Helpmij magazine

Februari 2021

Voorwoord

Scroll naar boven

" In februari guur en koud,
dan komt er een zomer waarvan je houdt "

Een weerspreuk uit het grijs verleden, zelfs nog van voor de tijd dat in De Bilt bij het KNMI ballonnetjes werden opgelaten om uit te vogelen hoe het weer er uit ging zien. Nu hebben zij radar en satellieten, maar of de kwaliteit van de voorspellingen er beter op is geworden, daar verschillen de meningen sterk over. Laten we rekenen op deze oude  "boerenwijsheid", dan hebben wij tenminste iets  positiefs om naar uit te kijken.

Het doet ons plezier om te melden dat de redactie wordt versterkt met één nieuw lid: Dré Jansen. Hartelijk welkom Dré! Vanaf volgende maand draagt hij zijn steentje bij aan het magazine. Wij zijn trouwens nog steeds op zoek naar nieuw schrijftalent! Doe eens gek, meld je aan bij onze redactie, of stuur gewoon eens spontaan een artikel in.

Ook deze maand is de redactie er in geslaagd weer een aantal interessante artikelen te produceren. Laat de voorspelde sneeuwduinen rustig liggen, dat lost "het weer" zelf wel weer op, en kruip lekker bij de kachel met ons magazine. Wij wensen alvast veel leesplezier!

Auteur: ErpCity

Gepersonaliseerde e-mail sturen naar al je kennissen of verenigingsleden

Scroll naar boven

De functie Verzendlijsten of afdruk samenvoegen, zoals als dit ook wel genoemd wordt, is een functie die bij veel Word-gebruikers bekend is. Met deze functie maak je eenvoudig een standaardbrief aan die gepersonaliseerd wordt met de gegevens uit een verzendlijst of database. Op die manier maak je op relatief eenvoudige wijze een standaardbrief die door de ontvanger toch als persoonlijk wordt ervaren. Deze functie wordt ook wel mail merge genoemd en is beschikbaar bij ieder zichzelf respecterende tekstverwerker. Bij het gratis Open Office heet dit bijvoorbeeld Standaardbrieven. Naast brieven maak je hiermee ook eenvoudig adresetiketten en adresseer je enveloppen. Zie hiervoor de links onderaan dit artikel.

Persoonlijke benadering

Veel bedrijven gebruiken mail merge voor hun post naar de klanten waarbij de persoonlijke informatie in een standaardbrief wordt gedeeld. Dit wordt vaak voor marketingdoeleinden gebruikt of om jou als klant te informeren over zaken die alleen betrekking hebben op jou. Zo kun je van je garage een brief krijgen dat jouw VW Golf met kenteken 0-XXX-68 nodig APK gekeurd moet voor een bepaalde datum. Een dergelijke brief wordt uiteraard niet steeds met de hand getypt, maar met een druk op de knop gegeneerde met mail merge. Naast bedrijven is deze functie ook handig voor verenigingen, sportclubs en bijvoorbeeld VvE’s. Natuurlijk kun je hiermee ook je kennissenkring op een persoonlijke manier benaderen.

E-mail

Het is minder bekend dat met de functie Verzendlijsten ook gepersonaliseerde e-mail verzonden kan worden. Dit is echter wel een heel handige optie, want tegenwoordig gaat er natuurlijk veel meer post per e-mail dan per brief. Hoe je dit doet bespreken we in dit artikel. Als voorbeeld maken we een uitnodiging voor een VvE. Er zijn echter talloze andere mogelijkheden te verzinnen, maar die laat ik graag over aan jouw eigen fantasie.

Benodigd

Voor dit artikel maak ik gebruik van het Microsoft-officepakket en dan met name Word, Excel en Outlook. Excel is niet per se noodzakelijk. De gegevenslijst die we straks maken, kan ook in een simpele Word tabel worden getypt. De opdrachten vanuit Word worden gegeven via een mailprotocol dat MAPI wordt genoemd. Je hebt daarom een MAPI-compatible e-mailclient nodig.  Onder meer Thunderbird en Gmail kunnen hiermee werken. Outlook is voor ons echter de beste oplossing. Alle stappen zijn zelf uit te voeren, maar je kunt ook gebruik maken van de oefenbestanden uit de bijlage.

NB: MAPI ofwel Messaging Application Programming Interface is een Microsoft Windows API (programmeertool), waarmee onder meer commando’s doorgegeven kunnen worden aan het e-mailprogramma.

Vooraf

Voordat we daadwerkelijk van start gaan, is het belangrijk om te bedenken wat je precies wilt gaan versturen en welke gegevens je daarvoor nodig hebt en waar je die vandaan kunt halen. Mogelijk heb je al een ledenlijst in Excel en kun je die gebruiken. Voor dit artikel beginnen we van de grond af aan.

De start

Word kent een ingebouwde wizard die je aan de hand neemt en je door de benodigde stappen leidt:

Voor nu laten we de wizard voor wat dit is en kiezen voor de optie e-mail.

Je ziet nu de lay-out van het document verandert. Dit valt met name op wanneer de liniaal actief is. Hiermee maakt Word je attent op het feit dat tekst in e-mail responsief is. Dit wil zeggen dat de breedte van de regels wordt bepaald door hoe breed het programma bij de ontvanger “open staat”. Wanneer je de regels kort houdt, ziet je tekst er bij de lezer er toch vrijwel altijd hetzelfde uit, ook als deze de tekst leest in een klein venster.

De standaardtekst

Voor je zie je nu een leeg document waar je de vaste tekst van de standaardbrief in typt. De plaats waar straks de in te vullen gegevens komen, laat je gewoon leeg. Deze gegevens worden laten toegevoegd. Als je toch een indruk wilt hoe het geheel er straks uit gaat zien, kun je deze gegevens wel alvast invullen. Je ziet dan beter hoe het er uiteindelijk uit gaat zien. De gegevens vervang je dan later door de samenvoegvelden met de juiste gegevens.

De gegevenslijst

Je weet nu precies welke gegevens van de ontvangers je straks nodig hebt. Om de lijst aan te leggen, verlaat je Word om vervolgens een nieuw werkboek in Excel te openen. De gegevens die je nodig hebt komen in kolommen in het lege werkblad. In de eerste rij van iedere kolom geef je een koptitel die voor jou de lading dekt. Die heb je straks namelijk nodig bij het samenvoegen. De kolom e-maladres heb je nodig voor adressering en je moet je dus altijd opgeven.

Hieronder zie je een voorbeeld:

Voor de opmaak is hier de tabel-indeling gebruikt. Die voeg je toe via de tab Invoegen > Tabel (of druk Ctrl + L). Selecteer vervolgens het hele gebied met de gegevens, vink aan dat de tabel kopteksten bevat en klik Ok. Sla hierna het bestand op met een duidelijke naam op de door jou gewenste locatie.

