Helpmij magazine

Oktober 2021

Voorwoord

Scroll naar boven

Wij zijn weer gestart! Helaas nog niet op volle sterkte. Onze redacteur Corverm, die maandelijks de rubrieken "Het laatste nieuws" en "Over fraude en andere troep" voor zijn rekening neemt, kampt met gezondheidsproblemen en moet helaas verstek laten gaan. Cor, wij wensen je heel veel sterkte en hopen dat je snel weer "de oude" bent!

Verenigingsleden wordt vriendelijk verzocht om de poll in de sectie verenigingsmededelingen te bekijken.

In dit nummer vindt de lezer weer wat interessante artikelen en een nieuwe aflevering van de cursus Inkscape. Ditmaal leert Kate95 ons hoe wij een lijnanimatie kunnen maken.

Wij wensen onze lezers veel leesplezier!

Auteur: ErpCity

Android perikelen

Scroll naar boven

Een kennis had een telefoon die goed te lijden had gehad in het gebruik en kreeg daarvoor als vervanging een oudere maar heel nette Samsung A6. Maar die telefoon vroeg maar telkens om een wachtwoord van vijf cijfers waaronder een letter. Daar was niet uit te komen.

Samsung

Dan maar Samsung bellen, dacht ze. Tegen de verwachtingen in werd er serieus op gereageerd. Maar de oplossing om in een browser "google vind mijn apparaat samsung.com" te tikken werkte niet, want dat Samsung account deed het niet. Die al wat oudere telefoon zat ook nog eens vast in de vliegtuigmodus.

De spanningen liepen inmiddels behoorlijk hoog op.

Google

Ondertussen had ik bedacht dat dat "google vind mijn apparaat" op zich eigenlijk wel de moeite van het bekijken waard. Nou heb ik zelf geen Samsung telefoon. Ik probeerde dus dat Google zonder Samsung.com. Warempel, Google vind mijn telefoon en tablet!

Ik krijg drie opties: geluid laten maken, apparaat beveiligen en tenslotte apparaat wissen. Verder werd de locatie van de apparaten getraceerd. Niet zo raar natuurlijk want beide apparaten zijn gebaseerd op mijn Google account.

Wissen

Als het zo simpel werkt, bedacht ik me, dan dit maar eens proberen op de Samsung A6 op haar eigen PC. Jawel, het wissen was simpel en mijn kennis kon vooruit met het opnieuw installeren van haar Samsung telefoon. Dat is dan wel weer een boel werk, maar vooruit met de geit.

Apps

Er schijnen verschillende apps te zijn om instellingen van de ene telefoon naar de andere over te zetten. Ik ben daar helemaal niet in thuis, maar ik hoor daar wel goede berichten over die veel tijd besparen.

Hoe dan ook, deze Google functie kan erg handig zijn en gewoon goed om te weten dat hij bestaat!

Auteur: Erik98

De Windows-versie die er nooit zou komen

Scroll naar boven

Bij de introductie van Windows 10 had Microsoft een duidelijke boodschap: dit zou de laatste Windows-versie ooit worden. Nieuwe functies en verbeteringen zouden voortaan alleen in de vorm van updates aan Windows 10 worden toegevoegd en op die manier zou dit besturingssysteem altijd up-to-date blijven. Deze versie-updates werden vanaf de introductie twee keer per jaar aangeboden in het voorjaar en de herfst. Het feit dat deze gratis waren, werd gewaardeerd. Al hadden velen een bijsmaak door het idee dat je in feite voor een deel betaalde met het beschikbaar stellen van allerlei persoonlijke informatie aan Microsoft.

Ommezwaai

Na zes jaar waren we inmiddels gewend aan dit model. Microsoft stelde netjes de beloofde updates ter beschikking en probeerde wat aan de kritiek op de privacy-gevoeligheid te doen door allerlei opties in te bouwen waarmee je als gebruiker meer controle kreeg over de gegevens die gedeeld worden met Microsoft. Al met al is Windows 10 een vrij breed geaccepteerd besturingssysteem en werkt het over het algemeen heel behoorlijk. De beroemde BSOD’s (Blue Screen Of Death): het scherm waarmee je op een fatale fout wordt gewezen, zijn echt uitzondering geworden. Toch liep Microsoft blijkbaar vast op dit updatemodel en zij hebben onlangs aangekondigd dat er toch een versie 11 van Windows gaat komen.

