Helpmij magazine

Juni 2021

Voorwoord

Scroll naar boven

Dit is al weer de laatste editie voor de zomervakantie. Wij wensen u veel leesplezier!

De redactie heeft de werkplekken opgeruimd en de koffiemachine uitgezet en gaat nu genieten van wat vakantie. De vrije tijd zal beslist ook gebruikt worden om ideeën verder uit te werken en inspiratie op te doen om u in september weer een interessant magazine te kunnen presenteren.

Wij wensen onze lezers een heel prettige vakantie!

Graag tot september!

Auteur: ErpCity

Het helikoptertje op Mars

Scroll naar boven

Met de Marslander liftte een kleine helikopter mee onder die marslander op wielen. De hele operatie van de landing op Mars was al een sensatie. Inmiddels heeft de kleine helikopter zijn eerste vluchten gemaakt. Dat is aan alle kanten een prestatie van NASA op zich!

Hardware en software

Als computerchip wordt een Qualcomm Snapdragon 801 gebruikt met ARM structuur. Als software wordt Linux gebruikt. Die chip vind je in allerlei apparaten terug van telefoons tot auto's. Bijzonder is dat NASA tot op heden computerchips gebruikt die bewezen bestand zijn tegen straling. Nu kozen ze bij de helikopter voor een moderne potente chip. Maar dit is dan ook meer een demonstratieproject dan een geplande missie. Hier mag wel wat misgaan.

Vluchten

Inmiddels zijn de vijf geplande vluchten voor elkaar met maar kleine hikken. Daar moet je niet te licht over denken. De luchtdruk op Mars is maar een honderdste van die hier en dus heeft de kleine heli twee sets wieken van 1,2 meter die vijf keer zo hard draaien als gebruikelijk bij normale heli's.

Besturing

Door de grote afstand van Aarde tot Mars is handmatige besturing niet denkbaar. Dus krijgt het ding een set instructies om autonoom een stuk te vliegen. De eerste piloot Grip leidt een heel team en "vloog" Ginny bij de eerste vlucht. Aan boord is ook een klein stukje materiaal van het vliegtuig van de gebroeders Wright, waarmee ze de eerste vlucht op Aarde maakten.

Dat zijn allemaal toch wel spraakmakende prestaties.

Drone

Met mijn eigen drone, een DJI Mavic Mini, bestuur ik het ding met een kleine controller en via een app met mijn telefoon. Als ik de vier motortjes gestart heb, is het genoeg om het linker knuppeltje naar voren te drukken. De Mini stijgt op. Zal het ooit zover komen dat een mens in een ruimtepak een drone zal kunnen besturen zoals ik nu hier op Aarde? In ieder geval kijken de drone-fans met grote belangstelling toe.

Proef geslaagd

Inmiddels is de proeffase geslaagd en heeft NASA besloten de helikopter in te zetten om te bezien in hoeverre zo'n apparaat van nut kan zijn in een echte missie. Dat ik de voortgang met plezier zal volgen staat wel vast.

Meer

Voor de liefhebbers in er een mooi stuk te vinden op de Wikipedia. Uitgebreid in het Engels, maar ook in het Nederlands (wat korter). De hele Mars-missie is er ook te vinden.

Auteur: Erik98

WhatsApp blijven gebruiken of niet

Scroll naar boven

WhatsApp blijven gebruiken of niet

Wil je WhatsApp blijven gebruiken, dan moet je actie ondernemen en het nieuwe privacy beleid van de communicatiedienst accepteren. Eerder dit jaar kondigde het bedrijf de wijzigingen aan. Het is niet vreemd dat dit besluit leidde tot veel ophef en een hoop onduidelijkheid. In Europa verandert er niet zo heel veel. Wij zijn beter beschermd, maar toch moet je de voorwaarden accepteren. In Amerika verandert er namelijk wel veel, WhatsApp mag daar meer gegevens delen met moederbedrijf Facebook. Er was tekst en uitleg nodig, en de dienst gaf gebruikers daarom meer tijd voor het accepteren van de nieuwe voorwaarden.

In eerste instantie zou je, als je de nieuwe voorwaarden niet accepteert, enkele functies verliezen. Maar dat besluit is helemaal teruggedraaid. WhatsApp gaat toch geen functies beperken bij gebruikers die de nieuwe voorwaarden voor een langere tijd niet accepteren. Het bedrijf wilde zo iedereen over de streep trekken, maar ziet daar nu van af. Volgens de Facebook-dochter is het merendeel van de gebruikers al overstag. Overigens lijkt mij dat een drogreden, want ik kan me niet voorstellen dat de meeste gebruikers de nieuwe voorwaarden hebben geaccepteerd.

Een en ander heeft ervoor gezorgd dat veel mensen ineens de behoefte hadden over te stappen naar concurrerende diensten als Telegram (ironisch genoeg) en het veilige Signal.

Dus is de vraag of het verstandig is om naar een andere chatdienst over te stappen.

Wel, bij deze wijs ik op een handleiding die nog niet zo lang geleden is geschreven door collega leofact. Dat was weliswaar aan het begin van de coronacrisis maar is uiteraard nog erg actueel.

Je vindt de handleiding hier. Klik in de tekst om de handleiding te kunnen downloaden.

Auteur: CorVerm

Libre Graphics Meeting 2021

Scroll naar boven

De open source wereld is een gemeenschap. Verspreid over de hele wereld zijn dat heel veel mensen samen en ik ben daar ook een klein stukje van. Om elkaar te ontmoeten is er een groep creatievelingen gestart met de Libre Graphics Meeting. Dit is een conferentie over creative open source programma’s, zoals GIMP, Inkscape, Krita en Blender, om er een paar te noemen. Free en open source software is afgekort foss.

Doel van Libre Graphics Meeting

De Libre Graphics Meeting (LGM) is een jaarlijkse internationale conferentie over gratis en open source software, die wordt gebruikt voor afbeeldingen. De eerste Libre Graphics Meeting vond plaats in maart 2006.