Samenvoegen

Nadat je klaar bent met de gegevenstabel in Excel ga je weer terug naar het Word-document. In de tab verzendlijsten klik je op Adressen selecteren en kies je Bestaande lijst gebruiken. In het bestandsvenster wat dan opent, zoek je vervolgens het gegevensbestand wat je eerder hebt opgeslagen. De samenvoegvelden (genoemd naar de koppen van de tabel in je gegevensbestand) zie je nu terug onder Samenvoegvelden invullen. Selecteer eerst in je document de plaats waar je het eerste gegeven wilt invullen en klik op Samenvoegveld Invoegen. Hierop verschijnt de lijst invoegvelden en daarin kies je het juiste veld (in dit geval de aanspreektitel). Vervolgens herhaal je deze stappen voor ieder invoegveld. Via Adresblok en Begroetingsregel kun je ook gegevensvelden invoegen. Deze laten we hier echter buiten beschouwing.

NB: naast de samenvoegvelden bestaat er ook de optie Regels. Met een regel kun je bijvoorbeeld rijen (records) overslaan onder bepaalde voorwaarden. In dit artikel ga ik hier niet verder op in. In de link onderaan bij Meer informatie vind je verdere uitleg hiervan.

Beoordelen

Wanneer je alle invoegvelden hebt ingevuld controleer je of alles naar je zin is. Met een klik op Samenvoegvelden Markeren, zie je precies waar de velden staan en of er spaties moeten toegevoegd et cetera.

Tevreden? Klik dan op Voorbeeld van resultaat. Nu zie je de exacte lay-out van het resultaat. Met de pijltjes ernaast kun je de verschillende records (rijen uit je gegevenstabel) doorlopen en weet je precies wat je iedereen gaat toesturen. Goed controleren is belangrijk, want in de laatste stap worden alle e-mails in één keer verzonden. Eventuele foutjes zijn dan niet meer te herstellen.

Verzending

Wanneer je alles hebt gecontroleerd en naar tevredenheid is, volgt de laatste stap; de verzending. Klik hiervoor op Voltooien en samenvoegen en kies voor E-mailberichten verzenden.

Geef vervolgens aan in welke kolom de e-mailadressen staan en typ een passende onderwerpregel. Laat de indeling op HTML staan en klik Ok. 

Als alles goed is verlopen zie je nu dat in het samenvoegbestand de verschillende records doorlopen worden en wordt de e-mail verstuurd.

NB. Het werkt het beste als je voor deze stap Outlook alvast opent. Wanneer je verschillende e-mailaccounts hebt, wordt normaal gesproken je standaardaccount als afzender gebruikt. Dit wil je niet altijd. Gelukkig kun je dat als volgt aanpassen; selecteer voor het samenvoegen de inbox van een ander e-mailadres. Dit adres wordt dan als afzender gebruikt.

Ten slotte

Met een tekstverwerker zoals Word, kun je eenvoudig gepersonaliseerde en geadresseerde brieven, etiketten, enveloppen en e-mails in één keer aan een groep ontvangers sturen. Een handige functie voor iedereen die in een verenigings- of VvE bestuur zit. Deze mogelijkheid is ook leuk voor iedereen die een persoonlijke uitnodiging of andere post naar zijn of haar familie en kennissenkring wil sturen. 

Meer informatie

Auteur: leofact

Jitsi tips en trucs

Scroll naar boven

In deze tijd is beeldbellen soms dé oplossing. Zo stak de redactie recent de koppen bij elkaar via Jitsi. Dat liep puik. Maar er waren toch wel wat haken en ogen. Hierbij tips en trucs om een vergadering via Jitsi succesvol te laten verlopen.

Beeldbellen

Zie ons magazine van mei 2020 voor een eerste artikel over Jitsi!

Voor beeldbellen heb je naast Jitsi ook Zoom en Microsoft Teams. Persoonlijk ben ik voor Jitsi, maar menigeen werkt met Teams of Zoom. Dat Jitsi heeft geen installatie nodig en werkt op "alles". Het is verder ook lekker simpel. Ook qua beveiliging is het in orde, als je zorgt voor een wachtwoord of de lobby optie gebruikt. Bij deze moet de beheerder je toelaten tot de vergadering als je je aanmeldt.

Kabel

Om te beginnen: gebruik voor Jitsi een internetverbinding via een netwerkkabel. Dat geldt trouwens ook voor de andere mogelijkheden. WiFi gaat alleen goed als de verbinding echt optimaal is.

Nou komt het wel vaker voor dat er maar één netwerkkabel beschikbaar is. Zo heb ik op mijn werkkamer alleen de desktop met een kabel verbonden en mijn MacBook Pro is verbonden via WiFi. Voor dat soort situaties heb je switches. Een 4 poorts switch is al gauw OK en heb je al voor 20 €. Je hebt ook 8 poorts switches, maar dat is niet snel nodig. Je prikt je netwerkkabel in die switch en als je in de 4 poorten een kabel drukt heb je per kabel netwerk. In mijn situatie prikte ik dus twee extra kabels in die switch. Eentje voor de desktop, eentje voor de MacBook Pro.

MacBook Pro streken.

Zo simpel was het toch niet. Bij deze Mac moet je via de instellingen de verbinding via de kabel aanzetten en de WifFi juist uitzetten. Dat is simpel, maar je moet het wel doen.

Beheerder

De eerste die zich aanmeldt voor een bepaalde Jitsi sessie krijgt de beheerdersrechten. Die kan dus ook de lobby aanzetten en nieuwe aanmeldingen toelaten. Mocht je je als beheerder afmelden, dan zal iemand anders je moeten toelaten. Dat moet die iemand dan wel door hebben.

Wachtwoord

Je kan ook een wachtwoord doorgeven in plaats van die lobby aanzetten. Via de email bijvoorbeeld.

Video

Wil je een Youtube video afspelen? Dat kan. Druk op het pictogram met de puntjes helemaal rechtsonder en geef het internetadres van de video in. Hij speelt dan af in een apart venster. Eenmaal uitgespeeld vind je daar een optie om de video te stoppen en het venster sluit weer. Lekker simpel!

Licht

Let op waar het licht in je kamer vandaan komt. Heb je achter je een raam, dan heeft je camera het daar vanwege het tegenlicht moeilijk mee. Mocht je met een laptop werken, draai die dan zo dat het licht uit dat raam je gezicht belicht. Dan geeft je camera gelijk een stuk beter beeld.

Succes!

Auteur: Erik98

Hoe maak je een boek?

Scroll naar boven

Hoe maak je een boek? Toen ik me met twee anderen bij een uitgever meldde voor het maken van een boek verwachtten ze daar dat we een Word document zouden aanleveren. De DTP vakmensen bij die uitgeverij zetten dat weer om naar een drukklaar document. Dat werd dan middels drukpersen in de gewenste oplage gerealiseerd. Dat klinkt dus niet al te moeilijk.

