Helpmij magazine

September 2020

Voorwoord

Scroll naar boven

Wij gaan weer van start!

De redactie is weer (bijna) compleet, ik zit, door omstandigheden, nog even in het zonovergoten Portugal, in de relatief veilige Algarve. De regels zijn hier wat strenger, zeker voor wat betreft mondkapjesgebruik. Verplicht in elke winkel, maar ook in de straten van "openlucht" winkelcentra zoals het Forum en het "outlet dorp" van de Mar in Faro moet men zo'n ding dragen. De landelijk gewenste afstand tot "vreemd volk" is twee meter, maar per gemeente mag daarvan afgeweken worden.

In dit nummer van ons magazine vind u de uitslag van de enquête die wij u in juni voorgelegd hebben met het verzoek ons uw mening, ideeën en suggesties over ons magazine te geven. Het is trouwens nog steeds mogelijk om deze enquête in te vullen. Wij zijn erg blij met uw reactie. Ook treft u het tweede deel van de workshop "zelf een enquête maken". Vanzelfsprekend zijn onze vaste rubrieken ook weer present.

Wij wensen onze lezers veel leesplezier! Blij dat u ook weer terug bent!

 

Auteur: ErpCity

Uitslag van de Helpmij magazine lezersenquête

Scroll naar boven

Als redactie zijn we altijd nieuwsgierig naar de mening van onze lezers. Een enkele keer krijgen we feedback- via het Postvak in. Vaak positief en een soms kritisch. Opbouwende kritiek kan zeer leerzaam zijn en ook dat horen we graag. Om een beter beeld te krijgen van wat er bij onze lezers leeft, hebben we in het juni nummer een lezersenquête opgenomen. De uitslag hiervan lees je in dit artikel.

Tot nu toe hebben we 135 reacties binnengekregen. Dat is een mooi aantal. Dit wel met de kanttekening dat als je in je achterhoofd houdt dat er iedere maand meer dan 33.000 exemplaren worden verstuurd is dit weer niet zo heel veel. We moeten daarbij wel meerekenen dat het om een nieuwsbrief gaat, die nu eenmaal lang niet door iedereen wordt gelezen en vaak ongezien in een spammap of andere digitale vuilnisbak terecht komt. Ook met dit in het achterhoofd is 0,44 % niet  bepaald overweldigend veel. De uitslagen die binnen zijn gekomen vertegenwoordigen wel een belangrijk deel van onze trouwe lezersschare.

NB Helpmij magazine helpt je natuurlijk als je een eigen enquête, toets of quiz zou willen maken. Hoe je dat doet, lees je in de tweedelige artikelreeks uit het vorige en de huidige uitgave. Je kunt de enquête alsnog invullen via de volgende link: Helpmij magazine enquete. Op die manier kun je alsnog je menig kwijt en heb je tegelijkertijd een voorbeeld voor ogen.

Uitslag

De antwoorden die we binnen hebben gekregen schetsen een duidelijk beeld. En, spoiler alert, het moet gezegd worden dat deze een glimlach op onze redactionele gezichten toverde.

De uitslag is overwegend positief. We moeten echter met beide benen op de grond blijven staan. De kans is namelijk aanwezig dat lezers die kritisch zijn over het magazine, deze niet lezen en ook de enquête hebben gemist. Ook met dit in ons achterhoofd blijven we evengoed blij met de positieve beoordeling die jullie het magazine gaven.

Algemene indruk

Met een gemiddelde algemene indruk van een 4,3 uit 5 (dat is dus een ouderwetse 8,6) zijn we dik tevreden. Ook al, omdat helemaal niemand een beoordeling van slechts één ster heeft gegeven. Slechts twee lezers gaven twee sterren, vier gaven er drie en 129 (95,6%)  lezers gaven het magazine 4 of 5 sterren. Daar wordt je als redactie toch echt blij van.

Leesbaarheid

Bijna hetzelfde beeld is te zien bij de leesbaarheid. Er zijn twee lezers die het magazine slecht leesbaar vinden, dertien lezers geven daar een gemiddelde beoordeling voor en honderdtwintig lezers (88,9%) vinden de leesbaarheid goed tot zeer goed.

Ook de lay-out krijgt een vergelijkbare beoordeling. Nu zijn er wel drie lezers die deze slecht of matig vinden en drieëntwintig die het een gemiddelde beoordeling geven. Honderdnegen lezers (80,9%) vindt de lay-out prima tot zeer goed. 

Onderwerpen

Er blijkt een brede interesse onder onze lezers te bestaan voor verschillende onderwerpen:

 

Bij het kiezen van onderwerpen zullen we in als redactie in gedachten houden wat hier als voorkeur is opgegeven Eerlijkheidshalve moeten we daar wel bij zeggen dat we met onze kleine redactie hier slechts beperkt in kunnen voorzien. Uitbreiding van de redactie blijft dan ook onze grote wens. Tot nu toe heeft één respondent zich als kandidaat opgegeven. Daar zijn we natuurlijk blij mee. We hopen echter dat meer kandidaten dit bij de enquête invullen. Eventueel kun je jezelf ook opgeven via het redactie-emailadres: redactie@helpmij.nl.

NB: de redactie neemt je mening serieus; dat blijkt wel uit het feit dat één respondent heet aangegeven dat er aandacht moet komen voor Affinity Design. Een mooi artikeltje hierover lees je al in ditzelfde magazine.  

Frequentie

Het magazine wordt blijkbaar goed gelezen door de respondenten. Ruim vijfentwintig procent leest regelmatig een artikel of cursus, bijna veertig procent doet dit maandelijks en een kleine dertig procent leest alles van voor tot achter. Dat zijn cijfers waar we trots op zijn.

Hulp

Helpmij is voor velen een belangrijk medium om hulp te vragen of te geven op computergebied. Honderdentwaalf lezers geven aan dat voor hun Helpmij hier een gemiddeld tot zeer belangrijk medium is.

Rol

Logischerwijze bezoekt het grootste deel van de respondenten Helpmij als vraagsteller. Ruim 21 % is overwegend helper. Verder hebben twee moderators en twee beheerders gereageerd.

Leeftijd

In de leeftijdsopbouw valt op dat de jongere lezer zwaar is ondervertegenwoordigd. Welgeteld twee respondenten zijn jonger dan 40 jaar. De grootst groep is 60 jaar of ouder en jonger dan 80. Deze groep vertegenwoordigd zo'n 72% van de respondenten. Persoonlijk vind ik het mooi dat 9% ouder is dan 80 jaar. In mijn ogen bewijst dit dat er veel krasse knarren zijn die het magazine lezen en dat 80 het oude 70 is.....

 

Man/vrouw verdeling

Er wordt beweerd dat de computerwereld voornamelijk een mannenwereld zou zijn. Helaas kunnen we deze stelling niet ontkrachten met de uitslag van onze lezersenquête; vijfentachtig procent van de lezers geeft aan van het mannelijk geslacht te zijn.

Algemeen

Er werd ook ruimte gegeven om open antwoorden in te vullen. Ook hier waren de commentaren overwegend positief. Een kleine bloemlezing:

  • Ik vind het fijn wat jullie allemaal schrijven en lees het altijd met plezier. Ik hoop dat jullie heel wat wijzer worden van de enquête en nog lang door gaan. Als digibeetje steek ik er in ieder geval veel van op.
  • Ik vind het goede email n mag het graag lezen. Ben ook gaan werken met het fotobewerkingsprogramma Gimp, geïnstalleerd op Linux.
  • Doorsnee fijne heldere artikelen over alle besturingssystemen en applicaties, ga zo door
  • Helpmij magazine is een zeer goed magazine met voortreffelijke onderwerpen. Ik vind dat de redactie haar werk voortreffelijk doet. Een compliment waardig. De enquête is goed opgezet. Ook dit is weer voortreffelijk. Ik wens de redactie nog een prettige vakantie en kom gezond weer terug.

