Helpmij nieuwsbrief editie 7
Januari / Februari 2002

In dit nummer :

Valentijnsdag

14 februari, Valentijnsdag, de dag voor geliefden om liefdesverklaringen uit te wisselen. Hieronder een aantal links naar Valentijnsdagpagina's, maar ook een paar Anti-agina's en een waarschuwing i.v.m. het "ILOVEYOU" virus. Veel plezier met het surfen.

14 februari
http://www.14februari.nl/
Van alles en nog wat, Liefdeshoroscoop, love generator, Chatten, E-cards. Jammer dat de site nog niet klaar was toen ik deze bezocht.

http://www.valentijnsdag.net/
Mooi gemaakte site, waar de mogelijkheid wordt geboden om Valentijnskaarten te versturen, de geschiedenis van Valentijnsdag te bekijken en "Ik hou van jou" in verschillende talen. Jammer dat er niet bijstaat in welke taal.

HypeNL
http://www.absofacts2.com/hypenl/valentijnsdag.htm
Artikel over het ontstaan van Valentijnsdag en de uitwerking ervan op onder andere de posterijen.

"I love you" in verschillende talen
http://www.worldpath.net/~hiker/iloveyou.html
"I love you" in veel verschillende talen.

Vanharte
http://www.vanharte.nl/kal-valentijn_beginpagina.htm
Op deze site ook weer de achtergrond van Valentijnsdag en een aantal tips om er een geslaagde dag van te maken. Ook tips voor teeners voor het houden van een Valentijnfeest.

De Telegraaf
http://krant.telegraaf.nl/krant/ditjaar/valentijn2001/teksten/valentijn2001.index.html
Aardige artikelen, een pagina met de betekenis van bepaalde bloemen en recepten, zoals liefdesappeltjessoep.

Welkom in Wilma's droomwereld
http://www.wilmahuigen.demon.nl/persoonlijk/wilmavalentijn2001.htm
Veel gedichten voor je Valentijn.

Valentine Games
http://www.geocities.com/SouthBeach/Cove/2826/wnt/valgms.html
Grappige spelletjes voor kinderen en volwassenen die zich nog kind voelen.

Screensavers en Wallpapers om te downloaden
http://www.winsite.com/valen/

Anti Valentijnsdag
http://people.a2000.nl/adass/verhalen/romea.htm
http://www.geocities.com/Yosemite/Forest/2927/valentijnruud.html
http://www.angelfire.com/ma/avideto/vday.html

Waarschuwing.
http://www.planet.nl/planet/0,1114,73_1022_76468,00.html
Het "Iloveyou" virus en Valentijnsdag

Neleke

 

Kpn verhoogt de prijzen drastisch voor de ADSL abonnees

8 januari jl. zijn er heel wat mensen die een ADSL verbinding via Mxstream hebben, heel erg geschrokken en kwaad geworden, toen ze een brief van KPN ontvingen over de prijswijziging van het Mxstream abonnement. Dit betekent dat ADSL abonnees een prijsverhoging hebben gekregen van zo,n € 5 (fl. 11.-) per maand, dat komt overeen met 23% voor hun Mxstream verbinding.

ADSL abonnees waren zeer verontwaardigd over de manier van optreden van de KPN en zijn dan ook massaal e-mails gaan sturen.
Binnen een dag waren er al honderden reacties binnengekomen bij de KPN.
KPN zegt hier zelf over: "Het handhaven van de bestaande hoge kwaliteit van de dienst Mxstream vergt een aantal investeringen. Dit maakt het noodzakelijk dat KPN de abonnementsprijzen aanpast.
De inkomsten zijn op dit moment niet meer toereikend voor KPN om het huidige kwaliteitsniveau te handhaven. KPN verhoogt daarom de tarieven voor de Mxstream abonnementen".

Prijzen KPN:
Voor het Basic abonnement betaalt men per 1 februari 2002 ¬ 27,95 aan KPN en vanaf ¬ 22,22 aan de provider totaal is dat ¬ 50,17 je hebt dan een downstream van 512 kbps en een upstream van 128 kbps.
Voor het Advanced abonnement betaald men per 1februari 2002 ¬ 33,95 aan KPN en vanaf ¬ 49,90 aan de provider totaal ¬ 83,85 je hebt dan een downstream van 1024 kbps en een upstream van 256 kbps.
(Deze prijzen zijn per maand en inclusief BTW).

