Helpmij magazine

Mei 2021

Voorwoord

Scroll naar boven

April was koud en volgens de voorspellingen houden we dit weertype tot midden mei.

Maar er is ook goed nieuws, zeker voor bezitters van Airpods die deze willen gebruiken op een Windows 10 systeem. Tot nu toe was dat, geluidstechnisch, een bedroevende ervaring. Maar dat verandert nu: op vrijdag kwam Microsoft met een update van Windows 10 die het mogelijk maakt om de AirPods' Advanced Audio Codec (AAC) technologie te gebruiken.

B&O lanceerde deze week de Beolab 28 draadloze speaker. Compact, maar met fantastische specificaties en een unieke feature: als de speaker ingeschakeld wordt openen aan de zijkanten twee "luikjes" waarmee de wijze waarop het geluid de ruimte ingestraald wordt kan worden geregeld: smal, dan komt het geluid met weinig verstoring door de omgeving, direct naar de luisteraar, of breed en dan wordt de gehele ruimte voorzien van geluid (bijvoorbeeld bij een feest). De geluidskwaliteit is, naar oordeel van hifi specialisten ongeëvenaard. Ik kan daar zelf niet over oordelen want de prijs van het setje overschrijdt mijn budget: ongeveer € 12.000

Ook dit magazine is weer gevuld met een aantal interessante artikelen, de redactie wenst iedereen veel leesplezier.

Auteur: ErpCity

Malicious Software Removal Tool in Windows 10

Scroll naar boven

Malicious Software Removal Tool in Windows 10

Heb je het vermoeden dat je Windows systeem is besmet met malafide software? Gebruik dan de Malicious Software Removal Tool van Microsoft. Met deze tool verwijder je schadelijke software van je computer. De tool richt zich op het detecteren en verwijderen van actieve schadelijke software. Actieve schadelijke software is schadelijke software die momenteel op de computer wordt uitgevoerd. De tool kan geen schadelijke software verwijderen die op dat moment niet wordt uitgevoerd. Een antivirusproduct kan deze taak echter wel uitvoeren.

De Microsoft Windows Malicious Software Removal Tool (MSRT) is een hulpprogramma voor het verwijderen na infectie en helpt bij het verwijderen van schadelijke software van je computer met Windows 10, Windows Server 2019, Windows 8, Windows 8.1, of Windows 7.

Om de tool te openen en gebruiken typ je mrt in het zoekvak in het menu Start of de taakbalk en druk op Enter om dit hulpprogramma te openen. Klik op Volgende. Kies een scanoptie en klik weer op Volgende.

De scan aan het werk

Met de snelle scan controleer je jouw pc op schadelijke software. Mochten er geen problemen opduiken, dan hoef je ook niets meer te doen. Geeft het programma aan dat er wel iets aan de hand is, dan is het zaak dat je de volledige scan uitvoert. Alleen de volledige scan verwijdert malware en andere schadelijke programma’s van je computer (mits het programma wordt herkend, natuurlijk). De laatste optie, Aangepaste scan, stelt je in staat een specifieke map te controleren.

Mocht uit de scan blijken dat de malafide software je browserinstellingen aangepast heeft, dan krijg je de stappen te zien waarmee je die aanpassingen ongedaan kunt maken. Het kan overigens zijn dat je bepaalde bestanden of data verliest in dit proces, omdat het programma niet altijd in staat is alle bestanden terug te brengen naar de originele staat. Maar dan nog is het beter om een schone pc te hebben, die vrij is van malware en andere rotzooi.

In de basis klinkt MSRT als een soort antivirusprogramma, maar dat is het niet. Het programma bevat alleen instructies voor het verwijderen van specifieke soorten malware, die op de één of andere manier op je computer terechtgekomen is. Het programma kan niet gebruikt worden voor het verwijderen van programma’s die op dat moment niet actief zijn.

In feite moet je MSRT zien als een aanvulling op een programma als Windows Defender.

Hoewel Microsoft het programma driemaandelijks van een update voorziet kun je het handmatig de meest recente versie van het hulpprogramma van de website van Microsoft downloaden. Het gedownloade bestand hoeft niet geïnstalleerd te worden. Je kunt er zo mee aan de slag.

Auteur: CorVerm

Browser-meldingen de baas

Scroll naar boven

Bijna alle moderne browsers zijn in staat om meldingen en berichten van websites door te geven aan jou als gebruiker. Dat kan fijn zijn om berichten te ontvangen en om van de nieuwste aanpassingen en ontwikkelingen op de hoogte te blijven. Helaas is het vaak storend en regelmatig ronduit irritant. Heb je hier last van, dan wordt het tijd om de controle weer terug te pakken van je favoriete webbrowser. We laten je zien hoe je dit doet voor de drie browsers die het meest worden gebruikt op Windows-computers.

Edge

We beginnen met de browser van Microsoft zelf.

Bij deze browser open je het instellingenmenu met de drie puntjes links boven (1). Vervolgens klik je op Cookies en site machtigingen en daar kies je Meldingen uit de lijst onder Alle machtigingen.

Je kunt nu alle meldingen in één keer uitschakelen door de schakelaar achter Altijd vragen voordat gegevens worden verzonden (aanbevolen) uit te zetten. Je ontvangt nu geen enkele melding van welke website dan ook. Wanneer je dat te rigoureus vindt, laat je deze schakelaar aan staan. Edge biedt je dan de mogelijkheid om het meldingenleed wat te verzachten. Je zet daarvoor de schakelaar achter Meldingsaanvragen dempen op aan. Je wordt dan alleen gestoord door de sites die je eerder hebt ingesteld.

Per site

Wanneer je meldingen hebt toegestaan wordt je tijdens het surfen gevraagd door bepaalde sites of je meldingen wilt ontvangen. Het uiterlijk van die aanvraag wordt door de site bepaald en is niet standaard. Hieronder zie je een voorbeeld van iCreate een handige site voor Apple-fans:

Klik je hier op Ja graag, dan krijg je voortaan van de betreffende site meldingen te zien (rechtsonder in het venster). Wil je graag van hun nieuws op de hoogte blijven, dan vind je dat prima en laat je het zo. Wil je dat niet, dan klik je op Nu niet. Deze tekst maakt je al duidelijk dat ze er later, als je weer terugkomt, er weer om gaan zeuren.

Wil je dat niet of wil je de meldingen van een site om een andere reden aanpassen, dan kun je de instellingen per site instellen in het eerder genoemde menu onder Blokkering (4) of Toestaan (5). Met de knop Toevoegen kun je een site handmatig toevoegen aan de gewenste lijst om de meldingen te blokkeren of juist toe te staan.

Je kunt deze machtiging achteraf aanpassen met het menu dat je opent met de drie-puntenknop rechts naast de site. Hier kun je de toestemming aanpassen, bewerken of de site helemaal uit de lijst verwijderen:

Op deze manier heb je weer de controle over de meldingen die sites je willen sturen in Edge. Wil je hetzelfde voor Chrome of Firefox lees dan nog even door.