We gaan ze niet allemaal citeren. Uit de antwoorden blijkt geen voorkeur voor een bepaalde (stijl van) een redacteur. Alleen onze Kate95 heeft een fan:

  • Groot fan van Kate95. Overigens waardeer ik het werk wat jullie allemaal doen enorm. Jullie doen altijd heel erg je best. Chapeau!

Natuurlijk zijn er ook meer kritische kanttekeningen. De belangrijkste hiervan zijn:

  • Leesbaarheid zou verbeteren als de lay-out van 2 naar 1 columns gaat.
  • Doordat er complete cursussen in het magazine staan is het soms een heel eind scrollen als deze je niet interesseert. Mogelijk is het handiger om inleiding leerdoelen en samenvatting op te nemen in het magazine en een link naar de hele cursus.
  • Voor mij zijn de artikelen vaak te moeilijk. Het forum bezoek ik niet meer ivm wachtwoordproblemen
  • De vernieuwing is voor mij mislukt, vroeger las ik veel meer
  • Lay-out graag meer schermvullend.

Stuk voor stuk punten die we in ons achterhoofd houden wanneer doorontwikkeling van het magazine aan de orde is.

Ook over het Helpmij-forum werden de nodige positieve opmerkingen gemaakt. Veel lezers zijn erg blij met dit forum.

Een paar kenmerkende reacties: 

  • Zoals ik al zei, fantastische en intelligente moderators en panelleden, steeds snelle en doeltreffende oplossingen voor problemen, doe zo verder aub.
  • Ik vind het forum zeer goed opgezet, ik kan hier altijd terecht met mijn vragen.
  • Elke vraag, is, als helper, een leuke uitdaging om op te lossen.
  • Helpmij is voor mij erg leuk als tijdverdrijf. Vind het leuk om mensen te helpen op allerlei gebied. Ben al bijna 10 jaar lid en nog net zo fanatiek als in het begin. Doorgaan. Vooral doorgaan. Groet Manamana.

Sommige respondenten vroegen meer begrip voor de betrekkelijke onwetendheid van de vraagstellers:

  • Antwoord op vragen zijn af en toe moeilijk te begrijpen zou prettiger zijn als de helpers lekentaal gebruiken.
  • Bezoek meestal Excel. De manier van bestanden uploaden kan handiger en iets meer begrip in het algemeen van uw fantastische professionele helpers voor dombo's zoals ik.

Conclusie

De  uitslag maakt ons als redactie erg blij. Het magazine blijf echter alleen goed scoren als we steeds aan de kwaliteit daarvan zullen blijven werken en dat zullen we dan ook zeker. Nodeloos om te zeggen dat we daar graag hulp bij krijgen, vandaar dat we de oproep om je op te geven als redactielid ook hier nog een keer herhalen. 

Als laatste rest ons nog om alle respondenten hartelijk te bedanken voor de genomen moeite om de enquête in te vullen!

(afbeelding van Pixabay)

Auteur: leofact

Na 14 jaar: een nieuwe MS Flightsimulator

Scroll naar boven

Mijn interesse voor flightsimulators ontstond begin jaren 80 toen ik van een bezoekende technicus vernam dat de programmeurs in de software van de angiografiecomputer die ik gebruikte (een mainframe dat draaide op RT11 v.4, met een 677 Mbyte harde schijf zo groot als een wasmachine) een simulator als "easteregg" hadden verstopt. Weinig graphics, het was meer blind vliegen, en als het mis ging bij de landing kwam steevast de vraag "what are you doing in this cornfield". Leuk om de stille momenten te overbruggen.

De eerste versie die ik privé aanschafte draaide, midden 80'er jaren, op mijn Atari ST computer. Toen kwamen de "echte" pc's en in 1989 was ik er snel bij toen Microsoft met versie 4.0 op de markt kwam. Ongeveer om de twee jaar werd een nieuwe versie gelanceerd. Ik kocht ze allemaal. Maar na versie "X" in 2007 werd het stil.

Nu, na bijna 14 jaar, kwam op 18 augustus een nieuwe MS flightsimulator uit.

 

De kritieken zijn overwegend lovend.

Een zeer realistisch landschap met gedetailleerde steden, dorpen en rivieren gebaseerd op Bing Maps (beter zou Google Maps zijn geweest omdat de info daar recenter is, maar Bing is nu eenmaal van MS) en prachtige wolkenpartijen.

 

 

 

 

De vliegtuigen zijn erg mooi, gedragen zich heel natuurlijk bij het vliegen en hebben zeer realistische cockpits..

 

 

 

 

 

 

Wat grotere vliegtuigen betreft is de keuze beperkt in de standaardversie. Je kunt wel kiezen voor een Airbus 320 maar niet de 737, het best verkochte vliegtuig ter wereld. Er zijn drie uitvoeringen van het programma: Standaard, DeLuxe en Premium DeLuxe.

Een uitgebreide review van het programma vind men hier.

 

 

 

 

Auteur: ErpCity

Maak je eigen enquête deel II

Scroll naar boven

Het is alweer een tijdje terug dat het laatste magazine uit werd gegeven. De zomer moest nog beginnen en voor velen stond de vakantie voor de deur. Inmiddels is het september en ligt het eerste exemplaar van het nieuwe seizoen alweer op je digitale deurmat. In de aflevering van juni werd je opgeroepen om de Helpmij magazine-enquête in te vullen en heb ik in een apart artikel algemene uitleg gegeven over het zelf maken van een enquête. In dit artikel ga ik in op hoe je zelf een enquête kunt maken met de formulierenfunctie van Google Docs. Dat kan gratis en voor niets.

Allereerst

Op de enquête hebben we een aardige respons gekregen, maar we zijn benieuwd naar ieders mening. Mocht je deze nog niet hebben ingevuld; het kan nog. De algemene uitslag vind je nu al elders in dit magazine. De enquête invullen, als je dat nog niet gedaan hebt is toch handig, want dan heb je een praktisch voorbeeld voor ogen als je verder leest. Bovendien kun je alsnog je mening kwijt over Helpmij en het magazine.

Eerst nog de Helpmij enquête invullen? Dat kan hier: Helpmij_magazine_enquete.

Voor de start

Het is een goed idee om, voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat, op een rij te zetten wat je wilt weten van de geënquêteerde en wat de handigste manier is om dat te achterhalen. Je kunt daar meer over lezen in het eerder verschenen artikel in het Helpmij magazine van juni: Helpmij magazine: maak je eigen enquête.

Aftrap

Voor het gebruik van Googleproducten is een Google-account vereist. Wanneer je deze nog niet hebt, kun je er hier een aanmaken: Google-account aanmaken.

De daadwerkelijk start doe je vanuit Google Drive met een klik op de Startknop linksboven. Hiermee open je een menu waarmee je een nieuw formulier kunt aanmaken: drive.google.com/drive/

Je kunt ook kiezen voor verschillende templates met de optie op basis van template. Dat kan handig zijn om snel even een vragenformulier aan te maken met een template dat voldoet aan wat je nodig hebt:

Wij beginnen echter met een leeg formulier en gaan de enquête van de grond af aan opbouwen. Hiervoor wordt een naamloos formulier geopend met een eerste eveneens naamloze vraag:

 

De eerste stap is om het formulier een naam te geven die past bij het doel dat je voor ogen hebt (1). Eventueel kun je dan een formulieromschrijving toevoegen bij het betreffende item. Je ziet nu de vragenweergave. Wanneer het formulier klaar en verzonden is, kun je hier de antwoorden zien in een overzichtelijke weergave (2).

