Helpmij magazine

November 2021

Voorwoord

Scroll naar boven

Dit is alweer het één na laatste magazine van het jaar...

De redactie is zeer gelukkig met de terugkeer van CorVerm, de rubrieken "Het laatste nieuws" en "Over fraude en andere troep" zijn weer present in deze editie. Het zorgvuldig doornemen van dat laatste artikel kan veel leed en geld besparen...

Daarnaast bevat dit magazine nog een aantal andere interessante artikelen. Misschien heeft u ooit geprobeerd om een kunstwerk in een museum op de gevoelige plaat vast te leggen, maar viel het resultaat tegen? Erik98 neemt u bij de hand in het eerste deel van een serie over corrigeren van belichting en perspectief met behulp van het programma GIMP.

Wij wensen onze lezers veel leesplezier!

Auteur: ErpCity

Windows 10 opstarttijd onder controle

Scroll naar boven

Een pc of laptop die snel opstart werkt erg prettig. Je kunt daardoor met een minimale wachttijd aan de slag met de taken die je voor ogen hebt. Over het algemeen start een Windows 10 pc binnen een halve minuut op. Snel genoeg om je geduld niet al te veel op de proef te stellen. Helaas kan daar in de loop van de tijd de klad in komen en gaat het steeds langer duren voor je op je bureaublad bent.

Vervuiling

Vooral een nieuwe pc start snel op. Na verloop van tijd kan dat echter meer tijd in beslag gaan nemen. Dat geldt vooral als je veel apps installeert. Met name de apps die tegelijk opstarten met Windows kunnen voor vertraging zorgen. Zonder dat je dit in de gaten hebt, kan dit aantal snel oplopen en dan merk je op een zeker moment dat je pc trager gaat opstarten. Dat kan best irriteren. Windows opnieuw installeren is dan een afdoende oplossing. Dat is echter wel een heel gedoe en bovendien ben je dan de apps kwijt die je wel handig vond, anders had je ze vast niet geïnstalleerd. In dit artikel ga ik erop in hoe je op een andere manier je opstarttijd weer onder controle kan krijgen.

Meten is weten

Allereerst wil je weten wat nu de opstarttijd precies is. Zo kun je later een vergelijking maken opdat je weet of je winst hebt geboekt. Een eenvoudige manier is om de stopwatch erbij te pakken en dan de verlopen tijd te meten. Wij gaan dat anders doen en installeren Bootracer. Met deze app kun je de opstarttijd monitoren en tegelijk zien welke apps er mee opstarten en hoeveel tijd ze daarvoor nodig hebben.  Klik voor het installeren op de volgende link en volg de installatiestappen: Download (greatis.com)

 

Op het eerste gezicht ziet de tool er ouderwets uit, maar de app doet zijn werk gelukkig best goed.

Na de start van app begin je met een Full Boot test.

Hierop herstart de app je pc en meet ondertussen het tijdsverloop. Uiteindelijk krijg je het resultaat te zien van de opstarttijd verdeeld in de tijd voordat Windows start (Pre boot of Bios starttijd), de tijd die Windows nodig heeft (Windows Boot) en de tijd die de apps nodig hebben (Desktop). Dit laatste tijdsverloop kun je eenvoudig beïnvloeden. Klik daarvoor op Startup Control. Je ziet dan vervolgens een lijst apps die mee opstarten met Windows.

Naast de app wordt de opstarttijd weergegeven van deze app. Wanneer je de app eigenlijk niet nodig hebt, of wanneer je de opstarttijd te lang vindt, kun je deze deactiveren door het vinkje voor de app weghalen. Hoe meer apps je deactiveert, des te sneller is je pc klaar met de opstartprocedure. Als je achteraf een bepaalde app toch weer wilt laten mee opstarten zet je vinkje eenvoudig weer terug.

Ingebouwd

Windows heeft overigens een vergelijkbare mogelijkheid ingebouwd in het taakvenster (rechtsklik op de taakbalk > taakbeheer). Hier zie je dezelfde apps onder de tab opstarten. Taakbeheer geeft echter alleen een indicatie van de impact die de app heeft op de opstarttijd en geen exacte waarden.

 

Klaar?

Misschien ben je nu al blij met het resultaat. Dan kun je stoppen met verder te lezen. Duurt het opstarten je alsnog te lang, dan zijn er misschien andere maatregelen nodig.

Windowsversneller

Wanneer de pc nog van een magnetische harde schijf is voorzien, kun je een enorme snelheidswinst boeken door een SSD te (laten) installeren.  Dat kun je doen volgens de handleiding van Coolblue: coolblue.nl/advies/ssd-installeren. Wanneer je dat te hoog gegrepen vindt, kun je dat ook uitbesteden aan een handige kennis, de plaatselijk pc-winkel of bijvoorbeeld via Student aan huis. Dankzij de SSD zal je pc sneller opstarten en zullen ook apps sneller starten en uitgevoerd worden.

Nog niet tevreden?

Duurt het opstarten nog steeds te lang? Dan staat misschien de snelstart-functie niet ingeschakeld. Wanneer deze functie is ingeschakeld slaat Windows een image op bij het afsluiten. Bij het opstarten wordt deze image snel van de harde schijf geladen en hoeft niet iedere app en proces apart geladen te worden. Windows staat daardoor weer snel klaar voor gebruik.

Om deze functie te activeren ga je naar Instellingen > Systeem > Instellingen voor Energiebeheer en Slaapstand > Extra Energie-instellingen (onder Verwante instellingen).

Kies hier in de linker kolom voor Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen.