Deze keer heb ik de online conferentie meegedaan. Die bestond uit 4 dagen lang interessante videobijdragen, die ik via een livestream heb gevolgd. En tegelijkertijd was er een open chatkanaal waar de deelnemers vragen stelden en elkaar leuke tips gaven.

Hoeveel deelnemers er precies aanwezig waren, is mij niet duidelijk. Het aantal ingelogde chatters was zo’n 30-40 man. In eerdere jaren waren er al gauw zo’n 130 deelnemers.

Alles online

Voor mij was het de eerste keer dat ik meedeed aan zo’n conferentie. Vanwege Covid werd alles online geplaatst, wat deelname voor mij een stuk eenvoudiger heeft gemaakt. Geen reistijd en wel lekker slapen in mijn eigen bedje. Voor de andere deelnemers was ik dan helaas slechts een soort anonieme persoon die af en toe een stukje typte in de chat. Een van de grote voordelen van die fysieke conferenties is nu juist dat mensen elkaar beter leren kennen. Maar goed, dat is mij altijd te zwaar geweest, dat gereis. Dus dit jaar was het ideaal voor Kate95!

Mijn doelen bereikt? Zeker!

Ontmoeting. Via forums ken ik in Nederland mensen van Ubuntu en wereldwijd ben ik actief binnen Inkscape. Ditmaal kwam ik uit mijn kleine bubbel in een wat grotere terecht.

Inspiratie! Een aantal toppers uit de creatieve wereld gaf masterclasses. Zo leerde ik het één en ander over het videoprogramma KdenLive.
En ook het teken- en schilderprogramma Krita is nu veel meer in beeld bij mij. Daar ga ik me zeker in verdiepen.
De Italiaanse illustrator Livio Fania gaf hiermee een prachtige demonstratie. Je kunt zijn werk hier goed zien plus wat time-lapses, waarin je het ontstaan van zijn tekeningen volgt:
http://liviofania.com/photosynthesis/#jp-carousel-2351.

CC-BY-NC-ND Livio Fania.

Praktijk. Een indrukwekkende presentatie van Ryan Gorley. Hij zet zich in voor professioneel gebruik van open source software in de creatieve industrie. Zijn bedrijf Freehive werkt als een tussenpersoon tussen opdrachtgevers en creatievelingen wereldwijd, die foss programma’s gebruiken. Wanneer deze video online staat, zou ik hem zeker nog een keertje bekijken. De man geeft heel wat tips, trucs en voorbeelden over hoe je met weinig middelen zeer professionele resultaten krijgt.

Nieuwe mogelijkheden. Heel wat praatjes waren best ingewikkeld. Zo kwam ik erachter dat veel mensen tijdens hun masterstudie, dat is dus de top van de universiteit, hun eigen computerprogramma’s maken, ter aanvulling op hun onderzoek. Dit soort mensen is multi-getalenteerd en heeft diverse interesses. Dat alles komt dan bij elkaar in zo’n project. Je moet tijdens deze praatje goed opletten, maar dan leer je ook meteen een heleboel.

Gemist?

Binnenkort worden alle presentaties online geplaatst. Je kunt dan grasduinen en alsnog kijken naar de video’s die je interesseren. Alles is in het Engels:
https://libregraphicsmeeting.org/2021.

Auteur: Kate95

Software proberen

Scroll naar boven

Als redacteur word je nieuwsgierigheid regelmatig gewekt en dit keer was dit het geval door de volgende e-mail die we via de redactiemail ontvingen.

Goedemorgen,

Bij een kennis zag ik laatst jullie magazine voor het eerst. Erg leuk!
Wij hebben een PowerPoint add-in die gratis in het gebruik is, met een paar geweldige functies erin.

Misschien is het wel wat voor jullie magazine. Eigenlijk hebben wij geen focus op Nederlandse taal,
maar mijn kennis adviseerde me om het zeker eens bij jullie onder de aandacht te brengen.

Alle informatie staat op https://islide-powerpoint.com  Voor het gratis gebruiken is alleen een registratie van een email adres nodig.
Wij gebruiken dit niet om te spammen of om te mailen, maar alleen als identifier om de PPT resource bibliotheken aan te sturen.   

Als er nog vragen zijn?  Stuur me gerust even een email!

Met vriendelijke groet,

Silvia van de Berg

The iSlide-PowerPoint Support team

Het gaat hier om een invoegtoepassing voor Power Point en het is dus alleen zinvol om het te installeren wanneer je over dat programma beschikt.  Ik besloot om het maar eens te proberen. Downloaden en installeren bleek appeltje-eitje en werkte volgens de gebruikelijke procedure.

Na installatie moest ik op start klikken en werd PowerPoint geopend. Er bleek een tabblad toegevoegd met flink wat nieuwe functies. Om deze te gebruiken moet je een inlog aanmaken, met je e-mailadres of je telefoonnummer. Dat laatste vond ik een wat vreemde werkwijze en ik wilde mijn telefoonnummer niet delen voor dit doel. Het is ook niet noodzakelijk. Je kunt ook met je e-mail aan inlog aanmaken. Ik besloot om dat achterwege te laten en even rond te kijken. Je krijgt een presentatie te zien met uitleg van de vele functies en allerlei clipart en design ontwerpen. 

Dit kan interessant zijn voor iemand die behoefte heeft een meer mogelijkheden voor zijn Power Point-presentaties. Eerlijk gezegd had ik die behoefte onvoldoende en daarnaast verloor ik mijn vertrouwen in deze invoegtoepassing door de consequent slechte vertaling. Voor mij was dat einde verhaal, maar kijk zelf vooral verder wanneer je voldoende interesse hebt.

Wanneer je toch liever van de invoegtoepassing af wil, kun je een deze eenvoudig uitschakelen, maar je moet wel even weten hoe je dat doet.

Je gaat daarvoor naar Bestand > Opties > Invoegtoepassingen Daar selecteer je onderaan Com-invoegtoepassingen Beheren en klik je vervolgens op Start.

Je selecteert daar iSlide tools bij de beschikbare invoegtoepassingen en klikt vervolgens op verwijderen, wat vervolgens wordt uitgevoerd.