NB: in deze uitgave van het magazine vind je de uitslag van de Helpmij Magazine enquête, daarmee krijg je ook een indruk hoe de antwoorden worden weergegeven.

Wij zijn echter nog lang niet toe aan de antwoorden, want we zijn nog bezig met de algemene instellingen. Bij (3) kom je in het Add on-menu. Hier kun je verschillende tools toevoegen, zoals een antwoord notificatie en veel meer. Kijk hier eens rustig rond of er iets van je gading bij zit.

Het uiterlijk van de vragenlijst kun je tot op zekere hoogte aan je eigen voorkeur aanpassen met de optie Thema aanpassen (4). Hier verander je kleur en lettertype. Bovendien kun je een achtergrondafbeelding toevoegen. In de voorbeeldweergave (5) kun je een voorbeeld zien hoe je enquête er uiteindelijk uit gaat zien. Met het tandwieltje open je het instellingen menu, waarover straks meer. Wanneer je vragenlijst helemaal klaar is, verstuur je deze met een druk op de knop Verzenden (7). Ook hierover lees je verderop meer.

Tenslotte vind je nog een algemeen instellingenmenu onder de knop (8). De betekenis van de opties van dit menu liggen voor de hand. Bij Voorkeuren kun je de standaard-instellingen aanpassen. Daartussen zie je ook de optie om e-mailadressen te verzamelen. Wanneer je dit aanvinkt, wordt in de kop van het formulier om het e-mailadres van de respondent gevraagd. Dat kan handig zijn, maar is wel iets om even over na te denken. De enquête is dan niet langer anoniem en dat wordt niet altijd prettig gevonden.

Samenwerken

Je hoeft de lijst niet in je eentje te maken. Bij het instellingenmenu vind je ook de optie om Bijdragers toe te voegen. Hiermee kun je de e-mailadressen van personen of groepen toevoegen. Je kunt er ook voor kiezen om een link aan te maken, die je vervolgens aan de juiste personen kunt sturen:

Hiermee wordt het mogelijk om samen te werken aan dezelfde enquête.

Instellingenmenu

Voor we met de eerste vraag aan de gang gaan, werpen we nog een blik in het Instellingenmenu en passen dat naar wens aan:

Dit is alleen bedoeld als voorbeeld, de opties zie je duidelijk in het menu zelf.

Bij de tab Algemeen kun je aangeven of je e-mailadressen wilt verzamelen of de respondenten verplicht moeten inloggen. Verder kun je de respondenten de mogelijkheid geven om de antwoorden nog te bewerken na verzending en de reacties in te laten zien.

Bij Presentatie kun je ervoor kiezen om een voortgangsbalk weer te geven. Zo is steeds zichtbaar hoever je bent met het invullen. Daarnaast kun je de vragen in willekeurige volgorde laten weergeven. Dat kan handig zijn bij een toets of quiz. In dit menu kun je ook het bevestigingsbericht aanpassen. Dat kun je daardoor persoonlijker maken.

Onder Toetsen kun je aanvinken dat het om een toets (of quiz) gaat met een puntentelling. Vervolgens kun je aangeven wanneer de uitslag wordt gegeven en wat de respondent mag zien. De puntentelling wordt door Google voor je bij gehouden.

De eerste vraag

We zijn al een tijdje bezig en het wordt nu toch echt tijd om met de eerste vraag aan de slag te gaan. Deze staat al klaar. Als voorbeeld nemen we een alvast ingevulde vraag:

 

Bij (A) werd gekozen voor Meerkeuze. De opties zijn in dit voorbeeld al ingevuld en de respondent kan bij het invullen één optie selecteren. De verschillende mogelijkheden van de keuzelijst worden verderop besproken, hier gaan we verder met de opties die bij de vraag horen.

Bij (B) kun je de vraag zelf invoeren, eventueel met een korte toelichting daaronder. Bij (C) voer je de verschillende opties in. Per optie kun je eventueel een afbeelding toevoegen. Handig voor een quiz of toets. Zo nodig kun je een optie weer verwijderen met het kruisje rechts. Wanneer je de vraag af hebt, kun je deze als basis gebruiken voor een nieuwe vraag. Je maakt dan een duplicaat met de knop Dupliceren (D). Wanneer de vraag niet naar tevredenheid is, kun je deze wissen met de prullenbak (E). Met het schuifje onder (F) kun je instellen of de vraag verplicht moet worden ingevuld of juist niet. Onder (G) vind je vervolgens in het vervolgmenu de opties om de omschrijving of toelichting, vlak onder de vraag weer te geven. Daarnaast zit de optie om naar een bepaalde sectie te springen aan de hand van de antwoorden (waarover later meer). Als laatste kun je de antwoorden ook in een willekeurige, steeds veranderende, volgorde laten weergeven. Ook dit is handig voor een toets of quiz.

NB: Het succes van een enquête wordt mede bepaald door een duidelijke, eenduidige vraagstelling in een logische volgorde. In het vorige deel van deze minireeks lees je daar meer over (zie de link onderaan).

Doorgaan

De eerste vraag is nu klaar en we kunnen door naar de volgende vraag. Daarvoor is de menubalk rechts van de vraag.

Een nieuwe vraag maak je aan met een voor de hand liggende klik op de plus (1). Je kunt ook vragen importeren uit een eerder gemaakte vragenlijst door op (2) te klikken. Met een klik op (3) kun je een nieuwe titel met beschrijving toevoegen. Ook het toevoegen van een afbeelding (4) of een YouTube video (5) is eenvoudig mogelijk. Met de laatste knop (6) voeg je een nieuwe sectie toe.

Meerdere opties

Naast de eerder besproken meerkeuze-optie kun je bij de vragen onder het drop down menu onder (A) kiezen voor een open antwoord met een kort, of langer tekstantwoord (1).

Bij (2) kies je voor de eerdergenoemde meerkeuze radiobuttons (steeds één antwoord mogelijk). Daarnaast kun je hier kiezen voor een dropdownlijst of selectievakjes (vinkjes). Bij deze laatste optie zijn meerdere antwoorden mogelijk. Daarnaast kun je de respondent de mogelijkheid geven om een bestand te uploaden (3). Hiervoor is inloggen vereist.

Bij menu-optie (4) kan gekozen worden voor een lineaire schaal (bijvoorbeeld van 1 tot 10). Daarnaast is het ook mogelijk om een raster of tabel van antwoorden te maken met meerdere rijen en kolommen. Dat kan als Meerkeuzeraster, waarbij één antwoord mogelijk is of als Selectievakraster, waarbij meerdere antwoorden mogelijk zijn.

Als laatste is de optie beschikbaar (5) om een datum of tijd in te laten vullen.

 

 

 


 

Validatie

Soms wil je bij een vraag dat de respondent op een specifieke manier antwoord. Bij een selectievakraster wil je bijvoorbeeld dat er een bepaald aantal opties wordt geselecteerd. Ook is het mogelijk om een specifieke tekst, of getal te vragen. Dit kan met Reactievalidatie:

Deze mogelijkheid open je door rechtsonder in de vraag op Meer (1) te klikken en voor de betreffende optie te kiezen. Vervolgens kun je onder meer voor tekst of getal (2) kiezen en daarnaast voor een bepaalde voorwaarde (3 en 4). Eventueel kun je dan nog een gepersonaliseerd foutbericht laten weergeven (5). Op deze manier kun je de respondent duidelijk maken wat je van hem of haar verwacht. Wil je bijvoorbeeld dat er een e-mailadres wordt ingevuld, dan kun je met Reactievalidatie eenvoudig controleren of het antwoord voldoet een de algemene vereisten voor een e-mailadres. Zo voorkom je foutief invullen. De mogelijkheden hiervan zijn behoorlijk uitgebreid. In de link onderaan dit artikel lees je daar desgewenst meer over.

