Helpmij magazine

November 2020

Voorwoord

Scroll naar boven

Nog twee maanden te gaan en dan ligt dit bizarre jaar eindelijk achter ons. In de resterende tijd kan er inderdaad nog wel veel gebeuren, maar we zijn aan het "afvlakken". Dat werd tijd want alle klussen in huis zijn overal ondertussen wel gedaan... In tegenstelling tot de horeca hebben bouwmarkten uitstekend "geboerd" in deze periode.

Met de hedendaagse voorzieningen als breedbandinternet, streaming audio- en tv-diensten en smartphones met accounts op alle sociale netwerken, kan men de tijd nog wel doorkomen (hoe zou dat een kwart eeuw geleden zijn gegaan?), maar er moet nu ondertussen wel wat licht aan het eind van de tunnel gaan komen.

Ter ontspanning vind u hier weer een fris exemplaar van ons Magazine.

Wij wensen onze lezers veel leesplezier!
 

 

 

Auteur: ErpCity

Hulp op afstand

Scroll naar boven

Als Helpmij magazine-lezer heb je waarschijnlijk meer dan een gemiddelde belangstelling voor computers en software. Mogelijk weet je er daardoor ook meer vanaf en overkomt het je met enige regelmaat dat iemand een vraag of een probleem voor je heeft op dit gebied. Doordat je geïnteresseerd bent, is de kans groot dat jij de oplossing er wel voor weet.

Om tot die oplossing te komen moet je vaak in de verschillende menu’s speuren of bepaalde handelingen laten zien. Het was altijd al fijn om dat op afstand te kunnen doen en nu met de huidige Corona-maatregelen is dat nog prettiger. Op die manier kun je jouw familielid, kennis of collega gewoon vanuit huis helpen. Het is dan niet nodig om samen achter het scherm te kruipen, waarbij afstand houden vaak niet goed meer mogelijk is. Met de juiste app kun je dit op alle platforms doen of het nu Windows, macOS, Linux of een Chromebook betreft. Zelfs mobiele apparaten worden ondersteund. Hierbij zijn er wel beperkingen waar ik later op terug kom.

App

Er zijn verschillende apps te vinden om afstandsbediening mogelijk te maken. De meeste besturingssystemen bieden die mogelijkheid al van huis uit. Zo kent Windows Quick Assist. Dergelijke tools werken echter alleen binnen hetzelfde platform. In dit artikel gaan we aan de slag met Teamviewer. Deze app komt in meerdere smaken. Met de volledige app is bediening in twee richtingen mogelijk en zijn er daarnaast nog andere ondersteuningsmogelijkheden die we verderop bij langs lopen.  Naast deze uitgebreide versie is er nog de Quick Support-app die het voor de hulpvrager supereenvoudig mogelijk maakt om de verbinding op te zetten om zijn probleem op afstand opgelost te krijgen.
We starten met de uitgebreide versie. Deze kun je downloaden voor (vrijwel) ieder besturingssysteem vanuit de volgende link: www.teamviewer.com/nl/download.
Na de gebruikelijke installatiestappen opent de app en kun je aan de slag vanuit het volgende scherm:

  1. Afstandsbediening van een ander sta je toe door je eigen ID en je wachtwoord door te geven. De ander kan nu je apparaat overnemen en bedienen op afstand. Wachtwoord en ID kun je versturen per mail of app, maar veiliger is per telefoon. Je pc kan alleen worden bediend als de ander toestemming vraagt voor afstandsbediening en jij dat toestaat.
    Je ziet dat Teamviewer actief is doordat het venster in beeld is waarvan hier links het screenshot is te zien. Met dit venster kun je de sessie beëindigen door op het kruis te klikken. Daarnaast kun je een video, audio of chat-gesprek starten. Er is zelf de mogelijkheid om whiteboard-tools in te zetten. In dit artikel houd ik het overigens verder bij de bespreking van de afstandsbediening op zich.
  2. De computer van een ander op afstand bedienen doe je door de Partner-ID van de ander in te vullen met het wachtwoord. Je kiest dan voor afstandsbediening of voor bestandsoverdracht voor het geval je bestanden wilt overzetten. Na een klik op de betreffende knop wordt de verbinding opgebouwd. Je dient dan nog toestemming voor afstandsbediening te vragen en nadat de ander toestemming heeft verleend kun je de pc dan bedienen alsof het de jouwe is.
  3. Naast afstandsbediening kun je ook nog bij Meeting een videocall opzetten naast Chatten of je contacten beheren. Dit werkt op dezelfde manier zoals dat bij vergelijkbare programma’s werkt.
    Remote Management en Augmented Reality zijn interessante opties, maar het gaat hier slechts om proefversies.
  4. Als laatste is er de mogelijkheid om Teamviewer automatisch met je pc op te laten starten.
    Op het moment dat je dit instelt, kun je er ook voor kiezen om je PC van buiten je eigen netwerk te bedienen door een account aan te maken en vervolgens Eenvoudig toegang verlenen aan te vinken.

NB. Wellicht overbodig om te zeggen, maar zorg dat je alleen personen tot je pc toelaat die je kent én vertrouwd. Zo zijn er nep-helpdesk medewerkers die zogenaamd voor Microsoft of Google werken en je dan van een probleem “afhelpen”. Na een tijd gepruts en semi-vaktaal blijkt dan dat ze je alleen van een som geld af hebben geholpen…

Snelle hulp

Teamviewer heeft goed begrepen dat je het de hulpvrager zo makkelijk mogelijk moet maken. Op die manier is bediening op afstand voor iedereen bereikbaar.

Wanneer je iemand wilt helpen, kun je diegene vragen de Quick Support app te downloaden. Dat kan vanuit de volgende link: teamviewer QuickSupport download.