De software is daarnaast in zijn geheel netjes te verwijderen via Instellingen > Apps en Onderdelen:

Ten slotte

Software uitproberen is een leuke bezigheid. Soms valt het mee en soms valt het tegen. Het kan zeker geen kwaad om voorzichtig te zijn en alleen vanaf betrouwbare bron te installeren. Houdt daarnaast goed in de gaten of er geen ongewenste software wordt meegeïnstalleerd. Bij iSlide was daar, voor zover ik heb gemerkt, geen sprake van. Voor mij had de software te weinig meerwaarde. Voor jou kan dan anders zijn.  

  

Auteur: leofact

Arduino basis elektronica-4

Scroll naar boven

Cursus

Op het internet staan duizenden Arduino cursussen, ik vind het zinloos om er daar nóg een aan toe te voegen. De meesten zijn in het Engels. Een goede keuze is die van Paul v.d. Veen. Hij legt duidelijk, in het Nederlands, de beginselen van het installeren en programmeren uit. Een PDF bestand kan je hier downloaden. Er zijn ook Nederlandstalige boeken geschreven, zoals: Arduino voor dummies, waarin onder andere, ook de beginselen van de elektronica wordt uitgelegd. (tot zo ver deze Ster-spot.)

Testbordje

Een opstelling voor je schakelingen, studie, testen en meer. Een breadboardje met Arduino en wat standaard componenten. LEDjes, luidsprekertje, knopjes en een joystick. De LEDs zijn reeds voorzien van een serie weerstand, het luidsprekertje staat in serie met een condensator. De knopjes zijn niet gelijk aan elkaar. Het witte knopje is een standaard knopje, dat dendert bij elke indruk. Het rode knopje is een terugverend wisselschakelaartje, aangesloten op een hardware ontdendering zoals in deel -3- is omschreven, met 7400 chip. De  joystick bestaat uit twee potmeters, verticaal en horizontaal te bedienen. Eventueel kan je de schakeling nog uitbreiden met een 2x16 LCdisplay, al dan niet in I2C uitvoering. Uiteraard kan je hier zelf oneindig mee knutselen. Ik heb het volgens de foto gemaakt en op een plankje gemonteerd. Het breadboard heeft 4 horizontale voedingslijnen, die ik als volgt heb toegewezen. De bovenste lijn is de aangelegde spanning meestal 12V of 9V, uit de externe voeding. Daaronder de 5V uit de Arduino zelf. De derde lijn, de op een na onderste, is aangesloten op de interne 3,3V van de Arduino, helemaal onderaan de ground. Uiteraard mag je hier zelf anders over beslissen, maar zo heb ik het gedaan. De horizontale lijnen hebben halverwege een onderbreking, vergeet niet om door te verbinden. Het 'stekkertje' is gemaakt van knopspelden uit moeders naaikistje. Gesoldeerd op een klein stukje gaatjes print. De onderlinge afstand van de naalden past dan precies in de gaatjes van het breadboard. Achtereenvolgens:
zwart = GND; rood = +5V; vier keer geel, de vier ledjes; wit de luidspreker; twee blauwe de knopjes; twee groene de twee potmeters van de joystick.

Een en nul

Ja, dat weten we nu wel: 0V is -0- en 5V is -1-, maar hoe zit het dan met 0,5V en 4V? En wat als de spanning nog wat lager/hoger is? Want wanneer de draadjes wat langer worden, en/of er wat meer belasting aan hangt, komen praktijk en theorie niet meer overeen met elkaar. Alles kleiner dan 1V is -0-  alles groter dan 2,5V is -1-. Wat dan als het 2V is? Welnu, dan weet Arduino het ook niet. Dat moet je niet willen, dus zorg er voor dat de signalen het juiste niveau hebben! Er zijn sensoren en actuatoren die op 3,3V werken, welnu, daar heeft Arduino geen moeite mee, immers 3,3V ligt duidelijk boven 2,5V. Arduino zelf geeft 5V af, daar is niet elk device van gecharmeerd.
Een bluetooth module wil 3,3V.

We gaan even terug naar deel -1- van deze reeks: serie schakelen van weerstanden. Wanneer je 1K en 2K in serie schakelt: 5V x 2 / (1+2) = 3,3V.  Maar 2K is er niet, wel 2K2. dan wordt het 3,4V, geen probleem. Weerstanden zijn er niet in elke waarde, de meest gebruikte waarden zitten in de  E-12 reeks: 10, 12, 10, 12, 15, 18, 22, 27, 33, 39, 47, 56, 68, 82. Er zijn meerdere reeksen, de 2K weerstand komt wél voor in de E-24 reeks: 5, 24, 10, 11, 12, 13, 15, 16, 18, 20, 22, 24, 27, 30, 33, 36, 39, 43, 47, 51, 56, 62, 68, 75, 82, 91.  Niet elke 'vonkenboer' heeft deze weerstanden in huis. Mocht je überhaupt nog een elektronica onderdelen zaak weten te vinden :-(. Reken zelf uit hoe de spanning wordt bij 1K2 en 2K2 weerstanden, die wel in de E12 reeks zitten. Er zijn chipjes die heen en weer werken, enerzijds 3,3V, anderzijds 5V. Vier van die convertors op een rij koop je hier: Level convertor.
Nog even naar de bluetooth convertor: pin -0- RX en pin -1- TX.   RX moet naar TX van de bluetooth. Pin -1- TX moet via de weerstandsschakeling naar RX van de bluetooth. Wanneer je pinnen 0 en 1 gebruikt, werkt de monitor en upload niet meer. Beter is het om twee andere pinnen te gebruiken en een software seriepoort te programmeren. Hoe dat moet, staat allemaal in de cursus van Paul. (en vele anderen.)

