Helpmij magazine

Mei 2019

Voorwoord

Scroll naar boven

Het meinummer is klaar en weer gevuld met interessante artikelen. Overstappen van Windows 7 naar 10 kan, onder omstandigheden, nog steeds zonder kosten. In dit nummer een uitleg. Verder, onder andere, een nieuw deel van de cursus GIMP.

Graag vragen wij aandacht voor onze dringende oproep om extra mankracht in dit nummer!

Op zaterdag 1 juni vindt de Helpmijdag weer plaats! Zoals gebruikelijk wordt deze weer afgesloten met een heerlijke barbecue.  Inschrijven kan via de homepage van het forum. Wij zien u daar graag!

Wij wensen onze lezers veel leesplezier!

Auteur: ErpCity

Zonder kosten van Windows 7 naar windows 10

Scroll naar boven

Tien jaar geleden, om precies te zijn op 22 oktober 2009, kwam Windows 7 uit. Het was de welkome opvolger van Windows Vista. Deze voorganger zag er mooi uit, maar kende vele bugs en problemen. Ook Windows 7 werd aanvankelijk geplaagd door de nodige kinderziektes. De meeste daarvan werden al snel verholpen met Service Pack 1. Een stabiel draaiende Windows computer was vanaf dat moment geen ongekende luxe meer. De officiële verkoop van dit door velen zo geliefde besturingssysteem stopte in 2014, maar er werden tot voor kort op internet nog steeds geldige licenties te koop aangeboden.

Overstappen

Er is nog altijd een flinke schare Windows 7 gebruikers, die om verschillende redenen niet zijn overgestapt naar een nieuwer besturingssysteem. Vaak omdat men opzag tegen de overstap of omdat men de nieuwere versies minder aantrekkelijk vond dan het goed draaiende Windows 7. Inmiddels zijn er redenen genoeg om over te stappen naar de meest recente opvolger: Windows 10. Dit systeem is veiliger, start sneller op, werkt zeer stabiel en heeft een ingebouwd antivirusprogramma wat heel verdienstelijk zijn werk doet.

Ondersteuning

Naast genoemde voordelen is er nóg een doorslaggevende reden om over te stappen; Microsoft stopt namelijk vanaf 14 januari 2020 met de ondersteuning van Windows 7. Er worden vanaf die datum geen updates meer uitgebracht en daardoor wordt het besturingssysteem kwetsbaar voor nieuwe lekken en aanvallen. In het verleden kon je dat misschien met een korreltje zout nemen, maar met de huidige malware, ransom software en phishing pogingen is het vragen om problemen als je toch besluit om Windows 7 te blijven gebruiken nadat de ondersteuning is gestopt. Het wordt dus echt tijd om over te stappen. Gelukkig hoeft dat allemaal niet zo heel erg ingewikkeld te zijn.

Alternatieven

De meest simpele manier om over te stappen is om een Windows 10 upgrade te kopen en deze uit te voeren. Vervolgens hoef je alleen nog jezelf de nieuwe functies eigen te maken en klaar is … (vul hier je eigen naam maar in). Hier zit echter een prijskaartje aan vast en als je verder leest, kom je erachter dat die uitgave niet nodig is. Je hoeft alleen over een officiële licentie van Windows 7 te beschikken. Heb je een illegale versie dan wordt het misschien eens tijd om uit het illegale circuitje te stappen en dat kan door over te gaan naar Linux. Besturingssystemen gebaseerd op Linux zijn gratis, stabiel en vaak zeer gebruikersvriendelijk. Als voorbeeld twee bekende versies die bewezen hebben daar heel geschikt voor te zijn:

Beschik je wel over een geldige licentie en blijf je liever bij Microsoft Windows, dan kun je upgraden naar Windows 10.