Tegenwoordig kan je het allemaal zelf.Vraag dat maar aan onze Kate95!

LibreOffice Writer

Kate gebruikte als basis software LibreOffice Writer, een opensource tekstverwerker. Naast de basistekst plaatste ze met behulp daarvan in de tekst de nodige afbeeldingen ter verduidelijking en verluchtiging. Voor die afbeeldingen gebruikte  ze eveneens opensource software zoals GIMP en Inkscape. Zie haar eerdere artikel in ons magazine: klik hier.

Via een export naar pdf binnen Writer kwam ze toen aan een printklaar document.

Met zulke oude persen begon het. Nu is er Printing on Demand!

Printing on demand

Maar in plaats van dat eerste boek meteen in een forse oplage afdrukken kan je tegenwoordig gebruik maken van Printing on demand. Afdrukken op aanvraag. Je kan zelfs kiezen voor één enkel exemplaar bij sommige drukkers. Meestal zal je wel wat voorraad willen hebben. Ook dat eerste boek van ons werd destijds nog de nodige keren via zo'n drukproces gerealiseerd.

De tijd dat je de kosten om een boek te maken moest drukken door een proces via vierkleuren offset drukpersen is inmiddels ver achter ons. De bedrijven die dergelijke diensten aanbieden assisteren klanten ook bij de aanlevering.

Schoonsnijden

Je moet er bijvoorbeeld rekening mee houden dat, eenmaal geprint, de randen van het boek netjes recht worden afgesneden. Schoonsnijden heet dat. Dan moet je natuurlijk niet een  stukje van een afbeelding zien verdwijnen.

Inschiet

In de tijd van die  oude persen had je de inschiet. Voordat zo'n pers goede afdrukken ging leveren ging er hele stapels papier doorheen voor het zover was. Dat noemde men de inschiet. Ik weet van mijn kennissen in de drukkerswereld dat menige klant aan aantallen zat te denken die in het niet vielen bij de benodigde inschiet. Tegenwoordig is dat allemaal komen te vervallen.

Jitsi

Zo zat ik een tijdje geleden met onze Kate te praten via Jitsi. Ze had een mooie oude Praktica camera met een bijzondere lens met een balg. Vrijwel nieuw. In die camera moet een ouderwets kleinbeeld filmpje. Schitterende techniek van vroeger. Ze deed er niets mee en ik mocht hem hebben.

Nou had ik haar boek al in  digitale vorm, maar met de camera stuurde ze me ook nog een afgedrukt boek. Die had ergens een klein drukfoutje en was daardoor niet te verkopen.

Mooi

Oh, wat was dat boek mooi, zeg! Schitterend, ronduit geweldig. Ik ben erg onder de indruk. Niet alleen wat Kate daar gerealiseerd heeft in drie jaar hard werken, maar zeker ook wat de moderne techniek tegenwoordig biedt. Ben je nu helemaal geïnteresseerd? Kijk dan hier: Tekenen met Inkscape Er is een proefexemplaar beschikbaar: klik hier Voor de goede orde, het gaat mij in dit artikel vooral om de moderne mogelijkheden en techniek. Maar ik snap ook wel dat onze lezers wat willen zien. Dat is dan gelijk promotie van het boek, maar dat terzijde.

Biblion

Nu bestaat er zoiets als NBD Biblion. Die trekken de omslag van een boek en zetten er een harde omslag op. Daarmee wordt het bruikbaar voor het harde leven in een bibliotheek. Die meldden zich dus ook bij onze Kate voor de bestelling van een mooie stapel boeken. Leuk is ook dat je op hun website een professionele recensie vindt van alle boeken die Biblion geleverd heeft! Haar boek vind je dus nu in menige bibliotheek!

Auteur: Erik98

Beeldbellen: beeld en geluid

Scroll naar boven

Geen webcam, wat nu?

Ja, ik gebruik mijn pc om mee te beeldbellen. Daar zit geen webcam op, wat doe je dan?
Een oude smartphone met een goede selfie camera geeft dan uitkomst.
En sinds ik deze constructie gebruik, krijg ik regelmatig complimenten dat het beeld zo helder en scherp is.

Iriun

Op mijn Android telefoon installeerde ik hiervoor de app Iriun. Voor de pc is er een exe bestand. Beide start je op en via wifi hebben de 2 contact. Start je Skype of Jitsi, dan wordt de telefoon automatisch als camera herkend. Bij mij werkt het vlekkeloos en ik ben er blij mee. Op internet zijn de reacties wisselend positief en negatief, dus het kan zijn dat ik mazzel heb, of dat de app ondertussen verbeterd is.

De opties in de app op de telefoon en pc:

  • Landschaps of portret modus.

  • Resolutie instelbaar van de camera.

  • Je kiest de camera aan de voor- of achterkant.

  • Op de telefoon is het mogelijk om het beeld te spiegelen.

  • Wel of geen autofocus.

  • Inzoomen van de camera

  • Voor beeld en/of geluid.

  • Het is eventueel mogelijk de connectie via usb te maken. Daarvoor moet je de telefoon op USB debugging zetten, wat ik nog niet getest heb.

Iriun resolutie instellingen op de pc

https://iriun.com/
Verkrijgbaar voor Windows, MacOS en Ubuntu. Google Play voor Android en de App Store van Apple. Heb je vragen over de pivacy, dan kun je de ontwikkelaar gewoon een e-mail sturen.
https://iriun.com/webcam-privacy.txt

Geluid

  1. Voor het geluid werk ik met een set oortjes van een oude iPhone. Die gebruik ik als microfoon en koptelefoon. De 3,5 mm jack heeft daarvoor een verloopstekker naar de pc nodig, een microfoon/ koptelefoon splitter. Dit werkt fantastisch.

  2. Nu schijn ik ook direct de telefoon als microfoon te kunnen gebruiken via Iriun. Maar ik heb liever zeker weten goed geluid en de telefoon staat wat ver bij mij vandaan.

  3. Mederedacteur Erik98 is de trotse eigenaar van bluetooth oortjes en kan daarmee een heel eind heen en weer lopen tijdens het bellen. Natuurlijk hebben we dat uitgeprobeerd. Na een meter of 8 werd het gesprek wel erg onbegrijpelijk. Dat bluetooth is natuurlijk voor de hippe mensen onder ons die alles draadloos willen wel een hele opgeruimde optie.

  4. Een vierde idee is om een gaming headset in te zetten. Ook dat heb ik natuurlijk geprobeerd. Maar die headsets zijn echt gebouwd voor mensen (lees: mannen) met een dubbel zo groot hoofd als het mijne. De oorschelpen van de headset zitten standaard op mijn keel. Wanneer gaan de producenten nu toch eens beseffen dat de helft van de volwassen wereldbevolking uit vrouwen bestaat? En hoewel ik me best een beetje stoer voel wanneer ik lijk op prinses Leia uit Star Wars, is het toch vooral onhandig dat die headset de hele tijd afzakt.