Prijzen Kabel internet Quicknet:
Voor het QuickNet Power abonnement betaald men ¬ 46,- per maand voor een downstream van 512 kbps en een upstream van 128 kbps.
Voor het QuickNet Power Plus pakket betaald men ¬ 72,- per maand voor een downstream van 1024 kbps en een upstream van 256 kbps.
Informatie: http://www.quicknet.nl/
Dit is maar even een vergelijking van prijzen, maar het is overduidelijk dat Mxstream momenteel de duurste vorm van internetten is.
Mensen met een ADSL aansluiting overwegen dan ook om over te stappen naar een andere vorm van internet, bijvoorbeeld de kabel.
Het probleem is dat niet iedereen in zijn woonplaats beschikt over een alternatief. En vast zitten bij KPN.

Lerosa

 

Xp Tips & trucs

De volgende tips zijn geheel voor eigen risico, ik heb zelf de XP Pro editie en hier werken ze allemaal zonder problemen. Het kan zijn dat sommige niet werken onder de home editie maar daar kom je maar op een manier achter. Voordat je een van onderstaande tweaks toepast maak een back-up van je huidige configuratie door naar start/programma's/bureau accesoires/systeemwerkset/backup toe te gaan je kunt hier een back-up maken en weer een terugzetten mocht er wat misgaan.
Over dat Microsoft alles op je pc kan zien is heel wat over te doen geweest, de meeste verhalen hierover waren wat overdreven maar het is wel zo dat met de send error report van Microsoft persoonlijke gegevens meegestuurd kunnen worden. Download hiervoor de XP-Antispy, die schakelt alle functies die ervoor zorgen dat dit gebeurd uit.
Als het goed is, is dat irritante error reportscherm nu weg, zo niet klik met je rechtermuisknop op deze computer op je bureaublad en kies eigenschappen, ga in het volgende scherm naar het tabblad geavanceerd klik daar op de button fouten melden en vink geen fouten melden aan en klik op OK.
Klik nu bij opstart en herstart instellingen op instellingen en haal het vinkje weg bij automatisch opnieuw opstarten, dit zorgt ervoor dat je pc niet om het minste of geringste opnieuw opstart.
Om ervoor te zorgen dat geen van je mappen of schijven gedeeld staat moet je bij start/uitvoeren regedit intypen
navigeer dan naar HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerMyComputerNameSpace
DelegateFolders
en verwijder de volgende sleutel {59031a47-3f72-44a7-89c5-5595fe6b30ee}.
Nadat je de pc opnieuw hebt opgestart staat niks meer gedeeld.
Internet Explorer 6.0 in Windows XP is een hele verbetering wat betreft beveiliging, maar omdat hier ook nog gaten in worden gevonden is het noodzakelijk om alle updates betreffende de beveiliging van Windows update te installere. nInternet Explorer 6.0 heeft ook de mogelijkheid om gecodeerde pagina's rechtstreeks in de browser te lezen en slaat ze niet meer op de harde schijf op, als het wel op de harde schijf is opgeslaan blijft de mogelijkheid bestaan om met bepaalde programma's hem te decoderen.
Om er zeker van te zijn dat ze niet op schijf worden opgeslaan ga naar Internet opties dan het tabblad geavanceerd en controleer of er een vinkje staat voor Gecodeerde pagina's niet op schijf opslaan.
Windows slaat documenten lokaal op de harde schijf op om geheugen uit te sparen. Het nadeel is dat deze gegevens ook weer opgevraagd kunnen worden uit het swap file. Om ervoor te zorgen dat deze iedere keer geleegd word als je de pc uitzet ga naar HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlSession ManagerMemory Management
en klik met je rechtermuisknop op ClearPageFileAtShutdown en verander de waarde naar 1.