NB: Het machtigingen-menu is ook interessant voor allerlei andere toestemmingen per site, zoals toegang tot de camera en microfoon. Het is de moeite waard om eens door alle opties te scrollen. Het zijn er nogal wat…

Chrome

Edge draait op dezelfde motor als Chrome, met als voordeel dat de werking van beide browsers vaak vergelijkbaar is, al verschilt het uiterlijk.

Ook bij Chrome start je met een klik op de drie puntjes (1) om vervolgens voor Instellingen te kiezen.

Links selecteer je dan Privacy en beveiligingen (2) en kiest daar Site instellingen en vervolgens scrol je naar Meldingen (3) onder Rechten. Hier heb je de mogelijkheid om alle meldingen uit te zetten door de schakelaar uit te zetten achter Sites kunnen vragen of ze je meldingen mogen sturen. Kies je ervoor om de meldingen aan te laten staan, dan biedt ook Chrome de optie om de pijn van de meldingen enigszins te verzachten. Je zet daarvoor de betreffende schakelaar aan bij Stillere meldingen gebruiken:

Chrome kent verder dezelfde mogelijkheden om sites toe te voegen aan de blokkeer- of toestemmingslijst en om de machtigingen aan te passen. Ook de lange lijst met andere machtigingen is vergelijkbaar met die van Edge.

Firefox

Bij deze prima en in mijn ogen sympathieke browser werkt alles net even anders. Zo zijn de puntjes van de menuknop uitgevoerd als streepjes (1).

Hier moet je dan voor Opties kiezen en vervolgens voor Privacy en beveiliging (2). Scrol daarna naar Toestemmingen en kies hier voor Notificaties (3). Bij Firefox kun je alle meldingen uit zetten voor de huidige sessie. Daarvoor zet je een vinkje bij Notificaties pauzeren totdat Firefox wordt herstart. Deze instelling pas je permanent aan door op de betreffende knop (4) te klikken. Je krijgt nu een apart venster waarin je per site de toestemming verleent of blokkeert (1):

 

Sites kun je toevoegen of juist verwijderen met de knoppen onder (2). Wil je geen verzoeken meer ontvangen, dan zet je een vinkje bij Nieuwe verzoeken voor het toestaan van notificaties blokkeren (3).

Adresbalk

Je hoeft niet per se het instellingenmenu in om de instellingen per site aan te passen. De drie browsers bieden de mogelijkheid om de instellingen vanuit de adresbalk te benaderen. Je klikt daarvoor op het slotje voor het adres.

Bij Edge zie je dan een compact overzicht van de instellingen:

Hier kun je naar Sitemachtigingen met een klik op de betreffende optie. Vervolgens kom je in hetzelfde menu als eerder besproken.

Bij Chrome werkt dat vergelijkbaar. Hier kies je dan voor Site-instellingen.

 

Bij Firefox is een extra stap nodig; je moet daarvoor op het vervolgpijltje “verbindingsdetails tonen” klikken.

Vervolgens kies je voor Meer informatie en dan voor de tab Toestemmingen in het venster dat dan verschijnt.  Hier pas je dan Notificaties verzenden aan. Indien nodig haal je daarvoor het vinkje weg bij Standaard gebruiken.

Ten slotte 

Meldingen of notificaties kunnen handig zijn om op de hoogte te blijven. Ze kunnen echter ook flink irriteren. Na het lezen van dit artikel heb jij er weer de controle over en bepaal je zelf of en welke meldingen je krijgt. Op deze manier ben je in staat om meer rust in je werkruimte te creëren.

Auteur: leofact

Excel: de functie ALS.VOORWAARDEN()

Scroll naar boven

De functie ALS.VOORWAARDEN

Je kent het vast wel: functies nesten, vooral de functie ALS() wordt vaak genest. Met de functie ALS.VOORWAARDEN() is het nesten van de ALS() functie verleden tijd.

De syntaxis voor de functie ALS.VOORWAARDEN is als volgt:
=Als(Is dit waar1; Waarde indien waar1;Is dit waar2;Waarde indien waar2;Is dit waar3;Waarde indien waar3)

De functie ALS.VOORWAARDEN controleert of aan een of meer voorwaarden wordt voldaan en geeft als resultaat een waarde die overeenkomt met de eerste WAAR-voorwaarde. ALS.VOORWAARDEN() kan de plaats innemen van meerdere geneste ALS-instructies en is voor meerdere voorwaarden veel makkelijker te lezen.

 

Met de functie ALS.VOORWAARDEN kun je maximaal 127 verschillende voorwaarden testen. Aangeraden wordt om niet te veel geneste voorwaarden te testen met de instructies ALS of ALS.VOORWAARDEN. Voorwaarden moeten namelijk op de juiste volgorde worden ingevoerd, wat het samenstellen, testen en wijzigen van deze voorwaarden erg lastig maakt.

Een geneste functie staat of valt met de juiste opbouw

Een voorbeeld daarvan is zoals je ziet in de afbeelding. De formule om te bepalen dat Getal 1 Kleiner is dan Getal 2 is: =ALS.VOORWAARDEN(B3WAAR;"Goed"). De eerste waarde_als_waar (Logische test )zegt dat B3 kleiner moet zijn dan C3. Je zou verwachten dat als je als volgende voorwaarde =ALS.VOORWAARDEN(B3B3>C3;”Goed” Excel dit ook zo zou berekenen. Niets is minder waar. Excel berekent de formule namelijk van links naar rechts, dus krijg je de foutwaarde #N/B bij de tweede voorwaarde. Daarom moet de formule anders geformuleerd worden. Bij de eerste voorwaarde (B3WAAR met als argument “Goed”. Excel kijkt naar de eerste twee voorwaarden en als er geen overeenkomsten zijn dan komt het laatste argument aan bod.

Nog een voorbeeld

In het rechter voorbeeld is de formule: =ALS.VOORWAARDEN(B3>89;"A";B3>79;"B";B3>69;"C";B3>59;"D";WAAR;"F") gebruikt. Deze formule zegt: ALS(B3 groter is dan 89, geef dan een "A" als resultaat, ALS B3 groter is dan 79, geef dan een "B" als resultaat en ALS B3 groter is dan 59 een D. Geef voor alle andere waarden kleiner dan 59, een "F" als resultaat. Hier is dan ook de waarde WAAR als Logische test gebruikt.

In het linker voorbeeld is WAAR weggelaten met als gevolg dat er foutmeldingen worden gegeven omdat in die cellen niet aan de voorwaarden wordt voldaan. Dus de formule die in de linker afbeelding is gebruikt is: =ALS.VOORWAARDEN(B3>89;"A";B3>79;"B";B3>69;"C";B3>59;"D").