Klik vervolgens naast het schild op: Instellingen wijzigen die mogelijk niet beschikbaar zijn.

Hieronder zet je nu een vinkje bij Snel opstarten inschakelen en klik daarna op Wijzigingen opslaan. Vanaf dit moment start je pc merkbaar sneller op.

Is Snel opstarten niet zichtbaar in dit rijtje? Dan moet deze functie worden ingeschakeld. Type daarvoor CMD in het zoekvak van het startmenu en kies voor Als administrator uitvoeren.

Type (of eenvoudiger; kopieer en plak) powercfg -h on naast de opdrachtprompt en klik Enter.

De sluimerstand is nu toegevoegd in energiebeheer en daarmee ook de optie van de snelstart-mogelijkheid. Je kunt nu het eerdergenoemde vinkje zetten.

N.B. De functie snelstarten werkt alleen als je de pc afsluit met de knop Afsluiten. Deze functie werkt niet wanneer je voor Opnieuw opstarten kiest. De snelstart-functie werkt ook niet als je met Bootracer een volledige test doet. Je ziet alleen het verschil wanneer je de pc volledig afsluit en vervolgens opnieuw opstart.

Conclusie.

Een langzaam opstartende pc of laptop is een dagelijkse ergernis. Na lezen van dit artikel weet je hoe je de opstarttijd kunt meten en wat je eraan kunt doen om deze tijd te verkorten die Windows 10 nodig heeft om op te starten.

Auteur: leofact

Peripatetic?? Heuh! Wat nu weer?

Scroll naar boven

Mijn Engels is bepaald niet al te slecht. Maar soms kom je een woord tegen waar je echt niet uitkomt. Daar heb je dan vertaalprogramma's voor. Een dubbelklik om het woord te selecteren en een rechterklik voor Google translate is al voldoende.

Peripatetic

Zo liep ik dan zojuist tegen dit vreemde woord op een erg leuk stuk op DiyPhotography. Zei me helemaal niks!

Klik

Dus een dubbelklik om dat rare woord te selecteren en dan een rechterklik om de vertaling te zien.

Ok, die heb ik. Een zwervend bestaan dus. Snel voor elkaar zo. Daar ben ik blij mee!

Verhaal

Dit verhaal ging over een fotograaf en hoe zijn leven er tegenwoordig uitziet. Best interessant trouwens maar wel engelstalig. Alleen de foto's zijn al leuk trouwens. Voor de liefhebbers is hier de link naar het verhaal:

https://t.co/1T0S1pAJV0?amp=1

Veel plezier ermee en met mijn tip!

 

Auteur: Erik98

De functie SORTEREN.OP

Scroll naar boven

De functie SORTEREN.OP

Let op!  Deze functie is voor Microsoft 365 Excel, voor Microsoft 365 voor Mac Webversie van Excel 2021, Excel 2021 voor Mac, Excel voor iPad, Excel voor iPhone, Excel voor Android-tablets, Excel voor Android-telefoons.

De functie uitgelegd

De functie SORTEREN.OP sorteert de inhoud van een bereik of een matrix op basis van de waarden in een bijbehorend bereik of matrix. Dus de rijen en kolommen moeten aaneengesloten zijn. Laten we even naar ons eerste voorbeeld kijken hoe dat zit.

Excel-formules die een set waarden retourneren, ook wel een matrix genoemd, retourneren deze waarden naar aangrenzende cellen. Dit gedrag wordt overlopen genoemd. Precies zo’n overloop-functie is SORTEREN.OP. Je voert in een cel een formule in en de cellen onder en naast de formule worden ook gevuld met waarden. Nadat je op enter hebt gedrukt om de formule te bevestigen en de uitkomst in de cellen is komen te staan vormt zich een blauwe rand om die cellen.

Eerste voorbeeld

Een eenvoudig voorbeeld zie je hiernaast. Het bereik (matrix) zoals in het voorbeeld weergegeven willen we sorteren naar leeftijd. Dat doen we met de formule: =SORTEREN.OP(B3:C10;C3:C10;-1) Nadat je op enter gedrukt hebt vullen de kolommen E en F met de gevonden gegevens uit de matrix B3:C10.

Als eerste geven we de matrix (B3:C10) op, vervolgens op_matrix en als laatste de sorteervolgorde. Het argument hiervoor is -1. Dat laatste zorgt ervoor dat ervoor dat er aflopend gesorteerd wordt. Een 1 (of niets) opgeven betekent dat ervan oplopend gesorteerd wordt. Zie onderstaande afbeelding.

Voorbeeld twee

De onderstaande afbeelding is een tabel. De matrix zie je in het linkerdeel van de afbeelding, dus de kolommen B:D. In F3 staat de formule =SORTEREN.OP(Tabel2;Tabel2[Leeftijd];1), dus sorteren op leeftijd (Tabel2[Leeftijd]). De hele matrix wordt gesorteerd.

Voorbeeld drie

Eigenlijk spreekt onderstaande afbeelding voor zich. Hoewel deze afbeelding doet vermoeden dat het hier om een tabel gaat is het een bereik. Dit voorbeeld is weer iets uitgebreider en wordt gesorteerd op de kolom Hoog. Aangezien er 1 staat als sorteervolgorde is er nu oplopend gesorteerd. De formule is: =SORTEREN.OP(B3:E14;C3:C14;1), zou het een tabel betreffen dan ziet de formule er zo uit: =SORTEREN.OP(Tabel1;Tabel1[Hoog];1).

Al met al gaat het hier om een eenvoudige functie.