I2C en SPI

Arduino heeft meerdere communicatie mogelijkheden: I2C. De pootjes A4 =  SDA en A5 = SCL. (SDA = Serial Data en SCL = Serial CLock.) Dit is een communicatielijn waarop je meerdere apparaten kan aansluiten, zowel sensoren als actuatoren! Ook poort uitbreidingen en geheugen uitbreiding zijn probleemloos.  Nadeel is de traagheid, maar dat hoeft niet altijd een probleem te zijn.  (Hoe en wat? Zie Arduino cursus!)
Dan is er de SPI poort,  waarmee je buiten de bootloader om in de Arduino kan komen. (SPI = Serial Peripheral Interface) Dit is iets voor gevorderden, het zijn de 6 pinnetjes op het bordje. 1 MISO; 2 VCC; 3 SCK; 4 MOSI; 5 reset; 6 GND. Het zijn de pootjes op het bord: D10, D11, D12 en D13 vormen de SPI connector. (MISO = Master In Slave Out; MOSI = Master Out Slave In; GND = ground; VCC = +5V).  Let op!!  Er zijn twee SPI connectors, vlak bij de USB connector zit er óók een, die is voor de USB processor.  AFBLIJVEN!!!

Voedingsprobleem

'Onzichtbaar' voedingsprobleem: Veronderstel dat je een motor of andere wat grotere belasting hebt, die je via Arduino wilt aansturen. Je gebruikt de 5V uit de Arduino, immers servo motoren werken op 5V, wel zo handig. De aanloopstroom van een motor is relatief groot in vergelijking met de nominale motorstroom. Als meerdere servo's tegelijkertijd starten, kan het zijn dat door die aanloopstroom, de voedingsspanning heel even te veel daalt. Hierdoor zal de Arduino resetten. Op het grensgebied, soms wel, soms niet. Dat is heel vervelend, zoeken maar! Schakeling in orde, software foutloos geschreven en toch die rare 'af-en-toe' storing. Motoren en andere grotere belastingen kan je daarom het best op een afzonderlijke voeding aansluiten. Uiteraard moet je de massadraden van al die voedingen met elkaar verbinden.  Probleem opgelost!

Sneltoetsen

Handig om te weten, werkt een stuk sneller dan via de taakbalk.
Ctrl+R           Verifiëren en compileren
Ctrl+U           Uploaden
Ctrl+Shift+M  Seriële monitor
Ctrl+T           Automatische opmaak van je code
Ctrl+,            Voorkeuren openen

Tekst opslaan in Arduino kleuren

Ik maak soms listings van programma's, maar dan liever in de Arduino kleuren. Dat doe je als volgt:
In menu bewerken >> opslaan als HTML >> naar: kladblok bestand.html  (Verander de extensie TXT in HTML)
Dit bestand met de browser openen (In de browser zie je kleur!) >> de inhoud kopiëren naar het document.

Sneller uploaden

Door in instellingen >> voorkeuren >> het vinkje bij 'code na uploaden controleren' weg te halen, werkt het uploaden veel sneller. Verifiëren kan je ook tijdens het programmeren doen.
Hier kan je ook de regelnummers in/uit schakelen, ook erg handig

Het geheugen

De Arduino heeft 2K RAM geheugen en 32K flash geheugen (= EEprom). Het programma komt in het flash geheugen terecht, de variabelen in het RAM geheugen. Het flashgeheugen blijft bestaan als de boel wordt uitgeschakeld. De inhoud van het RAM geheugen gaat verloren na uitschakelen. Een opdracht als: Serial.println("Hello world!");    kost 12 RAM bytes. Zijn er meerdere van dit soort opdrachten, dan raakt je RAM snel vol. Dit soort meldingen kunnen beter in flash geheugen worden opgeslagen, dat doe je door: Serial.println(F("Hello world!")); De F(…) functie geeft aan de compiler de opdracht om deze tekst in flash geheugen te zetten.

 “Extra” digitale pootjes

Er zijn nog meer digitale pootjes, namelijk 14 t&m 19.
De analoge pootjes kunnen als digitale pootjes worden ingezet:  A0 = D14 en A1 = D15 etc.

Voedingskeuze:

USB of Extern (Vin)?  Als beiden zijn aangesloten heeft Vin (extern) de voorkeur!
De communicatie via de USB-poort blijft uiteraard intact.

Referentie spanning

Standaard is de voedingsspanning de referentie spanning. Wil je dat anders, dan doe je dat als volgt:
Voedingsspanning:         analogReference(DEFAULT);   
Interne spanning 1,1V:   analogReference(INTERNAL);
Extern pootje: AREF:     analogReference(EXTERNAL);  sluit hier jouw eigen Uref op aan. max 5V=

Interne timer

Er is een altijd lopende timer: millis, de hartslag van Arduino. ‘Altijd’ is toch eindig, na 50 dagen begint de teller opnieuw te tellen. Dat zou fouten kunnen geven. De hartslag begint te lopen zodra je hem aan zet. na 50 dagen zal de long-variabele millis overlopen en -0- worden. Maar binnen die tijd hebt je hem vast wel een keer uitgeschakeld. Theoretisch maximum 4.294.967.295 (miliseconden = ca 50 dagen).

Pull-up en pull-down

Er is een interne pull-up weerstand, dus die hoef je niet extern toe te voegen. Een pulldown weerstand is niet nodig, want de aangesloten sensor heeft een niveau tov massa. Het grond niveau is daarmee vastgelegd. Schakel knopjes en LEDjes altijd naar massa, gebruik voor knopjes de interne pull-up weerstand. In de cursus staat hoe je die aan/uit zet.

Uitgangsstoom, ingangsstroom

Je kan een Led 'aan' zetten door de uitgang hoog te maken. De andere led-zijde is dan (via een weerstand) op de massa aangesloten. Je kan een led ook aan zetten door de uitgang laag te maken, hierbij is de andere ledpoot op de + aangesloten. Wat is het verschil? Een Arduino uitgang is een push-pull schakeling, totempole of hoe je die ook wilt noemen. Dat zijn twee transistoren waarbij de collector van de bovenste tor via een weerstand met de + is verbonden, de emitter van de onderste tor ligt aan massa. Het 'pootje' zit op het midden, aan de emitter van de bovenste en de collector van de onderste tor. (de werkelijkheid is complexer, maar voor de uitleg volstaat dit verhaal.) Stuur je de LED met 'HIGH' aan, dan loopt de ledstroom ook door de weerstand van de bovenste tor. Stuur je de led met 'LOW' aan, dan blijft deze interne weerstand stroomloos. Minder spanningsverlies maar ook minder interne warmte ontwikkeling in de Arduino processorchip. Dus naar massa schakelen heeft mijn voorkeur.