Al met al is de functie ALS.VOORWAARDEN() een mooie functie en voorkomt dat je (soms vaak) moet nesten.

 

Auteur: CorVerm

Inkscape 9 Een nieuwe versie

Scroll naar boven

Ben je creatief? Hou je van computeren? Dan moet Inkscape zeker niet ontbreken in je schilderspalet. En regelmatig komen er nieuwe versies uit van Inkscape. We nemen een kijkje in de keuken van versie 1.0.

Wat is Inkscape?

Inkscape is een vector teken programma, gratis voor iedereen met een desktop of laptop met Linux, Windows of MacOS. Wat maak je in dit programma? Illustraties, logo’s, tekeningen, een plattegrond, menukaart of een banner voor een website. Lasersnij-ontwerpen, daar wordt het ook vaak voor gebruikt.
Op de website van Inkscape is voor alle besturingssystemen versie 1.0.2-2 te downloaden.

MacOS: een grote sprong vooruit

Mensen met een Mac hoeven zich niet meer het hoofd te breken over de installatie. Er is nu een eigen dmg bestand, eenvoudig te downloaden en te installeren.
Heb je erge heimwee naar een oudere versie, dan zul je onder MacOS nog steeds een aantal bokkensprongen moeten maken, zoal X11 installeren of Homebrew. Maar deze termen schrijf ik nu uit mijn geheugen, want die tijd ligt dus eigenlijk wel achter ons. Een hele verbetering!

Nieuwe snufjes

Zelf gebruik ik de 1.0.2.2 versie voor Windows al een tijdje. En hoe bevalt het? Hij loopt wel wat vaker vast dan ik zou willen, dus ik sla mijn werk veelvuldig op tussendoor. Daarnaast maak ik graag gebruik van de nieuwe snufjes. Welke dat zijn?

  • Er is een bitmap overtrekfunctie voor centerline. Met deze functie kun je een plaatje automatisch overtrekken. Daarbij liggen de nieuwe vectorpaden over het midden van de lijnen. Ik doe er een plaatje bij om het verschil te laten zien tussen de verschillende manieren van overtrekken.

    Overtrekken om de lijnen heen of over het midden van de lijnen

  • Er is een aantal vervelende bugs uit de software gevist.

    Afwisselende lijnen tekenen met het potlood
  • Er zijn heel veel Life Path Effecten bijgekomen.

  • Tekenen met drukgevoeligheid werkt nu goed met het potlood. Dit is een toffe functie wanneer je graag met een tekentablet werkt. Je maakt zo lijnen die variëren van dikte.

  • Je kunt de interface vereenvoudigen. Ja, het is nu mogelijk om het aantal menu’s en knoppen wat terug te brengen. Dat kan door een paar xml bestanden handmatig te veranderen en in een mapje te plaatsen. Dit is nog niet een heel gebruiksvriendelijk methode. Maar ik zie een rooskleurige toekomst voor een kinderversie van Inkscape. Of bijvoorbeeld een gestripte versie die alleen ingezet wordt voor lasersnij-ontwerpen in fablabs.

Andere interessante vernieuwingen

  • Inkscape werkt nu beter op beeldschermen met een hoge resolutie. Het probleem was, dat alle knoppen en werkbalken er te klein uitzagen op deze schermen. In de voorkeuren kun je nu zelf de icoontjes groter maken. Via Ctrl+Shift+P > interface > thema.

  • Naast de maten van de icoontjes is het thema zelf flink aan te passen. Met thema bedoelt men hoe het programma eruit ziet. Dat is standaard lichtgrijs. Maar nu kun je dat ook donker maken. De knoppen moeten dan ook van kleur en/of stijl veranderd worden, anders zie je ze niet goed meer.
    Zelf ben ik niet happig op het alsmaar – ahum – verbeteren van de interface. Ik hecht er erg aan dat ik de knoppen goed kan herkennen en terugvinden. Daarom verander ik het uiterlijk van software niet snel, want dat vertraagt het werken.
    Aan de andere kant, je hebt de vrijheid om alles nu aan te passen naar je eigen smaak en kleur.

Inkscape met een licht en een donker thema

  • Een optie om het beeld in tweeën te splitsen, waarbij je links het gewone uiterlijk ziet en rechts alleen de buitenlijnen van de tekening. Dit wordt erg gewaardeerd door mensen die ontwerpen voor plotters. Je ziet zo precies de lijnen die gesneden gaan worden.

  • Een optie om het complete beeld te roteren.

  • Gelukkig ook een optie om die rotatie van het beeld te blokkeren.

Uitbreidingen & portable Inkscape

Een uitbreiding is een stuk software dat later aan het programma is toegevoegd. Je kunt zelf ook een uitbreiding schrijven voor ontbrekende functies. Er zijn erg veel uitbreidingen. Bijvoorbeeld om een borduurpatroon mee te maken, of om doosjes te ontwerpen, een verbind-de-punten-puzzel en ga zo maar door. Een uitbreiding kun je ook zelf installeren en daarmee de software uitbreiden.

Met een uitbreiding maak je je eigen verbind de punten tekening

​De code van Inkscape 1.0 is netter gemaakt en geüpdate. Als gebruiker merk je dit jammer genoeg daaraan, dat een deel van de uitbreidingen niet werkt. Ze moeten allemaal omgeschreven worden naar een nieuwere versie van Python. Wanneer ik een speciale uitbreiding nodig heb die het niet doet onder Inkscape 1.0.2-2, dan start ik snel een portable versie van Inkscape 0.92 op.

Actieve ontwikkelaars

Het is fijn om te zien dat de ontwikkelaars zo actief bezig zijn met Inkscape. Dat betekent dat de software in de nabije toekomst blijft bestaan en ook wordt bijgewerkt.
Het programma wordt zo zoetjesaan volwassen en een geduchte concurrent van de dure betaalde software.

Meer weten over Inkscape?

Voor een overzicht van alle eerdere artikelen over Inkscape, zie deze link:
https://handleiding.helpmij.nl/?title=inkscape&category=0&search=Zoeken

De behandelde stof in deze handleidingen komt ook aan bod in de cursus Tekenen met Inkscape. https://www.cursusinkscape.nl/ Deze cursus heb ik gemaakt, omdat er in het Nederlands geen goede lesstof was toen ik het programma wilde leren.

Auteur: Kate95

Elektronica, uitgangsniveau -0- Deel -3-

Scroll naar boven

Digitaal

In de digitale techniek kennen we twee waarden -1- en -0-
Vermoedelijk wist u dat al.
Het gaat hier om schakelaars, een schakelaar kan 'open' (= uit) of 'gesloten' (= aan) zijn.
Vaak wordt aan de 'gesloten' stand de waarde -1- toegekend, er staat dan een positieve spanning op de ingang.
maar let op, kan ook andersom! Dan heeft de open stand de waarde -1-. Daarover verderop in dit verhaal meer.

