Helpmij magazine

Januari 2021

Voorwoord

Scroll naar boven

Namens de redactie wens ik alle lezers een gelukkig en, vooral, gezond 2021!

Men is begonnen met vaccineren, helaas nog op beperkte schaal, maar er gloort licht aan het einde van de tunnel. We moeten de moed er dus nog even in houden, en gaan er maar van uit dat het licht geen aanstormende, gemuteerde locomotief is. Zoals het er nu uitziet met de leveringen en het vaccinatieplan kan iedereen die dat wenst in het laatste kwartaal van dit jaar beschermd zijn. Maar of alles dan weer "normaal" wordt...

Normaal gesproken zou deze editie een artikel bevatten met de highlights van de CES, de grootste consumentenelektronicabeurs ter wereld, welke jaarlijks in Las Vegas gehouden wordt. Maar helaas, zowel voor de horecasector in Vegas, de meer dan 4000 exposanten, als voor de bijna 200.000 bezoekers, gaat deze show dit jaar niet door, althans niet in Vegas. Het wordt een "virtuele show", of zoals zij zelf zeggen "an all digital experience". Deze experience start op maandag 11 januari. Men gaat er van uit dat de CES volgend jaar weer op de gebruikelijke manier kan worden gehouden..

Wij wensen onze lezers met dit eerste magazine van het nieuwe jaar weer veel leesplezier!

Blijf voorzichtig en blijf (daardoor) gezond!

Auteur: ErpCity

WhatsApp voorbij.

Scroll naar boven

We zitten al maanden zoveel mogelijk thuis in een poging om het Corona-virus onder de duim te houden. Daardoor zien we minder vaak andere mensen dan dat we eerder gewend waren. De behoefte aan contact is echter onverminderd. Velen vangen dat op door meer van de digitale contactmogelijkheden gebruik te maken. Het beeldbellen heeft daardoor een enorme vlucht genomen. Daarnaast sturen we elkaar talloze berichten en chatten we wat af.

Meest gebruikt

WhatsApp was al voor de pandemie de meest gebruikte berichten-app en vrijwel iedereen met een smartphone kent of gebruikt deze app. “Even een appje sturen” is dankzij WhatsApp een gevleugelde uitdrukking geworden. WhatsApp werkt prettig en omdat iedereen er gebruik van maakt, kun je met al je bekenden eenvoudig digitaal communiceren. Het feit dat de app gratis is, stimuleert het gebruik nog meer.

Addertje

Toch zit juist daar het addertje onder het gras. De berichtendienst maakt al enige tijd deel uit van Facebook en dat concern staat nu niet bepaald bekend als beschermer van je (online) privacy. Gelukkig zijn de chats versleuteld en kan er niemand ongevraagd zomaar mee lezen. De chats worden echter onversleuteld bewaard op je telefoon. Daarnaast wordt ook de back up die je van je chats kunt laten maken onversleuteld opgeslagen. Wie bij de opslaglocatie daarvan kan, is in principe in staat om de inhoud van de chats in te zien. Daarnaast wordt WhatsApp steeds vaker door oplichters gebruikt in de hoop om je een digitale poot uit te draaien, wat je helaas wel gewoon klinkende munt kan kosten.

Alternatieven

Er zijn dus goede redenen om naar alternatieven uit te kijken. Die zijn gelukkig ruimschoots voor handen. Een goede optie is bijvoorbeeld Telegram Messenger. Dit is een app die qua werking erg op WhatsApp lijkt en je kunt er dus snel mee aan de slag. Er zijn verschillende privacy instellingen mogelijk en de broncode is open source. Een nadeel is dat experts van mening zijn dat de versleuteling van mindere kwaliteit is dan bij andere messenger-apps. De Consumentenbond heeft deze in een overzicht gezet die je vindt in de link onderaan dit artikel. In dit overzicht staat onder meer dat Signal ook open source is en wél een goede kwaliteit versleuteling kent en bovendien prettig werkt. Daarbij is de app gratis en leeft de ontwikkelaar van donaties en giften. Jouw gegevens zijn daarom geen handelswaar en blijven strikt privé. Om deze redenen is Signal dé app van onze keuze.

Aan de slag met Signal

Signal is op alle platforms bruikbaar. Er is echter altijd een smartphone met een telefoonnummer nodig. Apps op de pc, mac of iPad verbind je hiermee met een qr-code. Dit is een procedure die je in principe eenmalig moet uitvoeren.

Je gaat van start met de Signal – Private Messenger-app uit de App of Play Store. Deze installeer je op de gebruikelijke manier en vervolgens voer je jouw telefoonnummer in. Hierop ontvang je een verificatiecode per sms. Normaal gesproken wordt de verificatie automatisch uitgevoerd na ontvangen van het bericht. Mocht dit niet automatisch gaan dan je kun je de code ook handmatig invoeren. Bij de installatie wordt de gebruikelijke toestemming gevraagd voor meldingen, berichten etc. Deze sta je toe om de meldingen te krijgen.