Springen

De vragenlijst afmaken, is nu een kwestie van vraag voor vraag verder werken.

De vragen groepeer je in een sectie door op de juiste plaats een nieuwe sectie aan te maken met een klik op de sectieknop (1). Je kunt iedere sectie een titel en beschrijving meegeven (2).

Normaal gesproken wordt bij het beantwoorden de vragen in de verschillende secties één voor één afgewerkt. Dat is niet altijd logisch. Bepaalde vragen maken het beantwoorden van een volgende vraag overbodig of juist noodzakelijk. Voor die situaties wordt de mogelijkheid geboden om naar een bepaalde sectie te springen op basis van het gegeven antwoord. Deze optie vind je in het Meer-menu (3). Achter de optie wordt nu een keuzelijst getoond waarin je kunt selecteren naar welke sectie moet worden gesprongen (4). Aan het eind van de sectie ga je standaard naar de volgende. Dit kan echter worden aangepast met de keuzelijst onder (5). Zo kun je een patroon realiseren met meerdere sprongen en daar als maker toch eenvoudig overzicht over houden. Als het goed is, merkt de respondent daar weinig van. Die merkt alleen dat de vragen logisch op elkaar aansluiten.

Verzenden

Je hebt de vragenlijst nu af. Alle vragen zien er goed uit en de secties zijn logisch ingedeeld. Het wordt nu tijd voor de laatste stap; het verzenden. Je klikt daarvoor bovenaan op de paarse verzendknop. Er opent zich een menu met verschillende mogelijkheden:

Je kunt verzenden naar e-mailadressen (1). Nadeel van deze methode is dat je hiervoor de adressen moet invoeren. Je kunt het onderwerp en het uitnodigingsbericht aanpassen. Mooi bij deze optie is dat je de vragenlijst in de e-mail kunt insluiten. Handig bij een korte vragenlijst die dan even snel vanuit de mail kan worden ingevuld.

Een andere optie is dat je een link aanmaakt (2). Deze kun je vervolgens op elke gewenste manier verspreiden. De link is eenvoudig te kopiëren (6) naar e-mail, sociale media en noem maar op. Iedereen die op de link klikt, kan de enquête invullen. Een lange link is overigens onhandig en geen gezicht op de sociale media. Er is daarom voorzien in een optie om deze te verkorten (5).

De laatste optie om je vragenlijst te delen is om deze als iFrame op je website te embedden (3). Dat is meer iets voor de gevorderde gebruiker.

Voor alle opties geldt dat je de e-mailadressen van de respondenten kunt laten verzamelen (4).

Ten slotte

Je hebt je best gedaan om een relevante vragenlijst in elkaar te zetten met duidelijke vragen in een logische volgorde. Dat was niet ingewikkeld, maar al met al best wel wat werk. Na verzending komt echter het mooie moment; je kunt achteroverleunen en de antwoorden één voor één binnen zien druppelen. Google turft en ordent ze netjes voor je.
Veel succes met je eigen enquête, toets of quiz.

Informatie

Helpmij Magazine enquête
Helpmij magazine: maak je eigen enquête
Google account aanmaken
Google docs formulieren
Google formulieren antwoord validatie

De gebruikte afbeeldingen zijn van Pixabay, PXhere en eigen screenshots.

Auteur: leofact

In opkomst: Affinity Designer

Scroll naar boven

Adobe Illustrator en Corel Draw opgepast! De laatste jaren hebben jullie de markt gedomineerd. Maar er zijn nieuwe illustratie programma's en gebruikers hebben de keuze om over te stappen. Het team van de Affinity Serif software heeft zijn best gedaan en lokt heel wat professionele illustrators.

Over

Het bedrijf achter Affinity is al bezig sinds 1987. In 2014 hebben ze hun software opnieuw gelanceerd. Er zijn 3 programma's: Photo voor foto's, Designer voor illustraties/vormgeving en Publisher voor desktop publishing.

Designer: isometrisch ontwerpen. Afbeelding van affinity.serif.com

Mijn eerste ervaringen

Ik heb het programma een beetje uitgeprobeerd, want ik gebruik met name Inkscape. Maar voor de enkele keer dat ik een bestand wil openen en opslaan in een afwijkend formaat blijkt het heel handig. Ook de CMYK functie werkt hier, die heb ik af en toe nodig.
Er zitten veel fraaie opties op Designer en deze worden nog uitgebouwd. Opvallend is:

– Het programma is niet beschikbaar in het Nederlands, wel in het Engels.

– Een aantal functies werkt heel intuïtief. Heb je eerder met vector software gewerkt, dan is het eenvoudig om aan te wennen.

– Natuurlijk zijn de sneltoetsen aan te passen naar eigen wens.

– Mooie menging van vectoren en pixels.

Vector én pixels

Bijzonder is deze combinatie tussen vector en pixel gebaseerde afbeeldingen. Hoe zit dat? Nou, vectoren zijn oneindig schaalbaar, maar vaak te vlak en te scherp. Pixels zijn dan weer niet oneindig schaalbaar, maar zorgen wel voor levendigheid. En in Affinity kun je de twee methodes mengen, wat voor rijkere ontwerpen zorgt.

Pixel brushes in Designer. Afbeelding van affinity.serif.com

Persona

Een nieuwe term waar ik aan moest wennen, was de term persona. Binnen het programma veranderen de menu's tijdens het werken. Dat is omdat er zoveel opties beschikbaar zijn natuurlijk. Dus hebben ze de mogelijkheden gegroepeerd en een naam gegeven, namelijk persona. In het Nederlands is het het beste te begrijpen als je de term vertaalt met werkomgeving.

Zo heb je de vectorpersona voor het pure vectortekenen, de pixelpersona voor het schilderen met pixels en de exportpersona om de afbeeldingen op te slaan.

Bitmap overtrekken?

Wat ik helaas wel mis, is de mogelijkheid om bitmap afbeeldingen automatisch over te trekken. Dat wil zeggen, van een jpg of png plaatje snel een vectorafbeelding maken. Dit zou eigenlijk niet mogen ontbreken bij een professioneel vector teken programma. Waarschijnlijk ontwikkelen de makers deze functie nog wel eens, maar veel duidelijkheid daarover is er niet. Inkscape heeft veel opties om jpg plaatjes automatisch te vectoriseren. En Inkscape is gelukkig ook snel geïnstalleerd...

Prijzen

  • Adobe Illustrator was vroeger te koop als programma. Maar wil je er nu bij horen, dan moet je maandelijks €24,- neertellen voor het gebruik van dit programma in de Creative Cloud. Windows en MacOS.

  • Ook Corel Draw biedt een abonnement aan voor €29,- per maand, of de optie om de software in één keer te kopen voor €609,-. Windows en MacOS.

  • Het uitgangspunt van het team van Affinity is geweest om betaalbare professionele grafische software te maken. De Affinity software is beschikbaar voor Windows, MacOS en iPad. Voor elk platform moet je wel een aparte licentie aanschaffen. Eenmalige aanschaf €55,- of €22,-.

  • Inkscape is en blijft compleet gratis, voor Linux, Windows en MacOS: €0,- Werkt ook in het Nederlands.

Starters

Affinity wordt rap doorontwikkeld. De makers hebben de PR goed onder de knie en er een lijvig boek bij geschreven. Ook staan er filmpjes op internet waarmee je de basistechnieken kunt leren.

Voor beginnende ontwerpers zou ik zeggen: leer Inkscape, en koop Designer voor de keren dat je een ontwerp in CMYK moet aanleveren. Onder de optie om te kopen kun je ook aanklikken dat je het programma gratis wilt proberen via Free trial. De programma's vullen elkaar goed aan.

Hobbyisten: ga lekker met het gratis Inkscape aan de gang!