Het downloaden van het bestand en erop klikken is voldoende om een sessie op te starten. Alleen de ID en het wachtwoord moeten nog aan je worden doorgegeven.

Winkelen

Je kunt ook vanaf je mobiel een ander apparaat bedienen. Daarvoor download je eerst de Teamviewer-app uit de Play- of App Store. Je start ook bij de mobiele app een sessie op met het invoeren van de partner-ID en het bijpassende wachtwoord. Nadat de hulpvrager toestemming heeft verleend kun je het apparaat overnemen. Dat werkt natuurlijk anders zonder muis. Dit wordt goed uitgelegd in de app zelf:

 

Andersom, het mobiele apparaat op afstand bedienen lukt bij Apple-apparaten niet. Je kunt wel meekijken met wat erop het scherm getoond wordt door de hulpvrager de Quick Support-app te laten downloaden. De hulpvrager geeft dan weer zijn ID aan je door en moet dan vervolgens de verbinding toestaan, de opname starten en daarna twee keer op de uitzending starten tikken:

Je ziet nu op afstand wat er op de smartphone in beeld is. Dat is handig als je daarnaast telefonisch in contact bent. Op die manier kun je de eigenaar snel naar de juiste instellingen en opties leiden.

Ten slotte

Wanneer je iemand met een computerprobleem wilt helpen is het handig om afstandsbediening te gebruiken. Je hoeft de deur niet uit en je komt niet in de problemen met de Coronamaatregelen. Daarnaast word je het eindeloos uitleggen van lastig te begrijpen stappen bespaard. Teamviewer is één van de apps die dat alles eenvoudig mogelijk maakt en na het lezen van dit artikel kun je er zo mee aan de slag.

Informatie

Teamviewer download: teamviewer.com/nl/download
Teamviewer Quick Support: teamviewer QuickSupport download
Teamviewer handleiding: teamviewer.com/nl/documenten
Wikipedia VNC: wikipedia.org/wiki/Virtual_Network_Computing
Windows Quick Assist: support.microsoft.com/externe-verbinding
Schermdeling voor de Mac: support.apple.com/nl-nl/guide/mac-help
Schakelbediening voor Apple-apparaten: support.apple.com/nl-nl/guide/mac-help
Chrome Remote Desktop: support.google.com/chrome/answer

Auteur: leofact

Nieuw leven voor hardware: een interview met Michiel Bakker

Scroll naar boven

Wat gebeurt er als een computer wordt afgeschreven? De een brengt zijn apparaat naar het afvalperron. De ander weet er nog een tweede leven aan te geven. Vandaag een interview met Michiel Bakker die met zijn bedrijf voor elk apparaat een goede nieuwe plek vindt. Het interview is Corona proof tot stand gekomen via videobellen en internet.

Vertel eens iets over je eigen bedrijf

Ik geef ict apparaten een 2e leven door deze opnieuw in te zetten in de markt. Het gaat bijvoorbeeld om desktops, notebooks, servers, storage maar ook mobile devices. Ik koop ICT apparaten op bij bedrijven, knap ze op en verkoop ze weer door.
Ons motto is:

Als het destijds voor u de moeite waard was,
dan is het vast de moeite waard voor iemand anders!

Het grootste deel gaat naar opkopers – business to business. Veel gaat ook naar goede doelen waar ik regionaal mee samenwerk. Ook consumenten of startende ondernemingen kopen de apparaten. Kortom, personen die het grote geld niet hebben voor geavanceerde spullen.

Via de webshop van https://www.hardware-gebruikt.nl verkoop ik zelf een klein deel van de hardware.

Michiel en nog te verwerken pc's

Met welke wetgeving heb je te maken als je computers opknapt?

Van de ingekochte hardware verwijder ik alle klanteninformatie. Dan heb je te maken met de Avg, de Algemene verordening gegevensbescherming. De hardware schroef ik uit elkaar en de goede delen worden hergebruikt. Gedemonteerd afval wordt afgevoerd naar een specialistisch bedrijf.

Afval wordt netjes gesorteerd en afgevoerd

Heb je ook een voorliefde voor specifieke computermerken?

HP is het meest stabiel en het makkelijkste te servicen. Geen enkel merk is zaligmakend, het hangt vaak af van de serie. Veel mensen vinden Dell het beste. Het is maar net wat je zelf het prettigst vindt werken.

Bied je ook garantie op de gebruikte apparaten?

Ja. Via onze webshop zit er 3 maanden garantie op de computers. En een niet goed geld terug policy.

Je bent ook bekend met Linux?

Ja! (lacht) De computers die we verkopen hebben meestal een Windows 8 of 10 licentie of de mogelijkheid om te upgraden naar Windows 10. Dat is het handigste in de verkoop. Sommige computers hebben helemaal geen systeem erop, dan kan de gebruiker er zelf iets op zetten.

Ik hoorde dat er ook nog computers naar Burkina Faso gaan?

Die computers zijn te oud om hier te verkopen, ze hebben geregeld geen licentie. Als er dan geen Windows op kan of mag, dan zet ik daar Ubuntu op.
Ik heb contact met de oprichter van de stichting ASAP – Association for Small African Projects. https://www.facebook.com/asapburkinafaso. Die haalt spullen op die ik voor ze heb: laptops, monitoren en desktops, zelfs beamers en netwerk apparatuur. Er gaat één keer per drie maanden een scheepscontainer met onder andere deze hardware en andere zaken, zoals aggregaten en trekkers, naar Burkina Faso. Daar komen ze terecht in scholen. De computers en monitors worden gebruikt in klaslokalen voor trainingen en ze oefenen ermee.

 

Michiel, hartelijk dank voor dit interview. Wij van het Helpmij Magazine vinden het geweldig dat je op zo'n praktische en milieuvriendelijke manier bezig bent met computers!