  5. Heb je boxjes aan je pc? Die kun je natuurlijk ook gebruiken. Wel krijg je dan soms last van een echo.

Ik blijf bij de elegante oortjes, zodat mijn haar er ook nog een beetje mooi blijft zitten én ik goed verstaanbaar ben.

Hoe plaats je die telefoon?

Wel, ik heb een klein statiefje voor een smartphone. Bovenop zit een klem. Dat statief staat me echter te laag, waardoor je een rare vertekening krijgt tijdens het beeldbellen. Datzelfde effect is nog sterker wanneer je met een tablet werkt en deze met je handen vasthoudt. Dan kijkt de camera van onderen tegen je kin en neus.

Links: een smartphone statief, rechts werkend met Iriun.

De telefoonklem heb ik daarom op een volwassen maat statief gedraaid en op ooghoogte gezet. Dat werkt beter. Dat statief heb ik klemgezet tussen mijn tafel en de muur, naast het beeldscherm.

Dat grote statief heb ik trouwens laatst in een kringloop gekocht. Daarbij zat een prachtige oude Practica camera. Die camera woont tegenwoordig bij Erik en ik hoop dat hij er iets moois mee gaat doen.

Auteur: Kate95

Alles afspelen met VLC

Scroll naar boven

Voor het weergegeven van films en video’s heeft Windows 10 het standaardprogramma Films en tv aan boord. In dit programma zie je tegelijkertijd het aanbod aan huurfilms en series van de Microsoft store. Hiermee wordt geld verdiend en het is dus in belang van Microsoft dat dit programma onder je aandacht is. Mogelijk om die reden is het ook het standaardprogramma waarin jouw eigen lokaal opgeslagen video’s worden afgespeeld.

Dat is niet per se vervelend, want het programma geeft je video’s mooi weer en die krijgen bovendien de hoofdrol door een weinig opvallende interface, die best goed bruikbaar is. Goed nieuws zou je dus zeggen. Helaas is het programma kieskeurig en geeft bestanden niet altijd goed weer en ook een dvd kun je er met geen mogelijkheid in afspelen. Voor dat laatste biedt Microsoft een oplossing met een nogal voor de hand liggende naam; Windows DVD speler. Deze blijkt echter niet gratis, al kun je wel een gratis evaluatie versie downloaden.

Alternatief

Begrijpelijkerwijs worden veel lezers op dit punt lichtelijk geïrriteerd; bestanden die niet willen afspelen en geld betalen voor een programma om je eigen dvd’s te zien is geen pretje. Hoog tijd om op zoek te gaan naar een alternatief om de problemen die Microsoft opwerpt in één keer te omzeilen.

Dat blijkt gelukkig eenvoudiger dan gedacht in de vorm van het programma VLC media player. Deze speler is al jaren op markt, werkt meer dan prima en is juist helemaal niet kieskeurig. Vrijwel ieder video-bestand wordt vlekkeloos afgespeeld zonder installatie van allerlei codecs of andere ingewikkelde handelingen. Een dvd afspelen is geen enkel probleem. Daarbij functioneert ook het eventueel aanwezige menu precies zoals het was bedoeld.

VLC download je hier: VLC download

De installatie verloopt op de bekende manier en zal geen probleem vormen. Wanneer je blij bent met deze app stel je deze eenvoudig in als standaard app via Instellingen > Apps > Standaard-apps > Videospeler > VLC kiezen.

Je hebt nu in nog geen kwartier tijd een vervelend probleem met het afspelen van videobestanden en dvd’s in Windows opgelost en dit zonder dat het je een cent heeft gekost.

Auteur: leofact

Inkscape 8 Overtrekken met meerdere kleuren

Scroll naar boven

Wil je van een bitmap- of rasterafbeelding een vector tekening maken? Dat kan met Inkscape.
Vectorbestanden kun je namelijk oneindig uitvergroten en dan ziet het er nog steeds scherp uit. Ook kun je zo'n tekening makkelijk verwerken met apparaten zoals een plotter of een lasersnijder. Allemaal prima redenen om een jpg of png om te zetten in Inkscape.

Genoeg pixels

In de vorige les legde ik uit hoe je een resultaat in één kleur krijgt. Voor een goed resultaat kun je het beste een logo gebruiken met veel pixels, zoals het rechter plaatje in het oefenbestand.

Deze keer trekken we het logo over, waarbij we een resultaat met meerdere kleuren willen zien. We nemen hiervoor hetzelfde oefenbestand logo_overtrekken_oefenbestand.svg. In deze les gebruiken we Inkscape 0.92.5. Er is een nieuwere versie van Inkscape, 1.0, waarin dit overtrekmenu er anders uitziet. Dan moet je even zoeken naar de instellingen.

Instellingen

Open het oefenbestand met Inkscape. Je ziet tweemaal dezelfde afbeelding. Links met weinig en rechts met meer pixels.
Open menu > paden > bitmap overtrekken (Shift+Alt+B). Met het onderste deel van dit menu maak je een groep met meerdere scans, oftewel meerdere kleuren of grijstinten.

  • Selecteer een plaatje en klik op kleur.
    Klik vervolgens op bijwerken om te zien wat er voor resultaat uitkomt.
  • Bij niveaus stel je in hoeveel kleuren je wilt hebben.
    Dit logo bestaat uit 3 kleuren plus een witte achtergrond. Dus is 4 niveaus genoeg.
  • Heb je een plaatje waarvan de pixels erg aanwezig zijn en het dus heel blokkerig is?
    Vink dan aan vervagen.
  • Met de optie achtergrond verwijderen wordt de onderste kleur automatisch verwijderd.
    Dat is in dit geval de vierde kleur, wit.

Stapelen of niet stapelen, dat is de vraag

Scans stapelen heeft wat meer uitleg nodig.
Om erachter te komen wat dat betekent, kun je het beste het logo tweemaal overtrekken. Een keer met en een keer zonder deze optie aangevinkt. Daarna vergelijk je de resultaten.

Als de instellingen naar wens zijn, klik je op OK om over te trekken. Het resultaat staat boven het oorspronkelijke plaatje. Sleep het opzij om verder te bewerken.
Dit is nu een groep met een aantal paden. Een groep is een stel paden dat aan elkaar vast geplakt zit. Dat verplaatst wel makkelijk. Maar om de paden afzonderlijk te bewerken is het beter om de groep op te heffen. Menu > object > groep opheffen. (Ctrl+U).