Microsoft is niet erg duidelijk in de berichtgeving waarom ze hun beleid hebben veranderd. Er wordt wel beweerd dat ze hiervoor inspiratie hebben opgedaan bij concurrent Apple die na jaren macOS X, naar macOS 11 en dit jaar naar macOS 12 gaat.

Anders?

Is Windows nu echt anders geworden? Dat kun je wel zeggen. Al is het gelukkig ook weer niet zo dat het zo veranderd is dat je het niet meer herkent.

Het uiterlijk is evengoed flink onder handen genomen. Zo is het startmenu naar het midden van de werkbalk verplaatst en zijn de livetegels eruit geschrapt waardoor het geheel veel rustiger wordt. Daarnaast is het logo nu vierkant. Ook wordt er meer van transparantie gebruik gemaakt. Windows 11 maakt daardoor een frisse, prettige indruk.

Verder zijn de aloude widgets weer terug van weggeweest. Hiermee kun je het weer, nieuws en andere actualiteiten en wetenswaardigheden actueel in beeld houden.

Ook de instellingen-app heeft een opfrisbeurt ondergaan en is daardoor overzichtelijker geworden. Alle rubrieken zijn steeds links in beeld en de bijbehorende instellingen rechts. Dat werkt intuïtief en instellingen worden sneller gevonden.

De productiviteit werd verbeterd door het inbouwen van extra mogelijkheden om vensters te verplaatsen en vast te pinnen op je bureaublad.

Voor de vele beeldbellers onder ons wordt Teams geïntegreerd als de centrale communicatie-app. Waarschijnlijk is Teams nog niet compleet geïntegreerd bij de introductie van Windows 11. Wanneer dat wel gebeurt, komt Skype helemaal te vervallen.

Verder is de Windows Store aangepakt en zou Windows 11 meer geschikt zijn gemaakt als gameplatform. Het is de bedoeling dat er ook de mogelijkheid komt om Android-apps te draaien. Het subsysteem wat dit mogelijk moet maken is nog niet af en wordt nog verder ontwikkeld, waardoor we ook hiervoor nog even geduld moeten hebben.

De Verkenner is flink onder handen genomen, Het lint is vervallen en vervangen door een simpele knoppenbalk en vervolgmenu's. Er wordt geen enkele nieuwe functionaliteit aangeboden. Veel reviewers zijn erg kritisch over de vernieuwingen van deze app. Er zijn al registerhacks te vinden om de Windows 10 Verkenner weer terug te halen (zie bij de links onderaan).  

Als laatste zijn er nog allerlei verbeteringen en optimalisaties doorgevoerd die de veiligheid, stabiliteit en snelheid ten goede komen. Updates zullen voortaan bijna de helft kleiner zijn en daardoor minder tijd en bandbreedte vragen.

Naast Skype en de livetegels verdwijnen ook Cortana, de spraakassistent die nooit spraakmakend was, en de apps Onenote, Paint 3D en de altijd al wat vage tabletmodus.

Wanneer?

Al met al lijkt een upgrade de moeite waard en het helpt dat ook deze gratis zal zijn. Windows 11 komt op 5 oktober uit en wordt daarna fasegewijs uitgerold via Windows Update. Het kan dus nog even duren voor jij aan de beurt bent.

Voor wie?