Auteur: Kate95

Drone

Scroll naar boven

Een hele tijd geleden kreeg ik een piepkleine helikopter van een goede vriend. Die kosten in die tijd een tientje of twee. Ervaren lieden konden daar heel aardig mee overweg. Zo handig was ik er niet mee, maar erg leuk was het wel. En al klapte ik er met regelmaat mee tegen het laminaat, hij bleef heel en het laminaat ook.

Onze katten vonden het geweldig. Vanaf de kamerhoge krabpaal mepten ze er met hartelust op los als was het een lekker vogeltje.

Crash!

En mocht ik weer eens crashen, dan sprongen ze rap naar het kleine ding. Kortom, een heel spektakel. Op een dag was het natuurlijk een keer afgelopen. Alleszins begrijpelijk. Op een goed moment begon ik dat gevlieg te missen. Ik ging op zoek naar een nieuw ding. Mijn goede vriend maar eens om raad gevraagd. "Waarom probeer je niet eens een drone?" zei hij. Ik dus maar eens bij Aliexpress gekeken. Ja, die hadden er wel één voor drie tientjes.

Vloog aardig

Die vloog aardig en nam ook nog een videootje op. Voor die drie tientjes viel het me niet tegen. Ik ben een realist in dit soort kwesties. Meer vliegkunsten dan voor dat bescheiden geld verwachtte ik zeker niet.

Tello Drone

Toen kwam de Ryze Tello Drone op de markt. Voor nog geen 100 euro was het een prima vliegend ding volgens de verschillende reviews. Het had ook een bescheiden maar toch wel aardig cameraatje. Dat leek me wel wat en het viel binnen mijn budget. Op (wederom) Aliexpress waren propellerbeschermers en reservespullen als setje verkrijgbaar voor bescheiden prijzen.

Drone met propellerbeschermers

Overleg

 

In het familieoverleg ging de voorkeur echter uit naar de DJI Mavic Mini. Die was een stuk duurder, maar wel echt een volwassen drone. Alleen was hij net onder de 250 gram met het oog op komende regelgeving. Het apparaat had ook een hele mooie camera met een gimbal. Zo'n draaiend balhoofd, dat stabiliseert en richtbaar is. Met nog wat schrapen in het spaarvarken werd hem dat dan in de Fly More Combo. Met een set van 3 accu's en een mooie lader. Plus een heel stevige propellerguard.

Vliegen met de Mini

De Mini bleek zelfs binnen in de huiskamer heerlijk stabiel te vliegen. Heel veel beter dan dat helicoptertje of de AliExpress drone. Ook buiten op een boerenweggetje door de landerijen ging het super goed. Ik bleef wel op afstand van een stel koeien. Ik wilde ze echt niet op stang jagen.

Waar

Nadat ik wat beter thuis raakte in het gevlieg bleek dat boerenweggetje toegestaan gebied, maar dichterbij kom je dan in het gebied van het vliegveld Den Haag Rotterdam Airport. Daar mag je nog geen meter van de grond.

De luchtverkeersleiding heeft daar de website godrone.nl voor gemaakt. Daarop kan je dat precies bekijken. Dat lijkt me hoogst redelijk. Je wil je drone niet voor de neus van een verkeersvliegtuig laten vliegen.

Gelukkig is er binnen redelijke afstanden genoeg toegestane ruimte om te vliegen.

Video

Dan is het na afloop een kwestie van het microSD kaartje van de drone in je PC  zetten en de video bestanden overzetten. Dan bewerken en er wat moois van zien te maken. Ja, erg leuke hobby!

 

Auteur: Erik98

Heb je een vraag of opmerking? Laat het ons weten

Scroll naar boven

Het kan zijn dat je een vraag of een opmerking hebt naar aanleiding van een van onze artikelen. Laat het ons gerust weten. Wij reageren altijd op jouw opmerking of vraag.

Zoals jullie weten bestaat de redactie uit een beperkt aantal personen, dus kunnen we een keur aan onderwerpen niet behandelen. Zin om te schrijven voor ons magazine? Aarzel niet om je bij de redactie aan te melden om een bijdrage aan het magazine te leveren.

Vragen die niet over de geplaatste artikelen gaan graag op het forum plaatsen.

Klik op de afbeelding om rechtstreeks een mail naar de redactie te sturen.

Auteur: Redactie

Red je Word-bestand

Scroll naar boven

Misschien herken je de volgende situatie wel; je bent lekker bezig om een brief of artikel te tikken in Microsoft Word en net als je bijna klaar bent, gebeurt iets wat je onmiddellijke aandacht vraagt. Je snelt weg van je pc, terwijl het bestand nog open staat, met het idee om later verder te gaan. Het duurt allemaal echter langer dan gedacht en je besluit om een andere keer verder te werken. Gedachteloos sluit je de pc af en klik je onnadenkend de waarschuwingen weg. Pas bij de laatste klik besef je met schrik dat je niet opgeslagen Word-bestand nu is verdwenen. Gefrustreerd bedenk je dat je een tijd voor Jan met de korte achternaam hebt zitten werken.

Thuiswerkers

Een niet-opgeslagen document kwijtraken is bijna iedere pc-gebruiker wel een keer overkomen. Bij het thuiswerken, wat veel mensen nu doen, is er meer afleiding en daardoor de kans op storende mini-rampen die de onmiddellijke aandacht vergen. Er om die reden eerder iets mis gaan.

Reddende engel

Gelukkig hoeft dit scenario bij Word niet meteen een ramp te betekenen. Een aantal jaar geleden is bij Microsoft het besef gerezen dat dit soort situaties de gebruiker onnodig frustreert. Zij hebben om die reden een vangnet ingebouwd door ieder niet-opgeslagen bestand tijdelijk te bewaren. Vanaf dat moment was het voldoende om de juiste weg te kennen om de verloren gewaande documenten weer terug te kunnen halen. Uit de vragen die ik krijg, blijkt dat niet iedereen dit weet. Voor de gebruikers die er nog niet mee bekend zijn, leg dit ik in dit artikel deze eenvoudige stappen uit.