Groeten, Dré

 

 

 

 

Auteur: drejansen

Heb je een vraag of opmerking? Laat het ons weten

Scroll naar boven

Het kan zijn dat je een vraag of een opmerking hebt naar aanleiding van een van onze artikelen. Laat het ons gerust weten. Wij reageren altijd op jouw opmerking of vraag.

Zoals jullie weten bestaat de redactie uit een beperkt aantal personen, dus kunnen we een keur aan onderwerpen niet behandelen. Zin om te schrijven voor ons magazine? Aarzel niet om je bij de redactie aan te melden om een bijdrage aan het magazine te leveren.

Vragen die niet over de geplaatste artikelen gaan graag op het forum plaatsen.

Klik op de afbeelding om rechtstreeks een mail naar de redactie te sturen.

Auteur: Redactie

Het laatste nieuws

Scroll naar boven

Het laatste nieuws gemist? In deze rubriek vind je het laatste nieuws over besturingssystemen, computers en nieuwe of reeds in omloop zijnde software. Ook het laatste nieuws over smartphones en tablets komt aan de orde.

Inhoudsopgave

 

Dankzij deze gadget gebruik je Android Auto gewoon draadloos

WhatsApp naar Signal: zo neem je eenvoudig al je groepsgesprekken mee

Zo maak je een systeemkopie in Windows 10

Instinkers bij het downloaden van programma's

iPhone 13: bekijk het verwachte nieuwe ontwerp

Alle upgradebeveiligingsmaatregelen voor Windows 10-upgrades zijn opgeheven

WhatsApp blijven gebruiken? Dan moet je snel actie ondernemen!

Nomad introduceert handige AirTag accessoires voor je sleutelbos

Poco F3 review: voordelig vlaggenschip doet bijna alles goed

Whatsapp: 5 dingen om te doen voor extra veiligheid en privacy

Windows Defender biedt bescherming tegen ransomware

iOS 15: 8 verwachtingen voor dé iPhone-update van 2021

Niet updaten: iOS 14.6 heeft groot probleem

Zo kun je overstappen van Google Foto’s naar iCloud Foto’s

Signal-bèta laat gebruikers afbeeldingen in 12-megapixelresolutie sturen

Android-12-krijgt-ingrijpend-herontwerp-dit-zijn-alle-wijzigingen

Samsung presenteert nieuwe vouwbare en verschuifbare oledschermen

Nvidia brengt eind mei nieuwe RTX 3080, 3070 en 3060 Ti uit met miningrestrictie

Microsoft Teams is nu voor iedereen beschikbaar...

Gigabyte M30-SSD belooft goede koeling zónder extra heatsink

Microsoft Windows 10 21H1 beschikbaar en ...

OnePlus komt met nieuwe betaalbare smartphone

Deze nieuwe Oppo-smartphone lijkt heel erg op een iPhone

HP introduceert Victus-gaminglaptop met Ryzen-CPU en Radeon-GPU

watchOS 7.5 nu beschikbaar: deze nieuwe wijzerplaat vind je op het horloge

Dankzij deze gadget gebruik je Android Auto gewoon draadloos 

Differences between Wireless and Bluetooth Een nieuwe gadget zorgt ervoor dat Android Auto voortaan draadloos te gebruiken is met elke infotainmentsysteem dat de software ondersteunt. Je hoeft je telefoon dus niet langer te verbinden met de usb-poort. De 'AAWireless' is vanaf juni te koop, maar je kan hem al via pre-order reserveren.

Heel wat auto's zijn al uitgerust met Android Auto, en Googles slimme software voor in de auto zorgt ervoor dat je niet langer afhankelijk bent van de matige software van het infotainmentsysteem in je bolide.


WhatsApp naar Signal: zo neem je eenvoudig al je groepsgesprekken mee 

Niet iedereen is blij met de recente veranderingen in WhatsApp’s algemene voorwaarden. Hebben deze veranderingen, of een andere reden, ervoor gezorgd dat je overstapt naar Signal? Good for you! Signal staat namelijk bekend om een grote(re) mate van privacy op het platform.

WhatsApp na al die jaren verlaten is toch best spannend. Als je vrienden ook overstappen is het in ieder geval een iets minder eenzame bende op de chat. Groepsgesprekken zomaar meenemen van WhatsApp naar Signal kan echter niet in verband met de end-to-end encryptie. Toch is er een manier om je groepen over te zetten naar de nieuwe chat-app.


Zo maak je een systeemkopie in Windows 10 

Veel Windows-gebruikers weten het niet, maar Windows 10 bevat een functie waarmee je een complete back-up van je Windows-partitie kunt maken. Zo stel je je besturingssysteem veilig en kun je deze weer eenvoudig herstellen als de computer niet meer wil starten. Zo maak je een systeemkopie in Windows 10.


Instinkers bij het downloaden van programma's 

Pas op voor instinkers tijdens het downloaden en installeren van programma's. Voorkom ongewenste software of abonnementen.

Zonder dat u het doorhebt kan er een hoop ongewenste software op de computer terechtkomen. Ook als die goed beschermd is met onder andere een virusscanner. In de internetbrowser staat bijvoorbeeld ineens een nieuwe werkbalk (toolbar), de standaardzoekmachine of startpagina is gewijzigd, het Bureaublad is gevuld met nieuwe pictogrammen of u zit vast aan betaalde software. Meestal zijn deze problemen het gevolg van het downloaden en installeren van een programma.


iPhone 13: bekijk het verwachte nieuwe ontwerp 

De iPhone 12 en iPhone 12 Pro kregen een nieuw ontwerp, met platte zijkanten. Bij zijn opvolgers zijn de ontwerpwijzigingen waarschijnlijk minder groot. Maar dat het iPhone 13 ontwerp toch een paar interessante designveranderingen heeft, laat deze video zien.