Windows 10 gratis

Microsoft bood bij het uitkomen van Windows 10 de mogelijkheid om gratis over te stappen. Na een jaar werd dit aanbod officieel gestopt. Het bleek echter nog altijd mogelijk om gratis naar de laatste Windows versie over te stappen via een bepaalde procedure. Na een tijdje werd ook deze weg door Microsoft afgesloten. Het blijkt echter nog altijd mogelijk te zijn om een gratis upgrade uit te voeren. Microsoft loopt hier niet mee te koop en je moet daarom wel even weten hoe je dit precies moet doen. Windows 10 setup blijkt de legale Windows 7 licenties te herkennen, dus je kunt ervan uitgaan dat Microsoft geen bezwaar heeft tegen je overstap. Ze hebben tenslotte niet voor niets de moeite genomen om die licenties toe te voegen. Na de installatie van Windows 10 kun je het systeem activeren en dan blijft dit bruikbaar op de pc waarop de licentie is geregistreerd. Je hebt dan geen productcode meer nodig, ook niet bij een verse herinstallatie

Productnummer

Bij de upgrade wordt je Windows 7 productcode veelal automatisch herkend. Het is aan te bevelen deze voor de zekerheid bij de hand te houden. Je hebt de productcode altijd nodig als je een verse installatie wilt doen. Je vindt de code op het cd-doosje of als sticker op je laptop of pc. Kwijt? Dat is gelukkig geen ramp.

In dat geval installeer je het tooltje Jelly Bean Magical keyfinder uit deze link: www.magicaljellybean.com/keyfinder

Let op! Kies hier wel de gratis versie.
Na installatie en uitvoeren van dit tooltje zie je de productcode die je vervolgens kunt noteren.

Je bent nu toe aan de eigenlijke installatie, maar eerst moet je nog een paar stappen doen ter voorbereiding. Hiervoor maakt het niet uit of je nu een upgrade doet, een nieuwe installatie uitvoert of naar Linux overstapt.

Voorbereiding

  1. Back up
    Begin met het maken van een goede back up, zodat je altijd weer terug kan wanneer de overstap onverhoopt niet goed lukt. Maak daarvoor bij voorkeur een back up van het hele systeem.
    Dat kan bijvoorbeeld met EaseUS Todo backup: nl.easeus.com/backup-herstel.
  2. Opslagruimte
    Windows 10 heeft zo’n 20 GB opslagruimte nodig, maar je kunt beter uitgaan van 32 GB vrije ruimte op de harde schijf waar nu Windows 7 op staat. Komt de installatie op een SSD (start straks lekker snel op), dan heb je er een van minimaal 128 GB nodig voor Windows en programma’s. Het is echter meer toekomstbestendig om uit te gaan van een SSD met 250 GB of beter nog; 500 GB.
    Je kunt de opslagruimte als volgt controleren in Windows 7:
    nl.wikihow.com/Controleren-hoeveel-ruimte-er-nog-vrij-is-op-je-harde-schijf
  3. Systeemvereisten
    Controleer of je hardware aan de systeemvereisten voldoet voor het te installeren besturingssysteem. Dat komt veelal overeen met de eisen voor Windows 7, dus er zijn weinig problemen te verwachten op dit gebied. Voor een snel overzicht van je hardware is Speccy een handig tool. Deze download je hier: www.ccleaner.com/speccy/download/standard

  1. Drivers controleren
    Windows en Linux ondersteunen standaard al heel veel hardware. Controleer of de belangrijkste drivers beschikbaar zijn voor je laptop of pc. Deze vind je op de site van de fabrikant van je laptop, pc of de losse onderdelen zoals de videokaart. Deze stap is vooral belangrijk bij afwijkende of oudere hardware.

Installatie

Kijk voor de Linux installatie naar de aanwijzingen op de eerder opgegeven sites van het besturingssysteem.

Voor Windows volg je de volgende stappen:

  1. Download de Media Creation Tool hier:
    www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10
    Klik op Hulpprogramma nu downloaden.
  2. Klik op uitvoeren en ga akkoord met de voorwaarden. Het programma checkt nu je systeem en gaat de setup voorbereiden.
  3. Kies vervolgens voor Deze Pc nu bijwerken en klik op Volgende:

  4. Het hulpprogramma start dan met de installatie. Er wordt mogelijk om een productcode gevraagd. Hier kun je dan je eerder opgezochte Windows 7 code invoeren. Wanneer deze niet werkt, kies je voor Overslaan. De PC of laptop is dan volgens de berichten alsnog gewoon te activeren, zolang er maar een geldige Windows 7 of 8 installatie op aanwezig was.