Auteur: Kate95

GIMP 49: Het histogram

Scroll naar boven

Onder Kleuren > Info > Histogram vind je het histogram dat de verdeling van de helderheid in de foto weergeeft in de vorm van een curve. Aan de linkerzijde vind je de donkere delen en rechts de heldere delen.

Zou je foto heel netjes belicht zijn, dan heeft een histogram het profiel van een mooie berg. Dat is natuurlijk niet zo vaak het geval.

Hulpmiddel

Het histogram is een goed hulpmiddel bij het kiezen van de belichting. Haal de oefenfoto uit GIMP 13 nog eens op:
https://magazine.helpmij.nl/uploads/2015/12/IMG_1130.CR2

De derde molen van de Tweemanspolder bij Zevenhuizen

Die molen stond in tegenlicht onder een prachtige wolkenlucht. In dat soort situaties is het histogram een prima hulpmiddel.

Histogram

 

De heldere bovenlucht vind je terug in de pieken aan de linkerkant. Gezien dat het histogram helemaal doorloopt naar rechts is er sprake van overbelichting. Je ziet ook dat aan de linkerzijde het histogram niet helemaal doorloopt. Die molen is wat onderbelicht.

Maak je je foto's alleen in jpg, dan ben je hiermee uitgespeeld. Maar sla je deze foto in RAW formaat op, dan is er nog ruimte. Daarom is de oefenfoto ook expres in RAW te downloaden.

Nou tekent menige amateurfotograaf wel voor deze belichting en ik was er zelf ook best tevreden mee. Die molen goed krijgen, dat was een belangrijkere klus.

Tegenwoordig heeft GIMP onder Kleuren de optie Schaduwen / Hoge lichten waarmee je dit soort situaties perfect kan aanpakken. Dat is tegenwoordig één van mijn favoriete opties!

 

Proberen

Dit zijn dingen die je moeten oefenen. Zoek eerst in het handboek van je camera op waar je dat histogram aanzet. Het is niet leuk als je het niet kan vinden terwijl je op de dijk langs de molen je statief strak opgesteld hebt. Ga lui in de tuinstoel zitten en probeer het uit.

In principe zoek je een belichting "op rechts", zodat je met de correctiemogelijkheden in RAW je speelruimte nog goed kan benutten.

Succes!

Auteur: Erik98

Inkscape 5: kleur

Scroll naar boven

Wat is een vogel zonder vleugels?
Wat is een tekening zonder kleur?


Leer hoe je met Inkscape de kleuren aanpast.

In de eerste artikelen over Inkscape leerde je:

1 Inkscape is een vector tekenprogramma
2 Het scherm aanpassen, tekenen en werken met het selectiegereedschap
3 Tekenen met het potlood
4 Welke Inkscape versie installeer je?

Vandaag: kleur

Download en open het bestand Dame met oorbellen.svg.

Klik op het selectiegereedschap en klik in de afbeelding op de zwarte haren.

Klik nu onderin de paletbalk om een vulkleur te kiezen.

Klik vervolgens op een andere kleur in dezelfde balk. Zo eenvoudig is het om een kleur aan te passen.

De paletbalk

Als je inzoomt, dan zie je dat er een zwarte lijn om de haren heen staat. Ook die pas je eenvoudig aan.
Houd hiervoor Shift ingedrukt en klik op een kleur in de paletbalk. Zo stel je de lijnkleur in.

Onzichtbaar?

Met het rode kruisje links in de paletbalk stelt je de kleur in op 'geen kleur'. Dat betekent onzichtbaar. Het is wel belangrijk om je lijn of tekening altijd een kleur te geven, anders zie je niks meer.

Soms staat de instelling van een teken gereedschap zo, dat er geen kleur te zien is. Dan staan zowel de vulkleur als de lijnkleur uit. En dan wordt het wel heel lastig werken… Je tekent iets, maar ziet enkel een rechthoekige stippellijn? Dat betekent dat er een onzichtbaar object geselecteerd staat. Klik dan snel in de paletbalk om dit object een kleur te geven.

Als je tekent zonder kleur, zie je niks...

Menu vulling en lijn

Het uitgebreide menu vulling en lijn open je met Ctrl+Shift+F, of met de knop in de opdrachtenbalk. Daar zie je 3 tabbladen: eentje voor de vulkleur, eentje voor de lijnkleur en eentje voor de lijnstijl.

Selecteer iets in de tekening, bijvoorbeeld de oorbel.

 

Ga nu op het tabblad vulling naar egale kleur. In de balkjes schuif je heen en weer om de kleur aan te passen. RGBA staat voor: Red, Green, Blue, Alpha. Die laatste is de dekking, hier is de kleur doorzichtig te maken.

Naast RGB kun je ook op een andere manier de egale kleur kiezen. Daarvoor zijn die andere knoppen TVL, CMYK en Wiel.

Het tabblad lijnkleur werkt identiek, maar stelt de kleur van de lijn in.
Dan houd je nog het tabblad lijnstijl over. Dat bewaar ik voor de volgende keer.

Auteur: Kate95

Het laatste nieuws

Scroll naar boven

Het laatste nieuws!

Het laatste nieuws gemist? In deze rubriek vind je het laatste nieuws over besturingssystemen, computers en nieuwe of reeds in omloop zijnde software. Ook het laatste nieuws over smartphones en tablets komt aan de orde.


Inhoudsopgave

 

Microsoft brengt grote PowerToys 2.0-update uit

Vijf jaar Windows 10

Nieuwe 27-inch iMac krijgt geniale nieuwe features

Apple lanceert publieke bèta voor macOS Big Sur

Nieuwe versie van Microsoft Edge is niet verwijderbaar

Met deze tips verleng je de levensduur van je smartphone

Gamen met beperkte middelen: maximale resultaten met minimale hardware

IBM presenteert Power10-processors: 7 nm en 3x sneller bij zelfde verbruik

Software-update: Ubuntu 20.04.1 LTS

Microsoft verwijdert functie voor...

iPhone kopen? Dit zijn je beste opties

‘Betaalbare Motorola Moto E7 Plus krijgt enorme accu en dubbele camera’

Eind 2021 geen ondersteuning meer voor Internet Explorer in Microsoft 365

Microsoft brengt zijn Surface Duo op 10 september uit

Gigabyte A520-moederborden hebben voornamelijk Micro-ATX-formaat

Apple iMac 27-inch (2020) review

Corona-app werkt niet op alle iPhones

Samsung Galaxy telefoons krijgen 3 jaar Android OS update

8 betaalbare smartphones met een grote accu

Heb jij een Huawei smartphone met Google-support?

MSI MEG Trident X Review

De beste mesh-routers in diverse prijsklassen vergeleken

Dit mag je wel en niet doen met je Windows 10-licenties

Verslaafd aan je smartphone: 'Het is een ledemaat geworden'

Microsoft Flight Simulator op 8K heeft 16GB VRAM nodig...

Wanneer kun je iOS 14 op de iPhone installeren?

De strijd tegen Apple-belasting

Nvidia bevestigt komst 12-pinsconnector...

Fortnite niet terug in App Store...

Hoe presteren goedkope SSD'S?

Kijkersvragen: TV als monitor, nieuwe GPU's en CPU's, Flightsim en meer!

De zin en onzin van knutselen aan je computer

Samsung onthult 980 Pro-ssd met pci-e 4.0-interface en tlc-nand officieel

De 4 Android-vervangers van Huawei

Nu te downloaden: iOS 13.7 en iPadOS 13.7

Nvidia RTX 3070, 3080 & 3090 Preview


Microsoft brengt grote PowerToys 2.0-update uit met drie handige nieuwe features 

Microsoft heeft met PowerToys in april interessante nieuwe mogelijhkeden geïntroduceerd voor de power user. Onder andere een uitgebreidere tool voor het beheren van je venstergroottes en een handigheidje waarmee je véél sneller afbeeldingen kunt verkleinen. Nu heeft de softwaremaker versie 0.20 (ja, versie 0.20) uitgebracht.