De systeemeisen zijn op zich niet spectaculair en een moderne pc (van zo’n 5 jaar oud) zal deze versie moeiteloos kunnen draaien. Er zit echter een adder onder het gras, Windows 11 vereist TPM 2.0. Deze Trusted Platform Module is een cryptoprocessor (versleutelingschip) die extra beveiliging van onder meer data op de harddisk en in het geheugen mogelijk maakt. Deze module is alleen bij moderne processors ingebouwd en niet altijd ingeschakeld in het BIOS. Dit zal voor gebruikers van oudere pc’s een struikelblok gaan vormen bij de overstap. Wil je weten of jouw pc geschikt is voor Windows 11, dan kun je de PC Health app hier downloaden en vervolgens laten draaien.

helaas, pindakaas

Niet geschikt? Voel je dan getroost door de wetenschap dat Windows 10 in ieder geval nog beschikbaar blijft tot in 2025. Overigens gaan er geruchten dat er mogelijk een workaround komt om Windows 11 te kunnen installeren op een pc zonder TPM.

Ten Slotte

Mogelijk door de druk van de concurrentie is Microsoft overstag gegaan en heeft zijn beleid gewijzigd en is Windows 10 niet langer de laatste Windows-versie ooit. Windows 11 heeft een frisse look en kent de nodige verbeteringen en blijft, voor zover bekend, gratis. Doordat TPM noodzakelijk is, zullen niet alle gebruikers van deze upgrade kunnen profiteren.

Informatie

Microsoft:
Upgrade naar het nieuwe Windows 11-besturingssysteem | Microsoft

Microsoft Health Check app:
https://aka.ms/GetPCHealthCheckApp

Verkenner Windows 10 terug (matig vertaald Engels)
Windows 10 Verkenner terug krijgen in Windows 11 - NL Atsit 

Tweakersnieuws:
Windows 11 zonder ondersteuning Android-apps
Windows 11 vereist wel TPM 2.0

Wikipedia:
Trusted Platform Module - Wikipedia

Afbeeldingen van Microsoft.com

Auteur: leofact

Windows installeren op een oude iMac

Scroll naar boven

Deze week stond ik voor een nieuwe uitdaging. Krijg ik Windows 10 werkend op een oude iMac uit 2009? Waarom zou je dat doen, hoor ik je denken…

Prachtige hardware

Een tijd geleden vond ik een iMac uit 2009 bij de kringloop. Dat is een prachtige all-in-one computer op een fraaie aluminium poot. Het scherm is 24 inch, 1920 x 1200 pixels. Die maat heet ook wel Wuxga, dat is een wat hoger beeldscherm, met een verhouding van 16:10. Daarop kun je twee A4-bladzijdes naast elkaar op ware grootte weergeven.

iMac all-in-one-computer

Dat scherm van de iMac heeft ook ontzettend fraaie kleuren. Verder krijg je er superboxen bij, waarmee je in feite een soort thuisbioscoop hebt. Er zitten een ingebouwde webcam en microfoon in.
Met wat moeite hang je er ook een ssd schijf in, waardoor het nog steeds een snelle computer is. Deze iMac kwam met 8 GB werkgeheugen, wifi en een dvd speler. Dat zijn heel wat mooie aansluitingen en specificaties.

MacOS Catalina

Het updaten van het oorspronkelijke systeem was vastgelopen. Dat was de reden dat de vorige eigenaar de computer weg deed. Er zat een briefje bij dat de computer eigenlijk in orde was, totdat ze ging updaten. Bij het opstarten gaf de iMac inderdaad aan dat er geen harde schijf gevonden was met een werkend besturingssysteem: er kwam een knipperend vraagteken in beeld. Ik heb het apparaat voor een prikkie gekocht en ben er thuis mee aan de slag gegaan.


Dat knipperende vraagteken is niet het moeilijkste, weet ik ondertussen. Daarvoor heb je een ander Mac computer nodig, een usb stickje en de instructies van Dosdude. http://dosdude1.com/catalina/
Dosdude heeft hele nuttige software gemaakt om op oude Mac computers het nieuwste systeem te kunnen blijven draaien. Binnen de kortste keren draaide op deze iMac Catalina.