Opmerking: Oudere matrixformules (dus die afgesloten dienen te worden met Ctrl>Shift> Enter), worden ook wel legacy matrix-formules genoemd. Die retourneren altijd een resultaat met een vaste grootte, ze lopen altijd over in hetzelfde aantal cellen. Wel worden ze nog steeds ondersteund om redenen van compatibiliteit. Legacy betekent o.a. nalatenschap, dus t.o.v. oudere versies van Excel.

Het overloopgedrag dat in dit onderwerp wordt beschreven, is niet van toepassing op legacy matrixformules. Door gebruik te maken van overloopgedrag worden matrix-formules overbodig.

Als laatste een voorbeeld van een foutmelding. In de formule is ook kolom D opgenomen. Aangezien kolom D geen gegevens bevat (een niet aaneengesloten bereik of matrix) kan er ook geen berekening worden uit gevoerd en resulteert in de foutmelding #OVERLOOP!

 

Auteur: CorVerm

GIMP 52: Belichting en perspectief corrigeren. Deel 1

Scroll naar boven

In het Katwijks museum schoot ik een foto van Bernard Blommers. Leuk museum trouwens. Ik wist niet dat Katwijk zo in trek was bij de kunstschilders. Er hangen daar veel mooie schilderijen. Ook zijn er nogal wat scheepsmodellen. Een gids vertelde ons dat het museum zo'n 300 vrijwilligers heeft. Maar zo'n schilderij fotograferen is zo simpel nog niet, daar had redactrice Kate95 me al voor gewaarschuwd. Ja nou! En dus gaan we daar in deze aflevering op in.

Aflevering 52

De vorige aflevering was alweer van begin dit jaar. Sinds die tijd loop ik continu te bedenken waar ik het nu weer over zal hebben. Maar nu heb ik dan eindelijk weer iets moois voor jullie. Het is een wat ingewikkeldere techniek. De basis hebben we zo langzamerhand wel gehad.

Spots

Dit museum maakt voor de belichting gebruik van een heel stel spots per schilderij en daardoor ontstaat in het midden een plek met wat meer helderheid. Dat moet gecorrigeerd worden.

Lichte vlek net naast het hoofd van de vrouw

Perspectief

Een tweede probleem is dat je niet altijd recht voor zo'n schilderij positie in kan nemen. Bij dit museum was het niet zo lastig als een hele tijd geleden in het Mauritshuis bij het beroemde "het meisje met de parel" van Johannes Vermeer. Daar drongen allerlei mensen zich naar voren met hun mobiel. Ik had hier verder ruimte genoeg maar niet mooi recht ervoor. Je moet ook de camera netjes rechthouden. Waar ik op deze leeftijd niet meer goed op de benen sta is dat wel eens een probleem. Dat vergde eveneens correctie. Daar heeft Gimp een mooi gereedschap voor.

Beetje scheef ...

Doordrukken

Als eerste gereedschap pakken we het Doordrukken/tegenhouden gereedschap uit de gereedschapskist.

Sneltoets: Shift+D.

Perspectief

Voor het perspectief Is er het perspectief gereedschap. Sneltoets: Shift+P

Kijk onder Gereedschap - Transformeren - Perspectief. Of dit symbool in de gereedschapskist

In deel II gaan we verder

Auteur: Erik98

Het laatste nieuws

Scroll naar boven

Het laatste nieuws gemist? In deze rubriek vind je het laatste nieuws over besturingssystemen, computers en nieuwe of reeds in omloop zijnde software. Ook het laatste nieuws over smartphones en tablets komt aan de orde. Ook vind je hier artikelen die nuttig kunnen zijn voor het dagelijks gebruik van computers en andere elektronica.

 

Inhoudsopgave

 

Microsoft erkent foutieve melding “Deze PC voldoet niet aan Windows 11-systeemeisen”

Apple iPhone 13-serie Review

TCL brengt eerste Android Go-telefoon met Android 11 uit in Nederland

Dag, gehate en geliefde blauwe E

Upgraden naar Windows 11?

Niet tevreden met Windows 11? Zo ga je terug naar Windows 10

Prestaties in Windows 11

Windows Subsystem for Linux is op Windows 11 gemakkelijk te installeren, dit zijn de voordelen

Windows 10-ondersteuning stopt per oktober 2025

Windows 11: tips, nieuws, systeemeisen en meer

Windows 11 geeft Microsoft Store en Windows Edge een broodnodige boost

Microsoft forceert installatie van PC Health Check-app op meeste Windows 10-pc's

Zo los je al je problemen op in Office

MacOS Monterey is verschenen

Android 12 review: mooier en slimmer, maar niet voor iedereen

MacBook Pro 2021: eindelijk alle problemen opgelost

Deze 12 details en ontdekkingen van de nieuwe MacBook Pro 2021 kende je nog niet

Navigeren met Waze

SwiftKey laat nu iedereen kopiëren en plakken tussen Android en Windows

1Password laat gebruikers vanaf nu veilig wachtwoorden delen

AMD bevestigt komst AM5-platform in 2022 met ondersteuning voor DDR5 en PCIe 5.0

Dit zijn de beste iPhones van het moment: welke moet je (niet) kopen?