Terughalen

Het is goed om te beseffen dat de volgende methode niet altijd werkt in een netwerkomgeving. Het is dus mogelijk dat dit niet werkt in de bedrijfsomgeving van je werkgever. In dat geval kun je de ICT-afdeling om hulp te vragen bij het terughalen van verloren gegane bestanden. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt en niet gevraagd is altijd misgeschoten. In het andere geval doe je het volgende.
Je opent Word en gaat vervolgens in het lint naar Bestand en van daaruit naar Openen. Onderaan de bestandenlijst zie je nu de knop Niet-opgeslagen documenten herstellen. Een simpele klik is vervolgens voldoende om het niet-opgeslagen bestand te openen: 

Door ervaring wijs geworden, sla je dat natuurlijk onmiddellijk op en je bestand en daarmee het werk wat je erin hebt gestoken, is gered.

Goed om te weten; dit werkt ook bij andere Office-toepassing, zoals onder meer bij Excel.

Conclusie

Documenten direct opslaan na het aanmaken en tussendoor bij het bewerken is de beste werkwijze. Fouten maken we echter allemaal wel eens tijdens de dagelijkse beslommeringen. Dat hoeft echter niet fataal te zijn en na het lezen van dit artikel weet je hoe je het verloren gegane bestand alsnog tevoorschijn kunt toveren.

Auteur: leofact

Inkscape 6: Lijnkleur en markeringen

Scroll naar boven

Inkscape is een handig tekenprogramma. Bovendien is het totaal gratis.

Waar waren we ook alweer gebleven? In de vorige les leerde je hoe je de vul- en lijnkleuren van een onderwerp verandert. De lijnen hebben nog meer opties, zoals stippellijnen en diktes.

Download het bestand voor deze les hier en open het in Inkscape.
Je ziet tekstwolkjes, lijnen en wat rechthoeken.

Het oefenbestand

Lijnstijlen

Open vervolgens het scherm vulling en lijn (Ctrl+Shift+F). Klik op het tabblad lijnstijl.

 

Selecteer een gele tekstwolk. De lijn is nu zwart en 3 pixels breed. Alleen zie je de breedte in millimeters en niet in pixels.
Dat kies je eenvoudig door op het pijltje te klikken.
De breedte van de lijn pas je hier dus aan met de plus en min knop.

Daaronder staat de stijl voor streepjes. De lijn maak je hiermee tot stippellijn. Het spreekt voor zich als je erop klikt; leef je uit op de verschillende tekstwolken.
De lijnkleur is eventueel te veranderen op het tabblad lijnkleur.
Kijk gerust even terug in les 5: kleur.

Hoeken en uiteindes

Sla de markeringen even over en kijk bij de hoekpunten en uiteindes.
Als je een brede stippellijn maakt, zie je de verschillen vrij snel.

Een stippellijn met andere hoekpunten, het is allemaal in te stellen.

Markeringen

Selecteer een van de lijnen. Klik nu achter markeringen op een driehoekje. Er zijn plaatjes om de begin- en eindpunten van lijnen op te vrolijken. Dit zijn standaard stippen en pijlen.
De middelste knop voegt een markering toe aan alle tussenliggende knooppunten.


Wil je een markering verwijderen, dan moet je in de keuzelijst helemaal bovenaan op een leeg vakje klikken
Maak je een lijn dikker, dan wordt de markering groter.

In dit oefenbestand zitten ook 3 extra plaatjes; dat zijn de bovenste drie. Die heb ik zelf gemaakt en toegevoegd aan de lijst. Die zitten dus niet standaard in Inkscape, maar wel in dit oefenbestand.

Uitknippen

Met de onderste rechthoeken in het oefenbestand kun je een uit te knippen bon maken. Kies daarvoor een schaartje uit de lijst met markeringen. Wil je iets aparts, gebruik dan de krokodil bovenaan de lijst.

Voor een overzicht van alle eerdere artikelen over Inkscape, zie deze link:
https://handleiding.helpmij.nl/?title=inkscape&category=0&search=Zoeken.

Cursus Inkscape

Wil je graag meer leren over dit vectortekenprogramma? Lees dan verder over op de website https://cursusinkscape.nl. Afgelopen 3 jaar heb ik deze cursus gemaakt, omdat er heel weinig lesmateriaal in het Nederlands te krijgen is over dit mooie programma.

Deze uitgebreide cursus is voor iedereen, met name volwassenen, die met het programma wil leren werken.

Vectortekenen wordt veel gebruikt voor het maken van illustraties, logo's en allerlei afbeeldingen voor op websites. Ook het vormgeven van drukwerk kan ermee. Ontwerpen kunnen ook uitgevoerd worden met een lasersnijder of vinylsnijder. Een veelzijdig ontwerpprogramma dus.
Gebruikers zijn bijvoorbeeld kleine zelfstandigen, kunstenaars, hobbyisten, fablabs en docenten.

Auteur: Kate95

Het laatste nieuws

Scroll naar boven

Het laatste nieuws gemist? In deze rubriek vind je het laatste nieuws over besturingssystemen, computers en nieuwe of reeds in omloop zijnde software. Ook het laatste nieuws over smartphones en tablets komt aan de orde.

Heb jij ergens een goed artikel gelezen en wil je dat met andere lezers delen? Klik op de afbeelding om een mail met daarin een link van het artikel rechtstreeks naar de redactie te sturen en wij zullen het artikel plaatsen.

Inhoudsopgave

 

Microsoft werkt aan Windows 10-tool...