Bekijk de resultaten van het overtrekken

Kijk vooral ook goed naar de verschillen tussen het overtrekken met en zonder gestapelde scans.
Sleep hiervoor de verschillende kleuren van elkaar af.

Gestapelde scans. De paden zijn hier naast elkaar geplaatst om de opbouw te zien.


Gestapelde scans bestaan uit grotere vlakken die elkaar overlappen. Je moet het echt even uitproberen om te snappen wat het verschil is. Als de scans niet gestapeld zijn, liggen de kleuren als puzzelstukjes tegen elkaar aan, met witruimtes ertussen.

Scans niet gestapeld. De paden zijn hier naast elkaar geplaatst om de opbouw te zien.

Voor een overzicht van alle eerdere artikelen over Inkscape, zie deze link:
https://handleiding.helpmij.nl/?title=inkscape&category=0&search=Zoeken

De behandelde stof in deze handleiding komt ook aan bod in de cursus Tekenen met Inkscape. https://www.cursusinkscape.nl/ Deze cursus heb ik gemaakt, omdat er in het Nederlands geen goede lesstof was toen ik het programma wilde leren.

Auteur: Kate95

Heb je een vraag of opmerking? Laat het ons weten

Scroll naar boven

Het kan zijn dat je een vraag of een opmerking hebt naar aanleiding van een van onze artikelen. Laat het ons gerust weten. Wij reageren altijd op jouw opmerking of vraag.

Zoals jullie weten bestaat de redactie uit een beperkt aantal personen, dus kunnen we een keur aan onderwerpen niet behandelen. Zin om te schrijven voor ons magazine? Aarzel niet om je bij de redactie aan te melden om een bijdrage aan het magazine te leveren.

Vragen die niet over de geplaatste artikelen gaan graag op het forum plaatsen.

Klik op de afbeelding om rechtstreeks een mail naar de redactie te sturen.

Auteur: Redactie

Het laatste nieuws

Scroll naar boven

Het laatste nieuws gemist? In deze rubriek vind je het laatste nieuws over besturingssystemen, computers en nieuwe of reeds in omloop zijnde software. Ook het laatste nieuws over smartphones en tablets komt aan de orde.

Inhoudsopgave

 

Apple iPad Air 2020 nader bekeken: hoe goed is deze tablet?

CES: Dell onthult nieuwe 24-inch Ultrasharp monitor met USB-C hub

Signal ontzettend populair na onrust rond WhatsApp en Facebook

4 dingen die je moet aanpassen voordat je Signal gaat gebruiken

Huawei Matebook 14 Review

Samsung Galaxy S21 is eerste zonder oplader, dit zijn de gevolgen

Windows 10X hands-on laat radicaal vernieuwd gebruik zien: Chrome OS van Microsoft

Samsung Galaxy S21 vs Galaxy S20: vlaggenschepen vergeleken

Windows 10 compleet geïnstalleerd - deel 1

Windows 10 compleet geïnstalleerd - deel 2

Samsung Galaxy S21 nu te koop in Nederland

Eerste versie van iPadOS-achtige Linux-distro JingOS is beschikbaar

De beste gratis fotobewerkingssoftware van 2021 

5G-versie Samsung Galaxy A51 verschijnt bij Nederlandse webwinkel

De iPhone 12 mini is een grote flop

iPad mini 2021 krijgt scherm met een gaatje

Alle iPhone 13-modellen krijgen optische beeldstabilisatie met sensorverschuiving

Xiaomi Mi 11 Pro krijgt 120x zoom en topscherm, dit weten we al

Philips lanceert 4K UHD monitor voor 329 euro

Apple geeft iMac splinternieuw design dit jaar

Samsung Galaxy S21 Ultra review 

11 tips voor het kopen van een Chromebook

Hisense A7 First Look - Een E INK-telefoon met een gigantisch scherm

Bigme B1 Pro is een 10,3 inch Color E INK E-Note

Dasung gaat een 25 inch E INK Monitor uitbrengen

Motorola demonstreert draadloos laden...

Zet allerlei besturingssystemen op één usb-stick

macOS Big Sur 11.2 update is uit: dit zijn alle verbeteringen

Apple iPad Air 2020 nader bekeken: hoe goed is deze tablet? 

De iPad Air vult sinds enige jaren het midden van de line-up van Apples iPad. Waar in het verleden dit model vaak als afdankertje van high-end iPads voelde, gooide Apple het design afgelopen najaar helemaal om. Hoe goed is de nieuwste iPad Air?


CES: Dell onthult nieuwe 24-inch Ultrasharp monitor met USB-C hub

Dell onthult een nieuwe monitor in zijn Ultrasharp-lijn, de U2422HE. Het gaat om een 23,8-inch full hd monitor met ingebouwde usb-c hub. Het ips-paneel biedt kijkhoeken van 178-graden en moet 99 procent van het srgb-kleurengamma dekken en 85 procent van dci-p3. De helderheid is maximaal 250 nits.


Signal ontzettend populair na onrust rond WhatsApp en Facebook 

Veel mensen zien in Signal een goed alternatief voor het in opspraak geraakte WhatsApp. De app staat bovenaan in het populariteitslijstje.

WhatsApp is de populairste berichten-app op de wereld. Sinds dat Facebook de berichtendienst heeft overgenomen zijn er veel vragen rondom privacy. Zo erg zelfs dat overheden de internetgigant er vragen over krijgt van verschillende overheden. Toch weerhield dat de mensen er niet van om over te stappen naar een andere dienst als Signal.


Huawei Matebook 14 Review 

Je kunt laptops, gelet op de processor, in twee categorieën indelen. Aan de ene kant zijn er laptops met zuinige 15W-processors, die door Intel en AMD worden aangeduid met het 'U'-achtervoegsel en die je voornamelijk in dunne laptops aantreft. Aan de andere kant zijn er de 'H'-processors, met een tdp van 45W. Die zijn sneller dan de U-processors, maar tref je in grotere en zwaardere laptops aan. Wat nou, dachten ze bij Huawei, als we zo'n 45W-processor in een 14"-chassis stoppen? Dan krijg je het 2020-model van de Matebook 14, dat slechts 1,47 kilogram weegt en voorzien is van een Ryzen 7 4800H-cpu.


Samsung Galaxy S21 is eerste zonder oplader, dit zijn de gevolgen 

Vorig jaar in oktober lachte Samsung nog met concurrent Apple dat de oplader niet langer meeleverde met de laatste iPhone. Een maand later stopt de techfabrikant al met lachen, en weer een maand later komt de splinternieuwe S21-reeks voor de eerste keer zonder een oplader en oortjes. Je kan op zijn minst zeggen dat Samsung in korte tijd een langer weg heeft afgelegd wat zijn standpunt over het meeleveren van de accessoires betreft.