Dit moet je weten over iOS 15

Zo scan je documenten en oude foto's met je smartphone

Studie: Huawei, Samsung, Realme, Xiaomi verzamelen massaal data via Android

Connectie maken met tv of beamer via een mediaserver

IOS 15 wordt twee keer gekraakt tijdens Chinese hackingcompetitie

Xiaomi smartphone met zoom camera en curved display

Eindelijk: de nieuwe AirPods en MacBook Pro's

LibreOffice Writer video lessen

Google Pixel 3A, een voorbeeld-smartphone

T-Mobile gaat Apple Watch met 4G vanaf 5 november aanbieden

Huawei voorziet slimme Watch GT3 van HarmonyOS en accuduur van tot 14 dagen

Xiaomi 11T (Pro) review: snelle hardware maskeert kleine frustraties

Windows PowerToys: Alle tools uitgelegd 


Microsoft erkent foutieve melding “Deze PC voldoet niet aan Windows 11-systeemeisen” 

Microsoft erkent dat een nieuwe melding voor Windows 10-gebruikers eventueel foutief kan stellen dat het systeem niet te upgraden is naar Windows 11, zo bevestigt Windows Latest. Gebruikers krijgen in het Windows Update-scherm voortaan standaard te zien of hun systeem voldoet aan de strenge Windows 11-systeemeisen. Volgens een nog onbekend aantal gebruikers vermeldt Windows 10 onterecht dat een upgrade niet mogelijk is. Microsoft werkt al aan een oplossing.


Upgraden naar Windows 11? 

Alles over installeren en compatibiliteit

Al vanaf het beschikbaar komen van de eerste bètaversie is er veel ophef en onduidelijkheid over het installeren van Windows 11. Aan welke eisen moet je pc voldoen om te kunnen upgraden en hoe kun je je pc geschikt maken voor Windows 11? Tweakers zet op de releasedag van Windows 11 alles op een rij.


Niet tevreden met Windows 11? Zo ga je terug naar Windows 10 

Microsoft heeft in juni de Windows 11-bèta beschikbaar gesteld voor vroege tesZoals met mening software-update zal een deel van de gebruikers liever terug willen of moeten naar wat ze voorheen hadden, en voor Windows 11 zal dat niet anders zijn. Gelukkig biedt Windows 11 ingebouwde mogelijkheden om de update terug te draaien.

De functie heet 'Downgrade' en is te vinden in Instellingen onder het kopje Systeem > Systeemherstel.


Microsoft forceert installatie van PC Health Check-app op meeste Windows 10-pc's  

Microsoft gaat de PC Health Check-applicatie op het merendeel van de Windows 10-apparaten installeren. De tool is bedoeld om te controleren of een systeem geschikt is voor Windows 11, maar de app heeft daarnaast nog meer diagnostiek aan boord die Microsoft nu naar de meeste gebruikers stuurt.


Apple iPhone 13-serie Review 

De iPhone 13 mini is dankzij zijn unieke formaat meer dan de andere toestellen een nicheproduct. De specificaties zijn hetzelfde als die van de iPhone 13, met dezelfde snelle soc, hetzelfde fellere oledscherm en dezelfde capabele camera. Jammer zijn het ontbreken van een vloeiende 120Hz-refreshrate voor het scherm en een telecamera voor beter inzoomen, maar gezien het formaat is dat laatste niet gek.


TCL brengt eerste Android Go-telefoon met Android 11 uit in Nederland 

De Chinese elektronicamaker TCL brengt een Android Go-telefoon uit in Nederland. De 205 draait op de Go-editie van Android 11. Daarmee is het de eerste telefoon die de Go-editie van Android 11 gebruikt op de Nederlandse markt.

De Go-editie van Android is een lichte versie van Android voor telefoons met minder krachtige processors, minder geheugen en minder opslag. Zo zijn onder meer de standaardapps van Google kleiner en voorzien van een simpelere interface en minder functies, om te zorgen dat de systeemprestaties op orde blijven.


Dag, gehate en geliefde blauwe E - Het einde van Internet Explorer 

Het is bijna zover, Internet Explorer, een begrip in de geschiedenis van internet, staat op het punt afgedankt te worden door zijn maker Microsoft. Tweakers staakt de ondersteuning al, net als veel andere sites.

Officieel zal pas volgend jaar de stekker uit de kunstmatige levensondersteuning getrokken worden. Microsoft stopt op 15 juni 2022 met het ondersteunen van Internet Explorer 11, waarmee de browser definitief vervangen wordt door het op Chromium gebaseerde Edge.


Windows Subsystem for Linux is op Windows 11 gemakkelijk te installeren, dit zijn de voordelen 

Het Windows Subsystem for Linux (WSL) is gemakkelijk te installeren op Windows 11 — het is namelijk al praktisch aanwezig. Je hoeft het alleen nog te activeren. Ars Technica heeft het uitgebreid doorlopen en heeft alle voordelen op een rijtje gezet.

Met WSL is het gemakkelijker om Linux-software te gebruiken en te ontwikkelen zonder dat je daar een compleet nieuw systeem of virtuele machines voor nodig hebt. De compatibiliteitslaag maakt het namelijk mogelijk om vanuit Windows Linux-apps en -besturingssystemen te gebruiken.


Windows 10-ondersteuning stopt per oktober 2025 

Microsoft heeft op een eigen ondersteuningspagina de einddatum van de ondersteuning voor Windows 10 bekendgemaakt. Dat is 14 oktober 2025. Komende week zal Microsoft meer bekendmaken over de volgende generatie van Windows.

Op de Microsoft-pagina is te zien dat het gaat over de ondersteuning van Windows 10 Pro en Home. Een document op die pagina is aangepast waarmee de einddatum van 14 oktober 2025 is verschenen. Het bedrijf meldt ook dat de ondersteuning van Windows 10 Home en Pro op 29 juli 2015 begon.