 

De bekende YouTuber Lewis Hilsenteger van Unbox Therapy toont in de video een dummy van de iPhone 13 Pro Max. Dit soort dummy’s zijn vaak gemaakt om hoesjesfabrikanten een idee te geven van wat ze van nieuwe iPhone-modellen kunnen verwachten.


Alle upgradebeveiligingsmaatregelen voor Windows 10-upgrades zijn opgeheven 

Microsoft heeft deze week de laatste langdurige upgradeproblemen in versie 2004 en 20H2 opgelost. Het bedrijf gebruikt upgradebeveiligingen om updates naar nieuwere versies van de Windows 10- en Server-besturingssystemen te blokkeren om problemen tijdens of na de installatie van de updates te voorkomen.


WhatsApp blijven gebruiken? Dan moet je snel actie ondernemen! 

Hoewel dit item wat gedateerd is willen we dit toch onder de aandacht brengen.

Als je WhatsApp wil blijven gebruiken, dan moet je even actie ondernemen en het nieuwe privacybeleid van de communicatiedienst accepteren. Eerder dit jaar kondigde het bedrijf de wijzigingen aan. In Europa verandert er niet zo heel veel, omdat we beter beschermd zijn, maar toch moet je de voorwaarden accepteren.


Nomad introduceert handige AirTag accessoires voor je sleutelbos 

De AirTag is een uitstekende tracker die ervoor zorgt dat jij je bezittingen niet meer kwijtraakt. Toch is er een groot probleem met de gadget van Apple: je hebt een hoesje nodig om hem aan je sleutelbos te hangen. Een dure grap waar Nomad een oplossing voor vindt.

De accessoiremaker introduceert vandaag o.a. de Rugged AirTag Keychain. De naam zegt het al: het is een handig hoesje waarmee jij je AirTag aan je sleutelbos kunt hangen. Het is een van de oplossingen, met een schappelijk prijskaartje, die het bedrijf biedt.


Poco F3 review: voordelig vlaggenschip doet bijna alles goed 

Ben je op zoek naar een snelle smartphone met een uitstekend scherm, maar wil je niet de hoofdprijs betalen? Lees dan snel verder. In onze review van de Poco F3 lees je waarom dit voordelige vlaggenschip misschien dé smartphone voor jou is. 

 

Wat mag je anno 2021 verwachten van een smartphone die 349 euro kost? Het antwoord dat Poco geeft met de F3 is luid en duidelijk: heel veel. Het toestel heeft een processor die tegen de top aanschurkt, een mooi scherm, prima accu en een fijne vingerafdrukscanner. 


Whatsapp: 5 dingen om te doen voor extra veiligheid en privacy 

WhatsApp verloor de afgelopen maanden gebruikers aan andere chat apps als Signal om zijn gewijzigde privacy-voorwaarden. Het tech-nieuws stond vol met alarmerende berichten over deze wijzigingen. Wees gerust, de chat app is nog steeds een prima keuze, al moet je wel een aantal instellingen aanpassen om je privacy te waarborgen (voor zover dat mogelijk is).

De aanpassingen in WhatsApp’s privacy beleid werden al in oktober aangekondigd. Staan jouw instellingen nog steeds hetzelfde als voor WhatsApp de wijzigingen doorvoerde? Check dan hieronder wat jij kunt doen voor wat (nodige) extra veiligheid en privacy in de app.


Zo kun je overstappen van Google Foto’s naar iCloud Foto’s 

Wil je stoppen met Google Foto's en overstappen naar iCloud? Dat kan. Je kunt je foto's bij Google weghalen en ze voortaan opslaan in de iCloud Fotobibliotheek. Deze tip legt uit welke stappen je moet nemen.

We hebben ook een tip over de omgekeerde weg, van iCloud Foto’s naar Google Foto’s. Wil je echt er Google aan de kant zetten vanwege de beperkingen die er op 1 juni aan zitten te komen, dan vind je hier de benodigde stappen.


Signal-bèta laat gebruikers afbeeldingen in 12-megapixelresolutie sturen 

Met de 5.11.0-bètaversie van Signal kunnen gebruikers afbeeldingen in hoge resolutie naar elkaar sturen. Hiervoor introduceert de chatapp een nieuw menu om de kwaliteit van een afbeelding in te kunnen stellen.

Standaard worden afbeeldingen nog steeds met ongeveer een 2-megapixelresolutie gestuurd, maar optioneel kan dit verhoogd worden naar '4k', is te zien bij de updateomschrijving op APKMirror. Dat blijkt te gaan om een 12-megapixelresolutie. Wanneer de functie naar de stabiele versie van Signal zal komen, is niet bekend.


Android 12 krijgt ingrijpend herontwerp, dit zijn alle wijzigingen 

Google lanceerde in 2015 voor het laatst een ingrijpende wijziging voor het ontwerp van het Android-besturingssysteem, genaamd Material Design. Door de jaren heen schaafde Google de designtaal bij, onder andere met afgeronde hoeken en met het ‘Material Theme’. Google I/O 2021 moet met Android 12 het startpunt zijn van een geheel nieuwe richting, zo blijkt uit geruchten.


 

Samsung presenteert nieuwe vouwbare en verschuifbare oledschermen 

Samsung presenteert vier nieuwe oledschermen tijdens de online Display Week 2021-tentoonstelling. Het Zuid-Koreaanse techbedrijf heeft afbeeldingen gepubliceerd van onder meer een verschuifbaar scherm en een opvouwbare tablet.


Nvidia brengt eind mei nieuwe RTX 3080, 3070 en 3060 Ti uit met miningrestrictie 

Nvidia RTX 3080-, 3070- en 3060 Ti-gpu's die vanaf eind mei verschijnen, zijn voorzien van een nieuwe restrictie om de prestaties bij cryptomining te beperken. De maatregel moet de kaarten beter beschikbaar maken voor gamers.


Microsoft Teams is nu voor iedereen beschikbaar: chatten, videobellen met vrienden en familie 

Microsoft heeft zijn zakelijke videobeldienst Teams beschikbaar gesteld voor consumenten. Hierdoor kunnen vrienden en familie via Microsoft Teams met elkaar videobellen, chatten en meer. Je leest hier wat je allemaal met Teams kunt doen en waar je het kunt gebruiken.