Er wordt een profielnaam gevraagd en er is een mogelijkheid om je profielfoto toe te voegen. Dat kan vanuit je fotobibliotheek. Ook voor toegang hiervan moet je vanzelfsprekend toestemming verlenen.

Nadat dit alles is opgeslagen kun je het eerste gesprek beginnen met een klik op de Compose-knop (het potloodje). Signal vraagt de eerste keer toestemming voor toegang tot je contacten. Je ziet nu alleen jouw contacten die ook al Signal gebruiken. Start hiermee je eerste chat of (video)gesprek.

Kennissenkring uitbreiden.

Signal is lang niet zo wijdverspreid als WhatsApp. Het zal dus vaak voorkomen dat een contact nog geen Signal gebruikt. Je kunt dan hem of haar uitnodigen voor Signal door op Kennissen uitnodigen voor Signal te tikken. Vervolgens kun je een bericht of e-mail laten sturen met daarin de uitnodiging. Je ziet deze persoon dan, na inschrijving, vanzelf verschijnen in je Signal-contactenlijst.

Groepen

Natuurlijk kent Signal (net als iedere messenger-app) chatgroepen. De eerste keer tik je daarvoor op Nieuwe groep en selecteer je alle contacten die je aan de groep wilt toevoegen. Na een klik op Volgende geef je de groep een naam en kun je een foto toevoegen om de groep meer herkenbaar te maken. De groep wordt vervolgens in je contactenlijst opgenomen en je start een groeps-chat eenvoudig door de gewenste groep te selecteren. 

De groep beheer je door in de chat op de naam van de groep te tikken (of in de pc-versies op de drie puntjes te klikken naast de naam). Je kunt in dit menu onder meer het waarschuwingsgeluid instellen en de leden beheren.

NB: de functie om leden te beheren is onlangs gewijzigd. Als beheerder heb je nu meer mogelijkheden. Deze beheersfuncties zijn alleen toegankelijk in nieuw aangemaakte groepen. Signal waarschuwt wanneer er sprake is van een verouderde groep.

Verlopende berichten

In ditzelfde menu kun je ook instellen dat een bericht na verloop van een ingestelde tijd gewist wordt nadat het is gelezen door de ontvanger. Deze tijd stel je in bij Verlopende berichten. Met deze functie zorg je ervoor dat de chat verschoond blijft van oudere berichten. Het is niet bedoelt als beveiligingsfunctie. Signal stelt namelijk dat het niet kan garanderen dat bij alle groepsleden de berichten worden gewist.

Video en geluidsgesprekken

Je kunt met ieder contact een video of geluidsgesprek starten. Deze vinden plaats over een beveiligde verbinding en zijn (theoretisch) niet af te luisteren. Je klikt hiervoor op het cameraatje of het telefoonhoorntje naast de naam van contactpersoon waarmee je chat.

De eerste keer wordt er toestemming tot de microfoon en de camera gevraagd. Deze moet vanzelfsprekend worden verleend. Groepsgesprekken zijn nog niet mogelijk. Deze zijn in een bèta-testfase en komen binnenkort beschikbaar.

Chatten

Chatten werkt net als in Whatsapp; tekstje typen en op het verzendsymbool klikken. Het is handig om te weten dat je bij de pc-app het bericht verstuurd door op Enter te klikken. Het wil in het begin nog wel eens gebeuren dat je het bericht al onbedoeld verstuurd. De optie is helaas niet uit te zetten, maar alles went gelukkig en ook hier wen je vanzelf aan.

Naast tekst kun je ook emoticons typen door op het bekende symbooltje te klikken. Ook de andere gebruikelijke opties, zoals een gesproken boodschap en een foto kunnen worden toegevoegd. Met een klik op de plus kun je een foto, bestand, je locatie of de gegevens van een contactpersoon toevoegen. Grappig is de mogelijkheid om een gifje te versturen; klik daarvoor op GIF en zoek een leuke uit in de grote Giphy-database.

Verder is er dan nog de mogelijkheid om een sticker toe te voegen. Klik daarvoor op het omgevouwen symbooltje in het tekstvak en kies er een uit. Je kunt kiezen uit meerdere stickervellen. Met de plus kun je de vellen beheren. Je kunt ze hier toevoegen of juist verwijderen.

Jezelf schrijven

Een bijzonder contactpersoon die automatisch wordt toegevoegd is “Notitie aan mijzelf”. Hiermee kun jezelf een bericht sturen wat je terugziet op al je apparaten waarop je Signal gebruikt. Handig als notitie of herinnering.

Back up

Signal maakt geen automatische backups. Dit is een beveiligingsfeature: Signal slaat je gegevens alleen lokaal op en niet in je iCloud of Drive. Gelukkig kun je de chats wel overzetten naar een nieuw apparaat. In de link onderaan lees je hoe je dat doet.