Optimalisatie tweaks
De volgende tweaks moet je alleen toepassen als je meer dan 128 mb intern geheugen hebt.
Open het register door bij start/uitvoeren regedit in te typen en navigeer naar
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlSession ManagerMemory Management
Klik met je rechtermuisknop op ClearPageFileAtShutdown en verander de waarde naar 1.
Klik met je rechtermuisknop op DisablePagingExecutive en verander de waarde naar 1 zo activeer je hem wat ervoor zorgt dat programma's sneller reageren.
Klik met je rechtermuisknop op LargeSystemCache en verander de waarde in 1, standaard staat hij op 0 wat ervoor zorgt dat Windows slechts 4mb ipv 8 mb inhoud van je cache.
Voor programma's als MYSQL server dat zijn eigen cache regelt adviseert microsoft hem op 0 te laten.
Schakel onnodige programma's uit die mee opstarten met Windows, dit belast het geheugen de processor onnodig.
Typ bij start/uitvoeren MSCONFIG en vink bij opstarten alle overbodige dingen uit hier kun je vinden wat wel en niet aangevinkt moet zijn.
Bij het tabblad services in MSCONFIG staan ook een aantal die niet mee opgestart hoeven te worden, het is een beetje onduidelijk te zien wat die programma's nou doen typ bij start/uitvoeren services.msc in, je krijgt nu een beschrijving te zien en kunt ze desgewenst uitvinken.

Overige tips
Om het irritante commentaar van Microsoft te verwijderen bij de taakbar dien je bij start/uitvoeren regedit in te typen dan navigeren naarHKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop en klik met je rechtermuisknop op LameButtonEnabled kies wijzigen en verander de waarde in 0.
Windows XP heeft zo als sommigen van jullie wel opgevallen is de vreemde gewoonte om je niet bij het installeren te laten kiezen welke programma's je nou wel en welke je niet wil installeren, als je dan naar het configuratiescherm setup en dan kiest voor Windows programma's toevoegen en verwijderen zie je ze ook niet allemaal staan.
Gelukkig is er een truc die ervoor zorgt dat je hier de volledige lijst krijgt en dus zelf kan kiezen wat je nou wel en niet op je pc wil hebben staan.
Ga in de verkenner naar c:windowsinf en open het bestand sysoc.inf je krijgt dan een lijstje voor je waar bij een aantal applicaties HIDE staat verwijder alle hide's die je ziet maar laat de komma's staan sla het bestand vervolgens op en je bent vrij om programma's toe te voegen en verwijderen.

Kan ik de computer nog sneller laten opstarten?
Ja kijk hier maar eens.

Hoe verwijder ik de "zip" integratie in Windows XP?
Ga naar start/uitvoeren en plak de volgende regel daarin en klik op OK.
regsvr32 /u %windir%system32zipfldr.dll

Hoe verwijder ik de fax preview en de defualt picture?
Ga in het register naar
HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREClassesCLSID
{e84fda7c-1d6a-45f6-b725-cb260c236066}shellex
en verwijder de MayChangeDefaultMenu sleutel.

Hoe speel ik GOD op de computer?
Typ bij start/uitvoeren gpedit.msc in. Blader door de menu's heen en er gaat een wereld voor je open.

Jimbo

 

Overige tips & trucs

Nou hier dan mijn eerste stukje over tips en trucs.
Ik wil proberen om in dit eerste stukje wat tips en trucs te geven voor Windows 95,
98 en ME.

Tab functionaliteit:
Bijna iedereen weet dat als je een formulier in vult, je met de TAB toets naar het volgende invoerveld kunt springen.
Druk je nu de SHIFT toets in en druk je dan op de Tab toets dan kun je ook een invoerveld terug springen.
In Windows is het ook mogelijk om snel te schakelen tussen verschillende vensters zonder de muis te gebruiken.
Vooral makkelijk als je met verschillende word documenten werkt.
Druk hiervoor de ALT toets in en schakel met de TAB toets.

Alle bestandsextensies weergeven:
Windows heeft de nare neiging om bestandsextensies te verbergen voor bekende bestandstypen.
Het kan soms wel eens makkelijk zijn om de extensie toch te zien vooral als je een extensie wilt wijzigen of een reeks
bestanden wilt verplaatsen.
Je kunt dit veranderen zodat Windows gewoon weer de extensie laat zien.
In Windows'98 gaat u naar Windows Verkenner / Beeld / Mapopties klik daar op het Tabblad beeld en haal het vinkje
weg bij bestandsextensies van bekende bestandstypen verbergen.
In Windows Me gaat u naar Windows Verkenner / Extra / Mapopties ga klik daar op het Tabblad beeld ( weergave )
en haal het vinkje weg bij bestandsextensies van bekende bestandstypen verbergen.