Een WhatsAppsticker maken

Nieuwe manieren om een burst te maken in iOS 14

Gastnetwerk voor wifi instellen bij KPN

Gastnetwerk wifi instellen bij Ziggo

Telefoon met 13 besturingssystemen

Apple kondigt vier modellen van iPhone 12 en slimme speaker aan

De beste iPhone mini voor de meeste mensen (link)

iPhone 12 Pro Max (link)

Check hier de Microsoft Surface Laptop Go...

AMD pakt uit met Ryzen 5000-processoren...

Intel Xe graphics benchmarkresultaat lekt met twee gpu's

iPhone-geheugen vol? Zo kun je opslagruimte vrijmaken

Microsoft stopt ondersteuning voor Office 2010:...

YouTube Music-app is eerder op Apple Watch...

Dit is waarom kleinere smartphones...

Oppo brengt A53-smartphone uit voor 179 euro

Cherry's draadloze Gentix-desktopset belooft kwaliteit voor een redelijke prijs 

Gigabyte hult ook RTX 3070 en 3090 in 'niet-gamer' Vision-ontwerp

Adblockers voor Google Chrome voorzien van malware 

Microsoft begint met uitbrengen Windows 10 October 2020 Update

12 dingen die Apple niet vertelde over de iPhone 12

Alles wat je wil weten over open source hardware

Open hardware kopen: De beste sites en tips 

Microsoft maakt Forms beschikbaar voor persoonlijk gebruik

Intel heeft DG2-chip voor 'enthousiast'-gpu aangezet in lab

Windows 10 heeft probleem met resetten, maar er is een oplossing  en Microsoft brengt tijdelijke fix uit

Review: iPad Air (2020) maakt Apples beste tablet iets betaalbaarder

Sony Xperia 5 II review: ondergeschoven kindje is verrassend compleet

Optionele Windows 10-update verwijdert Flash

Welke iPad moet je kopen?

Microsoft werkt aan Windows 10-tool om kapotte SSD's te monitoren

Microsoft heeft een nieuwe Insider Preview Build beschikbaar gemaakt voor Dev Channel-previewers op Windows 10, waarin een aantal handige eigenschappen worden genoemd.

Om precies te zijn gaat het om Build 20226. De eerste nieuwe mogelijkheid is een functie waarmee je gemakkelijk de staat van je ssd kunt checken. Opvallend is dat het specifiek gaat om nvme-ssd's en niet om ssd's in het algemeen. Windows moet gebruikers ruim van tevoren notificeren over eventuele problemen zodat gebruikers de tijd krijgen om back-ups te maken, voordat de problemen de ssd fataal worden.


Een WhatsAppsticker maken 

Kent u de WhatsAppstickers al? Deze kleine plaatjes sturen mensen elkaar tijdens het appen. Kies uit een van de bestaande stickers of maak er zelf een!

In WhatsApp is veel meer mogelijk dan alleen berichten sturen. Denk aan foto’s, video’s, emoji’s en gifjes. Minder bekend zijn de stickers die gebruikers naar elkaar kunnen sturen. Een sticker is een klein plaatje. Soms is dat een getekende afbeelding, soms een uitsnede van een foto. Naast kiezen uit bestaande stickers, kan iedereen ook zelf zulke plaatjes maken. Leuk voor een persoonlijke boodschap!


Twee nieuwe manieren om een burst te maken in iOS 14 

Bij een burst maak je supersnel een hele reeks foto’s. Dat is ideaal bij bijvoorbeeld een groeps- of actiefoto want zo vergroot je de kans dat er een geslaagde foto bij zit. Sinds iOS 14 werkt de Burstmodus op nieuwere iPhones net even anders dan je gewend bent.


Gastnetwerk voor wifi instellen bij KPN 

" Wat is hier de wifi?", is bijna net zo’n normale vraag geworden als visite langskomt als ‘Hoe gaat het?’. Veel mensen geven de inloggegevens van hun thuisnetwerk zonder erbij na te denken. Maar dan heeft iedereen dus de inloggegevens voor de wifi. Vindt u dat niet fijn, maar wilt u dat bezoekers bij u thuis wel kunnen internetten op hun eigen apparaat? Stel dan een gastnetwerk in voor wifi.


Gastnetwerk wifi instellen bij Ziggo 

Het woord ‘gastnetwerk’ zegt het al; het is een wifi-netwerk dat vrienden, familie of klanten kunnen gebruiken. Uiteraard alleen wanneer zij toegang hebben. Zo’n netwerk heeft een eigen naam en wachtwoord, en is dus gescheiden van het wifi-netwerk dat u zelf gebruikt. Zo kunnen gasten gewoon internetten, maar blijft uw internetnetwerk onaangetast.


Telefoon met 13 besturingssystemen 

Stel, je wilt een smartphone en je bent niet zo van iPhones. Wat zijn je keuzes dan? Je kan modellen nemen van Samsung, Xiaomi, Huawei, LG, Sony, Nokia, OnePlus… maar die hebben allemaal één overeenkomst; ze draaien Android. Dat komt doordat de mobiele markt een duopolie is. In de winkels liggen smartphones met iOS en Android en dat is het. De strijd om het smartphone-OS is al even voorbij en namen als Symbian, Maemo, MeeGo, webOS, BlackBerry 10, Windows Phone, Firefox OS en Ubuntu Touch horen al een tijdje tot het verleden. Toch?

Niet helemaal. Aan de rafelranden van de telefoonmarkt gebeurt genoeg.


Apple kondigt vier modellen van iPhone 12 en slimme speaker aan 

Apple heeft vier modellen van de iPhone 12 aangekondigd. Het gaat om de iPhone 12 Mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro en de iPhone 12 Pro Max. Ook kondigde de techgigant een nieuwe slimme speaker aan voor thuis.