Windows 10X hands-on laat radicaal vernieuwd gebruik zien: Chrome OS van Microsoft 

Microsoft heeft tijdens de onthulling van de Surface Neo en de Surface Duo bekendgemaakt dat eerstgenoemde op Windows 10X draait, een lichtere versie van Windows 10. Het moet een compleet vernieuwd ontwerp zijn dat beter om kan gaan met minder krachtige apparaten en dus ook voor een lager stroomverbruik moet zorgen.


Samsung Galaxy S21 vs Galaxy S20: vlaggenschepen vergeleken 

De Samsung Galaxy S21 is hier. De jaarlijkse update van de high-end Galaxy S-lijn volgt de Galaxy S20 op van vorig jaar, en heeft de potentie om uit te groeien tot een van de beste smartphones van 2021.

Heb je geen tijd of zin om door alle nieuwtjes en reviews te spitten van de nieuwe Samsung smartphones, dan begrijpen we dat je niet meteen het verschil ziet tussen de twee telefoons.


5G-versie Samsung Galaxy A51 verschijnt bij Nederlandse webwinkel 

De Nederlandse webwinkel Belsimpel verkoopt nu een 5G-versie van de Samsung Galaxy A51. De reguliere (4G-)versie hoort bij de populairste Android-smartphones van dit moment.

Bij webwinkel Belsimpel kun je nu terecht voor de 5G-versie van de Samsung Galaxy A51. De webshop verkoopt via grijze import het toestel voor 399 euro en zegt het binnen twee tot vier werkdagen te kunnen leveren. De Galaxy A51 5G is flink duurder dan de normale A51, die ‘slechts’ 4G ondersteunt. Daarvoor betaal je op dit moment zo’n 280 euro.


De iPhone 12 mini is een grote flop – waarom wil niemand dit toestel?

Met veel bombarie werd hij aangekondigd tijdens Apple’s iPhone-event in oktober: de iPhone 12 mini. Begeleid door een James Bond-tune werd hij uit een piepklein koffertje getoverd. De iPhone 12 mini heeft álles wat de iPhone 12 ook heeft – 5G, oled-scherm, nieuw design, MagSafe – maar dan in een compacter formaat. En voor een betere prijs. Hét recept voor een succes. Toch?

Nou, nee. De verkoop van de iPhone 12 mini is niet wat Apple ervan gehoopt had. Volgens een rapport van het Amerikaanse Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) was de mini in de eerste maanden na release goed voor slechts zes procent van de totale iPhone-verkoop en dat is op zijn zachtst gezegd teleurstellend. Maar als je alles op een rijtje zet, dan is het eigenlijk heel logisch.


iPad mini 2021 krijgt scherm met een gaatje 

De iPad mini 2021 staat in de startblokken om een stuk minder 'mini' te worden. Apple zou plannen hebben om een redesign door te voeren, waardoor het scherm veel groter wordt.

Volgens geruchten krijgt de iPad mini 6 een groter scherm, maar de behuizing blijft qua formaat hetzelfde. Verder zit er Touch ID in het scherm en een hole-punch camera. Dit is een klein stipje, waar de camera in is verwerkt en dat dwars door het scherm gaat.


Xiaomi Mi 11 Pro krijgt 120x zoom en topscherm, dit weten we al 

Xiaomi gaat binnenkort zijn Mi 11 Pro voorstellen. De telefoon komt met een sterke camera voor zoom en een hoogwaardig scherm. Dit moet je weten over het apparaat.

Xiaomi Mi 11 Pro

Eind vorig jaar kregen we de Xiaomi Mi 11 al te zien, maar het bleef nog wachten op de Pro-versie die naar verwachting midden februari wordt voorgesteld aan de wereld. Er is ondertussen al veel bekend over de telefoon en zijn camera.


Alle iPhone 13-modellen krijgen optische beeldstabilisatie met sensorverschuiving 

Alle iPhones die in 2021 verschijnen, worden voorzien van betere beeldstabilisatie met sensorverschuiving, aldus de bronnen van het Taiwanese DigiTimes. Het gat tussen de standaard- en Pro-modellen wordt hierdoor steeds kleiner.

Volgens DigiTimes krijgen alle telefoons in de iPhone 13-serie optische beeldstabilisatie met sensorverschuiving. Deze techniek maakte vorig jaar zijn entree in het meest exclusieve toestel van de iPhone 12-serie: de iPhone 12 Pro Max. Nu voorziet Apple alle 2021-iPhones van beeldstabilisatie mét sensorverschuiving, aldus de bron.


Philips lanceert 4K UHD monitor voor 329 euro 

Philips brengt in februari een nieuwe 4K-monitor op de markt die focust op betaalbaarheid, performance en tegelijkertijd een leuk design.

Dit is de nieuwe Philips 288E2UAE-monitor (28-inch, 4K UHD). Hij heeft 1,07 miljard kleuren, USB 3.2 SuperSpeed-gegevensoverdracht en een slank, aantrekkelijk ontwerp. Daarmee is hij een goede keuze voor consumenten die op zoek zijn naar een stijlvol uiterlijk en professionele prestaties voor een betaalbare prijs.


Apple geeft iMac splinternieuw design dit jaar 

Een nieuw design voor de iconsiche iMac en de terugkeer van het Thunderbolt Display? 2021 wordt een jaar vol leuke nieuwigheden.

Zoals veel analysen en media hadden verwacht zal Apple in 2021 zijn iMac een volledig nieuw design geven. Of het drastisch wordt, dat zullen we moeten zien. Maar we hopen toch sowieso op een iMac met kleinere schermranden en een design dat meer in lijn ligt met de iPhone en iPad die vandaag in de winkelrekken ligt. Volgens Mark Gurman (Bloomberg) zal de iPhonebouwer dit jaar twee nieuwe iMac-modellen lanceren die beide een nieuw uiterlijk krijgen. Daarom moet je dus nog even wachten met de aankoop van een nieuwe iMac.


Windows 10 compleet geïnstalleerd - deel 1 

In dit wat pittige tweeluik buigen we ons over de installatie van Windows en gaan we die volledig naar eigen hand zetten. Eerst zorgen we ervoor dat alle updates, patches en drivers al netjes geïntegreerd zijn. In het vervolgartikel automatiseren we de installatie zodat Windows je niet langer met configuratievragen lastigvalt. Gebruikers, taal- en privacyinstellingen: Windows krijgt het allemaal mee vanuit de installatie.


Windows 10 compleet geïnstalleerd - deel 2 

In het vorige deel van dit tweeluik hebben we uitgelegd hoe je een ‘geslipstreamd’ installatiemedium voor Windows 10 maakt, waarbij dus alle gewenste updates en drivers al netjes zijn geïntegreerd. In dit artikel manipuleren we het medium zo dat je tijdens de hele installatiefase nauwelijks of helemaal niet meer hoeft in te grijpen, aangezien alle opties reeds vooraf door je zijn ingesteld. Ook dit deel is behoorlijk pittig.