De muis als surfhulpje :
Maakt u gebruik van een Scrollmuis dan weet u wat een heerlijkheid het is om door een webpagina te scrollen.
Je kunt de scrollmuis ook nog eens gebruiken om door al bekeken websites te bladeren.
Wilt u b.v een al bekeken website toch nog even terug zien houd dan de SHIFT toets ingedrukt en u kunt met de muis
bladeren tussen al bezochte pagina's.
Wilt u het lettertype vergroten of verkleinen op een website waar op bent houd dan de CTRL toets ingedrukt en beweeg
het wieltje naar boven of beneden, voor grotere of kleinere letters.Tazman

Interview Jimbo

De redactie wil om sommige leden beter te leren kennen interviews afnemen met de leden die wat prominenter aanwezig zijn.
Aangezien Jimbo ook in de redactie zit is hem gevraagd de spits af te bijten.

Vertel iets over jezelf
Ik ben 23 jaar, heb m'n eigen (huur)huisje. Ik ben op m'n 18e op mezelf gaan wonen. Eerst 3 maanden op kamers en toen ben ik een eigen huisje gaan zoeken, (binnen een maand gekregen) waar ik nog steeds woon.
Pc verleden
Vroeger altijd met dos gewerkt toen Windows 3.11 en daarna 95 m'n pc was op den duur te sloom dus heb ik een paar jaar niks meer mee gedaan, totdat ik een baan kreeg in de ICT, sindsdien ben ik weer erg veel met computers bezig.
Werk
Een baan in de richting van m'n opleiding heb ik welgeteld 3 weken volgehouden.
Op m'n cv stond computers als hobby en via een uitzendbureau kreeg ik een baan bij een bedrijf voor het installeren van pc's, Windows 95 vervangen door Windows NT.
Daar heb ik veel geleerd van netwerken e.d. Mijn chef heeft mij toen helpdeskstoringen laten doen. Nadat NT als een trein liep en er teveel mensen op de helpdesk waren vlogen de uitzendkrachten eruit, waaronder ik dus.
Ben op zoek gegaan naar een soortgelijke baan, bleek je daar diploma's, jaren ervaring e.d. voor nodig te hebben en ben bij toeval bij een bedrijf terechtgekomen, waar ze een internet project opstartten, om de helpdesk op te richten. Het was leuk werk, maar wel telefonisch en zelf achter een pc zitten vind ik leuker. Na het halfjaarlijks contract, ben ik aangebleven om 10 nieuwe mensen in te werken (net in de vakantie periode).
Hier ben ik nadat alles goed liep opgestapt om een baan als systeembeheerder te zoeken, ik heb even op een school gewerkt ter vervanging van iemand en op het moment ben ik werkzoekende.
Hoe ben je op helpmij terechtgekomen?
Bij toeval, mijn moeder kon geen .exe bestanden meer openen, zelfs geen iexplore.exe. Na hernoeming naar iexplore.com kwam ik het internet op, waar ik op zoek ging. Bij Helmij vond ik mensen met hetzelfde probleem gelukkig konden ze me vertellen dat dit door een virus kwam, zo heb ik het op kunnen oplossen.
Ik was ook net bij mijn eerste baantje in de IT binnen gerold en besloot vaker een kijkje te nemen. Op den duur zag ik bekende problemen waarna ik mij aanmeldde.
Hoe kom je aan je nick en wat heb je met de indiaan?
Mijn bijnaam is Jim, naar Jim Morisson, uit de tijd dat ik m'n haar nog lang had en ik vond Jimbo wel leuk klinken. Ik had toen nooit verwacht dat ik zo verslaafd zou raken overigens.
Mijn logo van de Indiaan komt door mijn bewondering voor indianen in het algemeen en Geronimo in het bijzonder.
Wat vind je leuk aan Helpmij?
Mijn werk en Helpmij kwamen op hetzelfde neer (problemen oplossen) en ik leerde er gigantisch veel over computers, waardoor ik meer mensen kan helpen. De dankbaarheid van die mensen geeft je ook wel een goed gevoel en de sfeer spreekt mij aan.
Welke computer heb je nu en wat zijn je wensen?
Ik heb momenteel een AMD 700 MHz lichtelijk overgeklokt tot 770 MHz. Hij kan wel meer hebben, maar door slechte ervaringen hiermee, doe ik het nog maar niet, hoewel m'n vingers soms jeuken.
Verder wil ik nog een extra pc voor Linux hebben en een Mac
Ben je nog op andere fora actief en zo ja welke?
Ja, op http://feyenoord.netwerk.to/ wel eens en toen Helpmij eruit lag, op het Computertotaal forum.
Wat was je grootste computerramp en waarom?
Ik wou mijn eerste pc overklokken ik zag in de bios iets: format. Ik wist niet wat het betekende en besloot het te proberen ondanks dat ik het niet gesaved heb bleek ik niks meer te kunnen met mn pc…en het vriendje van mn buurmeisje heeft hem toen weer opnieuw geïnstalleerd
Hoe kijkt je omgeving tegen je pc-kennis aan en wordt je vaak door hen als vraagbaak ge-(mis-)bruikt?