Vijf jaar Windows 10

Einde Windows-as-a-service nog niet in zicht

Het is lastig om een cadans te herkennen in de Windows-releases sinds eind jaren tachtig, maar als we een periode van zo'n drie jaar aanhouden, hadden we ons nu kunnen opmaken voor Windows 12. Dat is uiteraard niet het geval. Op 29 juli 2015, vijf jaar geleden, introduceerde Microsoft Windows 10 en bij de presentatie in januari van dat jaar maakte het bedrijf duidelijk dat het zijn besturingssysteem als een dienst zag.


Nieuwe 27-inch iMac krijgt geniale nieuwe features 

Dat gebeurt niet vaak: Apple heeft midden in de zomer een nieuwe product uitgebracht: een iMac. Hij ziet er nog precies zo uit als zijn voorgangers. Maar om hem daarom saai te noemen? Wij weten wel beter!

De belangrijkste vernieuwingen betreft uiteraard de processor. Zoals gezegd heeft Apple nog niet ervoor gekozen om zijn eigen Silicon-chips te gebruiken, voor dit model blijft het bedrijf nog even vasthouden aan Intel.


Apple lanceert publieke bèta voor macOS Big Sur 

Kun je niet wachten op macOS Big Sur? Vanaf 7 augustus is het mogelijk de nieuwe macOS-software alvast uitproberen! Apple heeft namelijk de publieke bèta van macOS Big Sur gelanceerd.

De testversie is gratis te installeren via de bèta-website van Apple. Via ‘Sign up’ schrijf je je in voor het programma. Daarna log je in met je Apple ID en verifieer je je account. Op de pagina die verschijnt scrol je naar beneden en klik je op ‘enroll your Mac’.


Nieuwe versie van Microsoft Edge is niet verwijderbaar 

Microsoft werkt al een tijdje aan een nieuwe versie van zijn Edge browser, die voortaan gebaseerd is op Chromium. De nieuwe versie van de browser wordt gefaseerd verspreid naar alle Windows 10 gebruikers via Windows Update, al is het ook mogelijk om de Chromium-versie nu al te downloaden via de website van Microsoft.


Met deze tips verleng je de levensduur van je smartphone   

Veel mensen kopen elke paar jaar een nieuwe smartphone. Erg duurzaam kun je dat niet noemen. Het is slecht voor het milieu én voor de portemonnee. Gelukkig zijn er manieren om de levensduur van je smartphone te verlengen.


Gamen met beperkte middelen: maximale resultaten met minimale hardware 

Uiteraard zorgt je luxe gamesysteem thuis voor de allerbeste ervaring, hoogste frame rates en strakke frame times. Maar in bepaalde situaties wil je wel eens een spelletje spelen op een minder krachtig systeem, zoals een laptop of oudere pc. Met de coronacrisis is het bovendien niet ondenkbaar dat je op afstand met familie of vrienden ook samen wil gamen. Hoe je voor gamen het meeste uit een ouder of trager systeem haalt, lees je in dit artikel. 


IBM presenteert Power10-processors: 7 nm en 3x sneller bij zelfde verbruik 

IBM heeft nieuwe 7 nm Power-processors aangekondigd. De Power10-generatie is de opvolger van Power9 en zou onder andere een 3x hogere energie-efficiëntie bieden. Daarnaast is de beveiliging verbeterd, zijn AI-taken fors sneller en worden geheugenclusters mogelijk. In 2021 komen de eerste systemen beschikbaar.


Software-update: Ubuntu 20.04.1 LTS 

De eerste update voor versie 20.04 van Ubuntu Linux is uitgekomen. Tweemaal per jaar verschijnt er een nieuwe versie en vormen het jaar en de maand van uitgave het versienummer. Eens in de twee jaar komt er een versie uit die niet negen maanden maar vijf jaar voorzien zal worden van updates. Versie 20.04, die Focal Fossa als codenaam heeft meegekregen, is zo'n versie met extra lange ondersteuning.


Microsoft verwijdert functie voor automatisch zoeken drivers in Windows 10 

Microsoft blijkt stilletjes de mogelijkheid om door je vooraf gedownloade drivers automatisch te zoeken en deze te installeren te hebben verwijderd, dat ontdekte Windows Latest. Hierdoor wordt het aantal mogelijkheden dat Windows geeft omtrent updates verder beperkt.


iPhone kopen? Dit zijn je beste opties in augustus 2020! 

Het kopen van een nieuwe iPhone is een flinke investering. Dat begrijpen we maar al te goed. Daarom hebben we een lijstje voor je samengesteld, waarin we je helpen bij het uitzoeken van de nieuwe iPhone. Welk model past voor welk type gebruiker en wat onderscheiden de verschillende modellen nu precies? We zetten de vier beste opties voor je op een rijtje!

Ook in dit artikel:

5 iOS apps die in juni 2020 het proberen meer dan waard zijn.


‘Betaalbare Motorola Moto E7 Plus krijgt enorme accu en dubbele camera’ 

Motorola introduceert mogelijk binnenkort een nieuwe budgetsmartphone: de Moto E7 Plus. De eerste specificaties van dit toestel zijn nu gelekt.

Ondanks dat het nog onduidelijk is wanneer Motorola de Moto E7 Plus onthult, zijn de eerste specificaties nu bekend. De betrouwbare smartphonelekker Evan Blass heeft een afbeelding gepubliceerd, waarop enkele features van de Moto E7 Plus worden getoond.


Eind 2021 geen ondersteuning meer voor Internet Explorer in Microsoft 365 

Microsoft heeft op zijn blog bekendgemaakt in 2021 te stoppen met Internet Explorer 11 (IE11) voor Microsoft 365-apps. Het gaat daarbij om een koppeling met de browser via bijvoorbeeld Office 365, OneDrive en Outlook.

In Microsoft Teams wordt de ondersteuning voor de internetbrowser al eerder gestopt. Dat gebeurt op 30 november van dit jaar.


Microsoft brengt zijn Surface Duo op 10 september uit 

Microsoft brengt zijn Surface Duo op 10 september op de markt, schrijft het bedrijf op zijn blog. De Android-telefoon heeft twee schermen en kost aanvankelijk 1.399 dollar (1.189 euro) in de Verenigde Staten.

De Surface Duo lijkt op vouwbare toestellen zoals de Galaxy Fold van Samsung, maar zonder een vouwbaar scherm. In plaats daarvan heeft het toestel aan de binnenkant twee schermen naast elkaar, die op elkaar gevouwen kunnen worden. Het gaat om twee oledschermen van 5,6 inch met een resolutie van 1.800 bij 1.350 pixels.


Gigabyte A520-moederborden hebben voornamelijk Micro-ATX-formaat 

In navolging van AMD's introductie van de A520-chipset komt Gigabyte met zijn line-up van A520-moederborden. Er komen in totaal zeven modellen, waaronder maar liefst vijf in micro-atx-formaat. Daarnaast komt er een volledig atx-bord en een compacte mini-itx.

Gigabyte kiest duidelijk voor de compacte systemen, want het overgrote deel is micro-atx. Van deze vijf modellen geldt de A520M Aorus Elite als het topmodel.


Apple iMac 27-inch (2020) review 

De iMac 27-inch (2020) is de nieuwste aanwinst van Apple in zijn iconische all-in-one reeks, met een aantal indrukwekkende upgrades die vooral mensen die thuis werken zullen aanspreken. Dat is mede door het coronavirus een flink aantal waarschijnlijk. 