1Password laat gebruikers vanaf nu veilig wachtwoorden delen 

1Password maakt het vanaf nu mogelijk voor gebruikers om wachtwoorden met elkaar te delen. De functie moet een veiliger alternatief zijn voor de manier waarop mensen momenteel inloggegevens met elkaar uitwisselen, schrijft de wachtwoordmanager.


AMD bevestigt komst AM5-platform in 2022 met ondersteuning voor DDR5 en PCIe 5.0 

AMD heeft een officiële video naar buiten gebracht waaruit duidelijk wordt dat het komende platform, dat socket AM4 moet opvolgen, in 2022 zal uitkomen. Dit platform, hoogstwaarschijnlijk het AM5-platform, zal in ieder geval DDR5 en PCIe 5.0 ondersteunen. (Met video)


Dit zijn de beste iPhones van het moment: welke moet je (niet) kopen? 

De nieuwe iPhones zijn inmiddels verkrijgbaar en wij hebben alle modellen uitgebreid getest. Het is daarom een goed moment om de balans op te maken. Is het verstandig om de nieuwste (en daarmee duurste) iPhone te kopen, of zijn de verschillen zo klein dat je net zo goed voor een iets ouder (maar goedkoper) model kunt gaan?


Dit moet je weten over iOS 15 

Het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone, iOS 15, is inmiddels beschikbaar. Wat kun je verwachten en is jouw telefoon wel klaar voor de update?

iOS 15 voert onder meer verbeteringen door in de audio- en videokwaliteit van FaceTime en via "Gedeeld met jou" kun je snel zien welke foto’s, video’s en andere content je hebt ontvangen via de Berichten-app. De focusfunctie helpt je dan weer om afleidingen te verminderen door meldingen te filteren op basis van je huidige activiteit.


Zo scan je documenten en oude foto's met je smartphone 

Een scanner in huis kan heel handig zijn, maar het kost wel wat geld en neemt aardig wat plek in beslag. Lang niet iedereen heeft zo'n apparaat staan, maar met deze tips is dat ook niet nodig: je telefoon kan prima dienstdoen als scanner.

Soms komt daar toch ineens het moment dat je denkt: had ik nou maar een scanner, bijvoorbeeld om je paspoort in te scannen of voor belangrijke papieren die je moet ondertekenen. Dan is het goed om te weten dat je smartphone ook als scanner kan werken.


Studie: Huawei, Samsung, Realme, Xiaomi verzamelen massaal data via Android 

Onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh stellen dat de Android-versies van Huawei, Samsung, Realme, Xiaomi en LineageOS ongevraagd data van gebruikers vergaren. De data wordt gedeeld met Google, Microsoft en Facebook, die systeemapps laten voorinstalleren op het OS.

Volgens de onderzoekers zijn er al heel wat studies gedaan naar het verzamelen van data door apps, maar niet naar het verzamelen van gebruikersdata door de besturingssystemen zelf. Daarom namen ze Europese Android-toestellen van Huawei, Samsung, Realme en Xiaomi onder de loep alsook apparaten die draaien op LineageOS en /e/OS.


Connectie maken met tv of beamer via een mediaserver 

Je hebt heel wat muziek, foto’s, video’s en films op je pc opgeslagen en je zou die eigenlijk wel op je televisie of op een beamer willen afspelen. Dat kan! Naast een geschikte app op je mediaspeler, televisie of smartphone, heb je dan nog een mediaserver nodig. We stellen je twee gratis serveroplossingen voor Windows voor.


Windows 11: tips, nieuws, systeemeisen en meer 

Windows 11 is het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Hoewel Microsoft bij de aankondiging van Windows 10 trots vertelde dat dat het laatste gloednieuwe besturingssysteem zou worden, komt er dus toch een nieuwe versie. 

Windows 11 is vanaf 5 oktober 2021 wereldwijd beschikbaar voor pc's en laptops die de software ondersteunen. Vanaf die datum worden ook nieuwe pc's en laptops met het nieuwe OS verkocht. Het kan even duren voor de upgrade ook op jouw apparaat beschikbaar komt. 


IOS 15 wordt twee keer gekraakt tijdens Chinese hackingcompetitie 

Tijdens de jaarlijkse Chinese TianFu Cup zijn twee onderzoeksteams erin geslaagd om een kwetsbaarheid in iOS 15 uit te buiten. Team PangU voerde een remote jailbreakaanval uit terwijl Kunlun Lab een remote code execution uitvoerde via Safari in vijftien seconden.

Op de eerste dag van de jaarlijkse TianFu Cup-hackwedstrijd slaagde het team PangU erin om een iPhone 13 Pro te jailbreaken op afstand. Dat leverde het team naar verluidt een bedrag op van 300.000 dollar. Op de tweede dag kon het Chinese Kunlun Lab via de Safari-webbrowser een remote code execution uitvoeren in vijftien seconden.


Xiaomi smartphone met zoom camera en curved display 

Het Chinese Xiaomi brengt jaarlijks een groot aantal smartphone modellen op de markt. Voorheen werden deze onderverdeeld in twee series; de budget Redmi serie en de high-end Mi serie. Van de Mi-benaming is het bedrijf inmiddels afgestapt. Zo zullen de opvolgers van de high-end Xiaomi Mi 11 onder de naam Xiaomi 12 worden uitgebracht. Niet alleen de benamingen worden op de schop gegooid, Xiaomi werkt ondertussen ook aan nieuwe designs voor toekomstige telefoons van het merk.