    Let op! Waarschijnlijk wordt er helemaal geen productcode gevraagd en wordt de pc alsnog geactiveerd. Je controleert dit door Windows  toets + Pause tegelijk in te drukken. Onderaan in het scherm wat dan verschijnt, kun je de activering controleren.
  5. Laat de setup verder rustig zijn werk doen en wacht de gehele installatie af. De pc zal meerdere keren herstarten. Dat gaat allemaal automatisch. Na de laatste herstart krijg je de melding dat Windows 10 succesvol is geïnstalleerd. Je kunt daar nu mee aan de slag.

Nieuw bij Windows 10? Kijk dan eens naar de informatie uit deze link:
https://www.youtube.com/watch?v=IXgRLPDlMQ0

Of nog beter; volg bijvoorbeeld deze cursus van Seniorweb (inloggen vereist): https://www.seniorweb.nl/cursussen/online-cursussen/starten-met-windows-10

 

Heel veel plezier met je nieuwe besturingssysteem wat je toch maar mooi gratis hebt weten binnen te halen!

 

Auteur: leofact

Help Helpmij.nl

Scroll naar boven

Het team achter Helpmij.nl heeft dringend versterking nodig! De plannen zijn er, haalbare plannen, er zijn ideeën, reële ideeën, alleen ontbreekt het ons aan de noodzakelijke mankracht: leuke, enthousiaste vrijwilligers die hun kennis en kunde en een klein stukje van hun vrije tijd willen inzetten om Helpmij.nl weer stevig op de kaart te zetten.

Wat is er te doen?

- Het forum moet vernieuwd, gemoderniseerd en vereenvoudigd worden, hiervoor heeft ons team beheer dringend behoefte aan IT-specialisten zoals webdevelopers, systeembeheerders, database administrators, analisten, testers.
- Wij hebben een YouTube kanaal dat met content gevuld moet worden.
- Wij hebben een magazine waarvan de redactie dringend verlegen zit om versterking.
- Wij laten op commercieel gebied soms kansen en mogelijkheden liggen omdat het aan tijd ontbreekt om achter deze adverteerders aan te gaan en steviger p.r. te bedrijven.

-En zo zijn er nog een paar zaken die helaas slechts traag vooruitkomen door het gebrek aan mankracht.

Het huidige, kleine, team houdt de zaak al jaren succesvol aan de gang, maar begint nu langzaam vast te lopen. Help dus!

Wij vragen onze forumhelpers en bezoekers en onze lezers van het Magazine dus dringend om naar de volgende vragen te kijken.

Vraag 1: ken jij iemand, of ben jij zelf iemand met bovengenoemde IT-vaardigheden die het team van beheer kan komen versterken?

Vraag 2: ken jij iemand, of ben jij zelf iemand met P.R. vaardigheden om het bestuur te versterken?

Vraag 3: ken jij iemand, of ben jij zelf iemand die één keer per maand een leuk stukje over een interessant onderwerp kan schrijven of hierover een (YouTube)video kan maken als lid van onze redactie.

Vraag 4: ken jij iemand, of ben jij zelf iemand die de kwaliteiten heeft om ons team moderatoren te komen versterken?

Heb je een positief antwoord op een van deze vragen, dan kunnen wij niet wachten op jouw reactie!
Wij hebben echt heel dringend hulp nodig!

Reacties graag aan bestuur@helpmij.nl

Auteur: Team Helpmij.nl

Boekbespreking Digiziek

Scroll naar boven

Boeken over computers en internet lees ik graag. Ze hebben een bepaalde traagheid, en geven reflectie op onderwerpen waar je normaal misschien niet zoveel over nadenkt. De algemene houding ten opzichte van computers komt ongeveer neer op: ze moeten werken, ze knappen karweitjes voor je op toch? Als ze het niet doen, moet je er wat harder over nadenken. Verder is het een stuk gereedschap en vermaak. Maar wat zijn de effecten op de mensen? Hoe verandert de samenleving door de digitale uitvindingen? Dat soort onderwerpen, daarover verschijnen gelukkig ook boeken.

Voorkant van het boek Digiziek, Manfred Spitzer.