We hadden een nieuwe iMac verwacht in 2020 en Apple heeft, vooral als het gaat om het bieden van een boost in de specificaties, de nieuwe alles-in-één computer nu geleverd met de nieuwste 10e generatie Intel Comet Lake-processors, snelle solid-state drives (SSD's) over de hele linie, krachtige grafische kaarten van AMD Radeon Pro en een flinke lading RAM.


Corona-app werkt niet op alle iPhones 

De langverwachte Nederlandse corona-app is nog maar net beschikbaar in de App Store, maar meteen oogst de app veel kritiek. Veel mensen hebben namelijk ontdekt dat ze de CoronaMelder niet kunnen downloaden. Die werkt namelijk niet op alle iPhones.


Samsung Galaxy telefoons krijgen 3 jaar Android OS update 

Eerder deze maand heeft Samsung tijdens het Galaxy Unpacked 2020 evenement een reeks nieuwe consumenten elektronica producten aangekondigd. Het ging om de high-end Galaxy Note 20 en Note 20 Ultra smartphones, de Galaxy Z Fold 2 opvouwbare smartphone, de Galaxy Watch 3 smartwatch, de Galaxy Tab S7 en S7+ tablets en ten slotte de Galaxy Buds Live draadloze oordopjes. Tijdens de presentatie liet Samsung al doorschemeren dat de nieuwe smartphones geen twee jaar, maar drie jaar kunnen rekenen op Android OS updates.


8 betaalbare smartphones met een grote accu 

Het buitenleven kent vele geneugten, maar voor de techliefhebber toch ook wat minpunten. Vind bijvoorbeeld maar eens een stopcontact in het bos of op het terras, om je lege smartphone van prik te voorzien. Je zou natuurlijk een powerbank kunnen meezeulen, maar beter heeft je toestel van zichzelf een lange looptijd, zodat je gedurende de dag niet steeds bevreesd naar het percentage in de rechterbovenhoek hoeft te kijken.


Heb jij een Huawei smartphone met Google-support? 

Dan hebben we helaas slecht nieuws voor jou als Huawei fan.

Dat Huawei al een tijd onder een Amerikaans vergrootglas ligt is bekend. Ook weten we dat Amerikaanse providers zoals Google geen diensten meer mogen leveren voor de nieuwe modellen. Wel zou de update van Google-applicaties, zoals Android, voor oude modellen in tact blijven. Helaas blijkt nu dat ook daar een einde aan gekomen is.


MSI MEG Trident X Review 

Superster met toekomst

Met de MSI MEG Trident X schotelt de bekende hardware-fabrikant een gloednieuwe voorgebouwde desktop voor die ervoor moet zorgen dat je de komende jaren niet meer na hoeft te denken over nieuwe videokaarten. De PC is vanaf het moment dat je deze uit de doos haalt klaar om de zwaarste games in de beste kwaliteit te spelen. Tenminste, dat is het idee.


De beste mesh-routers in diverse prijsklassen vergeleken 

Als je een lijst met prangende eerstewereldproblemen zou opstellen, dan staat ‘slechte wifi’ geheid bovenaan. Er zijn redenen genoeg te bedenken om met een mesh-router overal goed bereik te verwezenlijken. Ben je op zoek naar de beste mesh-routers van het moment? We vergelijken enkele modellen met diverse prijskaartjes voor je.


Dit mag je wel en niet doen met je Windows 10-licenties 

Of het nu bij de aanschaf van een nieuwe computer was voorgeïnstalleerd of dat je het los hebt gekocht; linksom of rechtsom heb je betaald voor je Windows 10-licentie. Je zou kunnen denken dat je ermee mag doen wat je wilt. Maar zo eenvoudig ligt dat niet.

Wanneer je Windows 10 hebt gekocht of ‘gekregen’ bij een nieuwe computer, geïnstalleerd hebt en geactiveerd, is deze onlosmakelijk verbonden met de computer waarop dit besturingssysteem draait. Zomaar die licentie(code) op een andere computer gebruiken om daar vervolgens ook Windows 10 op te installeren, dat kan niet: je moet voor die andere computer ook betalen voor een Windows-licentie.


Verslaafd aan je smartphone: 'Het is een ledemaat geworden' 

Betalen, navigeren, lezen, communiceren en gamen: anno 2020 doen we alles met onze smartphone. Zo'n 80 procent van de smartphonegebruikers is zelfs verslaafd aan zijn telefoon. Daar is een naam voor: nomofobie.


Microsoft Flight Simulator op 8K heeft 16GB VRAM nodig en GeForce RTX 3090 

Inmiddels is het bekend dat de nieuwe Flight Simulator belastend kan zijn voor je pc, mede dankzij een uitgebreid physics-systeem, het gebruik van real-time data, Bing maps en de nieuwste snufjes op grafisch gebied.

Tweaktown heeft de game uitgebreid getest op 8k-resolutie (7680 x 4320 pixels). Er werd gebruik gemaakt van verschillende high-end videokaarten. Het bleek al snel dat met zo'n hoge resolutie de vram-buffers van kaarten als de Nvidia RTX 2080 Ti (11 GB vram) en de Radeon VII (16 GB HBM2) al heel snel waren volgelopen.


Wanneer kun je iOS 14 op de iPhone installeren? 

Al jaren maakt Apple de releasedatum van een nieuwe iOS bekend tijdens de iPhone-keynote, in de tweede week van september. Het duurt dan niet lang voordat iedereen de nieuwe software kan installeren: meestal duurt dit ongeveer nog een week.

Een grote iOS-update verschijnt traditioneel ergens medio september. Een specifieke dag van de week is er niet, al komen iOS-updates nooit uit op een vrijdag, zaterdag of zondag.


De strijd tegen Apple-belasting: deze bedrijven staan achter Epic   

Apple en Epic Games, de maker van de populaire game Fortnite, liggen met elkaar in de clinch. De reden: Epic verzet zich tegen de zogenoemde 'Apple-belasting', een commissie van 30 procent die Apple eist voor digitale aankopen op iPhones. Echter, Epic blijkt niet de enige die klaagt over Apples machtspositie. Grote spelers als Spotify, Tinder en Facebook scharen zich achter de gamegigant.


Nvidia bevestigt komst 12-pinsconnector voor voeding van videokaarten 

In een video over de ontwerpen van videokaarten en mogelijke verbeteringen heeft Nvidia de komst van een 12-pinsconnector voor de voeding van videokaarten bevestigd. De komst van zo'n connector werd al verwacht nadat onder meer Seasonic een 12-pinsvoedingskabel toonde.

In de video wordt onder meer een ontwerptekening getoond van een voedingsconnector met twaalf pinnen. De connector is op een aparte manier, rechtopstaand, op het pcb gemonteerd en volgens Nvidia-technicus Gabriele Gorla is deze oplossing een stuk compacter dan de reguliere oplossing van twee 8-pinsconnectors.


 

Rechter: Fortnite niet terug in App Store, maar Epic mag licentie houden 

Apple hoeft Fortnite niet terug in de App Store te plaatsen, zo heeft een rechter in Californië maandagavond (lokale tijd) in een voorlopig oordeel beslist. Epic Games, het bedrijf achter het populaire schietspel, stapte naar de rechter omdat Apple de game vanwege overtreding van zijn regels had verwijderd uit de appwinkel voor iPhones.


Hoe presteren goedkope SSD'S? 

Bekijk het in deze video.


Kijkersvragen: TV als monitor, nieuwe GPU's en CPU's, Flightsim en meer! 

Het is de laatste vrijdag van augustus, tijd voor een nieuwe video met kijkersvragen! Ditmaal besteden we onder andere aandacht aan de snelheid van monitoren, beantwoorden we de vraag of een goedkope tv te gebruiken is als een grote monitor, kijken we naar hardware-eisen voor Flight Simulator en blikken we alvast een klein beetje vooruit op nieuwe CPU's en GPU's die later dit jaar uitkomen.