Ze zijn er wel blij mee, de telefoon rinkelt regelmatig, of ik moet langskomen om wat in te stellen of een netwerkje aan te leggen om internet te delen. Niemand van mijn vrienden heeft écht verstand van computers en dat levert altijd wel een biertje op!
Wat wil je mensen meegeven als pc-boodschap?
Zet een virusscanner op je pc en update deze regelmatig en bescherm je zelf met een firewall. Dit voorkomt een hoop problemen.

Mumzel & Huibreeman

 

Firewall

Het internet is wel de uitvinding van de eeuw, het verschaft mensen een schat aan informatie door simpelweg verbinding te maken met het internet. Het is helaas ook voor sommigen de aanleiding om toegang te krijgen tot informatie die niet voor iedereen bestemd is. Hackers die een website kraken, creditcard nummers weten te ontfrutselen of e-mail misbruiken, is bijna een normale zaak. De hoogste tijd om je te beschermen met een zogenaamde firewall.
Vanaf het ogenblik dat u met uw pc het internet opgaat, is het raadzaam om een firewall te installeren. Hoe interessanter uw gegevens zijn, hoe eerder u doelwit kunt worden van een aanslag.

Waartegen moet ik me beveiligen
Het binnendringen kan op een aantal manieren gebeuren of met een aantal doelen:
Een doel kan zijn, (Denial of Service) om uw systeem uit de lucht te helpen, zodat uw website niet meer te bereiken is.
Of door middel van een Mail Bomb. U wordt hier gebombardeerd met talloze e-mails.
Natuurlijk mogen we de virussen niet vergeten.
De trojans en backdoors, proberen contact te maken met andere pc's op internet. Met andere woorden: u hebt een spion op uw systeem draaien die allerlei informatie naar buiten door sluist, of opdrachten van buiten ontvangt en vervolgens uitvoert.
Software programma's die kijken welke poorten er open staan en met welke software u werkt. Dit met het doel om een lek te vinden.

Het programma
Om in het bezit te komen van een firewall kunt u surfen naar www.zonelabs.com . U vindt hier twee firewalls, de ZoneAlarm en de ZoneAlarm Pro, waarvan de eerste gratis is en voldoende beveiliging biedt.
Na het opgeven van een e-mailadres en het beantwoorden van een aantal vragen, is het programma geïnstalleerd. U ziet nu ook het logo rechtsonder in de taakbalk, of het rood groene teken, dit geeft aan dat zonealarm actief is.