Conclusie

WhatsApp is een fijne berichten-app, maar niet echt privacy-vriendelijk. Er zijn gelukkig betere alternatieven en één daarvan is Signal. Na lezen van dit artikel weet je waarom Signal veiliger is en hoe je de app installeert en hoe je deze gebruikt.

Meer informatie

Signal: signal.org/nl/download
Consumentenbond: vijf-alternatieven-voor-whatsapp
Consumentenbond: signal-goed-alternatief-voor-whatsapp
Cordaan: Signal voor clienten
Zorgintens: Signal beveiligd bellen en chatten
iCulture: overstappen in iOS
Androidhow: hoe-maak-je-een-back-up-en-herstel-je-signaalberichten-op-android

Afbeeldingen van Signal.org, PXHere en eigen screenshots

Auteur: leofact

Modderen met mijn Macbook

Scroll naar boven

Met mijn interesse in Macs en met een MacBook Pro in bezit ben ik natuurlijk lekker aan het modderen geslagen met het ding. Als altijd nieuwsgierig naar hoe dingen werken ging ik de afgelopen tijd aan de gang met MacOs Catalina.

Overstap?

Overweeg ik nu de overstap naar een Mac? Nee hoor. Zeker niet. Mijn Lenovo Thinkpad op Xubuntu 20.04 is een heerlijke laptop. Die blijft er gewoon in. Maar de MacBook Pro is een prachtig alternatief. Al gaandeweg leer ik het systeem en het apparaat beter kennen. Zo blijkt er een Crucial SSD met 256 GB in te zitten, wat de snelheid verklaart. Het blijkt ook niet moeilijk de behuizing open te maken. Ik denk er serieus over er een frisse accu in te zetten. Dan zou hij weer een prachtige 9 uur meegaan op één lading.

MacBook Pro uit 2010

Photoshop

Typisch voor het MacOs is dat je meestal moet betalen voor apps. De apps voor fotobewerking zijn Lightroom en Photoshop, die je simpelweg in de App Store kan ophalen. Van Lightroom meende ik eerst dat deze gratis was, maar nee.

Maar ik wist dat GIMP ook verkrijgbaar was voor MacOs, zij het in een verouderde versie. Inmiddels heeft Des McGuinness het oude build systeem geüpdate en genotarized gekregen. Dus kun je hier een DMG bestand downloaden om GIMP 2.10.22 mee te installeren. Let wel: met Big Sur zijn er nog problemen! Doe dat nog even niet. Daarnaast heb ik ook Rawtherapee geïnstalleerd en daarmee kan ik prima met RAW bestanden uit mijn fototoestellen overweg. Ook Inkscape en Scribus heb ik inmiddels geïnstalleerd. Nou er natuurlijk nog mee werken op de Macbook.

Oortjes

Ik heb een stel stinkgoedkope Chinese Bluetooth oortjes, die de Macbook zonder enig morren wist te vinden. Ik zal er voor moeten sparen, maar ik zie de aanschaf van een stel originele Apple AirPods wel zitten. De eenvoudige dan, niet de dure Pro's.

Siri

Met MacOs Catalina komt ook Siri. Mijn oudere Macbook ondersteunt helaas het aanroepen met Hé Siri niet, maar dat vind ik geen groot gemis. Voor de rest is Siri een handige voorziening.

Lekker ding, deze oude MacBook Pro!

 

Auteur: Erik98

Leren 2.0

Scroll naar boven

E-learning is steeds meer aan de orde van de dag en kan wel worden gezien als het nieuwe leren. Deze methode om vanuit huis, op een door jezelf bepaald tijdstip een cursus te volgen, wordt steeds meer ontwikkeld. Er zijn al heel wat e-academies waar je op vaak prettige en interactieve manier de cursus-stof krijgt aangeboden.

Tech onderwerpen lenen zich bij uitstek voor deze manier van leren. Na het schrijven van het artikeltje over Scratch kwam ik een aanbieding tegen van een gratis cursus hiervoor die ik jou als lezer van het magazine niet wil onthouden:

Aanbod

Naast deze gratis e-learning zijn er veel meer cursussen te vinden bij de Tech Academy. Deze worden vaak aangeboden in de vorm van een boek, e-learning en een combinatie van beiden. Je bepaalt zelf wat jij het prettigst vindt leren.

Naast tech cursussen vind je bij de zustersite van de Tech Academy ook de Zoom Academy. Hier is veel interessants te vinden voor de (amateur) fotografen onder ons.

Het artikel in het magazine over Scratch kun je hier lezen. De cursus vind je hier.
Voor meer cursussen op tech-gebied kun je hier terecht

De fotograaf kan zijn hart ophalen bij de Zoom academy. 

Tip, er zijn regelmatig aanbiedingen. Even geduld hebben en de aanbiedingen volgen, levert al snel flink wat voordeel op.