Er zijn diverse soorten poorten, maar laten we die eens met gewone schakelaars vergelijken.
        Twee schakelaars in serie en een lamp.                    Twee schakelaars parallel en een lamp.

In de linker tekening staan twee schakelaars in serie, beiden schakelaars A en B moeten aan staan, om de lamp Q te laten branden. Deze eigenschap noemt men een AND- of EN poort.
Rechts staan ook twee schakelaar, daar hoeft slechts één schakelaar aan te zijn om de lamp te laten branden. Dus OF schakelaar A, OF schakelaar B moet aan, beiden mag natuurlijk ook, om de lamp aan te zetten. U raad het al, dit is een OR- ook wel OF poort. Nu kan je het ook andersom laten werken, in de linker situatie is de lamp aan ZOLANG beide schakelaars uit zijn…. Dan spreekt men van een NOT AND of korter: NAND poort.
Bij de OR poort kan je ook zo iets bedenken, dan heet dat een NOR poort.

De geïnverteerde uitgang is herkenbaar  aan het bolletje op de uitgang. De inverter komt ook als onafhankelijk component voor, dat heet dan een NOT poort. Bij de not-poort komt ingang A er als NIET-A uit. Hierboven staan al 3 verschillende poorten, er zijn er nog veel meer, maar uiteindelijk bestaat er maar één poort: de NAND  door nand's te combineren kan je elke andere poort vormen.

Waarheidstabel

Dat klinkt wat moeilijker dan het is, bij een waarheidstabel wordt er op de ingangen spanning gezet en op de uitgang gemeten. De situaties of mogelijkheden, legt men in een tabel vast.
                AND              NAND                     OR                NOR                     EX-OR            EX-NOR
            in  in   uit       in  in   uit            in   in    uit      in  in    uit            in  in    uit       in  in    uit
             0   0     0         0   0     1             0    0      0       0    0     1              0   0     0         0   0     1
             1   0     0         1   0     1             1    0      1       1    0     1              1   0     1         1   0     0
             0   1     0         0   1     1             0    1      1       0    1     1              0   1     1         0   1     0
             1   1     1         1   1     0             1    1      1       1    1     0              1   1     0         1   1     1

Wat is nou een EX-OR?  Welnu, uit de tabel kan je aflezen wat dit ding doet. Dit is een OR, maar met de bijzonderheid, dat wanneer beide pootjes hoog of laag zijn, de uitgang altijd LAAG is.
Dit in tegenstelling tot een 'normale' OR of NOR.  (EX staat voor 'exclusief'.) Jawel, ook daarvoor is een symbool, een (N)OR met een extra boogje ervoor.

Bekijk de waarheidstabellen nog eens goed! Vergelijk de OR en de AND eens met elkaar. Wanneer je de nullen van de AND vergelijkt met de enen van de OR, dan gedragen de nullen zich als een OR. Dus als je NOT's vóór de ingangen van de AND schakelt, dan heb je een NOR, sluit je op de Q óók een NOT aan, dan heb je een OR gemaakt van een AND.  Laat dat even rustig inwerken, want dit is toch wel een belangrijk gegeven.
Dat nullen verhaal wordt 'negatieve logica' genoemd. Het wordt niet vaak gebruikt, maar let op, het komt voor! Een streepje b̄ōv̄ēn̄ een letter betekent 'niet'.

Schakelen

Toch wel een belangrijke schakeling, die ondanks alles, vaak wordt toegepast: de RS flipflop.
Bij de Arduino worden sensoren en actuatoren gebruikt. Een veel gebruikte 'sensor' is een gewoon schakelaartje. Bij het schakelen lijkt het wel dat je éénmalig contact maakt, maar dat is niet zo. De schakelcontacten stuiteren meerdere keren op elkaar. Wij zien dat niet, maar de Arduino ziet dat alsof je meerdere malen de schakelaar: aan/uit/aan/uit/aan/uit/aan, hebt gezet. Bij het uitschakelen gebeurd dit ook, maar dan stuitert het minder vaak. Binnen Arduino is een kreet die dit opvangt: "debounce" maar dat vertraagd het hele programma (schets) een beetje. Daarom gebruiken we liever de onderstaande schakeling:

Dat kan met twee NOTs, maar mooier en netter is het om hier twee NANDs voor te gebruiken. Een 7400 of 74ls00 is een goedkoop chipje waarin vier two-input-nands zitten. Waarmee je  twee RS flip-flops kan maken. Bij de NOTs sluit je de uitgang even kort, dat vind hij niet leuk, maar hij gaat er niet meteen kapot van. Een chip met 6 not's is de 7404 of 7414 (mooier).
Hier zijn twee losse schakelaartjes gebruikt, maar één (terugverend) wisselschakelaartje is beter. Dit is dan een hardware anti-dendering. Beredeneer de werking van deze schakeling aan de hand van de waarheidstabel.

Rekenen

Computer betekend rekenaar naar het Engelse werkwoord: to compute. Dus gaan we rekenen. Maar niet te moeilijk hoor, want we rekenen met 0 en 1.
     0 x 0 = 0    1 x 0 = 0  zo ook 0 x 1 = 0 en 1 x 1 = 1  dit is de waarheidstabel van een AND.
     0 + 0 = 0    1 + 0 = 1  zo ook 0 + 1 = 1  maar ook: 1 + 1 = 1  ja, ik zij het al, -2- bestaat niet.
Een lampje is aan of uit, 'aaner dan aan' kan een lampje niet zijn. Vandaar: 1 + 1 = 1.
Hoe een computer toch aan grotere getallen komt, is een verhaal apart. Zoals ik in deel -1- al vertelde, ik wil het niet moeilijker maken dan het al is. Laat dat moeilijke maar aan de Arduino zelf over, dan komt het wel goed.  Wat is dan de reken formule symbool van een ex-or? Hier introduceren we een nieuw rekensymbool: een omcirkeld + teken.   . Deze tekstverwerker kent helaas geen overschrijf commando, dus dat is lastig schrijven, maar bekijk de waarheidstabel. De EX-OR is bijna gelijk aan de OR, met als enige uitzondering: 1 1  =  0.  Bij de ex-nor is dat natuurlijk geïnverteerd: 1. Met die poorten zijn leuke schakelingen te bedenken, maar dat doen wij niet, wij gebruiken daarvoor natuurlijk een Arduino! (Behalve bij het ontdenderen van een schakelaartje.)
Poorten kunnen ook anders worden getekend: dit plaatje vond ik op internet.