Digiziek – pleidooi voor offline leven is zo'n boek. De schrijver Manfred Spitzer is een Duitse psycholoog en psychiater, van wie eerder ook het boek Digitale dementie in het Nederlands verscheen. De auteur is duidelijk erg bezorgd om de volksgezondheid en onderbouwt zijn schrijven met de vele wetenschappelijke onderzoeken die er zijn geweest.

Beeldschermen hebben het leven veranderd

Welke gevaren kleven er aan het vele computeren, kijken naar televisies en vooral ook: de smartphones? De gevolgen ervan zijn onthutsend. De invloed van de digitale media op jonge mensen, kinderen en tieners, is gigantisch. In een paar jaar tijd hebben smartphones de dagbesteding en het slaap- en waakritme veranderd en ook de studieresultaten beïnvloed.

Televisies, reclame en obesitas

Er is een direct verband tussen veel televisie kijken en alle reclame voor slecht eten en drinken die de kinderen tijdens het tv kijken wordt voorgeschoteld. Dat heeft heel veel negatieve effecten. De gezondheid van de kinderen wordt door tv kijken slechter, de kinderen krijgen overgewicht. Wanneer een volwassene op hogere leeftijd te dik wordt, komen de schadelijke gevolgen pas later of soms zelfs nooit tot ontwikkeling. Wanneer een jong kind te dik is, kunnen schadelijke effecten en ziektes zich lang ontwikkelen en krijgt dit kind daardoor een veel lagere levensverwachting.
Nu komen de uren met computers en smartphones nog eens bij het tv gebruik van eerst. Met alle gevolgen van dien.

We maken kinderen verslaafd

De auteur vindt het zeer kwalijk om kinderen, zelfs kleuters, bloot te stellen aan verslavende middelen. Gamen en veel online zijn, is heel verslavend. De gemiddelde Europese jongere (16 jarige) besteedt tegenwoordig 7 uur per dag achter een beeldscherm! Jonge kinderen kunnen zichzelf trouwens niet verweren tegen verslavingen, dat horen de volwassenen te doen. ‘Bewustmaking’ van kleuters en ze achter beeldschermen plaatsen, is net zo dom als ze tabak of alcohol aanbieden op die leeftijd.

Nee, zegt hij, in de toekomst verklaart men ons voor gek dat wij jonge kinderen aan zulke verslavingen hebben blootgesteld. De effecten ervan zullen ze hun hele leven met zich meedragen.

Lobby versus wetenschap

Maar hoe vaak horen en lezen we niet dat het goed is voor kinderen om op jonge leeftijd goed te leren omgaan met de computer?

Programmeren, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.
Kinderen kunnen meer toegespitst les krijgen op hun eigen niveau.
Gamen leert je veel nuttige reflexen aan.
Mijn kind mag geen buitenbeentje worden en moet mee kunnen doen met de anderen.

Dat zijn zo van die dingen die je hoort en leest.

Nee, zegt dhr Spitzer, dat komt door de enorme lobby van de fabrikanten van computers en smartphones. Ze verdienen enorm aan de verkoop van alle apparaten. Kijk maar eens goed naar de bronnen van deze beweringen. Dat zijn meestal de verkopers van apparaten en software!
Wanneer je de echte wetenschappelijke onderzoeken ernaast legt, vertellen die een tegenovergesteld verhaal:

  • Leerresultaten van de toch al zwakke leerlingen gaan achteruit, wanneer zij een smartphone krijgen. De beste leerlingen blijven even goed scoren. Een smartphone vergroot dus het verschil in kansen tussen de betere en minder sterke leerlingen.
  • In klassen waarbij de smartphone verboden werd, gingen de prestaties zienderogen vooruit.
  • Door gebruik van de smartphones slapen kinderen en tieners minder lang en de slaap is vaker onderbroken.
  • Game verslaving, en hand in hand daarmee gaand gokverslaving, is een sterk groeiend probleem onder jongens.
  • Verslaving aan social media is dan weer iets wat meer voorkomt onder meisjes.
  • Kinderen en tieners leren zich minder goed concentreren. Studenten met een laptop letten minder goed op tijdens colleges. Effectieve leertijd tijdens het digitaal studeren, dus vanaf een beeldscherm, is slechts 6 minuten van de 15. De rest van de tijd zijn de studenten afgeleid door whatsapp, muziek, internetten, etc.
  • De ontwikkeling van de hersenen wordt negatief beïnvloed. Kinderen leren hun moedertaal en sociale vaardigheden enkel uit direct contact met anderen. Zet ze voor een beeldscherm en je remt deze ontwikkelingen af. Hieronder een illustratie, waarbij de tekenvaardigheden van 5-jarigen met elkaar vergeleken worden.
Illustratie uit Digiziek, pagina 194.