In de praktijk

Mijn man vond de iMac geweldig. Hij heeft het een tijd geprobeerd. In ons huishouden werken we vooral met Windows en soms met Linux. De communicatie tussen de verschillende systemen, computers en usb sticks was wel lastig. MacOS kan bijvoorbeeld niet goed overweg met NTFS partities. Dat moet dan ineens ExFat zijn, maar je zet niet zomaar al je backups eventjes om. En harde schijven en usbstickjes zijn daardoor niet te beschrijven vanaf de iMac. Lastig. Uiteindelijk is hij om dit soort gedoe toch weer teruggegaan naar Windows.
De prachtige iMac met zijn Wuxga scherm inclusief superboxen stond werkeloos.

  Het officiële Bootcamp logo

Windows 10 ook mogelijk?

En nu vroeg ik me af of ik ook Windows kon installeren op de iMac. Internet is er dubbelzinnig over. Je hebt er de software Bootcamp voor nodig, om Windows te installeren en op te starten. En om de drivers te installeren waardoor de iMac goed werkt onder Windows. Alleen voor dit soort oude hardware heeft Apple de Bootcamp software gestopt. Maar Kate95 houd wel van een uitdaging!
 

Deze 2 Youtube video’s hebben me alles uitgelegd wat ik nodig had:
https://www.youtube.com/watch?v=XMhHHi2pTFI

https://www.youtube.com/watch?v=teemn_HpROU
De link die de man eronder heeft gezet, verwijst naar de downloadbare Bootcamp met drivers. Dit bestand download je en pak je uit ergens onder Windows. Je kunt de map dan naar een usb stick kopiëren. https://support.apple.com/kb/dl1720?locale=nl_NL

Installeren doe je onder Windows

Hieronder volgen de stappen die de man op Youtube uitlegt. Het is mij in ieder geval gelukt!
– Eerst maak je een Windows 10 installatie medium op een usb schijfje.
– Je haalt de harde schijf of ssd schijf uit de iMac. Nu is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Maar de man laat het heel aardig zien op zijn video. Er zijn nog meer duidelijke instructies te vinden op internet, zoals deze https://eshop.macsales.com/installvideos/imac_24_0708e09_hd/.
Weet wel dat je aparte schroevendraaiers, zuignappen en veel geduld nodig hebt voor deze stap.

– Via een gewone pc installeer je Windows op die harde schijf. Er komt dus geen iMac aan de installatie te pas.

– Je zorgt ervoor dat er geen internet verbinding is tijdens de installatie. Zo maak je een lokaal account aan en hoef je niet alle updates te downloaden.

– Ook vul je nog geen licentiecode in. Dat doe je pas als de schijf in de iMac zit.

Dan gaat de schijf in de iMac

– Je koppelt de harde schijf netjes af en hangt hem weer in de iMac.

– Als je de iMac nu opstart, komt er inderdaad een Windows logo in beeld. Gelukt!

– Nu is het een kwestie van de juiste drivers installeren. Als het goed is, heb je de map Bootcamp ook op een usb stickje geplaatst. Deze steek je in de iMac. Die drivers staan allemaal in de map Bootcamp. Het gaat met name om de drivers voor het geluid. Dat is even zoeken en dan dubbelklikken voor installatie. Ik had vooral de drivers voor de audio nodig, want de boxen werkten eerst niet. Dat was, meen ik, Realtek. Maar de webcam en het wifi deden het al direct.

Licentie

Ja, de Windows versie moet nog geactiveerd worden. Die stap heb ik nog niet uitgevoerd. Deze computer gaat naar een kennis. Hun dochter zit net op school. Dat betekent dat zij heel goedkoop of gratis een Windows licentie kunnen aanschaffen. Daar wacht ik dus nog even mee.

   f.lux voor je ogen

Polijsten

Die iMacs zijn te goed om waar te zijn. Is er dan niks mis mee? Nou, de ventilatie zou wel beter kunnen. Als de computer een tijdje aanstaat, heb je verder geen verwarming nodig. Daar is dan een klein programma voor, genaamd Macs Fan Controlhttps://crystalidea.com/macs-fan-control/download 
Dat is er ook voor Bootcamp, dus werkend onder Windows. Je stelt zelf in bij welke temperatuur de ventilators aan moeten gaan.