Tot slot nog iets over tellen, want we hebben het tot op heden gehad over één bit.
Maar meestal wordt er over byte gesproken. Een byte is een groepje van 8 bits.
Soms kom je het woord nibble tegen, dat is een groepje van 4 bits. Het benoemen van de afzonderlijke bitjes van een byte of nibble is lastig, daarom benoemen we die in de hexadecimale vorm.
       0        1         2        3        4         5        6        7         8        9         A        B         C       D         E        F
    0000 - 0001 - 0010 - 0011 - 0100 - 0101 - 0110 - 0111 - 1000 - 1001 - 1010 - 1011 - 1100 - 1101 - 1110 - 1111
Waarom A-B-C-D-E-F ? welnu, A=10 hebben we nu een 1 en een 0, of 10 ? 
Deze telling heet hexa-decimaal, dat wordt heel veel gebruikt! Leer dat maar uit je hoofd. (Dit zijn dus nibbles.)
Een andere reeks waarvan het toch wel handig is om die uit je hoofd te leren is de volgende:    0-1-2-4-8-16-32-64-128-256-512-1024-etc. Dat kan verder, maar deze reeks is vaak voldoende.

Volgende maand komt de Arduino zelf aan de beurt.

Groeten, Dré

Auteur: drejansen

Heb je een vraag of opmerking? Laat het ons weten

Scroll naar boven

Het kan zijn dat je een vraag of een opmerking hebt naar aanleiding van een van onze artikelen. Laat het ons gerust weten. Wij reageren altijd op jouw opmerking of vraag.

Zoals jullie weten bestaat de redactie uit een beperkt aantal personen, dus kunnen we een keur aan onderwerpen niet behandelen. Zin om te schrijven voor ons magazine? Aarzel niet om je bij de redactie aan te melden om een bijdrage aan het magazine te leveren.

Vragen die niet over de geplaatste artikelen gaan graag op het forum plaatsen.

Klik op de afbeelding om rechtstreeks een mail naar de redactie te sturen.

Auteur: Redactie

Het laatste nieuws

Scroll naar boven

Het laatste nieuws gemist? In deze rubriek vind je het laatste nieuws over besturingssystemen, computers en nieuwe of reeds in omloop zijnde software. Ook het laatste nieuws over smartphones en tablets komt aan de orde.

Inhoudsopgave

 

Zo kun je een trage telefoon weer sneller maken

M1-chip upgraden naar meer RAM en SSD-opslag blijkt toch mogelijk

Apple iOS 14.5: briljante nieuwe functie

Officiële ondersteuning voor Linux op M1-Macs misschien al in Juni

Al deze Chromebooks krijgen Android 11, het volledige overzicht

12,9"-iPad Pro zal in eerste instantie beperkt verkrijgbaar zijn

Intel legt uit hoe een moderne CPU werkt

Zoek- en kijkgeschiedenis YouTube wissen

OneDrive 64-bit preview-versie is nu beschikbaar

Samsung Galaxy A52 review: de populairste Samsung-telefoon nu nog beter

WhatsApp's verdwijnende foto's en video's zijn teleurstellend

Nvidia raadt Windows-gebruikers aan nieuwste patches te verwijderen

Pas op voor deze roze WhatsApp-kloon: het is een scam

Nepprofielfoto's ontmaskeren met Google Afbeeldingen

Waarom Apple Pay met een Apple Watch níét veilig is

Acer introduceert valbestendige 14"-laptop gericht op consumenten

Je accountnaam aanpassen in Windows 10

WhatsApp: accepteer ons nieuwe privacybeleid voor 15 mei...

Asus CMP 30HX-miningvideokaart heeft flink koelblok

iMac 2021 heeft eindelijk een nieuw design en is vanaf mei beschikbaar

iPad Pro 2021 is sensationeel: M1-chip, 5G én nieuw scherm

‘iOS 15 & iPadOS 15: slimmere notificaties, beter iPad-thuisscherm en meer’

Microsoft voegt widgets toe aan taakbalk in Windows 10

Multiboot-usb-stick maken voor meerdere Linux-distributies

 

Zo kun je een trage telefoon weer sneller maken 

Hoe langer je een telefoon hebt, hoe langzamer hij soms aanvoelt. Gelukkig zijn er een paar dingen die je daartegen kunt doen.

De meeste mensen zullen het gevoel herkennen: naarmate je een telefoon langer in je bezit hebt, lijkt het alsof hij steeds trager wordt. “Het is goed mogelijk dat het niet zomaar tussen je oren zit”, denkt Tweakers-redacteur Arnoud Wokke. Hij houdt zich al jarenlang bezig met smartphones.


M1-chip upgraden naar meer RAM en SSD-opslag blijkt toch mogelijk 

Bij Apple's M1-chip is alles samengevoegd in één pakket. Daardoor is het niet mogelijk om achteraf te upgraden naar meer RAM of een meer SSD-opslag. Althans, in theorie. Want het is nu toch gelukt om geheugen en opslag achteraf uit te breiden op de M1-chip. Technici in China slaagden erin de M1-chip te upgraden met meer geheugen (RAM) en meer opslag (SSD). Mogelijk is er bij de M1-chip toch meer mogelijk dan aanvankelijk werd gedacht.


Apple iOS 14.5: briljante nieuwe functie 

Onlangs is de laatste iOS update uitgerold, na wat beveiligingsproblemen is deze nu te downloaden. De volgende update wordt de iOS 14.5. Het lijkt erop dat de software heel goed aan het worden is, met een nieuwe functie waar je u tegen zegt. Er is nu een openbare bèta versie online, waardoor we weten welke nieuwe functie in de iOS update zal zitten.


Officiële ondersteuning voor Linux op M1-Macs misschien al in Juni 

Tegen de verwachting van Linus Torvalds in lijkt het dat er toch officiële ondersteuning voor Linux op M1 Macs komt. Het was al gelukt om Linux draaiend te krijgen op de arm-gebaseerde chips, maar nu komt er ook een officiële port. In de aankomende 5.13-kernel zou er voorlopige ondersteuning zijn. Deze cycle wordt naar verwachting in juni beschikbaar.


Al deze Chromebooks krijgen Android 11, het volledige overzicht

Google werkt Chromebooks bij naar Android 11, en die update brengt heel wat verbeteringen voor de appervaring op je computer. Er is nu een lijst gelekt van de apparaten die kunnen rekenen op de laatste update.

Regelmatig lees je over nieuwe verbeteringen voor Chrome OS, zoals bijvoorbeeld de gamingmodus waar Google in stilte aan werkt. Google wil Chromebooks zelfs sneller van nieuwe versies van Chrome OS voorzien. Toch mag je niet vergeten dat Chromebooks ook werken met Android om apps te laten werken. Twee jaar geleden kreeg Chrome OS een nieuwe Android versie-update met Android 9 Pie, maar nu worden we in een keer ook bijgewerkt naar Android 11.


12,9"-iPad Pro zal in eerste instantie beperkt verkrijgbaar zijn

De aankomende iPad Pro met 12,9"-scherm zal in eerste instantie beperkt verkrijgbaar zijn door problemen met de productie van het miniled-scherm, meldt financieel persbureau Bloomberg. De kleinere versie heeft een reguliere lcd.