Zonealarm configuratiescherm
U kunt op verschillende manier in het configuratiescherm van zonealarm komen. Door op het icoontje in de controlebalk te klikken of via het startmenu. Nadat het configuratiescherm op het beeld is getoverd kunnen we gaan beginnen met het instellen van het programma.
We klikken op het menu configure, hier kunnen we een aantal zaken regelen.
" On top during internet activity: zonealarm manifesteert zich op de voorgrond als er internet activiteit plaatsvindt.
" Load zonealarm at startup: spreekt eigenlijk voor zich. Als u zich wilt verzekeren van een permanente beveiliging moet u deze optie zeker aanvinken.
" Check for upgrade: spreekt ook voor zich.
We klikken op het menu security. Het levert ons een overzicht hoe we de beveiliging kunnen instellen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen "local" en "internet"
Onder local verstaan we, eigenlijk uw eigen pc, wilt u uw pc die in uw netwerk staat, ook tot local maken kunt u deze door middel van de optie advanced toevoegen .
Hierin onderscheiden we 3 beveiliging gradaties:
" High security: toegang tot file en printer shares is niet meer mogelijk. De computer wordt in "stealth mode" geplaatst, wat betekent dat alle poorten die niet door een serverprogramma worden gebruikt, zijn geblokkeerd. Poorten worden alleen maar geopend als een geautoriseerd programma dat doet.
" Medium security: file en printer shares worden toegestaan binnen de lokale zone. De automatische lock-functie wordt door de firewall geoptimaliseerd en alle poorten worden geblokkeerd. De computer is zichtbaar binnen de lokale zone.
" Low security: er wordt alleen gebruik gemaakt van applicatieprivileges en de "internet lock" settings. Uw computer is zichtbaar voor alle andere computers in de lokale zone. File en printer shares worden niet geblokkeerd en alle netwerkverkeer is mogelijk binnen de lokale zone.

Ook is er de internetzone, dit is eigenlijk alles wat niet tot de lokale zone behoord.
Ook hier gelden weer 3 beveiliging gradaties:
" High security: toegang tot file en printer shares is niet meer mogelijk. De computer wordt in "stealth mode" geplaatst, wat betekent dat alle poorten die niet door een serverprogramma worden gebruikt, zijn geblokkeerd. Poorten worden alleen maar geopend als een geautomatiseerd programma dat doet.
" Medium security: file en printer shares worden toegestaan binnen de internet zone. De automatische lock-functie wordt door de firewall geoptimaliseerd en alle poorten worden geblokkeerd. De computer is zichtbaar binnen de lokale zone. De firewall blokkeert evenwel de windows NetBIOS-netwerkfuncties.
" Low security: er wordt alleen gebruik gemaakt van applicatieprivileges en de "internet lock" settings. Uw computer is zichtbaar voor alle andere computers in de internet zone. File en printer shares worden niet geblokkeerd en alle netwerkverkeer is mogelijk binnen de internet zone.
Met de bovenstaande gegevens gaan we aan de slag. De lokale zone laten we op "medium" staan, en de internet zone zetten we op "high". Als we dit gaan checken met outlook express, (door onze mail op te halen) zien we meteen dat er geen e-mail verkeer tot stand komt. Dit is logisch omdat we hebben aangegeven dat alle poorten gesloten moeten zijn. Kijken we naar zonealarm dan zien we hoe er melding wordt gemaakt van het feit dat er een programma zonder onze toestemming contact probeert te maken met de buiten wereld. Dit concludeert dat zonealarm goed werkt.

De firewall aanpassen
Het mag duidelijk zijn dat we nu moeten aangeven welke programma's wel en welke niet contact mogen hebben met de buitenwereld. In het geval van outlook zetten we en vinkje voor "remember the answer each time i use this program" en beantwoorden deze vraag met "yes".
Op deze wijze wordt outlook express toegevoegd aan de lijst met programma's die toestemming hebben om contact te maken met de buitenwereld.
De lijst met deze programma's kunt u opvragen door op programs te klikken
In de lijst zien we dat outlook, bij de optie allow connect 2 groene vinkjes hebben.
Ook zien we hier de optie "allow server" dit houdt in dat de pc in staat moet zijn om als server te moeten fungeren, bijvoorbeeld voor programma's als morpheus, anders zal zonealarm het verkeer niet doorlaten.