Windows 11 geeft Microsoft Store en Windows Edge een broodnodige boost 

Hoewel de voorgaande versies van de Microsoft Store nu niet bepaald uitnodigend waren voor Windows-gebruikers, ziet het ernaar uit dat de Microsoft Store in Windows 11 eindelijk van echte meerwaarde is. Zo is er een vernieuwd design, zijn de restricties voor apps verminderd en verschijnen er Android-apps van de Amazon Store op het platform.


Zo los je al je problemen op in Office 

We gaan ervan uit dat je Microsoft Office op een goede manier op je pc hebt geïnstalleerd en geactiveerd. We focussen ons dus vooral op problemen die zich naderhand kunnen voordoen. Een applicatie uit de kantoorsuite weigert bijvoorbeeld om door te starten of crasht om de haverklap. Of een toepassing wil bepaalde documenten of databestanden, zoals een mailbox, niet meer openen. We gaan ook uitgebreid in op wat je moet doen als een Office-document corrupt blijkt te zijn. Ondervind je op dit moment geen problemen met MS Office? Dan is het handig om deze informatie te bewaren, voor het geval Murphy toch plotseling voor je deur staat.


MacOS Monterey is verschenen 

Apple maakt MacOS Monterey vanaf volgende week maandag beschikbaar voor gebruikers van systemen die het besturingssysteem ondersteunt. Monterey is de codenaam van macOS 12, de opvolger van macOS 11 alias Big Sur.

Gebruikers van Mac-computers die in aanmerking komen voor een update naar macOS 12 Monterey kunnen deze vanaf 25 oktober installeren. Het besturingssysteem was al vanaf juli als publieke bèta te draaien en ontwikkelaars konden het OS al vanaf juni uitproberen, vanaf de start van het WWDC-evenement.


Android 12 review: mooier en slimmer, maar niet voor iedereen  

Het heeft dit jaar iets langer geduurd, maar eindelijk is Android 12 officieel uitgebracht. De release van de Android-update verloopt echter gek. Google maakte Android 12 onlangs officieel beschikbaar, maar er zijn nog geen smartphones die de nieuwe versie kunnen downloaden. Daar komt snel verandering in als Pixel-telefoons de update definitief ontvangen.

In de maanden daarna volgen toestellen van andere merken, zoals Samsung, OnePlus en Nokia. We hebben de publieke bèta van Android 12 de afgelopen tijd uitgebreid getest op de Google Pixel 5 en in deze review bespreken we onze bevindingen. Android-versie 12 is een grotere update dan zijn voorgangers, maar ook eentje die maar voor een kleine groep gebruikers écht interessant is. Je leest er alles over in deze Android 12 review.


Eindelijk: de nieuwe AirPods en MacBook Pro's  


LibreOffice Writer video lessen  

Writer voor wie het gratis alternatief voor "Word" van LibreOffice wil leren kennen.


MacBook Pro 2021: eindelijk alle problemen opgelost   

De MacBook Pro 2021 is de eerste grote redesign van het model sinds 2016. Hij heeft nu dezelfde afgevlakte randen die je op andere recente Apple-producten ziet. Hij is overigens ook wat dikker geworden, mede door de inhoud van deze randen: je vindt hier allerlei aansluitingen terug die eerder verdwenen waren. MagSafe is teruggekeerd als MagSafe 3, evenals HDMI en een sd-kaartlezer. Je zult dus voor de meeste apparaten die je aansluit geen usb-c-hubs meer nodig hebben.


Deze 12 details en ontdekkingen van de nieuwe MacBook Pro 2021 kende je nog niet 

Na de aankondiging komen er nog allerlei kleine ontdekkingen en details van de nieuwe MacBook Pro 2021 boven drijven. In dit artikel zetten we de meest interessante ontdekkingen over de nieuwe MacBook Pro 2021 op een rij.


Google Pixel 3A, een voorbeeld-smartphone 

Apple kan nog wat leren van deze nieuwe Google Pixel 3A smartphone. Deze smartphone is namelijk goed én betaalbaar. Wij konden hem alvast gebruiken.


Prestaties in Windows 11  
Wat levert de upgrade je op?

Met Windows 11 weet Microsoft voor het eerst in jaren de aandacht van de wereld op zijn pc-besturingssysteem te vestigen. De nieuwe interface zal elke Windows 11-machine in de winkel direct onderscheiden van alle inwisselbare Windows 10-pc's van de afgelopen zes jaar. Maar brengt de nieuwe Windows-versie naast een nieuwe lik verf ook betere prestaties? Tweakers dook zijn testlab in.


T-Mobile gaat Apple Watch met 4G vanaf 5 november aanbieden  

T-Mobile heeft als eerste Nederlandse provider bekendgemaakt dat het de nieuwe Apple Watch met 4G gaat ondersteunen. Klanten zullen vanaf 5 november 5 euro per maand moeten betalen voor de zogenoemde multisimoptie.

Onlangs presenteerde Apple de nieuwe Apple Watch Series 7. Kort na de verschijning van dit nieuwe horloge maakte KPN bekend een internetabonnement voor het apparaat aan te gaan bieden. Smartwatches met deze functies bestonden al langer, maar waren nog nooit op de Nederlandse markt verschenen.


Huawei voorziet slimme Watch GT3 van HarmonyOS en accuduur van tot 14 dagen  

Huawei heeft de Watch GT3 onthuld, een smartwatch die beschikbaar zal zijn met twee schermformaten. Zijn voorgangers draaiden nog op Android, maar de GT3 maakt gebruik van HarmonyOS.