Natuurlijk zet ik f.lux op deze computer, zodat het beeldscherm te dimmen is. Ik meende dat daarvoor ook de Nvidia drivers nodig waren van Bootcamp. Ach, het is me gelukt. Het werkt.
En nu we toch bezig zijn, moet er mijn lievelingsviertal ook op:
VLC mediaplayer, Inkscape, GIMP en LibreOffice.
De laatste vraag die overblijft, is hoeveel jaren deze computer nog dienst zal blijven doen.
De oude Apple hardware staat in ieder geval bekend als oerdegelijk.
Hopelijk heeft dit iemand anders ook zin gegeven om de oude iMacs te blijven gebruiken.

VLC, Inkscape, GIMP, LibreOffice

PS

Ja, ik heb om het te testen ook een keertje Linux op deze iMac gezet. Dat werkte als een tierelier.
Dat is eigenlijk nog goedkoper en sneller dan alle andere besturingssystemen.

Auteur: Kate95

Podcast Beeldpraat: smartphone fotografie

Scroll naar boven

Ik mag graag naar een podcast luisteren. Dan doe ik mijn Airpods in, zet mijn oude MacBook Pro aan en daar gaat hij. Ondertussen doe ik wat klusjes. Heerlijk!

In dit geval ging de podcast over fotograferen met een smartphone. Met een mobieltje dus. [Boek] Het leek me de gelegenheid om het verschijnsel podcast eens te belichten. Verder kan je behoorlijk ver komen met het maken van foto's met je mobieltje. Ook leuk dus.

Podcast

Wat is nu een podcast? In wezen is het zo simpel als een geluidsopname in MP3 formaat, die je via Internet kan ophalen of simpelweg beluisteren. Die opname kan je maken in een rustige ruimte met een microfoon en een computer met een opnameprogramma zoals bijvoorbeeld Audacity. Je kan het ook doen via een internetverbinding met iemand anders op afstand. De kwallteit van de microfoons speelt uiteraard een belangrijke rol, dat spreekt voor zich.

Beeldpraat

De podcast Beeldpraat wordt bijvoorbeeld gemaakt door Lia van Beest en gaat over onderwerpen uit de fotografie. Tja, jullie kennen me. Daar hou ik wel van. Maar er zijn natuurlijk podcasts over heel veel verschillende onderwerpen. Ook in heel veel talen. Wel zo handig in de ondersteuning in de studie van een taal. Zoek maar eens op zoekwoorden "podcast gitaar" om wat te noemen.

Instawalk

Tussen de bedrijven door deed ik op een zondag mee met een zogenaamde instawalk in mijn woonplaats. Dat is een wandeling met de bedoeling om foto's te maken en die op Instagram te plaatsen. In dit geval waren er ook wat leuke prijzen te winnen.

Instagram is vooral opgezet voor foto's gemaakt met een mobieltje. Nu koos ik er voor mijn grote Canon 6D camera weer eens te gebruiken. Alles opgeladen en het geheugenkaartje leeg gemaakt. Na afloop de beelden met Gimp klaargemaakt volgens de instellingen, die op Instagram gebruikelijk zijn.

Ik moet eerlijk bekennen dat het me nog niet gelukt is die beelden met de gewenste tags te plaatsen maar dat komt nog wel.

Fotograferen met een mobiel

Met beetje recente smartphone kan je tegenwoordig heel aardige foto's maken. In de podcast van Lia ging het over de mogelijkheden, waarin Jeroen Jazet zich verdiept had. De grote vraag was: "Kan je het ook gewoon af met je mobieltje inplaats van een dikke camera?" De conclusie van Jeroen was dat je er heel aardig mee uit de voeten kan, al zijn er wel uitzonderingen.

Het blijft wel fotograferen en zaken als bijvoorbeeld de compositie blijven een belangrijke rol spelen.

Adobe Lightroom Photoshop

Eén van de tips van Jeroen is om deze app te installeren. Dat heb ik maar eens gedaan. Voorlopig gaat het prima al is het natuurlijk leren werken met deze app. De app is gratis. Het heeft ook een cameramodule. Mooi programma!

