Het laatste nieuws gemist? In deze rubriek vind je het laatste nieuws over besturingssystemen, computers en nieuwe of reeds in omloop zijnde software. Ook het laatste nieuws over smartphones en tablets komt aan de orde.
Zo gebruik je RCS, de opvolger van sms, op je telefoon
Google heeft de opvolger van sms, genaamd Rich Communication Services (RCS), wereldwijd uitgerold. Met RCS wil Google sms’jes naar hetzelfde niveau tillen als berichten die je verstuurt via bekende chatapps als iMessage en WhatsApp. Vooral de toevoeging van end-to-end-encryptie maakt RCS een veel veiliger alternatief dan sms. Hoe kun je RCS op je telefoon gebruiken?
Beste webcams 2020: De beste keuzes voor thuiswerk
Met alles wat er in 2020 is gebeurd, is het echt geen wonder dat webcams zo gewild zijn. Van videogesprekken met familie, virtuele kantoorvergaderingen en simpelweg sociaal zijn met vrienden: webcams zijn een essentieel stukje technologie geworden dat in elk huis thuishoort.
M1 Macs kunnen tot 6 externe beeldschermen aan (met wat hulp)
Voor sommigen onder ons had de komst van de M1 Macs – ondanks de snelheidswinst – toch een minpuntje. Want volgens de technische specificaties kunnen zowel de MacBook Air als de MacBook Pro met een M1 chip slechts één extern beeldscherm aan. Nu blijkt echter dat je er veel meer kunt aansluiten.
Google Pixel 5
De Google Pixel 5 is het nieuwe toestel dat uit de handen van Google zelf komt. De Pixel-serie bestaat traditiegetrouw uit toptoestellen, zowel qua hardware als software. Zo introduceert Google nieuwe versies van Android en nieuwe functionaliteit in het besturingssysteem altijd als eerste op de Pixel-toestellen.
De Pixel 5 is eind september officieel aangekondigd en ligt in oktober in de winkels, maar niet in Nederland. De smartphone verschijnt wel in Duitsland en kost daar ruim 600 euro. Op deze pagina lees je alles over de Google Pixel 5.
Zo zet je een virtuele machine op met Windows 10
Installeer je vaak nieuwe programma’s die je daarna weer verwijdert? Best kans dat er aardig wat resten op je computer achterblijven. Tijd voor een virtuele machine: je installeert een tweede Windows op dezelfde computer, die je kunt gebruiken om probleemloos te ‘vervuilen’ en mee te experimenteren. Aan de slag!
8 tips voor het verlaten van Google Foto’s
Vanaf 1 juni tellen nieuwe foto’s en video’s die je uploadt naar Google Foto’s mee voor je Google-account. Je opslagruimte kan dan snel vol raken, waarna je moet betalen voor meer ruimte of foto’s moet verwijderen. Wil je daarom alvast stoppen met Google Foto’s? Dat kan, en in deze handleiding leggen we uit hoe.
Nvidia GeForce RTX 3060 Ti
De Nvidia GeForce RTX 3060 Ti is mogelijk de meest opwindende Nvidia Ampere releases tot nu toe. Grafische kaarten als de Nvidia GeForce RTX 30 en RTX 3090 verleggen de grenzen van wat we dachten dat grafische kaarten konden. De GeForce RTX 3060 Ti brengt dit moois naar de massa naar een betaalbaar, maar nog steeds krachtig pakket.
Nieuwe versie van smartphone-besturingssysteem Ubuntu Touch nu beschikbaar
Het team van UBports heeft een nieuwe versie van Ubuntu Touch uitgebracht, het mobiele besturingssysteem dat is gebaseerd op Linux. De OTA-15-update is uitgebracht in afwachting van de overgang van versie 16.04 naar 20.04.