Huawei heeft HarmonyOS afgelopen zomer aangekondigd en moet op alle vlakken een alternatief vormen voor andere mobiele besturingssystemen — ook voor smartwatches dus. Beide varianten hebben een amoled-display, de resolutie is nog niet bekend. Je kunt kiezen voor wijzerplaten van 46 mm en 42 mm, waarvoor een polsomtrek van respectievelijk 140 tot 210 mm en 130 tot 190 mm geschikt is. De grotere versie kan bij 'normaal gebruik' 14 dagen op één accuduur (8 dagen bij intensief gebruik), de versie met het scherm van 42 mm overleeft het ongeveer 7 dagen (of 4 dagen bij intensief gebruik).


Xiaomi 11T (Pro) review: snelle hardware maskeert kleine frustraties  

Eerder dit jaar bracht de Chinese fabrikant de Xiaomi Mi 11 uit, net als de voordelige Xiaomi Mi 11i en extra luxe Xiaomi Mi 11 Ultra. Nu komt de fabrikant met een nieuwe collectie smartphones die daar wel heel dicht tegenaan schuurt. De Xiaomi 11T-familie bestaat uit twee telgen: de gewone Xiaomi 11T is verkrijgbaar vanaf 549 euro en voor de 11T Pro ben je minimaal 649 euro kwijt.


Navigeren met Waze  

Wie een navigatie-app zoekt, komt vaak direct terecht bij Google Maps. Maar wist je dat Waze een goed alternatief is? Wij geven diverse tips voor de app.

Een van de dingen die Waze anders maakt, is dat de app zich niet richt op alle vormen van verkeer. Als je wilt fietsen of lopen, dan heb je aan deze app helemaal niets. Dat is met opzet: Waze wil niet een goede app zijn voor al het verkeer, Waze wil de allerbeste app zijn voor automobilisten.


Windows PowerToys: Alle tools uitgelegd  

Windows PowerToys is een collectie van handige tools voor Windows 10 en 11, die door Microsoft zelf ontwikkeld zijn. Kleine programma's met uiteenlopende mogelijkheden, waar bovendien telkens nieuwe aan worden toegevoegd. In dit artikel houden we alle PowerToys bij en leggen we uit hoe ze werken.


SwiftKey laat nu iedereen kopiëren en plakken tussen Android en Windows  

Het populaire SwiftKey-toetsenbord is in 2016 overgenomen door Microsoft. Een integratie tussen de Android-app en Windows is dan ook niet zo heel vreemd. Met de nieuwe functie voor Swiftkey kan je het klembord op je Windows-pc laten weergeven op je Android-telefoon, en andersom ook.

Je vindt de functie in versie 7.9.0.5 van Swiftkey, maar ze moet nog wel eerst aangezet worden op je Android-telefoon en je pc.


 

Auteur: Redactie

Over fraude en andere troep

Scroll naar boven

Wees op je hoede als je een e-mail, WhatsApp bericht of een telefoontje van je bank krijgt. Zelfs als het scherm van je telefoon het nummer van je bank weergeeft. Trap niet in de mooie verhalen die je van de andere kant ingefluisterd worden. Geef nooit en te nimmer je bankgegevens aan iemand!  Het kan je veel geld en leed besparen.


Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.

https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/


Nieuwe variant 'DigiD'-oplichtingstruc leidt mogelijk tot identiteitsfraude of bankhelpdeskfraude

Dat de naam 'DigiD' de laatste maanden vaak misbruikt wordt in allerlei oplichtingstrucs, valse mails en verdachte sms'jes is onderhand wellicht een bekend gegeven. Toch kan het zomaar gebeuren dat er een geheel nieuwe variant opduikt, en dat is waar we het in dit artikel even over moeten hebben. Waar het normaal gesproken gaat om phishing, lijkt het hier namelijk een opzet te zijn naar een telefonische oplichtingstruc zoals we die kennen van de 'bankmedewerker', en misschien zelfs identiteitsfraude. Wat is er aan de hand?


Opgelet: valse e-mails en sms'jes van DigiD, zo herken je ze

Er zijn opnieuw fraudeurs aan het werk die een bekend recept volgen. Slachtoffers krijgen de leuke boodschap dat ze een belastingteruggave wordt uitgekeerd. Ze krijgen een bepaald bedrag te zien en worden verzocht om hun rekeningnummer achter te laten op een webpagina.

Vorige week dinsdag meldde Opgelicht?! al dat deze frauduleuze e-mails de ronde doen. Ze zijn ditmaal behoorlijk overtuigend opgesteld en zijn afkomstig van het e-mailadres: 'noreply@mijn.overheid.nl'. Het onderwerp luidt: "Controle omtrent uw aangifte".


ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Nepmails uit naam van WoningNet

Met valse e-mails van verhuursite WoningNet proberen internetcriminelen geld te stelen.

De onderwerpregel en de inhoud verschillen per mail, maar de boodschap is steeds hetzelfde: de inschrijving bij WoningNet is verlopen en moet worden verlengd. Daarvoor moet de ontvanger van de mail de jaarlijkse verlengingskosten van 8 euro betalen. In de mails staat een link naar een betaalomgeving of een website om de inschrijving te activeren.


Nepagenten vragen om persoonlijke gegevens

De politie waarschuwt voor oplichters die aan de telefoon doen alsof ze een agent zijn. Ze vragen om persoonlijke gegevens, wachtwoorden of betaalgegevens. Iets wat overheidsdiensten nooit doen.

De politie krijgt veel meldingen van telefonische oplichting waarbij men zich voordoet als agent. De boodschap wisselt. Zo zou er een hoge boete openstaan, een arrestatiebevel uitstaan, iets mis zijn met het burgerservicenummer (BSN), of zou de bankrekening worden misbruikt voor drugshandel, witwassen of andere illegale zaken. Allemaal meldingen die de slachtoffers bang moeten maken en ze te verleiden te doen wat de 'agent' ze opdraagt.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.