Microsoft Teams was net als Google Chat in eerste instantie voorbehouden aan zakelijke gebruikers. Dit jaar bracht Google zijn Chat-dienst naar de consument en Microsoft volgt nu met Teams.


Gigabyte M30-SSD belooft goede koeling zónder extra heatsink 

Gigabyte introduceert een nieuwe nvme-ssd. De M30 maakt gebruik van vier pci-e 3.0-lanes en komt er in capaciteiten van 512 GB en 1 TB. Volgens Gigabyte heeft de ssd goede eigenschappen als het op het gebied van koeling aankomt, ondanks dat er geen koelblok op gemonteerd is. Dit komt door de dikkere lagen koper in het pcb, aldus het bedrijf.


Microsoft Windows 10 21H1 beschikbaar: dit is nieuw en zo kun je het downloaden 

Microsoft lanceert officieel de cumulatieve Windows 10 May 2021 Update, ook wel bekend als versie 21H1 (de lente-update van 2021). Na een korte testperiode onder insiders kan nu iedereen het nieuwe besturingssysteem gebruiken. Het is een relatief kleine update die vooral veel kleine aanpassingen aan het os maakt.

Dat is opvallend aangezien de voorjaarsupdate doorgaans wat grote nieuwe functies introduceert, terwijl H2 in het najaar gereserveerd is voor kleinere bug-fixes. Dit jaar lijkt Microsoft het om te draaien. Hoe dan ook, in dit artikel lees je alles over de veranderingen met 21H1 en hoe je de update kunt downloaden.


OnePlus komt met nieuwe betaalbare smartphone (en dit is de naam) 

Het lijkt erop dat OnePlus binnenkort een nieuw en betaalbaar toestel gaat lanceren binnen de Nord-serie. Het nieuwe toestel heet Nord CE 5G, aldus geruchtenmakers. De lekker laat weten dat het bedrijf vaak op het laatste moment de naam voor een smartphone uitkiest. Mogelijk staat de Nord CE dus al voor de deur.

De voorganger van de OnePlus Nord CE 5G verscheen afgelopen oktober. Mocht het inderdaad kloppen dat OnePlus pas heel laat de naam uitkiest, dan verschijnt de opvolger dus mogelijk al op zeer korte termijn.


Windows Defender biedt bescherming tegen ransomware 

Ransomware is een groeiend probleem dat heftige financiële en praktische gevolgen kan hebben. Het is dus wenselijk dat het kan worden geweerd, en Windows 10's Defender-antivirussoftware blijkt dit al te kunnen. Microsoft schrijft dat een Windows 10-systeem ermee beschermd kan worden door bekende varianten van de malafide software automatisch te herkennen en te isoleren, en door via back-ups de mogelijkheid te bieden om een systeem na een aanval te herstellen.


Deze nieuwe Oppo-smartphone lijkt heel erg op een iPhone 

Gelekte afbeeldingen laten de Oppo Reno 6 en Reno 6 Pro (Plus) zien. De smartphones hebben een nieuw design, waarbij het instapmodel behoorlijk doet denken aan een iPhone.

Op het Twitter-account van smartphonelekker Evan Blass (@evleaks) zijn afbeeldingen van drie nieuwe Oppo-smartphones verschenen: de Oppo Reno 6, Reno 6 Pro en Reno 6 Pro Plus. Blass is een bekende telecominsider en beschikt doorgaans over zeer betrouwbare informatie.


HP introduceert Victus-gaminglaptop met Ryzen-CPU en Radeon-GPU 

HP heeft een aantal nieuwe gaminglaptops aangekondigd in de Omen-productlijn, alsook een model van 16-inch onder het nieuwe Victus-submerk. Er is keuze uit varianten met Intels Rocket Lake-processors en AMD's Cezanne-chips, en voor twee van de drie laptops kun je ook kiezen voor een AMD-videokaart.

De Intel-versie van de Victus 16 gebruikt een Intel Core i7 11800H met 16 threads of een Core i5 11400H met 12 threads, in combinatie met maximaal een RTX 3070. De AMD-versie gebruikt een Ryzen 7 5800H of een Ryzen 5 5600H, in combinatie met een Radeon RX 5500M of een RTX 3050 Ti.


iOS 15: 8 verwachtingen voor dé iPhone-update van 2021 

Met de presentatie voor de deur is het tijd voor onze iOS 15 verwachtingen. Van een nieuw design, meer privacy tot aan voorbereidingen voor de nieuwe iPhone: naar deze verbeteringen kijken wij het meeste uit. Lees je mee?

7 juni is het zover. Dan onthult Apple iOS 15, dé grote iPhone-update van 2021. Dankzij geruchten en gelekte informatie weten we al het één en ander over de nieuwe update, dus is het tijd om vooruit te blikken. Dit zijn onze verwachtingen van iOS 15.


watchOS 7.5 nu beschikbaar: deze nieuwe wijzerplaat vind je op het horloge 

Apple heeft watchOS 7.5 uitgebracht, de nieuwste update voor de Apple Watch. Daarin heeft Apple een nieuwe wijzerplaat toegevoegd.

Ga er maar voor zitten, want het is weer tijd om je Apple Watch te updaten. Tegelijkertijd met iOS 14.6 heeft Apple nu ook watchOS 7.5 uitgebracht. De update brengt vooral verbeteringen achter de schermen, maar ook één zichtbare verbetering. De nieuwe Pride-wijzerplaat is nu op de Apple Watch beschikbaar.


Niet updaten: iOS 14.6 heeft groot probleem 

Vorige week verscheen iOS 14.6. Meestal raden we het aan om een tussentijdse update zo snel mogelijk te installeren, maar bij deze software-versie kun je nog beter even wachten. iOS 14.6 blijkt bijzonder ongunstig te zijn voor de iPhone-batterij.

Bij een grote hoeveelheid iPhone-gebruikers zorgt iOS 14.6 dat de accu snel leegloopt.