De zin en onzin van knutselen aan je computer 

Het is het ultieme nerdgevoel: je gloednieuwe computer opstarten en genieten van het feit dat je nog nooit eerder zo’n snelle computer had. Maar door de jaren heen begint je prachtige machine toch wat kuren te vertonen. Opstarten duurt wat langer, bij vlagen lijkt hij even stil te staan en recente games of je videobewerkingsprogramma werken toch niet zo soepel meer als voorheen. Tijd voor een grote beurt of een upgrade?


Samsung onthult 980 Pro-ssd met pci-e 4.0-interface en tlc-nand officieel 

Samsung heeft zijn 980 Pro-ssd's officieel aangekondigd. Dit is de eerste consumenten-ssd met pci-e 4.0-interface van het bedrijf. Volgens de fabrikant haalt de 980 Pro sequentiële leessnelheden tot 7GB/s, afhankelijk van het gekozen model. De adviesprijzen zijn onbekend.

De 980 Pro komt beschikbaar in varianten met 250GB, 500GB en 1TB opslagcapaciteit. Samsung toonde zijn 980 Pro-ssd's al tijdens de CES in januari, maar het bedrijf deelde toen weinig details.


De 4 Android-vervangers van Huawei: zo staat het er nu voor 

Huawei was afgelopen jaar druk bezig met het zoeken naar Android-alternatieven, dus wanneer kunnen we de eerste Huawei-telefoon met een eigen besturingssysteem verwachten? Zo staat het er anno 2020 voor met de Android-alternatieven van het bedrijf.


Nu te downloaden: iOS 13.7 en iPadOS 13.7 

Apple heeft iOS 13.7 en iPadOS 13.7 uitgebracht. De updates zijn beschikbaar voor alle geschikte iPhones en iPads die op iOS 13.x draaien. Op de iPhone brengt het een ingrijpende verbetering voor COVID-19 meldingen mee, waardoor overheden geen speciale app meer hoeven te ontwikkelen. Maar het werkt nog niet in Nederland en België.


Nvidia RTX 3070, 3080 & 3090 Preview 

Nvidia heeft in samenwerking met Micron gewerkt aan gddr6x, een doorontwikkeling van gddr6. Laatstgenoemde versie werd al gebruikt op Turing-gebaseerde videokaarten en ook op de RTX 3000-serie maakt deze een terugkeer. Op de meest high-end modellen, de RTX 3080 en 3090, wordt echter gddr6x gebruikt. Dit nieuwe type videogeheugen komen we voor het eerst officieel tegen, en levert een twee keer zo hoge doorvoersnelheid als normaal gddr6. Dit wordt mogelijk gemaakt door op gddr6x vier waarden per klokcyclus te verwerken, tegenover twee op gddr6. Je zou het bijna kunnen vergelijken met slc versus mlc bij flashgeheugen: er wordt niet langer alleen met 0 en 1 gewerkt, maar met 00, 01, 10 en 11.


 

ASUS kondigt oled-fliplaptops met nieuwe Intel-chip aan

ASUS heeft tijdens de digitale IFA-beurs een reeks nieuwe laptops aangekondigd die voorzien zijn van een oledscherm. Daarbij presenteerde het bedrijf haar eerste laptop die onder Intels nieuwe Evo-kwaliteitsprogramma is goedgekeurd, de ZenBook Flip S.


 

Auteur: Redactie

Over fraude en andere troep

Scroll naar boven

Wees op je hoede als je een e-mail, WhatsApp bericht of een telefoontje van je bank krijgt. Zelfs als het scherm van je telefoon het nummer van je bank weergeeft. Trap niet in de mooie verhalen die je van de andere kant ingefluisterd worden. Geef nooit en te nimmer je bankgegevens aan iemand! Of het nou via een e-mail of WhatsApp bericht tot je komt, trap er niet in. Het kan je veel geld en leed besparen.


Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.

https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/


ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.


Neem vooral een kijkje op de sites van Fraudehelpdesk en Opgelicht! en zie wat de laatste phishing en virus meldingen zijn.

Op de site van ConsuWijzer zie je wat je rechten zijn op computergebied.


Melding over vergeten afspraak of pakketje is phishing

Komt er in uw mailprogramma ineens een melding van een vergeten pakketje? Verwijder deze "herinnering", het betreft een nieuwe vorm van phishing.

Het kan zomaar gebeuren. U zet uw mailprogramma aan, bijvoorbeeld Outlook van Office. Er komen meldingen in vensters in beeld. Daarin staat iets als ‘Vergeten pakketje [uw naam]’, of een andere naam. Daarbij staat een link. U hebt geen idee waar het over gaat en staat op het punt de link aan te klikken. Niet doen! De link gaat naar een besmette site.


€ 897,50 terug van de 'Belastingdienst'? Helaas: deze valse e-mail betreft phishing

In deze valse mail van de 'Belastingdienst' wordt toegezegd dat de ontvanger maar liefst € 897,50 krijgt. Jammer genoeg klopt er weinig van: klanten van onder meer de Rabobank, ING, SNS en ABN AMRO zijn doelwit van oplichters.


Gevaarlijk sms-bericht van 'DigiD' betreft phishing gericht op klanten van meerdere grote banken

In het valse sms-bericht van 'DigiD' staat dat de toegang tot Mijn DigiD is geblokkeerd en dat je je digitale sleutel moet deblokkeren. De link in het sms-bericht verwijst echter naar nagemaakte inlogpagina's van onder andere ING, Rabobank, ABN AMRO en SNS. Ga er niet op in!


Originalbrandsoutlet.com is een foute webshop van rapper JayJay

Waar rent JayJay op bovenstaande afbeelding naartoe? Naar de pinautomaat, wellicht: zijn webshop Originalbrandsoutlet.com is momenteel nog in de lucht. Bestellen is echter een slecht idee: je geld ben je kwijt en naar je spullen kun je fluiten.


Politie waarschuwt voor phishing op Marktplaats

De Zeeuwse politie waarschuwt mensen die gebruik maken van Marktplaats om op te passen voor phishing via het handelsplatform.

Volgens de politie zijn de afgelopen week bij de afdeling cybercrime van de Zeeuwse districtsrecherche opvallend veel aangiften binnengekomen van mensen die geld afhandig is gemaakt via een valse betalingslink die werd gedeeld op het platform.


Overheid waarschuwt ouderen via campagne voor WhatsAppfraude en phishing

Vanaf 1 september start de overheid een nieuwe campagne genaamd "Senioren en Veiligheid" die ouderen waarschuwt voor WhatsAppfraude, phishing en verschillende andere vormen van fraude. Onder de slogan 'Maak het oplichters niet te makkelijk' wordt een maand lang aandacht besteed aan meekijken bij pinnen, babbeltrucs, WhatsAppfraude en phishing.


Phishing namens Tele2: 'U heeft een nieuw bericht in uw Mijn Tele2-omgeving'

Klanten van telecomprovider Tele2 moeten even alert zijn: er gaan sms-berichten rond met de boodschap dat je een nieuw bericht hebt. De valse website waar de afzender je naartoe lokt, is bovendien zeer goed nagemaakt.


 

Auteur: Redactie

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Geachte redactie,

Ik heb een vraagje. Indien mogelijk zouden jullie nog de uitleg hebben van Gimp,
Zo ja zouden jullie het me willen sturen en zeggen hoeveel ik jullie moet betalen.

Hartelijk dan al op voorhand,

Nicole

Beste Nicole. 

Dank je voor je belangstelling.
De cursussen Gimp zijn gratis en voor niets te downloaden in de handleidingen sectie van Helpmij.
https://handleiding.helpmij.nl/?title=gimp&category=0&search=Zoeken

Veel leesplezier gewenst!

Met vriendelijke groet,

De redactie


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.