T-Mobile waarschuwt klanten voor oplichting via phishingmails: 'Automatische incasso mislukt'

Uit naam van telecomprovider T-Mobile gaan phishingmails rond. De automatische incasso zou zijn mislukt, en dus heeft T-Mobile een blokkade geplaatst op je aansluiting, waardoor je niet meer kunt bellen, sms'en en internetten. Dat alles valt te verhelpen als je het factuurbedrag van € 31,96 alsnog even voldoet, maar je raadt het al: het is onzin. Oplichters willen jouw bankrekening leegtrekken.


Roddel, achterklap, geruchten, laster, broodjeaapverhalen: nep nieuws is van alle tijden. Hoe beoordeelt u of een bericht klopt?

Ga naar de site van Hoax-Wijzer om te beoordelen wat nep nieuws is en wat niet.

 


Neem vooral een kijkje op de sites van Fraudehelpdesk en Opgelicht! en zie wat de laatste phishing en virus meldingen zijn.Op de site van ConsuWijzer zie je wat je rechten zijn op computergebied.


Webwinkels misleiden met niet-leverbare producten

Webwinkels blijven klanten lokken met modellen die niet leverbaar zijn. Dat zegt de Consumentenbond na onderzoek.

Onderzoekers van de Consumentenbond bestelden bij zeven webwinkels 22 apparaten. Daarbij zaten vooral populaire modellen, bijvoorbeeld omdat ze bij de Consumentenbond als ‘Beste uit de test’ kwamen. Van de bestelde producten waren er slechts twee leverbaar. In de meeste gevallen leverden de winkels een ander model. Soms zelfs zonder dat te melden. Vooral webwinkels met keukenapparatuur en witgoed gaan in de fout.


Valse mail van 'Liander' is een spookfactuur: 'Belastingkorting op de energierekening van 2022'

Uit naam van netbeheerder Liander sturen oplichters spookfacturen rond die inhaken op de actualiteit. Door de enorme stijging van de gas- en energierekening neemt de overheid maatregelen in de vorm van een teruggave op de energiebelasting. Voor een deel is dat met terugwerkende kracht, en om van dit belastingvoordeel te kunnen profiteren, moet er wél een stuk eigen risico worden verrekend. 


Valse mails beslaglegging op inboedel

Veel mensen krijgen momenteel nepmails met een waarschuwing voor beslaglegging op de inboedel.

Criminelen versturen verschillende mails met de boodschap dat de gerechtsdeurwaarder overgaat tot conservatoir beslag. Ze sturen de mails uit naam van MijnOverheid of de Belastingdienst. In de onderwerpregel van de mails staat een datum waarop de beslaglegging plaats zal vinden.


Talloze meldingen over onterechte incasso's door

Op Facebook regent het meldingen over onterechte incasso's namens een rekening op naam van 'GC re ZIEZPO' met het bijbehorende rekeningnummer DE81 5031 0400 0437 7600 00. Op 1 november 2021 is er bij talloze mensen een bedrag van € 3,75 afgeschreven, maar het is bij niemand duidelijk waar deze betaling betrekking op heeft. En ook al gaat het in individuele gevallen om een klein bedrag, als dit bedrag bij een groot aantal mensen geïncasseerd wordt, gaat het alsnog om een grote geldsom.


 

Auteur: CorVerm

Heb je een vraag of opmerking? Laat het ons weten

Scroll naar boven

Het kan zijn dat je een vraag of een opmerking hebt naar aanleiding van een van onze artikelen. Laat het ons gerust weten. Wij reageren altijd op jouw opmerking of vraag.

Zoals jullie weten bestaat de redactie uit een beperkt aantal personen, dus kunnen we een keur aan onderwerpen niet behandelen. Zin om te schrijven voor ons magazine? Aarzel niet om je bij de redactie aan te melden om een bijdrage aan het magazine te leveren.

Vragen die niet over de geplaatste artikelen gaan graag op het forum plaatsen.

Klik op de afbeelding om rechtstreeks een mail naar de redactie te sturen.

Auteur: Redactie

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Naar aanleiding van de vraag van Jurrit uit de laatste nieuwsbrief (redactie: de vraag om een cd-rom met software voor zijn JVC-camera).
De cd-rom is hier nog te downloaden:

https://archive.org/details/ly35273026e

Jackal

Beste Jackal,

We hebben je bericht doorgestuurd naar Jurrit.
We hopen dat hij daarmee is geholpen.

Met vriendelijke groet,

De redactie

L.S., 

Hierbij bericht en vraag ik U het navolgende. Door mijn Computerleverancier wordt mij afgeraden om Windows 11 nu al te installeren m.b.t. kinderziekten. Is er al daaromtrent iets over Windows 11 bekend? Windows 10 wordt als stabiel bevonden.

Maar m.b.t. Windows 11? Daar houdt men nog de slag om de arm. 

Welke functie moet ik in de BIOS aanvinken? Om de vereiste TPM daarvoor te activeren?

M.v.g. 

J.H.T.

Beste J.H.T.
Het is een goed advies om nog even te wachten met de update naar Windows 11 tot deze wordt aangeboden in Windows Update.
Welke functie er aangezet moet worden en of dat überhaupt kan, is helaas niet te zeggen zonder meer te weten over de betreffende pc.

In deze link lees je hoe dat bijvoorbeeld bij een Dell pc moet.
Met vriendelijke groet,

De redactie

 


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.