Huibbreeman

Internet algemeen

Internet en goede manieren

Wanneer je zo over de Helpmij site wandelt, dan valt het op dat er leden zijn, die altijd even beleefd en vriendelijk zijn en van wie het taalgebruik om door een ringetje te halen is. Dit geldt niet alleen voor oudere leden, maar zeer zeker ook voor jonge mensen. Je ziet dat hun berichten zorgvuldig zijn doorgelezen alvorens ze werden geplaatst en je komt weinig of geen taalfouten tegen. Voor iemand die het Nederlands hoog in het vaandel heeft staan, een lust voor het oog. Helaas, geldt dit niet voor iedereen. Er zijn onder de leden personen, die blijkbaar het gevoel hebben dat ze eerder, beter, of sneller geholpen worden, wanneer ze hun vraag stellen op een wijze die op zijn zachtst gezegd, onbeleefd is. Er wordt met vrouwelijke en mannelijke geslachtsdelen gesmeten alsof het niets is en ook het algemene taalgebruik is zeer onwelvoeglijk. Wat jammer. Want het is namelijk helemaal niet nodig brutaal, onbeleefd, of grof te zijn. Het wekt weerzin op en ook agressie bij anderen. Een paar weken geleden, konden wij zien, hoe een lid van de Helpmij site een moderator de "Gouden Eikel" uitreikte omdat diens manier van reageren hem niet aan stond. Ik schrok hier een beetje van, want alle mensen die op deze site een steentje bijdragen, doen dit geheel en al op vrijwillige basis en stoppen er ook veel, vaak kostbare tijd in. Heel veel mensen waarderen dit ook, maar er zijn altijd personen die moeite hebben met regels. Het is goed te bedenken dat je veel meer bereikt wanneer je vriendelijk en beleefd blijft, in plaats van gebruik te maken van grove taal. Ook kan het geen kwaad, wanneer je je vraag of antwoord door leest, alvorens het op de site te plaatsen. Dit heeft niet alleen te maken met goede manieren, maar ook met zorgvuldigheid. Misschien is het goed wanneer men zich realiseert, dat er ook op het Internet een etiquette is waar men zich aan zou moeten houden, want als dit niet gebeurt dat zou het wel eens zo kunnen zijn, dat men elkaar anoniem, op heel vervelende wijze gaat beledigen, waardoor er heel gauw een vervelende sfeer zou kunnen ontstaan.

Kinderen en Internet

Het zal ons als ouders en grootouders allen wel eens zijn overkomen. Een moment let je niet op en het andere moment is je (klein)kind een tiener die buitengewoon nieuwsgierig is naar wat er in de wereld te koop is. Nu weten wij allen dat deze wereld vol gevaren is en als (be)hoeders van onze kinderen, kunnen wij niet voorzichtig genoeg zijn. Er is een tendens dat beide ouders werken en de school dan maar voor opvoeder moet spelen. Maar de eerste verantwoordelijkheid blijft toch bij de ouders. En hier wil ik het met jullie over hebben. Enige tijd geleden, kreeg ik van één van onze dochters een alarmerend bericht. Een kleindochter, wilde chatten met een andere kleindochter en had niet in de gaten dat zij de verkeerde voor zich had. Ik wil jullie het taalgebruik onthouden, maar ik ben me na het lezen van het opgeslagen bestand, ongelukkig geschrokken. Dit is een kind dat op dat moment nog geen 11 jaar was. Wat blijkt? De computer staat in een apart vertrek en de kinderen kunnen ongecontroleerd hun gang gaan, ook op het internet. Bij de andere dochter, staat de computer in de kamer en de jongedame in kwestie, kan alleen het internet op, terwijl moeder een oogje in het zeil houdt. Het kan ons allemaal gebeuren. Vaak denk je dat je je kind goed kent, maar dan ineens gebeurt er zoiets. Het is buitengewoon belangrijk, dat er controle uitgeoefend wordt op het surfgedrag van onze kinderen. Er zijn veel te veel gevaren waaraan ze kunnen worden blootgesteld. Via de televisie krijgen ze toch al genoeg te verwerken. Ook ligt er hier voor ons allemaal een stukje verantwoordelijkheid met betrekking tot het taalgebruik bij spelletjes on line. De jongste kleindochter is een wizard in een spel genaamd Quake, maar alle spelers weten dat ze met een heel jong kind te maken hebben en worden daar geen onparlementaire uitdrukkingen gebezigd. Misschien is het verstandig, wanneer wij als ouders zo af en toe even de vinger aan de pols houden, wanneer de kinderen op het internet zitten. Dit sluit aan bij een klacht van een jongeman op de Helpmij site dat zijn ouders soms zijn emailberichten lezen. Nu zal ik zoiets zelf niet gauw doen, maar inderdaad, misschien had deze jongeman het vertrouwen van zijn ouders beschaamd en was er reden voor controle. In dat geval geef ik de ouders gelijk. Je moet je kinderen kunnen vertrouwen, maar ze moeten dat vertrouwen wel verdienen en als die er misbruik van maken, dan is het zelfs de plicht van de ouders niet alleen te controleren, maar ook te corrigeren. Want het is wel gemakkelijk te zeggen dat de school moet opvoeden, maar wij hebben zelf de eerste verantwoordelijkheid voor de kinderen die wij op deze aarde hebben neergezet.