De nieuwe iPhones hebben niet langer een adapter of oortjes in de doos, iets waarover al langer geruchten gingen. Daardoor is de doos kleiner en passen er in dezelfde ruimte voor transport 70 procent meer iPhones. Apple presenteerde het weglaten van de lader en oortjes als milieumaatregel en sprak de hoop uit dat andere fabrikanten die stap zullen volgen.


Check hier de Microsoft Surface Laptop Go voor 629 euro 

 Surface Laptop Go is de perfecte balans tussen stijl, prestaties en levensduur van de batterij. Samen in de lichtste, meest betaalbare Surface laptop ooit. Het device heeft een prachtige 12,4" PixelSense touchscreen display, een groot precisie trackpad en een full-size toetsenbord met 1,3 mm toetsen voor een nauwkeurige en comfortabele type-ervaring.


AMD pakt uit met Ryzen 5000-processoren; teaset Navi 2X-prestaties 

AMD deed 8 oktober jongstleden de Zen 3-generatie processoren uit de doeken. Met de nieuwe Ryzen 5000-serie hoopt de fabrikant de toppositie in CPU’s te behouden, terwijl het aanstalten maakt voor een comeback op het gebied van videokaarten, met de Radeon RX 6000-reeks. In deze Hardware Update praten we je bij over alles wat daar afgelopen week over losgelaten werd.


Intel Xe graphics benchmarkresultaat lekt met twee gpu's 

Het is inmiddels geen geheim meer dat Intel werkt aan discrete grafische kaarten, en in 2021 zou de eerste discrete Intel Xe HPG grafische kaart moeten verschijnen. In de SiSoftware benchmark database is een opvallende registratie gevonden van een systeem met een dual-gpu Intel Xe configuratie. Al langer wordt gespeculeerd dat geïntegreerde Intel Xe-graphics zouden kunnen samenwerken met een discrete grafische kaart van Intel, in een soort van SLI/Crossfire-achtige opstelling.


iPhone-geheugen vol? Zo kun je opslagruimte vrijmaken 

Heb je een iPhone met beperkte opslag of gebruik je je toestel heel intensief, dan is de kans groot dat het geheugen vol raakt met bijvoorbeeld foto’s en video’s. Je zou wat apps of games kunnen verwijderen, maar er zijn slimmere manieren om ruimte te winnen. Is je iPhone opslag vol? Met deze handige tips kun je veel iPhone opslagruimte vrijmaken op je iPhone en iPad.


Microsoft stopt ondersteuning voor Office 2010: wat zijn je opties? 

Microsoft Office 2010 heeft zijn laatste updates gekregen. Wie veilig wil blijven, kiest volgens Microsoft best voor Office 365. Ook een on-premises-alternatief blijft beschikbaar.

Tien jaar na de lancering stopt Microsoft met de ondersteuning voor Office 2010. Dat betekent dat de kantoorsuite deze week haar laatste updates heeft gekregen. Eventuele nieuwe beveiligingsproblemen zullen geen patch meer krijgen. Wie Office 2010 gebruikt, loopt zo na verloop van tijd steeds meer risico al is het probleem minder groot dan bij de afloop van de ondersteuning voor Windows 7. Microsoft deelde vanaf de introductie van Office 2010 mee dat support een decennium lang zou lopen en houdt dus woord.


YouTube Music-app is eerder op Apple Watch dan Googles eigen Wear OS verschenen 

De YouTube Music-app voor de Apple Watch is uitgekomen, maar die voor Googles eigen Wear OS is er nog niet, noch is daar een releasedatum voor. Ondertussen gaat de Wear OS-app van voorganger Google Play Music deze maand al wel met pensioen.

De YouTube Music-app voor de Apple Watch maakt het mogelijk om door de bibliotheek van de muziekdienst te bladeren en om de muziek te bedienen. Ook op de wijzerplaat is te zien welke muzieknummers de dienst afspeelt. De YouTube Music-app is er hiermee voor iPhones, iPads en nu dus de Apple Watch.


Dit is waarom kleinere smartphones (weer) populairder worden 

Opvallende nieuwkomer, aangekondigd op een muziekje van James Bond: de iPhone 12 Mini. Ongeveer twee centimeter kleiner en een iets kleinere batterij dan zijn grote broers, maar daar stoppen de verschillen. ,,Kleiner en goedkoper, maar even sterk”, aldus Apple. Al speelt het succes van de betaalbare iPhone SE zeker zijn rol in de lancering van de mini-smartphone.


Oppo brengt A53-smartphone met 90Hz-scherm uit voor 179 euro 

Oppo brengt de A53 en A53s uit, budgetsmartphones met prijzen van 179 en 199 euro. Beide telefoons hebben een 90Hz-lcd, een 5000mAh-accu en een macrocamera met 2-megapixelsensor. De A53 heeft 64GB opslagruimte; bij de A53s is dat 128GB.

Oppo voorziet de A53-smartphones van een Qualcomm Snapdragon 460-octacore en 4GB ram. Het scherm is een 6,5"-lcd met een 20:9-verhouding, een resolutie van 1600x720 pixels en een refreshrate van 90Hz. In de 8,4mm dikke behuizing zit een 5000mAh-accu en die kan met 18W worden geladen via de USB-C-aansluiting.


Cherry's draadloze Gentix-desktopset belooft kwaliteit voor een redelijke prijs 

Fabrikant Cherry, die velen zullen kennen van hun mechanische schakelaars, heeft een nieuwe desktopkit aangekondigd. De Gentix-set combineert een draadloze versie van de bestaande Gentix-muis met een nieuw toetsenbord. Volgens het Duitse bedrijf levert de set no-nonsense kwaliteit voor een bescheiden prijs.