Samsung Galaxy S21 Ultra review 

De nieuwe Samsung Galaxy S21 Ultra is het nieuwe pareltje uit de koker van de Zuid-Koreaanse fabrikant. De verbeteringen ten opzichte van de Samsung Galaxy S20 Ultra zijn legio: meer camera's, krachtigere specificaties, S Pen-compatibiliteit en meer. Zeker nu de Ultra de stylus van de Note-serie ondersteunt, is het S-toestel een waardige vervanger voor de Note-reeks die wellicht verdwijnt.


11 tips voor het kopen van een Chromebook 

Op zoek naar een nieuwe laptop, maar hoeft het niet per se een Windows-model of Apple MacBook te zijn? Dan is een Chromebook het overwegen waard. Er zijn echter veel Chromebooks te koop en de specificaties en prijzen lopen aardig uiteen. We leggen uit waar je op moet letten bij het kopen en raden drie modellen (goedkoop, middenklasse en duur) aan.

De eerste stap bij het kiezen van een Chromebook is jezelf afvragen wat voor formaat laptop je wilt. Er zijn drie categorieën: compact, gemiddeld en groot, te herkennen aan de grootte van het scherm.


Hisense A7 First Look - Een E INK-telefoon met een gigantisch scherm 

De Hisense A7 is de eerste E INK-smartphone van 2021 en heeft een gigantisch 6,7-inch display. Het vervaagt echt de grens tussen smartphone en e-reader. U kunt 5G-internetsnelheden krijgen, boeken downloaden en sideloaden in uw eigen Android-apps. Het heeft misschien geen Google Play, maar Android 10 zal het heel lang relevant maken.

De link achter de afbeelding verwijst naar een Nederlandse vertaling. Wil je het artikel in het Engels lezen? Klik dan hier.


Bigme B1 Pro is een 10,3 inch Color E INK E-Note 

Het eerste digitale notitietoestel van 10,3 inch met een E INK-kleurenscherm zal binnenkort een realiteit zijn. De Bigme B1 Pro is zojuist aangekondigd en zal in de komende weken beschikbaar zijn. Dit zal voornamelijk gericht zijn op de Chinese markt, maar het draait op Android 8.1, dus er zullen waarschijnlijk meerdere taalopties, toetsenborden zijn en het is mogelijk om in je eigen apps te sideloaden.

De link achter de afbeelding verwijst naar een Nederlandse vertaling. Wil je het artikel in het Engels lezen? Klik dan hier.


Dasung gaat een 25 inch E INK Monitor uitbrengen 

Dasung is een bedrijf dat gespecialiseerd is in secundaire monitoren met E INK-schermen. Hun hele productlijn is 13,3 inch groot en is in de loop der jaren geleidelijk verbeterd om een ​​touchscreen-display en front-light te hebben. Na vijf jaar onderzoek en ontwikkeling gaat Dasung de Dasung Paperlike 253 uitbrengen, een gigantische 25 inch monitor met een e-paper scherm van E INK.

De link achter de afbeelding verwijst naar een Nederlandse vertaling. Wil je het artikel in het Engels lezen? Klik dan hier.


4 dingen die je moet aanpassen voordat je Signal gaat gebruiken 

Signal is een privacyvriendelijke chat-app. Dat kun je aan een aantal zaken merken. Zo is de code volledig open-source en inzichtelijk voor iedereen. De berichtendienst verzamelt daarnaast geen gegevens van gebruikers en komt standaard met end-to-end-encryptie. Toch is het verstandig om even de instellingen van de chat-app te bekijken en hier een aantal zaken aan te passen. Dit zijn de belangrijkste 5 aanpassingen voor Signal.


Samsung Galaxy S21 nu te koop in Nederland: de beste deals op een rij 

De Samsung Galaxy S21, S21 Plus en S21 Ultra zijn vanaf vandaag officieel te koop. De eerste uitleveringen zijn ook al gestart en in dit artikel zetten we op een rij waar je de Samsung S21 kunt kopen.

De nieuwe S21-toestellen van Samsung zijn nu te koop en de vanafprijs ligt op 849 euro. Daarvoor koop je de Samsung S21, oftewel het instapmodel. Maar vergis je niet, want het gaat om een high-end toestel met goede specificaties. Het scherm is 6,2 inch groot en bevat een kleurrijk amoled-paneel.


Motorola demonstreert draadloos laden van een smartphone op een meter afstand 

Motorola toont in een video hoe het een smartphone draadloos kan laden op een afstand van een meter van het laadstation. Het bedrijf noemt zijn technologie voor draadloos laden Motorola One Hyper.

Motorola demonstreert in een video op Weibo hoe twee smartphones draadloos laden op afstand van een vrij compact laadstation. Een smartphone staat op tachtig centimeter van de lader en een ander op honderd centimeter van het station.


Eerste versie van iPadOS-achtige Linux-distro JingOS is beschikbaar 

Ontwikkelaars hebben de eerste release van JingOS publiek beschikbaar gemaakt. JingOS 0.6 is een Linux-distributie die veel lijkt op iPadOS. Het besturingssysteem werkt onder andere op de Surface Pro 6 en de Huawei Matebook 14.

Het gaat nog om een previewversie die volgens de makers niet stabiel is en nog functies mist. Een stable-versie die als daily driver kan worden gebruikt verschijnt in maart. De eerste release is door de ontwikkelaars op hun forum beschikbaar gemaakt.


Zet allerlei besturingssystemen op één usb-stick 

Een besturingssysteem op een usb-stick kan soms heel handig zijn. Je wilt bijvoorbeeld makkelijk en veilig experimenteren met een of andere Linux-distributie, je houdt graag een herstelmedium achter de hand of je wilt je systeem grondig op allerlei malware scannen. Met het gratis programma Ventoy zet je meerdere zogenoemde live-omgevingen op een usb-stick.


macOS Big Sur 11.2 update is uit: dit zijn alle verbeteringen 

Velen hebben er lang op gewacht, maar nu is hij toch eindelijk uit: de macOS 11.2 update voor Big Sur. De update bevat geen noemenswaardige nieuwe functies maar er zitten wel een flink aantal verbeteringen in.

Er is al veel te doen geweest over Big Sur en alle problemen die deze versie van macOS met zich meebracht, zoals de overbekende Bluetooth problemen. Maar er zijn er meer en we hopen dat Apple ze in de 11.2 allemaal heeft aangepakt.


De beste gratis fotobewerkingssoftware van 2021 

De beste gratis fotobewerker moet je in staat stellen om jouw foto's te transformeren naar visuele kunstwerken, zonder dat je daar een maandelijkse bijdrage voor dient te betalen. Als het aankomt op het corrigeren van kleuren, verwijderen van vlekjes, aanpassen van instellingen zoals schaduwen, en veel meer, dan zullen deze programma's je daar bij helpen.