 

 

Auteur: leofact

GIMP 51: Installeren op een Mac

Scroll naar boven

Met een Macbook onder je vingers wil je natuurlijk wel een jou toch al goed bekend open source programma installeren. En als het daarvoor benodigde DMG bestand zo te downloaden valt, wat wil je dan nog?

Dat kan wel zijn, maar met mijn onbekendheid in Mac aangelegenheden ging dat nog moeizaam. Nu weet ik inmiddels van wanten. Ik leg het hier in detail uit.

GIMP 2.10.22

Voor GIMP was tot voor kort alleen versie 2.10.14 beschikbaar met een DMG bestand, maar heel recent kwam er ook voor de laatste versie een DMG bestand beschikbaar. Dat kwam me natuurlijk heel goed uit. Zie mijn artikel over mijn Macbook elders in deze aflevering van ons Magazine. In dat artikel vertelde ik over een stuk of wat andere programma's, die ik inmiddels heb geïnstalleerd.

Installeren

De hamvraag voor een beginner is dan: hoe doe je dat? Ik begon ermee de DMG te dubbelklikken en warempel, er opende zich dan wat. Ik neem hier het programma ClipgGrab als voorbeeld.

Na dubbelklikken van een DMG zie je dit.

In mijn onschuld zag ik die hele afbeelding als een soort snelkoppeling, gespeend van elke kennis over het MacOS. Met wat dubbelklikken in alle richtingen opende zich dan het programma en het verscheen ook in de balk, in de Dock. Maar bij elke keer zag ik ook die DMG terug en dat wilde ik natuurlijk niet.

Snelkoppeling

Lezers met een scherpe blik hebben vast dat zwarte kromme pijltje boven de A van Applications ontdekt en herkend als een snelkoppeling. Bij het MacOs plaats je domweg een app via slepen in de map Apps en dan is hij geïnstalleerd . Het wordt je hier eenvoudig gemaakt! Klik op Applications en via de snelkoppeling opent zich die map. Dan sleep je vervolgens de app Clipgrab (die je links ziet staan) er in en klaar ben je. Zo simpel is dat. Achteraf is natuurlijk alles simpel, maar ach.

ClipGrab

Een paar woorden over dit kleine programma. Dit is de Mac tegenhanger van het scriptje Youtube-dl wat ik al met veel plezier gebruikte in Linux. Je moet dus dat script ook ophalen, voor de boel werkt. Daarna plak je net als bij YouTube-dl het webadres van een video in het daarvoor bedoelde venster en de video wordt opgehaald. Handig ding dus. Haal hem hier op.

Dock

Als je een programma start, toont het zich ook in het dock. Met een een tweevinger tik op het trackpad krijg je dan de optie het vast te zetten in het dock. Ik was nooit gek op dit soort balken en ook al niet op die aanraakvelden. Die gaan bij mij altijd op non actief. Maar dit is een Mac. Hier hoort dat allemaal enne: het werkt puik ook.

Succes!

Auteur: Erik98

Inkscape 7 Een logo overtrekken in één kleur

Scroll naar boven

Inkscape is een handig tekenprogramma. Bovendien is het totaal gratis.
Het wordt vaak gebruikt om wat oudere logo's om te zetten naar vector bestanden. Om de één of andere reden is dat logo een jpg of bmp plaatje, en heeft het te weinig pixels. Dan ziet het er niet scherp uit.

Dan zijn er ook andere redenen om een vector bestand te willen in plaats van een bitmap of rasterafbeelding. Zo kun je een vectortekening uitsnijden met een plotter of lasersnijder.

Wil je het verschil weten tussen een bitmapafbeelding en een vectorafbeelding?
Dat leg ik uit in Tekenen met Inkscape 1.

Oefening

We gebruiken hier Inkscape 0.92.5, dat is op moment van schrijven de meest stabiele versie.
Download voor deze les het oefenbestand logo_overtrekken_oefenbestand.svg.

Logo met weinig pixels

Open het bestand. Je ziet hier tweemaal hetzelfde logo. Beide afbeeldingen zijn geïmporteerde plaatjes. Links met weinig en rechts met meer pixels.

Selecteer het linker vage plaatje en kies menu > paden > bitmap overtrekken.
Klik op de knop Ok om het logo over te trekken met de standaard instellingen.

De nieuwe vectorafbeelding staat recht boven het plaatje. Selecteer het en sleep het opzij.
Zoals je ziet, heb je overgetrokken in één kleur. De kleur verander je door in de paletbalk te klikken.

Het resultaat staat recht boven het logo

Selecteer weer het linker logo om over te trekken. Zet de grenswaarde omhoog voor een donkerdere afbeelding. Klik op bijwerken om een preview te zien. In orde? Dan klik je op Ok om over te trekken.