Gigabyte hult ook RTX 3070 en 3090 in 'niet-gamer' Vision-ontwerp 

Ondanks dat kaarten uit Nvidia's RTX 30-serie nog amper te verkrijgen zijn introduceert Gigabyte twee nieuwe modellen. Na de RTX 3080 krijgen ook de andere twee Ampère-gpu's een Vision-uitvoering. Die reeks wordt door Gigabyte op content creators gericht en ziet er anders uit dan de meeste 'gaming'-hardware.


Adblockers voor Google Chrome voorzien van malware 

Google heeft twee adblockers voor Chrome uit de Chrome Web Store verwijderd omdat de nieuwe ontwikkelaars die van malware hadden voorzien. Het gaat om Nano Adblocker en Nano Defender, twee adblockers die op de populaire adblocker uBlock Origin zijn gebaseerd.


Microsoft begint met uitbrengen Windows 10 October 2020 Update 

Microsoft is begonnen met de verspreiding van de Windows 10 October 2020 Update. Het is een van de twee jaarlijkse omvangrijke Windows-updates, al blijven grote nieuwe features uit. Wel krijgen gebruikers de nieuwe Edge-browser en een nieuw startmenu.


12 dingen die Apple niet vertelde over de iPhone 12 

Apple heeft tijdens de aankondiging van de iPhone 12-modellen heel wat interessante details gegeven en ook in het persbericht valt genoeg te lezen. Maar sommige dingen vertelden ze niet en er zijn ook wat details die zo snel voorbij kwamen, dat je ze misschien hebt gemist. Hier zetten we een aantal op een rijtje.


Alles wat je wil weten over open source hardware 

Open hardware (of opensourcehardware, maar we houden het hier bij de kortere term) is een benaming voor hardware die op een gelijkaardige manier wordt ontwikkeld als opensourcesoftware. Het concept is nog niet zo sterk verspreid als opensourcesoftware en er bestaat niet één overkoepelende organisatie en één definitie, maar we spreken doorgaans van open hardware als de maker voldoende informatie vrijgeeft over het ontwerp zodat anderen de hardware kunnen namaken.


Open hardware kopen: De beste sites en tips 

Open hardware kopen is niet zo moeilijk. Er bestaan meerdere websites die een collectie van open hardware aanbieden en de community ondersteunen met allerlei handige functies.

Zo bevat OpenHardware.io een boel projecten. Bij elk project krijg je de licentie te zien, foto’s en een beschrijving, een stuklijst zodat je de onderdelen kunt bestellen, de broncode voor de bijbehorende software en alle benodigde ontwerpbestanden voor de hardware. Met die ontwerpbestanden kun je zelf het printplaatje laten maken bij vele online diensten. Bovendien kun je sommige projecten ook rechtstreeks bij de producent aankopen, volledig geassembleerd.


Microsoft maakt Forms beschikbaar voor persoonlijk gebruik 

Microsoft heeft Forms beschikbaar gemaakt voor persoonlijk gebruikt. Iedereen met een Microsoft-account kan de tool voor enquêtes, polls en toetsen gratis gebruiken. Voor uitgebreide functionaliteit is een Office 365-abonnement vereist.


Intel heeft DG2-chip voor 'enthousiast'-gpu aangezet in lab 

Intels komende DG2-gpu is gericht op gamers in het enthousiast-segment. De fabrikant heeft een eerste versie van de chip gemaakt en aangezet in zijn lab. Het is nog niet bekend of de chip terechtkomt op een videokaart voor desktops, of bedoeld is voor laptops.


Windows 10 heeft probleem met resetten, maar er is een oplossing 

Windows 10 heeft met elke grote update hier en daar wel wat compatibiliteitsproblemen, en dat was ook bij de Windows 10 May 2020 Update (versie 2004) niet anders. Er blijkt ook een probleem te zijn met het resetten van een pc.

Volgens Microsoft is er 'voor bepaalde hardwareconfiguraties;' waardoor een pc niet terug kan worden gebracht naar de fabrieksinstellingen. Microsoft heeft gelukkig een workaround voor het probleem. Hierdoor moet je een Windows-versie gewoon kunnen opschonen voor een toekomstige eigenaar van het besturingssysteem en systeem in kwestie.

Lees ook:

Microsoft brengt tijdelijke fix uit voor Systeemherstel-probleem in Windows 10


Review: iPad Air (2020) maakt Apples beste tablet iets betaalbaarder 

De nieuwste iPad Air maakt de belangrijkste vernieuwingen van de iPhone 12 en iPad Pro betaalbaarder. Maar verwacht geen budgettablet.

 

Met de iPad Pro in 2018 kwam daar voor het eerst verandering in. De dikke randen werden ingeruild voor een dunner alternatief. De knop onder het scherm verdween. Met de komst van een nieuwe iPad Air is dat herontwerp nu ook beschikbaar voor de wat minder dure tablets.


Sony Xperia 5 II review: ondergeschoven kindje is verrassend compleet 

De Sony Xperia 5 II is het kleinere broertje van de Xperia 1 II die we eerder onder handen namen. Dat toestel beoordeelden we met een 7,5, maar de nieuwste Xperia scoort beduidend hoger. In deze review lees je waarom.

De Sony Xperia 5 II is het kleine broertje van de Xperia 1 II die we eerder al onder handen namen in onze uitgebreide review. De Xperia 5 II is ook iets betaalbaarder, maar deelt veel met zijn grotere broer. Dat brengt allerlei goeds met zich mee, maar ook wat dingetjes waar zeker nog gesleuteld aan mag worden. Ook zijn er verschillende fijne features te vinden op de Xperia 5 II, die ontbreken bij de Xperia 1 II.


Optionele Windows 10-update verwijdert Flash 

Microsoft heeft een update voor Windows 10 online gezet waarmee de Flash Player van Adobe uit het besturingssysteem wordt verwijderd. Begin volgend jaar komt deze automatisch op je pc binnen, voorlopig betreft het nog een optionele update.