Eerst en vooral wordt het os nu op meerdere nieuwe apparaten ondersteund, waaronder de Google Pixel 3a, OnePlus Two, Xiaomi Redmi Note 7, Samsung Galaxy Note 4, en de F(x)tec Pro1 en Pro1 X. Daarnaast zijn er enkele verbeteringen voor toestellen die origineel gebruikmaakten van Android 9. Bij de Morph-browser zijn er enkele aanpassingen aan de interface gemaakt, wat voor een vlottere ervaring moet zorgen.
Google Pixel 3a review
Oorspronkelijk gezien gaat Google in de smartphonemarkt enkel de strijd aan in het high-end segment met de Pixel-telefoons. De Pixel 3a is dan ook een uniek alternatief voor de Google Pixel 3, en een merkbare switch in strategie van het bedrijf.
De telefoon is op Google IO 2019 uit de doeken gedaan, samen met de Pixel 3a XL. De 3a toont aan dat het bedrijf probeert om haar klantenbestand uit te breiden met een doelgroep die niet per se behoefte heeft aan een vlaggenschip.
Review-update: de iPhone XS (Max) is in 2021 een goede smartphone, maar geen prijsbewuste keus
iPhones gaan vaak lang mee en worden dan ook ook jarenlang verkocht. Daarom testen we jaarlijks alle iPhones die Apple nog ondersteunt met iOS-updates. In deze review-updates kijken we of de toestellen nog wel de moeite waard zijn om aan te schaffen in het komende jaar. Vandaag is het de beurt aan de iPhone XS (Max).
De iPhone XS en iPhone XS Max kwamen tegelijk in 2018 uit als opvolgers van de iPhone X uit 2017. Hoewel de XS (Max) in 2021 alweer drie kaarsjes mag uitblazen, blijft dit model ook komend jaar een geweldige smartphone. Maar dat zegt niet alles.
Google en Qualcomm maken mogelijk einde aan grootste Android-irritatie
Google en chipfabrikant Qualcomm hebben het afgelopen jaar samengewerkt om een grote Android-irritatie aan te pakken. Mogelijk krijgen veel high-end smartphones daardoor vanaf 2021 een jaar extra aan updates, mits smartphone-fabrikanten natuurlijk ook hun deel van het werk verrichten.
Wachtwoorden en andere gevoelige informatie niet blurren
Wie belangrijke documenten moet versturen waar gevoelige informatie in staat, kan ervoor kiezen om deze informatie te blurren als de ontvangende partij deze gegevens niet nodig heeft. Veilig, want met een degelijke blur zijn bijvoorbeeld wachtwoorden, burgerservicenummers en andere gegevens niet meer te zien. Toch gaat die vlieger niet helemaal op: er is namelijk een tool waar geblurde informatie mee kan worden teruggehaald. Wat moet je precies weten?
Ryzen 5 3600 direct uit China
In deze tijden is het een hele opluchting om eens te kunnen schrijven over hardware die goed, goedkoop en ook nog leverbaar is. Een AMD Ryzen 5 3600 voor weinig geld bestellen in China lijkt een riskante onderneming, maar in de praktijk blijkt dat reuze mee te vallen. De processor werd redelijk snel geleverd, werkt probleemloos en is bovendien prima over te klokken. De verkoper gaf in ons geval wél frauduleus een te lage waarde voor het product op, waardoor afdracht van btw ten onrechte vermeden
werd. Na afdracht van btw kost de processor daarom feitelijk geen 154, maar 186 euro.
Moet jij actie nemen als je na 1 januari nog op WhatsApp wilt?
We zitten al een week in januari, maar net als vorig jaar heeft WhatsApp weer een update over support aangekondigd. Oudere smartphones kunnen vanaf 1 januari geen gebruik meer maken van WhatsApp. Ben jij een van de gebruikers die actie moet ondernemen?
Dit verwachten we van smartphones in 2021
December is traditioneel een maand waarin we vooruitblikken op het komende jaar. Ook in de wereld van de smartphones zullen volgend jaar een aantal interessante verschuivingen plaatsvinden. Wat worden de belangrijkste trends van 2021?
Werkt Windows 10 in 2021 met Android-apps?