Logo met meer pixels

Selecteer nu het betere, scherpe logo en trek dit over met de standaard instellingen en de grenswaarde op 0,45. Vergelijk de resultaten.

Opties

Op het tabblad opties staan verschillende opties.
Vuistregel: hoe hoger deze getallen, hoe minder details het eindresultaat heeft. Hiermee kun je spelen om het beste resultaat te krijgen. Probeer wat instellingen uit en bekijk de verschillende resultaten.

Conclusie

Bij het vectoriseren van een logo is het belangrijk, dat het bitmapbestand dat je overtrekt veel pixels heeft. Wanneer je met te weinig pixels werkt, zal het resultaat minder helder zijn en vaak zelfs bedroevend slecht. Zorg dus voor een goed plaatje om over te trekken, dat scheelt een boel werk naderhand.


Volgende keer in de les over Inkscape: overtrekken met meerdere kleuren.

Voor een overzicht van alle eerdere artikelen over Inkscape, zie deze link:
https://handleiding.helpmij.nl/?title=inkscape&category=0&search=Zoeken

De behandelde stof in deze handleiding komt ook aan bod in de cursus Tekenen met Inkscape. https://www.cursusinkscape.nl/ Deze cursus heb ik gemaakt, omdat er in het Nederlands geen goede lesstof was toen ik het programma wilde leren.

Auteur: Kate95

Het laatste nieuws

Scroll naar boven

Het laatste nieuws gemist? In deze rubriek vind je het laatste nieuws over besturingssystemen, computers en nieuwe of reeds in omloop zijnde software. Ook het laatste nieuws over smartphones en tablets komt aan de orde.

Inhoudsopgave

 

Zo gebruik je RCS, de opvolger van sms, op je telefoon

Beste webcams 2020

M1 Macs kunnen tot 6 externe beeldschermen aan

Google Pixel 5 

Zo zet je een virtuele machine op met Windows 10

8 tips voor het verlaten van Google Foto’s

Nvidia GeForce RTX 3060 Ti

Nieuwe versie van smartphone-besturingssysteem...

Google Pixel 3a review

Review-update: de iPhone XS (Max) is in 2021...

Google en Qualcomm maken mogelijk einde...

Wachtwoorden en andere gevoelige informatie niet blurren

Ryzen 5 3600 direct uit China

Moet jij actie nemen als je na 1 januari nog op WhatsApp wilt?

Dit verwachten we van smartphones in 2021

Werkt Windows 10 in 2021 met Android-apps?

Flash verwijderen van je pc: Plug-in voortaan onveilig

Snapdragon 888 in Xiaomi Mi 11 presteert goed, maar wel met een schaduwzijde

Mozilla werkt aan vernieuwd ontwerp voor Firefox

Google weet (bijna) alles over je: op deze manier zie je wat precies!

OnePlus onthult officieel de gloednieuwe Band

40 SATA-ssd's Round-up

ID-kaart met inlogchip voor DigiD nu beschikbaar

Zo gebruik je RCS, de opvolger van sms, op je telefoon 

Google heeft de opvolger van sms, genaamd Rich Communication Services (RCS), wereldwijd uitgerold. Met RCS wil Google sms’jes naar hetzelfde niveau tillen als berichten die je verstuurt via bekende chatapps als iMessage en WhatsApp. Vooral de toevoeging van end-to-end-encryptie maakt RCS een veel veiliger alternatief dan sms. Hoe kun je RCS op je telefoon gebruiken?


Beste webcams 2020: De beste keuzes voor thuiswerk 

Met alles wat er in 2020 is gebeurd, is het echt geen wonder dat webcams zo gewild zijn. Van videogesprekken met familie, virtuele kantoorvergaderingen en simpelweg sociaal zijn met vrienden: webcams zijn een essentieel stukje technologie geworden dat in elk huis thuishoort. 


M1 Macs kunnen tot 6 externe beeldschermen aan (met wat hulp) 

Voor sommigen onder ons had de komst van de M1 Macs – ondanks de snelheidswinst – toch een minpuntje. Want volgens de technische specificaties kunnen zowel de MacBook Air als de MacBook Pro met een M1 chip slechts één extern beeldscherm aan. Nu blijkt echter dat je er veel meer kunt aansluiten.


Google Pixel 5 

De Google Pixel 5 is het nieuwe toestel dat uit de handen van Google zelf komt. De Pixel-serie bestaat traditiegetrouw uit toptoestellen, zowel qua hardware als software. Zo introduceert Google nieuwe versies van Android en nieuwe functionaliteit in het besturingssysteem altijd als eerste op de Pixel-toestellen.

De Pixel 5 is eind september officieel aangekondigd en ligt in oktober in de winkels, maar niet in Nederland. De smartphone verschijnt wel in Duitsland en kost daar ruim 600 euro. Op deze pagina lees je alles over de Google Pixel 5.