Definitie verslaving

Je spreekt van een verslaving, wanneer een mens fysiek en/of mentaal van een gewoonte of stof afhankelijk is, waardoor het dagelijks leven schade oploopt, met zichtbaar negatieve effecten op het levensverloop. Je kunt dus bijvoorbeeld heel veel thee drinken, zonder dat het negatieve gevolgen heeft voor het dagelijks leven. Dan wordt niet gesproken van een verslaving. Maar de symptomen en gevolgen van een gameverslaving zijn bijvoorbeeld: concentratiestoornissen, afname van prestatievermogen/ leervermogen, verlies van andere interesses, vereenzaming en spijbelen. Dat zijn ernstige negatieve gevolgen!
Nu is niet iedereen direct verslaafd aan het computergebruik. De ene persoon is daar gevoeliger voor dan de andere. Maar is het risico niet groot genoeg om wat voorzichtiger te doen met alle kinderen?

Slaapproblemen

Jongeren in Zweden in de leeftijd van 16-19 jaar zitten dagelijks 6,5 uur aan een beeldscherm gekluisterd. Dit is een aardig gemiddelde voor de Europese jongere. Dat leidt tot heel wat slaapproblemen. Zij hebben dan ook gemiddeld 2 uur per dag tekort aan slaap, doordat ze zoveel digitale media gebruiken. Dit leidt op termijn tot allerlei klachten: verstoring van de hersenontwikkeling, ongelukken, mindere schoolprestaties, somberheid en depressies. Op termijn kan slaaptekort ziektes in de hand werken zoals kanker, overgewicht en diabetes type 2.

Aanbevolen lesstof

Dit boek is te lezen als de medische bijsluiter bij digitale media. Manfred Spitzer roept op tot nadenken. Eigenlijk zouden alle leraren en opvoeders beter moeten weten hoeveel bijwerkingen de computers en tablets hebben, die ze de kinderen voorschotelen. Tot nu toe hoor je vooral dat kinderen niet vroeg genoeg kunnen starten met digitale media te leren gebruiken. Deze arts denkt er anders over en hij staaft zijn verhaal met heel veel wetenschappelijke onderzoeken. Ouders en leraren, lees dit boek, denk erover na en lees het na een tijdje nog een keer.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Manfred_Spitzer.
https://www.atlascontact.nl/boek/digiziek/ €12,50, ISBN 9789045032139, 2016.
De bron van de illustratie met kindertekeningen is hier te zien: http://kinder-undjugendarzt.de.

Auteur: Kate95

GIMP 3.0: op weg naar de toekomst

Scroll naar boven

GIMP 3 en GTK 3

Terwijl wij hier zo langzamerhand steeds verder in de nieuwe versies van GIMP 2.10 duiken werken de ontwikkelaars van GIMP al stevig aan versie 3. Die zal zijn gebaseerd op de GTK 3. Meer over de toekomst van GIMP en wat GTK 3 ons gaat brengen in dit artikel. En met een prachtige Live vooruitblik.

GTK

De afkorting GTK staat voor de GIMP Toolkit. Op een goed moment vonden de ontwikkelaars in bestaande toolkits niets geschikts en gingen zelf een toolkit maken voor een grafische omgeving met vensters, knopjes, schuifjes en zo meer. Het resultaat is de GTK+. Die bleek geschikt te zijn voor meer toepassingen dan alleen GIMP.

Crossplatform

De GTK+ is geschreven in de programmeertaal C, maar de uitwisselbaarheid met andere programmeertalen stond altijd hoog in het vaandel.

De toolkit is dan ook crossplatform. Het draait op Gnome (Linux), Windows en MAC OS X. Daardoor zijn programma's op basis van de GTK gemakkelijk te porteren naar deze andere platforms.