 

Auteur: Redactie

Over fraude en andere troep

Scroll naar boven

Wees op je hoede als je een e-mail, WhatsApp bericht of een telefoontje van je bank krijgt. Zelfs als het scherm van je telefoon het nummer van je bank weergeeft. Trap niet in de mooie verhalen die je van de andere kant ingefluisterd worden. Geef nooit en te nimmer je bankgegevens aan iemand!  Het kan je veel geld en leed besparen.

Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.

https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/


ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.


Roddel, achterklap, geruchten, laster, broodjeaapverhalen: nep nieuws is van alle tijden. Hoe beoordeelt u of een bericht klopt?

Ga naar de site van Hoax-Wijzer om te beoordelen wat nep nieuws is en wat niet.


Neem vooral een kijkje op de sites van Fraudehelpdesk en Opgelicht! en zie wat de laatste phishing en virus meldingen zijn.

Op de site van ConsuWijzer zie je wat je rechten zijn op computergebied.

Oplichters zetten levensechte Marktplaats-nepsite online: 'Verifieer je Marktplaats-account'

De oplichtingstruc waarbij oplichters je via WhatsApp vragen om je Marktplaats-account te verifiëren is in een nieuwe vorm opgedoken. De nepsite waar oplichters je naar verwijzen is de meest overtuigende, geloofwaardige nepsite die Opgelicht?! tot op heden heeft gezien, en ook nu hopen oplichters jouw inloggegevens voor internetbankieren buit te maken. In dit artikel leggen we uit hoe de truc in z'n werk gaan én tonen we hoe overtuigend de oplichters dit keer te werk gaan.


Politie waarschuwt: 'Wijzig je WhatsApp-instellingen zodat oplichters je niet aan groepen kunnen toevoegen'

Een bericht dat door meerdere eenheden van de politie wordt gedeeld op Facebook en Twitter, gaat inmiddels ook als kettingbericht rond op WhatsApp. Je zou je WhatsApp-instellingen voor groepsgesprekken moeten wijzigen, anders loop je het gevaar dat oplichters je benaderen met spam, leningen en andere vormen van oplichterij. Klopt dat eigenlijk wel, en loop je inderdaad risico? Of het is allemaal een storm in een glas water en is het bericht zijn eigen leven gaan leiden?


Overtuigende spookfactuur namens zorgverzekeraar VGZ: 'Uw premiebetaling voor juni 2021 wordt verwacht'

Oplichters versturen momenteel overtuigende spookfacturen uit naam van zorgverzekeraar VGZ. Je moet de premie voor de maand juni 2021 betalen, een bedrag van € 289,04. Doe je dit niet vóór dinsdag 25 mei 2021? Dan gaat jouw dossier naar het CAK en krijg je te maken met nog hogere kosten. In werkelijkheid is de mail natuurlijk niet van VGZ, maar hopen oplichters zich ten koste van jou te verrijken. Het is echter overtuigend gedaan. Besluit je dus om tóch geld over te maken? Dan belandt dat bedrag in ieder geval niet bij de verzekeraar, zoveel is zeker.


Opgelet: pas op voor deze valse track & trace-app van 'DHL'

Er is gevaarlijke FluBot-malware ontdekt in een app die onder andere realtime mee te kijk op je telefoon. De malware is te vinden in een app die via een downloadlink in sms'jes verspreid wordt.

De sms bevat een link naar een website die verdacht veel lijkt op die van koeriersdienst DHL. Vervolgens wordt er op die website aan ontvangers van de sms gevraagd om een DHL-app te downloaden. Zodra die app is geïnstalleerd, kan de FluBot-malware zijn gang gaan.


Facebook-oplichter Arjen Heinen incasseert geld, maar levert nooit spullen

Stel, je plaatst een zoekadvertentie op Facebook omdat je naar een bepaald product op zoek bent. Het kan twee uur duren, het kan twee dagen duren, maar de kans is groot dat Arjen Heinen het voor je heeft liggen. En dat bovendein tegen een heel acceptabele prijs. Als je geld overmaakt zal hij het opsturen, althans, dat zegt hij. Jouw aankoop zal echter nooit arriveren.


Vals WhatsApp-bericht zaait onnodig paniek

Nee, de instellingen hoeven niet aangepast te worden in WhatsApp. Het bericht hierover dat velen doorsturen is nep en zaait alleen paniek.

Al dagenlang gaat er een waarschuwing rond op WhatsApp. De boodschap luidt: pas de instellingen aan, want anders kun je ongemerkt toegevoegd worden aan allerlei groepen met slechte bedoelingen. Deze waarschuwing rammelt aan alle kanten. Op de eerste plaats is er niets veranderd in WhatsApp. Op de tweede plaats krijgt u uiteraard een bericht wanneer u wordt toegevoegd aan een WhatsApp-groep.


Oplichtingstruc met QR-code in valse mail van 'MijnOverheid'

Er gaan valse mails rond namens 'MijnOverheid' en in het verlengde daarvan ook 'DigiD'. Dat hebben we wel vaker gezien, maar in deze mail passen de oplichters een oplichtingstruc toe in de vorm van een QR-code. In valse mails is dat een relatief nieuwe vorm van oplichting: het idee is dat consumenten wél beducht zijn voor verdachte linkjes, maar nog niet direct op hun hoede zijn indien er een QR-code in de mail staat.

In deze valse mail – volledig in de huisstijl van MijnOverheid gegoten – staat dat er een bericht voor je klaarstaat met betrekking tot een belastingteruggave onder het (verzonnen) kenmerk WZ02123C. Het verzoek is dan ook of je dit bericht tijdig even kunt lezen, want je moet vermoedelijk actie ondernemen.


 

Auteur: Redactie

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Ik ben op zoek naar een Nederlandstalig boek voor GIMP 2.10 en kan het nergens vinden.

Groeten,

Walther van 

Dag Walther,

Ik stuur je vraag door naar de betreffende redacteur, Erik98, die heeft onder de helpmij-vlag een boek uitgegeven met de verzamelde gimp-cursussen.

Hartelijke groeten, 

De redactie


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.