Zo zet je een virtuele machine op met Windows 10 

Installeer je vaak nieuwe programma’s die je daarna weer verwijdert? Best kans dat er aardig wat resten op je computer achterblijven. Tijd voor een virtuele machine: je installeert een tweede Windows op dezelfde computer, die je kunt gebruiken om probleemloos te ‘vervuilen’ en mee te experimenteren. Aan de slag!


8 tips voor het verlaten van Google Foto’s 

Vanaf 1 juni tellen nieuwe foto’s en video’s die je uploadt naar Google Foto’s mee voor je Google-account. Je opslagruimte kan dan snel vol raken, waarna je moet betalen voor meer ruimte of foto’s moet verwijderen. Wil je daarom alvast stoppen met Google Foto’s? Dat kan, en in deze handleiding leggen we uit hoe.


Nvidia GeForce RTX 3060 Ti 

De Nvidia GeForce RTX 3060 Ti is mogelijk de meest opwindende Nvidia Ampere releases tot nu toe. Grafische kaarten als de Nvidia GeForce RTX 30 en RTX 3090 verleggen de grenzen van wat we dachten dat grafische kaarten konden. De GeForce RTX 3060 Ti brengt dit moois naar de massa naar een betaalbaar, maar nog steeds krachtig pakket. 


Nieuwe versie van smartphone-besturingssysteem Ubuntu Touch nu beschikbaar 

Het team van UBports heeft een nieuwe versie van Ubuntu Touch uitgebracht, het mobiele besturingssysteem dat is gebaseerd op Linux. De OTA-15-update is uitgebracht in afwachting van de overgang van versie 16.04 naar 20.04.

Eerst en vooral wordt het os nu op meerdere nieuwe apparaten ondersteund, waaronder de Google Pixel 3a, OnePlus Two, Xiaomi Redmi Note 7, Samsung Galaxy Note 4, en de F(x)tec Pro1 en Pro1 X. Daarnaast zijn er enkele verbeteringen voor toestellen die origineel gebruikmaakten van Android 9. Bij de Morph-browser zijn er enkele aanpassingen aan de interface gemaakt, wat voor een vlottere ervaring moet zorgen.


Google Pixel 3a review 

Oorspronkelijk gezien gaat Google in de smartphonemarkt enkel de strijd aan in het high-end segment met de Pixel-telefoons. De Pixel 3a is dan ook een uniek alternatief voor de Google Pixel 3, en een merkbare switch in strategie van het bedrijf.

De telefoon is op Google IO 2019 uit de doeken gedaan, samen met de Pixel 3a XL. De 3a toont aan dat het bedrijf probeert om haar klantenbestand uit te breiden met een doelgroep die niet per se behoefte heeft aan een vlaggenschip.


Review-update: de iPhone XS (Max) is in 2021 een goede smartphone, maar geen prijsbewuste keus 

iPhones gaan vaak lang mee en worden dan ook ook jarenlang verkocht. Daarom testen we jaarlijks alle iPhones die Apple nog ondersteunt met iOS-updates. In deze review-updates kijken we of de toestellen nog wel de moeite waard zijn om aan te schaffen in het komende jaar. Vandaag is het de beurt aan de iPhone XS (Max).

De iPhone XS en iPhone XS Max kwamen tegelijk in 2018 uit als opvolgers van de iPhone X uit 2017. Hoewel de XS (Max) in 2021 alweer drie kaarsjes mag uitblazen, blijft dit model ook komend jaar een geweldige smartphone. Maar dat zegt niet alles.


Google en Qualcomm maken mogelijk einde aan grootste Android-irritatie 

Google en chipfabrikant Qualcomm hebben het afgelopen jaar samengewerkt om een grote Android-irritatie aan te pakken. Mogelijk krijgen veel high-end smartphones daardoor vanaf 2021 een jaar extra aan updates, mits smartphone-fabrikanten natuurlijk ook hun deel van het werk verrichten.


Wachtwoorden en andere gevoelige informatie niet blurren 

Wie belangrijke documenten moet versturen waar gevoelige informatie in staat, kan ervoor kiezen om deze informatie te blurren als de ontvangende partij deze gegevens niet nodig heeft. Veilig, want met een degelijke blur zijn bijvoorbeeld wachtwoorden, burgerservicenummers en andere gegevens niet meer te zien. Toch gaat die vlieger niet helemaal op: er is namelijk een tool waar geblurde informatie mee kan worden teruggehaald. Wat moet je precies weten?


Ryzen 5 3600 direct uit China 

In deze tijden is het een hele opluchting om eens te kunnen schrijven over hardware die goed, goedkoop en ook nog leverbaar is. Een AMD Ryzen 5 3600 voor weinig geld bestellen in China lijkt een riskante onderneming, maar in de praktijk blijkt dat reuze mee te vallen. De processor werd redelijk snel geleverd, werkt probleemloos en is bovendien prima over te klokken. De verkoper gaf in ons geval wél frauduleus een te lage waarde voor het product op, waardoor afdracht van btw ten onrechte vermeden werd. Na afdracht van btw kost de processor daarom feitelijk geen 154, maar 186 euro.