Apple wil de iPads nog altijd later deze maand aankondigen, meldt Bloomberg. De 12,9"-variant met miniled-scherm zal daarna later uitkomen en de eerste tijd in beperkte oplage op de markt verschijnen, zo vermeldt het financiële persbureau op basis van anonieme bronnen. Het is onbekend hoe lang het tekort zou gaan duren.


Intel legt uit hoe een moderne CPU werkt

Intel heeft besloten in een serie educatievideo's uit te leggen hoe een moderne processor werkt. De eerste aflevering gaat in op de voornaamste karakteristieken van een cpu en de processorarchitectuur ervan.

Op het moment van schrijven zijn er twee delen, één over het concept in het algemeen en één die dieper ingaat op hoe een microarchitectuur is opgebouwd. Het meest opvallende aan de presentatie is dat Intels marketing nagenoeg afwezig is. De video's zijn duidelijk puur en alleen bedoeld ter verduidelijking en om de interesse in processordesign te wekken bij mensen die er minder bekend bij zijn.


Zoek- en kijkgeschiedenis YouTube wissen 

YouTube bewaart de zoek- en kijkgeschiedenis van ingelogde gebruikers. Niet fijn? Wis de gegevens en geef aan dat YouTube de info niet mag opslaan.

YouTube biedt de mogelijkheid om in te loggen met een Google-account. De gebruiker krijgt daardoor handige extra’s, zoals afspeellijsten maken en video’s klaarzetten om later te bekijken. YouTube houdt ook bij naar welke filmpjes iemand zoekt en kijkt. Zo kan het videoplatform de gebruiker betere aanbevelingen geven en kunnen mensen ook op een later moment verder kijken waar ze gebleven waren. Niet iedereen vindt dit fijn. Bijvoorbeeld omdat ze vinden dat Google daardoor zoveel van hen weet. Wilt u niet dat YouTube gegevens opslaat? Wis de zoek- en kijkgeschiedenis of stel in dat YouTube de gegevens niet mag opslaan.


OneDrive 64-bit preview-versie is nu beschikbaar 

Begin januari schreven we over de nieuwe native 64-bit versie van OneDrive, die aanvankelijk enkel voor Windows Insiders beschikbaar was. Om deze versie te kunnen gebruiken, moest je het installatieprogramma handmatig downloaden. Inmiddels heeft Microsoft de nieuwe client voor het grote publiek beschikbaar gemaakt, al gaat het wel om een previewversie.


Samsung Galaxy A52 review: de populairste Samsung-telefoon nu nog beter 

De Samsung Galaxy A52 is de opvolger van de erg succesvolle Galaxy A51 van vorig jaar. Heeft het nieuwe toestel genoeg in huis om weer een verkoophit te worden?

De Samsung Galaxy A52 beschikt over de nodige verbeteringen en is op veel punten een betere telefoon dan zijn voorganger. Met een adviesprijs van 349 euro is hij bovendien ietsjes goedkoper geworden, maar daar krijg je wel meer voor terug. In deze review bespreken we de voor- en nadelen van de A52 met je en vertellen we of de smartphone de moeite waard is.


Nepprofielfoto's ontmaskeren met Google Afbeeldingen 

Omgekeerd zoeken bij Google Afbeeldingen helpt bij het herkennen van nepprofielen op sites als Facebook, Twitter en Instagram. Maar ook op TikTok of datingsites.

Een vriendschapsverzoek gekregen van een onbekend persoon? Misschien wil iemand oprecht kennis met u maken, maar er is ook kans dat de persoon niet zulke goede bedoelingen heeft. Op sociale media en op andere sites zijn namelijk ook oplichters actief die zich voordoen als een ander. Ze maken een profiel aan onder een valse naam en gebruiken foto’s die niet van henzelf zijn.


Waarom Apple Pay met een Apple Watch níét veilig is 

Hoe veilig Apple Pay met een Apple Watch is, hangt af van de manier waarop je je slimme horloge hebt ingesteld. En standaard heeft Apple voor de Watch een functie geactiveerd die het betalen met een Apple Watch onveilig maakt: ‘Ontgrendel met iPhone’.

Met de optie ‘Ontgrendel met iPhone’ is het niet nodig om de toegangscode van je Watch in te toetsen. Ontgrendel je je iPhone, dan gaat je Apple Watch direct ook van het slot af. Handig, want Face ID of Touch ID werkt sneller dan het intikken van een vier- of zescijferige code.

Maar de functie maakt de Apple Pay-functionaliteit ook kwetsbaar.


Acer introduceert valbestendige 14"-laptop gericht op consumenten 

Acer introduceert een 14"-laptop in zijn Enduro-serie van verstevigde producten. De Enduro Urban N3 overleeft volgens de fabrikant vallen van een hoogte tot 122cm en is afgedicht tegen stof en vocht. De laptop verschijnt in het derde kwartaal.

De Enduro Urban N3-laptop weegt 1,85kg en is 2,2cm dik. Volgens Acer is de laptop met zijn MIL-STD 810H-certificering bestand tegen vallen van een hoogte van maximaal 122 centimeter. De poorten aan de zijkant zijn afgedekt om zo stof en zand buiten te houden. Ook heeft de laptop een IP53-certificering, die aangeeft dat het apparaat bestand is tegen 'enige waterstralen'.


Je accountnaam aanpassen in Windows 10 

Er bestaan situaties waarin je genoodzaakt bent je accountnaam op Windows 10 aan te passen. Maar hoe doe je dat precies? In dit artikel leggen we stapsgewijs uit hoe je je accountnaam aanpast.

Wanneer je gebruikmaakt van een Microsoft-account, dan haalt Windows 10 je accountnaam uit de cloud. Die naam is gekoppeld aan een oud Hotmail-account of een nieuw mailaccount dat verbonden is aan Microsoft. Daarom moet je je naam online aanpassen.


WhatsApp: accepteer ons nieuwe privacybeleid voor 15 mei anders kun je geen appjes meer versturen

WhatsApp gaat vanaf 15 mei accounts uitsluiten die het nieuwe privacy beleid niet geaccepteerd hebben. Je raakt je account dan niet kwijt, maar je kan niet langer berichten versturen met de app. Je oude chats exporteren kan nog wel.


Asus CMP 30HX-miningvideokaart heeft flink koelblok 

Nvidia heeft in februari de eerste miningproducten onthuld. Videocardz heeft nu afbeeldingen en specificaties van de Asus CMP 30HX ontvangen.

Deze specifiek voor mining bedoelde kaart bevindt zich onderaan de CMP-line-up, die bestaat uit vier videokaarten. Hij biedt dezelfde koeler als de GeForce GTX 1660 Super Dual Evo, en heeft dus een dikte van 2,7 uitbreidingssloten of 5,3 centimeter. Verder is hij 24,2 centimeter lang en 13,0 centimeter hoog.


iMac 2021 heeft eindelijk een nieuw design en is vanaf mei beschikbaar 

Eindelijk! Apple heeft zojuist tijdens een keynote de nieuwe iMac gepresenteerd. Uiteraard met een razendsnelle Apple M1-processor, maar nog baanbrekender vinden we het compleet nieuwe design! Dit maakt de iMac 2021 zo speciaal!