 

Auteur: Redactie

Over fraude en andere troep

Scroll naar boven

Wees op je hoede als je een e-mail, WhatsApp bericht of een telefoontje van je bank krijgt. Zelfs als het scherm van je telefoon het nummer van je bank weergeeft. Trap niet in de mooie verhalen die je van de andere kant ingefluisterd worden. Geef nooit en te nimmer je bankgegevens aan iemand!  Het kan je veel geld en leed besparen.

Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.

https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/


ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.


Roddel, achterklap, geruchten, laster, broodjeaapverhalen: nep nieuws is van alle tijden. Hoe beoordeelt u of een bericht klopt?

Ga naar de site van Hoax-Wijzer om te beoordelen wat nep nieuws is en wat niet.


Neem vooral een kijkje op de sites van Fraudehelpdesk en Opgelicht! en zie wat de laatste phishing en virus meldingen zijn.

Op de site van ConsuWijzer zie je wat je rechten zijn op computergebied.

Phishingmail KPN klantenonderzoek in omloop

Cybercriminelen doen zich keer op keer voor als KPN. Ditmaal is er een nepmail over een klantenonderzoek in de omloop.

Ontvangt u een mailtje dat van KPN lijkt te komen, waarin u gevraagd wordt mee te doen aan een klantenonderzoek? Opgepast, het gaat om phishing.


Fraudehelpdesk: 'Pretexting wordt dé oplichtingstruc van 2021'. Wat is pretexting en wat moet je weten?

In de wereld van oplichting kunnen we met recht spreken van een kat-en-muisspel. Zodra de ene truc wat gedateerd en belegen begint te worden - en dus minder oplevert - zoeken oplichters naar andere manieren om te frauderen en de boel te belazeren. De Fraudehelpdesk voorspelt dat het zogenaamde 'pretexting' een belangrijke oplichtingstruc wordt in 2021. Maar wat is pretexting eigenlijk? Hoe werkt het, en waar moet je op letten?


Overtuigende oplichting namens 'PostNL': Sms verwijst naar levensechte phishingsite

Opgelicht?! werd gewezen op een bekende truc in een nieuw - en bovendien véél overtuigender - jasje. De website waar je naartoe wordt gelokt, is volledig in de PostNL-huisstijl gegoten, en klanten van elf grote banken zijn doelwit van oplichters. Verwacht je een pakketje van PostNL? Wees dan even op je hoede voor deze nepsite.


Valse mail namens 'DigiD' is van oplichters: 'U ontvangt nog 703,79 euro'

De truc is in het verleden vaker aan bod gekomen, dus we houden het kort. Namens 'DigiD' en 'MijnOverheid' krijg je een mail met daarin het logo van de Rijksoverheid, een verwijzing naar de Berichtenbox-app van MijnOverheid én de standaardaanhef 'Geachte heer/mevrouw' zoals we die wel vaker zien in valse mails.

De afzender van de mail is 'DigiD', maar ene 'Sam Veenstra' moet de cursus e-mailadressen spoofen zo te zien nog afronden


Nepmail over verlengkosten bij WoningNet

Ontvangt u een mail over het verlengen van een inschrijving bij WoningNet? Opgelet, het gaat hier om een nepbericht.

De ontvanger van de mail moet zogenaamd zijn of haar verlenging betalen, en snel! Een bedrag van 8 euro wordt genoemd. Wie dat niet op tijd betaalt, zou in de problemen komen bij het aanvragen van een huurwoning via WoningNet. Men moet alleen nog even betalen via iDEAL.


 

Auteur: Redactie

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Beste redactie van het Helpmij magazine

Beste wensen voor 2021.
Dank voor het werk dat in de nieuwsbrief gestoken wordt .
Het artikel over Signal, in het Helpmij magazine januari 2021, wekte mijn belangstelling .
Ook dank aan de schrijver, leofact, voor het werk.

Wat mij opviel dat er geschreven wordt dat de app gratis is .
Er is een gezegde dat enkel de zon gratis opkomt.
De organisatie die Signal uitbrengt moet toch ergens zijn inkomsten halen? Wat zou het verdienmodel zijn van die organisatie?

Vriendelijke groet,

Jan S.

Beste Jan,

Het jaar is ondertussen ruim een maand oud en daarom geen nieuwjaar meer.
We wensen je uiteraard wel het beste toe.

Signal wordt gratis gehouden m.b.v. vrijwillige donaties aan de maker en die beloofd dat er geen gegevens ingezien kunnen worden en dus ook niet doorverkocht.
Daar het programma Open Source is, kan een en ander door andere ontwikkelaars worden gecontroleerd.
Wikipedia

Ons lijkt dit voldoende betrouwbaar.

Met vriendelijke groet,

De redactie

Beste mensen van Helpmij, beste Leofact,

Met plezier heb ik uw artikel gelezen over het gebruik van Signal.

Nu gebruik ik al jaren Whatsapp en ik weet dat er niet goed wordt omgegaan met mijn privacygegevens. Toch heb ik geen idee wat Facebook dan doet met mijn gegevens of wat Facebook zou kunnen doen. Kunt u me dat uitleggen? Ik heb tot nu toe nooit iets gemerkt van misbruik of andere vervelende praktijken. Komt dat omdat ik geen facebook account heb? 

Ik hoor graag van u,

Vriendelijke groet,

Mark R.

Beste Mark,

Dank je wel voor je compliment.
Mooi dat je nooit iets hebt gemerkt van misbruik. 
Toch kan er ook zonder Facebook veel informatie over je internetgedrag worden verzamelend.
Bijvoorbeeld aan de hand van je IP-adres.

Bitsoffreedom schreef daar het volgende artikel over.
In dit drie jaar oude consumentenbond artikel kun je daar nog veel meer over lezen.

Ik hoop dat je vraag zo afdoende is beantwoord.

Met vriendelijke groet,

Namens de redactie,

Leo (leofact)

Ik werk al enige tijd met LibreOffice voor Windows 10.
Nu wil ik data die ik in Calc heb staan samen voegen met Writer, echter dat moet middels de database.
Maar wat ik ook doe hij vraagt dan altijd om Java. Ik heb dat programma er ook opstaan maar toch lukt het niet. Hoe moet het nu verder?
Groet Henk

Goedenavond Henk,

Als ik je vraag goed begrijp, wil je Standaardbrieven maken (in Word wordt dat Verzendlijsten genoemd).
Je kunt een Calc werkblad als bron gebruiken.

In deze uitleg lees je hoe je dat doet. Daarnaast is er in dit magazine een artikel opgenomen hoe je dit in Word doet.

Als dit je vraag niet beantwoord kun je hier mee verder op Helpmij in dit forum.

Met vriendelijke groet,

De redactie


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.