Moet jij actie nemen als je na 1 januari nog op WhatsApp wilt? 

We zitten al een week in januari, maar net als vorig jaar heeft WhatsApp weer een update over support aangekondigd. Oudere smartphones kunnen vanaf 1 januari geen gebruik meer maken van WhatsApp. Ben jij een van de gebruikers die actie moet ondernemen?


Dit verwachten we van smartphones in 2021 

December is traditioneel een maand waarin we vooruitblikken op het komende jaar. Ook in de wereld van de smartphones zullen volgend jaar een aantal interessante verschuivingen plaatsvinden. Wat worden de belangrijkste trends van 2021?


Werkt Windows 10 in 2021 met Android-apps? 

Volgens geruchten wil Microsoft volgend jaar de ondersteuning van Android-apps in Windows 10 mogelijk maken. De apps zullen dan deel uitmaken van de Microsoft Store. en in dit artikel bespreken we hoe dat zou kunnen werken.


Flash verwijderen van je pc: Plug-in voortaan onveilig 

We zijn voor interactiviteit en multimedia op webpagina’s lang afhankelijk geweest van de Adobe Flash Player. Maar die periode ligt inmiddels ook alweer ver achter ons. De ondersteuning voor de plug-in is sinds vandaag gestopt. In dit artikel gaan we in op wat dat precies inhoudt en hoe je Flash verwijderen kunt.


Snapdragon 888 in Xiaomi Mi 11 presteert goed, maar wel met een schaduwzijde 

Xiaomi heeft onlangs de Mi 11 gelanceerd, een smartphone met de nieuwe high-end Snapdragon 888-soc van Qualcomm. In december werden de exacte specificaties van deze soc bekend, en nu zijn er benchmarks opgedoken afkomstig van de Mi 11.


Mozilla werkt aan vernieuwd ontwerp voor Firefox 

Mozilla werkt aan een refresh van het Firefox-ontwerp, zo blijkt uit een post op het Bugzilla-platform van het bedrijf. Het nieuwe ontwerp draagt de projectnaam Proton en zou geïntroduceerd worden met Firefox 89, dat in mei 2021 moet verschijnen.


Google weet (bijna) alles over je: op deze manier zie je wat precies! 

Anno 2020 leven we meer op het internet dan ooit tevoren. Het zorgt ervoor dat we alles dichtbij de hand hebben, maar ook dat bedrijven als Google ontzettend veel van je weten. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat ze je data verzamelen en opslaan.

Google verzamelt wat dat betreft dagelijks informatie over jou, maar wat weet het bedrijf nu echt van je? Het is mogelijk om die vraag zelf te beantwoorden, maar dan moet je natuurlijk wel even weten waar je precies moet zoeken. En daar helpen we je bij!


OnePlus onthult officieel de gloednieuwe Band 

OnePlus toont op Twitter officieel hun aankomende fitness tracker, de OnePlus Band, door middel van een aparte teaser.

OnePlus bevestigt met een teaser officieel het bestaan van de Band in een Tweet. Er gaan al langer geruchten rond over een wearable van de flagship killer. Tot dusver bleef het daarbij. Met de teaser kondigt OnePlus hun slimme fitnesshorloge officieel aan. Maar het belangrijkste stukje informatie mist (officieel) nog.


40 SATA-ssd's Round-up 

Als je ruimte hebt voor meer dan één m.2-ssd, ligt een SATA-drive zelfs als secundaire opslag niet meer zo voor de hand. Heb je echter een wat ouder moederbord met een beperkt aantal (snelle) m.2-slots, dan is het een prima optie als aanvulling op een primaire NVMe-ssd. Ook als vervanger van je harddisk voor dataopslag kan een scherp geprijsde SATA-ssd prima diensten leveren. De extra snelheid is dan mooi meegenomen, maar misschien zijn de voordelen qua energieverbruik en (het gebrek aan) geluidsproductie dan nog wel substantiëler.


ID-kaart met inlogchip voor DigiD nu beschikbaar 

Inloggen bij overheidsdiensten kan vanaf nu ook met een identiteitskaart met inlogchip. De vernieuwde ID-kaart moet dan wel eerst aangevraagd worden.

Om bij overheidsinstanties in te loggen is een DigiD nodig. Veel instantie versturen hun post digitaal: van gemeentes tot het UWV en van de Belastingdienst tot het CBR. Ook sommige zorgverzekeraars maken gebruik van DigiD. Het is eigenlijk een digitale identiteitskaart. Nu wordt er een optie geïntroduceerd tussen de digitale inlog en reguliere ID-kaart in: de identiteitskaart met inlogchip.