Youtube

Op Youtube vind je de nodige video's met tips en uitleg over het fotograferen met een mobiel. Nooit weg en dat mobieltje heb je natuurlijk altijd bij je.

Einde

Dat was het weer. Ik hoop dat jullie er wat aan gehad hebben!

 

 

Auteur: Erik98

Inkscape 10 animatie

Scroll naar boven

In vorige lessen leerde je een stukje van de basis van Inkscape: tekenen, kleur gebruiken en logo’s overtrekken. De laatste les ging over Inkscape 1.0 met de nieuwste ontwikkelingen van het programma.
In deze Inkscape les leer je de uitbreiding gebruiken waarmee je een lijnanimatie kunt maken. Dit doe je enkel met Inkscape. En als je het zelfgemaakte svg bestand online plaatst, zie je in de browser een eenvoudige animatie. Het lijkt althans eenvoudig. Dat komt natuurlijk doordat de ontwikkelaars dat zo mooi hebben geprogrammeerd.

   Logo Line Animator

Aan de slag nu

Je hebt nodig:

– een installatie van Inskcape 1.0 of hoger. Versie 1.0.2 is aan te raden: https://inkscape.org/release/1.0.2/platforms/
– een browser
– de uitbreiding Line Animator (draw by invisible hand) https://inkscape.org/~Moini/%E2%98%85line-animator-draw-by-invisible-hand

De uitbreiding installeren

  1. Download het zip bestand van de uitbreiding en pak het uit.
  2. Kopieer de bestanden line-animator.inx en line-animator.py.
  3. Start Inkscape en kies menu > bewerken > voorkeuren > systeem >uitbreidingen van de gebruiker. Klik op Open.
  4. Plak de 2 bestanden op deze lokatie. Nu is de uitbreiding geïnstalleerd.
  5. Herstart Inkscape om de uitbreiding te activeren.

Bekijk de voorbeelden

In het zip bestand dat je net hebt uitgepakt staan ook wat voorbeelden in de map examples.
Sleep zo een svg bestand naar je browser om een animatie te zien.
Hieronder staat een van de voorbeelden.
Als gif bestand is het 128 kB. Als svg bestand neemt het slechts 10kB in beslag.

Maak je eigen line art

  1. Teken iets met het potlood gereedschap. Je kunt tekst schrijven, of gewoon een eenvoudige omtrek.
  2. Geef deze een dikke lijn, en geen vulkleur. Strakjes zie je die lijn langzaamaan verschijnen.
  3. Teken als je dat wilt nog een volgende lijn of een woord.
  4. Selecteer de hele tekening en kies menu > uitbreidingen > animation > line animator.
  5. Kies het eerste tabblad en vul een herkenbare naam in.
    In het tweede veld vul je in hoe lang de animatie moet duren.
    Vul in het derde veld in hoe vaak het herhaald moet worden.
    Laat Delay op 0 staan. Die functie werkt nog niet.
  6. Sla het bestand op.
  7. Sleep je svg bestand vanuit de verkenner naar de browser om het resultaat te zien.

Tweaken

Nu zie je waarschijnlijk dingetjes die je anders wilt: een dikkere lijn, een ander kleurtje, een achtergrond. Je kunt gewoon verder werken in het huidige svg bestand.

  1. De volgorde van de animatie pas je aan door paden omhoog en omlaag te plaatsen. De onderste lijn wordt het eerst getekend, dan die erboven staat.
  2. De lijndikte pas je aan via het menu vulling en lijn (Ctrl+Shift+F) > tabblad lijnkleur en tabblad lijnstijl. Let op: de animatie kan geen stippellijn weergeven. Maar de lijndikte en kleur komen wel in de animatie.
  3. Teken een achtergrond en plaats die onderaan de tekening.
  4. Selecteer de paden die je wilt animeren en kies weer menu > uitbreidingen > animation > line animator.
  5. Verfijn de instellingen en klik op toepassen. Als je de naam gewoon laat staan zoals je die had opgegeven, dan overschrijft dit de eerdere instellingen.
  6. Kijk eventueel ook eens op het tabblad Advanced options. Hier kun je kiezen dat de lijn niet altijd even snel getekend wordt, maar langzamer begint of eindigt. Klik daarna ook weer op toepassen.
  7. Sla het bestand op.
  8. Bekijk het resultaat in de browser.
Het eenvoudige ontwerp voor de animatie