Volgens geruchten wil Microsoft volgend jaar de ondersteuning van Android-apps in Windows 10 mogelijk maken. De apps zullen dan deel uitmaken van de Microsoft Store. en in dit artikel bespreken we hoe dat zou kunnen werken.
Flash verwijderen van je pc: Plug-in voortaan onveilig
We zijn voor interactiviteit en multimedia op webpagina’s lang afhankelijk geweest van de Adobe Flash Player. Maar die periode ligt inmiddels ook alweer ver achter ons. De ondersteuning voor de plug-in is sinds vandaag gestopt. In dit artikel gaan we in op wat dat precies inhoudt en hoe je Flash verwijderen kunt.
Snapdragon 888 in Xiaomi Mi 11 presteert goed, maar wel met een schaduwzijde
Xiaomi heeft onlangs de Mi 11 gelanceerd, een smartphone met de nieuwe high-end Snapdragon 888-soc van Qualcomm. In december werden de exacte specificaties van deze soc bekend, en nu zijn er benchmarks opgedoken afkomstig van de Mi 11.
Mozilla werkt aan vernieuwd ontwerp voor Firefox
Mozilla werkt aan een refresh van het Firefox-ontwerp, zo blijkt uit een post op het Bugzilla-platform van het bedrijf. Het nieuwe ontwerp draagt de projectnaam Proton en zou geïntroduceerd worden met Firefox 89, dat in mei 2021 moet verschijnen.
Google weet (bijna) alles over je: op deze manier zie je wat precies!
Anno 2020 leven we meer op het internet dan ooit tevoren. Het zorgt ervoor dat we alles dichtbij de hand hebben, maar ook dat bedrijven als Google ontzettend veel van je weten. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat ze je data verzamelen en opslaan.
Google verzamelt wat dat betreft dagelijks informatie over jou, maar wat weet het bedrijf nu echt van je? Het is mogelijk om die vraag zelf te beantwoorden, maar dan moet je natuurlijk wel even weten waar je precies moet zoeken. En daar helpen we je bij!
OnePlus onthult officieel de gloednieuwe Band
OnePlus toont op Twitter officieel hun aankomende fitness tracker, de OnePlus Band, door middel van een aparte teaser.
OnePlus bevestigt met een teaser officieel het bestaan van de Band in een Tweet. Er gaan al langer geruchten rond over een wearable van de flagship killer. Tot dusver bleef het daarbij. Met de teaser kondigt OnePlus hun slimme fitnesshorloge officieel aan. Maar het belangrijkste stukje informatie mist (officieel) nog.
40 SATA-ssd's Round-up
Als je ruimte hebt voor meer dan één m.2-ssd, ligt een SATA-drive zelfs als secundaire opslag niet meer zo voor de hand. Heb je echter een wat ouder moederbord met een beperkt aantal (snelle) m.2-slots, dan is het een prima optie als aanvulling op een primaire NVMe-ssd. Ook als vervanger van je harddisk voor dataopslag kan een scherp geprijsde SATA-ssd prima diensten leveren. De extra snelheid is dan mooi meegenomen, maar misschien zijn de voordelen qua energieverbruik en (het gebrek aan) geluidsproductie dan nog wel substantiëler.
ID-kaart met inlogchip voor DigiD nu beschikbaar
Inloggen bij overheidsdiensten kan vanaf nu ook met een identiteitskaart met inlogchip. De vernieuwde ID-kaart moet dan wel eerst aangevraagd worden.
Om bij overheidsinstanties in te loggen is een DigiD nodig. Veel instantie versturen hun post digitaal: van gemeentes tot het UWV en van de Belastingdienst tot het CBR. Ook sommige zorgverzekeraars maken gebruik van DigiD. Het is eigenlijk een digitale identiteitskaart. Nu wordt er een optie geïntroduceerd tussen de digitale inlog en reguliere ID-kaart in: de identiteitskaart met inlogchip.
Auteur: Redactie