Adobe stopt per 31 december aanstaande met de ondersteuning van Flash. Er komen dan onder andere geen beveiligingsupdates meer voor uit. Dit terwijl de Flash Player juist vaak doelwit is (geweest) van cybercriminelen. Websites die Flash-componenten bevatten, werken tegenwoordig vaak op modernere, veiligere alternatieven zoals HTML5.


Welke iPad moet je kopen? 

Dit jaar bracht Apple maar liefst drie nieuwe iPads uit. In het voorjaar verscheen de nieuwe versie van de iPad Pro, Apple’s meest geavanceerde iPad. In september werd de ‘gewone’ iPad 2020 gelanceerd, dit is het instapmodel. Ten slotte was er in 2020 ook nog een nieuwe iPad Air, voor de iets gevorderde gebruiker. Alleen de iPad mini heeft geen opfrisbeurt gehad dit jaar. Dat betekent dat je bij Apple op dit moment vier verschillende iPads hebt om uit te kiezen.


 

Auteur: Redactie

Over fraude en andere troep

Scroll naar boven

Wees op je hoede als je een e-mail, WhatsApp bericht of een telefoontje van je bank krijgt. Zelfs als het scherm van je telefoon het nummer van je bank weergeeft. Trap niet in de mooie verhalen die je van de andere kant ingefluisterd worden. Geef nooit en te nimmer je bankgegevens aan iemand!  Het kan je veel geld en leed besparen.


 

Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.

https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/


ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.


Roddel, achterklap, geruchten, laster, broodjeaapverhalen: nep nieuws is van alle tijden. Hoe beoordeelt u of een bericht klopt?

Ga naar de site van Hoax-Wijzer om te beoordelen wat nep nieuws is en wat niet.

 


Neem vooral een kijkje op de sites van Fraudehelpdesk en Opgelicht! en zie wat de laatste phishing en virus meldingen zijn.

Op de site van ConsuWijzer zie je wat je rechten zijn op computergebied.


Wat te doen tegen phishing?

Je herkent het vast wel: je krijgt een mailtje waar je gelijk een vreemd gevoel bij hebt. Het bericht lijkt van een betrouwbare organisatie te komen. Toch twijfel je. Misschien zie je wat typfouten. Of vraag je je af waarom je ineens je bankgegevens moet invullen. Je moet goed opletten. Fraudeurs gaan namelijk slim te werk. Voor je het weet, hengelen ze je geld of gegevens binnen.


Herken zelf phishing

Nepmails zijn steeds lastiger te herkennen. Daarom geeft SeniorWeb gratis advies bij verdachte e-mails. Als lid van SeniorWeb kunt u verdachte e-mails naar ons toesturen. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een phishingmail is of niet.


Sms over nieuwe betaalpas voor Geldmaat is phishing

Wees op uw hoede als u een sms ontvangt waarin staat dat u een nieuwe betaalpas moet aanvragen vanwege de nieuwe geldautomaten van Geldmaat.

De gele Geldmaat-automaten verschijnen op steeds meer plaatsen. Deze geldautomaten zijn niet van één bank. Onder andere ING, Rabobank en ABN Amro hebben aandelen in het bedrijf en kiezen ervoor om hun eigen geldautomaten langzaam aan te vervangen door de Geldmaat.


Banken waarschuwen voor nieuwe oplichtingstruc. Wat is 'recoveryfraude' na WhatsAppfraude en wat moet je weten?

Verschillende banken waarschuwen dat oplichters misbruik maken van een nieuwe oplichtingstruc die snel in opkomst is, en wel in de vorm van 'recoveryfraude'. Dat is een vorm van oplichting die volgt na WhatsAppfraude. Het uitgangspunt van de oplichters is om je voor de tweede keer een flink geldbedrag afhandig te maken, aldus de Fraudehelpdesk. Wat moet je weten over deze vorm van fraude?


Politie: 'E-lectronics.nl is een onbetrouwbare webshop'

Heb je een iPhone, MacBook, televisie, spelcomputer of een wasmachine nodig? Dan moet je volgens de politie zeker geen aankoop doen bij E-lectronics.nl. Er zijn talloze aanwijzingen die erop wijzen dat het om oplichting gaat. De site bestaat pas vijf dagen en de kans is aanwezig dat ze op sociale media adverteren om slachtoffers te benaderen, dus pas op.


Nieuwe rekening bevestigen bij Knab? Pas op voor phishing

Er gaan nepmailtjes rond van de bank Knab, waarbij de ontvanger nog even een iDeal-overboeking moet doen. Opgepast, dit mailtje komt helemaal niet van Knab vandaan.

Ontvangt u een mailtje waarin staat dat u een Knab-bankrekening hebt geopend? Zelfs als u daar helemaal geen rekening hebt?


Auteur: Redactie

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Beste,

Ik vraag me af of  jullie me met het volgende probleem kunnen helpen:
Bij het openen van Microsoft Edge of Google Chrome krijg ik steevast volgende melding:

“”Intel Optane(tm) Memory Pinning
K
an DLL iaStorAfsServiceApi.dll niet laden. Kan opgegeven module niet vinden. (Uitzondering van HRESULT:0x8007007E)””

Ik vind dit eigenaardig. Misschien kunnen jullie me helpen of een duwtje geven in de goede richting.
Dank je en met vriendelijke groeten.

Gilbert Kuppens (ingekort door de redactie)

Beste Gilbert,

Dit email-adres is alleen bedoeld voor opmerkingen over het magazine. Vragen kun je kwijt op het forum. Dat is daarvoor.
Bijvoorbeeld hier: https://www.helpmij.nl/forum/forumdisplay.php/607-Windows
Succes met je vraag.

Met vriendelijke groet,
De redactie

Naschrift: Gilbert heeft inmiddels laten weten dat hij zijn vraag op het forum heeft geplaatst.
Hopelijk is hij goed geholpen.


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.