Versies

Inmiddels draait GIMP al heel veel jaren op GTK+ 2.0. Voor de nabije toekomst is een overstap naar GTK+ 3.0 voorzien en dat zal dan GIMP versie 3.0 worden. De stap naar GTK+ 3.0 is al een heel eind klaar. Hoe dat eruit ziet kan je nu al bekijken via een AppImage uit betrouwbare bron.

Screenshot van de experimentele AppImage van GIMP onder GTK+ 3.0

Waarschuwing

Let op!! Die AppImages zijn betrouwbaar gebleken techniek binnen Linux installaties., maar wees er wel voorzichtig mee. Sluit eerst je bestaande installatie van GIMP af. Gebruik je GIMP heel serieus, bewaar dan ook een kopie van je verborgen GIMP folders in ~/.config als een backup. Gebruik deze AppImage ook niet als  je gewone GIMP. Dit is echt een experimentele versie!! Normaal geef ik de lezers met alle plezier alle details om iets voor elkaar te  krijgen, maar juist daarom nu niet. Dit is het terrein voor de ervaren gebruikers.

Hier is de aankondiging. En hier is de link naar het AppImage bestand zelf. Dit bestand moet eerst in de rechten als uitvoerbaar worden gezet. Daarna is het een kwestie van dubbelklikken.

Ver weg? Dichtbij?

Zien we nu binnenkort een GIMP 3.0 of 3.2? Ver weg is het zeker niet, maar heel dichtbij zal het ook niet zijn. Alle plug-ins en gereedschappen moeten natuurlijk zorgvuldig bekeken worden. Geduld is dus geboden, beste fans. Maar dat zal het vast waard zijn.

Auteur: Erik98

Online reviews: handig, maar niet altijd betrouwbaar

Scroll naar boven

Wanneer je online iets koopt, is er geen mogelijkheid om het product zelf te beoordelen voor je het aanschaft. Je kunt het niet vasthouden, of anderszins fysiek beoordelen. Je moet daarom afgaan op de beschrijving en het vertrouwen dat de webshop bij je oproept.

Dat die beschrijvingen niet alleen informatief zijn, maar ook bedoeld zijn om je over te halen om dit product te kopen, weet iedereen ondertussen allang. Er is dus meer nodig om een product op voorhand goed te kunnen beoordelen. Naast het controleren van allerlei keurmerken, zoals de Thuiswinkel Waarborg, nemen we ook graag kennis van de mening van anderen.

Reviews

De beoordelingen van anderen zijn overal op het internet te vinden. Over het algemeen noemen we ze reviews. Je vindt ze bijvoorbeeld op de website van de betreffende webshop, vaak direct bij het gekozen product. Daarnaast zijn er sites die niets anders doen dan ruimte bieden aan de reviews die gebruikers kwijt willen. Een bekend voorbeeld is Zoover waar het over reizen en bestemmingen gaat. Daarnaast zijn er sites die zich toeleggen op het testen van producten zoals het wereldbekende Tomshardware. Dit zijn maar twee voorbeeldjes uit een lange lijst van sites.

Betrouwbaar?

Wanneer je jezelf gaat verdiepen in deze reviews bekruipt je mogelijk het gevoel dat het allemaal wel erg positief is wat je leest. Zo zoekt mijn vrouw wel eens een Social dealtje uit. Goedkoop uit eten; niets mis mee. Wel staat er bij iedere deal de zin: lees de lovende recensies. Als ik dat te vaak lees, merk ik dat een soort van wantrouwen me overvalt: klopt het allemaal wel? Als redactielid van het Helpmij magazine zou ik daar graag eens onderzoek naar doen. Helaas ontbreekt ons als redactie de middelen daarvoor. Gelukkig hoeft dat ook niet, want de Consumentenbond heeft hier wel al gedegen onderzoek naar gedaan.  

Spoiler alert

Om de conclusie van dat onderzoek toch maar op voorhand te verklappen: er zijn wel degelijk nepreviews. Ze blijken gewoon te koop en er is nog een redelijk levendige handel in ook. Het blijkt niet zo heel veel moeite te kosten om een bureautje of iets dergelijks te vinden wat tegen betaling voor de gewenste reviews kan zorgen.

