PuzzelYou'-vorderingen

Eerder deze maand schreven we een stuk over het malafide incassobureau Supply Request. En omdat onze waarschuwing sindsdien hoog scoort in Google, hebben de oplichters de naam gemakshalve maar gewijzigd, en wel in 'Administratie S&R'. De werkwijze blijft daarentegen echter ongewijzigd: nietsvermoedende Nederlanders krijgen dreigende telefoontjes of mails met het verzoek om met hoge spoed een vordering van – in dit geval – 'PuzzelYou' te betalen. Deze vorderingen zijn echter volledig verzonnen, en er is dan ook geen enkele betalingsverplichting.


Valse mail namens GGD Nederland: 'Sinds 28 november is boosterprik verplicht voor senioren'

Oplichters doen zich voor als GGD Nederland en sturen Nederlanders nepmails over een verplichte boosterprik die vanaf zondag 28 november moet worden gehaald. De afzender beschikt bovendien over je geboortedatum: even opletten dus.


 

Auteur: Redactie

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Ik heb zojuist het programma BootRacer geïnstalleerd en gebruikt.

Nu wil ik dat weer uitzetten zodat dat het niet elke keer bij opstarten van de PC gaat lopen.

Hoe doe ik dat?
Bij voorbaat hartelijk dank voor uw advies.

Hartelijke groet

Rob T.

Beste Rob,

Begrijpelijk dat je Bootracer niet iedere keer wilt laten meelopen bij het opstarten.
De rigoureuze manier is om het te verwijderen via startmenu > instellingen >  Apps.
Dan ben je het helemaal kwijt.

In dit magazine vind je een artikeltje waarin staat beschreven hoe je het opstarten kunt voorkomen, zonder het programma te verwijderen
Dit omdat ik ervan uit ga, dat er meer lezers zijn die van het mee-opstarten af willen. 

Hopelijk ben je zo geholpen (uit je reactie bleek dat dit het geval was). 

Met vriendelijke groeten,

Leofact

 


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.