Blacksheep

 

Je mondiale voetafdruk

 

We leven met z'n allen op een bolletje dat door de ruimte zweeft en dat we met z'n allen aarde noemen.
Iedereen neemt een hoeveelheid ruimte in beslag en iedereen heeft ook een bepaalde hoeveelheid ruimte nodig.
Als je kijkt naar de manier waarop mensen leven en de schaarse middelen die onze moeder aarde bezit verbruikt dan kun je de mondiale voetafdruk van een persoon bepalen: de ruimte die deze persoon nodig heeft op aarde om zijn manier van leven te kunnen handhaven.

Op de site http://www.voetafdruk.nl/ kun je je eigen mondiale voetafdruk berekenen, schrik niet, je hebt meer ruimte nodig dan je denkt!

Bartuls

 

Algemeen

Graag willen wij nog eens de aandacht vestigen op het volgende.
Er bestaat nu alweer een tijdje de optie om aan te geven of je vraag is opgelost of niet.
Mede gebruikers willen iedereen zo goed mogelijk van dienst zijn, en gaan er dus vanuit dat het probleem nog openstaat. Vaak blijkt, dat er allang een oplossing is gevonden en de plaatser van het bericht niet meer reageert. Dit is helaas zonde van de tijd, die de mede gebruikers er nog insteken. Willen jullie graag je vraag afvinken als het probleem is opgelost.
Onlangs hebben wij een email gekregen van HCCnet dat er complete stukken tekst zijn gekopieerd en in het forum zijn geplaats maar dat zonder bronvermelding.
Het is fijn dat iemand de moeite neemt om hele stukken tekst ergens anders vandaan te kopieren (als daarmee een probleem opgelost kan worden) maar dan graag wel met bronvermelding.
Of vermeld dan even onder aan de tekst waar de het vandaan komt!

 

Vragen via Prive berichten
1. Het valt mij de laatste tijd erg op dat er mensen zijn die een topic openen met een vraag en als ik dan een antwoord geef dat ik weer antwoord krijg via een privébericht.

Dat vind ik en mijn medehelpmijers storend en een privébericht is daarvoor niet bedoeld.
De mensen moeten de oplossingen kunnen zien, zodat ze er van kunnen leren. Als je nog een vraag hebt kan je het beste in het topic zelf vragen i.p.v. met een privébericht.

2. Als je iets ziet wat tegen de regels is (die je hier kunt vinden https://www.helpmij.nl/forum/showthread.php?s=&threadid=45822) dan kun je op de link attendeer de beheerder over dit bericht drukken en het melden aan de moderators zodat we er wat aan kunnen doen.
Ook hier geldt geen vragen. Ik hoop dat het zo duidelijk is!

BrEeZeR redactie nieuwsbrief/moderator

 

 

 

Redactioneel

De helpmij.nl nieuwsbrief staat onder redactie van :

 • Blacksheep
 • Bartuls
 • Beugje
 • Neleke
 • Huibbreeman
 • Mumzel
 • Boelie
 • Breezer
 • Jimbo
 • Lerosa
 • Admin

De redactie is te bereiken op redactie@helpmij.nl

Wil je een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kan je e-mailen naar het bovenstaande adres of je kan het forum bezoeken en je bijdrage plaatsen in de sectie nieuwsbrief.

Iedereen die zich aanmeld bij helpmij.nl krijgt standaard de nieuwsbrief opgestuurd.
Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen klik dan hier.

Disclaimer.
Alle handelsnamen of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit Helpmij (de redactie) hierbij iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen (waaronder begrepen directe en indirecte schade). Toepassen van informatie en gebruik van software is op eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nooit openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Verspreiding van deze nieuwsbrief is toegestaan maar uitsluitend volledig en in ongewijzigde vorm. Het is niet toegestaan om delen van de inhoud zonder voorafgaande toestemming van de makers te gebruiken.