Goed nieuws

Kun je nu geen enkele review meer vertrouwen? Gelukkig is het niet zo erg. Wanneer je voldoende oplettend bent en met de juiste kennis bewapend, kun je nepreviews vaak herkennen en is het mogelijk om alsnog een goede indruk van de shop of het product krijgen. Op die manier kun je voorkomen dat je een kat in zak koopt, want dat willen we geen van allen.

Ongeduld

De consumentenbond heeft over dit onderwerp een goed onderbouwd en leesbaar artikel geschreven wat ze gratis ter beschikking stellen, ook aan niet-leden. Je vindt de link daarvan onderaan dit artikel. Daarnaast vind je in die sectie van hun site nog veel meer lezenswaardige artikelen over alles wat met internet en fraude te maken heeft. Het is bekend dat er een groep lezers is die het geduld niet kan opbrengen om al die teksten te lezen. Ook voor deze lezers is het echter handig om te weten hoe je de foute reviews eruit kan pikken. Om die reden hier alvast de infographic uit het artikel waarin dat duidelijk wordt weergegeven:

Ten slotte

Op internet is net zoveel rotzooi als goeds te vinden. Het is lang niet altijd eenvoudig om te onderscheiden wat nu wat is. Dit artikel helpt daar hopelijk een beetje bij. De Consumentenbond is hier echter dagelijks mee bezig en het loont zeker de moeite om je in deze materie te verdiepen. Een beetje moeite nu, scheelt een hoop ellende later.

 


Meer over webwinkelwaarborgen:


Voorbeelden van review en testsites (willekeurig)

 

Afbeeldingen; freepik, consumentenbond en pixabay
 

Auteur: leofact

GIMP 43: Het nieuwe emmervul gereedschap.

Scroll naar boven

Gat

Het emmervul gereedschap is niets nieuws in GIMP. Het had altijd wel een nadeel. Maak je een tekening uit de hand en zit er maar een klein "gat" in dan loopt de gekozen kleur door dat gat heen naar de omgeving. Dat is weer niet goed.

Met de laatste versie van GIMP, de 2.10.10, is dat probleem nu opgelost. Maak je graag je eigen stripverhaal zoals Deevad met Pepper&Carrot of misschien zelfs een tekenfilm zoals ZeMarmot dan is dit een grote vooruitgang!

 

Ontwikkelaar

Het vernieuwde vul gereedschap is het werk van Jehan Pages, GIMP ontwikkelaar en ook actief in het ZeMarmot team. Binnen een animatie als ZeMarmot is het inkleuren met dat gat probleem al helemaal een groot probleem.

Instellingen

Om te beginnen zet je onder Betrokken Gebied "Vullen via omtrekdetectie" aan met het radioknopje. Dan vervolgens de maximale groeiomvang op 3 en de drempel randdetectie rond 0,90. Dan moet het zo lukken. Het opvullen van een groot gat loopt via kromme lijnen, zoals je in het voorbeeld links hiernaast ziet. Bij kleinere gaten zal dat niet opvallen.

Update 2.10.10

Via deze update zijn ook talloze andere verbeteringen aangebracht. Zo heeft het Repareren gereedschap net als het Klonen gereedschap al had, een samengevoegd monsteren optie, waarmee je de bewerkte pixels in een aparte laag plaatst. Hoe dat nou precies moet werken is me overigens nog niet echt helder. Het GIMP team is buitengewoon actief!

Succes met het het emmervullen nieuwe stijl!

Auteur: Erik98

Hoe gebruik je Internet optimaal?

Scroll naar boven

Vangnet

Elke ochtend zet ik na het ontbijt de laptop aan en scharrel door het nieuws. Zo liep ik tegen fotograaf Jasper Doest aan en bekeek met erg veel plezier zijn foto's van Bob de flamingo, de huisgenoot van zijn nicht Odette Doest op Curacao. Wat een leuke tref!

Hoe ik mijn "vangnet" voor nieuws heb opgezet, daar gaat dit artikel over. Niet zozeer over die heerlijk eigenwijze kop van Bob.

Portret

Helemaal om Bob heen kom ik overigens niet, want ik ga nou eerst een tekening maken van zijn markante kop met mijn Wacom Intuos tablet en MyPaint. Dat ging aardig en het resultaat zien jullie nu als pictogram.