 

Auteur: Redactie

Over fraude en andere troep

Scroll naar boven

Wees op je hoede als je een e-mail, WhatsApp bericht of een telefoontje van je bank krijgt. Zelfs als het scherm van je telefoon het nummer van je bank weergeeft. Trap niet in de mooie verhalen die je van de andere kant ingefluisterd worden. Geef nooit en te nimmer je bankgegevens aan iemand!  Het kan je veel geld en leed besparen.

Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.

https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/


ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.


Roddel, achterklap, geruchten, laster, broodjeaapverhalen: nep nieuws is van alle tijden. Hoe beoordeelt u of een bericht klopt?

Ga naar de site van Hoax-Wijzer om te beoordelen wat nep nieuws is en wat niet.


Neem vooral een kijkje op de sites van Fraudehelpdesk en Opgelicht! en zie wat de laatste phishing en virus meldingen zijn.

Op de site van ConsuWijzer zie je wat je rechten zijn op computergebied.

Phishing over DigiD is uit op bankgegevens

Komt er een e-mail binnen over het koppelen van een DigiD aan een bankrekening? Dit bericht is phishing, al lijkt het op het eerste gezicht een echte melding van de overheidsdienst.

DigiD is een account om in te loggen bij overheidsdiensten, zoals de site Toeslagen.nl of de Belastingdienst. De phishingmail lijkt betrouwbaar, omdat er als afzender ‘digidbericht@digid.nl’ staat. Dit zegt helaas niets over de betrouwbaarheid. Iedereen kan een willekeurig mailadres instellen als afzender.


Androidapp Cyberpunk 2077 blijkt ransomware

Liefhebbers van de videogame Cyberpunk 2077 moeten oppassen. De zogenaamde bètaversie van de game voor Android blijkt namelijk ransomware te zijn, daarvoor waarschuwt Kaspersky, een ontwikkelaar van internetbeveiligingssoftware.

Cyberpunk 2077 kwam op 10 december uit. Binnen tien dagen werden er 13 miljoen exemplaren van de game verkocht. Cybercriminelen proberen er ook een slaatje uit te slaan. Ze ontwikkelden een mobiele versie van de game die te downloaden is via cyberpunk2077mobile.com.


679,50 euro DigiD-teruggave? Laat je niks wijsmaken!

'Wij hebben vastgesteld dat u in aanmerking komt voor een terugbetaling. Bij deze ontvangt u nog € 679,50 euro', zo staat in een mail, zogenaamd van DigiD. Dat lijkt goed nieuws, maar laat je niks wijsmaken! Het bericht is vals. Dat meldt Fraudehelpdesk maandag. Fraudeurs proberen zo toegang te krijgen tot je internetbankierengegevens. Klik niet op de link, en log zeker niet in.


Herken internetfraude en oplichters

Je kunt internetfraude aan een aantal dingen herkennen. Zo voorkom je dat je per ongeluk slachtoffer wordt van fraude.


 

Auteur: Redactie

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Geachte redactie.

Allereerst wens ik u alle goeds toe voor 2021. Met dank voor al het werk dat u steeds weer in dit forum steekt. Ik hoop dat we ondanks de mindere berichten van een tijdje terug nog lang van uw activiteiten kunnen genieten.

Ook heb ik een vraag.
We krijgen van Google allerlei dingen op de telefoon waar we niet om gevraagd hebben. Zoals beleef de dag, klaar, en meer. Op internet vind ik niets hierover dan positief nieuws. 

Is het mogelijk om eens aandacht te besteden aan het  uit zetten, indien het tenminste mogelijk is om b.v. via instellingen die dingen uit te zetten? 

Bij voorbaat dank.

Hopelijk weer tot ziens op de volgende helpmijdag!

Hartelijke groet,

Daan (pietvankempen07)

Beste Daan.

Namens de redactie de beste wensen voor het nieuwe jaar en dank voor je positieve woorden. Je hebt een goede suggestie voor een artikel. Helaas is er slechts beperkte kennis over Android in onze kleine redactie.

We moeten daarom dit idee voor een artikel voorlopig nog even stallen.
Misschien ben je wel geholpen met de informatie uit de volgende link:
https://www.ct.nl/trackers-en-reclame-op-android-blokkeren

Wie weet, ben jij dan alvast van je probleem af.

Met vriendelijke groet,

De redactie

Beste mensen,

Hierbij wil ik jullie bedanken voor alweer de laatste nieuwsbrief van 2020 en al het werk wat jullie er iedere keer insteken.
Nogmaals bedankt en tot de volgende en eerste nieuwsbrief van 2021.
Prettige feestdagen en stay safe!!!

Jacques

Beste Jacques,
Dank je voor je aardige bericht.

De kerstdagen liggen inmiddels alweer achter ons en de eerste editie van 2021 zit alweer in je brievenbus.
We wensen jou (en al onze andere lezers) het beste voor het nieuwe jaar!

Met vriendelijke groeten,

De redactie


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.