Het design van de oude iMac liep inmiddels toch écht op zijn tandvlees. De laatste keer dat de iMac een nieuwe design kreeg, is inmiddels al negen jaar geleden (of zelfs vijftien jaar geleden, want de iMac uit 2012 had in de basis nog hetzelfde design uit 2007). In die tijd kregen we maar liefst vier compleet vernieuwde iPhone-designs (of álle verschenen iPhones)! Maar eindelijk heeft Apple een eind gemaakt aan de dikke randen rondom om het scherm en de afgeronde achterkant. De zijkanten zijn vlak, vergelijkbaar met het ontwerp van de nieuwste iPad Air en iPad Pro. Hij is slechts 11 mm dik!


iPad Pro 2021 is sensationeel: M1-chip, 5G én nieuw scherm 

Apple heeft zojuist een verbluffende tablet aangekondigd. De iPad Pro 2021 beschikt over een superieure M1-processor – precies dezelfde als die van de snelste Macs. Bovendien is het de eerste iPad zonder een traditioneel lcd-scherm en mét 5G.

In een spectaculaire videoproductie onthulde Apple vanavond de nieuwe iPad Pro 2021. De professionele iPad stond al bekend als de beste tablet op de markt, en de voorsprong is er met de nieuwe generatie iPad Pro (de vijfde) niet minder om.


‘iOS 15 & iPadOS 15: slimmere notificaties, beter iPad-thuisscherm en meer’ 

Later dit jaar verschijnen iOS 15 en iPadOS 15. Dat betekent dat er weer heel veel nieuwe functies naar je iPhone en iPad komen. Welke? Dat weten we op dit moment nog niet. Maar bij Apple zijn ze er al druk mee en zodoende komt er wel eens het een en ander naar buiten. Apple-kenner Mark Gurman van Bloomberg noemt de volgende nieuwe iOS 15-functies.


Microsoft voegt widgets toe aan taakbalk in Windows 10 

Microsoft is begonnen met het toevoegen van widgets aan de taakbalk van Windows 10. Dat zijn interactieve informatieschermen die gebruikers in een oogopslag op de hoogte moeten brengen van bijvoorbeeld het weerbericht.

De widgets worden in de komende maanden uitgebracht voor Windows 10-gebruikers. Na de update komt in de taakbalk rechtsonder een nieuw icoontje te staan met een actueel weerbericht voor de locatie van de gebruiker. Als erop geklikt wordt, verschijnt er een venster met een overzicht van widgets.


WhatsApp's verdwijnende foto's en video's zijn teleurstellend 

WhatsApp werkt aan de mogelijkheid om foto's en video's te verzenden die na het bekijken gewoon verdwijnen. Nu is ook duidelijk geworden dat andere die media gewoon kunnen vastleggen in een screenshot zonder dat de afzender ervan weet.


Nvidia raadt Windows-gebruikers aan nieuwste patches te verwijderen 

Nvidia heeft een waarschuwing de deur uit gedaan aangaande de laatste beveiligingspatches die Microsoft de deur uit heeft gedaan. De nieuwe update zorgt voor framedrops, vsync-fouten, crashes en zelfs blauwe schermen. De fabrikant raadt aan de patchtes te verwijderen.

Het gaat om de beveiligingsupdate van april 2021 (KB5001330). Deze update repareert een bug die het ntfs-bestandssysteem beschadigde. Er is helaas nog een oplossing voor dit probleem en het enige dat gedaan kan worden om de bugs te voorkomen is een rollback van de update. Dat betekent echter wel dat het ntfs-bestandssysteem weer zou kunnen beschadigen. Ondanks dat raadt Nvidia aan om de update terug te draaien.


Multiboot-usb-stick maken voor meerdere Linux-distributies 

Wil je met Linux-distributies experimenteren, dan kun je bijvoorbeeld op je pc installeren in een multiboot-configuratie. Een andere mogelijkheid is om die als live-besturingssysteem vanaf een opstartbare usb-stick op te starten. Heb je meerdere distributies op het oog? We leggen uit hoe je voor deze situatie een multiboot-usb-stick maken kunt.


Pas op voor deze roze WhatsApp-kloon: het is een scam 

WhatsApp Pink is de zoveelste foute app om gevoelige gegevens van mensen te ontfutselen. De zogenaamde WhatsApp-app is momenteel te vinden in WhatsApp-groepen en lokt mensen met zogenaamde nieuwe functies.

WhatsApp is ontzettend populair, niet alleen onder gebruikers maar ook onder kwaadwillenden die er misbruik van willen maken. Zo gaat er nu weer een zogenaamde WhatsApp-app in groepen rond onder de noemer WhatsApp Pink. De roze variant probeert mensen te lokken met zogenaamde nieuwe functies die niet in de echte WhatsApp zitten. Als je je afvraagt ​​of de WhatsApp Pink-app de kleur van de app echt verandert, dan is dat zo.


 

Auteur: Redactie

Over fraude en andere troep

Scroll naar boven

Wees op je hoede als je een e-mail, WhatsApp bericht of een telefoontje van je bank krijgt. Zelfs als het scherm van je telefoon het nummer van je bank weergeeft. Trap niet in de mooie verhalen die je van de andere kant ingefluisterd worden. Geef nooit en te nimmer je bankgegevens aan iemand!  Het kan je veel geld en leed besparen.

Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.

https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/


ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.


Roddel, achterklap, geruchten, laster, broodjeaapverhalen: nep nieuws is van alle tijden. Hoe beoordeelt u of een bericht klopt?

Ga naar de site van Hoax-Wijzer om te beoordelen wat nep nieuws is en wat niet.


Neem vooral een kijkje op de sites van Fraudehelpdesk en Opgelicht! en zie wat de laatste phishing en virus meldingen zijn.

Op de site van ConsuWijzer zie je wat je rechten zijn op computergebied.

Oplichters sturen valse vaccinatiemails uit naam van RIVM

Een nepmail uit naam van het RIVM is op dit moment in de omloop. In de e-mail wordt de ontvanger uitgenodigd voor een vaccinatie tegen betaling.

Oplichters doen zich in e-mails voor als het RIVM, het instituut dat zich bezighoudt met het coronavirus in Nederland. In de nepmail staat dat de betaling in goede orde is ontvangen en de vaccinatieafspraak in behandeling is genomen bij Medicorps. Het RIVM wijst erop dat beide organisatie niets te maken hebben met de mail. Ze werken ook niet samen in de vaccinatiecampagne. Daarnaast is het ontvangen van een coronavaccin gratis.