Hoe kwam ik aan die kop

Er bestaat zoiets als rss. Noem dat maar reuze simpele samenvattingen. Dat zijn kleine samenvattingen die je bij websites aantreft. Zeg maar in de zijlijn. Met het programma Liferea loop ik een aantal websites langs en lees de rss berichten. De keuze van die websites is de clou. Ik kies de websites die ik interessant vindt, zoals die van het blad Professionele Fotografie. Die besteedde laatst aandacht aan de fotograaf en het dier.

Liferea

Die rss lezers (feedreaders) zoeken de rss bestanden (de feeds) zelf in een website op en zo verzamelde ik in de loop der tijd een leuk lijstje bij elkaar. Soms verwijder ik er eentje of voeg ik wat leuks toe. Op zo'n kop als die van Jasper en Bob kan ik bij Liferea dubbelklikken en dan kom ik op de webpagina terecht.

Interesse

Als een onderwerp me echt interesseert zoek ik vaak verder via een zoekmachine. Zo kwam ik dit geval op de leuke website van Jasper.

 

Nieuws

Ook het algemene nieuws van Google mag ik graag lezen en soms loop ik op een rustige dag de andere rubrieken ook langs. Daarnaast volg ik de berichten op Twitter en Instagram binnen mijn interessegebieden. Wat dat betreft is er overigens nog veel meer te vinden, maar het houdt ook wel een keer op natuurlijk.

Programma's

En nou een programma voor jouw PC? Windows, Mac? Ja, dat wordt zoeken. Erg populair zijn ze tegenwoordig niet trouwens. Mocht je toevallig Thunderbird gebruiken, dan kan die ermee overweg. Dat heb ik ooit eens geprobeerd en vond ik wel aardig. Eventueel kan je er eens naar vragen op ons Forum.

Vrijwel al deze programma's doen aan import en export, meestal via opml bestanden. Wel zo handig om de boel te backuppen of over te zetten.

Plezier ermee!

Auteur: Erik98

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Misschien superstom, maar ik kan nergens vinden hoe ik als gebruiker zelf een bericht kan posten met een vraag.

Groetjes van Margreet

 

Beste Margreet.
Reageren op Helpmij kan alleen na registratie. De benodigde uitleg is vervolgens hier te vinden:
Helpmij uitleg

Ik hoop dat dit inmiddels is gelukt.

Groeten Leof

Geachte Redactie,

Met veel plezier heb ik het artikel gelezen over Je eigen secretaresse.

Met wat verbazing heb ik het stukje gelezen over spraakherkenning. Met ingang van 1 april jl. heeft de fabrikant van Dragon, Nuance, de ondersteuning op Dragon NaturallySpeaking 13 stopgezet, omdat het sinds vorig jaar niet meer verkrijgbaar is. Meer informatie hierover kunt u lezen in ons blog.

Sinds versie 14 is alleen nog de Professional-versie verkrijgbaar en deze is vorig jaar opgevolgd door Dragon Professional Individual 15. Deze is ook verkrijgbaar in een Group-versie voor Citrix en WTS.

Wellicht is het leuk om eens een apart artikel over spraakherkenning te schrijven. Wij van AVT Benelux, leverancier van Dragon sinds 1989!, vertellen de auteur graag alles

over Dragon. Nieuwsgierig geworden? Neemt u een kijkje op onze website www.spraakherkenning.nl Er is ook een trialversie, dan kunt u Dragon Professional Individual 15 zelf uitproberen op een Windows-computer.

Wij kijken uit naar uw reactie. 

Met vriendelijke groeten,

Denise Witjas (AVT)

Beste Denise,

Dank je wel voor dit bericht. Bij mijn speurtocht naar een alternatief in een prijsklasse die voor onze doelgroep nog interessant kan zijn, heb ik blijkbaar over het hoofd gezien dat Dragon 13 niet langer ondersteund wordt. Het is wordt echter nog altijd aangeboden op de website van Nuance zelf, zoals is te zien in deze link.

Na twee artikelen over spraakherkenning houdt de redactie het hier voorlopig bij.

Met vriendelijke groeten,

Leofact.


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.