Ingewikkelder maken

Wil je graag alles na elkaar laten tekenen, dan selecteer je alle paden en pas je de uitbreiding in één keer toe met één naam.
Wanneer je meerdere animaties maakt in één svg bestand, met meerdere namen, dan beginnen ze allemaal tegelijk te tekenen. Je kunt ermee spelen en zo een klein filmpje regisseren.

De functie in de uitbreiding Remove animation werkt nog niet. Dat is de functie om de animatie te verwijderen. Hoe dat moet, lees je in het Readme bestand wat ook meegeleverd is. Het komt erop neer, dat je zelf via de XML editor wat zaken verwijdert. Dat is niet voor beginners.
Maar als je avontuurlijk bent, open de editor dan met Ctrl+Shift+X en probeer wat uit.
Je ziet daar de hele opbouw van het Inkscape bestand in tekst.

Online plaatsen

Dit eenvoudige svg bestand kun je op websites plaatsen als filmpje. Op Wordpress websites zijn svg bestanden niet toegestaan, om veiligheidsredenen. Beheer je zelf een website, dan is het vaak wel mogelijk. Hieronder zie je hoe de animatie eruit ziet. Het is nu een gif bestand van 473 kB. Als svg bestand neemt het slechts 6,12 kB in. Je ziet dat het grote voordeel van geanimeerde svg bestanden is, dat ze ontzettend weinig ruimte innemen.

Cursus Tekenen met Inkscape

Dit artikel is deel van de cursus Tekenen met Inkscape 1.0 die binnenkort verschijnt.
Dat is de cursus waarover je leest op de website https://cursusinkscape.nl. Afgelopen 4 jaar heb ik deze cursus gemaakt, omdat er heel weinig lesmateriaal in het Nederlands te krijgen is over dit mooie programma.
Deze uitgebreide cursus is voor iedereen, met name volwassenen, die met het programma wil leren werken.

Vectortekenen wordt veel gebruikt voor het maken van illustraties, logo's en allerlei afbeeldingen voor op websites. Ook het vormgeven van drukwerk kan ermee. Ontwerpen kunnen ook uitgevoerd worden met een lasersnijder of vinylsnijder. Een veelzijdig ontwerpprogramma dus.
Gebruikers zijn bijvoorbeeld kleine zelfstandigen, kunstenaars, hobbyisten, fablabs en docenten.

Auteur: Kate95

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Helaas ben ik de software kwijt voor de JVC Everio GA- MG330he camcorder.
Ik kan niets bewerken zonder deze software.
Is er iemand, die deze dvd nog heeft?

Beste Jurrit,

We plaatsen dit bericht graag in de hoop dat iemand nog een DVD voor je heeft liggen.
Mocht je deze DVD hebben voor Jurrit, dan horen we dat graag en brengen jullie in contact.

Met vriendelijke groeten,

De redactie

Geacht bestuur,
Tijdens mijn bezoek aan de website van Helpmij.nl zag ik het magazine. Ter aanvulling van de rubriek over fraude zou ik graag een suggestie willen doen.
Tegenwoordig zijn er vele soorten cybercrime. Op https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cybercrime/ worden alle soorten behandeld en geven we informatie over hoe hackers te werk gaan. Uiteraard geven we ook tips over hoe men zich kan beschermen tegen cybercrime.

Mogelijk kan de site toegevoegd worden aan het gedeelte rondom fraude?
Alvast hartelijk dank voor de reactie.
Met vriendelijke groet,

Floris

Beste Floris,

Deze editie bevat door omstandigheden geen sectie over fraude. Om die reden heb je verzoek met link in het PVI geplaatst, zodat de lezers er toch kennis van kunnen nemen.

Met vriendelijke groet,

De redactie


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.