Oplichters sturen sms'jes namens de Geldmaat: 'Door storing zijn transactiekosten niet afgeschreven, voorkom blokkade van uw betaalpas'

Oplichters sturen valse sms-berichten uit naam van de karakteristieke gele Geldmaat, en deze variant is voor ons bovendien gloednieuw. Transactiekosten van een recente pintransactie zijn niet afgeschreven wegens een storing. Deze kosten moet je dan ook betalen, wil je niet dat jouw pas wordt geblokkeerd. Maar kan dat wel? En moet je überhaupt betalen voor transacties via de Geldmaat?


Verificatieverzoek via Marktplaats? Oplichters zetten nieuwe variant van een levensechte nepsite online

Er is een nieuwe variant opgedoken van de oplichtingstruc waarbij je via WhatsApp een Marktplaats-verificatieverzoek moet voltooien. De layout van de nagemaakte 'Marktplaats'-website is anders dan gebruikelijk, maar wel levensecht wat betreft zaken als huisstijl. Dit keer hopen oplichters klanten van maar liefst elf banken ertoe te verleiden om inloggegevens voor internetbankieren af te staan, met alle schadelijke gevolgen van dien. Zo herken je deze site.


Phishing en oplichting namens ANWB: 'De factuur voor uw ANWB-lidmaatschap staat klaar in Mijn ANWB'

Oplichters doen zich per e-mail voor als de ANWB. De jaarlijkse premie voor het lidmaatschap moet worden voldaan, en dat kun je gelijk even regelen in 'Mijn ANWB'. Het gaat zogenaamd om een bedrag van € 115,80, maar in werkelijkheid hopen oplichters jouw bankrekening leeg te trekken.

Een volger wees ons op de volgende mail, die daadwerkelijk van correspondentie@anwb.nl afkomstig lijkt te zijn. Dat mailadres is echter gespooft en de échte ANWB heeft hier niets mee te maken.


8 Android-apps halen geld van je rekening: tijd om ze te verwijderen!

Er is malware aangetroffen bij acht Android-applicaties die goed zijn voor ongeveer 700.000 installaties vanuit de Google Play Store. De apps konden onder meer je berichten inzien, maar waren ook in staat aankopen te doen uit jouw naam. Mocht je één van deze apps op je smartphone hebben staan, verwijder ze dan zo snel mogelijk!

De kans dat je één van deze apps gebruikt, is gelukkig zeer klein. Uit onderzoek van beveiligingsbedrijf McAfee blijkt namelijk dat de apps beschikbaar waren in Zuidwest-Azië en het Arabisch Schiereiland, voordat ze in samenwerking met Google uit de Play Store van Android gehaald werden.


WhatsApp-fraude uit naam tankstations

Oplichters doen zich via WhatsApp voor als eigenaren van tankstations om slachtoffers geld afhandig te maken. Ze sturen daarbij een betaalverzoek.

De Belangenvereniging Tankstation waarschuwt voor nep WhatsApp-berichten. In de berichten doen fraudeurs zich voor als tankstationhouders. Daarbij wordt aangegeven dat er getankt is zonder te betalen en dat er nog bedragen moeten worden voldoen. Daarna sturen de fraudeurs een betaalverzoek.


Zo herken je een phishingmail of nepwebsite

Het is inmiddels gemeengoed op internet: phishing. Criminelen doen zich voor als een bank of een andere organisatie, in de hoop je privégegevens of geld afhandig te maken. Hoe herken je zo’n virtuele zwendel? We zetten wat tips op een rij.

Phishing kan op allerlei manieren plaatsvinden: per mail, sms, websitelinkjes of zelfs door je te bellen. Criminelen hopen dat jij denkt te praten met een officiële organisatie, aan wie je argeloos allerlei privé-informatie overhandigt. Je denkt dan bijvoorbeeld in te loggen bij je bank, terwijl je wachtwoord in werkelijkheid naar een louche figuur wordt gestuurd.


 

Auteur: Redactie

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Hallo,
Is het mogelijk om de Favorieten uit Edge te exporteren, ik heb alles geprobeerd, maar zonder resultaat.

Met vriendelijke groet,

Jack D.

Beste Jack,

Dat kan eenvoudig via het favorieten-menu:

- Klik op de favorieten knop (1)
- Kies het vervolg menu met drie puntjes (2)
- Kies Favorieten exporteren (3)

Het is overigens handiger om de favorieten te importeren in de browser waar je ze wilt hebben.
Voor bijvoorbeeld Chrome gaat dat zo:

Bladwijzers toevoegen aan Chrome

- Open Chrome op je computer.
- Klik in de rechterbovenhoek op Meer.
- Selecteer Bladwijzers: Bladwijzers en instellingen importeren.
- Selecteer het programma met de bladwijzers die je wilt importeren. (Hier kies je dan voor Edge).
- Klik op Importeren.
- Klik op Gereed.

We hopen dat dit je vraag beantwoord.

Met vriendelijke groet,

De redactie

 

Goedemiddag,

Worden de diverse lessen in basiselektronica bijgehouden op de website?
Waar kunnen ze worden geconsulteerd, aub?

Mvg

Audass

Beste Audass,

Deze reeks wordt, net als de andere artikelen, geplaatst in de handleidingensectie.

Deel 1 bijvoorbeeld vind je hier: Helpmij.nl - Handleidingen
De handleiding verschijnt een maand na publicatie in het magazine.
Er komt dus nog heel wat leeswerk aan. Veel leesplezier daarmee.

Met vriendelijke groet,

De redactie

Goedenavond,

Het is al enige tijd geleden dat ik een vraag gesteld heb op uw forum. Ik wilde vandaag nog een stellen, maar zie niet meer hoe dat moet.

Kunt u mij helpen?

De vraag is de volgende:
Ik heb een draagbare dvd speler die al wel enige tijd oud is. Helaas leest die enkel dvd's en geen MP4. Hoe krijg ik dat nu voor mekaar? Graag ook met de mogelijkheid tot keuze (het zijn een aantal filmpjes die ik daar wil op zetten). De reden is om de draagbare dvdspeler mee naar buiten te nemen voor trainingen.

Alvast bedankt voor jullie moeite,

Mvg,

Harald L.

Beste Herald.

Mogelijk dat je iets hebt aan de informatie uit de volgende link:
Een mp4‐bestand op een dvd branden - wikiHow

Ik ken deze software niet, dus gebruik is op eigen risico.
Je kunt het programma het beste hier downloaden: DVD Flick

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je deze beter op het forum stellen. Bijvoorbeeld hier:
Foto- Video- Geluidbewerking (helpmij.nl)
Waarschijnlijk lukt het inloggen niet omdat je wachtwoord is verlopen en je een nieuw aan moet maken.

Klik daarvoor op wachtwoord vergeten.

Succes met je vraag.

Met vriendelijke groet,

De redactie


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.